1. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 40W (ERP).
2. Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.
3. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας 1» ή «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους ειδικά για την υποζώνη 135,7 – 137,8 kHz με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 1 W (ERP).
4. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς εξόδου του πομπού ρυθμίζεται στην ελάχιστη απαραίτητη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επικοινωνίας.
5. Οι επιτρεπόμενες ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες συχνοτήτων, για την λειτουργία των σταθμών της κατηγορίας «εισαγωγικού επιπέδου», είναι οι εξής: 135,7 – 137,8 kHz, 3,5-3,8 MHz, 7,1-7,2 MHz, 14,25-14,35 MHz, 21-21,45 MHz, 28-29,7 MHz, 144-146 MHz, 430-440 MHz.
6. Οι υποζώνες συχνοτήτων 50-52 MHz και 70,20-70,25 MHz μπορούν να χρησιμοποιούνται σε προσωρινή βάση, για πειραματικούς σκοπούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μόνο από ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1». Με εγκύκλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ μπορεί να καθορίζονται περιορισμοί για την χρησιμοποίηση των ζωνών αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
7. Σε ειδικές περιπτώσεις που ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1» επιθυμούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες την πραγματοποίηση δοκιμών για πειραματικούς σκοπούς στα πλαίσια ανάπτυξης του ραδιοερασιτεχνισμού, με χρήση σε ζώνες συχνοτήτων εκτός αυτών που έχουν κατανεμηθεί στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ή/και με χρήση ειδικών τύπων εκπομπής, ζητούν με αιτήσεις τους ειδική εκχώρηση από την ΑΠΥ. Η αίτηση συνοδεύεται από ειδική αιτιολόγηση του αιτήματος και σχετική τεχνική τεκμηρίωση. Για την παραπάνω ειδική εκχώρηση η ΑΠΥ ζητά την γνώμη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ και άλλων συναρμοδίων φορέων κατά περίπτωση. Η ειδική εκχώρηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.
8. Η χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων συμπίεσης φωνής και άλλων μεθόδων αύξησης της μέσης ισχύος εξόδου πραγματοποιείται χωρίς να αυξάνει το στιγμιαίο εύρος εκπομπής πέρα από τα προβλεπόμενα, ανά τύπο εκπομπής, όρια του Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών της ITU.
9. Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής/χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της Περιοχής 1 της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (Band Plan IARU – Region 1).
10. Η ψηφιακή επικοινωνία σε υποζώνες κάτω των 430ΜΗz, απαγορεύεται να καταλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης από ότι η αντίστοιχη, επιτρεπόμενη για την υποζώνη εκπομπής, αναλογική μετάδοση φωνής και γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστούς κώδικες (BAUDOT, ASCII, AMTOR, PACTOR, G-TOR, CLOVER κ.α.).
11. Η επικοινωνία διάχυτου φάσματος γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστές μεθόδους εκπομπής σε υποζώνες συχνοτήτων άνω των 430 ΜΗΖ.
12. Η τηλεοπτική επικοινωνία (ATV) απαγορεύεται να καταλαμβάνει εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης πέρα από τα όρια της υποζώνης συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, άνω των 430 ΜΗΖ, και σε περίπτωση διαμόρφωσης πλάτους επιβάλλεται η χρήση φίλτρων απόρριψης της κάτω πλευρικής ζώνης.
13. Η τηλεοπτική επικοινωνία αργής σάρωσης (SSTV) εφαρμόζεται στις υποζώνες συχνοτήτων άνω των 3600 ΚΗΖ.
14. Για τις δορυφορικές επικοινωνίες χρησιμοποιούνται διεθνώς εκχωρημένα ειδικά τμήματα των ερασιτεχνικών υποζωνών συχνοτήτων, που προορίζονται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
15. Για την επικοινωνία μέσω σελήνης (EME) και μέσω μετεωριτών (MS) χρησιμοποιούνται τα διεθνώς συμφωνημένα στην IARU κατώτερα τμήματα των υποζωνών συχνοτήτων, άνω των 50 ΜΗz.
Ε ΤΩΡΑ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΤΑΞΗ Ε ΤΟΤΕ ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ
ΣΥΜΦΩΝΩ ME THΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ SV1EN
οι διατάξεις του άρθρου αυτού όσον αφορά την μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ και τις μεθόδους που αυτή μπορεί να εκλεχθεί από τους ραδιοερασιτέχνες η και την Πολιτεία ως τεχνικά ανέφικτες, πρακτικά ανεφάρμοστες, κοινωνικά απαράδεκτες και όσον αφορά την διεθνή μας εικόνα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) αστείες. Από ποιο σημείο του ΦΕΚ Β’1105 πηγάζει η αναφορά στους σταθμούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη την στιγμή που το άρθρο 8 του αυτού καθιστά σαφές ότι αναφέρεται σε όλες τις εγκατεστημένες κεραίες στην ξηρά σταθμών ραδιοεπικοινωνιών των οποίων οι κάτοχοι είναι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή εταιρείες που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό.Σκοπεύετε να μας “συνδέσετε” με όρους που έχετε νομοθετήσει για τον επαγγελματικό χώρο, όπως το άρθρο 6 του ΦΕΚ 1105Το τυπικο κοστος ενος εξουσιοδοτημενου μελετητη για κατι τετοιο (πχ για σταθμο κινητης τ/φ που φτιαχνουν τυποποιημενα στη σειρα) ειναι περι τα 3000+23%ΦΠΑ=3690 ΕΥΡΩ.
Το συνολικο λοιπον κοστος νομιμοποιησης ισχυος πανω απο 100W ERP με υποβολη μελετης ακτινοβολιων ειναι περιπου
6000 ΕΥΡΩ !! που δεν τα διαθετει σχεδον κανεις ραδιοερασιτεχνης για το hobby του και ετσι 6000 συναδελφοι ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ< και σαφώς και όλων των υπολοίπων που δεν φαντάζομαι ότι τους θέλετε να συμμετέχουν σε 'διαβουλεύσεις' & 'επαναδιαβουλεύσεις' για να 'νομιμοποιηθεί' απλά η όποια τελική 'αυθαιρεσία' σας! Διεθνώς τα νόμιμα όρια στις ραδιοερασιτεχνικές αδειοδοτήσεις, καθορίζονται ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΠΟΜΠΟΥ της ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ!!!
ΕΠΝΑΛΑΜΒΑΝΩ… ΣΕ ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ!! (P.E.P.) Αυτή κατ’εμέ δεν μπορεί να οριστεί ως μικρότερη των τυπικών ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΩΝ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ (μ.ο 150W) προσαυξημένη κατά τουλάχιστον +6db! Ήτοι κατ’ελάχιστον τα 400W PEP ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΠΟΜΠΟΥ (στην επαφή διασύνδεσής του δηλαδή, με την γραμμή μεταφοράς που θα τον συνδέσει με κάποια κεραία)! Το ΤΙ κεραία, πόσο ποσοστό από την εισερχόμενη σε αυτήν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ισχύ, αυτή θα ακτινοβολεί τελικώς, το ΑΝ η κεραία αυτή θα είναι εργοστασιακή η ιδιοκατασκευασμένη, η έστω ακόμα & ένα τυχαίου μήκους σύρμα, και το τι κέρδος απολαβής η τι εξασθένηση μπορεί να έχει η κεραία αυτή, τι λόγο F/B κατευθυντικότητας παρουσαίζει, κλπ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗ η ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ υπολογισμού της ισχύος αδειοδότησης & λειτουργείας, κλπ, των σταθμών των ραδιοερασιτεχνών!!! Φαντάζομαι την μελλοντική περηφάνεια των εμπνευστών & συντακτών της παραργράφου 2, ως εδώ αναφέρεται με την εν λόγο ΚΥΑ, ΑΝ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ τελικώς, που θα είναι οι άνθρωποι που ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ραδιοερασιτεχνικός σχολιασμός στο θέμα «ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΙΣΧΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα την χλευάζει απλώς ως «ΓΕΛΟΙΑ & ΑΣΑΦΗ»!!! Λυπάμαι αλλά η ενδείξεις επί του παρόντος δείχνουν ότι ΔΕΝ ΛΑΒΑΤΕ ΥΠ’ΟΨΗΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΚΦΡΑΣΘΕΙΣΑ ΑΠΟΨΗ/ΣΧΟΛΙΟ από τους τόσους συμμετέχοντες στην αρχική διαβούλευση!!! Αν όντως δεν είναι οι ‘συγγραφείς’ του συγκεκριμένου άρθρου αδαείς είμαι σίγουρος ότι θα διαγράψουν ΑΜΕΣΑ την όποια αναφόρά σε ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΗ με τον ραδιοερασιτεχνισμό ΚΥΑ! Εκτός αν ο λόγο ενσωμάτωσής της είναι γιατί πρέπει και η ΕΕΑΕ (σε συνχορδία με συναφείς της κλάδους) κάπως να βγάζει επιτέλους λεφτά, & να δικαιολογεί & την ύπαρξή της, στις «δύσκολες» οικονομικά αυτές περιόδους… ;) Ελπίζω να μην είμαστε, οι διαβουλεύομενοι σχολιαστές, απλά το δεύτερο σκέλος της παροιμίας ‘στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα’ !!! Αλώστε είναι γνωστό πώς οι νομοθετούντες σε αυτί την έρμη πατρίδα μας έχουν αγκυροβολήσει στην αρνητική νομοθέτηση διότι έχουν απεμπόληση από πολλά πολλά χρόνια την ανεξαρτησία τους είναι πειθήνια όργανα ξένων συμφερόντων οπότε άδικος κόπος η διαβούλευση εκτός και αν με
Διαψεύσουν… Παρόγλου Γεώργιος Πολιτευτής και μέλος Κ.Ε. ΛΑ.Ο.Σ.
Ένα βήμα μπροστά , τρία βήματα πίσω… Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας το προσχέδιο για το νέο νομοσχέδιο. Το ερώτημά μου κύριοι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών. Το νέο νομοσχέδιο σχεδιάζεται για να βοηθήσει τον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη ή για να τον ΕΥΝΟΥΧΙΣΕΙ ? Η υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη είναι ένα όμορφο και δημιουργικό χόμπυ, που όπως σε όλα τα χόμπυ βάζεις βαθιά το χέρι στη τσέπη και πληρώνεις χωρίς κανένα προσωπικό οικονομικό όφελος για να κάνεις αυτό που αγαπάς περνώντας ευχάριστα την ώρα σου. Μόνο που στη δική μας περίπτωση καλούμαστε να προσφέρουμε κοινωνικό έργο όποτε χρειαστεί με πιό πρόσφατο παράδειγμα τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΑΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ! Με το παρόν νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνεται 100% η κεραία του ραδιοερασιτέχνη και με το καινούργιο δημιουργούνται ακόμα περισσότερες ασάφειες και γκρίζα σημεία πάνω στο θέμα αυτό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να διασύρετε και να ξεφτυλίζετε ο Έλληνας ραδιοερασιτέχνης στα αστυνομικά τμήματα σαν εγκληματίας επειδή τόλμησε και έγκατέστησε στη ταράτσα του σπιτιού του ή της πολυκατοικίας που διαμένει,την κεραία του ασυρμάτού του ενώ το ίδιο το κράτος του χορήγησε ειδική άδεια για την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ , επειδή ΚΑΝΕΝΑ νομοσχέδιο μέχρι τώρα δεν έχει κατοχυρώσει το θέμα της κεραίας στις πολυκατοικίες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να εξομοιώνεται ο ‘Ελληνας ραδιοερασιτέχνης και η κεραία του με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που είναι διάσπαρτες παντού νόμιμα η παράνομα, καλά καμουφλαρισμένες σαν καμινάδες ή διαφημιστικές πινακίδες από πλέξιγκλάς και σιγοψήνουν στα μικροκύμματα 24 ώρες το 24ώρο τον άτυχο κοσμάκη που τυγχάνει να γειτνιάζει γύρω από αυτές. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μας εξομοιώνεται με τους ραδιο-ΦOΝΙΑΔΕΣ του Υμηττού που εκπέμπουν σε 24ώρη βάση 10 , 20 και 30 ΚW Χ 10 φορές την απολαβή της κεραίας = 300.000 ακτινοβολούμενα Watt στα κεφάλια μας από έναν και μόνο σταθμό (εκπέμπουν γύρω στούς 70 σταθμούς αυτή τη στιγμή χώρια τα τηλεοπτικά)και μάλιστα στη ζώνη VHF και να έρχεστε εσείς να μειώνετε την ισχύ εκπομπής στον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη στα 100W και μάλιστα στα HF που έχουν την χαμηλότερη επικινδυνότητα σαν ακτινοβολία απέναντι στον άνθρωπο και ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ τον ΕΝΕΡΓΟ ΧΡΟΝΟ εκπομπής μας που δε ξεπερνά τα 5 με 10 λεπτά ημερησίως για να μη πώ για άλλους συνάδελφους ραδιοερασιτέχνες που περνάει και διάστημα τριών η τεσσάρων μηνών για να γράψουν μία επαφή στο ημερολόγιό τους.. Θα ήθελα κλείνοντας να παρακαλέσω όλους τους τοπικούς σύλλογους της Ελλάδας να κάτσουν στο τραπέζι χωρίς τοπικά συμφεροντα , εγωισμούς και άλλες μικρότητες και μαζί με την Ε.Ε.Ρ που είναι η ΜΟΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ απο την IARU απο το 1959 να κοιτάξουν να ενημερώσουν τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών για τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού και με κοινό γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ραδιοερασιτέχνη οι κύριοι αρμόδιοι να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές νομοσχέδιο που θα τον ΣΤΗΡΙΖΕΙ και όχι άλλο ένα νομοσχέδιο που θα του δημιουργεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προβλήματα από όσα ήδη έχει.. Άντε να δούμε !
Στις παραγράφους 1 & 2 θάβεται ουσιαστικά η Ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα και η διεθνής παρουσία της χώρας, αφού με τους περιορισμούς που τίθενται στην ισχύ, είναι αδύνατη η συμμετοχή μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο Ραδιοερασιτεχνικός σταθμός αντιμετωπίζεται σαν ένας επαγγελματικός σταθμός με 24ωρη εκπομπή και ακόμα χειρότερα. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, ούτε ο τύπος εκπομπής, που αντιστοιχεί στο 30-50% της ισχύος του πομποδέκτη, ούτε η ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση που συντελείται με την ολιγόλεπτη εκπομπή ενός σταθμού, αφού ο περισσότερος χρόνος αναλώνεται στην λήψη, ούτε καν οι δυνατότητες των Ραδιοερασιτεχνών να μετρούν ισχύ PEP όπως ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες.
Ζητούμε την διαγραφή της παραγράφου 1 & 2, την επαναφορά του Άρθρου 21 παράγραφος 1 του ισχύοντος κανονισμού, με την προσθήκη χρήσης ισχύος 100 W PEP για τις συχνότητες των HF, από τους Ραδιοερασιτέχνες κατηγορίας «entry level».
Πιστεύουμε επίσης ότι στην κατηγορία «entry level» δεν θα πρέπει να δοθεί αυξημένη Ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα σε πολλές μπάντες για να μπορεί α) να υπάρχει ένας ουσιαστικός διαχωρισμός των κατηγοριών και β) να υπάρχει το κίνητρο για να αναβαθμίσει κάποιος την άδειά του σε κατηγορία 1. Η πρότασή μας είναι στην κατηγορία “entry level” να δοθούν οι υποζώνες συχνοτήτων 7,00-7,2 ΜΗΖ, 21-21,45 ΜΗΖ, 28-29,7 ΜΗΖ, 144-145 ΜΗΖ & 430-440 ΜΗΖ
Δεν είναι ανάγκη να σπάτε το κεφάλι σας με σχέδια νόμου και λοιπά τερτίπια , απλά αντιγράψτε άλλες χώρες πολιτισμένες και δείτε τους ραδιοερασιτέχνες σαν φίλους και όχι σαν εχθρούς .
Θέλω να βγω ψεύτης αλλά νομίζω δεν υπάρχει καλή προαίρεση.
Εδώ θέλω να συμφωνήσω σχετικά με τα νέα προτεινόμενα επίπεδα ισχύος με τον SV1DH, SV1EN, SV8RX και άλλους διότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να σκέφτηκε (μάλλον αντέγραψε) νέο τρόπο μετρήσεως ισχύος διαφορτικό από αυτόν που διεθνώς εφαρμόζεταιεδώ και πάρα πολλά χρόνια.Στην ουσία πάμε ένα βήμα μπροστά και 10 πίσω. Ευτυχώς που υπάρχει πλέον και η διαβούλευση, αλλά να πιάνει τόπο και όχι να γίνεται χωρίς να έχει τελικά νόημα.
Παραθέτω εδώ και την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
—————————————————————-
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.
Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.
Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!
3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:
1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!
2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…
3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.
Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %
Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;
4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!
5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.
Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους και να μη τους θυμάται μόνο όταν θα συμβεί κάποια φυσική καταστροφή και οι επικοινωνίες δεν θα λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση!
Από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ρ.
Κύριοι, συχνά λέγεται ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από την άγνοια, και δυστυχώς οι συντάκτες του άρθρου 21 και ιδίως της παραγράφου 2 το απέδειξαν περίτρανα.
Η προτεινόμενη διάταξη, ενώ φαινομενικά εναρμονίζεται με τις σύγχρονες τεχνικές απαιτήσεις για προστασία από μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, στην πράξη αποτελεί ταφόπλακα για τον ραδιοερασιτεχνισμό.
Καταρχήν οι ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες είναι σποραδικές, διακοπτόμενες και συνήθως διεξάγονται με ισχύ αρκετά μικρότερη από τα όρια των υφισταμένων (και υπό κατάργηση) κανονισμών. Ως εκ τούτου οι επιπτώσεις τους δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με αυτές των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των κέντρων εκπομπής GSM.
Οι εισηγητές της επίμαχης διάταξης (άρθρο 21.2) επικαλούνται μια προηγούμενη υπουργική απόφαση, την 53571/3839/2000, από το γράμμα της οποίας μάλιστα προκύπτει ότι δεν αφορά την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνου (άρθρο 6.6 και 8), ή αφορά οριακά ειδικές περιπτώσεις.
Επιπλέον η προτεινόμενη διάταξη (άρθρο 21.2) είναι επαρκώς ασαφής (τι πρωτότυπο άλλωστε…) ώστε να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα διατείνονται οι εισηγητές της ότι λύνει.
Πρακτικά το άρθρο 21.2 απαγορεύει την εκπομπή με οποιοδήποτε επίπεδο ισχύος, ακόμα και 5 W, εφόσον οι κεραίες είναι εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο δώμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού του πεδίου στο «εγγύς πεδίο» (near field).
Επιπλέον, ακόμα και σε περιπτώσεις που η πρόσβαση σε ένα εύλογο χώρο γύρω από το σταθμό είναι ελεγχόμενη,δηλαδή σε μονοκατοικία, ο ραδιοερασιτέχνης είναι έρμαιο των κακόβουλων που θα απαιτούν δικαστικώς την σύνταξη μελέτης ακτινοβολιών από διπλωματούχο μηχανικό ή ραδιοηλεκτρολόγο με τεράστιο κόστος.
Εφόσον υπάρχει ακόμα κάποιο ίχνος κοινής λογικής καλούνται οι εισηγητές του σχεδίου να αποσύρουν το εν λόγω άρθρο και να το αντικαταστήσουν με μια σαφή τεχνική διάταξη η οποία θα ορίζει:
1. Ένα εύλογο επίπεδο ισχύος εξόδου (πιθανώς διαφορετικό για κάθε ζώνη συχνοτήτων) κάτω από το οποίο δεν απαιτείται καμμία ενέργεια. Ενδεικτικά 500 W PEP στις ζώνες έως 10 MHz, 250 W PEP από 10-30 MHz και 100 W PEP στην ζώνη VHF/UHF.
2. Μια μέγιστη ισχύ εκπομπής (π.χ. 1000-1500 W PEP για την ζώνη HF). Για εκπομπή με ισχύ ανάμεσα στο παραπάνω εύλογο όριο και στην μέγιστη ισχύ εκπομπής να υπάρχει μια σαφώς καθορισμένη μεθοδολογία υπολογισμού του πεδίου.
3. Για ειδικές περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης νομοθετημένες ισχύος, να υποβάλλεται αναλυτική μελέτη.
Δεν διεκδικώ την πατρότητα της λύσης αυτής. Την έχει υιοθετήσει το FCC στις Η.Π.Α. εδώ και μια δεκαετία, βλέπετε την ιστοσελίδα:
FCC RF-Exposure Regulations — the Station Evaluation
http://www.arrl.org/fcc-rf-exposure-regulations-the-station-evaluation
Μάλιστα υπάρχει και σαφής αλγόριθμος για τον υπλογισμό των πεδίων:
Amateur Radio RF Safety Calculator
http://hintlink.com/power_density.htm
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να επανεξετασθεί το θέμα με ψυχραιμία.
Διαβάζοντας το άρθρο 21 παράγραφος 2 , είμαι σύμφωνος με τις απόψεις των συναδέλφων SV8RX ,SV1EN, SV1DH, SV7JKL και εύχομαι όλων η προσπάθειες και της ΕΕΡ να φέρει θετικά αποτελέσματα._
Η προστασία του κοινού από οποιαδήποτε ακτινοβολία πέραν των νομίμων ορίων είναι εκ των ων ουκ άνευ και προέχει έναντι οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Όμως παρότι το πνεύμα του νόμου γίνεται αντιληπτό, υπάρχει πρόβλημα με το γράμμα του υπό διαβούλευση νόμου.
Όπως έχει αναφερθεί και από άλλους συναδέλφους (SV1DH, SV1EN, κ.ά.) η πολυπλοκότητα και το κόστος μιας μελέτης ακτινοβολίας από την κεραία (ή τις κεραίες) ενός ραδιοερασιτέχνη κατά τις διαδικασίες της ΕΕΑΕ είναι απλά απαγορευτικά για έναν ραδιοερασιτέχνη καταδικάζοντας τον ραδιοερασιτεχνισμό ή σε αφανισμό ή στην παρανομία. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή είναι αποτέλεσμα διαρκούς πειραματισμού και μεταβολών της μορφής της και των χαρακτηριστικών της.
Το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ, την ΕΕΑΕ και εκπροσώπους των ραδιοερασιτεχνών μπορεί να διεξαγάγει (άπαξ) μια μελέτη και με βάση τους περιορισμούς του άρθρου 2 και τα επίπεδα αναφοράς του πίνακα 2 του άρθρου 3 της απόφασης Αριθ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105Β’/6-9-2000) να καταλήξει στις μ έ γ ι σ τ ε ς ε π ι τ ρ ε π ό μ ε ν ε ς ι σ χ ε ί ς ε ι σ ό δ ο υ σ τ η ν κ ε ρ α ί α (PEP) κατά μπάντα (HF, VHF κτλ.) για τις τυπικές κεραίες κάθε μπάντας (δίπολα για τις χαμηλές περιοχές των HF, yagi κτλ για τις ανώτερες HF κα VHF κ.ο.κ). Να τις εκφράσει ρητά στο νέο νόμο και να αποτελέσουν κριτήριο νομιμότητας για τη δραστηριότητα του κάθε Έλληνα ραδιοερασιτέχνη.
Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δε μπορεί να εμπίπτουν στην απόφαση 227/86/29-8-2001 της ΕΕΤΤ, η οποία είναι αυτή η οποία ίσως δημιούργησε τις ανησυχίες γύρω από την ισχύ των 164W (EIRP) καθώς στο άρθρο 2, εφόσον δεν συντρέχει ένας από τους έξι (6) όρους-προϋποθέσεις που θέτει για την μη απαίτηση αδειοδότησης (στο άρθρο 1) παραπέμπει στο ν. 2801/2000 ο οποίος και εξαιρεί, στο άρθρο 1, εδάφιο 2.Α. β) τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες από την υποχρέωση αδειοδότησης.
Επαναλαμβάνεται ότι πρέπει ρητά και ξεκάθαρα να ορισθεί και να διατυπωθεί στο νέο νόμο μέγιστη ισχύς εισόδου στην κεραία σε Watt (PEP).
Στο σημείο αυτό και αναφερόμενοι στην 53571/3839 (ΦΕΚ 1105Β’/6-9-2000), αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη λειτουργία ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, η εκπομπή εναλλάσσεται με κατά πολύ μεγαλύτερα διαστήματα λήψης (σε όλα τα MODES), δηλαδή, δεν είναι συνεχής όπως των σταθμών των διαφόρων υπηρεσιών (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας, τηλεόρασης κτλ) και επίσης κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αυτή είναι είτε διακοπτόμενη (CW) είτε με μέση τιμή ισχύος κατώτερη της μέγιστης ισχύος (PEP) (SSB ακόμη και με τη χρήση compressors).
Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις των εντάσεων των πεδίων γίνονται με μέσες τιμές για χρονική διάρκεια εξαλέπτου, η τυπική ραδιοερασιτεχνική εκπομπή μπορεί να επιτύχει πολύ χαμηλές μέσες τιμές ή μπορεί να παραμένει στα νόμιμα όρια με πολύ μεγαλύτερες στιγμιαίες τιμές.
Για παράδειγμα:
Πομπός εκπέμπει στους 14MHz χρησιμοποιώντας ως κεραία απλό δίπολο (Gain = 0dBd). Σε απόσταση 10m από την κεραία για να είναι η πυκνότητα ισχύος (power flux density) ίση με το επίπεδο αναφοράς του πίνακα 2 του άρθρου 3, ήτοι 2W/m^2 η απαιτούμενη ισχύς στην είσοδο της κεραίας είναι 1532W. Εάν δε, θεωρήσουμε κύκλο εκπομπής/λήψης 1:1 τότε τα στιγμιαία όρια διπλασιάζονται για την ίδια μέση τιμή ίση με την τιμή αναφοράς.
(Για τις εκτιμήσεις και υπολογισμούς του παραδείγματος χρησιμοποιήθηκε το Application Note 1MA85 Field Strength and Power Estimator της ROHDE&SWARZ καθώς και το συνοδευτικό λογισμικό http://www2.rohde-schwarz.com/en/service_and_support/Downloads/Application_Notes/?downid=1479 )
Εκτιμάται ότι οι προτάσεις των συναδέλφων για όρια ισχύος εκπομπής στα 500W και σε περιπτώσεις διαγωνισμών στα 1500W για το φάσμα των HF είναι ρεαλιστικές.
Οι ενστάσεις της ΕΕΡ επί του θέματος υιοθετούνται πλήρως.
Για τον ΣΥ.ΡΑ.Π.
SV2DOF
Όσο περνούν οι μέρες κάποιες πληροφορίες διαρρέουν και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.
Η πρώτη είναι αυτή που κατέθεσα στην αρχή με το VDSL2 (γρήγορο internet μέσω οπτικής ίνας στα φάσμα ~30MHz)
και δεύτερη, ότι είναι επιμονή υψηλόβαθμου πολιτικού παράγοντα, υποκίνούμενο από το «επιστημονικό» του επιτελείο (?).
Τώρα αν οι Πολιτικές Επιστήμες και η εξειδίκευση στα θέματα της Νεολαίας έχουν σχέση με την ισχύ εκπομπής των Ρ/Ε ας το καλοσκεφθεί η Επιτροπή που είναι και η πλέον αρμόδια για να συντάξει το Νόμο αυτό.
ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.
Ο λαός τιμωρεί ή επαινεί με την ψήφο του, τους αιρετούς που έρχονται και παρέρχονται, ενώ
οι κρατικοί λειτουργοί παραμένουν στις θέσεις τους, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας τις απόψεις τους, με βάση τους κανόνες της Τέχνης και της Επιστήμης.
Για να συνοψίσω, ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ, το θέμα ναι είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και όχι ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟ.
ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ?
gia to SV re g@m otto
Πληροφορούμενος το σάλο που ξέσπασε με αφορμή τις διατάξεις του υπό ψήφιση νέου κανονισμού, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να ενημερωθώ, συλλέγοντας από το διαδίκτυο τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και στη συνέχεια να υπολογίσω τις περιοριστικές παραμέτρους που επιβάλλονται στη λειτουργία των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών μας.
Είμαι εκπαιδευτικός, με πτυχίο Φυσικού – Ραδιοηλεκτρολόγου (Msc), δηλαδή αρμόδιος, σύμφωνα με την ΚΥΑ 53571/3839 (ΦΕΚ Β’1105/2000) για την εκπόνηση μελετών ραδιοεκπομπών, (άρθρο 6, παράγραφος 1).
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους, όπως επίπεδα αναφοράς της επιφανειακής πυκνότητας ισχύος, συχνότητα εκπομπής, ανάκλαση στο έδαφος, διάρκεια εκπομπής 4 λεπτών και ακρόασης 2 λεπτών μέσα σε κάθε εξάλεπτο διάστημα (χειρότερη περίπτωση) , κέρδος τυπικών κεραιών που συνήθως χρησιμοποιούμε (3 el Yagi, με κέρδος 6.5, 7, 8 dBi στις ζώνες 20,15 και 10 μέτρων αντίστοιχα, κάθετες και δίπολα για τις χαμηλότερες μπάντες) κατέληξα σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα που εν συντομία έχουν ως εξής:
Για την μέχρι σήμερα ισχύουσα μέγιστη ΡΕΡ των 500W, η ελάχιστη απόσταση, μέσα στην οποία τηρούνται τα όρια που θέτει η ΚΥΑ μειωμένα στο 66% κατά μέσο όρο, όπως προβλέπουν μεταγενέστερες διατάξεις του Ν. 3431/2006 (ΦΕΚ 13/Α/03-02-2006)και σχετική εγκύκλιος της ΕΕΑΕ, είναι:
1,8 ΜΗz>3,8m
3,6 MHz>5,4m
7,1 MHz>7,5m
10,2 MHz>8,9m
14,2 MHz>18,8m
18,1 MHz>18,8m
21,2 MHz>20m
24,9 MHz>21m
29 MHz>22,4m
Για τον υπολογισμό ελήφθησαν υπόψη σχέσεις μακρινού πεδίου, όπως αυτές προτείνονται στη διεθνή και ελληνική νομοθεσία.
Σημειώσεις:
1)Οι παραπάνω τιμές αναφέρονται σε συνεχώς εκπεμπόμενη ισχύ – key down 500W και πρέπει να μειωθούν ανάλογα με τον κύκλο λειτουργίας – duty cycle της κάθε διαμόρφωσης. Π.χ. για SSB με μέγιστη συμπίεση ήχου, μείωση στο 70,7%.
2)Στις ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται κατευθυντικές κεραίες, θα πρέπει να μειωθούν οι σχετικές ελάχιστες αποστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας και το ύψος που είναι τοποθετημένη σε σχέση με τους χώρους πιθανής έκθεσης στην ακτινοβολία. Η μείωση των ελαχίστων αποστάσεων θα είναι σημαντική…
3)Στην περιοχή VHF, όπου ισχύουν ελάχιστες αποστάσεις συγκρίσιμες με αυτές των 29 MHz λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της χρησιμοποιούμενης ισχύος, οι ομοιοκατευθυντικές κεραίες (Νx5/8 κλπ)θα πρέπει να τοποθετούνται σε αρκετό ύψος, όπως επίσης και οι κεραίες yagi με μεγάλο gain.
4)Για την περιοχή UHF και πάνω, ισχύουν σε γενικές γραμμές ότι και για την περιοχή VHF, με τα όρια ασφαλούς έκθεσης να γίνονται ελαστικότερα όσο αυξάνεται η συχνότητα.
5)Στις χαμηλότερες ζώνες 1.8 , 3,5 ΜΗz μπορεί να χρησιμοποιηθεί ισχύς πολλαπλάσια των 500W, χωρίς να παραβιάζονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο, αν αναλογιστούμε τις απώλειες διάδοσης και την ισχύ του θορύβου σε αυτές (ελάχιστη απόσταση για 1500W>6,5m, 1,8 MHz και >9,3m 3,6 ΜΗz).
6)Η ισχύς των 164W EIRP που αναφέρεται σε σχετικές εγκυκλίους για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είναι η μέγιστη χρησιμοποιήσιμη ισχύς για την οποία δεν απαιτείται μελέτη. Αφορά δε την περιοχή UHF!
Συμπερασματικά, επειδή η σύνταξη σχετικής μελέτης από το μέσο συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη είναι εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα και πιθανότατα δαπανηρή, προτείνω τα εξής:
1)Κάθε αδειούχος συνάδελφος θα υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι τηρεί τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού και αν αποδειχθεί το αντίθετο θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Η συμμόρφωση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μεθόδους, όπως π.χ. τη μείωση του χρόνου εκπομπής μέσα σε κάθε εξάλεπτο διάστημα, τη μετεγκατάσταση της κεραίας σε άλλο σημείο της ιδιοκτησίας, την αύξηση του ύψους κ.λ.π. και όχι αναγκαστικά με τη μείωση της ισχύος κορυφής (ΡΕΡ).
2)Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, όπως καταγγελίες γειτόνων κ.λ.π., να συσταθεί στην ΕΕΡ ειδική επιτροπή που θα επιλαμβάνεται και θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό και για τη διευκόλυνση της επιτροπής, να αναπτυχθεί κατάλληλο λογισμικό υπολογισμού των ορίων, το οποίο να διατίθεται και στους συναδέλφους.
3)Βασιζόμενη σε διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές, όπως αυτές που αναφέρονται στην πολύ καλή οδηγία oet65b της Αμερικάνικης FCC και αφορά αποκλειστικά τους ραδιοερασιτέχνες, η ΕΕΡ να απαιτήσει την αύξηση της ισχύος κορυφής στα 1500W τουλάχιστον για την περιοχή HF, αφού είναι φανερό ότι δεν παραβιάζονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, ιδίως στις χαμηλότερες συχνότητες.
Ίσως τελικά να είναι μια ευκαιρία για διεκδικήσεις όπως και για να καταστήσουμε σαφές, με επιστημονική τεκμηρίωση, ότι σεβόμαστε απολύτως τους συνανθρώπους μας.
Κύριοι, διαβάστε τι ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακούστε και τις φωνές των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών .
Δεν είμαστε οι αλήτες , οι περιθωριακοί, οι κακοί πολίτες που χαλάμε τις τηλεοράσεις και βομβαρδίζουμε με ραδιενέργεια τους συμπολίτες μας.
Ο Ραδιοερασιτέχνης προσφέρει στην κοινωνία και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζεται σαν εχθρό.
Ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα που χρειάζεται η ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας.
Ζούμε σε μια εποχή που όλα έχουν παγκόσμιοποιηθεί, η φωνή μας θα πρέπει να ακούγεται να δηλώνουμε και εμείς την ύπαρξη της χώρας μας, όπως ακούγονται και οι φωνές από τις άλλες χώρες.
Με τον Νόμο για τις κεραίες και την ισχύ, μας κάνετε για μια ακόμη φορά πολίτες Β κατηγορίας.
Εύχομαι να καταλάβετε το λάθος σας και να αλλάξετε αυτά που σας επισημαίνουμε, καλέστε και ακούστε τους συλλόγους , μην μας κάνετε και σε αυτό τους φτωχούς συγγενείς τις Ευρώπης.
Αφου ειμαστε «υποτιθεται» ευρωπαικη χωρα γιατι δεν μπορουμε να εχουμε τα προνομια αλλων ευρωπαικων χωρων με μεσο ορο ισχυος 1000w. Μονο τα αρνητικα παιρνουμε απο αλλες χωρες και τιποτα θετικο? Ας ελπισουμε οτι οι αρμοδιοι θα εναρμονιστουν στο 2011!!! και οχι να παμε στο 1911!!!
Παρακαλώ να ενημερωθούν άμεσα όλες οι ηγεσίες στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που χρησιμοποιούν ανώτατα όρια 500 και 1000 W ΡΕΡ για την ισχύ των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ότι σφάλλουν και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών τους!
Αυτός ο νέος τρόπος τρόπος καθορισμού της ισχύος εκπομπής για τους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς θ’ αποτελέσει σίγουρα ακόμη μια ελληνική παγκόσμια ρυθμιστική πρωτοτυπία, διότι είναι τόσο αόριστος από τεχνικής άποψης που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη!
Αν επιμείνει το Υπουργείο, θα ήθελα να ξέρω τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει μια ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ, γρήγορη και φθηνή μέθοδο και την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή για την ακριβή μέτρηση της «έκθεσης του κοινού (!)» σε κάθε περίπτωση ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, εφόσον αυτή πια θα αποτελεί το κατά νόμο κριτήριο και θα πρέπει να μπορεί να ΜΕΤΡΗΘΕΙ με ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε όλες τις δυνατές περιπτώσεις!! Πολύ δε περισσότερο, θα ήθελα να ξέρω το πώς θα την εφαρμόζει ο μέσος ραδιοερασιτέχνης με τα μέσα που διαθέτει, ώστε να συμμορφώνεται με το Νόμο!
Αυτό θα ήταν πράγματι μια σημαντική ελληνική συνεισφορά στην παγκόσμια τεχνολογία…
Προτείνω λοιπόν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών σχετικά με το θέμα.
Αξιότιμοι κύριοι ως πότε θα είστε αυτοί που αποφασίζουν για την υποβάθμιση των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους συνανθρώπους μας, και τί εννοώ στους Ευρωπαίους συναδέλφους Ραδιοερασιτέχνες οι ισχύ εκπομπής των είναι πολλαπλάσια για να μην πω δεκαπλάσια για παράδειγμα στην γείτονα Βουλγαρία η ισχύ είναι 1.400 WATT στην Τουρκία είναι 700 επίσης στην Γαλιά είναι πολύ πάνω από την Τουρκία και εδώ στην Πατρίδα μας πάλι πρωτοτυπήσατε περιορίζεται την ακτινοβολούμενη ισχύ στα 100 WATT . Κύριοι αυξήσατε την ακτινοβολούμενη ισχύ τουλάχιστον όσο και της Τουρκίας γιατί σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης φοβούμαι πώς δεν θα μπορούμε να επικοινωνούμε από πόλη σε πόλη γιατί τα εκπεμπόμενα σήματα μας θα χάνονται στην ατμόσφαιρα .
1. Η διάταξη του σχολιαζόμενου άρθρου (21) περί εφαρμογής από τον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη της ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά», δεν καταφέρνει τίποτα άλλο παρά μόνο τον αφανισμό του από τον διεθνή χώρο. Και αυτό διότι τίθεται πλέον εκτός συναγωνισμού καθώς καθίσταται εξαιρετικά ανίσχυρος σε σχέση με τους ραδιοερασιτέχνες όλων των άλλων χωρών. Πιο συγκεκριμένα η παράγραφος 6 του άρθρου 6 της παραπάνω ΚΥΑ οδηγεί τον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη να διαμείνει σε κατοικία που η πλησιέστερη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πέραν των 50μ, πράγμα αδύνατο για την συντριπτική πλειοψηφία καθώς ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι χόμπυ και όχι επαγγελματική δραστηριότητα. Ως χόμπυ λοιπόν ολόκληρος ο εξοπλισμός μας βρίσκεται εγκατεστημένος στην κατοικία μας. Έτσι λοιπόν προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τους πομποδέκτες του εμπορίου (τυποποίηση ισχύος 200 και 100W PEP) και τις κατευθυντικές κεραίες που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοί μας του υπολοίπου κόσμου θα πρέπει να απευθυνθούμε σε τεχνικό γραφείο για την σύνταξη της σχετικής μελέτης που λόγω κόστους θα σημαίνει εγκατάλειψη της ενασχόλησης μας. Αν αύριο δηλαδή εφαρμοσθεί αυτή η Υπουργική Απόφαση ο Έλληνας ραδιοερασιτέχνης καθίσταται αυτόματα παραβάτης και άνευ μεταπωλητικής αξίας ο εξοπλισμός του.
2. Οι χρόνοι εκπομπής ραδιοερασιτεχνικών σταθμών είναι ελάχιστοι, δεν είναι σε καθημερινή βάση ούτε και 12 μήνες το χρόνο όπως είναι άλλων σταθμών μη ραδιοερασιτεχνκών. Σε αυτή την κατηγορία σταθμών δεν θα πρέπει να μας ενταξετε σε καμία περίπτωση.
3. Η ακτινοβολία η προερχόμενη από ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα εμφανίζεται στις μετρήσεις επισήμων φορέων και οργάνων σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο http://www.raag.org εμφανίζεται μαζί με τα wi-fi και άλλες δραστηριότητες να αποτελεί το 1% του συνόλου.
4. Μέσω του ιδίου ιστότοπου μπορεί ο οιοσδήποτε να δει την κατηγοριοποίηση ισχύος στις αντίστοιχες διατάξεις άλλων χωρών.
5. Για όλα τα παραπάνω φρονώ ότι είναι ευκαιρία η νέα Υπουργική Απόφαση με σαφήνεια να εξαιρέσει τον ραδιοερασιτέχνη από την πιο πάνω διάταξη της ΚΥΑ και να επιτρέψει στον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη να σταθεί ισότιμα και ισάξια μεταξύ των ξένων συναδέλφων του.
6. Κλείνοντας το σχόλιό μου ήθελα να παρακαλέσω στην Υπουργική Απόφαση το όριο ισχύος εκπομπής να διατυπωθεί στην μονάδα μέτρησης (Watt PEP) που έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες ως πρακτικά εφικτή δυνατότητα, καθώς η ERP είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να προσδιοριστεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Καλημέρα σε όλο των κόσμο. Συμφωνώ με όλους τους συναδέλφους!!!! Ένα έχω μόνο να σας πω, ότι δεν καταφέρατε εσείς μέχρι τώρα κ . κ υπουργοί και άνω…. ΤΟ ε χι καταφέρει Ο ραδιοερασιτέχνης επικοινωνία με όλες της φυλές του κόσμου ανεξαρτήτου θρησκείας και χρώματος!!!!!!!
Ps.
Ο ερασιτέχνης υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών είναι μια υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών που είναι σεβαστή από ραδιοερασιτέχνες για κάθε άλλο στα πειραματικά και τεχνικές επιστημονικές μελέτες για την περαιτέρω εκπαίδευση των δικών της προς τη διεθνή κατανόηση και την υποστήριξη των δράσεων αρωγής που έχουν ανάγκη και την καταστροφή περιπτώσεις.
Τακτοποιήσαμε όλα όσα ταλανίζουν την πατρίδα μας και τώρα ήρθε η ωρα για τις λεπτομέρειες!!! Γίναμε Ευρώπη στα καίρια ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης, πολιτισμού και παιδείας και τώρα ασχολούμαστε με τις μικρολεπτομέρειες. Ας μου πει κάποιος τελικά που αποσκοπούν όλα αυτά? Αντί να εκσυγχρονίζουμε τους νόμους μας τους γυρίζουμε χρόνια πίσω. Πείτε μου κύριοι πως σκέφτεστε τον Έλληνα πολίτη Ραδιοερασιτέχνη? Πως φαντάζεστε την παρουσία της SV land στην παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα? Καλό θα ήταν να εστιάσετε την σκληρή σας διάθεση σε άλλους τομείς που μας ρεζιλεύουν κυριολεκτικά σαν χώρα. Προκειμένου να ακούγεται η φωνή μου και η χώρα μου στα πέρατα της γης θα κάνω οτι είναι δυνατόν να μην φιμώσω την δύναμη του σταθμού μου. Βοηθείστε μας και μην μας πολεμάτε.
Με αφορμη το σχολιο του ΕΝ θα αναφερθω ως ραδιοερασιτεχνης αλλα και ως επαγγελματιας χειριστης Σταθμων Ασυρματου και Τηλεπικοινωνιακων συστηματων για 30 συνεχομενα ετη.
Διαβαζοντας τον κανονισμο και γνωριζοντας αντιστοιχους ευρωπαικων χωρων μπορω να πω οτι υπαρχει μια «περιεργη προχειροτητα» που πιθανον να μην οφειλετε στο Νομοθετη αλλα στους συνεργατες αυτου (προφανως ραδιοερασιτεχνες) οι οποιοι ειναι ασχετοι με το χομπυ, την επικοινωνια, την τεχνολογια και ολα τα καλα που εχει και βιωνουμε ολα αυτα τα χρονια μεσω του ραδιοερασιτεχνισμου.
Προβληματιζομαι αν οι «συνεργατες» γνωριζουν την διαφορα ενος ενισχυτη ηχου με ενα ενισχυτη ισχυος, ποσο περισσοτερο να τον χειριστουν(δεν θα πω να τον κατασκευασουν).
Προβληματιζομαι αν ανοιξανε ποτε κανενα βιβλιο (ακομη και Ξενο)για να διαβασουν πως αναλυεται ο ορος της λεξης Ραδιοερασιτεχνης και ακομη πως αξιοιποιειται απο τη καθε χωρα πχ στο MARS η αντιστοιχα ευρωπαικων χωρων (μη το μπερδεψουν κιολας με τη γνωστη σοκολατα).
Αν θελετε κυριοι να πραξετε κατι σωστο (κατα τη κριση μου), δικαιο και αποτελεσματικο εχετε τα e-mail μας οπως και τα στοιχεια μας.Εχουμε τις γνωσεις,τη πολυχρονια εμπειρια και(οπως εγω ετσι και πολλοι αλλοι Ραδιοερασιτεχνες) ειμαστε στη διαθεση σας.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΤΟΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΡΑΔΙΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ.ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ
SW1OBG
Αφού συμφωνήσω απόλυτα με τις παρατηρήσεις των συναδέλφων κ.κ.
Κ. Φιμερέλη SV1DH καί Ν. Γκιούλμπαμπα SV1EN, θα ήθελα να υποβάλλω μιά απλή καθημερινή ερώτηση στους αρμοδίους.Γιατί κύριοι (και κυρίες)έχετε μία τάση να εξισώνετε ανόμια μεγέθη; και γιατί πάντα οι κανόνες του παιχνιδιού είναι νεφελώδεις και αμφισβητήσιμοι; και γίνομαι αμέσως σαφής .Ο ερασιτέχνης ειναι μονάδα δεν ειναι εταιρία ,δεν είναι επαγγελματίας είναι χομπίστας ,εκπέμπει με τις μικρότερες διεθνώς καθιερωμένες ισχείς και για ελάχιστο χρόνο εκπομπής γιατί λοιπόν τον εξισώνετε τόσο αυθέρετα με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή τις εταιρίες ραδιοφωνίας και τηλεοράσεως;Γιατί αλλάζετε το προηγούμενο καθεστώς τής καθορισμένης ισχύος ΡΕΡ με νεφελώδεις προτάσεις σχετικές με ισχυ ERP ; ο έλεγχος έχει πάντα την δυνατότητα μέτρήσεως της πυκνότητας ηλεκρομαγνητικής ακτινοβολίας με ένα φορητό κατάλληλο όργανο.
Γιατί θα πρέπει λοιπόν να υποβληθεί ο φτωχός εραστής της τεχνολογίας στήν υπέρογκη δαπάνη μιας μελέτης σαν να ήταν επαγγελματίας συνεχούς και αδιαλήπτου εκπομπής;
Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει η λογική και να χειριστούν το ζήτημα αρμόδιοι μηχανικοί με βαθειά γνώση του αντικειμένου.
Διόρθωση στο σχόλιο μου.
Διαγραφήκαν κάποια μέρη κειμένων άλλων σχολιαστών και μοιάζει σαν να είπε ο SV1ΕΝ άλλα πράγματα…
Δυστυχώς αυτό οφέιλεται σε λειτουργεία της ιστοσελίδος που δεν επιτρ΄πει μάλλον το copy – paste στο κείμενό μας!
Ελπίζω να μην απρεξηγούνται λόγ της «αφαιρέσεως-απώλειας» αυτής, τα γραπτά μου.
Απίση στην παράγραφο που αναφέρω ότι η ισχύς θα πρέπει να είναι +6db και μετά λέω για 400W εκ παραδρομής (ως +6db στα 100W) εννοώ ότι η ισχύς πρέπει να καθοριστεί στα 600W!!!
Δεδομένου ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν επεκταθεί και περιγράψει στο έπακρο τα προβλήματα θα ήθελα απλώς να συμφωνήσω και να ενισχύσω τα σχόλια στη συγκεκριμένη διαβούλευση.
Θεωρώ ότι το επιτυχέστερο σχόλιο την συγκεκριμένη ΕΠΑΝΑ-ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και μάλιστα επί αυτού του άρθρου 21 είναι αυτό του ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΜΠΑΣ, SV1EN http://www.opengov.gr/yme/?c=2384
ο οποίος σχολίασε απολύτως σωστά την ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2. του παρόντος και ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ στην <>
http://www.yme.gr/imagebank/categories/ctg265_10_1192090498.pdf
Σύμφωνα με αυτήν την ΚΥΑ οι συγγραφείς του άρθρου αυτού ΔΕΝ χρειάζεται καν να γνωρίζουν τι εστί υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη, τι είναι ισχύς εκπομπής, πόση & γιατί απαιτείται να υπάρχει τελικώς ως απολύτως αριθμητικά αναφερόμενη στον ΚΑΝΟΝΣΙΜΟ Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου!!!
Άλλωστε ούτε καν θα ενδιαφέρει το υπουργείο που εκδίδει αυτήν διαβούλευση πλέον τι θα είναι νόνιμο σαν μέγιστη ισχύς εκπομπής, αφού αυτό θα καθορίζεται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σύμφωνα με την συνολική εγκατάσταση ΚΑΘΕ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ!!!
Ε΄δω όμως πλέον αρχίζει να προκαλεί εντύπωση το αν οι συντάκτες αυτής της παραγράφου, με την ενσωμάτωση της συγκεριμένης ΚΥΑ, είναι η απλά, αλλά δυστυχώς επικινδύνως, αδαείς προς τον ραδιοερασιτεχνισμό (αφού ερμηνεύουν τον όρο Ραδιοερασιτεχνικός σταθμός ως Ραδιοφωνικός σταθμός που αναφέρεται στην εν΄λόγο ΚΥΑ, μάλλον λόγο ‘πείρας’!!!) , αλλά και τα ηλεκτρονικά γενικότερα (!!!) αφού άλλως ας ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΥΑ 53571/3839/2000 ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΕΡΑΙΑ ΤΥΧΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΥΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟ ΥΨΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, κλπ, (ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ πχ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΕΣΤΩ & 5 ΗΜΕΡΩΝ), ή υποκρύπτουν άλλους σκοπούς που ΔΕΝ θα ήθελε κανείς ούτε να φανταστεί!!!
Κύριοι ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ (???) του άρθρου αυτού, διαβάστε ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗ, (και ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΥΑ 53571/3839/2000 που ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ), τα σχόλια (και ειδικότερα με ιδιαίτερη προσοχή στα αναφερόμενα αποσπάσματα που έχω συμπεριλάβει εδώ) των
ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΜΠΑΣ, SV1EN http://www.opengov.gr/yme/?c=2384
>οι διατάξεις του άρθρου αυτού όσον αφορά την μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ και τις μεθόδους που αυτή μπορεί να εκλεχθεί από τους ραδιοερασιτέχνες η και την Πολιτεία ως τεχνικά ανέφικτες, πρακτικά ανεφάρμοστες, κοινωνικά απαράδεκτες και όσον αφορά την διεθνή μας εικόνα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) αστείες. Από ποιο σημείο του ΦΕΚ Β’1105 πηγάζει η αναφορά στους σταθμούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη την στιγμή που το άρθρο 8 του αυτού καθιστά σαφές ότι αναφέρεται σε όλες τις εγκατεστημένες κεραίες στην ξηρά σταθμών ραδιοεπικοινωνιών των οποίων οι κάτοχοι είναι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή εταιρείες που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό.Σκοπεύετε να μας “συνδέσετε” με όρους που έχετε νομοθετήσει για τον επαγγελματικό χώρο, όπως το άρθρο 6 του ΦΕΚ 1105Το τυπικο κοστος ενος εξουσιοδοτημενου μελετητη για κατι τετοιο (πχ για σταθμο κινητης τ/φ που φτιαχνουν τυποποιημενα στη σειρα) ειναι περι τα 3000+23%ΦΠΑ=3690 ΕΥΡΩ.
Το συνολικο λοιπον κοστος νομιμοποιησης ισχυος πανω απο 100W ERP με υποβολη μελετης ακτινοβολιων ειναι περιπου
6000 ΕΥΡΩ !! που δεν τα διαθετει σχεδον κανεις ραδιοερασιτεχνης για το hobby του και ετσι 6000 συναδελφοι ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ<
και σαφώς και όλων των υπολοίπων που δεν φαντάζομαι ότι τους θέλετε να συμμετέχουν σε 'διαβουλεύσεις' & 'επαναδιαβουλεύσεις' για να 'νομιμοποιηθεί' απλά η όποια τελική 'αυθαιρεσία' σας!
Διεθνώς τα νόμιμα όρια στις ραδιοερασιτεχνικές αδειοδοτήσεις, καθορίζονται ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΠΟΜΠΟΥ της ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ!!!
ΕΠΝΑΛΑΜΒΑΝΩ… <> ΣΕ ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ!! (P.E.P.)
Αυτή κατ’εμέ δεν μπορεί να οριστεί ως μικρότερη των τυπικών ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΩΝ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ (μ.ο 150W) προσαυξημένη κατά τουλάχιστον +6db! Ήτοι κατ’ελάχιστον τα 400W PEP ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΠΟΜΠΟΥ (στην επαφή διασύνδεσής του δηλαδή, με την γραμμή μεταφοράς που θα τον συνδέσει με κάποια κεραία)!
Το ΤΙ κεραία, πόσο ποσοστό από την εισερχόμενη σε αυτήν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ισχύ, αυτή θα ακτινοβολεί τελικώς, το ΑΝ η κεραία αυτή θα είναι εργοστασιακή η ιδιοκατασκευασμένη, η έστω ακόμα & ένα τυχαίου μήκους σύρμα, και το τι κέρδος απολαβής η τι εξασθένηση μπορεί να έχει η κεραία αυτή, τι λόγο F/B κατευθυντικότητας παρουσαίζει, κλπ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗ η ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ υπολογισμού της ισχύος αδειοδότησης & λειτουργείας, κλπ, των σταθμών των ραδιοερασιτεχνών!!!
Φαντάζομαι την μελλοντική περηφάνεια των εμπνευστών & συντακτών της παραργράφου 2, ως εδώ αναφέρεται με την εν λόγο ΚΥΑ, ΑΝ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ τελικώς, που θα είναι οι άνθρωποι που ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ραδιοερασιτεχνικός σχολιασμός στο θέμα «ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΙΣΧΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα την χλευάζει απλώς ως «ΓΕΛΟΙΑ & ΑΣΑΦΗ»!!!
Λυπάμαι αλλά η ενδείξεις επί του παρόντος δείχνουν ότι ΔΕΝ ΛΑΒΑΤΕ ΥΠ’ΟΨΗΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΚΦΡΑΣΘΕΙΣΑ ΑΠΟΨΗ/ΣΧΟΛΙΟ από τους τόσους συμμετέχοντες στην αρχική διαβούλευση!!!
Αν όντως δεν είναι οι ‘συγγραφείς’ του συγκεκριμένου άρθρου αδαείς είμαι σίγουρος ότι θα διαγράψουν ΑΜΕΣΑ την όποια αναφόρά σε ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΗ με τον ραδιοερασιτεχνισμό ΚΥΑ! Εκτός αν ο λόγο ενσωμάτωσής της είναι γιατί πρέπει και η ΕΕΑΕ (σε συνχορδία με συναφείς της κλάδους) κάπως να βγάζει επιτέλους λεφτά, & να δικαιολογεί & την ύπαρξή της, στις «δύσκολες» οικονομικά αυτές περιόδους… ;)
Ελπίζω να μην είμαστε, οι διαβουλεύομενοι σχολιαστές, απλά το δεύτερο σκέλος της παροιμίας ‘στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα’ !!!
Διαβάζοντας το άρθρο 21 παράγραφος 2 βλέπω ότι και οι περισσότεροι … βλέπω κάτι που θα μας γυρίσει πολλά χρονιά πίσω σαν ραδιοερασιτέχνες κάτι που μόνο στην Ελλάδα πάει να εφαρμοστεί ……..βλέπω ένα νομό που θα μας δημιουργεί ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και γραφειοκρατία ……σε ένα χόμπι που μόνο προσφέρει στον κόσμο … και που είναι προς εξαφάνιση …….ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΑΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ……..ερώτηση γιατί πάντα στην χώρα μας να μπερδεύουμε τα πράματα τόσο πολύ γιατί………. γιατί……… γιατι Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ α. Σταθμοί εισαγωγικής άδειας 100W PEP HF & 50W PEP VHF/UHF
β. Σταθμοί κατηγορίας 1 500W PEP 100 VHF UHF
γ. Σταθμοί κατηγορίας 1 που λαμβάνουν μέρος σε Contest και μόνο για τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών 1500W PEP.ΥΓ …. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
Stathis Xeras
SV1EMX
Το νέο σχέδιο ΥΑ έχει αρκετές βελτιωμένες διατάξεις αλλά όσα αφορούν στο καθορισμού της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος αποτελούν μνημείο ασάφειας και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτων ως προς την αποτελεσματική τους λειτουργία σε όσα αναφέρονται στην «υπηρεσία ερασιτέχνη», χωρίς να βελτιώνουν ούτε κατ ελάχιστον την περιβαλλοντική ρύπανση. Ο όρος ERP είναι ένα καθαρά θεωρητικό μέγεθος, δύσκολα μετρήσιμο και διαφορετικό για κάθε είδος κατευθυντικής κεραίας. Ο καθορισμός της ισχύος PEP είναι στην έξοδο του πομπού είναι άμεσα μετρίσιμο μέγεθος και χρησιμοποιείται διεθνώς. Όσον αφορά στο μέγιστο της ισχύος αρκεί να ρίξουμε μια ματιά τι ισχύει στα άλλα κράτη της ΕΕ. Η προηγούμενη επιτρεπόμενη ισχύς τα 500W PEP είναι από τις χαμηλότερες τιμές ισχύος στην ευρωπαϊκή ένωση. Τα περισσότερα κράτη έχουν υιοθετήσει τα 1000W PEP. Άραγε δεν έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες αυτά τα κράτη;
Στο σημείο αυτό παραθέτω αυτούσιες τις απόψεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών επί του θέματος, οι οποίες μας εκφράζουν απόλυτα και ως μέλη της ένωσης ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούν.
———————————————————————-
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.
Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.
Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!
3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:
1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!
2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…
3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.
Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %
Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;
4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!
5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.
Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους και να μη τους θυμάται μόνο όταν θα συμβεί κάποια φυσική καταστροφή και οι επικοινωνίες δεν θα λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση!
Από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ρ.
ΚΡΙΜΑ!!!
Δεν ξέρω τελικά αν πρέπει να αποδεχτώ πως αποτελώ πολίτη 2ης κατηγορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με τέτοια αντιμετώπιση από την πολιτεία δεν έχω και άλλη επιλογή!
Ξοδεύοντας άπειρες πολύτιμες ώρες από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου και πολύ χρήμα παράλληλα για να αποδείξω πως δεν είμαι τρομοκράτης, εμπρηστής, κουκουλοφόρος και καταπατητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εχθρικό, για το χόμπι μας, περιβάλλον της πόλης ήρθε η ώρα να πειστώ πως και η ίδια η πολιτεία με τους νόμους που ψηφίζει μου γυρνά και επίσημα πλέον την πλάτη!
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ΙΔΕΑ κύριοι αρμόδιοι. Είναι ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και το παράθυρο της τεχνολογίας στον υπόλοιπο κόσμο! Δεν είναι το υπόγειο στο οποίο φιλοδοξείτε να μας κλείσετε και η απομόνωση, ψηφίζοντας ένα τέτοιο νόμο!
Δύο φορές ΚΡΙΜΑ τελικά που ο Έλληνας ραδιοερασιτέχνης του μέλλοντος θα είναι ένας γραφικός πολίτης με ένα walkie talkie κρεμασμένο στη ζώνη να αναλώνεται από τον ένα επαναλήπτη στον άλλο!!!
Συμφωνώ με ολους τους συναδέλφους και θέτω και ενα ερώτημα προς την αρμόδια Αρχή. Μήπως λέω μήπως πρόκειται να εκχωρηθεί το Φάσμα συχνοτήτων?
Άρθρο 21 παρ. 5
Εδώ υπάρχει κάποια αντίφαση σε σχέση με την αναφορά ECC REPORT 89 της CEPT. Επειδή η αναφορά έχει ως σκοπό τον πειραματισμό και την επαφή του κατόχου αδείας εισαγωγικής κατηγορίας με τον ραδιοερασιτεχνισμό και δεν αποσκοπεί στον περιορισμό του υποψηφίου. Εάν δεν του επιτρέψετε την πρόσβαση π.χ. στις υποζώνες για μορς ή ψηφιακά σήματα των ζωνών 7 – 14MHz, ή τον αποκλείσετε τελείως από της ζώνες των 18 & 24MHz κλπ. τον αδικείται. Ειδικότερα, τον αδικείται επειδή λόγω της περιορισμένης ισχύος εκπομπής που του επιτρέπεται, προκειμένου να κάνει μακρινές επικοινωνίες θα χρειασθεί να δοκιμάσει εκπομπές με ψηφιακά σήματα. Τα οποία διεθνώς έχει καθιερωθεί να γίνονται στο χαμηλό τμήμα των υποζωνών π.χ. 7,040MHz ή 14,070MHz κ.ο.κ. αλλά στον πίνακα που προτείνατε του έχετε αποκλείσει την πρόσβαση.
Κατά τη γνώμη μου ο πίνακας συχνοτήτων που παρουσιάζει αυτό το άρθρο είναι ελλιπής και άδικος και χρειάζεται να δώσετε πρόσβαση πειραματισμού στον αδειούχο σε ολόκληρο το εύρος της κάθε υποζώνης.
Προτείνω οι υποζώνες να είναι οι εξής:
135,7 – 137,8 KHz, 3,5 – 3,8MHz, 7 – 7,2MHz, 10,1 – 10,15MHz, 14 – 14,35MHz, 18,068 – 18,168MHz, 21 – 21,34MHz, 24,89 – 24,99MHz, 28 – 29,7MHz, 144 – 146MHz & 430 – 440MHz.
Με εκτίμηση.
Μετά από την δημοσιοποίηση της νέας διαβούλευσης για το Κανονισμό Ραδιοερασιτεχνών σας ενημερώνουμε ότι στο κείμενο (άρθρο 21) δεν αναφέρεται μεν ρητά το όριο ισχύος των 100W ERP (για την ακρίβεια δεν υπάρχει κάν νούμερο) αλλά αυτό σαφώς υποδεικνύεται έμμεσα μέσω μιας παλαιότερης ΚΥΑ (53571/3839/2000, που υπάρχει στο τυπωμένο φυλλάδιο του σημερινού κανονισμού μας) η οποία είναι σε ισχύ από το έτος 2000. Η νέα διεθνής πρωτοτυπία είναι τώρα ότι δεν υπάρχει όριο ισχύος εκπομπής πουθενά στο νέο Κανονισμό, μόνο υποχρέωση περί της ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολίες, με κοινώς αποδεκτά όρια/επίπεδα αναφοράς για ολη την Ευρώπη.
Η παλαιότερη ΚΥΑ αναφέρει γενικά και ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ (άρθρο 6) ότι αν θέλουμε να είμαστε σύννομοι, ακόμα και σήμερα, θα πρέπει σε απόσταση ακτίνας από τη βάση της κεραίας μικρότερης των 50 μέτρων να μην υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν αυτό δεν συμβαίνει (και εννοείται ότι στο 99% των ραδιοερασιτεχνών δεν ΜΠΟΡΕΙ να συμβαίνει) τότε ή θα πρέπει να εκπέμπουμε με ισχύ 100W ERP (164W EIRP), δηλαδή να ξεχάσουμε τις κατευθυνόμενες κεραίες μας (!!), ή θα πρέπει να υποβάλλουμε αρμοδίως τεκμηριωμένη μελέτη με μετρήσεις(!!) για την ακτινοβολία από τις κεραίες μας εφόσον έχουμε ισχύ άνω των 100W ERP.
Θα υπέθετε κανείς, ότι ακόμα και με τους περιορισμούς της παραπάνω ΚΥΑ, ο καινούργιος κανονισμός. θα ερχόταν να διορθώσει αυτή την άδικη αντιμετώπιση των ραδιοερασιτεχνών και όχι να την επιτείνει, δεδομένου ότι στην ίδια ΚΥΑ (αρθρο 8, Μεταβατικές Διατάξεις) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονταν οι ραδιοερασιτέχνες στην υποβολή δηλώσεων συμμόρφωσης για ασφαλή έκθεση του κοινού, υποχρέωση που έχουν οι ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί και σταθμοί κινητής τηλεφωνίας. Οι λόγοι που θεωρούμε απόλυτα άδικη και τεχνικά ατεκμηρίωτη την εφαρμογή του άρθρου 6 της πιο πάνω ΚΥΑ για τους ραδιοερασιτέχνες και την ανάδειξη της μέσα από το νέο Κανονισμό. περιγράφονται στο κείμενο που ακολουθεί…
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.
Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.
Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!
3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:
4. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!
ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ SV1EN ΚΑΙ SV1DH ΣΑΝ ΠΟΙΟ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΕΚΦΕΡΟΥΝ
ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓ-
ΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΡΟΜΕΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΩΝ???
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
SV1HX/ALBY
Δεδομένου ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν επεκταθεί κ περιγράψει στο έπακρο τα προβλήματα θα ήθελα απλώς να συμφωνήσω και να ενισχύσω τα σχόλια στη συγκεκριμένη διαβούλευση.
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ SV1EN ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟΝ!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ SV1EN KAI ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ SV1EN TON SV1DPI ΤΟΝ SV7BOT ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΕΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
ΠΙΣΤΕΥΩ H ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕEΡ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Οι άλλες ευρωπαικές χώρες επιτρέπουν στις ζώνες των βραχέων κυμάτων ισχύ μέχρι και 3 ΚW σε ορισμένες περιπτώσεις ραδιοερασιτεχνικών διαγωνισμών (CONTESTS), και κατά μέσο όρο τα 1000 Watts (1ΚW). Η χώρα μας σε αυτούς τους διαγωνισμούς εκπροσωπείται από ελάχιστους διαγωνιζόμενους, όμως με τον προτεινόμενο νέο νόμο δεν θα μπορούμε να διαγωνισθούμε παρά μόνο στις μικρότερες κατηγορίες, 5 Watts ΡΕΡ (QRP) και 150 Watts ΡΕΡ (LOW POWER). Στην τελευταία δε κατηγορία οι Έλληνες θα διαγωνιζόμαστε με 28 Watts ΡΕΡ.
Πιστεύω οτι η πιο δίκαιη λύση θα ήταν τα όρια εκπομπής για την 1η κατηγορία να είναι αυτά που δίνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές σχεδόν στο 100% των ραδιοερασιτεχνικών μηχανημάτων, δηλαδή…
για τα HF 200W
(τα περισσότερα μηχανήματα βγάζουν 100w αλλά επειδή υπάρχουν και αρκετά 200w καλό θα ήταν να οριστεί ως μέγιστη τιμή τα 200w)
φυσικά μιλάμε πάντα για PEP τιμές και ΜΟΝΟ για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως αυτές ορίζονται βάση της ΚΥΑ 53571/3839/2000(ΦΕΚ Β’1105).
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η ανώτερη τιμή για τα HF να είναι τα 1000W.
για τα VHF 100W
για τα UHF 100W
για άνω των 1,24Ghz τα 50W
Τιμές μικρότερες των ανωτέρω θα θεωρηθούν τουλάχιστον ΑΣΤΕΙΕΣ…
Έτσι και εμείς θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα μας στο 100% των δυνατοτήτων της ισχύος τους αλλα και οι γείτονες μας δεν θα έχουν προβλήματα απο εμάς.
Στο θέμα της ισχύος θα πρέπει να εναρμονιστούμε με τα διεθνή στάνταρ και να μην αποτελέσσουμε για άλλη μια φορά παγκόσμια αρνητική πρωτιά!
Η επιτρεπόμενη ισχύς θα πρέπει να ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα σε PEP καθώς και ο ακριβής αριθμός των επιτρεπομένων watt.Γρίφοι και πρωτοτυπίες (ERP) του παρόντος κανονισμού δεν χρειάζονται.Αν είναι τόσο δύσκολο να αποσαφηνιστεί αυτό απλά συμβουλευτείτε τον ακόλουθο πίνακα και διαμορφώστε κάτι αντίστοιχο.. http://www.raag.org/LH2Uploads/ItemsContent/358/power.pdf
Ο μέσος όρος ισχύος στα υπόλοιπα Ευρωπαικά κράτη αγγίζει τα 1000 watt PEP….
Να τονισθεί δε ότι κατά την 10ετή και πλέον εφαρμογή της Y.A 68000 δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία ραδιοερασιτέχνη για έκθεση του κοινού σε ακτινοβολία σε αντίθεση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης το όριο ισχύος που με ασάφεια προτείνει ο νέος κανονισμός δημιουργεί προβλήματα και στις επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι σταθμοί portable που χρησιμοποιούνται δεν έχουν την δυνατότητα κεραιών μεγάλης απολαβής με αποτέλεσμα να καθίστατε δύσκολη έως αδύνατη η επικοινωνία εντός Ελλάδος.
Σχετικα με την παρ. 1 του αρθ. 21, που αναφερεται στην επιτρεπομενη ισχυ της κατηγοριας ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ επιπεδου, δεν είναι δυνατο να προσδιοριζεται αυτή σε Watt ERP, που μονο με υπολογισμους και ακριβεια περι το 50% μπορει να εκτιμηθει, αλλα σε Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
Επισης σχετικα με την παρ. 5, που αναφερεται στις επιτρεπομενες συχνοτητες της κατηγοριας εισαγωγικου επιπεδου, σημειωνεται ότι οι αναφερομενες συχνοτητες κατω από 30ΜΗΖ πρεπει να περιοριστουν στις υποζωνες των 40,15 και 10 μετρων, όπως ισχυει διεθνως στις χωρες με την κατηγορια αυτή.
Για το συνολο του αρθ. 21 με εκπληξη σημειωνεται, ότι σε σχεση με τον προηγουμενο (σε ισχυ) Κανονισμο δεν εχει συμπληρωθει διολου με τις τεχνολογικες εξελιξεις και αντιστοιχες τεχνικες βελτιωσεις μεταδοσης και επικοινωνιας που συντελεστηκαν τα προηγουμενα 8 χρονια και χρησιμοποιουνται ευρυτατα διεθνως, όπως η χρηση ψηφιοποιημενης φωνης και δεδομενων σε συσκευες και ζευξεις (όπως το D-STAR και το ECHO LINK), ή μεσω INTERNET ως βοηθητικου διαυλου μεταδοσης (VoIP και Remote Base) και αλλα.
Προτεινεται λοιπον η συμπληρωση του αρθ. αυτου με τις ακολουθες παραγραφους:
– Επιτρέπεται η επικοινωνία με ψηφιοποιημένη φωνή σε συχνότητες από 144 MHz και πάνω, χρησιμοποιώντας διεθνώς γνωστούς τρόπους διαμόρφωσης και χωρίς οποιαδήποτε μορφή κρυπτογράφησής της (π.χ. D-STAR).
– Επιτρέπεται η χρήση του διαδικτύου είτε ως βοηθητικού διαύλου μετάδοσης φωνής (VoIP) και δεδομένων (Data) για τον χειρισμό πομποδέκτη μεταξύ κύριας και εναλλακτικής θέσης του ιδίου σταθμού (Remote Base), είτε ως μέσου επικοινωνίας αποκλειστικά μεταξύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, αναμεταδοτών ή επαναληπτών (π.χ. ECHO LINK).
ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 21 ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΑΥΤΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΓΙΝΕ, ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1969, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ «ΧΟΜΠΙ».
ΠΙΣΤΕΥΩ, ΟΜΩΣ, ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ [ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ- ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ………ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ] ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 21 ΕΙΝΑΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ {ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ), ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ. ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ???
ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΡΟ 21 ΚΑΙ ΕΥΧΩΜΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕΡ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΧΟΜΠΥ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ SV1 GRJ/8
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ SV1EN KAI ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Μ.Β SV1EOE
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ SV1EN TON SV1DPI ΤΟΝ SV7BOT ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΕΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Δεδομένου ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν επεκταθεί κ περιγράψει στο έπακρο τα προβλήματα θα ήθελα απλώς να συμφωνήσω και να ενισχύσω τα σχόλια στη συγκεκριμένη διαβούλευση.
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ SV1EN ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟΝ!
Θεωρώ ότι τελικά μάλων πρέπει να ενδιαφέρεστε για την υγεία μας
Μιας και θεωρείται ότι ότι η ραδιοερασιτέχνες στην Ελλάδα είναι αυτή που ρυπαίνουν με ακτινοβολουμένη ενέργεια την ατμόσφαιρα .
Καλό θα ήταν να ρίξετε μια μάτια στο παρελθών και θα δείτε ότι ποτέ ραδιοερασιτέχνης δεν έπαθε κάτι με τη χρήση του ασυρμάτου του αντιθέτως έχουν σώσει πολλές φορές ζωές συνανθρώπων μας που κινδύνεψαν σε γη ουρανό και θάλασσα .
Δεν κοιτάζεται γύρω σας και μαλών και να κοιτάξετε είναι καλά καμουφλαρισμένα τα πάνελ της κινητής τηλεφωνίας στης ταράτσες τον πολυκατοικιών οπότε κάνετε ότι δεν τα βλέπεται . είμαστε ερασιτέχνες ασυρματιστές και όχι μέτοχοι σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών θέλουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση και όχι αποκλεισμό από ένα χόμπι που με αυτό το άρθρο θα το αφανίζετε .
Συγχαρητήρια Η Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, με το Άρθρο 21 Τεχνικές διατάξεις και αναρωτιέμαι τελικά πιω ένια το κίνητρο τα 3000 χιλιάρικα η μήπως η υγεία μας.
Το λιγωτερο που οφειλει να κανει το Υπουργειο, ειναι να πληροφορηθει τα ισχυοντα στα υπολοιπα κρατη-μελη της Ε.Ε. – εκτος και αν η ηγεσια του θελει να επιμενει να μας τοποθετει εκτος Ε.Ε.- και να εναρμονιστει αναλογα.
Στην συνεχεια να ασχοληθει ΕΝΤΟΝΑ με την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ που οργιαζει στα Ερτζιανα, με πρωτοπορους , ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ – ΡΑΔΙΟΠΕΙΡΑΤΕΣ (Παρανομους χρηστες Ραδιοερασιτεχνικου εξοπλισμου).
Υστερα απο τα παραπανω, θα εχει λυθει αυτοματα το προβλημα.
Επιτελους ας σταματησει το Υπουργειο να «κοιταζει το Δενδρο , και να χανει το Δασος».
Μηπωσ ξερει κανεισ που θα βρω συσκευη να μετρα την ERP? Οσο και αν εψαξα δεν βρηκα.