ΜΕΡΟΣ Η’ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Άρθρο 57 Βυθίσεις για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας από ιδιώτες – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 41 ν. 3153/2003

Στην παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 3153/2003 (Α’ 153) περί της βύθισης πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών καταφυγίων ιχθύων για βελτίωση υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, προστίθενται δύο τελευταία εδάφια, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και, οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί μπορούν, μετά από έγκριση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, να βυθίζουν σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή πλοία, ναυάγια, πλωτά ναυπηγήματα ή άλλα τεχνητά καταφύγια ιχθύων τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους, με σκοπό τη δημιουργία πυρήνα υποθαλάσσιας ζωής ή την εκπαίδευση ή ξενάγηση αυτοδυτών. Αν η βύθιση πρόκειται να γίνει σε περιοχή που ανήκει στην εκμετάλλευση άλλου φορέα, απαιτείται και η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη αυτού. Η ως άνω δυνατότητα μπορεί να χορηγείται για τη δημιουργία ελεύθερων τεχνητών υποβρυχίων αξιοθέατων του άρθρου 8 του ν. 4688/2020 (Α’ 101) στα καταδυτικά πάρκα του άρθρου 13 του ν. 3409/2005 (Α’ 273). Αν η βύθιση γίνεται σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.».