Άρθρο 02 Ορισμοί

1. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ειδική μορφή τουρισμού, η οποία περιλαμβάνει υποβρύχια περιήγηση σε κάθε υδάτινη περιοχή της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών, των προστατευμένων υποθαλάσσιων χώρων, των καταδυτικών πάρκων και των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, ναυαγίων νεότερων ή μεγαλύτερων των 50 ετών από τη βύθισή τους (μνημεία) και των ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων. Οι υδάτινες περιοχές επιλέγονται από τους επισκέπτες-τουρίστες, που συνδυάζουν τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, καθώς και με την εκμάθηση ή την καθοδήγηση κατάδυσης ή με την περιήγηση επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkelling) με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

2. Το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού είναι μόνιμο συμβουλευτικό όργανο που αναφέρεται στον Υπουργό Τουρισμού και στελεχώνεται από επιστήμονες με γνώση και εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται του καταδυτικού τουρισμού, στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, από έναν (1) πάροχο καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής εγγεγραμμένο στο μητρώο του άρθρου 8 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273), καθώς και κατά περίπτωση από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
4. Ο πάροχος καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών, σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης οργανισμού από τον οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί, ή οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης ή και εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού, κατά την έννοια του άρθρου 6 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273).
5. Αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού αποτελούν τα υποθαλάσσια αξιοθέατα που ευρίσκονται ή κατασκευάζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόλοι έλξης τουριστών που ταξιδεύουν στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού, όπως είναι οι Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (EEAX), τα Νεότερα Ναυάγια, τα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα και τα Καταδυτικά Πάρκα.
6. Εθνικό δίκτυο καταδυτικών αξιοθεάτων αποτελεί το σύνολο των οργανωμένων επισκέψιμων υποθαλάσσιων αξιοθεάτων του καταδυτικού τουρισμού της Χώρας.
7. Ως είδη καταδυτικού τουρισμού νοούνται ιδίως η αυτόνομη ή καθοδηγούμενη κατάδυση, η ελεύθερη κατάδυση, η περιήγηση επιφανείας και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), η καταδυτική κρουαζιέρα (live aboard), η υποθαλάσσια περιήγηση με σκάφη υποβρύχιας περιήγησης, η παρατήρηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα (glass bottom σκάφη) ή με άλλα τεχνικά μέσα, έχοντας ως σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

  • 9 Μαρτίου 2020, 14:46 | Νικοσ Πιλάτος

    Στην παράγραφο 5, αλλά και όπου αλλού αναφέρεται για τα αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού, όπως είναι οι Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (EEAX), τα Νεότερα Ναυάγια, τα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα και τα Καταδυτικά Πάρκα, πιστεύω ότι πρέπει να προστεθεί, παρ΄όλο που είναι γνωστό και ΄΄η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας΄΄

  • 7 Μαρτίου 2020, 13:56 | TΣΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σαν δυτης χαιρομαι ιδιαιτερα γι αυτο το μεγαλο βημα,
    που αν και αργησε, τελικα εγινε απο την χωρα μας,
    στον τομεα του καταδυτικου τουρισμου.
    Σιγουρα ο νομος δεν μπορει εξ αρχης να ειναι τελειος και
    θεωρω πολυ χρησιμη αυτη τη ανταλλαγη ιδεων για το στοιχειο
    που ολοι τοσο πολυ αγαπαμε, τη θαλασσα μας.
    Θα ηθελα με την σειρα μου να σταθω στη παραγραφο 7 του συγκεκριμενου
    αρθρου και να τονισω οτι θα πρεπει να ξεκαθαριστει μεσα απο προσθηκη στο αρθρο, οτι η επιτρεπομενη ελευθερη καταδυση, θα γινεται χωρις την χρηση αλιευτικων εργαλειων (πχ ψαροτουφεκο).
    Ευχομαι ολοι να συνδραμουμε για το καλυτερο….

  • 6 Μαρτίου 2020, 10:13 | Σύλογοι ερασυτεχνών αυτοδυτών

    Στο άρθρο 2, παρ. 2, όπου ορίζεται η στελέχωση του Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμό, δεν υπάρχει καμία μέριμνα εκπροσώπησης των χιλιάδων Ελλήνων Ερασιτεχνών Αυτοδυτών.
    Οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αυτοδυτών, νομικά πρόσωπα, αναγνωρισμένα από την πολιτεία μπορούν να συμμετέχουν στο συμβούλιο καταδυτικού τουρισμού, μεταφέροντας πολύτιμες εμπειρίες και εξειδικευμένη γνώση σε θέματα που αφορούν τη κατάδυση στις ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο.
    Οι ελληνικές θάλασσες δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε μονοπώλιο των παρόχων.
    Είναι άδικο να μην υπάρχει εκπροσωπιση των Σύλλογων Ερασιτεχνών Αυτοδυτών και να αποκλείονται συστηματικά από κάθε συμμετοχή που αφορούν τις δραστηριότητές τους.

    Οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αυτοδυτών προτείνουν:
    Να συμπεριληφθεί ένας (1) εκπρόσωπος αναγνωρισμένου από την πολιτεία Συλλόγου ερασιτεχνών αυτοδυτών στο συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού, ο οποίος θα εκλέγεται από τα Διοικητικά συμβούλια τους για να εκπροσωπεί το σύνολο των Ερασιτεχνών αυτοδυτών, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

    Με εκτίμηση,
    Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Ερασιτεχνών αυτοδυτών
    Σ.Ε.Α “Τηθύς’, Σ.Α. Βόλου, Σ.Α. Σάμου, Σ.Α. Αχαΐας “OCEANOS”,
    E.A. Θεσσαλονίκης, Σ. δυτών Ν. Φωκίδας “KRISSAIOS”,
    ΑΥΤΟΔΥΤΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

  • Στην παρ. 7 να προστεθεί πριν τη φράση «με άλλα τεχνικά μέσα» η φράση «με υποβρύχιο δρόνο (drone) και μεταφορά της εικόνας σε δέκτη επί του σκάφους».

  • 26 Φεβρουαρίου 2020, 14:59 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.)

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να δημιουργήσει ένα Νόμο που φαίνεται ότι θα λύσει πολλά χρόνια προβλήματα που απασχολούν την καταδυτική αγορά, και θα δώσει μία νέα πνοή για την περαιτέρω ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού στη χώρα μας.
    Ωστόσο στο τέλος της παραγράφου 4, στον ορισμό του παρόχου καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής, θα πρέπει να προστεθεί και η δραστηριότητα καθοδηγούμενης και οργανωμένης περιήγησης επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling).

    Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της δραστηριότητας της οργανωμένης και καθοδηγούμενης περιήγησης επιφανείας (snorkeling) καθώς αποτελεί μέρος των κατά τον Νόμο δραστηριοτήτων των Καταδυτικών Κέντρων για την αποφυγή παρανόησης ή παρερμηνείας από τις Λιμενικές Αρχές, οι οποίες παρεμποδίζουν τους επαγγελματίες και επιβάλλουν υπέρογκα πρόστiμα. Οι οργανωμένες περιηγήσεις επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα διαθέτουν και ISO Καταδυτικά Πρότυπα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών (recreational diving ISO standards 13289 Snorkelling Excursions, και 13970 Snorkelling Guides). Εξάλλου, πρόσφατη συνάντηση του ΣΥΚΑΚΕΛ στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας θεωρήθηκε λογικό να προστεθεί η δραστηριότητα αυτή, στις δραστηριότητες του παρόχου. Προφανώς παραλήφθηκε εκ παραδρομής.

    Επίσης στην Παράγραφο 2 στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού, που πολύ σωστά δημιουργείτε, ζητούμε να εκπροσωπείται η καταδυτική αγορά από το νόμιμο ενεργό Σωματείο του κλάδου, που γνωρίζει τη λειτουργία αλλά και τα προβλήματά του συνόλου της αγοράς. Παράλληλα ως επίσημος φορέας της αγοράς αποτελεί το κέντρο συσσώρευσης και συγκέντρωσης των προβλημάτων, αναγκών αλλά και τάσεων της καταδυτικής αγοράς και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο έργο του Συμβουλίου. Οι απόψεις ενός μεμονωμένου παρόχου δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν έναν ολόκληρο κλάδο.

  • 26 Φεβρουαρίου 2020, 12:04 | Δημήτρης Γκαλών

    Στο άρθρο 2, παράγραφο 2, αναφέρεται το εξής:

    «Το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού είναι μόνιμο συμβουλευτικό όργανο που αναφέρεται στον Υπουργό Τουρισμού και στελεχώνεται από επιστήμονες με γνώση και εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται του καταδυτικού τουρισμού, στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, από έναν (1) πάροχο καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής εγγεγραμμένο στο μητρώο του άρθρου 8 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273), καθώς και κατά περίπτωση από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»

    Από πότε οι επαγγελματικοί φορείς αναλαμβάνουν συμβουλευτικούς ρόλους σε κρατικούς θεσμούς όπως το υπουργείο τουρισμού;

    Γνωρίζουμε ότι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το συλλογικό όργανο των παροχέων καταδυτικών υπηρεσιών κατέθεσε προτάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω δικηγόρου και προσωπικών επαφών. Το υπουργείο τουρισμού ένταξε ένα μεγάλο μέρος των προτάσεων αυτών, οι οποίες όχι μόνο διασφαλίζουν τα συμφέροντα των επαγγελματιών παροχέων αλλά και μονοπολούν το καταδυτικό προϊόν προς συμφέρον τους, στο νέο σχέδιο νόμου.

    Υπάρχουν όμως, εκτός των παροχέων καταδυτικών υπηρεσιών, και ανεξάρτητοι ερασιτέχνες αυτοδύτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσω των συλλόγων τους. Πέντε είναι οι κύριοι σύλλογοι των ερασιτεχνών αυτοδυτών στην Ελλάδα οι οποίοι απαριθμούν περί των 1000 μελών. Δυστυχώς οι σύλλογοι των ερασιτεχνών δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα τις προθέσεις αλλαγής του νόμου με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχουν άμεσα στη σύνταξη του σχεδίου νόμου.

    Τη στιγμή αυτή βρίσκεται προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το οποίο αφενός «μαντρώνει» τους ανεξάρτητους ερασιτέχνες και τους συλλόγους τους, αφετέρου παραχωρεί, μονοπωλιακά, το δικαίωμα κατάδυσης στα τεκμηριωμένα ιστορικά ναυάγια αποκλειστικά και μόνο στους επαγγελματίες παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής. Θα ήταν πρέπον και αναγκαίο ή να συμπεριληφθεί ένας αντιπρόσωπος των συλλόγων των ερασιτεχνών αυτοδυτών στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού ή να αφαιρεθεί από αυτό ο πάροχος καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής. Οι πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να μονοπωλήσουν, με σκοπό το προσωπικό οικονομικό τους όφελος, τις καταδυτικές δραστηριότητες των ανεξάρτητων ερασιτεχνών αυτοδυτών.

    Με εκτίμηση
    DG

  • 26 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 | Αλέξανδρος Λύκος

    Καλό θα είναι στους παρόδους καταδυτικών υπηρεσιών, να συγκαταλέγονται και οι καταδυτικοί σύλλογοι, οι οποίοι καλό θα ήταν να τους επιτραπεί να διευρυνθούν και οι αρμοδιότητες τους (σε εκπαίδευση και σε δράσεις), ή και ομάδες φυσικών προσώπων που οργανομένα εκτελουν καταδυτικές δραστηριότητες (όπως εξερευνήσεις, καθαρισμούς κλπ).

  • 25 Φεβρουαρίου 2020, 08:51 | Κουλουμπέρης Βασίλειος

    Σε ότι αφορά την παράγραφο δύο (2), ίσως θα ήταν καλύτερα τα καταδυτικά κέντρα να εκπροσωπούνται από έναν σύλλογο ή, σύνδεσμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχαν οι απόψεις ενός μεμονωμένου επαγγελματία, ο οποίος ίσως να μην έχει γνώση των αναγκών ενός συναδέλφου του σε άλλη περιοχή, αλλά οι απόψεις που θα αφορούσαν ολόκληρο τον κλάδο.