Το Πρόγραμμα Δι@ύγεια αποτελεί τη σημαντικότερη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη Διαφάνεια. Το Πρόγραμμα Δι@ύγεια συνδυάζει τόσο το θεσμικό πλαίσιο (Νόμος 3861/2010) όσο και τα τεχνικά μέσα (et.diavgeia.gov.gr) για την εισαγωγή της υποχρέωσης ανάρτησης όλων των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, από το σύνολο των δημόσιων φορέων, από τον Οκτώβριο του 2010. Mε την ολοκλήρωση της ανάρτησης η πράξη πιστοποιείται ότι έχει δημοσιευτεί, αποκτώντας έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ). Oι πράξεις των φορέων δεν είναι εκτελεστές αν δεν αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα Δι@ύγεια, εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, διαμορφώνοντας ένα νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” μεταξύ πολίτη και κράτους.
Οι κύριοι στόχοι του Προγράμματος είναι:
- διασφάλιση της διαφάνειας των κυβερνητικών δράσεων
- συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη δημόσια διοίκηση
- συμβολή στην εξάλειψη της διαφθοράς, με τη δημοσίευση των αποφάσεων στο διαδίκτυο
- ενίσχυση του δικαιώματος συμμετοχής των Πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας
- παροχή των αποφάσεων σε μορφές εύκολα προσβάσιμες και κατανοητές από το μέσο πολίτη, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσης των εσωτερικών διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης
Η πιο σημαντική καινοτομία του Προγράμματος Δι@ύγεια, είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δεν αποτελεί απλώς ένα σύστημα ΤΠΕ, αλλά συνδυάζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, τις επιχειρησιακές διαδικασίες του δημόσιου τομέα, και τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα. Μια άλλη καινοτομία του προγράμματος είναι ότι στηρίζεται σε συνεργατικές πολιτικές διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες καλλιέργησαν και καθιέρωσαν μία νέα κουλτούρα σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση.
Το τεχνολογικό μοντέλο ανάπτυξης του Προγράμματος Δι@ύγεια στηρίζεται σε μία καινοτόμο στρατηγική, δίνοντας έμφαση στο “ανοικτό περιεχόμενο” και στην “ανοικτή αρχιτεκτονική” υλοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις, μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας το ανοικτό περιεχόμενο του προγράμματος. Το πρόγραμμα Διαύγεια, αναπτύχθηκε με ανοικτό λογισμικό και φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές.
Παράγοντες επιτυχίας του προγράμματος Δι@ύγεια αποτελούν μεταξύ άλλων, η συνεργατική ανάπτυξη και η ανάπτυξη κουλτούρας ηθικής και λογοδοσίας στην εργασία, η συμμετοχικότητα της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και η ανάπτυξη εργαλείων για περαιτέρω χρήση και πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία.
Στατιστικά
4.102.137 : Αναρτημένες αποφάσεις / 3.296 : Ενταγμένοι Φορείς
15.000 αποφάσεις / την ημέρα 7.000 / Ενεργοί χρήστες
Δικτυακός Τόπος: http://et.diavgeia.gov.gr [1]