Άδεια ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου λαμβάνουν:
1. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν τους έχει αφαιρεθεί οριστικά άδεια ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου, πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού και:
1.1. Είναι κάτοχοι Ελληνικού πτυχίου ραδιοερασιτέχνη HAREC ή
1.2. Είναι κάτοχοι αντιστοίχου πτυχίου ραδιοερασιτέχνη HAREC της αλλοδαπής ή σχετικής βεβαίωσης σύμφωνα με το παράρτημα 5 της Σύστασης CEPT T/R 61-02 όπως ισχύει.
2. Τα μη κερδοσκοπικά σωματεία ή σύλλογοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
2.1. Έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα.
2.2. Από το καταστατικό τους προκύπτει ότι αποσκοπούν στην υποστήριξη και ανάπτυξη της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
2.3. Υπάρχει απόφαση του σωματείου ή συλλόγου με την οποία ορίζεται μέλος του, αδειούχος ραδιοερασιτέχνης «κατηγορίας 1», ως ο υπεύθυνος λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού (club station).
3. Τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο τις ραδιοεπικοινωνίες και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
3.1. Έχουν συστήσει εργαστήριο σχετικό με τις ραδιοεπικοινωνίες.
3.2. Υπάρχει απόφαση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την οποία ορίζεται ως υπεύθυνος λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού (club station), αδειούχος ραδιοερασιτέχνης «κατηγορίας 1».
4. Προς εκπλήρωση της αποστολής τους το ΥΥΜΔ, η ΕΕΤΤ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνουν από μία ή περισσότερες ραδιοερασιτεχνικές άδειες. Στις περιπτώσεις αυτές οι άδειες εκδίδονται από την οικεία ΑΠΥ χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά. Για την λειτουργία τέτοιου σταθμού ορίζεται υποχρεωτικά από τους υπόψη φορείς, αδειούχος ραδιοερασιτέχνης ως υπεύθυνος του σταθμού.
§ 3: Τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο τις ασύρματες επικοινωνίες και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Γιατί μόνο τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μπορούν να πάρουν τέτοια άδεια; Γιατί όχι και της ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ, π.χ. τα αντίστοιχα επαγγελματικά λύκεια, που από τη φύση τους είναι πιο πρακτικά και πειραματικά, δηλαδή ταιριάζουν πιο πολύ στην περιγραφή του ραδιοερασιτέχνη;
Άδεια ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου λαμβάνουν:
§ 1.1 Είναι κάτοχοι Ελληνικού πτυχίου ραδιοερασιτέχνη HAREC ή
Έχει παραληφθεί η άδεια εισαγωγικού επιπέδου. Θα πρέπει να γίνει:
§ 1.1 Είναι κάτοχοι Ελληνικού πτυχίου ραδιοερασιτέχνη HAREC Ή ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ή
Η διατύπωση του άρθρου είναι εσφαλμένη διότι δίνει την δυνατότητα λειτουργίας Ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου μόνο σε όσους είναι κάτοχοι Ελληνικού πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη HAREC ή αντίστοιχο HAREC της αλλοδαπής και όχι στους κατόχους πτυχίου «entry level».
§ 1, Δεν γίνεται αναφορά σε κατόχους πτυχίου ραδιοερασιτέχνη “Εισαγωγικού επιπέδου”
§ 3, Θα μπορούσε να συμπεριλάβει και εκπαιδευτικά ιδρύματα Β’/θμιας Εκπαίδευσης (όπως επαγγελματικά λύκεια τα οποία διδάσκουν τεχνολογικά και άλλα συναφή αντικείμενα) υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν προσωπικό (καθηγητές ή και μαθητές) που είναι ραδιοερασιτέχνες ή να υπάρξει για την περίπτωση αυτή πρόβλεψη ειδικού διακριτικού κλήσεως μεγαλύτερης διάρκειας από την προβλεπόμενη στις §§ 4, 5 του άρθρου 12 (Διακριτικά κλήσεως)
Για τον ΣΥ.ΡΑ.Π.
SV2DOF
Μήπως εδώ «4. Προς εκπλήρωση της αποστολής τους το ΥΥΜΔ, η ΕΕΤΤ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνουν από μία ή περισσότερες ραδιοερασιτεχνικές άδειες. Στις περιπτώσεις αυτές οι άδειες εκδίδονται από την οικεία ΑΠΥ χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά. Για την λειτουργία τέτοιου σταθμού ορίζεται υποχρεωτικά από τους υπόψη φορείς, αδειούχος ραδιοερασιτέχνης ως υπεύθυνος του σταθμού.»
Α. να μπουν και τα γραφεία Πολιτικής προστασίας των περιφερειών, και των Δήμων?
Β. ο υπεύθυνος ραδιοερασιτέχνης να έχει την άδεια τουλάχιστον 3 χρόνια και να είναι ενταγμένος στην ΓΓΠΠ.
Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανέκδοσης της Ράδιοερασιτεχνικής άδειας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, σε άτομα που τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα λειτουργίας του σταθμού ασυρμάτου, εξετάζοντας πάντα το είδος και την σοβαρότητα του αδικήματος που υπέπεσε.
Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη αδειοδότησης και λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου σε γραφεία Συλλόγου, προδιαγραφών κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να οριστεί υπεύθυνος λειτουργίας του σταθμού, κάτοχος αδείας εισαγωγικού επιπέδου.
Επιπλέον πλεονέκτημα ύπαρξης τέτοιου είδους σταθμού, είναι η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των υποψηφίων της αντίστοιχης κατηγορίας.
Αντίστοιχη πρόβλεψη πρέπει να γίνει για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Στις υπηρεσίες που φέρουν το δικαίωμα εκχώρησης Ραδιοερασιτεχνικής άδειας, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη εκπαίδευσης και σεμιναρίων των εκάστοτε δημοσίων υπαλλήλων που θα χειρίζονται τους Ράδιοερασιτεχνικούς σταθμούς ασυρμάτου των Υπηρεσιών τους (ΥΥΜΔ, ΕΕΤΤ & Γ.Γ.Π.Π) ώστε να ακολουθούν σωστές μεθοδολογίες χειρισμού του σταθμού, τους περιορισμούς και κανόνες που ορίζει ο εθνικός ή διεθνής νομοθέτης .
Μέσα από την ένταξη μας στα μητρώα εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π, προτείνουμε την δημιουργία κοινών εκπαιδεύσεων για τον χειρισμό των εν λόγω Ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο, πως μπορεί να γίνει χρήση των συγκεκριμένων σταθμών και από φυσικά πρόσωπα που δεν αποτελούν προσωπικό της Υπηρεσίας, αλλά είναι ενταγμένα στα μητρώα εθελοντών και φέρουν πτυχίο κατηγορίας 1.
Υπάρχει ανάγκη αποσαφήνισης συγκεκριμένου θέματος με πρόσφορα μέσα πριν το πέρας της παρουσης διαβουλευσης.
Οι κάτοχοι άδειας εισαγωγικής κατηγορίας, συμφωνα με το παρόν αρθρο, δεν δύναται να αιτηθουν αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας Ρ/Ε σταθμου.
η ECC report 89
http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/official/pdf/ECCREP089.PDF
αφήνει την εν λόγω παράμετρο στην διακριτική ευχέρεια του εθνικου νομοθέτη.
Αυτό απο μόνο του μπορεί να καταστεί επικίνδυνο, ως εχει, με τον κάτοχο «εισαγωγικου επιπέδου» να εκτίθεται σε νομικό κίνδυνο μόνο και μόνο διότι κατέχει φορητό (handheld) Πομποδέκτη, χωρις να μπορεί μεσω της νομοθεσίας να αποδείξει οτι η άδεια που κατέχει τον νομιμοποιεί να τον φέρει.
Εν τω μεταξύ, και ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό παρακαλώ, το αρθρο 21 το παρόντος σχεδίου αναφέρει
«1. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 40W (ERP).»
ΠΟΙΟΥΣ σταθμους; Αφου δεν δυναται να λάβουν αδεια εγκατάστασης και λειτουργίας με το αρθρο 7 ως εχει.
Προσωπικά δεν εχω καταλάβει, και οι κρατικοι λειτουργοι που θα κληθουν να εφαρμόσουν την ΚΥΑ θα πρέπει να εχουν σαφή εικόνα του τι επιτρέπεται και τί απαγορευεται.
Αυτό θα πρέπει να αποσαφηνισθεί.