Άρθρο 43 – Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 – Δαπάνες αποζημίωσης του προσωπικού

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 (A’ 16) αντικαθίσταται και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι δαπάνες αποζημίωσης του προσωπικού καθορίζονται και καταβάλλονται μηνιαία ως κίνητρο βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών, μείωσης των καθυστερήσεων, αύξησης της χωρητικότητας του συστήματος και της εναέριας κίνησης ως κάτωθι:
α. Για τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΠΕ2, καθώς και στους Ι.Δ.Α.Χ. που ανήκουν στον Κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και κατέχουν τις αντίστοιχες ειδικότητες των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 44% εκ των ως άνω μηνιαίων αποδόσεων. Αναδρομικά από 1.5.2019 και έως την πλήρη εφαρμογή των Κεφαλαίων Α` και Β` του ν. 4427/2016 (Α` 13) εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα κατειλημμένων οργανικών θέσεων έτους 2018 προς το σύνολο των οργανικών θέσεων του κλάδου έτους 2018 σε ίσα μερίσματα, προσαυξημένα κατά 20% για τους ελεγκτές της ειδικότητας Radar, στους ελεγκτές ειδικότητας Αεροδρομίου, Προσέγγισης και Περιοχής, υπό την προϋπόθεση πραγματικής άσκησης της ειδικότητάς τους.
Η πραγματική άσκηση της ειδικότητας αποδεικνύεται δια της υλοποίησης των μηνιαίων προγραμμάτων εργασίας στις ως άνω θέσεις ή δια των αναγκαίων ωρών τουλάχιστον 180 στον αριθμό ετησίως για τη διατήρηση της σχετικής ειδικότητας σύμφωνα και με τις οικείες διατάξεις και προγραμματισμένες τουλάχιστον κατά 50% στους θερινούς μήνες Ιουνίου έως Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ομοίως ενσωματωμένες στα ως άνω μηνιαία προγράμματα εργασίας πιστοποιουμένων ως προς την υλοποίηση με απόφαση του Διοικητή της Υ.Π.Α..
Στους υπαλλήλους του Κλάδου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στις Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες στην Ε.Ε. και στον ICAO, καταβάλλονται τα αντίστοιχα μερίσματα της ειδικότητας που κατείχαν χωρίς άλλη προϋπόθεση.
β. Για τον κλάδο των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών ΑΤSΕΡ), δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 20% εκ των ως άνω αποδόσεων. Εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται στους υπηρετούντες κατόχους άδειας κατά τον ΕΚ 373/2017 και τις εθνικές κείμενες διατάξεις, το προκύπτον από το κλάσμα των κατειλημμένων από υπηρετούντες κατόχους άδειας οργανικών θέσεων προς το σύνολο των κατειλημμένων οργανικών θέσεων, σε ίσα μερίσματα.
Στο προσωπικό του κλάδου που δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κατοχής άδειας και της πραγματικής άσκησης του έργου και των δικαιωμάτων της, καταβάλλεται μέρισμα έως 75% του αντίστοιχου μερίσματος των κατόχων άδειας, το οποίο καλύπτεται από τα ως άνω αδιάθετα ποσά».
γ. Για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3, δύναται να καταβληθεί έως 4% εκ των ως άνω αποδόσεων. Εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα των κατηλειμμένων οργανικών θέσεων προς το σύνολο των οργανικών θέσεων του κλάδου με πραγματική απασχόληση σε θέσεις εργασίας ΑFΙS, κεντρικού συστήματος ΑFTΝ αμιγώς Αεροναυτικών Επικοινωνιών και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΚΕ κατά παρέκκλιση του παρόντος οργανισμού της ΥΠΑ σε θέσεις ΝΟΤΑΜ & Reporting office, τουλάχιστον 60 φυλακών ετήσιο και προγραμματισμένες κατά 40% για τους θερινούς μήνες Ιουνίου – Σεπτεμβρίου αποδεικνυομένων δια της υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων εργασίας πιστοποιουμένων με σχετική απόφαση του διοικητού της ΥΠΑ.
δ. Για τους λοιπούς κλάδους της Υ.Π.Α. δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 25% εκ των ως άνω αποδόσεων. Εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα των κατειλημμένων οργανικών θέσεων προς το σύνολο των οργανικών θέσεων των κλάδων αυτών. Στην κατηγορία αυτή μεταπίπτει μηνιαία και το προσωπικό των περιπτώσεων α` και γ` που δεν πληροί μηνιαία τις προϋποθέσεις του κλάδου του για πραγματική άσκηση εργασίας, ως άνω περιγράφεται, της σχετικής δαπάνης καλυπτομένης από τα αδιάθετα ποσά των περιπτώσεων α` και γ`, αντιστοίχως, καθώς και το προσωπικό ΕΣΙΔ, του αριθμού των κατειλημμένων και του συνόλου των οργανικών θέσεων, καθώς και του αντίστοιχου κλάσματος αναλόγως τροποποιουμένου.
Το ως άνω ποσό καταβάλλεται σε ίσα μερίσματα προσαυξημένα κατά 40% για τους κλάδους ΠΕ και πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών ΕΣΙΔ, κατά 20% για τους κλάδους ΤΕ εισέτι προσαυξανόμενο για τους ΠΕ-ΤΕ κατά επιπλέον 40% για τους κατόχους πτυχίου επιμελητού πτήσεων με πραγματική απασχόληση σε θέσεις εργασίας εποπτείας και διαχείρισης των χώρων αεροστάθμευσης των αεροδρομίων τουλάχιστον των αυτών φυλακών ως της υποπαραγράφου γ ομοίως προγραμματισμένων, αποδεικνυομένων και πιστοποιουμένων, και για τους κατέχοντες θέση Αερολιμενάρχη προσαυξάνεται κατά 100% εφόσον ανήκουν σε κλάδους της παρούσας υποπαραγράφου.
Με την επιφύλαξη της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 34α ν. 2682/1999, προϋπόθεση για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων των άρθρων 34 και 34α του ν. 2682/1999 για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων της Υ.Π.Α., κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, αποτελεί η αξιολόγηση των επιδόσεων της Υ.Π.Α., ως φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας αναφορικά με την επίτευξη των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων, της βελτίωσης της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και η επιβεβαίωση της επίτευξης των στόχων αυτών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταβάλλεται, κατόπιν της ανωτέρω διαδικασίας, το σύνολο των αποζημιώσεων, τα αδιάθετα ποσά διατίθενται στο αποθεματικό της Υ.Π.Α.. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Π.Α. μετά από διαβούλευση με την αρμόδια Υπηρεσία της Υ.Π.Α., καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την ανωτέρω αναφερόμενη διαδικασία αξιολόγησης και οι όροι και λοιπά ειδικότερα ζητήματα για την καταβολή των σχετικών ποσών.».

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 16:34 | Θ. Χειμωνέττος

    Η αντιμετώπιση του κλάδου Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Π.Π.Α. – AFISO (Τηλεπικοινωνιών), από το υπουργείο υποδομών και μεταφορών, όπου αφαιρέθηκαν 2 μονάδες Eurocontrol για να πάνε άλλο κλάδο, δημιούργησε φαινόμενα ανισότητας. Στην ίδια οργανική μονάδα υπάλληλοι διαφορετικών κλάδων, με τα ίδια πτυχία και με το ίδιο αντικείμενο πληρώνονται άνισα, με μεγάλο αδικημένο τον υπάλληλο που παρέμεινε ή επέλεξε να παραμείνει στον κλάδο AFISO. Η ανισότητα αυτή πρέπει να διορθωθεί και να επιστραφεί το 2% στον κλάδο AFISO. Αυτή ήταν και η δέσμευση του υπουργού υποδομών και μεταφορών κ Καραμανλή.
    Η μετάβαση των περίπου 70 ατόμων από AFISO σε άλλο κλάδο με βάση τον νόμο 4427/16 δεν μπορεί να πριμοδοτήσει τον άλλο κλάδο με 2% γιατί ο κλάδος AFISO έχει λειτουργικά κενά και είναι ήδη σε διαδικασία ενίσχυσης με 40 υπαλλήλους με την διαδικασία της μετάταξης και της νέας πρόσληψης, όπως έχει κοινοποιηθεί εγγράφως. Όπου πρακτικά σημαίνει περαιτέρω μείωση των αποδοχών των AFISO με το υπάρχον ποσοστό.
    Ο κλάδος AFISO έχει φυσική παρουσία σε πάσης φύσεως αεροδρόμια σε όλη την χώρα. Στα περιφερειακά ελεγχόμενα αεροδρόμια εκτός από καθήκοντα Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών COM Ops έχει καθήκοντα Αεροναυτικών Πληροφοριών (AIS) και Αναφορών Πτήσεων (ARO) (ξεχωριστός πάροχος), ενώ στα μη ελεγχόμενα αεροδρόμια έχει καθήκοντα AFIS, COM, AIS – ARO και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί από την υπηρεσία όπως είναι τα καθήκοντα του αερολιμενικού ή του διοικητικού.
    Παρακαλώ θερμά προς επιδιόρθωση της αδικίας που έχει τελεστεί, χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η άποψη όλων των εμπλεκομένων.

    Θ. Χειμωνέττος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός Μ.Sc. – A.F.I.S.O. – ΥΠΑ/Δ5/Ζ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 15:32 | Σωτήρης Δ.

    Δηλαδή έρχεται η ΑΠΑ χωρίς να εχει επιχειρησιακές γνωσεις και λέει:
    Εγώ θα σου βάλω τους στόχους που νομίζω και συ καλείσαι να τους πετύχεις. Δεν με ενδιαφέρει αν σου παρέχω το απαιτούμενο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να το κάνεις. Πρόβλημά σου. Εγώ τα χρήματα που είναι να παίρνω από αυτούς που εξυπηρετείς θα τα πάρω βρέξει χιονίσει. Ανεξάρτητα αν δεν έχω καμμία σχέση μαζί τους και δεν τους παρέχω κάτι. Τώρα εσύ άν μεν πετύχεις τους στόχους που σου έβαλα εγω θα πάρεις δυο χλιάδες ευρώ το μήνα. Αν όχι θα πάρεις πεντακοσια. (Τα νούμερα τυχαία αλλά αναλογικά). Τα σχόλια δικά σας αγαπητοί αναγνώστες.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 14:47 | Διονύσης

    Η ΑΠΑ λοιπόν θα συντάσσει ένα Σχέδιο Επιδόσεων σύμφωνα με την εισηγήση ένός τμήματος της και το Σχέδιο Επιδόσεων θα καλείται να το εφαρμόσει η ΥΠΑ, μία άλλη Αρχή, χωρίς να έχει εμπλακεί στην κατάρτισή του.

    Τα προβλήματα στελέχωσης, εξοπλισμού και ευέλικτης χρήσης του εναέριου χώρου χρονίζουν στην ΥΠΑ και αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη των πανευρωπαϊκών στόχων. Ο μόνος μηχανισμός αντιμετώπισης τους που χρησιμοποιείται από την ΥΠΑ είναι η υπερεργασία του προσωπικού της, η μείωση ή ακύρωση αδειών τους μισούς μήνες του χρόνου, η παραβίαση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου, η υπερφόρτωση των συχνοτήτων ραδιοτηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α.

    Οι υπάλληλοι της ΥΠΑ (κυρίως ΕΕΚ αλλά και ΗΜΑΕΚ, ΠΠΑ και κάποιοι τεχνικοί σε επιχειρησιακές μονάδες) θα κληθούν να υπερβάλουν εαυτούς για να επιτευχθούν οι στόχοι του σχεδίου επιδόσεων και αν τελικά οι επιθεωρητές της ΑΠΑ κρίνουν ότι η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή δεν θα πληρωθούν τα αντίστοιχα επιδόματα για την εργασία τους. Επιδόματα που βέβαια θα λάβουν στο ακέραιο οι επιθεωρητές της ΑΠΑ που θα προέρχονται από τους αντίστοιχους κλάδους της ΥΠΑ.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 13:33 | ΚΡΣ

    Καλησπέρα σε όλους του συναδέλφους-υπαλλήλους της ΥΠΑ. Προσωπικά ανήκω στον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ). Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να εκφράσω την αντίδρασή μου σε αυτό το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση και θίγει τόσο εργασιακά θέματα όσο και προσωπικά.
    Ξεκινώντας, λοιπόν, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των επιδομάτων (eurocontrol). Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο ασέβεια προς το πρόσωπο όλων των ΕΕΚ να τίθεται ζήτημα επίτευξης στόχων. Αρχικά, είναι παράλογο να αξιολογείται κάποιος για την δουλειά του από ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν γνώσεις και ικανότητες σε αρκετούς τομείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν γνώση του τρόπου λειτουργίας της εναέριας κυκλοφορίας και του τρόπου εργασίας ενός ΕΕΚ. Αυτό το αίσθημα παραλογισμού εντείνεται ακόμα περισσότερο, όταν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, πως οι «αξιολογητές» θα εισπράττουν κανονικά το επίδομα – eurocontrol ανεξαρτήτως επιδόσεων. Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία εις βάρος των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή της Εναέριας Κυκλοφορίας και συμβάλλουν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι σαν να αποτυγχάνει παταγωδώς κάποιος μαθητής, αλλά η ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εκείνον και καθόλου τον δάσκαλό του. Είναι τελείως άτοπο, να κρίνεται τόσο αυστηρά, βάσει επιδόσεων, κάποιος υπάλληλος που είναι επιχειρησιακός και την ουσία δίνει τον εαυτό του για να επιτευχθούν οι στόχοι και να διεξαχθούν με ασφάλεια οι πτήσεις, ενώ ,στην αντίπερα όχθη, να μην υπάρχει απολύτως καμία κύρωση για κάποιον υπάλληλο που βρίσκεται σε γραφειοκρατική εργασία.
    Συνεχίζοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην προσωπική πλευρά του θέματος. Η εργασία ενός ΕΕΚ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε άλλη στον δημόσιο τομέα. Δεν αναφέρομαι σε σημαντικότητα, αλλά κυρίως σε συνθήκες εργασίας. Ένας ΕΕΚ εργάζεται μονίμως σε συνθήκες πίεσης και επαγρύπνησης.Επιπλέον, πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος καθ’ όλη την διάρκεια της βάρδιας του. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα πολύ μικρό λάθος ίσως έχει τραγικές συνέπειες στην ασφάλεια των πτήσεων. Το βάρος της ευθύνης είναι αρκετό. Συνεπώς, η αβεβαιότητα μη πληρωμής ενός υπαλλήλου δημιουργεί ακόμα πιο αγχώδεις συνθήκες για αυτόν, κάτι που μόνο θετικό δεν μπορεί να αποβεί στην εργασία του. Δεν μπορεί, λοιπόν κάποιος να έχει αυτού του είδους τις απαιτήσεις από έναν υπάλληλο και να του φορτώνει τόσο μεγάλη ευθύνη και πίεση για οποιοδήποτε λάθος, αλλά στη συνέχεια να μην τον ανταμείβει.
    Κλείνοντας, έχω την πεποίθηση ότι και οι υπόλοιποι ΕΕΚ θα εκφραστούν δημόσια για αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο πρώτον, υπονομεύει τα εργασιακά μας δικαιώματα, και δεύτερον θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στη χώρα μας.
    Με εκτίμηση,
    Κ.Ρ.Σ. , Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:33 | Σ. Γ.

    Συνδέονται οι μηνιαίες αποζημιώσεις με ένα Σχέδιο Επιδόσεων που θα περιλαμβάνει τις επιδόσεις της επιχειρησιακής αεροναυτιλίας , τις επενδύσεις της ΥΠΑ,τυχόν προσλήψεις προσωπικού καθώς και αναβάθμιση ή αγορά εξοπλισμού.
    Και ΟΛΑ αυτά μαζί είναι προαπαιτούμενο για την απόδοση των αποζημιώσεων!
    Με άλλα λόγια είναι σαν να λέμε οτι οι εν λόγω αποζημιώσεις δεν θα καταβάλονται, μιας και η επίτευξη των στόχων θα είναι πρακτικά αδύνατη.
    Δεν γίνεται για την καταβολή των επιδομάτων του eurocontrol να απαιτείται από το ΣΥΝΟΛΟ της ΥΠΑ η επίτευξη ΟΛΩΝ των στόχων που θα τεθούν στο Σχέδιο Επιδόσεων.
    Στόχοι μη επιχειρησιακής φύσεως τίθενται ως προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων επιχειρησιακών ειδικοτήτων.
    Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00 | Ευάγγελος

    Συνεπώς η ΑΠΑ (μη επιχειρησιακοί και σε ανοιχτή γραμμή ίσως με την εκάστοτε κυβέρνηση) έχοντας εξασφαλίσει τα δικά της χρήματα, θα κρίνει κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι για να πάρουν χρήματα οι της ΥΠΑ, οι οποίοι κάθε σεζόν θα βρίσκονται στις γνωστές ιδιαίτερες συνθήκες του κλάδου, κυνηγώντας εκτός των άλλων και στόχους για να αποζημιωθεί η δουλειά τους (τη στιγμή μάλιστα που εδώ και χρόνια κάθε καλοκαίρι ο κλάδος ξεκάθαρα «βάζει πλατη» με διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις κάθε σεζόν…για το τουριστικό συνάλλαγμα!).

    Αναλογίζεται κανείς ότι ο συγκεκριμένος τομέας σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των πτήσεων, οι συνθήκες είναι πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερες (διεθνώς αναγνωρισμένο αυτό) και πως η λογική του «καρότο και μαστίγιο» δεν θα έχει κανένα απολύτως επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις;

    Αναλογίζεται κανείς πως ο συγκεκριμένος τομέας σχετίζεται άμεσα με τη μόνη βαριά βιομηχανία που έχει απομείνει στη χώρα (βλέπε τουριστικό συνάλλαγμα);

    Ποιοι και γιατί επιδιώκουν τη βαθμιαία απαξίωση του κλάδου και του έμψυχου δυναμικού που τον απαρτίζει;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 11:41 | Χρήστος Πιτσικάς

    Με βάση το άρθρο 43 εξαρτάται πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων του άρθρου 34 και 34Α του Ν. 2682/99 δηλαδή το 60-70 % των αποδοχών μας πλήρως από την επίτευξη των ετησίων στόχων που δηλώνονται στο performance plan (σχέδιο επιδόσεων) οι οποίοι είναι ανέφικτοι. Στόχοι που σε μερικά αεροδρόμια, μικρότερα κυρίως, είναι αδύνατον να επιτευχθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδοχές μας είναι υπό αίρεση.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 10:10 | Π. Κ. (Επσγος) ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας Π.Α

    Α) Ι.Δ.Α.Χ. Αεροναυτιλίας και ΜΟΝΙΜΟΙ Αεροναυτιλίας με διαφορετική
    αποζημίωση Eurocontrol;
    Και όλο αυτό με νόμο;
    Είναι άδικο και σχεδόν αδιανόητο.
    Είναι ώρα (και τώρα δίνεται η δυνατότητα) να αρθεί αυτή η αδικία.

    Β) Στην Π.Α. έχουμε μια άψογη συνεργασία με τους Τηλεπικοινωνιακούς
    που επανδρώνουν τα μη ελεγχόμενα (μικρά) αεροδρόμια.
    Στις εποχές που ζούμε, χρειαζόμαστε ΚΑΙ αυτή την ειδικότητα, αυτούς
    τους υπαλλήλους αφοσιωμένους και προσηλωμένους στον ρόλο τους στο όλο
    «σύστημα».
    Γιατί το ποσοστό τους από 6% έγινε 4%;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:39 | ΝΙΚΟΣ.Κ

    Ο Διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγηθεί τη
    διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των ποσών! Δηλαδή κάποιος άσχετος με την ιατρική (χωρίς εμπειρία ,χωρίς γνώσεις χωρίς καμία επαφή με το αντικείμενο) πού διορίστηκε διοικητής μίας μεγάλης ιατρικής μονάδας, η οποία λειτουργεί με κάποια δεδομένα(οικονομικά,διοικητικά κλπ) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κρίνει και θα αποφασίζει αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι ,αν έχουν σωθεί πολλές ζωές και τι είναι αναγκαίο να γίνει προκείμενου να λειτουργήσουν όλα σωστά με ασφάλεια. Και δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει κάποιος, του οποίου το εισόδημα δεν κινδυνεύει, αν εγώ έκανα την δουλειά μου σωστά -όπως ορίζουν οι κανόνες και με βάση τις υποδομές που έχω στην διάθεση μου!!!Δηλαδή για να πάρουμε όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που μας
    αντιστοιχούν, πρέπει οι ΕΕΚ να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να
    τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (δηλαδή να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις
    τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο
    Σχέδιο Επιδόσεων)!!!!!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:17 | Νικόλοος Γιρούκης

    Οι υπάλληλοι κλάδου Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Π.Π.Α. ή AFISO όπως μετονομάστηκε ο κλάδος Τηλεπικοινωνιακών εκ του οποίου προέρχονται, παρέχουν Υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Υ.Π.Π.Α. (AFIS) με σκοπό την διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής διεγαγωγής των πτήσεων στους Αερολιμένες της χώρας στους οποίους δεν παρέχεται υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Ε.Ε.Κ.). Οι Αερολιμένες αυτοί είναι οι μικρότεροι αλλά περισσότεροι εκ του συνόλου των Ελληνικών αερολιμένων.
    Οι υπάλληλοι AFISO παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους, παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και προετοιμασίας πτήσης, σύνταξη και διαβίβαση σχεδίων πτήσης, έκδοσης αγγελιών, ΝΟΤΑΜS, διασφαλίζουν την λειτουργία ARO (Aerodrome Reporting Ofice) και Τηλεπικοινωνιών μεταξύ πτήσεων και επίγειων αεροναυτικών σταθμών (COM ops) και άλλων συνεργαζόμενων υπηρεσιών και εταιρειών.
    Συνεπώς η λειτουργία εκάστου ενός εκ των αερολιμένων αυτών δεν νοείται τη απουσία του υπαλλήλου AFISO.
    Οι υπάλληλοι AFISO υπηρετούν επίσης σε όλους τους αερολιμένες όπου παρέχεται ΕΕΚ παρέχοντας υπηρεσίες ΑRΟ και COM ops αλλά και AFIS όπου απαιτηθεί. Εξάλλου διασφαλίζουν την λειτουργία του Κέντρου Γενικών Εκπομπών (μεταξύ αερολιμένων, πτήσεων, Υπηρεσιών, Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιακών και Επιχειρησιακών Κέντρων, κλπ) αλλά και του Κέντρου Σταθερών Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών AFTN. Επίσης υπηρετούν στο NOTAM OFFICE και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της ΥΠΑ.
    Οι υπάλληλοι AFISO είναι οι αρμόδιοι εφαρμοστές των σχετικών εντολών του ICAO και των οδηγιών του EUROCONTROL όπως αποτυπώνoνται στο εγχειρίδιο AFIS του EUROCONΤROL κ.λ.π. και στη σχετική νομοθεσία περί αεροναυτικών τηλεπικοινωνιών.
    Εκ των ανωτέρω είναι προφανής η αδικία που υπέστη ο κλάδος δια της μείωσης του ποσοστού από 6% σε 4%, επ ωφελεία άλλου κλάδου, και μάλιστα του οποίου η παρουσία στους αερολιμένες AFIS δεν είναι αναγκαία. Αντί λοιπόν να χορηγηθεί αύξηση σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με εκείνο του εν λόγω κλάδου, προβλέπεται και μείωση 2% του χορηγούμενου 6%.
    Οφείλεται, συνεπώς τουλάχιστον η αποκατάσταση του 6% δια της επαναχορήγησης του αδίκως απωλεσθέντος ποσοστού 2% στους υπαλλήλους κλάδου Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Π.Π.Α. (AFISO).

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 07:08 | X.P

    Στο Δημόσιο τομέα εργάζονται παράλληλα ΙΔΑΧ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό με τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες υποχρεώσεις στην εργασία.
    Δεν μπορεί (ή πως μπορεί) να υπάρχει νόμος που να ορίζει να αποζημιώνονται με διαφορετικό ποσοστό για την ίδια εργασία.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 02:01 | Κ. Αργυρού

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σικάγο, οι μόνοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων είναι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα διαστρεβλώνεται η ουσία αυτής της Συνθήκης αφού η ασφάλεια των πτήσεων θυσιάζεται στο βωμό της επίτευξης χρονικών στόχων, οι οποίοι μεταφράζονται όπως πάντα σε χρήμα.

    Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του Κόσμου, δηλαδή να μετατρέπεις τους ΕΕΚ από θεματοφύλακες της ασφάλειας των πτήσεων σε κυνηγούς ανέφικτων στόχων, οι οποίοι μάλιστα καθορίζονται από μια άλλη «Αρχή».

    Είναι προφανές ότι οι συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου είτε δεν έχουν καμία σχέση με τις αερομεταφορές, είτε δεν σκοπεύουν να μπουν σε αεροπλάνο τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα .

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 01:30 | K. Kazakos

    Στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου, τίθενται πλέον όλες οι αποζημιώσεις των άρθρων 34 και 34α του ν.2682/99 υπό την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων.

    Ο Διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγηθεί τη διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των ποσών.

    Δηλαδή για να πάρουμε όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που μας αντιστοιχούν, πρέπει οι ΕΕΚ να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (δηλαδή να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο Σχέδιο Επιδόσεων)!!!!!

    Ορίστε?????

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:23 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

    Ο Διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγηθεί τη διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των ποσών.

    Δηλαδή για να πάρουμε όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που μας
    αντιστοιχούν, πρέπει οι ΕΕΚ να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να
    τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (δηλαδή να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις
    τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο
    Σχέδιο Επιδόσεων)!!!!!

    Οι της ΑΠΑ θα πληρώνονται χωρίς προαπαιτούμενα. Απολύτως δίκαιη λειτουργία της Υπηρεσίας…

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:33 | Βασιλης

    Στην τελευταια παραγραφο μπαινει ολη η υπα και ειδικα οι ε.ε.κ. στο κυνηγι των στοχων και της απολυτης ικανοποιησης του performance plan για να εισπραξουν το ποσο των χρηματων που αντιστοιχει σε επιδομα.
    Γιατι δεν μενει η παλαιοτερη διατυπωση? Μηπως με το νεο σχεδιο νομου μπαινει στοχος υπονομευσης του εργου των ε.ε.κ?
    Αν δλδ τοι στοχοι του performance plan δεν επιτευχθουν οι εεκ θα παιρνουν μονο τον βασικο μισθο δημοσιου?
    Ποιος ο λογος να επιτελουν τοσο αγχωδες εργο
    χωρις αυτα τα επιπλεον χρηματα?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

    Επί 20 χρόνια Ελεγκτής Εναερίου Κυκλοφορίας βλέπω «κηφήνες» να πληρώνονται από χρήματα που προορίζονται για όλους εκείνους που δουλεύουν βράδια, αργίες, σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, και οι οποίοι δεν βάζουν σφραγίδες σε έγγραφα, αλλά φροντίζουν με ασφάλεια ανθρώπινες υπάρξεις που ταξιδεύουν.
    Η ιστορία συνεχίζεται γιατί υπάρχουν πολλοί «πελάτες» που ψηφίζουν…

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:04 | Νικόλοος Γιρούκης

    Οι υπάλληλοι κλάδου Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Π.Π.Α. ή AFISO όπως μετονομάστηκε ο κλάδος Τηλεπικοινωνιακών εκ του οποίου προέρχονται, παρέχουν Υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Υ.Π.Π.Α. (AFIS) με σκοπό την διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής διεγαγωγής των πτήσεων στους Αερολιμένες της χώρας στους οποίους δεν παρέχεται υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Ε.Ε.Κ.). Οι Αερολιμένες αυτοί είναι οι μικρότεροι αλλά περισσότεροι εκ του συνόλου των Ελληνικών αερολιμένων.
    Οι υπάλληλοι AFISO παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους, παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και προετοιμασίας πτήσης, σύνταξη και διαβίβαση σχεδίων πτήσης, έκδοση αγγελιών, ΝΟΤΑΜS, ARO (Aerodrome Reporting Ofice) και Τηλεπικοινωνιών μεταξύ πτήσεων και επίγειων αεροναυτικών σταθμών (COM ops) και άλλων συνεργαζόμενων υπηρεσιών και εταιρειών.
    Συνεπώς η λειτουργία εκάστου ενός εκ των αερολιμένων αυτών δεν νοείται τη απουσία του υπαλλήλου AFISO.
    Οι υπάλληλοι AFISO υπηρετούν επίσης σε όλους τους αερολιμένες όπου παρέχεται ΕΕΚ παρέχοντας υπηρεσίες ΑRΟ και COM ops αλλά και AFIS όπου απαιτηθεί. Εξάλλου διασφαλίζουν την λειτουργία του Κέντρου Γενικών Εκπομπών (προς αερολιμένες, πτήσεις, Υπηρεσίες, Επιχειρησιακά Κέντρα, κλπ) αλλά και του Κέντρου Σταθερών Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών AFTN. Επίσης υπηρετούν στο NOTAM OFFICE και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της ΥΠΑ.
    Οι υπάλληλοι AFISO είναι οι μόνοι αρμόδιοι λειτουργοί των εντολών του ICAO και των σχετικών οδηγιών του EUROCONTROL όπως αποτυπώνoνται στο εγχειρίδιο AFIS του EUROCONΤROL και οι εφαρμοστές της σχετικής νομοθεσίας περί αεροναυτικών τηλεπικοινωνιών.
    Εκ των ανωτέρω είναι ευνόητη η αδικία που υπέστη ο κλάδος δια της μείωσης του ποσοστού από 6% σε 4%, επ ωφελεία άλλου κλάδου, και μάλιστα του οποίου η παρουσία στους αερολιμένες AFIS δεν είναι αναγκαία, δεδομένης μάλιστα και της μη στελέχωσης πολλών αερολιμένων με υπαλλήλους αυτού του κλάδου.
    Οφείλεται, κατά συνέπεια η αποκατάσταση της αδικίας δια της επαναχορήγησης του αδίκως απωλεσθέντος ποσοστού 2% στους υπαλλήλους κλάδου Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου Π.Π.Α. (AFISO).

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 21:34 | ΝΙΚΟΣ ΕΕΚ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΔΑΦΙΟ. ΕΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ, ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ, ΑΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ, ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΜΑΣΤΕ..!!

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 20:50 | Σ,ΜΟΥΝΤΣΑΚΗΣ

    Οι Τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι (νυν AFISO) της ΥΠΑ, εργάζονται έχοντας υποχρέωση να κάνουν την δουλεια όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων της ΥΠΑ όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Εκτός του οτι το έργο τους είναι καίριο για την ορθή λειτουργία των Υπηρεσιών που προσφέρει η ΥΠΑ, να εχετε υπ’όψιν σας οτι υπάρχουν Αεροδρόμια που λειτουργούν με εναν(1) Τηλςπικοινωνιακό υπάλληλο κι εναν(1) Οδηγό-Πυροσβέστη. Κι αντί να αναγνωριστεί αυτό το έργο που επιτελούν οι Τηλεπικοινωνιακοί, τους μειώνεται η αποζημίωση Eurocontrol κατα 2%. Παρακαλώ για την άμεση επανεξέταση του ποσοστού αποζημίωσης Eurocontrol, και την δικαιότερη και αντικειμενικότερη κατανομή του.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 19:57 | Γιώργος Κωνσταντίνου

    Ο Διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγηθεί τη
    διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των ποσών.
    Δηλαδή για να πάρουν όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που τους
    αντιστοιχούν, πρέπει οι ΕΕΚ να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να
    τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (δηλαδή να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις
    τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο
    Σχέδιο Επιδόσεων)!!!!! Κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο, αφού είναι αδύνατον ο Διοικητής της ΑΠΑ, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου ( καθήκοντα διοικητή ΑΠΑ), μπορεί να μην έχει καν συνάφεια σπουδών με τον αεροπορικό χώρο. Πως λοιπόν θα υπολογίσει, ή τουλάχιστον θα μπορεί να κρίνει αν οι προτεινόμενες χωρητικότητες Εναερίου χώρου είναι 1) ασφαλείς, 2)ικανές για να διασφαλίσουν κανονική ροή κυκλοφορίας και 3) τα περιθώρια για επιτάχυνση της ροής κυκλοφορίας από τους ΕΕΚ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 17:37 | Σ. Καρβουναρακη

    Ειναι αδιανόητη η συσχέτιση των μηνιαίων αποζημιώσεων μας με ένα Σχέδιο Επιδόσεων που πιθανώς να περιλαμβάνει απο την πλευρά της ΥΠΑ,επενδύσεις,ίσως προσλήψεις προσωπικού ή αγορά εξοπλισμού. Επίσης μιλώντας σαν ΕΕΚ σε μεγάλο περιφερειακό αεροδρόμιο που κάθε καλοκαίρι φτύνουμε αίμα για να βγάλουμε εις πέρας την τεράστια κυκλοφορία ειναι αδιανόητο να συσχετίζονται τα επιδόματα μας με καποιους στόχους τους οποίους κανεις δεν ξέρει και που μπορεί να καταστήσει τον τρόπο εργασίας μας επισφαλή.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 16:48 | Κοκκίνη Πόπη

    Με ποια λογική να συνδέεται το σύνολο των χρημάτων που θα εισπρατουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με στόχους τους οποίους θα θέτουν με αμφίβολης διαφάνειας τρόπο υπάλληλοι γραφείου της ΑΠΑ, οι οποίοι πιθανον να μην έχουν ιδέα για το πως βγαίνει η δουλειά τα καλοκαίρια. Και αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν,χωρις ευθύνη των ελεγκτών,
    ποσο άδικο να μην αποζημιωθούν υπάλληλοι που έχουν χρονια να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και που κάνουν μια υπεύθυνη δουλειά υπό απαρχαιωμενες συνθήκες καθημερινά.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 16:43 | Π.Γ.

    Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται πως η Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας της ΑΠΑ ορίζει στόχους που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τις επιδόσεις της επιχειρησιακής αεροναυτιλίας και των ειδικοτήτων αυτής. Το σχέδιο επιδόσεων μπορεί να περιλαμβάνει στόχους εκτός από επιχειρησιακούς, στόχους επενδυτικούς, περιβαλλοντικούς, στόχους εκσυγχρονισμού συστημάτων κ.α.
    Για την καταβολή των επιδομάτων του eurocontrol απαιτείται από το σύνολο της ΥΠΑ η επίτευξη όλων των στόχων που θα τεθούν στο Σχέδιο Επιδόσεων. Για ποιο λόγο οι μηνιαίες αποζημιώσεις επιχειρησιακών ειδικοτήτων να είναι συνδεδεμένες με στόχους μη επιχειρησιακής φύσεως; Μήπως η επίτευξη στόχων να κατακερματιστεί σε επιδόσεις αεροναυτιλίας εξολοκλήρου και σε επιδόσεις άλλου τύπου που να περιλαμβάνονται επενδύσεις, εκσυγχρονισμός και γενικότερα οτιδήποτε άλλο δεν έχει σχέση με την επιχειρησιακή αεροναυτιλία; Μήπως αυτό θα ήταν δικαιότερο για όλους τους συναδέλφους της υπηρεσίας τα επιδόματα των οποίων ανεξαρτητοποιούνται από την αποδοτικότητα/παραγωγικότητα άλλων ειδικοτήτων; το ίδιο δύναται να συμβεί και στην περίπτωση που οι επιχειρησιακοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, έχουν επιτευχθεί όμως οι επενδυτικοί ή όποιοι άλλοι έχουν τεθεί από την Διεύθυνση της ΑΠΑ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 12:07 | Καργάκης Δημήτριος

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιακών (νυν AFISO) είναι ο μοναδικός από τους επιχειρησιακούς κλάδους, που καλύπτει ΟΛΑ τα αεροδρόμια της χώρας από ιδρύσεως της ΥΠΑ, παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων.
    Αντί αναγνώρισης της προσφοράς αυτής αφαιρέσατε 2% από την ήδη χαμηλή αποζημίωση για να την αποδώσετε σε άλλο κλάδο.
    Ελπίζουμε ότι θα επαναφέρετε το ποσοστό στο 6% όπως άλλωστε υποσχέθηκε τόσο ο υπουργός (κ. Καραμανλής), όσο και ο γενικός γραμματέας (κ. Σταθόπουλος)

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 12:40 | Σταμάτης Κουρδουμπάς

    Στο άρθρο 43 ο διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγείται τη διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των αποζημιώσεων για το προσωπικό. Πως διατηρείται η ανεξαρτησία του NSA (Εθνικής Εποπτικής Αρχης) έτσι; Με ποια λογική οι μηνιαίες αποζημιώσεις (όλων των κλάδων της ΥΠΑ), δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών μας, εξαρτάται άμεσα από την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Επιδόσεων από τους ΕΕΚ και την ΥΠΑ; Οι μηνιαία αποζημίωση δίδεται και με τη λογική της ιδιαιτερότητας της εργασίας, της ευθύνης μας και ως κίνητρο απόδοσης. Δεν είναι απλό bonus επιβράβευσης και επίτευξης στόχων ή μη.
    Επίσης το σχέδιο επιδόσεων ορίζει στόχους που δεν εξαρτώνται μόνο από τους επιχειρησιακούς ΕΕΚ, πχ επενδύσεις, εκσυγχρονισμό, cost efficiency, περιβαλλοντικούς κλπ. Για ποιο λόγο οι μηνιαίες αποζημιώσεις να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με στόχους τους οποίους δεσμεύεται να υλοποιήσει η ΥΠΑ σαν οργανισμός;

    ΕΕΚ/Δ18/Δ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 00:37 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΑΧΝΑΚΗΣ

    Η μείωση κατά 2% του ποσοστού αποζημίωσης του Κλάδου Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (AFISO) είναι η ανταμοιβή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε ένα κλάδο ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στελεχώνει μόνος του όλα τα αεροδρόμια της χώρας κάνοντας εκτός από το έργο του και το έργο όλων των άλλων κλάδων της Υπηρεσίας.
    Η πρώτη ανταμοιβή ήρθε με την κλοπή του έργου του Κλάδου των Τηλεπικοινωνιακών και τώρα με την μείωση του ποσοστού αποζημίωσης.
    Πραγματικά αυτή η αχαριστία δεν έχει προηγούμενο και μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας νοιώθω μόνο θλίψη για τη συμπεριφορά αυτή.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2020, 21:09 | ΛΕΩΝΊΔΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

    Πέραν της κατάφορης αδικίας που υφιστάμεθα με το υποβαθμισμένο ποσοστό του eurocontrol για το μόνο κλάδο που διαχρονικά στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Αεροναυτιλία και γενικά όλα τα αεροδρόμια ανά την επικράτεια. Το ποσοστό των μονάδων του eurocontrol θα έπρεπε να προκύψει βάσει μιας αναλογιστικής μελέτης όπου θά προέβλεπε την φύση και τον όγκο του παρεχόμενου έργου στην αναλογία προσωπικού ανά την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί η παγκόσμια αναγνώριση του έργου των Ελλήνων AFISO απο το διεθνές όργανο IFISA (International flight information association) στον τομέα των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας όπου προσδίδεται το διεθνές κύρος του έργου μας.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2020, 20:44 | Μαρία

    Η κατανομή του Eurocontrol θεσμοθετήθηκε το 1999 στην ΥΠΑ, όταν οι Ελεγκτές ήταν κράτος εν κράτει, χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη για τη συνεισφορά του κάθε κλάδου στο cost base και συνακόλουθα στο (unit rate)τιμή μονάδας.
    Σήμερα, που οι ΕΚ που θεσμοθετήθηκαν έκτοτε, ορίζουν ότι η στοχοθεσία και η επίτευξη αυτής κατανέμονται ισομερώς σε 4 αυτοτελή πεδία, όπως ορίζονται κατωτέρω:
    -capacity(Ειδικότερα ο ΕΚ 317/2019 ορίζει «from gate to gate» ήτοι συμπεριλαμβανει και το πεδίο ελιγμών που αποτελεί αντικείμενο Αερολιμενικό, δηλ δεν είναι καν εξ ολοκλήρου αντικείμενο των Ελεγκτών)
    -safety
    -cost-efficiency Οικονομική αποδοτικότητα (αντικείμενο Οικονομικών Υπαλλήλων)
    -Περιβάλλον
    Παρακαλώ όπως μας απαντήσει ο Υπουργός που στηρίζεται η εν λόγω αναχρονιστική αναδιανομή και όπως προβεί στην ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΩΝ ΕΚ, ήτοι στην ισομερή κατανομή σε όλους τους υπαλλήλους ΥΠΑ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2020, 19:50 | Περικλής Διδασκάλου

    Υπηρετώ στην ΥΠΑ από το 1988. Ο κλάδος μας έχει παρουσία σε ΟΛΑ τα αεροδρόμια της χώρας εκτελώντας πέρα από τα καθήκοντα του κλάδου στα περιφερειακά αεροδρόμια και υπηρεσίες που προκύπτουν από την απουσία άλλων κλάδων αφού σε πολλά αεροδρόμια είναι ο μοναδικός υπάλληλος.. Και ως επιβράβευση του έργου μας έρχεται μείωση της ανταποδοτικής αποζημίωσης Eurocontrol από το ποσοστό 6% στο 4% το οποίο αποτελεί μία κατάφωρη αδικία. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση στον κόσμο όπου η επιβράβευση συνοδεύεται με μείωση αποδοχών.
    Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών αναγνωρίζοντας το άδικο του θέματος δεσμεύτηκε δημοσίως (υπάρχει και σχετικό βίντεο) μέσα στην Βουλή των Ελλήνων στις 6/2/2020, ότι θα αποκαταστήσει την ηθική και οικονομική τάξη. Επί επτά μήνες αναμέναμε την υποσχόμενη (και γραπτώς) αυτή αποκατάσταση, ανταυτού κατατέθηκε στην διαβούλευση η ίδια άδικη (4% αντί 6%) αναδιανομή των ποσοστών στο άρθρο 34 του Ν.2682/1999.
    Καλούμε τον Υπουργό να αποκαταστήσει ΑΜΕΣΑ την ανήθικη αυτή υφαρπαγή του εισοδήματός μας…

  • 5 Σεπτεμβρίου 2020, 08:08 | ΤΣΑΛΔΙΡΗΣ ΣΤ.

    Άρθρο 43 Παράγραφος 3.γ
    Ο υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ/ΤΕ3 Πληροφοριών πτήσεων (AFISO) εργάζονται σε όλους τους Αερολιμένες της χώρας και κατά κύριο λόγο, στις ακριτικές – νησιώτικες μονάδες από συστάσεως της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
    Το έργο μας παρέχεται στους τομείς αεροναυτιλίας, εναέριας κυκλοφορίας – AFIS, AIS/ATS Reporting office, Com Ops,Notam.
    H μείωση του ποσοστού της αποζημίωσης του κλάδου κατά 2% είναι μια κατάφορη αδικία και δεν ανταποκρίνεται στα εκτελεστικά μας καθήκοντα.
    Μετά την δέσμευση της Δ/σης ΥΠΑ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας (απο βήματος της Βουλής των Ελλήνων) παρακαλώ για την επανεξέταση της προσαρμογής της στα προηγούμενα ποσοστά.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 16:19 | Στάθης

    Αρθρο 43

    Παράγραφος 3γ.

    Από ιδρύσεως της ΥΠΑ και μέχρι σήμερα ο κλάδος των πρώην ΠΕ3/ΤΕ3 Τηλεπικοινωνιακών και νυν ΠΕ/ΤΕ AFISO στελεχώνει (πολλές φορές ΜΟΝΟΣ του μαζί με έναν Οδηγό-Πυροσβέστη) όλα τα αεροδρόμια της χώρας εκτελώντας πέραν των καθηκόντων του και αλλότρια καθήκοντα άλλων κλάδων. Αυτός ο κλάδος αντί να ανταμειφθεί ανάλογα υπόκειται μείωση κατά 2% της αποζημίωσης. Αν και ο Υπουργός καθώς και άλλοι παράγοντες του Υπουργείου και της Υπηρεσίας, μας διαβεβαίωναν μέχρι προ ολίγων ημερών για την αποκατάσταση της αδικίας δεν βλέπουμε να υπάρχει κάτι τέτοιο στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση.
    Είναι εντελώς άδικο να διατηρηθεί αυτό το 4% και να μην επιστρέψει τουλάχιστον στο προηγούμενο 6%.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:33 | ΡΗΓΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει συντελεστεί μια κατάφορη και αήθης αδικία εις βάρος του κλάδου των Τηλεπικοινωνιακών/AFISO, του μοναδικού Κλάδου της ΥΠΑ ο οποίος υπάρχει και λειτουργεί σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα αεροδρόμια της χώρας, με ευθύνη έργου Εναέριας Κυκλοφορίας AFIS, όπως προβλέπεται από ICAO-EASA και αεροναυτιλίας AIS/ATS Reporting Office, Com Ops Notams (αεροπορικές αγγελίες)–Σχέδια Πτήσης – Επικοινωνίες κλπ), ουσιαστικά στο σύνολο των υπηρεσιών AIR TRAFFIC SERVICES .Το ποσοστό της αποζημίωσής μας — πολύ κατώτερο του παρεχόμενου από εμάς έργου –ένα γλίσχρο 6%. Κάποιοι αποφάσισαν να αφαιρέσουν μέρος της αποζημίωσης (2%) από εμάς και να το αποδώσουν σε άλλον Κλάδο ο οποίος μάλιστα αμοιβόταν ήδη παράλογα (ποσοστό 17%) περισσότερο από εμάς.Έτσι, ο Κλάδος αυτός — με υποπoλλαπλάσιο έργο και παρουσία σε αεροδρόμια, από τον Κλάδο Τηλεπικοινωνιακών/AFISO, έφθασε αισίως, να αμοίβεται με ένα ποσοστό 20% . Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών αναγνωρίζοντας το άδικο του θέματος δεσμεύτηκε δημοσίως (υπάρχει και σχετικό βίντεο) μέσα στην Βουλή των Ελλήνων στις 6/2/2020 ,ότι θα αποκαταστήσει την ηθική και οικονομική τάξη. Επί επτά μήνες αναμέναμε την υπεσχημένη (και γραπτώς) αυτήν αποκατάσταση, αντ αυτού κατετέθη στην διαβούλευση η ίδια άδικη (4% αντι 6%) αναδιανομή των ποσοστών στο άρθρο 34 του Ν.2682/1999.Καλούμε τον Υπουργό να αποκαταστήσει την ανήθικη αυτή υφαρπαγή του πενιχρού μας 6% από το καραταιό 17% , να άρει την αχρείαστη ταπείνωση σε 145 ανθρώπους που υπηρετούν με αφοσίωση την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στον Αέρα , από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελλόριζο και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά στην Κρήτη, σχετιζόμενοι και με την Αμυνα της Χώρας και εν τέλει , να τηρήσει την υπόσχεση που ο ίδιος έδωσε, απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 23:26 | Βασίλειος Σπανός

    Επιτέλους να τελιώνουμε με την ανεπίτρεπτη διάκριση των αποδοχών σε βάρος των ΙΔΑΧ.
    Όλοι οι ΙΔΑΧ όλων των κλάδων πρέπει να πληρώνονται όσο ακριβώς και οι συνάδελφοι τους που κάνουν την ίδια εργασία.
    Κάθε μισθολογική διάκριση ανάμεσα σε άτομα που προσφέρουν την ίδια εργασία είναι ανεπίτρεπτη αν δεν είναι και πρόδηλα αντισυνταγματική.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 20:17 | ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Είναι ΑΔΙΚΟ να αφαιρούνται χρήματα από επιχειρησιακούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στους τομείς εναέριας κυκλοφορίας-αεροναυτιλίας AFIS-AIS/ATS-Reporting office-Com Ops, στις ακριτικές-νησιώτικες μονάδες κατά κύριο λόγο και να δίνονται σε άλλους ήδη καλύτερα αμειβόμενους και κατά κανόνα υπαλλήλους του κέντρου, όταν μάλιστα η τελευταία Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία αναγνώρισαν το λάθος της προηγούμενης Διοίκησης και μας υποσχέθηκαν διόρθωση, την οποία αθετούν με το παρόν νομοσχέδιο. Πρόκειται για απονομή δικαιοσύνης.

    ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-Προϊστάμενος 24ωρης φυλακής ΚΕΠΑΘΜ/Α3/Β-Γ – Διεύθυνση Αεροπορικών Τηλεπικοινωνιών – Τμήμα Σταθερών Αεροναυτικών Δικτύων AFTN/CIDIN/AMHS – Τμήμα Γενικού Σκοπού/Γενικών Εκπομπών – Κινητών Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών – Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 16:49 | Μάρκος Μοσχάκης

    Στην προηγούμενη παράθεση μου, μία διόρθωση :
    …,με το λεκτικό (καθώς και στους ΙΔΑΧ…), όπως…

    Σας ευχαριστώ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 11:48 | Μάρκος Μοσχάκης

    Θα ήθελα να αναφέρω ότι για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους της Υπηρεσίας που έχουν ενταχθεί στους κλάδους ATSEP & AFISO και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες ,θεωρώ ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται εδώ και 10 έτη, τροποποιώντας το συγκεκριμένο άρθρο 34 και για τους δύο κλάδους (αλλά και το 34α περίπτωση ββ’ παρ.1 στην περίπτωση των ATSEP), με το λεκτικό , όπως άλλωστε ισχύει και για τους ΙΔΑΧ του κλάδου ΕΕΚ στην περίπτωση α΄ της παρ.3 του εν λόγω άρθρου, και στην περίπτωση αα’ της παρ.1 του άρθρου 34α.
    Επίσης στην παράγραφο δ΄ θα πρέπει αλλάξει ο όρος ΕΣΙΔ σε ΙΔΑΧ.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 16:16 | Παναγιώτου Γρηγόριος

    Άρθρο 43 Παράγραφος 3.γ

    – Ο ιδρυτικός στην ΥΠΑ πρώην κλάδος ΠΕ3/ΤΕ3 Τηλεπικοινωνιακών που έχει μετονομαστεί σε Πληροφοριών Πτήσεων (AFISO) ασκεί σήμερα περισσότερα καθήκοντα (από παλαιότερα) με σαφώς λιγότερο προσωπικό και καθόλου νέες προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά στελεχώνει όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας & τις περισσότερες οργανικές μονάδες της υπηρεσίας.

    – Σχετικά με την μείωση της ανταποδοτικής αποζημίωσης Eurocontrol στο προσωπικό του εν λόγω κλάδου απ’ το ποσοστό 6% στο 4% αυτό αποτελεί μία κατάφωρη αδικία, που ενώ είναι σε γνώση της Υπηρεσίας & του Υπουργείου δεν έχει διορθωθεί έως τώρα.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 15:49 | Αρμουτάκης Εμμανουήλ

    Στην αεροναυτιλία υπάγονται οι κλάδοι:
    1) Ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
    2) ηλεκτρονικών
    3) Τηλεπικοινωνιακών (AFISO).
    Από συστάσεως της ΥΠΑ μέχρι και σήμερα ΜΟΝΟ ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιακών έχει παρουσία σε ΟΛΑ τα αεροδρόμια της χώρας εκτελώντας πέραν των καθηκόντων του κλάδου και υπηρεσίες που προκύπτουν από την απουσία των άλλων κλάδων.
    Είναι λοιπόν το λιγότερο άδικο αυτό που συμβαίνει με την μείωση κατά 2% της αποζημίωσης, και παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμα και του κ. υπουργού για έλεγχο και αποκατάσταση της αδικίας αυτό δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου.
    Ευελπιστούμε με την ευκαιρία της διαβούλευσης να γίνει αποκατάσταση

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 15:40 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ

    Υπηρετώ στην Υ.Π.Α, στον κλάδο Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (ΠΠΑ/AFISO) (πρώην Τηλεπικοινωνιακών) επί 35 χρόνια, έργο του οποίου είναι η παροχή έργου AFIS, COM/OPS, AIS/ARO συνεπικουρώντας το έργο των Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας.
    θεωρώ ότι η τελευταία αναδιανομή των ποσοστών στο άρθρο 34 του Ν.2682/1999 (υπολογισμός απόδοσης επιδόματος Eurocontrol)συνιστά αδικία με εμφανή τη διάκριση σε βάρος του κλάδου μου (μείωση ποσοστού από 6% σε 4%), θα πρέπει να αρθεί και να επικρατήσει ισόνομη μεταχείριση.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 11:16 | ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    META AΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΥΠΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΕΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ ΚΑΝ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Κ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠ ΕΞΩ.ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΕΙΣΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΙΝ Κ.ΥΠΟΥΡΓΟ Κ ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 10:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΙΑΜΟΣ

    Άρθρο 43 Παράγραφος 3.γ

    1. Ο κλάδος έχει μετονομαστεί σε Πληροφοριών Πτήσεων(AFISO).
    2. Η διατύπωση μονίμων και ΙΔΑΧ θα λύσει την 10ετή αδικία άνισης μεταχείρισης
    των ΙΔΑΧ, οι οποίοι προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες και αμείβονται
    λιγότερο.
    3. Η διατύπωση …και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΔΣ των ΕΕΕΚΕ έχει εκπέσει
    με δικαστική απόφαση.
    4. Σχετικά με το ποσοστό 4%, γνωρίζουμε ότι υπάρχει δέσμευση του Υπουργού
    για επαναφορά του στο αρχικό 6%. Είναι Δίκαιο για τους AFISO που
    λειτουργούν με τόσο αντίξοες συνθήκες στην παραμεθόριο.

    Ιωάννης Β. Κανιαμός
    Π/ΚΕΠΑΘΜ/Α3

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 04:04 | Κυριάκος Γεώργιος

    Κύριε υπουργέ και κύριοι βουλευτές, με την ευκαιρία διαβούλευσης του σχεδίου νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 43, σας παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας μια αδικία (1) και μια ερώτηση (2).

    (1). Έχουμε έναν νόμο από το 1999 (ν.2682/1999) ο οποίος ήταν σωστός για την εποχή του.
    Σήμερα όμως στους κλάδους αεροναυτιλίας της ΥΠΑ υπηρετούν και ΙΔΑΧ υπάλληλοι με ακριβώς το ίδιο έργο με αυτό των Δ. Υπαλλήλων της ΥΠΑ, αδίκως όμως, όχι και με την ίδια αποζημίωση Eurocontrol.
    Αυτή η αδικία έχει πρόσφατα διορθωθεί για τους ΙΔΑΧ του κλάδου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, όχι όμως και για τους ΙΔΑΧ του κλάδου Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3 (Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (AFISO)) καθώς και για τον κλάδο των ATSEP. Συγκεκριμένα ΔΕΝ αναφέρονται πουθενά ΙΔΑΧ σε αυτούς τους δυο κλάδους στον νόμο αυτό, (άρα και δεν αποζημιώνονται ανάλογα), ενώ υπάρχουν και εργάζονται κανονικά.
    Αυτό (με την ευκαιρία της διαβούλευσης) θα πρέπει να διορθωθεί.
    Θα είναι διόρθωση μιας αδικίας (το ΟΧΙ ίδια αμοιβή για ίδια εργασία) σύμφωνα και με το πνεύμα του Συντάγματος της Ελλάδος.

    (2). Τι οδήγησε στην μείωση της αποζημίωσης κατά 2% του κλάδου των AFISO (Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3);(ποιο το σκεπτικό, που βασιζόμενο και πως υπολογισμένο;)

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 20:47 | ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Χ.

    Είμαστε υπάλληλοι ΙΔΑΧ στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ανήκουμε στον κλάδο Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3, νυν AFISO.
    Ενώ στην παράγραφο (α) για την αποζημίωση των ΕΕΚ έχει γίνει μέριμνα για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους του κλάδου, δεν συμβαίνει το ίδιο στην παράγραφο (γ) για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους του κλάδου των Τηλεπικοινωνιακών. Γιατί άραγε υπάρχει αυτή η άνιση μεταχείριση για τους υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας, που έχουν τα ίδια πτυχία και προσόντα και εκτελούν το ίδιο ακριβώς έργο με τους μόνιμους υπαλλήλους; Να επισημάνω δε, ότι η θέση μας είναι όμοια με αυτή των μονίμων υπαλλήλων σε ότι αφορά την βαθμολογική μας εξέλιξη και την εφαρμογή του Υπαλληλικού κώδικα. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι αναγκαία η διόρθωση της παραγράφου (γ) στα πρότυπα της παραγράφου (α) για να αρθεί η ανωτέρω ανισότητα.
    Στην παράγραφο (γ) επίσης πρόσφατα έγινε μια ακόμα άδικη παρέμβαση στο ποσοστό που δίδεται στον κλάδο από τις μηνιαίες αποδόσεις του Eurocontrol, χωρίς κάποια αιτιολογία ή αναλογιστική μελέτη. Θα γνωρίζετε βέβαια ότι σχεδόν όλα τα μικρά αεροδρόμια της χώρας, λειτουργούν αποκλειστικά με υπαλλήλους του κλάδου μας και τους οδηγούς πυροσβέστες. Για να ανταποκριθούμε δε, πολλοί από μας εργαζόμαστε χωρίς ρεπό και άδεια ή με μια βαλίτσα στο χέρι μετακινούμενοι από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Συνεπώς τέτοιου είδους παρεμβάσεις μας αδικούν κατάφωρα και δεν βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 17:42 | Στασινόπουλος Παναγιώτης

    Θα ήθελα να αναφέρω πως στον κλάδο ΤΕ/ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ (ATSEP) έχουν ενταχθεί υπάλληλοι ΙΔΑΧ με τα ίδια προσόντα με αυτά των μόνιμων υπαλλήλων και εκτελούν ακριβώς το ίδιο έργο με εκείνους. Κατ’ επέκταση θα έπρεπε να ενταχθούν και εκείνοι στο ποσοστό αποδόσεων του κλάδου τους και όχι σε όσα ορίζει η περίπτωση δ’ της παρ.3 του άρθρου 34.

    Ως εκ τούτου θεωρώ επιτακτική την ανάγκη τροποποίησης της περίπτωσης β’ παρ.3 του άρθρου 34 του ν. 2682/1999, με το ακόλουθο λεκτικό:
    «H περίπτωση β’ της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 αντικαθίσταται ως εξής: «β. Για τον κλάδο των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών ΑΤSΕΡ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Ι.Δ.Α.Χ. ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ, δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 20% εκ των ως άνω αποδόσεων….»
    κατά το προηγούμενο της ήδη νομοθετηθείσας τροποποίησης της περίπτωσης Α του άρθρου 34 παρ. 3 του ν. 2682/1999, που αφορά τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ που ανήκουν στον κλάδο Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    H τροποποίηση είναι δίκαιο να γίνει τόσο για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ που είναι ενταγμένοι στον κλάδο ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών-ΑΤSΕΡ, όσο και για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ που είναι ενταγμένοι στον κλάδο AFISO. Επομένως είναι αναγκαίο να διορθωθεί όχι μόνο η παράγραφος β’ ως ανωτέρω αλλά και η παράγραφος γ’ αντιστοίχως, πάντα στα πρότυπα της ήδη νομοθετηθείσας περίπτωσης α’ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η αδικία και οι εργαζόμενοι που εκτελούν την ίδια εργασία να αμείβονται το ίδιο.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 11:50 | Παναγιώτης Μακρόπουλος

    Οι ΠΕ/ΤΕ3 (που έχουν μετονομασθεί σε ΠΕ/ΤΕ3 Πληροφοριών πτήσεων (AFISO)εργάζονται σε όλους τους Αερολιμένες και κατά κύριο λόγο, στις ακριτικές – νησιώτικες μονάδες από συστάσεως της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με ευθύνη έργου εναέριας κυκλοφορίας AFIS όπως προβλέπεται από ICAO-EASA και αεροναυτιλίας AIS/ATS Reporting office, Com Ops (Notam (αεροπορικές αγγελίες)–Σχέδια πτήσης – επικοινωνίες κλπ), ουσιαστικά στο σύνολο των υπηρεσιών AIR TRAFFIC SERVICES.
    Θεωρώ ,ότι η μείωση του ποσοστού της αποζημίωσης μας δεν ανταποκρίνεται
    στα εκτελεστικά μας καθήκοντα και παρακαλώ για την επανεξέταση της προσαρμογής της στα προηγούμενα ποσοστά.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00 | Πράσινος Μιχαήλ

    Υπηρετώ 32 χρόνια στην ΥΠΑ στον κλάδο Πληροφοριών πτήσεων (AFISO)-(πρώην Τηλεπικοινωνιακών ).
    Θεωρώ τιμή μου που με τον επαγγελματισμό μας βοηθήσαμε στην ανάπτυξη της ΥΠΑ σε όλους σχεδόν τους τομείς αφού είμαστε ο μοναδικός κλάδος που ξεκινούσε την λειτουργία των περισσοτέρων Αεροδρομίων της Ελλάδος όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Καβάλα……Καστελλόριζο μόνοι μας στην αρχή.
    Στην διάρκεια των 32 χρόνων βιώσαμε αδικίες και αδικίες ειδικά με την κατανομή της αποζημίωσης του EUROCONTROL.
    Γνωρίζω ότι έχετε ενημερωθεί επακριβώς από τον Σύλλογο μου και ότι έχετε δεσμευτεί για την τακτοποίηση της τελευταίας ακραίας αδικίας της μείωσης του ποσοστού αποζημίωσης από το 6% σε 4% , ενισχύοντας έναν ήδη υψηλότερα αμειβόμενο κλάδο και αποδυναμώνοντας εμάς.
    Έχουμε την απαίτηση ίσης τουλάχιστον αμοιβής όπως αρμόζει στην Ισονομία και στην Δικαιοσύνη.
    Σας παρακαλώ να αποκαταστήσετε την αδικία όπως εσείς οι ίδιοι έχετε δεσμευτεί.
    Σημ.:
    Αυτή την στιγμή εν μέσω ενός ακήρυχτου πολέμου με την Τουρκία ο εκπρόσωπος της ΥΠΑ και υπεύθυνος του Αεροδρομίου στο Καστελλόριζο – όπως ήταν άλλωστε από ιδρύσεως του – είναι Υπάλληλος του κλάδου Παροχής Πληροφοριών πτήσεων (AFISO), αεροδρόμιο στο οποίο έχω υπηρετήσει και εγώ πάλι σε δύσκολους καιρούς.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 10:15 | Ψειρούκης Π.

    Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να σταθώ στα εξής:
    1.Θα ήθελα να αναφέρω πως εδώ και πολύ καιρό στον κλάδο Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3 (και μετέπειτα των ΑFISO) έχουν ενταχθεί υπάλληλοι ΙΔΑΧ με τα ίδια προσόντα με αυτά των μόνιμων υπαλλήλων και εκτελούν ακριβώς το ίδιο έργο με εκείνους. Κατ’ επέκταση θα έπρεπε να ενταχθούν και εκείνοι στο ποσοστό αποδόσεων του κλάδου τους και όχι να ανήκουν στην παράγραφο (δ). Αν παρατηρήσει κανείς, η χρόνια αυτή αδικία έχει αποκατασταθεί για τους συναδέλφους ΙΔΑΧ που έχουν ενταχθεί στον κλάδο ΕΕΚ όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην παράγραφο (α). Είναι δίκαιο να γίνει το ίδιο τόσο για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ που είναι ενταγμένοι στον κλάδο των ΑFISO, όσο και για όσους ΙΔΑΧ ενταχθούν προσεχώς στον κλάδο των ATSEP. Επομένως είναι αναγκαίο να διορθωθούν οι παράγραφοι (β) και (γ) αντιστοίχως, στα πρότυπα της παραγράφου (α) ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η αδικία και οι εργαζόμενοι που εκτελούν την ίδια εργασία να αμείβονται το ίδιο.
    2.Στην παράγραφο (α) αναφέρεται ο όρος «ΙΔΑΧ» ενώ στην παράγραφο (δ) ο όρος «ΕΣΙΔ». Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως πλέον οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας δεν λέγονται ΕΣΙΔ αλλά αναφέρονται ως ΙΔΑΧ. Άρα ίσως θα ήταν καλό να διορθωθεί στην παράγραφο (δ).
    3.Ο κλάδος Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3 έχει μετονομαστεί σε κλάδο ΠΕ/ΤΕ Πληροφοριών Πτήσεων (AFISO) και επομένως νομίζω πως θα πρέπει να διορθωθεί η ονομασία του στην παράγραφο (γ).
    4.Έχει πραγματοποιηθεί κάποια μελέτη για την διαμόρφωση των ποσοστών αποδόσεων; Για ποιο λόγο μειώθηκε το ποσοστό στην παράγραφο (γ);

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 09:01 | Στρατήγης Εμμανουήλ

    Υπηρετώ στην ΥΠΑ στον κλάδο Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (AFISO) πρώην (Τηλεπικοινωνιακών) επί 36 χρόνια.

    Η ιστορία και τα καθήκοντα του κλάδου πιστεύω να σας είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά.

    Ο υπογράφων ήμουν για παράδειγμα ο πρώτος που υπηρέτησε μόνος του στο νεοϊδρυθέν αεροδρόμιο του Καστελλόριζου καθώς και στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας και στο διεθνές κέντρο αεροναυτικών τηλεπικοινωνιών (AFTN/CIDIN/AMHS).

    Μας αδικείται κατάφορα κύριοι με την ποσόστωση του 4% .

  • 30 Αυγούστου 2020, 21:58 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ Κ

    Πρόκειται να τροποποιηθεί για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια το άρθρο 34 του Ν2682/1999. Παρόλα αυτά οι ΙΔΑΧ Τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι της ΥΠΑ εξακολουθούν να υφίστανται μία χρόνια αδικία (10 χρόνια τώρα) και να μην εξισώνονται με τους μόνιμους Τηλεπικοινωνιακούς υπαλλήλους στην απόδοση της αποζημίωσης Eurocontrol. Γιατί συμβαίνει αυτό? Δεν εκτελούν το ίδιο έργο κ καθήκοντα? Δεν φέρουν τα ίδια πτυχία κ ειδικότητες? Δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες? Τούτο άλλωστε δε διορθώθηκε στους ΕΕΚ με τον ν4647/2019? Γιατί αυτή η ρατσιστική συμπεριφορά προς τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους της Υπηρεσίας?

  • 27 Αυγούστου 2020, 13:11 | Ζήνων

    Xωρίς Αναλογιστική Μελέτη που να επιμετρά την συμβολή ενός εκάστου Κλάδου στην διαμόρφωση της Τιμής Μονάδας του Eurocontrol είναι αυθαίρετη η διανομή του με αυτόν τον τρόπο. Το άρθρο αυτό παραβιάζει την Αρχή της Ισότητας και ιδίως την ειδικότερη μορφή της, την Αρχή της Ισότητας στην Εργασία, εισάγοντας δυσμενή διάκριση κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων. Και ένας πρωτοετής της Νομικής θα σας πει ότι αυτό το άρθρο δεν ευσταθεί.