- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 41 Προγράμματα επιμόρφωσης

1. To Υπουργείο Τουρισμού δύναται να οργανώνει από τη 15η Νοεμβρίου μέχρι την 15η Μαρτίου εκάστου έτους επιμορφωτικά προγράμματα διαρκείας μέχρι τριών (3) μηνών, με την ολοκλήρωση των οποίων χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης άνευ διενέργειας εξετάσεων.
2. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να διοργανώνει ταχύρρυθμα προγράμματα διάρκειας έως δύο (2) μηνών για την κατάρτιση Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφοίτων τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Ιστορίας και Εθνολογίας και του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής, για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού. Τα προγράμματα του παρόντος περιλαμβάνουν: α) τη διδασκαλία μαθημάτων που δεν καλύπτονται από τη διδαχθείσα ύλη των ανωτέρω σχολών και β) πρακτική άσκηση στην τεχνική της διαδρομικής ξενάγησης στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων – εκδρομών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών, στους σπουδαστές χορηγείται πτυχίο ξεναγού.
3. Τα ταχύρρυθμα προγράμματα της παρ. 2 δύνανται να πραγματοποιούνται μέχρι τρεις (3) φορές ανά έτος, λαμβανομένων υπόψη των διαμορφούμενων, ανά χρονική περίοδο, αναγκών για ξεναγούς στην αγορά. Η άριστη γνώση ξένων γλωσσών, κατά το άρθρο 10 του π.δ. 85/2022 (Α’ 232), είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά.
4. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων του παρόντος, το Υπουργείο Τουρισμού προσλαμβάνει ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό κατόπιν έγκρισης σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (A’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, με σύμβαση εργασίας που δεν υπερβαίνει τη διάρκεια του προγράμματος. Οι ειδικότητες και τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού καθορίζονται από τον Υπουργό Τουρισμού με την προκήρυξη πρόσληψης.
5. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των ταχύρρυθμων προγραμμάτων του παρόντος οι καταρτισθέντες αποκτούν αυτόματα τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του ξεναγού σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους των λοιπών σχολών ξεναγών του παρόντος νόμου.
6. Η υλοποίηση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων του παρόντος μπορεί να ανατίθεται απευθείας σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ημεδαπής με τη σύναψη σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Τουρισμού, στην οποία περιγράφονται το ανατιθέμενο έργο, το ύψος της αμοιβής του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ο τόπος, ο χρόνος υλοποίησης, ο αριθμός των καταρτιζομένων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το ύψος της αμοιβής του εκπαιδευτικού ιδρύματος επιμερίζεται στους συμμετέχοντες και τα δίδακτρα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι λεπτομέρειες της καταβολής των διδάκτρων από τους συμμετέχοντες ορίζονται στην υπουργική απόφαση της περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 42.
7. Τα ταχύρρυθμα προγράμματα του παρόντος δύνανται να υλοποιούνται και από Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία κατέχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ σύμφωνα με το Κεφάλαιο Θ΄ του ν. 4763/2020 (Α΄ 254).