- Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
β) διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
γ) διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
δ) διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
- Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της παρ. 1, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού. Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τον έλεγχο, προηγείται ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τον διαχειριστή του ακινήτου, για να προσκομίσει κάθε στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συνδρομή των προδιαγραφών της παρ. 1.
Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται, σύμφωνα με το άρθρο 161 του π.δ. 141/1991 (Α’ 58).
- Οι υπάλληλοι της παρ. 2 φέρουν το δελτίο υπηρεσιακής τους ταυτότητάς και έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου ελέγχου, η οποία έχει εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού και από τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κατά περίπτωση, καθώς και από εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα, τα οποία επιδεικνύουν κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Η έγγραφη εντολή περιέχει τουλάχιστον:
α) τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,
β) το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος και
γ) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή ιδιοκτήτη της οικίας που μισθώνεται βραχυχρόνια.
- Ο ελεγχόμενος συνεργάζεται με τον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο και επιδεικνύει τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και εν γένει στοιχεία προς απόδειξη τήρησης των προδιαγραφών της παρ. 1.
- Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αν:
α) δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο,
β) δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές της παρ. 1,
γ) δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της παρ. 6.
Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, A’ 190).
- Εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της παρ. 1.
- Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών της παρ. 1, το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.
1. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης υπάρχει ήδη από τις πλατφόρμες! Είναι αχρείαστη εκτός αν έχετε κάνει δικές σας ασφαλιστικές εταιρίες και θέλετε να αυξήσετε τον τζίρο σας και από εκεί…
2. Η βραχυχρόνια είναι αστική μίσθωση. Μιλάμε για οικίες! Δεν μπορεί κανένας υπάλληλος κανενός υπουργείου να εισέλθει στα σπίτια χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Το νομοσχέδιο είναι σα να είναι γραμμένο από ένα 12χρονο με εκδικητική διάθεση… Η άγνοια με το αντικείμενο είναι εμφανέστατη. 3. Κρίμα το πιο κρίσιμο υπουργείο για τα έσοδα του κράτους να είναι σε χέρια ανθρώπων που εξυπηρετούν και υπηρετούν υπόγεια αλλά πλέον και φανερά τον ξενοδοχειακό κλάδο. Το μένος αυτό θα γυρίσει μπουμεράνγκ και στα έδοδα του κράτους αλλά και σε πολιτικό κόστος.
Φτάνει πιά με την υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα στην Βραχυχρόνια Μίσθωση!
Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας για ακόμα μια φορά στην πίεση των ξενοδόχων, δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο και με δήθεν πρόσχημα την στεγαστική κρίση, νομοθετεί για 3η συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα έτος, με υπέρογκη φορολογία, εξαντλητικά πρόστιμα και αμφιβόλου νομιμότητας προδιαγραφές στα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σκοπό την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κλάδου που συμβάλλει δυναμικά στην αλματώδη αύξηση του τουρισμού και στην οικονομική ευημερία στις περιοχές που αναπτύσσεται, φέρνοντας συνάμα συνεχώς αυξανόμενα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Η βραχυχρόνια μίσθωση βοήθησε ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους και να έχουν ένα καλό εισόδημα δίχως φθορές στην περιουσία τους. Έτσι αναπτύχθηκε η δραστηριότητα αυτή και έφτασε σήμερα να φέρνει στην Ελλάδα το 60% των επισκεπτών της. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου τον ξενοδοχειακό κλάδο που λειτουργεί με 90-95% πληρότητα και συνάμα αύξηση των τιμών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 200-250 ευρώ για ένα δωμάτιο. Είδαν όμως έναν γίγαντα να μεγαλώνει δίπλα τους και να παίρνει τα ηνία του τουρισμού στην χώρα μας στερώντας τους την ηγεμονία που είχαν για δεκαετίες. Πιέζουν λοιπόν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να καταπολεμήσει την βραχυχρόνια μίσθωση για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Και η κυβέρνηση τι κάνει? Που είναι το φιλολαϊκό της πρόσωπο που διατυμπανίζει ότι έχει? Ότι δεν είναι κυβέρνηση των συμφερόντων αλλά του απλού λαού? Απλά καταρρέει κάτω από την πίεση του ισχυρότερου λόμπι στην Ελλάδα και βοηθάει τους ξενοδόχους να ξαναπάρουν τα ηνία και να δείξουν ότι αυτοί είναι οι ισχυροί του τουρισμού.
Έρχεται λοιπόν ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισμού και την κα Κεφαλογιάννη, που εισάγει προδιαγραφές στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης απλά και μόνο για να μπορέσει να έχει τον έλεγχό τους το υπουργείο Τουρισμού που ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από τους ξενοδόχους. Μα τα ακίνητα της βραχυχρόνιας δεν είναι ακίνητα αστικής μίσθωσης? Αν θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν αυτές τις προδιαγραφές για τους επισκέπτες δεν θα έπρεπε να τις έχουν και για τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης? Αυτοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας? Όταν ένα ακίνητο σε άθλια κατάσταση ενοικιάζεται σε κάποια οικογένεια μακροχρόνια είναι εντάξει αλλά δεν είναι για την βραχυχρόνια?
Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει καν να μάθουν, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας ελέγχονται καθημερινά από τις αξιολογήσεις των επισκεπτών τους και όσα έχουν το παραμικρό πρόβλημα η δεν είναι σε άριστη κατάσταση απλά δεν έχουν ζήτηση και βγαίνουν από την βραχυχρόνια. Όλα η σχεδόν όλα έχουν ήδη τις προδιαγραφές του νομοσχεδίου για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των επισκεπτών και να φέρνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ακόμα και η ασφάλιση υπάρχει ήδη από τις πλατφόρμες που, αυτόματα με την καταχώρηση ενός ακινήτου σε αυτές, το ασφαλίζουν μέχρι το ποσό του 1.000.000 δολαρίων για οποιαδήποτε αξίωση σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής και για οποιαδήποτε φθορά.
Υπάρχουν άραγε παρόμοιες προδιαγραφές για τα χιλιάδες Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα & Δωμάτια τύπου “Rooms to Let” που λειτουργούν με συνθήκες της δεκαετίας του ’70, με ανεμιστήρες, γκαζάκια, κρεβάτια και στρώματα που δεν αλλαχθεί ποτέ?
Υπάρχουν παρόμοιες προδιαγραφές στα χιλιάδες ξενοδοχεία ανα την Ελλάδα που και αυτά είναι σε άθλιες συνθήκες? Αυτά ποιος τα ελέγχει? Κι αν ελέγχονται πως γίνεται να ακούμε συνεχώς στις ειδήσεις για περιστατικά διαρροής αερίων, εκρήξεων με θύματα, μπαλκόνια που γκρεμίζονται, και πολλά άλλα? Εχει ακούσει κανείς αντίστοιχα περιστατικά στα 150.000 και πλέον ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης? Αν υπήρχε έστω και ένα παρόμοιο περιστατικό θα γινόταν παγκόσμια είδηση με αναφορές σε όλα τα ΜΜΕ.
Παρ’ όλα αυτά μόνο στην βραχυχρόνια μίσθωση μπαίνουν προδιαγραφές πεντάστερων ξενοδοχείων και μάλιστα με εξοντωτικά πρόστιμα της τάξης των 5.000 ευρώ που πολλαπλασιάζονται σε δευτερογενή έλεγχο.
Έχουν άραγε αναρωτηθεί εκεί στο Υπουργείο Τουρισμού πως θα γίνεται στην πράξη ο έλεγχος αυτών των προδιαγραφών? Αναφέρεται στο νομοσχέδιο για 10ήμερη προειδοποίηση. Και αν υπάρχει κράτηση? Η αν δεν υπάρχει πως θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει 1 η 2 ημέρες πριν? Τότε τι θα γίνεται? Θα μπαίνουν τα κλιμάκια στο διαμέρισμα με τους επισκέπτες μέσα και θα διενεργούν έλεγχο? Και αν απουσιάζουν οι επισκέπτες και στην επιστροφή τους αναφέρουν κλοπή ποιος θα τους αποζημιώσει η ακόμα χειρότερα ποιος θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη όταν η πλατφόρμα, μαθαίνοντας ότι μπήκε κάποιος στο διαμέρισμα ενώ υπήρχε κράτηση, το διαγράψει?
Και ας πάμε και στο κυριότερο, αυτό του οικογενειακού ασύλου που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αυτό που αναφέρει ότι για να μπει κάποιος στο ακίνητό σου πρέπει να διαθέτει Εισαγγελικό ένταλμα για έστω υπόνοια διάπραξης κακουργηματικής πράξης. Αυτό είναι και το σημείο που θα εστιάσουμε για να κινηθούμε δικαστικά για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Θα περιμένουμε την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και θα ετοιμάσουμε μια συλλογική αγωγή μέσα από τον σύλλογό μας για να τον ακυρώσουμε στην πράξη. Αυτό όμως θέλει πολύ χρήμα και χρόνο και μέχρι τότε τα κλιμάκια θα αλωνίζουν στα ακίνητά μας μοιράζοντας εξοντωτικά πρόστιμα.
Εμείς όμως τι κάνουμε για να διαφυλάξουμε τα δικά μας συμφέροντα? Θα παραμείνουμε σιωπηλοί και θα υπομένουμε το ένα μέτρο μετά το άλλο μέχρι την τελική μας πτώση?
Εδώ λοιπόν θα βάλει μια κόκκινη γραμμή ο σύλλογός μας (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α) και θα πει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΕΛΕΟΣ!
Ετοιμαζόμαστε σαν σύλλογος να αντιδράσουμε δυναμικά και με πολλούς τρόπους για να διασφαλίσουμε κι εμείς τα συμφέροντά μας και να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μια μεγάλης κλίμακας καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ (Ελλάδας και εξωτερικού) και στα διαθέσιμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης με μια πρώτη αντίδραση το κλείσιμο του ημερολογίου μας τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 και εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα κλείσουμε και τον Αύγουστο του 2025. Αυτό θα δώσει ένα μήνυμα παγκοσμίως για την αντίδρασή μας στον ανελέητο πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην βραχυχρόνια μίσθωση. Και μάλιστα σε μια χώρα που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό.Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν κλείνοντας τα ημερολόγιά μας τον μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2025 και να ανεβάσουν screenshots με τα κλειστά ημερολόγια σε όλα τα social media με hashtag #AirbnbStrikeFEB2025Ενεργούμε συλλογικά για να είμαστε υπολογίσιμοι!
Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω, είναι για ποιον λόγο μπαίνει τόσο αδιανόητη υπερφορολόγηση στη βραχυχρόνια μίσθωση… Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι θα πέσουν οι τιμές της μακροχρόνιας αν εμένα μου βάλουν όλη αυτή τη δυσβάσταχτη και -από ένα σημείο και μετά- αδικαιολόγητη φορολόγηση; Επίσης, εγώ να φύγω από τη βραχυχρόνια, το κράτος πως θα με προστατεύσει σε περίπτωση που εγώ το νοικιάσω και ο άνθρωπος που μένει μέσα, χάσει τη δουλειά του και δεν μπορεί να με πληρώσει; Πως θα βεβαιωθώ ότι γυρίζοντας στη βραχυχρόνια, το κράτος θα καλύψει πιθανή χασούρα μου και δεν θα τρέχω στα δικαστήρια, πληρώνοντας περισσότερα χρήματα από αυτά που θα έχω χάσει ήδη;
Φυσικά να υπάρχει έλεγχος (ώστε να μην είναι «μαύρα»), αλλά από ένα σημείο και μετά, αρχίζει να χάνεται η μπάλα με τους συνεχείς φόρους που μπαίνουν σταδιακά.
Κυρία υπουργέ
Eίμαι σύμβουλος επενδύσεων – διαχειριστής Ακινήτων.
Όταν τα χρόνια της κρίσης προσκαλούσαμε τους επενδυτές του πλανήτη να επενδύσουν στην χρεοκοπημένη τότε Ελλάδα, πολλοί πελάτες μου, Έλληνες του εξωτερικού, επενδυτικές εταιρίες-σύμβουλοι του εξωτερικού, άνθρωποι που έμαθαν ότι το Ελληνικό κράτος δίνει golden visa με αγορά ακινήτου, αποφάσισαν να επενδύσουν τα κεφαλαία τους, αγοράζοντας στο τότε απόλυτα παρηκμασμένο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν μεσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ακολουθώντας λοιπόν το νόμο που το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το 2016 και θεσμοθέτησε το πλαίσιο για τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που δεν υποχρέωνε για αλλαγή χρήσης σε κατοικία, αγοράστηκαν κτήρια στο ιστορικό κέντρο, τα οποία μετατράπηκαν σε τουριστικά καταλύματα, με ανάλωση σημαντικών κεφαλαίων, όχι μόνο για την αγορά τους, αλλά και για την ανακαίνιση – ανακατασκευή και τον εξοπλισμό τους.
Το Ελληνικό Kράτος, λοιπόν, έρχεται το 2024 με νόμο και αχρηστεύει αυτά τα ακίνητα, που το ίδιο αδειοδότησε με το νόμο του 2016. Κυριά Υπουργέ, τι θα με συμβουλεύατε να απαντάω στους πελάτες μου από 1/1/2025, όταν θα με καλούν από το εξωτερικό και θα με ρωτάνε πως έγινε αυτό με την περιουσία τους στην Ελλάδα;
– Ότι και να τους απαντήσω εγώ, όμως, δεν θα πουν τελικά οτι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι επιπέδου χώρας Μπανανιάς;;;;;
Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι το άρθρο 3, στην προσπάθεια σας να ανέβει η προσφορά ακινήτων στη μακροχρόνια μίσθωση, θα εκθέσει τη χώρα μας στα μάτια των επενδυτών του πλανήτη, που αναλογιστείτε ότι καταφέραμε με πολύ κόπο και πόνο, 22 χρόνια τώρα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους. ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
Και ποίο θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του άρθρου;
1. Όροφοι ολόκληροι που αγοράστηκαν στις περιοχές του Ψυρρή – Ομόνοια – Συνταγμα και στις πέριξ περιοχές, να αχρηστευτούν πλήρως. Ο λόγος είναι οτι το 80% των κτηρίων σε αυτές τις περιοχές δεν είχαν ως κύρια χρήση την κατοικία και ανακατασκευάστηκαν για χρήση στη βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή δεν είναι κατάλληλα για μόνιμη κατοικία για πολλούς λόγους (είναι πολύ μικρά, δεν έχουν κανονικές κουζίνες, δεν έχουν καλή ηχομόνωση καθώς είναι χωρισμένα με γυψοσανίδα κ.ά.).
2. Ο λόγος που δεν είχαν γίνει κατοικίες στο παρελθόν στις περιοχές αυτές, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, και ας μην το αποκρύπτουμε, ήταν ότι ελάχιστοι πολίτες ήθελαν να κατοικούν σε αυτές τις περιοχές. Όλοι γνωρίζουμε, και οι Έλληνες πολίτες πολύ καλά γνωρίζουν, ποια ήταν η εικόνα στο Μοναστηράκι πριν την αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αν φύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση, μάλλον για να το θέσω καλύτερα, τώρα που εσείς τους θέτετε εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα βρεθούν πολίτες αυτής της χώρας, που θα θέλουν να μένουν στην Ομόνοια… Μεταξουργείο … Ψυρρη…Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αυτές τις περιοχές κατά κύριο λόγο καλύπτει, και σε αυτές τις περιοχές ποτέ δε θα πάνε Έλληνες πολίτες να κατοικήσουν.
3. Οι άνθρωποι και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στη βραχυχρόνια μίσθωση, έως τώρα έψαχναν ακίνητα αποκλειστικά στο ιστορικο κέντρο, τα ανακαίνιζαν και τα εκμεταλλεύονταν. Τώρα με τα μέτρα αυτά που προτείνετε, εκδιώχνοντάς τους από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θα στραφούν σε περιοχές με κατοικίες. Αυτό δε θα αυξήσει τη ζήτηση, άρα και τις τιμές, σε περιοχές εκτός του ιστορικού κέντρου;;;
Άρα τα αποτελέσματα του άρθρου 3 θα είναι τα εξής:
– Θα διασυρθεί η χώρα στους επενδυτικούς κύκλους του πλανήτη.
– Θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σκέφτονταν να αγοράσουν ακίνητο για την απόκτηση της Golden visa.
– Θα αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, άρα και τις τιμές των ακινήτων, σε περιοχές εκτός του ιστορικού κέντρου, άρα σε περιοχές που θέλουν να κατοικούν οι Έλληνες πολίτες.
– Θα μετατρέψει τα κτήρια του ιστορικού κέντρου σε νεκροταφείο ακινήτων (δωμάτια με μία τουαλέτα) που κανείς δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να κατοικήσει σε αυτά. Πιστεύω είναι απολύτως προφανές οτι αυτα τα καταλύματα τελικά θα νοικίαζονται παράνομα, χωρίς να αποδίδουν έσοδα στο κράτος προωθώντας πλήρως την παραοικονομία.
– Η οικοδομική δραστηριότητα, άρα και όλα τα επαγγέλματα του οικοδομικού τομέα αλλά και των πωλήσεων αγαθών, στο ιστορικό κέντρο θα πληγούν ανεπανόρθωτα, με μια μείωση της τάξης του 80 %.
– Θα μειώσει τα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα στο ιστορικό κέντρο. Άρα μικρότερος αριθμός τουριστών, μικρότερη κατανάλωση στα καταστήματα του κέντρου, μικρότερα φορολογητέα έσοδα για το κράτους.
Κυρία Υπουργέ, εμείς είμαστε επαγγελματίες του κλάδου. Για το λόγο αυτό, ο λόγος μας είναι πρακτικός. Διότι στόχος μας ήταν πάντα είναι η αποτελεσματικότητα. Η αποτελεσματικότητα όμως για όλους. Για το λόγο αυτό δραστηριοποιηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Εκεί υπήρχε χώρος αλλά και ανάγκη για άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και όχι σε περιοχές κατοικιών. Με τη δική μας συμβολή και παρουσία άνθισε και πάλι το πριν λίγα χρόνια παρηκμασμένο κέντρο της Αθήνας. Οι Έλληνες πολίτες δεν κατοικούν και δεν μπορούν να κατοικήσουν, λόγω της προαναφερόμενης κατάστασης των ακινήτων, στις περιοχές αυτές. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εδώ και πολλά έτη, πολύ πριν τη βραχυχρόνια μίσθωση, οπότε το εγκατέλειψαν οι Έλληνες πολίτες, αναζητώντας κατοικία σε άλλες περιοχές της Αττικής, αποτελεί αμιγώς χώρο τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Άλλες αναρτήσεις έχουν ήδη ομιλήσει για την παραβίαση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Σε αυτές τις αναρτήσεις αναφερόμαστε και εμείς καθώς το άρθρο 3 παραβιάζει κατάφωρα, χωρίς να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως μάλιστα αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, το δικαίωμα της προσωπικότητάς μας για οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη, παράλληλα δε παραβιάζει την ισότητα μεταξύ των ιδιοκτητών, χωρίς να υπηρετεί καμία αναγκαιότητα. Σας εθιστούμε την προσοχή διότι το μέτρο αυτό θα πλήξει πρώτα την οικονομία της χώρας, για να καταρριφθεί στη συνέχεια μέσω της δικαστικής οδού ως απολύτως αντισυνταγματικό. Κυρία Υπουργέ, σας προτρέπουμε να μείνετε μακριά από ψηφοθηρικές σκοπιμότητες που θα πλήξουν τη χώρα και να μας αφήσετε να συνεχίσουμε, χωρίς εμπόδια, να συμβάλλουμε στην τουριστική, πολιτιστική και οικονομική άνθιση του ιστορικού κέντρου. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι το ιστορικό κέντρο είναι τόπος ψυχαγωγίας, πολιτισμού, τουρισμού, δεν είναι τόπος μόνιμων κατοικιών. Ούτε επιθυμούν να ζήσουν ξανά την εικόνα παρακμής αυτού, με στοιχεία παρανομίας, που επικρατούσε πριν τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι επαγγελματίες διαχειριστές βραχυχρόνιων μισθώσεων, ουσιαστικά παρέχουν στους πελάτες τους ξενοδοχειακό κατάλυμα. Άρα πρέπει να εφαρμόζονται και σε αυτούς ΟΛΕΣ οι υποχρεώσεις και ποινές που ισχύουν στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Οι πελάτες που κλείνουν διαμέρισμα, στούντιο ή δωμάτια μέσω booking.com, δεν γνωρίζουν αν ο επαγγελματίας οικοδεσπότης είναι με ΚΑΔ βραχυχρόνιας μίσθωσης ή με ΚΑΔ Ενοικιαζ.δωματιων. Περιμένουν να έχουν παροχές, ασφάλεια, καθαριότητα, προδιαγραφές υγιεινής κλπ, τουριστικού καταλύματος. Η σημερινή κατάσταση, παραπληροφορεί και εξαπατά τους πελάτες.
Υπάρχουν προδιαγραφές γιά τις νέες απαιτήσεις;
Πόσοι ανιχνευτές καπνού; Υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέσο;
Πόσα σήματα διαφυγής; Απαιτούνται σήματα διαφυγής γιά μικρά διαμερίσματα όπου η είσοδος/έξοδος είναι από παντού ορατή;
Εχω ένα μικρό διαμέρισμα στην Χαλκιδική και μένω στην Αθήνα. Δέχομαι μόνο 1-2 επισκέπτες το καλοκαίρι. Πρέπει το διαμέρισμα να πληρεί τις προδιαγραφές από τώρα; Και υπάρχει περίπτωση να γίνει έλεγχος στις αρχές του χρόνου που είναι κλειστό;
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρότασή μας είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ, στα τοπικά σωματεία και στις τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Αγαπητοί, Διαβάζοντας το σχέδιο Νόμου του Υπ. Τουρισμού για τις προδιαγραφές στη βραχυχρόνια μίσθωση μεταξύ άλλων προτεινόμενων ρυθμίσεων στην αγορά του τουρισμού, με έκπληξη διαπιστώνουμε μια έντονη τάση υπεραπλούστευσης των προϋποθέσεων και διαδικασιών για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που οδηγεί αδιάκριτα στην πλήρη και θεσμοθετημένη πλέον απελευθέρωση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που αντιβαίνει στα όσα εδώ και χρόνια ζητάμε απο την Πολιτεία σχετικά με την θέσπιση αυστηρών όρων και προϋποθέσεων αλλά και ποσοστώσεων της βραχυχρόνιας σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει το σχέδιο Νόμου, εμείς υπερασπιζόμενοι τις πάγιες θέσεις μας και τον υπερφορολογημένο κλάδο μας που αποδεδειγμένα αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και μοχλό στρατηγικών επενδύσεων της χώρας μας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής παρέχοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ζητάμε την ποσόστωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών ανά περιοχή της Ελλάδας, αλλά και τη μη αλλαγή χρήσης των ακινήτων που ενώ είναι προορισμένες και χαρακτηρισμένες και οικοδομούνται για κατοικίες, μετατρέπονται και μάλιστα από τη μια μέρα στην άλλη, σε επαγγελματικά ακίνητα. Τα παραπάνω αποτελούν εισηγήσεις των συλλογικών μας οργάνων, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κλίνες τις βραχυχρόνιας τείνουν ανεξέλεγκτα να ξεπεράσουν αυτές των ξενοδοχείων, δημιουργώντας συνθήκες κορεσμού αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού. Πέραν τούτου, στο Νομοσχέδιο, δεν βλέπουμε να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια, να δημιουργείται σαφής ελεγκτικός μηχανισμός που να ελέγχει τα δηλωθέντα , ούτε προδιαγραφές ασφαλείας, ούτε να ελέγχεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση της βραχυχρόνιας και να μπαίνουν όρια και σε αυτή. Βλέπουμε τη βραχυχρόνια να παραμένει μη υπόλογη σε πρωτόκολλα λειτουργίας, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία που είναι υποχρεωμένα δε δεκάδες πρωτόκολλα λειτουργίας και προϋποθέσεις. Ως εκ τούτων εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης επιμένουμε στις προτάσεις που πολλάκις έχουν καταθέσει σε κάθε ευκαιρία δημόσιου διαλόγου και χωροταξικού σχεδιασμού, για σαφή διάκριση, οριοθέτηση και ποσόστωση της βραχυχρόνιας έναντι των Ξενοδοχείων αλλά και αυστηρή μη αλλαγή χρήσης των ακινήτων. Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης Το Δ.Σ.
Ελεγχος ενω ειναι ο φιλοξενουμενος εντος καταλυματος; αν ειναι δυνατον!
Ολα αυτα τα μετρα + η υπερφορολογηση, θα εχει απλα… πολιτικο κοστος!
Νομοθετειτε αδικα για 3η (!) φορα φετος, χωρις να προσφερετε λυσεις!
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, με αποτέλεσμα φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να συμμορφώνονται με παρόμοιες απαιτήσεις, όπως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή των επισκεπτών.
Πρότασή μας είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τις τοπικές ομοσπονδίες, προκειμένου να αναγνωρίζονται επίσημα και να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των ιδιοκτητών, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, παρέχοντας καθοδήγηση, προετοιμασία για τους απαραίτητους ελέγχους και εκπαιδεύσεις για τις νέες απαιτήσεις. Επίσης, αναλαμβάνουν την επικοινωνία με αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ) για την πιστοποίηση και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των καταλυμάτων με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για την πιστοποίηση της ασφάλειας και της υγιεινής περιλαμβάνουν την καταγραφή των καταλυμάτων, τη φορολογική διαφάνεια, την τήρηση των κανόνων πολεοδομίας και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των τοπικών αρχών. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη και συμβουλές για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία και ενίσχυση του τουριστικού τομέα.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν άδεια λειτουργίας ως τουριστικά καταλύματα, με συνέπειες για τις φορολογικές υποχρεώσεις και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που λειτουργούν ως επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν αντίστοιχους κανονισμούς για την ασφάλεια και την υγιεινή των επισκεπτών, με τους απαιτούμενους υγειονομικούς ελέγχους.
Προτείνουμε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και ομοσπονδίες, ώστε να αναγνωρίζονται επίσημα και να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Οι περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση ασφαλούς και υγιεινής λειτουργίας, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες μπορούν να υποστηρίξουν τους ιδιοκτήτες στην πιστοποίηση, παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλές για την εφαρμογή των κανονισμών.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, με φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις,όταν αυτές λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με αυτές τις προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και ομοσπονδίες, για να αναγνωρίζονται επίσημα και να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Οι περιορισμοί αφορούν την καταγραφή, τη συμμόρφωση με κανονισμούς και την ασφάλεια, με την πιστοποίηση από αρμόδιους φορείς. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες μπορούν να υποστηρίζουν τα μέλη τους στην προετοιμασία και πιστοποίηση, παρέχοντας εκπαιδεύσεις και συμβουλές για την υγιεινή και την ασφάλεια.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, με φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να επιβαρυνθούν με περιορισμούς, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πρόταση μας είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ, στα τοπικά σωματεία και στις Ομοσπονδίες, ώστε να αναγνωρίζονται επίσημα και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τις τοπικές πολεοδομικές διατάξεις. Η πιστοποίηση της συμμόρφωσης θα γίνεται από αρμόδιους φορείς, όπως η ΠΥΤ, και τα τοπικά σωματεία θα υποστηρίζουν τη διαδικασία πιστοποίησης και την εκπαίδευση για τις απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που συνεπάγεται φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να ενταχθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις προϋποθέσεις λειτουργίας των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγιεινή των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ, καθώς και στα τοπικά σωματεία και ομοσπονδίες, ώστε να αναγνωρίζονται επίσημα, εξασφαλίζοντας ότι πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή. Αυτή η καταχώρηση θα ενισχύσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και θα διασφαλίσει τη δημόσια τάξη και το περιβάλλον.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν περιλαμβάνουν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση ασφάλειας και υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με την πολεοδομία και τους τοπικούς κανονισμούς. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και προστατεύεται το περιβάλλον της περιοχής.
Η πιστοποίηση πρέπει να πραγματοποιείται από αρμόδιους φορείς, όπως οι ΠΥΤ, με κατάλληλα έγγραφα και ελέγχους. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες μπορούν να υποστηρίξουν τα μέλη τους στην προετοιμασία και πιστοποίηση, παρέχοντας εκπαιδεύσεις και συμβουλές για τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, με φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να επιβαρυνθούν με περιορισμούς, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία, ώστε να αναγνωρίζονται επίσημα και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τις τοπικές πολεοδομικές διατάξεις. Η πιστοποίηση της συμμόρφωσης θα γίνεται από αρμόδιους φορείς, όπως η ΠΥΤ, και τα τοπικά σωματεία θα υποστηρίζουν τη διαδικασία πιστοποίησης και την εκπαίδευση για τις απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που συνεπάγεται φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να ενταχθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις προϋποθέσεις λειτουργίας των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγιεινή των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ, καθώς και στα τοπικά σωματεία και ομοσπονδίες, ώστε να αναγνωρίζονται επίσημα, εξασφαλίζοντας ότι πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή. Αυτή η καταχώρηση θα ενισχύσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και θα διασφαλίσει τη δημόσια τάξη και το περιβάλλον.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν περιλαμβάνουν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση ασφάλειας και υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με την πολεοδομία και τους τοπικούς κανονισμούς. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και προστατεύεται το περιβάλλον της περιοχής.
Η πιστοποίηση πρέπει να πραγματοποιείται από αρμόδιους φορείς, όπως οι ΠΥΤ, με κατάλληλα έγγραφα και ελέγχους. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες μπορούν να υποστηρίξουν τα μέλη τους στην προετοιμασία και πιστοποίηση, παρέχοντας εκπαιδεύσεις και συμβουλές για τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
1. Στην Παρ. 2 του Άρθρου 3, το χωρίο «υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού», προτείνεται να αντικατασταθεί «από διαπιστευμένο φορέα αξιολόγησης της συμμόρφωσης».
2. Συνακόλουθα θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν και οι Παρ.3,5 και 7 του Άρθρου 3.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
Λόγω του μεγάλου όγκου των προβλεπόμενων ελέγχων, την στενότητα διάθεσης προσωπικού από την Α.Α.Δ.Ε. και το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και την μεγάλη εμπειρία των διαπιστευμένων φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης σε διενέργεια ελέγχων κατ’ ανάθεση από το Δημόσιο, θεωρείται ότι η διεκπεραίωση των απαραίτητων ελέγχων από τους φορείς, θα είναι πλέον αποτελεσματική.
Αναφορικα με το αρθρο3 παρ 1α.
Θέλετε να ελέγξετε τα προς ενοικίαση ακίνητα απο πολεοδομικής άποψης ή αν είναι πράγματι κατάλληλα για χρήση κατοικίας (που είναι και το ουσιαστικό) ???
Αν θέλετε το πρώτο, τότε έχουμε ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, πολεοδομία, επιτροπές ελέγχου, μηχανικούς κλπ.Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον νόμους.
Αν θέλετε το δεύτερο, τοτε προφανώς έχει νόημα να ελέγξετε αν το ακίνητο είναι κατάλληλο για ενοικίαση και διαμονή και η επιτροπή ελέγχου να δει αν (όπως λέει και ο νόμος 406/2012 τον οποίο επικαλείσθε) :
Οι προς ενοικίαση χώροι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι σε κτίρια κατοικίας τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης, οι κουζίνες, τα γραφεία.
Και προφανώς να «διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό», όπως το γράφετε ήδη.
Προτείνω να καταργηθεί η παρ. 1α του άρθρου 3, να μην υπάρχει αναφορά σε πολεοδομικές διατάξεις (νόμος 406/2012) και να αντικατασταθεί με την παραπάνω προδιαγραφή η οποία στην ουσία περιγράφει το πνεύμα του νόμου 406/2012, και είναι εύκολο να ελεγχθεί απο την επιτροπή σας, που θα έλθει να δει το ακίνητο
Τα προτεινόμενα μέτρα είναι είτε περιττά είτε υπερβολικά είτε αντισυνταγματικά είτε άδικα, με εμφανή στόχο την εξόντωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
1.Ασφάλεια αστικής ευθύνης: οι πλατφόρμες καλύπτουν όλους τους πελάτες τους
2.Ρελέ και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου: καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία
3.Το πρόστιμο των 5000 είναι οριζόντιο, ανεξάρτητα της τιμής διανυκτέρευσης 4.Οι έλεγχοι σε ιδιωτική κατοικία φυσικού προσώπου μπορούν να γίνουν μόνο με εισαγγελική παραγγελία
5.Τα έξοδα για την συμμόρφωση με τις παρούσες διατάξεις δεν αναγνωρίζονται από τις φορολογικές αρχές, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία.
Κα Υπουργέ,
Ακόμα και αν επιμείνετε στα προτεινόμενα μέτρα (άλλα υπερβολικά, άλλα περιττά και άλλα αντισυνταγματικά) όπως επανειλημμένα αναφέρεται στην παρούσα διαβούλευση, τουλάχιστον ΕΞΑΙΡΕΣΤΕ τους χώρους που αποτελούν ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή τους και μισθώνονται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα (όπως άλλωστε είναι και το πραγματικό νόημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης) ή ακόμα και τμηματικά. Μόνο έτσι θα αποδείξετε ότι οι τιμωρητικές αυτές διατάξεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης, αφού τα εν λόγω διαμερίσματα/δωμάτια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ενοικιασθούν σε ετήσια βάση.
Το ίδιο ισχύει και για τη δυσανάλογη και παράλογη αύξηση του ΤΑΚΚ από 1,50 σε 8 ευρώ (540% αύξηση), που εξομοιώνει απλά δωμάτια με 4άστερα ξενοδοχεία (ενώ το ΤΑΚΚ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα είναι 2 ευρώ). Η βραχυχρόνια μίσθωση εξυπηρετεί και πολίτες που για κάποιο λόγο πρέπει για μικρό διάστημα να μείνουν εκτός της κύριας κατοικίας τους (πωλητές, συνοδοί ασθενών σε νοσοκομεία, υπάλληλοι για ολιγόμηνη εργασία εκτός έδρας, φοιτητές για εξετάσεις κ.λ.π.). Σκεφτείτε, ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν και ένα άδικο τέλος της τάξεως των 240 ευρώ το μήνα!!
Στο νησί που δραστηριοποιούνται τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αύξησαν κατακόρυφα την τουριστική κίνηση.Τα υπάρχοντα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν επ’ ουδενί να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Άνοιξαν δεκάδες νέες επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο, υπάλληλοι και τεχνίτες αύξησαν τα έσοδά τους, ο δήμος του νησιού και οι κοινότητές του επίσης.Με τα μέτρα που προτείνετε και την αύξηση κατά 530% του ΤΑΚΚ θα οδηγησετε πολλά Airbnb σε κλείσιμο και πολλούς τουρίστες σε άλλους προορισμούς.Ή σε κανέναν,αν είναι Έλληνες.Τα ίδια φυσικά ισχύουν για δεκάδες νησιά και χωριά ανά την Ελλάδα.Έχετε υπολογίσει το οικονομικό κόστος; Ή
μήπως θεωρείτε δεδομένο πως οι ιδιοκτήτες και οι τουρίστες θα είναι πάντα διαθέσιμοι για άρμεγμα; Έχετε λάβει υπόψη ότι εδώ δεν είμαστε Δανία αλλά μια χώρα με οικονομικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες; Επιπλέον,οι κατ’ οίκον έλεγχοι και τα εξωπραγματικά πρόστιμα σε συνδυασμό με την ασάφεια των προϋποθέσεων που θέτετε δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας στους ιδιοκτήτες και συνταγματικές παρεκκλίσεις.Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της κύριας χρήσης,είναι ανήκουστο και ανήθικο ένα κράτος να καταργεί τους ίδιους τους νόμους του εν μια νυκτί και αναδρομικά, οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή νομοταγείς και
παραγωγικούς πολίτες. Εν κατακλείδι, το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι τόσο καταστροφικό σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που προκαλεί σκέψεις για τη βαθύτερη σκοπιμότητά του.
Όσο λάβατε ως κυβέρνηση υπόψιν σας τα σχόλια της διαβούλευσης για το απαράδεκτο ΤΑΚΚ των 8 ευρώ άλλο τόσο θα λάβετε υπόψιν σας και ότι θα γράψουμε εδώ. Δυστυχώς οι δήθεν «δημοκρατικές διαδικασίες» της κυβέρνησης είναι μόνο για γέλια.
Η κυρία υπουργός δήλωσε σε εκδήλωση των ξενοδόχων Ελλάδος ότι είναι μια από αυτούς; Τι ακριβώς εννοεί; Η απάντηση είναι στο νομοσχέδιο που κατέβασε.
Η βραχυχρόνιες είναι αστικές μισθώσεις και δεν έχει καμία δουλεια το υπουργείο τουρισμού σε αυτές. Ας πάει να κάνει πρώτα ελέγχους στα rooms to let που είναι της αρμοδιοτητας του και η πλειοψηφία των οποίων έχει μείνει στην δεκαετία του 80 και με τα χιλιάδες εγκατελειμένα ξενοδοχεία με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και παροχών μετά να ασχοληθείτε με την βραχυχρόνια μίσθωση την με μένος πολεμάτε.
Κρίμα μια δήθεν φιλελευθερη κυβέρνηση να κάνει αλλά σοβιετ παρεμβάσεις στην ατομική περιουσία και να κάνει τέτοιο ψυχολογικό πόλεμο σε πολίτες που απλά προσπάθησαν να βγάλουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Και μάλιστα το έκαναν τόσο πετυχημένα που αναβαθμίστηκαν γειτονιές και δώσαν ζωή σε άλλ δέκα τουλάχιστον περιφερειακά επαγγέλματα.
Ανακαλέστε στο σύνολο το απαράδεκτο νομοσχέδιο και αφήστε τον τουρισμό σε αρχικά σε πραγματικούς γνώστες και κατά δεύτερον σε ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν απροκάλυπτα έναν κλάδο.
ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΝΕΛΕΤΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΌΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΤ’ ΈΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΛΟΜΠΥ. ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΕΥΡΩΠΗ
1)Από το συνολικό εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ενός ιδιώτη,σύμφωνα με την περ. α’ της παρ.3 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 αφαιρείται μόνο ένα 5% αυτόματα, που υπολογίζεται ως ποσοστό εξόδων για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου,για παράδειγμα λογαριασμοί ρεύματος, νερού, wi-fi, κοινοχρήστων,επισκευών, αγοράς καθαριστικών ειδών και κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητας, προμήθειας ψηφιακών πλατφορμών, ενώ οι πραγματικές δαπάνες ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, τις οποίες έχουν δικαίωμα να τις αναγνωρίσουν μόνο τα νομικά πρόσωπα,που διαθέτουν βιβλία εξόδων. Σε μια ημερήσια μίσθωση ποσού 45 ευρώ λοιπόν φορολογείτε τους ιδιώτες για ποσό 42,75 ευρώ, χωρίς να υπολογίσετε 6,75 ευρώ την προμήθεια της booking, 4 ευρώ κατά μέσο όρο το ρεύμα, 2 ευρώ κατά μέσο όρο τα κοινόχρηστα,νερό και wifi, 2 ευρώ κατά μέσο όρο το κόστος αγοράς καθαριστικών ειδών, 1 ευρώ κατά μέσο όρο για αγορά νέων κλινοσκεπασμάτων και αποκατάστασης ζημιών, 2 ευρώ κατά μέσο όρο το ρεύμα για κατ’οίκον πλύσιμο και σιδέρωμα κλινοσκεπασμάτων.Αν τα υπολογίζατε το φορολογητέο ποσό δεν θα ήταν της τάξης 42,75 ευρώ, αλλά της τάξης των 27,25 ευρώ, δηλαδή 15,5 ευρώ λιγότερα, χωρίς καν να συνυπολογιστεί το ημερήσιο κόστος καθαριότητας ποσού 10 ευρώ περίπου, την οποία κάνουν μόνοι τους οι περισσότεροι ιδιώτες. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος καθαριότητας, το φορολογητέο ποσό θα ήταν 17,25 ευρώ,δηλαδή 25,5 ευρώ λιγότερα.Προκύπτει λοιπόν πρωτοφανή,παράνομη και άδικη υπερφορολόγηση των ιδιωτών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ουσιαστικά επί του ακαθάριστου εισοδήματος και όχι επί του καθαρού εισοδήματος, για αυτό και επιβάλλεται το 5% που αφαιρείται αυτόματα ως ποσοστό εξόδων για δαπάνες να τροποποιηθεί σε τουλάχιστον 40%. Αντίθετα, τα καταλύματα νομικών προσώπων της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζομενα δωματια και διαμερίσματα με άδεια ΕΟΤ, δηλώνουν ως έξοδα στα βιβλία τους κάθε είδους δαπάνη,οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το καθαρό εισόδημα που μένει προς φορολόγηση είναι ελάχιστο, πόσο μάλλον όταν δηλώνουν δαπάνες τεχνητά διογκωμένες.Το συγκεριμένο μέτρο θα προσβληθεί δικαστικά.
2) Στο άρθρο 21 του φορολογικού νομοσχεδίου αυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο από 0,50 έως 5,00 ευρώ ως εξής:
→ Κατά 0,50 ευρώ για τα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων και για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμορφώνεται στα 2,00 ευρώ από 1,50 ευρώ
→ Κατά 2,00 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων και διαμορφώνεται στα 5,00 ευρώ από 3,00 ευρώ
→ Κατά 3,00 ευρώ για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και διαμορφώνεται στα 10,00 ευρώ από 7,00 ευρώ
→ Κατά 5,00 ευρώ για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τις βίλες και διαμορφώνεται στα 15,00 ευρώ από 10,00 ευρώ
Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται από 0,50 ευρώ στα 2,00 ευρώ τους χειμερινούς μήνες και από 1,50 ευρώ στα 8,00 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες.Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι τη μεγαλύτερη αύξηση του τέλους την αποκτά η βραχυχρόνια μίσθωση τους μήνες από Aπρίλιο έως και Οκτώβριο, το τέλος τροποποιείται από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ!!!!!, κατά παράβαση κάθε έννοια λογικής και δίκαίου και βέβαια κατά πράβαση της αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας,δεν νοείται τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια με άδεια Ε.Ο.Τ. να πληρώνουν τέλος ημερήσιο 2 ευρώ και τα διαμερίσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης 8 ευρώ. Πλέον τούτων, το τέλος αυτό είναι παράνομο, διότι δεν επιβάλλεται στη μακροχρόνια μισθωση, που κι αυτή είναι αστική μίσθωση, όπως η βραχυχρόνια. Δεν νοείται σε μία αστική μίσθωση να επιβάλλεται τέλος και μάλιστα εξοντωτικό, ενώ σε μια άλλη αστική μίσθωση τίποτε. Παραβιάζεται σαφώς η αρχή ισότητας και της αναλογικότητας.Το συγκεριμένο μέτρο θα προσβληθεί δικαστικά.
3) Η απαγόρευση σε ιδιώτες βραχυχρόνιας μίσθωσης εκμετάλλευσης πάνω από δύο διαμερισμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 39Α του ν.4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο άρθρο 27 του Ν.5073/2023,είναι παράνομη, δεδομένου η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση κατοικίας, όπως η μακροχρόνια μίσθωση, στην οποία και δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση.Δεν νοείται σε μία αστική μίσθωση κατοικίας να υπάρχει απαγόρευση-όριο σε αριθμό διαμερισμάτων, ενώ σε μια άλλη αστική μίσθωση κατοικίας να μην υπάρχει. Παραβιάζεται σαφώς η αρχή ισότητας και της αναλογικότητας. Πλέον τούτων, αυτή η απαγόρευση στον αριθμό των διαμερισμάτων δεν είχε απολύτως καμμία χρησιμότητα, διότι ουδείς ιδιώτης βραχυχρόνιας μίσθωσης με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. δηλαδή με εξοντωτική φορολογία 35%, παρέμεινε σε αυτό το καθεστώς,αλλά είτε μεταβίβασε την διαχείρση κάποιων διαμερίσματων του σε συγγενείς και φίλους, είτε δημιούργησε εταιρία για να φορολογείται με 22% επί των καθαρών εισοδημάτων και όχι με 35% ουσιαστικά επί των ακαθαρίστων,όπως εξήγησα ανωτέρω. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την απαγόρευση άσκησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 1-1-2025 σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας,στις οποίες επιτρέπεται η μακροχρόνια μίσθωση, δεν είναι νόμιμο σε μια περιοχή να απαγορεύεται μία αστική μίσθωση και να επιτρέπεται μια άλλη αστική μίσθωση, δήθεν λόγω των αυξημένων τιμών των ενοικιών,ενώ οι ατίες της αύξησης τους είναι άλλες. Πόσο μάλλον όταν στις ίδιες περιοχές επιτρέπεται ανεξέλεγκτα σε τεράστια οικόπεδα, που θα χωρούσαν στο καθένα αρκετές πολυκατοικίες μακροχρόνιας μίσθωσης, η ανέργερση τεράστιων ξενοδοχείων, αυτά κατά τη γνώμη σας δεν στερούνε οικόπεδα για διαμερίσματα μακροχρόνιας μισθωσης στις περιοχές αυτές!!!Το συγκεριμένο μέτρο θα προσβληθεί δικαστικά.
4) Σχετικά με το άρθρο 3 του υπο διαβούλεση νομοσχεδίου:Προφανώς και είναι πρόδηλα παράνομο να οριστούν λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας διαμερισμάτων αστικής μίσθωσης, όπως είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ δεν υπάρχουν τέτοιες στην μακροχρόνια μίσθωση,που κι αυτή είναι αστική μίσθωση. Δεν νοείται σε μία αστική μίσθωση να υπάρχουν προδιαγραφές, ενώ σε μια άλλη αστική μίσθωση να μην υπάρχουν. Παραβιάζεται σαφώς η αρχή ισότητας και της αναλογικότητας.Τα σπίτια μας νοκιάζουμε, πότε βραχυχρόνια και πότε μακροχρόνια, δεν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα, δεν πρόκειται για τουριστική μίσθωση,για να μπορούν νόμιμα να μπουν προσδιαγραφές,αλλά για απλά σπίτια αστικής μίσθωσης.Ούτε βέβαια είναι νόμιμο σε μια αστική μίσθωση κατοικιας, όπως η βραχυχρόνια, να γίνονται έλεγχοι από αναρμόδια όργανα,που δεν γίνονται στην μακροχρόνια μίσθωση, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα για να υπάρχει τέτοια δυνατότητα ελέγχου. Το συγκεριμένο άθρθρο θα προσβληθεί δικαστικά. Πλέον τούτων ασφάλεια αστικής ευθύνης έχουν τα καταλύματά μας τόσο από την booking, όσο και από την airbnb. Υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου υπάρχει στο ΔΕΔΔΗΕκαι ρελέ διαφυγής είναι υποχρεωμένη κάθε κατοικία να έχει όπως ορίζεται σε παλιότερο και ισχύον νόμο. Τι εννοείται σήμανση για έξοδο διαφυγής σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας , μόνο εσείς το καταλαβαίνετε, σε κανένα διαμέρισμα πολυκατοικίας μακροχρόνιας μίσθωσης δεν υπάρχει τέτοια. Αν εννοείτε φωτεινό σηματάκι πάνω από την πόρτα του διαμερίσματος και βέλος στο διαδρομο που να δείχνει τα σκαλοπάτια του ορόφου ως έξοδο διαφυγής, ας το γράφατε,αν και πάλι παράνομο είναι και δεν υπάρχει σε καμμια πολυκατοικία τέτοιο πράγμα. Τέλος ΟΛΕΣ οι παραπάνω προύποθέσεις που απαιτείται παράνομα από εμάς δεν υπάρχουν ούτε για τα ξενοδοχεία, ούτε για διαμερίσματα ή δωματια με άδεια Ε.Ο.Τ. , δεν υπάρχουν δηλαδή για τους επαγγελματίες του τουρισμού,αλλά θέλετε να τις επιβάλλετε μόνο στους ερασιτέχνες.Το συγκεριμένο άρθρο θα προσβληθεί δικαστικά.
ΛΟΓΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
1.Δεν έχουν κτιστεί αρκετά ακίνητα τα τελευταία 15 χρόνια και από αυτά που κτίσθηκαν ένα μεγάλο μέρος κατέληξε σε αγοραστές Golden Visa, που τα νοικιάζουν σε Έλληνες και ζητάνε 6 μήνες μπροστά. Επίσης πολλά παλιά και νέα ακίνητα που αγοράστηκαν για Golden Visa παραμένουν κλειστά = βγήκαν από την αγορά. 2. Η φορολογία ενοικίων είναι πολύ μεγάλη (15% για ενοίκια ως 12.000 Ευρώ, 35% για ενοίκια από 12.001 ως 35.000 Ευρώ και 45% για ενοίκια άνω των 35.001 Ευρώ ετησίως). 3. Ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δεν προστατεύεται νομικά και αν μπλέξει με κακοπροαίρετο ενοικιαστή, τότε θα χάσει πολύ χρόνο μέχρι να τον βγάλει, ενώ μπορεί να βρεθεί και με κατεστραμμένο σπίτι, χωρίς κανείς να τον αποζημιώσει. 4. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν περάσει σε funds, servicers κλπ και βγαίνουν στην αγορά με πολύ αργό ρυθμό και πανάκριβα. 5. Τα κλειστά ακίνητα είναι περίπου 790.000 συνολικά, και από αυτά τα 500.000 είναι του δημοσίου, το οποίο ούτε τα έχει καταγράψει, ούτε τα αξιοποιεί. 6. Αυξήθηκαν τα διαζύγια τα τελευταία χρόνια = αντί να μένουν δύο άνθρωποι σε ένα σπίτι, μένουν σε δύο χωριστά και τις πιο πολλές φορές ψάχνουν «κάτι με λιγότερα τετραγωνικά» = ασκούν πίεση και αυξάνουν τη ζήτηση στα διαμερίσματα μικρότερης επιφάνειας. 7. Τα κόστη για την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση είναι ιδιαίτερα υψηλά. 8. Χιλιάδες ακίνητα προτιμάνε οι ιδιοκτήτες να τα κρατούν κλειστά, παρά να μπλέξουν με κακούς ενοικιαστές, με δικαστήρια κλπ και να βρεθούν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ για να επισκευάσουν το ακίνητό τους. 9. Από το 2009 και έπειτα οι τράπεζες έπαψαν να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικιών (400 εκατ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια το 10μηνο του 2019, όταν το 2005 οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων ήταν 17 δισ. ευρώ, το 2021 άγγιξαν τα 900 εκατ. ευρώ και ο στόχος για το 2022 είναι 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση παρέμενε σταθερή. Παράλληλα, τα τραπεζικά ιδρύματα πλέον, για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου, ζητούν το 25%-30% της αξίας του ακινήτου ως ιδία συμμετοχή από τον δανειολήπτη, τη στιγμή που εν μέσω μνημονιακών χρόνων ελάχιστοι κατάφεραν να αποταμιεύσουν ποσά της τάξεως των 40.000-50.000 ευρώ (για αγορά ακινήτου αξίας 160.000 ευρώ. 10. Το διάστημα από το 2005 έως το 2021 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας υποχώρησε από το 84,6% στο 73,3%, χάνοντας 11,3 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 11. Η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης περιορίζει τη ζήτηση για την αγορά κατοικίας. 12. Η εργασιακή ανασφάλεια ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 24-35 ετών αποτελεί μείζονα ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά κατοικίας. Οι παλαιότερες γενεές σε μεγάλο ποσοστό συνταξιοδοτούνταν από την αρχική/μόνιμη εργασία τους. Πλέον, τα δεδομένα στον εργασιακό τομέα έχουν αλλάξει κατά κόρον όχι μόνο από θέμα μονιμότητας, αλλά και εισοδημάτων. Ο κανόνας των εισοδηματικών αυξήσεων του παρελθόντος, με βάση τα χρόνια εργασίας, έχει καταρριφθεί προ πολλού. 13. Πληθωρισμός, κόστος ενέργειας και γενικότερα η αύξηση του κόστους διαβίωσης περιορίζει τη ζήτηση για την αγορά κατοικίας. 14. Ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής επί δεκαετίες και μεγάλη αύξηση της ζήτησης και άνοδος των τιμών των ακινήτων λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου 2». 15. Ανύπαρκτη είναι η ευθύνη των βραχυχρόνιων μισθώσεων γενικά στην αύξηση των ενοικίων, η όποια ελάχιστη ευθύνη εντοπίζεται μόνο στο κέντρο πολύ τουριστικών περιοχών και μόνο σε μικρά ακίνητα, εμβαδού από 25 έως 40 τ.μ.,δηλαδή σε μικρά στούντιο και μικρές γκαρσονιέρες, κατάλληλα μόνο για φοιτητές. Τέτοιου είδους τα ακίνητα βγαίνουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, κι όχι μεγάλα ακίνητα, κατάλληλα για οικογένειες. 16. Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Πατέλη στην 25η Prodexpo, σήμερα υπάρχουν 100.00 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με Α.Μ.Α., το 1% των ακινήτων της χώρας. Από αυτά τα 100.000 το 1/4 τα μισθώνει πάω από 90 ημέρες ετησίως. Σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι έχουμε 16.000 ακίνητα ιδιωτών με μίσθωση πάνω από 90 ημέρες και τουλάχιστον 10.000 ακίνητα νομικών προσώπων με μίσθωση πάνω από 90 ημέρες ετησίως, χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία για τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται. Ο ίδιος δε σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, είπε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 790.000 κλειστά ακίνητα τα οποία είναι ένα κτιριακό απόθεμα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Προκύπτει ξεκάθαρα λοιπόν ότι δεν αποτελούν πρόβλημα τα 16.00 ακίνητα των ιδιωτών με μίσθωση πάνω από 90 ημέρες,αλλά τα 790.000 κλειστά ακίνητα.
ΠΗΓΕΣ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ : EUROSTAT, ΕΛΣΤΑΤ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ E-REAL ESTATES, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κ. ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΓΓ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Κ. ΜΙΝΑ ΧΑΡΜΠΑΛΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΤΟ ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Σκληροί περιορισμοί-εξαφάνιση του airbnb στην Ελλάδα ,τύπου Βαρκελώνης και Νέας Υόρκης, αυτό είναι το αγαπημένο σλόγκαν του εγχώριου ξενοδοχειακού λόμπυ για να εξαφανίσει από τη χώρα μας τη βραχυχρόνια μίσθωση και αυξήσει χωρίς ανταγωνισμό τις τιμές των δωματίων του. Όμως μετά την κατ ουσία εξαφάνιση του airbnb στις ανωτέρω δύο πόλεις, τα ενοκία συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, όπως φυσικά και οι τιμές κράτησης των εκεί μεγαλοξενοδόχων, που ελλείψει ανταγωνισμού, ανέβασαν κι άλλο τις τιμές τους. Δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα ξενοδοχειακό λόμπυ που κυβερνά και καταστρέφει την οικονομία και τα δημόσια έσοδα για ίδιον όφελος υπάρχει και σε συγκεκριμένες πόλεις του εξωτερικού.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ-ΑΔΙΚΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Κοινωνικές συνέπειες: α) Αδυναμία εύρεσης οικονομικού καταλύματος για διαμονή και αύξηση των τιμών των δωματίων των ξενοδοχείων. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ο Έλληνας να μην μπορεί να ταξιδέψει μέσα στην ίδια του τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους, για λόγους υγείας, για λόγους εξεταστικής και σπουδών, για λόγους κοινωνικών υποχρεώσεων και για λόγους αναψυχής. Θα πληγούν άμεσα όσοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι μετακινούνται για δουλειές της υπηρεσίας τους ή της εταιρίας τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί,οι ασθενείς και οι συγγενείς τους και όσοι ταξιδεύουν για γάμους,βαφτίσια κτλ, ή για λόγους αναψυχής. Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη από όλους τους ανωτέρω, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν τα ήδη πανάκριβα ξενοδοχεία, που θα αυξήσουν κι άλλο τις τιμές τους, ελλείψει ανταγωνισμού. β) Έλληνες ιδιώτες που, είτε ενισχύουν το εισόδημά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση των διαμερισμάτων τους, είτε είναι άνεργοι και ζουν αποκλειστικά από αυτή, θα περιέλθουν σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να ανταπεξέλουν στα έξοδα της πανάκριβης καθημερινότητας ,θα μειώσουν στο ελάχιστο τις καταναλωτικές τους δαπάνες και θα αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους.
Οικονομικές συνέπειες: Τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων, με συνέπεια την μείωση μισθών, συντάξεων και κάθε είδους κοινωνικών δαπανών. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Πιτσιλή στην 25η Prodexpo, φέτος ,στη βραχυχρόνια μίσθωση στο πρώτο 9μηνο, έχουμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ (έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023) και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τα 830 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 830 εκατ. ευρώ που θα τα βρείτε άραγε. Ειναι αδιανόητο να πιστεύετε πως ένας Έλληνας ή ξένος, που μπορεί να δαπανήσει συγκεκριμένα χρήματα για τη διαμονή του, θα βρει δια μαγείας χρήματα πολλαπλάσια από τις οικονομικές δυνατότητες του, επιλέγοντας δωμάτια ξενοδοχείων, που ήδη είναι ακριβά και θα αυξήσουν κι άλλο τις τιμές τους, ενόψει έλλειψης ανταγωνισμού. Τα 830 εκατ. ευρώ της βραχυρόνιας μίσθωσης δεν θα σας τα φέρει το ξενοδοχειακό λόμπυ, που σας παρακινεί για εξαφάνιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης,απλά θα χαθούν από δημόσια έσοδα οριστικά. Η Ελλάδα θα γίνει πανάκριβη χώρα στη διαμονή, οι ξένοι θα προτιμήσουν πολύ φθηνότερες γειτονικές μας χώρες , ο τουρισμός μας θα καταστραφεί ,το ίδιο και το λιανικό εμπόριο και η εστίαση, την οποία στηρίζει η βραχυχρόνια μίσθωση,σε αντίθεση με τα all inclusive ξενοδοχεία που υποστηρίζετε. Το παράδειγμα της πανάκριβης Μυκόνου, που έχασε τόσο τουρισμό φέτος, δεν σας προβληματίζει δυστυχώς και θέλετε να κάνετε όλη την Ελλάδα σαν την Μύκονο. Ούτε σας προβληματίζουν δυστυχώς τα στοιχεία από όλη την χώρα, που αναφέρουν ότι φέτος μειώθηκαν οι μέρες διαμονής των ξένων σε αυτήν, όπως επίσης και οι δαπάνες τους για εστίαση, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι δαπάνες τους στα supermarket. Δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα κύριοι ούτε σε ξένους,ούτε σε Έλληνες,καταλάβετε το και μην κάνετε τη διαμονή στη χώρα ακόμα πιο ακριβή και τη χώρα μας απρόσιτη για χάρη του ξενοδοχειακού λόμπυ.
ΛΥΣΕΙΣ
1) Eξαλείψτε άμεσα τις αναφερόμενες ανωτέρω υφιστάμενες παρανομίες-αδικίες εναντίον των ιδιωτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης και μην προβαίνετε σε νέες.
2) Διαβάστε προσεκτικά τους σοβαρούς λόγους αύξησης των ενοικίων,όπως αναφέρονται ανωτέρω, και προβείτε σε σωστές πολιτικές στέγασης,αλλιώς τα ενοικία θα ανεβαίνουν συνεχώς.
3) Αν προτίμησετε να μην ασχοληθείτε με τους σοβαρούς λόγους της αύξησης των ενοικίων, αλλά με τον πιο ασήμαντο λόγο,δηλαδή τη βραχυχρόνια μίσθωση, τότε απαγορεύστε στα νομικά πρόσωπα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να επεκταθουν περαιτέρω, αυτά έχουν το πολύ χρήμα για περαιτέρω επέκταση, όχι οι ιδιώτες. Εσείς άλλωστε δεν αντιδράσατε όταν αλλαξε ο αρχικός νόμος για τη βραχυχρόνια μίσθωση από την τότε υπουργό τουρισμού κ. Κουντουρά και δόθηκε στα νομικά πρόσωπα δικαίωμα ενασχόλησης με τη βραχυχρόνια, η οποία αρχικά νομοθετήθηκε μόνο για ιδιώτες. Εσείς ανεχτήκατε την απαλλαγή τους από το ΦΠΑ για τόσα χρόνια,εσείς ευθύνεστε που η βραχυχρόνια έγινε, σε ένα ποσοστό της, επάγγελμα εταιριών από συπληρωματικό ή μοναδικό εισόδημα ιδιωτών, εσείς συνομιλείτε μόνο με αυτούς και τους συλλόγους τους, αγνοώντας πλήρως τους ιδιώτες.
4) Εάν θέλετε οικειοθελώς και όχι εκβιαστικά να αποσυρθεί μεγάλος αριθμός ιδιώτών από τη βραχυχρόνια μίσθωση, κάντε τις εξής νομοθετικές αλλαγές: 1) Μητρώο κακοπληρωτών και ζημιάρηδων ενοικιαστών, κάτι σαν Τειρεσίας δηλαδή, με όλες τις διαταγές πληρωμής και απόδοσης μισθίου για οφειλόμενα ενοίκια και όλες τις δικαστικές απόφάσεις για ζημιές ενός ενοικιαστή,χωρίς την προσκόμιση του οποίου να μην είναι δυνατή η σύναψη μακροχρόνιας μίσθωσης 2) Διαταγή πληρωμής και απόδοσης μισθίου όχι μόνο για οφειλόμενα ενοίκια όπως είναι σήμερα, αλλά και για αποδεδειγμένες ζημιές. Δεν νοείται ενοικιαστής με αποδεδειγμένες ζημιές εκατοντάδων ή και χιλαδων ευρώ να μην γίνεται να εκδιωχθεί γρήγορα με διαταγή πληρωμής και απόδοσης μισθίου,αλλά να χρειάζονται τουλάχιστον 4 χρόνια για να τελεσιδικήσει η σχετική αγωγή.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Σας δηλώνουμε ότι όλα τα ανωτέρω που έχετε κάνει εναντίον μας θα προσβληθούν δικαστικά, εκτός αν τα αποσύρετε άμεσα. Ως κα τούτου καλούνται όλοι οι ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης να συμμετέχουν στις κοινές προσφυγές του γκρουπ στο facebook με τίτλο Airbnb-Booking private Greek hosts με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το οικονομικό τους κόστος.
Κατής Παναγιώτης του Ιωάννη Διαχειριστής του γκρουπ στο facebook με τίτλο Airbnb-Booking private Greek hosts
Βασική παράλειψη του υπόψη νομοσχεδίου συνιστά η παντελής απουσία μέριμνας για την περίπτωση των καταλυμάτων που λειτουργούν με βραχυχρόνια μίσθωση και τα οποία:
α) βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με σχετικά Προεδρικά Διατάγματα,
β) είναι διατηρητέα κτίρια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Για τις παραπάνω κατηγορίες κτιρίων, τόσο ο Οικοδομικός Κανονισμός (Ν. 4067/2012, όπως ισχύει) όσο και ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360/2023, όπως ισχύει) προβλέπουν με ειδικές διατάξεις τα ζητήματα της κατασκευής, τοποθέτησης και λειτουργίας:
i) ανοιγμάτων φυσικού φωτισμού και αερισμού,
ii) κλιματιστικών συσκευών,
ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ (ή του κτιρίου).
Επιπλέον με τις ίδιες διατάξεις, προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για την έγκριση (ή μη) των προηγούμενων, που ορισμένες φορές πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία).
ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Α) Πως θα εφαρμοστούν στην πράξη οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, όταν αυτές έρχονται σε αντίθεση με άλλες διατάξεις (πχ πολεοδομικές) που στην ουσία καθιστούν ανέφικτη τη λειτουργία των επιχειρήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης ;
Β) Δεδομένου ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η θέσπιση ενιαίων κανόνων λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα συμμόρφωσης στο νέο πλαίσιο ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις (σ.σ. άλλο είναι η μικρή αγροικία, άλλο ο ξενώνας και άλλο το μεγάλο ξενοδοχείο) , αντί για την εξαρχής επιβολή διοικητικών μέτρων και προστίμων ;
Γ) Σε ακολουθία με το προηγούμενο ερώτημα, δεν θα έπρεπε να προβλεφθούν εξαιρέσεις (ή σχετική προσαρμογή των διατάξεων) για τις ειδικές περιπτώσεις καταλυμάτων, όπως αυτών που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών ή είναι διατηρητέα κτίρια ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Α) Με δεδομένο ότι, βάσει των ισχυόντων πολεοδομικών και κτιριοδομικών κανονισμών όλες οι εγκαταστάσεις Κλιματισμού – Αερισμού αποσκοπούν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα) για την υγιεινή διαβίωση, θα πρέπει για την τεκμηρίωση αυτών να αρκεί και να γίνεται αποδεκτή σχετική Τεχνική Έκθεση αρμόδιου μηχανικού που θα έχει διενεργήσει αυτοψία στο χώρο, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω εγκατάσταση εξοπλισμού.
Β) Λαμβάνοντας υπόψη ότι, προκειμένου τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παρόντος νομοσχεδίου θα επενδύσουν πόρους και κεφάλαια, θα πρέπει να προβλεφθούν για αυτά ανταποδοτικά οφέλη όπως:
i) H θέσπιση σχετικής πιστοποίησης (σήμα) από το Υπουργείο Τουρισμού ή άλλους ανεξάρτητους φορείς,
ii) Η θέσπιση της δυνατότητας φοροαπαλλαγής ή έκπτωσης επί σχετικών καταβαλλόμενων εξόδων, είτε πρόκειται για νομικά είτε για φυσικά πρόσωπα, κατά παρέκκλιση των σχετικών φορολογικών διατάξεων.
Στο προς διαμόρφωση και συζήτηση σχέδιο νόμου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η προσπάθεια της ικανοποίησης αιτημάτων που έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση ο αξιότιμος πλην εξαιρετικά χειριστικός και παρεμβατικός και ίσως και υπερτιμημένος κλάδος των ξενοδόχων Ελλάδος ισχυρίζεται -άνευ επιστημονικά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων- πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις λειτουργούν ανταγωνιστικά σε αυτόν. Επιπλέον, είναι ψευδής η αίσθηση της κυβέρνησης πως οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, υπό του βάρους των επιβαρύνσεων, θα αποχωρήσουν από τις πλατφόρμες και θα διαθέσουν τα ακίνητα τους σε μακροχρόνιες μισθώσεις εάν πρωτίστως δεν νομοθετήσει μέτρα εξασφάλισης και προστασίας των ιδιοκτητών κατά κακόβουλων και ασυνεπών ενοικιαστών.
Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η σύγχρονη έκφραση της πραγματικής, της γνήσιας και πατροπαράδοτης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ. Της ΜΗ επαγγελματικής και ΜΗ εμπορικής προσωπικής και άμεσης ανθρώπινης επαφής με τον οικοδεσπότη και την οικογένεια του. Τα γνησια αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των αναγκών του φιλοξενούμενου. Η επαφή του επισκέπτη με τον τρόπο ζωής μας, τις δυσκολίες μας, τις ιδιαιτερότητες μας, την λεβεντιά και την ανεπιτήδευτη ομορφιά του λαού μας. Τέτοιους τουριστικούς φορείς χρειαζόμαστε. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει απωλέσει προ πολλού ο κλάδος των ξενοδόχων και το γνωρίζουν καλά όσοι εργάζονται σε αυτόν. Ελληνική φιλοξενία ΔΕΝ γίνεται με υπάλληλους Μαλαισιανούς, Πακιστανούς και οποιασδήποτε άλλης φυλής!
Προτείνουμε να μην στοχοποιειτε την μη εμπορική βραχυχρόνια μίσθωση. Να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως τα σχολια και οι βαθμολογίες που δίνουν οι ίδιοι οι επισκέπτες στο κάθε κατάλυμα. Να αυστηροποιουνται οι προδιαγραφές για όσα έχουν χαμηλές βαθμολογίες, να αυξάνουν κλιμακωτά τα τέλη, να επιβάλλονται εκεί και μυοκτονίες. Επίσης να διαχωριστούν οι εμπορικές επιχειρήσεις βραχυχρονίων μισθώσεων από τους απλούς ιδιώτες που διαθέτουν έως και δυο καταλύματα. Όχι όλοι και όλα στο ίδιο τσουβάλι. Μην στραγγαλίζετε την «φιλοξενία»!
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Αναφορικά με τις προτεινόμενες προβλέψεις του άρθρου 3:
1. Η αυξητική τάση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναδεικνύει ένα τεράστιο έλλειμμα και επιχειρηματικό κενόπου που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ξενοδοχεία. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες των μεγάλων πλατφορμών, οι ιδιοκτήτες κατοικιών που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση, απλώς συμπληρώνουν τα μικρά εισόδήματα που έχουν, προσπαθώντας να αποφύγουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις μακροχρόνιες μισθώσεις λόγω αφερεγγυότητας των ενοικιαστών για τους οποίους οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία πληροφόρηση και καμία εξασφάλιση.
2. Οι πλατφόρμες προσφέρουν ασφάλιση αστικής ευθύνης. Ποιος ο λόγος για πρόσθετες ασφαλίσεις που ευνοούν μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες ?
3. Το πιστοποιητικό του ηλεκτρολόγου προβλέπεται ήδη από άλλες διατάξεις που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ. Ποιος ο λόγος πρόσθετης αναφοράς ?
4. Αν το ακίνητο προς βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται σε πολυκατοικία που διαθέτει πιστοποιητικό μυοκτονίας, γιατί απαιτείται πρόσθετο πιστοποιητικό ?
5. Η ύπαρξη πυρανιχνευτή, πυροσβεστήρα και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν ένα καλό μέτρο ασφάλειας που δεν αφορά όμως μόνο τους ταξιδιώτες αλλά και άλλους που διαμένουν στο ακίνητο, όπως π.χ τους ηλικιωμένους. Θα ήταν σκόπιμο να πριμοδοτηθεί από το Κράτος η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων (π.χ μείωση του ποσού της εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων από τον φόρο που προκύπτει για τον ιδιοκτήτη).
6. Ο οδηγός με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε πόσες και ποιες γλώσσες πρέπει να υπάρχει, αφού οι ταξιδιώτες είναι παγκόσμιοι?
7. Αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 3 ότι «Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της παρ. 1, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι …. από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού.» Εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να διενεργηθούν οι παραπάνω έλεγχοι από το υποστελεχωμένο Δημόσιο και μάλιστα από μικτά συνεργεία. Μήπως το επόμενο βήμα είναι να αναζητηθεί η συνδρομή ιδιωτών ελεγκτών και επομένως να δημιουργηθεί μια νέα αγορά ?
8. Τα πρόστιμα που προτείνονται είναι εξοντωτικά και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των σπιτιών, αφού οι ιδιοκτήτες τους αφενός θα θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους της μακροχρόνιας μίσθωσης και αφετέρου η βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα είναι πλέον συμφέρουσα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και την μείωση των εσόδων του Κράτους.
9. Τέλος, σκεφτείτε ότι ο Τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες. Η αύξηση των τιμών στην βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να στρέψει τους ταξιδιώτες σε άλλες χώρες, πιο οικονομικές.
Ειναι κατάφορα άδικη παρέμβαση στην επιχειρηματικότητα, αν απαγορευτεί το 2024 η ενοικίαση στη βραχυχρόνια, διαμερισμάτων στα οποία κάποιοι έχουν απολύτως νόμιμα επενδύσει μεγάλα ποσά κάποια χρόνια πριν με αυτήν την προοπτικη. Αναφέρομαι σε χώρους που έχει γίνει νόμιμα η αλλαγή χρήσης σε κατοικία από άλλη κύρια χρήση.
Αν σήμερα ο νομοθέτης έρχεται να ακυρώσει επιχειρηματικές ενέργειες, που κάποιοι αποφάσισαν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, τότε θα πρέπει να αμφιβάλουμε για τα πάντα και να μην είμαστε πια σίγουροι για τίποτα.
Παρακαλώ πολύ όπως αποσύρετε τη διάταξη σχετικά με την αναδρομικότητα για την αλλαγή χρήσης διότι αποκλείονται πολλά ακίνητα και θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα απαιτούν αδειοδότηση ως τουριστικά καταλύματα, γεγονός που επιφέρει φορολογικές υποχρεώσεις και συμμόρφωση με κανονισμούς. Για να συμβαδίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί και κανονισμοί, παρόμοιοι με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτσι ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να πληρούν τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι υγειονομικοί έλεγχοι απαιτούνται για τη βεβαίωση ότι το κατάλυμα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως γίνεται και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Πρόταση: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ και στα τοπικά σωματεία και τοπικές ομοσπονδίες, ώστε τα ειδικού τύπου αυτά καταλύματα να αναγνωρίζονται επίσημα, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Αυτή η καταχώριση διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων για την πιστοποίηση Ασφαλείας και Υγιεινής, συνήθως αφορούν την καταγραφή των καταλυμάτων, την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής, τη φορολογική διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολεοδομίας και των κρατικών ή/και τοπικών αρχών. Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων καλούνται να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και προστατεύεται η δημόσια τάξη και το περιβάλλον της περιοχής.
Η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς (όπως η ΠΥΤ), με την παροχή κατάλληλων εγγράφων και ελέγχων. Τα τοπικά σωματεία και οι ομοσπονδίες για τον προέλεγχο της πιστοποίησης Ασφαλείας και Υγιεινής μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας υποστήριξη στα μέλη τους για την προετοιμασία και την πιστοποίηση. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία μπορούν να παρέχουν εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική για τη συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Το παρόν άρθρο:
Παραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας
Ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Να αποσυρθεί και να αναγνωριστεί η συνεισφορά του rbnb στην οικονομία της χώρας. Δυστυχώς πλέον φαίνεται ότι το άρθρο αυτό λειτουργεί μεροληπτικά και αυτό θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.
Στο προς διαμόρφωση και συζήτηση σχέδιο νόμου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η προσπάθεια της ικανοποίησης αιτημάτων που έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση ο αξιότιμος πλην εξαιρετικά χειριστικός και παρεμβατικός και ίσως και υπερτιμημένος κλάδος των ξενοδόχων Ελλάδος ισχυρίζεται -άνευ επιστημονικά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων- πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις λειτουργούν ανταγωνιστικά σε αυτόν. Επιπλέον, είναι ψευδής η αίσθηση της κυβέρνησης πως οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, υπό του βάρους των επιβαρύνσεων, θα αποχωρήσουν από τις πλατφόρμες και θα διαθέσουν τα ακίνητα τους σε μακροχρόνιες μισθώσεις εάν πρωτίστως δεν νομοθετήσει μέτρα εξασφάλισης και προστασίας των ιδιοκτητών κατά κακόβουλων και ασυνεπών ενοικιαστών.
Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η σύγχρονη έκφραση της πραγματικής, της γνήσιας και πατροπαράδοτης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ. Της ΜΗ επαγγελματικής και ΜΗ εμπορικής προσωπικής και άμεσης ανθρώπινης επαφής με τον οικοδεσπότη και την οικογένεια του. Τα γνήσια αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των αναγκών του φιλοξενούμενου. Η επαφή του επισκέπτη με τον τρόπο ζωής μας, τις δυσκολίες μας, τις ιδιαιτερότητες μας, την λεβεντιά και την ανεπιτήδευτη ομορφιά του λαού μας. Τέτοιους τουριστικούς φορείς χρειαζόμαστε. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει απολέσει προ πολλού ο κλάδος των ξενοδόχων και το γνωρίζουν καλά όσοι εργάζονται σε αυτόν. Ελληνική φιλοξενία ΔΕΝ γίνεται με (κατά τα άλλα συμπαθείς) υπάλληλους Μαλαισιανούς, Πακιστανούς και οποιασδήποτε άλλης φυλής!
Προτείνουμε να μην στοχοποιειτε την μη εμπορική βραχυχρόνια μίσθωση. Να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως τα σχόλια και οι βαθμολογίες που δίνουν οι ίδιοι οι επισκέπτες στο κάθε κατάλυμα. Να αυστηροποιουνται οι προδιαγραφές για όσα έχουν χαμηλές βαθμολογίες, να αυξάνουν κλιμακωτά τα τέλη, να επιβάλλονται εκεί και μυοκτονίες. Επίσης να διαχωριστούν οι εμπορικές επιχειρήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων από τους απλούς ιδιώτες που διαθέτουν έως και δυο καταλύματα. Όχι όλοι και όλα στο ίδιο τσουβάλι. Μην στραγγαλίζετε την «φιλοξενία»!
Με εκτίμηση
Γεράσιμος Θεοφάνης Κεφαλονιά
Ενοικιάζω εξοχική κατοικία ενός δωματίου,κουζίνα, μπάνιο σε νησί. Είμαι συν/χος και αυτό το έσοδο είναι κρίσιμο για την επιβίωσή μου. Από τότε που όλοι οι συγχωριανοί μου ανοίξαμε τέτοια σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση ο αριθμός των του ριστών τριπλασιάστηκε. Τα μέτρα που θέλετε να επιβάλλετε θα με υποχρεώσουν να ανεβάσω την τιμή με αποτέλεσμα να γίνω πολύ ακριβός. Η επιβάρυνση που έχουμε είναι υπερβολική (16,6% η πλατφόρμα, 15% εφορία, 8-10% το προτεινόμενο τέλος των 8 ευρώ, συν καθαρισμός, ρεύμα, νερό, επισκευές και συντήρηση) ξεπερνά το 50% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και στο 70% του μισθώματος, χωρίς να υπολογίζουμε και τον χρόνο τηε προσωπικής μα ς εργασίας.
Τα επιπλέον περί ασφάλισης για αστική ευθύνη κλπ δεν θα πρέπει να ισχύσουν όπως δεν ισχύουν και για τις μακροχρόνιες μισθώσεις, διότι και στη μια και στην άλλη περίπτωση απλώς κάποιος ενοικιαστής ενοικιάζει ένα σπίτι ενός ιδιοκτήτη.
Αν θέλετε να μας φορτώσετε όλα αυτά τα παράλογα μέτρα, δώστε μας την δυνατότητα να εκπίπτουμε τα έξοδα συντήρησης του ακινήτου.
Συμμετέχω στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου και προτείνω να επαναληφθεί και Μάιο – Ιούνιο για να δείτε πού θα πάνε τα έσοδα του προυπολογισμού σας από τον τουρισμό. Σκεφτείτε τον σάλο που θα γίνει στις διεθνείς τουριστικές αγορές.
Έχετε στοχοποιήσει τα καταλύμματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είμαι υπάλληλος και έχω 2 μικρά διαμερίσματα που με αυτόν τον τρόπο έχω ένα μικρό επιπλέον εισόδημα για να μπορέσω σε λίγα χρόνια να σπουδάσω τα παιδιά μου. Είναι απαράδεκτος ο πόλεμος που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ηδη ,κλεινουν καταλυματα βραχ μισθωσης σε ενδειξη διαμαρτυριας, χωρις να τα μισθωνον μακοχονια.μεγαλη απωλεια σε δημοσια εδοσα.κομματικο κοστος, σε βαρος της ν δ.ετοιμαζεται προσφυγη περι αντισυνταγματικοτητας ,ομαδικη που θα απιτελεσει παγκοσμια ειδηση .κ πρωθυπουργε ,,να λαβετε τα μετρα σας, προκειται για αντικοινωνικη πολιτικη ,ο προτεινομενος νομος.σε βαρος και των ιδιοκτητων και των πολιτων, που αναζητουν ολιγοημερη στεγη ειτε για εργασια ειτε για τιουρισμο.
Μου κανει εντύπωση αυτος ο νομος! Βαζετε όλες αυτές τις προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες, με προστιμα με εφόδους στα σπίτια..! Γιατί όχι και στα λοιπά τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία? Δεν δικαιούμαστε ισονομία σ αυτή την χώρα? Και αφού μας φορολογείτε ως αστική μίσθωση χωρίς να μπορούμε να περναμε στα εξοδα τίποτε, γιατι δεν τα επιβάλλετε και στις υπόλοιπες αστικές μισθώσεις ? Και τι θα γινει με το οικιακό άσυλο των μισθωτών? Με ποια λογική θα απαιτήσει η αστυνομία να μπαινει στα σπιτια για να κανει ελέγχους καταλληλότητας? Και τι θα λεμε στους πελατες? Συγγνώμη το κρατος εδω μπαινει και κανει ελεγχους στα airbnb? Νομίζω οτι ειναι απαράδεκτο, τελείως αντισυνταγματικό και προσβαλλει το δικαίωμα μου στην ιδιοκτησία. Εχω ενα σπιτι και το εβαλα στην βραχυχρονια γιατί δεν αντεχα άλλους κακοπληρωτές. Δεν ειμαι επιχειρηματίας και ο,τι επενδυσα γι αυτο δεν μπήκε πουθενά ως έξοδο, όπως δεν μπαινουν στα έξοδά μου ούτε οι λογαριασμοί του ρεύματος, του φυσικού αερίου, του νερού, των κοινοχρήστων και φυσικά ούτε της καθαριοτητας του σπιτιού, αντιθέτως ολα αυτά μαζι με την προμηθεια της airbnb τα φορολογουμαι σαν ΕΙΣΟΔΗΜΑ! Από πού ειναι δίκαιο αυτο? Σε ολο τον κοσμο επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση. Η βραχυχρόνια μισθωση ειναι ιδιοκτησιακό δικαίωμα όπως και η μακροχρόνια μίσθωση. Με τον τρόπο που νομοθετειτε εδω, πρόστιμα, υψηλα και άδικα τέλη καθίσταται πρακτικά ανέφικτη και ασυμφορη η βραχυχρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκηθεί ως ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Αν θελετε να βοηθήσετε τις μακροχρόνιες μισθώσεις να κοιταξετε να προστατέψετε τους ιδιοκτήτες από αυτους που δεν πληρώνουν τα ενοίκια.
Να σας επισημάνουμε επίσης τον κίνδυνο της έξυπνης χρήσης της πρόβλεψης του συντάγματος για προστασία από αλλοίωση του αστικού ιστού, παρότι δεν διαφωνούμε με το αποτέλεσμα, όλοι καταλαβαίνουμε πως αν ισχύει για τα airbnb τότε χωρίς αμφιβολία ισχύει για τα ξενοδοχεία που απαιτούν άλλωστε αλλαγή χρήσης γης και είναι και τα δωμάτια ξενοδοχείων που δύσκολα συγκρίνονται με σπίτι/διαμέρισμα καθώς είναι άχρηστα, εκτός από περίπτωση ανάγκης της πολιτικής προστασίας, στο κοινωνικό σύνολο ως οτιδήποτε άλλο εκτός από δωμάτια διακοπών που είναι.
Προτάσεις – Σχόλια
1./ Γιατί να μην εκδίδει πιστοποιητικό προσαρμογής στα προτεινόμενες απαιτούμενες προδιαγραφές του παρόντος ένας κληρωτός ελεγκτής, όπως γίνετε ήδη με τον έλεγχο στις πολεοδομικές άδειες. Ο μηχανισμός υπάρχει ήδη και δουλεύει και είναι και φτιαγμένος για να μην υπάρχει δυνατότητα δόλου σε αντίθεση με αυτό που προτείνετε. Επίσης θα σας δώσει την δυνατότητα να ορίσετε και λογικό χρονικό ορίζοντα έναρξης του μέτρου μιας και γνωρίζετε και μπορείτε να υπολογίσετε τον φόρτο εργασίας των ελεγκτών.
2./ Το στάνταρ για πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού, μυοκτονίας, σήμα εξόδου κ.λ.π. πρέπει να γίνουν ποιο συγκεκριμένα/αναλυτικά για αποφυγή παρεξηγήσεων και αναίτιων δυσανάλογων προστίμων. Μήπως να αναφερθείτε στην ανάλογη νομοθεσία που ακολουθούν τα τουριστικά καταλύματα? Να δώσετε παραμέτρους. Έτσι όπως είναι θα έχει αποτέλεσμα τη συχνή επιβάρυνση των διοικούμενων και της δημόσιας διοίκησης.
3./ Όσον αφορά τις προδιάγραφες για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ο νομοθέτης μάλλον θεωρεί την ΔΕΔΗΕ ανίκανη να παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία στους ελεγκτές. Με το ΑΜΑ βρίσκεις το ΑΤΑΚ και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εγκαταστάτη η έλλειψη αυτής τα έχει για εσάς έτοιμα η ΔΕΔΔΗΕ με ενδο υπηρεσιακό αίτημα. Αν μπορείτε απαλλάξτε τον ελεγχόμενο από την γραφειοκρατική αγγαρεία του να προετοιμάσει αυτό που ήδη έχει η κατάλληλη υπηρεσία του κράτους στο οποίο ανήκουν και οι ελεγκτές που προτάσσετε.
4./ Απαντήστε αν χεριάζετε μελέτη – κάτοψη για έξοδο διαφυγής.
5./ Αν επιμείνετε με τον έλεγχο με η χωρίς την βοήθεια των αρχών τα αποτελέσματα θα είναι να τραυματιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας, μπορούμε να φανταστούμε τα σχόλια:
» The appartment was great but this morning the police was at the door demanding to come inside together with some sketchy looking guys in plane clothing claiming to be from some ministry named ADA or something. The owner asked us to open the door over the phone but we ofcourse refused! so dangerous! Stay away from this listing something illegal is going on here!!!! Thankfully we got a full refund from airbnb and the apartment has now been delisted, thank god!»
– Νάτα τα πρώτα 5,000 ευρώ και άντε να αποδείξεις πως δεν φταις και όλα αυτά για το αν είναι ο ανιχνευτής καπνού αξίας 10 ευρώ στην θέση του. Το ποιο πάνω είναι πιο πιθανό από ότι θα περίμενατε. Εκτός και αν σκοπός της σχετικής ρύθμισης είναι η παρενόχληση και εκφοβισμός – τότε είναι τέλεια!
6./ Στο Μέρος Γ. δίνετε στα ξενοδοχεία προθεσμία 15 ημερών για παροχή εξηγήσεων πριν την επιβολή του προστίμου. Στο Μέρος Α. για τις βραχυχρόνιες καμία προθεσμία. Αιτιολογείτε εσείς για το Γ. «…κλήση προς παροχή εξηγήσεων στην περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται κατά τη διαδικασία επιτόπιου ελέγχου των ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς σήμερα παρατηρείται ανομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τη συχνή επιβάρυνση των διοικούμενων και της δημόσιας διοίκησης» Γιατί όχι και στις βραχυχρόνιες το ίδιο? Εκδικητικό είναι το μετρό αυτό για τις βραχυχρόνιες όχι τιμωρητικό και εκφράζει την γενικότερη προσέγγιση του παρόντος.
Δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ήδη πληρώνουμε στις πλατφόρμες για την ασφάλεια αστικής ευθύνης.
Τα μέτρα αποτελούν διάκριση σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση. Η βραχυχρόνια δεν είναι τουριστική μίσθωση είναι κι αυτή αστική όπως η μακροχρόνια.
Δημιουργούν ανησυχία οι διατάξεις για διάφορα άλλα ζητήματα π.χ. πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού, σήμανση εξόδου, φαρμακείο, διευθύνσεις άμεσου ανάγκης, διότι διατυπώνονται χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές κάτι που εγείρει τον κίνδυνο για ανελαστικούς, υποκειμενικούς και μεροληπτικούς ελέγχους και στη συνέχεια επιβολή εξοντωτικών προστίμων. Ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπόψη του ότι ο έλεγχος σε κατοικία παραβιάζει τον προσωπικό χώρο του ενοίκου. Δείχνει σαν να μην γνωρίζει τι είναι αυτό που ονομάζουμε βραχυχρόνια μίσθωση και φαίνεται τελικά σα να νομοθετεί για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία των μισθωτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εν τέλει πλήττεται και το τουριστικό προϊόν και η αγορά που δημιουργείται γύρω από αυτό τη στιγμή μάλιστα που οι γειτονικές χώρες το έχουν κάνει πολύ ανταγωνιστικό.#AirbnbStrikeFEB2025
Φτάνει πιά με την υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα στην Βραχυχρόνια Μίσθωση!
Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας για ακόμα μια φορά στην πίεση των ξενοδόχων, δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο και με δήθεν πρόσχημα την στεγαστική κρίση, νομοθετεί για 3η συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα έτος, με υπέρογκη φορολογία, εξαντλητικά πρόστιμα και αμφιβόλου νομιμότητας προδιαγραφές στα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σκοπό την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κλάδου που συμβάλλει δυναμικά στην αλματώδη αύξηση του τουρισμού και στην οικονομική ευημερία στις περιοχές που αναπτύσσεται, φέρνοντας συνάμα συνεχώς αυξανόμενα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Η βραχυχρόνια μίσθωση βοήθησε ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους και να έχουν ένα καλό εισόδημα δίχως φθορές στην περιουσία τους. Έτσι αναπτύχθηκε η δραστηριότητα αυτή και έφτασε σήμερα να φέρνει στην Ελλάδα το 60% των επισκεπτών της. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου τον ξενοδοχειακό κλάδο που λειτουργεί με 90-95% πληρότητα και συνάμα αύξηση των τιμών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 200-250 ευρώ για ένα δωμάτιο. Είδαν όμως έναν γίγαντα να μεγαλώνει δίπλα τους και να παίρνει τα ηνία του τουρισμού στην χώρα μας στερώντας τους την ηγεμονία που είχαν για δεκαετίες. Πιέζουν λοιπόν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να καταπολεμήσει την βραχυχρόνια μίσθωση για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Και η κυβέρνηση τι κάνει? Που είναι το φιλολαϊκό της πρόσωπο που διατυμπανίζει ότι έχει? Ότι δεν είναι κυβέρνηση των συμφερόντων αλλά του απλού λαού? Απλά καταρρέει κάτω από την πίεση του ισχυρότερου λόμπι στην Ελλάδα και βοηθάει τους ξενοδόχους να ξαναπάρουν τα ηνία και να δείξουν ότι αυτοί είναι οι ισχυροί του τουρισμού.
Έρχεται λοιπόν ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισμού και την κα Κεφαλογιάννη, που εισάγει προδιαγραφές στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης απλά και μόνο για να μπορέσει να έχει τον έλεγχό τους το υπουργείο Τουρισμού που ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από τους ξενοδόχους. Μα τα ακίνητα της βραχυχρόνιας δεν είναι ακίνητα αστικής μίσθωσης? Αν θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν αυτές τις προδιαγραφές για τους επισκέπτες δεν θα έπρεπε να τις έχουν και για τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης? Αυτοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας? Όταν ένα ακίνητο σε άθλια κατάσταση ενοικιάζεται σε κάποια οικογένεια μακροχρόνια είναι εντάξει αλλά δεν είναι για την βραχυχρόνια?
Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει καν να μάθουν, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας ελέγχονται καθημερινά από τις αξιολογήσεις των επισκεπτών τους και όσα έχουν το παραμικρό πρόβλημα η δεν είναι σε άριστη κατάσταση απλά δεν έχουν ζήτηση και βγαίνουν από την βραχυχρόνια. Όλα η σχεδόν όλα έχουν ήδη τις προδιαγραφές του νομοσχεδίου για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των επισκεπτών και να φέρνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ακόμα και η ασφάλιση υπάρχει ήδη από τις πλατφόρμες που, αυτόματα με την καταχώρηση ενός ακινήτου σε αυτές, το ασφαλίζουν μέχρι το ποσό του 1.000.000 δολαρίων για οποιαδήποτε αξίωση σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής και για οποιαδήποτε φθορά.
Υπάρχουν άραγε παρόμοιες προδιαγραφές για τα χιλιάδες Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα & Δωμάτια τύπου “Rooms to Let” που λειτουργούν με συνθήκες της δεκαετίας του ’70, με ανεμιστήρες, γκαζάκια, κρεβάτια και στρώματα που δεν αλλαχθεί ποτέ?
Υπάρχουν παρόμοιες προδιαγραφές στα χιλιάδες ξενοδοχεία ανα την Ελλάδα που και αυτά είναι σε άθλιες συνθήκες? Αυτά ποιος τα ελέγχει? Κι αν ελέγχονται πως γίνεται να ακούμε συνεχώς στις ειδήσεις για περιστατικά διαρροής αερίων, εκρήξεων με θύματα, μπαλκόνια που γκρεμίζονται, και πολλά άλλα? Εχει ακούσει κανείς αντίστοιχα περιστατικά στα 150.000 και πλέον ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης? Αν υπήρχε έστω και ένα παρόμοιο περιστατικό θα γινόταν παγκόσμια είδηση με αναφορές σε όλα τα ΜΜΕ.
Παρ’ όλα αυτά μόνο στην βραχυχρόνια μίσθωση μπαίνουν προδιαγραφές πεντάστερων ξενοδοχείων και μάλιστα με εξοντωτικά πρόστιμα της τάξης των 5.000 ευρώ που πολλαπλασιάζονται σε δευτερογενή έλεγχο.
Έχουν άραγε αναρωτηθεί εκεί στο Υπουργείο Τουρισμού πως θα γίνεται στην πράξη ο έλεγχος αυτών των προδιαγραφών? Αναφέρεται στο νομοσχέδιο για 10ήμερη προειδοποίηση. Και αν υπάρχει κράτηση? Η αν δεν υπάρχει πως θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει 1 η 2 ημέρες πριν? Τότε τι θα γίνεται? Θα μπαίνουν τα κλιμάκια στο διαμέρισμα με τους επισκέπτες μέσα και θα διενεργούν έλεγχο? Και αν απουσιάζουν οι επισκέπτες και στην επιστροφή τους αναφέρουν κλοπή ποιος θα τους αποζημιώσει η ακόμα χειρότερα ποιος θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη όταν η πλατφόρμα, μαθαίνοντας ότι μπήκε κάποιος στο διαμέρισμα ενώ υπήρχε κράτηση, το διαγράψει?
Και ας πάμε και στο κυριότερο, αυτό του οικογενειακού ασύλου που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αυτό που αναφέρει ότι για να μπει κάποιος στο ακίνητό σου πρέπει να διαθέτει Εισαγγελικό ένταλμα για έστω υπόνοια διάπραξης κακουργηματικής πράξης. Αυτό είναι και το σημείο που θα εστιάσουμε για να κινηθούμε δικαστικά για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Θα περιμένουμε την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και θα ετοιμάσουμε μια συλλογική αγωγή μέσα από τον σύλλογό μας για να τον ακυρώσουμε στην πράξη. Αυτό όμως θέλει πολύ χρήμα και χρόνο και μέχρι τότε τα κλιμάκια θα αλωνίζουν στα ακίνητά μας μοιράζοντας εξοντωτικά πρόστιμα.
Εμείς όμως τι κάνουμε για να διαφυλάξουμε τα δικά μας συμφέροντα? Θα παραμείνουμε σιωπηλοί και θα υπομένουμε το ένα μέτρο μετά το άλλο μέχρι την τελική μας πτώση?
Εδώ λοιπόν θα βάλει μια κόκκινη γραμμή ο σύλλογός μας (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α) και θα πει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΕΛΕΟΣ!
Ετοιμαζόμαστε σαν σύλλογος να αντιδράσουμε δυναμικά και με πολλούς τρόπους για να διασφαλίσουμε κι εμείς τα συμφέροντά μας και να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μια μεγάλης κλίμακας καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ (Ελλάδας και εξωτερικού) και στα διαθέσιμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης με μια πρώτη αντίδραση το κλείσιμο του ημερολογίου μας τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 και εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα κλείσουμε και τον Αύγουστο του 2025. Αυτό θα δώσει ένα μήνυμα παγκοσμίως για την αντίδρασή μας στον ανελέητο πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην βραχυχρόνια μίσθωση. Και μάλιστα σε μια χώρα που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν κλείνοντας τα ημερολόγιά μας τον μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2025 και να ανεβάσουν screenshots με τα κλειστά ημερολόγια σε όλα τα social media με hashtag #AirbnbStrikeFEB2025
Ενεργήστε συλλογικά για να είμαστε υπολογίσιμοι!
Ανδρέας Χίου – Πρόεδρος Δ.Σ.
ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. – Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων
Με το κόστος που επιβάλλεται αποκλείεται το μέσο Έλληνα από τη διαμονή του σε οποιοδήποτε κατάλυμα το κόστος μετατίθεται στον πελάτη
Εμείς όλοι όσοι έχουμε οικονομικά καταλυματα σε ορεινούς και μειωνεκτικοτς προορισμούς θα δούμε την πελατεία μας να μειώνεται και θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε
Μας αντιμετωπίζετε σαν τετραστερο ξενοδοχεία ενώ δεν έχουμε καμία σχέση με ξενοδοχείο κάνουμε μια προσπάθεια να έχουμε ένα μεροκάματο και σε κάποιους οικισμούς αν σταματήσουμε να υπάρχουμε δεν θα υπάρχει καν διαμονή για τον επισκέπτη Το θεωρώ ντροπή και αδικία να μας βάζετε όλους στο ίδιο τσουβαλι και να μας αντιμετωπίζετε με αυτόν τον τροπο
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη διάταξη που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και ζητούμε την πλήρη κατάργησή της. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Άρθρο 3 Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και το οποίο αναφέρει:
– Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.H διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίο βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011. Πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή προκαλεί διάφορα θέματα όπως:Αντισυνταγματική Παρέμβαση στην Επιχειρηματική ΕλευθερίαΠαραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίαςΑνατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιοΔημιουργεί αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ ακινήτων, βασιζόμενη αποκλειστικά στο χρονικό σημείο αλλαγής χρήσης. Καταστροφικές Οικονομικές Συνέπειες στο επιχειρείν :Απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτωνΣημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτουςΑποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματοςΑπώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδουςΕπιφέρει πρακτική αδυναμία αναλλακτικής αξιοποίησης για τα συγκεκριμένα ακίνητα γιατί: Έχουν μετατραπεί με σημαντικό κόστος για να εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσειςΑδυνατούν λόγω σχεδιασμού να λειτουργήσουν ως συμβατικές κατοικίεςΣυμβάλλουν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχώνΑποτελούν πρότυπα αστικής ανάπλασηςΖητούμε την άμεση και πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011. Η διάταξη αυτή επιγραμματικά:1. Είναι αντισυνταγματική
2. Πλήττει την επιχειρηματικότητα
3. Μειώνει τα δημόσια έσοδα
4. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις
5. Υπονομεύει την αστική ανάπλαση
ντροπη σας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη διάταξη που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και ζητούμε την πλήρη κατάργησή της. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Άρθρο 3 Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και το οποίο αναφέρει:
– Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.H διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίο βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011. Πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή προκαλεί διάφορα θέματα όπως:Αντισυνταγματική Παρέμβαση στην Επιχειρηματική ΕλευθερίαΠαραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίαςΑνατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιοΔημιουργεί αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ ακινήτων, βασιζόμενη αποκλειστικά στο χρονικό σημείο αλλαγής χρήσης. Καταστροφικές Οικονομικές Συνέπειες στο επιχειρείν :Απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτωνΣημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτουςΑποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματοςΑπώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδουςΕπιφέρει πρακτική αδυναμία αναλλακτικής αξιοποίησης για τα συγκεκριμένα ακίνητα γιατί: Έχουν μετατραπεί με σημαντικό κόστος για να εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσειςΑδυνατούν λόγω σχεδιασμού να λειτουργήσουν ως συμβατικές κατοικίεςΣυμβάλλουν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχώνΑποτελούν πρότυπα αστικής ανάπλασηςΖητούμε την άμεση και πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011. Η διάταξη αυτή επιγραμματικά:1. Είναι αντισυνταγματική
2. Πλήττει την επιχειρηματικότητα
3. Μειώνει τα δημόσια έσοδα
4. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις
5. Υπονομεύει την αστική ανάπλαση
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη διάταξη που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και ζητούμε την πλήρη κατάργησή της.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Άρθρο 3 Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και το οποίο αναφέρει:
– Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
H διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίο βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011.
Πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή προκαλεί διάφορα θέματα όπως:
1. Αντισυνταγματική Παρέμβαση στην Επιχειρηματική Ελευθερία
2. Παραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας
3. Ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο
4. Δημιουργεί αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ ακινήτων, βασιζόμενη αποκλειστικά στο χρονικό σημείο αλλαγής χρήσης.
5. Καταστροφικές Οικονομικές Συνέπειες στο επιχειρείν :
6. Απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτων
7. Σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους
8. Αποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος
9. Απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδους
Επιφέρει πρακτική αδυναμία αναλλακτικής αξιοποίησης για τα συγκεκριμένα ακίνητα γιατί:
1. Έχουν μετατραπεί με σημαντικό κόστος για να εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις
2. Αδυνατούν λόγω σχεδιασμού να λειτουργήσουν ως συμβατικές κατοικίες
3. Συμβάλλουν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών
4. Αποτελούν πρότυπα αστικής ανάπλασης
Ζητούμε την άμεση και πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011. Η διάταξη αυτή επιγραμματικά:
1. Είναι αντισυνταγματική
2. Πλήττει την επιχειρηματικότητα
3. Μειώνει τα δημόσια έσοδα
4. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις
5. Υπονομεύει την αστική ανάπλαση
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη διάταξη που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και ζητούμε την πλήρη κατάργησή της.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Άρθρο 3 Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και το οποίο αναφέρει:
– Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
H διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίο βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011.
Πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή προκαλεί διάφορα θέματα όπως:
1. Αντισυνταγματική Παρέμβαση στην Επιχειρηματική Ελευθερία
2. Παραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας
3. Ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο
4. Δημιουργεί αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ ακινήτων, βασιζόμενη αποκλειστικά στο χρονικό σημείο αλλαγής χρήσης.
5. Καταστροφικές Οικονομικές Συνέπειες στο επιχειρείν :
6. Απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτων
7. Σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους
8. Αποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος
9. Απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδους
Επιφέρει πρακτική αδυναμία αναλλακτικής αξιοποίησης για τα συγκεκριμένα ακίνητα γιατί:
1. Έχουν μετατραπεί με σημαντικό κόστος για να εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις
2. Αδυνατούν λόγω σχεδιασμού να λειτουργήσουν ως συμβατικές κατοικίες
3. Συμβάλλουν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών
4. Αποτελούν πρότυπα αστικής ανάπλασης
Ζητούμε την άμεση και πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011. Η διάταξη αυτή επιγραμματικά:
1. Είναι αντισυνταγματική
2. Πλήττει την επιχειρηματικότητα
3. Μειώνει τα δημόσια έσοδα
4. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις
5. Υπονομεύει την αστική ανάπλαση
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη διάταξη που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και ζητούμε την πλήρη κατάργησή της.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Άρθρο 3 Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και το οποίο αναφέρει:
– Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
H διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίο βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011.
Πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή προκαλεί διάφορα θέματα όπως:
1. Αντισυνταγματική Παρέμβαση στην Επιχειρηματική Ελευθερία
2. Παραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας
3. Ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο
4. Δημιουργεί αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ ακινήτων, βασιζόμενη αποκλειστικά στο χρονικό σημείο αλλαγής χρήσης.
5. Καταστροφικές Οικονομικές Συνέπειες στο επιχειρείν :
6. Απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτων
7. Σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους
8. Αποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος
9. Απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδους
Επιφέρει πρακτική αδυναμία αναλλακτικής αξιοποίησης για τα συγκεκριμένα ακίνητα γιατί:
1. Έχουν μετατραπεί με σημαντικό κόστος για να εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις
2. Αδυνατούν λόγω σχεδιασμού να λειτουργήσουν ως συμβατικές κατοικίες
3. Συμβάλλουν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών
4. Αποτελούν πρότυπα αστικής ανάπλασης
Ζητούμε την άμεση και πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011. Η διάταξη αυτή επιγραμματικά:
1. Είναι αντισυνταγματική
2. Πλήττει την επιχειρηματικότητα
3. Μειώνει τα δημόσια έσοδα
4. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις
5. Υπονομεύει την αστική ανάπλαση