Άρθρο 49 Κανονισμός λειτουργίας τουριστικής μονάδας – Προσθήκη άρθρου 5Α στον ν. 1652/1986

Στον ν. 1652/1986 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 5Α ως εξής:
«Άρθρο 5Α
Κανονισμός λειτουργίας τουριστικής μονάδας – Εξουσιοδοτική διάταξη
1. Στα καταλύματα τα οποία υπάγονται σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης, ο εκμισθωτής συντάσσει μονομερώς «Κανονισμό λειτουργίας της τουριστικής μονάδας», ο οποίος περιέχει βασικές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα συμμετοχής των χρονομεριστικών μισθωτών επί περιοριστικά αναφερόμενων ζητημάτων. Στον Κανονισμό προσχωρούν υποχρεωτικά οι χρονομεριστικοί μισθωτές υπογράφοντας σχετική δήλωση. Ο Κανονισμός αποτελεί παράρτημα της σύμβασης και περιέχει κατ’ ελάχιστον:
α) καθορισμό των χώρων επί των οποίων τα τουριστικά καταλύματα απολαμβάνουν κοινή χρήση και
β) αναλογία κάθε τουριστικού καταλύματος στις κοινόχρηστες δαπάνες της τουριστικής μονάδας.
2. Οι χρονομεριστικοί μισθωτές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση, την ανάπτυξη και την εν γένει εκμετάλλευση της τουριστικής μονάδας που είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκμισθωτή. Δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις έχουν οι χρονομεριστικοί μισθωτές που έχουν υπογράψει σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης και τους έχει παραδοθεί η κατοχή του μισθίου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού εκδίδεται πρότυπος «Κανονισμός λειτουργίας της τουριστικής μονάδας», κατ’ αναλογία του «Κανονισμού Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας» των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011 (Α’ 180 ).».