Άρθρο 6 Κίνητρα για την κατασκευή μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 10Α ν. 4002/2011

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 10Α του ν. 4002/2011 (Α’ 180), περί σύστασης διηρημένων οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών στα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας, προστίθεται περ. γ, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. α. Επί των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που περιλαμβάνονται στα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας της υποπερ. ζζ` της υποπαρ. α` της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α` 155), επιτρέπεται η σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών, οριζόντιων και κάθετων, κατά τις κείμενες διατάξεις και η σύσταση ή μεταβίβαση σε τρίτους ενοχικών και εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ` αυτών. Το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό διάστημα δέκα (10) τουλάχιστον ετών.
β. Η περ. α` εφαρμόζεται μόνον εφόσον συντρέχουν σωρευτικώς οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
αα. Τα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας αναπτύσσονται σε γήπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των πενήντα χιλιάδων (50.000) τ.μ. και μέχρι εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) τ.μ.
ββ. Τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά πληρούν έξι (6) κριτήρια κτιριοδομικής και πολεοδομικής αναβάθμισης.
γ. Για τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών επί των μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας δεν εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 1024/1971 (A’ 232)».
2. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 10Α του ν. 4002/2011, περί του συντελεστή δόμησης των Μικτών Τουριστικών Καταλυμάτων Μικρής Κλίμακας, προστίθενται τρία εδάφια, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Τα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο συντελεστής δόμησης είναι ενιαίος για το σύνολο του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2 και ειδικώς για τα κατοικημένα νησιά, πλην των νήσων Κρήτης, Κέρκυρας, Εύβοιας και Ρόδου, το 0,12. Για τον υπολογισμό της μέγιστης εκμετάλλευσης και των λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης, η έκταση στην οποία αναπτύσσεται το μικτό τουριστικό κατάλυμα νοείται ως ενιαίο σύνολο. Εφόσον στα μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας περιλαμβάνονται ξενοδοχείο πέντε (5) αστέρων και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής κατά το στοιχείο β) της υποπερ. δδ της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, το ποσοστό των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, που δύνανται να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως, προσαυξάνεται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) και ο συντελεστής δόμησης προσαυξάνεται κατά 0,02. Ο εν λόγω συντελεστής δόμησης αφορά μόνο την κατασκευή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Ειδικότερες διατάξεις, με τις οποίες έχουν καθορισθεί μικρότεροι συντελεστές δόμησης ή αυστηρότεροι όροι και περιορισμοί δόμησης για την τουριστική αξιοποίηση συγκεκριμένων γηπέδων, διατηρούνται σε ισχύ.».

  • 16 Ιουνίου 2024, 09:38 | Φίλιππος Παπανικολάου

    Καλό είναι να υπάρξουν κίνητρα και πρόβλεψη για την ίδρυση και λειτουργία ειδικών εγκαταστάσεων αθλητικού τουρισμού, με δημιουργία γυμναστηρίων, χώρων άθλησης και οικίσκων διαμονής αθλητών.

  • 14 Ιουνίου 2024, 14:41 | Vasily Psarommatis

    Bravoo