Άρθρο 4 Προθεσμία περιβαλλοντικής αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής – Προσθήκη άρθρου 7Α στον ν. 4276/2014

Στον ν. 4276/2014 (Α’ 155) προστίθεται άρθρο 7Α ως εξής:
«Άρθρο 7Α
Προθεσμία περιβαλλοντικής αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής
1. Τα τουριστικά καταλύματα της παρ. 2 του άρθρου 1, που διαθέτουν, μέχρι την 1η Ιουλίου 2024, Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία της δραστηριότητάς τους ή έχουν λάβει έγκριση λειτουργίας της δραστηριότητας, λειτουργούν νόμιμα, ακόμα και αν έχει λήξει η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εφόσον έχει κατατεθεί, μέχρι την 1η Ιουλίου 2024, αίτημα για την έκδοσή της στην αρμόδια υπηρεσία.
2. Στα τουριστικά καταλύματα που διέθεταν Ε.Σ.Λ. ή γνωστοποίηση λειτουργίας της δραστηριότητας ή έγκριση λειτουργίας της δραστηριότητας, και λόγω λήξης της Α.Ε.Π.Ο. έχει ανακληθεί το Ε.Σ.Λ. ή έχει διακοπεί η λειτουργία της δραστηριότητας, επαναχορηγείται το Ε.Σ.Λ. και επιτρέπεται, μετά από απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, η λειτουργία της δραστηριότητας, εφόσον μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία αίτημα για την έκδοση ή παράταση της Α.Ε.Π.Ο. ή την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.).
3. Οι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής της παρ. 3 του άρθρου 1, που διαθέτουν, μέχρι την 1η Ιουλίου 2024, Ε.Σ.Λ. ή έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία της δραστηριότητάς τους ή έχουν λάβει έγκριση λειτουργίας της δραστηριότητας, λειτουργούν νόμιμα, ακόμα και αν ελλείπει ή έχει λήξει η Α.Ε.Π.Ο. ή δεν έχει υποβληθεί δήλωση υπαγωγής σε Π.Π.Δ., εφόσον έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία ή αυτό κατατεθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Εξαιρούνται της εφαρμογής του πρώτου εδαφίου εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής που ευρίσκονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
4. Στις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, που διέθεταν Ε.Σ.Λ. ή γνωστοποίηση λειτουργίας της δραστηριότητας ή έγκριση λειτουργίας της δραστηριότητας, και λόγω έλλειψης της Α.Ε.Π.Ο. ή έγκρισης δήλωσης υπαγωγής Π.Π.Δ. έχει ανακληθεί το Ε.Σ.Λ. ή έχει διακοπεί η λειτουργία της δραστηριότητας, επαναχορηγείται το Ε.Σ.Λ. και επιτρέπεται, μετά από απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, η λειτουργία της δραστηριότητας, αν υποβληθεί αίτημα για την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. ή δήλωση υπαγωγής Π.Π.Δ. στην αρμόδια υπηρεσία, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Εξαιρούνται της εφαρμογής του πρώτου εδαφίου εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
5. Στις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 4 για την προσκόμιση της Α.Ε.Π.Ο. ή της δήλωσης υπαγωγής σε Π.Π.Δ. στην υπηρεσία, η οποία χορηγεί το Ε.Σ.Λ. ή την έγκριση λειτουργίας της δραστηριότητας ή παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση λειτουργίας της δραστηριότητας, τίθεται προθεσμία έως την 31η Οκτωβρίου 2025. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ανακαλείται το Ε.Σ.Λ. ή η έγκριση λειτουργίας της δραστηριότητας ή διακόπτεται η λειτουργία της δραστηριότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4.».

  • 25 Ιουνίου 2024, 01:53 | ελπιδα

    Για λόγους ισότητας, πρέπει η προθεσμία κατάθεσης ΜΠΕ και ΠΠΔ στις επιχειρήσεις των παραγράφων 1 και 2 να γίνει ίδια με αυτή των 3 και 4, δηλαδή 31-12-2024