Άρθρο 31 Πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 έως 4 άρθρου 11 ν. 3105/2003

Στο άρθρο 11 του ν. 3105/2003 (Α’ 29), περί πλήρωσης θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 οι λέξεις «Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ.» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Υπουργείο Τουρισμού» και τίθεται ως προϋπόθεση η πρόβλεψη των σχετικών θέσεων στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, β) στην παρ. 2 διαγράφεται η περ. β) και η υφιστάμενη περ. α) διαμορφώνεται ως αυτοτελής παράγραφος, γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, δ) στην παρ. 4 επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, και το άρθρο 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 11
Πλήρωση θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού
1. Η πλήρωση των θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης γίνεται ύστερα από προκήρυξη που καταρτίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού, εφόσον οι θέσεις έχουν προβλεφθεί στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (A’ 133).
2. Η επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα. Αυτό αποτελείται από το τακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος το οποίο ανήκει σε ανώτερη ή στην ίδια βαθμίδα με την προς πλήρωση θέση.
3. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος και έως ότου δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος της παρ. 2, η επιλογή του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) γίνεται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα που συγκροτείται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και αποτελείται από πέντε (5) μέλη, τα οποία προέρχονται: α) τρία (3) από το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας και ίδιου ή συναφούς γνωστικού πεδίου με τις προς πλήρωση θέσεις και, β) δύο (2) από το Ε.Π. των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) οποιασδήποτε βαθμίδας και ίδιου ή συναφούς γνωστικού πεδίου με τις προς πλήρωση θέσεις.
4. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προκήρυξη των θέσεων Ε.Π., τη διαδικασία επιλογής, τον διορισμό των επιλεγέντων, τις αρμοδιότητες και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.
5. Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης Ε.Π. Α.Σ.Τ.Ε. επιτρέπεται να γίνεται σε συνδυασμό θέσεων είτε Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή είτε Αναπληρωτή Καθηγητή ή Επίκουρου Καθηγητή. Στις περιπτώσεις αυτές οι υποψήφιοι κρίνονται αρχικά από το αντίστοιχο σώμα εκλεκτόρων για τη θέση της ανώτερης από τις δύο βαθμίδες. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν εκλεγεί στη θέση της ανώτερης βαθμίδας, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών συνέρχεται το οικείο εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή στη θέση της κατώτερης βαθμίδας. Στις περιπτώσεις αυτές, στο εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή στην κατώτερη βαθμίδα συμμετέχουν και όλοι οι εκλέκτορες που αποτέλεσαν το εκλεκτορικό σώμα για την ανώτερη βαθμίδα.
6. α. Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, κατατάσσεται, ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα σε προσωποπαγείς θέσεις Καθηγητών Τεχνικών Μαθημάτων ή Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού. Αν τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στα προβλεπόμενα για τις ως άνω θέσεις, το προσωπικό αυτό κατατάσσεται σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του άρθρου 23, υπό την προϋπόθεση ότι κατέχει τα προβλεπόμενα για τις θέσεις αυτές προσόντα. Η ως άνω κατάταξη γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ., που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα και από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων που πρέπει να υποβληθείτο αργότερο σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
β. Όσοι από το προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου είναι κάτοχοι πτυxίων Ανωτάτης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα και σε χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού αποκτήσουν μεταπτυxιακό τίτλο, εξελίσσονται σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας από αυτήν που κατέχουν ύστερα από κρίση από το εκλεκτορικό σώμα της παραγράφου 2.».

  • 25 Ιουνίου 2024, 00:41 | Maria

    Βάσει του άρθρου 4δ του 4521/18 (διάταξη βάσει της οποίας έγινε διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ κατά τη διαδικασία ανωτατοποίησής τους) και κατ’αναλογία με σκοπό τη δίκαιη μεταχείριση, προτείνω το διορισμό και μονιμοποίηση των ωρομίσθιων επιστημονικών συνεργατών της ΑΣΤΕ(με διορισμό χωρίς να αξιολογηθούν από εκλεκτορικό σώμα με βάση το άρθρο 20 ν. 4452/2017 που τους τοποθετεί σε προσωποπαγή θέση με δυνατότητα εξέλιξης σε μέλος ΔΕΠ (επίκουρος καθηγητής) σε περίπτωση προσκόμισης σχετικού διδακτορικού τίτλου.Διαφορετικά την παραμονή τους στην προηγούμενη βαθμίδα. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά θα πρέπει να είναι αφενός η επαναλαμβανόμενες επαναπροσλήψεις στα προηγούμενα έτη, ώστε η διαδικασίσ να βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 για μετατροπή ετήσιων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και αφετέρου το εκπαιδευτικό προσωπικό να έχει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα βάσει του Ν.195/2011 άρθρο 29 ) τουλάχιστον για την κάλυψη θέσεων κατηγορίας του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) ανώτατης εκπαίδευσης δηλαδή πτυχίο Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.
    Το επιστημονικό προσωπικό των ΑΣΤΕ λόγω της ιδιαίτερης φύσης της σχολής, θα πρέπει να απαρτίζεται από έμπειρους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα έχουν τόσο εκπαιδευτική όσο και επαγγελματική εμπειρία και συνάφεια και συσχέτιση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ενεργά στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με διδακτική εμπειρία στις ΑΣΤΕ και τα ακαδημαϊκά προσόντα κάλυψης σχετικής θέσης (πτυχίο, μεταπτυχιακό και δυνατότητα προσκόμισης διδακτορικού τίτλου για προαγωγή σε θέση καθηγητή) συνθέτουν το σύνολο των απαιτούμενων προσόντων κατά αντιστοιχία και αναλογία αντίστοιχων περιπτώσεων μετατροπής ανώτερων σχολών σε ανώτατες.

  • 25 Ιουνίου 2024, 00:07 | Ευδοκία

    Όσον αφορά στην πλήρωση θέσεων Δ.Π. στις ΑΣΤΕ, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα υπάρχει πρόβλεψη για τον διορισμό των επιστημονικών συνεργατών των ανωτέρω σχολών, οι οποίοι κατέχουν συνδυαστικά, διδακτορικό, διδακτική και επαγγελματική εμπειρία καθώς και συγγραφικό έργο.

  • 18 Ιουνίου 2024, 10:54 | Evangelia

    Το άρθρο 6 πρέπει να καταργηθεί καθώς αφορά στην πρώτη εφαρμογή του ν.3105/2003. Ήδη από το 2008, υπηρετεί στις ΑΣΤΕ μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που είχε προσληφθεί με τις διαδικασίες που περιγράφονται παραπάνω, τόσο στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή όσο και στη βαθμίδα του καθηγητή τεχνικών μαθημάτων.

  • 17 Ιουνίου 2024, 12:01 | Emmy

    Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Διδακτορικά ή και Μεταπτυχιακά;
    Εν ενεργεία εκπαιδευτικοί που πληρούν τις προϋποθέσεις φαντάζομαι θα υπάρχει πρόβλεψη να μετακινηθούν στις σχολές.
    Πρόβλεψη για θέση εναλλακτικών μορφών τουρισμού ελπίζουμε να υπάρχει.