• Χαιρετίζουμε την θέσπιση καθεστώτος επισκέψιμου αποσταγματοποιείου – ποτοποιείου καθώς πρόκειται για σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο για τον κλάδο μας. Είναι ωστόσο απαραίτητες οι εξής 3 βελτιώσεις, ήδη στη διατύπωση της εν λόγω νομοθετικής διάταξης και όχι απλώς μέσω των εφαρμοστικών υπουργικών αποφασεων: 1. Με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει πλέον τη συστέγαση οινοποιείου – αποσταγματοποιείου είναι απαραίτητο οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της παρ. 1 κλπ να είναι οι ίδιες για το επισκέψιμο οινοποιείο και το αποσταγματοποιείο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια επιχείρηση να καλύπτει τις προδιαγραφές για τη μια λειτουργία και όχι για την άλλη. 2. Στην παρ. 1, θα πρέπει η έννοια του επισκέψιμου αποσταγματοποιείου (όπως και του επισκέψιμου οινοποιείου) να καλύπτει και το χώρο των (ιδιόκτητων ή μακροχρόνιας μίσθωσης) αμπελώνων ή των αγροτεμαχίων παραγωγής της αντίστοιχης πρώτης ύλης. Είναι σημαντικό η επίσκεψη-ξενάγηση όπως και η γευσιγνωσία ποτών με συνοδευτικά εδέσματα να μπορεί να λάβει χώρα πέραν των κλειστών εγκαταστάσεων του αποσταγματοποιείου (ή του οινοποιείου). Εξάλλου, οι φίλοι των αποσταγμάτων (όπως και οι οινόφιλοι) έχουν κάτι τέτοιο ως προτεραιότητα καθόσον έρχονται σε επαφή με τη φύση και την περιοχή του αποσταγματοποιείου και ενημερώνονται για τη διαδικασία παραγωγής των ποτών στην «πηγή» τους. 3. Παρότι στην παρ. 2 προβλέπεται ότι το σήμα επισκέψιμου αποσταγματοποιείου χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, είναι απαραίτητο, λόγω της συναρμοδιότητας περισσοτέρων Υπουργείων να διασφαλίζεται η διεκπεραίωση της αίτησης μέσω της διαδικασίας «μίας στάσης» (« one-stop ») στο Υπουργείο Τουρισμού.