ΜΕΡΟΣ Ε’ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ Άρθρο 32 Ορισμοί

Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω.

  • 25 Ιουνίου 2024, 08:11 | Αντζελίνα Π.

    To άρθρο 32 θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα, καθώς περιορίζει αυθαίρετα το πλαίσιο δραστηριοποίησης των διπλωματούχων ξεναγών μόνο σε μουσεία και περίκλειστους χώρους και ως εκ τούτου επιδρά πολύ αρνητικά στο επίπεδο των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της χώρας μας. «Ανοίγει την πόρτα» σε μη επαγγελματίες να παρουσιάζονται ως ξεναγοί, χωρίς κανέναν έλεγχο ή περιορισμό και να παρουσιάζουν την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά όπως θέλουν, ανεξέλεγκτα και χωρίς πιστοποιημένες γνώσεις. Αλήθεια έτσι οραματίζονται οι εκπρόσωποι της Πολιτείας την προώθηση και ενίσχυση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας; Το σύνολο της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, εντός και εκτός αρχαιολογικών χώρων, επιβαλλεται να παρουσιάζεται όπως πρέπει και όπως ανέκαθεν γινόταν, από τους καταρτισμένους επαγγελματίες πιστοποιημένους ξεναγούς, απόφοιτους των σχολών ξεναγών ή απόφοιτους Ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων Πανεπιστημίων που επιτυχώς ολοκληρώνουν τα ταχύρρυθμα ξεναγικά σεμινάρια. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναβαθμίσει αισθητά τις υπηρεσίες του τουρισμού και πολιτισμού, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να πατάσσει τα καθημερινά περιστατικά παράνομων ξεναγήσεων που έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν θέλει να προβάλλει τον τουρισμό ως τη «βαριά μας βιομηχανία». Έχουμε ανάγκη από περισσότερους καλά εκπαιδευμένους πιστοποιημένους ξεναγούς, με αποδεδειγμένες γνώσεις και ξεκάθαρο εργασιακό status, όχι από τον κάθε ημιμαθή με πλημμελείς γνώσεις, που υποδυόμενος τον συνοδό ή ακόμη και τον ξεναγό, θα διαστρεβλώνει την ιστορία και θα παρουσιάζει όπως θέλει τα αξιοθέατα της χώρας.

  • 25 Ιουνίου 2024, 08:36 | Εμμανουελα

    Το άρθρο χρειάζεται διόρθωση και διευκρίνηση. Έτσι όπως εμφανίζεται εδώ δίνει το δικαίωμα στον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ να ξεναγεί εκτός αρχαιολογικων χωρων. Απαράδεκτο για τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με το γεγονός ότι υπάρχουν σχολές ξεναγων στην Ελλάδα, πάνω από πέντε, οι οποίες τι θα κάνουν? Θα παράγουν ανεργους ξεναγους? Απαράδεκτο

  • 25 Ιουνίου 2024, 08:28 | ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

    ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ = 24 Ιουνίου 2024, 00:20 | Σοφία Αβραμίδου (ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΊΟΥ)
    Εγώ θεωρώ σωστό να μπορεί να ξεναγήσει νόμιμα κάποιος πτυχιούχος ιστορίας Αρχαιολογίας κατόπιν έναρξης ατομικής επιχείρησης ή συνεργασίας με τουριστικά γραφεία έχοντας την άδεια μέσω του ταχύρρυθμου σεμιναρίου. Αυτό που θα συστήσω στην υπουργό είναι να εξαλείψει τη γραφειοκρατία για άνοιγμα τουριστικού γραφείου. Με 33 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο έχουμε 1 χιλιάδα με το ζόρι ξεναγούς στο Μητρώο και τουριστικά γραφεία να ανοίγουν με ρυθμούς χελώνας. Υπουργέ συνέχισε και δώσε επιδότηση για έναρξη ατομικών επιχειρήσεων για ξεναγους για να αναθαρρήσουν και οι υπάρχοντες που μάλλον έχουν εγκλωβιστει από την υπαλληλική νοοτροπία. Πάμε όλοι δημιουργικοί και ορεξάτοι για δουλειά και για τον τόπο

  • 25 Ιουνίου 2024, 08:01 | ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

    ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ = 24 Ιουνίου 2024, 00:20 | Σοφία Αβραμίδου
    Εγώ θεωρώ σωστό να μπορεί να ξεναγήσει νόμιμα κάποιος πτυχιούχος ιστορίας Αρχαιολογίας κατόπιν έναρξης ατομικής επιχείρησης ή συνεργασίας με τουριστικά γραφεία έχοντας την άδεια μέσω του ταχύρρυθμου σεμιναρίου. Αυτό που θα συστήσω στην υπουργό είναι να εξαλείψει τη γραφειοκρατία για άνοιγμα τουριστικού γραφείου. Γνωστή μου έκανε 5 μήνες για να πάρει την τελική άδεια. Με 33 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο έχουμε 1 χιλιάδα με το ζόρι ξεναγούς στο Μητρώο και τουριστικά γραφεία να ανοίγουν με ρυθμούς χελώνας. Την ίδια στιγμή τουρίστες πεθαίνουν μόνοι τους στα μονοπάτια γιατί δεν υπάρχει εξωστρέφεια και φροντίδα για να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ολιστικά.. και από αρχαιολογική άποψη και από περιηγητική και από όλα. Γιατί; Γιατί κρύβεται ο κάθε ξεναγός σαν μπαμπούλας στη γωνία να κάνει καταγγελία όποιον συνοδεύει έναν ξένο. Ντροπή! Νοοτροπία του προηγούμενου αιώνα. Αντίπαλοι της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας. Απουσία οράματος και αγκαλιάς ελληνικής φιλοξενίας προς τους επισκέπτες μας. Θα πρέπει ντόπιοι αδειούχοι ξεναγοι να πλημμυριζουν το ίντερνετ και να έχουν γεωγραφικά στοχευμένες διαφημίσεις που θα βλέπουν οι επισκέπτες στα κινητά τους. Ας ξυπνήσουμε όλοι το 2024 και να αφήσουμε πίσω τις φοβίες. Υπάρχει πίτα για όλους. Να μην κυκλοφορεί κανείς ξένος μονάχος. 1 κρουαζιεροπλοιο κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη 2.000 κόσμος. Πού είστε ξεναγοί; Πού είστε που τρέμετε για το επάγγελμα; ούτε 1 δεν προσφέρει υπηρεσίες στους επισκέπτες on the go. Μόνο γκρίνια. Κουράσατε τη νεολαία που έρχεται με όρεξη για την Ελλάδα και αγάπη για τους ξένους. Υπουργέ συνέχισε και δώσε επιδότηση για έναρξη ατομικών επιχειρήσεων για ξεναγους για να αναθαρρήσουν και οι υπάρχοντες που μάλλον έχουν εγκλωβιστει από την υπαλληλική νοοτροπία. Πάμε όλοι δημιουργικοί και ορεξάτοι για δουλειά και για τον τόπο

  • 25 Ιουνίου 2024, 07:13 | Κώστας Καρανάσιος

    Διαβάζω με εκπληξη τα σχόλια που αναφέρονται σε «»κλειστό»» επάγγελμα ξεναγών και αναφωνούν επιτέλους για τον δηθεν διαχωρισμό του τουριστικού συνοδού και του ξεναγού. Αναρωτιέμαι σε τι κοινωνία ζούμε όταν δεν μας ενδιαφέρει η πιστοποίηση και η εξειδίκευση για κάθε επάγγελμα.Βλέπω απόψεις και σχόλια που αναφέρουν ότι κάποιος που κάνει graffiti θα πρέπει να ξεναγεί, ένας μάγειρας, ένας αρχαιολόγος , ένας δάσκαλος , ένας γιατρός και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Άρα με την ίδια λογική μπορεί κανείς χωρίς πιστοποίηση και άδεια να :
    -πραγματοποιήσει μία ανασκαφή εκτός περίκλειστου χώρου.
    -να οδηγήσει όχημα (π.χ λεωφορείο- ΤΡΑΙΝΟ) εκτός εθνικής οδού
    -να διδάξει σε τάξη με παιδιά εκτός σχολικής αίθουσας
    -να κάνει εγχείρηση εκτός νοσοκομείου και να χορηγήσει συνταγές
    -να χτίσει ότι θέλει εκτός ρυμοτομικού σχεδίου κτλ, κτλ.
    Όποιος επιθυμεί να γίνει ξεναγός μπορεί να γίνει σπουδάζοντας στις ανάλογες σχολές που σε παγκόσμιο επίπεδο. Κανένας δεν τον εμποδίζει. Αλλά το να θέλουμε με το στανιό να γίνει ο καθένας ξεναγός χωρίς τις ανάλογες σπουδές και άδεια,είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Ο νόμος μέχρι τώρα ξεκαθάριζε τι επιτρέπεται να κάνει ένας συνοδός και τι ένας ξεναγός. Η έλλειψη ελέγχου σε αυτή τη χώρα μας έχει οδηγήσει μέχρι και σε τραγικά δυστυχήματα. Η παραπληροφόρηση στους επισκέπτες έχει διαμορφώσει διαστρεβλωμένη εικόνα της χώρας και τώρα διαβάζουμε εδώ στα σχόλια ότι το κριτήριο για ξενάγηση πρεέπει να είναι τα reviews??
    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο μεγάλος ασθενής θα είναι ο τουρισμός , (που είναι ήδη με την έλειψη ελέγχων)επιχειρείται να αφεθεί η παρουσίαση της χώρας όπως στους μεταμφιεσμένους λεγεωνάριους στο Κολοσσαίο. Ο ξεναγός είναι ο καθ’ ΄ύλην αρμόδιος και πισοποιημένος αδειούχος επαγγελματίας για την ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ όχι μόνο σε ιστορικό και αρχαιολογικό πλαίσιο -όπως πολλοί νομίζουν.
    Ας κάνει ο καθένας το επάγγελμα που σπούδασε και ασ διαφυλάξει ο καθένας τα του επαγγελματος του χωρίς να μπερδεύεται ως προς την συνάφεια. Όπως ο νοσοκόμος δεν είναι γιατρός, όπως ο αρχαιολόγος δεν είναι ξεναγός , όπως ο ξεναγός δεν είναι δάσκαλός (αν δεν τα έχουν σπουδάσει και τα δύο και έχοντας την ανάλογη άδεια). Αναθεωρήστε, μελετήστε και προστατέψτε την σπουδαιότητα της μετάδοσης της πληροφορίας στους επισκέπτες εντός και εκτός των περίκλειστων χώρων. Οι υπόλοιποι ας ετοιμαστούμε για καταστάσεις μπανανίας αφού βρήκατε την ¨λύση¨ για την επιμόρφωση των επισκεπτών και την καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα. Ετοιμαστείτε για καταστάσεις ιθαγενών που θα ακούμε ακόμα ότι και τα νησιά μας δεν ανήκουν στην Ελλάδα και είμαστε εισβολείς που κατακτήσαμε αυτή τη γη (ήδη λέγονται τέτοια ωραία).Τα παραδείγματα πολλά , ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Και όποιος το έχει καημό να γίνει ξεναγός , να έρθει να το σπουδάσει. Προσοχή όμως θα είστε μόνο σε χώρους κλειστούς γιατί τα υπόλοιπα για την Ελλάδα θα τα εξηγεί το κλιπ της αοιδού της γιουροβίζιον

  • 25 Ιουνίου 2024, 06:25 | Φωτεινή

    Γιατί θέλετε να μεταρρυθμίσετε τον νόμο που κατωχυρώνει το επάγγελμα του ξεναγού;;
    Ο νόμος 710/77 έχει επικαιροποιηθεί και συγχρονιστεί πολλές φορές στο παρελθόν και η τελευταία φορά ήταν το 2022.
    Γιατί απαξιώνεται το επάγγελμα των ξεναγών με την αναδιάρθρωση του πλαισίου της άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού;
    Ουσιαστικά καταργείται την εκπαίδευση που παρέχεται εσείς στις κρατικές σχολές Ξεναγών στη χώρα μας. Στις σχολές αυτές οι ξεναγοί εκπαιδεύονται στο να ξεναγούν όχι μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, συνδέοντας την ιστορία και τον πολιτισμό με τον σημερινό τρόπο ζωής, με τα ήθη και τα έθιμα, με τη φύση και τους Έλληνες, με τις ασχολίες τους και με τις συνήθειες τους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί δείχνοντας στους επισκέπτες μόνο τα αγάλματα, τα αγγεία και τους ναούς.
    Μάλλον δεν είχατε την τύχη να ξεναγηθείτε ποτέ ως τώρα από διπλωματούχο ξεναγό για να εκτιμήσετε αυτό το επάγγελμα..

  • 25 Ιουνίου 2024, 06:04 | Νικολ Π

    Κάποιος έλεγχος θα πρέπει να υπάρχει και σε αυτούς που ως μη ξεναγοί συνοδεύουν τους επισκέπτες μας. Καλό θα ήταν να περνάνε πρώτα κάποιες εξετάσεις, για να έχουν μια στοιχειώδη επάρκεια και πιστοποίηση προτού απευθύνουν λόγο στους τουρίστες της χώρας μας. Πραγματική πρόοδος θα είναι μόνο τότε, αν οριστεί σαφές πλαίσιο για τους επαγγελματίες συνοδούς και υιοθετηθούν κριτήρια για την δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητάς τους.

  • 25 Ιουνίου 2024, 04:57 | Δήμητρα Γιώβου

    Ο Νόμος 710/77 «περί ξεναγών», που έχει τροποποιηθεί και επικαιροποιηθεί αρκετές φορές και μάλιστα τελευταία φορά πρόσφατα, ορίζει το έργο του ξεναγού στην Ελλάδα και όχι μόνο προστατεύει το επάγγελμα αυτό, αλλά και εξασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Ο ξεναγούμενος επισκέπτης έχει το δικαίωμα και την αξίωση για πιστοποίηση αυτής της υπηρεσίας.
    Ο επίσημος ξεναγός έχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Υπουργείο Τουρισμού, όπως επίσης και την ικανότητα να φέρει σε πέρας επαγγελματικά, ποιοτικά και υπεύθυνα τη δουλειά που θα του ανατεθεί. Όντως, ο ξεναγός στην Ελλάδα στις κρατικές Σχολές Ξεναγών παλιότερα του ΕΟΤ κι αργότερα του Υπουργείου Τουρισμού έχει λάβει την αρτιότερη και πληρέστερη μόρφωση, όχι μόνο στα κυρία θέματα της Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, αλλά και σε πλήθος άλλων μαθημάτων, όπως Λαϊκή Τέχνη, Ιστορία του Χριστιανισμού, Θρησκειολογία, Μυθολογία, Γεωλογία, Βοτανική, Τουριστική Νομοθεσία, Τουριστική Ψυχολογία, Πρώτες Βοήθειες, Ορθοφωνία, Τεχνική Ξενάγησης και επιπλέον 110 -παλαιότερα και λιγότερες κατά το ήμισυ πλέον- ημέρες διδακτικών εκδρομών/επισκέψεων στα περισσότερα αξιοθέατα της χώρας μας. Τέτοιες τοποθεσίες είναι όχι μόνο αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μοναστήρια, αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, Εθνικοί Δρυμοί και χώροι αναψυχής, υδροβιότοποι και μέρη με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον. Επίσης, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, νεροτριβές, νερόμυλοι, μπαντάνια κλπ. Επιπλέον, εμείς οι ξεναγοί έχουμε εκπαιδευτεί να ξεναγούμε τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όπως παραδοσιακούς οικισμούς, σε πόλεις, να κάνουμε πεζοπορίες σε φαράγγια, σε δάση, όσο και σε μουσεία, κτήρια, ανάκτορα, μοναστήρια, αλλά και σε διαδρομική ξενάγηση εντός του λεωφορείου καθ’οδόν προς έναν χώρο ή και σε πολλαπλούς σταθμούς ξενάγησης είτε μίας ημέρας, είτε πολλών εν συνέχεια ημερών με τους ίδιους επισκέπτες.
    Σύμφωνα με έκθεση του CEDEFOP (του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) η εκπαίδευση των ξεναγών από τις Σχολές ξεναγών στην Ελλάδα κρίθηκε το 1996 ως η καλύτερη εκπαίδευση ξεναγών στην Ευρώπη και ως πρότυπο εκπαίδευσης, υπόδειγμα για εξαγωγή τεχνογνωσίας στο εξωτερικό σε άλλες χώρες της Ε.Ε., για να μας μιμηθούν και να φτάσουν και αυτές στο επίπεδό μας! Οι ίδιοι οι ξεναγούμενοι δηλώνουν καθημερινά πόσο υπερέχουν σε επαγγελματισμό οι ξεναγοί στην Ελλάδα σε σχέση με ξεναγούς άλλων χωρών της Ευρώπης.
    Στο δια ταύτα: για ποιον λόγο καλούμαστε σε διαβούλευση να αποδομήσουμε έναν τόσο επιτυχημένο επαγγελματικό κλάδο, τη στιγμή που αποδεδειγμένα προσφέρει τα μάλα στον τουρισμό; Γιατί να περιορίσουμε τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας, σε «περίκλειστους χώρους»; Η αλλαγή του νόμου θελουμε να διασφαλίζει την ποιότητα του τουρισμού και τον ελληνικό πολιτισμό ή να εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων tour operators; Στο βωμό τους θέλετε να μας θυσιάσετε;;

  • 25 Ιουνίου 2024, 01:51 | Ελπίδα Συγγελάκη

    Ξεναγός μόνο μέσα σε αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο;
    Αναρωτιέμαι αν ο νομοθέτης που το «σκέφτηκε» αυτό έχει όντως ποτέ παρακολουθήσει ξενάγηση ή έχει σκεφτεί τι είναι ο πολιτισμός και οι παραδόσεις ενός λαού και αν αυτά περιορίζονται με τοίχους ή άλλα όρια.
    Την έννοια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά την έχουν υπόψη; Τόση ικανοποίηση μας έπιασε που εγγράψαμε το ένα και το άλλο στη λίστα, αλλά ξαφνικά δεν αποτελούν κάτι για το οποίο το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι γνωρίζει ποιος τα πρεσβεύει; Παραδόσεις και ήθη και έθιμα; Ιστορικοί τόποι; Φύση; Ευκολάκι!
    Μια χαρά θα ξέρουν να τα παρουσιάσουν η κυρα-Μαρία που έχει το ψιλικατζίδικο, ο κυρ-Θανάσης που έχει και τα δωμάτια, η Ντάσα που χρόνια δουλεύει εδώ, τους ξέρει τους Έλληνες, ο Έρικ που «loves Greece so much» και έρχεται στη χώρα κάθε καλοκαίρι για διακοπές κτλ. κτλ.
    Σας ακούγεται υπερβολικό; Καθόλου! Ένα κράτος που ξοδεύει χρόνια χρήματα στην οργάνωση και εκπαίδευση ειδικευμένου προσωπικού, εν προκειμένω ξεναγών μέσα από σχολές και σεμινάρια με κρατική πιστοποίηση/έλεγχο, και μετά ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον καθένα να εκπροσωπεί τη χώρα, τότε όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει υψηλό ποιοτικά τουρισμό (που είναι αυτό που χρειαζόμαστε, τα στραβά του υπερτουρισμού φωνάζουν ήδη γύρω γύρω στη Μεσόγειο) αλλά και επαγγελματισμό στον αντίστοιχο κλάδο με όσα επακόλουθα μπορεί να έχει να κάνει κάποιος μία δουλειά την οποία έχει μάθει στο πόδι ή ίσως και..στο δάκτυλο του ποδιού.

    Αρχαιολόγος-MSc Αποκατάστασης Αρχιτεκτονικών Μνημείων, ΑΠΘ
    Πιστοποιημένη Ξεναγός

  • 25 Ιουνίου 2024, 01:44 | Σοφία Κοντιζά

    Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι επι 4 χρόνια σπούδασαν κάθε πτυχή της ιστορίας και της αρχαιολογίας της χώρας μας, επομένως τα δίμηνα σεμινάρια πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να τους προσφέρουν το αναντίρρητο δικαίωμά τους στην κατάρτιση στο επάγγελμα του ξεναγου.

  • 25 Ιουνίου 2024, 00:42 | Κώστας Γεωργακόπουλος

    Ως απόφοιτος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, καθώς και ως διπλωματούχος ξεναγός, διεθνής εκπαιδευτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (WFTGA) επιτρέψτε μου να έχω μια πιο σφαιρική επί του θέματος άποψη. Ένα πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας δεν κάνει κάποιον ξεναγό, χρειάζονται και πολλές άλλες δεξιότητες. Ναι μεν αποτελεί μια καλή βάση, είναι όμως αναγκαία η γνώση και άλλων πραγμάτων. Όπως ο καλός ιστορικός-αρχαιολόγος δεν γίνεται καλός εκπαιδευτικός όταν δε διαθέτει παιδαγωγική επάρκεια και αντιλήψεις, το ίδιο συμβαίνει και με τους ξεναγούς.
    Οι σύγχρονες τεχνικές ξενάγησης, που ακολουθούν το πλαίσιο της WFTGA, διδάσκονται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο μόνο στις Σχολές Ξεναγών. Αποτελούν δεξιότητες που κατακτώνται με κόπο και συντελούν στην απογείωση των εμπειριών των επισκεπτών της χώρας μας. Το πως και που θα σταθείς, ποια θα είναι η στάση και η τοποθέτηση του σώματός σου, πως θα δείξεις ένα μνημείο ή ένα αντικείμενο χωρίς να παρεμποδίζεις άλλους δεν έρχονται ως επιφοίτηση αλλά ως κατάκτηση μέσα από επίπονη διαδικασία. Η διδασκαλία επίσης τόσων άλλων αντικειμένων, πλην ιστορίας-αρχαιολογίας, όπως γεωλογία-γεωγραφία, λαογραφία, αρχαία και νεότερη λογοτεχνία κλπ δημιουργεί ολοκληρωμένους επαγγελματίες.
    Το νέο νομοσχέδιο, που περιορίζει τους ξεναγούς εντός μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, των μόνων επαγγελματιών που μπορούν να ανασυνθέσουν αρμονικά και να ερμηνεύσουν ορθά το παρελθόν και το παρόν του τόπου, θα οδηγήσει σε στρατιές ανεπιτήδευτων wannabe»ξεναγών», που σε βάθος χρόνου μόνο κακό θα κάνει στον τουρισμό και στη χώρα μας γενικότερα.

  • 25 Ιουνίου 2024, 00:39 | Γεώργιος Μπριλής

    Ως ακρίτας και μοναδικός τουρκόφωνος διπλωματούχος ξεναγός του νησιού της Χίου, θέλω να τονίσω ότι άρθρο βρίσκεται προς τη λάθος κατεύθυνση πρωτίστως για εθνικούς λόγους. Αφαιρώντας την υποχρεωτική παρουσία του ξεναγού σε οτιδήποτε εκτός οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων ή περίκλειστων (!) μνημείων (το νέο άρθρο δεν κάνει αναφορά ούτε καν σε όλα όσα καλύπτει ο αρχαιολογικός νόμος – π.χ παραδοσιακούς οικισμούς π.χ Μεστά – Πυργί, Κάμπος Χίου, κηρυγμένα μνημεία οργανωμένα και μη – π.χ λεπροκομείο της Χίου, Κάστρο Χίου κλπ -), νομιμοποιεί και αποθρασύνει αυτό που ήδη γίνεται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη τη Μακεδονία ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη και που το ζούμε καθημερινά. Δεκάδες <> από τα απέναντι παράλια περνάνε στα νησιά μας, λένε τρομερές μείζονος ή ελάσσονος σημασίας ανακρίβειες, αποκρύπτουν ιστορικά γεγονότα (π.χ τη σφαγή της Χίου), παρουσιάζουν τα εθνικά μας θέματα κατά το δοκούν. (Έχει τύχει να τους ακούσω να λένε για τη Χίο : κοιτάξτε πόσο κοντά είναι στην Τουρκία και όμως ανήκει στην Ελλάδα, και για το πως η Ελλάδα κατέλαβε παρανόμως τις Οινούσσες ) Δεν το κάνουν μόνο σε γκρουπ ομοφύλων τους, ήδη έχουν επεκταθεί και σε γκρουπ άλλων γλωσσών που επισκέπτονται τα νησιά, φυσικά δεν αποδίδουν φόρους, εισφορές κλπ άρα υπάρχει πολυεπίπεδη εθνική ζημία. Το άρθρο αυτό θα άρει από τα χέρια μας και το τέλευταιο πάτημα που είχαμε για να τους βάλουμε ένα φρένο και να ζητήσουμε ελέγχους. Οι Τούρκοι επισκέπτες της Χίου ή της Λέσβου δε συρρέουν στα αρχαιολογικά μουσεία των δυο νησιών ή τους αρχαιολογικούς τους χώρους, ακόμα και έτσι να ήταν, σε μια ξενάγηση ενός μουσείου πώς να συνδέσεις τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Είμαστε πολλά περισσότερα από μια εφαρμογή που μπορεί να παρουσιάσει μερικά εκθέματα ενός μουσείου, δεν είμαστε αρχαιολόγοι αλλά Πρόξενοι της Χώρας μας, στεκόμαστε ενώπιον τους, απαντάμε τις απορίες τους, και κυρίως καταρρίπτουμε λανθασμένους ισχυρισμούς και παγιωμένες πεποιθήσεις τους. Μια τέτοια αλλαγή του νόμου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη οριακή -ελέω ασυδοσίας και έλλειψης ελέγχων- παρουσία μας στον χώρο που γεννηθήκαμε και στο επάγγελμα που επιλέξαμε, ανοίγει την Κερκόπορτα της νομιμοποίησης των εθνικά επιζήμιων υπαρχουσών καταστάσεων και μάλιστα με μηδενικό οικονομικό όφελος για την εθνική οικονομία, γιατί είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι το επόμενο πρωί της ψήφισης αυτού του άρθρου όλοι αυτοί που διαβαίνουν τα σύνορα καθημερινά θα ασφαλιστούν στη χώρα μας και θα αποδώσουν εισφορές (πόσο μάλλον να καταρτιστούν και να παρουσιάσουν αντικειμενικά τη χώρα μας). Επαιρόμαστε- και καλώς κάνουμε- για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας δυνάμεων ο οποίος έχει τεράστιο κόστος για τη Χώρα και ταυτόχρονα μόνοι μας αποδομούμε ένα όπλο ήπιας ισχύος που έχει η χώρα, παροπλίζουμε το άτυπο διπλωματικό της Σώμα. Είναι εθνικά επικίνδυνο και επιζήμιο.

  • 24 Ιουνίου 2024, 23:22 | Τσούλλου

    Όσοι απόφοιτοι αρχαιολογικων κσι συναφών σχολών θέλουν να γίνουν ξενσγοι και έχουν τα προσόντα μπορούν να γραφτούν στις σχολές ξεναγών!!Για να μπορεί κάποιος να κάνει τον ξεναγό πρέπει να φοιτήσει στη σχολή ξεναγων!!!
    Πως υποβαθμίζετε ένα τόσο σημαντικό επάγγελμα με αυτόν τον τρόπο???!!!
    Ποιές μεγάλες ταξιδιωτικές ξένες εταιρείες βρίσκονται πίσω από αυτό το νομοσχέδιο?Ποιος βάλθηκε να ξεπουλήσει την Ελλάδα μας???!!!

  • 24 Ιουνίου 2024, 23:48 | Δημα Γεωργια

    Στην Ελλάδα ο Ξεναγός ποτέ δεν υπήρξε συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο μνημείο ή μουσείο. Συνοδεύοντας τον επισκέπτη σε διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, θαλάσσιες ή οδικές, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύοντας τα πάσης φύσεως αξιοθέατα της χώρας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της, δηλαδή το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
    Αντί λοιπόν να προωθεί μία ολιστική εμπειρία, καταδικάζεται σε μία τοπική υπηρεσία μίας χρήσης.
    Αντί για την ποιοτική αναβάθμιση επιλέγεται η υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας

  • 24 Ιουνίου 2024, 23:02 | Μαργαρίτα

    Ο Ξεναγός είναι από τα σημαντικότερα επαγγέλματα όσον αφορά τον τουρισμό!
    Είναι ο άνθρωπος που μιλάει για την σημαντική ιστορία του τόπου μας στους τουρίστες κσι αυτός ο οποίος θα κάνει τον τουρίστα να συστήσει την Ελλάδα και να ξαναέρθει!
    Η σχολή ξεναγων ήταν απαιτητική γιατί ο Ξεναγός πρέπει να γνωρίζει πολλά και να μπορεί να λύσει την οποιαδήποτε απορία παρουσιαστεί στους επισκέπτες μας!
    Επίσης εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα αλλά δύσκολα μαθήματα που χρειάστηκε να εξετάσουμε ,είχαμε και πάρα πολλές ημέρες εκδρομών σε όλη την Ελλάδα και τους αρχσιολογικους της χώρους και μνημεία και πάλι κάθε μέρα διαβάζω όλο το βράδυ για να μάθω όλο και περισσότερα για να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη Ξεναγός!
    Πως έρχεστε τώρα να πείτε οτι αρκεί ένα απλό σεμινάριο 3 μηνών κσι κάποιος μπορεί να γίνει Ξεναγός???Εμείς κάναμε τεχνικές ξενάγησης!!!Πως αφήνετε την ιστορία μας στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο που έρχεται από το εξωτερικό κσι θα του επιτρέπετε να συνοδεύει γκρουπ και τουρίστες???!!Θα τους λερι τι???Ευτυχώς που τα μάρμαρα τπυ Παρθενώνα τα πήρε ο Έλγιν στην Αγγλία κσι ότι τα Ελληνικά νησιά είναι τούρκικα???
    Τα έχουμε ακούσει κσι αυτά από συνοδούς χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Ποιός θέλει την υποβιβαση των ξεναγων και επομένως του πολιτισμού μας και της Ελλάδας μας??!!Υπάρχουν σχολές ξεναγών, τις ανοίξατε μετά από πολλά χρόνια…οποίος έχει τα προσόντα να πάει να φοιτήσει στη σχολή ξεναγων!!!
    Σας παρακαλούμε προστατεύστε επιτέλους την Ελλάδα μας!!!

  • 24 Ιουνίου 2024, 22:26 | Γιακουμάκη Κατερίνα

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αυτά που στην ουσία έρχεται να επιφέρει είναι :

    – Η πλήρης απορρύθμιση/αποδόμηση του επαγγέλματος του Ξεναγού και ο περιορισμός του έργου του, αλλάζοντας ριζικά τον ορισμό του Ξεναγού και περιορίζοντας τον μόνο σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, περίκλειστα μνημεία και οργανωμένους ιστορικούς τόπους, μη θεωρώντας τον απαραίτητο εκτός αυτών.

    -Κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της τουριστικής προβολής της χώρας και της-επανειλημμένως διακηρυγμένης από την πολιτεία-αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αποκόπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τη συνολική εικόνα και το παρελθόν της από το παρόν.

    -Παίρνει την ευπρόσωπη εκπροσώπηση της χώρας από τα χέρια των διπλωματούχων ξεναγών και την εμπιστεύεται σε άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα και που δεν διαθέτουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε τα επαγγελματικά προσόντα ούτε και τις απαιτούμενες δεξιότητες για να το κάνουν άρτια, όπως αρμόζει σε μια χώρα με το ιστορικό βάθος και τη γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας. Συχνά τίθενται από τους επισκέπτες ερωτήσεις πάνω σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία.

    Ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι έλεγχοι ενάντια στο φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων, το νομοσχέδιο ουσιαστικά αποδυναμώνει το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχων.
    Το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 36 του 2005, προβλέπει την διαδικασία για την μετακίνηση Διπλωματούχων Ξεναγών από χώρες της Ε.Ε, ομοιοεπαγγελματιών δηλαδή, προς την Ελλάδα, ατυχώς όμως, το άρθρο 32 όπως διατυπώνεται, επιτρέπει στον κάθε ανεκπαίδευτο να ασκεί το επάγγελμα εκτός μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αφαιρώντας εντελώς το έργο της ξενάγησης από τους επαγγελματίες ξεναγούς της Ελλάδας και της Ε.Ε.

    Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών (οι οποίες αποτελούν το πρότυπο της εκπαίδευσης των ξεναγών παγκοσμίως) αφήνει να ρυθμίζονται όλα τα θέματα λειτουργίας τους αποκλειστικά από Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς καμία δέσμευση.
    Να σημειωθεί εδώ ότι το πολυσχιδές πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών ως τώρα αναγνωρίζει και αντανακλά την ανάγκη της πολύπλευρης κατάρτισης των ξεναγών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα παραπάνω ζητήματα, για αυτό το λόγο, προστέθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών Ξεναγών, επί της σημερινής κυβέρνησης, μαθήματα εναλλακτικού τουρισμού, με διδάσκοντες διπλωματούχους ξεναγούς τους οποίους το εν λόγω νομοσχέδιο αποκλείει από αυτήν ακριβώς την μορφή τουρισμού!

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, κλήθηκε από το Υπουργείο να καταθέσει σειρά προτάσεων για την ανανέωση/επικαιροποίηση του νόμου 710/77, το οποίο και έκανε, ουδεμία από τις προτάσεις αυτές ελήφθη υπόψιν και δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου.

    Συνοψίζοντας θεωρούμε απαράδεκτο τον κατακερματισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αποσπασματική πληροφορία και την ανάδειξη σε πρεσβευτή της χώρας και του πολιτισμού της, του παρελθόντος της αλλά κυρίως του παρόντος, τον οποιονδήποτε χωρίς καμία κατάρτιση, εκπαίδευση ή πιστοποίηση.

    Αναμένουμε την ανταπόκριση της Υπουργού Τουρισμού επί του συνόλου των σημείων που ευκρινώς έχουν τεθεί παραπάνω στην επικείμενη συνάντηση μας την Τρίτη 25/6/2024.

  • 24 Ιουνίου 2024, 22:34 | Σοφία Οικονόμου

    Βλέπω να γράφουν αρκετοί φερελπις για τον εναλλακτικό τουρισμό, όπου λέει δε χρειάζεται ξεναγός .
    Καλό αυτό. Τι να πω;
    Όπως τις προάλλες που πελάτισες μου αμερικανίδες μου εξεφρασαν την απορία πώς αντέχουμε στη Ρόδο το χειμώνα όταν όλα κλείνουν και δεν υπάρχει καν αεροπορική σύνδεση…
    Που τους ήρθε αυτό;
    Μα και φυσικά στη διάρκεια ενός food tour όπου η «ξεναγός/συνοδός/ή ότι άλλο θέλει να’ναι» τους έκανε και ξενάγηση, bonus, στην Μεσαιωνική Πόλη

    Εννοείται ότι ο κάθε συνοδός/αρχηπερπατητης/rep θα λέει ότι θέλει στο πούλμαν και έξω απ’αυτό,εφ όσον δε θα είναι σε αρχαιολογικό χώρο η μουσείο. Γιατί; Μα γιατί όχι; Απ’τη στιγμή που δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάμε.
    Όποιος θέλει….οι σχολές ξεναγών είναι ανοιχτές και με δωρεάν φοίτηση.
    Όποιος έχει τα προσόντα ας κάνει αίτηση.

  • 24 Ιουνίου 2024, 22:50 | Μαργαρίτα

    Ζω σε τόπο που ξεναγούν μη διπλωματούχοι ξεναγοί. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας, που λένε ανακρίβειες και δεν προβάλλουν την Ελλάδα αλλα την υποβιβάζουν. Μου κάνει εντύπωση που προτείνετε ένα νομοσχέδιο που απλώς θα ικανοποιήσει τους μεγάλους tour operators αντί να ενισχύσετε τις σχολές ξεναγών που μέχρι πρότινος ήταν από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

  • 24 Ιουνίου 2024, 22:55 | ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΕΝΤΗΣ

    Τα μνημεία που αφορούν τον άνθρωπο γενικότερα στο πλαίσιο της παγκόσμιας κληρονομιάς ανήκουν στον καθένα που επιθυμεί να τα επισκεφτεί και να γνωρίσει την ιστορία τους .Ακριβώς επειδή του ανήκουν όσο και στον καθένα οφείλει κάθε χώρα να του παρασχεθούν όσο το δυνατόν καλλιτερες υπηρεσίες ευρύτερα. Μια από αυτές τις υπηρεσίες είναι εάν το επιθυμεί να του χτίσουν με λέξεις μια όσο το δυνατόν ευρύτερη εικόνα στο μυαλό του. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενημερωθεί για τον χώρο και το μνημείο που βλέπει και του ανήκει και την τρέχουσα κατάσταση του όσον αφορά τη συντήρηση και την ανάδειξη του στο πλαίσιο της παραλαβής του από τα παιδιά μας. Μπορούν οι ξεναγοί των σχολών του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ να ανταπεξέλθουν σε αυτό το ρόλο; ΣΑΦΩΣ! Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί ξεναγοί και έμπειροι αναμφισβήτητα. Μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το ρόλο απόφοιτοι ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ! Το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος περιλαμβάνει τα αναγκαία εφόδια γνώσης όσον αφορά τα μνημεία, αλλά κυρίως την εξύψωση αίσθησης του χρέους της ορθής διαχείρισης αυτών και παράλληλα της ανάγκης μετάδοσης της γνώσης.Αντέχει η ζήτηση γνωριμίας με τα μνημεία και γενικότερα την παγκόσμια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά την συνύπαρξη (ακόμα και τη συνεργασία) μεταξύ ξεναγών ανεξαρτήτου σχολής μάθησης; Γνωρίζουμε όλοι πως ναι! Αντίθετα, παρατηρείται έλλειψη και αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά που ήμουν παρών.Ινδός τουρίστας με την οικογένειά του που επισκέφθηκε την Ακρόπολη Αθηνών το περασμένο έτος, ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα για να επισκεφθεί το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ και δεν υπήρχε ξεναγός που επιθυμούσε.Ίσως ο ίδιος και η σύζυγός του να διάβασαν κάποιο σχετικό βιβλίο πριν ή μετά και να κατανόησαν τον σκελετό των μνημείων που επισκέφθηκαν. Ωστόσο, η επιθυμία τους για παροχή υπηρεσιών από ξεναγό στον χώρο να αφορούσε την κατανόηση και την εμπειρία για τα παιδιά τους. Θέλω να πιστεύω ότι είναι κατανοητό ότι η παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της χώρας μας αποτελεί χρέος και όχι πεδίο συμφερόντων. Πιστεύω δε ισχυρά ότι όλοι έχουν να κερδίσουν σε επίπεδο γνώσεων και πρακτικών, ακόμη και μέ καινοτόμες ιδέες επιχειρηματικότητας μέσω της ανταλλαγής και της συνεργασίας.Ακόμη πιο πολύ πιστεύω ότι οι απόφοιτοι τμημάτων ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ είναι ικανοί να βελτιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι η συνέχεια της πραγματοποίησης της δίμηνης παροχής επιπλέον γνώσης προς τους αποφοίτους ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων με στόχο την ένταξη τους στο επάγγελμα του ξεναγού είναι άκρως απαραίτητη και επείγουσα.

  • 24 Ιουνίου 2024, 22:16 | Αλεξάνδρα Μαρκοπουλου

    Η λειτουργία των ταχύρρυθμων σεμιναρίων είναι απαραίτητο να συνεχιστεί απρόσκοπτα και θεσμοθετημένα σε τακτική βάση.Τα σεμινάρια αυτά δίνουν δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης στους πτυχιούχους Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
    Η πρόταση που κάνει το υπουργείο Τουρισμού με το νέο νομοσχέδιο να έχουν δικαίωμα ξενάγησης εκτός των απολύτως αρμοδίων , που αυτοί είναι οι απόφοιτοι των σχολών ξεναγών καθώς και οι πτυχιουχοι Αρχαιολόγοι και Ιστορικοί που παρακολούθησαν τα ταχύρρυθμα σεμιναρια και πήραν άδεια ξεναγησης, και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι που λέγονται ΣΥΝΟΔΟΙ ,που μπορεί να έχουν γενικές γνωσεις αλλά δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένοι να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρώ πως είναι απαράδεκτη Η ραγδαία αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας δεν σημαίνει ότι πρεπει να ευτελίσουμε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών που αφορούν την παρουσίαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των μνημείων και της Ιστορίας μας αλλά να τις αναβαθμίσουμε ,να τις προβάλλουμε περαιτέρω και σε όλους τους τομείς και με γνώσεις τεκμηριωμένες υψηλών προδιαγραφών.

  • 24 Ιουνίου 2024, 21:04 | Λουράκη

    Παρακαλώ να δημοσιευτεί το σχόλιο μου επιτέλους.
    Επιτέλους το Υπουργείο κατάλαβε οτι ο νομος του 1977 δεν μπορεί πια να ισχύει γιατι οι αναγκες της αγοράς εχουν αλλαξει. Υπαρχουν πολλά ανεργα νέα παιδιά με σπουδες ιστοριας και αρχαιολογίας και με άριστη γνώση ξενων γλωσσων που μπορούν να καλύψουν τις τουριστικες αναγκες σε μια χωρα οπου η παρανομη ξεναγηση οργιάζει λόγω ελλειψης επαγγελματιων ξεναγων. Ας μη κρυβόμαστε πισω απο το δακτυλό μας: η πλειονότητα των ξεναγήσεων στη χωρα γινεται σε μουσεια και αρχαιολογικους χώρους. Με τους 4 αποφοιτους ιστορικων αρχαιολογικων που εισαγονται (στην καλυτερη περιπτωση 4 ατομα) καθε χρονο στη μεταδευτεροβαθμια σχολη ξεναγών, στην οποια διδασκουν οι ιδιοι οι αποφοιτοι των ιστορικων και αρχαιολογικων τμηματων, δεν καλυπτονταινοι αναγκες της αγορας και μενουν ανεργοι εκατονταδες αποφοιτοι των ανωτερω σχολων. Μπραβο στο υπουργειο που επιτελους ανοιξε το επάγγελμα και θα συνεχισει σε τακτικη βαση τα σεμιναρια των ιστορικων αρχαιολογων που τους δικουν την αδεια του ξεναγου! Γιατι στο τελος οι καλύτεροι θα μείνουν στο επαγγελμα. Γι αυτο δεν εχουν τιποτα να φοβουνται οι ξεναγοι, οι οποιοι οπως αναφερουν εχουν αρτια γνωση της δουλειας τους.

  • 24 Ιουνίου 2024, 21:49 | Ελενη

    Το άρθρο είναι σαφές: ένας ξεναγός θα μπορεί να γίνει και σύνοδος, δηλαδή θα υποβαθμιστεί ο ρόλος του, ένας σύνοδος όμως δεν θα γίνει ξεναγός και ταυτόχρονα τη θέση του θα μπορεί να πάρει και ένας οδηγός ταξί, ένας φοιτητής από τη Γερμανία, ένας ζαχαροπλάστης από την Τουρκία κ.ο.κ
    Διάλυση ενός επαγγέλματος που έχει βραβευτεί σε όλη την Ευρώπη και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως.
    Υποβάθμιση του ελληνικού,τουριστικού ποιοτικού προϊόντος.
    Ξεχναμε τις σχολές των ξεναγών, ξεχνάμε τα δίμηνα σεμινάρια των αρχαιολόγων, ξεχνάμε και τους Έλληνες συνοδούς, όλα θα γίνονται από ανειδίκευτα, φτηνά εργατικά χέρια, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, χωρίς ειδίκευση, χωρίς κατάρτιση, χωρίς αγάπη για αυτή τη χώρα και την ιστορία της, το σήμερα και το αύριο της.
    Αφήστε τις ψήφους που θα χάσει η Κυβέρνηση. Υπάρχει πολύς κόσμος εδώ έξω που αναγνωρίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει.
    Ξεχάστε τις ψήφους.

  • 24 Ιουνίου 2024, 20:31 | Πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας

    Ο χαρακτήρας του ‘κλειστού επαγγέλματος’ του ξεναγού μόνο για τους αποφοίτους των τμημάτων διετούς φοίτησης της Σχολής Ξεναγών, που αποκλείει από τη δυνατότητα ξενάγησης τους αποφοίτους των σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας και συναφών Τμημάτων, που επί 4 έτη εντρυφούν στο αντικείμενο είναι πέρα ως πέρα παράλογη. Μάλιστα, όσοι απόφοιτοι Ιστορικών – Αρχαιολογικών και συναφών Τμημάτων εισαχθούν στη Σχολή Ξεναγών, είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν τον υποχρεωτικό διετή κύκλο σπουδών, παρά το γεγονός ότι έχουν επαρκέστατο γνωστικό υπόβαθρο στην Ιστορία, την Αρχαιολογία, την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη και πολιτισμό, κ.ά. ήδη από τις προπτυχιακές τους σπουδές – μολονότι απαλλάσσονται από την παρακολούθηση των μαθημάτων της σχολής ξεναγών (ΦΕΚ 2532/Β /2017, αρ. 12).

    Επιπλέον είναι γνωστόν ότι η ανεργία πλήττει σκληρά τους κλάδους των ιστορικών, αρχαιολογικών, πολιτισμικών και εν γένει των ανθρωπιστικών επιστημών διότι ο κύριος φορέας απασχόλησης των αποφοίτων, που θα έπρεπε να είναι το Δημόσιο, αδυνατεί να τους απορροφήσει. Αυτός είναι ο λόγος που οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ζητούμε να μας δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουμε ελεύθερο επάγγελμα στον τομέα του τουρισμού.

    Είμαστε όλοι επιστήμονες, που σπουδάσαμε επί τέσσερα χρόνια, με έξοδα του κράτους και των οικογενειών μας, και αποτελούμε ένα σημαντικό και -δυστυχώς- αναξιοποίητο δυναμικό στον νευραλγικό τομέα του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, ο οποίος, άλλωστε έχει δυνατότητα αλλά και ανάγκη ενδυνάμωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια ετησίως, επισήμως οι απασχολούμενοι ξεναγοί είναι 575, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του μητρώου ξεναγών του Υπ. Τουρισμού (στοιχεία Ιουνίου 2019).

    Είναι περιττό να αναφερθεί ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία που κατέχουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε άριστα στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του ξεναγού, δεδομένου ότι μας εξασφαλίζουν και με το παραπάνω το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που απαιτείται. Η δίμηνη ταχύρρυθμη κατάρτιση, σε τεχνικά κυρίως και όχι επιστημονικά θέματα, κρίνεται, βάσει του Ν.4093/2012 επαρκής για την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος.

    Για όλους αυτούς τους λόγους ως πτυχιούχοι Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και λοιπών συναφών τμημάτων διεκδικούμε την καθιέρωση των ταχύρρυθμων σεμιναρίων – που θα εστιάζουν σε ζητήματα πρακτικής φύσεως της διεργασίας της ξενάγησης κι όχι σε θέματα γνωστικού περιεχομένου- ως μια πάγια διαδικασία επιμόρφωσης που θα λαμβάνει χώρα σταθερά στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας ως μια εξειδικευμένη επιμόρφωση των αποφοίτων των τμημάτων με στόχο την επαγγελματική προώθηση των πτυχιούχων Ιστορίας-Αρχαιολογίας στον τομέα του Τουρισμού, ενδεχομένως με έναν αυξημένο αριθμό σπουδαστών π.χ. 100 ή 150 ανά σεμινάριο. Θεωρούμε ότι οι κατεξοχήν κατάλληλοι για να ασκήσουμε το επάγγελμα του ξεναγού είμαστε οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και είναι παράλογο να στερούμαστε αυτού του δικαιώματος, επειδή μέχρι σήμερα το επάγγελμα του ξεναγού παρέμενε ένα κλειστό επάγγελμα.

  • 24 Ιουνίου 2024, 20:48 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων είναι αναγκαίος και το εν λόγω νομοσχέδιο στην σωστή κατεύθυνση. Είναι καιρός να εκσυγχρονιστεί μια νομοθεσία που έχει στοιχειώσει το επάγγελμα του ξεναγού τα τελευταία 50 χρόνια. Ο χαρακτήρας του τουρισμού διαρκώς εξελίσσεται και οι εν ενεργεία ξεναγοί δεν επαρκούν ή δεν επιθυμούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις νέες δραστηριότητες/ εμπειρίες όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση.
    Και αν, όπως διάβασα και παραπάνω, το βασικό επιχείρημα-εκβιασμός των ξεναγών προς τη κυβέρνηση είναι η μη ψήφος τους, τελικά δεν είναι και τοσες πολλες.