ΜΕΡΟΣ Ε’ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ Άρθρο 32 Ορισμοί

Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω.

  • 20 Ιουνίου 2024, 12:12 | Ελεονώρα

    Ο νόμος περί ξεναγών χρειάζεται σίγουρα κάποιο εκσυγχρονισμό γιατί οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει και υπάρχουν πολλά απαρχαιωμένα στοιχεία στο καθεστώς του ξεναγού. Αλλά η κατεύθυνση του νόμου είναι λανθασμένη επειδή πάει να ενισχύσει την μαύρη εργασία και τον εξευτελισμό του τουρισμού στην χώρα. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι ο ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ ξεναγού και συνοδού εκδρομών. Ο πρώτος είναι ο ερμηνευτής της ιστορίας της χώρας ο οποίος σίγουρα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα μουσεία και περικλείστους αρχαιολογικούς χώρους, εκτός και αν το υπουργείο τουρισμού θεωρεί την Ελλάδα μια φτωχή σε ιστορία και μνημεία χώρα. Ο δεύτερος εκτελεί διαδικασίες οργάνωσης και δεν είναι υποχρεωμένος να έχει τις γνώσεις του ξεναγού ως προς την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Αν το υπουργείο τουρισμού θέλει να εκσυγχρονίσει τον τουρισμό, πρέπει να ξεχωρίζει πολύ καλά τα δύο επαγγέλματα και να θέτει όρους ως προς τους συνοδούς και όχι ως προς τους ξεναγούς, οι οποίοι ανέκαθεν έχουν καθήκοντα συνοδού ταυτόχρονα. Δηλαδή οι συνοδοί να είναι εκπρόσωποι του γραφείου και επαγγελματίες της οργάνωσης και του συντονισμό χωρίς να μπαίνουν στον ρόλο του ξεναγού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα και να μην αναγνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες δουλεύουν κατά αυτό τον τρόπο έχοντας συνοδούς στο λεωφορείο και ξεναγούς μόνο στον χώρο και αυτό επειδή αυτήν την στιγμή η ζήτηση ξεπερνά τους διαθέσιμους ξεναγούς και επειδή όχι όλοι οι ξεναγοί μπορούν να λείπουν μέρες από το σπίτι. Είναι μια δουλειά που εισβάλει στην προσωπική ζωή εφόσον για μεγάλο διάστημα πρέπει να είσαι εκτός της έδρας σου . Αλλά αντί να περιορίσει τους ξεναγούς σε περίκλειστους χώρους, το υπουργείο τουρισμού πρέπει να νομοθετήσει με περισσότερη σαφήνεια ποιος είναι ο ρόλος του συνοδού και τι όρια έχει. Άλλωστε αν το γραφείο πληρώνει έναν σύνοδο και 2 ξεναγούς σε 2 διαφορετικούς χώρους μέσα σε μια μέρα, αυτή η λύση είναι ακριβότερη από το να έχει έναν ξεναγό σε πολυήμερο. Επίσης δεν έχει νόημα να περιορίσει τους ξεναγούς σε περίκλειστους χώρους γιατί ένα walking tour στην Πλάκα ή στην Θεσσαλονίκη πως μπορεί να καλύπτεται από έναν συνοδό;
    Το υπουργείο τουρισμού θα έπρεπε να σταματήσει τα free tours που στην ουσία είναι μαύρο χρήμα χωρίς φορολογία. Να πιστοποιήσει καλύτερα ξεναγούς με κρατικές σχολές όπως ήταν πριν την κρίση, με σοβαρή δομή και απαιτητικές εξετάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη παραγωγή ξεναγών γιατί ο τουρισμός είναι εύθραυστο πεδίο και με την πρώτη κρίση του τουρισμού όλοι θα βρεθούν άνεργοι. Μην ξεχνάμε ότι η δουλειά του ξεναγού είναι εποχιακή και ότι πριν κοβιντ οι μήνες εργασίας ήταν 6 με 8 στην καλύτερη περίπτωση.
    Όσο αφορά τους ξένους με ταυτότητα ξενάγησης από το εξωτερικό, πως μπορεί το υπουργείο τουρισμού να εμπιστεύεται αυτούς τους ανθρώπους να έχουν λόγο για την ελληνική ιστορία και επικαιρότητα; Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς πόσο επικίνδυνο είναι να ξεναγήσει ένας Βόρειος «Μακεδόνας» στις Αιγές ή ένας Τούρκος στην Θράκη ή ένας Αλβανός στην Ήπειρο. Και τι λεφτά φέρνει στην χώρα ένα γραφείο που χρησιμοποιεί ξένο λεωφορείο με ξένο οδηγό και ξένο ξεναγό; Πώς θα μπορούσε ένα ελληνικό γραφείο να δώσει καλύτερη προσφορά από ένα γραφείο γειτονικών φτωχότερων χώρων; Αυτό ειδικά δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Είναι νόμος που καταδικάζει τους Έλληνες να δουλεύουν με μισθούς φτώχειας. Ο ξεναγός στην Ελλάδα είναι φτηνότερος από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα τουριστικά γραφεία που παραπονούνται για το κόστος της εργασίας του ξεναγού είναι αυτά που δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα του προϊόντος τους και θέλουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος του στο έπακρο.

  • 20 Ιουνίου 2024, 11:39 | Μυρσίνη

    Ως νέα ξεναγός που μόλις αποφοίτησα από τη σχολή ξεναγών Κρήτης αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει την απαιτητική εκπαίδευση με πολλές θυσίες και ατελείωτο διάβασμα, όχι μόνο των αρχαιολογικών χώρων αλλά του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολο του, δεν μπορω να καταλάβω για πιο λόγο περάσαμε από αυτή τη διαδικασία για να ξεναγούμε αποκλειστικά την Κνωσό και το αρχαιολογικό μουσείο. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στα οποία εργαζόμαστε στην Κρήτη είναι πολύ συγκεκριμένα.Τις υπόλοιπες μέρες καλούμαστε να ξεναγούμε τις πόλεις, τα χωριά και τα μέρη φυσικού ενδιαφέροντος. Για αυτό μας προετοίμασαν άλλωστε! Εάν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο μας ωθούν στην εύρεση εργασίας εκτός νησιού. Να πάμε όλοι στην Αθήνα δηλαδή; Δεν θα μιλήσω για την υποβάθμιση των υπηρεσιών και την παραοικονομία που έχει ήδη αναφερθεί.

    Τρομερή απογοήτευση από τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων που περνάνε τη ζωή τους στους δρόμους και βγάζουν ασπροπρόσωπο τον ελληνικό τουρισμό. Και για ακόμη μια φορά η επαρχία καταδικάζεται.

  • 20 Ιουνίου 2024, 08:54 | Σπυριδούλα

    ξαναγράφω διότι βλέπω ότι το πρώτο μου σχόλιο δεν αναρτήθηκε ποτέ: Η εν λόγω τροποποίηση πόρρω απέχει από τις απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και αυτός που την πρότεινε δεν έχει ιδέα από την τόση ιδιαίτερη γεωγραφία της πανέμορφης χώρας μας. Τα ιερά είναι μέσα στα βουνά, κάτω
    και δίπλα από ναούς υπάρχουν παλιά ηφαίστεια και μεταλλεία, προσκυνηματικοί χώροι βρίσκονται σε σπήλαια και όλα αυτά μαζί αναδεικνύουν την μοναδική ομορφιά της Ελλάδας. Ας πει κάποιος στον νομοθέτη ότι ο ξεναγός έχει διδαχθεί στο ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που ακολούθησε και σπηλαιολογία και γεωλογία και γεωγραφία, πέρα από Ιστορία Τέχνης και Αρχαιολογία και άλλα πολλά. Στα μουσεία αγαπητέ νομοθέτη, ο ξεναγός δεν μιλά μόνο για υλικά και χρώματα, μιλά και για ορυκτά και τα συνδέει με μύθους όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας. Στους αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζει την ελληνική φύση και τα προϊόντα της, την ελληνική γη και τα πετρώματα της και τα συνδέει με την ιστορία της και τη θρησκεία όπως έκαναν οι πρόγονοι μας. Η δουλειά του ξεναγού απαιτεί εκ των πραγμάτων μια ολιστική προσέγγιση και παρουσίαση για να βιώσει την πολύπλοκη και πολυποίκιλη ομορφιά του ταξιδιού ο ταξιδιώτης και μόνον ο ξεναγός έχει τα εργαλεία να το κάνει.Η εν λόγω τροποποίηση σκοπεύει απλά και μόνο στην υποβάθμιση και υποτίμηση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Ο νομοθέτης φέρει την ευθύνη των συνεπειών που θα έρθουν στο μέλλον, ιδίως τώρα που ο τουρισμός σε ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες ανεβαίνει».

  • 20 Ιουνίου 2024, 08:33 | Έφη

    Ο ορισμός των επαγγελμάτων στην Ε.Ε. υπάρχει ψηφισμένος εδώ και χρόνια στο ευρωπαικό πρότυπο ΕΝ13809:2003 για την ορολογία στον τουρισμό για την Ευρώπη, όπως και στην ελληνική νομοθεσία και δεν μπορείτε να τον αλλάζετε με το γελοίο άρθρο 32 που προτείνετε. Αποσύρτε το άμεσα
    Tourist Guide
    Person who guides visitors in the language of their choice and interprets the cultural and natural heritage of an area, which person normally possesses an area-specific qualification usually issued and/or recognised by the appropriate authority
    Tour Manager
    Person who manages and supervises the itinerary on behalf of the tour operator, ensuring the program is carried out as described in the tour operator’s literature and sold to the traveller/consumer and who gives local practical information.
    Tour Escort
    Representative of a tour operator providing basic assistance to travellers.»
    Πολλοί που πανηγυρίζουν εδώ, ας καταλάβουν ότι κανένα άρθρο του δεν τους κατοχυρώνει ως επάγγελμα συνοδού, ούτε πρόκειται ποτέ να το επιτρέψουν αυτό τα μεγάλα συμφέροντα ούτε και διαχωρίζεται με κανένα άρθρο ο ξεναγός από τον συνοδό.
    Οι χειροκροτητές αυτού του νομοσχεδίου ξεκάθαρα δεν θα κατοχυρωθούν ως κάποιοι με επαγγελματικά δικαιωματα ξενάγησης.

  • 20 Ιουνίου 2024, 06:21 | Ειρηνη

    Πολλά τα copy paste μηνύματα ενάντια στους ξεναγους! Τι λέτε ρε. Από πότε τα μπερδέψαμε τα πράγματα και πρέπει να τα διαχωρίσουμε δηλαδή. Πάτε καλά? Θα υποβαθμισετε τους βραβευμενους Έλληνες ξεναγους για να ακούμε από τον κάθε τυχαρπαστο για το γκρικ τζατζίκι?

  • 20 Ιουνίου 2024, 03:20 | Νίκος Παναγιώτου

    Η νομοθεσία ίσως πράγματι χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά σίγουρα οι προτεινόμενες εδώ αλλαγές δεν θα ευνοήσουν την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών.

    Είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των τουριστικών γραφείων για φτηνό εργατικό δυναμικό ώστε να μεγιστοποιούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων. Παλαιό αίτημα των επιχειρηματιών του τουρισμού, που είχε εκπαραθυρώσει τους ξεναγούς παράτυπα από πολλά είδη εκδρομών και περιηγήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

    Μερικές διευκρινιστικές παρατηρήσεις στα επαινετικά για το νέο νομοσχέδιο σχόλια:

    Κατ’ αρχάς υπάρχει μια σύγχυση του τουριστικού συνοδού με τον οδηγό βουνού.
    Το αντικείμενο της ειδικότητας του οδηγού βουνού (περιηγήσεις στη φύση, πεζοπορίες, ορειβασίες, αθλήματα στη φύση) ήταν σαφές και κατοχυρωμένο και ουδέποτε διεκδικήθηκε από τους ξεναγούς. Ανάλογα, ουδεμία σχέση έχει ο οδηγός βουνού με τον συνοδό.
    Επίσης, το ποιοι θα δικαιούνται να αναλάβουν τις ξεναγήσεις εκτός αρχαιολογικών περίκλειστων χώρων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Και είναι σίγουρα βιαστικό εκ μέρους των πρακτόρων να ονομάζουν συνοδούς -επειδή αυτό υπάρχει ήδη στην αγορά- τους μη πιστοποιημένους ξεναγούς «μη οργανωμένων ιστορικών χώρων». Άλλωστε, στο αντικείμενο των τουριστικών συνοδών, όπως αυτό ορίζεται από την ίδια την ιδιωτική επαγγελματική σχολή των συνοδών, δεν περιλαμβάνεται η ξενάγηση/επεξήγηση/ερμηνεία. Άρα, το επιχείρημα περί διορθωτικής λειτουργίας του νόμου, ο οποίος δήθεν έρχεται για να διευκρινίσει το αντικείμενο των ξεναγών και των συνοδών, δεν ευσταθεί.

    Αντίστροφα, αφού η λέξη τουρ σημαίνει περιήγηση και τουρισμός περιηγητισμός, είναι κάπως παράλογο να παύει να θεωρείται μια περιπατητική περιήγηση σε μια πόλη αποκλειστικό και κατ’ εξοχήν αντικείμενο του καταρτισμένου και πιστοποιημένου από το κράτος ξεναγού. Επίσης, είναι απόλυτα άστοχη η διατύπωση «μη οργανωμένος ιστορικός χώρος» για τις περισσότερες ελληνικές πόλεις και χωριά.

    Αν πάλι το πρόβλημα ήταν ο μικρός αριθμός των διπλωματούχων ξεναγών, η Υπουργός θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων στις ξεναγικές σχολές και να ενισχύσει την ξεναγική εκπαίδευση, της οποίας ο προϋπολογισμός μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

    Το προφανές λοιπόν συμπέρασμα, παρά τα όσα αγνοούμε ακόμα, είναι ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να νομιμοποιήσει τις ξεναγήσεις στα ιστορικά κέντρα των πόλεων από μη καταρτισμένους και μη πιστοποιημένους ξεναγούς, δηλαδή από υποαμειβόμενους ερασιτέχνες, που θα επιτρέπουν στα τουριστικά γραφεία να παρακάμπτουν τις αμοιβές των διπλωματούχων ξεναγών. Μένει να μάθουμε ποιοι άλλοι πέραν των ξεναγών -αναμφίβολα πιο κακοπληρωμένοι, χωρίς πιστοποιημένη κατάρτιση και χωρίς κατοχυρωμένο εργασιακό/φορολογικό καθεστώς- θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ξεναγούν.

  • 20 Ιουνίου 2024, 00:01 | Κώστας Γκουρδάμπαλος

    Κάποιος κακεντρεχής θα σκεφτόταν ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος το αρμόδιο υπουργείο θα λάμβανε σοβαρά υπόψη τις νουθεσίες του ΙΝΣΕΤΕ, θα προσκαλούσε τους επαγγελματίες του τουρισμού (γραφεία, ξεναγούς, συνοδούς, οδηγούς λεωφορείων και βαν, επαγγελματίες του επισιτισμού) να καταθέσουν τις απόψεις τους με συγκεκριμένο περικείμενο, σε χρονική περίοδο ουδέτερη πχ Χειμώνα και όχι εν μέσω της τουριστικής σεζόν και ότι η ανάρτηση του εν λόγω σχεδίου νόμου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές μόνο θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει ου μην και σκέψεις περί πολιτικής σκοπιμότητας. Ωστόσο η κατεύθυνση του νομοσχεδίου συνάδει με το τουριστικό προϊόν της χώρας το οποίο στερείται στοχοθεσίας και κινείται στα παραδεδομένα. Καλό θα ήταν όμως να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω και να επιδειχθεί από το Υπουργείο η ίδια αποφασιστικότητα για την επίλυση των παρακάτω θεμάτων:

    Στην Ανάλυση των Συνεπειών Ρύθμισης αναφέρεται ότι: «: Επικαιροποιείται το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο (ν. 710/1977, Α’ 283), που διέπει το επάγγελμα του ξεναγού, το οποίο δεν είναι ικανό να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα που σχετίζονται με το εν λόγω επάγγελμα, οδηγώντας σε δυσχέρειες παρακολούθησης και εξασφάλισης της ποιότητας των σχετικών υπηρεσιών.» Η δημιουργική ασάφεια των όρων μόνο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει εφόσον δεν προβλέπεται ποιος μπορεί να ξεναγεί και να συνοδεύει τους προαναφερθέντες περιηγητές εκτός των υπολοίπων χώρων της επικράτειας με ιστορικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών κατακρημνίζεται από τα κλειστά πωλητήρια και τους κλειστούς χώρους λόγω του παρόντος συστήματος πρόσληψης αρχαιοφυλάκων, (να μην αναφερθεί κανείς στο σκουπιδομάνι στα πρανή του δρόμου προς την Επίδαυρο, στους πεταμένους λουτροκαμπινέδες στις περιπατητικές διαδρομές των Μετεώρων…).Περιττό να αναλυθεί πως οι στόχοι της εν λόγω ρύθμισης όπως αυτές εκφράζονται στο 8ο σημείο (σελ.4) της Ανάλυσης των Συνεπειών της Ρύθμισης: «Η εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και η ενίσχυση του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας» , καθίστανται ουσιαστικά άπιαστοι, δεδομένου ότι η πραγματικότητα, όπως εξυφαίνεται από τους συμβαλλόμενους στον τουρισμού κλάδους , οι οποίοι χωρίς αιδώ υπερχρεώνουν τους επισκέπτες για μια δεκάλεπτη διαδρομή με ταξί ή για δυο καβουροπόδαρα και δύο κοκτέλια, διαλύει οποιαδήποτε ελπίδα για ποιοτικό τουρισμό και επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του εν λόγω νομοσχεδίου. Κοντά σ’αυτά η πριμοδότηση εμμέσως πλην σαφώς παρανόμων χωρίς ειδικές γνώσεις και άδειες «συνοδών» μόνο περαιτέρω πτώση της ποιότητας ξενάγησης προοιωνίζει.

    Άρθρο 33 Δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού

    β) Έλληνες και υπήκοοι άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), οι οποίοι έχουν αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα ξεναγού σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. και έχουν προβεί σε αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σύμφωνα με τη διαδικασία του Τίτλου III του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78).

    Πως ακριβώς θα ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ οι υπήκοοι άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της υποπαραγράφου β; Οι συνεργαζόμενοι με τουριστικά γραφεία είμαστε υποχρεωμένοι να κόβουμε αποδείξεις και η πληρωμή να γίνεται ηλεκτρονικά για λόγους διαφάνειας και συμμόρφωσης προς τις κείμενες φορολογικές διατάξεις. Οι εν λόγω ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ συνάδελφοι πως θα φορολογηθούν για τα έσοδά τους την στιγμή που το γραφείο που τους απασχολεί θα φορολογηθεί κανονικά; Δεν καταστρατηγείται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των Ελλήνων το οποίο ευαγγελίζεστε στην Ανάλυση στην περίπτωση που οι υπήκοοι χώρας της Ε.Ε είναι ελληνικής καταγωγής; Πως διασφαλίζεται η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών , η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών και ΚΥΡΙΩΣ η αυξημένη αξιοπιστία και διαφάνεια των θεσμών για την οποία γίνεται λόγος στο σημείο 18 (σελ.11-12)της Ανάλυσης την στιγμή που αυτοί έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό; Θα υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις τη επινεύσει του τουριστικού γραφείου για να ενταχθούν στην ομάδα ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ κατοίκων του εξωτερικού; Από την ισχύ του ΠΔ το 2010 μέχρι τούδε έχουν πληρώσει οι εν λόγω τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ως όφειλαν, μιας και παρόλο που έχουν ΜΟΝΙΜΗ έδρα στο εξωτερικό εργάζονται και προσπορίζονται ΚΕΡΔΟΣ στην Ελληνική επικράτεια; Έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώση των παραπάνω ή έχετε δημιουργήσει ξεναγούς δύο ταχυτήτων, πράγμα το οποίο θα επιταθεί αν εφαρμοστεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο;
    Επιπλέον, έχει γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες αν οι παραπάνω κάτοικοι χωρών μελών της Ε.Ε προπαγανδίζουν στις ξεναγήσεις τους αηδίες περί Μεγάλης Αλβανίας, Μακεδονίας, Turkaegean και λοιπές εθνικιστικές ιδεοληψίες κάνοντας τους επισκέπτες της χώρας μας κοινωνούς των αρρωστημένων τους ονειρώξεων;

    Άρθρο 35 Ασφάλιση των ξεναγών

    Τι προβλέπεται για την καταχώρηση των ενσήμων προ του 2019, την στιγμή που στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Συντάγματος οι υπάλληλοι είναι μόνο δύο και τα συστήματα καταχώρησης και επεξεργασίας των δεδομένων είναι ασύμβατα μεταξύ τους; Θα μετράνε τις καρτέλες ενσήμων ανατρέχοντας στο χαρτώο υλικό εν έτει 2024; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν απολαύσει ακόμη το εν λόγω δικαίωμα γιατί περιμένουν να γίνει η καταμέτρηση των ενσήμων, τα οποία δεν είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά; Έχετε υπόψη ότι ο Συνήγορος του Πολίτη προσπαθεί να διεκπεραιώσει εκατοντάδες υποθέσεις από συναδέλφισσες που στερήθηκαν το επίδομα γέννησης και λοχείας εξαιτίας της μη έγκαιρης καταχώρησης των ενσήμων τους;

    Άρθρο 39 Εποπτεία επί των ξεναγών – Κυρώσεις

    Δεδομένου ότι πλείστοι εκ των παρανομούντων για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού και στην Αστυνομία έχουν ξένο ΑΦΜ, τι είδους διοικητικές κυρώσεις έχουν επιβληθεί εναντίον τους; Οι με ελληνικό ΑΦΜ έχουν πληρώσει τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί ή σιωπηρώ τω τρόπω, αφήνονται να δρουν ελεύθεροι, παρέχοντας άθλιες υπηρεσίες εκμεταλλευόμενοι τους ξένους επισκέπτες, την στιγμή που οι νόμιμοι ξεναγοί πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις; Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στο παρόν σχέδιο νόμου (σελ.4) ΔΕΝ έχουν ληφθεί πρακτικές από χώρες της Ε.Ε σχετικές με την προστασία του επαγγέλματος από τους πάσης φύσης παρανόμους παρά μόνο πρακτικές που σχετίζονται με την αδειοδότηση ατόμων ευεπίφορων κατά την άποψή σας να ασκήσουν το εν λόγω επάγγελμα. Ερώτημα παραμένει πόσοι από τους παράνομους για τους οποίους έχουν κατατεθεί καταγγελίες στo Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Επιθεωρήσεων και Ελέγχων του Υπουργείου Τουρισμού έχουν πληρώσει τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, την στιγμή που μάλιστα πλείστοι εξ αυτών δεν έχουν καν ελληνικό ΑΦΜ. Αλήθεια πως βελτιώνεται ο τρόπος των διοικητικών κυρώσεων όπως ευαγγελίζεστε στο σημείο 10 σελ.5 της Ανάλυσης των Συνεπειών Ρύθμισης την στιγμή μάλιστα που το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων από το 2016 δεν λειτουργεί και ΜΕΛΛΕΙ να τεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον σε λειτουργία;

  • 19 Ιουνίου 2024, 23:04 | Μαρία

    Στα σημεία λοιπόν τα επίκαιρα:
    Λόγοι μη στήριξης του Νομοσχεδίου:
    Τι θεωρείτε » εκσυγχρονισμό» του τουριστικού προιόντος όταν ολόκληρη η χώρα μας είναι ένα ανοιχτό μνημείο Ιστορίας,πολιτιστικής παράδοσης υλικής και άυλης. Από αυτό θα οφείλατε να αντιληφθείτε ότι ο Τουρισμός δεν είναι οικόπεδο με θέα βουνό, θέα θάλασσα, θέα κήπο ή πισίνα αλλά είναιζωντανός οργανισμός συνηφασμένος με τον Πολιτισμό μιας χώρας και τι χώρας με πόσες χιλιάδες χρόνια ύπαρξης γλωσσολογικής, αρχιτεκτονικής, οικιστικής, οινολογικής και ιστορικής. Οπότε προκαλείτε σύγχηση στο τουριστικό προιόν αφού το αποκόπτετε από τα » ζωντανά» μέλη του καθιστώντας το ένα νεκρό οργανισμό που εξυπηρετεί κατά μεμονωμένες περιπτώσεις αποαπασματικά και αποκομμένα τις μονοκόματες » απαιτήσεις- τάσεις» μιας αγοράς που δεν σέβεται τον ίδιο της τον επισκέπτη και τον αντιμετωπίζει ως πελάτη της 1 ώρας και μιλάμε για τους τουρ οπερέιτορ.
    Τι εννοείτε διαφοροποίηση και εξειδίκευση όταν οι ξεναγοί φοιτούν σε σχολές ανά όλη την Ελλάδα και προετοιμάζονται για ευρεία και ποικίλα πεδία που καλύπτουν θεματικές όπως αρχαιολογία κλασσική, βυζαντινή και ύστερη, ιστορία αρχαία,μεσαιωνικοί χρόνοι, σύγχρονη, ιστορία τέχνης, γεωλογία, γεωγραφία με έμφαση και σε τοπικά προιόντα
    πέρα από τη χλωρίδα και πανίδα, με επισκέψεις σε διάφορα ελαιοτριβεία και οινοποιεία του τόπου κατά τις εκπαιδευτικές εκδρομές του τόπου καθώς και περιπατητικές σε φαράγγια και άλλα φυσικού κάλλους μέρη με μνημεία λαικής τέχνης και παράδοσης. Οπότε είναι πλήρως καταρτισμενοι και χάρις των εκπαιδευτικών διαδρομών εκπαιδευμένοι.Γιατί ζητήθηκε ποτέ από κάποιο γραφείο περιπατητική σε φυσικιύ κάλλους μέρη με ιστορικά πολιτιστικά και θρησκευτικά μνηνεία και είπε όχι? Ή μήπως θεωρείτε ότι οι ξεναγοί είναι 2 ταχυτήτων ή εντός χώρων εσωτερικών λές και αναφερέστε σε φυτά εσωτερικού χώρου και τα εκτός? Ποιός σας είπε ότι είμαστε σε έλλειψη την στιγμή που επίμονα από το 2011 γίνονταν εκκλήσεις για άνοιγμα των σχολών ξεναγών και υπήρχε άκρα του τάφου σιωπή από πλευράς σας γιατί άνοιξαν μετά κόπων και βασάνων το 2019 για να ξανακλείσουν φέτος η σχολή της Κέρκυρας και της Κρήτης. Οπότε την έλλειψη εσείς την δημιουργήσατε με την επιτηδευμένη σας αδράνεια και απραξία.
    Πώς θεωρείτε ότι οι ξεναγοί που έχουν κάνει οινογευσία και επισκέψεις εκπαιδευτικές σε παραδοσιακά μέρη με αναγνωρισμένα προιόντα όπως οινοποιεία , ελαιοτριβεϊα, τυροκομεία δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν οινογευσία και εφοσον έχουν διδαχθεί και αρχιτεκτονική στη ν Ιστορία Τέχνης δεν μποροϋν να κάνουν street art αν είναι δυνατόν δηλαδή να κάνουν αναφορές σε γκράφιτυ που είναι καταρτισμένοι και που εντάσσονται στο πολιτικό κοινωνικό πλαίσιο που ζούνε και μπορεί να γίνει από κάποιους που δηλώνουν χομπίστες και είναι άσχετοι? Φοβερός επαγγελματισμός. Πραγματικά αυτοί που τα λένε είναι άσχετοι με το επάγγελμα μας καιμε ότι προβάλλεται πολιτισμικά στην χώρα.Επίσης κοστοβόρο είναι το να πληρώνονται πολλά άτομα για να επιμεριστουν μια εργασία που καλύπτεται από έναν επαγγελματία ξεναγό. Το επάγγελμα του ξεναγού δεν διχοτομείται, δεν είναι οικόπεδο για να μοιραστεί στους ενδιαφέρόμενους της αρπαχτής και της εύκολης εκδρομούλας που δηλώνουν χομπίστες, απαιτεί συνέχεια, εντρύφηση σε σπουδές και συνέπεια σε αυτές. Άλλο ο συνοδός και άλλο ο ξεναγός δεν συνδέονται ούτε είναι ταυτόσημες έννοιες. Και οι ξεναγοί δεν είναι της » γυάλας» μετά από τόσεσ πτυχιακές σε 4 διαφορετικά πεδία θεματικά και διαδρομικές για να περιοριστεί σε
    μουσεία ή εσώκλειστους χώρους αλλιώς θα γινόταν γραφιάς και όχι ξεναγός γιατί διαπιστώνω σύγχηση του ορισμού του επαγγέλματος οπότε πρεσβεύει την ζώρα του και τον πολιτισμό του πηγαίνοντας σε πολλά μέρη αναδεικνύοντας την χώρα του από όλες τις πλευρές, φυσικού κάλλους, πολιτιστικής κληρονομίας, περιβαλλοντικής ανάδειξης περιοχές νατουρα, καλντέρα Σαντορίνης, μεσαιωνικά κάστρα, θρησκευτικά μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικιύς χώρους, λαικής παράδοσης και τέχνης, μοντέρνας τέχνης.Πολιτιστική κληρονομιά υλική και άυλη οπότε δεν μπορεί να περιοριστεί όύτε ο ρόλος του και η εκπαίδευση και κατάρτιση του συνάδουν με το να κλειστεί σε 4 τοίχους. Οπότε το μοντέλο που προωθείτε είναι κοστοβόρο γιατί θα χρειάζονται περισσότερα άτομα να καλύψουν «θέσεις» άρα και επιπλέον αμοιβές σε ένα επάγγελμα που τα καλύπτει όλα όπως ο ξεναγός, ελλειπές γιατί αναμειγνύονται μη καταρτισμένα άτομα σε ένα ευαίσθητο πολιτισμικά πεδίο που δεν ωνωρίζουμε τι συμφέροντα θα εξυπηρετοϋν και ποιάς ιστορικης αλλοίωσης και αρκετά άλλα αρνητικά.

  • 19 Ιουνίου 2024, 22:17 | Maria

    Κάνετε πολυ μεγάλο λάθος εάν νομίζετε ότι ένας απλός εμψυχωτής υπαίθριου χώρου μπορεί να συγκριθεί με ένα ξεναγό επίσημο από μια αναγνωρισμένη διετής σχολη. Οι γνώσεις ο τρόπος οι τεχνικές ξεναγήσεις αυτά για να τα μάθει κάποιος θέλει κόπο και επιμονή ΑΛΛΑ και συνεχή επιμόρφωση και προσπάθεια!!! Ξεναγός = πρεσβευτής της χώρας και του πολιτισμού ΚΑΛΑ θα κάνετε να μην το ισοπεδώσετε

  • 19 Ιουνίου 2024, 22:07 | Μαρία

    Κάνετε πολυ μεγάλο λάθος εάν νομίζετε ότι ένας απλός εμψυχωτής υπαίθριου χώρου μπορεί να συγκριθεί με ένα ξεναγό επίσημο από μια αναγνωρισμένη διετής σχολη. Οι γνώσεις ο τρόπος οι τεχνικές ξεναγήσεις αυτά για να τα μάθει κάποιος θέλει κόπο και επιμονή ΑΛΛΑ και συνεχή επιμόρφωση και προσπάθεια!!! Ξεναγός = πρεσβευτής της χώρας και του πολιτισμού ΚΑΛΑ θα κάνετε να μην το ισοπεδώσετε

  • 19 Ιουνίου 2024, 21:03 | Ευαγγελία

    Ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει αυτή την χώρα τόσο ξεχωριστή για τους επισκέπτες της είναι η ιστορική και πολιτισμική συνέχεια που απλώνεται σε κάθε μήκος και πλάτος της, με τόσο έντονη ποικιλομορφία.
    Ένας/ μία Διπλωματούχος Ξεναγός, απόφοιτος/η των κρατικών σχολών, (όπου διδάσκουν διαχρονικά μερικές από τις πιο καταξιωμένες και ιστορικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, σε όλους τους τομείς, με πρακτική εξάσκηση σε όλη την χώρα,) όταν βρίσκεται παραδείγματος χάριν σε μια πόλη, ξεκινάει την αφήγηση στους επισκέπτες π.χ. από ένα μνημείο, μια πλατεία , ένα κτήριο κάποιας εποχής,κάποιον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίζουν την περιήγηση ίσως σε κάποια άλλη γειτονιά, δοκιμάζουν και κάποιες γεύσεις χαρακτηριστικές του πολιτισμού που αναλύουν όλο αυτό το διάστημα, ακολουθεί ενδεχομένως μια επίσκεψη σε κάποια εκκλησία, πηγαίνουν σε κάποιο μουσείο, και μέσα από αυτή την σύνδεση όλων των τοποθεσιών και εποχών, προσφέρουν στον επισκέπτη την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του Ελληνικού πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό που ο επισκέπτης ήρθε ως εδώ για να γνωρίσει.Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν βρίσκοντια έξω από τα υπόλοιπα συμφραζόμενα ενός τόπου.
    Αντίστοιχα, οι πολυήμερες περιηγήσεις, απαιτούν έναν έμπειρο και ειδικά καταρτισμένο Διπλωματούχο Ξεναγό που επίσης συνδέει τον χώρο με τον χρόνο. Τις πόλεις, τα χωριά και τους παραδοσιακούς οικισμούς με τους μύθους και τους θρύλους. Το σήμερα με το χθες. Οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα συνδέονται άμεσα με τις σύγχρονες περιοχές στις οποίες βρίσκονται. Η μαγεία του ελληνικού πολιτισμού διακρίνεται ακριβώς μέσα από αυτές τις συνδέσεις. Αυτό έχει μάθει να κάνει ένας ξεναγός και αυτό συνεχίζει να μαθαίνει να κάνει όποιος παρακολουθήσει τα μαθήματα των κρατικών σχολών ξεναγών.
    Έτσι φαίνεται ο σεβασμός προς τον επισκέπτη που στηρίζει την βαριά μας βιομηχανία και δεν μένει στο έλεος του «καθένα» να του λέει το «οτιδήποτε» και να τον χρεώνει το «ό,τι να’ναι».
    Ποιες είναι τελικά οι προτεραιότητές μας σαν χώρα ως προς τον τουρισμό; Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής, με βαθιές ρίζες στον χρόνο. Δεν είναι διεκπεραίωση.
    Σαφέστατα υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τουρισμό και πολλές ανάγκες για πολλούς (ειδικά νέους) ικανούς ανθρώπους με διάφορες ειδικότητες κτλ.Και ήδη, μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης. Το αν είναι σωστά ρυθμισμένα όλα αυτά ή όχι δεν έχει να κάνει με το πόσο θα περιοριστούν οι ξεναγοί να κάνουν την δουλειά τους. Ίσα ίσα, που με την εμπειρία τους μπορούν να προτείνουν πολλές άλλες λύσεις για το κοινό καλό.

  • 19 Ιουνίου 2024, 20:10 | Φωτεινή

    Η αναδιάρθρωση του πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού μόνο Υποβάθμιση του τουριστικού προιόντος της χώρας μας μπορεί δυστυχώς να φέρει.
    Η εργασία του ξεναγού δεν περιορίζεται ούτε στους αρχαιολογικούς χώρους ούτε στα μουσεία.
    Κατά τις διαδρομές για την μετάβαση από τον έναν χώρο στον άλλον ο ξεναγός παρέχει ποικίλες πληροφορίες για το κλίμα, την μορφολογία του εδάφους τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την οικονομία της χώρας. Προωθεί και παρουσιάζει τα ελληνικά προϊόντα, περιγράφει κι άλλες περιοχές της χώρας, προσπαθώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων για ένα δεύτερο ή τρίτο ταξίδι στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ελληνική γλώσσα, αποκαλύπτοντας στους επισκέπτες τις αμέτρητες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους. Μιλά για την ελληνική μουσική αλλά και για την ελληνική κουζίνα.
    Για μισή ή μια ημέρα, αλλά και για όσες μέρες ορίζει το πρόγραμμα (με όχημα ή με τα πόδια), ο ξεναγός ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ τους επισκέπτες με την πλήρη σημασία της λέξης, δημιουργώντας σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης και καθιστώντας τους φίλους της Ελλάδας.
    Καθώς μάλιστα συχνά είναι και ο αποδέκτης των σχολίων και των εντυπώσεων των ξένων, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της χώρας μας με αυτούς, καλείται δε να λύσει παρεξηγήσεις και παρερμηνεύσεις που θα μπορούσαν να δυσφημίσουν την Ελλάδα διεθνώς.
    Προϋποθέτει μεγάλη διακριτικότητα αλλά και διπλωματία κατά την προσέγγιση εθνικών ζητημάτων, χωρίς πατριωτικές εξάρσεις αλλά με σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια, προβάλλοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και την συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
    Οποιαδήποτε λοιπόν μεταβολή στα καθήκοντα του ξεναγού θα επηρεάσει άμεσα την τουριστική προβολή και ταυτότητα της χώρας μας προς τους ξένους επισκέπτες μας.

  • 19 Ιουνίου 2024, 19:11 | Μαρία Χατζηπαναγιώτη

    Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει το ελεύθερο σε οποιονδήποτε να λέει οτιδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Τα πρακτορεία χαίρονται που θα μειώσουν το κόστος, αλλά η χώρα θα την πληρώσει συνολικά, γιατί οι εντυπώσεις που θα αποκομίσουν από εδώ οι τουρίστες θα διαμορφώσουν την κοινή γνώμη όταν επιστρέψουν στις χώρες τους.
    Αν πάτε σε χώρες του εξωτερικού, θα δείτε πως οι ξεναγοί έχουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Κανείς δεν τολμά να ξεναγήσει χωρίς πτυχίο – τουλάχιστον σε χώρες που σέβονται τον πολιτισμό τους και τον πελάτη.

  • 19 Ιουνίου 2024, 19:37 | Στέλιος Παπακωνσταντίνου

    «Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω.»

    Δηλαδή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ξεναγός αποκόπτεται εντελώς από ένα σαφώς ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνταν με τον νόμο 710/1977 Περί Ξεναγών (https://touristguides.gr/plhrofories/nomothesia/42-710-1977), ο οποίος από το 1977 έχει κατά καιρούς τροποποιηθεί προκειμένου να συμβαδίζει με τις εκάστοτε ανάγκες και εξελίξεις.

    Δηλαδή, εφόσον το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλάκα, Μοναστηράκι), του Ναυπλίου, της Αίγινας, της Θεσσαλονίκης (ρωμαϊκό, βυζαντινό), της Ξάνθης, των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και πολλών άλλων πόλεων, οικισμών, χωριών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, δεν είναι «περίκλειστο» ούτε «οργανωμένο», αλλά αποτελεί τη φυσική εξέλιξη αιώνων με διάσπαρτα ιστορικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς, σημαίνει ότι ο ξεναγός δε θα μπορεί να ξεναγήσει αν ζητηθεί από άτομα εξειδικευμένου ενδιαφέροντος;

    Προφανώς δε γνωρίζετε ή επιλέγετε να μη γνωρίζετε ότι η εκπαίδευση του ξεναγού δεν περιορίζεται μόνο σε Ιστορία ή Αρχαιολογία, αλλά καλείται κατά τη διετή φοίτησή του στη Σχολή Ξεναγών, η οποία τα τελευταία έτη έχει κολοβωθεί, να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με μαθήματα και εκδρομές καλύπτουν και προσφέρουν μια ολιστική άποψη της Ελλάδας (ιστορική, αρχαιολογική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική, μουσική, γαστρονομική, γεωμορφολογική, λαογραφική, κοινωνικοπολιτική, κ.λπ.).

    Επιπλέον, τα κατά τόπους Σωματεία και Σύνδεσμοι κάθε χρόνο διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, στα οποία προσκαλούνται διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί που με ενθουσιασμό, συγκίνηση και γενναιοδωρία μας προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους και μας υλικό αναφοράς, το οποίο διατίθεται στα κατά τόπους μέλη.

    Πάντοτε προσκαλείται εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής ή και του Υπουργείου, αλλά πολλές φορές ούτε καν εμφανίζονται! Προφανώς θα έπρεπε διότι θα αντιλαμβάνονταν τι εστί ξεναγός!

    Ο ξεναγός δεν περιορίζεται σε ένα food tour, ή graffiti tour, ή οτιδήποτε άλλο σύγχρονο ή εναλλακτικό, που ούτως ή άλλως θα γίνει αναφορά στην ελληνική γαστρονομία, όπως και σε πολλά άλλα, διότι ο κόσμος πέρα από την πολιτιστική εκδρομή, που έχει αγοράσει, εκδηλώνει ενδιαφέρον, περιέργεια και θέλει να γνωρίσει και πολλές άλλες πτυχές της Ελλάδας, ακόμη και αυτές που δεν διαφημίζονται ή λογίζονται κάπως σκοτεινές, και τούτο διότι πρόκειται για ζωντανούς ανθρώπους που ζουν στο παρόν και αφουγκράζονται τι συμβαίνει γύρω μας.

    Μια έκφραση που πολλοί πιπιλίζουν είναι «τουριστικό προϊόν!
    Ο πολιτισμός μιας χώρας, υλικός ή άυλος, δε λογίζεται επ’ ουδενί προϊόν!
    Δεν αγοράζουμε βρακί σε μια λαϊκή, ή ντομάτες, ή ένα αναμνηστικό ή οτιδήποτε άλλο και τελείωσε!

    Πολιτισμός είναι το σύνολο των τεχνικών και πνευματικών επιτευγμάτων του ανθρώπου (υλικά και πνευματικά έργα, δραστηριότητες, έθιμα, παραδόσεις, παιδεία, μόρφωση, αισθητική, συμπεριφορά, κ.ά.), που ο ξεναγός καλείται να γνωστοποιήσει στους φιλοξενούμενούς του μέσω των εκδρομών, κατά κύριο λόγο θεματικών, και στις οποίες θα εντάξει όλα αυτά και πολύ περισσότερα ώστε ο επισκέπτης να αποκομίσει την καλύτερη δυνατή ολιστική άποψη τόσο του χώρου όσο και της χώρας που επισκέπτεται!

    Λυπάμαι πολύ διότι στόχος σας δεν είναι να προστατεύσετε και να διασφαλίσετε τον πολιτισμό, αλλά να τον αποδομήσετε ολοκληρωτικά και τούτο στον βωμό του εύκολου και ευτελούς κέρδους χωρίς καν ενδιαφέρον ή μέριμνα ή έστω ανησυχία για το ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο έχει μετατραπεί!

    Λυπάμαι πολύ!
    Κάποτε η φούσκα θα σκάσει, αλλά θα είναι αργά!

  • 19 Ιουνίου 2024, 19:41 | Βασιλική

    Το επάγγελμα του ξεναγού είναι ένα επάγγελμα το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές καθώς παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ανταποκρινόμενες στις εκάστοτε απαιτήσεις στον τουρισμό .το επάγγελμα αυτό φέρει μια διαχρονία…στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των ξεναγών παρέχεται μια άρτια και ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση αλλά και τεχνογνωσία παρέχοντας βασικά όπλα στη φαρέτρα του εκάστοτε ξεναγού ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των εκάστοτε τουριστικών σύγχρονων αναγκών.ο ξεναγός έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του τουριστικού προϊόντος..σε άχρονο πλαίσιο..έχει το know how και μάλιστα με υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση
    Ο ξεναγός άγει, ερμηνεύει, όχι μόνο στα μνημεία όχι μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά στο ευρύτερο συγκείμενο του υλικό και άυλου πολιτισμου .. στις σχολές ξεναγών πλέον έχουν ενταχθεί θεματικές οι οποίες άπτονται του προσκυνήματικου και θρησκευτικού τουρισμού, του εναλλακτικού τουρισμού και οι σπουδαστές έχουν εκπαιδευτεί και σε αυτούς τους τομείς ανταποκρινομενοι πλέον στις απαιτήσεις του σύγχρονου τουριστικού προϊόντος
    Οι ξεναγοί έχουν εκπαιδευτεί για τη διαχείριση κρίσεων έχουν εκπαιδευτεί σε πολλά γνωστικά αντικείμενα και θεματικές όπως λαογραφία, αρχαιολογια , ιστορία γεωλογία βιολογία νομοθεσία ..κλπ
    Πέρασαν από πολλά στάδια εξετάσεων και διπλωματικών εργασιών και εξετάσεων ..
    Ένας συνοδος ενος γκρουπ , ένας οποιοσδήποτε δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια όχι μόνο δε θα έπρεπε να κάνει αυτό το επάγγελμα αλλά θα έπρεπε να αποκλειεται παραδειγματικως .
    Οι τουρίστες αξιολογούν το ποιοτικό προϊόν..δεν ανέχονται την κοροϊδία.με το προτεινόμενο σε διαβούλευση νομοσχέδιο, μόνο την απαξίωση του τουρισμού και εν γένει του ευρύτερου πολιτισμικού και πολιτιστικού συγκείμενου μπορεί να επιφέρει

  • 19 Ιουνίου 2024, 18:03 | Παπαχριστοπούλου Φωτεινή

    Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διασφάλιση τουριστικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών είναι να αφήσουμε τη διαχείρισή της στους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ του τουρισμού, στους επίσημους ξεναγούς, τους μόνους εκπαιδευμένους κ καταρτισμένους που προσφέρουν μια καθολική προσέγγιση του πολιτισμού.

  • 19 Ιουνίου 2024, 18:53 | Ασάνη Λιαπή

    Οι ξεναγοί έχουν κάνει χρόνια σπουδών και έχουν έχουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, κουβαλάνε στις πλάτες τους την βαριά βιομηχανία του τόπου και δεν τους αξίζει τέτοια υποβάθμιση. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα που πρέπει να αμοίβεται καλά καθώς έχει ιδιαίτερες δυσκολίες (διαχείριση μεγάλων ομάδων, ζέστης, δυσκολιών, απεργιών, ατυχημάτων κ.α) ενώ ταυτόχρονα είναι εποχικό επάγγελμα. Ένας ξεναγός δουλεύει όλη τη σεζόν, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες λόγω κλιματικής αλλαγής και αντί να αναβαθμίζεται ο ρόλος του ξεναγού υποβαθμίζεται. Το επάγγελμα αυτό δεν είναι χόμπι και οι άνθρωποι που το ασκούν έχουν οικογένειες και τις ζουν αξιοπρεπώς. Για άλλη μια φορά αυτή η χώρα θα βάλει τρικλοποδια στον εαυτό της υποβαθμίζοντας την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος καθώς θα προσελκύει χαμηλότερου επιπέδου επισκέπτες που θα αφήνουν πολύ λιγότερα χρήματα τελικά, το πολιτιστικό της κεφάλαιο καθώς η επισκεψιμοτητα σε χώρους εκτός της πρωτεύουσας θα μειωθεί αφου δεν θα συνοδεύει ξεναγός τα γκρουπ και θα επιλέγονται άλλες δραστηριότητες και τους ίδιους της τους πολίτες που δουλεύουν αξιοπρεπώς στον τουρισμό. Για χάρη του κέρδους κάποιων πολύ μεγάλων εταιριών και ομίλων που δεν δίνουν δεκάρα για την ποιότητα των προσφερομενων υπηρεσιών και η δραστηριότητα τους εχει τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα βάλλεται ένα από τα επαγγέλματα που θα έπρεπε να υποστηρίζεται περισσότερο από το κράτος. Οι επιχειρηματίες κοιτάνε μόνο το κέρδος και θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση όπως πάντα. Θα πιέσουν και τους σερβιτόρος να βουτήξουν στη θάλασσα και να πάνε τα ποτά κολυμπώντας και μάλλον το κράτος έχει την εντύπωση ότι δεν αξίζει κάτι καλύτερο στους εργαζόμενους στον τουρισμό..
    Όλα προς τη λάθος κατεύθυνση γίνονται σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ο κόσμος δεν κάνει παιδιά και όσα παιδιά είναι αποφασισμένη να ζήσουν αξιοπρεπώς φεύγουν από την Ελλάδα.

  • 19 Ιουνίου 2024, 17:03 | Ιωάννης

    Η αναδιάρθρωση είναι η επί της ουσίας κατάργηση του επαγγέλματος του ξεναγού; Η αλλαγή του ορισμού του ξεναγού δίνει πάτημα στους παράνομους να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να διαδίδουν χωρίς κανένα έλεγχο τις οποιαδήποτε αβάσιμες απόψεις για τη χώρα μας, μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Απόψεις επικίνδυνες για την εικόνα που δημιουργείται προς τους επισκέπτες της χώρας μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οποιοσδήποτε ακούσει κάποιον να ομιλεί στην μητρική του γλώσσα νιώθει αυτόματα οικεία και εμπιστεύεται εύκολα τον ομιλητή άρα αφομιώνει την όποια διαστρεβλωμένη εικόνα της χώρας. Άπειρα τα παραδείγματα με συνοδούς που έχουμε ακούσει να δυσφημούν την χώρα μας για να κάνουν απλά πλακίτσα χαβαλέ με τους πελάτες τους. Αφήστε λοιπόν τον νόμο περί ξεναγών όπως είναι από το 1977 και στηρίξτε τις πέντε σχολές ξεναγών της χώρας αντί να τις υποβαθμίζετε συνεχώς ώστε να παράγουμε σωστούς και άξιους ξεναγούς πραγματικούς πρεσβευτές της χώρας μας.

  • 19 Ιουνίου 2024, 16:01 | ΘΕΑΝΩ

    Η εν λόγω πρωτοβουλία δυστυχώς δεν αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, έχει απλώς το «ντύμα» αυτού.
    Θα αποτελούσε εφ’ όσον προβλεπόταν να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός φορέας, με εκπαιδευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την περιήγηση και τον ξεναγικό τουρισμό αποκτούσαν κοινές γνωστικές βάσεις. Ναι φυσικά αναφέρομαι σε μια αναβαθμισμένη σχολή ξεναγών όπου και θα μπορούσαν να υπάρχουν «ειδικότητες» για Θρησκευτικό τουρισμό, για ορεινό τουρισμό, για γευσιγνωστικό κοκ.
    Ενας αλλοδαπός επισκέπτης αξιότιμη κ. Υπουργέ δεν ξεχωρίζει αν έχει μπροστά του φιλόλογο/αρχαιολόγο/οινολόγο /γεωλόγο.. θέτει μια ερώτηση και λαμβάνει μια απάντηση. Η ποιότητα της απάντηση όμως κάνει τη διαφορά, κάνει ένα τουριστικό προϊόν να είναι δυνατό και αναγνωρίσιμο στην αγορά, μέτριο ή απλώς κακό.
    Η «αφαίρεση» προϋποθ’ετη τη «γνώση του όλου» που με το νομοσχέδιό σας δεν πρόβλέπεται κάπου.
    Ενισχύστε τους ξεναγούς – δημιουργήστε κι άλλους αν δεν φτάνουν όσοι υπάρχουν, ΜΗΝ ΔΙΑΛΥΕΤΕ ομως την ολιστική προσέγγιση γιατί έτσι θα χάσι η χώρα μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

  • 19 Ιουνίου 2024, 16:18 | Χρήστος Κ

    Συγχαρητήρια για το βήμα προς τον εκσυγχρονισμό ενός τουριστικού προϊόντος που καταπατείται από όλες τις πλευρές και κυρίως από αυτούς που θέλουν να το προστατέψουν. Οπως σε ολόκληρο τον πλανήτη ισχύει, ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι τόσο τουριστικές όσο η χώρα μας, ο ρόλος των ξεναγών είναι να μεταδώσουν τις γνώσεις τους μέσα σε αρχαιολογικούς χώρου και μουσεία, καθώς για τους υπόλοιπους χώρους και δραστηριότητες, οι γνώσεις τους μπορεί να μην είναι καθόλου ικανοποιητικές, λόγω εξειδίκευσης. Για τον λόγο αυτό και για την έλλειψη παρεξηγήσεων που προκαλούν αγγυλώσεις και αναχρονισμούς, είναι πολύ σωστό που μπαίνουν τα απαραίτητα όρια στα δικαιώματα των ξεναγών, αλλά και οι δυνατότητες που δίνονται σε όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ειδικότητά τους. Αρκετά περιμέναμε για αυτό.

  • 19 Ιουνίου 2024, 15:40 | Θανασης

    Καλλιο αργα παρα ποτε !!!!!
    Και για να μην παμε στο αλλο ακρο, ως Ελληνες , ο νομος δεν απαγορευει τους ξεναγους να ξεναγουν και οπουδηποτε αλλου.
    Οπως επισης θα σταματησει και το φαινομένου , ξεναγοι με αυτοκρατορικο υφακι , χωρις σακιδιο , χωρις πεζοπορικη εμπειρία , χωρις γνωση πρωτων βοηθειων να περπατουν στα βουνα και στα φαράγγια λεγοντας πως μονο οι ξεναγοι πρεπει να το κανουν ΚΑΙ αυτο !!!
    Οσον αφορα τον καθε βλαμμένο ( αλλοδαπο / ημεδαπο ) που λέει ασυναρτησιες / ανοησιες/ προπαγανδα ανθελληνικη και οτιδηποτε αλλο θελει , αντιμετωπιζεται παρα πολυ ευκολα οταν ολοι ( κι εννοώ ολοι ) οι εμπλεκομενοι φορεις καθησουν επιτελους και δουνε το πραγματικο προβλημα

  • 19 Ιουνίου 2024, 14:14 | Αλίκη Πιστεύου

    Θα πρέπει πρώτα να δοθεί σαφής ορισμός ως προς το τι νοείται ως «οργανωμένος ιστορικός τόπος» και τι ως «περίκλειστο μνημείο». Διατηρητέοι και προστατευόμενοι οικισμοί (π.χ. Πόλη της Κέρκυρας, Χώρα Μυκόνου, Χώρα Αμοργού κ.ά.) σε ποια κατηγορία εμπίπτουν; Η προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και η εργασία του Ξεναγού πραγματοποιείται σε λάθος κατεύθυνση και ο ορισμός που δίνεται δεν είναι ορθός. Το πεδίο άσκησης του ξεναγικού επαγγέλματος είναι ευρύτερο.
    Η προσπάθεια πλήρους αποδόμησης του επαγγέλματος του Ξεναγού που είχε ξεκινήσει κατά την προηγούμενη θητεία ως Υπουργού της Όλγας Κεφαλογιάννη (με το κλείσιμο των Σχολών Ξεναγών, την καθιέρωση των επί πληρωμή ταχύρρυθμων δίμηνων σεμιναρίων για τους Αρχαιολόγους, την επί της ουσίας άρση των ποινικών κυρώσεων για τις παράνομες ξεναγήσεις λόγω της πλήρους αδιαφορίας και απουσίας ελέγχων από τη μεριά του κράτους, καθώς και της κατάργησης της αυτεπάγγελτης δίωξης) ολοκληρώνεται με αυτό το σχέδιο νόμου.
    Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπονομευτεί και τελικά υποβαθμιστεί τόσο άγρια ένα επάγγελμα στην Ελλάδα. Και είναι εξόφθαλμο ακόμη και μέσα από τα σχόλια επί της διαβούλευσης ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται.
    Ωστόσο, το τουριστικό προϊόν δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί, ούτε οι υπηρεσίες να βελτιωθούν, όπως προσδοκούν ορισμένοι. Κι αυτό γιατί κανένας συνοδός, πιστοποιημένος ή μη, ημεδαπός ή αλλοδαπός, δεν διαθέτει τα προσόντα και τη γνωστική επάρκεια του διπλωματούχου ξεναγού ώστε να καλύπτει γνωστικά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, όχι μόνο παρέχοντας αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες για μνημεία και τόπους, αλλά προσφέροντας ουσιαστικά μια πλήρη «κατόπτευση» και συνολική ερμηνεία και της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας και κοινωνίας. Και δεν διαθέτει επίσης ούτε την ετοιμότητα και την πείρα να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν πολύ συχνά σε γκρουπ ξεναγούμενων. Ο ξεναγός είναι εκπαιδευμένος για όλα τα παραπάνω και διαθέτει τον επαγγελματισμό που χρειάζεται στην αντιμετώπιση και επίλυση ακραίων ορισμένες φορές προβλημάτων. Το πεδίο εργασίας του διπλωματούχου ξεναγού είναι σαφώς ευρύτερο από ό,τι αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

  • 19 Ιουνίου 2024, 10:10 | Ευτυχία Ξηρουχάκη

    Στο νέο νόμο γίνεται σύγχυση μεταξύ των ξεναγών με δίμηνη κατάρτιση που έχουν προσόντα για ξενάγηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και των αποφοίτων των παλαιών σχολών Ξεναγών που είχαν επαγγελματική άδεια που τους επέτρεπε να ξεναγούν σε μοναστήρια, εθνικούς δρυμούς, σπήλαια, βοτανικά πάρκα κλπ. Όσοι από αυτούς παρακολούθησαν τα επιδοτούμενα σεμινάρια που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν κλήθηκαν ποτέ, μετά το πέρας των σπουδών, να συμμετέχουν σε εξετάσεις για επιπρόσθετη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με τη δικαιολογία ότι αυτή καλύπτονταν από τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους έδινε η πρώτη άδεια (του ξεναγού). Πλέον, αναδρομικά, τους αφαιρούνται, αναίτια, επαγγελματικά δικαιώματα με τη δικαιολογία ότι διαμορφώνεται νέο θεσμικό πλαίσιο. Όταν εξομοιωθηκαν οι απόφοιτοι ΤΕΙ με τους αποφοίτους των Πολυτεχνικών Σχολών αφαιρέθηκαν από τους δεύτερους επαγγελματικά δικαιώματα; Τι εξυπηρετεί αυτός ο παραλογισμός; Θα πρέπει να προστεθεί ειδική παράγραφος που να καλύπτει αυτή την κατηγορία ξεναγών.

  • 19 Ιουνίου 2024, 10:34 | Εμμανουελα

    Απαράδεκτη αντιμετώπιση για το επάγγελμα του ξεναγού. Υποτίθεται ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός και απαξιώνοντας τον ξεναγό τι καταφέρνετε? Διαχωρίστε το ρόλο ξεναγού και συνοδού με άλλο τρόπο. Επίσης, πολλές σχολές και ταχύρρυθμα που θα βγάζουν ανεργους ξεναγους? Για ποιο λόγο?

  • 19 Ιουνίου 2024, 10:57 | Εμμανουελα

    Διαχωρισμός ξεναγού και συνόδου ναι αλλά με άλλο τρόπο. Έτσι η Ελλάδα γίνεται ξέφραγο αμπέλι. Χρειάζεται αποσαφήνιση.

  • 19 Ιουνίου 2024, 08:29 | Κώστας

    Ντροπή. Νομιμοποιεί την αντιποίηση επαγγέλματος. Εκτός νοσοκομείων επιτρέπεται να κανει ιατρικά χειρουργεία οποιοσδήποτε;

  • 19 Ιουνίου 2024, 00:52 | Κατερίνα

    Ο θεμελιώδης νόμος περί ξεναγών καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις ενός Διπλωματούχου Ξεναγού. Πολλοί κάνουν τα στραβά μάτια , προς όφελος συμφερόντων. Ο Ξεναγός δεν εξηγεί μόνο τα ιστορικά γεγονότα, ούτε περιορίζεται σε αρχαιολογικές έρευνες. Μέσα από αυτά όμως, και την εξειδικευμένη γνώση που κατέχει, είναι σε θέση να διαδώσει το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού και να κάνει τον επισκέπτη να νιώσει την φιλοξενία αυτού του τόπου.

  • 19 Ιουνίου 2024, 00:23 | Μαργαρίτα

    Στον μόνο στον οποίο πρέπει να επιτρέπεται η ξενάγηση σε οποιονδήποτε χώρο, εσωτερικό η εξωτερικό, αρχαιολογικό και μήνες είναι ο Ξεναγός!!!Ο Ξεναγός έχει εκπαιδευτεί γι’αυτό!Έχει φοιτήσει στη δύσκολη σχολή ξεναγών, έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να την γνωρίσει και να μπορεί να την μάθει, να την καταλάβει και να μπορεί να την παρουσιάσει στον τουρίστα!
    Πρέπει να εισαι Έλληνας και να αγαπάς την Ελλάδα για να την παρουσιάσεις στον τουρίστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!Να τον κάνεις να την αγαπήσει και αυτός!
    Επιπλέον πρέπει να μιλάς άπταιστα το λιγότερο 2 γλώσσες και να έχεις την Ελληνομάθεια!Όσοι θέλουν να εκτελούν καθήκοντα ξεναγού μπορούν πολύ απλά να πάνε να φοιτησουβ στη σχολή ξεναγών εάν έχουν τα απαραίτητα προσόντα…αλλιώς να αρκεστούν στο απλά μα συνοδεύουν πάντα με την παρουσία ξεναγού ή διαφορετικά να μην μιλούν καθόλου!Που πάει αυτό το κράτος?Πιους ψηφίσαμε?Γιατί???!!!Σε λίγο θα μας κάνουν επεμβάσεις όχι οι χειρουργοί αλλά οι μάγειρες γιατί χρησιμοποιούν και αυτοί μαχαίρια!!!Αντί να ελέγξετε όλους τους παράνομους που ξεναγούν,οι περισσότεροι είναι και αλλοδαποί και μιλούν άσχημα για την Ελλάδα μας….θέλετε να υποβιβαστεί το επάγγελμα του ξεναγού και κατά συνέπεια υποβιβαζετε την Ελλάδα μας!!!
    Επιτέλους προστατεύστε την πατρίδα μας!!!Προστατεύστε την Ελλάδα μας!!!Ο καλός και καταρτισμένος Ξεναγός είναι απαραίτητος για το καλό της Χώρας μας@!!!!

  • 18 Ιουνίου 2024, 23:57 | Φωτεινή Κωνσταντιλάκη

    Η αναδιάρθρωση του πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού μόνο Υποβάθμιση
    Του τουριστικού προιόντος της χώρας μας μπορεί δυσρτυχώς να φέρει.
    Η εργασία του ξεναγού δεν περιορίζεται ούτε στους αρχαιολογικούς χώρους ούτε στα μουσεία.
    Κατά τις διαδρομές για την μετάβαση από τον έναν χώρο στον άλλον ο ξεναγός παρέχει ποικίλες πληροφορίες για το κλίμα, την μορφολογία του εδάφους τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την οικονομία της χώρας. Προωθεί και παρουσιάζει τα ελληνικά προϊόντα, περιγράφει κι άλλες περιοχές της χώρας, προσπαθώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων για ένα δεύτερο ή τρίτο ταξίδι στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ελληνική γλώσσα, αποκαλύπτοντας στους επισκέπτες τις αμέτρητες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους. Μιλά για την ελληνική μουσική αλλά και για την ελληνική κουζίνα.
    Για μισή ή μια ημέρα, αλλά και για όσες μέρες ορίζει το πρόγραμμα, ο ξεναγός ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ τους επισκέπτες με την πλήρη σημασία της λέξης, δημιουργώντας σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης και καθιστώντας τους φίλους της Ελλάδας.
    Καθώς μάλιστα συχνά είναι και ο αποδέκτης των σχολίων και των εντυπώσεων των ξένων, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της χώρας μας με αυτούς, καλείται δε να λύσει παρεξηγήσεις και παρερμηνεύσεις που θα μπορούσαν να δυσφημίσουν την Ελλάδα διεθνώς.
    Προϋποθέτει μεγάλη διακριτικότητα αλλά και διπλωματία κατά την προσέγγιση εθνικών ζητημάτων, χωρίς πατριωτικές εξάρσεις αλλά με σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια, προβάλλοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και την συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
    Οποιαδήποτε λοιπόν μεταβολή στα καθήκοντα του ξεναγού επηρεάζει άμεσα την τουριστική προβολή και ταυρότητα της χώρας μας.

  • 18 Ιουνίου 2024, 23:25 | Αγγελική Βαξάλη

    Η εκπαίδευση των Τουριστικών Συνοδών δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την εκπαίδευση των ξεναγών. Τόσα χρόνια οι συνοδοί λυμαίνονται το επάγγελμα των ξεναγών ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ. Μια χαρά αποσαφηνισμένο είναι το επάγγελμα του ξεναγού. Και να μου πείτε εσείς που σχολιάζετε ότι «οι τουριστικές απαιτήσεις άλλαξαν» τι ακριβώς εννοείτε αντί να παπαγαλίζετε αυτά που σας είπαν. Γιατί κι εγώ σας λέω λοιπόν ότι οι τουριστικές απαιτήσεις άλλαξαν και οι τουρίστες είναι πιο μορφωμένοι και πιο υποψιασμένοι και αυτό που κάνει το υπουργείο δεν είναι προς την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά προς τον εξευτελισμό του.

  • 18 Ιουνίου 2024, 22:27 | Ειρηνη Αναστασίου

    Τι πάει να πει διαχωρισμός ξεναγού και συνοδού. Ο σύνοδος δεν είναι καν πιστοποιημενο επάγγελμα ,δεν είναι τίποτα και ούτε πρόκειται να πιστοποιηθεί. Το νομοσχέδιο δεν αφορά την διαφοροποίηση αλλά την υποβαθμιση της εκπαίδευσης και της εργασίας του ξεναγού.

  • 18 Ιουνίου 2024, 22:07 | Σοφία Νταρή

    Η διαδρομική ξενάγηση δεν παύει να είναι ξενάγηση και μάλιστα πολύ σημαντική. Πώς μπορούμε να υπονομεύουμε με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος και ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε τα αντίθετα;;;

  • 18 Ιουνίου 2024, 22:14 | Σπυριδούλα

    Η εν λόγω τροποποίηση πόρρω απέχει από τις απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και αυτός που την πρότεινε δεν έχει ιδέα από την τόση ιδιαίτερη γεωγραφία της πανέμορφης χώρας μας. Τα ιερά είναι μέσα στα βουνά, κάτω
    και δίπλα από ναούς υπάρχουν παλιά ηφαίστεια και μεταλλεία, προσκυνηματικοί χώροι βρίσκονται σε σπήλαια και όλα αυτά μαζί αναδεικνύουν την μοναδική ομορφιά της Ελλάδας. Ας πει κάποιος στον νομοθέτη ότι ο ξεναγός έχει διδαχθεί στο ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που ακολούθησε και σπηλαιολογία και γεωλογία και γεωγραφία, πέρα από Ιστορία Τέχνης και Αρχαιολογία και άλλα πολλά. Στα μουσεία αγαπητέ νομοθέτη, ο ξεναγός δεν μιλά μόνο για υλικά και χρώματα, μιλά και για ορυκτά και τα συνδέει με μύθους όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας. Στους αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζει την ελληνική φύση και τα προϊόντα της, την ελληνική γη και τα πετρώματα της και τα συνδέει με την ιστορία της και τη θρησκεία όπως έκαναν οι πρόγονοι μας. Η δουλειά του ξεναγού απαιτεί εκ των πραγμάτων μια ολιστική προσέγγιση και παρουσίαση για να βιώσει την πολύπλοκη και πολυποίκιλη ομορφιά του ταξιδιού ο ταξιδιώτης και μόνον ο ξεναγός έχει τα εργαλεία να το κάνει.Η εν λόγω τροποποίηση σκοπεύει απλά και μόνο στην υποβάθμιση και υποτίμηση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Ο νομοθέτης φέρει την ευθύνη των συνεπειών που θα έρθουν στο μέλλον, ιδίως τώρα που ο τουρισμός σε ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες ανεβαίνει.

  • 18 Ιουνίου 2024, 22:22 | Παπουτσάκη Μαρία

    Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο ρόλος ξεναγών και συνοδών στο ότι οι ξεναγοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την ξενάγηση-παροχή πληροφοριών ιστορικής, λαογραφικής,κλπ. φύσης, εντός και εκτός αρχαιολογικών χώρων, καθώς αυτή είναι η δουλειά τους και για αυτό έχουν εκπαιδευθεί/πιστοποιηθεί και έχουν το ανάλογο υπόβαθρο, ενώ οι συνοδοί να υφίστανται αποκλειστικά για πρακτικά ζητήματα του γκρουπ, όπως υποδηλώνει και η ίδια η έννοια του συνοδού.Εκ των πραγμάτων, δε μπορεί η ξενάγηση να διεξάγεται μόνο εντός των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, όταν μιλάμε για το ιστορικό κέντρο πόλεων με πλούσια ιστορία, όπως και συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, π.χ. στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με τι υπόβαθρο ένας ξένος συνοδός χωρίς καμία πιστοποιημένη εκπαίδευση θα έχει δικαίωμα να ξεναγεί π.χ. στο λεωφορείο σε αυτή την περίπτωση και πώς θα ελέγχεται φορολογικά;Η απορρύθμιση θα δώσει πατήματα στην άνθιση της παραοικονομίας και θα στερήσει θέσεις εργασίας από την εγχώρια αγορά προς όφελος ξένων συμφερόντων. Επίσης, σαφέστατα θα υπάρχει πτώση στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αφού οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τις γνώσεις και το υπόβαθρο των διπλωματούχων ξεναγών, καθώς και από την εμπειρία τους στη διαχείριση του πλήθους υπό δύσκολες καταστάσεις πολυκοσμίας, ακραίων καιρικών συνθηκών και απρόβλεπτων παραγόντων, όπως κάποιο ατύχημα.

  • 18 Ιουνίου 2024, 21:43 | Κώστας

    Εξαιρετικά σαφής η διατύπωση του ορισμού της έννοιας του τι σημαίνει και τι κάνει ο διπλωματούχος ξεναγός. Συγχαρητήρια στην κ Κεφαλλογιάννη η οποία επιτέλους εκσυχρονίζει την ένοια του ξεναγού, σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα: -Ο ξεναγός είναι η κολόνα του τουρισμού μας και η εργασία του είναι εξαιρετικά σημαντική για την ξενάγηση των τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μουσεία μοναστήρια και γενικά σε ιστορικά περίκλειστα μνημεία όπως πολύ σωστά ορίζεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Δυστυχώς όμως εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα ελλείψει του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα Δυτικά Ευρωπαικά κράτη, το επάγγελμα του διπλωματούχου ξεναγού είχε λανθασμένα επεκταθεί και σε κάθε είδους υπαίθρια τουριστική δραστηριότητα, σε υπαίθριες πεζοπορίες και περιηγήσεις, σε boat tours ακόμη και σε <ξεναγήσεις/επισκέψεις. σε σουβλατζίδικα για γευσιγνωσία και οινοποσία, δηλαδή είχε εμπλακεί ο ξεναγός σε δραστηριότητες παντελώς άσχετες με το επάγγελμα του.

  • 18 Ιουνίου 2024, 21:50 | Θεοδωρα

    Ο νόμος 7710 προστατεύει το επάγγελμά μας τόσες δεκαετίες, αν καταργηθεί με το παρόν νομοσχέδιο απλά θα παραλύσει η τουριστική αγορά όλης της χώρας.

  • 18 Ιουνίου 2024, 21:50 | Κωνσταντίνος Παπαστάθης

    Ξεναγός: Επάγγελμα ….πλινθοπερίκλειστον
    Άρθρον 1
    `Εννοια – Αδεια επαγγέλματος
    1. Ξεναγός (εξηγητής), κατά την έννοιαν του παρόντος είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και νεώτερας Ελλάδος.
    Ο παραπάνω ορισμός του επαγγέλματός μας (Ν.710/1977), που αναθέτει σε μορφωμένους ανθρώπους να είναι οι πρεσβευτές της ιστορίας αυτού του τόπου, θεωρήθηκε από την Υπουργό Τουρισμού και τους τεχνοκράτες συμβούλους της ως αναχρονιστικός. Αντικαταστάθηκε λοιπόν από αυτόν: «Ξεναγός είναι όποιος συνοδεύει επισκέπτες σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία…». Δεν υπάρχει πιο ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ και ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ορισμός. Η αδιανόητη και κουτοπόνηρη αυτή αλλαγή δίνει το δικαίωμα στον καθένα, χωρίς καμία εξειδίκευση, χωρίς καμία γνώση, χωρίς κανένα επαγγελματικό προσόν, να καβαλάει ένα ποδήλατο, να συνοδεύει ένα bike tour ένα city tour ή ένα food tour και να ξεναγεί ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ δίνοντας πληροφορίες έχω από τα μνημεία, να διηγείται την ιστορία των πόλεων, να μιλά για όλα όσα μέχρι τώρα ήταν αρμοδιότητα, ευθύνη και τιμή εξειδικευμένων ξεναγών. Εύχομαι: 1. οι πράκτορες να μην τσιμπήσουν και να εξακολουθήσουν να εμπιστεύονται επαγγελματίες, 2. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου να μπουν μια μέρα στα σχολεία των παιδιών τους και να δουν μαθηματικούς, φυσικούς και φιλολόγους χωρίς πτυχία να διδάσκουν στα παιδιά τους. 3. Το Υπουργείο Τουρισμού να σκεφτεί το κακό που κάνει, όχι στον κλάδο των ξεναγών, αλλά στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και να αναθεωρήσει. Αλλά νομίζω ότι ματαίως εύχομαι. Οποιαδήποτε αναθεώρηση θα μας πάει από το περίκλειστο στο …πλινθοπερίκλειστο.

  • 18 Ιουνίου 2024, 20:17 | Άννα Σπιγγου

    Όποιος έχει επισκεφτεί παλιά πόλη ή παραδοσιακό οικισμό με πιστοποιημένο ξεναγό γνωρίζει ότι είναι μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.
    Δυστυχώς κάποια γραφεία θεωρούν τον επαγγελματία ξεναγό περιττό και βάζουν απλώς σύνοδο που απλά δίνει κάποιες φτωχές πληροφορίες τις οποίες μπορεί ο καθένας να βρει εύκολα στο ίντερνετ.
    Οι ξεναγοί είναι πράγματι πρεσβευτές του τόπου τους, που το αγαπούν και το γνωρίζουν, χάρη σε εκείνους τόσοι τουρίστες έρχονται ξανά και ξανά στην Ελλάδα!
    Να περιορίσουμε τους ξεναγούς στα μουσεία είναι σαφώς μεγάλη υποβάθμιση του ελληνικού τουρισμού.

  • 18 Ιουνίου 2024, 19:45 | Παναγιώτης Βλάχος

    Ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου επί 20 χρόνια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έχω να δηλώσω πως οι ξεναγοί μας είναι εκπληκτικά καταρτισμένοι και θα πρέπει να συνεχίζεται το υψηλό επίπεδο.
    Οι συνοδοί έχουν μια τελείως διαφορετική δουλειά που δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτή του ξεναγού. Ο συνοδός απλα συνοδεύει και ο ξεναγός ξεναγεί και όχι το αντίθετο. Ωστόσο, ένας ξεναγός μπορεί και να συνοδεύει και να ξεναγεί. Ο συνοδός όμως οχι.
    Δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό προάγει ιδιωτικά συμφέροντα. Ας σώσουμε το τουρισμό.

  • 18 Ιουνίου 2024, 19:05 | Σωτηρης Αντωνακόπουλος

    Μια ζωή δεν λέγαμε οτι οι ξεναγοί μας είναι οι πρέσβεις της χώρας μας; Γιατι αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης τώρα;

  • 18 Ιουνίου 2024, 19:14 | Μιχάλης

    Με ποιόν τρόπο εκσυγχρονίζεται ο τουρισμός άραγε με το να μειώνει το ρόλο του ξεναγού; Απορίας άξιο.

  • 18 Ιουνίου 2024, 18:13 | Κατερίνα Παπαμιχελακη

    Η πρόταση νόμου περιορίζει το ρόλο και το νόημα του επαγγέλματος του ξεναγού που είναι να εξηγεί συνολικά την κουλτούρα, τη φύση, τις συνήθειες, την καθημερινοτητα και την ιστορία του τοπου, ανεξάρτητα από το αν οι επισκέπτες βρίσκονται σε μουσείο, στο λεωφορείο ή στους δρόμους της πολης. Αυτό αποτελεί υποβάθμιση των υπηρεσιών καθως και της εκπαίδευσης των ξεναγών για τις οποίες επενδύει το ίδιο το κράτος με τις σχολές ξεναγών. Φαίνεται πως το υπουργείο θέλει να μειώσει τους χώρους άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών αλλά για ποιο λόγο, αφού έχουν την κατάρτιση για ευρύτερη ξενάγηση; Πιθανολογω για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα της τουριστικής αγοράς, όμως με αυτό τον τρόπο δεν έχει κανενα έλεγχο ή διασφάλιση για την ποιότητα ξεναγησης που προσφέρουμε στους τουρίστες. Το κράτος επενδύει εκπαιδεύοντας τους ξεναγούς να ανταπεξερχονται στις απαιτήσεις και τα ερωτήματα των επισκεπτών. Είναι το λιγότερο παράδοξο να αφαιρεί πεδίο δρασης

  • 18 Ιουνίου 2024, 18:18 | Κοσκινας

    Το νομοσχέδιο για αλη μια φορά υποβαθμίζει όχι μόνο το επάγγελμα του ξεναγού αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο ορισμός ότι Ξεναγός θεωρείται αυτός που ξεναγεί ΜΟΝΟ εντός αρχαιολογικων χωρων και μουσείων είναι λανθασμένος και παράλογος. Κατά την διάρκεια μιας εκδρομής οι επισκέπτες λαμβάνουν ένα σύνολο πληροφοριών που σχετίζονται με την ιστορία, την γεωγραφία, την τοπογραφία,την ιστορία και τις παραδόσεις των περιοχών από τις οποίες διέρχονται κατά την διάρκεια τις περιήγησης και του ταξιδιού.
    Για αυτό άλλωστε στις σχολές ξεναγων υπήρχε μάθημα Διαδρομής Ξενάγησης.
    Δεν περιορίζεται η ιστορία της χώρας μας στους αρχαιολογικους χώρους.
    Δυστυχώς το Υπουργείο Τουρισμού και η Υπουργός με το παρόν νομοσχέδιο δείχνουν παντελει άγνοια του χαρακτήρα του επαγγέλματος του ξεναγού και του τι έργο επιτελεί ένας Ξεναγός.
    Με την κατάργηση του 710 νομομοποιονται παράνομες πρακτικές και ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους ξεναγού αλλά και για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιηγητικου και πολιτιστικού τουρισμού.
    Πρόταση
    Διατήρηση του νόμου 710 και του ορισμού του επαγγέλματος του ξεναγού
    Ποιοτικη αναβαθμιση της εκπαίδευσης των ξεναγων με ενίσχυση των σχολών ξεναγων για την παραγωγή άρτια εκπαιδευμενων επαγγελματιών σε ικανούς αριθμούς
    Θέσπιση αυστηρώς κριτηρίων για την πιστοποίηση αλλοδαπών επαγγελματιών

  • 18 Ιουνίου 2024, 18:30 | Αλέξανδρος Πολίτης

    Αναφορικά στην έννοια «οργανωμένους ιστορικούς τόπους» όπως εμφανίζεται στο άρθρο 32 η οποία επιδέχεται ερμηνείας που ενέχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

    Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΔΝΣΗ Πολεοδομικού Σχεδιασμού τηρείται Αρχείο Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων το οποίο είναι προσπελάσιμο στη σελίδα http://estia.minenv.gr/

    Ο βασικός Νόμος 3028 ΦΕΚ 153 Α/28.6.2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.» ορίζει:

    Άρθρο 1.2 Η πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας αποτελείται από τα πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, καθώς και εντός άλλων θαλάσσιων ζωνών στις οποίες η Ελλάδα ασκεί σχετική δικαιοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει και τα άυλα πολιτιστικά αγαθά.

    Άρθρο 2.δ Ως Ιστορικοί τόποι νοούνται είτε εκτάσεις στην ξηρά ή στη θάλασσα ή στις λίμνες ή στους ποταμούς που αποτέλεσαν ή που υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτέλεσαν το χώρο εξαίρετων ιστορικών ή μυθικών γεγονότων, ή εκτάσεις που περιέχουν ή στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχονται μνημεία μεταγενέστερα του 1830, είτε σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσης μεταγενέστερα του 1830, τα οποία συνιστούν χαρακτηριστικούς και ομοιογενείς χώρους, που είναι δυνατόν να οριοθετηθούν τοπογραφικά, και των οποίων επιβάλλεται η προστασία λόγω της λαογραφικής, εθνολογικής, κοινωνικής, τεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους.

    Άρθρο 3.1.ε Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας συνίσταται κυρίως στη διευκόλυνση της πρόσβασης και της επικοινωνίας του κοινού με αυτήν.

    Άρθρο 3.2 Η προστασία των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων περιλαμβάνεται στους στόχους οποιουδήποτε επιπέδου χωροταξικού, αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ή σχεδίων ισοδύναμου αποτελέσματος ή υποκατάστατών τους.

    Βάσει των ανωτέρω μια περιορισμένη ερμηνεία του εν λόγω όρου «οργανωμένους ιστορικούς τόπους» που δεν περιλαμβάνει όλους τους χώρους που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας αντιβαίνει το Άρθρο 24.1 του Συντάγματος καθώς δυσχεραίνει την πρόσβαση και την επικοινωνία του κοινού με αυτήν. Επιπλέον, στο επίπεδο των άυλων πολιτιστικών αγαθών, κάθε χωρικός περιορισμός στο πλαίσιο δραστηριοποίησης των ξεναγών στερεί τη διευκόλυνση της πρόσβασης και της επικοινωνίας του κοινού με αυτήν.

  • 18 Ιουνίου 2024, 18:53 | Μαρία

    Συγχαρητήρια για την νομοθετική πρωτοβουλία.
    Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
    Ο τουρισμός εξελίσσεται παγκοσμίως όπως και οι ανάγκες του.
    Τρέφω απεριόριστο σεβασμό στους ξεναγούς της χώρας μας και τους συγχαίρω για τις γνώσεις τους και τον επαγγελματισμό τους. Ως συνιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου μάλιστα τους χρησιμοποιώ αρκετά συχνά.

    Ωστόσο, καθώς προσφέρουμε ΤΥΔΑ (Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής) μεμονωμένα ή ως πακέτο με διαμονή / διατροφή κλπ, θεωρώ ανεδαφικό το πλαίσιο που υπήρχε εώς τώρα (από το ’70!), να είναι δηλαδή οι ξεναγοί (οι ολίγοι εκ των πραγμάτων) μοναδικοί «νόμιμοι» πρεσβευτές της χώρας μας.

    Δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ να χρησιμοποιώ ξεναγούς σε περιηγήσεις θαλάσσιου καγιάκ, πεζοπορίες σε μονοπάτια, rafting σε ποτάμια, cooking classes και ούτω καθεξής.

    Ούτως ή άλλος δεν έχει βρεθεί και ξεναγός όλα αυτά τα χρόνια να ενδιαφέρεται να κάνει κάτι τέτοιο – ούτε να μπει καν στην διαδικασία να αποκτήσει τα hard skills που απαιτούνται.
    Και για να λέμε και όλη την αλήθεια, γνωρίζω στον τόπο που δραστηριοποιούμαι ξεναγούς (δεν λέω ότι ευθύνονται οι ίδιοι φυσικά) να δέχονται να συνοδεύσουν γκρουπ πεζοπορικό σε ήπια μεν – πεζοπορική δε διαδρομή – 50 ατόμων!!!
    ‘Ενας δηλαδή ξεναγός για 50 άτομα! Αυτό το θεωρώ ανασφαλές, το λιγότερο.
    Ως ΣΕΤΕΥΔΑ έχουμε θεσπίσει όρια ασφαλείας για κάθε ΤΥΔΑ τα οποία προφανώς δεν υπαγορεύουν 1 άτομο προς 50 επισκέπτες και άλλα πολλά.
    Εν κατακλείδι, ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.
    Όπου χρειάζονται γνώσεις/εκπαίδευση ξεναγού – αυτό να τηρείται απαρέγγλιτα.
    Όπου όχι (βλέπε φύση – ύπαιθρο κλπ), και οι υπόλοιποι πιστοποιημένοι συνοδοί δραστηριοτήτων (υπάρχει σύστημα πιστοποίησης ΣΕΤΕΥΔΑ-DQS) είμαστε πλήρως επαρκείς.
    Στο εξωτερικό εφαρμόζεται το παραπάνω μοντέλο με απόλυτη επιτυχία.

    Με όλο το σεβασμό, σας ευχαριστώ.

  • 18 Ιουνίου 2024, 17:02 | Γεράσιμος

    Υπέροχη πρωτοβουλία να αποδυναμωθεί επιπλέον το επάγγελμα του ξεναγού.Αντί να προστατεύει το υπουργείο τους πρεσβευτές του πολιτισμού από τους κάθε λογής τυχάρπαστους που συστήνονται ως ξεναγοί, προσπαθεί να τους βάλει από την πίσω πόρτα στο παιχνίδι του τουρισμού. Αντί να διορθώσει ελλείψεις δεκαετιών σε υποδομές επιτίθεται εκ των πραγμάτων σε αυτούς που περνάν μεγάλο μέρος της ζωής τους δικαιολογώντας στους επισκέπτες της χώρας μας τις ανικανότητες της εκάστοτε κυβέρνησης.Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχουν οι ξεναγοί με αυτές που πασχίζουν να προσφέρουν οι συνοδοί, καθώς οι μεν έχουν λάβει ενδελεχή εκπαίδευση ενώ οι δε ψελλίζουν στην καλύτερη περίπτωση άρθρα από Wikipedia.Οι ξεναγοί , επιπλέον,πληρώνουν κανονικά εισφορές,ας ελέγξει το υπουργείο πώς προσλαμβάνονται(αν προσλαμβάνονται) και πώς πληρώνονται οι συνοδοί (μαύρα).Το τραγικό είναι ότι με προσεκτικά γενική διατύπωση υποσκάπτονται τα εργασιακά δικαιώματα και των δύο.

  • 18 Ιουνίου 2024, 17:54 | Γιώργος

    Είναι πολύ σωστό για την διάκριση τουριστικού συνοδού και ξεναγού

  • 18 Ιουνίου 2024, 17:19 | Maria

    Το επάγγελμα ,μάλλον λειτούργημα, του ξεναγού έχει πλήρως αποσαφηνιστεί απλά καταπατείται διαρκώς από τα συμφέροντα των τουριστικών επιχειρήσεων στο όνομα και μόνο του χρήματος.
    Η διεθνής αναγνώριση της ποιότητας του επιπέδου των πιστοποιημένων και πλήρως καταρτισμένων ξεναγών επιβραβεύεται συνεχώς από τους ίδιους τους επισκέπτες που ξεναγούνται και εντυπωσιάζονται από το εύρος των γνώσεων σε πολλαπλούς τομείς πέραν της Ιστορίας, Θρησκείας.
    Αντί να προστατευθεί το επάγγελμα από την θρασύτητα πλέον παρανομία,αυτό το κράτος προσπαθεί αντιθέτως να το καταργήσει, αγνοώντας την προσφορά επί δεκαετιών των επαγγελματιων ξεναγών στην βελτίωση και στην άριστη ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών.

  • 18 Ιουνίου 2024, 16:49 | Σοφία Παπαδοπουλου

    Έχω ακούσει «σύνοδο» στη Θεσσαλονίκη να λέει ότι αυτή η περιοχή θα έπρεπε να ανήκει στη Βουλγαρία και ότι είμαστε κατακτητές. Έχω ακούσει στην Κρήτη να λένε ότι ο μινωικός πολιτισμός είναι μεγάλος αλλά ότι δεν είναι ελληνικός, μάλλον αιγυπτιακό ή Μεσοποταμιος. Έχω ακούσει στην Αθήνα ότι η αλβανική γραφή είναι η βάση του ελληνικού αλφαβήτου. Έχω ακούσει ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Αλβανία. Έχω ακούσει τα χίλια μύρια, από αλλοδαπούς συνοδούς που μέχρι τώρα ήταν τουλάχιστον παράνομοι. Όταν βγήκε η ποινική ρήτρα από τον νόμο για τις παράνομες ξεναγήσεις και τώρα βγει και ο ξεναγός από το λεωφορείο, ο κάθε ένας θα μπορεί να προωθεί αυτό που θέλει να πει, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία εξειδικευμένη γνώση. Είναι σαν να πάω εγώ έξω από τα δικαστήρια να δίνω συμβουλές σε πολίτες. Απαράδεκτος νόμος που ανοίγει την πόρτα στον κάθε ένα που έχει διαβάσει 5 πράγματα στο ίντερνετ, να λέει ότι θέλει. Έχουμε τόσα εθνικά θέματα, είναι απαράδεκτο να μπορεί να λέει ο καθένας ο, τι θέλει για την ιστορία μας, τη στιγμή μάλιστα που τόσοι πολλοί γείτονες μας, διεκδικούν κομμάτια της. Για άλλη μια φορά, ο εθνικός μας θησαυρός, η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, πωλούνται για χάρη των συμφερόντων.

  • 18 Ιουνίου 2024, 14:05 | Νίκος

    Ευπρόσδεκτες οι αλλαγές εφ’όσον ορίζουν και διευκρινίζουν τις σχετικές λετομέρειες!

    Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες περιήγησης που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται ανεπαρκώς με την τρέχουσα νομοθεσία. Οι ξεναγοί δεν επαρκούν για τον όγκο των επισκεπτών που δέχεται η χώρα, αλλά και πολλές φορές απλά δεν δέχονται να ασχοληθούν με συγκεκριμένες δραστηριότητες.