Άρθρο 18 Δημιουργία Μητρώου Επιθεωρητών Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας – Προσθήκη άρθρου 26Α στον ν. 4757/2020

Στον ν. 4757/2020 (Α’ 240) προστίθεται άρθρο 26Α ως εξής:
«Άρθρο 26Α
Μητρώο Επιθεωρητών Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας
1. Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) συνιστάται «Μητρώο Επιθεωρητών Α.Π.Α.» (εφεξής: Μητρώο Επιθεωρητών) στο οποίο εντάσσονται, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ιδιώτες, υποψήφιοι για την άσκηση καθηκόντων Επιθεωρητών, που κατέχουν κατ’ ελάχιστον τα προσόντα της παρ. 11 του άρθρου 26 και την προβλεπόμενη άδεια ή πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό Επιθεωρήσεων Α.Π.Α..
2. Κατ’ εξαίρεση, αν οι επιχειρησιακές ανάγκες της Α.Π.Α. για Επιθεωρητές στους τομείς:
α) πτητικών προτύπων/χειριστών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων,
β) πτητικής ικανότητας/αεροναυπηγών,
γ) αεροναυτιλίας,
δ) αεροδρομίων,
ε) ασφάλειας από έκνομες ενέργειες και
στ) οικονομικής εποπτείας
δεν μπορούν αιτιολογημένα να καλυφθούν από τους υφιστάμενους υπαλλήλους της Α.Π.Α., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 26, η Α.Π.Α. δύναται, κατόπιν σχετικής αιτιολογημένης απόφασης του Διοικητή, να αναθέσει καθήκοντα Επιθεωρητή, μέσω συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, σε υποψηφίους του Μητρώου Επιθεωρητών.
3. Αν τα πρόσωπα της παρ. 1 διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τα προσόντα της παρ. 11 του άρθρου 26, αλλά δεν κατέχουν την προβλεπόμενη άδεια ή πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό Επιθεωρήσεων Α.Π.Α., η Α.Π.Α. δύναται, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητή και εφόσον δεν υφίσταται επαρκής αριθμός πιστοποιημένων Επιθεωρητών, να αναλαμβάνει την εκπαίδευση και αδειοδότηση ή πιστοποίηση αυτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Επιθεωρήσεων Α.Π.Α., καλύπτοντας τις σχετικές δαπάνες από τον τακτικό της προϋπολογισμό.
4. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Π.Α., ρυθμίζονται η ένταξη των υποψηφίων στο Μητρώο Επιθεωρητών η λειτουργία και οργάνωση αυτού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ή άλλης κανονιστικής διάταξης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization – ICAO), καθώς και κάθε άλλο συναφές διαδικαστικό θέμα.».

  • 9 Δεκεμβρίου 2024, 23:28 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΑ

    Ένας επιθεωρητής που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, για να επιθεωρήσει τομείς επιθεώρησης της ΑΠΑ θα πρέπει να έχει πολύχρονη εμπειρία στο αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, σε σχετικό αντικείμενο για σειρά ετών. Εδώ έχουμε το πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων αφού ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προέρχεται από το χώρο που επιθεωρείται από την ΑΠΑ και πιθανόν, αν δεν απασχολείται στην ίδια την εταιρεία που επιθεωρεί (ο επιθεωρούμενος είναι και ο επιθεωρών), μπορεί να απασχολείται στον πιο σκληρό ανταγωνιστή της και ακόμα και αν έχει απομακρυνθεί από αυτή, όταν τελειώσει η σύμβαση με την ΑΠΑ, θα επιστρέψει σε κάποιες από αυτές, αν στο μεταξύ έχει απομακρυνθεί. Για τον Έλληνα Πολίτη και το Ελληνικό Κράτος, πως μπορεί να διασφαλιστεί η ακεραιότητα, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία του επιθεωρητή σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Πόσο τελικά απειλείται η ασφάλειά του;
    Η λύση έχει δοθεί εδώ και πολύ καιρό με προτάσεις όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν εισακουσθεί. Και η λύση αυτή είναι η πιο συμφέρουσα οικονομική και εθνική αφού δεν προκαλεί έξοδα για το ελληνικό κράτος και διασφαλίζει την ακεραιότητα, αντικειμενικότητα και αμεροληψία του επιθεωρητή, για τον πολύ απλό λόγο ότι ο δημόσιος υπάλληλος έχει περάσει από απαιτητική διαδικασία για τον διορισμό του, έχει δώσει όρκο για τις υπηρεσίες του και αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, την χάνει. Όλοι οι Αερολιμενικοί Υπάλληλοι της ΥΠΑ μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλο το φάσμα επιθεωρήσεων της ΑΠΑ, αφού διαθέτουν πτυχία διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Μηχανικοί, Νομικοί, Φυσικοί, Περιβαλλοντολόγοι, Οικονομολόγοι, Χειριστές Αεροσκαφών κλπ. Ο κλάδος των Αερολιμενικών της ΥΠΑ, αποτελείται από υπαλλήλους αυξημένων τυπικών προσόντων, άπαντες κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας και είναι σχεδόν όλοι κάτοχοι αεροπορικού πτυχίου «Flight Dispatcher». Η πολύχρονη ενασχόλησή τους στην ΥΠΑ με κανονιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες για την τήρηση της αεροπορικής νομοθεσίας στους ελληνικούς αερολιμένες προσέδωσε στους υπαλλήλους του κλάδου μεγάλη εμπειρία και γνώση, οδηγώντας νομοτελειακά τον κλάδο προς τον τομέα της κανονιστικής ρύθμισης και εποπτείας, που σήμερα ασκείται από την Α.Π.Α. Αποτελεί, λοιπόν, ανορθολογική διαρροή ανθρώπινων πόρων να μην αξιοποιηθούν στην ΑΠΑ και στις Αεροπορικές Αρχές των Αεροδρομίων, με δεδομένο ότι το προσωπικό αυτό ήδη υπάρχει στην ΥΠΑ και είναι επιμορφωμένο και δεν επιβαρύνει με νέες προσλήψεις τον κρατικό προϋπολογισμό, βρίσκεται ήδη στα αεροδρόμια όπου υφίσταται το πεδίο ελέγχων και τέτοιο πολύτιμο προσωπικό είναι εξαιρετικά δυσεύρετο ακόμα και στην διεθνή και κοστοβόρα αγορά εργασίας. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι αυτό που έχουν ζητήσει και όλα τα κόμματα της Βουλής συμπεριλαμβανομένων βουλευτών της συμπολίτευσης: Επανασύσταση Αεροπορικών Αρχών εντός περιφερειακών αερολιμένων και μετάταξη των αντίστοιχων αερολιμενικών από την ΥΠΑ στην ΑΠΑ και το Μητρώο Επιθεωρητών να περιλαμβάνει αυτούς τους Αερολιμενικούς του Δημοσίου που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του πολίτη, την αντικειμενικότητα και με την προληπτική ελεγκτική δράση τους να συμβάλλουν στην αποτροπή και πιθανού σοβαρού αεροπορικού δυστυχήματος.

  • 9 Δεκεμβρίου 2024, 21:59 | Σύλλογος Εργαζομένων ΑΠΑ

    Η προτεινόμενη διάταξη ενώ έχει ως σκοπό την κάλυψη πραγματικών αναγκών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα κληθεί να ασκήσει τα επιθεωρητικά καθήκοντα που απορρέουν τόσο από την Ελληνική όσο και από την Ενωσιακή νομοθεσία, πάσχει σε καίρια σημεία που έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα:
    α. Στο άρθρο 26 του ν. 4757/20020, καθορίζονται τα καθήκοντα και οι εξουσίες των επιθεωρητών ανάμεσα στις οποίες είναι η κατάσχεση βιβλίων, εγγράφων και άλλων στοιχείων, καθώς και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, τα οποία αποτελούν επαγγελματικές πληροφορίες, η εξέταση προσώπων, η αναζήτηση πληροφοριών και στοιχείων από τους υπαλλήλους δημόσιων φορέων καθώς και η λήψη ένορκων και ανωμοτί καταθέσεων, έχουν πρόσβαση σε απόρρητους φακέλους, υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση προς τον Διοικητή, για να εκδοθεί εντολή ακινητοποίησης αεροσκάφους. Όπως είναι λογικό, οι ανωτέρω αρμοδιότητες δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από ιδιώτες χωρίς υπαλληλική σχέση με την ΑΠΑ, καθώς η έκδοση εγγράφου ή πράξης από πρόσωπο που δεν κατέχει δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα αντίκειται στις διατάξεις του διοικητικού δικαίου. Η ανάθεση διοικητικού έργου σε ιδιώτες δεν μπορεί να φτάσει μέχρι του σημείου να υποκαταστήσουν οι ιδιώτες τα διοικητικά όργανα στην έκδοση τέτοιων πράξεων.
    β. Οι υπηρετούντες επιθεωρητές, υπάλληλοι της Α.Π.Α., σύμφωνα με το νόμο ν. 4757/2020 εμπίπτουν σε πολύ αυστηρά ασυμβίβαστα σε όλη τη διάρκεια που κατέχουν αυτή την ιδιότητα, ακόμη τρία έτη μετά τη λήξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην ΑΠΑ. Στην προτεινόμενη διάταξη δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση που θέτουν τόσο ο Βασικός Κανονισμός ΕΕ 1139/2018, όσο και οι εκτελεστικοί Κανονισμοί ΕΕ 373/2017, 1321/2014, 1178/2011 και 139/2014, περί αμεροληψίας και αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων., Με την προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται δυνατόν, πρόσωπο από το νέο Μητρώο επιθεωρητών να κληθεί είτε να επιθεωρήσει φορέα με τον οποίο έχει ή πρόκειται να έχει σχέση εργασιακή ή άλλη, είτε να κληθεί να επιθεωρήσει φορέα ανταγωνιστικό στον δικό του φορέα. Υπογραμμίζεται στο σημείο αυτό ότι ο ΕΚ 628/213 ρητά προβλέπει ότι οι Επιθεωρητές προέρχονται από το προσωπικό των κρατικών εποπτικών Αρχών και από Διεθνείς Οργανισμούς.
    γ. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία αναφορά στο εύρος πρόσβασης, που απονέμεται σε ιδιώτες προερχόμενους από εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας, σε έγγραφα/επιθεωρήσεις/ευρήματα σχετιζόμενα με οικονομικούς/εμπορικούς ανταγωνιστές τους. Καθώς τα πρόσωπα αυτά δεν δεσμεύονται από τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα αλλά σχετίζονται με τον χώρο και είναι γνώστες της αεροπορικής αγοράς, τίθεται το ζήτημα διασφάλισης του απορρήτου των πληροφοριών και της προστασίας των επιθεωρούμενων φορέων από διαρροή στοιχείων.
    δ. Τέλος, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη ο άμεσος συσχετισμός της Πολιτικής Αεροπορίας με την Εθνική Άμυνα της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτών Επιθεωρητών σε διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή άλλων Υπουργείων ή Υπηρεσιών, που σχετίζονται με θέματα αεροναυτιλίας και αεροδρομίων. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με το αν υποψήφιοι για το Μητρώο μπορεί να είναι και αλλοδαποί ιδιώτες, ενδεχόμενο το οποίο επίσης εγείρει ανησυχία σχετικά με την πρόσβαση υπηκόων άλλων κρατών σε εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
    Εν κατακλείδι, πρέπει να οριοθετηθεί με σαφήνεια ότι οι αρμοδιότητες των συμμετεχόντων περιορίζονται σε θέματα πραγματογνωμοσύνης και όχι άσκησης διοικητικής αρμοδιότητας και να τεθούν οι απαιτήσεις που απορρέουν από την Ενωσιακή νομοθεσία, έτσι ώστε η ΑΠΑ να συνεχίσει την θετική πορεία υιοθέτησης των απαιτήσεων του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA).

  • 9 Δεκεμβρίου 2024, 21:39 | Σύλλογος Εργαζομένων ΑΠΑ

    Η προτεινόμενη διάταξη ενώ έχει ως σκοπό την κάλυψη πραγματικών αναγκών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα κληθεί να ασκήσει τα επιθεωρητικά καθήκοντα που απορρέουν τόσο από την Ελληνική όσο και από την Ενωσιακή νομοθεσία, πάσχει σε καίρια σημεία που έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα:
    α. Στο άρθρο 26 του ν. 4757/20020, καθορίζονται τα καθήκοντα και οι εξουσίες των επιθεωρητών ανάμεσα στις οποίες είναι η κατάσχεση βιβλίων, εγγράφων και άλλων στοιχείων, καθώς και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, τα οποία αποτελούν επαγγελματικές πληροφορίες, η εξέταση προσώπων, η αναζήτηση πληροφοριών και στοιχείων από τους υπαλλήλους δημόσιων φορέων καθώς και η λήψη ένορκων και ανωμοτί καταθέσεων, έχουν πρόσβαση σε απόρρητους φακέλους, υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση προς τον Διοικητή, για να εκδοθεί εντολή ακινητοποίησης αεροσκάφους. Όπως είναι λογικό, οι ανωτέρω αρμοδιότητες δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από ιδιώτες χωρίς υπαλληλική σχέση με την ΑΠΑ, καθώς η έκδοση εγγράφου ή πράξης από πρόσωπο που δεν κατέχει δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα αντίκειται στις διατάξεις του διοικητικού δικαίου. Η ανάθεση διοικητικού έργου σε ιδιώτες δεν μπορεί να φτάσει μέχρι του σημείου να υποκαταστήσουν οι ιδιώτες τα διοικητικά όργανα στην έκδοση τέτοιων πράξεων.
    β. Οι υπηρετούντες επιθεωρητές, υπάλληλοι της Α.Π.Α., σύμφωνα με το νόμο ν. 4757/2020 εμπίπτουν σε πολύ αυστηρά ασυμβίβαστα σε όλη τη διάρκεια που κατέχουν αυτή την ιδιότητα, ακόμη τρία έτη μετά τη λήξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην ΑΠΑ. Στην προτεινόμενη διάταξη δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση που θέτουν τόσο ο Βασικός Κανονισμός ΕΕ 1139/2018, όσο και οι εκτελεστικοί Κανονισμοί ΕΕ 373/2017, 1321/2014, 1178/2011 και 139/2014, περί αμεροληψίας και αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται δυνατόν, πρόσωπο από το νέο Μητρώο επιθεωρητών να κληθεί είτε να επιθεωρήσει φορέα με τον οποίο έχει ή πρόκειται να έχει σχέση εργασιακή ή άλλη, είτε να κληθεί να επιθεωρήσει φορέα ανταγωνιστικό στον δικό του φορέα.
    γ. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία αναφορά στο εύρος πρόσβασης, που απονέμεται σε ιδιώτες προερχόμενους από εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας, σε έγγραφα/επιθεωρήσεις/ευρήματα σχετιζόμενα με οικονομικούς/εμπορικούς ανταγωνιστές τους. Καθώς τα πρόσωπα αυτά δεν δεσμεύονται από τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα αλλά σχετίζονται με τον χώρο και είναι γνώστες της αεροπορικής αγοράς, τίθεται το ζήτημα διασφάλισης του απορρήτου των πληροφοριών και της προστασίας των επιθεωρούμενων φορέων από διαρροή στοιχείων.
    δ. Τέλος, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη ο άμεσος συσχετισμός της Πολιτικής Αεροπορίας με την Εθνική Άμυνα της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτών Επιθεωρητών σε διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή άλλων Υπουργείων ή Υπηρεσιών, που σχετίζονται με θέματα αεροναυτιλίας και αεροδρομίων. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με το αν υποψήφιοι για το Μητρώο μπορεί να είναι και αλλοδαποί ιδιώτες, ενδεχόμενο το οποίο επίσης εγείρει ανησυχία σχετικά με την πρόσβαση υπηκόων άλλων κρατών σε εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
    Εν κατακλείδι, πρέπει να οριοθετηθεί με σαφήνεια ότι οι αρμοδιότητες των συμμετεχόντων περιορίζονται σε θέματα πραγματογνωμοσύνης και όχι άσκησης διοικητικής αρμοδιότητας και να τεθούν οι απαιτήσεις που απορρέουν από την Ενωσιακή νομοθεσία, έτσι ώστε η ΑΠΑ να συνεχίσει την θετική πορεία υιοθέτησης των απαιτήσεων του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) που ακολουθεί από την έναρξη της λειτουργίας της.

  • 6 Δεκεμβρίου 2024, 12:29 | L.D.

    Στην ελληνική αεροπορική αγορά όπου είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, εκτιμώ ότι δεν θα μπορεί να επιτελεσθεί το έργο αμερόληπτα και ανεμπόδιστα.
    Ο επιθεωρητής, όντας μην ξεχνάτε άνθρωπος, οικογενειάρχης, εργαζόμενος πρέπει να μπορεί να επιθεωρεί αποδοτικά χωρίς να φοβάται τις ενδεχόμενες συνέπειες (ατομικές) μετά την λήξη της σύμβασης.

  • 5 Δεκεμβρίου 2024, 15:09 | Vasily Psaromatis

    Bravo well done θα μπορούσε με τεχνητή νοημοσύνη και το power bi

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 07:03 | Vasily Psaromatis

    Bravo