ΜΕΡΟΣ Ε’ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ Άρθρο 32 Ορισμοί

Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω.

  • 21 Ιουνίου 2024, 19:26 | Ανδρεας Δ Ρουσσος

    Δηλαδη σε εμας στις Λευκες της Παρου που ζουμε στον πιο παραδοσιακο οικισμο του νησιου κ καθε μερα βλεπουμε ξεναγους του υπουργειου με τουριστες δεν θα ερχονται πια;

  • 21 Ιουνίου 2024, 18:25 | Άννα Μποτίνη

    Με χαροποιεί πολύ η -επιτυχής- εφαρμογή του νομοσχεδίου για τα ταχύρρυθμα σεμινάρια. Ως αρχαιολόγος, πιστεύω πως, είναι θεμελιώδης η ποιοτική αναβάθμιση της ιδιότητας του ξεναγού με την πρόσληψη ανθρώπων αν μη τι άλλο ειδικών στη γνώση και την επεξήγηση ιστορικών και αρχαιολογικών ζητημάτων. Καθώς αυτή είναι η ειδικότητά μας που με θέληση αλλά και κόπο εμπλουτίζουμε, είναι σημαντικό να προσφέρουμε τη γνώση αυτή στους επισκέπτες των τόπων ξεναγήσεων με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και επιστημονική μετριοπάθεια που μας διέπει. Επιπλέον, δεδομένων των δυσχερειών στην επαγγελματική αποκατάσταση των αρχαιολόγων, η πρόσβασή μας στην ιδιότητα του ξεναγού είναι ωφέλιμη αλλά και κατά τη γνώμη μου δίκαιη ως προς την ειδικότητά μας.

  • 21 Ιουνίου 2024, 18:20 | Χριστόφορος

    Διευκρινίζει, ορίζει και προστατεύει τα δικαιώματα των ξεναγών!

    Ένα θετικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος.

    Δίνει την δυνατότητα βελτίωσης των σημερινών τουριστικών προϊόντων,αλλά βοηθά στην δημιουργία και ανάπτυξη νέων με κεντρικό άξονα τον επισκέπτη το οποίο είναι και βασικός σκοπός του σχεδίου νόμου!

    Νέα προϊόντα σημαίνει μεγαλύτερη απορρόφηση καταρτισμένων επαγγελματιών του χώρου.

  • 21 Ιουνίου 2024, 16:13 | Meteora

    Η αναδιάρθρωση του πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και ο ορισμος της – διαχωρισμός της απο αυτη του συνοδου καθίσταται αναγκαία με τα νέα δεδομένα στο τουριστικό γίγνεσθαι

    Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για προορισμούς με την ιδιαιτερότητα των Μετεώρων θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για δυνατότητα συνοδείας – περιήγησης απο συνοδούς στην ευρεία περιοχή αλλα όχι εντός των Ιερών Μονών
    Η πρόταση να επιτρέπεται στους συνοδούς να πραγματοποιούν περιηγήσεις και πεζοπορία στα Μετέωρα, αλλά όχι ξεναγήσεις εντός των μοναστηριών, στηρίζεται σε διάφορους λόγους:

    Έλλειψη Ξεναγών: Η έλλειψη διπλωματούχων ξεναγών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Με αυτό το σύστημα, οι συνοδοί μπορούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει σε περιηγήσεις και πεζοπορίες, διασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας χωρίς να υπονομεύεται η εμπειρία τους.

    Εξειδίκευση Συνοδών: Οι συνοδοί είναι πιο εξειδικευμένοι σε δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και η αναρρίχηση. Οι γνώσεις τους σχετικά με τη γεωλογία και την ιστορία της περιοχής των Μετεώρων είναι πολύτιμες για τις υπαίθριες περιηγήσεις. Επομένως, μπορούν να προσφέρουν μια εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα εμπειρία εκτός των μοναστηριών

    Εξειδίκευση Ξεναγών: Οι διπλωματούχοι ξεναγοί έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να προσφέρουν λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες για την ιστορία και τη θρησκευτική σημασία των μοναστηριών. Η εκπαίδευσή τους τους καθιστά τους κατάλληλους επαγγελματίες για τις ξεναγήσεις εντός των μοναστηριών, διασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες θα λαμβάνουν αυθεντικές και έγκυρες πληροφορίες

    Προστασία και Διατήρηση: Ο διαχωρισμός των ρόλων συμβάλλει στην καλύτερη προστασία και διατήρηση των μοναστηριών, εξασφαλίζοντας ότι οι ξεναγήσεις γίνονται με σεβασμό προς τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να διαχειριστούν σωστά την παρουσία των επισκεπτών εντός των μοναστηριών, κάτι που είναι κρίσιμο για τη διατήρηση αυτών των μνημείων

  • 21 Ιουνίου 2024, 16:28 | Καλλιόπη Μίχα

    Με αφορμή τα όσα διαβάζω αυτές τις μέρες και τα όσα θα συμβούν τις επόμενες…
    Το γραφείο με καλεί να ξεναγήσω τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Θα πρέπει να πάρω τους πελάτες από ξενοδοχείο της Αθήνας με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Όπως γνωρίζετε η διαδρομή είναι ίδια με εκείνης της αρχαίας Ιερας οδού όπου γίνονταν διάφορα δρώμενα κατά τη διάρκεια της πομπής των μυστών από την Αθήνα στην Ελευσίνα.
    Με το νέο νομοσχέδιο καλούμαι να ΜΗΝ συνοδεύσω ως ξεναγός τους επισκέπτες ως τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά να έρθουν μόνοι τους ή με κάποιον συνοδό
    Κατά συνέπεια ο επισκέπτης δεν θα μπορέσει να ενημερωθεί αλλά ούτε και να καταλάβει τα δρώμενα αυτής της μεγάλης γιορτής των Ελευσινίων Μυστηρίων.
    Κατά συνέπεια το τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται πλήρως γιατί δεν ανταποκρίνεται στο πολιτιστικό υπόβαθρο της επίσκεψης.

  • 21 Ιουνίου 2024, 15:59 | Μαρια

    Είναι πολύ θετικό το ότι το Υπουργείο αποφάσισε να ανοίξει το επάγγελμα του ξεναγού. Ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Η ξενάγηση δεν αφορά μόνο την αρχαιότητα ή τον μεσαίωνα. Υπάρχουν τόσες πολλές σύγχρονες ιστορίες που αξίζει να αναδειχθούν – από τις γειτονιές των προσφύγων και τη μεταπολεμική μεταμόρφωση της πόλης μέχρι το ρεμπέτικο στην Αθήνα και τα μουσουλμανικά κατάλοιπα. Θεματικές που ο κόσμος αναζητά. Είναι κρίμα να χάνονται αυτές οι ευκαιρίες λόγω παρωχημένων περιορισμών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με βαθιά αγάπη για τον πολιτισμό μας, όχι μόνο γνώστες ξένων γλωσσών. Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα αξίζουν πιο ποικιλόμορφες και εμπνευσμένες ξεναγήσεις, και αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

  • 21 Ιουνίου 2024, 15:15 | Βασίλης

    Δηλαδή τα βυζαντινά μνημεία που δεν είναι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι, ποιος θα τα ξεναγεί, ο συνοδός;

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:32 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΜΟΥΣΗΣ

    Ως επικεφαλής τουριστικού γραφείου, πιστεύω ότι ο Νόμος 710/1977, που ρυθμίζει το επάγγελμα των ξεναγών, πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητος. Αυτός ο νόμος διασφαλίζει ότι οι ξεναγοί διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση και γνώση, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ακριβών και ποιοτικών πληροφοριών στους τουρίστες. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η διατήρηση αυτού του νόμου είναι καθοριστική για την ικανοποίηση των πελατών μας και την καλή φήμη του γραφείου μας.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:31 | Β.Θ.

    Επιτέλους, ένα νομοσχέδιο που συνδέει το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας και δίνει διέξοδο στους αποφοίτους να εργαστούν πάνω στο πεδίο επιστήμης τους. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και για τις άλλες σχολές των ΑΕΙ.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:52 | ΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΝΟΥ

    Ως επαγγελματίας στον τομέα του τουρισμού, θεωρώ απολύτως απαραίτητη την ισχύ του Νόμου 710/1977 που ρυθμίζει το επάγγελμα των ξεναγών. Ο νόμος αυτός εγγυάται ότι οι ξεναγοί μας είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι, γεγονός που συμβάλλει στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας των πελατών μας. Η διατήρηση αυτού του νόμου είναι κρίσιμη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της φήμης μας ως αξιόπιστου παρόχου τουριστικών υπηρεσιών.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:55 | Πετρος Αθανασίου

    Ως ιδιοκτήτης γραφείου τουρισμού, είναι καθοριστικής σημασίας για μένα η συνέχιση του Νόμου 710/1977 που ρυθμίζει το επάγγελμα των ξεναγών. Ο νόμος αυτός αποτελεί θεμέλιο λίθο για την παροχή ανώτερης ποιότητας υπηρεσιών, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ικανοποίηση των πελατών μας. Χωρίς αυτόν, οι τουριστικές εμπειρίες μας δεν θα είχαν την ίδια αξία και αξιοπιστία.

    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:45 | Αντρέας Αντερσον

    Ως επαγγελματίας στον τομέα του τουρισμού, θεωρώ ότι η διατήρηση του Νόμου 710/1977 για τους ξεναγούς είναι κρίσιμη. Αυτός ο νόμος συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών μας, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην ικανοποίηση των πελατών.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:50 | Κώστας Σωτηρίου

    Ως ιδιοκτήτης γραφείου τουρισμού, πιστεύω ακράδαντα ότι η διατήρηση του Νόμου 710/1977 για τους ξεναγούς είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την ποιότητα των υπηρεσιών, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ικανοποίηση των πελατών μας.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:27 | Κωνσταντίνος Κουμεντάκης

    Επιτέλους γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επαγγελματική αποκατάσταση των απόφοιτων σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας!

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:16 | Δέσποινα

    Μπράβο για το νομοσχέδιο! Επιτέλους δίνονται και στους αρχαιολόγους ευκαιρίες για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας!! Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια μας προσφέρουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:00 | Φ. Θ.

    Επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία στους αρχαιολόγους να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μία ποιοτική αναβάθμιση του επαγγέλματος του ξεναγού.

  • 21 Ιουνίου 2024, 14:19 | Μ.Γ.

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο! Αυτή είναι η αρχή για το άνοιγμα του επαγγέλματος του ξεναγού και για την απορρόφηση των αρχαιολόγων στην αγορά εργασίας.

  • 21 Ιουνίου 2024, 13:00 | Κώστας

    Συγχαρητήρια, προχωράτε προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν αλλά επιτέλους ξεκινήσαμε να κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση.

    Όσο για τους κακούς συνοδούς, θα τους βγάλει εκτός εργασίας η ίδια η αγορά μέσω κακών κριτικών κλπ. Ακριβώς όπως θα έβγαζε και τους κακούς ξεναγούς αν υπήρχαν αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες.

  • 21 Ιουνίου 2024, 13:55 | ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

    Λόγοι για τη Διατήρηση του Νόμου περί Ξεναγών του 1977
    Ως σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, επιθυμούμε να επισημάνουμε τη σημασία της διατήρησης του νόμου περί ξεναγών του 1977. Μέσα από την εκπαίδευση και την εμπειρία μας, κατανοούμε βαθιά την αξία αυτού του νομοθετικού πλαισίου για τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

    Εξασφάλιση Ποιότητας: Ο νόμος διασφαλίζει ότι οι ξεναγοί είναι επαρκώς καταρτισμένοι, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τουρίστες.

    Εκτενής Εκπαίδευση: Προβλέπει εκτενή και εξειδικευμένη εκπαίδευση, διασφαλίζοντας ότι οι ξεναγοί διαθέτουν γνώσεις στην ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό.

    Διαφύλαξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Εξασφαλίζει ότι οι ξεναγοί μεταφέρουν με ακρίβεια και υπευθυνότητα την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αποφεύγοντας παραπληροφόρηση.

    Οικονομική Ενίσχυση: Οι επαγγελματίες ξεναγοί βελτιώνουν την εμπειρία των επισκεπτών, ενισχύοντας την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων επισκέψεων και αυξάνοντας τα τουριστικά έσοδα.

    Ασφάλεια των Επισκεπτών: Οι ξεναγοί είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους τουρίστες.

    Προστασία Δικαιωμάτων: Ο νόμος διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των ξεναγών, προάγοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δίκαιες αμοιβές.

    Μείωση Παραοικονομίας: Συμβάλλει στη μείωση της παράνομης δραστηριότητας, περιορίζοντας τη δράση μη αδειοδοτημένων ξεναγών.

    Διατήρηση Πολιτιστικής Ταυτότητας: Οι ξεναγοί συμβάλλουν στη διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, μεταδίδοντας τις αξίες και την ιστορία της χώρας.

    Προώθηση Εναλλακτικού Τουρισμού: Οι εξειδικευμένοι ξεναγοί μπορούν να προωθήσουν ειδικές μορφές τουρισμού, όπως πολιτιστικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό τουρισμό, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

    Ενίσχυση Διεθνούς Εικόνας: Η διατήρηση υψηλών προτύπων επαγγελματισμού ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού που σέβεται και προωθεί την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

    Η διατήρηση του νόμου περί ξεναγών του 1977 είναι κρίσιμη για την ποιότητα και τη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς και για την προστασία και προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  • 21 Ιουνίου 2024, 13:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ

    Οι καλά καταρτισμένοι ξεναγοί ενισχύουν την εμπειρία των τουριστών, ενθαρρύνοντας την επαναλαμβανόμενη επίσκεψη και αυξάνοντας τα έσοδα του τουριστικού κλάδου.

    Ασφάλεια Τουριστών: Οι ξεναγοί εκπαιδεύονται και στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των τουριστών.

    Αντιμετώπιση Παραοικονομίας: Ο νόμος βοηθά στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, καθώς περιορίζει τη δραστηριότητα μη αδειοδοτημένων και ανειδίκευτων ξεναγών.

  • 21 Ιουνίου 2024, 13:32 | Βασίλης

    Πολύ σημαντική νομοθετική ρύθμιση! Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και είναι θεμελιώδες το επάγγελμα του ξεναγού να ανοίξει περισσότερο και να προσφέρει θέσεις σε περισσότερους άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, όπως οι αρχαιολόγοι.

  • 21 Ιουνίου 2024, 12:50 | ΣΠΥΡΟΣ

    Ρύθμιση και Έλεγχος: Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος από απλούς συνοδούς, ειδικά εκτός αρχαιολογικών χώρων, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ασφάλεια των τουριστών. Η επαγγελματική εκπαίδευση και η ρύθμιση των επαγγελματιών είναι απαραίτητη για την προστασία της αξιοπιστίας του κλάδου.

    για αυτο προτείνω

    Εκπαίδευση και Ποιότητα Υπηρεσιών: Με περισσότερους σπουδαστές στις σχολές ξεναγών, οι σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ποιοτικότερη εκπαίδευση, καλύπτοντας περισσότερες πτυχές του επαγγέλματος και ενισχύοντας την ειδίκευση σε διαφορετικά πεδία, όπως ιστορία, πολιτισμός και τουριστικές υπηρεσίες.

  • 21 Ιουνίου 2024, 12:26 | ΚΣ

    Δεν ξέρω γιατί γίνεται τόσος λόγος για τα ταχύρρυθμα σεμινάρια στο εν λόγω θέμα όπου το ζήτημα είναι οι είσβολή των συνοδών και γενικά παντελώς ανειδίκευτου προσωπικού στο φυσικό χώρο των ξεναγών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θίγει όλους τους πιστοποιημένους ξεναγούς, ασχέτως προελεύσης.

    Κατα τ’άλλα, λόγω ανταγωνισμού, μπορεί η τυπική βάση εισαγωγής στις σχολές ξεναγών να είναι το απολυτήριο λυκείου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως ουσιαστικά όλοι οι φοιτητές τους είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας, αρκετοί με μεταπτυχιακά και διδακτωρικά, με αρκετές ξένες γλώσσες ο καθένας, συχνά και σπάνιες. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα σπουδών τους, μικρή αλληλοεπικάλυψη έχει με αυτό των σχολών Ιστορίας & αρχαιολογίας. Από τα ιστορικόαρχαιολογικά μαθήματα εξάλλου, οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων, και απαλλάσσονται και έχουν και bonus για την εισαγωγή τους. Επομένως και αν θέλουν πραγματικά να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα, η πόρτα είναι ανοιχτή, μη τα θέλουμε όλα έτοιμα στο πιάτο δηλαδή.

    Ο μόνος λόγος που προωθούνται τόσο αυτά τα σεμινάρια δεν είναι ποιοτικός, αλλά δημοσιονομικός, καθώς το κόστος τους καλύπτεται μέσω διδάκτρων απ’τους ίδιους του φοιτητές.

  • 21 Ιουνίου 2024, 12:13 | Φιλιππία Θεοδωροπούλου

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο!!! Επιτέλους το επάγγελμα του ξεναγού ανοίγει!!! Δίνεται πλέον η δυνατότητα και σε εμάς, τους αποφοίτους αρχαιολόγους, να απορροφηθούμε στην αγορά εργασίας, κάτι που το περιμένουμε πως και πως!!!

  • 21 Ιουνίου 2024, 12:54 | Αινείας Καπουράνης

    Δίνεται η δυνατότητα στους απόφοιτους αρχαιολόγους να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

  • 20 Ιουνίου 2024, 23:35 | Λουκάς

    Το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα πρέπει να εκτελείται μόνο από πιστοποιημένους ξεναγούς για τους εξής λόγους

    Εξειδικευμένες Γνώσεις και Εκπαίδευση: Οι πιστοποιημένοι ξεναγοί έχουν εκπαιδευτεί σε βάθος για την ιστορία, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό και την τέχνη της Ελλάδας. Αυτό διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που παρέχουν είναι ακριβείς και αξιόπιστες.

    Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Οι ξεναγοί έχουν ευθύνη να παρουσιάζουν με σεβασμό και ακρίβεια την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η επαγγελματική κατάρτιση τους βοηθά να αποφεύγονται ανακρίβειες και παραπληροφόρηση που μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψη των επισκεπτών για τον ελληνικό πολιτισμό.

    Στήριξη της Οικονομίας και του Τουριστικού Τομέα: Οι πιστοποιημένοι ξεναγοί συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία και υποστηρίζουν τον τουριστικό τομέα

  • 20 Ιουνίου 2024, 22:49 | Χριστίνα Α.

    Απαραίτητη η επιμόρφωση και η απορρόφηση των αποφοίτων των τμημάτων Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων μας στα ταχύρρυθμα σεμινάρια του Υπουργείου. Να καταστεί σαφής και διακριτός ο ρόλος του ξεναγού και του τουριστικού συνοδού.

  • 20 Ιουνίου 2024, 22:07 | Μανώλης

    Τυγχάνει να έχω ξεναγηθεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
    Οι Έλληνες ξεναγοί είναι μακράν οι καλύτεροι και φαίνεται πόσο προσπαθούν για την χώρα τους. Φαίνεται ότι δεν έχουν βάλει μια κασέτα, να πουν ένα τραγουδάκι για να τελειώσουν όπως, όπως τη δουλειά και μετά να συνοδέψουν το γκρουπ σε ένα μαγαζί με δερμάτινα για να πάρουν τα ποσοστά τους.
    Μιλάμε για ανθρώπους με τρομερή αξιοπρέπεια και τρομερές γνώσεις.
    Το ότι οι ξεναγοί δεν επαρκούν προφανώς και είναι μια δικαιολογία για να βγάλουν όπως, όπως στο επάγγελμα διάφορους imitation ξεναγούς και να πέσουν οι αμοιβές τους. Αν δεν φτάνουν οι ξεναγοί ας ανοίξουν και άλλες σχολές ξεναγών.
    Γράφω ως επιχειρηματίας και κλείνω με την εξής συμβουλή στους τουριστικούς πράκτορες: Μην δουλεύετε με ανθρώπους που θέλουν να μπουν σε μια δουλειά με το έτσι θέλω. Να δουλεύετε με τους καλύτερους. Και εγώ έχω προσωπικό, αλλά με αληθινά πτυχία. Πιο ακριβό προσωπικό μεν, αλλά δεν μου βγάζουν απλώς τη δουλειά, μου την πολλαπλασιάζουν.

  • 20 Ιουνίου 2024, 22:24 | Γεωργία

    Σπεύδω να αναφέρω ότι το επάγγελμα του ξεναγού αποτελεί λειτούργημα.Στην καθημερινότητα του ο ξεναγομενος γεύεται τον ξενιο Δία. Τα ήθη και τα έθιμα ,τις γνώσεις και τα αντικείμενα των μουσείων που τον πληροφορούν για την Εθνική μας κληρονομιά,είτε και για την νεότερη μας ιστορία. Σέ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω την αναγκαιότητα αυτοί οι άνθρωποι να διαθέτουν κατάρτιση και σωστή γνώση πάνω στην ιστορία και την εθνική κληρονομιά. Με αποτέλεσμα την απαίτηση να υπάρξει αυτή η κατάρτιση μέσα από τα πανεπιστήμια,είτε με την μορφή διμήνου σεμιναρίου για αρχαιολόγους και ιστορικούς,είτε ως τμήμα αυτών των πανεπιστημίων,ως επιλεγόμενο μάθημα ή και κατεύθυνση μέσα σε αυτές τις σχολές. Η ημιμαθεια και η ανασφάλεια για τις γνώσεις δεν χωρούν σε αυτό το επάγγελμα.

  • 20 Ιουνίου 2024, 22:25 | Κωνσταντίνα Μάνη

    Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Μάνη και είμαι διπλωματούχος ξεναγός . Προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο το να μου αφαιρείται το δικαίωμα να ξεναγώ εκτός αρχαιολογικών χώρων . Για 20 ολόκληρα χρόνια έχω ξεναγήσει όλη την Ελλάδα , έχω συνοδεύσει τα γκρουπ μου στην Τουρκία , στην Κύπρο και το Ισραήλ .Έχω επισκεφτεί σαν ξεναγός αρχαιολογικούς χώρους , μουσεία,χωριά , ελαιοτριβεία , φάρμες , πανεπιστήμια (έχω επισκεφτεί με γκρουπ το πανεπιστήμιο της Ρόδου), ακόμα και hot spot προσφύγων στη Σύμη ,γιατί αυτός είναι ο διπλωματούχος ξεναγός .Υπάρχουν χιλιάδες συνάδερφοι που αποφοίτησαν απο Δίμηνα σεμινάρια που έχουν Διδακτορικο και είναι διπλωματούχοι ξεναγοί γιατί όλοι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για την χώρα μας εκτός αρχαιολογικών χώρων ?

  • 20 Ιουνίου 2024, 21:52 | Γεώργιος Παπαδόπουλος

    Η ΕΕ έχει δώσει τον ορισμό του ξεναγού:
    https://www.feg-touristguides.com/post.php?i=why-definitions-matter
    Tourist guide:
    “Person who guides visitors in the language of their choice and interprets the cultural and natural heritage of an area, which person normally possesses an area-specific qualification usually issued and/ or recognized by the appropriate authorities.”

  • 20 Ιουνίου 2024, 21:52 | Φοίβος Χολέβας

    Είναι εξαιρετικά θετική η συμπερίληψη των ταχύρρυθμων σεμιναρίων στο νέο Νομοσχέδιο.

    Είμαστε νέοι άνθρωποι που σπουδάσαμε Ιστορία σε τμήματα της Ελλάδας κι έχουμε κάθε δικαίωμα κι ικανότητα να αξιώνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το επάγγελμα του ξεναγού με εφόδια, γνώση και όρεξη.

    Πρέπει σύντομα να ανοίξει ακόμα περισσότερο το επάγγελμα, άνθρωποι με λόγο ουσιαστικό, απόφοιτοι ιστορίας, αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών, μουσικών Ωδείων κ.α. να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα ισάξια, ισόνομα κι ελεύθερα από περιορισμούς και παρωχημένα στοιχεία προστατευτισμού.
    Σε ολόκληρο τον κόσμο η έννοια της «ξενάγησης» σπάει από το καλούπι της αρχαιολαγνείας ή μεσαιωνολαγνείας.
    Ξενάγηση είναι να μπορείς να μεταφέρεις σε ένα συνάνθρωπο πληροφορία με νόημα και ουσία για τον τόπο σου, η ιστορία της νεότητας στα εξάρχεια, οι προσφυγικές γειτονιές, η μεταπολεμική αλλαγή της πόλης, το ρεμπέτικο στην Αθήνα, τα μουσουλμανικά κατάλοιπα στην πόλη και χιλιάδες ακόμα ιστορίες που μπορούν να ειπωθούν κι οφείλουν να ειπωθούν καθώς έχουν νόημα για την πόλη μας.
    Είναι κρίμα η δυναμική αυτή να χάνεται για την προστασία τάχα του επαγγέλματος των ξεναγών.

  • 20 Ιουνίου 2024, 20:37 | Νικόλ

    Μακάρι να γίνει ένα βήμα μπροστά και να παγιωθούν τα ταχύρρυθμα σεμινάρια σε ιστορικούς και αρχαιολόγους.

    Όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί απόφοιτοι των τμημάτων ιστορίας και αρχαιολογίας που δε μπορούν να εργαστούν είτε ως φιλόλογοι, είτε ως ιστορικοί είτε ως αρχαιολόγοι, αφού το κράτος δεν κάνει προσλήψεις ούτε στο Υπουργείο Παιδείας ούτε στο Πολιτισμού, είναι ανάγκη να τους δοθεί μια επαγγελματική διέξοδος για την οποία προετοιμάζονται ήδη 4 χρόνια στις σπουδές τους ή και περισσότερο, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι κατέχουν και μεταπτυχιακό.

    Το επίπεδο των αποφοίτων Πανεπιστημίων είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό των σχολών Ξεναγών. Είναι κρίμα λοιπόν να μην απορροφούνται ως έτοιμοι επαγγελματίες ξεναγοί, που θα δώσουν τις γνώσεις τους στους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τη χώρα μας.

    Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια είναι αναγκαία και ελπίζουμε να γίνουν θεσμός απο εδώ και πέρα.

  • 20 Ιουνίου 2024, 20:50 | Διονύσης Ξενικακης

    Ανοίγετε την πόρτα για την απόλυτη υποβάθμιση του τουρισμού. Ξεναγήσεις από ανθρώπους χωρίς πιστοποίηση και έλεγχο προς όφελος των τουριστικών γραφείων που θα απασχολούν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς μέριμνα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Απαξίωση των σχολών ξεναγών με την τοποθέτηση των πιστοποιημένων ξεναγών μόνο εντός περικλειστων αρχαιολογικών χώρων

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:19 | Παναγιώτης Σ.

    Μπράβο στο Υπουργείο που παίρνει την απόφαση να ανοίξει το επάγγελμα του ξεναγού, αν και ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν. Οι 35.000.000 τουρίστες το χρόνο απαιτούνε και μεγαλυτερη ποικιλία ξεναγήσεων/ εκδρομών αλλά σίγουρα και περισσότερα άτομα με ακαδημαϊκό υπόβαθρο που να αγαπάνε τον πολιτισμό γύρω τους και όχι απλά να ξέρουν ξένες γλώσσες.

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:51 | ΛΙΝΤΑ ΤΣΑΜΠΙΡΗ

    Συγχαρητήρια για την νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος του ξεναγού, ώστε με την είσοδο νέων καταρτισμένων επιστημόνων από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να καλυφθούν όχι μόνο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά οι τεράστιες ανάγκες που έχει τουρισμός που συνεχώς αυξάνεται!

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:09 | Σοφία Παπαδοπούλου

    Με αφορμή και την απάντηση του Κ.Κουρέλη,

    Θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των διπλωματούχων ξεναγών, οι οποίοι και με δεδομένο τον ιδιαίτερα υψηλό ανταγωνισμό των τελευταίων ετών, τόσο στις διετείς σχολές ξεναγών όσο και στα ταχύρρυθμα προγράμματα, πρόκειται για άτομα ιδαίτερα υψηλής μόρφωσης (Ενδεικτικά να αναφέρω πως στο πρόγραμμα που προσωπικά συμμετείχα πρόσφατα, το 90% των ατόμων ήταν κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος) και επαγγελματισμού. Σε αντίθεση με τους μη-πιστοποιημένους που αν κι εκεί σίγουρα θα υπάρχουν αξιόλογα άτομα, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση γι’αυτό.

    Επιπροσθέτως, πλέον τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν και εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες, αστικό και γενικά εναλλακτικό τουρισμό, και μπορεί ένας απόφοιτος να μη μπορεί να συγκριθεί με έναν έμπειρο συνοδό βουνού πχ, ωστόσο έχει μια χαρά κατάρτηση και για όλες αυτές τις μορφές τουρισμού.

    Με την επαναλειτουργία δε των ταχύρρυθμών προγραμμάτων, δεν τίθεται θέμα ελλέιψεων προσωπικού, εκτός και αν ο σκοπός είναι ο υπερ-κορεσμός και άρα και η επακόλουθη μείωση μισθών/υποβάθμιση του επαγγέλματος.

    Τέλος, αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προιόντος. Κυνικό μεν, αλλά δε θέλουμε περισσότερο τουρισμό, αλλά «καλύτερο» τουρισμό. (Κοινώς, λιγότερο κόσμο, που όμως ξοδεύει περισσότερα λεφτά). Και αυτό το πετυχαίνεις με την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών, επαγγελματιών κλπ, όχι με την υποβάθμιση αυτών.

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:13 | Κατερινα Σπυροπούλου

    ανεργία πλήττει σκληρά τους κλάδους των ιστορικών, αρχαιολογικών, πολιτισμικών και εν γένει των ανθρωπιστικών επιστημών διότι ο κύριος φορέας απασχόλησης των αποφοίτων, που θα έπρεπε να είναι το Δημόσιο, αδυνατεί να τους απορροφήσει. Αυτός είναι ο λόγος που οι αποφοιτοι των ιστορικών αρχσιολογικων τμηματων ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα στον τομέα του τουρισμού.
    Είναι επιστήμονες, που σπουδάσαν επί τέσσερα χρόνια, με έξοδα του κράτους και των οικογενειώντους, και αποτελούν ένα σημαντικό και –δυστυχώς- αναξιοποίητο δυναμικό στον νευραλγικό τομέα του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, ο οποίος, άλλωστε έχει δυνατότητα αλλά και ανάγκη ενδυνάμωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που υπερβαίνουν τα 35 εκατομμύρια ετησίως, επισήμως οι απασχολούμενοι ξεναγοί είναι 750, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του μητρώου ξεναγών του Υπ. Τουρισμού (στοιχεία 2023).
    Ως εκ περισσού, αναφέρουμε ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία που κατέχουν οι αποφοιτοι Ιστοριας κ Αρχαιολογιας τους δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν άριστα στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του ξεναγού, δεδομένου ότι τους εξασφαλίζουν και με το παραπάνω το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που απαιτείται. Η δίμηνη ταχύρρυθμη κατάρτιση, σε τεχνικά κυρίως και όχι επιστημονικά θέματα, κρίνεται, βάσει του Ν.4093/2012 και των προσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2022 και 2023) επαρκής για την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος.
    Για τους ανωτερω λογους παρακαλώ θερμα να ξεκινησουν σε τακτικη βαση κατ ετος (τουλαχιστον 4 φορες το χρονο σε διαφορετικο καθε φορα πανεπιστημιο) τα διμηνα ταχυρρυθμα σεμινάρια του Υπουργειου τουρισμού που απευθυνονται σε αποφοιτους Ιστορικων Αρχαιολογικων τμηματων. Η τακτικη διεξαγωγή τους να κατοχυρωθεί νομοθετικα.

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:58 | Σπυροπούλου Κατερίνα

    ανεργία πλήττει σκληρά τους κλάδους των ιστορικών, αρχαιολογικών, πολιτισμικών και εν γένει των ανθρωπιστικών επιστημών διότι ο κύριος φορέας απασχόλησης των αποφοίτων, που θα έπρεπε να είναι το Δημόσιο, αδυνατεί να τους απορροφήσει. Αυτός είναι ο λόγος που οι αποφοιτοι των ιστορικών αρχσιολογικων τμηματων ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα στον τομέα του τουρισμού.
    Είναι επιστήμονες, που σπουδάσαν επί τέσσερα χρόνια, με έξοδα του κράτους και των οικογενειώντους, και αποτελούν ένα σημαντικό και –δυστυχώς- αναξιοποίητο δυναμικό στον νευραλγικό τομέα του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, ο οποίος, άλλωστε έχει δυνατότητα αλλά και ανάγκη ενδυνάμωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που υπερβαίνουν τα 35 εκατομμύρια ετησίως, επισήμως οι απασχολούμενοι ξεναγοί είναι 750, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του μητρώου ξεναγών του Υπ. Τουρισμού (στοιχεία 2023).
    Ως εκ περισσού, αναφέρουμε ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία που κατέχουν οι αποφοιτοι Ιστοριας κ Αρχαιολογιας τους δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν άριστα στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του ξεναγού, δεδομένου ότι τους εξασφαλίζουν και με το παραπάνω το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που απαιτείται. Η δίμηνη ταχύρρυθμη κατάρτιση, σε τεχνικά κυρίως και όχι επιστημονικά θέματα, κρίνεται, βάσει του Ν.4093/2012 και των προσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2022 και 2023) επαρκής για την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος.
    Για τους ανωτερω λογους παρακαλώ θερμα να ξεκινησουν σε τακτικη βαση κατ ετος (τουλαχιστον 4 φορες το χρονο σε διαφορετικο καθε φορα πανεπιστημιο) τα διμηνα ταχυρρυθμα σεμινάρια του Υπουργειου τουρισμού που απευθυνονται σε αποφοιτους Ιστορικων Αρχαιολογικων τμηματων. Η τακτικη διεξαγωγή τους να κατοχυρωθεί νομοθετικα.

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:35 | Θεοδώρα

    Συγχαρητήρια για το σχέδιο νόμου καθώς με τα σεμινάρια για τους αποφοίτους ιστορίας και αρχαιολογίας αναβαθμίζεται το επάγγελμα του ξεναγού κ καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες για τον τουρισμό.

  • 20 Ιουνίου 2024, 19:04 | Μελινα

    Με το να καταργηθει η παρουσια του καταρτισμενου διπλωματουχου ξεναγου απο καποιους χωρους, οπως οι διαδρομες με πουλμαν ή σε περιπατητικες εκδρομες, θεωρείτε οτι αναβαθμιζεται το τουριστικο προιον? Πως ακριβως συμβαινει αυτο? Μαλλον θελετε να πειτε οτι υποβαθμιζεται πληρως το επιπεδο, με μονο στοχο την παροχη φθηνων υπηρεσιων προς τους επισκεπτες της χωρας. Γενικα ακομα και ο πιο καλοπροαιρετος θα απορουσε με την εν λογω αποφαση. Λυπαμαι ιδιαιτερα με αυτο το κοντοφθαλμο σκεπτικο της κας Υπουργου. Σιγουρα το βλεπω με μεγαλη καχυποψια οπως θα εκανε ο καθενας που ειναι σε θεση να αντιληφθει την ουσια της αποφασης. Και η ουσια ειναι οτι ανοιγει κερκοπορτα προς καθε μορφη ανομιας και εκμεταλλευσης φθηνου εργατικου δυναμικου. Αυτο ειναι αραγε το ζητουμενο?

  • 20 Ιουνίου 2024, 18:16 | ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

    Σαφής η διατύπωση του τι ακριβώς κάνει ο διπλωματούχος ξεναγός (που δεν είναι συνοδός) και σωστός ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα και προς μια ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική αναβάθμιση του προφερόμενου πολιτισμικού προϊόντος, μέσω των σεμιναρίων για πτυχιούχους ΑΕΙ, που πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά κάθε έτος.

  • 20 Ιουνίου 2024, 17:50 | ΝΝ

    Εάν θεωρείτε πως ο ξεναγός είναι μόνο για τους Αρχαιολογικούς χώρους, τα ιστορικά μνημεία ή τα μουσεία, σίγουρα δε γνωρίζετε την φύση της δουλειάς ενός επαγγελματία ξεναγού. Ενας Ξεναγός θα λείψει από το σπίτι του για εβδομάδες, προσπαθώντας να μεταδώσει και να μεταφέρει όχι απλά τις γνωσεις αλλά και την αγάπη του προς αυτή την χώρα σε ξένους επισκέπτες που έχουν επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές του. Θα βρίσκεται μαζί τους, πέρα από τις «κανονικες» ώρες, καθώς εάν χρειαστεί θα περάσει και την νύχτα στο νοσοκομείο σε περίπτωση ατυχήματος. Ένας επαγγελματίας Ξεναγός δίνει και την ψυχή του ώστε οι επισκέπτες να φεύγουν ευχαριστημένοι από την χώρα μας. Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια, μόνο εμπόδια μας βάζει και μας δυσκολεύει. Αλλά παρολ’αυτα συνεχίζουμε να παλεύουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές και τις αξίες. Αν ακυρώσετε το επάγγελμα του ξεναγού και την δυνατότητα της αλληλεπιδρασης του με τους επισκέπτες, τότε σίγουρα, μόνο για εκσυχρονισμό δε θα μπορούμε να μιλάμε.

  • 20 Ιουνίου 2024, 17:31 | Maria Mavroudi

    Ο ξεναγός ξεναγεί δηλαδή οδηγεί με τις γνώσεις του τον επισκέπτη στην ανακάλυψη και προσέγγιση της χώρας που δραστηριοποιείται.
    Μέσα από τα μάτια και τα λόγια του ξεναγού ο επισκέπτης μαθαίνει την Ελλάδα του χθες, του σήμερα και φαντάζεται το αύριο της.
    Η πολύπλευρη και πολύχρονη και διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαίδευση του του επιτρέπει να μεταλαμπαδεύσει τις επίκαιροποιημένες και αντικειμενικές γνώσεις του επί παντός επιστητού σ’ ένα απαιτητικό κοινό που έχει ζητήσει τις υπηρεσίες του.
    Ο ξεναγός ανήκει σε οργανωμένο και επίσημο Φορέα και ελέγχεται.
    Ο ξεναγός σέβεται την χώρα του και πολλές φορές καλύπτει τα κακώς κείμενα που συναντά στις ατελείωτες διαδρομές.
    Ο χώρος δραστηριοποίησης του ξεναγού δεν οριοθετείται ούτε περιορίζεται σε «περίκλειστους» χώρους . Ο ξεναγός ξεναγεί παντού!

  • 20 Ιουνίου 2024, 17:56 | Ειρήνη Π.

    Τα δίμηνα ταχύρρυθμα σεμινάρια επιβάλλεται να συνεχιστούν και να αποκτώνται από αποφοίτους του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας οι οποίοι είναι άρτια καταρτισμένοι στο αντικείμενο αυτό όπως και σε μαθήματα συναφή που έχουν κάνουν με το επάγγελμα του ξεναγού αφού έχουν ήδη διδαχθεί υποχρεωτικά μαθήματα αλλά και επιλογής που τους αξιώνουν να ασκούν αυτό το επάγγελμα. Η χώρα μας έχει ατέρμονους φυσικούς πλούτους προς επισκεψιμότητα και αμέτρητα μουσεία και βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στη διάρκεια των 10 ετών που είχαν διακοπεί αυτά τα σεμινάρια. Οι απόφοιτοι του προαναφερόμενου τμήματος έχουν διδαχθεί στη διάρκεια της τετραετής φοίτησής τους πολλά περισσότερα και μέσα από 2η ξένη γλώσσα, σεμινάρια, ομιλίες, πρακτική εθελοντική σε μουσεία κλπ. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν τα δίμηνα σεμινάρια για να προσδίδουν οι απόφοιτοι ποιοτικές υπηρεσίες στον κλάδο αυτό.

  • 20 Ιουνίου 2024, 17:58 | Αννα

    Οι Σχολές Ξεναγών ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών που έχει συσταθεί από τον καθηγητή Ν. Σταμπολίδη και οι καθηγητές των Σχολών Ξεναγών απαιτείται να έχουν διδακτορικό.
    Προσωπικά έδωσα εξετάσεις και πέτυχα να εισαχθώ ανάμεσα σε πάνω από 4000 υποψηφίους.
    Μάλιστα και τα διπλώματα που είχα στις ξένες γλώσσες δεν θεωρήθηκαν επαρκή και έδωσα ξανά εξετάσεις για να πιστοποίησω την γλωσσομάθεια μου με βάση το 80%.
    Εξετάσεις πιο δύσκολες από ένα απλό proficiency και όχι απλά με απαιτήσεις επιτυχίας το 50%.
    Είναι πραγματικά καταστροφικό να δίνεται άδεια ξενάγησης σε οποιονδήποτε. Θα έπρεπε να είναι δύσκολο να γίνεις ξεναγός και όχι κάτι τόσο απλό. Με μεγάλη μου χαρά να ξεναγήσω όποιον συμβούλεψε την υπουργό να καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις, αφού μετά την ξενάγηση μου είμαι βεβαία ότι θα τις ανακαλέσει. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι Σχολές Ξεναγών έχουν βραβευτεί ως οι καλύτερες τις Ευρώπης. Οι παραπάνω προτάσεις δυσφημούν την χώρα μας, αφού καταστρέφει κάτι βραβευμένο.
    Στην διάθεσή σας για να σας υποδείξω την ποιότητα της δουλειάς των αληθινών ξεναγών.

  • 20 Ιουνίου 2024, 17:36 | Χρυσανθακόπουλος Δημήτρης

    Τα σεμινάρια πρέπει να επανέλθουν και να εντατικοποιηθούν. Απόφοιτοι ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων χρειζονται φιλόλογοι χωρίς να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Επιπλέον εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε ακαδημαϊκή καριέρα. Οι δουλειές πάνω στο αντικείμενο μας, ειδικά όσοι έχουμε κατεύθυνση ιστορίας, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ακόμα και σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θέσεις που δέχονται πολλά θεωρητικά πτυχία αφήνουν τα πτυχία ιστορίας απ’ έξω. Το επάγγελμα του ξεναγού είναι το μόνο που μας επιτρέπει να εξασκήσουμε το αντικείμενο σπουδών μας και να βιοποριστούμε από αυτό. Οι σχολές ξεναγών για καιρό τωρα αντέτασαν το επιχείρημα, οτι ενας ξεναγός χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις και το χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία για να μη συμπεριληφθούμε στο «χώρο» των ξεναγήσεων. Ποιός μπορεί να είναι πιο εξειδικευμένος απ’ τους αποφοίτους των σχολών μας, όπου οι κύκλοι σπουδών για τα 4 έτη του πτυχίου ειναι γεμάτοι με μαθήματα ιστοριας και αρχαιολογίας. Ο τουριστικός κλάδος εχει μεγάλο πεδίο δράσης! Όλοι χώραμε! Εξάλλου μια χώρα που διατρανώνει ότι η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός, μόνο να κερδίσει έχει από τον εμπλουτισμό του κλάδου των ξεναγών με ξεναγούς οι οποίοι θα έχουν ηδη στο βιογραφικό τους σπουδές (είτε προπτυχιακές, είτε μεταπτυχιακες, είτε αμφότερες) σχολών Ιστορικού και Αρχαιολογικού.

  • 20 Ιουνίου 2024, 17:47 | Μαρία

    Ας ξεχωρίσουμε την έννοια και τις αρμοδιότητες των συνοδών και των ξεναγων και ας μην θεωρούμε ότι είναι όλοι για όλα. Ένας ξεναγός μπορεί να δώσει το σωστό ιστορικό υπόβαθρο στο γκρουπ και να μεταδίδει με άλλο τρόπο την ιστορική γνώση από έναν άνθρωπο που δουλειά του είναι η διαχείριση και η τακτοποίηση του γκρουπ. Υποβιβάζουμε τον πολιτισμό μας με τέτοιες πρόχειρες πρακτικές μόνο και μόνο γιατί συμφέρει περισσότερο οικονομικά.

  • 20 Ιουνίου 2024, 16:54 | Αγγελική Τσόπελα

    Η αλλαγή στη νομοθεσία συνήθως εξυπηρετεί την προσαρμογή της σε πιο σύγχρονα δεδομένα και διακηρυκτικά τουλάχιστον έρχεται για να επιλύσει προβλήματα.
    Ο τόσο στενός και περιχαρακωμένς ορισμός του αντικειμένου της εργασίας του ξεναγού στο άρθρο 32 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ποια βελτίωση επιφέρει σε σχέση με τον σαφώς ευρύτερο και σύμφωνο με μια πιο συνολική προσέγγιση του πολιτιστικού φαινομένου ορισμό που δίνεται στο ν.710/1977; Δεν προκύπτει από κανέναν από τους Σκοπούς που αναφέρονται στο μέρος Α’ της ίδιας νομοθεσίας.
    Ούτε σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες για καλύτερη οργάνωση των τουριστικών σπουδών. Οσο για τους συνοδούς και τους διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων, αυτές είναι και παραμένουν διακριτές ειδικότητες. Ο ορισμός του επαγγέλματος των ξεναγών λοιπόν από ποια λογική προκύπτει και ποιες ανάγκες εξυπηρετεί;

  • 20 Ιουνίου 2024, 14:37 | Σταυρούλα

    Η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας προϋποθέτει την υπαρξη ξεναγων προερχόμενων από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, από τα οποία αποφοιτουν ετησίως εξειδικευμένοι επιστήμονες. Οι απόφοιτοι των παραπάνω τμημάτων ειναι οι πλέον καταλληλοι για να συμπληρώσουν τις τεράστιες ελλείψεις στον τουριστικό τομέα, καθώς κατέχουν το απαραίτητο ιστορικο υπόβαθρο για το επάγγελμα του ξεναγού, το οποίο κατακτούν με πολυετή κοπο και μελέτη. Συνεπώς, τα δίμηνα ταχύρρυθμα σεμινάρια που απευθύνονται στους αποφοιτους των προαναφερθεντων τμημάτων κρίνονται αναγκαία για το επίπεδο των ξεναγήσεων και πρέπει να παγιωθούν.