Η παράγραφος 6 του άρθρου 41Γ του ν.2725/1999 (ΦΕΚ Α’ 121/17.6.1999), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 3057/2002 (ΦΕΚ Α’ 239/10.10.2002), και η οποία αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3372/2005 (ΦΕΚ Α’ 187/2.8.2005) και συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3708/2008 (ΦΕΚ Α’ 210/8.10.2008), αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την έκδοση, διάθεση και γενικά για τον έλεγχο της διακίνησης των εισιτηρίων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3262/2004 (ΦΕΚ 173 Α’), εφαρμόζεται από τις οικείες διοργανώτριες των αγώνων αρχές, ηλεκτρονικό σύστημα. Με κοινή απόφαση των Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Υπουργού των Οικονομικών, και με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ 50 Α’), όπως αυτός ισχύει σήμερα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές, με την εισαγωγή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, θέμα ή λεπτομέρεια, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σε περίπτωση αθέτησης λειτουργίας του παραπάνω συστήματος. Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται ιδίως η έκδοση κάρτας φιλάθλου, η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων, καθώς και συστήματος κεντρικής διαχείρισης εισιτηρίων θεάματος, που να συνεργάζεται, μέσω της κάρτας φιλάθλου, με την κεντρική βάση δεδομένων, οι υπεύθυνοι για τη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για την επεξεργασία κα φύλαξη των δεδομένων, που αυτά παράγουν, οι φορείς και τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ο χρόνος τήρησης αυτών και ο τρόπος καταστροφής τους.».
Στα βασικά φαντάζομαι ότι συμφωνούν όλοι. Ό κάθε φίλαθλος εισέρχεται ονομαστικά στο γήπεδο. Πρέπει να του αντιστοιχεί μία θέση έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρει η αστυνομική αρχή που κάθετε ο καθένας. Σε περίπτωση που ομάδες οργανωμένων οπαδών η και μεμονωμένοι οπαδοί μετακινηθούν συντονισμένα σε άλλες θύρες από εκεί που έχουν αγοράσει εισιτήρια ο αγώνας να διακόπτετε άμεσα. Οι ΠΑΕ θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από τους συγκεκριμένους οπαδούς για την διακοπή σε περίπτωση που προσπάθησαν να σταματήσουν την μετακίνησή των οπαδών στις κερκίδες. Σε αντίθετη περίπτωση να τιμωρούνται και με αφαίρεση βαθμών γιατί είναι αποκλειστική ευθύνη των ΠΑΕ να ελέγχουν ότι ο καθένας έκατσε στην θέση του.
Το ηλεκτρονικό εισητήριο θα πρέπει να είναι εύχρηστο, φτηνό και να απαιτεί ταυτοποίηση στοιχείων.
θα πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένη θέση του φιλάθλου, είτε είναι αυτή διαρκείας είτε είναι για ένα αγώνα.
Η «βία στα γήπεδα» πάντα συνοδεύεται από την προσδοκώμενη όλων: Την καταστολή της.
Η καταστολή μοιάζει να είναι το μόνο δόκιμο μέσο (κατά την πολιτεία) και έτσι (διά ροπάλου) φιλοδοξεί να τη χρησιμοποιεί για να… επιλύει κάθε χρονίζον πρόβλημα της κοινωνίας!
Το «θεσμικό πλαίσιο» εκτός από την καταστολή περιλαμβάνει και τον απόλυτο έλεγχο μέσω της τεχνολογίας.
Οι νόμοι όμως επιβάλλεται να είναι δίκαιοι και να περιέχουν περισσότερη σοφία για να γίνονται άμεσα αποδεκτοί από τους πολίτες που αυτοί με τη σειρά τους θα βοηθούν έμπρακτα στην εφαρμογή τους.
Στο εξωτερικό τα πράγματα λειτουργούν απλά: Η τεχνολογία βοηθά να εντοπίζονται οι υπαίτιοι επεισοδίων και τους απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους, από κάποιο διάστημα έως μόνιμα.
Όπως, απλά, έγινε πρόσφατα με φιλάθλους της Ραπίντ Βιέννης. Τιμωρήθηκαν 62 οπαδοί της με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, ως υπαίτιοι για την εισβολή στο ντέρμπι της προηγούμενης περιόδου κόντρα στην Αούστρια.
Από 100 έως 500 «καλόπαιδα» κάθε ομάδας να τους απαγορευτεί η είσοδος για μια σεζόν θα δούμε τόσα άμεσα αποτελέσματα περιορισμού της βίας σα να στέλνανε σε κάθε αγωνιστική 2.000 επιπλέον ΜΑΤατζίδες στα ελληνικά γήπεδα.
Κομμένο το γηπεδάκι σε όλα τα αθλήματα. Μια εύκολη δουλειά για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Βέβαια, πόσα σωστά μπορείς να περιμένεις από μια χώρα όπου ακόμα «αναζητούνται» οι φίλαθλοι που είναι γνωστοί στο πανελλήνιο από τα καφριλίκια τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες; Γνωστά πρόσωπα που παραμένουν ατιμώρητα.
Από πολιτική βούληση πάσχαμε ανέκαθεν ως χώρα. Και τώρα «η χαμένη πολιτική βούληση» προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσω ενός κράτους που δείχνει πώς θέλει να πορευτεί μόνο κάτω από τη… σημαία της καταστολής και όχι αυτή της λογικής.
Τουλάχιστον, αυτό αποδείξατε κύριοι Κυβερνώντες με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις σας στο «συγγενές» – με αυτή τη διαβούλευση – θέμα των τυχερών παιχνιδιών.
Τα ποδοσφαιρικά σωματεία τέταρτης Εθνικής και κάτω, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το εφαρμόσουν αυτό. Ενα πλήρες τέτοιο σύστημα, κοστίζει περισσότερο απ’ όσο το ρόστερ τους! Χώρια που ούτε με το ηλεκτρονικό εισιτήριο πιάνονται όσοι παρακολουθούν από τα μπαλκόνια των παρακείμενων πολυκατοικιών…