<< Βιογραφικά


Στοιχεία Υποψηφίου:

Όνομα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Επώνυμο: ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ

Όνομα Πατρός: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ημ/νια Γέννησης: 17/01/1956

Εκπαίδευση: Είμαι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλώ Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Έχω δημοσιεύσει ή παρουσιάσει σε συνέδρια διάφορα νομικά θέματα όπως μεταξύ άλλων το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας (Θρησκευτική Ελευθερία και Δημοκρατία), τις σύγχρονες μορφές οικογενειακής συμβίωσης (Ελεύθερη Ένωση και Έγγαμη Συμβίωση, στο πλαίσιο του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ).

Επαγγελματική Δραστηριότητα: Είμαι δικηγόρος Αθηνών από το 1981. Η δραστηριότητά μου είναι κυρίως γνωστή στο χώρο της ποινικής δικηγορίας, αν και το αντικείμενο του γραφείου μου είναι ευρύτερο. Γνωστή είναι επίσης η παρουσία μου σε υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου έχω υπερασπιστεί προσφεύγοντες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες σε διάφορα θέματα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών ανήκει η πρώτη χρονικά στην ιστορία ελληνική υπόθεση (Κοκκινάκης κατά Ελλάδος), που έχει καταγραφεί ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από πλευράς αριθμού υποθέσεων το γραφείο μου έχει την μεγαλύτερη ίσως στην Ελλάδα εμπειρία σε υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσα επί πολλά έτη επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και καθηγητής Ποινικού Δικαίου στις σχολές Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, με έμφαση τότε στις παραμέτρους τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων κατά την εκτέλεση του διωκτικού έργου. Έχω χειριστεί επίσης πολλές υποθέσεις με ευρύτερη κοινωνική και δημόσια σημασία στο Συμβούλιο Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο και στα τακτικά δικαστήρια, η αναλυτική παράθεση των οποίων δεν έχει νόημα στο πλαίσιο του παρόντος βιογραφικού. Σημειώνω απλώς ότι στο πλαίσιο της δικηγορικής μου δραστηριότητας εντάσσεται και η υπεράσπιση πολλών πολιτών που κατά την περίοδο 1989-1993 διώχθηκαν ποινικά για την συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή την περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλοί ίσως θυμούνται δημόσιες παρεμβάσεις μου και την αρθρογραφία μου την περίοδο εκείνη για την υποκρισία της λεγόμενης κάθαρσης. Πολλοί από αυτούς που υπερασπίστηκα διετέλεσαν αργότερα μέλη ή στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ήμουν συνήγορος πολλών δημοσιογράφων και εκδοτών που εδιώκοντο για την πολεμική τους κατά της τότε κυβέρνησης. Ήμουν συνήγορος των συγκατηγορουμένων του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία από τις υποθέσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Κοινωνική Δραστηριότητα: 1982-1986 Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε θέματα νομοθετικής πολιτικής. Εργάσθηκα για όλες τις σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο εκείνη σε όλο το φάσμα του εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού του δικαίου κατά την υπουργία του Γεωργίου-Αλεξάνδρου Μαγκάκη. Ήμουν ο βασικός εισηγητής των σημαντικότερων νόμων της περιόδου αυτής στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Έργο μου είναι η μεταγλώττιση του Ποινικού Κώδικα από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα. Κατά τα έτη αυτά εκπροσώπησα σε σταθερή βάση το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ) και σε πολλές διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διακρατικών συμβάσεων. Είχα την ευθύνη της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΟΚ σε θέματα δικαιοσύνης το 1983. Συμμετείχα στην Ελληνική Διαπραγματευτική Ομάδα για το καθεστώς των συμφωνιών με τις ΗΠΑ. Το 1986 παραιτήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία. 1987-1989 Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη. Κατά τα έτη αυτά το ΤΑΠ μπήκε δυναμικά στην μάχη της πολιτιστικής ανάπτυξης και πέρασε από τον οικονομικό μαρασμό στην κερδοφορία με πλήθος πρωτοβουλιών, κερδίζοντας τεράστια για τα μέτρα της εποχής δημόσια αναγνώριση για τα όρια ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Το ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής αυτής ήταν η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων με κατεύθυνση την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας, όπως διαμορφώνεται στη σημερινή πραγματικότητα, παράλληλα και στο πλαίσιο της προβολής της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έτσι το ΤΑΠ πρόβαλλε τη σύγχρονη ζωγραφική, γλυπτική, παρήγαγε αρχαιολογικά ντοκιμανταίρ με τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες σε μια προσπάθεια σύνδεσης της αρχαίας κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Το σημαντικό ήταν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές απέφεραν εκτός από το πρόδηλο πολιτιστικό αποτέλεσμα σημαντικές προσόδους στο Υπουργείο Πολιτισμού. 1989 (α' εξάμηνο) Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης

Στο σύντομο διάστημα της παραμονής μου στη θέση αυτή εργάστηκα για την παγίωση και τον εμπλουτισμό της πολιτικής που ήδη είχε επιτυχώς αναπτυχθεί από τους προκατόχους μου υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, που ως Υφυπουργός Πολιτισμού ήταν ο εμπνευστής του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης. Ιδιαίτερες μάχες δόθηκαν για την αποτροπή επικράτησης απόψεων που οδηγούσαν στη συρρίκνωση ή και κατάργηση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης. Εργάσθηκα ιδιαίτερα στο θέμα της επιμόρφωσης των μειονοτικών ομάδων, και πιο ειδικά των Τσιγγάνων. Δεν πρόφτασα να ολοκληρώσω τη σκέψη της ίδρυσης κινητών σχολικών μονάδων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των νομαδικών και ημινομαδικών τσιγγάνικων κοινοτήτων. Είχα καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας πολιτών με ειδικές ανάγκες. 1986-1989 Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 1990 Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό της Μελίνας Μερκούρη. Έλαβα περίπου 5.000 σταυρούς προτίμησης αλλά δεν εξελέγην λόγω αποτυχίας του συνδυασμού. Από το 1990 μέχρι σήμερα ασχολούμαι αποκλειστικά με το επάγγελμά μου.