Η Ελλάδα υπέβαλε στον OGP το πρώτο εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση τον Απρίλιο του 2012. Τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και περιελάμβανε εκπόνηση προσχεδίου αναφοράς προόδου, συναντήσεις συνεργασίας και διαβούλευσης με φορείς του δημοσίου, κοινωνικούς φορείς και ανεξάρτητες αρχές και τέλος ανοικτή διαβούλευση για τον σχολιασμό της αναφοράς προόδου πριν την οριστική υποβολή της. Ακολούθησε η αναφορά από τον Independent Reporting Mechanism (IRM) του OGP στην οποία απεικονίζεται ότι από τις 11 δεσμεύσεις του Σχεδίου Δράσης ολοκληρώθηκαν ή έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι 2, ενώ 7 θεωρούνται μερικώς εκπληρωμένες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο διάστημα από την εκπόνηση του πρώτου Σχεδίου Δράσης τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2013 που ορίστηκε ο νέος εκπρόσωπος της χώρας, υπήρξαν σημαντικές πολιτικές αλλαγές. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκαν δύο φορές αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) που συντονίζει τη δράση, αλλά και αλλαγές που αφορούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Ξεκινώντας τον Αύγουστο του 2013, η πολιτική της Ανοικτής Διακυβέρνησης αναδεικνύεται ως ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας για την Ελληνική Κυβέρνηση, επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική και εντατικοποιείται η δράση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων φιλόδοξων αλλά και κρίσιμων στόχων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΔΜΗΔ έχει δεσμευτεί για την προώθηση της πολιτικής για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση σχετικών δράσεων.
Η εκπρόσωπος της χώρας στον OGP, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοίνωσε στην ετήσια διάσκεψη του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2013 την νέα πολιτική και τις βασικές δεσμεύσεις της χώρας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Οι διαδικασίες για την εκπόνηση του νέου σχεδίου δράσης ξεκίνησαν αμέσως μετά την υποβολή της εσωτερικής αναφοράς προόδου και ήδη τον Οκτώβριο του 2013 τα στελέχη του ΥΔΜΗΔ που συμμετέχουν στην ομάδα για το OGP ξεκίνησαν τις συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, συναντήσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι την οριστική υποβολή του νέου σχεδίου δράσης. Τον Δεκέμβρη του 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών, Υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές προκειμένου να αναδειχθούν οι προτεραιότητες και οι βασικοί στόχοι της χώρας για την ανοικτή διακυβέρνηση. Το επόμενο βήμα ήταν η διοργάνωση δύο εργαστηρίων διαβούλευσης και συνεργασίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή από κυβερνητικούς φορείς και από την κοινωνία των πολιτών. Το πρώτο εστίασε στα ανοικτά δεδομένα και την συμβολή τους στην ανάπτυξη και το δεύτερο στη διαφάνεια και τη δημόσια συμμετοχή. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των εργαστηρίων αυτών καταγράφηκαν σε δύο εκθέσεις πολιτικής οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό των δεσμεύσεων για το παρόν Σχέδιο Δράσης. Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι στο πρώτο εργαστήριο έγινε επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης του ΥΔΜΗΔ να θεσμοθετήσει την πολιτική του open by default όσον αφορά τα σύνολα δεδομένων που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι πρωτοβουλίες του ΥΔΜΗΔ για την Ανοικτή Διακυβέρνηση δεν περιορίζονται στις προσπάθειες για την σύνταξη του παρόντος σχεδίου δράσης για το OGP. Το ΥΔΜΗΔ προχώρησε σε επικοινωνία και συνεννόηση με όλα τα Υπουργεία της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί ανθρώπινο δίκτυο για τον συντονισμό των ενεργειών στον τομέα της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Δημιουργήθηκε εφαρμογή στην οποία θα καταχωρούνται δράσεις ανοικτής διακυβέρνησης και σύνολα δεδομένων για ανοικτή διάθεση. Το ΥΔΜΗΔ συμμετείχε επίσης (με εκπροσώπους τον Υπουργό και την Υφυπουργό) στο European Data Forum 2014 όπου ανακοινώθηκε η νέα πολιτική για την διαχείριση και ανοικτή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας. Επιπλέον διοργανώθηκε open public data hacathon για την αξιοποίηση δημόσιων δεδομένων, καθώς και δράση ενημέρωσης και ανοικτού διαλόγου με μαθητές λυκείου από όλη τη χώρα με θέμα την Ανοικτή Διακυβέρνηση.
Πρέπει τέλος να τονιστεί η προσπάθεια του Υπουργείου όσον αφορά τα ανοικτά δεδομένα. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 δημιουργήθηκε το data.gov.gr που αποτελεί την κεντρική πύλη για τα δημόσια δεδομένα, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα σύνολα δεδομένων. Επιπλέον έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό των νομοθετικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση της πολιτικής open by default και την εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία PSI.
Στο διάστημα από 5/5 έως και 26/5 το εθνικό Σχέδιο Δράσης θα τεθεί σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και θα υλοποιηθεί πλάνο δημοσιότητας για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής στη διαδικασία αυτή. Τα σχόλια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις στο κείμενο το δεσμεύσεων (όπου είναι απαραίτητο), ενώ μέχρι την οριστική υποβολή του σχεδίου δράσης θα συνεχιστεί η συνεργασία με τους εκπροσώπους των φορέων της δημόσιας διοίκησης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.