Άρθρο 39 Εποπτεία επί των ξεναγών – Κυρώσεις

1. Στο έργο των ξεναγών εποπτεία ασκεί το Υπουργείο Τουρισμού.
2. Η εποπτεία συνίσταται στη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης του παρόντος νόμου.
3. Σε όποιον ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκησή του, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 33, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
4. Σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων τους συνεργάζονται με πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, επιβάλλεται πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή ανακαλείται η Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.) λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης μέχρι έξι (6) μήνες.
5. Σε όποιο πρόσωπο διαφημίζει σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντυπο υλικό, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης του άρθρου 32, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και χωρίς να αναγράφει τον αριθμό μητρώου του, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
6. Για παραβάσεις της υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 42, που διαπιστώνονται από όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος ή από εντεταλμένους υπαλλήλους – ελεγκτές των κατά τόπο αρμόδιων Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Σε περίπτωση νέας υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, ενώ για κάθε επόμενη υποτροπή εντός έτους αφαιρείται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού για διάστημα έως τριών (3) μηνών.
7. Η ποινή της επίπληξης της παρ. 6 καθώς και τα πρόστιμα επιβάλλονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.
8. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της περ. δ της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (Α` 187). Η προσφυγή υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στο ενδιαφερόμενο μέρος. Με την άσκηση της προσφυγής και για το διάστημα της προς άσκηση αυτής προθεσμίας αναστέλλεται η εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.
9. Τα πρόστιμα βεβαιώνονται στην αρμόδια κατά την κείμενη νομοθεσία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190).

  • 24 Ιουνίου 2024, 23:34 | Γεώργιος Μπριλής

    Η παράγραφος 3, δεδομένης της γενικής υποστελέχωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού η οποία επιβαρύνεται από τη νησιωτικότητα, πρέπει να προβλέπει εκχώρηση αντίστοιχης αρμοδιότητας στην αστυνομία και το λιμενικό σώμα αναλόγως της ζώνης αρμοδιότητας ( ελλείψει και τουριστικής αστυνομίας στα περισσότερα μέρη της επικράτειας ). Ακόμη με διευκρινιστική/ κανονιστική διάταξη πρέπει να αποσαφηνιστεί ο τρόπος διεξαγωγής ελέγχου. Ως τώρα όποτε κλήθηκε υπάλληλος Π.Υ.Τ ή άλλη αρμόδια αρχή τήρησης της τάξης (αστυνομία ή λιμενικό) δήλωσαν άγνοια του τρόπου διεξαγωγής ελέγχου και αδυναμία βεβαίωσης διεξαγωγής παράνομης ξενάγησης, ενώ αυτή καταφανώς λάμβανε χώρα.