ΜΕΡΟΣ Ε’ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ Άρθρο 32 Ορισμοί

Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω.

  • 24 Ιουνίου 2024, 20:53 | Ευσταθιος Δημήτριος

    Ο τουρίστας επιλέγει ξεναγό για να έχει επαγγελματική ξενάγηση.
    Επιλέγει περιηγητική δραστηριότητα με οδηγό – guide για να ζήσει μια εμπειρία και όχι μια επαγγελματική ξενάγηση.
    Ο οδηγός – guide, είναι αδύνατον να μην δείξει την Ακρόπολη όταν περνάει από αυτή, επίσης, όπως επιβάλλει η «ελληνική φιλοξενία», απαντά σε ερωτήσεις.
    Άλλο η επαγγελματική ξενάγηση και άλλο η απάντηση σε ερωτήσεις.
    Ας εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας.

  • 24 Ιουνίου 2024, 17:29 | Ιωάννα

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου,όπως αναφέρεται σωστά και από την ΠΟΞΕΝ, αυτά που στην ουσία έρχεται να επιφέρει είναι η πλήρης απορρύθμιση/αποδόμηση του επαγγέλματος του Ξεναγού και ο περιορισμός του έργου του, αλλάζοντας ριζικά τον ορισμό του Ξεναγού και περιορίζοντας τον μόνο σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, περίκλειστα μνημεία και οργανωμένους ιστορικούς τόπους, μη θεωρώντας τον απαραίτητο εκτός αυτών.
    Αυτό το φαινόμενικο άνοιγμα του επαγγέλματος κατά πόσο είναι για να βελτιώσει τις τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα και κατά πόσο για να διευκολύνει το κέρδος συγκεκριμένων ομάδων εις βάρος υπαλλήλων που θα δουλεύουν για τρεις μια εξήντα παρέχοντας συχνά χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες;

  • 24 Ιουνίου 2024, 16:26 | Σοφία Κωτσοπούλου

    Όταν εισήχθησα στη σχολή Ιστορικού Αρχαιολογικού του Α.Π.Θ. λάτρεψα την ιδέα ότι μετά το πέρας των σπουδών μου θα μου δινόταν η δυνατότητα να μιλήσω στον κόσμο (τουρίστες, οικογενεις ομοεθνών, κάθε άνθρωπο που θα έδειχνε ενδιαφέρον ή απλη περιέργεια) για τον πολιτισμό μας.

    Όταν οι σπουδές μου έτειναν να ολοκληρωθούν η ιδέα αυτή έγινε πραγματική επιθυμία, λόγω του πάθους των καθηγητών μας να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για ότι δημιούργησε τον ελληνικό πολιτισμο. Έγινε σαφες ότι οι γνώσεις των αποφοίτων δεν υπολείπονται σε τίποτε των γνώσεων των αποφοίτων των σχολών ξεναγών καθώς διδάχτηκαμε ξεχωριστά κάθε τομέα της αρχαιολογίας ( αρχιτεκτονική, υλικά δομής, γλυπτική, τοπογραφία, ζωγραφική, ελληνικούς μύθους…). Τα πανεπιστημιακά μαθήματα δεν αφορούσαν φυσικά μόνο την Αρχαία Ελλάδα αλλά και το Βυζάντιο, τους προϊστορικούς πολιτισμούς και τον τομέα της Ιστορίας της τέχνης με την ίδια ενδελεχή μελέτη.

    Είναι εμφανές ότι το επάγγελμα του ξεναγού και ο επαγγελματικός τομέας του τουρισμού μόνο βελτίωση μπορεί να δεχθεί με το νέο νομοσχέδιο, καθώς οι ξεναγήσεις δεν αφορούν μόνο τους γνωστούς στο ευρύ κοινό αρχαιολογικούς χώρους αλλά ό,τι «δομεί» τον υλικό μας πολιτισμό, οποίο κτίριο ή γειτονιά βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Το άνοιγμα του επαγγέλματος θα χαρίσει πέρα από έσοδα μία αναβάθμιση και σταδιακά ανάπλαση ολόκληρης της χώρας.

  • 24 Ιουνίου 2024, 15:14 | Βασιλική Καλλιμάνη

    Είναι πραγματικά λυπηρός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ξεναγοί από το υπουργείο τουρισμού το οποίο αντί να μεριμνήσει προκειμένου να περιορίσει τις παράνομες ξεναγήσεις επιλέγει αντ’αυτού να περιορίσει τους διπλωματούχους ξεναγούς και να δώσει και νόμιμα πλέον το δικαίωμα σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να ξεναγεί.

    Οι σπουδές και η κατάρτιση δεν είναι απαραίτητες μόνο μέσα σε περίκλειστα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και για την ξενάγηση μέσα στην ίδια την πόλη, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα, τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη γεμάτες με μνημεία θρησκευτικού, αρχαιολογικού ή αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Το Υπουργείο επιλέγει να αγνοεί το γεγονός πως ο ξεναγός είναι ουσιαστικά εκπρόσωπος της χώρας και η σωστή κατάρτιση του δεν είναι θέμα ήσσονος σημασίας που να θυσιάζεται τόσο εύκολα στον βωμό του κέρδους. Δεν είναι δυνατόν να μπορεί ο καθένας είτε διαθέτει γνώσεις, είτε όχι, είτε έχει ζήσει στην Ελλάδα είτε συνοδεύει απλά το γκρουπ από το εξωτερικό και έρχεται πρώτη φορά, να ξεναγεί τουρίστες νόμιμα στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, μόνο και μόνο επειδή δεν πρόκειται για «περίκλειστα» μνημεία.

    Η παροχή τέτοιων πληροφοριών θα πρέπει να αφεθεί στους καταρτισμένους επαγγελματίες ξεναγούς, αποφοίτους των σχολών Ξεναγών και των σεμιναρίων. Ο,τιδήποτε κατώτερο είναι απλά ντροπή και απαξιώνει και τις σχολές του ίδιου του Υπουργείου.

    Βασιλική Καλλιμάνη,
    Διπλωματούχος ξεναγός και αρχαιολόγος.

  • 24 Ιουνίου 2024, 10:55 | ΚΩΣΤΑΣ Ζ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!ΕΠιτέλους να φύγειθ ο αναχρονιστικός νόμος του 1977 …και να διαχωριστουν τα επαγγελματα του ξεναγού και του συνοδού έτσι ώστε το ένα να μην ενοχλείται από το άλλο. Ο τουρισμός αλλάζει μορφές!

  • 24 Ιουνίου 2024, 10:02 | Φίλιππος

    Το επάγγελμα του ξεναγού χρειάζεται ένα εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο, αλλά όχι τέτοιου τύπου. Δεν πρόκειται για διάκριση ξεναγού και συνοδού, αλλά για υποβάθμιση και των δύο επαγγελμάτων. Οι αδειούχοι ξεναγοί έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί να ξεναγούν εντός και εκτός αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και υπηρετούν τον σκοπό τους με επιτυχία. Πώς εννοείται ο «εκσυγχρονισμός» και η «αναβάθμιση» όταν ουσιαστικά οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αποδομούν έναν κλάδο που το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού οικοδόμησε και στον οποίο έχει επενδύσει, και θα έπρεπε να είναι το καύχημα του σε έναν χώρο -τον τουριστικό- πολύπαθο και διαρκώς ελλιπώς ρυθμισμένο; Αντί να επικεντρώνεστε στην απορρύθμιση επιτυχημένων κλάδων, καλύτερα να αφιερώσετε χρονο στη ρύθμιση προβληματικών πεδίων του Τουρισμού.

  • 24 Ιουνίου 2024, 09:46 | Δημήτριος

    Η ανάγκη ψήφισης ενός νέου νόμου έρχεται να καλύψει τις όποιες αδυναμίες και κενά των προηγούμενων νόμων. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται για να άρει τις όποιες κακοφωνίες, τότε πρέπει να καταδείξουμε ποιες είναι αυτές και πως προτίθεται το νέο νομοσχέδιο να τις βελτιώσει επ’ αγαθώ, τόσο του τουρισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και επ’ αγαθώ της επαγγελματικής ομάδας εν προκειμένω των Ξεναγών.
    Καθίσταται σαφές ότι η έλλειψη Διπλωματούχων Ξεναγών, διαχρονικά, οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτεία δε λειτούργησε τις Σχολές Ξεναγών, ώστε να ανανεωθεί με νέους ξεναγούς ο κλάδος.
    Η ¨προσπάθεια¨ να επαναλειτουργήσουν μάλλον χαλαρή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και όχι ειλικρινής! Στην άποψη αυτή συντίνει το γεγονός της έλλειψης προσωπικού και της μείωσης των κονδυλίων που χαρακτήρισαν τη λειτουργία των σχολών τα προηγούμενα έτη και που ουσιαστικά οδήγησαν δύο από τις πέντε σχολές να μην δεχτούν πρωτοετείς σπουδαστές και επί της ουσίας να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
    Το κενό της μη λειτουργίας των σχολών όμως ήρθαν να καλύψουν τα σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε πτυχιούχους με ειδίκευση σε αντικείμενα που άπτονται αυτών του ξεναγού και ταυτόχρονα απαλλάσουν την πολιτεία από το κόστος λειτουργίας των σχολών ξεναγών. Φέτος λειτούργησαν αρκετοί τέτοιοι κύκλοι σεμιναρίων και αρκετοί νέοι ξεναγοί βγήκαν στην αγορά εργασίας.

    Δυστυχώς από τη μελέτη του προς διαβούλευση νομοσχεδίου διαφαίνεται ότι ενώ αυξάνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα περισσότερων και καλά εκπαιδευμένων ξεναγών, άρα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται ο στόχος του νομοσχεδίουγια κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών, δε συμβαίνει το ίδιο με τη διαφύλαξη του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Αυτό που γλαφυρά περιγράφεται στην Αξιολογική Έκθεση ως “επικαιροποίηση του ορισμού του ξεναγού σε σχέση με την προϊσχύουσα νομοθεσία” επί της ουσίας περιορίζει το πεδίο δραστηριοποίησης του ξεναγού αποκλειστικά και μόνο “σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία”, οδηγώντας αφενός στην κατάργηση κεκτημένων και με νόμο κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων και αφετέρου οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρός τους επισκέπτες από αμφιβόλου εκπαίδευσης και κουλτούρας άτομα.

    Εν κατακλείδι επισημαίνω την ανάγκη διατήρησης του ορισμού του Ξεναγού ως αυτός περιγράφεται στο ν. 710/1977 (Α΄ 283) με σκοπό τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υπηρεσιών οι οποίες θα παρέχονται από Διπλωματούχους Ξεναγούς.

  • 24 Ιουνίου 2024, 09:42 | Γιάννης

    Για ακόμη μια φορά,επιχειρείται η φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλων tour operators, αδιάφορη προς την ποιότητα του «τουριστικού προϊόντος» το οποίο η ίδια υποτίθεται ότι προσπαθεί να αναδείξει! Μόνο οι ξεναγοί, καταρτισμένοι σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων του ελληνικού πολιτισμού μπορούν να τον αναδείξουν σωστά και έγκριτα. Με το νέο νομοσχέδιο, περιορίζεται η αξία του πολιτισμού σε «περίκλειστους χώρους», αφήνοντας άυλο και υλικό πολιτισμό εκτός αυτών βορά στους αμαθείς, μη καταρτισμένους και γνώστες συνοδούς, καθώς δεν προϋποτίθεται καμία επιμόρφωση για να εργαστεί κάποιος ως συνοδός. Τουλάχιστον, επαναφέρονται τα δίμηνα σεμινάρια (που ήδη προβλεπονταν στον ισχύοντα νόμο αλλά το ίδιο το υπουργείο δεν τα εφάρμοζε, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το «τουριστικό προϊόν» που διαφημίζει), αν και θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε ιστορικούς και αρχαιολόγους να έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα του ξεναγού ήδη από την σχολή τους, με κάποια παραπάνω πρακτική εξειδίκευση.

  • 24 Ιουνίου 2024, 01:54 | ΞΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΒΟΡΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΥΣ!! ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ , ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ;
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΨΗΦΙΣΤΑ!!!
    ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ!!!!
    ΞΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

  • 23 Ιουνίου 2024, 20:35 | Στέλλα

    Ο Νόμος 710/1977 είναι σημαντικός και η διατήρησή του είναι κρίσιμη για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, την επαγγελματική αναγνώριση των ξεναγών, και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
    Ο νόμος επιβάλλει υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης για τους ξεναγούς, διασφαλίζοντας ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να παρέχουν αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες της χώρας μας, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα μνημεία και τα αξιοθέατα, προάγοντας τον σεβασμό και την προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών χώρων. Ο επισκέπτης απολαμβάνει μια ολιστική εμπειρία ξενάγησης αποκομίζοντας όχι μόνο πληροφορίες αλλά και συναισθηματική και αισθητηριακή εμπειρία, καθιστώντας το ταξίδι τους πραγματικά αξέχαστο. Αυτή η προσέγγιση δεν συμβάλλει μόνο στην ικανοποίηση των τουριστών αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής κουλτούρας και οικονομίας με βιώσιμο τρόπο. Οι επισκέπτες αποκομίζουν μια βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εντυπώσεις και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.
    Ο νόμος αυτός αποτελεί θεμέλιο για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα στη χώρα και πρέπει να διατηρηθεί.

  • 23 Ιουνίου 2024, 19:37 | Δημήτρης

    Μια πολύ θετική εξέλιξη στον χώρο του τουρισμού στην χώρα μας που έρχεται να βελτιώσει έναν απαρχαιωμένο νόμο του 1977.

    Είναι σαφές πως όλοι όσοι εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία θα επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή:
    Οι επισκέπτες της χώρας μας, καθώς θα αγοράζουν περισσότερες τουριστικές υπηρεσίες σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
    Τα τουριστικά γραφεία δεν θα είναι πια υποχρεωμένα να πληρώνουν για κάθε περιήγηση τις δυσανάλογα υψηλές αμοιβές που έχουν οι ίδιοι οι ξεναγοί ορίσει για τους ίδιους.
    Νέοι επαγγελματίες που προσφέρουν ήδη εναλλακτικές περιηγήσεις στις πόλεις μας με απόλυτη επιτυχία και φορολογική νομιμότητα θα το κάνουν πλέον άφοβα και νόμιμα από όλες τις απόψεις.
    Η ίδια η κοινωνία, με αύξηση θέσεων εργασίας και αύξηση δημοσιονομικών εσόδων από φόρους.

    Οι μόνοι που σχολιάζουν αρνητικά το σχέδιο νόμου είναι μια μικρή μερίδα ξεναγών.
    Και τι προβάλλουν ως δικαιολογία για την στάση τους αυτή; Ότι μόνο ένας Διπλωματούχος Ξεναγός έχει τις γνώσεις και μπορεί να μιλάει και να εξηγεί σε τουρίστες το οτιδήποτε. Ε λοιπόν φίλοι ξεναγοί όχι. Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς ένα 2ετές πρόγραμμα σπουδών μεταδευτεροβάθμιου επιπέδου είναι προφανές πως ένας Διπλωματούχος Ξεναγός:
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις ιστορίας από έναν απόφοιτο τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας που έχει ολοκληρώσει 4ετές πρόγραμμα σπουδών με ή χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις φιλοσοφίας από έναν απόφοιτο τμήματος φιλοσοφίας που έχει ολοκληρώσει 4ετές πρόγραμμα σπουδών ή ακόμα και από έναν απόφοιτο τμήματος φυσικής που έχει ολοκληρώσει 4ετές πρόγραμμα σπουδών και έχει διδαχθεί ιστορία και φιλοσοφία των φυσικών επιστημών.
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις αρχιτεκτονικής από έναν αρχιτέκτονα μηχανικό που έχει ολοκληρώσει 5ετές πρόγραμμα σπουδών.
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις από έναν έναν καλλιτέχνη street art για graffiti.
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις από έναν μουσικό για μουσική.
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις από έναν χορευτή για τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
    Δεν έχει περισσότερες γνώσεις από έναν μάγειρα, σερβιτόρο ή ακόμα και από έναν καλοφαγά για την ελληνική γαστρονομία.
    Και ούτω καθεξής…

    Κάθε tour operator πριν εμπιστευτεί την διαχείριση ενός group σε έναν νέο εργαζόμενο τον εκπαιδεύει και τον αξιολογεί ώστε να διασφαλίσει πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του εκάστοτε τουριστικού προϊόντος.

    Επίσης, κάθε δραστηριότητα τουριστικής περιήγησης και ξενάγησης, οποιασδήποτε μορφής, εντός ή εκτός αρχαιολογικών χώρων, ελέγχεται και αξιολογείται από την ίδια την αγορά με reviews.

    Το πραγματικό πρόβλημα στον τομέα του τουρισμού είναι η φοροδιαφυγή των free tours και των παράνομων περιηγήσεων που διοργανώνουν άτομα και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν άδεια τουριστικού γραφείου. Είναι τεράστια η απώλεια δημοσιονομικών εσόδων που επιφέρει η ανεξέλεγκτη δράση τους.

    Το νέο νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

  • 23 Ιουνίου 2024, 16:18 | ΝΙΚΟΣ

    Συγχαρητήρια στην Υπουργό τουρισμού, που διορθώνει επιτέλους τον παρωχημένο και πολύ ευρύ ορισμό του 1977 για το επάγγελμα του ξεναγού. Είναι σημαντικό να τεθεί το πεδίο του ξεναγού σε σωστές βάσεις και να μην θεωρείται ως προνομιακός του χώρος οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα. Είναι προβληματικό νέα παιδιά με πτυχία αρχιτεκτονικής, φιλοσοφίας κ.α. ή ακόμα και μαγειρικής να διώκονται επειδή οργανώνουν εκπαιδευτικές περιηγήσεις, και ξεναγοί καθόλα άσχετοι να μπορούν να μιλάνε για οτιδήποτε ακόμα κι αν το αγνοούν. Ποιος δεν θα επέλεγε ένα σεφ για ένα γαστρονομικό τουρ ή εναν αρχιτέκτονα για να μάθει για το κίνημα του μοντερνισμού στα ελληνικά κτίρια από έναν ξεναγό; Ελπίζω να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο και ειδικά η αλλαγή του ορισμού του ξεναγού ώστε να επιτραπεί σε μορφωμένους ανθρώπους να δείξουν ποικίλες όψεις της πόλης μέσα από την ματιά του ειδικού. Αν πάλι οι ξεναγοί θεωρούν ότι οι τελευταίοι αγνοούν τις πολυπόθητες τεχνικές ξενάγησης ακόμα και για περιηγήσεις ειδικής θεματολογίας, ας οργανώνουν ταχύρυθμα σεμινάρια απόκτησης τους.

  • 23 Ιουνίου 2024, 15:36 | Χριστιάνα

    Θα μπορούσαμε να δούμε θετικά την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού να δημιουργήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα. Ωστόσο, ένα σχέδιο νόμου που δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά με τους φορείς που εκπροσωπούν τις επαγγελματικές κατηγορίες που θίγει πριν τεθεί σε διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιθέσεις και αναταράξεις. Το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τους ξεναγούς είναι η ΠΟΞΕΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία) και καλό θα ήταν να είχαν το χρόνο, τόσο η ΠΟΞΕΝ όσο και τα κατά τόπους Σωματεία, να επεξεργαστούν με τη βοήθεια εργατολόγων τις αλλαγές που προτείνονται. Το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς μιας επαγγελματικής κατηγορίας δεν είναι δυνατόν να ορίζεται χωρίς προγενέστερη διαβούλευση με τα Σωματεία των εργαζόμενων. Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε στο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, ουσιαστικά οι εργαζόμενοι ως ξεναγοί εξομοιώνονται ασφαλιστικά με τον εργατοτεχνίτη, κάτι το οποίο δεν συνάδει με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, δηλαδή με ένα πλαίσιο στο οποίο απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας μπορούν με μετεκπαίδευση να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα. Αντιθέτως, με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, το συγκεκριμένο επάγγελμα, ως επάγγελμα που ασκείται εποχιακά, είχε και ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη (διαφορετικό ένσημο) και δυνατότητα τρίμηνης αποζημίωσης από τον ΟΑΕΔ. Εδώ, λοιπόν, εντοπίζεται ήδη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του νομοσχεδίου, για το οποίο καλούμε το Υπουργείο Τουρισμού να επανεπεξεργαστεί τις ανάλογες διατάξεις σε συνεργασία με την ΠΟΞΕΝ και τα Σωματεία.
    Η ανακατεύθυνση προς το επάγγελμα του ξεναγού δεν αποτελεί λύση για την υπερπαραγωγή επιστημονικά καταρτισμένων αποφοίτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και συναφών αντικειμένων από τα ΑΕΙ της χώρας. Το λάθος (η υπερπαραγωγή αποφοίτων) δεν μπορεί να διορθωθεί με άλλο λάθος (παραγωγή ανεκπαίδευτων επαγγελματιών).
    Το υποτιθέμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων που επιχειρείται σε όλη την Ευρώπη από κυβερνήσεις μιας συγκεκριμένης πολιτικής και οικονομικής αντίληψης είναι ασφαλώς μια κίνηση εντυπωσιασμού προς συγκεκριμένους κύκλους επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων. Γιατί ναι, όλοι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε γιατροί, είμαστε όμως; Κάθε επάγγελμα για να ασκηθεί απαιτεί μια βαθιά και ενδελεχή εκπαίδευση στους συναφείς τομείς της δραστηριότητάς του και μια μετάδοση σημαντικής εμπειρίας από τους εκπαιδευτές προς τους εκπαιδευόμενους. Αν και το νομοσχέδιο δεν δίνει απευθείας τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΠΕ συναφών αντικειμένων να ασκήσουν το επάγγελμα, προβλέπει όμως τη διενέργεια σύντομων μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων από ΜΗ πανεπιστημιακά ιδρύματα εκτός των ΑΕΙ. Αυτό είναι πραγματικά μια νομοσχεδιακή ρύθμιση που θα έπρεπε να καταργηθεί. Θα ήταν προτιμότερο να θεσπιστούν πραγματικοί μεταπτυχιακοί τίτλοι στα Πανεπιστήμια της χώρας αντί για σεμινάρια, όπως γίνεται στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των άλλων χωρών: ένας τίτλος Master ισοδυναμεί με πρόσβαση σε επαγγελματική εξειδίκευση. Ουσιαστικά τα δίμηνα σεμινάρια επιχειρούν με μια ασύλληπτη συγκέντρωση ωρών διδασκαλίας να καλύψουν τις ίδιες ώρες που καλύπτει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Masters, π.χ. στο Βρετανικό σύστημα εκπαίδευσης. Μια τέτοια ρύθμιση θα εξασφάλιζε πραγματικά την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση των ξεναγών που εισέρχονται στο επάγγελμα μετά την αποφοίτηση τους από σχετικές ειδικότητες ΑΕΙ δίπλα στους διπλωματούχους των Σχολών που εισέρχονται μετά από διετή φοίτηση. Γιατί το θέμα δεν είναι αν οι απόφοιτοι ΑΕΙ έχουν τις απαραίτητες ιστορικές και αρχαιολογικές γνώσεις, αλλά άλλες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που αφορούν άπειρες παραμέτρους, από την δημιουργία αφηγήματος μέχρι τη διαχείριση ανθρώπων, ομάδων, την ευθύνη αποφάσεων, τις πρώτες βοήθειες, την επαγγελματική δεοντολογία και πολλά άλλα. Η νομιμοποίηση κάθε τυχάρπαστου που μέχρι τώρα ασκούσε το επάγγελμα παράνομα (από οδηγούς ταξί μέχρι ανειδίκευτους συνοδούς και από αυτό-χρισμένους οδηγούς βουνού ή πόλης μέχρι «locals» και τουρίστες που συνεργάζονται με ιστοτόπους ξένων συμφερόντων όπως το Airbnb) και η μείωση των ποινών που προτείνει το εν λόγω νομοσχέδιο, μόνο χάος και προβλήματα θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα.
    Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης (Πτυχιούχος ΑΕΙ, MA, Master 2, PhD, Post Doc).

  • 23 Ιουνίου 2024, 15:42 | Τζένη

    Η επανέναρξη -σε τακτική βάση- των ταχύρρυθμων προγραμμάτων για τους αποφοίτους των ανθρωπιστικών σπουδών είναι πολύ σημαντική, καθώς θα συμβάλει τόσο στην επαγγελματική αποκατάσταση των αντίστοιχων αποφοίτηων όσο και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού.

  • 23 Ιουνίου 2024, 13:38 | Φρύνη Γ.

    Επιτέλους το επάγγελμα του ξεναγού ανοίγει! Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους απόφοιτους αρχαιολόγους και ιστορικούς να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

  • 23 Ιουνίου 2024, 13:58 | Αλέξανδρος

    Πολύ σωστός ο ορισμός στο άρθρο, ο ξεναγός έχει συγκεκριμένο ρόλο, που συμβαδίζει με τις γνώσεις του. Ας τρώνε και ένα κομμάτι ψωμί και οι υπόλοιποι επαγγελματίες εκπαιδευτές και συνοδοί γραφείων εναλλακτικού τουρισμού, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους συλλάβει ο Χωροφύλακας όταν κάνουν πεζοπορίες, bike tours, καγιάκ, γευσιγνωσία κ.λ.π., με την αιτιολογία ότι ξεναγούν χωρίς άδεια ξεναγού! Και επιπλέον δεν απαγορεύει στους επαγγελματίες ξεναγούς όταν δεν έχουν αρχαιολογική ξενάγηση, να πραγματοποιούν tours, πεζοπορίες, γευσιγνωσία κ.λ.π.

  • 23 Ιουνίου 2024, 12:26 | Παρασκευή Μ.

    Με την αλματώδη αύξηση των επισκεπτών ετησίων, η ζήτηση των ξεναγών έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Η θεσμοθέτηση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης ξεναγών για τους απόφοιτους ιστορίας και αρχαιολογίας θα ανανεώσει τους αριθμούς των ξεναγών, και παράλληλα θα προσφέρει επαγγελματική διέξοδο στους απόφοιτους των εν λόγω σχολών, που πασχίζουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

  • 23 Ιουνίου 2024, 11:54 | Ελένη Ο

    Θεωρώ αυτονόητο το δικαίωμα των πτυχιούχων των τμημάτων Ιστορίας – Αρχαιολογίας να μπορούν να εργαστούν ως ξεναγοί.

  • 23 Ιουνίου 2024, 11:53 | Αρτεμις

    Το νομοσχέδιο επιτρέπει μόνο στους ξεναγους να ξεναγούν εντός αρχαιολογικών χώρων. Έχουν την εξειδικευμένη γνώση και την εκπαίδευση για να το κάνουν.
    Εκτός αρχαιολογικών χώρων κάθε τουρίστας μπορεί να επιλέξει έναν διπλωματούχο ξεναγό η ένα σεφ για να κάνει ένα γαστρονομικό tour, εναν ξεναγό η έναν καλλιτέχνη του δρόμου για να κάνει ένα graffiti tour,
    εναν ξεναγό η έναν αρχιτέκτονα για να κάνει ένα αρχιτεκτονικό tour κλπ κλπ. Η αγορά ορίζει ποιος είναι καλός η όχι. Βλέπει τα reviews και αξιολογεί. Το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

  • 23 Ιουνίου 2024, 11:17 | Γιάννης Τσαμπίρης

    Συγχαρητήρια για το νέο νομοσχέδιο!Είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη σε τακτική βάση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων για τους αποφοίτους των ανθρωπιστικών σπουδών για την αναβάθμιση του προϊόντος του πολιτισμού!

  • 23 Ιουνίου 2024, 11:06 | Στέφανος Βαρδάκης

    Συγχαρητήρια για τη νομοθετική πρωτοβουλία!Είναι σημαντική η επανέναρξη -σε τακτική βάση κατ’ετος- των ταχύρρυθμων προγραμμάτων στο επάγγελμα του ξεναγού για τους αποφοίτους Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

  • 23 Ιουνίου 2024, 11:16 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΑΓΩΝ

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αυτά που στην ουσία έρχεται να επιφέρει είναι :
    – Η πλήρης απορρύθμιση/αποδόμηση του επαγγέλματος του Ξεναγού και ο περιορισμός
    του έργου του, αλλάζοντας ριζικά τον ορισμό του Ξεναγού και περιορίζοντας τον μόνο σε
    μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, περίκλειστα μνημεία και
    οργανωμένους ιστορικούς τόπους, μη θεωρώντας τον απαραίτητο εκτός αυτών.
    -Κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της τουριστικής προβολής της χώρας και
    της-επανειλημμένως διακηρυγμένης από την πολιτεία-αναβάθμισης του τουριστικού
    προϊόντος, αποκόπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της
    χώρας από τη συνολική εικόνα και το παρελθόν της από το παρόν.
    -Παίρνει την ευπρόσωπη εκπροσώπηση της χώρας από τα χέρια των διπλωματούχων
    ξεναγών και την εμπιστεύεται σε άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα και που δεν
    διαθέτουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε τα επαγγελματικά προσόντα ούτε και τις
    απαιτούμενες δεξιότητες για να το κάνουν άρτια, όπως αρμόζει σε μια χώρα με το
    ιστορικό βάθος και τη γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας. Συχνά τίθενται από τους
    επισκέπτες ερωτήσεις πάνω σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και
    την οικονομία.
    Ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι έλεγχοι ενάντια στο φαινόμενο των
    παράνομων ξεναγήσεων, το νομοσχέδιο ουσιαστικά αποδυναμώνει το υφιστάμενο
    πλαίσιο ελέγχων.
    Το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 36 του 2005,
    προβλέπει την διαδικασία για την μετακίνηση Διπλωματούχων Ξεναγών από χώρες της
    Ε.Ε, ομοιοεπαγγελματιών δηλαδή, προς την Ελλάδα. Ατυχώς όμως, το άρθρο 32 όπως
    διατυπώνεται, επιτρέπει στον κάθε ανεκπαίδευτο να ασκεί το επάγγελμα εκτός μουσείων
    και αρχαιολογικών χώρων, αφαιρώντας εντελώς το έργο της ξενάγησης από τους
    επαγγελματίες ξεναγούς της Ελλάδας και της Ε.Ε.
    Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών (οι οποίες αποτελούν το
    πρότυπο της εκπαίδευσης των ξεναγών παγκοσμίως) αφήνει να ρυθμίζονται όλα τα
    θέματα λειτουργίας τους αποκλειστικά από Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς καμία
    δέσμευση.
    Να σημειωθεί εδώ ότι το πολυσχιδές πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών ως
    τώρα αναγνωρίζει και αντανακλά την ανάγκη της πολύπλευρης κατάρτισης των ξεναγών
    για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα παραπάνω ζητήματα. Για αυτό το λόγο,
    προστέθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών Ξεναγών, επί της σημερινής
    κυβέρνησης, μαθήματα εναλλακτικού τουρισμού, με διδάσκοντες διπλωματούχους
    ξεναγούς τους οποίους το εν λόγω νομοσχέδιο αποκλείει από αυτήν ακριβώς την μορφή
    τουρισμού!
    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, κλήθηκε από το Υπουργείο να καταθέσει σειρά
    προτάσεων για την ανανέωση/επικαιροποίηση του νόμου 710/77, το οποίο και έκανε.
    Καμία από τις προτάσεις αυτές δεν ελήφθη υπόψιν και δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο
    νόμου.
    Συνοψίζοντας θεωρούμε απαράδεκτο τον κατακερματισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς
    στην αποσπασματική πληροφορία και την ανάδειξη σε πρεσβευτή της χώρας και του
    πολιτισμού της, του παρελθόντος της αλλά κυρίως του παρόντος, τον οποιονδήποτε
    χωρίς καμία κατάρτιση, εκπαίδευση ή πιστοποίηση.
    Αναμένουμε την ανταπόκριση της Υπουργού Τουρισμού επί του συνόλου των σημείων
    που ευκρινώς έχουν τεθεί παραπάνω στην επικείμενη συνάντηση μας την Τρίτη
    25/6/2024.

  • 23 Ιουνίου 2024, 11:04 | Μαρία

    Τα ταχύρυθμα σεμινάρια θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς είναι ένας τρόπος για τους αρχαιολόγους να βγουν στην αγορά εργασίας! Φέρατε τις δημόσιες σχολές ξεναγών σε τέτοιο χάλι, τουλάχιστον κρατείστε τα σεμινάρια.

  • 23 Ιουνίου 2024, 10:23 | Μαρία

    Η δυνατότητα ταχύρυθμων σεμιναρίων είναι πολύτιμη! Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι αρχαιολόγοι να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους αρχαιολόγους, καθώς διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα μνημεία και να μην δίνεται τόση έμφαση στις ξένες γλώσσες. Φυσικά και αυτές είναι αναγκαίες, αλλά θα πρέπει να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Διεκδικούμε τη συνέχιση των ταχύρυθμων σεμιναρίων με ευνοϊκούς όρους για τους αρχαιολόγους. Να μην σταματήσουν τα σεμινάρια!!

  • 23 Ιουνίου 2024, 10:58 | Μαρίνος

    Στην Γερμανία υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των διπλωματούχων ξεναγών που δικαιούνται να ξεναγούν ΕΝΤΟΣ μουσείων και των μη διπλωματούχων ξεναγών που δικαιούνται να ξεναγούν στην πόλη. Το ίδιο ισχύει και στην Γαλλία και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.Επισης το επιχείρημα των ξεναγών ότι ο Βούλγαρος σύνοδος θα εξηγεί την δική του εκδοχή της ιστορίας, δεν ισχύει για τους Βούλγαρους ξεναγους που έχουν σπουδάσει στην Ελληνική σχολή ξεναγών? Κοιτάξτε τους πίνακες εισαγωγής στις σχολές και θα δείτε ότι λόγω του συστήματος μοριοδοτησης η πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια είναι απόφοιτοι λυκείου με καταγωγή από τα Βαλκάνια. Χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα.Αφήστε ελεύθερη την αγορά να ρυθμιστεί μόνη της. Πολύ θετική η απελευθέρωση του επαγγέλματος.

  • 23 Ιουνίου 2024, 10:16 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΑΓΩΝ

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αυτά που στην ουσία έρχεται να επιφέρει είναι :

    – Η πλήρης απορρύθμιση/αποδόμηση του επαγγέλματος του Ξεναγού και ο περιορισμός του έργου του, αλλάζοντας ριζικά τον ορισμό του Ξεναγού και περιορίζοντας τον μόνο σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, περίκλειστα μνημεία και οργανωμένους ιστορικούς τόπους, μη θεωρώντας τον απαραίτητο εκτός αυτών.

    -Κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της τουριστικής προβολής της χώρας και της-επανειλημμένως διακηρυγμένης από την πολιτεία-αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αποκόπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τη συνολική εικόνα και το παρελθόν της από το παρόν.

    -Παίρνει την ευπρόσωπη εκπροσώπηση της χώρας από τα χέρια των διπλωματούχων ξεναγών και την εμπιστεύεται σε άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα και που δεν διαθέτουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε τα επαγγελματικά προσόντα ούτε και τις απαιτούμενες δεξιότητες για να το κάνουν άρτια, όπως αρμόζει σε μια χώρα με το ιστορικό βάθος και τη γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας. Συχνά τίθενται από τους επισκέπτες ερωτήσεις πάνω σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία.

    Ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι έλεγχοι ενάντια στο φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων, το νομοσχέδιο ουσιαστικά αποδυναμώνει το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχων.
    Το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 36 του 2005, προβλέπει την διαδικασία για την μετακίνηση Διπλωματούχων Ξεναγών από χώρες της Ε.Ε, ομοιοεπαγγελματιών δηλαδή, προς την Ελλάδα. Ατυχώς όμως, το άρθρο 32 όπως διατυπώνεται, επιτρέπει στον κάθε ανεκπαίδευτο να ασκεί το επάγγελμα εκτός μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αφαιρώντας εντελώς το έργο της ξενάγησης από τους επαγγελματίες ξεναγούς της Ελλάδας και της Ε.Ε.

    Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών (οι οποίες αποτελούν το πρότυπο της εκπαίδευσης των ξεναγών παγκοσμίως) αφήνει να ρυθμίζονται όλα τα θέματα λειτουργίας τους αποκλειστικά από Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς καμία δέσμευση.
    Να σημειωθεί εδώ ότι το πολυσχιδές πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών ως τώρα αναγνωρίζει και αντανακλά την ανάγκη της πολύπλευρης κατάρτισης των ξεναγών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα παραπάνω ζητήματα. Για αυτό το λόγο, προστέθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών Ξεναγών, επί της σημερινής κυβέρνησης, μαθήματα εναλλακτικού τουρισμού, με διδάσκοντες διπλωματούχους ξεναγούς τους οποίους το εν λόγω νομοσχέδιο αποκλείει από αυτήν ακριβώς την μορφή τουρισμού!

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, κλήθηκε από το Υπουργείο να καταθέσει σειρά προτάσεων για την ανανέωση/επικαιροποίηση του νόμου 710/77, το οποίο και έκανε. Καμία από τις προτάσεις αυτές δεν ελήφθη υπόψιν και δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου.

    Συνοψίζοντας θεωρούμε απαράδεκτο τον κατακερματισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αποσπασματική πληροφορία και την ανάδειξη σε πρεσβευτή της χώρας και του πολιτισμού της, του παρελθόντος της αλλά κυρίως του παρόντος, τον οποιονδήποτε χωρίς καμία κατάρτιση, εκπαίδευση ή πιστοποίηση.

    Αναμένουμε την ανταπόκριση της Υπουργού Τουρισμού επί του συνόλου των σημείων που ευκρινώς έχουν τεθεί παραπάνω στην επικείμενη συνάντηση μας την Τρίτη 25/6/2024.

  • 23 Ιουνίου 2024, 08:15 | Αννα Σπ.

    Ως πολιτης που λατρευει την ιστορια θεωρω οτι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει το επάγγελμα του ξεναγού, για το οποιο επαγγελμα εχουν κοπιασει οι αποφοιτοι των σχολων ξεναγων καθως ειναι ακρως απαιτητικη ωστε να εχουν τις απαραιτητες γνωσεις και δεξιοτητες.

    Θα πρέπει να διασαφηνιστει ο όρος «περικλειστος χώρος» οπωσδήποτε καθώς είναι ασαφής και περιορίζει τους ξεναγους.

    Τα Airbnb πατε να τα περιορισετε τωρα γιατι εγινε χαμος τοσα χρονια και δημιουργηθηκε προβλημα με τις κατοικίες, τα ενοίκια κλπ.

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ αν εφαρμοστούν αυτά τα άρθρα. Οι ξεναγοι ξέρουν πολλές γλώσσες, αρχαιολογια, ιστορια, τεχνη, λογοτεχνια και ειναι άξιοι πρεσβευτές της ιστορίας και του πολιτισμού μας, δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί το γεγονός να δίνεται η δυνατότητα στους ξένους συνοδούς που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ εκπαίδευση να παραποιουν ιστορικά γεγονότα εξυπηρετωντας αλλά συμφέροντα.

  • 22 Ιουνίου 2024, 22:47 | Αγγελική Βαξάλη

    Μια εκδρομή αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία, με αρχή, μέση και τέλος, στην οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο οι στάσεις σε κάθε σημείο αλλά και οι ενδιάμεσες διαδρομές. Ο ξεναγός προσεγγίζει αυτή την εμπειρία ολιστικά, επιστρατεύοντας τις γνώσεις του στην ιστορία, την αρχαιολογία, την τέχνη, τη γεωγραφία, τη γεωλογία, τη λαογραφία, και άλλους τομείς, καθώς και μια γκάμα διαφορετικών τεχνικών ξενάγησης, ώστε να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο αφήγημα, που συνενώνει αρμονικά κάθε σημείο και επίπεδο της εκδρομικής εμπειρίας, συνδέοντας παράλληλα το παρελθόν με το παρόν, θέτοντας προβληματισμούς για το μέλλον, και λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτισμικό υπόβαθρο του εκάστοτε κοινού του.
    Ο ξεναγός δεν παραθέτει απλά πληροφορίες.
    Ο ξεναγός παρουσιάζει και ερμηνεύει το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα.
    Η ολιστική προσέγγιση αποτελεί άλλωστε μια από τις 4 βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Δράσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
    Φανταστείτε μια επίσκεψη στα Μετέωρα με αφετηρία την Κέρκυρα, κατά την οποία η διαδρομή διασχίζει την Ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, που λαμβάνει χώρα κυρίως στην Ήπειρο, ο ξεναγός ενορχηστρώνει ένα ολοκληρωμένο αφήγημα με ένα πλήθος θεματικών ενοτήτων με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με την περιοχή, την ιστορία, τις παραδόσεις, τους μύθους και τους θρύλους, τον φυσικό της πλούτο κλπ., συνδέοντας παράλληλα την Ήπειρο, με τον τόπο προορισμού (Θεσσαλία και Μετέωρα) αλλά και με τον τόπο προέλευσης (Κέρκυρα) και παρουσιάζοντας τις αλληλεπιδράσεις τους στο πέρασμα των χρόνων. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης απολαμβάνει ένα ΤΑΞΙΔΙ και όχι μια ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ στα Μετέωρα και αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα που τον βοηθά τελικά και στην καλύτερη κατανόηση του τόπου προορισμού. Επίσης με αυτόν τον τρόπο ο ξεναγός δημιουργεί και κίνητρα για μελλοντικές επισκέψεις σε άλλα μνημεία και αξιοθέατα της χώρας προωθώντας τον πολιτιστικό και φυσικό της πλούτο. Τέλος σημαντικός είναι και ο παράγοντας της ανθρώπινης σχέσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επισκέπτες όταν κλείνουν πολλαπλές εκδρομές (π.χ. διαφορετικές επισκέψεις επί τρεις μέρες) απαιτούν τον ίδιο ξεναγό από την αρχή μέχρι το τέλος.
    Κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής ο ξεναγος δεν συνοδεύει απλά τον κόσμο στον τόπο προορισμού. Πραγματοποιεί διαδρομική ξενάγηση. Έχει εκπαιδευτεί στον συγκεκριμένο τρόπο ξενάγησης, έχει καταθέσει σχετική διπλωματική εργασία (σε ένα σύνολο τεσσάρων διαφορετικών διπλωματικών εργασιών!) και έχει επίσης εξεταστεί ειδικά ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα. Ο ξεναγός οργανώνει το σενάριο της ξενάγησής του βάσει του χάρτη της διαδρομής, εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος, ανατρέχει σε πηγές, συγκεντρώνει και φιλτράρει τις πληροφορίες, συντάσσει κειμενα για κάθε σημείο και για το σύνολο της διαδρομής, συνδέει τα σημεία και τις πληροφορίες μεταξύ τους, εμπλουτίζει το αφήγημά του με ιστορίες, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό, μουσική, αρώματα και γεύσεις.
    Για όλους αυτούς τους λόγους, και ακόμα περισσότερους, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν αλλά το υποβαθμίζει, στερώντας από τον επισκέπτη την ολοκληρωμένη εκδρομική εμπειρία που μόνο ο ξεναγός μπορεί να του προσφέρει. Και η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει και τον γαστρονομικό τουρισμό, καθώς η γαστρονομία κάθε τόπου αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής του κληρονομιάς και συνδέεται στενά με την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικονομία και τις παραδόσεις του.
    Στη συγκεκριμένη διαβούλευση μιλούν πολλοί για αλλαγή των τουριστικών αναγκών. Έχουν όντως αλλάξει και οι επισκέπτες ενδιαφέρονται πλέον για πραγματικες και ολοκληρωμένες εμπειρίες και όχι για μια απλή επίσκεψη. Αν θέλετε να αναβαθμίσετε το τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει να ενισχύσετε και να προστατέψετε ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση και τον ρόλο των Ελλήνων ξεναγών.
    Και σίγουρα, είναι εγκληματικό να επιτρέψετε σε ξεναγούς άλλων χωρών να ξεναγούν στη χώρα μας χωρίς να έχουν περάσει από εξεταστικές διαδικασίες που να αποδεικνύουν ότι έχουν όλες τις κατάλληλες γνώσεις να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους ξένους επισκέπτες, όπως γίνεται αντίστοιχα στην Ιταλία, τη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες.
    Αλλωστε οι ξεναγοί εκπαιδεύονται ειδικά και για να είναι σε θέση να απαντούν σε λεπτά ζητήματα που αφορουν την ιστορία και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
    Τέλος, το επάγγελμα του ξεναγού δεν είναι κλειστό και ανοιχτό επάγγελμα δεν σημαίνει «ό,τι δηλώσεις είσαι». Αν κάποιος θέλει να γίνει ξεναγός μπορεί να φοιτήσει στις κρατικές σχολές, ενώ οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί μπορούν να παρακολουθήσουν τα δίμηνα σεμινάρια στα οποία εκπαιδεύονται κυρίως στις τεχνικές ξενάγησης και ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Αγγελική Βαξάλη
    Διπλωματούχος Ξεναγος
    Μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας
    Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ερμηνεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Interpret Europe)

  • 22 Ιουνίου 2024, 22:32 | Σταύρος Μουντουφάρης

    Τι είναι ξενάγηση; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Όχι, δεν είναι μια αφήγηση περιορισμένη σε έναν περίκλειστο χώρο. Δεν είναι ακαδημαϊκός μονόλογος, ούτε παράθεση ημερομηνιών και ονομάτων. Είναι μια ζωντανή, δημιουργική διαδικασία γεμάτη εκπλήξεις, απρόοπτα, όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές, όπου ο ξεναγός καλείται μέσα σε λίγη ώρα να ενώσει χιλιάδες κομμάτια ενός μακραίωνου παζλ και να δώσει στον επισκέπτη την διαχρονική εικόνα ενός τόπου. Όχι μόνο να καταλάβει, αλλά να νιώσει, να μυρίσει, να γευτεί, να φανταστεί, να ταξιδέψει, να ονειρευτεί, να δει μέσα από τα μάτια του ξεναγού αυτό που ο τόπος μας έχει να του προσφέρει. Ναι, ο ξεναγός δεν είναι επάγγελμα. Είναι λειτούργημα. Είναι αυτός που θα κληθεί να παρουσιάσει όλα εκείνα που δυο ολόκληρα χρόνια- όσο διαρκούσαν οι σχολές ξεναγών του υπουργείου τουρισμού- και πολύ περισσότερα διάβασε, διαβάζει και θα διαβάζει, από την ιστορία, τη λαογραφία, τη μυθολογία, τη γεωγραφία, τη γεωλογία, τη θρησκεία, την τέχνη, τα έθιμα, την καθημερινότητα… με τη λίστα να είναι ατέλειωτη. Ο ξεναγός είναι εκείνος που θα κληθεί να παρέμβει σε ανιστόρητα αφηγήματα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους αλλά και αυτός που θα δώσει το στίγμα της διαχρονικότητας, αυτός που θα συνδέσει παρόν, παρελθόν με μέλλον. Εκείνος που θα βρει λύσεις εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχουν, αυτός που θα στηρίξει μια γριούλα που κουράστηκε κάτω από τη ζέστη, εκείνος που θα απαντήσει με ένα χαμόγελο σε κάθε ερώτηση, συχνά από τις πιο απίθανες, που θα υπερασπιστεί τον τόπο με ευθύνη και που θα χαρίσει στους επισκέπτες εμπειρίες που θα θυμούνται χρόνια. Ξέρετε, για μας οι τουρίστες δεν είναι «πελάτες» αλλά καλεσμένοι σε μια μοναδική εμπειρία που ονειρεύτηκαν να ζήσουν και να ξαναζήσουν. Για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι εκείνοι που διψούν για την αυθεντική Ελλάδα, που θέλουν να μάθουν υπεύθυνα όλα εκείνα που ψηλάφισαν σε μια πρώτη αναγνωριστική επαφή με αυτόν τον τόπο και θέλουν να τον ζήσουν στην πιο γνήσια, ειλικρινή, πιο ζεστή, πιο δυνατή εμπειρία που μόνο ένας ξεναγός μπορεί να προσφέρει. Ξεκινώντας από το πρώτο καλημέρα , σπάζοντας τον πάγο με την πρώτη εισαγωγή μέσα στο λεωφορείο, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη με τις πρώτες πληροφορίες και οδηγώντας με τον τρόπο που σπούδασε και κατέκτησε κάτω από τον ήλιο, τη βροχή, την ψύχρα του πρωινού και την αλμύρα της θάλασσας στο αποκορύφωμα της εμπειρίας. Ξεναγός είναι αυτά και πολλά ακόμα. Είναι ευθύνη. Είναι γνώση. Είναι κόπος. Είναι ποιότητα. Είναι λειτούργημα. Ο ξεναγός είναι ο πρεσβευτής αυτής της χώρας, το πρόσωπο που αποτυπώνουν στη μνήμη τους οι επισκέπτες, η φωνή που θα τους ταξιδέψει, το χαμόγελο, ο άνθρωπος που θα τους βοηθήσει να νιώσουν ασφαλείς και που θα μετατρέψει τον ανεξερεύνητο για αυτούς χώρο τον οποίο επισκέπτονται σε οικείο και μαγικό. Ο ορισμός του ξεναγού δεν μπαίνει σε καλούπια όπως άλλωστε και ο ρόλος του, πολύπλευρος και δημιουργικός. Το χρέος του ξεναγού δεν περιορίζεται σε ένα μνημείο η μουσείο. Η ευθύνη του ξεναγού δεν είναι αυτή ενός απλού αφηγητή. Και το υπουργείο που θέλει να ταυτίζεται με την ποιοτική πλευρά του τουρισμού δεν μπορεί να απαξιώσει εν μια νυκτί όλα αυτά για τα οποία ο Έλληνας ξεναγός υπερήφανα υπηρετεί, έχοντας τα εύσημα ως από τους καλύτερους επαγγελματίες του τομέα στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Αυτό το υπουργείο οφείλει να στηρίξει τον πολύπλευρο ρόλο του ξεναγού, να αναγνωρίσει τις θυσίες και την προσπάθεια του, να τον ενισχύσει και όχι να τον φυλακίσει σε κλουβιά και να σβήσει τη φλόγα που θα κάνει τα μάτια των επισκεπτών να λάμπουν μπροστά στο δέος αυτού του πολιτισμού. Όσο μεγάλη είναι η ευθύνη του ξεναγού άλλο τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του υπουργείου που πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνο είναι το πείραμα που επιχειρεί εν μέσω της θερινής σεζόν απαξιώντας το επάγγελμα -λειτούργημα με αυτό το νομοσχέδιο που ναρκοθετεί τα θεμέλια του ποιοτικού τουρισμού, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες. Γιατί αλήθεια ποιος θα ελέγξει τους «αθώους»- πονηρούς – αδαείς που θα δηλώσουν γνώστες αλωνίζοντας πόλεις και χώρους πολιτισμού, ξεστομίζοντας κάθε τι ανιστόρητο, ισοπεδωτικό και τραγικό; Πόσο μάλλον σε καιρούς δύσκολους, απαιτητικούς, πονηρούς. Μεγάλη η ευθύνη για όσους αφήσουν αφύλακτες της πύλες της ιστορίας. Την ιστορίας που διδάσκει μεν αλλά μόνο εκείνους που τη διαβάζουν και τη σέβονται..!

  • 22 Ιουνίου 2024, 21:55 | Ευάγγελος Κρουστάλης

    Ο νέος ορισμός του ξεναγού συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί θα μπορεί να κάνει ξεναγήσεις σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μνημεία. Π.χ. θα έχει το δικαίωμα να στέκεται έξω από την περίφραξη της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Αθήνα και να εκθέτει τις «γνώσεις» και τις απόψεις του για τον χώρο και τα μνημεία που βρίσκονται εκεί. Ατυχώς, το κείμενο του νομοσχεδίου αφήνει αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα, όπως: Τι επαγγελματικό τίτλο θα έχουν όσοι κάνουν τέτοιου είδους ξεναγήσεις, εφόσον οι δραστηριότητές τους εξ ορισμού δεν θα εμπίπτουν σε εκείνες του ξεναγού; Τι ΚΑΔ θα έχουν οι δραστηριότητες αυτές; Θα απαιτείται να παίρνουν κάποια πιστοποίηση από το κράτος ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών τους, ή μήπως οι ξεναγούμενοι θα πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από τον κάθε άσχετο; Η απελευθέρωση ενός επαγγέλματος, π.χ. μέσω της διοργάνωσης ταχύρρυθμων σεμιναρίων, δεν είναι ταυτόσημη με την παραχώρηση δικαιωμάτων ασυδοσίας. Από τις συγκεκριμένες διατάξεις θα ωφεληθούν πρωτίστως ορισμένα τουριστικά γραφεία, σε βάρος πολλών επισκεπτών του τόπου μας

  • 22 Ιουνίου 2024, 20:23 | Κλεάνθης

    Θεωρω πολυ σημαντικο βημα τον διαχωρισμό των ξεναγών και τον συνοδών για την καλυτερη λειτουργία του τουριστικού χώρου, καθως οι δυο αυτοι ρολοι ειναι εξισου σημαντικοι και καλυπτουν διαφορετικες αναγκες του σύγχρονου τουρισμού.

  • 22 Ιουνίου 2024, 20:44 | Μυρτώ Μάνου

    Από πότε η υποβάθμιση του τουρισμού θεωρείται εκσυγχρονισμός; Θα αφήσετε την πολιτιστική μας κληρονομιά στα χέρια οποιουδήποτε; Λυπάμαι ως ξεναγός για το μέλλον του κλάδου, λυπάμαι και ως πολίτης για την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μου.

  • 22 Ιουνίου 2024, 20:21 | Γιάννης Μυρίσης

    Η δουλειά του ξεναγού είναι εξαιρετικά σημαντική για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Απαιδευτος που ξεναγεί μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά. Θα έπρεπε να ανέβει ποιοτικά το επίπεδα των υπαρχόντων και οχι να μπορεί ο κάθε ένας να δίνει ανεξέλεγκτα πληροφορίες για τη χώρα που πιθανότητα δεν ξέρει αφού η επιλογή του θα βασίζεται μόνο στο κόστος. Και προφανώς δεν μιλάμε για ξενάγηση στο βουνό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και όχι μόνο περιορισμό του κοστους.

  • 22 Ιουνίου 2024, 19:36 | Αριάδνη

    Αν και θα έπρεπε η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού να είναι ενσωματωμένη στις σχολές Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στην προκειμένη περίπτωση, η συχνή πραγματοποίηση των σεμιναρίων είναι η επόμενη καλύτερη λύση. Να συνεχιστουν τα διμηνα σεμινάρια.

  • 22 Ιουνίου 2024, 18:04 | Γεωργία

    Είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το επάγγελμα του ξεναγού και σε αποφοιτους ιστορικού-αρχαιολογικού, οι οποίοι έχουν εντρυφήσει στον αρχαιολογικό πλούτο και τον πολιτισμό της χώρας επί (τουλάχιστον) 4 χρόνια, έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50 μαθήματα και είναι ειδικά καταρτισμένοι και παραπάνω από ικανοί να στηρίξουν τον τομέα του τουρισμού και τις αρχαιογνωστικές ξεναγήσεις.
    Αν και θα έπρεπε η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού να είναι ενσωματωμένη στις σχολές Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στην προκειμένη περίπτωση, η συχνή πραγματοποίηση των σεμιναρίων είναι η επόμενη καλύτερη λύση, έτσι ώστε να υπάρξει πολυάριθμο και σωστά καταρτισμένο δυναμικό ξεναγών να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού στη χώρα.

  • 22 Ιουνίου 2024, 18:55 | Δέσποινα Βασιλείου

    Ως αρχαιολόγοι, είναι αναγκαίο να έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα ταχύρρυθμα σεμιναρια των ξεναγων, τα οποία όχι μόνο ενισχύουν τις υπάρχουσες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από την τετραετή φοίτηση μας στα ΑΕΙ της χώρας μας, αλλά και μας εισάγουν (επιτελους) στον πολιτιστικό εργασιακό τομέα που τόσο πασχίζουμε να μπούμε, παρόλο τον κόπο, τον χρόνο και τα χρήματα που ο καθένας σπουδαστής αρχαιολόγος έχει αφιερώσει, δυστυχώς καταλήγει συνήθως στην ετεροαπασχόληση. Τα ταχύρρυθμα σεμιναρια είναι ζωτικής σημασίας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου, ενώ ο τουρισμός βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, οι καταρτισμενοι επαγγελματίες εκλείπουν. Επομένως, η συνέχιση των σεμιναρίων ειναι ουσιώδης και απολύτως απαραίτητη!

  • 22 Ιουνίου 2024, 11:21 | Ζωή

    Μπράβο για το νομοσχέδιο! Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια προσφέρουν ευκαιρίες στους απόφοιτους των τμημάτων Ιστορίας- Αρχαιολογίας οι οποίοι και τις γνώσεις έχουν και την απαραίτητη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού! Ο τουρισμός έχει πολλές ανάγκες για να σκεφτόμαστε στενόμυαλα. Οι άσχετοι δεν θα ανταποκριθούν και θα απορριφθούν.

  • 22 Ιουνίου 2024, 10:05 | Άννα Μποτίνη

    Είναι θεμελιώδες να μας δίνεται η δυνατότητα ως αρχαιολόγοι και ιστορικοί να επεκτείνουμε τους επαγγελματικούς μας ορίζοντες, δεδομένων των δυσχερειών στο κομμάτι αυτό. Θεωρώ την εφαρμογή του νομοσχεδίου ωφέλιμη αλλά και δίκαιη ως προς την ειδικότητά μας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει πολιτισμικό πλούτο για τον οποίο είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τη γνώση που διαρκώς αποκτούμε με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και μετριοπάθεια.

  • 22 Ιουνίου 2024, 10:58 | Λ.Ζ.

    ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στους ξεναγούς να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στα πούλμαν ή στους δρόμους ή σε ανοιχτούς χώρους … απλώς ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ … που το κάνουν ήδη δηλαδή! Οι περίπατοι λ.χ. στην όποια πόλη δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) αποκλειστικό προνόμιο των ξεναγών.

  • 22 Ιουνίου 2024, 09:21 | Κώστας συνοδός εναλλακτικού τουρισμού

    Θεωρώ ότι η διατύπωση στο άρθρο 32 είναι εξαιρετική, συγχαρητήρια στην κ. Υπουργό. Δεν περιορίζει το επάγγελμα του ξεναγού, όπως λανθασμένα διαβάζω σε κάποια σχόλια, αντίθετα το προστατεύει, προβλέποντας βαρειά πρόστιμα σε άλλα άρθρα σε συνοδούς επισκεπτών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αντιποιηθούν το επάγγελμα των ξεναγών σε μουσεία και εν γένει κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους. Με τον ορισμό της ένοιας του ξεναγού που δίνει, επιτρέπει σε επαγγελαμτίες και άλλων ειδικοτήτων να συνοδεύουν επισκέπτες, κάτι το οποίο ισχύει εδώ και χρόνια σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαικά κράτη. Δεν απαγορεύει στον ξεναγό να κάνει και γευσιγνωσία η πεζοπορία αν το επιθυμεί, αλλά και δεν απαγορεύει σε έναν συνοδό εναλλακτικού τουρισμού να συνοδεύει πεζοπόρους στο ύπαιθρο η και σε αστικο χώρο, χωρίς απαραίτητα να έχει άδεια ξεναγού! Επειδή ο τουρισμός αποτελεί την κολόνα της Ελληνικής οικονομίας, θέλω να πιστεύω ότι η κ Υπουργός, μετά το πρώτο αυτό βήμα και σε συνεργασία με τους συλλόγους ξεναγών, τουριστικών γραφείων και δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού θα φέρει σύντομα σε διαβούλευση ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των επαγγελματιών συνοδών. Το ζητούμενο για ολους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό θα πρέπει να είναι να παρέχονται προς τους επισκέπτες εξαιρετικές υπηρεσίες από καταρτισμένους επαγγελματίες. Ο ρόλος του κράτους είναι να νομοθετεί και να εποπτεύει. Η αγορά, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή της στιγμιαίας επικοινωνίας, μπορεί από μονη της να κάνει αυτορύθμιση και είναι βέβαιο ότι οι τυχόν ανειδίκευτοι και οι κακοί επαγγελματίες, με κακές κριτικές, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

  • 22 Ιουνίου 2024, 09:23 | Βαρβάρα Ι.

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας να εισέλθουν στην αγορά εργασίας ως ξεναγοί.

  • 22 Ιουνίου 2024, 09:21 | Ασάνη Λιαπή

    Οι πόλεις που ζούμε δεν είναι ιστορικοί τόποι? Η εκπαίδευση των ξεναγων αφορά περιηγήσεις σε πόλεις, σχολιασμό διαδρομών πολλων εκατοντάδων χιλιομέτρων από άκρη σε άκρη της χώρας. Ναι δεν ανεβαίνουν στην κορυφή του Ολύμπου αλλά στηρίζουν έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό. Οι συνοδοί τι ακριβώς θα λένε? θα είναι Έλληνες ή μηπως άσχετοι εκπρόσωποι της TUI και άλλων μεγάλων εταιριών που ιδέα δεν έχουν σχετικά με την Ελλάδα? Δεν είναι το πρόβλημα οι οδηγοί βουνού, μπορείτε με αναφορά σε αυτούς να ορίσετε το πλαίσιο εργασίας τους! Αλλα καταργωντας τον νόμου σχετικά με τους ξεναγούς χάνεται το τελευταίο ποιοτικό στοιχείο του Ελληνικού τουρισμού.

  • 22 Ιουνίου 2024, 08:13 | Ιωάννης Μανωλούδης

    Για ποιόν λόγο να έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο αυτή τη χρονική στιγμή; Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει εντάσεις και προβλήματα ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποσύρετε και να ξεκινήσετε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Έτσι γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Παθογένειες υπάρχουν αλλά δε λύνονται με βιαστικές και πρόχειρες λύσεις. Χρειάζεται διάλογος και ανταλλαγή απόψεων ώστε να δημιουργηθεί ένα καινούριο πλαίσιο στο οποίο θα ανθήσει εκ νέου ο τουριστικός τομέας της χώρας μας, μέσα από μία αγαστή συνεργασία υπουργείου, ξεναγών και ταξιδιωτικών γραφείων. Από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση περιμένουμε πολύ περισσότερα. Σκεφτείτε το

  • 22 Ιουνίου 2024, 07:44 | Στέλιος Παπακωνσταντίνου

    «Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω.»

    Δηλαδή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ξεναγός αποκόπτεται εντελώς από ένα σαφώς ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνταν με τον νόμο 710/1977 Περί Ξεναγών (https://touristguides.gr/plhrofories/nomothesia/42-710-1977), ο οποίος από το 1977 έχει κατά καιρούς τροποποιηθεί προκειμένου να συμβαδίζει με τις εκάστοτε ανάγκες και εξελίξεις.

    Δηλαδή, εφόσον το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλάκα, Μοναστηράκι), του Ναυπλίου, της Αίγινας, της Θεσσαλονίκης (ρωμαϊκό, βυζαντινό), της Ξάνθης, των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Ρόδου και πολλών άλλων πόλεων, οικισμών, χωριών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, δεν είναι «περίκλειστο» ούτε «οργανωμένο», αλλά αποτελεί τη φυσική εξέλιξη αιώνων με διάσπαρτα ιστορικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς, σημαίνει ότι ο ξεναγός δε θα μπορεί να ξεναγήσει αν ζητηθεί από άτομα εξειδικευμένου ενδιαφέροντος;

    Προφανώς δε γνωρίζετε ή επιλέγετε να μη γνωρίζετε ότι η εκπαίδευση του ξεναγού δεν περιορίζεται μόνο σε Ιστορία ή Αρχαιολογία, αλλά καλείται κατά τη διετή φοίτησή του στη Σχολή Ξεναγών, η οποία τα τελευταία έτη έχει κολοβωθεί από το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού, να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με μαθήματα και εκδρομές καλύπτουν και προσφέρουν μια ολιστική άποψη της Ελλάδας (ιστορική, αρχαιολογική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική, μουσική, γαστρονομική, γεωμορφολογική, λαογραφική, κοινωνικοπολιτική, κ.λπ.).

    Επιπλέον, τα κατά τόπους Σωματεία και Σύνδεσμοι κάθε χρόνο διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, στα οποία προσκαλούνται διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί που με ενθουσιασμό, συγκίνηση και γενναιοδωρία μας προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους και μας υλικό αναφοράς, το οποίο διατίθεται στα κατά τόπους μέλη.

    Πάντοτε προσκαλείται εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής ή και του Υπουργείου, αλλά πολλές φορές ούτε καν εμφανίζονται! Προφανώς θα έπρεπε διότι θα αντιλαμβάνονταν τι εστί ξεναγός!

    Ο ξεναγός δεν περιορίζεται σε ένα food tour, ή graffiti tour, ή οτιδήποτε άλλο σύγχρονο ή εναλλακτικό, που ούτως ή άλλως θα γίνει αναφορά στην ελληνική γαστρονομία, όπως και σε πολλά άλλα, διότι ο κόσμος πέρα από την πολιτιστική εκδρομή, που έχει αγοράσει, εκδηλώνει ενδιαφέρον, περιέργεια και θέλει να γνωρίσει και πολλές άλλες πτυχές της Ελλάδας, ακόμη και αυτές που δεν διαφημίζονται ή λογίζονται κάπως σκοτεινές, και τούτο διότι πρόκειται για ζωντανούς ανθρώπους που ζουν στο παρόν και αφουγκράζονται τι συμβαίνει γύρω μας.

    Μια έκφραση που πολλοί πιπιλίζουν είναι «τουριστικό προϊόν!
    Ο πολιτισμός μιας χώρας, υλικός ή άυλος, δε λογίζεται επ’ ουδενί προϊόν!
    Δεν αγοράζουμε κάποιο προϊόν σε μια λαϊκή ή ένα αναμνηστικό ή οτιδήποτε άλλο και τελείωσε!

    Πολιτισμός είναι το σύνολο των τεχνικών και πνευματικών επιτευγμάτων του ανθρώπου (υλικά και πνευματικά έργα, δραστηριότητες, έθιμα, παραδόσεις, παιδεία, μόρφωση, αισθητική, συμπεριφορά, κ.ά.), που ο ξεναγός καλείται να γνωστοποιήσει στους φιλοξενούμενούς του μέσω των εκδρομών, κατά κύριο λόγο θεματικών, και στις οποίες θα εντάξει όλα αυτά και πολύ περισσότερα ώστε ο επισκέπτης να αποκομίσει την καλύτερη δυνατή ολιστική άποψη τόσο του χώρου όσο και της χώρας που επισκέπτεται!

    Λυπάμαι πολύ διότι στόχος σας δεν είναι να προστατεύσετε και να διασφαλίσετε τον πολιτισμό, αλλά να τον αποδομήσετε ολοκληρωτικά και τούτο στον βωμό του εύκολου και ευτελούς κέρδους χωρίς καν ενδιαφέρον ή μέριμνα ή έστω ανησυχία για το ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο έχει μετατραπεί!

    Λυπάμαι πολύ!
    Κάποτε η φούσκα θα σκάσει, αλλά θα είναι αργά!

  • 22 Ιουνίου 2024, 06:55 | Δημήτρης

    Το άρθρο 32 πρέπει να διορθωθεί. Ο Ξεναγός δεν είναι μόνο για περίκλειστους χώρους. Το εκπαιδευτικό πλαίσιο της σχολής ξεναγών το αποδεικνύει περίτρανα. Αν το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση. Δηλαδή να ξεναγεί στην Ελλάδα ο κάθε τυχαίος και να λέει ότι θέλει;;; ξεχάστε τους ψήφους μας και γυρίστε στα σπίτια σας εσείς οι πολιτικοί.

  • 22 Ιουνίου 2024, 01:34 | Ιωαννης

    Η αλλαγή του ορισμού του ξεναγού δίνει πάτημα στους παράνομους να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να διαδίδουν χωρίς κανένα έλεγχο τις οποιαδήποτε αβάσιμες απόψεις για τη χώρα μας, μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Απόψεις επικίνδυνες για την εικόνα που δημιουργείται προς τους επισκέπτες της χώρας μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οποιοσδήποτε ακούσει κάποιον να ομιλεί στην μητρική του γλώσσα νιώθει αυτόματα οικεία και εμπιστεύεται εύκολα τον ομιλητή άρα αφομιώνει την όποια διαστρεβλωμένη εικόνα της χώρας. Άπειρα τα παραδείγματα με συνοδούς που έχουμε ακούσει να δυσφημούν την χώρα μας για να κάνουν απλά πλακίτσα χαβαλέ με τους πελάτες τους. Αφήστε λοιπόν τον νόμο περί ξεναγών όπως είναι από το 1977 και στηρίξτε τις πέντε σχολές ξεναγών της χώρας αντί να τις υποβαθμίζετε συνεχώς ώστε να παράγουμε σωστούς και άξιους ξεναγούς πραγματικούς πρεσβευτές της χώρας μας.

  • 21 Ιουνίου 2024, 23:51 | Σοφία Οικονόμου

    Αυτό είναι το 5ο η 6ο σχόλιο που γράφω, αλλά χάνω ελπίδα ότι θα δημοσιεύσετε ποτέ.
    Ο νόμος του 1977 δεν χρειάζεται αλλαγή.
    Ήδη γίνεται μεγάλη ζημιά στην εικόνα της πατρίδας μας με τους διάφορους επιτήδειους που παριστάνουν τους ξεναγούς.
    Τις προάλλες απορούσαν 2 πελάτισες μου αμερικανίδες τι κάνουμε στη Ρόδο το χειμώνα χωρίς αεροπορικη σύνδεση.
    Διότι έτσι τους είπαν στο cooking tour που είχαν κάνει, και όπου τους μίλησαν και για την μεσαιωνική Πόλη (μνημείο UNESCO).
    ,Οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι τα γραφεία πολυεθνικές.
    Αν θέλετε να κατεβάσετε τα αστρονομικά έξοδα για τους επισκέπτες μας, ας κατέβουν οι τιμές στα κρεβάτια σουίτες στις παραλίες όπου ζητάνε 40-60 ευρώ ανά άτομο

  • 21 Ιουνίου 2024, 23:05 | Χαραλαμπία

    Το παρόν νομοσχέδιο υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν, δεν το εκσυγχρονίζει. Δημιουργεί μια fast fashion τύπου αλυσίδα καταργώντας το επάγγελμα του ξεναγού. Ο συνοδός -ανειδίκευτος σε οτιδήποτε πέρα από το οργανωτικό κομμάτι- αλλά και ο κάθε σπουδαστής(;) του τρίμηνου σεμιναρίου (αρ 41) χωρίς να περάσει καμία αξιολόγηση, θα γίνεται φορέας πολιτισμού. Ο πολιτισμός, η ιστορία και τα μνημεία της χώρας μας δεν είναι απλώς η ιστορία της γ δημοτικού. Μεγάλοι ωφεληθέντες τα λίγα πρακτορεία που θα καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές τους προσλαμβάνοντας αμφιβόλου ποιότητας επαγγελματίες για να μεταφέρουν τον πολιτισμό μας ενώ οι μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ίδια ποιότητα με άλλοτε θα δυσκολευτούν να συμβαδίσουν.
    Εκσυγχρονισμός είναι ο διαχωρισμός της φύσης των επαγγελμάτων του ξεναγού από το συνοδό, με την οριοθέτηση του ανειδίκευτου συνοδού και όχι του άρτια καταρτισμένου ξεναγού.

  • 21 Ιουνίου 2024, 22:24 | Σοφία Οικονόμου

    Όχι, το νέο νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
    Πρώτα απ’όλα, με το να μας τοποθετείται/νομιμοποιείται μόνο μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, καταστρέφεται επαγγελματικά χιλιάδες ανθρώπους πρρσβευτές της πατρίδας μας.
    Εγώ προσωπικά όταν μπήκα στη Σχολή μόλις το 2020 δεν αφιέρωσα 2,5 χρόνια της ζωής μου για να ξεναγώ μέσα σε μουσεία.
    Σπούδασα γνωρίζοντας το το νόμο του 1977.
    Και τώρα μας λέτε ότι ο καθένας θα μπορεί να παριστάνει τον ξεναγό εκτός αρχαιολογικου χώρου.
    Έτσι ο καθένας θα λέει ότι θέλει, όπως συμβαίνει ήδη στη Ρόδο όπου εδώ και χρόνια η ΠΥΤ δεν αντιδρά στις καταγγελίες για παράνομες ξεναγήσεις.
    Και όχι, αυτό το βήμα δε θα μειώσει την ανεργία, το αντίθετο, αφού οι επισκέπτες μας πλέον δε θα ξεναγούνται από Έλληνες αλλά από ξένους που θα δουλεύουν με μισθό για τις εκάστοτε εταιρείες πολυεθνικές.
    Όσο για την ελλειψη ξεναγών….οι σχολές ξεναγών είναι ανοικτές και με δωρεάν φοίτηση. Όποιος έχει τα απαραίτητα προσόντα μπορεί να κάνει αίτηση.
    Για αυτό το λόγο άλλωστε και χρειάζονται τα ταχύρυθμα των δύο μηνών,τα οποία συνήθως βγάζουν αρχαιολόγους με μια ξένη γλώσσα( αγγλικά, γαλλικά η ιταλικά) ενώ η αγορά αναζητά πλέον περισσότερη ευελιξία.

  • 21 Ιουνίου 2024, 21:23 | Μαρία

    Οι ξεναγοί στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο να ανυσηχουν για το επάγγελμα τους αφού το 90% των οργανωμένων εκδρομών ημερήσιων η πολυήμερων περιλαμβάνουν επίσκεψη σε αρχαιολογικους χώρους. Το υπόλοιπο 10% δεν τους ενδιαφέρει και κανείς ξεναγός δεν συμμετέχει σε τέτοιες εκδρομές!
    Δεν θα αλλάζει απολύτως τίποτα ούτε στα εργασιακά τους, όπου εξακολουθούν να είναι οι μοναδικοί ελεύθεροι επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά ούτε στις αμοιβές τους που θα παραμείνουν υπερβολικά υψηλές για τα ελληνικά δεδομένα αφού η τεράστια ζήτηση υπερκαλύπτει την εξαιρετικα μειωμένη προσφορά.