1. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 40W (ERP).
2. Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.
3. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας 1» ή «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους ειδικά για την υποζώνη 135,7 – 137,8 kHz με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 1 W (ERP).
4. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς εξόδου του πομπού ρυθμίζεται στην ελάχιστη απαραίτητη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επικοινωνίας.
5. Οι επιτρεπόμενες ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες συχνοτήτων, για την λειτουργία των σταθμών της κατηγορίας «εισαγωγικού επιπέδου», είναι οι εξής: 135,7 – 137,8 kHz, 3,5-3,8 MHz, 7,1-7,2 MHz, 14,25-14,35 MHz, 21-21,45 MHz, 28-29,7 MHz, 144-146 MHz, 430-440 MHz.
6. Οι υποζώνες συχνοτήτων 50-52 MHz και 70,20-70,25 MHz μπορούν να χρησιμοποιούνται σε προσωρινή βάση, για πειραματικούς σκοπούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μόνο από ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1». Με εγκύκλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ μπορεί να καθορίζονται περιορισμοί για την χρησιμοποίηση των ζωνών αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
7. Σε ειδικές περιπτώσεις που ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1» επιθυμούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες την πραγματοποίηση δοκιμών για πειραματικούς σκοπούς στα πλαίσια ανάπτυξης του ραδιοερασιτεχνισμού, με χρήση σε ζώνες συχνοτήτων εκτός αυτών που έχουν κατανεμηθεί στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ή/και με χρήση ειδικών τύπων εκπομπής, ζητούν με αιτήσεις τους ειδική εκχώρηση από την ΑΠΥ. Η αίτηση συνοδεύεται από ειδική αιτιολόγηση του αιτήματος και σχετική τεχνική τεκμηρίωση. Για την παραπάνω ειδική εκχώρηση η ΑΠΥ ζητά την γνώμη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ και άλλων συναρμοδίων φορέων κατά περίπτωση. Η ειδική εκχώρηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.
8. Η χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων συμπίεσης φωνής και άλλων μεθόδων αύξησης της μέσης ισχύος εξόδου πραγματοποιείται χωρίς να αυξάνει το στιγμιαίο εύρος εκπομπής πέρα από τα προβλεπόμενα, ανά τύπο εκπομπής, όρια του Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών της ITU.
9. Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής/χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της Περιοχής 1 της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (Band Plan IARU – Region 1).
10. Η ψηφιακή επικοινωνία σε υποζώνες κάτω των 430ΜΗz, απαγορεύεται να καταλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης από ότι η αντίστοιχη, επιτρεπόμενη για την υποζώνη εκπομπής, αναλογική μετάδοση φωνής και γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστούς κώδικες (BAUDOT, ASCII, AMTOR, PACTOR, G-TOR, CLOVER κ.α.).
11. Η επικοινωνία διάχυτου φάσματος γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστές μεθόδους εκπομπής σε υποζώνες συχνοτήτων άνω των 430 ΜΗΖ.
12. Η τηλεοπτική επικοινωνία (ATV) απαγορεύεται να καταλαμβάνει εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης πέρα από τα όρια της υποζώνης συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, άνω των 430 ΜΗΖ, και σε περίπτωση διαμόρφωσης πλάτους επιβάλλεται η χρήση φίλτρων απόρριψης της κάτω πλευρικής ζώνης.
13. Η τηλεοπτική επικοινωνία αργής σάρωσης (SSTV) εφαρμόζεται στις υποζώνες συχνοτήτων άνω των 3600 ΚΗΖ.
14. Για τις δορυφορικές επικοινωνίες χρησιμοποιούνται διεθνώς εκχωρημένα ειδικά τμήματα των ερασιτεχνικών υποζωνών συχνοτήτων, που προορίζονται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
15. Για την επικοινωνία μέσω σελήνης (EME) και μέσω μετεωριτών (MS) χρησιμοποιούνται τα διεθνώς συμφωνημένα στην IARU κατώτερα τμήματα των υποζωνών συχνοτήτων, άνω των 50 ΜΗz.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 21 Τεχνικές διατάξεις"
#1 Σχόλιο Από Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ασ. Ν. Ξάνθης Στις 30 Μάιος, 2011 @ 20:09
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του ΥΥΜΔ.
Για να συμβαδίσουμε κι’εμείς με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια και ανήκουμε και εμείς σ’αυτήν, θα πρέπει να αναφέρεται η ισχύς εκπομπής μας όπως και σε ολόκληρη την υφήλιο σε (ισχύ κορυφής, PEP).
Όταν οι κατασκευάστριες εταιρίες πομποδεκτών οι οποίες απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, κατασκευάζουν πομποδέκτες ισχύος 100, 200, 400 Watt, δεν λάβανε υπόψη τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται, αλλά και την έκθεση του κοινού σε αυτά;
Με ποια παγκόσμια πρωτοτυπία θέσατε την ισχύ εκπομπής στα 40W (ERP);;;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ανήκουμε στην κατηγορία όπου ανήκουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και η τηλεόραση, οι οποίοι που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους σε 24ωρη βάση, όλο τον χρόνο.
Επίσης να διευκρινίσω ότι ο ραδιοερασιτέχνης όταν και όσο επικοινωνεί (δηλαδή διεξάγει μία επαφή) χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή ισχύ για την επικοινωνία του.
Θα επιθυμούσαμε όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται να μείνει στα 500W για τα βραχέα και στα 100W για τα υπερβραχέα όπως ισχύει διεθνώς, και η μέτρηση να γίνεται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού.
Επίσης καλό θα ήταν οι αρμόδιοι του ΥΥΜΔ να ζητήσουν και την γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η οποία ιδρύθηκε το 1958 και μας αντιπροσωπεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Σίγουρα οι άνθρωποί της έχουν και τις γνώσεις αλλά και πολυετή εμπειρία.
#2 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΜΠΑΣ, SV1EN Στις 30 Μάιος, 2011 @ 21:26
THE SHOW IS OVER… OR NOT?
Η Διαβούλευση όπου νάναι τελειώνει. Τελειώνοντας αυτή η σεμνή τελετή, αναρωτιέμαι αν άξιζε τον κόπο από πλευράς αποτελεσματικότητας. Γιατί το «ταξίδι» ήταν μοναδική εμπειρία για μένα και νοιώθω πραγματικά περίεργα που τόσοι συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο αποδοχής και τα σχόλια τους. Νοιώθω λιγότερο μόνος ξέροντας ότι -διάολε- υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν κουκούτσι μυαλό, αυτό που λένε «κοινή λογική».
Μην τρελαθούμε, δεν πήγαμε να λύσουμε το Μεσανατολικό, ούτε να παρέμβουμε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και έθνος. Την «τρέλα» μας πήγαμε να σώσουμε αλλά έστω και σε μικρή κλίμακα το σύστημα και οι αξίες δοκιμάζονται…
«επί του πρακτέου» όμως…
ΤΙ (ΙΣΩΣ) ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΜΕ:
Έμαθα εξ «εγκύρων και αξιόπιστων πηγών», ότι «για τα 100W ERP» υπάρχει όρντινο (πολιτική βούληση το λένε τώρα, διαταγή το μεταφράζω εγώ) να μην περάσει αλλαγή ειδικά σε αυτό. Και ΕΡΩΤΩ? Αν είναι όντως έτσι και δεν πρόκειται να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ ακόμα και αν ψηφίσουν και οι 6000 ραδιοερασιτέχνες ενάντια, γιατί μας βασανίζετε άσκοπά? Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ!
Δεν είναι κακό οι πολιτικοί να έχουν βούληση!. Το ζητούμενο είναι. όμως, ή βούληση αυτή να προϋποθέτει ΓΝΩΣΗ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Καλή η Δημοκρατία αλλά και η «Αριστοκρατία» λέει ότι είναι σωστό να παίρνουμε την γνώμη των «αρίστων», «επαϊόντων» ή των «ειδικών» στη καθομιλουμένη.
Και φτάνω «στο ψητό»…
Μήπως -λέω μήπως- οι «επαΐοντες» που αποφασίζουν είναι μεν καθ’ όλα καταξιωμένοι και λαμπροί επιστήμονες ή επαγγελματίες στον τομέα τους αλλά ΑΣΧΕΤΟΙ με το θέμα? Δεν θα είχα ένσταση αν οι κρίνοντες είναι Managers, Μηχανικοί, Φιλόσοφοι, ΛΟΓΙΣΤΕΣ, Αστροφυσικοί, Καλόγεροι ή Ζαχαροπλάστες. Αρκεί να είναι ΣΧΕΤΙΚΟΙ με τον χώρο μας και όχι ΞΕΝΟΙ ή ΠΟΛΩΜΕΝΟΙ με αμφιλεγόμενες «πολιτικές βουλήσεις».
Προτιμώ να πάρει την απόφαση ένας αιπόλος που είναι συνεπής ραδιοερασιτέχνης, παρά ένας συνάδελφος Μηχανικός με 10 PhD που νομίζει ότι βάζουμε τραγούδια και διαφημίζουμε οικόπεδα !
ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ:
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μεταξύ ατόμων και συλλόγων.
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ στα πιο «καυτά» θέματα.
Και μία
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην διαβούλευση που οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος μπορεί να υπολογίσει αν λάβει υπ’ όψη τους συναδέλφους που δεν είναι “active” ή δεν ενημερώθηκαν κ.λ.π.
Τα παραπάνω μας δίνουν μία δυναμική που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Επαφίεται σε όλους μας, τις ομάδες, τους συλλόγους και στην ΕΕΡ πάνω από όλα να εξαργυρώσει αυτήν την δυναμική προς όφελος της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη στη χώρα μας.
Με όλο τον σεβασμό και εκτίμηση προς όλους,
73
Νίκος, SV1EN
Υ.Γ.
Ένα καλό της μεγάλης ηλικίας είναι ότι μπορείς να πεις ελεύθερα τη γνώμη σου χωρίς να σε νοιάζουν οι συνέπειες.
#3 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΟΠΟYΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ(SV3FUP) Στις 30 Μάιος, 2011 @ 21:53
Θα ηθελα να πω σχετικα Ότι θα πρέπει η ισχύς PEP να καθορισθεί ρητά από το νέο κανονισμό και να ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων κρατών. Τα όρια ισχύος να αυξηθούν αντίστοιχα με την πλειονότητα των ευρωπαίων συναδέλφων τόσο στα βραχέα όσο και στις υψηλότερες συχνότητες.
Ενώ για την εισαγωγική κατηγορία να υπάρχει σοβαρός περιορισμός ισχύος ώστε να δίνεται η δυνατοτητα αναβάθμισης της αδείας τους στη συνέχεια.
.πολλα απο τα παραπανω περιοριζουν την ραδιοερασιτεχνικη δραστηριοτητα κ σε πολλες περιπτωσεις την εξαφανιζουν.Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο εδάφιο θα έπρεπε να είχε ζητηθεί εγκαίρως κ με την γνώμη καταξιωμένων συναδέλφων για να αποφευχθεί η ατυχής αρχική εισήγηση, ή έστω η άποψη της ΕΕΡ που έχει πεπραγμένα 50 και πλέον ετων κ πολλων αλλων τεχνικων κ επιστημονων που ασχολοθντε κ ερασιτεχνικα αλλα κ επαγγελματικα με τις ραδιοσυχνοτητες
#4 Σχόλιο Από Απόστολος Ιωαννίδης , SV1WA Στις 31 Μάιος, 2011 @ 05:36
Προτείνω :
29.1 Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ισχύ κορυφής εξόδου (PEP) μέχρι και 10W .
29.2. Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) με συνολική ισχύ εξόδου κορυφής του πομπού (PEP) 500W.
29.5. Οι επιτρεπόμενες ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες συχνοτήτων, για την λειτουργία των σταθμών της κατηγορίας «εισαγωγικού επιπέδου», είναι οι εξής: 7,1-7,2 MHz, 21-21,30 MHz, 28-29,7 MHz, 144-146 MHz, 430-440 MHz.
29.7. Σε ειδικές περιπτώσεις που ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1» επιθυμούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες την πραγματοποίηση δοκιμών για πειραματικούς σκοπούς στα πλαίσια ανάπτυξης του ραδιοερασιτεχνισμού, με χρήση σε ζώνες συχνοτήτων εκτός αυτών που έχουν κατανεμηθεί στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ή/και με χρήση ειδικών τύπων εκπομπής,ή χρήση ισχύος μεγαλύτερη απο την οριζόμενη στο αρθρο 29.2 ζητούν με αιτήσεις τους ειδική εκχώρηση από την ΚΥ. Η αίτηση συνοδεύεται από ειδική αιτιολόγηση του αιτήματος και σχετική τεχνική τεκμηρίωση.
(Οι ΑΠΥ δέν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και πληροφορίες. Επιπλέον η διατύπωση «Για την παραπάνω ειδική εκχώρηση η ΑΠΥ ζητά την γνώμη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ και άλλων συναρμοδίων φορέων κατά περίπτωση.» είναι ιδιαίτερα ασαφής. Ποιών συναρμοδίων φορέων, τους γνωρίζουν οι υπάλληλοι των ΑΠΥ; Θα κρίνουν μόνοι τους; με ποιά κριτήρια; Προβλέπω μεγάλη διακίνηση … διευκρινιστικών εγκυκλιων )
29.9. Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά.Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής ραδιοσυχνοτήτων της Περιοχής 1 της Διεθνούς Ενώσεως Τηλεπικοινωνιών ITU – Region 1)
Η κατανομή χρήσης εντός των ραδιοερασιτεχνικών υποζωνών γίνεται βάσει συμφωνιών κυρίων και αλλάζει συχνά ακολουθώντας τις τεχνικές εξελίξεις. Θεωρώ αναφορά σε κατανομή υποζωνών της IARU άτοπη σε νομικής μορφής κείμενο. Η IARU εκπροσωπεί ραδιοερασιτεχνικές ενώσεις ή συλλόγους 162 χωρών αλλά δέν έχει θέση επισήμου φορέα στην ITU όπου παρίσταται συμβουλευτικά. Η κατανομή χρήσεων των υποζωνών της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη που προτείνει η IARU δέν μπορεί να γίνεται δεσμευτική.
#5 Σχόλιο Από JOHN Στις 31 Μάιος, 2011 @ 09:34
Ο Μηνας εφτασε στο ΤΕΛΟΣ η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ επισης τα σχολια και οι παρατηρησεις πηγαν πολυ καλα, και τεκμηριομενα,ελπιζω οι διοικουντες να εκμεταλευτουν αυτη την ευκαιρια της Ρ/Ε ενοτητας και συμπνοιας και να προχωρησουν αφηνοντας εξω τα οποια μικρα η μεγαλα συμφεροντα-παρεξηγησεις κλπ,προκειμενου να διασωσουν το δικαιωμα μας στην χρηση τωνσυχνοτητων οπως παντου στο ΚΟΣΜΟ.Η δικη μου εντυπωση (την εχω διατυπωσει απο την αρχη!!!)οτι οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ.ΟΙ Σ Υ Χ Ν Ο Τ Η Τ Ε Σ Μ Α Σ
Π Ω Λ Ο Υ Ν Τ Α Ι
#6 Σχόλιο Από Μπαξεβανης Αθανασιος – SV7JWS Στις 31 Μάιος, 2011 @ 10:31
Αν και εχουν καλυφθει ολα τα θεματα απο τους συναδελφους θα ηθελα και εγω να προτεινω επιγραμματικα ορισμενα θεματα.
Προτεινεται η καταργηση του ορου ERP και η επιστροφη στον ορο PEP. Οι ραδιοερασιτεχνες εκπεμπουν λιγα λεπτα την ημερα και σποραδικα συνεπως δεν θετουν προβληματα ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας στους κατοικους γυρω απ αυτους… Μη μας εξισωνετε με τα ρασιοφωνα και τις εταιριες κινητης τηλεφωνιας… Η ισχυς μετρημενη σε ERP μας αναγκαζει να κατεβασουμε ολες τις κατευθυνομενες κεραιες μας με αντικτυπο στην αξιοπιστια των επικοινωνιων ιδιαιτερα σε εκτακτες αναγκες…
Ακολουθηστε και βγαλτε ενα κανονισμο με βαση αυτα που ισχυουν και στα υπολοιπα ευρωπαικα κρατη. Υοθετηστε την ισχυ που επιτρεπουν και εκει αλλιως ο ραδιορασιτεχνισμος στην Ελλαδα θα εκλειψει και η χωρα μας θα γινει μια σπανια ραδιοχωρα πραγμα που δε συμβαινει ουτε σε τριτοκοσμικες χωρες…
Οι κεραιες μας δε χρειαζονται τεχνικες μελετες συνεπως και δυσαναλογα εξοδα απο τη στιγμη οι περισσοτερες ειναι του εμποριου πιστοποιημενες και συντονισμενες ενω και η διαρκεια εκπομπης μας οπως αναφερθηκε και παραπανω δεν ειναι παρα μονο λιγα λεπτα την ημερα και οχι συνεχομενα…
Σ αυτη τη δυσκολη περιοδο που διανυουμε μην φερετε τον ραδιοερασιτεχνισμο χρονια πισω γιατι με τις δικιες μας δυναμεις και προσωπικα εξοδα προσπαθουμε να εχουμε οσο το δυνατον ποιο αξιοπιστα συστηματα ετοιμα να τα διαθεσουμε στους κρατικους μηχανισμους οποτε μας ζητηθει…
#7 Σχόλιο Από ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ SV1CDY Στις 31 Μάιος, 2011 @ 15:08
Μήπως η παράγραφος 2. του άρθρο 21 οριοθετεί τον ραδιοερασιτεχνικό μεσαίωνα στην Ελλάδα;
Αντιγραφή σχολιασμού Ε.Ε.Ρ.
Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.
Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.
Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!
3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
Με την προτεινόμενη τροποποίηση:
1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!
2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…
3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.
Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %
Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;
4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!
5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.
Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους και να μη τους θυμάται μόνο όταν θα συμβεί κάποια φυσική καταστροφή και οι επικοινωνίες δεν θα λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση!
Όπως πάει, μας βλέπω να μαζευόμαστε κι εμείς στην πλατεία Συντάγματος, ως οι αγανακτισμένοι και αδικημένοι Ραδιοερασιτέχνες!
#8 Σχόλιο Από Γιώργος Παρόγλου SW1NZA Πολιτευτής και μέλος Κ.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Στις 31 Μάιος, 2011 @ 15:27
Επανέρχομαι την ύστατη στιγμή της ( διαβούλευσης ) γιατί εξ’όσων άκουσα στους κύκλους που κινούμε, μάλλον η διαβούλευση ήταν στάχτη στα μάτια μας και οι ΥΑ θα περάσει ως έχει. Και αυτό γιατί εμείς οι ραδιοερασιτέχνες ποτέ μα ποτέ δεν τα βρήκαμε μεταξύ μας, γιατί βλέπεις οι Ε.Ε.Ρ. , Σ.Ρ.Ε. , Σ.Ε.Ρ. , και αναφέρομε γενικά σε όλους τους Συλλόγους ανά τη Ελλάδα, λειτουργούμε όλοι με σκοπό να βλάψει ο ένας Σύλλογος τον άλλο. Κάνουμε λες και είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, και κοιτάμε ο ένας να βγάλει το μάτι του αλλουνού. Κύριοι θα πρέπει να παραμερίσουμε τις γελοιότητες που λέμε ότι μας χωρίζουν, και γίνουμε όλοι μια γροθιά και να βροντοφωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙΣ πρέπει να νομοθετούν για το καλό της πατρίδας και όχι διατεταγμένα από τα ξένα κέντρα αποφάσεων. Κάνω πρόταση λοιπόν να ξεσηκωθούμε και να βροντωφωνάξουμε φτάνει πια δεν θα περάσει το έκτρωμα που πάτε να θεσπίσετε….
#9 Σχόλιο Από ΤΑΣΚΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ SV7NHN Στις 31 Μάιος, 2011 @ 15:36
Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να πλατειάσω αναφερόμενος κι εγώ αναλυτικά στα της διαβούλευσης. Ειδή έχουν εκφραστεί γνώμες και απόψεις με πάρα πολύ όμορφο τρόπο, άρτια λογική μα προπάντων με σωστά τεχνικά αλλά και ‘ηθικά’ επιχειρήματα, τις οποίες προσυπογράφω, στηρίζω και συμφωνώ απόλυτα.
Σχολιάζοντας το »Ένα καλό της μεγάλης ηλικίας είναι ότι μπορείς να πεις ελεύθερα τη γνώμη σου χωρίς να σε νοιάζουν οι συνέπειες» το οποίο αναφέρει ο συνάδελφος SV1EN, έχω να πώ σαν νεότερος (χωρις διάθεση φυσικά να θίξω ηλικιακά κανέναν) πως δεν είναι οι συνέπειες οι οποίες μας »εμποδίζουν» να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, μα η αγανάκτηση-απογοήτευση του να μη σε ακούει κανένας….
#10 Σχόλιο Από Βαφειαδης Αναργυρος SV8EUX Στις 31 Μάιος, 2011 @ 16:00
Στον νέο κανονισμό υπάρχουν πολλά θετικά αλλά για τον καθορισμό της μέγιστης επιτρεπομένης ισχύος υπάρχει ασάφεια .
Ο όρος ERP είναι καθαρά θεωρητικό μέγεθος το οποίο δύσκολα μπορεί να μετρηθεί και είναι διαφορετικό για κάθε είδος κατευθυντικής κεραίας.
Ο καθορισμός όμως της ισχύος PEP στην έξοδο του πομπού μπορεί να μετρηθεί άμεσα και έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο
Για το μέγιστο της ισχύος αρκεί να δούμε τι ισχύει στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα 500W PEP στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες τιμές ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
[1]
Στην Ε.Ε κράτη με μεγάλη περιβαλλοντική ,οικολογική παράδοση και σε θέματα ασφαλείας έχουν στην πλειονότητα τιμές ισχύος 1000-1500W PEP στα HF .
Θα μπορούσαμε να δούμε επίσης τι ισχύει και στην Αμερική.
[2]
Πρέπει λοιπόν να εναρμονιστούμε με την Ε.Ε, τα όρια ισχύος να αυξηθούν και να καθορισθεί η ισχύς PEP όπως και των ραδιοερασιτεχνών συναδέλφων στην Ε.Ε.
Όσο για την εισαγωγική κατηγορία, να υπάρχει σοβαρός περιορισμός ισχύος 20W PEP για να υπάρχει κίνητρο αναβάθμισης .
Και συχνότητες
7-7.2MHZ, 21-21.3MHZ, 28-29.7MHZ, 144=146MHZ, 430-440MHZ
Νομίζω επίσης ότι θα έπρεπε να ζητηθεί και η γνώμη της EEP ,συλλόγων καθώς και διακεκριμένων ραδιοερασιτεχνών επιστημόνων που ασχολούνται ερασιτεχνικά και επαγγελματικά με τo θέμα και έχουν παρέμβει στην διαβούλευση(SV1EN,SV1XV,SV1BFW,SV1DH κ.α.) ,συμφωνώ και εγώ μαζί τους
Με εκτίμηση
Βαφειάδης Ανάργυρος SV8EUX
#11 Σχόλιο Από ΟΡΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – SV1CNS Στις 31 Μάιος, 2011 @ 16:16
«Φοβαμαι ολα αυτα που θα γινουν για ΜΕΝΑ χωρις ΕΜΕΝΑ…..»
Γι αυτο λοιπον σε συσκεψη που ειχα με τον εαυτο μου αποφασισα ασχετως αποτελεσματος της διαβουλευσης οταν «θα βγαινω στον αερα» να εκπεμπω για ΜΕΝΑ χωρις ΑΥΤΟΥΣ τιμωντας ΕΜΕΝΑ το ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΜΟΥ την ΕΛΛΑΔΑ και με κυριαρχη σκεψη στο μυαλο μου να ακουστει το SV στα περατα του κοσμου…..
#12 Σχόλιο Από Μάνος Χάλαρης – SV1DAY Στις 31 Μάιος, 2011 @ 18:36
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ;
2.25 kW PEP Καναδάς
2 kW PEP στην πρώην Γιουγκοσλαβία
1.5 kW PEP στις ΗΠΑ
1 kW PEP στο Βέλγιο και στην Ελβετία
750 W PEP στην Γερμανία
500 W PEP στην Ιταλία
400 W PEP στην Αυστραλία, στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για SSB διαμόρφωση κυρίως (Duty Cycle Factor που ανέρχεται σε 20%, το πολύ 40% αν χρησιμοποιηθεί προενίσχυση στο μικρόφωνο) και κυρίως ο χρόνος. Ο χρόνος είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Διεθνείς νόρμες και κανονισμοί ορίζουν την «μέση έκθεση» σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, ως 6 λεπτά για «ελεγχόμενο περιβάλλον» (π.χ shack Ρ/Ε) και 30 λεπτά για «μη ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή το ευρύ κοινό. Ο μέσος Ρ/Ε ζήτημα είναι αν εκπέμπει 30 λεπτά όλο το χρόνο…
Και όλα τα παραπάνω είναι συνάρτηση της απόστασης από την κεραία. 10 μέτρα μακρυά (η ελάχιστη τυπική απόσταση) είναι επαρκή ώστε η όποια έκθεση να είναι χιλιάδες φορές κάτω από τα διεθνώς ορισμένα όρια.
#13 Σχόλιο Από ΚΡΙΔΕΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ SV1RK Στις 31 Μάιος, 2011 @ 19:52
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
73 DE SV1RK
#14 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΗς ΒΙΤΩΡΑΚΗΣ, SV1BTR Στις 31 Μάιος, 2011 @ 20:34
Αγαπητοί αναγνώστες
Με σεβασμό και εκτίμηση σε όλους εσάς και ιδιαίτερα στους αρμοδίους που μας δίνουν βήμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας – όντας ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι να τις τεκμηριώσουμε τεχνικά / επιστημονικά – προκειμένου να συνδράμουμε στη σωστή γνώση των όσων διαμορφώνουν την τελική διαβούλευση θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:
Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με τον Νίκο Γκιούλμπαμπα SV1EN καθώς και με την ΕΕΡ όσον αφορά τις τοποθετήσεις τους Άρθρο 21 παρ. 2 αναφορικά με την ισχύ.
Όσον αφορά μη επίγειες ειδικές δορυφορικές επικοινωνίες που περιλαμβάνουν συστοιχίες κεραιών καθώς και κάτοπτρα στις ραδιοερασιτεχνικές εκχωρημένες συχνότητες VHF-UHF-SHF παρακαλώ δείτε προσεκτικά και συνυπολογιστείτε στην κρίση σας τα κάτωθι:
1. Ο λοβός ακτινοβολίας του κεραιοσυστήματος είναι εκπληκτικά στενός. Για παράδειγμα τα -3db beamwidth είναι μόλις 0.63 μοίρες σε πιάτο διαμέτρου 4.9μ στα 6εκ. και μόλις 0.5 μοίρες στα 3εκ. Σε συστοιχία στακαρισμένων κατευθυντικών κεραιών / κατόπτρου VHF/UHF/SHF 1st sidelobe -13 έως -15db και 2nd sidelobe -18 έως -24db. VHF-UHF-SHF front to back μίνιμουμ -22 έως -30db. Επιτυγχάνεται τεράστια απόρριψη σε E καθώς και σε H plane. Δηλαδή σε όλο το φάσμα αζιμουθίου 0-360 μοίρες και ανύψωσης 0-90 μοίρες. Σε κάθε περίπτωση το κεραιοσύστημα έχει απόλυτα τεχνικά χαρακτηριστικά ραδιοτηλεσκοπίου.
2. Πάντοτε κατά την λειτουργία για συγκεκριμένη χρήση δορυφορικού τύπου επικοινωνιών, τέτοιου τύπου ραδιοερασιτεχνικά κεραιοσυστήματα έχουν από 20 έως 80 μοίρες ανύψωση ενώ παρακολουθούν ουράνιο σώμα. ‘Αρα όχι μόνο δεν σκοπεύουν / ακτινοβολούν ποτέ προς γενικό πληθυσμό δεδομένου ότι δεν ακτινοβολούν προς τον ορίζοντα, αλλά επίσης δεν έχουν στόχευση προς ένα σταθερό σημείο αλλά μεταβαλλόμενο.
3. Ο συνολικός χρόνος λειτουργίας είναι όχι περισσότερος από 80 ώρες ανά έτος επί συνόλου 8760 ωρών του έτους δηλαδή μικρότερος του 1%. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι ο χρόνος είναι πάντοτε μοιρασμένος σε 50% λήψη – 50 % εκπομπή. Επίσης, η εκπομπή δεν είναι συνεχής αλλά έχει 50% duty cycle σε συγκεκριμένο αναλογικό mode επικοινωνίας (cw).
Είναι πασιφανές λοιπόν ότι ο συνολικός χρόνος εκπομπής αναγόμενος στο έτος, δεν υπερβαίνει το 0.25% του συνόλου των ωρών του έτους!
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει η παραμικρή υπέρβαση απευθείας έκθεσης γενικού πληθυσμού καθώς επίσης και του ίδιου του ραδιοερασιτέχνη, σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με τις τιμές ισχύος που είναι σε εφαρμογή επί του παρόντος.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για ειδικές δορυφορικές μη επίγειες επικοινωνίες σε Ευρώπη – Αμερική και στις περισσότερες χώρες άλλων κατά τόπο, ηπείρων, η επιτρεπόμενη ισχύς εξόδου PEP στα VHF/UHF/SHF είναι πολλαπλάσια αυτής που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ
Δημήτρης Βιτωράκης, SV1BTR
#15 Σχόλιο Από SV1EIW Στις 31 Μάιος, 2011 @ 21:49
Κύριοι τι πάτε να κάνετε;
Θέλετε να μας γυρίσετε πίσω στην εποχή που οι επικοινωνίες γίνονταν με σήματα καπνού;
Αντί να μας κατοχυρώσετε πάτε να μας εξαφανίσετε από τον παγκόσμιο ραδιοερασιτεχνικό χάρτη;
Δείτε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε τη ισχύει παγκοσμίως.
Οι διατάξεις αυτού του άρθρου είναι πρακτικώς ανεφάρμοστες και σίγουρα αστείες.
Έλεος!!!
Από που προκύπτουν όλα αυτά;
Με ποίο σκεπτικό χρησιμοποιήθηκε η μέτρηση με βάση την ERP όταν παντού σε όλες της χώρες χρησιμοποιούν την PEP και με ισχύ μεγαλύτερες των 500 Watts;
Τη είδους πρωτοτυπία είναι αυτή;
Μπορείτε να μας Τεκμηριώστε πως στην ΚΥΑ (53571/3839/2000) προκύπτουν τα όρια ασφαλούς ισχύος;
Είμαστε ραδιοερασιτέχνες και πρόθυμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να βοηθήσουμε την χώρα μας σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, και σας το έχουμε αποδείξει αυτό πάρα πολλές φορές.
Έχουμε να σας προσφέρουμε πάρα πολλά ακόμα.
Υποστηρίξτε μας.
Γιατί πάτε να μας υποβιβάσετε;
#16 Σχόλιο Από Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας Στις 31 Μάιος, 2011 @ 22:23
Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, πιστεύει ότι τα όρια ισχύος πρέπει να είναι σαφή και εκφρασμένα σε ισχύ PEP. Σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να είναι μικρότερα από τα σημερινά όρια. Γνώμη μας ότι θα πρέπει να μελετηθεί και περίπτωση για αύξηση της ισχύος. Αντίστοιχες προτάσεις είχαμε διατυπώσει και στην προηγούμενη διαβούλευση, αλλά με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι καμία δεν έγινε αποδεκτή. Αμφιβάλουμε ως εκ τούτου για την αποτλεσματικότητα της διαβούλευσης.