ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Άρθρο 3 Οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης – Προσθήκη υποπερ. ηη στην περ. α παρ. 2 άρθρου 1 ν. 4276/2014

Στο τέλος της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄ 155), περί κατηγοριών τουριστικών καταλυμάτων, προστίθεται υποπερ. ηη. ως εξής:
«ηη. Οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης (glamping): Οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης (glamping) είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία ανεγείρονται με όρους δόμησης οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας δύναται να είναι διαφόρων τύπων και μεγεθών, να διαθέτουν κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής που συναρμολογούνται, ενώ κατά τη χρήση τους ενώνονται με υπεδάφια δίκτυα υποδομών και συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ως άνω δομών φιλοξενίας και εξειδικεύονται τεχνικά θέματα που αφορούν τη στατικότατα, τη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση εδάφους, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.
Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε., τίθενται οι όροι λειτουργίας των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελούς διαβίωσης (glamping) και καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές βάσει των οποίων κατατάσσονται αυτές σε κατηγορία αστέρων.
Το ΞΕΕ εξουσιοδοτεί τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο φορέων.
Το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξ.Ε.Ε. αναρτούν στις επίσημες ιστοσελίδες τους επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων φορέων για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα του παρόντος, προκειμένου να πιστοποιείται η κατάταξή τους.

  • 21 Ιουνίου 2024, 21:16 | Martina

    Στην Γερμανία υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των διπλωματούχων ξεναγών που δικαιούνται να ξεναγούν ΕΝΤΟΣ μουσείων και των μη διπλωματούχων ξεναγών που δικαιούνται να ξεναγούν στην πόλη. Το ίδιο ισχύει και στην Γαλλία.Επισης το επιχείρημα των ξεναγών ότι ο Βούλγαρος σύνοδος θα εξηγεί την δική του εκδοχή της ιστορίας, δεν ισχύει για τους Βούλγαρους ξεναγους που έχουν σπουδάσει στην Ελληνική σχολή ξεναγών? Αφήστε ελεύθερη την αγορά να ρυθμιστεί μόνη της. Πολύ θετική η απελευθέρωση του επαγγέλματος.

  • Στο τέλος της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄ 155), περί κατηγοριών τουριστικών καταλυμάτων, προστίθεται υποπερ. ηη. ως εξής:
    «ηη. […]
    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και μετά από διαβούλευση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ως άνω δομών φιλοξενίας και εξειδικεύονται τεχνικά θέματα που αφορούν τη στατικότατα, τη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση εδάφους, την προσβασιμότητα, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας».
    […]