Άρθρο 42 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά της αίτησης για αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος ξεναγού της παρ. 1 του άρθρου 34, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερα θέμα σχετικό με την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου.
2. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των ξεναγών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται η οικονομική επιβάρυνση των ξεναγών για την εγγραφή τους στο Μητρώο του άρθρου 37 και τη χορήγηση του Δελτίου Ταυτότητας Ξεναγού, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την τήρηση του Μητρώου.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζονται οι Κανονισμοί Λειτουργίας των σχολών ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν ιδίως το πρόγραμμα σπουδών, τη διάρκεια φοίτησης, καθώς και τον τρόπο εισαγωγής.
5.α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα ταχύρρυθμων προγραμμάτων του άρθρου 41 διάρκειας για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, Ελλήνων ή υπηκόων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απευθύνονται σε αποφοίτους τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Ιστορίας και Εθνολογίας και του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία, πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
β) Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται ο τόπος και ο χρόνος υλοποίησης των ταχύρρυθμων προγραμμάτων του άρθρου 41, η διαδικασία, τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων, ο αριθμός των καταρτιζομένων και η οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή σ’ αυτά. Με όμοια απόφαση και μετά από γνώμη της επιτροπής του άρθρου 70 του ν. 4443/2016 (Α’ 232), καθορίζονται επιπλέον τίτλοι τμημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με γνωστικά αντικείμενα της ιστορίας ή τέχνης για τη συμμετοχή αποφοίτων στα ως άνω προγράμματα.

  • 23 Ιουνίου 2024, 14:49 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στο 5α να προστεθεί απόφοιτοι τμημάτων ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • 20 Ιουνίου 2024, 18:04 | ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

    42-5β = Πολύ θετικό το πιθανό μελλοντικό άνοιγμα και σε αποφοίτους άλλων ΑΕΙ, συναφών επιστημών

  • 19 Ιουνίου 2024, 11:50 | ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

    α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα ταχύρρυθμων προγραμμάτων του άρθρου 41 διάρκειας ΕΩΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ (ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ) για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού,