1. Στο τέλος της υποπερ. ββ της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 (Α’ 118), περί έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τη δημιουργία μαρίνας, προστίθενται στις αναφερόμενες χρήσεις τα κτίρια στέγασης Λιμενικών Αρχών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η υποπερ. ββ διαμορφώνεται ως εξής:
«ββ. Καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, και η κατανομή αυτών ανά τομέα, επί της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα. Μεταξύ των χρήσεων αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, γραφεία/ τράπεζες/κτίρια διοίκησης, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εστιατόρια/αναψυκτήρια/κέντρα διασκέδασης, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού/πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου, κτίρια/γήπεδα στάθμευσης και αποθήκευσης, πρατήρια καυσίμων, κτίρια στέγασης Λιμενικών Αρχών, καθώς και εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Επί λιμενικών έργων μπορούν να καθοριστούν υπαίθριες θέσεις στάθμευσης.».
2. Στην περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993, περί κτιρίων που ανεγείρονται μέχρι την οριογραμμή της ζώνης παραλίας, αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο, προστίθενται νέα εδάφια τέταρτο και πέμπτο, και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ) σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:500 ή 1:1.000 των προτεινόμενων ή/και υφιστάμενων έργων και κατασκευών, στο οποίο εμφαίνονται τα στοιχεία της περίπτωσης β’, η έκταση των προτεινόμενων προσχώσεων στο θαλάσσιο χώρο, η οριοθέτηση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, περιγραφικά στοιχεία όπως το εμβαδόν χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του τουριστικού λιμένα, η μέγιστη κάλυψη στη χερσαία ζώνη και η κατανομή των χρήσεων γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κοινόχρηστοι χώροι και οι συναφείς ρυμοτομικού χαρακτήρα διαρρυθμίσεις (ελεύθεροι χώροι του κυκλοφοριακού δικτύου, κόμβοι εισόδου-εξόδου), η ένταξη των αναγκαίων έργων υποδομής, εντός ευρύτερου περιγράμματος στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα και ο καθορισμός ζώνης ανάπτυξης του έργου στη θαλάσσια ζώνη αντίστοιχα. Ο ελάχιστος αριθμός οικοδομικών τετραγώνων για εμβαδόν χερσαίας ζώνης μικρότερο των δέκα χιλιάδων (10.000) τ.μ. ορίζεται σε δύο (2).
Τα κτίρια ανεγείρονται μέχρι την οριογραμμή της ζώνης παραλίας, πλην ειδικών κατασκευών, απαραίτητων για την εξυπηρέτηση του τουριστικού λιμένα, οι οποίες κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να χωροθετούνται και να κατασκευάζονται επί λιμενικών έργων. Οι ειδικές αυτές κατασκευές είναι ο πύργος ελέγχου ναυσιπλοΐας, οι υποσταθμοί και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την ηλεκτροδότηση των σκαφών, το πυροσβεστικό συγκρότημα, ο οικίσκος σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων και φύλαξης σκαφών, εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. και οι τουαλέτες ατόμων με αναπηρία. Για τον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού εφαρμόζεται το άρθρο 62 του ν. 5092/2024 (Α’ 33). Η υποβολή του δικαιολογητικού του παρόντος είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες τουριστικών λιμένων,».
3. Το δεύτερο εδάφιο της υποπερ. γγ) της περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 2160/1993, περί δικαιολογητικών για τη χωροθέτηση και παραχώρηση ζωνών αγκυροβολίου και καταφυγίων τουριστικών σκαφών, αντικαθίσταται ως εξής:
«γγ) σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:1.000 των προτεινόμενων έργων και εγκαταστάσεων, στο οποίο εμφαίνονται τα στοιχεία της περίπτωσης β, η έκταση των προτεινόμενων προσχώσεων στο θαλάσσιο χώρο, η οριοθέτηση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, περιγραφικά στοιχεία όπως το εμβαδόν της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του τουριστικού λιμένα, και υφιστάμενων η προτεινόμενων υποδομών, οι προτεινόμενες χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης. Τα κτίρια εγείρονται μέχρι τη γραμμή παραλίας, πλην ειδικών κατασκευών για την εξυπηρέτηση του τουριστικού λιμένα οι οποίες κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να χωροθετούνται και να κατασκευάζονται επί λιμενικών έργων, όπως ορίζεται στην περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 31, υπό την επιφύλαξη του Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220).».
Η προτεινόμενη διάταξη στο άρθρο 10 του σχεδίου είναι πολύ θετική, και θα λύσει υφιστάμενα προβλήματα οφειλόμενα στην έλλειψη νομοθετικής πρόβλεψης για ειδικές κατασκευές επί λιμενικών έργων.
Δύο μόνο συμπληρωματικές προτάσεις εδώ:
(α) Προτείνεται η πρόβλεψη για κατασκευή τουαλετών επί λιμενικών έργων να μην περιορίζεται στα άτομα με αναπηρία, αλλά να επιτρέπονται τουαλέτες για το γενικό κοινό (πληρώματα, επισκέπτες κ.λπ.) με υποχρεωτική πρόβλεψη για ΑΜΕΑ.
(β) προτείνεται να προβλεφθεί και σταθμός λυμάτων/σεντινόνερων, δεδομένου ότι πρόκειται για μικρή κατασκευή/εξοπλισμό, εντούτοις απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών.