- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

Διάθεση Ανοικτών Κοινοβουλευτικών Δεδομένων: Δέσμευση 3: Βελτιώσεις στην διαδικτυακή πύλη της Βουλής των Ελλήνων και εφαρμογή νέων προτύπων-τεχνολογιών

Περιγραφή Δέσμευσης
Τα Ανοικτά Κοινοβουλευτικά Δεδομένα είναι μια από τις προκλήσεις για τη Βουλή των Ελλήνων ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Κοινοβουλίων παγκοσμίως. Πέραν αυτού, η σωστή δόμηση της πληροφορίας εξασφαλίζει ευρύτερη και ποιοτικότερη εμπειρία των χρηστών και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων που αναζητούν σε συγκεκριμένα σημεία της διαδικτυακής πύλης.
Η συγκεκριμένη δέσμευση απαιτεί την εφαρμογή βελτιώσεων στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με νέα πρότυπα που θα ανταποκρίνονται στα Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα (Open Data), τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της, την ανάπτυξη εφαρμογών για ενδεχόμενη οπτική αναπαράσταση πληροφοριών και την εξέλιξη των εργαλείων αναζήτησης.
Βασικές αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα, τεχνολογία και καινοτομία για κοινοβουλευτική διαφάνεια, λογοδοσία
Φορέας Υλοποίησης
Βουλή των Ελλήνων
Εμπλεκόμενοι Φορείς
Συνεργασία με κοινοβούλια παγκοσμίως, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας
Υφιστάμενη Κατάσταση
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο διαθέτει από το 2001 ιστοσελίδα για την διάθεση των κοινοβουλευτικών πληροφοριών. Τον Μάιο του 2010 ενεργοποιήθηκε η νέα διαδικτυακή πύλη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία κοινοβουλευτικών ιστοσελίδων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union-IPU). Η πύλη αποτελεί το κύριο μέσο επικοινωνίας των πολιτών με το Κοινοβούλιο, αφού μέσω αυτής διατίθεται μεγάλο εύρος κοινοβουλευτικών δεδομένων και πληροφοριών σε πολλαπλές μορφές.
Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, τα αιτήματα από την Κοινωνία των Πολιτών για περισσότερη, έγκαιρη και ακριβή πληροφόρηση με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων από μηχανές, επιβάλλουν την επανεξέταση της λειτουργικότητας της πύλης και του τρόπου παραγωγής, δημοσίευσης και διάθεσης των κοινοβουλευτικών δεδομένων.
Στόχος
Η παρούσα δέσμευση στοχεύει μέσω της επανεξέτασης και βελτίωσης της λειτουργικότητας της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων στην:
• Ενίσχυση της ακεραιότητας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας του Κοινοβουλίου και των μελών του.
• Βελτίωση της γενικότερης εμπειρίας των χρηστών όσον αφορά την κατανόηση και η δυνατότητα χρήσης των κοινοβουλευτικών πληροφοριών.
• Παρουσίαση με απλό και συστηματικό τρόπο των πληροφοριών/εγγράφων που σχετίζονται με την κοινοβουλευτική διαδικασία.
• Εξασφάλιση της πληρότητας, ακρίβειας και εγκυρότητας των πληροφοριών.
• Κατάργηση ή ελαχιστοποίηση των περιορισμών στην πρόσβαση των πολιτών στις κοινοβουλευτικές πληροφορίες.
• Υιοθέτηση πολιτικής που θα εξασφαλίσει ότι οι κοινοβουλευτικές πληροφορίες παρέχονται με τη χρήση των αρχών «Ανοικτών Δεδομένων» υπό μορφή που επιδέχεται επεξεργασία από μηχανές.
• Περαιτέρω διάχυση της κοινοβουλευτικής πληροφορίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης- Βασικά Ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
• Σύσταση ομάδας έργου με αντικείμενο την εξέταση της ροής της κοινοβουλευτικής πληροφορίας και της τεχνολογικής υποδομής του Κοινοβουλίου για την υποστήριξή της. Προσδιορισμός του ακριβή χαρακτήρα των πληροφοριών και του πεδίου εφαρμογής των κοινοβουλευτικών δεδομένων, τον επανακαθορισμό των προτύπων σχετικά με το είδος των πληροφοριών που πρέπει να δημοσιοποιούνται, πού, πότε, και σε ποια μορφή.
• Επανεξέταση των όρων χρήσης της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να δίνεται δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του συνόλου του περιεχομένου της.
• Επανεξέταση των τρόπων, των μέσων και του χρόνου παρουσίασης των πληροφοριών.
• Παρουσίαση των υφιστάμενων δεδομένων και πληροφοριών και εγγράφων με διαφορετικές μορφές: δημιουργία e-books, νομοθετικά έγγραφα και έγγραφα πρακτικών Ολομέλειας σε μορφή html πέραν της μορφής pdf και word.
• Προσαρμογή του μεγέθους και των βασικών χαρακτηριστικών της διαδικτυακής πύλης (μενού, εικόνες, κείμενο) ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης της συσκευής του χρήστη (responsive web design).
• Περαιτέρω αξιοποίηση του γενικού εργαλείου αναζήτησης που παρέχεται μέσω της διαδικτυακής πύλης προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σύνθετων αναζητήσεων με τη χρήση λογικών τελεστών και την επιλογή διακριτών ομάδων πληροφορίας.
• Καλύτερη απεικόνιση και σύνδεση των παρεχόμενων πληροφοριών.
• Παροχή κοινοβουλευτικών πληροφοριών σε μορφή ανοικτών δεδομένων (JSON, XML κ.ο.κ.) σε διακριτή ενότητα της διαδικτυακής πύλης.
• Εμπλουτισμός του περιεχομένου με δεδομένα που μπορεί να αφορούν: διάδοση αποτελεσμάτων ψηφοφοριών μέσω ανοικτών προτύπων, δημοσίευση Βουλευτικών Τροπολογιών, δημοσίευση Αδιόρθωτων Πρακτικών των συνεδριάσεων των Επιτροπών, επιπλέον στοιχεία της δραστηριότητας βουλευτών (ψήφοι, συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών, σε κοινοβουλευτικές αποστολές-ταξίδια, αποσπάσματα από τις εισηγήσεις τους στις επιτροπές και στην ολομέλεια κλπ.), περισσότερα δεδομένα για τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου (αρ. πρωτ. μέσου, αναζήτηση βάσει θέματος), σύνθετα κριτήρια αναζήτησης συνθέσεων ολομέλειας, δημοσίευση εκθέσεων ανεξάρτητων αρχών, συστηματική δημοσίευση στοιχείων ειδικών διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, δυναμική δημοσίευση του οργανογράμματος της Βουλής κ.ο.κ.