Για την εφαρμογή του Κανονισμού αυτού οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια που τους αποδίδεται παρακάτω.
1. «Τηλεπικοινωνία»: Η μετάδοση, εκπομπή ή λήψη σημείων, σημάτων, γραπτού κειμένου, εικόνων, ήχων ή πληροφοριών κάθε είδους που πραγματοποιείται με ασύρματα ραδιοηλεκτρικά ή άλλα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα.
2. «Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας»: Υπηρεσία που περιλαμβάνει τη μεταβίβαση, την εκπομπή και/ή τη λήψη ραδιοκυμάτων για ειδικούς σκοπούς τηλεπικοινωνίας
3. «Υπηρεσία ερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη»: Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.
4. «Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου»: Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που χρησιμοποιεί διαστημικούς σταθμούς σε δορυφόρους της Γης για τους ίδιους σκοπούς όπως η υπηρεσία ερασιτέχνη.
5. «Ερασιτέχνης» ή «Ραδιοερασιτέχνης»: Άτομο το οποίο διαθέτει άδεια που του δίνει τη δυνατότητα να διεξάγει νόμιμα την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Για της ανάγκες του κανονισμού, οι όροι «ερασιτέχνης» και «ραδιοερασιτέχνης» έχουν το ίδιο νόημα.
6. «Σταθμός (ή σταθμός ραδιοεπικοινωνίας)»: Ένας ή περισσότεροι πομποί ή δέκτες ή συνδυασμός πομπών και δεκτών συμπεριλαμβανομένων κεραιών και πρόσθετων συσκευών σε ορισμένη θέση, που είναι αναγκαίοι για τη διεξαγωγή συγκεκριμένης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνίας (ή για την υπηρεσία ραδιοαστρονομίας). Κάθε σταθμός χαρακτηρίζεται από το είδος της υπηρεσίας στην οποία συμμετέχει και από το αν λειτουργεί σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.
6.1. Σταθερός σταθμός: σταθμός εγκατεστημένος σε μόνιμη ή εναλλακτική θέση.
6.2. Κινητός σταθμός: σταθμός εγκατεστημένος μόνιμα σε μεταφορικό μέσο, προοριζόμενος να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της κίνησης ή της στάσεως του μέσου. Αναλόγως του μεταφορικού μέσου που είναι εγκατεστημένος ο ως άνω σταθμός διακρίνεται σε:
α) «κινητό σταθμό ξηράς» ο οποίος είναι σταθμός εγκατεστημένος επί οχήματος.
β) «κινητό σταθμό αεροσκάφους» ο οποίος είναι κινητός σταθμός εγκατεστημένος επί αεροσκάφους.
γ) «κινητό σταθμό πλοίου» ο οποίος είναι κινητός σταθμός εγκατεστημένος επί πλοίου.
6.3. Φορητός σταθμός: ο κινητός σταθμός που φέρεται αποκλειστικά από άνθρωπο και τροφοδοτείται από πηγή που δύναται να φέρει ο χειριστής του σταθμού. Ο φορητός σταθμός μπορεί να τροφοδοτείται από σταθερή πηγή ηλεκτρισμού σε προσωρινή θέση εγκατάστασης τόπο διαμονής του ραδιοερασιτέχνη (π.χ. χώρο φιλοξενίας, ξενοδοχείο, κατασκήνωση κλπ).
6.4. Μη επανδρωμένος σταθμός: σταθμός που λειτουργεί σε μόνιμη ή προσωρινή βάση χωρίς την συνεχή παρουσία χειριστή (π.χ. αναμεταδότες, επαναλήπτες, ραδιοφάροι).
7. «Σταθμός ραδιοερασιτέχνη» ή «σταθμός ερασιτέχνη»: Ο σταθμός της υπηρεσίας ερασιτέχνη.
8. «Κατασκευή κεραίας»: Το σύστημα των κεραιών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων μετά των κατασκευών στήριξής τους, εξαρτημάτων και παρελκομένων. Τα παθητικά κάτοπτρα ανάκλασης ραδιοσημάτων θεωρούνται επίσης ως κατασκευές κεραίας. Στο ύψος της κεραίας περιλαμβάνεται και ο φωτισμός ασφαλείας ή το αλεξικέραυνο.
9. «Πτυχίο ραδιοερασιτέχνη» : είναι το αποδεικτικό γνώσεων και ικανοτήτων που απονέμεται στον ραδιοερασιτέχνη έπειτα από την επιτυχή δοκιμασία του στις εξετάσεις «απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη».
10. «Εναρμονισμένο πιστοποιητικό εξετάσεων ραδιοερασιτέχνη» (HARMONISED AMATEUR RADIO EXAMINATION CERTIFICATE – HAREC): Είναι το πτυχίο ραδιοερασιτέχνη (υπό μορφή πιστοποιητικού ή βεβαίωσης) και χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα έπειτα από εξετάσεις σε ύλη που είναι εναρμονισμένη με την ισχύουσα Σύσταση της CEPT T/R 61-02.
11. «Παρεμβολή»: Το αποτέλεσμα ανεπιθύμητης ενέργειας, που οφείλεται σε μία ή συνδυασμό περισσοτέρων εκπομπών ή επαγωγών κατά τη λήψη σε ένα σύστημα ραδιοεπικοινωνίας και εκδηλώνεται με κάθε είδους υποβάθμισης της απόδοσης, λανθασμένης ερμηνείας ή απώλειας πληροφορίας η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν απούσα.
12. «Επιβλαβείς ή επιζήμιες παρεμβολές»: οι παρεμβολές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία υπηρεσίας ραδιοπλοήγησης ή άλλων υπηρεσιών ασφαλείας ή όσες, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, υποβαθμίζουν σοβαρά, εμποδίζουν ή επανειλημμένα διακόπτουν μία υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών που λειτουργεί σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κοινοτικούς ή εθνικούς κανονισμούς.
13. «Κατανομή ραδιοσυχνότητας σε δευτερεύουσα βάση» : Αφορά ραδιοσυχνότητες των οποίων η χρήση για παροχή υπηρεσιών, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
13.1. Δεν προκαλούν παρεμβολές στους σταθμούς υπηρεσίας που εμφανίζεται στην κατανομή σε πρωτεύουσα βάση, αδιακρίτως αν οι συχνότητες τους εκχωρήθηκαν νωρίτερα ή πρόκειται να εκχωρηθούν μεταγενέστερα.
13.2. Δεν δικαιούνται προστασία από παρεμβολές που προκαλούνται από σταθμούς μιας υπηρεσίας που εμφανίζεται στην κατανομή σε πρωτεύουσα βάση, στους οποίους οι συχνότητες εκχωρήθηκαν νωρίτερα ή πρόκειται να εκχωρηθούν μεταγενέστερα.
13.3. Έχουν δικαίωμα προστασίας από παρεμβολές που προκαλούνται από σταθμούς της ίδιας υπηρεσίας ή άλλης υπηρεσίας που εμφανίζεται επίσης σε δευτερεύουσα βάση εφόσον οι συχνότητες τους εκχωρήθηκαν μεταγενέστερα.
14. «Ψηφιακή επικοινωνία (digimode)» : είναι η μετάδοση ψηφιακών δεδομένων.
15. «Τηλεοπτική επικοινωνία (ATV – Amateur TeleVision)» : είναι η ασύρματη μετάδοση εικόνων, μεγάλου εύρους συχνοτήτων εκπομπής, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
16. «Τηλεοπτική επικοινωνία αργής σάρωσης (SSTV-Slow Scan TV)» : είναι η ασύρματη μετάδοση σταθερών εικόνων, μικρού εύρους συχνοτήτων εκπομπής.
17. «Δορυφορική επικοινωνία (satellite communication)» : είναι η μετάδοση φωνής ή ψηφιακών δεδομένων ή η τηλεγραφία, μέσω τεχνητών δορυφόρων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
18. «Επικοινωνία μέσω σελήνης (moonbounce communication / EME-Earth Moon Earth)» : είναι η μετάδοση σύντομων μηνυμάτων, με χειριστήριο ή με ψηφιακά δεδομένα, στενού εύρους συχνοτήτων εκπομπής, με σκέδαση στην επιφάνεια της σελήνης.
19. «Επικοινωνία μέσω μετεωριτών (MS-Meteor Scatter communication)» : είναι η μετάδοση σύντομων μηνυμάτων (τηλεγραφίας, φωνής ή ψηφιακών δεδομένων) με σκέδαση σε σμήνη μετεωριτών ή τυχαίους μετεωρίτες που αναφλέγονται στη γήινη ατμόσφαιρα.
20. «Επικοινωνία διάχυτου φάσματος (spread spectrum communication)» : είναι η μετάδοση αναλογικών σημάτων ή ψηφιακών δεδομένων σε προκαθορισμένη αλληλουχία διαφορετικών συχνοτήτων (frequency hopping) ή σε μεγάλο στιγμιαίο εύρος συχνοτήτων εκπομπής (direct sequence).
21. «Ισχύς κορυφής της περιβάλλουσας εξόδου πομπού (PEP-Peak Envelope Power)» : είναι η ισχύς εξόδου πομπού κατά τη στιγμή της κορυφής της περιβάλλουσας της κυματομορφής εκπομπής και μετράται με κατάλληλα βαττόμετρα.
22. «Αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία (ΑΠΥ)» : Η οικεία υπηρεσία της Περιφέρειας που ασκεί τις αρμοδιότητες του τομέα Ε’ «Μεταφορών–Επικοινωνιών», του Άρθρου 186 «Αρμοδιότητες Περιφερειών» του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87). Η ΑΠΥ έχει αρμοδιότητα κατά γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα ή η μόνιμη κατοικία των ενδιαφερομένων.
23. «Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων» : Η Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η οποία έχει ορισθεί ως αρμόδια για τα θέματα της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
Καταρχάς, θεωρούμε ότι η πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνεται στην παράγραφο 11 του Άρθρου 5 «Διαδικασίες Εξετάσεων, Εξεταζόμενα Μαθήματα και Βαθμολογία», σύμφωνα με την οποία «11. Τα άτομα με αναπηρία (τυφλοί, παραπληγικοί, ημιπληγικοί, άτομα με μεγάλη κινητική αναπηρία κ.λπ.) με ποσοστό τουλάχιστον 67% βεβαιωμένο από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εξετάζονται σε ευνοϊκές συνθήκες ανάλογα με την πάθηση και κατά την κρίση της Εξεταστικής Επιτροπής», παρόλο που δείχνει το ενδιαφέρον του Υπουργείου σας για την πληθυσμιακή ομάδα που εκπροσωπούμε, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει την δίχως εμπόδια εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη:
(i) – την παρ. 2 του άρθρου 4, σύμφωνα με το οποίο «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.»,
(ii) – τις παραγράφους 1 και 2 του Άρθρου 5Α του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες: «Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει…..» και «Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους….»,
(iii) – την παρ. 6, του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας»,
προτείνουμε τα εξής:
– Στο Άρθρο 2 «Ορισμοί», να προστεθεί ορισμός της «Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας» και των «Υποστηρικτικών Τεχνολογιών» ως ακολούθως:
«Ηλεκτρονική προσβασιμότητα: Με τον όρο ‘ηλεκτρονική προσβασιμότητα’ νοείται ότι, στη χρήση μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ή ψηφιακού περιεχομένου για κάθε εργασία που ο κάθε χρήστης εκτελεί, και ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων ικανοτήτων ή περιορισμών του χρήστη λόγω αναπηρίας, υπάρχει τουλάχιστον μια αλληλουχία από ενέργειες εισόδου/εξόδου που οδηγεί στην αποτελεσματική ολοκλήρωση της εργασίας αυτής».
Υποστηρικτικές Τεχνολογίες: ΤΠΕ, όπως υλικό υπολογιστή, λογισμικό, εφαρμογές, εργαλεία ανάπτυξης, και βοηθήματα, για άτομα με αναπηρία γενικά ή και εξειδικευμένα για συγκεκριμένους τύπους αναπηρίας».
Στο σημέιο 9. του παρόντος κανονισμού, όπου επεξηγεί ότι το: «Πτυχίο ραδιοερασιτέχνη» : είναι το αποδεικτικό γνώσεων και ικανοτήτων που απονέμεται στον ραδιοερασιτέχνη έπειτα από την επιτυχή δοκιμασία του στις εξετάσεις «απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη». Θεωρώ πως πρέπει να αφαιρεθούν τα περί γνώσεων και ικανοτήτων καθώς επίσης και τα περί δοκιμασίας του. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που διάβασα και τα θέματα των εξετάσεων που ήδη υπάρχουν και τα οποία γίνονται ποιό αστεία, η επεξήγηση περί πτυχίου θα πρέπει να είναι :«Πτυχίο ραδιοερασιτέχνη» : ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη».
Εάν μιλάτε για γνώσεις και ικανότητες θα πρέπει να αφήσεται τις εξετάσεις όπως ήταν πριν 5 χρόνια, με μόνη διαφορά να επανεξετάζονται οι επιτυχόντες των νομαρχιών, όταν στην πλειοψηφεία τους περνούσε επιτυχώς τις εξετάσεις το 15% και σε κάποιες ευτυχώς όχι πολλές το 99%. Όπως επίσης θα πρέπει να ελέγχονται οι κατά τόπους ποσότητες των εξεταζομένων, δεν μπορεί για παράδειγμα στην νομαρχία Θεσσαλονίκης να δίνουν εξετάσεις 20 άτομα και να περνάν επιτυχώς 5-6, ενώ στην νομαρχία δριμιγκλάβων, με το 25% του πληθυσμού, να δίνουν εξετάσεις 60 άτομα και οι επιτυχόντες να είναι 59, άντε 58 στην καλλίτερη.