Άρθρο 23 Θέσπιση Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου – Προσθήκη άρθρου 25Ε στον ν. 4276/2014

Στον ν. 4276/2014 (Α’ 155) προστίθεται άρθρο 25Ε ως εξής:
«Άρθρο 25Ε
Θέσπιση Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου
1. Θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου» με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους όπου λειτουργούν Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία. Το Σήμα χορηγείται σε Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία που διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών και διασφαλίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.
2. Το Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου είναι σήμα με ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι το αποσταγματοποιείο πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1.
3. Για την ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων και χώρων εστίασης στο πλαίσιο του παρόντος, εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), περί τουριστικών καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση του οινοτουρισμού.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της παρ. 1, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου, η διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, η καταβολή χρηματικού παραβόλου για τη χορήγηση του ανωτέρω σήματος, και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • Με την ιδιότητα του σημαντικότερου εθνικού φορέα εκπροσώπησης της ιδιωτικής οινοποιίας από το 1949, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει την επέκταση του καθεστώτος επισκέψιμου οινοποιείου στην περίπτωση του αποσταγματοποιείου, καθόσον ο νόμος επιτρέπει ούτως ή άλλως την συστέγασή και συλλειτουργία τους. Είναι ωστόσο απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την χορήγηση τέτοιου σήματος θα είναι εκ του νόμου ακριβώς οι ίδιες για τα οινοποιεία και τα αποσταγματοποιεία ώστε να μην υπάρξουν αντιφατικές υπουργικές αποφάσεις.

  • Χαιρετίζουμε την θέσπιση καθεστώτος επισκέψιμου αποσταγματοποιείου – ποτοποιείου καθώς πρόκειται για σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο για τον κλάδο μας.

    Είναι ωστόσο απαραίτητες οι εξής 3 βελτιώσεις, ήδη στη διατύπωση της εν λόγω νομοθετικής διάταξης και όχι απλώς μέσω των εφαρμοστικών υπουργικών αποφασεων:

    1. Με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει πλέον τη συστέγαση οινοποιείου – αποσταγματοποιείου είναι απαραίτητο οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της παρ. 1 κλπ να είναι οι ίδιες για το επισκέψιμο οινοποιείο και το αποσταγματοποιείο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια επιχείρηση να καλύπτει τις προδιαγραφές για τη μια λειτουργία και όχι για την άλλη.

    2. Στην παρ. 1, θα πρέπει η έννοια του επισκέψιμου αποσταγματοποιείου (όπως και του επισκέψιμου οινοποιείου) να καλύπτει και το χώρο των (ιδιόκτητων ή μακροχρόνιας μίσθωσης) αμπελώνων ή των αγροτεμαχίων παραγωγής της αντίστοιχης πρώτης ύλης. Είναι σημαντικό η επίσκεψη-ξενάγηση όπως και η γευσιγνωσία ποτών με συνοδευτικά εδέσματα να μπορεί να λάβει χώρα πέραν των κλειστών εγκαταστάσεων του αποσταγματοποιείου (ή του οινοποιείου). Εξάλλου, οι φίλοι των αποσταγμάτων (όπως και οι οινόφιλοι) έχουν κάτι τέτοιο ως προτεραιότητα καθόσον έρχονται σε επαφή με τη φύση και την περιοχή του αποσταγματοποιείου και ενημερώνονται για τη διαδικασία παραγωγής των ποτών στην «πηγή» τους.

    3. Παρότι στην παρ. 2 προβλέπεται ότι το σήμα επισκέψιμου αποσταγματοποιείου χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, είναι απαραίτητο, λόγω της συναρμοδιότητας περισσοτέρων Υπουργείων να διασφαλίζεται η διεκπεραίωση της αίτησης μέσω της διαδικασίας «μίας στάσης» (« one-stop ») στο Υπουργείο Τουρισμού.