1. Σκοπός του νόμου είναι η οργάνωση και λειτουργία των οδικών εμπορευματικών μεταφορών της χώρας.
2. Η παροχή υπηρεσιών και κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με την νομαρχιακή, εθνική, διεθνή και ειδική μεταφορά υπάγεται στις διατάξεις του νόμου αυτού και εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον και την εθνική οικονομία. Το κράτος χαράσσει την πολιτική στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές της χώρας με σκοπό την προστασία του γενικού συμφέροντος, την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών στον τομέα αυτό και την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.
3. Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την πρόσβαση στην αγορά των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 1 Σκοπός και αρχές οργάνωσης"
#1 Σχόλιο Από ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Στις 22 Απρίλιος, 2010 @ 21:21
22 απριλιου 2010
Αγαπητοι κυριοι ,
Σας επαινώ για αυτή την δυνατότητα που δίνεται σε κάθε Ελληνα πολίτη να συμμετάσχει με προτάσεις στις εκάστοτε αποφάσεις νόμων .
Το θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό .
Είμαι κάτοχος 3τονης νομαρχιακής αδείας φορτηγού . Πρίν έξη χρόνια το αγόρασα (33000,00 ευρώ) με δάνειο δεκαετές απο τράπεζα , εξαναγκασμένος απο την ανεργία όπου είχα βιώσει .
Νωρίτερα της αγοράς αυτής , ήμουν επι 14 χρονια επιτυχημένος οδηγός υπάλληλος , αλλά απο ανεργία και για κάτι καλύτερο οικονομικά , έκανα το άνοιγμα… .
Απο το ξεκίνημα μου ώς ελεύθερος επαγγελματίας ζώ ένα δράμα . Δυσκολεύομαι οικονομικά να τα βγάλω πέρα , λόγω του χαμηλού ημερήσιου κομίστρου που εισπράτω απο την μίσθωση του φορτηγού μου , σε μεταφορική ανώνυμη εταιρία μεταφορών , καθώς είναι το μοναδικό μου έσοδο , λόγω της πολύωρης χρησιμοποιησής μου απο την εκάστοτε μεταφορική εταιρία και της χρονικής αδυναμίας να βρώ πελάτη για μεταφορά , στο υπόλοιπο της ημέρας .
Για να νοιώσετε τι εννοώ , θα σας πώ οτι το κόμιστρο που υπάρχει στην πιάτσα για την 3τονη αδειά που κατέχω , είναι 120,00 ευρω ανά μέρα σύν φπα .
Μέσα απο το ποσό αυτό πρέπει να πάρω το μεροκαματό μου , επειδή δουλεύω ο ίδιος το όχημα , το ημερήσιο κόστος πετρελαίου της διανομής , το ποσοστιαίο κόστος ασφαλισής μου , το ποσοστιαίο κόστος ασφάλισης του φορτηγού μου , το ποσοστιαίο κόστος για βλάβες του φορτηγού , το ποσοστιαίο κόστος για την καλοκαιρινή μου άδεια (δυο εβδομάδες συνήθως ) .
Σας πληροφορώ ότι δεν μπορώ να καλύψω τα έξοδα που δημιουργούνται απο τα ανωτέρω και σημειώστε ότι είμαι ευτυχής που δουλέυω τουλάχιστον τις 15 απο τις 20 εργάσιμες του μήνα .
Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω αντιμετωπίζω την κατάσταση να πληρώνω τα απαραίτητα για την κίνησή μου με την εξής σειρά , το πετρέλαιο , τα ασφάλιστρα του οχήματος , τις ζημιές του οχήματος , το μεροκάματο , με τελευταία τα ασφαλιστικά έξοδα .
Είμαι δηλαδή ένας υπάλληλος μιάς μεταφορικής εταιρίας που με αποκαλούν «ο οδηγός» , (ενώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας) ,δουλεύωντας εξαντλητικά απο το πρωί στις 5 και 45 , έως τις 4 , 5 , 6 η ώρα το απόγευμα χωρίς διάλειμμα , λόγω του φόρτου εργασίας και σε συνάρτηση με το οξύ κυκλοφοριακό , ενώ σαν σπαθί επικρέμεται η βουβή (απειλή) του ανταγωνισμού .
Δηλαδή είμαι κατ ουσίαν ένας υπάλληλος μεταφορικής εταιρίας , χωρίς βαρέα ένσημα οδηγού( βλέπε ένσημα ελευθ. επαγγελματία ) , χωρίς αποζημίωση καλοκαιρινής άδειας , χωρίς δώρο χριστουγένων , χωρίς επίδομα Πάσχα , χωρίς αύξηση του μεροκάματου , (τα τελευταία 3 χρόνια εισπράττω το ίδιο ποσό 120,00) , χωρίς αμοιβή επισκευών οχήματος .
Πέραν αυτών αντιμετωπίζω και το δράμα των κλοπών των εμπορευμάτων που μεταφέρω , που τα τελευταία 3 χρόνια μου κόστισαν περίπου 2000 ευρώ που κατέβαλα απο το μεροκάματό μου , στην μεταφορική εταιρία (που είμαι μισθωμένος) .
Επιπλέον την διανομή την διεξάγω μόνος μου , χωρίς βοηθό . Αυτό με επιβαρύνει σωματικά ,( 20-30 σημεία διανομής ), οδηγώντας με να μην καταφέρω βιολογικά να φτάσω το όριο σύνταξης που σχεδιάζετε (67).
Καταλαβαίνετε απο τα ανωτέρω ότι είμαι ένα βαρκάκι στον ωκεανό , που πρέπει να με βοηθήσεται να επιβιώσω (ΤΟ ΕΝΝΟΩ) .
Γι αυτά έχω να σας προτείνω να περιλάβεται στον νόμο τα κάτωθι .
1) Εξασφάλιση για την κατώτερη ημερήσια αποζημίωση ( 3τονης άδειας ) , στα 185,00 ευρώ . Με ανάλογη αύξηση των μεγαλύτερων τόνων .
2) Υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη (μερικη η ολική)των εμπορευμάτων που μεταφέρω , με κόστος του ιδιοκτήτη των εμπ/των η , της μεταφορικής που με έχει μισθώσει .
3) Βαρέα ένσημα , (με κόστος της επιπλέον επιβάρυνσης των σημερινών ενσήμων μου( Ο.Α.Ε.Ε ) , της μεταφορικής εταιρίας που με έχει μισθώσει ) .
4) Υποχρεωτική αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης στο μεροκαματό , κάθε έτος , τουλάχιστον με ποσοστό ίσο η λίγο πάνω απο τον πληθωρισμό .
5) Υποχρεωτική ημερήσια ύπαρξη βοηθού , κατά την διάρκεια των διανομών και των περισυλλογών εμπ/των . Με υποχρεωτική την αμοιβή του απο τον ιδιοκτήτη των εμπ/των η της μεταφορικής εταιρίας που είμαι μισθωμένος . Αυτή η προτασή μου περιέχει μια σημαντική ευκαιρία για την καταπολέμηση της ανεργίας .
6) Δημιουργία γραφείου στο υπουργείο συγκοινωνιών , συνηγόρου του μικρομεταφορέα , για την προστασία των μικρομεταφορέων ( δηλ. όσων έχουν μία νομαρχιακή άδεια ) .
Απέναντι στις οργανωμένες νομικά και λογιστικά μεταφορικές εταιρίες που είναι οι κυρίαρχοι της αγοράς .
7) Κατα την διάρκεια της τριετούς σύμβασης του μικρομεταφορέα με την μεταφορική εταιρία , να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ απο πλευράς μεταφορικής εταιρίας , η καταβολή του ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ , της ημερήσιας αποζημίωσης του κομίστρου του μικρομεταφορέα . Καθώς η εκάστοτε μεταφορική εταιρία μας δίνει «ρεπό» , όποτε κρίνει η ίδια , παρότι υπάρχει εν ισχύ η 3ετής σύμβαση συνεργασίας , που εμένα με υποχρεώνει να είμαι καθημερινά διαθέσιμος για έργο , ενώ εκείνη όποτε κρίνει με βγάζει «ρεπό» . Εγώ όμως να είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω την ημερήσια (ποσοστιαία) μου υποχρέωση στο ασφαλιστικό μου ταμείο .
ΕΔΩ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ οτι η ειδοποίηση για το «ρεπό» συμβαίνει αργά το απόγευμα της προηγουμένης του «ρεπό» .
8) Να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο ως επιλογή , πρώτον , η πρόβλεψη για την χωρίς κόστος μεταβίβαση της νομαρχιακής άδειας του μικρομεταφορέα στην μεταφορική εταιρία που τον μισθώνει , για τον χρόνο που την μισθώνει και δεύτερον η πρόσληψη του μικρομεταφορέα
ώς υπαλλήλου της , με καθεστώς υπαλληλικής σχέσης και αποζημίωσης βλαβών του οχήματος .
Αυτά τα δύο που σίγουρα δεν θα γίνουν δεκτά απο τις μεταφορικές εταιρίες , θα αναδείξουν την εκμετάλευση του μικρομεταφορέα που ενώ θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας , κατ’ ουσίαν είναι ένας πολύ οικονομικός υπάλληλος για τις μεταφορικές εταιρίες , αφού τον χρησιμοποιούν ως υπάλληλο , χωρίς τις υποχρεώσεις που απορρέουν απο την «υπαλληλική σχέση» .
9) Υποχρεωτική επιπλέον αποζημίωση του μικρομεταφορέα , απο την μεταφορική εταιρία που τον μισθώνει , του κόστους βλαβών του οχήματος .
10) Να γίνει η αλλαγή της τεκμαρτής φορολόγησης , σε κατάσταση εσόδων-εξόδων , με σκοπό την συνεισφορά του μικρομεταφορέα στην οικονομική διάσωση της χώρας , αλλά το κόστος της να ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ Ως ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ , βάσει των δεμάτων που αναγράφονται στο εκάστοτε τιμολόγιο αποστολής .
11) Μείωση του φόρου καυσίμων στους μικρομεταφορείς .
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας δώσω την εικόνα που βιώνω απο εξαετίας , όπως και χιλιάδες συναδελφοί μου , που σας εγγυώμαι ότι είναι εικόνα σύγχρονου δουλεμπόριου .
Με εκτίμηση
Δημόπουλος Γιάννης
#2 Σχόλιο Από Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Στις 23 Απρίλιος, 2010 @ 12:02
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται αποκλειστικά στα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης αγνοώντας τις ανάγκες μεγάλου αριθμού καταναλωτών, κυρίως επιχειρήσεων, που μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση για την μεταφορά των δικών τους αποκλειστικά προϊόντων αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα φορτηγά αυτοκίνητα επιβαρύνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το κόστος λειτουργίας τους και το περιβάλλον.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και των πρώην Ανατολικών Χωρών όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) έχουν αντιληφθεί ότι οι μεταφορικές ανάγκες επιχειρήσεων και ιδιωτών απαιτούν νέες μορφές εξυπηρέτησης και έχουν εδώ και χρόνια επιτρέψει στις εταιρείες Rent a Car να ενοικιάζουν σε πελάτες τους (εταιρείες ή ιδιώτες) ελαφρά φορτηγά για να καλύψουν αποκλειστικά τις δικές τους μεταφορικές ανάγκες (Ι.Χ.) και όχι για να μεταφέρουν εμπορεύματα τρίτων (Δ.Χ.)
Στην Ελλάδα όμως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και ας είναι σημαντικότατα τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν την κίνηση:
Α. Οικονομικά οφέλη
Μια επιχείρηση που μπορεί να νοικιάζει από μια εταιρεία Rent a Car όσα ελαφρά φορτηγά χρειάζεται ακριβώς για το χρονικό διάστημα που τα χρειάζεται, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της αφού πετυχαίνει:
o Πολύ χαμηλότερο κόστος διαχείρισης του στόλου φορτηγών, άρα χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
o Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς τα σημαντικά νεότερου χρόνου κατασκευής ελαφρά φορτηγά εμπεριέχουν νεότερη τεχνολογία η οποία επιτρέπει σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου. Η αντικατάσταση του 20% του στόλου, που είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, με οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας συνεπάγεται την εξοικονόμηση άνω των 170.000.000 λίτρων καυσίμου με αντίστοιχο όφελος και για το ισοζύγιο πληρωμών.
o Διατήρηση της ρευστότητας της επιχείρησης αφού δεν δεσμεύονται κεφάλαια και δεν επιβαρύνεται με πάγια στοιχεία – άρα μπορεί να επενδύει σε παραγωγικές κατευθύνσεις.
o Ορθολογικότερη τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών με άμεσα ωφελημένο τον πελάτη, λόγω της προώθησης του ανταγωνισμού και της μείωσης του κόστους.
o Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω της πολύχρονης πείρας των εταιρειών εκμίσθωσης αυτοκινήτων στην ενοικίαση μεταφορικών μέσων και του εκτεταμένου δικτύου τους σε όλη την Ελλάδα.
Β. Περιβαλλοντικά οφέλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από 750.000 ελαφρά φορτηγά (μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους). Από αυτά, οι 690.000 είναι ιδιοκτησίας βιομηχανιών, βιοτεχνικών κλπ εταιρειών ενώ μόλις 30.000 είναι με άδεια Δημόσιας Χρήσεως (Δ.Χ.). Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου φθάνει τα 13,2 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτω των 8 ετών. Ο κύριος λόγος για την διαφορά αυτή είναι ότι στην Ευρώπη η πλειοψηφία των φορτηγών είναι ενοικιασμένα και όχι ιδιόκτητα. Τα φορτηγά ανήκουν σε εταιρείες Rent-a-Car, οι οποίες τα εκμισθώνουν στις εταιρείες που τα χρησιμοποιούν. Τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε από την παραχώρηση αυτού του δικαιώματος και στις ελληνικές εταιρείες Rent-a-Car είναι:
o Μείωση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου των ελαφρών φορτηγών, καθώς οι εταιρείες Rent a Car υποχρεώνονται να ανανεώσουν τον στόλο τους το αργότερο κάθε 8 χρόνια. Σημειώστε δε ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου ανανεώνουν το στόλο τους κάθε 2 χρόνια κατά μέσο όρο.
o Προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντολόγων, η ρύπανση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα επιβαρυμένα αστικά κέντρα, επιδεινώνεται από την κυκλοφορία παλιών και ελλιπώς συντηρημένων οχημάτων. Αυτά τα οχήματα, παρουσιάζουν αυξημένες εκπομπές ρύπων, είναι θορυβώδη, και έχουν αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Πρόσθετα, η πλειοψηφία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ταξινομείται σε αστικές περιοχές, όπως ή Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η αντικατάσταση του 20% του στόλου, που είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, με οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 413.000 τόνους ετησίως.
o Βελτίωση της οδικής ασφάλειας καθώς τα φορτηγά θα είναι νεότερα, με καλύτερες προδιαγραφές ασφάλειας και καλύτερα συντηρημένα.
Είναι πια καιρός να δοθεί και στις ελληνικές εταιρείες Rent a Car η δυνατότητα να νοικιάζουν ελαφρά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους σε ιδιώτες ή σε νομικά πρόσωπα αποκλειστικά για την δική τους εξυπηρέτηση και όχι για την μεταφορά για λογαριασμό τρίτων. Τονίζουμε δε ότι οι εταιρείες Rent a Car διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και οργάνωση (κεφάλαια, τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο προσωπικό) και μπορούν να ανταποκριθούν άψογα στις σύγχρονες μεταφορικές απαιτήσεις.
#3 Σχόλιο Από ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ Στις 23 Απρίλιος, 2010 @ 21:06
Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν απελευθερώνει το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων, αλλά αντίθετα, εάν ψηφισθεί, ως έχει, θα καταστήσει το επάγγελμα ακόμα πιο κλειστό και θα το οδηγήσει στον πλήρη αφανισμό. Οι άδειες θα εξακολουθήσουν να εμπορεύονται, αλλά αυτή τη φορά πωλήτής θα είναι και το κράτος και μάλιστα θα τις πουλάει σε εξωφρενικές τιμές, που ξεπερνούν ακόμα και τις τιμές της αγοράς. Έτσι, οι άδειες βυτιοφόρων 42 τόννων θα πλωούνται προς 192.000 ευρώ και των φδχ κοινού φόρτου προς 90.000 ευρώ ενώ των νομαρχιακών θα πωλούνται -σε όλη την Ελλάδα- προς 35.οοο ευρώ. Και αυτό όταν στις άλλες ευρωπαικές χώρες χορηγούνται δωρεάν και μόνο με την κατβολή παραβόλων υπερ του δημοσίου, που δεν ξεπερνούν στην χειρότερη περίτωση τα 3.000 ευρώ. Στη Βουλγαρία πχ κοστίζουν περί τα 500 ευρώ, όπως και στην Κύπρο, όπου έχουν καταφύγει πολλοί έλληνες για την δημιουργία εταιριών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.Η αγοραπωλησία των αδειών θα πρέπει να πάψει και οι άδειες θα πρέπει να είναι αμεταβίβαστες, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η σχετική ρύθμιση δεν μπορεί να ψηφισθεί . Και αν ακόμη κάτι τέοιο συμβεί, η χώρα μας θα αναγκασθεί να την πάρει πίσω, αφού η υπόθεση των αδειών εκρεμεί στο ευρωπαικό δικαστήριο, αλλά και στο ΣτΕ.Ήδη το τμήμα του ΣτΕ έχει αποφασίσει εναντίον οποιουδήποτε περιορισμού στην άσκηση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα, ενώ το όλο θέμα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια. Απόφαση αναμένεται να ληφθεί επα αυτού σύντομα.
Τα κόμιστρα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και για τα βυτιοφόρα. Και επαυτού υπάρχει απόφαση του τμήματος του ΣτΕ και προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο των εταιρειών πετρελαιειδών. Η ύπαρξη κομίστρων και η υπεραξία των αδειών συνιστούν παράβαση των κανόνων της ελeύθερης αγοράς . Το ΔΝΤ και η ΕΕ αποκλείεται να δεχθούν τις ρυθμίσεις, που εισάγει το νομοσχέδιο.Θεωρώ ότι οι ρυθμίσεις πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, αφού αντί να ανοίξουν το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, το κλείνουν ακόμα περισσότερο, σε μια στιγμή που ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προκειμένου να δανείσουν τη χώρα μας. Αλήθεια, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να εξαπατούμε τους κοινοτικούς, το ΔΝΤ και την ΕΕ; Μάλλον αυταπατώνται οι συντάκτες του νομοσχεδίου και προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στον τόπο, σε μιά τόσο καίρα στιγμή.
#4 Σχόλιο Από ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Στις 23 Απρίλιος, 2010 @ 23:12
ΠΡΟΤΑΣΗ
Κατά την γνώμη μου η οργάνωση και λειτουργία των οδικών εμπορευματικών μεταφορών πρέπει να γίνει με συζήτηση και προτάσεις προς το υπουργείο από τους εμπλεκομένους φορείς (ομοσπονδίες – σωμάτια ) Διεθνών, Εθνικών, Νομαρχιακών, Βυτίων, Γερανών, που μέσα από την εμπειρία τους κάτι θα βγει…..καλό.
#5 Σχόλιο Από ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Στις 24 Απρίλιος, 2010 @ 08:04
Κατά την γνώμη μου η οργάνωση και λειτουργία των οδικών εμπορευματικών μεταφορών πρέπει να γίνει με συζήτηση και προτάσεις προς το υπουργείο από τους εμπλεκομένους φορείς (Ομοσπονδίες – Σωμάτια )Διεθνών, Εθνικών, Νομαρχιακών, Βυτίων, Γερανών, Βιοτέχνες, Εμπορους,Εισαγωγείς – Εξαγωγείς
που μέσα από την εμπειρία τους κάτι θα βγει……καλο.
#6 Σχόλιο Από κωστας Στις 24 Απρίλιος, 2010 @ 17:30
kyrie ypourge ma ayto den einai apeleytherwsh enos epagelmatos opws perimename na dimioyrgithoun nees theseis ergasias ayto einai megalitero klidwma enos epagelmatos kai malista enw mexti simera ta xrimata epernan oi mantrades- tokoglifoi…twra tha ta eisprtoi to kratos!!! apla pate na nomimomoieisete tin paranomia tous…kerdizontas….to kratos ta xrhmata!!!kai fisika prepei na exei to kratos esoda apo forous klp alla na deini eukereies na dimiourgithous epagelmaties kai epixeiriseis…oxi me 80.000 toulaxisto eyrw na pei kapoios oti tha tolmisei na mpei stis odikes metafores. prepei na aposirete amesa
ayto to nomosxedio pou exipiretei ligous kai oxi ton aplo politi. tote tha apodixete oti eimaste h…prospathoume na ginoume ena eyoumeno kratos elpizw telos na katalanete oti ayto to nomosxedio einai mono gia tous isxirous enas apelpismenos politis
#7 Σχόλιο Από κωστας Στις 24 Απρίλιος, 2010 @ 17:35
epanerxome legontas oti an thelete na to sizitisoume analitika kai praktika eimai stin diathesi sas
#8 Σχόλιο Από ioannis kontogiannis Στις 27 Απρίλιος, 2010 @ 16:03
kirie ypourge apelefterosi enos epaggelmatos den einai to monopolio oligon giati 90.000 xiliades den vriskonte efkola-antigrapsete to sistima tis italias opou exo metaforiki.plironis thn kefali gyro sta 10.000,eggyisi apo trapeza 50.000 o protos traktoras kai ana 5.000 o epomenos,o diaxiristis prepi na exei thn adeia eksaskiseos epaggelmatos.to nomosxedio pou ypovalate einai adiko,antisosialistiko,antianaptiksiako
#9 Σχόλιο Από ΣΚΛΗΒΑΣ Στις 27 Απρίλιος, 2010 @ 18:25
Καταρχήν να δώσω συγχαρητήρια στο Υπουργείο που έθεσε το προσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.
Αυτό που έχει αξία όμως είναι το κατά πόσον θα τα λάβει όλα αυτά που γράφουμε υπόψη του.
Όπως και να έχει, εμείς να κάνουμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι, δηλαδή να γράψουμε και ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.
Ξεκινώντας λοιπόν, λέω ότι είμαι ιδιοκτήτης ΝΟΜΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΦΔΧ. Διαβάζοντας το προσχέδιο νόμου, αναρωτιέμαι πολλά πράγματα: ένα από αυτά είναι το άνοιγμα των αγορών, που υποτίθεται έχει σκοπό την μείωση των τιμών , την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή και άλλα πολλά οφέλη που θα φέρει ο ανταγωνισμός.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ….!!! Τώρα ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Για ποιά μείωση τιμών μας μιλούν. Πού ζουν αυτοί, σε άλλο πλανήτη??
Μα καλά γιατί δεν μας ρωτούν να τους πούμε ή μήπως ξέρουν και μας κοροϊδεύουν? Πάντως εγώ άμα θέλουν είμαι διατεθειμένος να τους πάρω μια εβδομάδα μαζί μου από κοντά για να δουν με τι κόστη δουλεύουμε.
Αν τα μεταφορικά τα θεωρείτε ακριβά , να αναρωτηθείτε που πάνε τα πολλά λεφτά, μήπως στις εταιρείες LOGISTICS, στους ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ. Εκεί πήγε ποτέ καμιά επιτροπή ανταγωνισμού να δει τι χρεώνουν τον καταναλωτή? Και από την άλλη τι μας λέτε να κάνουμε και εμείς εταιρείες, δηλαδή να ανεβάσουμε και εμείς τα κόστη, αφού τα γραφεία, τους υπαλλήλους, τις αποθήκες, τα ρεύματα κ.τ.λ. θα πρέπει να τα επιβαρυνθεί Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ?
Μιλάτε για καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Ναι και εμείς την θέλουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά όχι τζάμπα. Κύριοι « Ο ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ». Ας μας δώσουν και εμάς αυτά που παίρνουν στην Ευρώπη οι συνάδελφοί μας και θα δούμε αμέσως την αναβάθμιση. Αυτό που πάτε να κάνετε είναι κάτι αντίστοιχο με τα μεγάλα super market, που εξαιτίας τους έκλεισαν τα μικρά μαγαζάκια και οι λίγοι κύριοι που έμειναν αλωνίζουν και ζητούν ό,τι θέλουν.
Τέλος πάντων όλα αυτά είναι πράγματα που σκέφτομαι και τα γνωρίζω πολύ καλά λόγω του ότι είμαι στο χώρο. Τα λέω για κάποιους που λένε στον κόσμο ότι είμαστε συντεχνία , ας έρθουν να τους δείξω πως τα βγάζουμε πέρα σπίτι μου και πόσα πολλά λεφτά παίρνουμε..
Μήπως όμως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων από εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση του κόσμου, τα ΜΜΕ?? Το λέω γιατί σκέπτομαι αν αλλάξω επάγγελμα να πάω να αγοράσω μια συχνότητα στα FM αλλά δεν υπάρχουν άδειες, περίεργο ….?
Κύριοι των Υπουργείων από πάνω προς τα κάτω πρέπει να ξεκινήσετε.
Ας έρθουμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα που αφορούν το προσχέδιο. Από αυτά που διάβασα ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΦΔΧ ορίζεται μέχρι 8.000 τόνους, από 8.001 και πάνω είναι ΕΘΝΙΚΩΝ και ερωτώ τώρα εγώ: αν κάποιος πάει στο Υπουργείο και αγοράσει μια άδεια 9.000 τόνους γίνεται ΕΘΝΙΚΩΝ μεταφορών , εγώ που προϋπάρχω στο χώρο θα μπορώ να αγοράσω άλλον ένα τόνο, απ΄ότι διάβασα όχι . ΠΡΩΤΟ ΛΑΘΟΣ. Άρα ο καινούριος είναι πιο ανταγωνιστικός από εμένα.
Δεν διάβασα πουθενά στο προσχέδιο πράγματα που αφορούν όλη την Ευρώπη μιας που την βάλατε σαν παράδειγμα. Κύριοι του υπουργείου το πρώτο είναι, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι είναι πολύ δύσκολο να δείτε στο κέντρο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ μεγάλη νταλίκα να κάνει άμεσες παραδόσεις, πολύ δύσκολο έως απίθανο. Αυτή η δουλειά είναι για μικρά φορτηγά ΝΟΜΑΡΧΙΚΩΝ μεταφορών, αφού οι νταλίκες για να ξέρετε, πάνε σε τερματικούς σταθμούς και από εκεί φορτώνουν μικρά φορτηγά που πάνε εντός της πόλης . Άρα πάλι βγαίνουμε χαμένοι. ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ.
Επίσης, σε ποιά χώρα της Ευρώπης και ας πάρουμε μια και λέμε για την Γαλλία, ο γάλλος συνάδελφος δεν μπορεί να πάει από το ΠΑΡΙΣΙ στην ΛΙΟΝ, μάλλον πουθενά δεν γίνονται αυτά!!!! ΤΡΙΤΟ ΛΑΘΟΣ. Εδώ ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ συνάδελφος μπορεί να πάει από την ΑΘΗΝΑ στην ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ενώ εγώ ο Έλληνας όχι , «Α ΡΕ ΕΛΛΑΔΑ».
Διάβασα ότι θα δώσουν κίνητρα σε όσους κάνουν εταιρείες, όπως φορολογικά, αναπτυξιακά προγράμματα κ.τ.λ., δηλαδή η εταιρεία θα έχει χαμηλότερη φορολόγηση από εκείνον που είναι μόνος του μάλιστα! Και τι είναι όλα αυτά που μας λέει ο υπουργός οικονομίας ότι την κρίση θα την πληρώσουν τα μεγάλα εισοδήματα και λιγότερο τα μικρά , ήθελα να ήξερα μεταξύ δυο υπουργείων πόση απόσταση υπάρχει …. Επίσης αναπτυξιακά προγράμματα θα δοθούν σε όσους κάνουν εταιρείες και εμείς οι μικροί τίποτα, μόνο να δίνουμε καμιά βοήθεια ΤΕΤΑΡΤΟ ΛΑΘΟΣ.
Κάποιος φίλος είδα ότι έχει γράψει ότι η άδεια δεν πρέπει να έχει τιμή και να παίρνει όποιος θέλει όσες θέλει. Εγώ λοιπόν λέω το εξής: είτε μαγαζί, είτε εταιρεία, είτε περίπτερο, είτε κατάστημα ή όποια άλλη επιχείρηση πουλήσει κάποιος σήμερα, θα πάρει κάποιον ΑΕΡΑ, όπως αποκαλείται , όλα έχουν κάποια αξία φίλε μου σήμερα, άλλωστε το είπα και πιο πάνω, « Ο ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ».
Εύχομαι κύριοι του υπουργείου να τα ξαναμελετήσατε, γιατί θεωρώ και άποψή μου είναι αυτή, ότι υπάρχουν πολλά λάθη στο προσχέδιο. Εμένα προσωπικά με βρίσκουν σε πολλά αντίθετο, δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει μονομερή άποψη πραγμάτων και όλα έχουν ένα σκοπό, το κοινό συμφέρον όλων και όχι των ΛΙΓΩΝ, άλλωστε έχω την εντύπωση πως ζω στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, κάτι το οποίο θεωρώ ότι λείπει από την εργασία που έχετε κάνει .
Τελειώνοντας και σας ευχαριστώ θερμά για τον χώρο που μου δώσατε να εκφραστώ.
Πιστεύω ότι όλα αυτά που γίνονται αναφορικά με το επάγγελμα του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗ αφορούν όλους τους συναδέλφους και ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να πάρει θέση, είναι λυπηρό πολλοί από εμάς να σφυρίζουν αδιάφορα.
#10 Σχόλιο Από ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Στις 27 Απρίλιος, 2010 @ 19:09
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Δ.Χ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 294, ΑΙΓΑΛΕΩ, Τ.Κ. 122 43
ΤΗΛ. & FAX : 210 53.15.335
Email : [1]
[2]
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Μεταφορών,
Θα ήθελα την προσοχή σας.
Είμαι αυτοκινητιστής από τον πατέρα μου από το 1953 και εγώ ως ιδιοκτήτης από το 1981. Από τότε έχουν περάσει κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων, Υπουργοί, Βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, Διευθυντές και όλοι τους έφυγαν ευυπόληπτοι και πάμπλουτοι…
Εγώ δουλεύω μαζί με τα δύο από τα τρία παιδιά μου, από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν μπορώ να πληρώσω ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μου.
Έρχεστε λοιπόν εσείς σήμερα, αφού μας έχετε διαλύσει με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, διότι λέτε ότι φοροδιαφεύγουμε και μας σπρώχνετε προς την καταστροφή. Ποιοι φοροδιαφεύγουμε ; Εμείς ;
Εμείς που πληρώνουμε για κάθε φορτηγό Δ.Χ. φόρο εισοδήματος για 25.000 Ευρώ καθαρά και ειδικό φόρο κατανάλωσης αξίας 39,2 % επί της τιμής των καυσίμων, ήτοι περίπου 28.750 ευρώ κάθε χρόνο, εμείς που πληρώνουμε καθημερινά διόδια της τάξεως περίπου 7.800 ευρώ το χρόνο, εμείς που πληρώνουμε Φ.Π.Α., εμείς που πληρώνουμε εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, εμείς που πληρώνουμε Έλληνες οδηγούς, εμείς που στηρίζουμε την εγχώρια βιομηχανία που καταναλώνουμε στην ελληνική αγορά, εμείς που αποτελούμε το 7% το Α.Ε.Π.. Εμείς που δεχόμαστε χτυπήματα καθημερινά και ελέγχους από λιμενικό, ελέγχους από τελωνείο, ελέγχους από τροχαία, ελέγχους από εφορία, ελέγχους από ΙΚΑ, ελέγχους από ΟΑΕΕ, ελέγχους από ΣΔΟΕ, από μικτά κλιμάκια Νομαρχιών και όποιον άλλο μιλάει ελληνικά…
Μας χτυπάτε καθημερινά αλύπητα με εξοντωτικά πρόστιμα και αφήνετε ασύδοτα τα αλλοδαπά φορτηγά να κάνουν ότι θέλουν στη χώρα μας, χωρίς να πληρώνουν τίποτα, ούτε φόρους, ούτε τέλη, ούτε εισφορές, ούτε Φ.Π.Α., ούτε ακόμη ακόμη τους φόρους για τα καύσιμα, γιατί και αυτά τα βάζουν στη χώρα τους και τα εξαντλούν στη δική μας χώρα, παίρνοντας, φεύγοντας μαζί και τα λεφτά μας.
Και ενώ χαϊδεύετε αυτούς, επιτρέπετε στα Ι.Χ. φορτηγά να διενεργούν μεταφορές επί κομίστρου, με εταιρείες φαντάσματα που έχουν κλείσει από χρόνια, χωρίς παραστατικά, καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού, π.χ. εάν θέλετε να αγοράσετε κεραμίδια, άλλη τιμή πληρώνετε αν τα παραλάβετε εσείς, άλλη τιμή εάν σας τα παραδώσουν στην οικοδομή (μεταφορά επί κομίστρου) και άλλη τιμή εάν τα τοποθετήσουν σε όροφο (αμοιβή ανύψωσης, δουλειά για γερανοφόρα), στερώντας από εμάς το δικαίωμα της εργασίας μας. Διότι πηγαίνοντας στην οικοδομή ανεβάζουν χωρίς παραστατικά πάντα και όλα τα υλικά όπως πλακάκια, έπιπλα και ότι άλλο χρειάζεται μια οικοδομή.
Επιτρέπετε στα αγροτικά και στα ογκομετρικά να διενεργούν μεταφορές επί κομίστρου με ακατάλληλα οχήματα, σχεδόν πάντα υπέρβαρα και επικίνδυνα και όχι μόνο να μην πληρώνουν τίποτα, αλλά να τους επιστρέφουν και το Φ.Π.Α.. Αυτό είναι το χάλι μας Κύριε Υπουργέ…
Μας πετάτε ένα κόκαλο σαν σύνταξη λες και φταίμε εμείς που κλέψανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα λεφτά του Ταμείου μας και δεν τηρήσανε την υποχρέωσή τους, να βάλουν τα λεφτά στον Ο.Α.Ε.Ε. με την ενοποίηση των ταμείων. Χρεώνουν το ΕΚΑΣ στο ταμείο μας, ενώ πριν την ενοποίηση πληρωνόταν από τον προϋπολογισμό τους Κράτους. Κάνατε τους γονείς μας ζητιάνους στα παιδιά τους, να ντρέπονται να έρθουν στα σπίτια μας επειδή έχουν αξιοπρέπεια αλλά δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν σοκολάτες στα εγγόνια τους….!
Και τώρα μας στερεύετε και την τελευταία ελπίδα μας, απελευθερώνοντας το επάγγελμά μας λες και ήταν κλειστό μέχρι σήμερα, λες και εάν ήθελε ο κάθε Νομάρχης δεν ζητούσε άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών και την υπέγραφε ο Υπουργός εφ’ όσον υπήρχε μεταφορική ανάγκη. Και ρωτάτε γιατί δεν εξεδόθησαν καινούργιες άδειες τόσα χρόνια;
Γιατί φρόντισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να αποβιομηχανίσουν την χώρα μας και όχι μόνο, να διαλύσουν ακόμη και τις μικρές βιοτεχνίες, να υποβιβάσουν την αγροτική παραγωγή με πανάκριβα λιπάσματα και πρώτες ύλες, που ενώ τα παρήγαγε η χώρα μας πριν μερικά χρόνια, να τα εισάγουμε σήμερα μαζί με τα αγροτικά προϊόντα από τις όμορες χώρες και μάλιστα χρησιμοποιώντας αλλοδαπά φορτηγά…
Βλέπετε τα ελληνικά φορτηγά είναι πανάκριβα και είναι αυτά που φταίνε για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό της χώρας μας. Είναι αυτά που χρεώνουν 800 ευρώ για 1.100 χιλιόμετρα, μεταφέροντας 25.000 κιλά εμπορευμάτων, δηλαδή κόστος 0,03 του λεπτού του ευρώ, ανά μεταφερόμενο κιλό, τη στιγμή που το κοστολόγιο μεταφοράς για εμάς στοιχίζει 680 ευρώ και τα οποία εισπράττουμε όταν και όποτε μπορούν να μας τα δώσουν οι φορτωτές με επιταγές, δηλαδή σε 5 με 6 μήνες!!!
Και δεν φτάνει αυτό, μας ζητάτε με το καινούργιο νομοσχέδιο, να πληρώνουμε εμείς και όχι οι φορτωτές μας, την αξία των εμπορευμάτων, σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ μπορούν να τα καλύψουν με μία απλή ασφάλεια εμπορευμάτων. Γιατί όλα αυτά Κύριε Υπουργέ; Γιατί τέτοιο μένος εναντίων των Ελλήνων αυτοκινητιστών; Γιατί προσπαθείτε να μας τιμωρήσετε επειδή παραμένουμε με την θέλησή μας Έλληνες μεταφορείς; Διαλύετε το επάγγελμά μας, καταργώντας και τα ελάχιστα κόμιστρα που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, επιτρέποντας στους ανθέλληνες μεταφορείς κατά περίπτωση Βούλγαρους, Ρουμάνους, Εσθονούς, και τόσους άλλους, να λυμαίνονται την χώρα μας χάριν δικού τους κέρδους…
Παρακαλώ Κύριε Υπουργέ μην μας διώχνετε από την χώρα μας γιατί εμείς εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ανδρωθήκαμε, εδώ θέλουμε να πεθάνουμε….!
Στην Ελλάδα μας, σαν ΈΛΛΗΝΕΣ!!!!!
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΩΝ
#11 Σχόλιο Από Πάνος Κάππας Στις 28 Απρίλιος, 2010 @ 14:56
Αξιότιμοι κύριοι,
Πολύ λόγος γίνεται για την απελευθέρωση ενός υποτομέα των εμπορευματικών μεταφορών, όπου κυριώς αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις με ελάχιστο περιθώριο κέρδους και ελλιπή οργάνωση.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να κυριαρχείται το αίσθημα της δικαιοσύνης και της συλλογικής ευθύνης. Θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι δομημένο προς αυτή την κατεύθυνση, αφού θα επιτρέψει τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε εταιρείες που έχουν τα εχέγγυα να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με ταυτόχρονο σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη (π.χ. με τη χρήση οχημάτων νέας τεχνολογίας).
Αναφορικά με τα ποσά για την έκδοση νέας άδειας, θεωρώ ότι είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε να επιβληθούν. Σε αντίθετη περίπτωση θα δώσουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλους τους νέους ενδιαφερόμενους, διότι οι υπάρχοντες αυτοκινητιστές έχουν ήδη επενδύσει ανάλογα ή υψηλότερα ποσά. Ένα νομοσχέδιο θα πρέπει σαφώς να εξασφαλίζει το level playing field για όλους τους συμμετάσχοντες. Επιπροσθέτως, μια χωρίς όρια έκδοση νέων αδειών θα έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση πολλών μεταφορικών επιχειρήσεων, οι οποίες χωρίς αυξημένο μεταφορικό έργο θα υπολειτουργούν, χρησιμοποιώντας τα οχήματα λιγότερο αποτελεσματικά σε όρους μεταφερόμενου φορτίου και ως εκ τούτω θα επιβαρύνουν το περιβάλλον (CO2) και τους πολίτες (οδική ασφάλεια).
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όμως να εξασφαλισθεί ο έλεγχος των κυκλοφορούντων οχημάτων που προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που η αγορά κατακλυσθεί από εταιρείες που έχουν έδρα σε χώρες με ανεπαρκές νομικό καθεστώς ή πιο ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, θα καθιστά ταυτόχρονα πιο επικίνδυνες τις επενδύσεις στο τομέα.
Το θέμα της φορολόγησης θα πρέπει επίσης να προσεχτεί ιδιαιτέρως, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σαφής μείωση του τοπικού εργατικού δυναμικού.
Θεωρώ ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας η θέσπιση ανάλογων νόμων θα πρέπει να γίνονται με προσοχή ούτως ώστε να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Ο συγκεκριμένος τομέας προσφέρει άμεσα απασχόληση σε 33.000 οικογένειες.
Με εκτίμηση,
Πάνος Κάππας,
Οικονομολόγος
#12 Σχόλιο Από ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Στις 28 Απρίλιος, 2010 @ 19:08
Ωραία ακούγεται η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων αλλά ξεκινάτε από τον ποιο εύκολο στόχο και από τους ποιο ταλαίπωρους επαγγελματίες.
Είμαι πολιτικός μηχανικός και έχω πατέρα συνταξιούχο τραπεζικό (Α.Τ.Ε.) και πεθερό «νταλικιέρη». Ο μεν πατέρας μου βγήκε εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην σύνταξη σε ηλικία 57 ετών και εισπράτει σύνταξη άνω των 2.200 ευρώ ο δε πεθερός μου είναι ήδη 60 ετών και ταλαιπωρείται στους δρόμους της ευρώπης 24 ώρες την ημέρα 30 ημέρες τον χρόνο. Ο μεν πατέρας μου ξεκουράζεται εδώ και τόσα χρόνια (ξεκουραζόταν και όταν ¨εργάζονταν¨) και έχει και σημαντικές αποταμιέυσεις ο δε πεθερός μου παλεύει με τις ακάλυπτες επιταγές, τις ζημιές του οχήματος, τις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίες, τις πληρωμές των τελών, των ασφαλειών, των ασφαλιστικών εισφορών, των φόρων κλπ. Πληρώνει δε στο ταμείο του εδώ και δεκαετίες σημαντικά ποσά για να εισπράξει μία άθλια σύνταξη περί τα 600 ευρώ και αυτό εάν θα προλάβει λόγω του χαμηλού προσδόκιμου ηλικίας που έχει λόγω του επαγγέλματός του.
Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει αποταμιεύσεις αλλά είναι και χρεωμένος σε τράπεζα καθώς πριν 2 χρόνια αγόρασε την άλλη μισή άδεια από αυτή που είχε και πήρε και νέο αυτοκίνητο το οποίο έχει ήδη απαξιωθεί μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια στο μισό της τιμής του.
Ταυτόχρονα ο κλάδος τους αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό από τα «βουλγάρικα» οχήματα τα οποία κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς και δεν προσφέρουν τίποτα στα ταμεία του κράτους ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά οι άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και μάλιστα αθέμιτου καθώς τα «βουλγάρικα» αυτοκίνητα εργάζονται με σαφώς μικρότερο κόστος.
Πόσο εξάλλου θα συρρικνωθούν οι τιμές όταν για να μεταφέρεις φορτίο 25 τόνων στην Γερμανία το κόμιστρο που εισπράτουν κυμένεται από 1.400 έως 1.700 ευρώ ποσά που δεν καλύπτουν καν το κόστος.
Αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι αφού πληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις πόσα εισπράτουν πραγματικά για τις ατελείωτες ώρες εργασίας τους?
Καλή η απελευθέρωση και η ύπαρξη ανταγωνισμού αλλά κάποιοι άνθρωποι εργάζονται σκληρά και έχουν επενδύσει κεφάλαιά τους ή έχουν δανειστεί και δεν πρέπει να απαξιωθεί η περιουσία τους.
Ξεκινήστε την απελευθέρωση και ο κόσμος θα είναι μαζί σας. από τα ευγενή επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των φαρμακοπειών κλπ. Για τις παραπάνω επεγγελματικές ομάδες που δεν έχουν βάλει κεφάλαια για την απόκτηση των αδειών τους ισχύει ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστών λειτουργίας.
«Ακουμπήστε» αρχικά, αν μπορείτε, τους πραγματικούς ευνοούμενους αυτής της χώρας και στη συνέχεια τους ταλαίπωρους ιδιοκτήτες φορτηγών.
#13 Σχόλιο Από Μιχάλης Π. Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών Στις 29 Απρίλιος, 2010 @ 10:45
Γενικές παρατηρήσεις για το ΣΝ
Το σχέδιο έχει εμπροστοβαρή κατεύθυνση και διαπνέεται από ρεαλισμό. Εισάγει μία σειρά θετικών ρυθμίσεων και φροντίζει με ευαισθησία τους ήδη εμπλεκόμενους στον κλάδο οδικούς μεταφορείς, τους οποίους ενθαρρύνει και βοηθά να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν.
Ειδικότερα, καταργεί τους υφιστάμενους ποσοτικούς περιορισμούς στην απόκτηση αδειών, απελευθερώνοντας την μέχρι τώρα κλειστή αγορά οδικών μεταφορών, και αίρει τους περιορισμούς στην εκτέλεση διεθνών και εθνικών μεταφορών, προσφέροντας ουσιαστική λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα – αδικία – εις βάρος των διεθνών μεταφορέων σε σχέση με του ευρωπαίους συναδέλφους τους που είχαν αυτό το δικαίωμα (3 διαδρομές εντός της Ελλάδος…). Ταυτόχρονα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα προβλήματα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τις προβλέψεις των σχετικών Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας αλλά και των επιταγών του Συντάγματος για ελεύθερη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Προσφέρει κίνητρα και ενθαρρύνει την οργάνωση μεταφορικών εταιρειών και συγχωνεύσεων, για τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο αποτελεσματικών επιχειρήσεων.
Στα θετικά επίσης του ΣΝ είναι και η εισαγωγή υποχρέωσης διάθεσης κατάλληλων χώρων στάθμευσης των φορτηγών οχημάτων της κάθε εταιρείας και η δυνατότητα δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων και λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η σαφής ένταξη του κλάδου στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Προβλέπεται, επίσης, ικανοποιητικός μεταβατικός χρόνος πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του ΣΝ και ειδικά όργανα για την στήριξη των προβλεπομένων ρυθμίσεων και της εφαρμογής τους. Στα θετικά επίσης του ΣΝ συγκαταλέγονται και οι προβλέψεις υποχρεωτικής ασφάλισης των ευθυνών των μεταφορέων, οι προβλέψεις περιβαλλοντικής ευθύνης των οδικών μεταφορών, η δημιουργία εθνικού μητρώου μεταφορικών εταιρειών, καθώς και η δημιουργία Ταμείου με συγκεκριμένη δέσμευση χρήσης των χρημάτων (80%) για έργα υποδομής για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, την οδική ασφάλεια και το περιβάλλον.
Το μόνο προβληματικό στοιχείο του ΣΝ φαίνεται να είναι η θεσμοθέτηση αξίας απόκτησης άδειας φορτηγού ΔΧ και μάλιστα με υψηλό χρηματικό αντίτιμο, καθιστώντας αφ’ ενός την πρόσβαση στο επάγγελμα αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τoυ πολυέξοδη, η οποία, μη όντας δυνατόν να μειωθεί αργότερα, θα αποτελέσει ουσιαστικό βαρίδι για τον κλάδο για πολλά χρόνια στο μέλλον. Επίσης, εκφράζεται επιφύλαξη για την πραγματική δυνατότητα αξιοποίησης της – καθ’ όλα σωστής – ένταξης του κλάδου στον Αναπτυξιακό Νόμο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, λόγω της γνωστής μη ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας της χώρας. Επίσης, φαίνεται πως υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης και στα θέματα ευθύνης των μεταφορέων, της δημιουργίας μητρώου μεταφορικών εταιρειών, καθώς και στα θέματα ενθάρρυνσης της ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών και άλλων, γενικότερου ενδιαφέροντος, θεμάτων.
Πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει η παραπάνω αναφερθείσα αδυναμία του ΣΝ να αντιμετωπιστεί , ιδιαίτερα καθώς η συγκεκριμένη συγκυρία της χώρας απαιτεί αυξημένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και καλύτερη προσαρμογή στα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα και προκλήσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα μοναδική ευκαιρία οριστικής λύσης του χρόνιου αυτού προβλήματος των ελληνικών μεταφορών, θέτοντας τις βάσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξής τους. Πιστεύω, επίσης, ότι την ψήφιση του εν λόγω ΣΝ πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση και άλλων χρόνια εκκρεμούντων θεμάτων ζωτικής σημασίας για τις μεταφορές, αρχής γενομένης με την περαιτέρω ρύθμιση της διαπίστευσης και του πλαισίου λειτουργίας των συμπληρωματικών προς τις μεταφορές δραστηριοτήτων (διαμεταφορέων, πρακτόρων μεταφορών, αποθηκευτών, logistician κλπ).
#14 Σχόλιο Από ΣΥΝΔΔΕ&L Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος Στις 29 Απρίλιος, 2010 @ 12:14
Η γενική τοποθέτησή μας είναι ότι το Νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό, αναχρονιστικό, άτολμο και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του νομοθέτη περί εξυπηρετήσεως του γενικού συμφέροντος και της Εθνικής μας Οικονομίας. Αντίθετα με την πρόταση νόμου αντί να επιτυγχάνεται η απελευθέρωση της αγοράς των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, οδηγούμαστε σε «ανακύκλωση» του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται ούτε ο ανταγωνισμός να τονωθεί ούτε να επιτευχθεί το ζητούμενο της ανάπτυξης και μείωσης των τιμών, επ’ ωφελεία της αναζωογονήσεως της εθνικής οικονομίας και του τελικού καταναλωτή.
Ο ΣΥΝΔΔΕ&L έχει καταγράψει πολλές παρατηρήσεις, παραλείψεις, επικαλύψεις και αντιφάσεις διατάξεων τόσο μεταξύ των άρθρων του παρόντος Νομοσχεδίου όσο και με άρθρα που αναφέρονται σε σχετική ισχύουσα Νομοθεσία.
Συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις και προτάσεις μας όσον αφορά στα υπόλοιπα άρθρα ακολουθούν.
#15 Σχόλιο Από Πουλόπουλος Αθανάσιος Στις 29 Απρίλιος, 2010 @ 13:57
Το σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει το Υπουργείο Μεταφορών έρχεται να δικαιώσει επιτέλους χιλιάδες Συνάδελφους Αυτοκινητιστές που τόσα χρόνια ζούσαν στην Αβεβαιότητα , Αβεβαιότητα που στην ουσία τους την επέβαλε το ίδιο το κράτος αγοράζοντας άδειες δημοσίας χρήσεως δίνοντας μια περιουσία ,υποθηκεύοντας πολύ από αυτούς ακόμα και τα ίδια τους τα σπίτια για να μπορούν να εργάζονται, χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο συμφέρων , όπως κάνουν πολύ άλλοι που δήθεν ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρων και την οικονομία της χώρας μας , το ερώτημα που γενάτε εύλογα όλοι αυτοί που γράφουν αρνητικά σχόλια στην παρούσα διαβούλευση ποιεί είναι στην πραγματικότητα και τη έχουν να κερδίσουν ??
Εγώ προσωπικά τους προσκαλώ σε δημόσιο διάλογο έτσι ώστε επιτέλους να πέσουν οι μάσκες οι θέσεις μας είναι τεκμηριωμένες και πάντα μιλάμε με πραγματικά στοιχεία οι δικές σας
Ζούμε πραγματικά σε ένα θέατρο του παραλόγου φανταστείτε ότι υπάρχει κάποιος κύριος που αποκομίζει έσοδα από το επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα και έρχεται τώρα να κατακρίνει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου μεταφορών ε , αυτό τα λέει όλα , είναι απορίας άξιον για ακόμα μια φορά , αν ο νόμος ήταν στα μέτρα σας και οι Συνάδελφοι μου καταστρεφόντουσαν εσείς τι θα κάνατε θα το κλείνατε το μαγαζί .
Εμείς οι χιλιάδες Αυτοκινητιστές δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι τελικά υπάρχουν πολίτες δυο η και περισσοτέρων ταχυτήτων .
Οι ταχύτητες βρίσκονται μόνο μέσα στο φορτηγό μας και η σχέση μας με αυτές όπως και με το τιμόνι που κρατάμε είναι ιερές ,γιατί χάρις αυτών των σχέσεων μπορούμε να επιβιώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας χωρίς και επιμένω σε αυτό, χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν ούτε την οικονομία του κράτους ούτε το κοινωνικό σύνολο , αντιθέτως προσφέρουμε πολλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε όλους.
#16 Σχόλιο Από Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α Στις 29 Απρίλιος, 2010 @ 15:57
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΜΙΚΡΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Δ.Χ
ΕΔΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ 16 & ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 27 ΑΘΗΝΑΙ
ΤΗΛ 210 3466416 – ΦΑΞ 210 3464770 email: info @ fdx . gr
Αρ. Πρωτοκόλλου Νο 1567 Αθήνα 28/4/2010
Προς
Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων
Υπουργό κον Ρέππα Δημήτρη
Γενικό Γραμματέα Κον Τσιόκα Θεοχάρη
ΘEMA: Παρατηρήσεις και προτάσεις στο σχέδιο νόμου:
«ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»
1) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Με το από 29/3/2010 υπόμνημα που κατέθεσε η Ομοσπονδία μας στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων παρουσιάσαμε αναλυτικά την φιλοσοφία και την σκέψη μας για την αναγκαιότητα μιας μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης ,που έχει ανάγκη ο χώρος της μεταφοράς ,ώστε να αποτελέσει παράλληλα ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ .
H πρόταση Νόμου που έχει εκδώσει το Υπουργείο Μεταφορών και δικτύων για τη οργάνωση μεταφορικών εταιρειών είναι κατά 70% οι προτάσεις που έχει κάνη το ΠΣΕΧΜ και οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Εθνικών Μεταφορών διαβάζοντας το ένας απλός κοινός νους καταλαβαίνει ότι το Νομαρχιακό Φ.Δ.Χ είναι από μονoμένο σαν να μην υπάρχει καν στον κλάδο, λες και δεν έχει συμβάλει τα μέγιστα στον ελληνικό προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη της χώρας όλα αυτά τα χρόνια , αυτή την ύστατη στιγμή σας καλώ να σκύψετε πάνω στα προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοκινήτων και να συμπεριλάβετε στο Νομοσχέδιο προτάσεις που θα εξασφαλίζουν την Βιωσιμότητα των Συναδέλφων μας και όχι των αφανισμό τους , οι προτάσεις της Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α που θα σας διαβάσω θεωρώ ότι είναι τεκμηριωμένες και καλύπτουν όλα τα Φ.Δ.Χ όλων των κατηγοριών.
2) ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Α) Αφού καταγραφεί η ιστορική πραγματικότητα εμείς προτείνουμε ότι στο παρόν Νομοσχέδιο πρέπει να μπουν ρυθμίσεις ,που αφορούν υπάρχοντα προβλήματα από την εμπειρία της αγοράς και να δοθούν λειτουργικές λύσεις. Γι αυτό προτείνουμε:
(α) Ενοποίηση του κλάδου Φ.Δ.Χ. που προέρχονται από τους Ν.1073/80 και Ν.Δ. 531/70 σε μία κατηγορία που αφορά συνολικά την αστική ,νομαρχιακή και μικρού τοννάζ εμπορευματική μεταφορά που θα έχει :
(α1) Ανώτατο όριο τοννάζ τους 10 τόννους μικτοβαρές όπως ισχύει σήμερα για τα Φ.Δ.Χ του Ν.Δ.531/70.
(α2) Ακτίνα κυκλοφορίας την ήδη υπάρχουσα και στην ελεύθερη διακίνηση της οικοσκευής σε όλη την Ελλάδα να προστεθεί και η μεταφορά εμπορευμάτων «αγκαζέ» από την έδρα του με άφορτη επιστροφή, καθώς ο πελάτης ανάλογα την ποσότητα και την αξία των εμπορευμάτων του για λόγους ασφαλείας επιλέγει αυτού του είδους τη μεταφορά.
(α3) Τα Φ.Δ.Χ της ενοποιημένης κατηγορίας να εκτελούν όλες τις ειδικού τύπου μεταφορές που έχουν διαμορφωθεί π.χ. ψυγεία, γερανοφόρα, υδροφόρα ,βυτιοφόρα καυσίμων, λυμάτων κ,λ,π, και να μην δημιουργηθεί κατηγορία «ειδικών μεταφορών πετρελαιοειδών προιόντων για την εκτέλεση Νομαρχιακών μεταφορών μικτού βάρους μέχρι 8.000 κιλά.
Β. Στην συνέχεια να αναφέρεται η πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει μεταφορικές εταιρείες με βάση την ελληνική εμπειρία στις κατηγορίες :
α. Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές οι οποίες διενεργούνται με Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα μικτού βάρους πάνω από 15.001 κιλά και όχι πάνω από 8.001 κιλά.
β. Εθνικές εμπορευματικές μεταφορές οι οποίες διενεργούνται με Φ.Δ.Χ αυτοκίνητα μικτού βάρους πάνω από 15.001 κιλά και όχι πάνω από 8.001 κιλά.
Το ίδιο προτείνουμε και για τις ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών (δ) ενώ συμφωνούμε με τα προτεινόμενα για τις (γ) νομαρχιακές μεταφορές.
Γ. Στο άρθρο 3 παρ. 4 η προθεσμία μετατροπής ή συγχώνευσης των υπαρχουσών μεταφορικών επιχειρήσεων και εταιρειών θα πρέπει από δύο (2) να πάει σε πέντε (5) χρόνια από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Δ. Στο άρθρο 3. προτείνουμε να μπει τροπολογία που να προβλέπει μείωση 15% ποσοστού επί των ακαθάριστων εσόδων χωρίς παραστατικά που αφορούν απρόβλεπτα έξοδα που υπάρχουν κατά την διενέργεια μιας μεταφοράς
Ε. Στο άρθρο 4 παρ. 2 προτείνουμε . Για τα Νομαρχιακά φορτηγά Δ.Χ. αυτοκίνητα η εφ άπαξ εισφορά υπέρ του Δημοσίου να είναι
α. 18.000 ευρώ για τον πρώτο τόννο όπως το έχουμε αιτιολογήσει στο αρχικό μας υπόμνημα (ΚΕΦ. 2ον ,3α +α1,σελ.3)
β. 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τόννο και μέχρι 9 τόννους , όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου. Με την ίδια αξία πρέπει να γίνει και η αποτίμηση των αδειών του Ν. 1073/80 σε περίπτωση μετατροπής τους σε μεταφορικές εταιρείες.
Ζ. Στο άρθρο 6 προτείνουμε να διευκρινιστεί ότι στην Επιτροπή Οδικών Μεταφορών ,θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών που έχουν πλειοψηφία μελών ανά την Ελλάδα π.χ ( Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α ) 13,500 Φ.Δ.Χ.
ΣΤ. Στο άρθρο 13 να προστεθεί ότι « και η μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας προς τα συμβαλλόμενα μέρη ( άλλους μεταφορείς –συνεργάτες κ.λ.π. ) συνεπάγεται την στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα για χρονικό διάστημα………
Σημειώσεις:
Α)Στο άρθρο 5 προτείνουμε να μπεί η εξής τροπολογία αντίστοιχη με την διάταξη του ν. 1959/91 άρθρο 10 παρ. 2 .
« Άδειες Φ.Δ.Χ. που αφαιρέθηκαν ή ανακλήθηκαν από τρίτους καλής πίστεως αγοραστές λόγω ελλείψεως των νομίμων προϋποθέσεων απογραφής εξ αιτίας παράβασης καθήκοντος κρατικών υπαλλήλων , αναστέλλεται η ανάκληση τους μέχρι τελεσιδικίας και παραμένουν αμεταβίβαστες προς τρίτους .
Στους δικαιωμένους δικαστικά καλόπιστους τρίτους ,χορηγείται νέα άδεια κυκλοφορίας αντίστοιχη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της κατηγορίας που είχαν αγοράσει ».
Β) Να συμπληρωθεί στο Άρθρο 5 , εφεξής να απαγορεύονται οι περεταίρω απογραφές και αντικαταστάσεις τρίτροχων Δ.Χ
Με εκτίμηση, Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Καπετάνιος Γεώργιος Παπούλιας
#17 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΑΜΑΝΤΑΚΗΣ Στις 29 Απρίλιος, 2010 @ 18:14
Θα ηθελα να πω στον συναδελφο Σκληβα και οχι μονο, πως δεν ειναι μονο οι εταιριες logistics οι διαμεταφορεις και πρακτορες που ανεβαζουνε το μεταφορικο κοστος και την πληρωνουμε εμεις, ταυτοχρονα μας σκαβουν και τον λακκο με της εισηγησεις που κανουνε για δηθεν παραληψεις κλπ.
Ωστοσο αυτους μπορω να τους καταλαβω γιατι το κανουν,δεν μπορω ομως να χωνεψο το ξεπουλημα ωρισμενον που αντιπροσωπευουν δηθεν τον κλαδο και ομως ενεργουν μονο για δικο τους ωφελος(με της εταιριες που εχουν ηδη συστηση).
Εχουν βαλει το τυρι στην φακα(αξια αδειας για 2 χρονια και μετα τι?)και περιμενουν τα θυματα να μην αντιδρασουν και να περαση αυτο το νσ ως εχει,ετσι τους συμφερει,τα δικα τους συμφεροντα κοιτανε και οχι του Αυτοκινητιστη.
Οι κυριοι αυτη εχουν ηδη το καλυτερο κομματι της μεταφορας αλλα δεν χορταινουν εαν δεν το παρουν ολο, γιαυτο αλλωστε και το αρθρο για της εταιριες κομμενο και ραμμενο στα μετρα τους.
Το ιδιο ισχυει και για της κατηγοριες μεταφορων και αυτο το αρθρο σαν κουστουμι στα μετρα τους ειναι
Ας δουμε τη θα παει για να ψηφιστει τελικα και κατα ποσο θα περασουνε τα δικα τους και επανερχομαστε.
με φιλικους χαιρετισμους
ενας (φορτηγατζης)
#18 Σχόλιο Από Αντώνιος Δανδουλάκης Στις 30 Απρίλιος, 2010 @ 07:21
Μήπως είναι ευκαιρία να προσαρμοστούμε στην κοινοτική οδηγία που προβλέπει την απελευθέρωση ενοικίασης μικρών φορτηγών από εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων. Έχετε σκεφτεί πόσες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαθέτουν ιδιόκτητα μικρά φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούν μόνο 2 έως 5 φορές τον μηνά γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να νοικιάσουν αυξάνοντας το κόστος λειτουργιάς τους?
Πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια αποτελούμε εξαίρεση έως πότε???
#19 Σχόλιο Από ΟΦΑΕ Στις 30 Απρίλιος, 2010 @ 10:34
Αριθ. Πρωτ.: Α7/0846 Αθήνα, 29.04.2010
Προς:
Υπουργείο Υποδομών,
Μεταφορών και Δικτύων
– Υπουργό, κ. Δημήτρη Ρέππα
– Υφυπουργό, κ. Νίκο Σηφουνάκη
– Γενικό Γραμματέα, κ. Θεοχάρη Τσιόκα
– Γενικό Δ/ντή Μεταφορών, κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλο
– Δ/ντή Εμπορευματικών Μεταφορών, κ. Τριαντάφυλλο Παπατριανταφύλλου
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Φ.Α.Ε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»
Η Ο.Φ.Α.Ε. έχοντας επίγνωση :
– Της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας του μεταφορικού έργου στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας,
-Τις γεωγραφικές ιδιομορφίες της χώρας μας και την τεράστια συμβολή του μεταφορικού έργου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και ταυτόχρονα
-Τους κινδύνους που απειλούν τη θέση των ελλήνων μεταφορέων αλλά και των ελλήνων παραγωγών και γενικότερα των αποδεκτών των μεταφορικών υπηρεσιών
εκτιμά ότι η οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει :
– Να διασφαλίζει τη θέση του έλληνα μεταφορέα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους,
– Να διασφαλίζει τη νομιμότητα των μεταφορών με αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς
– Να προστατεύει τον έλληνα μεταφορέα από τον κίνδυνο υποβάθμισης του βιοτικού του επιπέδου, ο οποίος στις συνθήκες της σημερινής διεθνούς κρίσης αποτελεί σοβαρή απειλή για την ίδια την επιβίωσή του.
Οι επισημάνσεις που ακολουθούν είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της επαγγελματικής αυτοτέλειας του κλάδου των αυτοκινητιστών.
Με δεδομένα τα παραπάνω έχουμε τις ακόλουθες θέσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων :
1) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ :
Η Ο.Φ.Α.Ε. τάσσεται υπέρ της ενοποίησης δραστηριοτήτων των διεθνών και εθνικών, καθώς και όλων των ειδικών μεταφορών, των βυτίων πετρελαιοειδών προϊόντων, με δυνατότητα μετατροπής φορτηγών αυτοκινήτων σε βυτιοφόρων.
Κατά συνέπεια τασσόμαστε υπέρ της πρόβλεψης ενιαίας άδειας για εκτέλεση διεθνών και εθνικών μεταφορών καθώς και βυτίων, μεταφοράς πετρελαιοειδών και θερμής ασφάλτου με δυνατότητα μετατροπής και ύπαρξης χωριστής άδειας μόνο για την εκτέλεση νομαρχιακών μεταφορών.
Σε διαφορετική περίπτωση θέση μας να παραμείνει η διάκριση των αδειών σε εθνικές και διεθνείς μεταφορές ως έχουν μέχρι σήμερα.
2) ΠΕΔΙΟ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ενόψει της αλλαγής των διοικητικών δομών της χώρας με τον Καλλικράτη δημιουργείται ο κίνδυνος απόλυτης ταύτισης των μέχρι τώρα νομαρχιακών αδειών.
Αν αυτές αυτοδικαίως επεκταθούν σε περιφερειακές, πολύ δε περισσότερο αν με αναλογική εφαρμογή της δυνατότητας διενέργειας μεταφορών σε όμορους νομούς, αυτή καταστεί δυνατή σε όμορες περιφέρειες :
α) Αφενός θα υπάρξουν περιφερειακές άδειες οι οποίες θα είναι δυνατόν να επιτρέπουν την εκτέλεση εμπορευματικών μεταφορών στη μισή Ελλάδα, θα έχουν δηλαδή ουσιαστικά το χαρακτήρα εθνικής άδειας και
β) Αφετέρου θα υπάρχουν διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες ομόρων και θα δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των ανά την χώρα περιφερειακών αδειών.
Για το λόγο αυτό θέση μας είναι, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση, τα εδαφικά όρια της άδειας εκτέλεσης νομαρχιακών μεταφορών να παραμείνουν στα όρια των σημερινών νομών και μόνο.
3) ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ.
Με δεδομένη την τρομερή δυσαναλογία των Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σε σχέση με τα Φ.Δ.Χ. (οι πληροφορίες μας αναφέρουν ως ανεπίσημα στοιχεία την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου διακοσίων πενήντα χιλιάδων περίπου αδειών φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως σε σχέση με τριάντα έξι χιλιάδες διακόσιες περίπου άδειες οχημάτων φορτηγών δημοσίας χρήσεως) αν και με τη θέσπιση του Ν. 383/1976 υπήρχαν μόνο 22.000 άδειες Φ.Δ.Χ., θεωρούμε αναγκαία τη θέσπιση όρων ελέγχου ισχύος των αδειών Φ.Ι.Χ., του περιορισμού των δραστηριοτήτων τους στα όρια του περιεχομένου και της χρονικής ισχύος, της αιτίας για την οποία δόθηκαν οι σχετικές άδειες προς αποφυγή του κινδύνου υποκατάστασης των δημοσίων μεταφορών με φορτηγά ιδιωτικής χρήσεως, της υπέρβασης του σκοπού της άδειάς του με τις επιτελούμενες δραστηριότητές τους και την καταστρατήγηση των διατάξεων για τις μεταφορές ιδιωτικής χρήσης σε βάρος των αυτοκινητιστών.
Η περιστολή του τεράστιου στόλου των Φ.Ι.Χ. επιβάλλεται και από κυκλοφοριακούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αφού είναι προφανής η δυσαναλογία της επιβάρυνσης των οδοστρωμάτων και της ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε σχέση με το (ιδιωτικό) όφελος που παρέχουν.
Είναι ακόμη αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι μεταφορικές δραστηριότητες από παρεμφερείς επιχειρήσεις π.χ. courrier καθώς επίσης και η θέσπιση όρων για τη διασφάλιση της τήρησης των απαιτούμενων όρων υγιεινής για τη μεταφορά προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικά για όσα διακρίνονται από υψηλή ευπάθεια π.χ. πλάσμα, αίμα κλπ.
4) ΜΟΡΦΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Η μεταφορική δραστηριότητα να μπορεί να ασκείται από τις εταιρείες όλων των ειδών που προβλέπονται στον εμπορικό νόμο, μονοπρόσωπες ΕΠΕ, μετοχικές (εισφορά Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτου κατά κυριότητα), μη μετοχικές (εισφορά αυτοκινήτου κατά χρήση ή μίσθωση).
Να αποσαφηνιστεί ότι οι υπάρχουσες κατά την ψήφιση του νόμου Ιδιότυπες Μεταφορικές Εταιρείες μπορούν να εξακολουθούν τη λειτουργία τους μέχρι μια πενταετία.
Ζητάμε τη ρητή διασφάλιση της δυνατότητας μεταβίβασης των αδειών που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.
Επίσης ζητάμε η σύσταση και συγχώνευση μεταφορικών επιχειρήσεων και μόνο μετοχικών να απαλλάσσεται από φόρους δικαιώματα υπέρ του δημοσίου ή υπέρ τρίτων.
5) ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Να θεσπιστεί κρατική επιδότηση αντικατάστασης παλαιών φορτηγών με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, είτε όταν η αντικατάσταση των παλαιών θα γίνει υποχρεωτική, είτε όταν γίνεται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» για την οποία αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες η ελάφρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η εντατική κυκλοφορία και χρήση των φορτηγών αυτοκινήτων στο εθνικό οδικό δίκτυο.
6) ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Να επαναθεσπιστεί η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εξόδων χωρίς παραστατικά σε ύψος τουλάχιστον 15% επί των εσόδων καθώς επίσης και τα ποσά τα οποία καταβάλλονται λόγω επιβολής «ποινών» κατά τη διενέργεια μεταφορών στο εξωτερικό με δεδομένη την ανομοιομορφία των εθνικών νομοθεσιών, την άγνοια των νομικών ιδιομορφιών που ισχύουν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και γενικότερα την εθνική νομοθεσία κάθε άλλης χώρας εκ μέρους αυτοκινητιστών και οδηγών και την μοιραία διάπραξη παραβάσεων των οποίων η πληρωμή είναι κατά κανόνα υποχρεωτική λόγω και των πρόσθετων δυσχερειών (αποστάσεις, γλώσσα, επικοινωνία, έξοδα) για την άσκηση προσφυγών και γενικά δικαστικών αντιρρήσεων κατά των παραπάνω προστίμων.
7) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ
Να θεσπιστεί απαγόρευση εκμίσθωσης των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος μεταφορέα καθώς επίσης και έκδοσης άδειας σε άλλη χώρα της Ε.Ε. από κάτοχου ελληνικού πιστοποιητικού, διότι οι δυνατότητες αυτές ανοίγουν το δρόμο στη διολίσθηση της κατοχής των αδειών σε πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του επαγγελματία οδηγού αλλά ούτε και τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε., Κανονισμός αριθ. 1071/2009 της 21ης Οκτωβρίου 2009, άρθρο 3 φερεγγυότητα, ποινικό μητρώο, κ.λπ.
8) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Η αναπροσαρμογή των ποσών της παραγράφου 2 άρθρου 4 που απαιτείται να καταβάλλονται υπέρ του δημοσίου ως ειδική εισφορά για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών δημοσίας χρήσεως να γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη των φορέων που εκπροσωπούν τους κλάδους Ο.Φ.Α.Ε. και Π.Σ.Χ.Ε. Μ. ανά 5ετία εκτός και αν κριθεί αναγκαίο νωρίτερα του προσδιορισμένου χρόνου.
Επίσης πρέπει να θεσπιστεί ρητά η συμμετοχή εκπροσώπου της Ο.Φ.Α.Ε στην επιτροπή οδικών μεταφορών και στην εκτιμητική επιτροπή των άρθρων 6 και 7 αντίστοιχα. Να θεσπιστεί πόρος υπέρ της ΟΦΑΕ για την αποζημίωση συμμετοχής των εκπροσώπων της στα όργανα αυτά με σχετική τροποποίηση του άρθρου 12 (Κωδικός Οδικής Ασφάλειας).
9) ΑΔΕΙΑ 1 + 3
Κάθε άδεια που παραχωρείται για ένα αυτοκίνητο να συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα χρήσεως μέχρι τριών ρυμουλκούμενων, πράγμα το οποίο καθιστά επιβεβλημένη την ύπαρξη ευχέρειας φορτώσεων περισσότερου τοννάζ και περισσότερης ευελιξίας μεταφορικού έργου.
10) ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
Να διατηρηθεί η ισχύουσα σήμερα ρύθμιση που επιτρέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης άδειας και μετοχών σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου από τους κληρονόμους του (άρθρο 10).
11) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟΥ
Η ελεύθερη διαμόρφωση του κομίστρου μετά από συμφωνία του φορτωτή και του μεταφορέα παραδίδει άνευ όρων τον μεταφορικό κλάδο των αυτοκινητιστών στο πέλαγος της αγοράς κάτω από τις χειρότερες δυνατές διεθνείς οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και με έντονο το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από φορτηγά αυτοκίνητα τρίτων χωρών του πρώην Ανατολικού μπλόκ και με δεδομένη την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών κλπ είναι αναγκαία η θέσπιση ελαχίστου ορίου κομίστρου η οποία να λαμβάνει υπόψη ως αντικειμενικά κριτήρια τη χιλιομετρική απόσταση, τον τρόπο μεταφοράς, τα πρόσθετα έξοδα, το χρόνο απαιτούμενης εκτέλεσης μεταφοράς, τα έξοδα απόσβεσης και καυσίμων, τις αποδοχές των οδηγών κλπ (κόστος μεταφοράς) και η οποία να καθορίζεται με υπουργική απόφαση μετά από σύμφωνη γνώμη της Ο.Φ.Α.Ε και του Π.Σ.Χ.Ε.Μ.
12) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης για την κάλυψη των κινδύνων που ανακύπτουν κατά την άσκηση του μεταφορικού έργου με κρατική παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή της ανάληψης των σχετικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα και να αποφευχθεί το προηγούμενο με την ασφάλιση των μεταφορών TIR που μετά την παύση λειτουργίας της GENERAL UNION υπήρξε άρνηση από όλες τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν τις σχετικές δραστηριότητες και δημιουργία εγγυητικού κεφαλαίου για την κάλυψη των σχετικών κινδύνων σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Δραστική παρέμβαση για τη μείωση σε λογικά επίπεδα του ασφαλίστρου, το οποίο στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ πενταπλασίου και δεκαπλασίου των αντιστοίχων ποσών που καταβάλλονται για τις μεταφορές στις ισχυρά οικονομικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να εξετασθεί το ενδεχόμενο σύστασης κρατικής ασφαλιστικής εταιρίας, η οποία να αναλάβει με κοινωνικά κριτήρια τη σύναψη των σχετικών ασφαλίσεων.
13) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ Φ.Δ.Χ.
Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. θα χορηγούνται αποκλειστικά για φορτηγά των οποίων η παλαιότητα δεν υπερβαίνει την τριετία από το έτος κατασκευής.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Απόστολος Κενανίδης Ιωάννης Γεωργάκας
Κοινοποίηση:
Σωματεία μέλη της Ο.Φ.Α.Ε.
#20 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Γιαννάκης – Limitless ΕΠΕ Στις 30 Απρίλιος, 2010 @ 15:37
Παρατηρούμε μία σημαντικότατη έλλειψη στο νομοσχέδιο που αφορά κυρίως επιχειρήσεις που μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους με Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης (ΦΙΧ) αλλά και τους μεταφορείς ή και τις μεταφορικές εταιρείες (οχήματα ΦΔΧ).
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ επιτρέπεται η ενοικίαση φορτηγών από εταιρείες ενοικίασης οχημάτων (Rent a Car/Van/Truck), το οποίο δημιουργεί τα εξής οφέλη:
Α) Αύξηση παραγωγικότητας
Β) Ευελιξία
Γ) Μείωση κόστους που συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Δ) Περιβαλλοντολογικά οφέλη.
Ε) Οφέλη για την οδική ασφάλεια.
Ας δούμε μερικά πρακτικά παραδείγματα:
• Μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας με έντονα εποχικό αντικείμενο εργασιών π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ναυτιλιακές εταιρείες κλπ) καθώς και οι προμηθευτές τους (τρόφιμα, καθαριστικά, υπηρεσίες καθαρισμού κλπ), θα μπορούσαν κατά τις περιόδους αιχμής να νοικιάζουν επιπλέον φορτηγά οχήματα. Αυτό θα τις καθιστούσε παραγωγικότερες, πιο ευέλικτες επηρεάζοντας άμεσα την ανταγωνιστικότητα των τελικών προϊόντων.
• Σε περίπτωση που ένα όχημα κάποιου μεταφορέα ή κάποιας μεταφορικής εταιρείας πάθει κάποια βλάβη, θα μπορούσαν να νοικιάσουν προσωρινά ένα αντίστοιχο. Κατ ‘ αυτό τον τρόπο δεν επηρεάζεται η παραγωγικότητα της επιχείρησης και δεν θα υπάρξει απόλυα εσόδων κατά τον χρόνο που απαιτείτε για την επισκευή.
• ‘Όσοι δικαιούνται την χρήση ΦΙΧ και ΦΔΧ θα μπορούσαν να τα προμηθεύονται με συμβάσεις μακροχρόνιας ενοικίασης. Οι συμβάσεις αυτές έχουν σαφή πλεονεκτήματα κυρίως λόγο των υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνον δηλαδή την ασφάλιση και συντήρηση του οχήματος, την παροχή άλλου προσωρινού οχήματος σε περιπτώσεις ακινητοποίησης του μακροχρόνια ενοικιαζόμενου, την τακτική αντικατάσταση των οχημάτων με καινούργια (το πολύ κάθε 5 έτη) κ.α. Κατ ‘ αυτό τον τρόπο θα υπήρχαν τόσο οικονομικά οφέλη (ανταγωνιστικότητα) λόγο των οικονομιών κλίμακας που πετυχαίνουν οι εταιρείες ενοικίασης διαχειριζόμενες χιλιάδες οχήματα, όσο και αύξηση της παραγωγικότητας λόγο της ελαχιστοποίησης της ανάγκης ενασχόλησης με την λειτουργία και διαχείριση των οχημάτων. Είναι δηλαδή μία μέθοδος “Outsourcing”.
Επίσης με δεδομένο ότι τα φορτηγά που είναι σήμερα σε κυκλοφορία στη χώρα μας έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη και πλέον, θα προκύψουν πολύ μεγάλα περιβαλλοντολογικά οφέλη και οφέλη για την οδική ασφάλεια αφού τα ενοικιαζόμενα οχήματα είναι το πολύ 5 ετών κατά συνέπια ενσωματώνουν νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και τεχνολογίες ασφαλείας.
Τέλος, όλα τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή για της ανάγκες του δημόσιου και των ΔΕΚΟ αλλά και για τους αγρότες.
#21 Σχόλιο Από ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Στις 30 Απρίλιος, 2010 @ 18:16
» ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΕΛΕΓΧΟΥ (CONTROL) Μεταφορικών Εταιρειών
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ των Μεταφορών ,
Αξιότιμοι κύριοι Νομοθέτες & Λοιποί Σύμβουλοι ,Συνεργάτες ,Επιτροπές του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών
Κάτι που σας διαφεύγει είναι η σύσταση Επιτροπής – Ελέγχου (CONTROL) Mεταφορικών Εταιρειών .
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ : ITAΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΒΕΛΓΙΟ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ , ΚΥΠΡΟΣ κτλ .
Συγκεκριμένα , κάθε Νομαρχία πρέπει να συστήσει αρμόδιες επιτροπές Ελέγχου , oι οποίες θα ειδοποιούν εγγράφως με επιστολή την κάθε μεταφορική στην έδρα τους , και θα τις ελέγχει για κάθε εξάμηνο , Α & Β Δηλ 2 φορές τον χρόνο για :
1) αν ο χώρος στον οποίο εδρεύει η εταιρεία , υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο ( Γραφείο ) .
2) Την οικονομική επιφάνεια του κάθε αυτοκινητιστή , δηλ. αν είναι κάτοχος ατομικού λογαριασμού βιβλιαρίου για τα ποσά : 9.000 ευρώ για το πρώτο όχημα αυξανόμενο κατα το ποσό των 5.000 για κάθε επιπλέον όχημα .
Τα ποσά αυτά θα πρέπει να υπάρχουν και να αποδεικνύονται σε ατομικό λογαριασμό , να προκύπτει ο μέσος όρος των καταθεσέων για όλη την διάρκεια της » ζωής » μιας μεταφορικής ,και όχι με μια βεβαίωση ημέρας .
3) Έλεγχος ωραριών και ταχογράφων για ωράρια και με την αντίστοιχη επιβολή των προστίμων όπως προβλέπει ο ελληνικός κ.ο.κ , για όλο το εξάμηνο αναδρομικά . Γνωρίζεται ότι στην Ελλάδα οι μεταφορικές αρκούνται μόνο σε ελέγχο ταχογράφων , ΜΟΝΟ στην περίπτωση που τους σταματήσουν για έλεγχο στο δρόμο ? και ζητάνε ταχογράφους μόνο 15 ημερών ? Δηλαδή κύριε Υπουργέ πρίν από το διάστημα των 15 Ημερών δεν υπήρχαν εν δυνάμει παραβάσεις ? Είναι κάποιο είδος «Ωραριακής Ασυλίας» , η οποία πρέπει να καταργηθεί , όπως καταργήθηκε και η φορολογική ασυλία ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ με την καταχύρωση ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ για ολα τα Δ.Χ .
Ο ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΩΡΑΡΙΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ , θα μειώσει σημαντικό αριθμό ατυχημάτων με βαρέα οχήματα , αφού μόνο έτσι θα τηρείται ο νόμος όπως προβλέπεται και αναγράφεται στις διατάξεις , αλλά και οι απασχολούμενοι έμμισθοι οδηγοί των ΔΧ , ΔΕΝ θα υποχρεώνονται σε εξωντοτικά ωράρια , βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους αλλά και όλων των διερχόμενων οχημάτων και πολιτών .
4. Έλεγχος καταλληλότητας επάρκειας οδικού μεταφορέα ( ΠΕΙ ) .
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν είναι κάτοχος ΠΕΙ , θα πρέπει
να υπάρχει μισθωτήριο ενοικίασης του Πιστοποιητικού Οδικού Μεταφορέα με σφραγίδα της κατα τόπου Εφορίας και πολύ φυσικά , το πρόσωπο το οποίο ενοικιάζει την άδεια , θα πρέπει να έχει συμβόλαιο πρόσληψης και ανάλογη ασφαλιστική εισφορά στο ΙΚΑ .
5. Βεβαίωση Ιατρικού & Ψυχομετρικού Ελέγχου όλων των απασχολούμενων οδηγών στην επιχείρηση .
6. Βεβαίωση μη οφειλών στο Δημόσιο Δηλ . ΦΠΑ , ΟΑΕΕ , ΙΚΑ ώστε να φανούν οι σωστοί και συνεπείς επιχειρηματίες
7. Βεβαιώση συμβολαίου στάθμευσης των Φορτηγών .
8. ΠΛΑΦΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΛΙΣΤΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ : Εδώ κύριε Υπουργέ και αγαπητοί Νομοθέτες σύμβουλοι είναι το κλειδί για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το ΦΠΑ , με αυξημένα τιμολόγια πετρελαίων από το περίσσευμα του ΦΠΑ των Βενζινάδικων , με αποτέλεσμα την μείωση της εισφοράς του ΦΠΑ του εκάστοτε επαγγελματία( Για οσους δηλαδή εφαρμόζουν αυτή την μέθοδο ) .
Η Βουλγαρία αναγνωρίζει ως ανώτατο όριο 40% κατανάλωσης καυσίμων .
Το Ελληνικό κράτος τι έχει νομοθετήσει επ αυτού αξιοτιμοι κύριοι ???
Οι ΦΟΡΤΩΤΙΚΕΣ πρέπει να συμβαδιζουν με τις ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ .
9. Τιμολόγιο αγοράς Αδείας Δ.Χ
Αυτά ήταν τα βασικότερα μέτρα που ζητάν οι αρμόδιες επιτροπές στην Ευρώπη . Δεν είναι δύσκολο Κύριε Υπουργέ των Μεταφορών , να επικοινώσετε με τους ομολόγους εις την Αλλοδαπή ( Ευρωπαϊκή Κοινότητα ) και να σας ενημερώσουν για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν τις μεταφορικές εταιρείες .
Όλα τα παραπάνω πρέπει να ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ επιτέλους σε αυτή την Χώρα που θέλει να αποκαλείται μέλος της Ε.Ε . Τα μέτρα αυτά προστατεύουν πρώτα από όλα τον πολίτη , και μετά τον δίκαιο ανταγωνισμό ( fair play ) μεταξώ των εν λόγω μεταφορικών .
Για τις Ελλείψεις και παραβάσεις των παραπάνω , θα πρέπει να επιβάλλονται αδιακρίτως χρηματικά πρόστιμα και στις νέες εταιρείες που θα αποκτήσουν ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΧ από το Υπουργείο σας ,αλλά και όλοι οι παλαιοί κάτοχοι αδειών Δ.Χ .
Νομοθετήστε κύριε υπουργέ με στόχο την αύξηση των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο-Κοινονικό Συμφέρον . Τα μέτρα αυτά θα φέρουν αρκετά χρήματα στα κρατικά ταμεία και δεν είναι καθόλου άγνωστα στην Ε.Ε.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Γ
ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΠΑΡΙ ΙΤΑΛΙΑΣ (Ι)
ΜΕΛΟΣ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜEΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (GR)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (GR)
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (CY)
EMΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΠΛΑΓΟΕΒΓΡΑΝΤ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (ΒG)
#22 Σχόλιο Από ΓΚΙΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Στις 1 Μάιος, 2010 @ 13:44
Κύριοι,
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που σωστά έχετε αναρτήσει στο διδίκτυο,βλέπω όλα τα θετικά και αρνητικά που αναφέρονται σε αυτό και αφορούν το επάγγελμά μου. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που θέλω να αντιπαραθέσω την ταπεινή μου άποψη.
Το νομοσχέδιο καθώς και οι δηλώσεις του υπουργού δεν αναφέρουν τι θα ισχύσει για τα Ι.Χ.Φ. Εχθρός του επαγγέλματος εκτός απο τα βουλγάρικα και τούρκικα φορτηγά είναι η μάστιγα που λέγεται Φ.Ι.Χ.
Να αναφέρω τις μάντρες οικοδομών;Tα χωματουργικά; Tις οδικές βοήθειες;Τα εμπορικά με δικαίωμα μεταφοράς παντός αγαθού;Τα courier Φ.Ι.Χ που κινούνται χωρίς δελτίο αποστολής; ή ακόμα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων; Ο καθένας κάνει μία εταιρία φάντασμα έχει δυο ή τρία φορτηγά Ι.Χ.σαράντα τόνων και λυμαίνεται την αγορά είτε μεταφέροντας αδρανή φορτία είτε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας του.Επίσης δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ διότι δεν τηρεί προδιαγραφές ως εταιρία (βλέπε Ανατολική και Δυτική Αττικη).Ο καθε επαγγελματίας ή επιτηδευματίας μεχρι και ο περιπτεράς της γειτονιάς έχει ένα Φ.Ι.Χ και κάνει μετακομίσεις λυμαινόμενος το έργο των νομαρχιακών αυτοκινήτων. Οι μεγάλες εταιρίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων ενοικιάζοντας ένα mini bus και βγάζοντας τα καθίσματα, τα μεταμορφώνουν σε μικρά φορτηγά. Με αυτό τον τρόπο κάνουν τις μεταφορές τους όλες οι διαφημιστικές, κινηματογραφικές και άλλες εταιρίες που διακινούν μικροδέματα κατακλέβοντας το έργο των νομαρχιακών Δ.Χ. Ποιός ελέγχει τους οδηγούς των Φ.Ι.Χ. για το ωράριο εργασίας και το ασφαλιστικό; Το 90% είναι αλλοδαποί και χωρίς το στοιχειώδες δίπλωμα οδήγησης (ουκρανικά διπλώματα).Υπάλληλος μετά από κάποιες ώρες στο εργοστάσιο π.χ. ως ξυλουργός κάνει και τις διανομές του εργοστασίου με το Ι.Χ.Φ επειδή έτυχε να έχει δίπλωμα Γ΄κατηγορίας. Ποιό ωράριο;
Σε όλα τα παραπάνω που ανέφερα πού είναι τα ΣΔΟΕ; Πού είναι η αστυνομία; Πόσα κερδίζει το κράτος όταν η άδεια του Ι.Χ.Φ κοστίζει 2 παράβολα τω 1000€;
Στα Δ.Χ.Φ θέλετε να εισπράτετε τους νόμιμους φόρους ,τον Φ.Π.Α. καισωστά πράτετε.Για τα συγκεκριμένα ΙΧ.Φ που είναι το ώφελος του κράτους;
Από την στιγμή που ζητάτε να είμαστε ανταγωνιστικοί τί κάνετε με το πετρέλαιο κίνησης που είναι στα ύψη; Μήπως πρέπει να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο χωρίς δασμούς; Με τι χρήματα θα αλλάξουμε το στόλο των αυτοκινήτων μας όταν το νέο νομοσχέδιο αναφέρεται σε ΕURO 5 κινητήρες, όταν δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την επιβίωση των οικογενειών μας; Πού είναι η αστυνόμευση για τα υπέρβαρα με κινούμενες πλάστιγκες όπως έχει όλη η Ευρώπη; Εαν καταφέρεται να νοικοκυρεύσετε όλα τα παραπάνω τότε το έργο μας θα διπλασιαστει,θα μπορούμε να έχουμε υγειής εταιρίες και καθαρά ανταγωνιστικές. Παρακαλώ για τις απαντήσεις των παραπάνω ερωτημάτων μην με παραπέμπσετε στο σωματείο μου.Το σωματείο δεν είναι αστυνομικό τμήμα ούτε εγώ και οι συνάδελφοί μου κουκουλοφόροι καταδότες να καταδίδουμε τα ευτράπελα. Δεν περιμένω απάντηση, περιμένω πράξεις που αφορούν εμένα τον κλάδο μου και τον Έλληνα φορολογούμενο.
Με εκτίμηση.
Λευτέρης Γκιώνης
LIGHT-TRANS ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ
#23 Σχόλιο Από ΜΑΚΡΥΒΕΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Στις 2 Μάιος, 2010 @ 05:11
Στο Νομοσχέδιο για τις μεταφορές, που δώσατε για δημόσια διαβούλευση δεν διακρίνω στοιχεία απελευθέρωσης των μεταφορών. Η διατύπωση του μου δίνει την εντύπωση ότι δήθεν απελευθερώνουμαι τις μεταφορές βάση των πιέσεων της Ε.Ε, αλλά συνεχίζομαι να διατηρούμαι τα σημερινά κεκτημένα για να αποφύγουμε τυχόν συγκρούσεις. Δεν κατανοώ την απελευθέρωση των μεταφορών α)με γεωγραφικούς περιορισμούς για αυτοκίνητα μέχρι 8.000 kgs και β) το κόστος απόκτησης νέας άδειας για Φ.Δ.Χ να ανέρχεται περίπου στο ύψος που πωλούνται σήμερα. Επίσης δεν διευκρινίζεται α)αν οι κάτοχοι Ι.Χ βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων (πρατηριούχοι-έμποροι καυσίμων)θα μπορούν πλέον να φορτώνουν από τις εγκαταστάσεις των Διϋλιστηρίων και των Εταιρειών Εμπορίας και β) αν θα μπορούν να μεταφέρουν, εφ’ όσον πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, όλους τους τύπους των καυσίμων και όχι περιοριστικά μόνον πετρέλαιο θέρμανσης. Αν δεν αλλάξουν όλα τα παραπάνω, τότε δεν μιλάμε για απελευθέρωση των μεταφορών.
#24 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΕΚΑ Στις 2 Μάιος, 2010 @ 15:33
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Για μια ακόμη φορά μιλάτε για απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και το μόνο που κάνετε με το παρόν σχέδιο νόμου, είνα να κρατάτε το επάγγελμα του μεταφορέα ερμητικά κλειστό.
Μήπως για μια φορά ακόμη οι συνδικαλιστές του κλάδου, που αποτελεί μόνο το 0,2% της χώρας, ενδιαφερόμενοι μόνο για τα συντεχνιακά τους συμφέροντα, σ΄αυτή την τραγική για τη χώρα μας ώρα, επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους αγνοώντας το συμφέρον της χώρας και των λοιπών 10.0000.000 Ελλήνων.
1Κόστος αδείας
Ποιός εχέφρων μπορεί να διανοηθεί ότι με τόσο υψηλό κόστος αδείας συν την αξία του αυτοκινήτου, είναι δυνατή η πρόσβαση στο επάγγελμε του μεταφορέα κα μάλιστα με προθέσεις και δυνατότητα ανταγωνισμού και μειώσεως του κομίστρου?
Κι αν δεχθούμε οτι κίνητρο είναι να εισπράξει χρήματα το κράτος, δυστυχώς σας παραπλάνησαν, διότι ουδείς νέος μεταφορέας μπορεί να διαθέσει αυτό το ποσόν, όταν μάλιστα μπορεί να αγοράσει μια ήδη υπαρχουσα άδεια στην τιμή των 45.000 euro για τα κοινού φόρτου και 100.000 euro για τα βυτία, που είναι και η σημερινή τους αξία.(προ σχεδίου νόμου), άρα και πάλι μόνο τα συμφέροντα της συντεχνίας διασφαλίζονται και όχι ο ανταγωνισμός.
2.Διατήρηση κομίστρου στις μεταφορές πετρελαιοειδών.
Την εποχή που στα κάυσιμα επιβάλλονται επαναλαμβανόμενοι φόροι και η τιμή τους βρίσκεται στα ύψη, αντί ν’ αφεθεί το κόστος μεταφοράς να είναι διαπραγματεύσιμο, ώστε να μειωθεί το το κόστος αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, εσείς πάλι προτίθεσθε να διασφαλίσετε τα συμφέροντα των λίγων.
Βέβαια η ελεύθερη διαπραγμάτευση προϋποθέτει πραγματικο άνοιγμα του επαγγέλματος, που δε συντελείται με το παρόν σχέδιο νόμου.
#25 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΕΚΑ Στις 2 Μάιος, 2010 @ 15:36
Και το σημαντικότερο, που προφανώς δεν έχει απασχολήσειτο υπουργείο σας, και προφανώς εντέχνως ουδείς σας ενημέρωσε:
Γιατί άραγε οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων δεν μπορούν να βγάλουν Ι.Χ βυτία, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το προιόν που εμπορεύονται οι ίδιοι, όπως δικαιούται και ο τελευταίος αθίγγανος που πουλάει καρπούζια, ώστε ν’ αποφεύγονται νοθείες, κλοπές και άλλα περίεργα που σύμφωνα με δημοσιεύματα συμβαίνουν μέχρι σήμερα κατά τη μεταφορά.
Άλλωστε η απόφαση 334/v/2007 της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια της 19/3/2007 στο Αρθρ.2.3 προτείνει την άρση των περιορισμών ως προς την έκδοση νέων αδειών μεταφοράς υγρών καυσίμων από ΙΧ βυτιοφόρα, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο ανταγωνισμού, στη διακίνηση υγρών καυσίμων.
Επί πλέον η Απόφαση του ΣτΕ 3536/2009 του Δ’Τμήματος σε Επταμελή Σύνθεση, κρίνει αντισυνταγματικό τον περιορισμό στην έκδοση Ι.Χ. Βυτιοφόρων για τις εταιρείες πετρελαιοειδών.
Θα πρέπει και οι πρατηριούχοι να φθάσουν στο ΣτΕ για ν’αποκτήσουν ένα δικαίωμα που έχει κάθε έμπορος για τη μεταφορά των προιόντων που εμπορεύεται?
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλώ, τολμήστε και κάντε να φανεί η διαφορά.Μην υποκύπτετε στις πιέσεις των συντεχνιών και των μεγαλοσυνδικαλιστών που σας ωθούν σε λάθος κατεύθυνσεις,ώστε 10.000.000 Ελλήνων να είναι έρμαια των απαιτήσεων τους.
Απελευθερώστε πραγματικά το επάγγελμα και αφήστε τον ανταγωνισμό και την αγορά να λειτουργήσει προς όφελος όλων.
#26 Σχόλιο Από ARVAL HELLAS S.A. Στις 3 Μάιος, 2010 @ 06:50
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ήδη η δυνατότητα για τις εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης να μισθώνουν σε εταιρείες / πελάτες τους ελαφρά επαγγελματικά φορτηγά για να καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες τους (Ι.Χ.) και όχι για να μεταφέρουν εμπορεύματα τρίτων (Δ.Χ.)
Στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει μια τέτοια μίσθωση με αποτέλεσμα οι εταιρείες που χρειάζονται Ι.Χ. φορτηγά έως και 3,5 τόνων να αναγκάζονται να προβούν σε χρηματοδοτική μίσθωση.
Με την ευκαιρία αυτής της διαβούλευσης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα πολλαπλά και σημαντικότατα τα οφέλη που προκύπτουν αν δοθεί η δυνατότητα μίσθωσης ελαφρών επαγγελματικών φορτηγών ( έως και 3,5 τόνων) στις εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης:
Α. Οικονομικά οφέλη
Μια επιχείρηση που μπορεί να νοικιάζει από μια εταιρεία μακροχρόνιας μίσθωσης όσα ελαφρά φορτηγά χρειάζεται ακριβώς για το χρονικό διάστημα που τα χρειάζεται, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της αφού πετυχαίνει:
– Πολύ χαμηλότερο κόστος διαχείρισης του στόλου φορτηγών, άρα χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
– Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς τα σημαντικά νεότερου χρόνου κατασκευής ελαφρά φορτηγά εμπεριέχουν νεότερη τεχνολογία η οποία επιτρέπει σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου. Η αντικατάσταση του 20% του στόλου, που είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, με οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας συνεπάγεται την εξοικονόμηση άνω των 170.000.000 λίτρων καυσίμου με αντίστοιχο όφελος και για το ισοζύγιο πληρωμών.
– Διατήρηση της ρευστότητας της επιχείρησης αφού δεν δεσμεύονται κεφάλαια και δεν επιβαρύνεται με πάγια στοιχεία – άρα μπορεί να επενδύει σε παραγωγικές κατευθύνσεις.
– Ορθολογικότερη τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών με άμεσα ωφελημένο τον πελάτη, λόγω της προώθησης του ανταγωνισμού και της μείωσης του κόστους.
– Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω της πολύχρονης πείρας των εταιρειών εκμίσθωσης αυτοκινήτων στην ενοικίαση μεταφορικών μέσων και του εκτεταμένου δικτύου τους σε όλη την Ελλάδα.
Β. Περιβαλλοντικά οφέλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από 750.000 ελαφρά φορτηγά (μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους). Από αυτά, οι 690.000 είναι ιδιοκτησίας βιομηχανιών, βιοτεχνικών κλπ εταιρειών ενώ μόλις 30.000 είναι με άδεια Δημόσιας Χρήσεως (Δ.Χ.). Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου φθάνει τα 13,2 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτω των 8 ετών. Ο κύριος λόγος για την διαφορά αυτή είναι ότι στην Ευρώπη η πλειοψηφία των φορτηγών είναι μισθωμένα και όχι ιδιόκτητα. Τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε από την παραχώρηση αυτού του δικαιώματος και στις εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης είναι:
– Μείωση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου των ελαφρών φορτηγών, καθώς οι εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης υποχρεώνονται να ανανεώσουν τον στόλο τους το αργότερο κάθε 8 χρόνια. Σημειώστε δε ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου ανανεώνουν το στόλο τους κάθε 2-3 χρόνια κατά μέσο όρο.
– Προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντολόγων, η ρύπανση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα επιβαρυμένα αστικά κέντρα, επιδεινώνεται από την κυκλοφορία παλιών και ελλιπώς συντηρημένων οχημάτων. Αυτά τα οχήματα, παρουσιάζουν αυξημένες εκπομπές ρύπων, είναι θορυβώδη, και έχουν αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Πρόσθετα, η πλειοψηφία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ταξινομείται σε αστικές περιοχές, όπως ή Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η αντικατάσταση του 20% του στόλου, που είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, με οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 413.000 τόνους ετησίως.
– Βελτίωση της οδικής ασφάλειας καθώς τα φορτηγά θα είναι νεότερα, με καλύτερες προδιαγραφές ασφάλειας και καλύτερα συντηρημένα.
Με γνώμονα πάντα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, είναι πλέον καιρός να συγχρονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στον τομέα αυτοκίνησης των εταιρειών να δοθεί και στις ελληνικές εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης η δυνατότητα να νοικιάζουν ελαφρά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους σε ιδιώτες ή σε νομικά πρόσωπα αποκλειστικά για την δική τους εξυπηρέτηση και όχι για την μεταφορά για λογαριασμό τρίτων. Τονίζουμε δε ότι στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν και την απαραίτητη υποδομή και την οργάνωση (κεφάλαια, τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο προσωπικό) και μπορούν να ανταποκριθούν άψογα στις σύγχρονες μεταφορικές απαιτήσεις.
Η θέση αυτή έχει εκφραστεί και από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ). Παρακαλούμε όπως οι θέσεις μας ληφθούν σοβαρά υπ΄οψη προκειμένου να εξελιχθούμε σε ένα τομέα της εταιρίκής αυτοκίνησης που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο αύξησης ανταγωνιστικότητας όσο και πράσινης ανάπτυξης.
#27 Σχόλιο Από ΛΕΜΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στις 3 Μάιος, 2010 @ 08:42
φτάνει πια ή κυριαρχία των συντεχνιών , πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων τώρα.
Πρέπει να δίνονται άδειες για φορτηγά ελεύθερα σε όποιο επιθυμεί να ασκήσει αυτό το επάγγελμα και πληρεί κάποιες βασικές προυποθέσεις.
#28 Σχόλιο Από Θεοφανιδης Κωστας, προεδρος ΠΣΣΑΜΕΕ (Πανελληνιος Συλλογος Συμβουλων Ασφαλους Μεταφορας Επικινδυνων Εμπορευματων Στις 3 Μάιος, 2010 @ 16:13
Σχολια ΠΣΣΑΜΕΕ επι του Προσχεδιου Νομου για τις
ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αρθρο 1 Σκοπος και αρχες οργανωσης
Σκοπος του νομου περαν απο «..την οργανωση και λειτουργια…» πρεπει να ειναι η «… αναπτυξη των Ελληνικης Μεταφορας προς οφελος της ανταγωνιστικοτητας της και γενικοτερα προς οφελος της ελληνικης οικονομιας….»
Σαν γενικο σχολιο μπορουμε να αναφερουμε οτι το προσχεδιο περιλαμβανει αρκετες θετικες προβλεψεις αλλα εξαντλειται σε ρυθμισεις διευθετησεων μεταξυ αυτων που είναι στο επαγγελμα και αυτων που θελουν να μπουν. Η προσπαθεια να υπαρξει καποια ασπιδα απαξιωσης των υφισταμενων αδειων εχει λογικα ερεισματα (κοινωνικα – καποιοι θα χασουν την δουλεια τους, οικονομικα-πληρωσαν για να αγορασουν την αδεια εν γνωσει του Δημοσιου) αλλα πρεπει παραλληλα να συμπληρωθει από σοβαρα μετρα που θα παροτρυνουν τους σημερινους μεταφορεις και τους νεοεισερχομενους για αναπτυξη οργανωτικων δομων και σχηματων τετοιων που θα τους διασφαλιζουν την μακροχρονη επιβιωση και αναπτυξη τους αλλα και την αναπτυξη της ελληνικης οικονομιας. Η καλυτερη προστασια των συμφεροντων των σημερινων μεταφορεων ειναι να τους δωθει η ευκαιρια και να πιεσθουν για ορισμενο χρονο, και οχι επ αοριστο, να οργανωθουν σε βιωσιμα (=μεγαλα) σχηματα. Εδώ το προσχεδιο φαινεται μαλλον αδυνατο.
Ειδικα για τα Επικινδυνα Εμπορευματα (καυσιμα, κλπ), λογω κρισιμωνιδιαιτεροτητων, θα πρεπει να δοθει η δυνατοτητα να δραστηριοποιηθουν οχι οσοι απλως θελουν αλλα οσοι μπορουν και εχουν αποδεδειγμενη επαρκεια και πληρουν τα ελαχιστα εχεγγυα οτι η δραστηριοτητα τους δεν θα εχει αρνητικες επιπτωσεις στην Ασφαλεια, Δημοσια Υγεια, Περιβαλλον, Υγιη ανταγωνισμο, Διαφανη διακινηση.
Αρθρο 3 Μεταφορικες εταιρειες
Το νομοσχεδιο θα πρεπει να τολμησει ρηξικελευτες τομες που θα δωσουν αερα ανθησης στις μεταφορες, οπως :
1. Θα πρεπει να καθοριστει ένας ελαχιστος αριθμος ιδιοκτητων οχηματων για να συσταθει μια ΕΠΕ η ΑΕ, πχ 5 η 10. Το κρισιμο στοιχειο επιτυχιας της ΑΕ η ΕΠΕ δεν είναι το νομικο της καθεστως από μονο του αλλα το μεγαλο μεγεθος της με τις οικονομιες κλιμακας, συνεργασιες και συνεργιες που υποστηριζει. Δεν είναι δυνατον να θελουμε τον εκσυγχρονισμο της ελληνικης μεταφορας και να γινει ανταγωνιστικη με αλλων χωρων (Τουρκια, Βαλκανια, Γερμανια, Γαλλια, Ολλανδια, κλπ) που διαθετουν εταιρειες με στολους εκατονταδων οχηματων αν οι ελληνικες εταιρειες παραμεινουν να εχουν μονο οσα τα δακτυλα μιας χειρος!)
Θα πρεπει μια ΜΕ απαραιτητα να κατεχει και εισφερομενα οχηματα και όχι μονο μισθωμενα. Για καθε μια αδεια-οχημα που θα εισφερεται η κυριοτητα του, και για τα πρωτα 10, να δικαιουνται να εχει και 2 μισθωμενα, για το καθενα από τα επομενα 10 (11-20) να εχει και 3 μισθωμενα, και για πανω από 21 να μπορει να εχει απεριοριστο αριθμο μισθωμενων.
Η δυνατοτητα συστασης Μεταφορικης εταιρειας μονο με μισθωσεις χωρις να κατεχει και ιδιοκτητο στολο, πρεπει να αποτραπει διοτι ενθαρρυνει την εισοδο στην αγορα ενδιαμεσων μεσολαβητων χωρις κατοχη μεταφορικων μεσων, δεν παρεχει σταθερο θεμελια για μακροχρονη εταιρικη στρατηγικη και μπορει να αποκοιμισει τους μεταφορεις σε περιθωριακο ρολο μισθωτη της αδειας.
2. Θα πρεπει να δοθουν ειδικα κινητρα μονο για μεγαλες (πχ ανω των 400 ΜΤ τοναζ εισφερομενου στολου- 10 οχηματαΧ40ΜΤ ) μετοχικες εταιρειες που θα προελθουν από σημερινους μεταφορεις, όπως για παραδειγμα :
2.α. Η δυνατοτητα συστασης εταιρειας αποκλειστικα με μισθωση οχηματων και χωρις εισφορα κυριοτητας να είναι δυνατη μονο για οσες ΙΜΕ ΕΠΕ εχουν συσταθει μεχρι 30.04.10 και με προθεσμια υλοποιησης αυτης της δυνατοτητας μεχρι 31.12.10
2.β. Ευνοικη φορολογηση για τα πρωτα 3 χρονια λειτουργιας
2.γ. Ενταξη σε αναπτυξιακα προγραμματα
2.δ. Χορηγηση δωρεαν 1 αδειας για καθε 3 που εισφερθηκαν στην ΑΕ η ΕΠΕ.
2.ε. Αυξηση του μικτου βαρους, για οσα οχηματα εχουν εισφερθει ως κυριοτητα, οσο είναι και το αντιστοιχο στην Γερμανια (44 ΜΤ) για να μειωθει το κοστος της μεταφορας και να υποστηριχτει η ανταγωνιστικοτητα της ελληνικης οικονομιας.
2.στ. Ελκυστηρες με αδειες ειδικων μεταφορων (πχ καυσιμα) που εισφερονται ως κυριοτητα σε Μετ Εταιρεια, θα μπορει να ελκει ρυμουλκουμενα αλλων ειδικων μεταφορων η κοινου φορτου, ψυγειων, κλπ, ώστε να δοθει κινητρο σε οσους εισφερουν την αδεια τους. (αρθρο 5.2)
2.ζ. Οι εταιρειες αυτές θα εχουν την δυνατοτητα να παρεχουν στους πελατες τους και άλλες υπηρεσιες συναφεις με την μεταφορα, όπως :
– Παραγγελιοληψια και δρομολογηση για λογαριασμο των πελατων τους
– Αποθηκευση. Συσκευασια, Μεταφορτωση
– Εκδοση τιμολογιων και εισπραξη για λογαριασμο των πελατων
– Εκπαιδευση οδηγων
– Υπηρεσιες διαχειρισης στολου οχηματων και οδηγων τριτων εταιρειων
Αρθρο 4 Προυποθεσεις χορηγησης αδειων ΦΔΧ
1. . Ο Διευθυνων Συμβουλος της ΑΕ δεν θα πρεπει να εχει απαραιτητα επαγγελματικη επαρκεια και αδεια οδικου μεταφορεα, ώστε οι Μεταφορικες εταιρειες μεγαλου μεγεθους να μπορουν να προσελκυουν στελεχη managers από την αγορα. Στην περιπτωση αυτή μπορει να προβλεφθει η πλειοψηφια των μελων του ΔΣ να εχει αδεια οδικου μεταφορεα.
2. Για την μεταφορα επικινδυνων εμπορευματων (ADR) θα πρεπει να καθιερωθει ειδικη αδεια Οδικου Μεταφορεα Επικινδυνων Εμπορευματων, για την αποκτηση της οποιας θα απαιτουνται επιπροσθετα :
Α. Τουλαχιστον 1 ιδιοκτητο η μισθωμενο οχημα με εγκριση τυπου για μεταφορα επικινδυνων εμπορευματων
Β. Τουλαχιστον 1 οδηγο με πιστοποιητικο ADR
Γ. Συμβαση εργασιας η εργου με πιστοποιημενο Συμβουλο Ασφαλους Μεταφορας Επικινδυνων Εμπορευματων (ΣΑΜΕΕ) όπως προβλεπεται από την ΚΥΑ 64834/5491/2000)
3. Στην παραγραφο 4 θα πρεπει να προβλεφτει ότι οι τεχνικες προδιαγραφες των εγκαταστασεων δεξαμενων και η διαδικασια αδειοδοτησης πρεπει να είναι αυτές που οριζονται από το ΠΔ 118. Ετσι θα εξασφαλιστουν ασφαλεις εγκαταστασεις και διαφανης διακινηση καυσιμων.
Αρθρο 6 Επιτροπη Οδικων Μεταφορων
Στις αρμοδιοτητες της επιτροπης να προστεθει και η αναθεση μελετων για υπολογισμο μεταφορικου εργου, κοστους μεταφορας, υψος ειδικης εισφορας για χορηγηση αδειας, κλπ
Αρθρο 8 Διαλυση εταιρειας
Να διευκρινιστει ότι (αν γινει δεκτη η προταση του υπογραφοντα) αδειες που εχουν χορηγηθει χωρις ειδικη εισφορα, ως ενθαρρυνση δημιουργιας μεγαλων σχηματων, πχ 1 για καθε 3 εισφερομενες) σε περιπτωση διαλυσης της ΜΕ επιστρεφονται στο Δημοσιο
Αρθρο 9 Κομιστρα
Στην εξαιρεση να υπαρχει δυνατοτητα κατά την κριση της Επιτροπης Οδικων Μεταφορων να περιληφθουν και καποιες άλλες κατηγοριες Επικινδυνων Εμπορευματων . Ο καθορισμος των ελαχιστων κομιστρων στα καυσιμα εχει λογικη για να αποτραπουν παραβατικες συμπεριφορες (κλοπη, λαθρεμπορια, ποιοτικη αλλοιωση, κλπ) προς τις οποιες θα ωθηθουν ορισμενοι μεταφορεις πιεζομενοι από τον ανταγωνισμο κοστους για να καλυψουν εμμεσως το κοστος τους, η συμπεριφορες κακης συντηρησης και αρνητικης επιπτωσης στην Οδικη Ασφαλεια η Δημοσια Υγεια με εμπλοκη σε ατυχηματα οχηματων με φορτια μεγαλης επικινδυνοτητας.
Τα ελαχιστα κομιστρα θα υπολογιζονται για ιδανικες συνθηκες αξιοποιησης του χρονου και της χωρητικοτητας του οχηματος, ώστε να είναι μεν μικροτερες των πραγματικων κοστολογιων αλλα να αποτελουν ελαχιστο κατωφλι και εμποδιο σε αθεμιτο ανταγωνισμο.
Προτεινεται επισης η διατηρηση μονο της μιας «σημαιας» ημερησιως και καταργηση της δευτερης, για μειωση του κοστους μεταφορας, η εναλλακτικα ο επανασχεδιασμος της φορμουλας καθορισμου των ελαχιστων κομιστρων.
#29 Σχόλιο Από ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Δ.Χ. Στις 3 Μάιος, 2010 @ 20:31
Eκ μέρους των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών και Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων Δημόσιας Χρήσης επισημαίνουμε τα κάτωθι:
Το παρόν σχέδιο νόμου κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να δώσει κίνητρα οργάνωσης στον κλάδο των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές και ανταγωνιστικές μεταφορικές επιχειρήσεις.
Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου, η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, η πρόσφατη απόφαση του Σ.Τ.Ε. και η συζήτηση προσεχώς στην Ολομέλεια ώς πρός την αντισυνταγματικότητα της υφιστάμενης νομοθεσίας των Μεταφορών (ν.383/76) συνυπολογίστηκαν, ώστε το παρόν νομοθέτημα να είναι σύνομο και σύγχρονο ώς πρός την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.
Σε όλο το διάστημα της διαβούλευσης με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προσπαθήσαμε να καταθέσουμε την εμπειρία, τις γνώσεις και το Όραμα μας για την επόμενη μέρα με επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο.
Με βάση τα παραπάνω, τα χαρακτηριστικά της μετεξέλιξης της απελευθερωμένης πλέον αγοράς των Φ.Δ.Χ. στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τα ακόλουθα και αποτελούν τις ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ του κλάδου μας.
α) Την Διατήρηση της αρχής των ίσων ευκαιριών για νέους και παλαιούς μεταφορείς ,λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ιδιαιτερότητες και το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον λειτουργίας του κλάδου.(υφιστάμενο καθεστώς αξίας αδειών).
β) Την διαφύλαξη των υπαρχόντων μεταφορέων από καταστάσεις αδόκιμης απορρύθμισης(deregulation) και μείωσης της συνολικής προσόδου του κλάδου.
γ) Την επιβολή και διατήρηση ποιοτικών κριτηρίων στα πλαίσια πλέον της <> για όλους τους μεταφορείς ,παράλληλα με περίοδο προσαρμογής για τους υφιστάμενους μεταφορείς.
δ)Την οργάνωση των μεταφορέων πρός την κατεύθυνση της επίτευξης οικονομιών κλίμακας.
ε)Την ένταξη του κλάδου σε προγράμματα ενίσχυσης με στόχο την ποιοτική ανανέωση του στόλου, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την ενθάρρυνση ανάπτυξης οριζόντιων ή/και κάθετων επιχειρήσεων(clusters),κλπ.
στ)Την οργάνωση της εποπτείας του κλάδου με ανάπτυξη διαδικασιών παρακολούθησης και τήρησης κανόνων,θεσμικών αποφάσεων,καταγραφής ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών,κλπ.
ζ) Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των Μεταφορικών Εταιρειών ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στο χώρο των Βαλκανίων, της Κύπρου και της Ε.Ε.,λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας.
Είναι βέβαιο ότι εάν το παρόν νομοσχέδιο έρχονταν στην δημοσιότητα πρίν από ένα ή δύο χρόνια σε άλλη οικονομική και κοινωνική συγκυρία της Χώρας θα το είχαμε απορρίψει αμμέσως διότι:
Η απομείωση της αξίας των αδειών διαχρονικά πάνω από 50% των σημερινών μεταφορέων, είναι μια δυσμενής διάκριση είς βάρος μας σε σχέση με τους νεοεισελθόντες στο επάγγελμα.
Η απουσία πρόβλεψης Αρχής εξιδεικευμένων ελέγχων στα πρότυπα ευρωπαικών χωρών για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς στην μεταφορά απο ξένα αυτοκίνητα που παραβιάζουν το CABOTAGE, δεν πληρούν προυποθέσεις ασφαλούς κυκλοφορίας με βάση την Ελληνική νομοθεσία και τελικά εξοντώνουν σε πολλές περιπτώσεις Έλληνες μεταφορείς αφού υποκλέπτουν μεταφορικό έργο απο εσωτερικές μεταφορές.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις απο την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού ΦΔΧ και ΦΙΧ θεωρούνται επίσης σημαντικές,αφού οι οδικές μεταφορές ενέχονται στην συγκέντρωση αερίων ρύπων και ιδιαίτερα αερίων που συμβάλλουν στην διόγκωση του φαινομένου του θερμοκηπίου (greenhouse gases),οπότε η ανεξέλεγκτη και χωρίς προυποθέσεις κυκλοφορία μεγαλύτερου αριθμού φορτηγών αυτοκινήτων μόνο αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Ομοίως και για το θέμα των ατυχημάτων, αφού διαχρονικά το επίπεδο του οδοστρώματος στο ελληνικό δίκτυο παραμένει ανεπαρκές και από τα χαμηλότερα της Ευρώπης παρά τα σημαντικά κίνητρα μέσω των ήδη τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης στην χώρα.
Επίσης ο μικρός χρόνος προσαρμογής που μας δίνεται για την αντικατάσταση των οχημάτων με νέας αντιρυπαντικής τεχνολογίας σε περιβάλλον βαθειάς ύφεσης.
Ζητούμε:
Να δεσμευθεί η πολιτεία ότι οι δράσεις που περιγράφονται στο παρόν νομοσχέδιο στο άρθρο 3.6. θα περιληφθούν στον υπό σύνταξη Αναπτυξιακό νόμο με συγκεκριμένα ποσά.
Στο άρθρο 4.δ. να συμπληρωθεί <>.
Να συσταθεί Αρχή Ελέγχου για τα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα τα αλλοδαπά με την κατάργηση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου ώστε να σταματήσει η παράνομη μεταφορά και η φοροδιαφυγή αυτών εις βάρος του Έλληνα μεταφορέα.
Να επανέλθει ο καταργηθείς αντιπρόσωπος για τη θεώρηση φορτωτικών για τα αλλοδαπά που διενεργούν στη χώρα μας CABOTAGE.
Στο άρθρο 13.1. για την αποκατάσταση της επελθούσας ζημιάς του φορτωτή για την οποία ευθύνεται ο μεταφορέας να υπάρχει διαρκή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των αντίστοιχων κινδύνων.
Στο άρθρο 10 παρ.1 να προστεθεί περ. γ. <>
Στο άρθρο 14 παρ.1. αναδιατύπωση ώς εξής: Οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, συνεχίζουν να ισχύουν με τους όρους έκδοσης τους. Μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σε περίπτωση μεταβίβασης, οι νέοι κάτοχοι τους υποχρεούνται να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με άλλα νεώτερης τεχνολογίας που εμπίπτουν τουλάχιστον στην κατηγορία εκπομπών EURO IV.
Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται μεταβιβάσεις απο κληρονομικά αίτια και σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
Μια σειρά δαπανών όπως έξοδα διαμονής ,διανυκτέρευσης στην επαρχία(χωριά) ή στο εξωτερικό, δαπάνη γευμάτων, ειδών κυλικείου κατά τις νυχτερινές ώρες ,επισκευές συντηρήσεις απο τεχνίτες εκτός συνεργείων σε τόπο και χρόνο (επαρχιακή οδός,νύχτα) που είναι αδύνατο να εκδοθεί παραστατικό και σε ημέρες αργιών, όπως και η χρησιμοποίηση αλλοδαπών εργατών στην υποστήριξη της μεταφοράς (φόρτωση-εκφόρτωση) που δεν έχουν δυνατότητα έκδοσης παραστατικών, επιβάλλουν να υπάρχει ποσοστό επί του τζίρου 15% που θα δικαιολογείται να εκπίπτει απο τα ακαθάριστα έσοδα άνευ παραστατικών.
Να δοθούν φορολογικά κίνητρα λαμβάνοντας υπ’όψιν την φορολογία σε Βουλγαρία και Κύπρο.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Χ.Ε.Μ. Γεώργιος Τζωρτζάτος
Ο Πρόεδρος των Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων Γεώργιος Τσάμος