Άρθρο 12 Καταργούμενες διατάξεις
- Τα άρθρα 24 και 25 του ν. 2636/1998 (Α΄ 198), περί σύστασης, σύνθεσης, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, το άρθρο 6 του ν. 3270/2004 (Α΄ 187) περί των μελών, της εκτελεστικής γραμματείας και των δαπανών λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και το άρθρο 24 του ν. 3498/2006 (Α΄ 230) περί της διεύρυνσης της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, καταργούνται.
- Το άρθρο 14 του ν. 4875/2021 (Α΄ 250) περί σύστασης, επωνυμίας, σκοπού, λειτουργίας, εποπτείας, διάρκειας και έδρας της «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», καταργείται.
- Το άρθρο 50 του ν. 4688/2020 (Α΄ 101), περί του «Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού», καταργείται. Αποφάσεις του Υπουργού Τουρισμού που έχουν εκδοθεί κατά τον χρόνο δημοσίευσης του παρόντος κατ’ εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4688/2020 (Α΄ 101), περί του «Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού», διατηρούνται σε ισχύ μέχρι το πέρας του χρονικού διαστήματος που ορίζεται σε αυτές.
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
- Άρθρο 12 Καταργούμενες διατάξεις
Συντασσόμενοι πλήρως με τα σχόλια που προηγήθηκαν, θεωρούμε κι εμείς πως θα έπρεπε να επανεξετασθεί η κατάργηση του άρθρου 50 του ν. 4688/2020 (Α΄ 101).
Σαν μία Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια, πιστεύουμε βαθιά πως ο ρόλος του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, όχι μόνο δεν θα πρέπει να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να ενισχυθεί και να συνδράμει θετικά τον νέο θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
Ο Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες ειδικές μορφές τουρισμού και ένας τιμητικός τίτλος όπως αυτός του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά με την απονομή του σε Ιατρούς που δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας, αλλά και σε προσωπικότητες (celebrities ή influencers) που στην εποχή μας μοιράζονται την εμπειρία τους σε επίπεδο ιατρικής υπηρεσιών αλλά και φιλοξενίας τους στην χώρα μας.
Ιδίως η Περιφέρεια θα μπορούσε να ευνοηθεί σημαντικά απονέμοντας για παράδειγμα τον τίτλο αυτό σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των συνόρων ή που έλκουν την καταγωγή τους από κάποια πόλη της Ελλάδας, δίνοντάς τους την τιμή και το κίνητρο να προβάλουν την χώρα μας και το τουριστικό προϊόν της. Εξάλλου πρόκειται για τιμητικό τίτλο που χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την χώρα μας, μόνο οφέλη μπορεί να αντλήσει για τον τουρισμό μας.
Καθώς με την νέα αξιέπαινη πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού θα συνεπικουρείται πλέον και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, κάθε Περιφέρεια πια θα μπορεί να έχει βήμα να προτείνει δράσεις πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά, ο θερμός του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, ως ένα επιπλέον εργαλείο, αναμφίβολα θα βοηθήσει την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος πιο άμεσα και πιο ισόρροπα.
Δραστηριοποιούμαστε στην Κρήτη, έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, και μάλιστα στον Τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που ιδίως τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του Ιατρικού Τουρισμού.
Η κατάργηση του άρθρου 50 του ν. 4688/2020 (Α΄ 101) μας βρίσκει και εμάς αντίθετους καθώς πραγματικά θεωρούμε πως ο θεσμός του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού να αναδείξει τη χώρα μας και το τουριστικό της προϊόν.
Πιστεύουμε βαθιά πως τιμητικοί θεσμού που δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και που αποτελούν τιμή και κίνητρο για εγχώριες αλλά και διεθνείς προσωπικότητες να προβάλουν την χώρα μας ως τουριστικό προορισμό (ακόμη και για ειδικές μορφές τουρισμού), θα πρέπει να συντηρούνται και να αξιοποιούνται για την υλοποίηση των δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού.
Η άρτια κατάρτιση των Ελλήνων Ιατρών, τα επιτεύγματά τους εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, έχουν αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους από το εξωτερικό που στο πλαίσιο της προσέλευσής τους στην χώρα μας για ιατρικούς λόγους, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και να γνωρίσουν την χώρα μας. Σε αυτό το σημείο ο θεσμός του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού έρχεται τόσο να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όσο και να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Μάλιστα συχνά, και οι ίδιοι οι επισκέπτες της χώρας μας που προέρχονται από το εξωτερικό, θεωρούν ύψιστη τιμή και συχνά ακόμη και υποχρέωσή τους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες και τη βοήθεια που έλαβαν στην χώρα μας, αναδεικνύοντας συνάμα και την ταξιδιωτική τους εμπειρία. Ο θεσμός του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, μπορεί να ενισχύσει αυτήν τους την εμπειρία, στις περιπτώσεις που πρόκειται για celebrities ή influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναντίρρητα συμβάλλουν με ταχύτητα και ευρεία απήχηση στην προβολή της χώρας μας και την ανάδειξή της ως ιδανικό προορισμό τουρισμού.
Με την τιμητική δε απονομή του τίτλου αυτού και σε σπουδαίους Έλληνες του Απόδημου Ελληνισμού, θεωρούμε πως θα αποκομισθούν ακόμη περισσότερα οφέλη για τη χώρα μας.
Συντασσόμενοι με την παρέμβαση της ΕΕΑΙ στη διαβούλευση για το συγκεκριμένο άρθρο, θεωρούμε και εμείς πως δεν κρίνεται σκόπιμη η κατάργηση του θεσμού του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού.
Πρόκειται για τιμητικό τίτλο που δεν επιβαρύνει την Εθνική Οικονομία, ενώ σαν θεσμός μπορεί και ενισχύει κάθε μορφή τουρισμού και συμβάλει σημαντικά στην προβολή της χώρας μας και του τουριστικού προϊόντος της διεθνώς.
Μπορούμε να καταθέσουμε πως στην Κλινική μας προσέρχονται κάθε χρόνο πολλά πρόσωπα από το εξωτερικό προσβλέποντας στην Ιατρική Υποβοήθησή τους. Λόγω του διεθνώς εγνωσμένου κύρους των Ιατρών μας αλλά και των υπηρεσιών της Κλινικής μας, ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και αρκετοί celebrities ή influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας τους, οι οποίοι πάντοτε λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας και των ιατρών της εξαιτίας της θετικής εμπειρίας τους κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας. Αυτά τα πρόσωπα με τιμή θα μετατρέπονταν σε Πρεσβευτές του Ελληνικού Τουρισμού στη χώρα τους, ενώ ο ίδιος θεσμός θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο και για αντίστοιχες προσωπικότητες της χώρας μας να προβάλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ιδίως οι Έλληνες ιατροί είναι σε διεθνές επίπεδο γνωστοί, συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια, συνεργάζονται με δομές του εξωτερικού ενώ και οι ίδιοι προσπαθούν με ίδια μέσα και διοργανώνουν ημερίδες και συνέδρια ώστε να επισκέπτονται την χώρα μας ιατροί από το εξωτερικό, να χαίρουν της φιλοξενίας μας και τελικά να γίνονται κι εκείνοι πρέσβεις της χώρας μας στις χώρες τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές φορές με σύστασή τους, πολλά περιστατικά να έρχονται στην Ελλάδα για ιατρική αντιμετώπιση. Είναι καλό η χώρα μας να τιμήσει και αυτούς τους ανθρώπους που αποδεδειγμένα με το έργο τους αναδεικνύουν και προβάλουν την χώρα μας ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς Ιατρικού Τουρισμού.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση του άρθρου 50 του ν. 4688/2020 (Α΄ 101) περί του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού.
Πρόκειται για έναν θεσμό που καταρχήν δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς ο τίτλος είναι τιμητικός και δεν καταβάλλεται αμοιβή στα φέροντα τον τίτλο φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Επιπλέον είναι ένας θεσμός που στηρίζει και ενισχύει τον Ιατρικό Τουρισμό καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους Έλληνες ιατρούς και επιστήμονες που είναι εγνωσμένου κύρους ή που έχουν δυνατότητα άσκησης επιρροής στο ευρύτερο κοινό αγορών προέλευσης επισκεπτών της χώρας μας, να συνεπικουρήσουν το έργο που καταβάλει το Υπουργείο Τουρισμού να αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού και να αναβαθμίσει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν.
Επιπλέον, από την εμπειρία μας στην Ιατρική Υποβοήθηση, και γνωρίζοντας πλείστες περιπτώσεις προσώπων και ζευγαριών με επιρροή και απήχηση στις χώρες προέλευσής τους, που επιλέγουν την Ελλάδα και τους Έλληνες Ιατρούς για την υποβοήθησή τους και καθώς ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της ραγδαίας εξέλιξης των social media και της επίδρασης που αυτά έχουν και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την απήχηση που έχουν οι celebrities ή influencers στα μέσα αυτά και να διατηρήσουμε τον θεσμό του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, ώστε να αποτελέσει ένα μέσο «στρατολόγησής» τους στην προβολή της χώρας μας και στην ανάδειξή της ως ιδανικό προορισμού τουρισμού, σε κάθε μορφή αυτού του τελευταίου.
Επίσης, θεωρούμε πως συχνά ο θεσμός αυτός και κυρίως τα πρόσωπα που φέρουν τον τιμητικό αυτό τίτλο, ιδίως στον χώρο της Ιατρικής και δεδομένης της διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων Ιατρών, λειτουργούν και σαν μια γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες, ιδίως δεύτερης και τρίτης γενιάς που συνήθως έχουν την υπηκοότητα και την νοοτροπία της χώρας τους εξωτερικού όπου ζουν, με την πατρίδα μας.
Τέλος, ενόψει της σύστασης του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, πιστεύουμε βαθιά πως ο θεσμός του Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού θα μπορούσε να συνδράμει και να συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των δράσεων του εν λόγω Συμβουλίου.