1. Κατ’ εξαίρεση των άρθρων 33 και 34, δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και χώρους που είχε αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται επιστημονική και ανασκαφική δραστηριότητα, έχουν καθηγητές ανώτατων σχολών ιστορίας και αρχαιολογίας, διευθυντές και καθηγητές ημεδαπών και αλλοδαπών σχολών αρχαιολογίας στην Ελλάδα για ξεναγήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου.
2. Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να ξεναγούν χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία τους μαθητές της τάξης στην οποία διδάσκουν ή σε τάξη του σχολείου όπου υπηρετούν, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων.
3. Στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων, κατά την επίσκεψη αρχηγού κράτους με την αποστολή του, δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία έχει ο αρμόδιος Διευθυντής ή ο υπεύθυνος για την προστασία και διαχείριση του αντίστοιχου χώρου. Μόνιμοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού επιτρέπεται να πραγματοποιούν ξεναγήσεις χωρίς αμοιβή κατόπιν αδείας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων.
4. α) Σε περίπτωση έλλειψης ξεναγού που μπορεί να ξεναγήσει σε ορισμένη γλώσσα, η ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό πραγματοποιείται με τη συνδρομή διερμηνέα που γνωρίζει τη γλώσσα των επισκεπτών.
β) Σε περίπτωση έλλειψης ξεναγού που μπορεί να ξεναγήσει σε ορισμένη γλώσσα και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης με τη συνδρομή διερμηνέα, σύμφωνα με την περ. α), το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού μπορεί, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να χορηγεί κατ’ εξαίρεση ειδική άδεια ξενάγησης σε άτομα, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, σύμφωνα με το άρθρο 32, αλλά έχουν αποδεδειγμένα άριστη γνώση (επίπεδο Γ2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες) της γλώσσας για την οποία παρατηρείται έλλειψη ξεναγού. Οι ανωτέρω πρέπει να είναι απόφοιτοι Τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Ιστορίας και Εθνολογίας ή Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής. Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να ζητεί τη γνώμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, η οποία απαντά μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος. Στην άδεια αναγράφεται η διάρκεια ισχύος της, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος, καθώς και ο τόπος, όπου θα διεξαχθούν οι ξεναγήσεις.
5. Υπήκοοι άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι είναι νόμιμα εγκατεστημένοι στα κράτη αυτά και διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για την εκεί άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του ξεναγού έχουν δικαίωμα προσωρινής και περιστασιακής παροχής υπηρεσιών ξεναγού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 165255/ΙΑ/29.12.2010 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Τουρισμού (Β’ 2157), όπως εκάστοτε ισχύει.
Στην περίπτωση περιστασιακής άσκησης υπηρεσιών ξεναγού από αλλοδαπό εκδίδεται ειδική βεβαίωση του Υπουργείου Τουρισμού που προσκομίζεται στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων για την έκδοση του ξεναγικού εισιτηρίου για τη δωρεάν είσοδό τους στον χώρο.
Στο Υπουργείο Τουρισμού τηρείται Μητρώο Παρόχων υπηρεσιών ξεναγού με προσωρινό και περιστασιακό χαρακτήρα, όπου καταχωρούνται τα στοιχεία εκάστου φυσικού προσώπου για το οποίο έχει εκδοθεί βεβαίωση προσωρινής παροχής υπηρεσιών ξεναγού, ιδίως δε ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, τα στοιχεία επικοινωνίας, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και το χρονικό διάστημα παροχής υπηρεσιών. Το φυσικό πρόσωπο ενημερώνεται για την καταχώρηση των στοιχείων του στο Μητρώο.