Στο άρθρο 9 του ν. 3105/2003 (Α’ 29), περί οργάνων διοίκησης Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης: α) στην παρ. 4: αα) τα εδάφια πρώτο και δεύτερο αντικαθίστανται, αβ) οι περ. β), δ) και στ) αντικαθίστανται, αγ) οι περ. ε) και θ) καταργούνται, β) οι περ. δ), ε) και στ) της παρ. 5 καταργούνται, γ) καταργούνται το τρίτο εδάφιο και η περ. ζ) του τέταρτου εδαφίου της παρ. 6, δ) διορθώνεται η παραπομπή του δευτέρου εδαφίου της παρ. 7, και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Όργανα Διοίκησης Ανώτερων Σχολών
1. Τα Όργανα Διοίκησης των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης είναι:
α. Ο Διευθυντής της Σχολής,
β. Το Συντονιστικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τον Διευθυντή της Σχολής και τους Προϊσταμένους των Τμημάτων.
γ. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος.
δ. Η Συνέλευση του Τμήματος.
2. Αν στη Σχολή λειτουργεί ένα τμήμα, ο Διευθυντής της Σχολής ασκεί και τις αρμοδιότητες του Συντονιστικού Συμβουλίου και του Προϊστάμενου του Τμήματος.
3. Η Συνέλευση του Τμήματος απαρτίζεται από:
α. Τον Προϊστάμενο του Τμήματος ή τον Διευθυντή της Σχολής εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.
β. Τους καθηγητές του Τμήματος.
γ. Έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών του Τμήματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Χρέη γραμματέα της Συνέλευσης του Τμήματος ασκεί διοικητικός υπάλληλος, που ορίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου του Τμήματος.
4. Ο Διευθυντής της Σχολής επιλέγεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού με τριετή θητεία. Η προκήρυξη της θέσης, τα κριτήρια και η διαδικασία πλήρωσης αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού. Ο Διευθυντής της Σχολής έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Κατευθύνει και εποπτεύει το εκπαιδευτικό έργο, καθώς και το έργο των διοικητικών υπηρεσιών της Σχολής.
β. Εισηγείται στο Υπουργείο Τουρισμού την ίδρυση νέων τμημάτων εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του Συντονιστικού Συμβουλίου.
γ. Συντονίζει θέματα διδασκαλίας, σπουδών, εξετάσεων και λειτουργίας της Σχολής.
δ. Μεριμνά για την ορθή κατανομή των πιστώσεων που μεταφέρονται με επιτροπικά εντάλματα.
ε. Καταργείται.
στ. Εισηγείται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού τη συμπλήρωση ή τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού της Σχολής, μετά από πρόταση του Συντονιστικού Συμβουλίου.
ζ. Έχει πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Σχολής.
η. Ορίζει επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη ή έρευνα διαφόρων θεμάτων, ύστερα από εισήγηση του Συντονιστικού Συμβουλίου.
θ. Καταργείται.
ι. Συνυπογράφει τα πτυχία των αποφοίτων των Α.Σ.Τ.Ε..
5. Το Συντονιστικό Συμβούλιο της Σχολής έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Επικουρεί τον Διευθυντή της Σχολής στα καθήκοντά του.
β. Εισηγείται για την ίδρυση νέων τμημάτων εκπαίδευσης.
γ. Εισηγείται στον Διευθυντή της Σχολής επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη ή έρευνα διαφόρων θεμάτων.
δ. Καταργείται.
ε. Καταργείται.
στ. Καταργείται.
ζ. Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα. Συγκαλείται ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή της Σχολής, ο οποίος καταρτίζει και τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
6. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος προέρχεται από τη βαθμίδα των καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών ή επίκουρων καθηγητών, εκλέγεται με τον αναπληρωτή του από τη Συνέλευση του Τμήματος μέχρι δύο συνεχείς κατ` ανώτερο όριο θητείες, καθεμία από τις οποίες έχει τριετή διάρκεια.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντικαταστάτης του, μπορεί να επανεκλεγεί για μια ακόμη θητεία. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Έχει τη γενική εποπτεία της λειτουργίας του Τμήματος.
β. Έχει την ευθύνη εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματός του.
γ. Εισηγείται θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα στον Διευθυντή και στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Σχολής.
δ. Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, συγκαλεί τη Συνέλευση του Τμήματος, προεδρεύει στις συνεδριάσεις της, εισηγείται τα θέματα ημερήσιας διάταξης και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών της.
ε. Συνυπογράφει μαζί με τον Διευθυντή της Σχολής τα πτυχία των αποφοίτων και υπογράφει τα πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάσταση των σπουδαστών.
στ. Υποβάλλει στο Συντονιστικό Συμβούλιο κάθε χρόνο, στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, έκθεση πεπραγμένων για το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο του Τμήματος και προγραμματισμό για το επόμενο σπουδαστικό έτος.
ζ. Καταργείται
η. Εισηγείται στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Σχολής τη συγκρότηση επιτροπών και ομάδων εργασίας για τη μελέτη ή έρευνα διαφόρων θεμάτων.
θ. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, τον Προϊστάμενο του Τμήματος αναπληρώνει ένας καθηγητής του Τμήματος, που εκλέγεται ταυτόχρονα σύμφωνα με τη διαδικασία και τον τρόπο που εκλέγεται και ο Προϊστάμενος του Τμήματος.
7. Κάθε Συνέλευση Τμήματος (Σ.Τ.) απαρτίζεται από τους καθηγητές, τους αναπληρωτές καθηγητές, τους επίκουρους καθηγητές και τους καθηγητές τεχνικών μαθημάτων που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο Τμήμα.
Στη Συνέλευση του Τμήματος μετέχουν και οι καθηγητές του άρθρου 12 του παρόντος, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στη Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να συμμετέχει και ο Διευθυντής της Σχολής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθώς και αιρετός εκπρόσωπος των σπουδαστών, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Συνέλευση του Τμήματος συνέρχεται τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα όταν τη συγκαλεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος ή ζητηθεί γραπτά από το 1/3 του συνόλου των τακτικών μελών του.
Η Συνέλευση του Τμήματος:
α. Συντονίζει τη λειτουργία και μεριμνά για την πρόοδο των μαθημάτων.
β. Εισηγείται την κατανομή του διδακτικού έργου με βάση την ειδίκευση, την καταλληλότητα και την εκπαιδευτική πείρα των διδασκόντων.
γ. Εκλέγει τον Προϊστάμενο του Τμήματος και τον αναπληρωτή του.
δ. Εισηγείται στον Προϊστάμενο του Τμήματος τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αποδοτικότερη λειτουργία του προγράμματος σπουδών και της πρακτικής άσκησης κατά θερινή περίοδο.
ε. Υποβάλλει στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Σχολής εισηγήσεις που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία του Τμήματος.».
Επιτέλους αλλάζει ο τρόπος επιλογής Διευθυντών στις Α.Σ.Τ.Ε. Μήπως και δεί άσπρη μέρα η Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και κρυφτούν όλοι αυτοί που χαίρονται με την κατάντια της. Να δοθεί βάση στα ουσιαστικά προσόντα αυτού/αυτής που θα ηγηθεί της ιστορικής μας Σχολής για να αποκτήσει ξανά την αίγλη της και τη θέση που της αξίζει.
Είναι ανάγκη οι ΑΣΤΕ να στελεχωθούν με περισσότερο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες. Ο Διευθυντής Σχολής, όπως συμβαίνει σε όλες τις Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να επιλέγεται/εκλέγεται μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, με κριτήριο τα επιστημονικά και τα διοικητικά του/της προσόντα, όπως εξάλλου προέβλεπε αρχικά το άρθρο 9 του 3105/2003.