Άρθρο 34 Ταυτότητα ξεναγού

1. Το επάγγελμα του ξεναγού ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών από την υποβολή από τους ενδιαφερομένους στο Υπουργείο Τουρισμού αίτησης για αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος ξεναγού, που συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
2 Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού εξετάζει εντός δέκα (10) ημερών τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, προκειμένου να διαπιστώσει τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού.
3. Εάν διαπιστωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων, χορηγείται στον ξεναγό, βεβαίωση για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και εγγραφής του στο οικείο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με το άρθρο 37, η οποία συνοδεύεται από δελτίο ταυτότητας. Ο ξεναγός κατά την άσκηση του επαγγέλματός του φέρει το δελτίο ταυτότητας ξεναγού προκειμένου να επιδεικνύεται σε κάθε διενεργούμενο έλεγχο.
4. Εάν δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, η αρμόδια υπηρεσία δύναται να ζητήσει εγγράφως και πρόσθετα δικαιολογητικά. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άσκησή του, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού ενημερώνει εγγράφως με τεκμηριωμένη απάντηση τον ενδιαφερόμενο ότι δεν δύναται να ασκήσει το επάγγελμα του ξεναγού. Η έγγραφη ενημέρωση γίνεται πριν από την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας άσκησης του επαγγέλματος. Εάν παρέλθει άπρακτη η εν λόγω προθεσμία, θεωρείται ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και χορηγούνται τόσο η βεβαίωση συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων, όσο και το δελτίο ταυτότητας ξεναγού.