Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αλλαγής πλεύσης της στρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας, προς την εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων και της κάθετης βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας μας. Υπό το παραπάνω πρίσμα, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν καινοτόμες στρατηγικές που θα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα με γνώμονα και επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το όραμα αυτής της στρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας διέρχεται μέσα από την ανάπτυξη του τομέα Ψηφιακής Οικονομίας και την εφαρμογή των ΤΠΕ τόσο στην λειτουργία του Δημόσιου Τομέα όσο και στην λειτουργία της αγοράς και στην στην κοινωνία συνολικά.
Επιχειρείται όχι μόνο η διαμόρφωση της ψηφιακής στρατηγικής του κράτους per se (για τις υπηρεσίες του) αλλά η αναπτυξιακή ψηφιακή στρατηγική που συνδέεται με επενδύσεις σε όλους τους τομείς και τις ΤΠΕ καταλύτη παντού.
Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πλήρως και να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών που θα την καταστήσουν κέντρο δημιουργίας τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ικανών να αποτελέσουν έναν από τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης για την χώρα. Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην καθημερινότητα τόσο του Δημόσιου Τομέα όσο και της πραγματικής οικονομίας αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα των στοχευόμενων πυλώνων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έξοδο από την ύφεση. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και θα ενδυναμώσει την συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η χρήση των ΤΠΕ συντελεί στην αναδιοργάνωση των διαδικασιών τους ενισχύοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα τους στο διεθνές περιβάλλον και ενισχύοντας την εξωστρέφεια τους.
Καμία στρατηγική, δεν υφίσταται χωρίς ένα απτό, ξεκάθαρο όραμα που να εμπνέει. Το όραμα που ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά αυτά και αποτελεί κοινή ιδιοκτησία των συντελεστών, είναι
«να μετασχηματίσουμε με βιώσιμο τρόπο το παραγωγικό υπόδειγμα με ευρεία και αποτελεσματική χρήση ΤΠΕ παντού ενώ παράλληλα, η Ελλάδα να γίνει ένα τεχνολογικό περιφερειακό κέντρο καινοτομίας, αριστείας και υπηρεσιών με διεθνή προσανατολισμό,