Ως Αθλητικός Τουρισμός νοείται κάθε ανάμειξη ενεργητική ή/και παθητική σε αθλητικές δραστηριότητες εντασσόμενες στο πλαίσιο του τουρισμού ως επιλογή και με πρωτεύοντα στόχο την ψυχαγωγία και την ήπια άθληση και όχι τη συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα ή την προετοιμασία τους για αυτά.
Οι αθλητικές δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό περιλαμβάνουν: α. την ενεργητική, μεμονωμένα ή σε ομάδα, συμμετοχή του τουρίστα – επισκέπτη σε ένα άθλημα ή/και σε αθλητικές εκδηλώσεις, β. προσωπική εξέλιξη ή βελτίωση της κατάρτισης σε ένα άθλημα, μεμονωμένα ή σε ομάδα, γ. παρακολούθηση αθλήματος ως θεατής ή υποστηρικτής μια ομάδας, ενός αθλήματος ή μίας αθλητικής διοργάνωσης, δ. επίσκεψη σε τοποθεσίες και μέρη που σχετίζονται με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, την κουλτούρα του αθλήματος ή ενός αθλητικού μύθου (sportinglegend) και ε. βελτίωση της υγείας, φυσικής κατάστασης και ευεξίας μέσω της αθλητικής δραστηριότητας.
Διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Α. Τουρισµός Αθλητικών Διοργανώσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τους τουρίστες που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν, ως θεατές, αθλητικούς αγώνες, συνδυάζοντας χρονικά τις διακοπές τους µε τις αθλητικές διοργανώσεις, όσο και τις οµάδες αθλητών, τους μεμονωμένους αθλητές, τις αποστολές, τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους, που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες και παρατείνουν χρονικά τη διαμονή τους στον τόπο διεξαγωγής του αθλητικού αγώνα.
Β. Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας, ο οποίος αναφέρεται στον τουρίστα που στο πλαίσιο των διακοπών του αποβλέπει παράλληλα και στη βελτίωση της υγείας, φυσικής του κατάστασης και ευεξίας, ή που επισκέπτεται έναν ασυνήθιστο, δυσπρόσιτο, απομονωμένο ή εξωτικό χώρο για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων αναψυχής ως ακολούθως:
α. Προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διακρίνονται σε ήπιες όπως πεζοπορία, ιππασία, τρέξιμο, τοξοβολία αναψυχής, ιστιοπλοΐα, έντονες δραστηριότητες όπως κατάβαση με φουσκωτή βάρκα (rafting), θαλάσσιο σκι, ποδηλασία βουνού, αυτόνομη κατάδυση (scubadiving), αναρρίχηση, ιστιοσανίδα (windsurfing), κυματοδρομία (surfing) και δραστηριότητες αυξημένης επικινδυνότητας (extremesports) όπως bungeejumping, cliffdiving, ελεύθερη πτώση (skydiving).
β. Χειμερινός – χιονοδρομικός τουρισμός. Με τον όρο αυτό νοείται η ενασχόληση με το σύνολο των δραστηριοτήτων που διενεργούνται κατά τη χειμερινή περίοδο, και υπό συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες.
γ. Αεροπορικός Τουρισμός: αφορά την επίσκεψη του τουρίστα με ιδιόκτητο ή μισθωμένο πτητικό μέσο (αεροσκάφος, ελικόπτερο κ.α.). Περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
1. Αεροπεριήγηση: αεροπορική ξενάγηση τουριστών πάνω από ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς με αεροπλάνο , ελικόπτερο, αερόστατο κ.α.
2. Πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ανεμόπτερο ή δελταπλάνο (ατομική ανεμοπορία): Πτήση με ειδικό αλεξίπτωτο ή πτητική συσκευή, με απογείωση από πλαγιά σε ύψος, κάνοντας χρήση των ανοδικών ρευμάτων αέρα που βρίσκονται μπροστά στην πλαγιά. Απαιτεί την ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού, σύμφωνα με εξειδικευμένα πρότυπα ασφαλείας, και τη συνοδεία έμπειρων και εκπαιδευμένων πιλότων.
Με κοινή απόφαση των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών καθορίζεται ο εξοπλισμός των συμμετεχόντων και οι προδιαγραφές του, ο αριθμός των οδηγών – συνοδών ανά ομάδα συμμετεχόντων καθώς και τα προσόντα, οι υποχρεώσεις και η πιστοποίησή τους.
δ. Προγράμματα αθλητικής αναψυχής από τις ομάδες εμψυχωτών και τους προπονητές/γυμναστές των ξενοδοχείων με ειδική υποδομή (γυμναστήρια, spa, γήπεδα, πισίνες, μαρίνα, κέντρο θαλάσσιων σπορ κ.ά.) ή και σε θεματικά πάρκα και αθλητικές κατασκηνώσεις.
ε. Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής – περιπέτειας, όπως αυτές παρατίθενται ενδεικτικά στο Παράρτημα του παρόντος, μπορούν να αναπτύσσονται:
1. στη θάλασσα (ενδεικτικά καταδύσεις, kitesurfing, ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα, κ.α.),
2. σε λίμνες και ποτάμια (ενδεικτικά κανό – καγιάκ, rafting κ.α),
3. σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές, ημιαστικές περιοχές (ενδεικτικά ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού/εξοχής/πόλης, ιππασία, γκολφ για αρχαρίους, δραστηριότητες με βάση το τρέξιμο, περιπατητικές εκδρομές (ενδεικτικά hiking, trekking) σε φυσικά και τεχνητά μονοπάτια στην ύπαιθρο, τα δάση, τα χωριά,
4. στον αέρα (ενδεικτικά το ανεμόπτερο, τον αετό ή το αλεξίπτωτο πλαγιάς)
5. σε θεματικά πάρκα και αθλητικές κατασκηνώσεις, χιονοδρομικά κέντρα, παγοδρόμια και αναρριχητικά πεδία
Γ. Προπονητικός Τουρισμός, ο οποίος αφορά στην επίσκεψη επαγγελματικών ή και ερασιτεχνικών ομάδων σε έναν τόπο με βασικό κίνητρο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα προετοιμασίας και αποθεραπείας που πραγματοποιούνται ιδίως σε Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, κατά την έννοια της υπ’ αριθμ. 12061/2007 (Β’ 1393).
Συμφωνώ με τις τοποθετήσεις των κκ Τσουκιά, κλπ.
Διαφωνώ με την πρόταση του κ. Βύρλου. Πέρα από την αδυναμία της υλοποίησης στην πράξη (όπως έχει αποδειχθεί στους περισσότερους τομείς αθλημάτων), η κατεύθυνση των ΤΕΦΑΑ ειναι η επιστημονική κατάρτιση. Η επαγγελματική κατάρτιση ήδη προβλέπεται από τους αθλητικούς νόμους, μέσω σχολών προπονητών αθλημάτων. Αυτές εχουν διάφορες κατηγορίες και αρκετή διάρκεια.
Ο εκπαιδευτής/καθηγητής αθλήματος έχει διαφορετικό ΚΑΔ από τον προπονητή αθλήματος εναρμονισμένος ήδη με την Ευρωπαική Νομοθεσία. Παραθέτω τους ΚΑΔ:
Κύριος
85511000 υπηρεσίες αθλητικής και ψυχαγωγικής εκπαίδευσης
93110000 εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
85511004 υπηρεσίες καθηγητή αθλημάτων
85511006 υπηρεσίες προπονητή αθλημάτων
85511007 υπηρεσίες σχολής αθλημάτων
Η φορολογική έναρξη είναι απαραίτητη προφανώς διότι δίνει οντότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και επιπλέον ευθύνη στην παροχή της υπηρεσίας. Δεν αρκεί δηλ. Η κατοχή Αδειας Εξάσκησης Επαγγέλματος αλλά πρέπει να ασκείται πραγματικά το επάγγελμα, κάτι που αποδυκνύεται από την ασφαλιστική ιδιότητα του κατόχου της άδειας και την φορολογική του δήλωση.
Η κατανομή του θεματικού τουρισμού ανα δραστηριότητα εχει 2 βασικές κατηγορίες:
1. Δραστηριότητες που ΔΕΝ απαιτούν γνώση και τεχνική της εκτέλεσης κάποιου αθλήματος (συνεδριακός, οινικός, πεζοπορικός, κλπ.)
3. Δραστηριότητες που ΑΠΑΙΤΟΥΝ γνώση και τεχνική της εκτέλεσης κάποιου αθλήματος (ΣΚΙ, καταδύσεις, windsurfing, αλεξίπτωτο, αναρρίχηση κλπ.)
Ως αθλημα ή αθλητική δαστηριότητα, εννοείται οτιδήποτε απαιτεί σωματική δραστηριότητα με χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, από μη επαγγελματίες αθλητές με πιστοποιημένη επάρκεια φυσικής κατάστασης. (Π.χ. οι καρδιοπαθείς δεν μπορούν να ασκηθούν σε υψόμετρο είτε είναι ΑΜΕΑ είτε όχι, χωρίς ιατρική συγκατάθεση).
Εκει επισερχεται ο τομέας της εκμάθησης του αθλήματος από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Αυτή η διαδικασία εν μέρει υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.
ΣΧΟΛΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ: ο τωρινός νόμος εξισώνει τις σχολές αθλημάτων, χορού, κλπ. Με τα γυμναστήρια, απαιτώντας εσωτερικές εγκαταστάσεις που να πληρούν τους όρους χρήσης υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστημάτων. Αυτό φυσικά είναι παράλογο στην περίπτωση των Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, ΟΜΩΣ η εκαπαίδευση του αθλήματος απαιτεί την εφαρμογή του νόμου. Πρέπει να εναρμονιστεί με το Ειδικό Σήμα Καταλληλότητας του ΕΟΤ.
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Προφανώς είναι υπαίθριος. Η ιδιαιτερότητα του είναι η απαραίτητη ύπαρξη χιονιού (αν και από αθλητική άποψη, ήδη στην Ολλανδία και στην Σκωτία δημιουργούνται χώροι με τεχνητο δαπεδο για προπονηση ομαδων το καλοκαίρι).
Η ύπαρξη εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (Χιονοδρομικά Κέντρα) διαφοροποιεί όλο το concept, επηρρεάζοντας καταλυτικά την γύρω περιοχή. Οπότε ορθώς κατα την γνώμη μου υπάρχει η υποκατηγορία.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Αναγκαία η υπάρξη ΙΕΚ ή/και ΚΕΚ για επαγγελματική κατάρτιση των δραστηριοτήτων που αφορούν στον εναλλακτικό τουρισμό. Πρόβλεψη για παροχή έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας στις Ενώσεις Επαγγελματιών των διαφόρων μορφών τουρισμού για την παροχή Αναγνωρισμένων Πιστοποιητικών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (με συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, Τουρισμού, ΕΟΤ και ΓΓΑ ή άλλων φορέων όπου απιατείται).
Η πιστοποίηση της γνώσης πρέπει να δίνεται από Σχολή Εκπαιδευτών σε συνδυασμό με βεβαιωμένη ασκηση δραστηριότητας συναφούς προς το αντικείμενο (ώρες εργασίας, έτη άθλησης, κλπ.)
ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία και πρέπει να είναι στις προϋποθέσεις αδειοδότησης.
Γράφω την άποψή μου ως πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Εθνικού χιονοδρομικού κέντρου Σελίου.
1.Σύμφωνα με τον Ν.4276/2014/ΦΕΚ Α’155/30-7-2014 άρθρο 1 παραγρ.3 τα χιονοδρομικά κέντρα ορίζονται ως τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς να εξαιρούνται τα δύο Εθνικά Αθλητικά χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου που ιδρύθηκε με το Β.Δ 57/1972 ΦΕΚ Α’ 19 και Βασιλίτσας που ιδρύθηκε με το Π Δ 19/1991 ΦΕΚ Α’ 7 και επικαιροποιήθηκε η ίδρυσή τους με το Π Δ 218 ΦΕΚ 220 Α’ /13-10-2006 που σύμφωνα με το άρθρο 14,Του Ν.2880/2001 ΦΕΚ Α΄ 9 εποπτεύονται και επιχορηγούνται από την ΓΓΑ του υφ/γειου Αθλητισμού. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποχαρακτηριστούν από τουριστικές επιχειρήσεις,καθώς δημιουργούνται στους φορείς γραφιοκρατικά προβλήματα.
2.Ο χειρισμός των εναέριων και επίγειων συρόμενων αναβατήρων προσώπων, σε όλες τις τουριστικές εγκαταστάσεις της χώρας γίνεται από χειριστές, πού ή δεν έχουν την ανάλογη άδεια, ή διαθέτουν άδεια χειρισμού μεταφορικών ταινιών αδρανών υλικών (Βλέπε σύστημα Εργάνη). Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει κρατικός ή ιδιωτικός φορέας που να τις χορηγεί. Πρέπει λοιπόν άμεσα να ορισθεί φορέας ο οποίος να χορηγήσει άδειες χειριστών αναβατήρων προσώπων, με βάσει την εργασιακή τους εμπειρία σε ήδη εργαζόμενους, αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια και παράλληλα να δημιουργηθούν σχολές μαθητείας, στις περιοχές όπου λειτουργούν τέτοιου είδους δομές.
Ένα από τα μείζον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς ως προς την ανάπτυξη του ποδηλατικού και συγκεκριμένα του ορειβατικού ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως ως προς την κατασκευή και συντήρηση ορειβατικών ποδηλατικών μονοπατιών.
Δασαρχείο, ΟΤΑ, υπουργεία, κλπ, φορείς που τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση έχουνε με το αντικείμενο, είναι αρμόδια (και συγχρόνως αναρμόδια), δημιουργώντας τις περισσότερες φορές ένα εχθρικό -συστημικά κυρίως- περιβάλλον για οποιαδήποτε εγχείρημα ανάπτυξης θεματικού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ανάπτυξης προορισμών ορεινής ποδηλασίας.
Η Σκωτία που είναι ένα λαμπρό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης τουρισμού με επίκεντρο την ορεινή ποδηλασία, έχει κάνει το εξής απλό. Έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό http://www.dmbins.com ο οποίος διαχειρίζεται αποκλειστικά, όλο το περιεχόμενο και όλες τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού ορεινής ποδηλασίας. Το αποτελέσματα είναι το εξής: Η Ορεινή Ποδηλασία στη Σκωτία συντηρεί 4.000 θέσεις εργασίας και παράγει πάνω από €220.000.000 ετησίως. Έχει 25 Trail Centers εκ των οποίων μόνο το Bike Park Wales υποδέχεται πάνω από 75,000 επισκέπτες ετησίως. Και μη ξεχνάμε, ότι μιλάμε για την Σκωτία. Βρέχει όσες μέρες έχει στην Ελλάδα ηλιοφάνεια(!)…
Δε ξέρω αν στην Ελλάδα των άπειρων Γενικών Γραμματειών και Δημοσίων Φορέων κλπ κλπ, ένας ακόμα οργανισμός θα ήταν η λύση… Ξέρω όμως ότι αν θες να κάνεις κάτι σωστά και κυρίως αποτελεσματικά, καλό θα είναι να απλοποιήσεις τις διαδικασίες…
Ο manager του Developing Mountain Biking in Scotland, Graeme McLeon είναι φίλος και συνεργάτης της εταιρίας μας. Μου έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές την απορία γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα τον τουρισμό ορεινής ποδηλασίας….
Με την ευκαιρία της διαβούλευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργείου στον «Αεροπορικό Τουρισμό με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας» ή αλλιώς στον «αεροπορικό τουρισμό με ιδιωτικά ελαφρά αεροπλάνα».
O Αεροπορικός Τουρισμός, δεν σχετίζεται ούτε υπάγεται στον «Τουρισμό Αθλητικής Αναψυχής» όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ο Αεροπορικός τουρισμός, που έχει υποτιμηθεί σημαντικά στην χώρα μας, αφορά στην άφιξη και περιήγηση στην Ελλάδα τουριστών με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, δηλ. μικρά ιδιόκτητα ή μισθωμένα αεροπλάνα ή ελικόπτερα, συνήθως 4, 6 ή 8 θέσεων, που πιλοτάρουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι τουρίστες αυτοί δεν έρχονται στη χώρα μας για να κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς ή ανεμόπτερα ή δελταπλάνα κλπ. Έρχονται για αεροπεριήγηση, δηλ. για να πετάξουν με ίδια πτητικά μέσα από μέρος σε μέρος , κυρίως στα νησιά μας και να απολαύσουν τις ανεπανάληπτες ομορφιές της χώρας μας με το μικρό αεροπλάνο τους.
Υπάρχουν 40.000 τέτοια αεροπλάνα, σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα ιδιόκτητα, ενώ άλλα ανήκουν σε αερολέσχες ή σε εταιρείες ενοικίασης αεροσκαφών. Συνολικά με αυτά πετούν περίπου 200.000 πιλότοι με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μέλη της παγκόσμιας αεροπορικής οργάνωσης πιλότων και ιδιοκτητών ελαφρών αεροπλάνων International Aircraft Owner & Pilots Association (IAOPA) που αριθμεί 450.000 μέλη, & στην οποία υπάγεται και η αντίστοιχη Ελληνική ΑΟΡΑ Hellas.
Ο «τουρισμός με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας θεωρείται στην Ευρώπη ότι είναι «το φιλέτο του τουρισμού» διότι:
Ο ξένος τουρίστας με το δικό του ή το ενοικιασμένο ελαφρό αεροπλάνο, (α) όπου πηγαίνει πληρώνει «τιμή πόρτας» και δεν έχει πρόσβαση στις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι τουρίστες των charter του μαζικού τουρισμού (β) βεβαίως δεν πρόκειται για φοιτητές που ταξιδεύουν με ένα σακίδιο στην πλάτη.
Πρόκειται για ευκατάστατους επαγγελματίες που αποζητούν ποιοτικές υπηρεσίες και είναι σε θέση να τις αγοράσουν.
Έχει υπολογιστεί ότι 10 τετραθέσια αεροπλάνα με συνολικά 40 επιβαίνοντες αφήνουν στον ξενοδόχο μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από ότι ένα charter των 200 θέσεων.
Να πούμε ακόμη ότι η χώρα μας, εντυπωσιάζει τον Ευρωπαίο πιλότο. Η ικανότητα να δει τα νησιά από ψηλά, να γνωρίσει ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχει ζήσει στην Κεντρική Ευρώπη, είναι ένα ισχυρό κίνητρο.
Συμπέρασμα : Ο ευκατάστατος τουρίστας υπάρχει. Μπορεί και θέλει να έρθει στη χώρα μας με το αεροπλάνο του. Δυστυχώς όμως η πατρίδα μας, μια χώρα που έχει σημαντικές επιτυχίες στον μαζικό τουρισμό, έχει αγνοήσει τελείως το φιλέτο του διεθνούς τουρισμού. Τον αεροπορικό τουρισμό με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας.
Ο υψηλού επιπέδου τουρισμός είναι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας. Οι περισσότερες υπηρεσίες δεν γνωρίζουν για τον τουρισμό με ελαφρά ιδιωτικά αεροπλάνα και υποτιμούν τα οφέλη που μπορούν να έχουν για την εθνική οικονομία γενικώτερα. Υπάρχει μεγάλη άγνοια, δυστυχώς.
Η ΑΟΡΑ Hellas είναι ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός οργανισμός πιλότων της Ελλάδος. Είναι μέλος και συνεργάζεται στενά με την Διεθνή ΑΟΡΑ Ευρώπης (ΙΑΟΡΑ EU). Έχει τις γνώσεις και έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση στη χώρα μας. Εάν αυτό είναι επιθυμητό, μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου προσφέροντας πληροφορίες και προτάσεις εντελώς δωρεάν. Χωρίς καμία οικονομική αντιπαροχή.
Αντιπαροχή μας θα είναι η ωφέλεια στην Εθνική Οικονομία, που τόσο την χρειάζεται…
Από την άλλη μεριά το Υπουργείο δεν παίρνει καμία δέσμευση. Μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΑΟΡΑ ή απλά μπορεί να τις αγνοήσει.
Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει μέρος των προτάσεων και να αγνοήσει ένα άλλο μέρος.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τον Ελληνικό Τουρισμό και μπορεί.
(Από την από 07/07/2017 επιστολή της ΑΟΡΑ Hellαs προς το Υπουργείο Τουρισμού)
Με εκτίμηση
Για την ΑΟΡΑ Ηellas
Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας
Μέλος Δ.Σ. ΑΟΡΑ Hellas
» ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ίσως δεν είναι και τόσο δόκιμος ο ορισμός.
Μιλάμε για αναψυχή – τουρισμό και όχι για αθλητές .
Βεβαίως για λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα χρειάζονται τα κατάλληλα στελέχη που θα εκπαιδεύσουν-συνοδεύσουν θα καθοδηγήσουν γενικά τον κόσμο που θέλει να ψυχαγωγηθεί.
Γνωρίζουμε καλά όλοι όσοι ασχολούμαστε και με αυτές τις δραστηριότητες ότι όποιος θέλει βαφτίζεται ΄΄δάσκαλος ΄΄ και χωρίς να έχει άδεια , πτυχία κλπ εργάζεται αφού ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος και η νομοθεσία δεν βοηθά. Η Ένωσή μας πριν από πολύ καιρό μιλούσε για την αναγκαιότητα της ύπαρξης πλέον και στην Ελλάδα του ΄΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΄΄ που μετέπειτα έγινε αποδεκτό ως αίτημα και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α).
Πριν λίγο καιρό η ΓΓΑ ψήφισε τον Οργανισμό λειτουργίας της στον οποίο περιλαμβάνει και Τμήμα για τον Αθλητικό Τουρισμό και Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής και Κατάρτισης . Μιλά πλέον και για την δημιουργία σχολών Εκπαιδευτών για τα αντικείμενα της αναψυχής.
Ο Εκπαιδευτής ασχολείται με την αναψυχή- τουρισμό και ίσως στην μύηση του αθλήματος. Δεν προπονεί αθλητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευσή
του είναι υποδεέστερη. Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια και ελπίζω σύντομα να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τις σχολές Εκπαιδευτών αφού υπάρχει το αρμόδιο Τμήμα στην ΓΓΑ. Δυστυχώς οι Σχολές Ε.Ε.Φ.Α (πρώην ΤΕΦΑΑ) με τις υπάρχουσες δομές, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των δραστηριοτήτων -αντικειμένων της αναψυχής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί κάποιοι που δίνουν διάφορα ΄΄ διπλώματα εκπαιδευτών ΄΄ LEVEL 1 , 2 κλπ άγνωστης προέλευσης και ποιότητας.
Επίσης κάποιοι ΄΄έξυπνοι ΄΄ ιδιώτες διοργανώνουν σε συνεργασία με ξένους αθλητικούς οργανισμούς, σχολές ΄΄προπονητών ΄΄ στην Ελλάδα έναντι αδρής αμοιβής αλλά ανύπαρκτης ουσιαστικά εκπαίδευσης , διάρκειας από 4-10 ημερών.
Η λειτουργία των Σχολών Εκπαιδευτών ή η πιστοποίηση, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διότι αν το παρόν σχέδιο νόμου ψηφιστεί και καλώς να ψηφιστεί, ποια στελέχη θα υποστηρίξουν την εκπαίδευση των τουριστών-ψυχαγωγούμενων ;
ΘΕΜΑ : Αεροπορικός τουρισμός με ελαφρά αεροπλάνα
Με την ευκαιρία της διαβούλευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργείου στον «Αεροπορικό Τουρισμό με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας» ή αλλιώς στον «αεροπορικό τουρισμό με ιδιωτικά ελαφρά αεροπλάνα».
O Αεροπορικός Τουρισμός, δεν σχετίζεται ούτε υπάγεται στον «Τουρισμό Αθλητικής Αναψυχής» όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ο Αεροπορικός τουρισμός, που έχει υποτιμηθεί σημαντικά στην χώρα μας, αφορά στην άφιξη και περιήγηση στην Ελλάδα τουριστών με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, δηλ. μικρά ιδιόκτητα ή μισθωμένα αεροπλάνα ή ελικόπτερα, συνήθως 4, 6 ή 8 θέσεων, που πιλοτάρουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι τουρίστες αυτοί δεν έρχονται στη χώρα μας για να κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς ή ανεμόπτερα ή δελταπλάνα κλπ. Έρχονται για αεροπεριήγηση, δηλ. για να πετάξουν με ίδια πτητικά μέσα από μέρος σε μέρος , κυρίως στα νησιά μας και να απολαύσουν τις ανεπανάληπτες ομορφιές της χώρας μας με το μικρό αεροπλάνο τους.
Υπάρχουν 40.000 τέτοια αεροπλάνα, σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα ιδιόκτητα, ενώ άλλα ανήκουν σε αερολέσχες ή σε εταιρείες ενοικίασης αεροσκαφών. Συνολικά με αυτά πετούν περίπου 200.000 πιλότοι με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μέλη της παγκόσμιας αεροπορικής οργάνωσης πιλότων και ιδιοκτητών ελαφρών αεροπλάνων International Aircraft Owner & Pilots Association (IAOPA) που αριθμεί 450.000 μέλη, & στην οποία υπάγεται και η αντίστοιχη Ελληνική ΑΟΡΑ Hellas.
Ο «τουρισμός με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας θεωρείται στην Ευρώπη ότι είναι «το φιλέτο του τουρισμού» διότι:
Ο ξένος τουρίστας με το δικό του ή το ενοικιασμένο ελαφρό αεροπλάνο, (α) όπου πηγαίνει πληρώνει «τιμή πόρτας» και δεν έχει πρόσβαση στις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι τουρίστες των charter του μαζικού τουρισμού (β) βεβαίως δεν πρόκειται για φοιτητές που ταξιδεύουν με ένα σακίδιο στην πλάτη.
Πρόκειται για ευκατάστατους επαγγελματίες που αποζητούν ποιοτικές υπηρεσίες και είναι σε θέση να τις αγοράσουν.
Έχει υπολογιστεί ότι 10 τετραθέσια αεροπλάνα με συνολικά 40 επιβαίνοντες αφήνουν στον ξενοδόχο μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από ότι ένα charter των 200 θέσεων.
Να πούμε ακόμη ότι η χώρα μας, εντυπωσιάζει τον Ευρωπαίο πιλότο. Η ικανότητα να δει τα νησιά από ψηλά, να γνωρίσει ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχει ζήσει στην Κεντρική Ευρώπη, είναι ένα ισχυρό κίνητρο.
Συμπέρασμα : Ο ευκατάστατος τουρίστας υπάρχει. Μπορεί και θέλει να έρθει στη χώρα μας με το αεροπλάνο του. Δυστυχώς όμως η πατρίδα μας, μια χώρα που έχει σημαντικές επιτυχίες στον μαζικό τουρισμό, έχει αγνοήσει τελείως το φιλέτο του διεθνούς τουρισμού. Τον αεροπορικό τουρισμό με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας.
Ο υψηλού επιπέδου τουρισμός είναι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας. Οι περισσότερες υπηρεσίες δεν γνωρίζουν για τον τουρισμό με ελαφρά ιδιωτικά αεροπλάνα και υποτιμούν τα οφέλη που μπορούν να έχουν για την εθνική οικονομία γενικώτερα. Υπάρχει μεγάλη άγνοια, δυστυχώς.
Η ΑΟΡΑ Hellas είναι ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός οργανισμός πιλότων της Ελλάδος. Είναι μέλος και συνεργάζεται στενά με την Διεθνή ΑΟΡΑ Ευρώπης (ΙΑΟΡΑ EU). Έχει τις γνώσεις και έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση στη χώρα μας. Εάν αυτό είναι επιθυμητό, μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου προσφέροντας πληροφορίες και προτάσεις εντελώς δωρεάν. Χωρίς καμία οικονομική αντιπαροχή.
Αντιπαροχή μας θα είναι η ωφέλεια στην Εθνική Οικονομία, που τόσο την χρειάζεται…
Από την άλλη μεριά το Υπουργείο δεν παίρνει καμία δέσμευση. Μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΑΟΡΑ ή απλά μπορεί να τις αγνοήσει.
Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει μέρος των προτάσεων και να αγνοήσει ένα άλλο μέρος.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τον Ελληνικό Τουρισμό και μπορεί.
(Από την από 07/07/2017 επιστολή της ΑΟΡΑ Hellαs προς το Υπουργείο Τουρισμού)
Με εκτίμηση
Για την ΑΟΡΑ Ηellas
Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας
Μέλος Δ.Σ. ΑΟΡΑ Hellas
ΘΕΜΑ : Αεροπορικός τουρισμός με ελαφρά αεροπλάνα
Με την ευκαιρία της διαβούλευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργείου στον «Αεροπορικό Τουρισμό με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας» ή αλλιώς στον «αεροπορικό τουρισμό με ιδιωτικά ελαφρά αεροπλάνα».
O Αεροπορικός Τουρισμός, δεν σχετίζεται ούτε υπάγεται στον «Τουρισμό Αθλητικής Αναψυχής» όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ο Αεροπορικός τουρισμός, που έχει υποτιμηθεί σημαντικά στην χώρα μας, αφορά στην άφιξη και περιήγηση στην Ελλάδα τουριστών με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, δηλ. μικρά ιδιόκτητα ή μισθωμένα αεροπλάνα ή ελικόπτερα, συνήθως 4, 6 ή 8 θέσεων, που πιλοτάρουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι τουρίστες αυτοί δεν έρχονται στη χώρα μας για να κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς ή ανεμόπτερα ή δελταπλάνα κλπ. Έρχονται για αεροπεριήγηση, δηλ. για να πετάξουν με ίδια πτητικά μέσα από μέρος σε μέρος , κυρίως στα νησιά μας και να απολαύσουν τις ανεπανάληπτες ομορφιές της χώρας μας με το μικρό αεροπλάνο τους.
Υπάρχουν 40.000 τέτοια αεροπλάνα, σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα ιδιόκτητα, ενώ άλλα ανήκουν σε αερολέσχες ή σε εταιρείες ενοικίασης αεροσκαφών. Συνολικά με αυτά πετούν περίπου 200.000 πιλότοι με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μέλη της παγκόσμιας αεροπορικής οργάνωσης πιλότων και ιδιοκτητών ελαφρών αεροπλάνων International Aircraft Owner & Pilots Association (IAOPA) που αριθμεί 450.000 μέλη, & στην οποία υπάγεται και η αντίστοιχη Ελληνική ΑΟΡΑ Hellas.
Ο «τουρισμός με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας θεωρείται στην Ευρώπη ότι είναι «το φιλέτο του τουρισμού» διότι:
Ο ξένος τουρίστας με το δικό του ή το ενοικιασμένο ελαφρό αεροπλάνο, (α) όπου πηγαίνει πληρώνει «τιμή πόρτας» και δεν έχει πρόσβαση στις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι τουρίστες των charter του μαζικού τουρισμού (β) βεβαίως δεν πρόκειται για φοιτητές που ταξιδεύουν με ένα σακίδιο στην πλάτη.
Πρόκειται για ευκατάστατους επαγγελματίες που αποζητούν ποιοτικές υπηρεσίες και είναι σε θέση να τις αγοράσουν.
Έχει υπολογιστεί ότι 10 τετραθέσια αεροπλάνα με συνολικά 40 επιβαίνοντες αφήνουν στον ξενοδόχο μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από ότι ένα charter των 200 θέσεων.
Να πούμε ακόμη ότι η χώρα μας, εντυπωσιάζει τον Ευρωπαίο πιλότο. Η ικανότητα να δει τα νησιά από ψηλά, να γνωρίσει ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχει ζήσει στην Κεντρική Ευρώπη, είναι ένα ισχυρό κίνητρο.
Συμπέρασμα : Ο ευκατάστατος τουρίστας υπάρχει. Μπορεί και θέλει να έρθει στη χώρα μας με το αεροπλάνο του. Δυστυχώς όμως η πατρίδα μας, μια χώρα που έχει σημαντικές επιτυχίες στον μαζικό τουρισμό, έχει αγνοήσει τελείως το φιλέτο του διεθνούς τουρισμού. Τον αεροπορικό τουρισμό με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας.
Ο υψηλού επιπέδου τουρισμός είναι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας. Οι περισσότερες υπηρεσίες δεν γνωρίζουν για τον τουρισμό με ελαφρά ιδιωτικά αεροπλάνα και υποτιμούν τα οφέλη που μπορούν να έχουν για την εθνική οικονομία γενικώτερα. Υπάρχει μεγάλη άγνοια, δυστυχώς.
Η ΑΟΡΑ Hellas είναι ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός οργανισμός πιλότων της Ελλάδος. Είναι μέλος και συνεργάζεται στενά με την Διεθνή ΑΟΡΑ Ευρώπης (ΙΑΟΡΑ EU). Έχει τις γνώσεις και έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση στη χώρα μας. Εάν αυτό είναι επιθυμητό, μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου προσφέροντας πληροφορίες και προτάσεις εντελώς δωρεάν. Χωρίς καμία οικονομική αντιπαροχή.
Αντιπαροχή μας θα είναι η ωφέλεια στην Εθνική Οικονομία, που τόσο την χρειάζεται…
Από την άλλη μεριά το Υπουργείο δεν παίρνει καμία δέσμευση. Μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΑΟΡΑ ή απλά μπορεί να τις αγνοήσει.
Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει μέρος των προτάσεων και να αγνοήσει ένα άλλο μέρος.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τον Ελληνικό Τουρισμό και μπορεί.
(Από την από 07/07/2017 επιστολή της ΑΟΡΑ Hellαs προς το Υπουργείο Τουρισμού)
Με εκτίμηση
Για την ΑΟΡΑ Ηellas
Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας
Μέλος Δ.Σ. ΑΟΡΑ Hellas
ΘΕΜΑ : Αεροπορικός τουρισμός με ελαφρά αεροπλάνα
Με την ευκαιρία της διαβούλευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργείου στον «Αεροπορικό Τουρισμό με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας» ή αλλιώς στον «αεροπορικό τουρισμό με ιδιωτικά ελαφρά αεροπλάνα».
O Αεροπορικός Τουρισμός, δεν σχετίζεται ούτε υπάγεται στον «Τουρισμό Αθλητικής Αναψυχής» όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ο Αεροπορικός τουρισμός, που έχει υποτιμηθεί σημαντικά στην χώρα μας, αφορά στην άφιξη και περιήγηση στην Ελλάδα τουριστών με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, δηλ. μικρά ιδιόκτητα ή μισθωμένα αεροπλάνα ή ελικόπτερα, συνήθως 4, 6 ή 8 θέσεων, που πιλοτάρουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι τουρίστες αυτοί δεν έρχονται στη χώρα μας για να κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς ή ανεμόπτερα ή δελταπλάνα κλπ. Έρχονται για αεροπεριήγηση, δηλ. για να πετάξουν με ίδια πτητικά μέσα από μέρος σε μέρος , κυρίως στα νησιά μας και να απολαύσουν τις ανεπανάληπτες ομορφιές της χώρας μας με το μικρό αεροπλάνο τους.
Υπάρχουν 40.000 τέτοια αεροπλάνα, σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα ιδιόκτητα, ενώ άλλα ανήκουν σε αερολέσχες ή σε εταιρείες ενοικίασης αεροσκαφών. Συνολικά με αυτά πετούν περίπου 200.000 πιλότοι με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μέλη της παγκόσμιας αεροπορικής οργάνωσης πιλότων και ιδιοκτητών ελαφρών αεροπλάνων International Aircraft Owner & Pilots Association (IAOPA) που αριθμεί 450.000 μέλη, & στην οποία υπάγεται και η αντίστοιχη Ελληνική ΑΟΡΑ Hellas.
Ο «τουρισμός με αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας θεωρείται στην Ευρώπη ότι είναι «το φιλέτο του τουρισμού» διότι:
Ο ξένος τουρίστας με το δικό του ή το ενοικιασμένο ελαφρό αεροπλάνο, (α) όπου πηγαίνει πληρώνει «τιμή πόρτας» και δεν έχει πρόσβαση στις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι τουρίστες των charter του μαζικού τουρισμού (β) βεβαίως δεν πρόκειται για φοιτητές που ταξιδεύουν με ένα σακίδιο στην πλάτη.
Πρόκειται για ευκατάστατους επαγγελματίες που αποζητούν ποιοτικές υπηρεσίες και είναι σε θέση να τις αγοράσουν.
Έχει υπολογιστεί ότι 10 τετραθέσια αεροπλάνα με συνολικά 40 επιβαίνοντες αφήνουν στον ξενοδόχο μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από ότι ένα charter των 200 θέσεων.
Να πούμε ακόμη ότι η χώρα μας, εντυπωσιάζει τον Ευρωπαίο πιλότο. Η ικανότητα να δει τα νησιά από ψηλά, να γνωρίσει ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχει ζήσει στην Κεντρική Ευρώπη, είναι ένα ισχυρό κίνητρο.
Συμπέρασμα : Ο ευκατάστατος τουρίστας υπάρχει. Μπορεί και θέλει να έρθει στη χώρα μας με το αεροπλάνο του. Δυστυχώς όμως η πατρίδα μας, μια χώρα που έχει σημαντικές επιτυχίες στον μαζικό τουρισμό, έχει αγνοήσει τελείως το φιλέτο του διεθνούς τουρισμού. Τον αεροπορικό τουρισμό με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας.
Ο υψηλού επιπέδου τουρισμός είναι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας. Οι περισσότερες υπηρεσίες δεν γνωρίζουν για τον τουρισμό με ελαφρά ιδιωτικά αεροπλάνα και υποτιμούν τα οφέλη που μπορούν να έχουν για την εθνική οικονομία γενικώτερα. Υπάρχει μεγάλη άγνοια, δυστυχώς.
Η ΑΟΡΑ Hellas είναι ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός οργανισμός πιλότων της Ελλάδος. Είναι μέλος και συνεργάζεται στενά με την Διεθνή ΑΟΡΑ Ευρώπης (ΙΑΟΡΑ EU). Έχει τις γνώσεις και έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση στη χώρα μας. Εάν αυτό είναι επιθυμητό, μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου προσφέροντας πληροφορίες και προτάσεις εντελώς δωρεάν. Χωρίς καμία οικονομική αντιπαροχή.
Αντιπαροχή μας θα είναι η ωφέλεια στην Εθνική Οικονομία, που τόσο την χρειάζεται…
Από την άλλη μεριά το Υπουργείο δεν παίρνει καμία δέσμευση. Μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΑΟΡΑ ή απλά μπορεί να τις αγνοήσει.
Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει μέρος των προτάσεων και να αγνοήσει ένα άλλο μέρος.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τον Ελληνικό Τουρισμό και μπορεί.
(Από την από 07/07/2017 επιστολή της ΑΟΡΑ Hellαs προς το Υπουργείο Τουρισμού)
Με εκτίμηση
Για την ΑΟΡΑ Ηellas
Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας
Μέλος Δ.Σ. ΑΟΡΑ Hellas
Ιδρύεται ομοσπονδία τουριστικού αθλητισμού με σκοπό την αξιοποίηση των εθνικών πόρων σε σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες και την κινητοποίηση όλων των φορέων που έχουν την δυνατότητα να παράγουν τουριστικές αθλητικές εκδηλώσεις με συνεισφορά στην εθνική οικονομία.
Προτάσεις υποβάλλονται προς το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας από οιονδήποτε, είτε θεσμικό φορέα, νομικό πρόσωπο, άτυπη ομάδα ή φυσικό πρόσωπο, χωρίς περιορισμό στο αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό σκοπό. Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται με την μορφή που προβλέπει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας και να αποδεικνύουν ότι θα εισφέρουν οικονομικό εισόδημα στην χώρα. Για κάθε υλοποιούμενη πρόταση, τοποθετείται οικονομικός ελεγκτής της ομοσπονδίας για όλη την περίοδο της υλοποιούμενης πρότασης.
Οι αθλητικές δραστηριότητες που προτείνονται μπορεί να έχουν οιαδήποτε μορφή, και δεν απαιτείται να είναι υποχρεωτικά αθλήματα διεθνώς ή εθνικά αναγνωρισμένα.
Το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συντάσσει τουλάχιστον 12 σχετικές προτάσεις ανά έτος, μία ανά ημερολογιακό μήνα, με την οποία πρέπει να ασχολείται μέχρι 15 μέρες το μήνα, ενώ τις υπόλοιπες 15 ημέρες κάθε μήνα υποχρεούται να ασχολείται με τις υποβαλλόμενες προτάσεις από τρίτους, με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας που έχουν πρωτοκολληθεί στο βιβλίο εισερχομένων εγγράφων της ομοσπονδίας.
Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 15 άτομα, που 12 από αυτά εκλέγονται με κοινό ψηφοδέλτιο από τα μέλη της ομοσπονδίας και 3 από αυτά ορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού. Την εκτελεστική επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Ταμίας, ο Γενικός Γραμματέας και ο Γενικός Διαχειριστής, και σε αυτά τα 5 πρόσωπα, μόνο ένα μπορεί να είναι από εκείνα που έχει ορίσει το Υπουργείο Τουρισμού.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας αποζημιώνονται για τα αποδεδειγμένα υπέρ της εργασίας τους για την ομοσπονδία έξοδα, και με απόφαση των μελών σε κάθε ετήσια γενική συνέλευση, μπορούν να αμείβονται, με κριτήρια παραγωγικότητας, για την εργασία τους στην ομοσπονδία.
Μέλη της ομοσπονδίας είναι κάθε φορέας που έχει τη μορφή νομικού προσώπου και διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις που εισφέρουν οικονομικό εισόδημα στην χώρα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις που ετησίως υποβάλλει στην ομοσπονδία.
Τα μέλη έχουν την υποχρέωση να εισφέρουν στην ομοσπονδία, ως συνδρομή μέλους, ποσοστό των κερδών τους από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, το οποίο αποφασίζεται από τα μέλη σε κάθε ετήσια γενική συνέλευση.
Η ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει με κάθε τρόπο και να επιχορηγεί οικονομικά κάθε αθλητική εκδήλωση που εισφέρει οικονομικό εισόδημα στην χώρα.
Η οικονομική επιχορήγηση είναι ποσοστό του ανωτέρω εισφερόμενου οικονομικού εισοδήματος.
Το ποσοστό αυτό αποφασίζεται από τα μέλη σε κάθε ετήσια γενική συνέλευση.
Η ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να αυξάνει τις ετήσιες εκδηλώσεις που υποστηρίζει τουλάχιστον κατά 6 τον αριθμό, για τα 10 πρώτα χρόνια ζωής της, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μελών που είναι καθοριστικές για την αύξηση των εκδηλώσεων αυτών.
Εφόσον το Διοικητικό συμβούλιο απορρίψει πρόταση για εκδήλωση, ο προτείνων έχει το δικαίωμα να ζητήσει με έγγραφη παρουσίασή του από την γενική συνέλευση να γίνει δεκτή η πρότασή του, και η σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης υπερισχύει αυτής του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για την πρώτη ιδρυτική της ομοσπονδίας συνέλευση, έχουν το δικαίωμα όσα νομικά πρόσωπα επιθυμούν να γίνουν ιδρυτικά μέλη, να υποβάλλουν αίτηση με επισυναπτόμενες τις οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις των διοργανωθέντων εκδηλώσεών τους, στις οποίες αποδεικνύεται ότι οι εκδηλώσεις τους εισέφεραν οικονομικό εισόδημα στην χώρα. Η ιδρυτική συνέλευση θα διοργανωθεί από το Υπουργείο Τουρισμού, αφού εγκριθούν τουλάχιστον 15 τέτοιες αιτήσεις με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού.
Ένα από τα μείζον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς ως προς την ανάπτυξη του ποδηλατικού και συγκεκριμένα του ορειβατικού ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως ως προς την κατασκευή και συντήρηση ορειβατικών ποδηλατικών μονοπατιών.
Δασαρχείο, ΟΤΑ, υπουργεία, κλπ, φορείς που τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση έχουνε με το αντικείμενο, είναι αρμόδια (και συγχρόνως αναρμόδια), δημιουργώντας τις περισσότερες φορές ένα εχθρικό -συστημικά κυρίως- περιβάλλον για οποιαδήποτε εγχείρημα ανάπτυξης θεματικού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ανάπτυξης προορισμών ορεινής ποδηλασίας.
Η Σκωτία που είναι ένα λαμπρό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης τουρισμού με επίκεντρο την ορεινή ποδηλασία, έχει κάνει το εξής απλό. Έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται αποκλειστικά, όλο το περιεχόμενο και όλες τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού ορεινής ποδηλασίας. Το αποτελέσματα είναι το εξής: Η Ορεινή Ποδηλασία στη Σκωτία συντηρεί 4.000 θέσεις εργασίας και παράγει πάνω από €220.000.000 ετησίως. Έχει 25 Trail Centers εκ των οποίων μόνο το Bike Park Wales υποδέχεται πάνω από 75,000 επισκέπτες ετησίως. Και μη ξεχνάμε, ότι μιλάμε για την Σκωτία. Βρέχει όσες μέρες έχει στην Ελλάδα ηλιοφάνεια(!)…
Δε ξέρω αν στην Ελλάδα των άπειρων Γενικών Γραμματειών και Δημοσίων Φορέων κλπ κλπ, ένας ακόμα οργανισμός θα ήταν η λύση… Ξέρω όμως ότι αν θες να κάνεις κάτι σωστά και κυρίως αποτελεσματικά, καλό θα είναι να απλοποιήσεις τις διαδικασίες…
Ο manager του Developing Mountain Biking in Scotland, Graeme McLeon είναι φίλος και συνεργάτης της εταιρίας μας. Μου έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές την απορία γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα τον τουρισμό ορεινής ποδηλασίας….
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και εύκολα, τουλάχιστον όσον αφορά τους προορισμούς ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα. Πανέμορφοι χειμερινοί προορισμοί, μένουν ανεκμετάλευτοι κατά την διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Και φυσικά αναφερόμαστε στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται σε πραγματικά υπέροχες τοποθεσίες και προορισμούς, που επιζητάνε την ανάπτυξη για την βιωσιμότητα τους. Οι πόροι είναι ελάχιστοι από τη στιγμή που ο πυρήνας υπάρχει, (οι υποδομές των ίδιων των χιονοδρομικών κέντρων) και τα ανταποδοτικά οφέλη τεράστια αν λάβουμε υπόψιν μας αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού.
https://outlinemtb.com/el/χιονοδρομικά-κέντρα-η-μεγάλη-ευκαιρί/
• Παράγραφος Γ) Προπονητικός Τουρισμός
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, λόγω του ότι έχει αβαθή νερά και απάνεμες θαλάσσιες εκτάσεις χωρίς κυματισμό, δύναται να χρησιμοποιηθεί ως Πανευρωπαϊκό Προπονητικό Κέντρο σε κωπήλατα αθλήματα, όπως κάνοε-καγιάκ, κωπηλασία κτλ.
Προτείνουμε την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης του θαλάσσιου στίβου.
Βάση της παρούσας νομοθεσίας, Κέντρο Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού (ΚΕΠΑΤ) δύναται να ιδρύσουν επιχειρηματίες ή εταιρείες. Προτείνουμε και τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων συναφών με τα προαναφερόμενα αθλήματα, π.χ. Ναυτικών Ομίλων ή άλλων αθλητικών ή μη κερδοσκοπικών σωματείων κτλ.
Για το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου
Αεροπορικός τουρισμός
Είναι σημαντικό ότι σε αυτό το νομοσχέδιο εμπεριέχεται ο Αεροπορικός Τουρισμός. Στον τίτλο «Αεροπορικός Τουρισμός» ίσως θα πρέπει να προστεθεί ο χαρακτηρισμός “Γενικής Αεροπορίας ή Αεροπλοΐας”, ώστε αν εξειδικεύει τον κλάδο ανάλογα με τις κατηγοριοποιήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (για περισσότερα στην ΥΠΑ). Αυτές οι κατηγοριοποιήσεις ειδικά συνδέονται με σειρά δραστηριοτήτων και ρυθμίσεων που έχουν στόχο την ανάπτυξη και την ασφάλεια των ανθρώπων και την προστασία των υλικοτεχνικών υποδομών.
Με ταχεία ανάπτυξη κλάδος, είναι και αυτός των ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) όπου είναι ιπτάμενες μηχανές χωρίς πλήρωμα – τα ευρέως γνωστά ως “Drones”, με διαφορετικές χρήσεις ανά κατηγορία. Είναι διαφορετικός από τον αεραθλητισμό και από τον αερομοντελισμό, και έχει και συνδεδεμένες με τον τουρισμό εφαρμογές όπως η κινηματογραφία τοπίων και αρχαιολογικών χώρων για λόγους προβολής.
Ο αερομοντελισμός είναι ένας ακόμη κλάδος, ο οποίος θα πρέπει να αναφερθεί καθώς γίνονται και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα με συμμετοχές από την Ευρώπη κυρίως.
Τα αεροδρόμια αποτελούν άλλο ένα μικρο-περιβάλλον τουριστικής κίνησης όπου θα πρέπει να καταχωρηθεί στους αναπτυσσόμενους κλάδους. Στον κλάδο των αεροδρομίων δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν και τα δίκτυα των αεροδρομίων τα οποία έχουν δημιουργηθεί μέσα από προγράμματα της ΕΕ όπως το INTERREG, που στόχο έχουν την αύξηση των συνεργασιών ανάμεσα σε περιφερειακά αεροδρόμια και την αύξηση των κινήσεων τους. Αυτά τα προγράμματα έλκουν και πόρους, απαραίτητους για την ανάπτυξη ανάλογων τομέων.
Γενικά όταν γίνεται αναφορά σε κλάδους των αερομεταφορών θα είναι απαραίτητο, ο νομοθέτης να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, υποδείξεις καθιερωμένων Ελληνικών και Διεθνών φορέων και ειδικών συμβούλων ώστε και να ακολουθήσει τα πρότυπα και τις ρυθμίσεις προς όφελος του χρήστη και του επισκέπτη και για την ασφάλεια όλων.
Μια μικρή παράγραφος ή πρόταση στο νομοσχέδιο θα αρκούσε ώστε να υπάρχει η πιθανότητα κάποιας εφαρμογής, ως πρόβλεψη, ώστε να μην ορίζεται ως εξαίρεση.
Οι σχετικές αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις να περιλαμβάνουν και άτομα με αναπηρία: Αθλητισμός για ΑΜΕΑ.
Η άνοδος του ορεινού αθλητισμού, αλλά και του αθλητικού-ορεινού τουρισμού, κάνουν πια απαραίτητα τα Επαγγέλματα Βουνού, τα οποία και απαιτούν μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη εξειδίκευση και εκπαίδευση. Οι Εκπαιδευτές και Προπονητές Ορειβασίας και αθλημάτων βουνού, αλλά και οι Οδηγοί ή οι Συνοδοί Βουνού, θα πρέπει να διαθέτουν άρτια τεχνική και φυσική κατάρτιση, αλλά και πολλές γνώσεις, για να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις του επαγγέλματος, με πληρότητα και ασφάλεια.
Λόγο της υψηλής ζήτησης αλλά και των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν, είμαστε υπέρ ενός Σχεδίου Νόμου που θα λύσει χρόνια προβλήματα του χώρου. Αυτό πρέπει να εστιάσει στην κατοχύρωση όσων έχουν εκπαιδευτεί και εργάζονται ήδη παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες, καθώς και στην πιστοποίηση όσων έχουν εκπαιδευτεί πρόσφατα. Το Σχέδιο πρέπει να αποκλείσει τους ανειδίκευτους που «βαφτίζονται» οδηγοί, συνοδοί ή εκπαιδευτές, εκμεταλλευόμενοι τα κενά της νομοθεσίας, οι οποίοι ρισκάρουν με την ασφάλεια του εκπαιδευόμενου-συνοδευόμενου και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την συγκεκριμένη υπηρεσία. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να καθορίζει τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα και υπηρεσίας αλλά και να θέτει ξεκάθαρα τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα προκειμένου να υπάρξει σωστή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών για ένα συνολικό ποιοτικό αποτέλεσμα.
Ο Νομοθέτης πρέπει να ρυθμίσει ένα πλαίσιο έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποκτά όχι μόνο ένα σήμα πιστοποίησης αλλά και την απαραίτητη (εργασιακά και φορολογικά), άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό απαιτεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και Νομοθετική Ρύθμιση των επαγγελμάτων μέσα από συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. Το σχέδιο νόμου πρέπει να λειτουργήσει μεταβατικά άλλα και ουσιαστικά για να τεθούν οι απαραίτητες βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση και επαγγελματική κατοχύρωση όσων ασχολούνται ή θα ασχοληθούν στο μέλλον. Ειδικότερα για τα αθλητικά και τουριστικά επαγγέλματα :
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ / ΟΡΕΙΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Όπως για όλα τα αντίστοιχα αθλήματα ή δραστηριότητες θα πρέπει να υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία και πρέπει να χορηγεί σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) ή άλλες Ομοσπονδίες τις σχετικές άδειες ασκήσεως επαγγέλματος.
Όσοι έχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ με ανάλογη ειδικότητα, ή έχουν αποφοιτήσει από αντίστοιχες σχολές εκπαιδευτών-προπονητών της ΕΟΟΑ ή σχετικών Ομοσπονδιών, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα αίτησης απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, με την ίδια διαδικασία που γίνεται σε όλα τα αθλήματα. Ειδικά για την Ορειβασία μέχρι να υπάρξει η συγκεκριμένη ειδικότητα στα ΤΕΦΑΑ
( ή οι ειδικότητες, καθώς η Ορειβασία περιλαμβάνει και την Αναρρίχηση και το Ορειβατικό Σκι), το βάρος της εκπαίδευσης σηκώνει η ΕΟΟΑ, που καλείτε να οργανώσει ακόμα καλύτερα τις συγκεκριμένες σχολές και σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΥΝΟΥ – ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ – ΞΕΝΑΓΟΣ ΔΡΥΜΩΝ
Θα πρέπει να υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού όπως και όλα τα τουριστικά επαγγέλματα, το οποίο και πρέπει να χορηγεί τα σήματα πιστοποίησης ή τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος μετά από τις σχετικές διαδικασίες και κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών. Συγκεκριμένα:
Για τους απόφοιτους Οδηγούς Βουνού ΕΟΟΑ: Κατάθεση βεβαίωσης παρακολούθησης Σχολής Οδηγών Βουνού ΕΟΟΑ και Πιστοποίηση από μικτή επιτροπή της ΕΟΟΑ και του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού. Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος απαιτούνται πολύ υψηλές τεχνικές αλλά και ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες που μόνο αυτοί μπορούν να εξετάσουν και να πιστοποιήσουν.
Για τους νέους Οδηγούς Βουνού: Θα πρέπει να δημιουργηθεί Σχολή σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα και Οδηγίες. Μεταβατικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί Τμήμα ΙΕΚ, που η βεβαίωση του και η πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ να δίνει το σήμα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Λόγο όμως των υψηλών απαιτήσεων του επαγγέλματος οι υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα γνωστικά και αθλητικά κριτήρια (να είναι δηλαδή ήδη απόφοιτοι σχολών εκπαιδευτών ΕΟΟΑ).
Για του Συνοδούς Βουνού και Ξεναγούς Δρυμών: Κατάθεση βεβαίωση παρακολούθησης Τμήματος Συνοδών βουνού ΙΕΚ ή τμήματος Ξεναγών Δρυμών ΙΕΚ, και φυσικά κατάθεση της αντίστοιχης Πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Και για τους συνοδούς η Πιστοποίηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένες Επιτροπές που θα κρίνουν την επάρκεια στις τουριστικές υπηρεσίες αλλά και τις γνώσεις ειδικά σε θέματα ασφαλείας στο ορεινό περιβάλλον.
ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣYΛΛΟΓΟΙ ;
Αθλητικές-τουριστικές υπηρεσίες στο ορεινό περιβάλλον προσφέρουν εθελοντικά και οι Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί σύλλογοι της χώρας . Οι Σύλλογοι δεν απευθύνονται μόνο σε μέλη τους αλλά και σε κάθε έναν που θέλει να γνωρίσει μέσα από την πεζοπορία και την ορειβασία την ομορφιά της Ελληνικής Φύσης. Πολλοί από αυτούς διοργανώνουν ορεινούς αγώνες δρόμου καθώς και σχολές ορειβασίας . Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει σχετική πρόβλεψη, ώστε το νέο Σχέδιο Νόμου να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνουν μαζί με τις Ομοσπονδίες τους, να παρέχουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στο ορεινό περιβάλλον.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ N.ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΒΟΥΝΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΚ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)
Παρακαλώ επειδή κατοικώ σε μια πόλη που τυχαίνει να έχει χτιστεί κάτω από το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τα Μετέωρα (αυτό το σπουδαίο γεωλογικό φαινόμενο) το άθλημα της αναρρίχησης της πεζοπορίας και άλλων extreme sports όπως το high line το οποίο δεν αναφέρετε καθώς και το αερόστατο και ο ανεμοπτερισμος δεν μπορούν να αναπτυχθούν όσο πρέπει και κάποια από αυτά που αναφέρω έχουν ποινικοποιηθεί λόγω ιερότητας του χώρου (νόμος 2351/1995). Η τοπική εξουσία δεν έχει κρατήσει την ανάλογη στάση ούτε για το τύπο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Απεναντίας η κεντρική εξουσία ( Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπουργός Τουρισμού ) επισκεφθήκατε την Καλαμπάκα ακούσατε το πρόβλημα αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν δώσατε λύση. Η Καλαμπάκα αυτή τη στιγμή ολοένα και ανεβαίνει τουριστικά αφού βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας όμως υπονομεύεται η τουριστική της ανάπτυξη από τον συγκεκριμένο νόμο περί ιερότητας του χώρου ο οποίος νόμος σε κάποιες περιπτώσεις αναστέλλει ανθρώπινες ελευθερίες και έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα. Οι Ιερές Μονές που βρίσκονται πάνω σε κάποιους βράχους σε συνεννόηση (κατά την άποψη μου) με ξεναγούς και τουριστικά γραφεία προωθούν τον μαζικό τουρισμό για δικό τους όφελος οπότε δεν υπάρχει τουρισμός πόλης. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τουριστική ανάπτυξη σε μια πόλη που υπονομεύεται από έναν μεσαιωνικό νόμο δεν μπορεί να κορυφωθεί πάντα θα είναι σε μέτρια επίπεδα για την Καλαμπάκα. Η πρόταση μου είναι να περιοριστεί η ιερότητα στους βράχους που βρίσκονται οι Μονές ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το τοπίο και να εκτελέσει τις αθλητικές δραστηριότητες που αναφέρεται στο παρόν σχέδιο νόμου περί θεματικού τουρισμού.
Το νομοσχέδιο, στα άρθρα που αφορούν τις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής, καλύπτει 2 από τα 3 ζητήματα που εχουμε θέσει σαν Σύνδεσμος κατά καιρούς στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού :
Πρώτον θέτει τις επιχειρηματικές υπαίθριες δραστηριότητες σαφώς κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Τουρισμού και
δεύτερον δημιουργεί ένα μητρώο / πιστοποίηση για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον χώρο και αυτό είναι πολύ θετικο.
Εκεί όμως που υπάρχει σοβαρο πρόβλημα είναι με τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων μας, στο άρθρο 5 παράγραφος Β, ως «Αθλητική Αναψυχή – περιπέτεια».
Η ορολογία αυτή έχει παρά πολλά προβλήματα τα οποία αναλύονται παρακάτω και πρέπει να διορθωθεί οπωσδήποτε :
1. Η αγορά αυτού του είδους τουριστικών υπηρεσιών λειτουργεί και προσδιορίζεται στην Ελλάδα ως Τουρισμός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής εδώ και 30 χρόνια σε αρμονία με την Αμερικανική ( outdoor activities ) και Ευρωπαικη (activite de plain air ) ορολογία και πρακτική. Είναι απορίας άξιο γιατί το Υπουργειο προτείνει μια καινοφανή ορολογία που δεν υπάρχει παγκοσμίως και φυσικά δεν χρησιμοποιεί κανείς.
2. Εννοιολογικά ο Αθλητισμός και η Αναψυχή δεν συνδυάζονται, η μια λέξη περιέχει τον Αθλο – προσπάθεια / επιτυχία / κατόρθωμα και η άλλη λέξη την Ψυχή – ικανοποίηση / ανάταση / διασκέδαση. Δεν είναι τυχαίο που και στην καθημερνή δραστηριότητα τις δυο αυτές έννοιες δεν τις βρίσκουμε συνδυασμένες, φυσικά ούτε και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι τόσο φανερή η διάκριση που ακόμα και οι φορολογικοί κωδικοί δραστηριοτήτων σε Ευρωπαικο και Ελληνικο επίπεδο διαφοροποιούνται : 93.1 για τον Αθλητισμό, 93.2 για την Αναψυχή. Μια συνδυασμένη δραστηριότητα ( Αθλητική Αναψυχή ) άραγε σε ποιο κεφάλαιο των ΚΑΔ θα ανήκει ?
3. Το μπλέξιμο με τον Αθλητισμό και τους σχετικούς ΚΑΔ έχει πολύ πρακτικές συνέπειες, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ όπου δεν προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στην Στατιστική απεικόνιση (Eurostat ) αυτής της σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας που σε αντίθεση με όλα τα αλλά Ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα εμφανίζεται ανύπαρκτη χαώδους ορολογίας και κατά συνέπεια λαθεμένων ΚΑΔ.
4. Από το νομοσχέδιο και την χρήση της ορολογίας «Αθλητική Αναψυχή» διάφορα αξιοπερίεργα προκύπτουν όπως για παράδειγμα το γιωτινγκ δεν χαρακτηρίζεται «Αθλητική αναψυχή» παρόλο που σαν υπόβαθρο του έχει την Ιστιοπλοΐα, που είναι άθλημα και μάλιστα Ολυμπιακο ενώ χαρακτηρίζεται «Αθλητική αναψυχή» το ραφτινγκ και η πεζοπορία που δεν είναι καν αθλήματα !!
Με βαση τα ανωτέρω η πρόταση μας είναι να προσδιοριστεί ο χωρος μας ως «Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής « και να ενταχθούν ως παράγραφος δ, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου.
Ακόμη η παράγραφος Β, του άρθρου 5, έχει εσωτερικές αλληλοεπικαλύψεις και αντιφάσεις όπως :
Υποπαραγραφος β, Χειμερινος τουρισμός – χιονοδρομία : Οι δραστηριότητες στο χιονισμένο πεδίο περιλαμβάνονται στις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής και επαρκεί η αναφορά τους στην υποπαραγραφο α. Κατά τα αλλά, ειδική μορφή Χειμερινού τουρισμού, από όσο εμείς γνωρίζουμε δεν υπάρχει και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να αναφέρεται.
Υποπαραγραφος γ, Αεροπορικος Τουρισμός : Εδώ ανακατεύονται δυο ουσιαστικά διαφορετικές δραστηριότητες : Οι τουριστικές πτήσεις με μισθωμένα αεροπορικά μέσα και οι δραστηριότητες αναψυχής στον αέρα όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς η το υπερελαφρο αεροπλάνο / δελταπλανο που εμπίπτουν στην υποπαραγραφο α. Πράγματι παρακάτω στην υποπαραγραφο ε οι παραπάνω δραστηριότητες ( χιονοδρομία / αλεξίπτωτο πλαγιάς ) περιλαμβάνονται στις Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ οι καταδύσεις περιλαμβάνονται στις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής ( στην υποπαραγραφο α, ) αναφέρονται εκ νέου και στο άρθρο 9 (θαλάσσιος τουρισμός ), παράγραφος 3. Θα αναφερθούμε στο θέμα αυτό σε σχόλια για το άρθρο 9.
Τέλος είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες της υποπαραγράφου δ. ( Αναψυχή σε ξενοδοχεία ) δεν έχουν σχέση με τις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής και κατά συνέπεια θα πρέπει να ενταχθούν σε άλλη παράγραφο.
Κατά την άποψη μας το ξεκαθάρισμα και η σωστή διατύπωση αυτής της παράγραφο είναι καθοριστικής σημασίας για όλα τα υπόλοιπα άρθρα αλλά και για το μέλλον του επαγγελματικού μας χώρου.
Πιστεύω ότι στο άρθρο 5 παράγραφος Β θα μπορούσε να συμπεριληφθει και η δραστηριότητα του αερομοντελισμού στην οποία ασχολούμαστε επιτυχώς, προσφέροντας θεματικές διακοπές σε αυτόν τον τομέα
Το νομοσχέδιο, στα άρθρα που αφορούν τις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής, καλύπτει 2 από τα 3 ζητήματα που εχουμε θέσει σαν Σύνδεσμος κατά καιρούς στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού :
Πρώτον θέτει τις επιχειρηματικές υπαίθριες δραστηριότητες σαφώς κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Τουρισμού και δεύτερον δημιουργεί ένα μητρώο / πιστοποίηση για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον χώρο και αυτό είναι πολύ θετικο.
Εκεί όμως που υπάρχει σοβαρο πρόβλημα είναι με τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων μας, στο άρθρο 5 παράγραφος Β, ως Αθλητική Αναψυχή – περιπέτεια. Η ορολογία αυτή έχει παρά πολλά προβλήματα τα οποία αναλύονται παρακάτω και πρέπει να διορθωθεί οπωσδήποτε.
1. Η αγορά αυτού του είδους τουριστικών υπηρεσιών λειτουργεί και προσδιορίζεται στην Ελλάδα ως Τουρισμός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής εδώ και 30 χρόνια σε αρμονία με την Αμερικανική ( outdoor activities ) και Ευρωπαικη ( activite de plain air ) ορολογία και πρακτική. Είναι απορίας αξιο γιατί το Υπουργειο προτείνει μια καινοφανή ορολογία που δεν υπάρχει παγκοσμίως και φυσικά δεν χρησιμοποιεί κανείς.
2. Εννοιολογικά ο Αθλητισμός και η Αναψυχή δεν συνδυάζονται, η μια λέξη περιέχει τον Αθλο – προσπάθεια / επιτυχία / κατόρθωμα και η άλλη λέξη την Ψυχή – ικανοποίηση / ανάταση / διασκέδαση. Δεν είναι τυχαίο που και στην καθημερνή δραστηριότητα τις δυο αυτές έννοιες δεν τις βρίσκουμε συνδυασμένες, φυσικά ούτε και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι τόσο φανερή η διάκριση που ακόμα και οι φορολογικοί κωδικοί δραστηριοτήτων σε Ευρωπαικο και Ελληνικο επίπεδο διαφοροποιούνται : 93.1 για τον Αθλητισμό, 93.2 για την Αναψυχή. Μια συνδυασμένη δραστηριότητα ( Αθλητική Αναψυχή ) άραγε σε ποιο κεφάλαιο των ΚΑΔ θα ανήκει ?
3. Το μπλέξιμο με τον Αθλητισμό και τους σχετικούς ΚΑΔ έχει πολύ πρακτικές συνέπειες, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ όπου δεν προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στην Στατιστική απεικόνιση (Eurostat ) αυτής της σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας που σε αντίθεση με όλα τα αλλά Ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα εμφανίζεται ανύπαρκτη χαώδους ορολογίας και κατά συνέπεια λαθεμένων ΚΑΔ.
4. Από το νομοσχέδιο και την χρήση της ορολογίας «Αθλητική Αναψυχή» διάφορα αξιοπερίεργα προκύπτουν όπως για παράδειγμα το γιωτινγκ δεν χαρακτηρίζεται «Αθλητική αναψυχή» παρόλο που σαν υπόβαθρο του έχει την Ιστιοπλοΐα, που είναι άθλημα και μάλιστα Ολυμπιακο ενώ χαρακτηρίζεται «Αθλητική αναψυχή» το ραφτινγκ και η πεζοπορία που δεν είναι καν αθλήματα !!
Με βαση τα ανωτέρω η πρόταση μας είναι να προσδιοριστεί ο χωρος μας ως «Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής « και να ενταχθούν ως παράγραφος δ, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου.
Ακόμη η παράγραφος Β, του άρθρου 5, έχει εσωτερικές αλληλοεπικαλύψεις και αντιφάσεις όπως :
Υποπαραγραφος β, Χειμερινος τουρισμός – χιονοδρομία : Οι δραστηριότητες στο χιονισμένο πεδίο περιλαμβάνονται στις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής και επαρκεί η αναφορά τους στην υποπαραγραφο α. Κατά τα αλλά, ειδική μορφή Χειμερινού τουρισμού, από όσο εμείς γνωρίζουμε δεν υπάρχει και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να αναφέρεται.
Υποπαραγραφος γ, Αεροπορικος Τουρισμός : Εδώ ανακατεύονται δυο ουσιαστικά διαφορετικές δραστηριότητες : Οι τουριστικές πτήσεις με μισθωμένα αεροπορικά μέσα και οι δραστηριότητες αναψυχής στον αέρα όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς η το υπερελαφρο αεροπλάνο / δελταπλανο που εμπίπτουν στην υποπαραγραφο α. Πράγματι παρακάτω στην υποπαραγραφο ε οι παραπάνω δραστηριότητες ( χιονοδρομια / αλεξίπτωτο πλαγιάς ) περιλαμβάνονται στις Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ οι καταδύσεις περιλαμβάνονται στις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής ( στην υποπαραγραφο α, ) αναφέρονται εκ νέου και στο άρθρο 9 (θαλάσσιος τουρισμός ), παράγραφος 3. Θα αναφερθούμε στο θέμα αυτό σε σχόλια για το άρθρο 9.
Τέλος είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες της υποπαραγράφου δ. ( Αναψυχη σε ξενοδοχεία ) δεν έχουν σχέση με τις Υπαίθριες δραστηριότητες Αναψυχής και κατά συνέπεια θα πρέπει να ενταχθούν σε άλλη παράγραφο.
Κατά την άποψη μας το ξεκαθάρισμα και η σωστή διατύπωση αυτής της παράγραφο είναι καθοριστικής σημασίας για όλα τα υπόλοιπα άρθρα αλλά και για το μέλλον του επαγγελματικού μας χώρου.
Πιστεύω ότι πρέπει να συμπληρωθεί και η διάσχιση φαραγγιών (canyoning). Η Ελλάδα έχει απίστευτα όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια σε κάθε μέρος της (π.χ. Σαμοθράκη, Όλυμπος, Πελοπόννησος, Β. Ελλάδα κλπ).
Συμφωνώ με τον κ. Σιδηρόπουλο στο ότι ο όρος ‘αθλητικές δραστηριότητες-διοργανώσεις’ παραπέμπει σε λανθασμένες εντυπώσεις. Οι ορολογίες που υπάρχουν είναι διαφορετικές πλέον.
Συμφωνώ με τον κ. Καρνάκη για τον νόμο για τους οδηγούς βουνού. Δέν γίνεται να χρειάζεται οδηγός βουνού (=εκπαίδευση για να ανεβείς στο Έβερεστ) για να πάει μια ομάδα ανθρώπων μια βόλτα στην Πάρνηθα, και μάλιστα χωρίς χιόνι. Ασφαλώς βέβαια χρειάζεται γνώση και πιστοποίηση από το κράτος ή ό,τι το κράτος προτείνει ως σωστή διαδικασία. Μάλλον όμως έχει γίνει μια αρχή με το ΙΕΚ Στεμνίτσας. Άκουσα ότι και στην Κορινθία ετοιμάζουν αντίστοιχο ΙΕΚ για συνοδούς βουνού.
Καλή συνέχεια στην όμορφη πρωτοβουλία!
έχουν τοποθετηθεί πολύ ορθά οι κύριοι Καρνάκης Γιώργος και Σιδηρόπουλος Στέφανος.
Η λέξη αθλητισμός, πρέπει να αφαιρεθεί καθώς δημιουργεί σύγχυση. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα πρότυπα.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αγκάθι σε κάθε είδους προσπάθεια παροχής υπηρεσιών αθλοτουρισμού.
Στην βάση του ότι ο τουρισμός αυτού του είδους αποσκοπεί στην αναψυχή του τουρίστα/τριάς, θα πρέπει να δωθεί σαφώς ένα πλαίσιο για το ποιος/α μπορεί να ψυχαγωγήσει τον/ην πελάτη/τισσα. Βασικές είναι οι γνώσεις στο αντικείμενο του αθλήματος σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, αλλά και οι γνώσεις ασφαλείας, και μάρκετινγκ, και παροχής Α βοηθειών.
Σίγουρα η πιστοποίηση πρέπει να γίνεται από αξιόπιστους φορείς και όχι αναρμόδιους.
Αλλιώς θα γεμίσει η Ελλάδα από ημιεπαγγελματιες που μόνο κακό κάνουν στο προϊόν του αθλοτουρισμού.
Υπάρχει και το θέμα του από ποιον θα εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες του αθλοτουρισμού. Δεν είναι σκοπός να τρέχουν οι ενδιαφερόμενοι στην Ευρώπη σε σχολές για να πάρουν τα διαπιστευτήρια. Στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε τις ήδη υπάρχουσες δομές και υποδομές δηλαδή (ΤΕΦΑΑ και ΤΟΔΑ), υπάρχουν τμήματα που διδάσκονται μαθηματα για τον Αθλητισμό αναψυχής και για μάρκετινγκ και την οργάνωση του αθλοτουρισμού. Η κατάρτιση των επαγγελματιών του αθλοτουρισμού πρέπει να περνά μέσα από επίσημα κανάλια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και όχι άτυπα.
Ο μόνος λόγος που πρέπει να υπάρχει η πιστοποίηση είναι η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Αλλιώς θα βρεθούμε να έχουμε αγρότες που είναι και οδηγοί βουνού, ή ψαράδες που δίνουν μαθήματα καταδύσεων…
Ο Ποδηλατικός Τουρισμός θα έπρεπε να ναι μια κατηγορία από μόνος του για αρκετούς λόγους και είναι κρίμα που το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις μου 3χρόνια πριν.
Παρ όλα αυτά σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας.
Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες ερευνες/μελέτες ,τις οποίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της European Cyclist Federation https://ecf.com/resources/library/field_topics/tourism-619 και επίσης στην http://www.eurovelo.com
ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
2300 εκατομύρια ημερήσιες ποδηλατικές εκδρομές
20εκατομύρια ποδηλατικές διακοπές ετησίως
9δις έσοδα από ποδηλατικές διακοπές ετησίως
14.5εκ ποδηλατικές διανυκτερεύσεις
οι οποίες διανυκτερεύσεις θα αποφέρουν έσοδα 6.4δις
46εκ.ημερήσιες ποδηλατικές εκδρομές
7δις συνολικά έσοδα
Ο Ποδ.Τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί σε σωστές βάσεις και οι συνοδοί ομάδων επισκεπτών θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια
όπως εμπειρία ποδηλατική
γνώση μηχανικής,πρώτων βοηθειών κλπ κλπ
μέχρι τώρα διάφοροι τυχάρπαστοι ,ντόπιοι και ξένοι εκμεταλεύονται την απουσία νόμων ,κανόνων και ελέγχου και διακινδυνεύουν την σωματική ακεραιότητα των πελατών τους με μόνο στόχο το άπληστο κέρδος.
ερωτήματα όπως
πόσα άτομα θα επιτρέπεται ως μάξιμουμ να συμμετέχουν σε ποδηλατο εκδρομές?
πως θα μπορεί ένας συνοδός ποδηλασίας να ξεναγήσει την ομάδα που ηγείται και φροντίζει χωρίς να έλθει αντιμέτωπος με το σινάφι των ξεναγών? (εννοώ μια μερίδα ανάγωγων ,ημιμαθών που κρύβουν την ημιμάθεια τους πίσω από ενα πτυχίο)
Επειδή και η χώρα μας αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για ποδηλάτες ,πράγμα που σημαίνει αύξηση επισκεψιμότητας σε μήνες χαμηλής κίνησης, σε περιοχές κ κοινότητες απομακρυσμένες και προκαλεί πολλα πολυεπίπεδα οφέλη θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας έμπειρων επαγγελματιών κ ερασιτεχνών με αποδεδειγμένη αγάπη στην ποδηλασία γενικότερα που ασχολούνται με το αντικείμενο αρκετά χρόνια και να προσκληθούν εκπρόσωποι χωρών με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο όπως Ιταλοί κ Γάλλοι με στόχο να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και ορθότερα αυτήν την πολύ σημαντική ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Oφέλη για μικρές και μεσαίες ,ήδη υφιστάμενες ,επιχειρήσεις εστίασης κ διαμονής,ενοικίασης
ποδηλατων, σέρβις ,ταξιδιωτικά γραφεία ,οι οποίες προβάλονται ως Φιλικές για τον Ποδηλάτη μέσα από
το δίκτυο προβολής της ECF και Eurovelo.com
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σύμφωνα με την ECF 100.000νέες θέσεις εργασίας σε όλη την
Ευρώπη Ολοκληρες κοινότητες μπορουν να επωφεληθούν εάν αποτελέσουν ελκυστικό ποδηλατικό
προορισμό δημιουργώντας ένα ποιοτικό τοπικό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών
(χωραφόδρομοι,αγροτικοί δρόμοι,μονοπάτια)το οποίο αναδεικνύει φυσικές ομορφίες και προβάλλει
πολιτιστικά λαογραφικά δρώμενα αλλά και τοπικά προιόντα, εργαστήρια ,οινοποιία,ελαιουργία κλπ
Αύξηση του εισοδήματος των Μέσων Μάζικων Μεταφοράς (λεωφορεία ,τραίνα) αλλά και ιδιοκτητών
ταξί
Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου κ αύξηση εισοδήματος σε όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις τους
μήνες χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάρτιος -Μάιος και Σεπτέμβριος -Νοέμβριος)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Ανάπτυξη εξωστρέφειας μέσω αλληλεπίδρασης
Αναβίωση και ανάδειξη παραμελημένων οικισμών περιοχών
Θετική επίδραση στην Δημόσια Υγεία λόγω της αύξησης των πολιτών που
χρησιμοποιούν το ποδήλατο για ψυχαγωγικούς θεραπευτικούς λόγους
Βιώσιμη κινητικότητα
Πιο ανθρώπινες πόλεις
Επαγγελματική κατάρτιση σε νέες μορφές εργασίας
Περιβαλλοντικα οφελη
Η αύξηση της ζήτησης για εμπειρίες και φυσικές δραστηριότητες στο φυσικό
περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει την καλιέργεια οικολογικής συνείδησης
του τοπικού πληθυσμού αλλά και των επισκεπτών
Σημεία πληροφόρησης ,Σήμανση,Δράσεις Προστασίας
Οι ποδηλατικές διαδρομές μπορούν να συμβάλλουν στην Ανάδειξη,
Προστασία και Σωστή Διαχείριση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Περιορισμοί και εμπόδια για την ανάπτυξη της αγοράς του ποδηλατικού
τουρισμού
Στην παρούσα φάση πολλοί οργανισμοί τουριστικής ανάπτυξης δεν
αναγνωρίζουν αυτήν την δυναμική και ως εκ τούτου έχουν επενδύσει
ελάχιστα σ αυτήν την κατεύθυνση.
Τα υπουργεία που είναι υπεύθυνα για την τουριστική ανάπτυξη
αφιερώνουν πολύ λίγη προσοχή σ αυτό που ονομάζεται
“δραστηριότητες” και συνήθως η ποδηλασία βρίσκεται στο
περιθώριο.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν συνειδητοποιούν ότι
αποτελεί μια πρώτης τάξης επιχειρηματική ευκαιρία
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟ
Ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων ποδ.τουρισμού στις πόλεις και τουριστικές περιοχές από
όπου διέρχονται οι διαδρομές eurovelo .
Νομοθεσία,κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, έλεγχος ποιότητας και
ασφάλειας των επιχειρήσεων ποδηλατικού τουρισμού
Κατάρτιση και πιστοποίηση ξεναγών ποδηλατικών ομάδων μέσω ΙΕΚ ή/και Τουριστικών
Σχολών , (είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση στο
πρόγραμμα Σπουδών , με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα “απόκτησης εμπειρίας
πεδίου”), συνεργασία ξεναγών και επιχειρήσεων ποδ.τουρισμού
Συνεργασία ενοικιαστών ποδηλάτων και τρέιλερ και ξεναγών και τουριστικών γραφείων,
γραφείων ενοικίασης mini van και ΚΤΕΛ (με δυνατότητα μεταφοράς τρέιλερ)
Εξυπηρέτηση ποδηλατοτουριστών ,μεμονομένων ή γκρούπς,από ταξί ,με δυνατότητα
πρόσθήκης αφαιρούμενης σχάρας μεταφοράς ποδηλάτων.
Θα μπορούσα να αναπτύξω πολύ εκτενέστερα όλα τα θέματα που ανέφερα ,όμως πιστεύω πως θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί η ειδική ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του χώρου
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.
AMERICA’S CUP : http://www.americascup.com
VOLVO OCEAN RACE : http://www.volvooceanrace.com
EXTREME SAILING : https://www.extremesailingseries.com/
GC 32 RACING : http://www.gc32racingtour.com/
IMOCA : https://www.imoca.org/en/index/
J CLASS : http://www.jclassyachts.com/
VENDEE GLOBE : https://www.vendeeglobe.org/en/
Παρακαλω να προβλεφθει σε ορεινους οικισμους για τους μονιμους κατοικους να μπορει να παραχωρειται δημοσια εκταση για την οποια θα μπορει ο μονιμος κατοικος να αναπτυξει δραστηριοτητες υπαιθριου τουρισμου τουρισμου αθλητικης αναψυχης
Επειδή μιλάμε για τουρισμό και ιδίως για εναλλακτικό τουρισμό θα πρέπει να βγεί η λέξη «αθλητικός» τουλαχιστον για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού διότι μιλάμε για ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην φύση και όχι για προπόνηση ή προετοιμασία για αγώνα, όπως στις καταδύσεις έτσι και στις λοιπές δραστηριότητες θα πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένες σχολές και εκπαιδευτές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θεωρώ λάθος να υπάρχει υπεύθυνος αποφοίτων φυσικής αγωγής διότι δεν πρόκειται για αθλήματα αλλά για τουριστικές δραστηριότητες και επίσης δεν έχουν εκπαιδευτεί ούτε έχουν γνώσεις πάνω σε αυτές τίς δραστηριότητες μιας και δεν διδάσκονται στα πανεπιστήμια.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακούν οι αμιγώς αθλητικές ομοσπονδίες στον εναλλακτικό τουρισμό και στα επαγγέλματα αυτά διότι θα παραβιάζεται ο αθλητικός νόμος και διότι θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όπου μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.
Σχετικά με την κατηγορία:
Α. Τουρισµός Αθλητικών Διοργανώσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τους τουρίστες που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν, ως θεατές, αθλητικούς αγώνες, συνδυάζοντας χρονικά τις διακοπές τους µε τις αθλητικές διοργανώσεις, όσο και τις οµάδες αθλητών, τους μεμονωμένους αθλητές, τις αποστολές, τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους, που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες και παρατείνουν χρονικά τη διαμονή τους στον τόπο διεξαγωγής του αθλητικού αγώνα.
Πρότασή μας να γίνει ειδικά μια υποκατηγορία για Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Διεθνούς Εμβέλειας (επαγγελματικούς ή μη) λόγω της σημασίας, οικονομικών οφελών και της ιδιαιτερότητας των αγώνων αυτών για
1. την ανάπτυξη της νευραλγικής περιοχής του Αιγαίου, Ιονίου και των λιμένων που θα επιλεχθούν για την εγκατάσταση επαγγελματικών ομάδων ιστιοπλοΐας / προπονητικών καμπ,
2. τη δημιουργία ιστιοπλοϊκών ακαδημιών
3. τη διοργάνωση των αγώνων διεθνούς εμβέλειας όπως το «AMERICA’S CUP WORLD SERIES», VOLVO OCEAN RACE κτλ.
Η διοργάνωση διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας όπως το AMERICA’S CUP, VOLVO OCEAN RACE κτλ. θα προσδώσει στην Ελλάδα την απαιτούμενη διεθνή προβολή που απαιτείται για τη προσέλκυση υψηλού επιπέδου ναυταθλητικού τουρισμού καθώς και θα προετοιμάσει την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου θεσμού ιστιοπλοϊκών αγώνων.
Η δημιουργία βάσεων επαγγελματικών ομάδων θα συντελέσει ουσιαστικά στη προβολή της χώρας μας στα πέρατα της γης και ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού και υποδομών.
Επίσης το σχέδιο νόμου πρέπει να περιλαμβάνει τη συνεργασία της Γ.Γ. Τουρισμού με τους διοργανωτές και φιλοξενούσες αρχές για την εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα επιλεχθούν για τη δημιουργία Κ.Ε.Π.Α.Τ. προκειμένου να δημιουργηθούν προπονητικά καμπ / ιστιοπλοϊκές ακαδημίες στον Ελλαδικό χώρο και στις τοποθεσίες / λιμένες που θα επιλεχθούν και την εγκατάσταση ομάδων συμμετοχής στο America’s Cup, Volvo Ocean Race κτλ. έτσι ώστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρωμένων πακέτων προπονητικού τουρισμού (ανά αθλητική εγκατάσταση σε συνεργασία τοπικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π) να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας την οικονομία και την επιχειρηματικότητα όπως στις πόλεις Αλικάντε και Βαλένθια που έχουν διοργανωθεί οι αγώνες VOLVO OCEAN RACE και AMERICA’S CUP με οικονομικά οφέλη της τάξεως 100 εκ. Ευρώ από την διοργάνωση VOLVO OCEAN RACE και έως 6 δις Ευρώ από τη διοργάνωση του AMERICA’S CUP.
Για την επιτυχή διεκδίκηση ιστιοπλοϊκών αγώνων διεθνούς εμβέλειας και διοργάνωσή τους, χρειάζεται η διεύρυνση του Σχέδιου Νόμου Θεματικού Τουρισμού / νομοθετική διάταξη, ειδικό θεσμικό πλαίσιο και Π.Δ.. Επίσης να περιλαμβάνει τις διοργανωτικές αρχές και φιλοξενούσες αρχές / φορείς που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Α.Ε.) και να επιτρέπει συμφωνίες των αρχών αυτών με Ο.Τ.Α., Περιφέρειες κτλ. για τη διεκδίκηση και διοργάνωση των αγώνων αφού οι διοργανωτικές και φιλοξενούσες αρχές έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα (Πνευματικά, διοργανωτικά κτλ.) αυτών των αγώνων.
Παρόμοιο παράδειγμα στο χώρο της αυτοκίνησης είναι αυτό της F1 (Φόρμουλα 1).
Η έως τώρα διεκδικήσεις και αναθέσεις των αγώνων στην Ελλάδα δεν έχουν τελεσφορήσει λόγω έλλειψης του θεσμικού πλαισίου.
Ιδιαιτερότητες Αγώνων Διεθνούς εμβέλειας όπως το America’s Cup, Volvo Ocean Race κτλ.
1. Η διεκδίκηση διέπεται από μυστικότητα και σύναψη σύμβαση εμπιστευτικότητας είναι προαπαιτούμενο.
2. Δεν μπορεί να ανακοινωθεί στα ΜΜΕ η διεκδίκηση, παρά μόνο η ανάθεση των αγώνων και σε συμφωνία με τους διοργανωτές και «φιλοξενούσες αρχές».
3. Οι διοργανώτριες και φιλοξενούσες αρχές είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Π.χ. America’s Cup Event Authority LLC, The Great Cup BV, Volvo Ocean Race S.L.U. , 1262583 Ontario LTD κτλ.
4. Οι χώρες που διεκδικούν είναι θεμιτό να έχουν αθλητική συμμετοχή (στην περίπτωση της Ελλάδας υποχρεωτική) μιας και δίνετε το δικαίωμα στην ομάδα τη διοργάνωση μέρους των προκριματικών αγώνων στη χώρα εκπροσώπησης.
5. Οι ομάδες συμμετοχής είναι και αυτές Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που εκπροσωπούν Ναυτικό Όμιλο της χώρας που εκπροσωπούν.
6. Οι αγώνες (τελικοί ή προκριματικοί) διοργανώνονται υπό την αιγίδα διεθνών ιστιοπλοϊκών οργανισμών όπως η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Οι Εθνικές Ιστιοπλοϊκές ομοσπονδίες έχουν ρόλο με βάση συμφωνία και καταστατικού με τη διεθνή ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία ή κλάσης.
7. Οι διοργανωτικές αρχές ζητούν την εγγύηση του χώρας που θα φιλοξενήσει τους αγώνες με ρήτρες / Εγγυητικές επιστολές και ο δημόσιος τομέας είναι εγγυητής τέλεσης των όρων της συμφωνίας ανάθεσης.
8. Οι χώρες που επιτυχώς διεκδικούν τους αγώνες, προβαίνουν σε
νομοθετικές ρυθμίσεις και έκδοση Π.Δ. για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.
9. Η χώρα ή χρησιμοποιεί υφιστάμενες υποδομές ή δημιουργεί καινούργιες, παραχωρεί τη χρήση χερσαιών / λιμενικών εδαφών, θαλάσσιο χώρο τέλεσης αγώνων, εναέριο χώρο για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.
Ο όρος «ιστιοπλοΐα αναψυχής» είναι περιοριστικός και προτείνουμε στο
« ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΡΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ» του Σχέδιου Νόμου
να γίνει προσθήκη «Ιστιοπλοϊκών Αγώνων Διεθνούς Εμβέλειας» χωρίς διάκριση εάν είναι επαγγελματικοί ή όχι όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες του παραρτήματος.
Βάσει του Άρθρου 19 του Σχεδίου Νόμου που αναφέρει ότι
1. «Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μπορεί να ρυθμίζονται τυχόν άλλα ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες που αφορούν στην υλοποίηση των διατάξεων του παρόντος μέρους.»
2. την εγκύκλιο πλαισίου λειτουργίας αθλητικού τουρισμού της Γ.Γ.Α. που ήταν αναγκαία και ένα θετικό βήμα για την αναβάθμισή του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας.
3. την Ευρωπαϊκή πολιτικής γαλάζια ανάπτυξης σε θέματα ανάπτυξης παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού
προτείνουμε την:
«Διεκδίκηση και Διοργάνωση Διεθνών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων και δημιουργία ιστιοπλοϊκών βάσεων πολλαπλών χρήσεων»
Από το 1851 το America’s Cup είναι η κορωνίδα των ιστιοπλοϊκών αγώνων διεθνώς. Θεωρείται η F1 της Θάλασσας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αγώνων αυτών είναι ότι αποφέρουν εντυπωσιακά οφέλη στις χώρες όπου διοργανώνονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πόλης Βαλένθια στην Ισπανία, όπου διεξάχθηκε η 32η και 33η διοργάνωση τελικών αγώνων και η οποία αποκόμισε έσοδα της τάξεως των 6 δις ευρώ, δημιούργησε 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσέλκυσε 5,5 εκ τουρίστες.
Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση μέρους των προκριματικών αγώνων στην Ελλάδα το 2019 και 2020 στα πλαίσια του 36ου America’s Cup και διεκδίκηση του 37ου 2021 – 2025. Επίσης έχει τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση μέρους των στάσεων (stop – overs) στην Ελλάδα του 14ου , 15ου και 16ου Volvo Ocean Race και εγκατάσταση της έδρας των Διοργανωτών στην Ελλάδα.
Η προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας μέσω των αγώνων στα επόμενα χρόνια θα απέφερε τεράστια οικονομικά οφέλη και θα γινόταν αιχμή της προσπάθειάς μας να ανακάμψουμε και να διαμορφώσουμε ένα θετικό κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα μέσω χορηγιών (50% εθνικές και 50% παγκόσμιες). Το 90% των χορηγιών θα δαπανηθεί στην Ελλάδα για τη δημιουργία 400 μονίμων θέσεων εργασίας και 1000 εποχικών, για την απόκτηση τεχνολογίας ανθρακονημάτων προκειμένου να ναυπηγηθούν τα ελληνικά σκάφη στην Ελλάδα όρος των αγώνων) καθώς και τη δημιουργία βιομηχανίας προϊόντων στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τεχνολογία και οι υλικοτεχνικές υποδομές που θα αποκτηθούν θα έχουν πολλαπλές μελλοντικές εφαρμογές και χρήσεις.
Στόχος του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού προτείνεται να είναι η δημιουργία έως δώδεκα (12) φορητών βάσεων πολλαπλών χρήσεων για την αθλητική προετοιμασία των ομάδων που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες όπως το America’s Cup, Volvo Ocean Race κτλ. για να μπορέσει να διεκδικήσει αυτές τις αθλητικές διοργανώσεις. Η εγκατάσταση βάσεων αποφέρουν οφέλη της τάξεως των 60 εκ. ευρώ / χρόνο με βάση τη μελέτη της Deloitte.
Η δημιουργία αυτών των βάσεων θα γίνουν η αιχμή διεκδίκησης των αγώνων AMERICA’S CUP, Volvo Ocean Race και δημιουργίας Ελληνικού Πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας γεγονότα που θα προβάλλουν την Ελλάδα παγκόσμια αφού θα καταστεί σοβαρός πόλος έλξης επενδύσεων σε υψηλές υλικοτεχνικές υποδομές (κατασκευή μαρίνων όπου χρειαστεί, κτλ.) και του διεθνούς jetset (ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας που κέρδισε το 34ο AMERICA’S CUP και εκ του κανονισμού, διοργανωτής του 35ου είναι ο Larry Ellison, ιδιοκτήτης της εταιρείας ORACLE). Τα οφέλη από τη διοργάνωση των αγώνων America’s Cup World Series (προκριματικοί αγώνες) ανέρχονται στα 38 εκ. – 55 εκ. ευρώ με βάση τη μελέτη της Deloitte.
Η Ελλάδα με πλεόνασμα ιστορικών γεγονότων συνδεδεμένα με τη θάλασσα όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και του Μαραθώνα, με τη ναυτική υπεροχή της Αθήνας στη θάλασσα με το στόλο του Θεμιστοκλή στην αρχαιότητα και σήμερα με έδρα της ποντοπόρας ναυτιλίας στον Πειραιά και με σημαντικά μουσεία για τη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην προώθηση της δυναμικής της σε ανθρώπινο και τεχνολογικό επίπεδο με τη συμμετοχή της στους ποιο σημαντικούς αγώνες ιστιοπλοΐας.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης και προσέλκυσης του αθλητικού τουρισμού από το
εξωτερικό, της προσέλκυσης διεθνών ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων και της ανάπτυξης των υποδομών φιλοξενίας επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών ομάδων , το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ , τη ΓΓΑ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τις Περιφέρειες και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολυτροπικών βάσεων ιστιοπλοΐας, φιλοξενίας ναυταθλητικών ακαδημιών και για την ανάληψη της διεκδίκησης και διοργάνωσης διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων:
Οι δημιουργία βάσεων και διοργάνωση αγώνων θα προσφέρουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
Α) το Αιγαίο (και Ιόνιο) να γίνει μόνιμος χώρος προπονήσεων των καλύτερων ομάδων (εκπεφρασμένο ήδη ενδιαφέρον)
Β) μεταφορά τεχνογνωσίας σε Ελληνικές ομάδες που θα δημιουργηθούν και θα συμμετέχουν σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στο America’s Cup. Πχ. νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανθρακονημάτων, με ευρύτερες εφαρμογές στην αεροναυπηγική, ναυπήγηση θαλαμηγών κτλ
Γ) Τεράστια προβολή της χώρας, προσέκλυση τουρισμού υψηλού επιπέδου
Δ) Έξυπνη εξειδίκευση για το νησιωτικό χώρο, βασικός στόχος της στρατηγικής Ε 2020
Ε) Γεωστρατηγικά οφέλη έναντι της ανταγωνίστριας Τουρκίας
ΣΤ) Επέκταση της τουριστικής περιόδου
Η) Προσέλκυση κρουαζιέρας “off season” και επέκταση περιόδου παραμονής
Ι) Ανάπτυξη μαρίνων για MEGA yacht / SUPER yacht και ναυτικών ακαδημιών
Για τη διοργάνωση και αθλητική συμμετοχή της Ελλάδας στους μεγαλύτερους και ποιο σημαντικούς αγώνες ιστιοπλοΐας παγκοσμίως, θα ήταν κρίσιμο το όλο έργο να τύχει της υποστήριξης και θεσμικής παρέμβασης της Γ.Γ. Τουρισμού / Ε.Ο.Τ.και της κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης απο το το Υπουργείο Τουρισμού και σε συνεργασία με την ομάδα μας να διεκδικήσουμε και διοργανώσουμε τους αγώνες και αναπτύξουμε τις πολυτροπικές βάσεις ιστιοπλοΐας.
Οικονομικά οφέλη:
America’s Cup World Series: 60 εκ. Ευρώ ανά έτος
America’s Cup: 550 εκ. – 5.5 δις Ευρώ ανά διοργάνωση
Volvo Ocean Race: 100 εκ. – 300 εκ. Ευρώ ανά διοργάνωση
Μεγάλη στιγμή για τον εναλλακτικό τουρισμό που όμως πρέπει να γίνουν σοβαρές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Μια από αυτές στο κομμάτι του ορεινού τουρισμού είναι η εξαφάνιση του βασιλικού νόμου του 36 για τους οδηγούς βουνού που έχει η ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ , ενός νόμου ο οποίος δεν έχει καμία θέση στην εποχή μας και που ουσιαστικά είναι το εμπόδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδηγού βουνού και που έρχεται σε πλήρως αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ελευθερία των επαγγελμάτων βάση του Συντάγματος.
Καταρχήν να συγχαρώ την πρωτοβουλία !
Μικρό αλλά σημαντικό σχόλιο διατύπωσης, αφορά την παράγραφο Β του άρθρου 5 (Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας) και συγκεκριμένα το σημείο α. Προγράμματα υπαιθρίων αθλητικών δραστηριοτήτων. Οπως ορθά ο Ευρωπαικός συνδεσμος εταιρειών υπαιθρίων δραστηριοτήτων έχει ορίσει, οι δραστηριότητες που γίνονται στη φύση – υπαίθριες δραστηριότητες βρίσκονται κάτω απο την ομπρέλα του όρου «active leisure» δηλαδή ενεργός αναψυχή και όχι υπαίθριες – αθλητικές δραστηριότητες.
Αυτό γιατί όταν αναφερόμαστε στη λέξη αθλητισμός το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει σε προπονητές – αθλητές – επιδόσεις το οποίο δεν έχει σχέση με την αναψυχή και τις εμπειρίες που προσπαθούμε να προσφέρουμε οι επαγγελματίες του χώρου. Επίσης στις δραστηριότητες μας μπορούν να συμμετάσχουν σχεδόν όλοι εφόσον είναι υγιείς και όχι μόνο ικανοί, έμπειροι και σχετικοί με το αντικείμενο ενδιαφερόμενοι. Θεωρώ πως ο όρος αθλητικές δραστηριότητες – αθλητικές διοργανώσεις θα πρέπει να παραληφθεί.
Πολύ σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση και ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και όχι μόνο, που όμως θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Όπως και στις καταδύσεις έτσι και στα ορεινά επαγγέλματα θα πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες με άδεια άσκησης επαγγέλματος από το κράτος και οι οποίοι θα πρέπει να έχουν σωστή και σοβαρή μόρφωση (ιδιωτικές – δημόσιες σχολές η επαγγελματικές σχολές του εξωτερικού), σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνονται άδειες σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ερασιτεχνική μόρφωση μέσα από ερασιτεχνικά σωματεία, συλλόγους η αθλητικές ομοσπονδίες. Επίσης θα πρέπει να μπει ένα φρένο σε πάσης φύσεως ομάδες του διαδικτύου (fb κλπ) οι οποίοι και δραστηριοποιούνται παράνομα (διακίνηση μαύρου χρήματος) με διάφορες δραστηριότητες και οι οποίοι κάνουν κακό στους επαγγελματίες του χώρου θέτοντας σε κίνδυνο τους ενδιαφερόμενους πελάτες.
Βασικό πρόβλημα του ορεινού τουρισμού είναι πως δεν υπάρχει αναγνώριση σε επαγγελματικά δικαιώματα με αποτέλεσμα ο καθένας να βαπτίζεται επαγγελματίας, απλά δηλώνοντας στην εφορία την δραστηριότητα του και χωρίς να έχει καμία εκπαίδευση, κάτι που για τους τουρίστες του εξωτερικού είναι απαγορευτικό.Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι οι εταιρίες του εξωτερικού ζητάνε αναγνωρισμενους επαγγελματίες με δυνατότητα ασφάλισης κάτι που αυτήν την στιγμή είναι αδύνατον βάση του χάους που επικρατεί με τα επαγγέλματα στον ορεινό εναλλακτικό τουρισμό.