- Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
β) διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
γ) διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
δ) διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
- Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της παρ. 1, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού. Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τον έλεγχο, προηγείται ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τον διαχειριστή του ακινήτου, για να προσκομίσει κάθε στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συνδρομή των προδιαγραφών της παρ. 1.
Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται, σύμφωνα με το άρθρο 161 του π.δ. 141/1991 (Α’ 58).
- Οι υπάλληλοι της παρ. 2 φέρουν το δελτίο υπηρεσιακής τους ταυτότητάς και έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου ελέγχου, η οποία έχει εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού και από τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κατά περίπτωση, καθώς και από εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα, τα οποία επιδεικνύουν κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Η έγγραφη εντολή περιέχει τουλάχιστον:
α) τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,
β) το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος και
γ) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή ιδιοκτήτη της οικίας που μισθώνεται βραχυχρόνια.
- Ο ελεγχόμενος συνεργάζεται με τον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο και επιδεικνύει τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και εν γένει στοιχεία προς απόδειξη τήρησης των προδιαγραφών της παρ. 1.
- Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αν:
α) δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο,
β) δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές της παρ. 1,
γ) δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της παρ. 6.
Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, A’ 190).
- Εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της παρ. 1.
- Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών της παρ. 1, το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.
Συμφωνώ με τις προδιαγραφές ασφαλείας της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Οι προδιαγραφές για τους ανιχνευτές καπνού και οι ενδείξεις σήμανσης διαφυγής χρειάζονται περισσότερη ακρίβεια. Πόσοι/ες ανιχνευτές καπνού και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και που;
Αντί για επιτόπιους ελέγχους από κλιμάκια υπάλλήλων του υπουργείου Τουρισμού και αστυνομίας θα ήταν πιό λογικό να απαιτείται πιστοποιητικό μηχανικού που να κατατίθεται στην εφαρμογή που χορηγεί τον ΑΜΑ.
Και φυσικά οριζόντιο πρόστιμο 5.000€ είναι εξωφρενικό, και περνάει (μαζί με την απειλή επιτόπιων ελέγχων και την ασάφεια των προδιαγραφών) μήνυμα εκφοβισμού των ιδιοκτητών.
Με τον υπόψη νόμο καταργείται το κράτος δικαίου και μετατρέπεται σε κράτος χωροφύλακα καθότι:
Οι ποινές που επιβάλλονται είναι υπερ-πολλαπλάσια του κόστους εγκατάστασης ως εξοντωτικό χαρακτήρα… στην ιδιοκτησία του καθενός που το Σ επιτάσσει.
H διαδικασία ελέγχου, συνιστά παραβίαση της συνταγματικής διάταξης περί οικιακού ασύλου, σύμφωνα με την οποία κανένας έλεγχος δεν είναι σύννομος χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και μόνο για ποινικά αδικήματα. Επίσης, δεν διευκρινίζεται, όταν υπάρχει ενεργός κράτηση και είτε διαμένουν εντός της κατοικίας πολίτες, είτε οι διαμένοντες απουσιάζουν κατά την ημέρα ελέγχου τότε Ο ιδιοκτήτης δεν νομιμοποιείται ούτε να εισέλθει εντός της κατοικίας, ούτε να απαιτήσει την απομάκρυνση των μισθωτών και ΑΝΟΧΗ ΕΛΕΓΧΟΥ,
Η διαδικασία ελέγχου, θυμίζει άλλες εποχές.
Η υπερψήφιση και ισχύ της διάταξης, θα προκαλέσει κοινωνικό πρόβλημα.
Δεν ορίζεται, αν ο μισθωτής αρνείται την είσοδο τότε ποιος θα είναι υπαίτιος, ο μισθωτής ή ο ιδιοκτήτης ;;;
Ισοτιμία Δεν έφερε στην καταβολή των φόρων με τις αντίστοιχες ξενοδοχιακές μονάδες και επαγγελματικές, καθόσον τα BNB αντιμετωπίζονται ως πηγή εισοδήματος και τυποποιούνται όπως οι επαγγελματικές μονάδες. Γιατί τότε δεν φορολογούνται και κατά ανάλογο τρόπο αλλά τα μαθηματικά αποδεικνύουν την υπερφορολόγηση τους ;;;;
Η πλατφόρμα της Airbnb προσφέρει ασφάλεια για αστική ευθύνη εντελώς δωρεάν και καλύπτει όλα τα ατυχήματα και τις ζημιές που μπορεί να συμβούν.
Η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας δεν μπορεί να γίνει οριζόντια.ενα διαμέρισμα στην επαρχία που πληρώνεις 50 ευρώ την βραδιά δεν μπορεί να πληρώσει το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με ένα στην Μύκονο που ενοικιάζεται με 5000 την βραδιά . αυτοί που έχουν ένα μόνο διαμέρισμα θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό.
Το πιστοποιητικό εντομοκτονιας δεν χρειάζεται γιατί κανείς δεν αφήνει στο διαμέρισμα του να έχει έντομα και αν κάποια στιγμή τύχει να συμβεί κάτι τέτοιο ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όλοι θα φροντίσουν να λυθεί το πρόβλημα άμεσα.όλοι έχουμε πάει σε ξενοδοχεία και έτυχε να βρούμε καμία μύγα η κατσαρίδα στο μπάνιο.δεν νομίζω ότι δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα.η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει πολλά και στον τουρισμό και στα έσοδα της χώρας.δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο.
Και επαναλαμβάνω πως αυτοί που ενοικιάζουν μόνο ένα ακίνητο και ειδικότερα αν είναι και μικρής δυναμικής θα πρέπει να εξαιρεθούν από όλα αυτά τα μέτρα.
Πολύ ήπια τα μέτρα που λαμβάνονται για μια δραστηριότητα που έχει προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα στους πολίτες που αναζητούν στέγη.
Προτείνεται:
Να προστεθεί πεδίο ε) που να θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει ρητή αναφορά στον κανονισμό της πολυκατοικίας ότι επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή η μετατροπή ενός διαμερίσματος σε τουριστικό κατάλυμα
Να προστεθεί πεδίο που θα αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου θα πρέπει να πληρώνουν κατά 30% προσαυξημένα κοινόχρηστα έναντι ετέρων ιδιοκτητών και ενοίκων της πολυκατοικίας λόγω τρομακτικά μεγαλύτερης επιβάρυνσης του ακινήτου (αποσκευές σε ασανσέρ, μεγαλύτερη χρήση του ασανσέρ, είσοδοι, μεγαλύτερη χρήση κοινόχρηστου φωτισμού.
Να προστεθεί πεδίο που θα προβλέπει τοποθέτηση ειδικής ηχομόνωσης στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας που βρίσκονται σε πολυκατοικίες.
Απαραιτήτως να παραμείνει ο όρος ότι πρέπει να είναι κυρίας χρήσης.
Να απαγορευτεί η αλλαγή κλειδαριάς με αυτήν ηλεκτρονικής εισόδου με κάρτα για λόγους ασφαλείας.
Να προστεθεί όρος να δίδεται το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης σε άλλους ενοίκους για επείγοντα περιστατικά (ενόχληση, επιθέσεις κλπ από φιλοξενούμενους στα καταλύματα).
Η ανελαστική αντιμετώπιση με την επιβολή ενός εξοντωτικού προστίμου σέ δευτερευούσης σημασίας παρατυπίες, όπως η σήμανση εξόδου σέ μονόχωρο διαμέρισμα κλπ κλπ χωρίς την δυνατότητα επανέλεγχου για συμμόρφωση κατόπιν σύστασης σέ εύλογο χρονικό διάστημα, δείχνει μία υπέρμετρη και άδικη μεταχείριση σέ αντιδιαστολή με αυτή τών ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει και την ουσιαστική σκοπιμότητα τού νομοσχεδίου.
Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν δικαίωμα να αναρτούν διακριτικό τίτλο; Αν ναι, πως μπορούν να τον κατοχυρώσουν; Να διευκρινιστεί στο νέο νόμο.
Ο υποψήφιος πελάτης εχει δικαίωμα να ξέρει αν το κατάλυμα που βλέπει στη λίστα της Booking είναι αδειοδοτημένο τουριστικό κατάλυμα που πληροί δεκάδες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, ότι παρέχει νόμιμα υπηρεσίες και τακτική καθαριότητα ή αν πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση. Μέχρι σήμερα απλώς αναγράφεται ότι ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Επαγγελματίας είναι και το ξενοδοχείο και το ενοικιαζόμενο δωμάτιο και ο διαχειριστής άνω των δυο ΑΜΑ. Οι περισσότεροι πελάτες μέσω Booking, βλέποντας «Επαγγελματίας» θεωρούν ότι πρόκειται για κατάλυμα ξενοδοχειακών προδιαγραφών και υπηρεσιών. Αυτό ΔΕΝ ισχύει. Πρόκειται ουσιαστικά για ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ διαφήμιση. Μήπως πρέπει να προβλεφτεί διάταξη στο νομοσχέδιο, για τη προστασία των καταναλωτών-πελατών; Και για την αξιοπιστία του Ελληνικού τουρισμού!
Πολλοί ιδιοκτήτες airbnb έχουμε ήδη κρατήσεις για το 25. Με τα νέα μέτρα σε συνέχεια και της αιφνίδιας αύξησης του περιβαλλοντικού, τέλους πολλοί θα προτιμούσαν να αποσύρουν τα ακίνητα τους από τις σχετικές πλατφόρμες αφού πλέον το κόστος καθίσταται δυσβάστακτο (σας θυμίζουμε ότι δεν αναγνωρίζονται έξοδα διαχείρισης που να εκπίπτουν του φόρου).
Τουλάχιστον ξεκινήστε την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από το 2026 ώστε να μην αναγκαστούμε να ακυρώσουμε κρατήσεις. Σταματήστε να λειτουργείτε απροκάλυπτα ως εκπρόσωπος των ξενοδόχων. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την αποτυχία της Κυβέρνησης στη στεγαστική πολιτική.
Είναι πασιφανές ότι οι δρακόντειες αυτές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση, που συνοδεύονται επιπλέον από δυσθεώρητες κυρώσεις και ποινές, δεν αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος (δηλαδή της κατοικίας, και του τουριστικού προϊόντος κλπ.), αλλά θεσπίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ξενοδόχων και των συμφερόντων τους. Δεν έχει καμία μα καμία λογική και τελολογία η εχθρικότατη αντιμετώπιση του Έλληνα μικροιδιοκτήτη ωσάν να διαθέτει ξενοδοχείο 4-5 αστέρων δίχως ταυτόχρονα να του χορηγούνται και τα προνόμια που έχουν οι μεγαλοξενοδόχοι. Πλήττεται η ατομική ιδιοκτησία μας με βάναυσο τρόπο, αφού δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περιουσία που έχουμε δημιουργήσει με τόσο κόπο εξαιτίας των βαρών και υποχρεώσεων που τίθενται. Και αυτό είναι τελείως απαράδεκτο να συμβαίνει στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας. Αν λοιπόν, η αξιότιμη κυρία Υπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις τότε ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσει να έχουν οι πολίτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα (εκπτώσεις δαπανών, φόρων κλπ.).
ΚΥΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είχα πιστέψει σε εσάς και σας θεωρούσα ένα ανοικτό μυαλό και επίσης σας έφερνα και σαν παράδειγμα πολιτικού γιατί ξεκινήσατε πολύ καλά και σωστά με την βραχυχρόνια μίσθωση.!!!!
Τώρα βλέπω μια προσπάθεια από μεριάς σας να μεταμορφώσετε τη βραχυχρόνια μίσθωση σε κάτι που δεν είναι!!! Ξενοδοχεία ????
Στα ξενοδοχεία καταλήγουν για φορολόγηση περίπου το 15% των εσόδων, όπως μου έχει πει φίλος οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες . Κατορθώσαμε μέσα στη κρίση και συντηρήσαμε ακίνητα, ζωντανέψαμε τις γειτονιές , δημιουργήσαμε δουλειές και πληρώσαμε φόρους.
Έχοντας 2 μεγάλες εξοχικές κατοικίες, αποφάσισα να τις εκμεταλλευτώ και βλέπω ότι από την δεύτερη κατοικία τα εισοδήματα αυτής φθάνουν να φορολογούνται με 45% συν 23,5% η πλατφόρμα, συν όλα τα υπόλοιπα έξοδα και τελικά να καταλήγει να μου μένουν το 20% περίπου. Οπότε αποφάσισα να σταματήσω την βραχυχρόνια και να το κλείσω.
Οι πλατφόρμες δίνουν όλα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι φορολογούμαστε με υψηλούς συντελεστές , χωρίς δικαίωμα έκπτωσης δαπανών
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΠΕΛΑΤΗΣ, (Π.Χ ΓΑΛΛΙΑ)ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ, ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ 50% ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΠΛΟΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Π.Χ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ,ΝΕΡΟ,ΙΝΤΕΡΝΕΤ,ΘΕΡΜΑΝΣΗ Κ.Λ.Π.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΟΚΤHΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ANTIBES ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ:
ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Παρακάτω παρέχεται απόσπασμα κειμένου στα Αγγλικά από την παρουσίαση της φορολόγησης καταλυμάτων στην Γαλλία στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι επίσημη προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ως τουριστικό κατάλυμα από την αρμόδια αρχή του Γαλλικού κράτους.
Two options of taxation are possible (which are not linked to the length of the rental but rather the level of rental income):
1. Regime Micro
The «régime micro» applies to a lessor whose annual income, adjusted in proportion to the operating time during the calendar year, does not exceed a certain threshold:
● Regarding non-classified tourism accommodation – €70,000 with a standard abatement representative of expenses of 50%.
● Regarding tourism accommodation* – €170,000. A standard abatement representative of expenses of 71% will be applicable to determine the taxable.
Ιncome. Note*: The special regime (underlined above) which allow a standard abatement representative of expenses of 71% with a limit amounting to €170,000, does not concern all the tourism accommodation but only the classified one according to the tourism Code Article L324-1. That classification decision is taken by an appointed body following a visit. The accommodation must meet a certain number of criteria, and the request have to be made by the lessor.
Non-classified tourism accommodation will benefit of the standard abatement representative of expenses of 50%, as outlined above with a limit amounting to €70,000.
2. Regime Réel
In accordance with the provisions of the Code Général des Impôts and article 39 of the CGI, the net taxable profit is determined under common law conditions by listing all the income and expenses that originate from operations of any kind carried out by a company or you as an individual.
Στο πλαίσιο αυτό και με ευκαιρία τις τελευταίες συζητήσεις σχετικά για την αξιοποίηση ακατοίκητων κτισμάτων του Δημοσίου και όχι μόνο, σας ενημερώνω ότι δίπλα μου υπάρχει πολυκατοικία στην Κηφισιά και επι της οδού ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΟΣ 7, 14564, η οποία έγινε δωρεά εν ζωή από κυρία που πέθανε πλέον, στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.
Περνώντας από εκεί (είναι δίπλα μου), ΠΡΙΝ περίπου 12 χρόνια, την είδα άδεια ενώ πριν λίγες ημέρες κατοικείτο, είδα μια επικόλληση δικηγόρου που χειριζόταν την υπόθεση της κληρονομιάς αυτής και του τηλεφώνησα γιατί πράγματι κάποιος γνωστός μου ενδιαφερόταν για αγορά διαμερίσματος στην περιοχή κοντά μου. Αυτός μου είπε να του ξανατηλεφωνήσω μετά από μερικές ημέρες για να μου δώσει απάντηση. Τελικά τίποτε δεν έγινε παρά τις προσπάθειες.
Σήμερα λοιπόν ακόμη είναι άδεια και ανεκμετάλλευτη από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ για 12 περίπου χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Το υπνοδωμάτιο να έχει μέγεθος τουλάχιστον 10 τμ. Το καλοκαίρι μειναμε σε ενα airbnb 6 τμ!
-Απαράδεκτη η διατύπωση για «κύρια χρήση κατοικίας». Τι εννοείτε;
-η φιλοξενια στο σπιτι ιδιώτη δεν μπορεί να διέπεται παό όλους τους περιορισμούς και προδιαγραφές που θέτετε. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός αν φιλοξενείς στην κύρια κατοικία σου και αν φιλοξενείς/νοικιάζεις κάπου άλλου ένα άλλο σπίτι. Ξυπνήστε, δεν είναι όλα ίδια.
Το πρόστιμο 5.000 ευρώ είναι απαράδεκτο. Π.χ. αν ο ελεγκτής κρίνει ότι μία ένδειξη σήμανσης διαφυγής έπρεπε να τοποθετηθεί κάπου πιο δεξιά θα ρίχνει πρόστιμο 5.000 ευρώ;;; Μα είναι δυνατόν;;!!! Το πρόστιμο θα πρέπει να είναι το πολύ 200 ευρώ και αν δεν γίνουν οι διορθώσεις που θα υποδειχθούν τότε να αυξάνεται πχ διπλασιάζεται.
Θα μπαίνουν κλιμάκια στο σπίτι μας να μας ελέγχουν; Για ποιο λόγο; Δεν μπορούν αυτά να πιστοποιούνται από μηχανικό;
Πλήρης κατάργηση του δεύτερου εδαφίου που κάνει λόγο για επιτόπιες έρευνες, το οποίο θα κριθεί αντισυνταγματικό κατόπιν εορτής. Είναι εντελώς αχρείαστες υπό την έννοια ότι οι προδιαγραφές που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο μπορούν να πληρούνται και να γίνεται καταχώριση των σχετικών εγγράφων στην πλατφόρμα της βραχυχρόνιας όπου δηλώνεται το ακίνητο.
Χώρος κυρίας χρήσης: εάν το κατάλυμα εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, να υπογράφεται υπεύθυνη δήλωση από πολιτικό μηχανικό που να το πιστοποιεί ή ο ιδιοκτήτης να κάνει upload στην πλατφόρμα βεβαίωση από την πολεοδομία ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο έγγραφο. Σε περίπτωση που ο χώρος δεν είναι κυρίας χρήσης, ο ενδιαφερόμενος να αιτείται τον επιτόπιο έλεγχο για τη διαπίστωση των προδιαγραφών ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Χώροι που χρόνια μένουν ανεκμετάλλευτοι μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η οικιστική και όχι μόνο ζώνη και να αναβαθμίζεται.
Για να μπορούμε να ισχυριζόμαστε έστω ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της ποιο ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, προτείνεται τα έξοδα στα οποία θα προβαίνει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής για να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές να εκπίπτουν από τη φορολογία του ως έξοδα.
Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΔΙΕΚΡΙΝΗΣΗ ΤΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
A) ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΣΩ BOOKING ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ 1.000.000€ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟΔΙΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ, ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ? Η ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ? ΣΑΦΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΕΡΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ 1.000.000€ ΚΑΙ ΟΧΙ 30-40-50.000€ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Β) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Υ.Δ.Ε. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΔΔΗΕ ΟΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΕΙΤΕ ΤΟ ΟΠΟΙΔΙΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑ! ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Υ.Δ.Ε. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ?
Γ) ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ) ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΠΟΥ ΜΕΤΑ ΜΕ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΟΥΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ! ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΧΤΕΙ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΟΠΟΤΕΔΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ!
Δ) ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΙΔΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ!!! ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΕΠΙΒΟΛΗ, ΔΕ ΝΟΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΤΩΝ 40-60€ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 150-250-1500€!
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΡΜΗΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, Η ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, Η ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΚΜΙΣΘΩΝΟΥΝ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Προτείνεται η προσθήκη παραγράφου ε ως κάτωθι:
ε) διαθέτουν, στην περίπτωση διαμερισμάτων πολυκατοικίας, εσωτερικό κανόνισμο που να μην απαγορεύει τη χρήση τους ως καταλυμάτων.
Η προτεινόμενη διάταξη, είναι προϊόν της δημόσιας αξίωσης της πλευράς των ξενοδοχειακών ομίλων για την επιβολή της, σε συνέχεια της πρόσφατης πολλαπλής φορολογικής επιδρομής κατά των ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση, και τον έμμεσο εξαναγκασμό τους σε αποχώρηση από αυτήν. Η συσσώρευση διαρκώς νέων φορολογικών μέτρων και προδιαγραφών οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση και των φορολογικών εσόδων, αλλά και σε οικονομικό «στραγγαλισμό» όσων ασχολούνται με αυτήν, με αποτέλεσμα τη μείωση και των τουριστικών εσόδων της χώρας.Η ΠΟΜΙΔΑ χωρίς να διαφωνεί με την ασφάλιση για αστική ευθύνη, ή με τα λοιπά αυτονόητα μέτρα ασφαλείας, ζητά να ληφθεί υπόψη η παταγώδης αποτυχία των μέτρων κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Βαρκελώνη, τα οποία θα έλυναν δήθεν το πρόβλημα της κατοικίας στην πόλη, πράγμα που ουδέποτε συνέβη γιατί –όπως και στην Ελλάδα- δεν ήταν αυτή η αιτία των προβλημάτων στέγασης, να τεθεί τέρμα στον «απηνή διωγμό» της βραχυχρόνιας μίσθωσης με το να επανεξεταστεί εξ αρχής τόσο η διάταξη αυτή όσο και το όλο πλέγμα των αλλεπάλληλων αυτών επιβαρύνσεων, αν ενδιαφέρει και η «ανθεκτικότητα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μιας δραστηριότητας που βρίσκεται 100% σε ελληνικά χέρια και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και η «ανθεκτικότητα» του τουρισμού της χώρας μας…Η νέα διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίον βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011. Η θέσπισή της θα έχει αποτέλεσμα την αναδρομική αχρήστευση καταλυμάτων στα οποία έχουν επενδυθεί χρήματα και εργασία και τα οποία διατίθενται ευφήμως στις πλατφόρμες επί πολλά χρόνια, ενώ διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η διάταξη αυτή αποκλείει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων χώρων σε κενά και εγκαταλελειμμένα από ετών, επαγγελματικά κτίρια γραφείων και βιοτεχνικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιούνταν για κατοικία, και τα οποία ανακαινίστηκαν προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση υποβαθμισμένων, πρώην βιοτεχνικών περιοχών! Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη αυτή προδιαγραφή, αν δεν καταργηθεί, θα πρέπει να αφορά το μέλλον και να μην έχει αναδρομική ισχύ.Η διάταξη αυτή προβλέπει αμφίβολης συνταγματικότητας υποχρεωτικούς ελέγχους των ιδιωτικών κατοικιών από μεικτά συνεργεία κρατικών οργάνων, με δυνατότητα διοργάνωσης αστυνομικών εφόδων και επιβολής βαρύτατων προστίμων. Ανοίγει συνεπώς μοιραία νέο λαμπρό πεδίο δυνατότητας διαφθοράς και καταπίεσης των πολιτών, ενώ είναι γνωστή η προσπάθεια η ΑΑΔΕ να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη δυνατότητα που είχαν τα φορολογικά όργανα για προσωπική επαφή και συναλλαγή μαζί τους. Γι’ αυτό η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών θα πρέπει να αποδεικνύεται από υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών και των μηχανικών τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες πολεοδομικού χαρακτήρα διαδικασίες. Άλλωστε αδέκαστος κριτής της ποιότητας των καταλυμάτων είναι οι επισκέπτες τους, οι οποίοι βαθμολογούν αμείλικτα κάθε έλλειψη ποιότητας και λειτουργικότητας, στέλνοντας στα αζήτητα των πλατφορμών κάθε ακατάλληλο κατάλυμα. Τέλος, η εξασφάλιση των νέων προδιαγραφών συνοδεύεται από όχι ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος, το οποίο προστιθέμενο στα πρόσφατα νέα και αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα σε βάρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δημιουργεί τόσο ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, όσο και αναγκαστική αύξηση των τιμών διανυκτέρευσης, γεγονός που πληγώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε μία διεθνοποιημένη τουριστική αγορά και ως εκ τούτου και τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Γι’ αυτό το ελάχιστο που θα πρέπει να προστεθεί στη διάταξη αυτή είναι, το οικονομικό κόστος όλων αυτών των νέων προδιαγραφών, όπως και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες τους, να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των καταλυμάτων.
Απαράδεκτες προδιαγραφές στο άρθρο 3!!!
Ξέρετε ότι θέτετε προδιαγραφές για επαγγελματίες και όχι για ιδιώτες? Πώς τα βάζετε όλα σε ένα τσουβάλι? Οι επαγγελματίες έχουν έσοδα – έξοδα και δεν τους νοιάζει πόσα παράλογα θα ζητήσετε. Οι ιδιώτες δεν έχουμε καμία αφαίρεση εξόδων! Πώς μας εξισώνετε με τις επιχειρήσεις? Γιατί θέλετε να διαλύσετε έναν κλάδο που μόνο έσοδα φέρνει στο κράτος? Γιατί θέλετε να σπρώξετε τον τουρισμό στα ξενοδοχεία? Με ποιες τιμές? Με τις απλησίαστες για τον μέσο πολίτη?
Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση. Εάν θέσετε προδιαγραφές στη βραχυχρόνια θα πρέπει να θέσετε τις ίδιες και στη μακροχρόνια. Γιατί έχει δικαίωμα προστασίας ο τουρίστας και όχι ο ενοικιαστής της μακροχρόνιας? Έχει ο ιδιοκτήτης μακροχρόνιας αυτές τις προδιαγραφές που θέλετε να θέσετε (τις οποίες ζητάνε οι ξενοδόχοι με την υποστήριξη της υπουργού που έχει προσωπικό όφελος) για να νοικιάσει το σπίτι του? Ξέρουμε τι έχει ο διπλανός μας στο σπίτι του και τι μπορεί να προκαλέσει στο διπλανό σπίτι στη μακροχρόνια?
Βάζετε να κάνουν έλεγχο ποιους?? Αυτούς που έχουν όφελος να βάζουν πρόστιμα? Είναι σαν να βάζετε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!!
Στην τελική γιατί κάνετε διαβουλεύσεις στα προαποφασισμένα? Αυτά είναι για δημοκρατικές χώρες και όχι για την Ελλάδα που βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τη Δημοκρατία! Ντροπή σας!!!!
Να αποσύρετε την διάταξη (άρθρο 3,α) που αναφέρεται σε χώρους κύριας χρήσης.
Οι προτεινόμενες διατάξεις καθιστούν τη βραχυχρόνια μίσθωση μη βιώσιμη για πολλούς μικροϊδιοκτήτες. Αντί να ενισχυθεί ο κλάδος, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουρισμού,ενισχύει οικονομικά μικροϊδιοκτήτες και αποδίδει φόρους στο κράτος,δημιουργούνται αντικίνητρα, τα οποία τελικά ευνοούν μόνο ξενοδοχειακά συμφέροντα.
Επίσης η ασφάλεια αστικής ευθύνης μήπως γίνεται για να ενισχύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών?
Αν υποθέσουμε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να διατεθούν για μακροχρόνια ενοικίαση, η πρόβλεψη που περιγράφεται στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου υπό διαβούλευση, δηλαδή η απαίτηση τα ακίνητα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση να αποτελούν κύριας χρήσης κατοικίες, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.
Ειδικότερα, η απομάκρυνση από τη βραχυχρόνια μίσθωση εκατοντάδων ακινήτων που έχουν μετατραπεί από αποθήκες ή γραφεία σε καταλύματα, θα ωθήσει τους επενδυτές να στραφούν περισσότερο στα ακίνητα που προορίζονται για κατοικίες, αφαιρώντας τα από το οικιστικό απόθεμα. Αντί να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα επιδεινώσει την έλλειψη κατοικιών.
Επιπλέον, τα ακίνητα που έχουν προκύψει από τη μετατροπή γραφείων ή αποθηκών σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, εφόσον είναι ακατάλληλα (π.χ. λόγω ανεπαρκούς φωτισμού), δεν θα προτιμηθούν από την αγορά και θα οδηγηθούν ούτως ή άλλως σε παύση λειτουργίας. Επομένως, η αγορά θα ρυθμίσει από μόνη της την αξιοποίηση τέτοιων χώρων, χωρίς την ανάγκη πρόσθετων περιορισμών.
Τέλος, η συγκεκριμένη προδιαγραφή στερεί εισόδημα από ιδιοκτήτες που κατάφεραν να αξιοποιήσουν βοηθητικούς χώρους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδα του κράτους, χωρίς να επηρεάζουν το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι πιθανό να αποτύχει στον επιδιωκόμενο σκοπό της, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
Η φιλοσοφία του airbnb είναι να μπορείς να νοικιάσεις οποιοδήποτε περίεργο μέρος (στις χώρες του εξωτερικού υπάρχουν μέχρι και δεντρόσπιτα) πως γίνεται να απαγορεύεις τον οποιονδήποτε χώρο που ο επισκέπτης ξέρει πολύ καλά τι νοικιάζει αφού τον έχει επιλέξει μέσα από πλήθος φωτογραφιών, κριτικών κτλ.;;; Πως γίνεται να υπάρχει τόσο ασχετοσύνη για τον τρόπο λειτουργίας της βραχυχρόνιας; Η αγορά η συγκεκριμένη είναι από τις ελάχιστες που αυτορυθμίζεται. Προβληματικά καταλύματα εξοστρακίζονται από τους ίδιους τους χρήστες.
Επίσης οι χώροι πρώην γραφείων κτλ που θέλετε να βγουν εκτός βραχυχρόνιας πως θα λύσουν το πρόβλημα της στέγασης που δήθεν σας απασχολεί;;; Μήπως το μόνο που θα λύσουν είναι το θέμα πληρότητας των διπλανών ξενοδοχείων τα οποία υπηρετείτε απροκάλυπτα;
Η τρομακτική επίθεση στις βραχυχρόνιες και ειδικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία αυτής της κυβέρνησης και απορώ που δεν έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφήνει την κα.υπουργό να δρα απροκάλυπτα προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων υιοθετώντας όλες τους τις προτάσεις με σκοπό τον στραγγαλισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Κάποια μέτρα οπως φαρμακείο, ρελέ, πυροσβεστηρας οκ.
Αλλα τωρα ανιχνευτές καπνού; αλήθεια; Σε ποιο σπίτι εχετε δει;
Γενικα πολλά εμπόδια, κ προχειρότητες που ξεκάθαρα προέρχονται απο ιδεες κ πιεσεις απο τον ξενοδοχειακό κλάδο!
Μα εκει ακριβως ήταν η διαφορα της βραχυχρονιας!
Μια δραστηριότητα σε ανάπτυξη που για αλλη μια φορά θα δυσκολέψει χωρίς λόγο και θα τιναξετε το κοστος ετσι, ειδικά για μικρο ιδιοκτήτες!
Είστε παράλογοι, το γνωρίζεται έτσι;Ναι
Σας ενδιαφέρει; όχι..
Απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερίσματος που διαχωρίζεται από διαμέρισμα έτερου ιδιοκτήτη του ίδιου οικιακού συγκροτήματος (πολυκατοικίας κλπ) με εύφλεκτα υλικά (ξύλινο ταβάνι, δάπεδο, μέσο τοιχία κλπ) από διαμέρισμα ετέρου ιδιοκτήτη λόγω υψηλού κινδύνου άμεσης μετάδοσης φωτιάς, εισχώρησης υδάτων στην οροφή του, αντίληψης ήχων, θορύβων κλπ. Ενδεικτικά αναφέρονται διαμερίσματα πολύ κατοικιών στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (Μνημείο Unesco κλπ)
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζεται ως φιλελεύθερη, όμως οι πράξεις της θυμίζουν περισσότερο σοσιαλιστικές πολιτικές με φόρους και ρυθμίσεις που πνίγουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και την οικονομία. Η επιβολή νέων χαρατσιών στους ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντιφατικής πολιτικής. Αντί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, η κυβέρνηση επιλέγει να τιμωρήσει όσους προσπαθούν να καινοτομήσουν και να επιβιώσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Υπερφορολόγηση και Ρυθμίσεις:
Ο Έλληνας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το εξοχικό του για να καλύψει φόρους και αυξημένο κόστος ζωής βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες υποχρεώσεις, όπως η ασφάλεια αστικής ευθύνης και υψηλά πρόστιμα, ενώ οι μεγάλες πλατφόρμες που αποκομίζουν δισεκατομμύρια μένουν ανέγγιχτες. Αυτή είναι η “φιλελεύθερη” πολιτική;
Σε αλλες χώρες, η κυβέρνησεις στηρίζουν την βραχυχρόνια μίσθωση ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες.
Ανισότητες:
Τα ίδια πρόστιμα και ρυθμίσεις επιβάλλονται σε έναν ιδιοκτήτη που νοικιάζει ένα δωμάτιο με 30 ευρώ τη βραδιά και σε μια βίλα που χρεώνει 3.000 ευρώ. Πώς εξυπηρετεί αυτό τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη;
Οικονομικές Επιπτώσεις:
Αυτές οι πολιτικές όχι μόνο επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες αλλά μειώνουν τον ανταγωνισμό, αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη φτώχεια.
Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει κατεύθυνση, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες στις επερχόμενες εκλογές. Οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν την υποκρισία και να συνειδητοποιούν ότι η διαχείριση των θεμάτων αυτών δεν είναι ούτε φιλελεύθερη ούτε δεξιά. Η επιβολή σοσιαλιστικών πολιτικών με το προσωπείο του “εκσυγχρονισμού” θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της χώρας αξίζουν πολιτικές που στηρίζουν την ανάπτυξη και την καινοτομία. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αγνοεί τις ανάγκες τους, η πτώση της θα είναι αναπόφευκτη. Το μέλλον της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην υπερρύθμιση και τη γραφειοκρατία αλλά στην ελευθερία και τη δημιουργικότητα.
χρηση θαλασσινου νερου στις πισινες , ειναι ενα πολυ θετικο μετρο .
Τα ενοικιαζομενα δωαματια , διαμερισματα στις πολεις μεσω πλαρφορμας συμβαλλουν στην βελτιωση της ποιτητας ζωης των πολιτων . Οι τουριστες δεν μετακινουνται με το αυτοκινητο τις ωρες αιχμης, μικροτερο κυκλοφοριακο προβλημα , περισσοτερες διαθεσιμες θεσεις παρκινγκ για τους μονιμους κατοικους .
Οι τουριστες αυτοι τρωνε σε εστιατορια , ψωνιζουν ,καταναλωνουων σε καφετεριες , ουζερι,( εσοδα για το κρατος απο ΦΠΑ, τζιρους καταστηματων ) δεν ειναι εσωκλειστοι οπως στα all inclusive ξενοδοχεια και στα κρουαζεροπλοια που δεν κανουν τζιρο , δεν καταναλωνουν .Το κρατος πρεπει να κανει οικοδομησιμες περιοχες στα προαστια των πολεων (επεκταση πολεων ) ,φτιαχνοντας δρομους , υποδομες , συγκοινωνιες.
Υπαρχουν τουριστες που θελουν να μεινουν σε camping, σε τροχοσπιτα,σε hostel σε δωματιο με δεκα κρεβατια και κοινη τουαλετα (στην Φινλανδια εχουν ξενοδοχεια παγου -igloo) , στην Αμερικη βρισκεις να ενοικασεις στιςπλατφορμες ενοικασης , ξυλοσπιτα , container,σκηνες.Γιατι στην ελλαδα να μπαινει το κρατος και να βαζει αστερια στο καθε καταλυμμα και δεν αφηνει τους πελατες – τουριστες να βαζουν τα αστερια στην πλατφορμα.
Με τα υδροπλανα τι θα γινει??
Για να ερθει αναπτυξη , ποιοτικος τουρισμος και στα μικρα απομακρυσμενα νησακια πρεπει να πετάξουν τα υδροπλανα που δεν ζητανε επιδοτησεις για να εξυπηρετησουν τα μικρα νησια.
Το Άρθρο 3 εισάγει μια σειρά μέτρων που φέρνουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον υπερβολικής γραφειοκρατίας και δυσανάλογων κυρώσεων.
1. Υπερβολικές απαιτήσεις συμμόρφωσης: Οι προδιαγραφές που θέτονται, όπως η ύπαρξη πιστοποιητικού μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείου και οδηγού πρώτης ανάγκης, υπερβαίνουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν για πολλά επαγγελματικά καταλύματα. Πρόκειται για περιττή επιβάρυνση, ειδικά για μικροϊδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο για συμπληρωματικό εισόδημα.
2. Αυστηροί και δαπανηροί έλεγχοι: Η επιβολή επιτόπιων ελέγχων, συχνά με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, μοιάζει δυσανάλογη και δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες. Το διάστημα των 10 ημερών για την προετοιμασία είναι ανεπαρκές, ενώ οι κυρώσεις είναι εξοντωτικές, με πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και πολλαπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπής.
3. Υποβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Οι προτεινόμενες διατάξεις καθιστούν τη βραχυχρόνια μίσθωση μη βιώσιμη για πολλούς ιδιοκτήτες. Αντί να ενισχυθεί ο κλάδος, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, δημιουργούνται αντικίνητρα, τα οποία τελικά ευνοούν μόνο μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα.
4. Έλλειψη διαβούλευσης: Οι προτεινόμενες αλλαγές φαίνεται να έχουν γίνει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους πολίτες που επηρεάζονται. Αυτό οδηγεί σε προτάσεις αποκομμένες από την πραγματικότητα της αγοράς.
Αντί για κατασταλτικά μέτρα, χρειάζονται ισορροπημένες πολιτικές που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ποιότητα χωρίς να καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα. Το άρθρο 3 απαιτεί σοβαρή αναθεώρηση με γνώμονα την αναλογικότητα και την υποστήριξη του κλάδου.
Αστική ευθύνη, δεν γνωρίζεται ότι οι πλατφόρμες καλύπτουν όλους τους πελάτες τους για το παραπάνω? Αν ναί τι να υποθέσω? Άγνοια? Ρελέ και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου καλύπτεται απο την υπάρχουσα νομοθεσία του ΔΕΔΗΕ και μάλιστα σου στέλνουν ειδοποίηση για την ανανέωση του πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου με διακοπή ρεύματος αν δεν το υποβάλεις. Το πρόστιμο των 5000 εξοντωτικό και οριζόντιο ανεξάρτητα το ύψος της τιμής διανυκτέρευσης που μπορεί να είναι από 30 έως 2000ευρώ. Οι έλεγχοι σε ιδιωτική κατοικία φυσικού προσώπου μπορεί να γίνει με εισαγγελική παραγγελία για άλλου είδους αιτίες. Οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ΚΡΙΡΙΚΕΣ που αφήνουν οι φιλοξενούμενοι και αποτελούν βασικό κριτήριο επιλογής. Ετσι οι ιδιοκτήτες φροντίζουν τα ακίνητα με μεγάλη επιμέλεια για να έχουν κρατήσεις. Αυτό σημαίνει κάθε χρόνο έξοδα για συντήρηση, επισκευές κ.α. και παράλληλα δίνουν και εργασία σε πλήθος συνεργείων. Αυτά όλα τα έξοδα δεν αναγνωρίζονται απο τις φορολογικές αρχές σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα του ΕΟΤ και τα οποία επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επίσης όλα τα εμβάσματα απο τις πλατφόρμες διαβιβάζονται στις φορολογικές αρχές της χώρας που σημαίνει καμμία φοροδιαφυγή απο αυτές τις δραστηριότητες. Τελικά το καθαρό ποσό για κάθε ιδιοκτήτη μειώνεται δραματικά και όλη αυτή η παράλογη νομοθεσία είναι βέβαιο ότι αποσκοπεί στο στραγγαλισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία είναι «εχθρός» του ξενοδοχείου ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΝΌΗΤΗ ΠΡΌΒΛΕΨΉ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΆ ΤΟΠΟΥΣ ΓΡΑΦΕΊΑ ΤΟΥΣ. Κρίμα σας.
Η προτεινόμενη διάταξη, είναι προϊόν της δημόσιας αξίωσης της πλευράς των ξενοδοχειακών ομίλων για την επιβολή της, σε συνέχεια της πρόσφατης πολλαπλής φορολογικής επιδρομής κατά των ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση, και τον έμμεσο εξαναγκασμό τους σε αποχώρηση από αυτήν. Η συσσώρευση διαρκώς νέων φορολογικών μέτρων και προδιαγραφών οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση και των φορολογικών εσόδων, αλλά και σε οικονομικό «στραγγαλισμό» όσων ασχολούνται με αυτήν, με αποτέλεσμα τη μείωση και των τουριστικών εσόδων της χώρας.
Η ΠΟΜΙΔΑ χωρίς να διαφωνεί με την ασφάλιση για αστική ευθύνη, ή με τα λοιπά αυτονόητα μέτρα ασφαλείας, ζητά να ληφθεί υπόψη η παταγώδης αποτυχία των μέτρων κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Βαρκελώνη, τα οποία θα έλυναν δήθεν το πρόβλημα της κατοικίας στην πόλη, πράγμα που ουδέποτε συνέβη γιατί –όπως και στην Ελλάδα- δεν ήταν αυτή η αιτία των προβλημάτων στέγασης, να τεθεί τέρμα στον «απηνή διωγμό» της βραχυχρόνιας μίσθωσης με το να επανεξεταστεί εξ αρχής τόσο η διάταξη αυτή όσο και το όλο πλέγμα των αλλεπάλληλων αυτών επιβαρύνσεων, αν ενδιαφέρει και η «ανθεκτικότητα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μιας δραστηριότητας που βρίσκεται 100% σε ελληνικά χέρια και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και η «ανθεκτικότητα» του τουρισμού της χώρας μας…
Η νέα διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίον βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011. Η θέσπισή της θα έχει αποτέλεσμα την αναδρομική αχρήστευση καταλυμάτων στα οποία έχουν επενδυθεί χρήματα και εργασία και τα οποία διατίθενται ευφήμως στις πλατφόρμες επί πολλά χρόνια, ενώ διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η διάταξη αυτή αποκλείει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων χώρων σε κενά και εγκαταλελειμμένα από ετών, επαγγελματικά κτίρια γραφείων και βιοτεχνικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιούνταν για κατοικία, και τα οποία ανακαινίστηκαν προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση υποβαθμισμένων, πρώην βιοτεχνικών περιοχών! Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη αυτή προδιαγραφή, αν δεν καταργηθεί, θα πρέπει να αφορά το μέλλον και να μην έχει αναδρομική ισχύ.
Η διάταξη αυτή προβλέπει αμφίβολης συνταγματικότητας υποχρεωτικούς ελέγχους των ιδιωτικών κατοικιών από μεικτά συνεργεία κρατικών οργάνων, με δυνατότητα διοργάνωσης αστυνομικών εφόδων και επιβολής βαρύτατων προστίμων. Ανοίγει συνεπώς μοιραία νέο λαμπρό πεδίο δυνατότητας διαφθοράς και καταπίεσης των πολιτών, ενώ είναι γνωστή η προσπάθεια η ΑΑΔΕ να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη δυνατότητα που είχαν τα φορολογικά όργανα για προσωπική επαφή και συναλλαγή μαζί τους. Γι’ αυτό η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών θα πρέπει να αποδεικνύεται από υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών και των μηχανικών τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες πολεοδομικού χαρακτήρα διαδικασίες. Άλλωστε αδέκαστος κριτής της ποιότητας των καταλυμάτων είναι οι επισκέπτες τους, οι οποίοι βαθμολογούν αμείλικτα κάθε έλλειψη ποιότητας και λειτουργικότητας, στέλνοντας στα αζήτητα των πλατφορμών κάθε ακατάλληλο κατάλυμα.
Τέλος, η εξασφάλιση των νέων προδιαγραφών συνοδεύεται από όχι ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος, το οποίο προστιθέμενο στα πρόσφατα νέα και αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα σε βάρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δημιουργεί τόσο ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, όσο και αναγκαστική αύξηση των τιμών διανυκτέρευσης, γεγονός που πληγώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε μιά διεθνοποιημένη τουριστική αγορά και ως εκ τούτου και τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Γι’ αυτό το ελάχιστο που θα πρέπει να προστεθεί στη διάταξη αυτή είναι, το οικονομικό κόστος όλων αυτών των νέων προδιαγραφών, όπως και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες τους, να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των καταλυμάτων.