1. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 40W (ERP).
2. Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.
3. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας 1» ή «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους ειδικά για την υποζώνη 135,7 – 137,8 kHz με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 1 W (ERP).
4. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς εξόδου του πομπού ρυθμίζεται στην ελάχιστη απαραίτητη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επικοινωνίας.
5. Οι επιτρεπόμενες ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες συχνοτήτων, για την λειτουργία των σταθμών της κατηγορίας «εισαγωγικού επιπέδου», είναι οι εξής: 135,7 – 137,8 kHz, 3,5-3,8 MHz, 7,1-7,2 MHz, 14,25-14,35 MHz, 21-21,45 MHz, 28-29,7 MHz, 144-146 MHz, 430-440 MHz.
6. Οι υποζώνες συχνοτήτων 50-52 MHz και 70,20-70,25 MHz μπορούν να χρησιμοποιούνται σε προσωρινή βάση, για πειραματικούς σκοπούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μόνο από ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1». Με εγκύκλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ μπορεί να καθορίζονται περιορισμοί για την χρησιμοποίηση των ζωνών αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
7. Σε ειδικές περιπτώσεις που ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1» επιθυμούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες την πραγματοποίηση δοκιμών για πειραματικούς σκοπούς στα πλαίσια ανάπτυξης του ραδιοερασιτεχνισμού, με χρήση σε ζώνες συχνοτήτων εκτός αυτών που έχουν κατανεμηθεί στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ή/και με χρήση ειδικών τύπων εκπομπής, ζητούν με αιτήσεις τους ειδική εκχώρηση από την ΑΠΥ. Η αίτηση συνοδεύεται από ειδική αιτιολόγηση του αιτήματος και σχετική τεχνική τεκμηρίωση. Για την παραπάνω ειδική εκχώρηση η ΑΠΥ ζητά την γνώμη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ και άλλων συναρμοδίων φορέων κατά περίπτωση. Η ειδική εκχώρηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.
8. Η χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων συμπίεσης φωνής και άλλων μεθόδων αύξησης της μέσης ισχύος εξόδου πραγματοποιείται χωρίς να αυξάνει το στιγμιαίο εύρος εκπομπής πέρα από τα προβλεπόμενα, ανά τύπο εκπομπής, όρια του Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών της ITU.
9. Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής/χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της Περιοχής 1 της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (Band Plan IARU – Region 1).
10. Η ψηφιακή επικοινωνία σε υποζώνες κάτω των 430ΜΗz, απαγορεύεται να καταλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης από ότι η αντίστοιχη, επιτρεπόμενη για την υποζώνη εκπομπής, αναλογική μετάδοση φωνής και γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστούς κώδικες (BAUDOT, ASCII, AMTOR, PACTOR, G-TOR, CLOVER κ.α.).
11. Η επικοινωνία διάχυτου φάσματος γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστές μεθόδους εκπομπής σε υποζώνες συχνοτήτων άνω των 430 ΜΗΖ.
12. Η τηλεοπτική επικοινωνία (ATV) απαγορεύεται να καταλαμβάνει εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης πέρα από τα όρια της υποζώνης συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, άνω των 430 ΜΗΖ, και σε περίπτωση διαμόρφωσης πλάτους επιβάλλεται η χρήση φίλτρων απόρριψης της κάτω πλευρικής ζώνης.
13. Η τηλεοπτική επικοινωνία αργής σάρωσης (SSTV) εφαρμόζεται στις υποζώνες συχνοτήτων άνω των 3600 ΚΗΖ.
14. Για τις δορυφορικές επικοινωνίες χρησιμοποιούνται διεθνώς εκχωρημένα ειδικά τμήματα των ερασιτεχνικών υποζωνών συχνοτήτων, που προορίζονται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
15. Για την επικοινωνία μέσω σελήνης (EME) και μέσω μετεωριτών (MS) χρησιμοποιούνται τα διεθνώς συμφωνημένα στην IARU κατώτερα τμήματα των υποζωνών συχνοτήτων, άνω των 50 ΜΗz.
Σε ότι αφορά στα τεχνικά θέματα με έχουν καλύψει πλήρως οι αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ας δούμε όμως μερικά θέματα ετυμολογίας λέξεων της Ελληνικής γλώσσας:
(πηγές από διάφορα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας)
– ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ (αρχαία Ελληνική ἔτυμος (αληθινός) + λέγω
Μπορούμε να πούμε ότι ερευνά τον έτυμο λόγο, δηλαδή την αληθινή έννοια των λέξεων.
– ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ἔραμαι + τεχνης (< τέχνη) < Γαλλική amateur
Η λέξη μαρτυρείται από το 1887. Είναι ο εραστής της τέχνης.
Αυτός/ή που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, ΟΧΙ επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος.
– ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
Ο εραστής της τέχνης του χειρισμού σταθμών ασυρμάτου. Ειδικότερα δε στην περίπτωσή μας και τεχνικός-ερευνητής.
Και κάτι για να θυμηθούμε ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ
Ο όρος ραδιοερασιτέχνης είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία "΄Ατομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών."
Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν έχουν κατ’ ανάγκη άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά προέρχονται από ποικίλα επαγγέλματα. Η ίδια ποικιλία ισχύει και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα, τη φυλή κλπ.
Κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγάπη τους για της τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτό-εκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
Με τιμή,
Χρήστος Μακρής (SV1OH)
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΥΓ. Θα ήθελα να επισημάνω τόσο προς το φίλο μου, συνάδελφο και συστεγαζόμενο (στη δουλειά) Νίκο SV1EN, ότι τα πολύ καλά σχόλια που έκανε τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι καλοί συνάδελφοι, σαφώς και θα ληφθούν υπόψη. Ποιος ο σκοπός άλλωστε της δημόσιας διαβούλευσης;
Σαφώς πιστεύω ότι γίνεται όχι για να περνάμε την ώρα μας και να λέμε ότι κάνουμε διαβούλευση για τη διαβούλευση, αλλά για να βγει τελικά κάτι σωστό προς το κοινό καλό όλων (ενδιαφερομένων και πολιτείας (που είναι το ίδιο πράγμα))
Για σας … διαβάζοντας προσεκτικά τα σχόλια τον προηγουμένων σύμφωνο και για να μην σας κουράζω δεν αναφέρομε σε τεχνικές λεπτομέρειες
Διαβάζοντας το άρθρο 21 παράγραφος 2 βλέπω ότι και οι περισσότεροι … βλέπω κάτι που θα μας γυρίσει πολλά χρονιά πίσω σαν ραδιοερασιτέχνες κάτι που μόνο στην Ελλάδα πάει να εφαρμοστεί ……..βλέπω ένα νομό που θα μας δημιουργεί ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και γραφειοκρατία ……σε ένα χόμπι που μόνο προσφέρει στον κόσμο … και που είναι προς εξαφάνιση …….
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΑΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ
……..ερώτηση γιατί πάντα στην χώρα μας να μπερδεύουμε τα πράματα τόσο πολύ γιατί………. γιατί……… γιατι
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ
α. Σταθμοί εισαγωγικής άδειας 100W PEP HF & 50W PEP VHF/UHF
β. Σταθμοί κατηγορίας 1 500W PEP 100 VHF UHF
γ. Σταθμοί κατηγορίας 1 που λαμβάνουν μέρος σε Contest και μόνο για τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών 1500W PEP.
ΥΓ …. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
SV9GPV
ΧΑΡΟΚΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
!!!!!!!!!?????????!!!!!!!!!!
ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ
ΦΤΑΝΕΙ Ο ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΙΣΩΠΕΔΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ!!! ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΤΕ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ!!!! ΘΑ ΣΒΕΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ !!! ΕΛΕΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 73 DE SV1RK
(29 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ )
Θα συμφωνησω με τον SV2GWY ( εγώ απλά θα επαναλάβω ότι ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ «ράβεται» Κανονισμός Ρ/Ε στα μέτρα οικονομικών συμφερόντων.)
Θεωρω οτι το Υπουργειο θα πρεπει να λαβει πραγματικα υποψην του τις απωψεις των ενώσεων και συλλογων ραδιοερασιτεχνων της χωρας μας Και
ολων των σχολιαστων σε ολα τα αθρα της νεας ΚΥΑ
ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΗ ΤΟΝ Ρ/Ε ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ απο τα οικονομικα συμφεροντα καποιων???????
Ο SV1EN έγραψε:
«Δεν νομίζω ότι οι 20,30 η 50 ραδιοερασιτέχνες τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για να συνδυάσουν τις διακοπές με το hobby τους θα σώσουν την Ελλάδα, αλλά πείτε μου τι θα λέμε σ’ αυτούς? Θα τους αφήνουμε η θα τους ζητάμε υποβολή μελέτης?»
Μήπως θα γίνει ότι και με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα(Τα ελληνικά απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα ξένα αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας,κυκλοφορούν ανενόχλητα μέσα σ΄αυτές!!);
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες θα περιορίζονται στα 100W ενώ οι ξένοι (επισκέπτες-τουρίστες)θα κάνουν εκπομπές με όσα Watt θέλουν!!!!
73!!!
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ IARU ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 2 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ ΟΥΤΕ ΚΕΡΔΟΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ HOBBY EINAI ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΗΟΒΒΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ
Περα από τα απολυτα σωστα τεχνικα σχολια συναδελφων που προηγηθηκαν, θελω να αναφερθω στο συνολικο κοστος της ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ απο τις κεραιες, η οποια εμμεσα αλλα σαφως προβλεπεται στο σχεδιο του νεου κανονισμου για ισχεις πανω από 100W ERP (δηλαδη σε κάθε περιπτωση εκπομπης 100W σε απλο διπολο), για τη περιπτωση που οι αρμοδιοι το εχουν υπολογισει ή πληροφορηθει λανθασμενα.
Σύμφωνα λοιπον με την ιστοσελιδα της ΕΕΑΕ τα κοστη μετρησεων ακτινοβολιας πεδιου ειναι 160Ε για καθε πρωτο σημειο μετρησης καθε κεραιας και 80Ε για καθε επομενο σημειο της ιδιας κεραιας.
Ο ΜΕΣΟΣ ραδιοερασιτεχνης εχει:
– 1 κεραια για 3.5 ή και 7ΜΗΖ, πχ συρματινη ή κατακορυφη
– 1 κεραια για 10-28ΜΗΖ, πχ κατευθυντικη ή κατακορυφη
– 1 κεραια για VHF
– 1 κεραια για UHF (και να ειναι dualband το ιδιο κανει λογω διαφορας συχνοτητας/πεδιου), δηλαδη συνολικα 4 κεραιες.
Πρεπει να μετρηθουν ΚΑΤΕΛΑΧΙΣΤΟ τα εξης σημεια:
– 4 στην εγγυτερη προσβασιμη περιοχη των 4 κεραιων
– 2 κατω απο τη στεγη του κτιριου για τους συγκατοικους και
– 2 στα εγγυτερα σημεια διπλανων κτιριων/σπιτιων για τους γειτονες για κάθε κεραια, δηλαδη συνολικα 20 σημεια.
Κοστος μετρησεων ΕΕΑΕ : 4Χ(160+4Χ80)+23%ΦΠΑ=2360 ΕΥΡΩ.
Το υποδειγμα της ΕΕΑΕ για τη μελετη ακτινοβολιων που πρεπει να υποβληθει μαζι με τις μετρησεις, εχει 26 σελιδες υπολογισμους κλπ και επιπλεον περιλαμβανει συμπερασματα, μετρα προφυλαξης κοινου, σχεδια, φωτογραφιες κτιριου, κεραιων κλπ.
Το τυπικο κοστος ενος εξουσιοδοτημενου μελετητη για κατι τετοιο (πχ για σταθμο κινητης τ/φ που φτιαχνουν τυποποιημενα στη σειρα) ειναι περι τα 3000+23%ΦΠΑ=3690 ΕΥΡΩ.
Το συνολικο λοιπον κοστος νομιμοποιησης ισχυος πανω απο 100W ERP με υποβολη μελετης ακτινοβολιων ειναι περιπου
6000 ΕΥΡΩ !! που δεν τα διαθετει σχεδον κανεις ραδιοερασιτεχνης για το hobby του και ετσι 6000 συναδελφοι ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ…..εκτος αν εφαρμοσθει οτι ισχυει διεθνως, οπου ΔΕΝ ζητουνται από τη πολιτεια τετοιες εκτεταμενες μελετες απο τους ραδιοερασιτεχνες αλλα αρκειται (εφοσον απαιτειται από την εθνικη νομοθεσια) στην ηλεκτρομαγνητικη αυτοαξιολογηση του σταθμου τους, πχ με χρηση ειδικου λογισμικου (οπως το Watt32 της DARC).
Μελετη μπορει να χρειαζεται μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις πχ μεγαλων σταθμων ΕΜΕ, μονιμων Contest Clubs Stations κλπ.
Συμφωνώ με τους συναδέλφους και τη θέση της Ε.Ε.Ρ., αλλά και των άλλων συλλόγων, ότι το Άρθρο 21 πρέπει να αλλάξει.
Επιπλέον, γιατί να νομοθετείται ένα τόσο σημαντικό θέμα περιγραφικά και να αφήνονται περιθώρια για παρερμηνεύσεις; «Σοφόν το σαφές». Προτείνω την επαναφορά ενός πίνακα που θα αναφέρει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ισχύος ανά περιοχή συχνοτήτων – όπως και στον προηγούμενο νόμο. Και έναν πίνακα με τις επιτρεπόμενες περιοχές εκπομπής για τους ραδιοερασιτέχνες «εισαγωγικού επιπέδου». Ξεκάθαρα πράγματα.
Είναι κατά την άποψη μου ολίσθημα ο περιορισμός ισχύος σε 100 W ERP όταν ο μ.ο. των λοιπών Ευρωπαϊκών χώρων είναι 500W PEP, άλλωστε σε πολλά κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παλαιότερη από την χώρα μας περιβαλλοντολογική ,οικολογική παράδοση και αυστηρότατες σε θέματα ασφαλείας έχουν επιτρέψει τιμές ισχύος έως 1500W PEP (Φιλανδία) ή κυμαίνονται στο Μ.Ο. από την Ε.Ε. 750W (Γερμανία με τη γνωστή αυστηρότητα ) στα HF. Εμείς θα κάνουμε τη παγκοσμία πρότυπα (με αρνητικά αποτελέσματα λόγο της προχειρότητας μας) ?
Έτσι επιβάλετε κύριοι το τέλος της έρευνας και του πειραματισμού των ΓΝΩΣΤΩΝ (λόγο της άδειας λειτουργιάς σταθμού ασύρματου) σε εσάς ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ που με κάθε τρόπο έχουν συνδράμει στη υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού ως εθελοντές σε κατάστασης δύσκολες για την πολιτεία και την εθνική ασφάλεια ( ΚΥΠΡΟΣ 1974 αποστολή και λήψη μηνυμάτων, σεισμοί ,πυρκαγιές κ.τ.λ.) με κανένα οικονομικό όφελος και καμία φανφάρα και τυμπανοκρουσία .
Αναγκάζετε εμάς που κάνουμε αυτή την ερασιτεχνική δραστηριότητα με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση να συντάξουμε μελέτες ακτινοβολίας των κεραιών μας με ειδικά όργανα μετρήσεων (χρήση μια φόρας ), που το κόστος απόκτησης τους υπερβαίνει έως 6 φορές το κόστος κατασκευής ενός ραδιοερασιτεχνηκού σταθμού ή στη συνταξη μελέτης από ειδικό μελετητικό γραφείο που το κόστος της είναι κατ’ ελάχιστο το 4πλασιο του σταθμού.
Αν και τηρούμε πιστά την ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.
Κυροί κατά το πρόσφατο παρελθόν δέχτηκα στο σταθμό μου 2 ελέγχους (από ΕΛ.ΑΣ, και από Ε.Ε.Τ.Τ.) μετά από την καταγγελία ενός ηλικιωμένου γείτονα (για παρεμβολές σε τηλεοπτικό σήμα κατά την διάρκεια ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ και μόνο )και έγιναν σε χρόνο ρεκόρ!, αλλά σε καταγγελίες ερασιτεχνών προς τους αρμοδίους περνάν χρόνια (Ε.Ε.Ρ. για τα τραμ) άσε που πρέπει να συνοδεύετε και από τεχνική μελέτη.
Ελέγξτε την πειρατεία και παρανομία στον « αέρα» του ραδιοφάσματος ,στα VHF/UHF με τους χιλιάδες φορητούς πομποδέκτες που έχουν πουληθεί ακόμα και σε SUPER MARKET, έχοντας τα ο καθένας μην γνωρίζων και κάνοντας παρεμβολές ακόμα και σε υπηρεσίες , τα ειδικά και μη ραδιοδύκτια που λειτουργούν (με ή χωρίς άδεια )και με τη πρώτη βροχή τους ακούς παντού, αλλά και στο υπόλοιπο φάσμα όπου οι σταθμοί FM και τηλεοπτικοί (με η χωρίς άδεια) έχουν καταπατήσει την νόμιμη ισχύ εκπομπής, τους αναμεταδότες που είναι σκορπισμένοι σε κάθε κορυφή κ.α..
Μην αρχίζετε από τους ΓΝΩΣΤΟΥΣ εσάς ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ που ο μονός σκοπός τους είναι η αγάπη και ο σεβασμός στην δραστηριότητα αυτή .
Που με την συμμέτοχη τους διαφημίζουν τη χωρά μας στην Παγκόσμια Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα κατακτώντας πρωτιές (άγνωστες βεβαία σε εσάς ) μετά από την ερευνά και πειραματισμό οπός η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ορίζει.
«Γιά να είναι ο κάθε ερασιτέχνης εύκολη λεία γιά τον κάθε ιδιώτη ή φορέα που θα τον αρχίσουν στις μηνύσεις επειδη τον βλέπουν να έχει απλώσει μιά κεραία (και όχι μόνον κατευθυνόμενη) και θα πρέπει να αποδείξει πληρώοντας αδρά ότι δεν είναι ελέφαντας;» SV3APV
θα συμπληρώσω τη λέξη «ΑΔΡΑ» στην πληρωμή γι’ αυτή τη μελέτη.
Όλοι νγωρίζουμε περιπτώσεις που ο «καλός» γείτονας φώναξε την αστυνομία, την ΕΕΤΤ γιατί «νοιώθει» πονοκεφάλους λόγω των κεραιών. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε δύο επιλογές: ήα να πληρώσουμε για τη μελέτη (3Κ+++) ή να τα «μαζεύουμε».
Φοβάμαι ότι «είναι πολλά τα λεφτά» που διακυδεύονται με την επιχείρηση » Clean_X-HF».
Έχω προτείνει και σε άλλα forum το αναφέρω και εδώ:
ΑΠΟΧΗ
από κάθε είδους συμμετοχή-υποστήριξη Επιχειρήσεων, Υπηρεσιών, Ομάδων Εκτ.Αναγκών μέχρι την απόσυρση αυτής της «ταφόπλακας του SV» και την ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ με τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες. ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ
Κύριοι,
όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά οτι τα 100w ειναι υπερ αρκετα, για οποιαδηποτε επικοινωνία, ειτε αυτή γίνεται με κατευθυνόμενη είτε με κάθετη, είτε με δίπολο. Είναι δοκιμασμένο και εξακριβωμένο, απο ανθρώπους που ασχολούνται με DX για δεκαετίες. Θα ήθελα λοιπόν να επιστήσω την προσοχή σας στην ισχύ των 500w, που προβλέπεται μέχρι σήμερα, και να υπενθυμίσω, ότι πρέπει να σεβόμαστε τους γείτονες μας και γενικά τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα αλλά ούτε ειναι και υποχρεωμένοι να δέχονται τα 500w μιας κατευθυνόμενης ή και κάθετης σε τόσο κοντινή απόσταση… Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να μελετήσει και να δεί ότι η ακτινοβολία προκαλέι μετάλλαξη των κυτταρων, με ότι αυτό συνεπάγεται… ειδικά δε, όταν είναι 500w… Επίσης, οτι η ακτινοβολία ειναι αθροιστική. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εχουμε το hobby μας, αλλά να μην καταστρέφουμε την υγεία μας με αυτό! Το λέει αλλωστε και η ύλη των εξετάσεων μας πολύ σοφά: Ο χρυσός κανόνας στην διεξαγωγή ενος QSO ειναι, να χρησιμοποιούμε την μικρότερη δυνατή ισχύ που απαιτείται για το QSO! Ευχομαι να με καταλαβαίνει το πλήθος των συναδέλφων και να μην με παρεξηγεί…
Παρόλο που η δουλειά μου (Μηχανικός Ραδιοσταθμών Βάσεων) αλλά και οι σπουδές μου (Ηλεκρολόγος Μηχανικός) είναι επάνω στο αντικείμενο και θα μπορούσα να κάνω κι εγώ αναλύσεις επί του θέματος, θα προτιμήσω να συμφωνήσω με τον κ. Νίκο Γκιουλμπαμπά, SV1EN. Πιστεύω ότι ο κ. Γκιολμπαμπάς αναλύει σωστά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το συγκεκριμένο άρθρο απλά, κατανοητά και χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέριες.
Θεωρώ ότι το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει πραγματικά υποψην του τις απόψεις των ενώσεων και συλλόγων ραδιοερασιτεχνών της χώρας μας και να δει τι εφαρμόχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο.
Επιτελους.. ηρθε η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ..!
Μας απαλλαξατε τελικα απ τα Κινητα και τα ΜΕΓΑΒΑΤΤ που τρωμε 24 ωρες καθημερινα απ τα Ερτζιανα..!
Μπραβο σας για τα πτυχια σας και ποσο πολυ μας σκεφτεσαι!
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ αρχιζει απο την υπηρεσια του φτωχου ραδιοερασετεχνη (ξερουν οι συμβουλοι τι σημαινει αυτος ο ορος ή ειναι σαν τους βουλευτες των Α’ Αθηνων που ολοι τους κατοικουν στα βορεια και νοτια προαστεια εκτος του κεντρου?) και τελειωνει παλι στους ραδιοερασιτεχνες.
Κατανοεί ο νομοθετής πως υπάγοντας την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105), η οποία αναφέρει στο άρθρο 6, παράγραφο 6 πως χρειάζεται ειδική τεχνική μελέτη για εκπομπές μεγαλύτερες των 100W (164W EIRP) πλέον πολλές από τις μεθόδους επικοινωνίας που αναφέρονται στο Άρθρο 2 (Ορισμοί) είναι πλεόν πρακτικά απαγορευμένες;; Επιγραμματικά να αναφέρω την «επικοινωνία μέσω σελήνης» και την «επικοινωνία μέσω μετεωριτών» τα κανάλια επικοινωνίας των οποίων μπορεί να φτάσουν στα 300dB, με χρήση κεραιών που φτάνουν στα 20dB. Εάν χρειάζεται κάποιος να ξοδέψει ανούσια 2000 ευρώ ή και περισσότερα ΓΙΑ ΚΑΘΕ μια από τις κεραίες του τότε ουσιαστικά τσακίζετε την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Καλύτερα να το απαγορεύσετε τελείως για να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται.
Το πνεύμα της απόφασης είναι εν μέρει σωστό (βάζει πάνω από ολα την ασφάλεια των πολιτών) αλλά η συγκεκριμένη ΚΥΑ σχεδιάστηκε με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον νου, όχι τον κάθε ραδιοΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ. Δυστυχώς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και μάλιστα άσχημη.
Το σούπερ παράδοξο του θέματος: θα επιτρέπεται με βάσει την ΚΥΑ να εκπέμπουμε με 100Watt από τα αυτοκίνητα αλλά θα απαγορεύεται να εκπέμπουμε με την ίδια ισχύ από το σπιτι ΜΑΣ, ακόμη και εάν είμαστε μόνο εμείς μέσα, με την ίδια κεραία και τον ίδιο πομπό!! Αυτό δεν είναι παραλογισμός; Η ΚΥΑ είναι ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ για την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη!!!
Μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς πομπού στην Ζιμπάμπουε για τα βραχέα (ακόμη και δίπλα στα σπίτια) : 400 Watt.
Προτεινόμενη για την Ελλάδα με την παρούσα διαβούλευση: 100.
(Πραγματικά στοιχεία)
Για άλλη μια φορά ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από τριτοκοσμική χώρα.
Συμφωνώ πλήρως με την ΤΗΛΕΘΡΑ.
Συμφωνώ με τις προτεινόμενες ισχύς των υπολοίπων συναδέλφων.
SV7 Κώστας Σ.
Μετά από την δημοσιοποίηση της νέας διαβούλευσης για το Κανονισμό Ραδιοερασιτεχνών σας ενημερώνουμε ότι στο κείμενο (άρθρο 21) δεν αναφέρεται μεν ρητά το όριο ισχύος των 100W ERP (για την ακρίβεια δεν υπάρχει κάν νούμερο) αλλά αυτό σαφώς υποδεικνύεται έμμεσα μέσω μιας παλαιότερης ΚΥΑ (53571/3839/2000, που υπάρχει στο τυπωμένο φυλλάδιο του σημερινού κανονισμού μας) η οποία είναι σε ισχύ από το έτος 2000.
Η νέα διεθνής πρωτοτυπία είναι τώρα ότι δεν υπάρχει όριο ισχύος εκπομπής πουθενά στο νέο Κανονισμό, μόνο υποχρέωση περί της ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολίες, με κοινώς αποδεκτά όρια/επίπεδα αναφοράς για ολη την Ευρώπη.Δύο παρατηρήσεις εδώ: Η παλαιότερη ΚΥΑ αναφέρει γενικά και ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ (άρθρο 6) ότι αν θέλουμε να είμαστε σύννομοι, ακόμα και σήμερα, θα πρέπει σε απόσταση ακτίνας από τη βάση της κεραίας μικρότερης των 50 μέτρων να μην υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν αυτό δεν συμβαίνει (και εννοείται ότι στο 99% των ραδιοερασιτεχνών δεν ΜΠΟΡΕΙ να συμβαίνει) τότε ή θα πρέπει να εκπέμπουμε με ισχύ 100W ERP (164W EIRP), δηλαδή να ξεχάσουμε τις κατευθυνόμενες κεραίες μας (!!), ή θα πρέπει να υποβάλλουμε αρμοδίως τεκμηριωμένη μελέτη με μετρήσεις(!!) για την ακτινοβολία από τις κεραίες μας εφόσον έχουμε ισχύ άνω των 100W ERP.
Θα υπέθετε κανείς, ότι ακόμα και με τους περιορισμούς της παραπάνω ΚΥΑ, ο καινούργιος κανονισμός. θα ερχόταν να διορθώσει αυτή την άδικη αντιμετώπιση των ραδιοερασιτεχνών και όχι να την επιτείνει, δεδομένου ότι στην ίδια ΚΥΑ (αρθρο 8, Μεταβατικές Διατάξεις) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονταν οι ραδιοερασιτέχνες στην υποβολή δηλώσεων συμμόρφωσης για ασφαλή έκθεση του κοινού, υποχρέωση που έχουν οι ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί και σταθμοί κινητής τηλεφωνίας. Οι λόγοι που θεωρούμε απόλυτα άδικη και τεχνικά ατεκμηρίωτη την εφαρμογή του άρθρου 6 της πιο πάνω ΚΥΑ για τους ραδιοερασιτέχνες και την ανάδειξη της μέσα από το νέο Κανονισμό. περιγράφονται στο κείμενο που ακολουθεί…ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού. Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους και να μη τους θυμάται μόνο όταν θα συμβεί κάποια φυσική καταστροφή και οι επικοινωνίες δεν θα λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση!
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΥΝ ΝΕΑ Υ.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ RΑΔΙΟΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΟΕΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΡΕΑΖΕΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ, ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (D.X.) ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ, ΓΙΑ ΔΥΟ ‘Η ΤΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ‘Η ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
ΟΠΟΤΕ ΘΕΩΡΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟΣ Ο ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΡΕΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΕΡΑΙΑ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ, ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗ ΚΕΡΑΙΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. ΑΝ ΔΕ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ, ΚΑΘΟΤΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ 100 WATT ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ; ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 164 WATT; ΑΔΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Σ΄ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΣΕ ΘΕΩΡΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ.
ΣΤΗΝ ΔΕ ΠΕΡΙΟΡΗΣΘΕΙΣΑ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΑΔΙΚΟΥΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΑΦΟΡΑ, ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΗ ΙΣΧΥ (100 WATT) ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΗΣΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΑΝΑΠΤΙΚΤΗ Ή ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΙΣΧΥΣ 100 WATT ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΑΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΜΕΙΩΝΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 100 WATT PEP ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΙΣΧΥ ΑΝΩ ΤΩΝ 100 WATT ΕΩΣ ΚΑΙ 1,5 KWAATT.
MEΙΩΝΕΚΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΑΥΤΟ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΤΙΚΟ, ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΥΠΟΑΝΑΠΤΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ Η ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ (ΡΕΡ) ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 100 WATT. ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ, ΑΡΜΟΖΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥ (ΡΕΡ) 500 WATT ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΑΡΜΟΖΕΙ ΝΟΜΙΖΩ, ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Σ’ ΑΥΤΕΣ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ.
Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ, ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ, ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΒΙΑΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ, ΒΟΗΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.
ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΝΩΜΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ) ΑΣΤΟΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (ΟΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, » ΚΙΝΔΥΝΟΣ » ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ), ΛΥΠΩΝΤΑΣ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΡΔΙΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΗ ΑΝΑΠΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΑΘΩΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΘΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ ΜΙΑΣ ΕΥΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΩΑΣ ΑΜΙΛΛΑΣ, ΜΗ ΔΙΜΗΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ‘Η ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΕΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΑ.
SV3OQJ
Μαλλον το Υπουργείο θελει να μας κάνει από ραδιοερασιτέχνες, ραδιοακροατές και την Ελλάδα σπάνια ραδιοχώρα.
Εάν θέλει το Υπουργείο ας ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Τ. για παρεμβολές από ραδιοερασιτέχνες ώστε να φανεί η αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου.
Προφανώς δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η διάρκεια των εκπομπών μας που είναι μικρή και το φάσμα συχνοτήτων που λειτουργούμε, το οποίο δεν απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα.
Εξ άλλου υπάρχουν οι κανονισμοί άλλων προηγμένων χωρών τους οποίους μπορούμε να αντιγράψουμε.Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό.
Καταρχήν να ευχαριστήσω για το βήμα που μας δίνετε, μέσα από αυτή τη διαβούλευση να πούμε την γνώμη μας.
Περί ισχύς.
Συμφωνώ απόλυτα με τα προηγούμενα σχόλια των συναδέλφων.
Θα ήθελα και εγώ να τονίσω με την σειρά μου ότι είμαστε χομπίστες ραδιοερασιτέχνες,ιδεαλιστές της προώθησης του ραδιοερασιτεχνισμού,της ένταξης του ραδιοερασιτεχνισμού στον εθελοντισμό στην κοινωνική προσφορά στην πολιτική προστασία,με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νόμους,στον συνάνθρωπο μας,στην ζωή,στην φύση.
Εάν τεθεί σε ισχύει το παραπάνω άρθρο μου λέτε απλά(ξέχνα τα παραπάνω που ανέφερα,ξέχνα τους πειραματισμούς φτάνει μέχρι εδώ ότι ανακαλύψατε ανακαλύψατε,ξέχνα τις ιδιοκατασκευές που σε πολλές περιπτώσεις έσωσαν και ζωές,ξέχνα τους διαγωνισμούς,θέλω να γίνεις ένας ψυχρός χειριστής ραδιοπομπού και να μιλάς τοπικά,παρότι ξέρω ότι μιλάς μερικά λεπτά την εβδομάδα με την μικρότερη δυνατή ισχύ για την επικοινωνία με τον άλλο σταθμό εγώ σε εντάσσω στην κατηγορία ιδιοκτήτη κινητής τηλεφωνίας,ραδιοφωνικού σταθμού,τηλεοπτικού κτλ….που εκπέμπουν με κάποια kw επί 24ώρου βάσεως και πρέπει να κάνεις ειδικές, χρονοβόρες γραφειοκρατικά,και επιζήμια στην τσέπη μελέτες και κατασκευές σε μια περίοδο οικονομικής κρίσεως.)
Πιστεύω σθεναρά ότι θα λάβετε υπόψη τις απόψεις των συναδέλφων και θα βρείτε την χρυσή τομή.
Εγώ ότι ψηφιστεί τελικά θα το τιμήσω,θα το σεβαστώ και θα το υπερασπιστώ όπως και όλοι συνάδελφοι μου γιατί θα είναι νόμος του Κράτους,Νόμος της Ελλάδας,Νόμος της Πατρίδας μου…..Ευχαριστώ και πάλι.
Sw1mqj,Παναγιώτης Ναυπλιώτης.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ SV1EN
Πρώτα απ’ όλα οφείλω να ευχαριστήσω την επιτροπή, διότι ως Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μάλλον βρήκα αντικείμενο μελετών και μάλιστα σε περίοδο κρίσεως. Πέρα όμως από τα αστεία κι αφού επιγραμματικά πω ότι με καλύπτει απόλυτα η τοποθέτηση του συναδέλφου SV1EN, θα ήθελα επιπροσθέτως να τονίσω ότι το εν λόγω άρθρο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Προφανώς γράφηκε από μη τεχνικούς και γενικότερα από ανθρώπους που δε γνωρίζουν τι είναι ο ραδιοερασιτέχνης και τι κάνει. Μου θυμίζει ότι κάποτε προσπαθώντας να βγάλω άδεια για ένα αναμεταδότη που φιλοξενούνταν σε κτίριο του ΟΤΕ, μου αντιπρότειναν αντί για ενοίκιο να βάλουμε διαφημίσεις του ΟΤΕ!!! Δεν είμαστε ούτε εταιρείες κινητής,ούτε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
Έτσι όπως είναι διατυπωμένο οι SY πιθανώς θα έχουν μεγαλύτερα όρια ισχύος από τους SV. Σκεφτείτε επίσης ότι εμείς θα υπολογίζουμε θεωρητικά τα όρια (κι αν βγάλουμε άκρη για το ποια
είναι τα όρια – γιατί αλήθεια δεν τα λέτε σαφώς;) και οι ελεγκτικές αρχές θα έρχονται και θα μας μετράνε!!! Από μόνο του κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δεν ισχύει πουθενά, είναι παράλογο. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος δηλαδή για μένα να είμαι νόμιμος ακόμα κι αν θέλω!!!! Αυτό που μετράει όλος ο κόσμος είναι ισχύς pep στον πομπό. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να έχουμε και μια συνέχεια ως κράτος και πολιτεία, η παράγραφος 2 πρέπει να ορίσει σαφή όρια ισχύος PEP και τα οποία δε μπορεί να είναι μικρότερα από τα οριζόμενα ως σήμερα (500W). Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορύσε να είναι και μεγαλύτερα (όπως άλλωστε για κάποιες κατηγορίες ήταν παλιότερα). Σαφώς και δε μπορύμε να συναγωνιστούμε τους ξένους που έχουν δικαίωμα 1500w στους διαγωνισμούς. Και φυσικά δεν υπάρχει εύκολα στην Ελλάδα ούτε τόσο μεγάλη ιδιοκτησία, ούτε τόσο πολλά χρήματα, για να κάνουμε τόσο εξειδικευμένες μελέτες. Σκεφτείτε ότι ακόμη και για μένα, που έχω ο ίδιος το δικαίωμα εκπόνησης τέτοιας μελέτης, το κόστος είναι απαγορευτικό, αφού απαιτούνται τοπογραφικά, κλπ.
Επίσης τα όρια για τους SY πρέπει να είναι αναλόγως μικρότερα και πάλι όμως οριζόμενα σε PEP. Όλα τ’ άλλα είναι απόψεις προφανώς μη τεχνικών, ανεφάρμοστα και ουσιαστικά καταργούν κάθε μορφή επικοινωνίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ ‘όψιν τις μικρές ιδιοκτησίες που κυρίως υπάρχουν στην Ελλάδα. Δε μπορεί να εξομοιώνουμε το
ραδιοερασιτεχνισμό με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ίδια είναι η
πυκνότητα ακτινοβολίας του ραδιοερασιτέχνη με αυτή ενός πομπού κινητής; Ή μήπως οι συντάξαντες δεν ξέρουν καν τον όρο «πυκνότητα ακτινοβολίας» που είναι και το πιθανότερο; Τελος λάβετε υπ’ όψιν ότι αν εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, κανένας δε θα μπορεί να εξασκήσει νόμιμα το ραδιοερασιτεχνισμό στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να υπάρξουν έστω αξιοπρεπείς επικοινωνίες σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.
Συμμετέχοντας κάθε δεύτερη Πέμπτη, εκ μέρους του συλλόγου μου, στην άσκηση εκτάκτων αναγκών που γίνεται υπό την αιγίδα της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι μάλλον με την ισχύ αυτής της παραγράφου, ξεχνάμε την επικοινωνία. Ήδη αντιμετωπίζουμε δυσκολίες… Πόσο μάλλον με τα οριζόμενα εδώ.
Διαβασα τις μεχρι τωρα δημοσιευσεις των συναδελφων Ρ/Ε οι οποιες με καλυπτουν απολυτα στις παρατηρησεις τους.Δεν θα ηθελα να προσθεσω τιποτε αλλο μονο την ευχη να υπαρχουν καθαρα μυαλα στην τελικη διαμορφωση του εν λογω κειμενου.
ΓΙΑ αλλη μια φορα φανηκε η προχειροτητα συνταξης ενος κανονισμου που
επειρεαζει τουλαχιστον 6000 ελληνες πολιτες που εκτος του οτι αυτοι οι πολιτες θα κληθουν να παρασχουν βοηθεια προς την πολιτεια και το κοινωνικο συνολο αλλα δινουν και το παρον σε καθε διεθνη διαγωνισμο διαφημιζοντας τη χωρα μας, εκεινοι δεν κοιτανε ουτε καν τα διεθνη προτυπα ,εστω μια μικρη μελετη θα εφτανε να παρουν μια ιδεα.
Τελος πρεπει να καταλαβετε οτι δε γινετε να μας βαζετε στην ιδια
κατηγορια με τις εμπορικες τηλεποικινωνιες.Αντι τις προχειροτητας ας
κανατε λιγες απαραιτητες διορθωσεις του παλιου κανονισμου.
Μη προσπαθείτε να ανακαλύψετε πάλι τον τροχό. Το έκαναν αυτό με επιτυχία άλλοι πριν πολλά χρόνια. Ελέγξτε απλά τι ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και κάντε κάτι ανάλογο. Όσο ποιο απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα τόσο ποιο εύκολη γίνεται η ζωή όλων μας. Όλα τα άλλα είναι «εκ του πονηρού».
SV1MO
Μετά από μία μακρόχρονη βουβή περίοδο που ακολούθησε την πρώτη σας διαβούλευση, μας εκπλήσσετε όλους με τις νέες σας προτάσεις, μερικές από τις οποίες θεωρώ άκρως απαράδεκτες και οι οποίες -από το νομικό τους και μόνο περιεχόμενο παραπομπής στο (Αριθ. 53571/3839/00 (ΦΕΚ 1105 Β’/00): (Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά)- μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τον ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό και σταδιακά να τον συρρικνώσουν, ώστε να υπάρξει πεδίο συχνοτήτων ελεύθερο προς εμπορία.
Σκοπεύετε να μας “συνδέσετε” με όρους που έχετε νομοθετήσει για τον επαγγελματικό χώρο, όπως το άρθρο 6 του ΦΕΚ 1105;
“Άρθρο 6 (Μελέτη ραδιοεκπομπών κεραίας)
(6) Υποχρέωση σύνταξης και υποβολής τεχνικής μελέτης, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού, έχουν όλοι οι σταθμοί των οποίων η συνολική ενεργός ακτινοβολούμενη ισχύς όλων των καναλιών ξεπερνά τα 100 W (164Weirp) για τις ζώνες συχνοτήτων πάνω από 30 MHz και το 1KW, για τις ζώνες συχνοτήτων κάτω από 30 MHz. Ειδικότερα στη ζώνη συχνοτήτων κάτω από 30 MHz, το όριο του 1KW μειώνεται στα 100W, εάν μέσα στην περιοχή που ορίζεται με ακτίνα 50 μέτρων από την βάση της κεραίας, υπάρχει οικία ή πραγματοποιούνται ανθρώπινες δραστηριότητες.”
Τι σχέση έχει ο Έλληνας ραδιοερασιτέχνης με το άρθρο 6;
Μήπως γνωρίζει ο σοφός νομοθέτης των προτάσεων, για τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι και τι τεχνικές γνώσεις έχει, ότι εάν αφαιρέσεις το κέρδος μίας απλής κατευθυνόμενης κεραίας, οι σταθμοί των 100W σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να γίνουν QRP, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η χώρα SV από τον παγκόσμιο χάρτη;
Η κεραία της κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται καμουφλαρισμένη στην απέναντι ταράτσα της πολυκατοικίας, δεν συμπίπτει σε κανένα από τα εκατοντάδες σημεία του λεκανοπεδίου Αττικής, με ανθρώπινη δραστηριότητα;
Ειλικρινά, προβληματίζομαι και αναρωτιέμαι με το περιεχόμενο των προτάσεών σας, γιατί θέτετε την ομαλή λειτουργία των τηλεπικοινωνιών της χώρας σε μεγάλο κίνδυνο!
Σήμερα, το κράτος (μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις και συνεργασίες με τοπικούς συλλόγους) γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια και “ελέγχει” όλους τους αδειούχους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες καθώς και τις δραστηριότητές τους.
Με τις νέες νομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνετε, παροτρύνετε τους μελλοντικούς ενδιαφερόμενους στον ραδιοερασιτεχνισμό -και πιθανόν, πολλούς αγανακτισμένους αδειούχους- στην ανωνυμία και στην παράνομη χρήση σταθμών εκπομπής.
Και για γίνω πιο σαφής, μήπως καταλάβετε τι εννοώ…
Προσπαθήστε να βγάλετε νόημα από το απόσπασμα των σημειώσεων που αναφέρεται στο Άρθρο 3 (Επίπεδα Αναφοράς) παράγραφος (8), λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη, ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στην οποία εφεξής θα παραπέμπεται -με νομικές κυρώσεις- ο Έλληνας ραδιοερασιτέχνης, θα συμπεριλαμβάνει και το νέο 12χρονο ελληνόπουλο που επιλέγοντας τον ραδιοερασιτεχνισμό αντί την “θύρα 13”, έχει και αυτό δικαίωμα στο χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού !!!
Σοφοί της Ελλάδος, διαβάστε προσεκτικά… μήπως και συνειδητοποιήσετε τελικά, ότι νομοθετείτε με όρους που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και όχι σε χομπίστες, λάτρεις των τηλεπικοινωνιών!
“(8) Σημειώσεις: Μολονότι υπάρχουν λίγες μόνο πληροφορίες όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιπτώσεις με τις τιμές αιχμής παλμικών πεδίων, για τις συχνότητες που υπερβαίνουν τα 10 ΜΗz, προτείνεται ο μέσος της Seq εφ’ όλου του εύρους του παλμού να μην υπερβαίνει το 1000πλάσιο των επιπέδων αναφοράς, ή οι εντάσεις των πεδίων να μην υπερβαίνουν το 32πλάσιο των επιπέδων αναφοράς για την ένταση του πεδίου. Για συχνότητες από 0.3 GΗz έως πολλά GΗz, καθώς και για τοπική έκθεση της κεφαλής, με στόχο τον περιορισμό ή την αποφυγή επιπτώσεων στην ακοή λόγω της θερμοελαστικής διαστολής, πρέπει να περιοριστεί η ειδική απορρόφηση ενέργειας λόγω των παλμών. Σε αυτή τη ζώνη συχνοτήτων, η οριακή τιμή SA 4-16 mJ kg-1 για την πρόκληση αυτής της επίπτωσης αντιστοιχεί για παλμούς 30 μs, σε τιμές αιχμής SAR 130-520 W kg-1 στον εγκέφαλο. Από 100 kΗz έως 10MHz, οι πολλαπλασιαστικοί συντελεστές που δίνουν τις τιμές κορυφής για την ένταση πεδίων υπολογίζονται με παρεμβολή μεταξύ 1.5 για 100 kΗz και 32 σε 10 ΜHz.”
Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι επάγγελμα!
Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι κυνήγι ή ψάρεμα!
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα αγαθό χόμπι…
είναι λατρεία της τεχνολογίας…
είναι επιστημονική έρευνα…
είναι κοινωνική προσφορά…
είναι εκσυγχρονισμός της ανθρωπότητας…
τον οποίο κάποιοι “άγνωστοι” με τις νέες τους προτάσεις,
αποφάσισαν να τον αφανίσουν για ακατανόητους λόγους !
Προτείνω:
(Α): Σαφή νομοθεσία με συγκεκριμένη ισχύ σε (Watt) ανά κατηγορία και όχι με υπολογισμό μαθηματικών αορίστων όρων, που σχετίζεται με χιλιάδες μοντέλα κεραιών.
(Β): Μία ραδιοερασιτεχνική αποκλειστική νομοθεσία και όχι παραπομπές σε παρελκόμενα άρθρα και διατυπώσεις που αφορούν επαγγελματικές ραδιο-δραστηριότητες.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΤΕ ΤΙΣ “ΣΟΦΕΣ” ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ…
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Μετά τιμής
Νικόλαος Κασίμης (SV0CY-KD2IR)
Δημοσιογράφος,
Εκδότης του περιοδικού Ραδιοτηλεπικοινωνίες
Πτυχιούχος ομοσπονδιακού πτυχίου Ραδιοτηλεπικοινωνίας
F.C.C. (Η.Π.Α.)
Οπως τα παλιά τα χρόνια Γραμματέα μου,οι εξεταστές αδειών οδήγησης εξέταζαν δίχως νάχουν ιδέα τι είναι τιμόνι έτσι εσείς Γραμματέα μου Θα περάσετε ενα νέο νόμο για εμάς χωρίς να ξέρετε τι ειναι η κεραία η γραμμή μεταφοράς το μηχάνημα που λέμε εμείς που εκπέμπει τι εκπέμπει.Η εκπεμπόμενη ισχύς η δική μας είστε σίγουρος οτι επειρεάζει τον άνθρωπο οσο της κινητής και σε ποιο βαθμό.Περάστε λοι-πόν εναν νόμο σύμφωνα με κάποιο ποιο προχωρημένο κράτος και δεν ειναι εγωιστικό να δέχεσται την γνώμη Αυτών που Γνωρίζουν το αντικείμενο.Το σχόλιό μου δεν ειναι ειρωνικό προς εσάς αλλά θέλω να καταλάβετε οτι και εμείς οι ραδιοερασιτέχνες εχουμε άποψη μεράκι και κυρίως γνώση για το χόμπι μας.Αποψή μου δεν χρειάζεται αλλαγή σε αυτήν την παράγραφο.Δεν χρειάζονατι τέτοιου είδους μετρήσεις.Ας παραμείνουν οι ισχείς ως έχουν.
Το σχόλιο του Κ. ΝΙΚΟΥ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΜΠΑ – SV1EN στις 17 Μαΐου 2011, 18:11 με καλύπτει απόλυτα και θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν!
Να τονίσω και εγώ ότι η εικόνα μας στην διεθνή ραδιοερασιτεχνική κοινότητα θα δεχτεί πλήγμα,όταν συνάδελφοι του εξωτερικού θα είναι εξαναγκασμένοι,αφού πρώτα μεταφράσουν και κατανοήσουν τον νόμο(πρακτικά αδύνατον) να προβούν σε έξοδα μελέτης πολύ μεγαλύτερα από αυτά του κόστους διακοπών τους και ταυτόχρονα να περιμένουν αρκετούς μήνες την Ελληνική γραφειοκρατία να τους χορηγήσει άδεια εκπομπής….
Φαντάζομαι δεν θα το ήθελε κανείς να συμβεί αυτό!
Πρόταση μου να ακολουθήσουμε τον μέσο όρο από την επιτρεπόμενη ισχύ που ισχύει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και που είναι πάνω από 750watt PEP και κατά την διάρκεια των διεθνών διαγωνισμών και ΜΟΝΟ να μπορούμε να έχουμε το μέγιστο της ισχύος, δηλαδή 1500watt PEP, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους σταθμούς.
Ευχαριστώ.
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και μη η μέγιστη ισχύς κορυφής (PEP) για τους Ραδιερασιτεχνικούς Σταθμούς ορίζεται στα 500watt (PEP).
Σύμφωνα από μελέτες που έχουν γίνει ο μέσος όρος εκπομπής ενός Ραδιοερασιτεχνικού Σταθμού δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά ημερησίως.
Παρακαλώ να προβλεφθεί ισχύς εκπομπής ερασιτεχνικών σταθμών όπως παρακάτω:
α. Σταθμοί εισαγωγικής άδειας 50W (PEP) HF & 10W (PEP) VHF/UHF
β. Σταθμοί κατηγορίας 1 500W PEP
γ. Σταθμοί κατηγορίας 1 που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς (Contests) και μόνο για τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών 1000W PEP.
Συγχαρητήρια που σε μια παράγραφο βγάζετε παράνομους χιλιάδες ραδιοερασιτέχνες και «ράβεται» Κανονισμό Ρ/Ε στα μέτρα οικονομικών συμφερόντων. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπετε τους νέους να ασχοληυθούν με ένα υγιές hobby που έχει προσφέρει τόσα στη Χώρα μας.
Θα ηθελα με την σειρα μου να συμφωνησω απολυτα με τις ανωτερω αναλυσεις απαντησεις, πληρως τεκμηριομενες, στο θεμα της Ισχυος των σταθμων Ρ/Ε.Διαπιστωνω δε με μεγαλη χαρα οτι δεν ειμαστε τοσο ………. οσο καποιοι μας θεωρουν ΗΙ ΗΙ.Το τελικο σχεδιο κυριοι που θα περασει στο ΦΕΚ, θα δωσει τις απαντησεις που ολοι μεσα μας λιγο πολυ πιστευομε….. οτι μπορει να υπαρχουν.Ειδομεν !!
errata- 5η σειρα «εκλεχθεί» ας εννοηθεί «ελεγχθεί» στο σχόλιο της
17 Μαΐου 2011, 18:11
Η ισχύς των 100W ERP στην πραγματικότητα καταργεί την λειτουργία του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού. Ακόμα και αν αυτή είναι 100W PEP πάλι σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί λόγο των μεγάλων παρεμβολών που δεχόμαστε από “παρανομα” ραδιοδίκτυα, “παρανομους” ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, μη ελεγμένες ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες παράγουν θόρυβο.
Αυτό που προτείνω από άποψη ισχύος είναι:
α. Σταθμοί εισαγωγικής άδειας 50W PEP στα HF, 10W PEP στα VHF/UHF
β. Σταθμοί κατηγορίας 1 500W PEP
γ. Σταθμοί κατηγορίας 1 που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς (contests) και μόνο για τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών 1000W PEP.
δ. Σταθμοί κατηγορίας 1 εγκατεστημένοι σε μη αστικές περιοχές όπως αγροκτήματα και όταν ο εξοπλισμός (κεραίες) τους είναι περιφραγμένος και μη προσβάσιμος από το κοινό 1000W PEP
Το άρθρο όπως κατά γράμμα αναφέρει στην ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Αρ. Φύλλου 1105 (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ):15838-15839Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις – Ισχύς
1. Μέσα σε (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της πα-
ρούσας απόφασης, θα πρέπει να έχουν ληφθεί τα κατάλ-
ληλα μέτρα προστασίας του γενικού πληθυσμού και να
έχουν υποβληθεί στην Ε.Ε.Α.Ε. σχετικές δηλώσεις συμ-
μόρφωσης για όλες τις εγκατεστημένες κεραίες στην ξη-
ρά σταθμών ραδιοεπικοινωνιών των οποίων οι κάτοχοι εί-
ναι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή εταιρείες που
προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό.
2. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της
στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα
της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2000
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Απο που προκυπτει οτι στις ανωτερω διαταξεις περιλαμβανονται οι Ρ/Ε ??
Αφού ξεκινήσαμε να γίνουμε Δανία της Μεσογείου, δεν ξεκινάμε από τα απλά και δοκιμασμένα που ισχύουν ήδη στην πραγματική Δανία αντί να προσπαθούμε να επανεφεύρουμε τον τροχό; Γατί, ενώ π.χ. στην πραγματική Δανία η ισχύς γιά τους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς είναι 1000W, στην Δανία της Μεσογείου πλέον δεν θα υπάρχει καμία ρητή αναφορά σε μέγιστο όριο ισχύος που μετριέται άμεσα, εύκολα και γρήγορα; Γιά να είναι ο κάθε ερασιτέχνης εύκολη λεία γιά τον κάθε ιδιώτη ή φορέα που θα τον αρχίσουν στις μηνύσεις επειδη τον βλέπουν να έχει απλώσει μιά κεραία (και όχι μόνον κατευθυνόμενη) και θα πρέπει να αποδείξει πληρώοντας αδρά ότι δεν είναι ελέφαντας; Και ποιός θα ωφεληθεί απο αυτό, την στιγμή που επαγγελματικοί σταθμοί 24ώρου λειτουργίας και πλήθος ακόμη ραδιο-ρυπαντές αφήνονται είτε από τον νόμο είτε στην πράξη τελείως ασύδοτοι. Με αυτόν τον τρόπο είτε από άγνοια είτε σκόπιμα η υπηρεσία ερασιτέχνη όπως είναι γνωστή και λειτουργεί σε όλην την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο θα γίνει παράνομη στην Ελλάδα, ή θα σβήσει κυριολεκτικά. Μαζί της, εκτός των άλλων, θα σβήσει και ένα σημαντικό κομμάτι από δυνατότητες και εθελοντικό πνεύμα που έχει χρησιμοποιήσει κατ’επανάληψη η πολιτεία σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Έτσι θα έχουμε κάνει όλοι άλλο ένα μεγάλο βήμα προόδου!
> Θα ήτο καλό να γίνει διευκρίνηση σχετικά με την ισχύ εκπομπής σε όλες τις συχνότητες (ανά περιοχές συχνοτήτων π.χ. 1-30 ΜΗz = 350W κλπ….).
Στο προσχέδιο νόμου δεν αναφέρεται συγκεκριμένα, απλά υπάρχουν παραπομπές. Αν γίνεται να γίνουν σχετικές διορθώσεις.
Σχετικα με το επιπεδο ισχύος της εισαγωγικής κατηγορίας και για την ασφαλεια των τηλεποικοινωνιων επειδη σημερα πλεον ελαχιστοι ειναι αυτοι που εχουν γνωσεις πειραματισμου ραδιοερασιτεχνη και μονο σαν χειριστες ασυρματου ξεκινουν , προτείνω ως μέγιστη ισχύς εισόδου την ισχύ των 10W PEP για τις συχνότητες άνω των 144ΜΗz και των 20W PEP για τις συχνότητες απο 3.5ΜΗζ μεχρι 29.7ΜΗz.
Ετσι καποιος που θελει, μετα απο τον πειραματισμο την πειρα και τις γνωσεις που θα εχει αποκτησει να εχει το κινητρο να αναβαθμισει σε κατηγορια 1 HAREC.
Θεωρώντας υποχρέωσή μου να βοηθήσω και εγώ προς την βελτίωση του συγκεκριμένου άρθρου και παρά τις προσωπικές επιφυλάξεις μου στο αν θα ληφθούν υπ’ όψη, παραθέτω παρακάτω τις απόψεις μου.
Είμαι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης από το 1970 και Διπλωματούχος μηχανικός ηλεκτρονικών επικοινωνιών (MSc) από το 1978. Από το 1980 εργάζομαι στο κέντρο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού ως Ειδικός Επιστήμονας στον τομέα ασύρματων επικοινωνιών HF/VHF και ασφάλειας από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (RADHAZ).
Εκτιμώ ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού όσον αφορά την μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ και τις μεθόδους που αυτή μπορεί να εκλεχθεί από τους ραδιοερασιτέχνες η και την Πολιτεία ως τεχνικά ανέφικτες, πρακτικά ανεφάρμοστες, κοινωνικά απαράδεκτες και όσον αφορά την διεθνή μας εικόνα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) αστείες.
Και αυτό γιατί:
1.Τεχνικά ανέφικτες: Παρόλο που λόγω του επαγγέλματος μου έχω την γνώση την πείρα και τον εξοπλισμό -αν θέλετε- να πραγματοποιήσω σχετικές μετρήσεις, πάλι έχω δυσκολίες στην κατανόηση και σύνταξη της σχετικής μελέτης. Οι 26(!) σελίδες οδηγιών της ΕΕΑΕ δεν επαρκούν, η δε όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα το δε αποτέλεσμα μη ασφαλές δεδομένου ότι οι δυνατότητες που δίνονται στον ενδιαφερόμενο είναι είτε (α) ο υπολογισμός του Η/Μ πεδίου γύρω από τις κεραίες, πράγμα που προϋποθέτει μοντελοποίηση των κεραιών αλλά και των υπαρχόντων κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο με χρήση κατάλληλου λογισμικού ή (β) η απευθείας μέτρηση της ηλεκτρικής και μαγνητικής συνιστώσας του Η/Μ πεδίου, μέθοδος που προϋποθέτει καλή γνώση καθώς και ειδικό και πανάκριβο εξοπλισμό.
Δεν επεκτείνομαι σε περαιτέρω αναλύσεις περί Η/Μ πεδίων σε εντός εγγύς πεδίου αποστάσεις, αλλά όσοι έχουν ασχοληθεί κατανοούν την πρακτική ουτοπία. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι από 2-3 ραδιοερασιτέχνες που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν τα πιο πάνω!
2. Πρακτικά ανεφάρμοστες: Θεωρώντας τα πιο πάνω αναφερθέντα, διαφαίνεται ως μόνη εναλλακτική λύση η ανάθεση της σχετικής μελέτης σε εξωτερικούς μελετητές ή φορείς. Με απλούς υπολογισμούς, το εκτιμώμενο κόστος για έναν τυπικό ραδιοερασιτεχνικό σταθμό ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες εύρω, ποσόν που νομίζω δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια…
Συνεκτιμώντας την δυσκολία και το κόστος, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι η σχετική διάταξη είναι καταδικασμένη να μείνει ανεφάρμοστη ή –ακόμα χειρότερα- να εφαρμόζεται επιλεκτικά σε κάποιους…
3. Κοινωνικά απαράδεκτες: Χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση θα θίξω κανέναν για την όλη προσπάθεια σύνταξης του σχεδίου κανονισμού, έχω την εντύπωση ότι στην συντακτική ομάδα δεν συμμετείχε κανένας ραδιοερασιτέχνης, ούτε ζητήθηκε η βοήθεια κάποιου από εμάς. Θα έλεγα ότι το όλο πνεύμα είναι μόνον ελεγκτικό και «εχθρικό» προς την Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη. Αντί να καλλιεργεί κίνητρα προσέλευσης διώχνει με τον φόβο «άσε μη βρω τον μπελά μου» και ωθεί στην πειρατεία (κάνω το hobby μου και δεν με ξέρουν). «ψαλιδίζει» η αχρηστεύει δραστηριότητες όπως οι διεθνείς διαγωνισμοί, κατασκευές και πειραματισμούς κεραιών (τι να την κάνω την καλύτερη κεραία αν κατεβάσω ισχύ) κλπ. Προάγει τη παρανομία και φυσικά τη λογική της «αντιστασιακής αντίδρασης» όπως «θα ανεβάζω ισχύ το βράδυ» ή «θα φτιάξω τηλεχειριζόμενο σταθμό και άντε να με βρούνε» δηλαδή νοοτροπία και πρακτικές τελείως ξένες προς τις αρχές του Ραδιοερασιτεχνισμού και που θυμίζουν καταστάσεις πειρατείας μεσαίων (όπως οι πιο παλιοί θυμούνται), με τα μηχανάκια έξω από το Υπουργείο στη Συγγρού να περιμένουν να βγει το Ραδιογωνιόμετρο και να ειδοποιήσουν που κατευθύνεται…
Αντί να προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση που υπάρχει με την ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ πειρατεία και παρανομία στα βραχέα (CB στους 6,5 MHZ, συμπαθείς τάξεις μεταφορέων χωρίς άδεια, γραφικοί αλλά ανεξέλεγκτοι «Ζωνιανοί» στην επαρχία κλπ) στα μεσαία τα οποία έχουν ξαναγίνει της μόδας αλλά και στο υπόλοιπο φάσμα όπου οι σταθμοί FM και οι πάσης φύσεως τηλεοπτικοί (με η χωρίς άδεια) σταθμοί έχουν κυριολεκτικά στήσει πανηγύρι και καθεστώς ανεξάρτητης αρχής. Οποίος τόλμησε να ανέβει στον Υμηττό η το Αιγάλεω βράδυ ξέρει και δεν ξανατολμά … Ας μη γελιόμαστε, αν θέλουμε να γίνει κάτι και να μπει τάξη μην αρχίζετε από τους πιο αδύναμους και τους μη έχοντες πρόθεση παρανομίας αλλά από αυτό που λένε «μαχαίρι ως το κόκαλο». Είναι σαν να ψάχνετε έμπορους ναρκωτικών στα ΚΑΠΗ. Θα βρείτε ίσως χρήστες lexotanil χωρίς συνταγή αλλά όχι μεγαλέμπορους κοκαΐνης!
4. Διεθνής εικόνα: Οι ισοπεδωτικοί περιορισμοί θα έχουν αποτέλεσμα την μηδενική συμμετοχή Ελληνικών σταθμών σε διεθνείς διαγωνισμούς (contests) αφού δεν θα υπάρχει ελπίδα διάκρισης, οι δε παγκοσμίου πρωτοτυπίας κανονισμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπισή μας από τους ξένους συναδέλφους ως «φτωχούς συγγενείς». Κάπως όπως βλέπαμε εμείς παλαιότερα τους «ανατολικούς» με κάποια δόση ειρωνείας παρόλο που η κατάστασή τους προερχόταν από οικονομικούς παράγοντες και όχι από περιορισμούς. Όχι ότι καλύτερο ιδιαίτερα με την παρούσα διεθνή συγκυρία που μας φέρνει καμία φορά στη γωνία ακόμα και στον αέρα.
Δεν νομίζω ότι οι 20,30 η 50 ραδιοερασιτέχνες τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για να συνδυάσουν τις διακοπές με το hobby τους θα σώσουν την Ελλάδα, αλλά πείτε μου τι θα λέμε σ’ αυτούς? Θα τους αφήνουμε η θα τους ζητάμε υποβολή μελέτης?
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν είναι άγνωστοι στην διεθνή κοινότητα. Αυτά που πέτυχαν με διεθνείς διακρίσεις στον ραδιοερασιτεχνικό και επιστημονικό χώρο (π.χ. επικοινωνίες μέσω σελήνης, μελέτη διισημερινής διάδοσης) τα πέτυχαν -εκτός από την προσωπική δουλεία- και με την ανεκτικότητα ενίοτε, από την Πολιτεία. Αυτή ακριβώς η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που χτίστηκε επί σειρά ετών και είχε αμοιβαία οφέλη και για τους δύο (αντιμετώπιση καταστάσεων Έκτακτης ανάγκης, παρεμβολών κλπ δες πρακτικά Α’ ραδιοερασιτεχνικού συνεδρίου) πάει να χαλάσει τώρα με ορισμένες αστοχίες σαν αυτή που σχολίασα.
Συγγνώμη για την μακρηγορία μου. Ελπίζω να συνέβαλα έστω και ελάχιστα στην βελτίωση του άρθρου 21.
Με εκτίμηση,
Η ισχύς των 100w ERP περιορίζει δραματικά τη λειτουργία του ερασιτεχνικού σταθμού με αποτέλεσμα η ‘πραγματική’ υπηρεσία του ραδιοερασιτέχνη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια να εξαφανιστεί (θα γίνονται μόνο τοπικές συζητήσεις στα βραχέα).
Ανήκω σε Ελληνική ομάδα διαγωνισμών (contest team) που τα τελευταία 5 έτη που λειτουργεί εκπροσωπεί τη χώρα μας σε πολύ υψηλά επίπεδα (5η – 15η θέση σε χιλιάδες σταθμούς που συμμετέχουν), παρά τις αντίξοες συνθήκες λειτουργίας του σταθμού λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και ισχύς 500W PEP, όταν οι λοιποί πρωταγωνιστές εκπέμπουν με 1500+W PEP.
Επίσης η ομάδα και ο σταθμός διατίθεται στην πολιτική προστασία όποτε αυτό ζητηθεί.
Εφόσον υιοθετηθεί η ισχύς των 100W ERP, ουσιαστικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατευθυνόμενες κεραίες (μόνο δίπολα) και η πιθανότητα να ακουστούμε εκτός επικράτειας θα είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και λόγος ύπαρξής μας στην υπηρεσία του ραδιοερασιτέχνη.
Επειδή αυτή η χώρα τουλάχιστον στον τομέα της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη βρίσκεται σε υψηλή εκτίμηση από τους λοιπούς ξένους συναδέλφους μας και για να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στο χώρο παρακαλώ να εξετάσετε τη πιθανότητα να προβλεφθεί ισχύς εκπομπής ερασιτεχνικών σταθμών όπως παρακάτω:
α. Σταθμοί εισαγωγικής άδειας 50W PEP
β. Σταθμοί κατηγορίας 1 500W PEP
γ. Σταθμοί κατηγορίας 1 που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς (contests) και μόνο για τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών 1000W PEP.
Τέλος σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με μελέτες της ΕΕΑΕ η ακτινοβόληση των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών στα αστικά κέντρα είναι μικρότερη σε ποσοστό του 1% επί του συνόλου (ραδιοφωνία, τηλεόραση, TETRA κ.λ.π.)
«9 Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής/χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της Περιοχής 1 της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (Band Plan IARU – Region 1).»
Να δοθεί και επίσημα, τρόπος συμμετοχής των λοιπων ενώσεων (πέραν της 1ης χρονολογικά θεσπισμένης ενωσης ραδιοερασιτεχνών στην Ελλάδα), στις διεργασίες της IARU.
Διαφορετικά ο ραδιοερασιτεχνισμός εν Ελλάδι θα παραμείνει δέσμιος κέντρων αποφάσεων εκλεγμένων απο την μειοψηφία της μειοψηφίας, χωρις δικαιωμα ψήφου των πολλών στις αποφάσεις της IARU.
Καθως η IARU ειναι ενωση ενώσεων ιδιωτών με κλειστό καταστατικό απο το 1985 το οποιο (resolution 85) ρητά απαγορευει την συμμετοχή ενώσεων άλλων παρα των ιδρυτικών μελών,
η εισαγωγή αναφοράς σε αυτήν ειναι αντισυνταγματική καθως επιτρέπει σε ιδιώτες να ελίσσουν κατα βουληση ενα τμήμα της Ελληνικής νομοθεσίας.
(Αρθρο 4 του Συντάγματος περι ισότητας των πολιτών, παραγραφοι 1, 2, 3, 7,
Αρθρο 7 του συντάγματος παράγραφος 1, «Εγκλημα δεν υπάρχει ουτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο…,
Αρθρο 25 παράγραφος 1, «τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις θέσεις ιδιωτών…»)
______________________________________________________
Και επικαλουμαι τέλος, το άρθρο 12 παραγραφος 5 του συντάγματος, για την σύσταση με νόμο αναγκαστικου συνεταιρισμου που αποβλέπει στην συνεκμετάλλευση του δοθέντος φάσματος, καθως αυτό ειναι πεπερασμένο, με την εξασφάλιση ισης μεταχείρησης των συμμετέχοντων.
Αν κρίνετε για οποιοδήποτε λόγο οτι κάτι τέτοιο δεν ειναι εφικτό,
Οφείλετε να αφειρέσετε με επιμέλεια κάθε αναφορά στην ενωση ιδιωτών IARU.
errata- οπου «ισχύς εισόδου» ας εννοηθεί «ισχύς εξόδου» στο σχόλιο της 17 Μαΐου 2011, 13:40
Οσον αφορά για τα επίπεδα ισχύος της εισαγωγικής κατηγορίας, και για την ασφάλεια του χειριστή οπως και των παρευρισκομένων, προτείνεται ως μέγιστη ισχύς εισόδου η ισχύς των 10W PEP για τις συχνότητες άνω των 144ΜΗz και των 50W PEP για τις συχνότητες απο 3.5ΜΗζ μεχρι 29.7ΜΗz.
>Κατ αυτόν τον τρόπο παρέχουμε επαρκές κίνητρο στους κατόχους αδειας εισαγωγικής κατηγορίας να αναβαθμιστουν σε HAREC
>Βεβαιωνόμαστε οτι το επίπεδο γνώσης που απαιτείται για την αδειοδότηση της εισαγωγικής κατηγορίας συνάδει με την ασφάλεια της εκθεσης του χειριστή σε Η/Μ ακτινοβολίες
>Αξιοποιουμε ήδη προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εμπορικών μηχανημάτων με σκοπό την ευκολία στην τήρηση των ορίων
>θετουμε σαφή όρια στην δυνατότητα δημιουργίας παρεμβολών απο χειριστές της εισαγωγικής κατηγορίας σε τρίτους χρήστες της υπηρεσίας απο λάθος χειρισμό των μηχανημάτων εκπομπής.
Φαντάζει παντελώς αδύνατο να ζητεί κάποιος απο τους ραδιοερασιτέχνες να υποστηρίζουν τηλεπικοινωνίες εκτάκτου ανάγκης, προσαμοζοντας εξοπλισμό κεραιοσυστήματα και τεχνικές στο νέο προταθέν και αβάσιμο ως προς την κατα συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμογή του, όριο ισχύος των 164W ERP οπως αυτό αναφέρεται στην Κοινή υπουργική απόφαση 53571/3839/00 (ΦΕΚ 1105 Β’/00).
Δοθείσης της στάθμης παρεμβολών που ο εκάστοτε ραδιοερασιτέχνικός σταθμός δέχεται απο συγχρονους τεχνολογικους παράγοντες, οπως
-ADSL (οπου αποδεδειγμένα οι εταιρίες, αν και στην προδιαγραφή ορίζεται ρητά η προστασία των ραδιοερασιτεχνων και της ναυτιλιακής ραδιοεπικοινωνίας στους 2MHZ, αμα τη αιτήσει του ενδιαφερόμενου χρήστη απενεργοποιουν αυτήν την προστασία μας για να δώσουν αντί για 20Mbps ταχύτητα σύνδεσης… 22Mbps, δείτε εδώ και με σχετικά γραφήματα http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=397013),
-Μη πιστοποιημένες συσκευές με «εικονική» δήλωση ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας εκ Κίνας προερχόμενες, που λόγω χαμηλου κόστους εχουν γεμίσει κάθε ελληνικό σπίτι,
-Τηλεοράσεις τύπου «πλάσματος»,
-μετάδοση ethernet μέσω του μη σχεδιασμένου για την χρήση ηλεκτρολογικού δικτύου των οικιών,
-πυκνότητα και ελλειπής συντήρηση εναέριου δικτύου ηλεκτροδότησης με συνεχή προβλήματα απο φθαρμένους μονωτήρες και κατεστραμμένα αντικεραυνικά,
-Τράμ, Τρόλεϋ, ανελκυστήρες και άλλα ηλεκτρομηχανικά μέσα,
-Λειτουργία παράνομων σταθμών με χιλιάδες φορές μεχαλύτερη απο την αναφερόμενη ενταση ηλεκτρικου πεδίου,με μή πιστοποιημένο εξοπλισμό, στην περιοχή συχνοτήτων 1600-1750ΚΗζ),
και δεκάδες ακόμα πηγές θορύβου οι οποιες δεν ειναι δυνατό να απαριθμηθουν εδώ (ακόμα και τα νέα πλυντηρια και κλιματιστικά τεχνολογίας inverter ειναι στην λίστα),
ο περιορισμός του ραδιοερασιτέχνη να αιτηθεί QRO απο τον ανταποκριτή του μπορεί πλέον και επίσημα να θεωρηθεί αμα τη εφαρμογή, η ταφόπλακα του ραδιοερασιτεχισμου.
Δεν υπάρχει «τεχνική πρόκληση» ή τεχνικός τρόπος να αντιμετωπιστουν στάθμες παρεμβολών με τέτοια τυχαιότητα και σε τέτοιες στάθμες. η επαφή σε τετοιες περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται παρα μόνο με αυξηση ισχύος.
Επίσης, αν και μάθαμε για τα προβλήματα που «δημιουργούν» οι εκπομπές μας στην υγεία (!) οι εκπομπές με συνολική διάρκεια 5 λεπτά στα ενα απο πολλά 24ωρα, καθως ως ηδυπάρεργο ο ραδιοερασιτεχνισμός ανθεί τα σαββατοκύριακα, πρέπει να ανεχθούμε να πηγαίνουμε με τα παιδιά μας στο Παγκρήτιο Στάδιο (ναι, το Ολυμπιακό εργο) και να έχουμε κεραίες κάθε κινητής πάνω από τα κεφάλια μας με λοβούς ισχυρότατους προς τους θεατές για όλη την διάρκεια του αγώνα μετά του διαλείμματος.
Επίσης, η καθημερινή φασματομέτρηση που κάνω σε συχνότητες 0-2GHz τον μόνιμο «επιμολυντή» τον εχει ήδη εντοπίσει.
-Ειναι τα εκατοντάδες ΚW EIRP των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που ειναι 24 ωρες το 24ωρο ενεργά, με τα ανακοινωθέντα όρια να μην τηρουνται ποτέ.
– Ειναι οι πειρατικοι σταθμοι των μεσαίων, που λειτουργουν για ημέρες ολόκληρες στην μέγιστη ισχύ μεσα απο κατοικημένες περιοχές και με στάθμες που κανένας λογικός ανθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθει την χρησιμότητά τους.
– Ειναι οι ελλειπείς μελέτες των εταιριών κινητής, που δεν ανανεώνονται αμα τη ανεγέρσει γειτονικών προς την κεραία κτιρίων.
εχει υπαρξει περίπτωση κεραίας η οποία εχει τα πάνελ της στριμμένα ΠΑΝΩ σε πολυκατοικία και η εταιρεία κινητής ισχυρίζεται οτι η άδεια της κεραίας που ελαβε σε πρότερο χρόνο την καλύπτει.
Παλευετε να κλείσετε αμυχές ενω αιμορραγουμε απο την μηριαία, κύριοι. Οι ραδιοερασιτέχνες ειναι παρανυχίδα μπροστά στα ακόντια που περιστοιχίζουν τον συγχρονο ανθρωπο, ακομα και με την συγκατάθεσή του (Wifi, 3G HSDPA, DECT, GSM, PLT).
Επίσης, η περίπτωση του ραδιοερασιτέχνη ειναι ιδιάζουσα, γιατί ειναι ο μόνος χρήστης ο οποιος προάγει την επιστήμη, ο’τι κάνει το κάνει αφιλοκερδώς και για το καλό του συνόλου, συχνότατα ειναι οικογενειάρχης και λογικά συνειδητοποιημένος οσον αφορά την υγεία των παιδιών του, οπότε ο αυτοελεγχος εφαρμόζεται με βάση και το ιδίο συμφέρον και οχι μόνο για την συμμόρφωση με τον νόμο,
Εχουμε ήδη εξεταστεί επιτυχώς για τα μέτρα προστασίας χειριστή απο εκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τόσο των ιδίων όσο και των πλησίον σε ημάς, και μάλιστα επιτυχώς ωστε να φέρουμε την άδεια ραδιοερασιτέχνη.
Η αθροιστική έκθεση του γενικου πληθυσμου απο τα πεδία των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ειναι αμελητέα σε σύγκριση με άλλες πηγές,
οπότε
Σαφώς και προτείνεται ρητά η επαναφορά στα πρότερα επίπεδα ισχύος της 68000/763/2002.
Φαντάζει παντελώς αδύνατο να ζητεί κάποιος απο τους ραδιοερασιτέχνες να υποστηρίζουν τηλεπικοινωνίες εκτάκτου ανάγκης, προσαμοζοντας εξοπλισμό κεραιοσυστήματα και τεχνικές στο νέο προταθέν και αβάσιμο όριο ισχύως των 164W ERP οπως αυτό αναφέρεται στην Κοινή υπουργική απόφαση 53571/3839/00 (ΦΕΚ 1105 Β’/00).
Δοθείσης της στάθμης παρεμβολών που ο εκάστοτε ραδιοερασιτέχνης δέχεται απο συγχρονους περιβαλλοντικους παράγοντες, οπως
-ADSL (οπου αποδεδειγμένα οι εταιρίες, αν και στην προδιαγραφή ορίζεται ρητά η προστασία των ραδιοερασιτεχνων, αμα τη αιτήσει του ενδιαφερόμενου χρήστη απενεργοποιουν αυτήν την προστασία μας για να δώσουν αντί για 22Mbps ταχύτητα σύνδεσης… 23Mbps),
-Μη πιστοποιημένες συσκευές με «εικονική» δήλωση ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας εκ Κίνας προερχόμενες, που λόγω χαμηλου κόστους εχουν γεμίσει κάθε ελληνικό σπίτι,
-Τηλεοράσεις τύπου «πλάσματος»,
-πυκνότητα και ελλειπής συντήρηση εναέριου δικτύου ηλεκτροδότησης με συνεχή προβλήματα απο φθαρμένους μονωτήρες και κατεστραμμένα αντικεραυνικά,
-Τράμ, Τρόλεϋ, ανελκυστήρες και άλλα ηλεκτρομηχανικά μέσα,
-Λειτουργία παράνομων σταθμών με χιλιάδες φορές μεχαλύτερη απο την αναφερόμενη ενταση ηλεκτρικου πεδίου,με μή πιστοποιημένο εξοπλισμό, στην περιοχή συχνοτήτων 1600-1750ΚΗζ),
και δεκάδες ακόμα πηγές θορύβου οι οποιες δεν ειναι δυνατό να απαριθμηθουν εδώ (ακόμα και τα νέα πλυντηρια και κλιματιστικά τεχνολογία inverter ειναι στην λίστα), ο περιορισμός του ραδιοερασιτέχνη να αιτηθεί QRO απο τον ανταποκριτή του μπορεί πλέον και επίσημα να θεωρηθεί αμα τη εφαρμογή, η ταφόπλακα του ραδιοερασιτεχισμου.
Δεν υπάρχει «τεχνική πρόκληση» ή τεχνικός τρόπος να αντιμετωπιστουν στάθμες παρεμβολών με τέτοια τυχαιότητα και σε τέτοιες στάθμες. η επαφή σε τετοιες περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται παρα μόνο με αυξηση ισχύος.
Επίσης, αν και μάθαμε για τα μεμτά
Η πλειοψηφία των ραδιοερασιτεχνών χρησιμοποιεί στα βραχέα κύματα, μονόπολα τα οποία παρουσιάζουν μεταβαλλόμενη απόδοση ως προς το δίπολο. Αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε ένα μονόπολο 20 μέτρων, θα έχουμε απόδοση στα 160 μ το 20% / δίπολο, στα 80μ το 35% / δίπολο, στα 40 μ 100% , στα 30 μ 80% / δίπολο αμφιβόλου κατεύθυνσης κ.λ.π.. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα μπορούμε να εκπέμπουμε με 500 W PEP στα 160μ με 280 W PEP στα 80μ, με 100 W PEP στα 40μ με 125 W PEP στα 30μ κλπ. Ομοίως αν χρησιμοποιήσουμε πολύμπαντες κάθετες κεραίες. Το χειρότερο δε είναι η χρήση κατευθυνόμενων κεραιών, όπου με μία τυπική απόδοση των 6db πρέπει να χρησιμοποιήσουμε των υπερβολική ισχύ των 25 W PEP. Είναι εμφανές ότι η δεν μπορεί να χρησιμοποιήσουμε εκ των πραγμάτων την ισχύ ERP και είναι ορθότερο και εφαρμόσιμο να χρησιμοποιήσουμε την PEP ισχύ.
Η χρήση των που γίνεται από τους ραδιοερασιτέχνες, είναι μικρής χρονικής διάρκειας, μη συνεχής και συνολικά οι αθροιστικές επιπτώσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με τις επιπτώσεις των σταθερών επαγγελματικών δικτύων (κινητή, ραδιοφωνίες, ραδιοζεύξεις) που λειτουργούν επί 24ωρης βάσης. Δεν υπάρχει ραδιοερασιτέχνης που να εκπέμπει ημερησίως πάνω από 15 λεπτά.
Τα όρια εκπομπής που εντέχνως δεν αναφέρονται στην διαβούλευση, ακυρώνουν την ουσία του ραδιοερασιτεχνισμoύ, που είναι το dx και η επαφή με όσο το δυνατό περισσότερες ραδιοχώρες. Ακυρώνει το μεράκι των κατασκευών και του πειραματισμού και υποχρεώνει σε διαδικασίες που και τα επαγγελματικά δίκτυα ιδρώνουν για να τις διεκπεραιώσουν.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΔ/ΧΝΕΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΛΥΨΗΣ) ΚΑΙ ΔΡΟΥΜΕ ΩΣ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ‘ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ’ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ «ΙΚΑΝΗΣ» ΙΣΧΥΟΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΞΗΣ» ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
SV1UG
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ 100W ERP.ΟΛΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΕΡ ΑΠΟ 500W ΕΩΣ 1500W ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΥΧΝΩΤΗΤΩΝ.ΕΤΣΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΕΙΙΣΑΓΩΚΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ)ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ WATT PEP KAI OXI 40ERP. OI PAΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ,ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΧ ΦΩΤΙΕΣ,ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΛΠ.ΑΛΛΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΙΣΧΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ WATT PEP 500W ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥ.
ΕΙΣΑΓΩΚΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΔΟΥ 50W PEP
Κύριοι
Διαβάζοντας το επίμαχο άρθρο 21 Τεχνικές διατάξεις, Παράγραφος 2.
Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.
Από ποιο σημείο του ΦΕΚ Β’1105 πηγάζει η αναφορά στους σταθμούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη την στιγμή που το άρθρο 8 του αυτού καθιστά σαφές ότι αναφέρεται σε όλες τις εγκατεστημένες κεραίες στην ξηρά σταθμών ραδιοεπικοινωνιών των οποίων οι κάτοχοι είναι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή εταιρείες που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό.
Η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη από πότε κατατάχθηκε σε αυτές τις κατηγορίες?
Το άρθρο όπως κατά γράμμα αναφέρει στην ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Αρ. Φύλλου 1105 (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ):
15838-15839
Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις – Ισχύς
1. Μέσα σε (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της πα-
ρούσας απόφασης, θα πρέπει να έχουν ληφθεί τα κατάλ-
ληλα μέτρα προστασίας του γενικού πληθυσμού και να
έχουν υποβληθεί στην Ε.Ε.Α.Ε. σχετικές δηλώσεις συμ-
μόρφωσης για όλες τις εγκατεστημένες κεραίες στην ξη-
ρά σταθμών ραδιοεπικοινωνιών των οποίων οι κάτοχοι εί-
ναι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή εταιρείες που
προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό.
2. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της
στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα
της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2000
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Τα διαφορετικά δικαιώματα μεταξύ των σταθμών εισαγωγικής αδείας και κατηγορίας 1 είναι λογικό να υπάρχουν και δίκαιο αφού δεν θα δίνουν τις ίδιες εξετάσεις. Πολύ σωστά σε κάποιες περιοχές συχνοτήτων οι χειριστές με εισαγωγική άδεια έχουν μικρότερο φάσμα συχνοτήτων και ισχύ ώστε να έχουν κίνητρο για να βελτιωθούν και να ανεβούν στην κατηγορία 1.
Όμως δεν συμφωνώ με την ασάφεια των 40Watt ERP, ο ραδιοερασιτέχνης σε όλο τον κόσμο έχει βαττόμετρο, αυτό ξέρει, αυτό διαβάζει. Τα 40Watt ERP είναι θεωρητική ποσότητα ακτινοβολουμένης ισχύος η οποία έμμεσα μπορεί να μετρηθεί μόνο με ενεργό πεδιόμετρο.
Κανένας ραδιοερασιτέχνης στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοιο όργανο λόγο του υψηλού κόστους που έχει, και της πραγματικά περιορισμένης χρησιμότητας του.
Προτείνω να αντικατασταθεί το 40 Watt ERP με 40 ή 50 Watt PEΡ. Όσο αφορά τους σταθμούς κατηγορίας 1 η παρούσα ισχύς των 500 Watt PEP είναι αρκετή και σαφής.
Τόσα χρόνια μια χαρά τα πήγαμε εκφράζοντας την μέγιστη ισχύ σε ισχύ εξόδου του σταθμού σε Watt PEP ας συνεχίσουμε έτσι με σαφήνεια και καθαρότητα.
Μετά από την δημοσιοποίηση της νέας διαβούλευσης για το Κανονισμό Ραδιοερασιτεχνών σας ενημερώνουμε ότι στο κείμενο (άρθρο 21) δεν αναφέρεται μεν ρητά το όριο ισχύος των 100W ERP (για την ακρίβεια δεν υπάρχει κάν νούμερο) αλλά αυτό σαφώς υποδεικνύεται έμμεσα μέσω μιας παλαιότερης ΚΥΑ (53571/3839/2000, που υπάρχει στο τυπωμένο φυλλάδιο του σημερινού κανονισμού μας) η οποία είναι σε ισχύ από το έτος 2000. Η νέα διεθνής πρωτοτυπία είναι τώρα ότι δεν υπάρχει όριο ισχύος εκπομπής πουθενά στο νέο Κανονισμό, μόνο υποχρέωση περί της ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολίες, με κοινώς αποδεκτά όρια/επίπεδα αναφοράς για ολη την Ευρώπη.
Δύο παρατηρήσεις εδώ:
Η παλαιότερη ΚΥΑ αναφέρει γενικά και ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ (άρθρο 6) ότι αν θέλουμε να είμαστε σύννομοι, ακόμα και σήμερα, θα πρέπει σε απόσταση ακτίνας από τη βάση της κεραίας μικρότερης των 50 μέτρων να μην υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν αυτό δεν συμβαίνει (και εννοείται ότι στο 99% των ραδιοερασιτεχνών δεν ΜΠΟΡΕΙ να συμβαίνει) τότε ή θα πρέπει να εκπέμπουμε με ισχύ 100W ERP (164W EIRP), δηλαδή να ξεχάσουμε τις κατευθυνόμενες κεραίες μας (!!), ή θα πρέπει να υποβάλλουμε αρμοδίως τεκμηριωμένη μελέτη με μετρήσεις(!!) για την ακτινοβολία από τις κεραίες μας εφόσον έχουμε ισχύ άνω των 100W ERP.
Θα υπέθετε κανείς, ότι ακόμα και με τους περιορισμούς της παραπάνω ΚΥΑ, ο καινούργιος κανονισμός. θα ερχόταν να διορθώσει αυτή την άδικη αντιμετώπιση των ραδιοερασιτεχνών και όχι να την επιτείνει, δεδομένου ότι στην ίδια ΚΥΑ (αρθρο 8, Μεταβατικές Διατάξεις) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονταν οι ραδιοερασιτέχνες στην υποβολή δηλώσεων συμμόρφωσης για ασφαλή έκθεση του κοινού, υποχρέωση που έχουν οι ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί και σταθμοί κινητής τηλεφωνίας. Οι λόγοι που θεωρούμε απόλυτα άδικη και τεχνικά ατεκμηρίωτη την εφαρμογή του άρθρου 6 της πιο πάνω ΚΥΑ για τους ραδιοερασιτέχνες και την ανάδειξη της μέσα από το νέο Κανονισμό. περιγράφονται στο κείμενο που ακολουθεί…
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.
Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.
Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!
3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:
1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!
2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…
3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.
Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %
Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;
4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!
5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.
Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους και να μη τους θυμάται μόνο όταν θα συμβεί κάποια φυσική καταστροφή και οι επικοινωνίες δεν θα λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση!
«2. Οι Ρ/Ε…«κατηγορίας 1»…με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού …. σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση»
Ίσως το πιο «σκοτεινό» σημείο του Κανονισμού. Η ΕΕΡ στην ιστοσελίδα της τεκμηριώνει τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις της.
( http://www.raag.org/displayITM1.asp?ITMID=358&LANG=GR )
Σίγουρα θα τοποθετηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες, εγώ απλά θα επαναλάβω ότι ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ «ράβεται» Κανονισμός Ρ/Ε στα μέτρα οικονομικών συμφερόντων.
Για να γίνω πιο σαφής, το επενδυτικό σχέδιο VDSL2 του ΟΤΕ ύψους 3.000.000.000 € για διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων (100Mbit/s) μέσα στο ραδιοερασιτεχνικό φάσμα έως τους 30MHz θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και «καθαρό» από θόρυβο και παρεμβολές, οπότε καλού κακού οι μέχρι τώρα χρήστες αυτού του φάσματος με κάποιο τρόπο θα πρέπει να εκτοπιστούν.
Για την ιστορία να ενημερώσω, ότι το ραδιοφάσμα των βραχέων κυμάτων, παραχωρήθηκε στους ραδιοερασιτέχνες θεωρώντας τις συγκεκριμένες συχνότητες άνευ αξίας, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χωρίς περιθώρια εξέλιξης και προόδου.
Σε καμμία περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να περάσει αυτή η παράγραφος διότι θα αποτελέσει ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΤΟΤΥΠΙΑ, και φυσικά ΑΡΝΗΤΙΚΗ.
Δε θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό, αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τα Αμερικάνικα πρότυπα (1.500W), τουλάχιστο ας παραμείνουμε στα Ευρωπαϊκά (1kW max).
Μετά από την δημοσιοποίηση της νέας διαβούλευσης για το Κανονισμό Ραδιοερασιτεχνών σας ενημερώνουμε ότι στο κείμενο (άρθρο 21) δεν αναφέρεται μεν ρητά το όριο ισχύος των 100W ERP (για την ακρίβεια δεν υπάρχει κάν νούμερο) αλλά αυτό σαφώς υποδεικνύεται έμμεσα μέσω μιας παλαιότερης ΚΥΑ (53571/3839/2000, που υπάρχει στο τυπωμένο φυλλάδιο του σημερινού κανονισμού μας) η οποία είναι σε ισχύ από το έτος 2000. Η νέα διεθνής πρωτοτυπία είναι τώρα ότι δεν υπάρχει όριο ισχύος εκπομπής πουθενά στο νέο Κανονισμό, μόνο υποχρέωση περί της ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολίες, με κοινώς αποδεκτά όρια/επίπεδα αναφοράς για ολη την Ευρώπη.
Δύο παρατηρήσεις εδώ:
Η παλαιότερη ΚΥΑ αναφέρει γενικά και ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ (άρθρο 6) ότι αν θέλουμε να είμαστε σύννομοι, ακόμα και σήμερα, θα πρέπει σε απόσταση ακτίνας από τη βάση της κεραίας μικρότερης των 50 μέτρων να μην υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν αυτό δεν συμβαίνει (και εννοείται ότι στο 99% των ραδιοερασιτεχνών δεν ΜΠΟΡΕΙ να συμβαίνει) τότε ή θα πρέπει να εκπέμπουμε με ισχύ 100W ERP (164W EIRP), δηλαδή να ξεχάσουμε τις κατευθυνόμενες κεραίες μας (!!), ή θα πρέπει να υποβάλλουμε αρμοδίως τεκμηριωμένη μελέτη με μετρήσεις(!!) για την ακτινοβολία από τις κεραίες μας εφόσον έχουμε ισχύ άνω των 100W ERP.
Θα υπέθετε κανείς, ότι ακόμα και με τους περιορισμούς της παραπάνω ΚΥΑ, ο καινούργιος κανονισμός. θα ερχόταν να διορθώσει αυτή την άδικη αντιμετώπιση των ραδιοερασιτεχνών και όχι να την επιτείνει, δεδομένου ότι στην ίδια ΚΥΑ (αρθρο 8, Μεταβατικές Διατάξεις) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονταν οι ραδιοερασιτέχνες στην υποβολή δηλώσεων συμμόρφωσης για ασφαλή έκθεση του κοινού, υποχρέωση που έχουν οι ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί και σταθμοί κινητής τηλεφωνίας. Οι λόγοι που θεωρούμε απόλυτα άδικη και τεχνικά ατεκμηρίωτη την εφαρμογή του άρθρου 6 της πιο πάνω ΚΥΑ για τους ραδιοερασιτέχνες και την ανάδειξη της μέσα από το νέο Κανονισμό. περιγράφονται στο κείμενο που ακολουθεί…
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.
Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.
Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!
3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:
1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!
2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…
3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.
Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %
Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;
4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!
5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.
Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους και να μη τους θυμάται μόνο όταν θα συμβεί κάποια φυσική καταστροφή και οι επικοινωνίες δεν θα λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση!