ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΟΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Άρθρο 3
Ορισμοί και κατηγορία παράβασης για εισαγωγή σε κυκλοφορία ή χρήση μη νόμιμου μέσου – Τροποποίηση παρ. 2 και 4 άρθρου 2 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ορισμών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον ορισμό του «Μοτοποδηλάτου», μετά την περ. α) διαγράφεται το σύμβολο «≤», β) στον ορισμό του «Πεζόδρομου», προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) στον ορισμό του «Ποδηλατοδρόμου» προστίθεται δεύτερο εδάφιο, δ) μετά από τον ορισμό του «Τροχιόδρομου» προστίθεται ο ορισμός του «Τροχόσπιτου» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Για την εφαρμογή του παρόντος Κώδικα νοούνται ως: «Αντανακλαστικό στοιχείο»: Αντικείμενο που χρησιμοποιείται για να δείχνει την παρουσία οχήματος με αντανάκλαση φωτός που δεν προέρχεται από αυτό το όχημα.
«Απόβαρο κενού οχήματος»: Το βάρος του οχήματος χωρίς πλήρωμα, επιβάτες ή φορτίο, αλλά με τη δεξαμενή καυσίμου γεμάτη καύσιμα, μέχρι το 90% της χωρητικότητας, με ψυκτικό μέσο, λιπαντικά, τα συνήθως φερόμενα εργαλεία και τον εφεδρικό τροχό.
«Απόβαρο οχήματος σε ετοιμότητα λειτουργίας»: Το απόβαρο του κενού οχήματος μαζί με το βάρος του πληρώματος.
«Αυτοκίνητο ή αυτοκίνητο όχημα»: Το μηχανοκίνητο όχημα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για τη ρυμούλκηση στις οδούς οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων. Ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνει τα οχήματα, όπως οι γεωργικοί ελκυστήρες, τα χρησιμοποιούμενα παρεμπιπτόντως μόνο για την οδική μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για ρυμούλκηση, στις οδούς, οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.
«Αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης»: Το αυτοκίνητο όχημα με το οποίο εκτελούνται μεταφορές προσώπων ή πραγμάτων ή μικτές με ολική ή μερική μίσθωση ή με κόμιστρο ανά επιβάτη.
«Αυτοκίνητο επιβατηγό»: Το προοριζόμενο για τη μεταφορά κυρίως προσώπων αυτοκίνητο όχημα, 9 κατ’ ανώτατο όριο θέσεων μαζί με τη θέση του οδηγού.
«Αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης»: Το αυτοκίνητο όχημα με το οποίο εκτελούνται μεταφορές προσώπων χωρίς κόμιστρο και πραγμάτων που ανήκουν στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτού.
«Αυτοκίνητο λεωφορείο»: Το αυτοκίνητο όχημα που προορίζεται κυρίως για τη μεταφορά προσώπων 10 και άνω θέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του οδηγού.
«Αυτοκίνητο φορτηγό»: Το αυτοκίνητο όχημα που προορίζεται κυρίως για τη μεταφορά πραγμάτων.
«Αυτοκινητοδρόμιο»: Ειδικό γήπεδο ή χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος που προορίζεται για αγώνες ταχύτητας, δεξιοτεχνίας, επίδειξης ή αντοχής αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, ασκήσεις οδήγησης και ψυχαγωγίας, καθώς επίσης και ως χώρος δοκιμών μηχανοκίνητων οχημάτων με σκοπό τον έλεγχο της καλής λειτουργίας τους.
«Αυτοκινητόδρομος»: οδός ειδικής μελέτης και κατασκευής για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, η οποία δεν εξυπηρετεί τις συνορεύουσες με αυτήν ιδιοκτησίες και η οποία:
α) διαθέτει, εκτός ειδικών σημείων ή προσωρινά, χωριστά οδοστρώματα για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, που διακρίνονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστικές νησίδες είτε, κατ’ εξαίρεση, με άλλα μέσα,
β) δεν διασταυρώνεται ισόπεδα με άλλη οδό, μονοπάτι, σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή και
γ) έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και έχει ειδική σήμανση με πινακίδες ως αυτοκινητόδρομος.
«Δεξιά κατεύθυνση κυκλοφορίας»: Η επί της οδού διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας κίνηση, κατά τρόπον ώστε στην αριστερή πλευρά του οδηγού να κινούνται οι αντίθετα ερχόμενοι.
«Δημόσια κυκλοφορία»: Η αόριστη και απροσδιόριστη εκ των προτέρων κυκλοφορία σε δημόσιες ή ιδιωτικές οδούς ή χώρους πεζών οχημάτων ή ζώων.
«Διάβαση πεζών»: Το τμήμα του οδοστρώματος που ορίζεται με ειδική σήμανση ή διαγράμμιση ή σηματοδότηση για τη διέλευση των πεζών.
«Διακοπή πορείας»: Η σύντομη ακινησία του οχήματος για την αποφυγή εμπλοκής με άλλο όχημα, πεζό ή ζώο που χρησιμοποιεί την οδό ή σύγκρουσης με εμπόδιο ή για συμμόρφωση με τους κανονισμούς της κυκλοφορίας.
«Διαχωριστική νησίδα»: Το υπερυψωμένο ή με άλλους τρόπους οριζόμενο τμήμα οδού, το οποίο χωρίζει λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων ή οδοστρώματα της αυτής ή αντίθετης κατεύθυνσης και επί του οποίου απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαίρεση τη διέλευση πεζών, όπου αυτή επιτρέπεται.
«Ελαφρύ προσωπικό ηλεκτρικό όχημα (Ε.Π.Η.Ο.)»: Το όχημα που κινείται με ηλεκτροκινητήρα και δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 858/2018/ΕΕ, του Κανονισμού 168/2013/ΕΕ, της Οδηγίας 2009/48/ΕΚ και της Οδηγίας 2007/46/ΕΚ. Στα οχήματα αυτά υπάγονται τα κινούμενα με ηλεκτροκινητήρα:
α) πατίνια (e-scooters),
β) τροχοπέδιλα (rollers) και τροχοσανίδες (skateboards),
γ) αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα δηλαδή μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς, που βασίζονται σε εγγενή ασταθή ισορροπία και χρειάζονται βοηθητικό σύστημα ελέγχου για να διατηρούν την ισορροπία τους,
δ) Ε.Π.Η.Ο. που δεν υπάγονται σε κάποια κατηγορία εκ των ανωτέρω, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ηλεκτροκίνητα αμαξίδια ατόμων με αναπηρία, ενισχυμένα και απλά, scooters και handbikes ατόμων με αναπηρία.
Τα Ε.Π.Η.Ο. διακρίνονται ανάλογα με την ταχύτητα κατασκευής σε:
αα) οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα. Αυτά τα οχήματα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί,
αβ) οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα, αλλά δεν υπερβαίνει τα 25 χλμ./ώρα. Θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα, τηρουμένων των κανόνων σήμανσης και σηματοδότησης και των απαιτήσεων των ποδηλάτων, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα επιμέρους άρθρα.
«Ελαφρό ρυμουλκούμενο»: Το ρυμουλκούμενο επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους μέχρι και 750 χιλιογράμμων.
«Έρεισμα»: Η πέραν του οδοστρώματος ακραία λωρίδα της οδού.
«Ζώα»: Τα κατοικίδια και σταυλοδίαιτα ζώα.
«Ηλεκτροκίνητο λεωφορείο (τρόλλεϋ)»: Το με ηλεκτροκινητήρα, αλλά όχι επί σιδηροτροχιών, κινούμενο αυτοκίνητο λεωφορείο που τροφοδοτείται από ηλεκτροφόρο γραμμή.
«Ημιρυμουλκούμενα (επικαθήμενο)»: Το ρυμουλκούμενο το κατασκευασμένο για σύνδεση με ρυμουλκό όχημα κατά τρόπον ώστε τμήμα αυτού να στηρίζεται επί του ρυμουλκού, επί του οποίου επιπίπτει μεγάλο μέρος του βάρους και του φορτίου του.
«Ισόπεδος οδικός κόμβος»: Κάθε ισόπεδη συμβολή, διακλάδωση ή διασταύρωση οδών, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων χώρων που σχηματίζονται από αυτές.
«Ισόπεδη σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική διάβαση»: Κάθε ισόπεδη διασταύρωση μεταξύ οδού και σιδηροδρομικής ή τροχιοδρομικής γραμμής, η οποία έχει ίδια διαμόρφωση.
«Κατοικημένη περιοχή»: Η περιοχή που έχει σημανθεί με πινακίδες ως κατοικημένη στις εισόδους και εξόδους της.
«Λεωφορειόδρομος»: Οδός ή τμήμα οδού αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων.
«Λιμένας» είναι ζώνη ξηράς και θάλασσας μαζί με έργα και εξοπλισμό, που επιτρέπουν κυρίως την υποδοχή κάθε είδους πλωτών μέσων και σκαφών αναψυχής, τη φορτοεκφόρτωση, αποθήκευση, παραλαβή και προώθηση των φορτίων τους, την εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις θαλάσσιες μεταφορές (παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001, Α’ 285).
«Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)»: Η επί αυτοκινητοδρόμου λωρίδα που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού.
«Λωρίδα κυκλοφορίας»: Μία των κατά μήκος ζωνών στις οποίες χωρίζεται το οδόστρωμα με ή χωρίς διαγραμμίσεις ή άλλα κατάλληλα διαχωριστικά μέσα, πλάτους επαρκούς για την κυκλοφορία μια σειράς (στοίχου) οδικών οχημάτων.
«Μέγιστα επιτρεπόμενο βάρος»: Το μέγιστο βάρος φορτωμένου οχήματος, το οποίο αναγράφεται ως επιτρεπόμενο στην άδεια κυκλοφορίας του.
«Μηχάνημα αγροτικό»: Το μηχανοκίνητο όχημα που προορίζεται κυρίως για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών (π.χ. αγρού, δάσους, κτηνοτροφικών, κηπευτικών, ανθοκομικών εκμεταλλεύσεων), τη μεταφορά προϊόντων ή προσώπων της αγροτικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του αγροτικού μηχανήματος ή τη μεταφορά εφοδίων ή εργαλείων είτε αυτοτελώς είτε με τη λειτουργία φερόμενων ή ελκόμενων μηχανημάτων, εργαλείων, ρυμουλκών. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει:
α) τους γεωργικούς ελκυστήρες κάθε μορφής και
β) τις αυτοπροωθούμενες μηχανές εκτέλεσης γεωργικών εργασιών.
Στις άδειες κυκλοφορίας αναγράφονται υποχρεωτικά τα βάρη και οι διαστάσεις του αγροτικού μηχανήματος.
«Μηχάνημα έργου»: Το μηχανοκίνητο όχημα που προορίζεται για την κατασκευή και συντήρηση οδικών ή άλλων τεχνικών έργων. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει και τα οχήματα που προορίζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, τον καθαρισμό και τη σήμανση των οδών. Δεν υπάγονται στην κατηγορία των μηχανημάτων έργων, θεωρούμενα ως αυτοκίνητα, τα μηχανοκίνητα οχήματα που εκτελούν και μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων επί των οδών της Χώρας, καθώς και τα οχήματα Ειδικής Χρήσης Ειδικού Σκοπού.
«Μικτό βάρος»: Το εκάστοτε πραγματικό βάρος του οχήματος μετά του φορτίου, του πληρώματος και των επιβατών.
«Μοτοποδήλατο»: ελαφρύ μηχανοκίνητο δίκυκλο, τρίκυκλο ή τετράκυκλο όχημα, με μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα. Αυτά τα οχήματα είναι τα εξής:
α) το δίκυκλο μοτοποδήλατο (L1e-B) με κινητήρα κυβισμού ≤ 50 cm3 εάν η διάταξη πρόωσης του οχήματος περιλαμβάνει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης επιβαλλόμενης ανάφλεξης (positive ignition PI) ή με κινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ή καθαρής ισχύος ≤ 4 κιλοβάτ (kW),
β) το τρίκυκλο μοτοποδήλατο (L2e): τρίκυκλα με κινητήρα κυβισμού ≤ 50 cm3 με κυβισμό κινητήρα ≤ 50 cm3 για κινητήρα PI ή ≤ 500 cm3 για κινητήρα ανάφλεξης με συμπίεση (compression ignition CI) ή με κινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ή καθαρής ισχύος ≤ 4 κιλοβάτ (kW) και μάζα σε κατάσταση ετοιμότητας προς κυκλοφορία ≤ 270 kg και τα οποία διαθέτουν έως δύο (2) θέσεις καθίσματος, συμπεριλαμβανομένης της θέσης καθίσματος του οδηγού,
γ) το μηχανοκίνητο δίκυκλο (L1e-A), τρίκυκλο ή τετράκυκλο ποδήλατο: ποδήλατα που έχουν σχεδιαστεί για ποδηλάτηση, με βοηθητική μηχανή πρόωσης για υποβοήθηση της ποδηλάτησης με μέγιστη συνεχή ονομαστική ή καθαρή ισχύ ≤ 1 κιλοβάτ (kW) και διακοπή της ισχύος της σε ταχύτητες οχήματος ≤ 25 χλμ./ώρα,
δ) το ελαφρύ τετράκυκλο (L6e), με μάζα σε κατάσταση ετοιμότητας προς κυκλοφορία ≤ 425 kg με κυβισμό κινητήρα ≤ 50 cm3 για κινητήρα PI ή ≤ 500 cm3 για κινητήρα CI και διαθέτουν έως δύο (2) θέσεις καθίσματος, συμπεριλαμβανομένης της θέσης καθίσματος του οδηγού.
Ως «καθαρή ισχύς» λογίζεται η μέγιστη συνεχής ονομαστική ισχύς για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και η μέγιστη καθαρή ισχύς για τα οχήματα με κινητήρα καύσης.
«Μοτοσικλέτα»: Κάθε δίτροχο μηχανοκίνητο όχημα με ή χωρίς καλάθι, του οποίου είτε η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα είναι μεγαλύτερη των 45 χιλιομέτρων την ώρα είτε, εάν είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο κυλινδρισμός του κινητήρα είναι μεγαλύτερος των 50 κυβικών εκατοστών.
«Νησίδα ασφαλείας»: Το υπερυψωμένο τμήμα οδοστρώματος που προορίζεται είτε για καταφύγιο των πεζών είτε για την αποβίβαση επιβίβαση επιβατών σε συγκοινωνιακά μέσα.
«Νύκτα»: Η χρονική περίοδος η οποία αρχίζει μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και λήγει μισή ώρα πριν από την ανατολή αυτού. Οι διατάξεις του Κώδικα οι οποίες επιβάλλουν ειδικές υποχρεώσεις κατά τη νύκτα εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ορατότητα είναι ανεπαρκής, λόγω ειδικών συνθηκών (ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίας βροχής κ.λπ. ή μέσα σε σήραγγες).
«Οδηγός»: Πρόσωπο το οποίο οδηγεί κάθε είδους όχημα ή ζώα μεμονωμένα ή σε αγέλες και ποίμνια ή ζώα όταν χρησιμοποιούνται για έλξη, για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή ίππευση.
«Οδός»: ολόκληρη η επιφάνεια που προορίζεται για τη δημόσια κυκλοφορία.
«Οδός εξυπηρέτησης παροδίων»: οδός η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των παροδίων ιδιοκτησιών.
«Οδός προτεραιότητας»: οδός ειδικά χαρακτηρισμένη και σημασμένη όπου η κυκλοφορία των οδικών οχημάτων σε αυτήν, έχει προτεραιότητα έναντι των εισερχόμενων σε αυτήν από άλλες οδούς.
«Οδός ταχείας κυκλοφορίας»: οδός ειδικής μελέτης και κατασκευής για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, η οποία δεν εξυπηρετεί τις συνορεύουσες με αυτήν ιδιοκτησίες παρά μόνο με παράπλευρες βοηθητικές οδούς και κόμβους και η οποία:
α) συνδέεται μόνο με ειδικής διάταξης ισόπεδους ή ανισόπεδους κόμβους με το υπόλοιπο κύριο οδικό δίκτυο,
β) δεν διασταυρώνεται ισόπεδα με άλλη οδό, μονοπάτι, σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή και
γ) έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και έχει ειδική σήμανση με πινακίδες ως οδός ταχείας κυκλοφορίας.
«Οδόστρωμα»: Το τμήμα της οδού που προορίζεται για την κυκλοφορία των οχημάτων.
«Οριογραμμή οδοστρώματος»: Η γραμμή η οποία ορίζει το τέλος του οδοστρώματος. Επί οδοστρωμάτων στα οποία υπάρχουν μία ή περισσότερες ακραίες λωρίδες κυκλοφορίας ή ζώνες για τη χρήση ορισμένων κατηγοριών οχημάτων, πεζών ή ζώων, οριογραμμή οδοστρώματος είναι, για τους λοιπούς που χρησιμοποιούν την οδό, το τέλος του οδοστρώματος που απομένει.
«Όχημα αρθρωτό»: ο συνδυασμός οχημάτων που περιλαμβάνει ένα (1) ρυμουλκό όχημα και ένα (1) ημιρυμουλκούμενο (επικαθήμενο) συνδεδεμένο με αυτό.
Όχημα Ειδικής Χρήσης Ειδικού Σκοπού: Το αυτοκίνητο ή ρυμουλκούμενο όχημα που διαθέτει ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν την εκτέλεση λειτουργίας που απαιτεί ειδικές διαρρυθμίσεις και/ή εξοπλισμό.
«Όχημα ζωήλατο»: Το όχημα με τροχούς που σύρεται από ζώα.
«Όχημα Καρτ»: Το μικρό τετράτροχο όχημα, με ή χωρίς αμάξωμα, με τέσσερις μη ευθυγραμμισμένους τροχούς που ακουμπούν συνέχεια στο έδαφος, οι δύο από τους οποίους εξασφαλίζουν την οδήγηση και οι άλλοι δύο την πρόωση (κίνηση). Τα κύρια μέρη του είναι: το πλαίσιο ή σασί, το αμάξωμα, τα ελαστικό και ο κινητήρας.
«Όχημα οδικό»: Το μεταφορικό ή άλλων χρήσεων μέσο που κινείται στις οδούς και στους χώρους του άρθρου 1 και οδηγείται από πρόσωπο, με εξαίρεση των μέσων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βρεφών και ατόμων με αναπηρία.
Δεν θεωρούνται ως οδικά οχήματα αυτά που κινούνται επί σιδηροτροχιών, για τα οποία όμως εφαρμόζονται κανόνες κυκλοφορίας του Κώδικα.
«Όχημα μηχανοκίνητο»: Το αυτοπροωθούμενο οδικό όχημα, πλην των μοτοποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο.
«Όχημα χειροκίνητο»: Το όχημα που ωθείται ή σύρεται με τα χέρια.
«Παραχώρηση προτεραιότητας»: Η υποχρέωση οδηγού οχήματος, να μη συνεχίσει ή επαναλάβει την κίνηση ή τους ελιγμούς του, εάν, ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υποχρεώσει τους οδηγούς άλλων οχημάτων να μεταβάλλουν απότομα την κατεύθυνση ή την ταχύτητα των οχημάτων τους.
«Πεζοδρόμιο»: Το υπερυψωμένο ή άλλως διαχωριζόμενο τμήμα της οδού που προορίζεται για πεζούς.
«Πεζόδρομος»: Οδός η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πεζούς και για είσοδο – έξοδο οχημάτων προς και από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, παροδίων ιδιοκτησιών ως και για οχήματα εφοδιασμού ή έκτακτης ανάγκης. Είναι δυνατή η κυκλοφορία ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 52.»,
«Περιοχή ήπιας κυκλοφορίας»: Περιοχή κατοικίας, που έχει χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχή ήπιας κυκλοφορίας.
«Ποδήλατο»: Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 κιλοβάτ (kW) και η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ./ώρα ή νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.
«Ποδηλατοδρόμος»: Οδός ή τμήμα οδού αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. Στους ποδηλατόδρομους που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της οδού (οδοί ποδηλάτων) επιτρέπονται η είσοδος – έξοδος οχημάτων και η κυκλοφορία πεζών σύμφωνα με την παρ. 5Α του άρθρου 40.
«Ρυμουλκό»: Το μηχανοκίνητο όχημα που χρησιμοποιείται μόνο για την έλξη άλλων οχημάτων.
«Ρυμουλκούμενο»: Το όχημα που στερείται ιδίας κινητήριας δύναμης και είναι κατασκευασμένο κατά τρόπον ώστε να έλκεται από άλλο μηχανοκίνητο όχημα. Στην κατηγορία των οχημάτων αυτών περιλαμβάνονται και τα ημιρυμουλκούμενα. Στα ρυμουλκούμενα δεν περιλαμβάνεται τροχοφόρος εξοπλισμός για τη μεταφορά φορτίου που έλκεται ή ρυμουλκείται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αποκλειστικά εντός κλειστού χώρου, και αποτελείται από άκαμπτο οριζόντιο επίπεδο αμάξωμα επί συμπαγών τροχών μικρής διαμέτρου χωρίς αεροθάλαμο.
«Στάθμευση»: Η ακινησία του οχήματος για οποιονδήποτε λόγο, πλην της ανάγκης αποφυγής εμπλοκής του με άλλο όχημα που χρησιμοποιεί την οδό ή σύγκρουσης με εμπόδιο ή για τη συμμόρφωσή του με τους κανονισμούς κυκλοφορίας, εφόσον η χρονική περίοδος ακινητοποίησης του οχήματος δεν περιορίζεται στον απαιτούμενο χρόνο για την επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών ή φόρτωση ή εκφόρτωση πραγμάτων.
«Στάση»: Η ακινησία του οχήματος επί χρόνο απαιτούμενο για την επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών ή φόρτωση ή εκφόρτωση πραγμάτων.
«Συνδυασμός οχημάτων (συρμός)»: Τα οχήματα που είναι συνδεδεμένα και κινούνται ως μία μονάδα.
«Τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής (μαρίνα)»: Ο χερσαίος και θαλάσσιος χώρος που προορίζεται κατά κύριο λόγο, για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής, είτε για αγκυροβόλημα, είτε για μακροχρόνια ή παροδική χερσαία εναπόθεση, είτε για εξυπηρέτηση των διερχόμενων σκαφών (παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2160/1993, Α’ 118).
«Τρίτροχο όχημα»: Το μηχανοκίνητο όχημα με τρεις συμμετρικούς τροχούς, του οποίου είτε η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα είναι μεγαλύτερη των 45 χιλιομέτρων την ώρα είτε ο κυλινδρισμός του κινητήρα του είναι μεγαλύτερος των 50 κυβικών εκατοστών, εάν είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επίσης, ως τρίτροχο όχημα λογίζεται και το τετράτροχο όχημα, εκτός των ελαφρών τετράτροχων οχημάτων της κατηγορίας των μοτοποδηλάτων, του οποίου το απόβαρο κενού οχήματος, μη συμπεριλαμβανομένου του βάρους του καυσίμου ή του μίγματος καυσίμου ελαίου ή των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων, δεν υπερβαίνει τα 400 χιλιόγραμμα, όταν το όχημα προορίζεται για επιβατικές μεταφορές ή τα 550 χιλιόγραμμα, όταν προορίζεται για μεταφορές εμπορευμάτων και του οποίου η μέγιστη καθαρή ισχύς δεν υπερβαίνει τα 15 KW.
«Τροχιόδρομος»: Όχημα που κινείται επί σιδηροτροχιών κατά μήκος των οδών με ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από ηλεκτροφόρο γραμμή και προορίζεται για τη μεταφορά προσώπων ή και πραγμάτων.
«Τροχόσπιτο»: Όχημα Ειδικής χρήσης – Ειδικού σκοπού που διακρίνεται σε:
α) Μηχανοκίνητο τροχόσπιτο: Όχημα μεταφοράς προσώπων με χώρο διαμονής που περιλαμβάνει τουλάχιστον τον εξής εξοπλισμό:
αα) καθίσματα και τραπέζι (το τραπέζι μπορεί να είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να αφαιρείται εύκολα),
αβ) χώρο για ύπνο, ο οποίος μπορεί να δημιουργείται με μετατροπή των καθισμάτων,
αγ) χώρο μαγειρείου,
αδ) χώρο αποθήκευσης.
Ο ανωτέρω εξοπλισμός πρέπει να είναι μόνιμα στερεωμένος στον χώρο διαμονής.
β) Ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο: Ρυμουλκούμενο όχημα που είναι σχεδιασμένο για οδική χρήση και παρέχει κινητά καταλύματα και κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ο ανωτέρω αναφερόμενος για τη διαμονή επιβατών, όταν είναι σταθμευμένο.
«Φώτα δείκτη κατεύθυνσης (φλας)»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να προειδοποιούν τους λοιπούς χρήστες της οδού ότι ο οδηγός πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.
«Φώτα διασταύρωσης (μεσαία)»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό της οδού μπροστά από το όχημα και τα οποία δεν προκαλούν θάμβωση ή δυσχέρεια στους οδηγούς που έρχονται αντίθετα και στους λοιπούς χρήστες της οδού.
«Φώτα έκτακτης ανάγκης (σύστημα φωτεινού συναγερμού)»: Τα φώτα του οχήματος που αναβοσβήνουν και χρησιμοποιούνται όταν το όχημα έχει ακινητοποιηθεί και δημιουργείται κίνδυνος για τους τρίτους από την ακινησία του οχήματος.
«Φώτα θέσης μπροστά (μικρά)»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και το πλάτος του από μπροστά.
«Φώτα θέσης πίσω (μικρά)»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και το πλάτος του από πίσω.
«Φώτα στάθμευσης»: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται για να δεικνύουν την παρουσία σταθμευμένου οχήματος. Αυτά μπορούν να αντικαθιστούν τα εμπρόσθια και τα οπίσθια φώτα θέσης.
«Φώτα ομίχλης»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του φωτισμού της οδού σε περιπτώσεις ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νεφών, καπνού ή κονιορτού.
«Φώτα οπισθοπορείας»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό της οδού πίσω από το όχημα και τα οποία προειδοποιούν ότι το όχημα θα κινηθεί ή κινείται προς τα πίσω.
«Φώτα τροχοπέδησης (φρένων)»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να ειδοποιούν αυτούς που κινούνται πίσω από το όχημα ότι ο οδηγός τροχοπεδεί (φρενάρει).
«Φώτα πορείας (μεγάλα)»: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για φωτισμό της οδού σε μεγάλη απόσταση μπροστά του.
«Φώτα όγκου»: Τα φώτα που τοποθετούνται σε ορισμένα οχήματα με κινητήρα και ορισμένα ρυμουλκούμενα κοντά στο ακρότατο σημείο του πλάτους και όσο πιο κοντά στο υψηλότερο σημείο του οχήματος και που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται με ευκρίνεια ο όγκος αυτού.
«Φώτα πλευρικά»: Τα φώτα που τοποθετούνται επί των πλευρών του οχήματος για να δεικνύουν την παρουσία του από το πλάι.
«Φώτα ειδικά»: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται για επισήμανση είτε οχήματος που έχει προτεραιότητα είτε οχήματος ή ομάδας οχημάτων, η παρουσία των οποίων επί της οδού επιβάλλει στους λοιπούς χρήστες των οδών να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις και ειδικότερα για επισήμανση φαλαγγών οχημάτων, υπερμεγεθών οχημάτων, καθώς και οχημάτων εξοπλισμού κατασκευών ή συντήρησης οδών.
«Φωτιστική διάταξη οπίσθιας πινακίδας κυκλοφορίας»: Η διάταξη που επιτρέπει να εξασφαλίζεται ο φωτισμός του χώρου που προορίζεται για την οπίσθια πινακίδα κυκλοφορίας και που μπορεί να αποτελείται από διάφορα οπτικά στοιχεία.
«Φώτα ημέρας»: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να καθιστούν ένα όχημα περισσότερο ορατό από μπροστά, όταν το όχημα είναι εν κινήσει.
«Φωτιστική επιφάνεια»: Προκειμένου για φώτα, η ορατή επιφάνεια από την οποία προέρχεται το φως, προκειμένου δε για αντανακλαστικά στοιχεία, η ορατή επιφάνεια εκ της οποίας αντανακλάται το φως.».
- Στην παρ. 4 του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» στην αρχή της παραγράφου αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση αυτού», β) η φράση «και αυτός» αντικαθίσταται από τη φράση «και αυτού», γ) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η παράβαση αυτού που θέτει σε κυκλοφορία και αυτού που οδηγεί το μεταφορικό ή άλλης χρήσεως μέσο κατά παράβαση της παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 4
Κατηγορία παράβασης για μη συμμόρφωση σε σήμα ή υπόδειξη τροχονόμου- Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 3 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 3 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί υποδείξεων και σημάτων που δίνουν οι τροχονόμοι, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. H παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 5
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη συμμόρφωση σε σήμανση πινακίδων – Αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 4 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 11 του άρθρου 4 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί σήμανσης οδών με πινακίδες, αντικαθίσταται ως εξής:
«11. Οι παραβάσεις για τον οδηγό που δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται με:
α) τις ρυθμιστικές πινακίδες Ρ-1 και Ρ-29 ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β,
β) την πινακίδα Ρ-2 ή τον συνδυασμό αυτής με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες,
γ) τις πινακίδες Ρ-3, Ρ-4, Ρ-34, Ρ-35, Ρ-69, Ρ-70, Ρ-73α, Ρ-73δ, Ρ-74α, Ρ-74δ, Ρ-75, ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α,
δ) τις πινακίδες Ρ-5, Ρ-6, Ρ-32, Ρ-39, Ρ-40, Ρ-41, Ρ-42, Ρ-43, Ρ-47, Ρ-48, Ρ-49, Ρ-50, Ρ-50α, Ρ-50δ, Ρ-51α, Ρ-51δ, Ρ-52α, Ρ-52δ, Ρ-52, Ρ-53, Ρ-57, Ρ-59, Ρ-60, Ρ-63 ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β,
ε) τις πινακίδες Ρ-7, Ρ-8, Ρ-9, Ρ-10, Ρ-11, Ρ-12, Ρ-13, Ρ-14, Ρ-18, Ρ-19, Ρ-20, Ρ-21, Ρ-22, Ρ-23, Ρ-24, Ρ-25, Ρ-26, Ρ-27, Ρ-28, Ρ-30, Ρ-31, Ρ-45, Ρ-46, Ρ-64 ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β,
στ) τις πινακίδες Ρ-15, Ρ-16, Ρ-17 ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α,
ζ) τις πινακίδες Ρ-33, Ρ-54, Ρ-55, Ρ-56, Ρ-65, Ρ-66, Ρ-66α, Ρ-67, Ρ-67α, Ρ-76 ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α και στην κατηγορία Σ και τις πινακίδες Ρ-71, Ρ-72 ή τον συνδυασμό αυτών με πρόσθετες πινακίδες, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β και στην κατηγορία Σ.
Για τις ρυθμιστικές πινακίδες Ρ-36, Ρ-37, Ρ-38, Ρ-44, Ρ-58, Ρ-61, Ρ-62, Ρ-68, Ρ-68α, Ρ-77 δεν επιβάλλονται κυρώσεις.».
Άρθρο 6
Oριζόντια σήμανση οδών, υποχρεώσεις οδηγών, κατηγορίες παραβάσεων – Τροποποίηση περ. ε) παρ. 4, προσθήκη περ. ιδ) στην παρ. 8 και αντικατάσταση παρ. 10 άρθρου 5 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην περ. ε) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί οριζόντιας σήμανσης οδών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «αναμονής των ποδηλάτων, στην οποία καταλήγει η λωρίδα ποδηλάτου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «αναμονής ποδηλάτων, Ε.Π.Η.Ο., μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «, τροφοδοτείται από λωρίδα ποδηλάτων, είναι χρωματισμένη στο ίδιο χρώμα με αυτήν και σημαίνεται με το σύμβολο του ποδηλάτου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και σημαίνεται με τα σύμβολα των οχημάτων του προηγούμενου εδαφίου», γ) προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η περ. ε) διαμορφώνεται ως εξής:
«ε) η αποτελούμενη από δύο (2) συνεχείς παράλληλες γραμμές, σε απόσταση τεσσάρων (4) ως πέντε (5) μέτρων μεταξύ τους, η οποία καθορίζει την επιφάνεια αναμονής ποδηλάτων, Ε.Π.Η.Ο., μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων. Η επιφάνεια αναμονής διαμορφώνεται σε σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις μπροστά από τη γραμμή υποχρεωτικής διακοπής πορείας των οχημάτων και σημαίνεται με τα σύμβολα των οχημάτων του προηγούμενου εδαφίου. Για τα οχήματα αυτά, η επιφάνεια αναμονής είναι κοινή. Σε περίπτωση ύπαρξης λωρίδας ποδηλάτου, αυτή καταλήγει στην επιφάνεια αναμονής και είναι χρωματισμένη στο ίδιο χρώμα με αυτή.».
- Στην παρ. 8 του άρθρου 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί οριζόντιας σήμανσης οδών, προστίθεται περ. ιδ) ως εξής:
«ιδ) να παραμένουν, σε περίπτωση υποχρεωτικής διακοπής πορείας, σε επιφάνεια αναμονής της περ. ε) της παρ. 4, εφόσον δεν οδηγούν όχημα που σημαίνεται στην επιφάνεια αυτή.».
- Η παρ. 10 του άρθρου 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί οριζόντιας σήμανσης οδών, αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β, εκτός από εκείνες:
α) των περ. α) έως γ) και στ) της παρ. 8, που κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β,
β) της περ. ι) της παρ. 8, που κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α και στην κατηγορία Σ και
γ) της παρ. 9, που κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Α.».
Άρθρο 7
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη συμμόρφωση σε φωτεινή σηματοδότηση – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 6 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φωτεινής σηματοδότησης για την κυκλοφορία οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για τον οδηγό των παρ. 1 και 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α, εκτός από τις περ. β), ε), η) και ι) της παρ. 1, που κατατάσσονται στην κατηγορία Ε4 και για τις οποίες επιβάλλονται στον παραβάτη διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες.».
Άρθρο 8
Κατηγορίες παραβάσεων για μη συμμόρφωση οδηγών ποδηλάτων σε φωτεινή σηματοδότηση – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 6Α Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο άρθρο 6Α του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φωτεινής σηματοδότησης για τους ποδηλάτες, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. Οι παραβάσεις των περ. β) και στ) της παρ. 1 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α. Οι λοιπές παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 9
Κατηγορίες παραβάσεων για μη συμμόρφωση πεζών σε φωτεινή σηματοδότηση – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 7 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 7 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φωτεινής σηματοδότησης για τους πεζούς, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. H παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 10
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη ορθή σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 9 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 9 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί σήμανσης των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. H παράβαση για αυτόν που παραλείπει την τοποθέτηση και συντήρηση των πιο πάνω μέσων σήμανσης, αυτόν που τα τοποθετεί πλημμελώς, καθώς και αυτόν που παραλείπει την αφαίρεσή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και ποινή φυλάκισης έως δώδεκα (12) μήνες, ανεξαρτήτως αν η πρόκληση κινδύνου ή ζημιάς ή βλάβης τιμωρείται αυτοτελώς από άλλες διατάξεις.».
Άρθρο 11
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη ορθή εγκατάσταση μέσων σήμανσης και σηματοδότησης – Αντικατάσταση παρ. 10 άρθρου 10 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 10 του άρθρου 10 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί εγκατάστασης μέσων σήμανσης και σηματοδότησης, αντικαθίσταται ως εξής:
«10. H παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και ποινή φυλάκισης έως δώδεκα (12) μήνες, ανεξαρτήτως αν η πρόκληση κινδύνου ή ζημιάς ή βλάβης τιμωρείται αυτοτελώς από άλλες διατάξεις.».
Άρθρο 12
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη τήρηση κανόνων οδικής συμπεριφοράς – Αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 12 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 11 του άρθρου 12 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί γενικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«11. α) Οι παραβάσεις των παρ. 1 και 4 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται οι παραβάσεις των παρ. 5 και 6 όσον αφορά τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αντίστοιχα από τους επιβάτες.
β) Η παράβαση της παρ. 2 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Α.
γ) Οι παραβάσεις των παρ. 3 και 7 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.
δ) Οι παραβάσεις του πρώτου και του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 6, που αφορούν στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αντίστοιχα από τον οδηγό, καθώς και η παράβαση της παρ. 9 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β.
ε) Η παράβαση της παρ. 8 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες.».
Άρθρο 13
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων κατόχου επαγγελματικού και ερασιτεχνικού διπλώματος οδήγησης και επαναξιολόγηση της ικανότητας – Αντικατάσταση παρ. 6 και τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 13 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Η παρ. 6 του άρθρου 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί οδηγών, αντικαθίσταται ως εξής:
«6.α) Η παράβαση της παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.
β) Οι παραβάσεις της παρ. 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β πλην της παράβασης του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.
γ) Η παράβαση της παρ. 3 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Β.
δ) Στις παραβάσεις της παρ. 5,
δα) η παράβαση του πρώτου εδαφίου κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α, πλην των οδηγών φορτηγών οχημάτων, οι οποίοι τιμωρούνται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (Α’ 49),
δβ) η παράβαση του δεύτερου εδαφίου κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Α και η παράβαση του τρίτου εδαφίου στην κατηγορία Ε1-Α και στην κατηγορία Σ.».
- Στην παρ. 8 του άρθρου 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί δυνατότητας επιβολής της επανεξέτασης κατόχου άδειας ικανότητας οδηγού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) στην αρχή οι λέξεις «Ο Υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών, οι νομάρχες κατά περίπτωση, ή οι από αυτούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Ο Περιφερειάρχης, ή οι από αυτόν», αβ) οι λέξεις «ικανότητας οδηγού» αντικαθίστανται από τη λέξη «οδήγησης», β) στο δεύτερο εδάφιο μετά τη λέξη «άδεια» διαγράφεται η λέξη «ικανότητας», γ) στο τρίτο εδάφιο, μετά τις λέξεις «κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού» διαγράφονται οι λέξεις «, προκειμένου δε για το μοτοποδήλατο του Υπουργού δημόσιας Τάξης» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Ο Περιφερειάρχης, ή οι από αυτόν εξουσιοδοτούμενες αρχές μπορούν να επιβάλλουν την επανεξέταση κατόχου άδειας οδήγησης, αν ανακύψουν αμφιβολίες για την ικανότητά του προς οδήγηση ή την ιατρική επανεξέτασή του, αν ανακύψουν αμφιβολίες για τη σωματική ή πνευματική του κατάσταση.
Στις περιπτώσεις αυτές η άδεια οδήγησης του παραπεμπομένου για επανεξέταση οδηγού αφαιρείται μετά την έκδοση της απόφασης για επανεξέταση και αποδίδεται μόνο αν αυτός κριθεί ικανός. Τα του τρόπου και της διαδικασίας επανεξέτασης των οδηγών, ως και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.».
Άρθρο 14
Κατηγορίες παραβάσεων για αναβάτες, συνοδούς και οδηγούς ζώων – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 14 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 14 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ζώων, αναβατών αλόγων και συνοδών ζώων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 15
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη επιτρεπτή εκπομπή ρύπων, θορύβου και παρενόχληση άλλων χρηστών των οδών, πεζών και των διαμενόντων – Τροποποίηση παρ. 3 και 4 άρθρου 15 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 3 του άρθρου 15 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί εκπομπών, ρύπων, θορύβων κ.λπ., επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) στο δεύτερο εδάφιο η λέξη «Συγκοινωνιών» αντικαθίσταται από τις λέξεις «της Περιφερειακής Ενότητας» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις της παρ. 1 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β και στην κατηγορία Σ. Τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων.
Σε όσες περιοχές έχει εφαρμοστεί ή θα εφαρμοστεί η κάρτα ελέγχου καυσαερίων, στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις καθιέρωσης του θεσμού αυτού.».
- Στην παρ. 4 του άρθρου 15 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι οδηγοί οδικών οχημάτων υποχρεούνται να μην παρενοχλούν τους άλλους χρήστες της οδού, τους παρόδιους και τους διαμένοντες επί της οδού, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, θόρυβο από τη χρήση ηχητικού συστήματος ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, σκόνη, καπνό ή ρίψη υγρών, όποτε είναι αυτό δυνατόν να αποφεύγεται. Οι παραβάσεις του πρώτου εδαφίου κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 16
Κατηγορίες παραβάσεων για μη ορθή θέση οχημάτων επί των οδών – Αντικατάσταση παρ. 8 άρθρου 16 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 8 του άρθρου 16 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί θέσης επί της οδού, αντικαθίσταται ως εξής:
«8. α) Οι παραβάσεις της παρ. 1, του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 και της παρ. 3, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β.
β) Η παράβαση της παρ. 4 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.
γ) Οι λοιπές παραβάσεις κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β.».
Άρθρο 17
Επιτρεπτή αλλαγή λωρίδας και κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών σε πυκνή κυκλοφορία, κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη επιτρεπτό προσπέρασμα, κίνηση σε στοίχους, κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών σε πυκνή κυκλοφορία – Τροποποίηση παρ. 9 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 17 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Η παρ. 9 του άρθρου 17 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί προσπεράσματος – κυκλοφορίας σε στοίχους, αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτών οχήματος, επιτρέπονται:
α) η αλλαγή λωρίδας μόνο προκειμένου το όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει,
β) η κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας της ίδιας κατεύθυνσης (διήθηση) σε οδούς με τουλάχιστον δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας κατά κατεύθυνση, αν η ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα και
βα) τα λοιπά οχήματα είναι ακινητοποιημένα ή
ββ) η ταχύτητα αυτών είναι μικρότερη της ταχύτητας της διήθησης.
Κατά τη διενέργεια της διήθησης οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών παραχωρούν προτεραιότητα, τηρούν ασφαλή πλευρική απόσταση από τα υπόλοιπα οχήματα, μειώνουν ταχύτητα και ακινητοποιούνται, αν είναι αναγκαίο για την αποφυγή ατυχήματος και κάθε κινδύνου για τους υπόλοιπους οδηγούς ή πεζούς.».
- Η παρ. 11 του άρθρου 17 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί προσπεράσματος – κυκλοφορίας σε στοίχους, αντικαθίσταται ως εξής:
«11. α) Οι παραβάσεις των παρ. 1 έως 3 και 5 έως 8, με την επιφύλαξη των περ. β) και γ) της παρούσας, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.
β) Οι παραβάσεις της περ. β) του άρθρου 8 και των παρ. 9 και 10 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β.
γ) Οι παραβάσεις των περ. α), β), ε), στ) και ζ) της παρ. 3 και της παρ. 4 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες.».
Άρθρο 18
Κατηγορίες παραβάσεων για μη επιτρεπτή διέλευση οχημάτων που κινούνται αντίθετα – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 18 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 18 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί διέλευσης οχημάτων που κινούνται αντίθετα, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 19
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη επιτρεπτή χρήση οχημάτων και μη επιτρεπτή ταχύτητα και απόσταση μεταξύ οχημάτων – Αντικατάσταση παρ. 10 άρθρου 19 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 10 του άρθρου 19 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ταχύτητας και απόστασης μεταξύ οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α, με εξαίρεση την παράβαση της παρ. 5 που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και επιβάλλονται στον παραβάτη διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες.».
Άρθρο 20
Όρια ταχύτητας, αρμοδιότητα καθορισμού τους, έλεγχος τήρησής τους, κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη τήρηση ορίων ταχύτητας, ελλιπή εξοπλισμό επαγγελματικών οχημάτων και παρεμβάσεις σε αυτόν, κατοχή μηχανισμών παρεμπόδισης ελέγχου ταχύτητας, μη ορθή χρήση Ελαφρού Προσωπικού Ηλεκτρικού Οχήματος – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 7, 11, αντικατάσταση παρ. 6, 12, 13, 14, 15 και προσθήκη παρ. 7Α στο άρθρο 20 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ορίων ταχύτητας, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Από την 1η Νοεμβρίου 2025 το όριο αυτό ορίζεται σε τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Σε μονόδρομους στους οποίους υπάρχουν δύο (2) τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, διατηρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των πενήντα (50) χιλιομέτρων την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση.».
- Στην παρ. 3 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
- Η παρ. 6 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από ή για λογαριασμό των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών και με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά από έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρ. 1 του άρθρου 52 του παρόντος Κώδικα, δύναται να καθορίζονται και να μεταβάλλονται τα ανώτατα όρια ταχύτητας στις οδούς για τις οποίες έχουν την αρμοδιότητα επίβλεψης και συντήρησης. Τα όρια αυτά πρέπει να είναι κατώτερα των ανωτάτων ορίων που προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος. Ειδικά στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1, τα όρια της παρούσας μπορούν να ανέρχονται έως και τα πενήντα (50) χιλιόμετρα την ώρα.».
- Στην παρ. 7 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) οι λέξεις «Ειδικά για τους αυτοκινητοδρόμους, τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και το πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο, όπως αυτό ορίζεται» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Για τους αυτοκινητοδρόμους, όπως ορίζονται», αβ) μετά από τις λέξεις «από μελέτη και» διαγράφεται η λέξη «μόνο», β) το τελευταίο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Για τους αυτοκινητοδρόμους, όπως ορίζονται με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τα όρια ταχύτητας, εκτός των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων, που προβλέπονται από το άρθρο αυτό, καθορίζονται και μεταβάλλονται ύστερα από μελέτη και με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.».
- Στο άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προστίθεται παρ. 7Α ως εξής:
«7Α. Για τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας και το πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο, όπως αυτό ορίζεται με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τα όρια ταχύτητας, εκτός των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων του παρόντος, καθορίζονται και μεταβάλλονται ύστερα από μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα συντήρησης των οδών αυτών και μετά από έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 52. Τα όρια ταχύτητας που ορίζονται στις αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με την παρούσα και τις παρ. 6 και 7 εφαρμόζονται από την τοποθέτηση των προβλεπόμενων πινακίδων στις ανωτέρω οδούς.».
- Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μετά από τις λέξεις «Προστασίας του Πολίτη» προστίθενται οι λέξεις «, Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Ο έλεγχος της ταχύτητας των οδικών οχημάτων μπορεί να γίνεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και με ειδικές συσκευές. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ειδικών αυτών συσκευών ως και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.».
- Η παρ. 12 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί ορίων ταχύτητας, αντικαθίσταται ως εξής:
«12. α) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας έως είκοσι (20) χιλιόμετρα την ώρα, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α.
β) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από είκοσι (20) χιλιόμετρα την ώρα έως και τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Β.
γ) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα έως και πενήντα (50) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.
δ) Η παράβαση της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από πενήντα (50) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες.
ε) Η παράβαση της κίνησης οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.
στ) Η παράβαση της κίνησης οχημάτων στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από εκατόν τριάντα (130) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β
ζ) Η παράβαση της κίνησης οχημάτων στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.
η) Η παράβαση της οδήγησης με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας και η παράβαση της παρ. 9 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
- Η παρ. 13 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί θέσης σε κυκλοφορία και οδήγησης αυτοκινήτου οχήματος χωρίς να είναι εφοαδιασμένο με τις συσκευές της παρ. 10 του ιδίου άρθρου, καθώς και η παράλειψη της τοποθέτησης του φύλλου ή άλλου συστήματος καταγραφής ταχογράφου, αντικαθίσταται ως εξής:
«13. Η παράβαση της θέσης σε κυκλοφορία και της οδήγησης αυτοκίνητου οχήματος χωρίς να είναι εφοδιασμένο με τις συσκευές της παρ. 10, καθώς και η παράβαση της παράλειψης τοποθέτησης του φύλλου ή άλλου συστήματος καταγραφής ταχογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται και οι παραβάσεις επενέργειας με οποιονδήποτε τρόπο στον μηχανισμό της ανωτέρω συσκευής, με σκοπό να την καταστήσει ανενεργή ή να αλλοιωθούν οι καταγραφόμενες ενδείξεις. Εάν αμφισβητηθεί από τον οδηγό η παράβαση, το όχημα μεταφέρεται, συνοδεία αστυνομικού, στην αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Για τις ως άνω παραβάσεις που αφορούν σε φορτηγά οχήματα εφαρμόζεται ο ν. 3446/2006 (Α’ 49).».
- Η παρ. 14 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας, καθώς και με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, αντικαθίσταται ως εξής:
«14. Η παράβαση της οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας, καθώς και της οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.».
- Η παρ. 15 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί παραβάσεων κατά την οδήγηση Ε.Π.Η.Ο., αντικαθίσταται ως εξής:
«15. Ειδικά για τα Ε.Π.Η.Ο.:
α) η οδήγηση κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 5Α:
αα) με ταχύτητα έως και τριάντα πέντε (35) χιλιόμετρα ανά ώρα, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α και η θέση του σε κυκλοφορία κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α,
αβ) με ταχύτητα άνω των τριάντα πέντε (35) χιλιομέτρων ανά ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και η θέση του σε κυκλοφορία κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Α,
β) η οδήγηση κατά παράβαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5Α κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 21
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων ελιγμών οχημάτων – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 21 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 21 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κανόνων για τους ελιγμούς οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. H παράβαση των παρ. 1 έως 3 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Β, πλην της παράβασης για αυτόν που επιχειρεί στην οδό συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες της οδού, που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.».
Άρθρο 22
Κατηγορίες παραβάσεων για μη επιτρεπτή κίνηση προς τα πίσω – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 22 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 22 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κίνησης προς τα πίσω, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 23
Κατηγορίες παραβάσεων για μη ορθή αλλαγή κατεύθυνσης – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 23 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 23 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί αλλαγής κατεύθυνσης, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις των παρ. 1, 2 και 4 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β. Η παράβαση της παρ. 3 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 24
Κατηγορίες παραβάσεων για μη επιτρεπτή επιβράδυνση – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 24 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 24 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί επιβράδυνσης, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α».
Άρθρο 25
Κατηγορίες παραβάσεων επί μη τήρησης των κανόνων για τα οχήματα των δημόσιων συγκοινωνιών – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 25 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 25 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ειδικών κανόνων για τα οχήματα των δημοσίων συγκοινωνιών, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 26
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση των κανόνων κίνησης οχημάτων σε ισόπεδους οδικούς κόμβους – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 26 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 7 του άρθρου 26 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ισόπεδων οδικών κόμβων και υποχρέωσης παραχώρησης προτεραιότητας, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Οι παραβάσεις των παρ. 1 έως 6 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β πλην της παράβασης της περ. δ) της παρ. 5, που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 27
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση των κανόνων διάσχισης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 27 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 27 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις των περ. α), ε) και στ) της παρ. 1 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β. Οι παραβάσεις των περ. β), γ) και δ) της παρ. 1 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 28
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων αλληλεπίδρασης με οχήματα που κινούνται σε σιδηροτροχιές – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 28 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 28 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί οχημάτων που κινούνται σε σιδηροτροχιές, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 29
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη τήρηση κανόνων κίνησης οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες – Αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 29 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 11 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κίνησης οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες, αντικαθίσταται ως εξής:
«11. Η παράβαση της παρ. 10 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α. Η παράβαση της παρ. 9 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ. Οι παραβάσεις των περ. α) και β) της παρ. 2, του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 και των περ. α) και β) της παρ. 8 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β. Η παράβαση της παρ. 7 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δώδεκα (12) μήνες ή με χρηματική ποινή. Οι λοιπές παραβάσεις των παρ. 1 έως 10 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 30
Κατηγορίες παραβάσεων για μη επιτρεπτό άνοιγμα θυρών οχημάτων – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 30 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 30 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ανοίγματος των θυρών οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση της παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 31
Κατηγορίες παραβάσεων για μη ορθή κίνηση οχημάτων επί εμποδίων στο οδόστρωμα – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 31 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 31 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί εμποδίων στο οδόστρωμα, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 32
Όρια και κανόνες φόρτωσης οχημάτων – Αντικατάσταση άρθρου 32 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Το άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φόρτωσης οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 32
Φόρτωση οχημάτων
- Η μάζα του φορτωμένου οχήματος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τη μέγιστη αποδεκτή μάζα του φορτωμένου οχήματος που καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την κατηγορία του οχήματος ή τον συνδυασμό οχημάτων.
- Οι φορτίσεις των αξόνων των φορτωμένων οχημάτων δεν υπερβαίνουν:
α) τις μέγιστα τεχνικά επιτρεπόμενες φορτίσεις που καθορίζονται από τον κατασκευαστή τους ανάλογα με την τεχνική διαμόρφωση των οχημάτων και
β) τις μέγιστες αποδεκτές επιτρεπόμενες φορτίσεις που καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την κατηγορία του οχήματος.
- Οι διαστάσεις του φορτωμένου οχήματος δεν υπερβαίνουν τις μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία οχήματος ή συνδυασμό οχημάτων.
- To φορτίο του οχήματος τακτοποιείται και στοιβάζεται κατά τρόπον ώστε:
α) Nα μην εκτίθενται σε κίνδυνο πρόσωπα, να μην προκαλούνται ζημιές σε δημόσια περιουσία ή περιουσία τρίτων,
β) να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία άλλων οχημάτων, ειδικότερα από διαρροή, πτώση ή διασκόρπισή του στην οδό,
γ) να μην μετακινείται, ιδιαίτερα όταν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια του οχήματος,
δ) να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα τoυ οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μην μειώνεται η σταθερότητα αυτού,
ε) να μην προκαλούνται περιττές οχλήσεις, όπως θόρυβος και κονιορτός,
στ) να μην καλύπτονται τα φώτα θέσης, πορείας και στάθμευσης, οι δείκτες κατεύθυνσης, τα αντανακλαστικά στοιχεία, oι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, τo διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής τoυ οχήματος, καθώς και τα σήματα που δίνονται με το χέρι, σύμφωνα με τον παρόντα,
ζ) να μην σύρεται στο έδαφος ή στο οδόστρωμα.
- Για την τακτοποίηση, στοιβασία, προστασία και ασφάλιση του φορτίου χρησιμοποιούνται, ανάλογα με το είδος του φορτίου, κατάλληλα εξαρτήματα, όπως καλώδια, σχοινιά, αλυσίδες, ιμάντες, καλύμματα, τα οποία είναι σε καλή κατάσταση χωρίς ορατές φθορές, δένονται σφικτά και στερεώνονται καλά. Οι οπίσθιες θύρες του αμαξώματος, αν για τις ανάγκες της φόρτωσης πρέπει να βρίσκονται στην ανοικτή θέση, δεν χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν το φορτίο κατά την κίνηση του οχήματος. Κινούμενα εξαρτήματα, όπως αλυσίδες, γερανοί, οπίσθιες θύρες, ασφαλίζονται ώστε δεν προεξέχουν εκτός του περιγράμματος του οχήματος κατά τις ταλαντώσεις τους από την κίνηση του οχήματος, ούτε σύρονται στο έδαφος ή το οδόστρωμα.
- Για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιούνται κατάλληλα κλειδιά (κλείστρα) ενσωματωμένα στο όχημα, που στερεώνουν και ασφαλίζουν όλα τα αντίστοιχα σημεία του εμπορευματοκιβωτίου.
- Φορτίο σε όχημα με ανοικτό αμάξωμα, που αποτελείται από υλικά για τα οποία υπάρχει κίνδυνος κατά τη διαδρομή να εκφύγουν από το αμάξωμα ή να παρασυρθούν από τον αέρα (όπως αδρανή υλικά), καλύπτεται με εύκαμπτο κάλυμμα κατάλληλο προς τη φύση των υλικών, στερεωμένο επαρκώς στο αμάξωμα. Το κάλυμμα και οι διατάξεις στερέωσης αυτού επιτρέπεται να εξέχουν του αμαξώματος:
α) μέχρι και είκοσι (20) χιλιοστά του μέτρου, αν δεν απέχουν περισσότερο από δύο (2) μέτρα από το επίπεδο του εδάφους ή
β) μέχρι και πενήντα (50) χιλιοστά του μέτρου, αν απέχουν περισσότερο από δύο (2) μέτρα από το επίπεδο του εδάφους.
- Σε οχήματα που προορίζονται για την ταυτόχρονη μεταφορά φορτίου και επιβατών, το φορτίο είναι ασφαλώς προσδεδεμένο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- To φορτίο δεν προεξέχει από το εμπρόσθιο μέρος του οχήματος. Για την πλάγια και οπίσθια προεξοχή του, με την επιφύλαξη της παρ. 3, ισχύουν τα εξής:
α) To φορτίο του οχήματος επιτρέπεται να εξέχει:
αα) συμμετρικά στο πλάι του οχήματος, μέχρι τριάντα (30) εκατοστά σε κάθε πλευρά,
αβ) από το οπίσθιο μέρος του οχήματος, μέχρι τριάντα τοις εκατό (30%) του μήκους του ή του ρυμουλκούμενου στον συνδυασμό οχημάτων (συρμός ή αρθρωτό όχημα).
β) Ειδικότερα, στα μοτοποδήλατα, τις μοτοσικλέτες και τα τρίτροχα οχήματα το φορτίο επιτρέπεται να εξέχει:
βα) συμμετρικά μέχρι σαράντα (40) εκατοστά από τις πλευρές τους, υπολογιζόμενου από το εξωτερικό άκρο του εμπρόσθιου πλευρικού φανού του οχήματος ή του εμπρόσθιου ή οπίσθιου ακραίου σημείου αυτών,
ββ) σε μήκος που η προβολή του στο οριζόντιο επίπεδο να είναι μέχρι σαράντα (40) εκατοστά, υπολογιζόμενων από το πίσω ακραίο σημείο για τις μοτοσικλέτες και τρίτροχα οχήματα και μέχρι είκοσι (20) εκατοστά για τα μοτοποδήλατα.
- Στην περίπτωση φορτηγών αυτοκινήτων, αρθρωτών οχημάτων ή συρμών που μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα που δεν μπορούν να κατατμηθούν ή να αποσυνδεθούν ευκόλως σε περισσότερα από ένα τεμάχια όπως δοκοί, στύλοι, σωλήνες ή άλλα φορτία μεγάλου μήκους, με την επιφύλαξη της παρ. 3, το φορτίο αυτό επιτρέπεται να προεξέχει:
α) σε οχήματα συνολικού μήκους μέχρι πέντε (5) μέτρων, σε μήκος που η προβολή του στο οριζόντιο επίπεδο είναι μέχρι τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού μήκους τους από το εμπρόσθιο μέρος και τριάντα τοις εκατό (30%) από το οπίσθιο μέρος τους,
β) σε οχήματα συνολικού μήκους άνω των πέντε (5) μέτρων, σε μήκος που η προβολή του στο οριζόντιο επίπεδο είναι μέχρι δύο (2) μέτρα από το εμπρόσθιο μέρος και μέχρι τρία (3) μέτρα από το οπίσθιο μέρος τους.
Αν η μικρότερη διάσταση του φορτίου υπερβαίνει το πλάτος του οχήματος, επιτρέπεται να προεξέχει μέχρι σαράντα (40) εκατοστά σε κάθε πλευρά του οχήματος.
- Η κυκλοφορία υπέρβαρων ή υπερδιάστατων οχημάτων επιτρέπεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 53 εφόσον:
α) μεταφέρουν «αδιαχώριστο φορτίο», δηλαδή φορτίο το οποίο, για τους σκοπούς της μεταφοράς επί της οδού, δεν μπορεί να διαχωρισθεί σε δύο ή περισσότερα φορτία, χωρίς δυσανάλογη δαπάνη ή κίνδυνο καταστροφής και το οποίο, λόγω των διαστάσεων ή της μάζας του, δεν μπορεί να μεταφερθεί από όχημα που πληροί τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 3 του παρόντος ή
β) μεταφέρουν πολλά ίδια υπερδιάστατα αντικείμενα, όπως δοκούς, στύλους, σωλήνες ή άλλα φορτία μεγάλου μήκους, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του παρόντος.
- Κατ’ εξαίρεση της παρ. 3 για τα οχήματα ή συνδυασμούς οχημάτων μεταφοράς οχημάτων (αυτοκινητοφόρα), επιτρέπεται η μεταφορά οχημάτων που προεξέχουν από το εμπρόσθιο τμήμα τους μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και από το οπίσθιο τμήμα τους μέχρι ενάμιση (1,50) μέτρο. Οι προεξοχές αυτές μετρώνται από το απώτερο σταθερό τμήμα του αμαξώματος του συνδυασμού εμπρός ή πίσω μέχρι του απώτερου σημείου του πρώτου ή τελευταίου οχήματος που αποτελούν μέρος του φορτίου, αντίστοιχα. Κάποια από τα οχήματα, που αποτελούν το φορτίο, μπορούν να στηρίζονται σε εκτεινόμενες φορητές κατασκευές που προεξέχουν του αμαξώματος, οι οποίες όμως δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη μέτρηση των διαστάσεων και δεν επιτρέπεται να εξέχουν του φορτίου.
- Τα προεξέχοντα φορτία από το οπίσθιο μέρος του οχήματος, εφόσον η προβολή τους στο οριζόντιο επίπεδο υπερβαίνει το ένα (1) μέτρο, επισημαίνονται με σταθερή προσαρτημένη πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον πενήντα επί πενήντα (50 x 50) εκατοστών λευκού χρώματος με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες και κατασκευασμένη από υλικά υψηλής αντανακλαστικότητας. Η πινακίδα αυτή τοποθετείται με το πάνω άκρο σε ύψος που δεν ξεπερνά το ένα και εξήντα (1,60) μέτρο και το κάτω άκρο σε ύψος τουλάχιστον σαράντα (40) εκατοστά από το οδόστρωμα. Όταν το φορτίο προεξέχει σε ολόκληρο το πλάτος του οπίσθιου μέρους του οχήματος, τοποθετούνται δύο πινακίδες της παρούσας, μια σε κάθε άκρο του φορτίου. Επιπλέον, κατά τη νύκτα, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 2, η εμπρόσθια προεξοχή, όπου αυτή επιτρέπεται, επισημαίνεται με λευκό φως, η δε οπίσθια με ερυθρό φως.
- Επιτρέπεται:
α) η μεταφορά ποδηλάτων στην οροφή και στο οπίσθιο μέρος των οχημάτων με εξαρτήματα εγκεκριμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα οποία τοποθετούνται με μέριμνα του οδηγού. Κατά τη μεταφορά ποδηλάτων στο οπίσθιο μέρος των οχημάτων, δεν καλύπτονται τα πίσω φώτα θέσης, στάθμευσης, οι δείκτες κατεύθυνσης και η πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος ενώ η όλη προεξοχή επισημαίνεται με ερυθρό ανακλαστικό στοιχείο και αφαιρείται όταν δεν πραγματοποιείται αυτού του είδους η μεταφορά.
β) Η μεταφορά ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών στο οπίσθιο μέρος των μηχανοκίνητων τροχόσπιτων με εξαρτήματα εγκεκριμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Δεν επιτρέπεται να καλύπτονται τα πίσω φώτα θέσης, στάθμευσης, οι δείκτες κατεύθυνσης και η πινακίδα αριθμού κυκλοφορίας. Η προεξοχή αυτή επισημαίνεται με ερυθρό ανακλαστικό στοιχείο.
- Για την οδική μεταφορά, φόρτωση, εκφόρτωση και στοιβασία επικίνδυνων εμπορευμάτων, εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα αυτά.
- Οι παραβάσεις:
α) των παρ. 4, 7, 10, 12 και 13, με την επιφύλαξη της περ. β), κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α,
β) της περ. β) της παρ. 4 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β,
γ) των παρ. 5, 8, 9 και 14, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α και
δ) των παρ. 6 και 11, κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β.
Για την παράβαση της παρ. 6, αν δεν υφίσταται ο κατάλληλος εξοπλισμός στο όχημα, το προβλεπόμενο διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, ενώ διοικητικό πρόστιμο και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας επιβάλλονται στον κάτοχο του οχήματος. Για τις παραβάσεις των παρ. 1, 2 και 3 εφαρμόζεται το άρθρο 53.
Σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται και ακινητοποίηση του οχήματος σύμφωνα με το άρθρο 46. Για τις σχετικές παραβάσεις που αφορούν σε φορτηγά οχήματα και τα ρυμουλκούμενά τους, εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (Α’ 49).
- Οι ειδικότεροι κανόνες φόρτωσης ανάλογα με τα διάφορα είδη φορτίου για τις κατηγορίες των οχημάτων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.».
Άρθρο 33
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων μεταφοράς επιβατών με οχήματα – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 33 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 33 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί μεταφοράς επιβατών με οχήματα, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι παραβάσεις των παρ. 1 έως 3 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β με την επιφύλαξη των παραβάσεων των περ. β) και γ) της παρ. 2, που κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β.».
Άρθρο 34
Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη τήρηση κανόνων στάσης και στάθμευσης -Τροποποίηση παρ. 2, 5, 10, 11Α, αντικατάσταση παρ. 10Α και προσθήκη παρ. 16 στο άρθρο 34 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 2 του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί στάσης και στάθμευσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β): αα) οι λέξεις «από στάσεις» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκατέρωθεν στάσεων», αβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην περ. θ: βα) μετά από τις λέξεις «πορείας (STOP)» προστίθενται οι λέξεις «(Ρ-2) ή υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας (Ρ-1)», ββ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) στην περ. ιστ) μετά από τις λέξεις «με αναπηρία ή» καταργείται η λέξη «/και» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται:
α) επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα από αυτές,
β) σε απόσταση μικρότερη από δώδεκα (12) μέτρα εκατέρωθεν στάσεων αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων. Αν σε στάση λεωφορείου είναι τοποθετημένη επί του οδοστρώματος ειδική προεξοχή για την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, η απόσταση του προηγούμενου εδαφίου:
βα) μειώνεται στο ήμισυ, όταν ο υπολειπόμενος χώρος μετά τα έξι (6) και μέχρι τα δώδεκα (12) μέτρα εκατέρωθεν της στάσης διατίθεται από την αρμόδια για τη συντήρηση της οδού αρχή, ως χώρος αποκλειστικής στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. και σημαίνεται με την προβλεπόμενη σήμανση,
ββ) μηδενίζεται, όταν υφίστανται εκατέρωθεν της προεξοχής, εσοχές στάθμευσης,
γ) σε εισόδους και εξόδους κόμβων και σε απόσταση μικρότερη από δέκα (10) μέτρα από τη νοητή προέκταση της πλησιέστερης οριογραμμής του κάθετου οδοστρώματος,
δ) σε σιδηροδρομικές ή τροχιοδρομικές γραμμές ή πολύ πλησίον αυτών, ώστε να παρεμποδίζεται η κίνηση των σιδηροδρομικών ή τροχιοδρομικών οχημάτων,
ε) σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς ως και ποδηλατοδρόμους, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση,
στ) πάνω και κάτω από τις γέφυρες, εκτός αν υπάρχουν χώροι για στάθμευση ειδικά προορισμένοι,
ζ) πλησίον και πάνω σε κυρτές καμπύλες αλλαγής των κατά μήκος κλίσεων των οδών (ράχεων) και σε στροφές ανεπαρκούς ορατότητας για προσπέρασμα,
η) σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αν το εναπομένον πλάτος της λωρίδας μεταξύ οχήματος και απαγορευτικής γραμμής υπέρβασης είναι μικρότερο από τρία (3) μέτρα,
θ) σε απόσταση μικρότερη από είκοσι (20) μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP) (Ρ-2) ή υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας (Ρ-1), ως και σε θέση, στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών. Τα όρια του προηγούμενου εδαφίου μειώνονται στο ήμισυ αν:
θα) η στάθμευση γίνεται σε εσοχές στάθμευσης,
θβ) αν εντός των μειωμένων ορίων, διατίθεται από την αρμόδια για τη συντήρηση της οδού αρχή, χώρος αποκλειστικής στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. που σημαίνεται με την προβλεπόμενη σήμανση.
ι) σε απόσταση πέντε (5) μέτρων από την τομή ρυμοτομικών γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών,
ια) πάνω στις νησίδες ασφαλείας ως και στις διαχωριστικές νησίδες,
ιβ) στους αυτοκινητοδρόμους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, εκτός των χώρων στάθμευσης, που καθορίζονται με σήμανση,
ιγ) σε λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης,
ιδ) σε σήραγγες που υποδεικνύονται από ειδικές πινακίδες, εκτός από τους χώρους που υποδεικνύονται ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό,
ιε) επί σημασμένης βοηθητικής οδού, η οποία προορίζεται για οχήματα που μετακινούνται βραδέως,
ιστ) σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με αναπηρία ή οδηγός τυφλών και σε απόσταση μικρότερη από 0,50 μ. εκατέρωθεν αυτών,
ιζ) σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία,
ιη) σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμων με αναπηρία.».
- Στην παρ. 5 του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις «ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων, μηχανοκίνητων τροχόσπιτων συνολικού μήκους άνω των έξι (6) μέτρων», β) στο πέμπτο εδάφιο: βα) μετά τις λέξεις «τους οικείους δήμους» διαγράφονται οι λέξεις «ή κοινότητες», ββ) μετά τις λέξεις «προσώπου ιδιωτικού δικαίου» προστίθεται οι λέξεις «και για τους τουριστικούς λιμένες της παρ. 11 του άρθρου δέκατου ενάτου του ν. 2932/2001 (Α’΄145)», βγ) οι λέξεις «από τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού για τους τουριστικούς λιμένες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2160/1993 (Α’ 118) για τους λοιπούς τουριστικούς λιμένες», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Μέσα στις κατοικημένες περιοχές, σε θέσεις όπου επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση, οι οδηγοί οχημάτων ή ζώων υποχρεούνται να θέτουν αυτά όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος.
Στους μονόδρομους επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση και στην αριστερή πλευρά. Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερο χώρο πλάτους ενός (1) μέτρου, τουλάχιστον, για τη διέλευση των πεζών.
Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από τρεισήμισι (3,5) τόνους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων, μηχανοκίνητων τροχόσπιτων συνολικού μήκους άνω των έξι (6) μέτρων και σκαφών, πέρα από είκοσι τέσσερις (24) συνεχείς ώρες.
Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή από τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τους λιμένες με φορέα διαχείρισης νομικό προσώπου ιδιωτικού δικαίου και για τους τουριστικούς λιμένες της παρ. 11 του άρθρου δέκατου ενάτου του ν. 2932/2001 (Α’ 145) ή από τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2160/1993 (Α’ 118) για τους λοιπούς τουριστικούς λιμένες ή τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης λιμένα, σύμφωνα με το άρθρο 52Α του παρόντος ή το άρθρο 44 του ν. 4150/2013 (Α’ 102), οι οποίοι μεριμνούν και για τη φύλαξή τους, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής και ζητήματα, όπως οι δαπάνες φύλαξης και συντήρησης.».
- Στην παρ. 10 του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί στάσης και στάθμευσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται και αριθμείται ως περ. α), β) προστίθενται περ. β) έως δ), γ) στο προτελευταίο εδάφιο οι λέξεις «κατά τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου αυτού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 8», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
«10. α) Οι παραβάσεις των περ. β), γ), στ), ζ), η), θ), ι) και ιε) της παρ. 2, των περ. δ), ζ), θ), ι), ια) και ιβ) της παρ. 3, των παρ. 6 και 7 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.
β) Οι παραβάσεις των περ. ε), ια), ιβ), ιγ) και ιδ) της παρ. 2, των περ. α), β), γ) και ε) της παρ. 3, των παρ. 4, 5 και 9 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β.
γ) Οι παραβάσεις των περ. α) και δ) της παρ. 2 και της περ. η) της παρ. 3 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α και στην κατηγορία Σ.
δ) Οι παραβάσεις των περ. ιστ), ιζ) και ιη) της παρ. 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.
Τα παραπάνω διοικητικά πρόστιμα ορίζονται στο ήμισυ, όταν οι παραβάσεις αφορούν σε μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες. Αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών (3) ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος, τροχόσπιτου, σκάφους ή των άλλων ογκωδών αντικειμένων, σύμφωνα με την παρ. 8, εκτός αν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, οπότε η μεταφορά γίνεται αμέσως. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη ορίζονται τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας.».
- Η παρ. 10Α του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αντικαθίσταται ως εξής:
«10Α. Για τους οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.:
α) Οι παραβάσεις των παρ. 1 έως 10 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α, με την επιφύλαξη της περ. β).
β) Η παράβαση της παρ. 3Α κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α, πλην των περ. ι) έως ιβ), οι παραβάσεις των οποίων κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
- Στην περ. β) της παρ. 11Α του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «στις εταιρείες παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι παραβάσεις για τις εταιρείες παραβάτες κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «τριακοσίων (300) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατηγορίας Ε2-Α,» και η παρ. 11Α διαμορφώνεται ως εξής:
«11Α. Για τα Ε.Π.Η.Ο.:
α) ως παραβάτης των διατάξεων που ρυθμίζουν τη στάθμευση θεωρείται μόνο ο οδηγός του οχήματος που καταλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω,
β) σε χώρους μαζικής απόθεσης Ε.Π.Η.Ο. που παραχωρούνται προς χρήση ή ενοικίαση από εταιρείες ενοικίασης ή παραχώρησης προς χρήση, αυτοί καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 34 και οι παραβάσεις για τις εταιρείες παραβάτες κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α. Αν η χρήση του χώρου συνεχίζεται και πέραν των πέντε (5) ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση κατηγορίας Ε2-Α, από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου πενταώρου γίνεται μεταφορά των οχημάτων κατά τα οριζόμενα στην παρ. 8, εκτός αν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, οπότε η μεταφορά γίνεται αμέσως.».
- Στο άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί στάσης και στάθμευσης, προστίθεται παρ. 16 ως εξής:
«16. Για τις παραβάσεις του παρόντος που αφορούν στη στάθμευση και προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης, όταν αυτή δεν ενεργείται αμέσως και επί τόπου από τον βεβαιούντα την παράβαση, αφαιρούνται επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, τα οποία επιστρέφονται στον κάτοχο με την προσκόμιση της άδειας οδήγησης.».
Άρθρο 35
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων χρήσης φώτων εντοπισμού θέσης – Αντικατάσταση παρ. 12 άρθρου 35 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 12 του άρθρου 35 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κανόνων χρήσης φώτων εντοπισμού θέσης, αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Οι παραβάσεις των παρ. 1 έως 11 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α πλην της παράβασης της παρ. 7 που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Β.».
Άρθρο 36
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων χρήσης φώτων οχημάτων – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 36 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κανόνων χρήσης των φώτων οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α, πλην της περ. β) της παρ. 1 που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.».
Άρθρο 37
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων ηχητικών και φωτεινών προειδοποιήσεων – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 37 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 6 του άρθρου 37 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ηχητικών και φωτεινών προειδοποιήσεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Η παράβαση της παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α και οι παραβάσεις των παρ. 2 έως 5 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β.».
Άρθρο 38
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 38 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 38 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κανόνων κυκλοφορίας πεζών, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 39
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση κανόνων συμπεριφοράς οδηγών προς τους πεζούς – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 39 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 6 του άρθρου 39 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί συμπεριφοράς των οδηγών προς τους πεζούς, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία E2-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 40
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση ειδικών κανόνων για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων – Προσθήκη παρ. 5Α έως 5Γ, τροποποίηση παρ. 7 και αντικατάσταση παρ. 12 άρθρου 40 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στο άρθρο 40 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), περί ειδικών κανόνων για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), προστίθενται παρ. 5Α έως 5Γ ως εξής:
«5Α. Η κίνηση των ποδηλάτων στις οδούς ποδηλάτων δύναται να πραγματοποιείται και στις δύο κατευθύνσεις.
5Β. Σε ποδηλατοδρόμους που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της οδού (οδοί ποδηλάτων), απαγορεύεται η είσοδος μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοποδηλάτων με εξαίρεση την είσοδο – έξοδο οχημάτων προς και από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παρόδιων ιδιοκτησιών και τα οχήματα εφοδιασμού ή έκτακτης ανάγκης. Τα οχήματα του πρώτου εδαφίου εισέρχονται και εξέρχονται του ποδηλατοδρόμου από την πλησιέστερη επιτρεπόμενη οδό πρόσβασης και κινούνται με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα είκοσι (20) χιλιόμετρα την ώρα, παραχωρώντας προτεραιότητα σε ποδήλατα, πεζούς και Ε.Π.Η.Ο.
5Γ. Στις οδούς ποδηλάτων επιτρέπεται η κυκλοφορία πεζών, οι οποίοι παραχωρούν προτεραιότητα στα κινούμενα ποδήλατα, εκτός εάν κινούνται σε ειδικό διάδρομο για τους πεζούς.».
- Στην παρ. 7 του άρθρου 40 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι λέξεις «περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 2» και «περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 2» αντικαθίστανται από τις λέξεις «υποπερ. αα’ της παρ. 2 του άρθρου 2» και «υποπερ. ββ’ της παρ. 2 του άρθρου 2», αντίστοιχα και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. για τα οχήματα της υποπερ. αα’ της παρ. 2 του άρθρου 2, πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δώδεκα (12) ετών και για τα οχήματα της υποπερ. ββ’ της παρ. 2 του άρθρου 2, την ηλικία των δεκαπέντε (15) ετών.».
- Η παρ. 12 του άρθρου 40 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί ειδικών κανόνων για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο., αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Οι παραβάσεις των περ. 1 έως 11 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α πλην:
α) των παραβάσεων των περ. στ) και ζ) της παρ. 1 που κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β και
β) της παράβασης της παρ. 5Β που κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 41
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση ειδικών κανόνων για συνοδείες, πομπές και κίνηση αμαξιδίων ατόμων με μειωμένη κινητικότητα ή βρεφών – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 41 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 41 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ειδικών κανόνων για συνοδείες, πομπές και κίνηση αμαξιδίων ατόμων με μειωμένη κινητικότητα ή βρεφών, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις των παρ. 1 και 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 42
Κυρώσεις σε περίπτωση οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών – Τροποποίηση παρ. 7 και 10 άρθρου 42 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 7 του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο εισαγωγικό εδάφιο: αα) οι λέξεις «Όποιος οδηγεί όχημα» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις της οδήγησης οχήματος», αβ) η λέξη «τιμωρείται» αντικαθίσταται από τη λέξη «κατατάσσονται», β) στην περ. α: βα) οι λέξεις «Με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στην κατηγορία Ε3-Β», ββ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) η περ. β’ αντικαθίσταται, δ) στην περ. γ): δα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Με φυλάκιση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στην κατηγορία Ε4 και τιμωρούνται με φυλάκιση», δβ) στο πρώτο και στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «ικανότητας οδηγού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οδήγησης», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Οι παραβάσεις της οδήγησης οχήματος υπό την επίδραση οινοπνεύματος κατατάσσονται ως εξής:
α. Στην κατηγορία Ε3-Β, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια οδήγησης επιστρέφεται μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος αφαίρεσης, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.
β. Στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ και η επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια οδήγησης επιστρέφεται μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος αφαίρεσης, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.
γ. Στην κατηγορία Ε4 και τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών, διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας οδήγησης για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια οδήγησης επιστρέφεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.
δ. Στις περ. α΄, β΄ και γ΄ το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται, σύμφωνα με το άρθρο 46 και τις, κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, εκδιδόμενες αποφάσεις. Ο έλεγχος και η βεβαίωση των παραβάσεων της παρούσας παραγράφου γίνονται από συνεργείο δύο τουλάχιστον αστυνομικών ή λιμενικών, εκ των οποίων ο ένας είναι ανακριτικός υπάλληλος.».
- Στην παρ. 10 του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο: αα) οι λέξεις «Στις περιπτώσεις των παραγράφων 7 εδάφιο γ ‘ και 8 του άρθρου αυτού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στην περ. γ’ της παρ. 7», αβ) οι λέξεις «κρατικών πινακίδων και της άδειας» αντικαθίστανται από τη λέξη «στοιχείων», β) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
«10. Στην περ. γ’ της παρ. 7, η παράβαση τιμωρείται, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις ποινικές και λοιπές κυρώσεις που προβλέπουν οι διατάξεις αυτές, και με την ποινή της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα από δέκα (10) ημέρες έως έξι (6) μήνες, η οποία επιβάλλεται από το δικαστήριο.».
Άρθρο 43
Κυρώσεις για μη τήρηση κανόνων συμπεριφοράς σε περίπτωση ατυχήματος –Αντικατάσταση
παρ. 3 και τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 43 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Η παρ. 3 του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), περί συμπεριφοράς σε περίπτωση ατυχήματος, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις της παρ. 1 και της περ. γ’ της παρ. 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως έξι (6) μήνες ή χρηματική ποινή.».
- Στην παρ. 4 του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί συμπεριφοράς σε περίπτωση ατυχήματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην αρχή του πρώτου εδαφίου η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «ικανότητας οδηγού» αντικαθίστανται από τη λέξη «οδήγησης» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η παράβαση για αυτόν που παραβαίνει τις περ. α’ και β’ της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις και με αφαίρεση της αδείας οδήγησης για χρονικό διάστημα τριών (3) έως έξι (6) μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.».
Άρθρο 44
Κατηγορίες παραβάσεων για μη τήρηση των κανόνων σε σχέση με τα οχήματα άμεσης ανάγκης –Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 44 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 7 του άρθρου 44 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί οχημάτων άμεσης ανάγκης και περί έργων στις οδούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Με την αυτή ποινή τιμωρείται και αυτός» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στις κατηγορίες αυτές κατατάσσεται και η παράβαση για αυτόν», και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ. Στις κατηγορίες αυτές κατατάσσεται και η παράβαση για αυτόν που για να επιτύχει την κατά προτεραιότητα κίνησή του προσποιείται ότι το όχημα που οδηγεί είναι όχημα άμεσης ανάγκης ή μεταφέρονται με αυτό πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.».
Άρθρο 45
Ειδικές υποχρεώσεις οδηγών και πεζών προς τα αστυνομικά όργανα – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 45 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 4 του άρθρου 45 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ειδικών υποχρεώσεων οδηγών και πεζών προς τα αστυνομικά όργανα και τους σχολικούς τροχονόμους, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Με τις αυτές πιο πάνω ποινές τιμωρείται ο οδηγός» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και η παράβαση για τον οδηγό» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η παράβαση των παρ. 1 και 3, και η παράβαση εκείνου που αρνείται να επιδείξει κάθε στοιχείο σχετικό με την κυκλοφορία του οχήματός του κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός (1) έτος. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και η παράβαση για τον οδηγό οχήματος, ο οποίος συμπεριφέρεται με πράξεις ή λόγια, υβριστικά ή απειλητικά προς τα όργανα που εκτελούν υπηρεσία τροχαίας κίνησης ή παρεμβάλει δυσχέρειες στο έργο αυτών κατά τη βεβαίωση παραβάσεων του παρόντος Κώδικα ή δίνει ψευδή στοιχεία ταυτότητας ή στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία του οχήματος του.».
Άρθρο 46
Ακινητοποίηση οχήματος – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 46 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 46 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ακινητοποίησης οχήματος, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση για τον οδηγό που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή για εκείνον που κινεί όχημα του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση, σύμφωνα με την παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους.».
Άρθρο 47
Εργασίες και εναπόθεση υλικών στις οδούς – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 47 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 5 του άρθρου 47 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί εργασιών και εναπόθεσης υλικών στις οδούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γ) στο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «μέχρις ενός (1) έτους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «μέχρι δύο (2) ετών» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις της παρ. 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Α. Οι παραβάσεις της παρ. 4 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α. Αυτός που παραβαίνει τις λοιπές διατάξεις του άρθρου αυτού, καθώς και αυτός που επιφέρει με οποιονδήποτε τρόπο, και από αμέλεια ακόμη, φθορές στην οδό, εφόσον από άλλη διάταξη δεν προβλέπεται αυστηρότερη ποινή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών.».
Άρθρο 48
Κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 48 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 6 του άρθρου 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κατάληψης τμήματος οδού και πεζοδρόμου, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Α.».
Άρθρο 49
Αγώνες στις οδούς – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 49 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στο τέλος της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί αγώνων στις οδούς, προστίθενται οι λέξεις «ή της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Τ.Ο.Ε.), κατά περίπτωση» και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Για τους αγώνες ποδηλάτων, ομοίως από τις παραπάνω Αρχές, έπειτα από προηγούμενη αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) ή της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Τ.Ο.Ε.), κατά περίπτωση.»
- Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί αγώνων στις οδούς, οι λέξεις «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο μέχρι πενήντα χιλιάδες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε4 και τιμωρούνται αυτοτελώς με διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδες» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε4 και τιμωρούνται αυτοτελώς με διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και με ποινή απαγόρευσης διοργάνωσης αγώνων για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) ετών από την ημερομηνία παράβασης.».
Άρθρο 50
Μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας – Τροποποίηση παρ. 3, 5, 6 και 8 και προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, προστίθενται εδάφια τέταρτο και πέμπτο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και με την αυτή διαδικασία, μπορεί να καθορίζονται σε κατοικημένες περιοχές, πεζόδρομοι ή περιοχές μόνο για την κυκλοφορία πεζών ή ατόμων με αναπηρίες ή περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Όπου οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν τις υπηρεσίες οδικής μαζικής μεταφοράς, εφαρμόζεται και η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Στις μελέτες, βάσει των οποίων εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις, περιλαμβάνεται αναγκαίως και ο κανονισμός λειτουργίας του πεζόδρομου. Όπου από τον κανονισμό λειτουργίας του πεζόδρομου προβλέπεται η συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο, οι πεζοί έχουν προτεραιότητα έναντι των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. Σε συνθήκες ιδιαίτερα αυξημένης κίνησης εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 40.».
- Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, οι λέξεις «από έναν (1) έως έξι (6) μήνες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Σε οδούς, στις οποίες για ειδικούς λόγους επιβάλλεται η αναγκαστική μείωση της ταχύτητας των οχημάτων ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας τους, μπορεί να ορίζεται, με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η δημιουργία ειδικών διαμορφώσεων του οδοστρώματος ή η τοποθέτηση κινητών εμποδίων. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι κατηγορίες των οδών στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία των ως άνω διαμορφώσεων ή η τοποθέτηση κινητών εμποδίων, οι προϋποθέσεις δημιουργίας ή τοποθέτησής τους, οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και η ειδική σήμανση που πρέπει να εφαρμόζεται, κατά περίπτωση. Εκείνος που παραβαίνει την παραπάνω υπουργική απόφαση τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις τιμωρείται και εκείνος που δημιουργεί ειδική διαμόρφωση ή τοποθετεί κινητά εμπόδια πριν από την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως.».
- Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, οι λέξεις «με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α» η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Για την ανακούφιση, την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών διεξαγωγής της οδικής κυκλοφορίας με τα μέσα δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων ή για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, μπορούν να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή της στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας ή ορισμένων κατηγοριών, καθώς και μοτοποδηλάτων σε ορισμένη περιοχή ή περιοχές της χώρας ή πόλεων ή κωμοπόλεων ή σε ορισμένη οδό ή οδούς ή και σε τμήμα οδού ή οδών. Στις περιοχές όπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου, έχει απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων, εκτός από τις προβλεπόμενες από την παράγραφο αυτή κυρώσεις, μπορεί να γίνεται και η μεταφορά του οχήματος ή του μοτοποδηλάτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 34 του παρόντος Κώδικα. Τα μέτρα που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή λαμβάνονται για την περιοχή της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η παράβαση των διατάξεων των αποφάσεων που εκδίδονται κατά το προηγούμενο εδάφιο τιμωρείται, για μεν τη στάθμευση κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος Κώδικα, για δε τα μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α. Επιπλέον, στους παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων για στάθμευση σε συγκεκριμένο σημείο ή άμεση έξοδο από την απαγορευμένη περιοχή επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους.».
- Στην παρ. 8 του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη», β) στο τρίτο εδάφιο, οι λέξεις «τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «η παράβαση κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της χώρας και να καθορίζεται η προσωρινή κίνησή τους σε χώρους στάθμευσης. Με απόφαση των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων. Οι μεν παραβάτες των διατάξεων που θεσπίζονται βάσει των εξουσιοδοτήσεων του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής, τιμωρούνται με τις ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 που αφορούν τα φορτηγά οχήματα, για δε τους παραβάτες των διατάξεων που θεσπίζονται βάσει των εξουσιοδοτήσεων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου αυτής, η παράβαση κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α.».
- Στο άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, προστίθεται παρ. 9 ως εξής:
«9. Απαγορεύεται η διέλευση στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται παραπλεύρως και εναλλακτικά των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας, στα μηχανοκίνητα οχήματα μικτού βάρους άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων. Εξαιρούνται της απαγόρευσης του προηγούμενου εδαφίου, οι διελεύσεις οχημάτων άμεσης ή έκτακτης ανάγκης, οδικής βοήθειας ή λόγω ανωτέρας βίας. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση του πρώτου εδαφίου για ειδικούς λόγους που αφορούν, ιδίως, στη μόνιμη διαμονή του ιδιοκτήτη του οχήματος σε όμορη περιοχή, την έδρα εγκατάστασης ή λειτουργίας επιχείρησης που έχει την ιδιοκτησία του οχήματος, τη συμμετοχή του οχήματος σε εκτέλεση δημοσίου ή ιδιωτικού έργου, τη θέση αγροτοκτηνοτροφικής έκτασης όμορης περιοχής της οποίας ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί οχήματα αγροτικής χρήσης ή τροχήλατα μηχανήματα και ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λήψη της σχετικής άδειας διέλευσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για την υποβολή της σχετικής αίτησης και τη χορήγηση της άδειας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζονται ειδικότερα οι οδοί ή τα τμήματα των οδών, στα οποία επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας της παρούσας, η απαραίτητη σήμανση και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας.
Οι παραβάτες της παρούσας και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτής υπουργικών αποφάσεων τιμωρούνται με αναλογική εφαρμογή των παρ. 12 και 13 του άρθρου 211 του ν. 4782/2021 (Α’ 36).».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ, ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Άρθρο 51
Διαστάσεις και βάρη – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 53 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 6 του άρθρου 53 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί διαστάσεων και βαρών οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι παραβάσεις των παρ. 2 έως 5 και των κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 εκδιδόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β, εκτός των φορτηγών αυτοκινήτων για τα οποία εφαρμόζεται ο ν. 3446/2006 (Α’ 49).».
Άρθρο 52
Έλξη οχημάτων – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 54 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 54 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί έλξης οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β.».
Άρθρο 53
Τροχοπέδηση αυτοκινήτων οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 55 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 10 του άρθρου 55 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης αυτοκινήτων οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
«10. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει στην κυκλοφορία, ως και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα, που δεν είναι εφοδιασμένο με σύστημα τροχοπέδησης, το οποίο να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 54
Τροχοπέδηση ρυμουλκούμενων – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 56 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 7 του άρθρου 56 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης ρυμουλκούμενων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα που έλκει ρυμουλκούμενο εκ των ανωτέρω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με σύστημα τροχοπέδησης που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 55
Τροχοπέδηση συνδυασμών οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 57 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 57 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης συνδυασμών οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί συνδυασμό οχημάτων, που δεν είναι εφοδιασμένος με σύστημα τροχοπέδησης, το οποίο να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 56
Τροχοπέδηση μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 58 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 5 του άρθρου 58 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ή τρίτροχο όχημα, που δεν είναι εφοδιασμένα με σύστημα τροχοπέδησης, που λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 57
Τροχοπέδηση ποδηλάτων και ελαφριών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων– Τροποποίηση άρθρου 59 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 59 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης ποδηλάτων και Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί ποδήλατο ή Ε.Π.Η.Ο., που δεν είναι εφοδιασμένο με σύστημα τροχοπέδησης, το οποίο να λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 58
Τροχοπέδηση ζωήλατων οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 60 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 60 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης ζωήλατων οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί ζωήλατο όχημα, που δεν είναι εφοδιασμένο με σύστημα τροχοπέδησης, που λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 59
Τροχοπέδηση αγροτικών μηχανημάτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 61 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 61 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης αγροτικών μηχανημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αγροτικό μηχάνημα, που δεν είναι εφοδιασμένο με το προβλεπόμενο πιο πάνω σύστημα τροχοπέδησης ή αυτό δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 60
Τροχοπέδηση μηχανημάτων έργων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 62 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 62 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τροχοπέδησης μηχανημάτων έργων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «το προβλεπόμενο σύστημα τροχοπέδησης, που να λειτουργεί» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το σύστημα τροχοπέδησης της παρ. 1 ή στο οποίο αυτό δεν λειτουργεί,», γ) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί μηχάνημα έργων, που δεν είναι εφοδιασμένο με το σύστημα τροχοπέδησης της παρ. 1 ή στο οποίο αυτό δεν λειτουργεί, σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 61
Φώτα πορείας (μεγάλα)- Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 63 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 63 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων πορείας (μεγάλων), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα από τα πιο πάνω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα ως άνω φώτα πορείας που να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 62
Φώτα διασταύρωσης (μεσαία) – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 64 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 64 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων διασταύρωσης (μεσαίων), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα από τα πιο πάνω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα ως άνω φώτα διασταύρωσης, που να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 63
Φώτα θέσης (μικρά) – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 65 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 6 του άρθρου 65 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων θέσης (μικρών), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα ή ρυμουλκούμενο από τα πιο πάνω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα φώτα θέσης που προβλέπονται και τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 64
Φώτα όγκου και φώτα πλευρικά – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 66 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 66 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων όγκου και πλευρικών φώτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα από τα πιο πάνω ή ρυμουλκούμενο, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα πιο πάνω φώτα που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 65
Φως πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 67 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 67 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα ή ρυμουλκούμενο, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με το προβλεπόμενο πιο πάνω φως πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας, που να λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Β.».
Άρθρο 66
Φώτα τροχοπέδησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 68 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 68 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων τροχοπέδησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα ή ρυμουλκούμενο, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα πιο πάνω φώτα πέδησης, που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 67
Φώτα ομίχλης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 69 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 69 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων ομίχλης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα εκ των πιο πάνω, το οποίο έχει φώτα ομίχλης που δεν πληρούν τους όρους του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 68
Φώτα οπισθοπορείας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 70 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 70 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων οπισθοπορείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα, το οποίο έχει φως οπισθοπορείας, που δεν πληροί τους όρους του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 69
Φώτα δεικτών κατεύθυνσης (φλας) και φώτων έκτακτης ανάγκης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 71 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 71 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων δεικτών κατεύθυνσης (φλας) και φώτων έκτακτης ανάγκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα, που αναφέρεται στην πιο πάνω παράγραφο και το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τους πιο πάνω προβλεπόμενους φωτεινούς δείκτες κατεύθυνσης που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 70
Αντανακλαστήρες – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 72 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 6 του άρθρου 72 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί αντανακλαστήρων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α»και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα ή ρυμουλκούμενο, που δεν έχει τους κατά το άρθρο αυτό προβλεπόμενους αντανακλαστήρες κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 71
Γενική διάταξη ηλεκτρικού συστήματος – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 73 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 73 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί γενικής διάταξης ηλεκτρικού συστήματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα ή συνδυασμό οχημάτων, που δεν είναι εφοδιασμένο με το πιο πάνω προβλεπόμενο ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο να λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 72
Φώτα μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 74 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 7 του άρθρου 74 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα από τα πιο πάνω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα ως άνω προβλεπόμενα φώτα, που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 73
Φώτα τρίτροχων οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 75 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 75 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων τρίτροχων οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις τρίτροχη μοτοσικλέτα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τρίτροχο όχημα», γ) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί τρίτροχο όχημα, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα πιο πάνω προβλεπόμενα φώτα και αντανακλαστικά στοιχεία, που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 74
Φώτα ποδηλάτων και ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων- Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 76 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 76 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων ποδηλάτων και ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί ποδήλατο ή Ε.Π.Η.Ο, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα πιο πάνω προβλεπόμενα φώτα και αντανακλαστικά στοιχεία, που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 75
Φώτα ζωήλατων οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 77 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 77 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων ζωήλατων οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί ζωήλατο όχημα, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα πιο πάνω προβλεπόμενα φώτα και αντανακλαστικά στοιχεία, που να λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 76
Φώτα αγροτικών μηχανημάτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 78 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 78 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων αγροτικών μηχανημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα εκ των πιο πάνω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με το προβλεπόμενο σύστημα φωτισμού, που να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, ως και αυτόν που παραβαίνει την παρ. 2 του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 77
Φώτα μηχανημάτων έργων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 79 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 79 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί φώτων μηχανημάτων έργων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι παραβάσεις για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα από τα πιο πάνω, το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με το προβλεπόμενο σύστημα φωτισμού, που να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, ως και αυτόν που παραβαίνει την παρ. 2 του άρθρου αυτού κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Β.».
Άρθρο 78
Γενικές διατάξεις για τον φωτισμό – Τροποποίηση παρ. 6 και 8 άρθρου 80 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στην παρ. 6 του άρθρου 80 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί γενικών διατάξεων για τον φωτισμό, οι λέξεις «στο άρθρο 2 παρ. 1» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στην παρ. 2 του άρθρου 2» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Απαγορεύεται η προσθήκη άλλων φωτιστικών ή αντανακλαστικών στοιχείων πέραν των προβλεπόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα.».
- Η παρ. 8 του άρθρου 80 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 79
Μηχανισμοί εξαρτημάτων και συσκευών οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 26, 27 και 28 άρθρου 81 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Η παρ. 26 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί μηχανισμών εξαρτημάτων και συσκευών οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«26. Οι παραβάσεις για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί οδικό όχημα, τρίτροχο όχημα, μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο, αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων, κατατάσσονται ως εξής:
α) οι παραβάσεις των παρ. 1, 7, 8 και 11, στην κατηγορία Ε1-Β,
β) η παράβαση της παρ. 17, στην κατηγορία Ε2-Α,
γ) οι παραβάσεις των παρ. 2, 3, 4, 5, 6, 6Α, 9, 10, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23 και 25 στην κατηγορία Ε1-Α.
δ) η παράβαση της παρ. 13:
δα) στην κατηγορία Ε2-Β για τρίτροχο όχημα, μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο, επιβατηγό όχημα ιδιωτικής χρήσης ή φορτηγό όχημα έως και τρεισήμισι (3,5) τόνους και
δβ) στην κατηγορία Ε3-Β για φορτηγό όχημα άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων, λεωφορείο, αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων.
Προκειμένου για φορτηγά οχήματα άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων, λεωφορεία, αγροτικά οχήματα και μηχανήματα έργων, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.».
- Στην παρ. 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», β) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 27 διαμορφώνεται ως εξής:
«27. Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί όχημα άλλης κατηγορίας, κατά παράβαση του άρθρου αυτού ή που δεν είναι εφοδιασμένο με τους από το άρθρο αυτό προβλεπόμενους, κατά περίπτωση, μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές ή συστήματα ή που έχει μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές ή συστήματα, που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου αυτού, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
- Η παρ. 28 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αντικαθίσταται ως εξής:
«28. Κατ’ εξαίρεση των παρ. 26 και 27, η παράβαση της παρ. 12 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.».
Άρθρο 80
Ειδικές διατάξεις – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 82 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 5 του άρθρου 82 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ειδικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 81
Εξωτερική εμφάνιση αυτοκινήτων οχημάτων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 83 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 83 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί εξωτερικής εμφάνισης αυτοκινήτων οχημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 82
Μεταφορά επιβατών από μηχανήματα έργου σε εξαιρετικές περιπτώσεις – Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 84 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο άρθρο 84 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί έγκρισης τύπου οχημάτων, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:
«3Α. Εκτός του οδικού δικτύου ή σε οδούς και χώρους που είναι αδύνατη η δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών με κατάλληλα για αυτό τον σκοπό μηχανήματα έργου. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται η διαδικασία έκδοσης έγκρισης τύπου, ταξινόμησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας.».
Άρθρο 83
Στοιχεία αναγνώρισης πλαισίου και κινητήρα – Κυρώσεις – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 85 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο άρθρο 85 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί στοιχείων αναγνώρισης πλαισίου και κινητήρα, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 5: αα) οι λέξεις «Ο κάτοχος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Η παράβαση για τον κάτοχο», αβ) οι λέξεις «τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) μηνός» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός (1) έτους», αγ) οι λέξεις «της άδειας κυκλοφορίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των στοιχείων κυκλοφορίας», β) στην παρ. 6: βα) οι λέξεις «Ο κάτοχος οχήματος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Η παράβαση για τον κάτοχο οχήματος», ββ) πριν από τη λέξη «τιμωρείται» προστίθενται οι λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και», βγ) οι λέξεις «της άδειας κυκλοφορίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των στοιχείων κυκλοφορίας», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι παρ. 5 και 6 διαμορφώνονται ως εξής:
«5. Η παράβαση για τον κάτοχο οχήματος των κατηγοριών του άρθρου αυτού, ο οποίος παραποιεί ή εξαφανίζει τα στην παρ. 1 αναφερόμενα στοιχεία αναγνώρισης του οχήματος, ως και αυτόν που ενεργεί την παραποίηση ή αλλοίωση, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός (1) έτους και με οριστική αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.
- Η παράβαση για τον κάτοχο οχήματος των κατηγοριών του άρθρου αυτού, ως και αυτόν που ενεργεί την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση, για την οποία προβλέπει η παρ. 4 του άρθρου αυτού, χωρίς να τηρηθεί ή σε αυτήν προβλεπόμενη διαδικασία, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και με αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα ενός (1) έως τριών (3) μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.».
Άρθρο 84
Τεχνικός έλεγχος οχημάτων – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 4 και 5 άρθρου 86 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 86 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί τεχνικού ελέγχου οχημάτων, αντικαθίστανται ως εξής:
«4. Η παράβαση για τον οδηγό ή τον κάτοχο επιβατικού δημοσίας χρήσης, ασθενοφόρου, φορτηγού και ρυμουλκούμενου άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων και λεωφορείου που δεν το προσκομίζει για τον τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας ή παραβαίνει την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 (Α’55), κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β. Η ίδια παράβαση για τα υπόλοιπα οχήματα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Β.
- Το προβλεπόμενο στην παρ. 4 διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, ενώ διοικητικό πρόστιμο και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας, όπου προβλέπεται, επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.».
Άρθρο 85
Γενική απογραφή και ταξινόμηση οχημάτων – Κυρώσεις – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 87 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 87 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί γενικής απογραφής και ταξινόμησης οχημάτων, α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) προστίθεται τρίτο εδάφιο και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η παράβαση για αυτόν που κυκλοφορεί μηχανοκίνητο όχημα, το οποίο δεν έχει νόμιμα απογραφεί και ταξινομηθεί, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος του επιστρέφονται μετά την απογραφή του. Για τη σχετική παράβαση που αφορά σε φορτηγά οχήματα εφαρμόζεται ο ν. 3446/2006 (Α’ 49). Το άρθρο 46 μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του παρόντος.».
Άρθρο 86
Ταξινόμηση και έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα Οχημάτων Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού – Κυρώσεις – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 87Α Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο άρθρο 87Α του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ταξινόμησης και έκδοσης πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα Οχημάτων Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υφιστάμενη παράγραφος αριθμείται ως παρ. 1, β) προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο 87Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 87α
Ταξινόμηση και έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα Οχημάτων Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η ταξινόμηση και η έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα των καινούργιων Οχημάτων Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμ. πρωτ. 29949/1841/28.9.2009 (Β΄ 2112) κοινής υπουργικής απόφασης και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018, καθώς και αυτών που έχουν ταξινομηθεί πρώτη φορά σε χώρα του εξωτερικού και εισάγονται στη χώρα μας ως μεταχειρισμένα, διενεργείται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας.
- Η παράβαση για αυτόν που κυκλοφορεί Όχημα Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού, το οποίο δεν έχει νόμιμα απογραφεί και ταξινομηθεί, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος του επιστρέφονται μετά την απογραφή του. Το άρθρο 46 μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του παρόντος.».
Άρθρο 87
Άδεια κυκλοφορίας οχημάτων – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 4, 5 και 6 άρθρου 88 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο άρθρο 88 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί άδειας κυκλοφορίας οχημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4: αα) αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο, αβ) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 5: βα) οι λέξεις «Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί», ββ) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση για τριάντα (30) ημέρες της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος», βγ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) η παρ. 6 αντικαθίσταται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι παρ. 4 έως 6 διαμορφώνονται ως εξής:
«4. Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο όχημα ή ρυμουλκούμενο από αυτό, καθώς και τρίτροχο όχημα ή μοτοσικλέτα, που δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια κυκλοφορίας ή του οποίου η άδεια κυκλοφορίας έχει αφαιρεθεί κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση για τριάντα (30) ημέρες της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Εφόσον αυτά υπάρχουν και έχουν αφαιρεθεί, το χρονικό διάστημα αφαίρεσής τους προστίθεται στο ήδη επιβαλλόμενο χρονικό διάστημα αφαίρεσής τους. Για τη σχετική παράβαση που αφορά φορτηγά οχήματα έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν.3446/2006 (Α’ 49).
- Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί αγροτικό μηχάνημα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο ή μηχάνημα έργων με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, που δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια κυκλοφορίας ή του οποίου η άδεια κυκλοφορίας έχει αφαιρεθεί κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση για τριάντα (30) ημέρες της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Εφόσον αυτά υπάρχουν και έχουν αφαιρεθεί, το χρονικό διάστημα αφαίρεσής τους προστίθεται στο ήδη επιβαλλόμενο χρονικό διάστημα αφαίρεσής τους.
- Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτόν που οδηγεί μοτοποδήλατο που δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια κυκλοφορίας ή του οποίου η άδεια κυκλοφορίας έχει αφαιρεθεί ή έχει λήξει, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση για τριάντα (30) ημέρες της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Εφόσον αυτά υπάρχουν και έχουν αφαιρεθεί, το χρονικό διάστημα αφαίρεσής τους προστίθεται στο ήδη επιβαλλόμενο χρονικό διάστημα αφαίρεσής τους. Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία και αυτόν που οδηγεί ζωήλατο όχημα, που δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια κυκλοφορίας, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 88
Μεταβολή στοιχείων της αδείας κυκλοφορίας – Κυρώσεις – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 89 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 3 του άρθρου 89 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί μεταβολής στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β. Για τη σχετική παράβαση που αφορά σε φορτηγά οχήματα έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006.».
Άρθρο 89
Πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας – Κυρώσεις – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 90 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στην παρ. 4 του άρθρου 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο: αα) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», αβ) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300,00) ευρώ» αντικαθίσταται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β», β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300,00) ευρώ τιμωρείται και αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και η παράβαση για αυτόν», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η παράβαση για αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία αυτοκίνητο όχημα, το οποίο δεν έχει τοποθετημένες και τις δύο πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν νόμιμα χορηγηθεί, καθώς και εκείνον, ο οποίος κυκλοφορεί άλλης κατηγορίας όχημα, που δεν είναι εφοδιασμένο με κανονικές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και η παράβαση για αυτόν που οδηγεί οδικό όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό. Για τη σχετική παράβαση που αφορά φορτηγά οχήματα έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (Α΄ 49).».
Άρθρο 90
Κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων στο εξωτερικό- Κυκλοφορία ξένων αυτοκινήτων– Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 91 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 4 του άρθρου 91 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων στο εξωτερικό – κυκλοφορίας ξένων αυτοκινήτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η παράβαση της παρ. 3 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 91
Παύση κυκλοφορίας οχήματος – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 93 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 93 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί παύσης κυκλοφορίας οχήματος, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 92
Άδειες οδήγησης – Κυρώσεις – Τροποποίηση παρ. 4 και 5 και προσθήκη παρ. 4Α στο άρθρο 94 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στο άρθρο 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί αδειών οδήγησης – κυρώσεων – αδειών εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 4 αντικαθίσταται, β) προστίθεται παρ. 4Α, γ) στην παρ. 5: γα) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», γβ) η φράση «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400) ευρώ και με αφαίρεση του εντύπου της άδειας οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για τριάντα (30) ημέρες» αντικαθίσταται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β» και οι παρ. 4, 4Α και 5 διαμορφώνονται ως εξής:
«4. α) Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος της παρ. 1 ή η άδεια οδήγησής του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, για τριάντα (30) ημέρες.
β) Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο και τετράκυκλο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος της παρ. 1 ή η άδεια οδήγησής του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για τριάντα (30) ημέρες.
γ) Για τη σχετική παράβαση που αφορά φορτηγά οχήματα εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (Α’ 49).
δ) Για τη σχετική παράβαση που αφορά στην ειδική άδεια οδήγησης οδηγού επιβατικού δημοσίας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις του ν. 4070/2012 (Α’ 82).
4Α. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για τη χορήγηση (αρχικής) άδειας οδήγησης σύμφωνα με την παρ. 1, έχει ο παραβάτης, μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία που καταλήφθηκε να οδηγεί χωρίς άδεια, με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.
- Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 74/2008 (Α’ 112), κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.».
Άρθρο 93
Ισχύς αδειών οδήγησης – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 2 και τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 95 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Στο άρθρο 95 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ισχύος αδειών οδήγησης και κυρώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2, αα) στο πρώτο εδάφιο: i) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», i) μετά από τις λέξεις «τετράκυκλο και αυτοκίνητο ενώ» προστίθενται οι λέξεις «το έντυπο της άδειας οδήγησης ή», αγ) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α», αβ) στο δεύτερο εδάφιο: i) οι λέξεις «Παράλληλα, αφαιρείται από το αστυνομικό ή λιμενικό όργανο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Παράλληλα, αφαιρείται από αρμόδιο όργανο ελέγχου», ii) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, β) στην παρ. 3, βα) στο πρώτο εδάφιο: i) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», ii) οι λέξεις «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Α», ββ) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «Παράλληλα, αφαιρείται από το αστυνομικό ή λιμενικό όργανο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Παράλληλα, αφαιρείται από αρμόδιο όργανο ελέγχου», βγ) προστίθεται τρίτο εδάφιο και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι παρ. 2 και 3 διαμορφώνονται ως εξής:
«2. Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο, τετράκυκλο και αυτοκίνητο ενώ το έντυπο της άδειας οδήγησης ή η αντίστοιχη κατηγορία άδειας οδήγησης έχει λήξει, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α. Παράλληλα, αφαιρείται από αρμόδιο όργανο ελέγχου το έντυπο της άδειας οδήγησής του και αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που το χορήγησε ή σε αυτή, στην περιοχή της οποίας θα δηλώσει ο κάτοχός της ότι κατοικεί. Εκδίδεται νέο έντυπο άδειας οδήγησης μετά την ανανέωσή της.
Για τη σχετική παράβαση που αφορά φορτηγά οχήματα έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (Α’ 49).
Για τη σχετική παράβαση που αφορά στην ειδική άδεια οδήγησης οδηγού επιβατικού δημοσίας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν. 4070/2012 (Α’ 82).
- Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο ενώ έχει λήξει το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 74/2008 (Α’ 112), κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Α. Παράλληλα, αφαιρείται από αρμόδιο όργανο ελέγχου, το έντυπο της άδειας οδήγησής του και αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που τη χορήγησε ή σε αυτή, στην περιοχή της οποίας θα δηλώσει ο κάτοχός της ότι κατοικεί. Εκδίδεται νέο έντυπο άδειας οδήγησης μετά την ανανέωση του Π.Ε.Ι.».
Άρθρο 94
Άδειες οδήγησης αγροτικών μηχανημάτων και μηχανημάτων έργων – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 97 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Η παρ. 4 του άρθρου 97 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί αδειών οδήγησης αγροτικών μηχανημάτων και μηχανημάτων έργων, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η παράβαση για αυτόν που οδηγεί αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων χωρίς να έχει την κατά περίπτωση άδεια οδήγησης ή όταν αυτή έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, για τριάντα (30) ημέρες.»
- Στο άρθρο 97 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προστίθεται παρ. 4Α, ως εξής:
«4Α. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για τη χορήγηση (αρχικής) άδειας οδήγησης σύμφωνα με την παρ. 1, έχει ο παραβάτης, μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία που καταλήφθηκε να οδηγεί χωρίς άδεια, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.».
Άρθρο 95
Παραχώρηση της οδήγησης οχήματος – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 99 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 99 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί παραχώρησης της οδήγησης οχήματος, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση της παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.».
Άρθρο 96
Έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 100 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί εγγράφων τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση της παρ. 1 για την έλλειψη καθενός από τα παραπάνω έγγραφα κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
Άρθρο 97
Χρήση βοηθητικών οργάνων κατά την οδήγηση – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 101 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 2 του άρθρου 101 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί χρήσης βοηθητικών οργάνων κατά την οδήγηση, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση της παρ. 1 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α.».
Άρθρο 98
Ειδικό σήμα αναγνώρισης νέων οδηγών αυτοκινήτων οχημάτων και οδηγών ατόμων με αναπηρία – Κυρώσεις – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 102 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Η παρ. 3 του άρθρου 102 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί ειδικού σήματος αναγνώρισης νέων οδηγών αυτοκινήτων οχημάτων και οδηγών ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράβαση του παρόντος κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 99
Επιβολή διοικητικών μέτρων – Εξουσιοδοτική διάταξη -Τροποποίηση άρθρου 103 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Το άρθρο 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί επιβολής διοικητικών μέτρων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 103
Επιβολή διοικητικών μέτρων
- Τα στοιχεία κυκλοφορίας, άδεια και κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, όλων των κατηγοριών οχημάτων δεν αφαιρούνται, με εξαίρεση:
α) παραβάσεις που η αφαίρεση επιβάλλεται με απόφαση δικαστηρίου και
β) παραβάσεις οι οποίες αναφέρονται σε ελλείψεις ή ελαττωματική λειτουργία του οχήματος και οι οποίες επηρεάζουν την οδική ασφάλεια ή προκαλούν εκπομπές επικίνδυνων καυσαερίων και υπερβολικούς θορύβους, όπως προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 15, στις παρ. 13 και 14 του άρθρου 20, στην παρ. 6 του άρθρου 32, στην παρ. 13 του άρθρου 81, στα άρθρα 85, 86, 86Α, 87, 87Α, στην παρ. 4 του άρθρου 88, καθώς και στα άρθρα 90, 94, 97 και 99.
- Για τις παραβάσεις της παρ. 1, οι οποίες αναφέρονται σε ελλείψεις ή ελαττωματική λειτουργία του οχήματος που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια ή σε εκπομπές επικίνδυνων καυσαερίων και την πρόκληση υπερβολικών θορύβων, η επιστροφή των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος γίνεται μόνον εφόσον διαπιστωθεί αρμοδίως η αποκατάσταση του ελαττώματος ή των ελλείψεων του οχήματος. Για τα οχήματα που είναι υπόχρεα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο, η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την προσκόμιση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου, χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις και χωρίς τις ελλείψεις για τις οποίες σημειώθηκε η παράβαση. Αν δεν έχει αποκατασταθεί το ελάττωμα ή η έλλειψη για τα οποία έγινε η αφαίρεση των στοιχείων της κυκλοφορίας του οχήματος, μετά την παρέλευση του χρόνου μέχρι του οποίου διαρκεί το ληφθέν διοικητικό μέτρο, παρατείνεται η λήψη του μέτρου αυτού μέχρι να διαπιστωθεί αρμοδίως η αποκατάσταση των ελαττωμάτων ή ελλείψεων του οχήματος.
- Για τις παραβάσεις της παρ. 1 που αφορούν την οδήγηση οχήματος κατά παράβαση των άρθρων 94, 97 και 99, η επιστροφή των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος γίνεται μετά την παρέλευση του χρόνου αφαίρεσης, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής των διοικητικών προστίμων.
- Για τις παραβάσεις, στην περίπτωση των οποίων προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης και οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία Ε4, καθώς και για τις παραβάσεις των άρθρων 42 και 99, οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία Ε3-Β, η άδεια οδήγησης επιστρέφεται μετά την παρέλευση του χρόνου αφαίρεσής της, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής των διοικητικών προστίμων.
- Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος ενεργείται αμέσως και επί τόπου από τον βεβαιούντα την παράβαση αστυνομικό ή άλλα αρμόδια όργανα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ορίζει κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών. Η άδεια οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος προσκομίζονται άμεσα από το όργανο που ενέργησε την αφαίρεση, στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή μαζί με τη σχετική έκθεση της παράβασης.
- Εάν η βεβαίωση της παράβασης γίνει από το αρμόδιο όργανο μόνο με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τότε αυτή επιδίδεται με δημόσιο έγγραφο στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη αυτού και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, σε έναν από τους συνιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που ο αναφερόμενος στο προηγούμενο εδάφιο ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι για τη συγκεκριμένη παράβαση, δεν ήταν αυτός ο παραβάτης-οδηγός, υποχρεούται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πιο πάνω έκθεσης, να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του ή στην υπηρεσία του οργάνου που βεβαίωσε την παράβαση, με την οποία να δηλώνει ότι δεν είναι αυτός ο παραβάτης-οδηγός, καθώς και να δηλώνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του συγκεκριμένου οδηγού, στον οποίο είχε παραχωρήσει τη χρήση του οχήματος. Τα παραπάνω ισχύουν και σε περιπτώσεις που τα οχήματα είναι μισθωμένα είτε από εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, είτε από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), οπότε προσκομίζεται και η σχετική πράξη μίσθωσης ή ενοικίασης. Σε περίπτωση που δεν υποβάλει την παραπάνω δήλωση στην καθοριζόμενη προθεσμία, παραβάτης λογίζεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Επί συνιδιοκτητών όπου το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι πενήντα τοις εκατό (50%), παραβάτης λογίζεται αυτός, το όνομα του οποίου αναγράφεται πρώτο στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, εκτός αν ο έτερος συνιδιοκτήτης με υπεύθυνη δήλωσή του αποδεχθεί ότι διέπραξε αυτός την παράβαση. Επί συνιδιοκτητών με διαφορετικό ποσοστό ιδιοκτησίας ο καθένας, παραβάτης λογίζεται αυτός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας του οχήματος ή επί εταιρείας ο νόμιμος εκπρόσωπός της.
- Το προβλεπόμενο διοικητικό μέτρο μπορεί να επικυρωθεί ή να αρθεί κατόπιν υποβολής αντιρρήσεων αυτού σε βάρος του οποίου λαμβάνεται, στην αρμόδια Αρχή. Στην περίπτωση κατά την οποία η άμεση αφαίρεση των πινακίδων είναι αδύνατη, ενεργείται αυτή ευθύς ως καταστεί αυτό δυνατόν, πάντως δε πριν από την παραγραφή της παράβασης για την οποία προβλέπεται η αφαίρεση των πινακίδων. Σε κάθε περίπτωση επιβολής των διοικητικών μέτρων των παρ. 1 έως 6, ο οδηγός, κάτοχος ή ιδιοκτήτης υποχρεούται, κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης της οικείας Αστυνομικής Αρχή, να παραδώσει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και την άδεια οδήγησης εντός πέντε (5) ημερών από την ειδοποίηση. Αυτός που δεν συμμορφώνεται τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), περί απείθειας. Η εκτέλεση του διοικητικού μέτρου δεν επηρεάζεται από την έκβαση της ποινικής δίκης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών ρυθμίζονται τα τεχνικά ή μη θέματα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
- Οι δαπάνες που απαιτούνται για την αφαίρεση, μεταφορά, αποθήκευση, φύλαξη και επιστροφή των, κατά τα ανωτέρω, αφαιρούμενων στοιχείων κυκλοφορίας, προσδιορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη και βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και καταβάλλονται προ της παραλαβής των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Με το προεδρικό διάταγμα του πρώτου εδαφίου καθορίζεται το ύψος των πιο πάνω δαπανών, ο τρόπος της είσπραξής τους και η διαχείριση των εισπραττόμενων χρηματικών ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
- Τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται παράλληλα και ανεξάρτητα από τις ποινικές ή άλλες κυρώσεις, που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις.
- Όταν η άδεια οδήγησης έχει αφαιρεθεί για παράβαση του παρόντος Κώδικα και επιβάλλεται εκ νέου αφαίρεση από άλλη παράβαση, η επιβολή του διοικητικού μέτρου στην περίπτωση αυτή, αρχίζει κάθε φορά από τη λήξη του χρόνου της προηγούμενης αφαίρεσης.
- Στους παραβάτες των οχημάτων για την κυκλοφορία των οποίων δεν απαιτούνται στοιχεία κυκλοφορίας ή άδεια οδήγησης ή και τα δύο, επιβάλλονται οι κυρώσεις μόνο κατά το σκέλος του διοικητικού προστίμου. Σε παραβάσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται άλλη κύρωση, επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο της κατηγορίας Ε1Α.
- Σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, επιβάλλεται συνολικό διοικητικό μέτρο, το οποίο αποτελείται από το σύνολο των διοικητικών μέτρων τα οποία προβλέπονται για κάθε μία από τις επιμέρους παραβάσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κώδικα.».
Άρθρο 100
Επιβολή διοικητικών προστίμων από αστυνομικά όργανα– Εξουσιοδοτικές διατάξεις- Τροποποίηση τίτλου και παρ. 2, 3 , 4 και 5 άρθρου 104 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί επιβολής διοικητικών προστίμων από αστυνομικά όργανα, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο πριν από τη λέξη «προστίμων» προστίθεται η λέξη «διοικητικών», β) στην παρ. 2, βα) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, ββ) το τέταρτο εδάφιο καταργείται, γ) στην παρ. 4, γα) στο πρώτο εδάφιο, λέξεις «στους χώρους όπου διεξάγεται η δημόσια κυκλοφορία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύνανται να τοποθετούνται και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης του άρθρου 44 και δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς επιβατών και», γβ) στο δεύτερο εδάφιο: i) οι λέξεις «των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται το είδος των οχημάτων,», ii) μετά από τις λέξεις «τοποθέτησής τους» προστίθενται οι λέξεις «σε σταθερά ή μη σημεία», δ) προστίθεται παρ. 4Α, ε) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5, μετά από τις λέξεις «γίνεται με» προστίθενται οι λέξεις «ηλεκτρονικά μέσα ή με», στ) προστίθεται παρ. 5Α και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 104 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 104
Επιβολή διοικητικών προστίμων από αστυνομικά όργανα
- Στον καταλαμβανόμενο επ’ αυτοφώρω να διαπράττει παραβάσεις, για τις οποίες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, βεβαιώνεται, με έντυπο ή ηλεκτρονικό τρόπο από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο για καθεμία από αυτές. Σε περιπτώσεις συγκρότησης μικτών συνεργείων για τη διαπίστωση συγκεκριμένων παραβάσεων, την ποινή του προστίμου επιβάλλει το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο.
- Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών, που αρχίζει από την επίδοση της βεβαίωσης στην Αρχή, στην οποία ανήκει το ανωτέρω όργανο, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σχετική βεβαίωση παράβασης, προκειμένου να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν απορριφθούν, επικυρώνεται το διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο της Αρχής, εκτός των περιπτώσεων των παρ. 4 και 5 του άρθρου 86, στις οποίες καταβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο κάτοχος ή ο οδηγός του οχήματος, εξαιρουμένων επιβατικών δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.), ασθενοφόρων, φορτηγών άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων και λεωφορείων, προσκομίσει, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που επέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο, ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου και επιστρέφονται η άδεια οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας.
- Εφόσον παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία των δέκα (10) ημερών, το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Ο.Τ.Α., χωρίς έκπτωση, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την βεβαίωσή του.
- Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στην περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται με τεχνικά ή ηλεκτρονικά μέσα. Τα τεχνικά ή ηλεκτρονικά μέσα, με τα οποία διενεργείται η διαπίστωση παραβάσεων, δύνανται να τοποθετούνται και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης του άρθρου 44 και δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς επιβατών και επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον υπάρχει σχετική προειδοποίηση προς το κοινό με σταθερές ή κινητές πινακίδες για την ύπαρξη και λειτουργία τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται το είδος των οχημάτων, ο τρόπος της τοποθέτησής τους σε σταθερά ή μη σημεία, οι τεχνικές προδιαγραφές αυτών των μέσων, η λειτουργία τους για τη διαπίστωση των παραβάσεων, τα σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται από αυτά και τη βεβαίωση των παραβάσεων, τα σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χρήση τους για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων όσων υπόκεινται στη δράση τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η έναρξη της διαδικασίας γίνεται με την επίδοση της σχετικής βεβαίωσης της παράβασης.
4Α. Εάν η βεβαίωση της παράβασης γίνει μόνο με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τότε η σχετική έκθεση επιδίδεται με δημόσιο έγγραφο στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη αυτού και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, σε έναν από τους συνιδιοκτήτες. Εάν ο αναφερόμενος στο προηγούμενο εδάφιο ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι δεν ήταν αυτός ο παραβάτης-οδηγός, για τη συγκεκριμένη παράβαση, υποχρεούται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πιο πάνω έκθεσης να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του ή στην Υπηρεσία του οργάνου που βεβαίωσε την παράβαση, στην οποία να δηλώνει ότι δεν είναι αυτός ο παραβάτης-οδηγός, καθώς και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του συγκεκριμένου οδηγού, στον οποίο είχε παραχωρήσει τη χρήση του οχήματος. Τα παραπάνω ισχύουν και σε περιπτώσεις που τα οχήματα είναι μισθωμένα είτε από εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, είτε από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Εάν δεν υποβάλει την παραπάνω δήλωση στην καθοριζόμενη προθεσμία, παραβάτης λογίζεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Επί συνιδιοκτητών που το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι πενήντα τοις εκατό (50%), παραβάτης λογίζεται αυτός, το όνομα του οποίου αναγράφεται πρώτο στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, εκτός αν ο έτερος συνιδιοκτήτης με υπεύθυνη δήλωσή του αποδεχθεί ότι διέπραξε αυτός την παράβαση. Επί συνιδιοκτητών με διαφορετικό ποσοστό ιδιοκτησίας ο καθένας, παραβάτης λογίζεται αυτός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας του οχήματος ή επί εταιρείας ο νόμιμος εκπρόσωπός της.
- Τα πρόστιμα από τις διοικητικές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., που δεν καταβλήθηκαν εντός της αναφερόμενης προθεσμίας των δύο (2) μηνών, βεβαιώνονται υποχρεωτικά, εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών, από τον οικείο Ο.Τ.Α., στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη. Η βεβαίωση των προστίμων αυτών γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα ή με τη σύνταξη και αποστολή χρηματικών καταλόγων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του π.δ. 16/1989, εισάγονται σε Ειδικό Κωδικό Αριθμό Εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα δε εισπραττόμενα ποσά, μετά την αφαίρεση των δαπανών είσπραξης, αποδίδονται κατά τετράμηνο στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τα διανέμει στους Ο.Τ.Α. με βάση συντελεστές κατανομής, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία βεβαιώσεως και επιβολής των διοικητικών προστίμων, η διαδικασία και οι δαπάνες της είσπραξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
5Α. Για τις παραβάσεις του παρόντος Κώδικα από οδηγούς που είναι και ιδιοκτήτες ή κάτοχοι του οχήματος, εφόσον προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο και στους ιδιοκτήτες, καταλογίζεται μόνο το πρόστιμο που αφορά τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο.
- Σε περίπτωση συρροής παραβάσεων επιβάλλεται συνολικό διοικητικό πρόστιμο, το οποίο αποτελείται από το πρόστιμο που προβλέπεται για τη βαρύτερη παράβαση και, το οποίο επαυξάνεται κατά το ήμισυ των προστίμων, τα οποία προβλέπονται για τις άλλες συντρέχουσες παραβάσεις, κατά τον υπολογισμό που προβλέπεται παραπάνω.
- Σε περίπτωση διαρκούς παράβασης, το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο, που τη βεβαιώνει, ορίζει εύλογο χρόνο για την άρση της και αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί επιβάλλει νέο πρόστιμο, σύμφωνα με την παρ.1, μετά από κάθε νέα βεβαίωση της παράβασης.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναπροσαρμόζονται τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις του παρόντος Κώδικα.».
Άρθρο 101
Κατηγοριοποίηση παραβάσεων – Προσθήκη άρθρου 105Α στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), προστίθεται άρθρο 105Α, ως εξής:
«Άρθρο 105Α
Κατηγοριοποίηση παραβάσεων
- Οι παραβάσεις του παρόντος κατατάσσονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου, την υποχρέωση για ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία, την πρόληψη της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τις επιπτώσεις της παράβασης στην οδική ασφάλεια, στις εξής κατηγορίες:
α) κατηγορία Ε1,
β) κατηγορία Ε2,
γ) κατηγορία Ε3.
- Η κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ως εξής:
α) υποκατηγορία Α, για την οποία επιβάλλεται μόνο διοικητικό πρόστιμο, και
β) υποκατηγορία Β για την οποία επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο και διοικητικό μέτρο.
- Ανεξάρτητα των κατηγοριών των παρ. 1 και 2, παραβάσεις του παρόντος μπορεί να κατατάσσονται και στην κατηγορία Σ, που υποδηλώνει αντικοινωνική οδική συμπεριφορά. Στις παραβάσεις του προηγούμενου εδαφίου, πέραν του διοικητικού προστίμου και του διοικητικού μέτρου που επιβάλλεται βάσει της κατηγορίας και υποκατηγορίας στην οποία κατατάσσονται, επιβάλλεται και επιπλέον διοικητικό μέτρο.
- Πέραν των παραπάνω κατηγοριών:
α) θεσπίζεται κατηγορία Ε4 ιδιαιτέρων επιπτώσεων για την οδική ασφάλεια. Για τις παραβάσεις που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή, επιβάλλονται το διοικητικό πρόστιμο και το διοικητικό μέτρο που αναφέρεται στη συγκεκριμένη σχετική διάταξη.
β) Κάποιες εκ των παραβάσεων επιφέρουν επιπλέον ή μόνο ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται από το δικαστήριο, όπως αναφέρονται στα επιμέρους άρθρα του παρόντος.
- Για κάθε παράβαση που ανήκει στην ίδια κατηγορία και υποκατηγορία επιβάλλονται οι παρακάτω διοικητικές κυρώσεις:
α) Παράβαση κατηγορίας Ε1:
αα) Ε1-Α επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριάντα (30) ευρώ,
αβ) Ε1-Β επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο της υποκατηγορίας Ε1-Α και το διοικητικό μέτρο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για δέκα (10) ημέρες.
β) Παράβαση κατηγορίας Ε2:
βα) Ε2-Α επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
ββ) Ε2-Β επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο της υποκατηγορίας Ε2-Α και το διοικητικό μέτρο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για είκοσι (20) ημέρες.
γ) Παράβαση κατηγορίας Ε3:
γα) Ε3-Α επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ,
γβ) Ε3-Β επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο της υποκατηγορίας Ε3-Α και το διοικητικό μέτρο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για τριάντα (30) ημέρες, τηρουμένης της παρ. 1 του άρθρου 103.
δ) Για τις παραβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί και ως αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς (Σ), πέραν των κυρώσεων που επιβάλλονται σύμφωνα με τις περ. α) έως γ), επιβάλλεται επιπρόσθετα και το διοικητικό μέτρο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης του οδηγού για τριάντα (30) ημέρες.».
Άρθρο 102
Υποτροπή – Σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς των οδηγών – Εξουσιοδοτική- Αντικατάσταση άρθρου 107 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Το άρθρο 107 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς των οδηγών, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 107
Υποτροπή – Σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς των οδηγών
- Ως υποτροπή νοείται η διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός χρονικού διαστήματος που ορίζεται στην απόφαση της παρ. 2, ανεξάρτητα από την τοπική ή χρονική εγγύτητα από την τέλεση της προηγούμενης παράβασης και ανεξάρτητα από την επίδοση ή μη των εκθέσεων βεβαίωσης παραβάσεων. Ειδικά για την περίπτωση της παράνομης στάθμευσης του άρθρου 34, όταν αυτή συνεχίζεται πέραν των τριών (3) ωρών, βεβαιώνεται νέα παράβαση και υφίσταται υποτροπή.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη καθιερώνεται Σύστημα Ελέγχου της Συμπεριφοράς των Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο) όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων, με τη συγκέντρωση και καταχώρηση των στοιχείων για τις διαπραττόμενες από αυτούς παραβάσεις του παρόντος και του συνδυασμού κατηγορίας και υποκατηγορίας αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 105Α. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ιδίως:
α) ο τρόπος συγκέντρωσης και καταχώρησης των στοιχείων των παραβάσεων,
β) το σύστημα βαθμολόγησης των παραβάσεων και τα επιβαλλόμενα διοικητικά μέτρα στην περίπτωση συγκέντρωσης ορισμένης βαθμολογίας,
γ) οι παραβάσεις για τις οποίες προβλέπεται υποτροπή, οι αυξημένες ποινές που επιβάλλονται και το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη παράβαση πέραν του οποίου δεν νοείται υποτροπή και
δ) οι όροι εκπαίδευσης και εξέτασης των οδηγών στους οποίους αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης, κατ’ εφαρμογή του Σ.Ε.Σ.Ο., προκειμένου να τους επαναχορηγηθεί η άδεια οδήγησης.
- Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων του παρόντος:
α) που συνδέονται με:
αα) την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, άρθρο 42,
αβ) τη Ρυθμιστική Πινακίδα Ρ-2 Υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), παρ. 3 και 11 του άρθρου 4,
αγ) τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, περ. β), ε), η) και ι) της παρ. 1 του άρθρου 6,
αδ) την οδήγηση οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, παρ. 8 του άρθρου 8, ή τον συναγωνισμό στην ταχύτητα, παρ. 5 του άρθρου 19,
αε) τη μη χρήση ζώνης και κράνους ασφαλείας από τους οδηγούς, παρ. 5 και 6 του άρθρου 12,
αστ) τη μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών, παρ. 5 του άρθρου 12 και περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 33,
αζ) τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, παρ. 2 του άρθρου 13 και παρ. 1 του άρθρου 40,
αη) την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, άρθρο 20,
αθ) τη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), παρ. 9 του άρθρου 29,
αι) τη στάση ή στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ατόμων με αναπηρία, περ. ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 34, ή σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, παρ. 3 του άρθρου 4 περί ρυθμιστικών πινακίδων Ρ-71 και Ρ-72 και περ. ιζ) και ιη) του άρθρου 34,
ιαια) την οδήγηση χωρίς ο οδηγός να κατέχει την προβλεπόμενη ισχύουσα άδεια οδήγησης, παρ. 4 και 5 του άρθρου 94,
για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, στον παραβάτη οδηγό επιβάλλονται αυξημένο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1000) ευρώ και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
β) που συνδέεται με την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, όταν ο οδηγός καταλαμβάνεται να οδηγεί υπό την επήρεια οινοπνεύματος, κατά τη νέα παράβαση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, με ποσοστό αλκοόλ άνω του ορίου της περ. γ) της παρ. 7 του άρθρου 42, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2000) ευρώ και διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης έως δύο (2) έτη.
γ) που συνδέονται με:
γα) την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, άρθρο 42,
γβ) τη Ρυθμιστική Πινακίδα Ρ-2 Υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), παρ. 3 και 11 του άρθρου 4,
γγ) τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, περ. β), ε) η) και ι) της παρ. 1 του άρθρου 6,
γδ) την οδήγηση οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, παρ. 8 του άρθρου 12, ή τον συναγωνισμό στην ταχύτητα, παρ. 5 του άρθρου 19,
για τρίτη φορά της ίδιας παράβασης μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για επτά (7) έτη.
- Για τις περιπτώσεις της παρ. 4 ο παραβάτης οδηγός υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για τη χορήγηση της άδειας οδήγησης, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2. Το δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση του πρώτου εδαφίου κατοχυρώνεται μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής των διοικητικών προστίμων, σύμφωνα με το άρθρο 103, κατά περίπτωση.
- Τα διοικητικά μέτρα του παρόντος επιβάλλονται και εκτελούνται παράλληλα και ανεξάρτητα με τις ποινικές κυρώσεις.».
123 Σχόλια Στο "ΜΕΡΟΣ Β’ ΝΕΟ ΚΥΡΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (άρθρα 3-102)"
#1 Σχόλιο Από Αντώνιος Φερόπουλος Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 19:24
Να προστεθεί πρόβλεψη για πρόστιμο σε πεζούς που παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη των πεζών ή διέρχονται κάθετα το οδόστρωμα από σημείο στο οποίο δεν υπάρχει διάβαση πεζων, να τιμωρούνται όπως τιμωρείται και το όχημα που παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη, ήτοι με πρόστιμο 700 ευρώ. Επιπλέον, να τιμωρούνται ποινικά για έκθεση σε κίνδυνο με ποινές αναλογες αυτών των οχηματων, όπως ποινικά τιμωρούνται τα οχήματα κατά αρ.290Α ΠΚ. Τέλος, να μη φέρει ευθύνη ο οδηγός που οδηγούσε συνετά και ενεπλάκη σε ατύχημα με πεζό, όταν ο τελευταίος παραβίασε ερυθρό σηματοδοτη ή διέσχισε το οδόστρωμα από σημείο δίχως διάβαση πεζών.
#2 Σχόλιο Από Ντίνος Καλογήρου Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 19:28
Να αυξηθεί το προστιμο στη στάθμευση στο πεζοδρόμιο και σε διπλή σειρά με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ για οχήματα και μοτοσυκλέτες. Να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το ανεξέλεγκτο κλείσιμο των δρόμων από αυτούς που τα σταθμεύουν όπου τους βολεύει, και από αυτούς που δε σέβονται τον πεζό.
#3 Σχόλιο Από Savvas Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 19:35
Παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί οδηγοί ιδίως μοτοσυκλετών να κινούνται χωρίς καθόλου πινακίδες ή έχοντας αναρτήσει πλαστή πινακίδα δίχως στρογγυλή σφραγίδα. Προφανώς, αυτές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν αφαιρεθεί στοιχεία κυκλοφορίας από δημόσια αρχή, ακόμα και δίπλωμα, θα έπρεπε να τιμωρείται ο παραβατης σε βαθμό πλημμελημματος για την ανάρτηση πλάστης πινακίδας. Επιπλέον, η οδήγηση οχήματος στερουμενος αδειας ικανότητας οδήγησης ή όταν του έχει αφαιρεθεί αυτή, να τιμωρείται ως κακουργημα.
#4 Σχόλιο Από Δημήτρης Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 19:46
Να προστεθεί στο άρθρο 104 παρ.2 του ΚΟΚ νομοθετική βελτίωση που να αναφέρει «Διοικητής Τροχαίας ή Λιμενικού Σώματος ή Διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας ή οποιοσδήποτε άλλος Αρμόδιος: 1) δεν τηρεί τα χρονικά διαστήματα αφαιρέσεων στοιχείων κυκλοφορίας ή και αδειών ικανοτητας οδήγησης ή 2) σβηνει προστιμα παρανομως ζημιώνοντας το Ελληνικο Κράτος, ειδικά επικαλουμενος αστείες και ανύπαρκτες προτάσεις, να τιμωρείται σε βαθμό κακουργηματος. Με τις ίδιες ποινές ως συνεργοί να απειλούνται όσοι τους παίρνουν τηλέφωνο ζητώντας τους τις ως άνω «χάρες».
#5 Σχόλιο Από Γιωργος Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 20:53
Για να υπάρχει εφαρμογή του νέου κοκ θα πρέπει τα πρόστιμα να είναι μικρά και να μπορούν να εισπραχθουνν να υπάρχουν τεχνικά μέσα Κ φυσική παρουσία της αστυνομίας με συνεχείς ελέγχους, να σταματήσει το σβήσιμο των κλήσεων σε όποιον έχει γνωστό. Αν για παράδειγμα για τη μη χρήση κράνους είχαμε ένα πρόστιμο 30 ευρω Κ μια αφαίρεση του διπλώματος για 5 μέρες και ο οδηγός ήξερε ότι στις 10 φορες που δε θα το φορέσει τις εννιά θα πληρώσει τότε πιστεύω πως θα υπήρχε συμμόρφωση. Αλλά δυστυχώς βλέπουμε για άλλη μια φορά να προσπαθούν να δημιουργήσουν φόβο με μεγάλα πρόστιμα Κ, έβαλες αφαιρέσεις διπλωμάτων.
#6 Σχόλιο Από Γιωργος Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 21:00
Θα πρέπει να υπάρχει αναπροσαρμογή των προστίμων προς τα κάτω. Δε γίνεται μια τροχονομικη παράβαση να κοστίζει το μισό βασικό μισθό. Ο οδηγός δε θα την πληρώσει γιατί στο τέλος δεν θα έχει να φάει. Δεν είναι όλες οι παραβάσεις υπεύθυνες για τα τροχαία ατυχήματα
#7 Σχόλιο Από ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ Στις 7 Ιανουάριος, 2025 @ 21:12
– Αναφορικά με το άρθρο 13 του ΚΟΚ όπου στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 αναφέρεται περί απασχόλησης κι οδήγησης οδηγών πέραν των προβλεπομένων ορίων. Πλέον επιβατικές μεταφορές δεν ενεργούν μόνο τα δημόσιας χρήσης επιβατικά οχήματα αλλά και τα μισθωμένα ιχε με οδηγό της υποπαραγράφου Η2 Ν.4093/12 τα λεγόμενα βανακια με μπλε λωρίδα. Οι ώρες εργασίας τους καθόλο το 24 Ώρο υπερβαίνουν κατά πολύ τις 12 ωρες ημερησίως. Μήπως επ ευκαιρίας της τροποποίησης του νέου ΚΟΚ να εισαχθεί μια μέριμνα για τους οδηγούς αυτούς που στις τουριστικές περιοχές της χώρας και νησιά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και πέραν των δηλωμένων στον εργανη ωρών απασχόλησης ? Γιατί στα λεωφορεία και στα φορτηγά στα δχε αυτ/τα έχουμε διατάξεις περί ωραρίου. Εκεί δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα.
– Στο νέο άρθρο 32 του ΚΟΚ γίνεται ειδική μνεία για το προεξεχων φορτίο στα φορτηγά και μάλιστα αν κατηγορία μαμφο. Μήπως δημιουργηθεί σύγχιση με τις προσφάτως τροποποιημενες παραβάσεις του ν. 3446/06 ?
– αναφορικά με το άρθρο 17 για τη διήθηση . Θεωρώ πως το θέμα του μποτιλιαρίσματος δεν λύνεται με διηθήσεις κατά την κίνηση των οχημάτων αλλά όταν αυτά βρίσκονται ακινητοποιημένα και μόνο εξ΄αριστερών των ακινητοποιημένων οχημάτων, εφόσον στη λωρίδα κυκλοφορίας που κινούνται υπάρχει επαρκής χώρο να το πράξουν .
– στο άρθρο 42 ΚΟΚ δεν γίνεται καμία μνεία για οδηγό ο οποίος καταλαμβάνεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος ενώ στερείται άδειας ικανότητος οδηγού. Μήπως πρέπει να εισαχθεί μια διάταξη αφού στερείται να είναι μηδενικό και το όριο ?
– άρθρο 89 ΚΟΚ μη μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας. Δεν θεωρώ πως με ένα απλό διοικητικό πρόστιμο προστατεύεται ο πολίτης όταν αναθέτει σε κάποιον άλλον να προβεί σε μεταβίβαση κι αυτός δεν το πράττει . Το διοικητικό πρόστιμο απαιτεί αυτόφωρη κατάληψη. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα να κατηγοριοποιηθεί ως πλημ/μα έστω και με ελαφριά ποινή καθώς και με αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας και αποδοσης στον φερομενο ως ιδιοκτήτη κατά το χρόνο διαπίστωσης.
– θεωρώ υπερβολικο του πρόστιμο των 150 ευρώ για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ. Θα προκαλέσει απροθυμία στο αστυνομικό προσωπικό να προβεί σε ελέγχους.
#8 Σχόλιο Από ΒΛΑΣΙΟΥ Βλάσιος Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 06:56
Για τα ΕΠΗΟ με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6 χλμ και έως 24 χλμ/ω να είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με άδεια κυκλοφορίας ή υπηρεσιακή βεβαίωση της διεύθυνσης μεταφορών που να αναφέρει τα χαρακτηριστικά τους, τον κάτοχό τους, με απαλλαγή τελών κυκλοφορίας (όπως ισχύει για τα ρυμουλκούμενα)
Ο οδηγός που δύναται να οδηγήσει μοτοποδήλατο επειδή κατέχει Β κατηγορίας και τις σχετικές προυποθέσεις (6 χρόνια, 27 ετών) να οφείλει να αναγράφεται στην άδεια ικανότητας οδήγησης. Ειδάλλως να υπάγεται στο άρθρο 94
Για όλα τα ΕΠΗΟ πλην αυτών με μέγιστη ταχύτητα 6 χλμ/ώρα, υποχρεωτική βασική ασφάλεια.
Να απλοποιηθούν οι κατηγορίες της άδειας ικανότητας οδήγησης ως προς τα κριτήρια που καλύπτουν (ειδικά για τις κατηγορίες ΑΜ / Α) και να μην είναι συνδιασμός κυβικών / ιπποδύναμης / τελικής κλπ, ώστε να είναι αμεσότερος ο έλεγχος αυτών
Όταν κατατίθεται η άδεια οδηγήσεως για ανανέωση, να εκδίδεται προσωρινή μέσω GOV η οποία να έχει ισχύ ΑΙΟ εντός ελληνικής επικράτειας, όπως ισχύει όταν δίνονται εξετάσεις για αρχική έκδοση.
Οχήματα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας να δύναται να μεταφερθούν / ακινητοποιηθούν μέχρι ανευρέσεως ιδιοκτήτη και στοιχείων κυκλοφορίας. Η μεταφορά τους και τυχόν φύλαξη να επιβαρύνει τον νόμιμο κάτοχο με σχετικό παράβολο.
Το πρόστιμο των 150 ευρώ για υπέρβαση ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα είναι δυσανάλογο της επικινδυνότητας της παράβασης (για αυτό τον λόγο σχεδόν σε όλη την ευρώπη είναι μικρότερο).
Για τα αλλοδαπά οχήματα θα πρέπει να προβλέπεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας έως πληρωμή του προστίμου και θα πρέπει να υποχρεωθούν οι δήμοι (ως παραλήπτες των χρηματικών ποινών) να έχουν σχετική διαδικασία όλο το 24ωρο παραλαβής του προστίμου είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω φυσικής παρουσίας.
#9 Σχόλιο Από Κυρτατας Δημητριος Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 08:59
Επανερχομαι στο θεμα του νεου ΚΟΚ. Κρινοντας απο τη συμμετοχη στη δημοσια διαβουλευση βλεπω οτι παρα πολυς κοσμος ειναι παρα πολυ προβληματισμενος και δικαιως ανησυχος.
Θα ηθελα αυτη τη φορα να επικεντρωθω κατ’αρχας στο κανονισμους περι υποτροπης στην παραβιαση των οριων ταχυτητας.
Ενώ το αρθρο 20 θετει ξεκαθαρα ορια και ποινες στο βαθμο της παραβασης(δηλ. ποσο πανω απο το οριο κινειται ο οδηγος),δεν συμβαινει το ιδιο και με τις διοικητικες ποινες της υποτροπης. Αυτο ειναι ξεκαθαρα λαθος και αδικο και θα πρεπει να υπαρξουν αλλαγες & διευκρινησεις.Θα επαναλαβω οτι για ανθρωπους που λογω επαγγελματος ειναι ολη μερα στο δρομο ο νεος ΚΟΚ θα δημιουργησει τεραστιο προβλημα.
#10 Σχόλιο Από Φωτεινή Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 09:33
Το σχόλιό μου αφορά το νέο όριο ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών:
«Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Από την 1η Νοεμβρίου 2025 το όριο αυτό ορίζεται σε τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση».
Τα 30χλμ την ώρα είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο. Κανείς δεν μπορεί να κινείται με αυτή την ταχύτητα για ώρα και το μόνο που θα πετύχετε είναι μόνιμες παραβιάσεις. Τα περισσότερα ατυχήματα πράγματι συμβαίνουν κοντά στις κατοικίες, αλλά οφείλει να διερευνήσει κανείς όλες τις συνθήκες: ταχύτητας, κατάστασης του οδοστρώματος και της σηματοδότησης, κατάσταση του οδηγού και να μην τα αποδίδει όλα στην ταχύτητα.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένα σημεία, με ειδική σήμανση και όχι ατεκμηρίωτα παντού.
#11 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 09:37
1. Αρχικά να πω ότι συμφωνώ πλήρως με την αυστηροποίηση του ΚΟΚ, αλλά να υπάρχει και έλεγχος , όχι μόνο να ψηφιστεί και απλά να υπάρχει.
2. Προτείνω να σκεφτείτε σοβαρά τα ακόλουθα:
α. Να απαγορευτεί πλήρως η δυνατότητα ελιγμών (σφήνες) των μηχανών ενδιάμεσα των ΙΧ και συγκεκριμένα μεταξύ των λωρίδων. Πάρα πολλές φορές θέλει ο οδηγός ΙΧ να αλλάξει λωρίδα και με το πλήθος των μηχανών που περνάνε αυτό γίνεται δύσκολο και τις περισσότερες φορες επικίνδυνο (αναγκαστηκά πρέπει να «χωθεί» το ΙΧ).
β. Πλήρης αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης σε όλους τους οδηγούς, ανεξαρτήτως κατηγορίας,μετά από κάποια ηλικία (πχ με τη συνταξιοδότηση των επαγγελματιών οδηγών). Όσες εξετάσεις και αν περάσει κάποιος οδηγός τα αντανακλαστικά, σε μεγαλύτερη ηληκία, μειώνονται,όπως και οι αντοχες οδήγησης (πολές ώρες οδήγησης, ταξίδα, νυχτερινή οδήγησσ, οδήγηση με πολύ ζέστη ή έντονο φως).Στον αντίποδα, μετά την αφαίρεση του διπλώματος να έχει τη δυνατότητα μετακίνησης με όλα τα μέσα (τρένα-πλοία-αεροπλάνα-λεωφορεία-ΜΜΜ) με έκπτωση άνω του 70%.
Φυσικά ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί θα είμαι ο ίδιος, αλλά δεν γίνεται να οδηγούμε σε μεγάλες ηλικίες και να κινδυνεύει κόσμος.
#12 Σχόλιο Από Χρήστος Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 10:23
Λόγω τροχαίων ατυχημάτων να προστεθεί ο έλεγχος της παράβαση μη χρήσης προειδοποιητικών κατευθύνσεων (φλας) κ’ ελιγμών σε αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, στον 5003/2022 Έλεγχος από αρμόδια αρχή Δημ.Αστυνομία.
#13 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 10:23
Επιπλέον:
1. Πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τους πεζούς.
Δεν γίνεται οι πεζοί να περνάνε όποτε θέλουν και από όπου θέλουν έναν δρόμο.
Όπως οι οδηγοί οφείλουν να τηρούν τον ΚΟΚ και κατ’ επέκταση τις διαβάσεις, έτσι και οι πεζοί πρέπει να διασχίζουν έναν δρόμο ΜΟΝΟ από τις διαβάσεις. Επιπρόσθετα να απαγορευτεί η κίνηση των πεζών στο οδόστρωμα (κατά μήκος). Φυσικα να υπάρχει «καθαρό» πεζοδρόμιο στη μία πλευρά του δρόμου, χωρίς κολώνες και δέντρα, για να μπορούν οι πεζοί να κινούνται ελεύθερα.
2. Στάσεις λεωφορείων-τρόλεϋ, δεν πρέπει να είναι δίπλα στο σηματοδότη. Να μετακινηθούν σε απόσταση 100 μέτρων από κάθε σηματοδότη. Εάν η απόσταση μεταξύ 2 «φαναριών» είναι μικρότερη των 100 μέτρων τότε η στάση να τοποθετηθεί στο μέσο της απόστασης. Και φυσικά γνωρίζετε, τι προβλήματα δημιουργούν οι στάσεις των ΜΜΜ.
3. ΤΑΞΙ, η επιβίβαση και αποβίβαση των πελατών να γίνεται μόνο στις στάσεις των ΜΜΜ και όχι όπου να’ναι, πχ πάνω σε στροφή ή αμέσως μετά από αυτήν.
#14 Σχόλιο Από Johanes Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 12:13
Το νομοσχέδιο είναι σε πολύ σωστό προσανατολισμό με μικρές διορθώσεις πχ η υπερβολική ταχύτητα πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα με το κόκκινο φανάρι !
Το όριο των 30 km στον αστικό ιστό επισεις πολύ σωστό μήπως δώσει κίνητρο στους μετακινούμενους να μεταβούν στο ποδήλατο (όπως στην Ολλανδία)
Επίσης η πολιτική προστασία πρέπει να έχει εικόνα της μετακίνησης των βαρέων οχημάτων για πολλούς λόγους από την τήρηση του ωραρίου έως της ταχύτητας του οχήματος!
Τέλος η μικροκινητικότητα πρέπει να έρθει σε ΠΡΏΤΗ προτεραιότητα ώστε να αποτελέσουν παρελθόν οι μποτιλιαρισμενοι δρόμοι του λεκανοπεδίου και όλων των αστικών κέντρων της χώρας !
Τα οχήματα (4τροχα με λίγα λόγια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 3,5 μέτρα μήκος !)Και
Κατά βάση ηλεκτρικά !
Με πρώτη προτεραιότητα τα ποδήλατα (συμβάλουν και στην υγεία μας) ! Και έπειτα τα ηλεκτρικά δίκυκλα!
#15 Σχόλιο Από Δημοσθένης Κοντός Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 12:14
Σχετικά με το Άρθρο 34, που αφορά όλα τα αστυνομικά όργανα που βεβαιώνουν παραβάσεις για παράνομη στάθμευση. Μετά από τόσα χρόνια προσωπικής εμπειρίας στο πεζοδρόμιο αναφέρω τις εξής παρατηρήσεις:
1. Η απόσταση 5 μέτρα από τη διάβαση των πεζών δεν εξυπηρετεί κάτι διότι δεν εμποδίζει κάτι. Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύει μόνο για επάνω στη διάβαση των πεζών.
2. Η απόσταση 12 μέτρα εκατέρωθεν των στάσεων είναι υπερβολική. 12 μέτρα είναι σχεδόν 4 αυτοκίνητα εκατέρωθεν της στάσης. Θα μπορούσε να μειωθεί για όλες τις περιπτώσεις στα 6 μέτρα και όχι μόνο όταν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για μηχανάκια, ποδήλατα και ΕΠΗΟ. Η πλατφόρμα είναι σωστή και βοηθάει. Ο μηδενισμός των μέτρων όταν υπάρχουν εσοχές είναι σωστός.
3. Η απόσταση 12 μέτρα από STOP (Ρ-2) και (Ρ-1) δεν εξυπηρετεί κάτι διότι δεν κρύβεται η πινακίδα. Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που κάποιο όχημα κρύβει την πινακίδα STOP (Ρ-2) και (Ρ-1).
4. Για την απόσταση των 5 μέτρων από την τομή ρυμοτομικών γραμμών και νοητών προεκτάσεων είναι υπερβολικό. Καλό θα ήταν να λαμβάνονταν υπόψη οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν για κάθε δρόμο. Θα μπορούσε ο νομοθέτης να προσθέσει τη φράση «όταν με τη στάθμευση στενεύει ο δρόμος και δυσκολεύει τη διέλευση των οχημάτων ή την ορατότητα».
5. Για πιο λόγο η απαγόρευση για τα μηχανοκίνητα τροχόσπιτα θα πρέπει να ισχύει μόνο για εκείνα που είναι πάνω από 6 μέτρα; Αυτό είναι άδικο και υπάρχει διάκριση. Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύει για όλα τα μηχανοκίνητα τροχόσπιτα όπως και με τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα.
6. Ένα επίσης σημαντικό θέμα που πρέπει να προστεθεί στο Άρθρο 34 είναι η παράνομη στάθμευση των οχημάτων με ξένες πινακίδες. Στις περιπτώσεις που ο οδηγός απουσιάζει και δεν προβλέπεται αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας και διπλώματος οι παραβάσεις που βεβαιώνονται δεν πηγαίνουν πουθενά λόγω απουσίας συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να μην εισπράττονται ποτέ και να υπάρχει ασυδοσία από αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία των οδηγών .
#16 Σχόλιο Από ΚΟΣΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 13:04
Η Μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές απο 50km/h σε 30km/h είναι εκτός πραγματικότητας για τους εξής λόγους:
1). Ένα μέσο επιβατικό αυτοκίνητο ή μια μοτοσυκλέτα χαμηλού κυβισμού, καταναλώνει λιγότερη βενζίνη και εκπέμπει λιγότερους ρύπους κινούμενο με 50km/h και τρίτη ταχύτητα παρά με 30km/h και δευτέρα ταχύτητα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν κινείται με ποδήλατα και πατίνια
2). Αν συμμορφωθούν όλοι με αυτό το όριο ταχύτητας το μποτιλιαρίσμα θα ξεκινάει από τη Λαμία και θα καταλήγει στο σύνταγμα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε αύξηση κατανάλωσης καυσίμων και εκπεμπόμενων ρύπων
3). Ποιος θα ελέγχει το νέο όριο ταχύτητας σε κάθε στενό της πόλης?η ανύπαρκτη τροχαία?
4). Η ασφάλεια και η μείωση των τραυματισμών δεν είναι μόνο τα χαμηλά όρια ταχύτητας στις πόλεις αλλά πολυπαραγοντικό πρόβλημα.
Παρακαλώ αγνοήστε τις επικοινωνιακές μπούρδες των συγκοινωνιολόγων
#17 Σχόλιο Από Ιωάννης Τ. Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 13:34
Να προστεθεί στο άρθρο 103 του Ν.2696/1999 νέα παράγραφος που να αναφέρει «Όχημα που καταλαμβάνεται ανασφάλιστο να κινείται ή να βρίσκεται σε θέση στάθμευσης σε οδό, και είναι ταυτόχρονα ανασφάλιστο, να βεβαιώνεται το πρόστιμο που προβλέπεται για τα ανασφάλιστα οχήματα.»
Ο σκοπός αυτής της προσθήκης είναι πως με αυτή την νομοθετική διάταξη θα μπορεί και η Δημοτική Αστυνομία να βεβαιώνει το συγκεκριμένο πρόστιμο, διότι η Τροχαία δεν ασχολείται και είναι άφαντη.
#18 Σχόλιο Από Μάνος Μαρκάκης Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 14:30
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το νομοσχέδιο. Στο θέμα των Ορίων ταχύτητας προτείνω να υπάρχουν τρεις ζώνες ταχύτητας εντός πόλεως. 30 χλμ για στενούς τοπικούς δρόμους ,40 χλμ για φαρδύτερους τοπικούς δρόμους που διασχίζουν κάποιες περιοχές και 50χλμ στον υπόλοιπο αστικό ιστό πλην των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας. Αυτά δε συνενόηση με τους δήμους και αρμόδιους συγκοινωνιών.
Επίσης σε ζώνες σχολείων όταν λειτουργούν με φωτεινά σήματα 10 χλμ.
Ευχαριστώ.
#19 Σχόλιο Από Αλεξανδρος Μ Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 14:43
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως πρέπει να επιτραπεί η Διήθηση. Και με ταχύτητες οχι μονο των 30χλμ/ωρα αλλα με ταχύτητες των +30 χλμ/ωρα παραπάνω απο την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά προφανώς οχι πάνω απο το όριο ταχύτητας. Έτσι και θα νομιμοποιηθεί μια πάγια τακτική και αίτημα των Ελλήνων μοτοσυκλετιστών, αλλα θα βοηθηθεί και η αφόρητη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, θα ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί των αυτοκινήτων στο να έχουν αντίληψη οτι πλάι τους κινούνται μοτοσυκλέτες, και τελικά θα έχει και ένα νόημα κάποιος που θέλει να είναι νόμιμος να οδηγεί μοτοσυκλέτα.
#20 Σχόλιο Από Παναγιώτης Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 15:15
Το άρθρο 17 είναι μια πραγματική αλλαγή η οποία έπρεπε εδω και καιρό να έχει επικυρωθεί με νόμο του κράτους. Πιστεύω οτι είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τροποποίηση η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του κυκλοφοριακού καθώς και σε μεγαλύτερο σεβασμό των μοτοσυκλετιστών απο τους υπόλοιπους οδηγούς. Η διήθηση ειναι κάτι που είναι ήδη νόμιμη σε πολλές ευρωπαικές χώρες και καλώς η Ελλάδα ακολουθεί και αυτή.
#21 Σχόλιο Από Σπύρος Κ. Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 15:43
Στο νέο ΚΟΚ θα πρέπει να προστεθεί και σχετικό όριο ταχύτητας εκτός κατοικημένων περιοχών, οδών μη ασφαλτοστρωμένων με πρόταση το μέγιστο 50χλμ/ω χιλιόμετρα (οι και 30χλμ/ω), καθώς μέχρι τώρα αυτή η παράμετρος δεν έχει ρυθμιστεί με αποτέλεσμα να ισχύει το υπερβολικό των 90χλμ/ω.
Οι μη ασφαλτοστρωμένοι οδοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποστηρίξουν τόσο μεγάλες ταχύτητες
#22 Σχόλιο Από Τηλέμαχος Σωτηροπουλος Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 15:50
1) Άρθρο 20 ΚΟΚ υπέρβαση ορίου ταχύτητας έως 20χλμ πάνω από το όριο. Το πρόστιμο των 150€ είναι υπερβολικό και θα πρέπει να μετριαστεί πχ να πάει στην κατηγορία Ε1Α, ήτοι 30€. Η υποτροπή είναι άλλο θέμα, πρέπει να αξιολογείται διαφορετικά.
Αιτιολόγηση: Τα χαμηλά πρόστιμα δίνουν έναυσμα στο προσωπικό να επιμένουν περισσότερο στους ελέγχους, να επιβάλουν περισσότερα πρόστιμα, να αλληλεπιδρούν με περισσότερους οδηγούς, παραβάτες ή μη. Αυτό κατά την άποψη μου αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των χρηστών της οδού. Κάθε παράβαση ΚοΚ που βεβαιώνεται, επικοινωνείτε στο κύκλο εκάστου παραβάτη και έτσι το κοινωνικό σύνολο σχηματίζει άποψη για το αν γίνονται έλεγχοι ή όχι.
Οι αυστηρές ποινές είναι μεν αποτρεπτικές, ωστόσο πχ στα ελληνικά δεδομένα όλοι μιλούν στο κινητό παρά την αυστηρή ποινή που ήδη υπάρχει.
2) Άρθρο 48 πρέπει στην κατάληψη τμήματος οδού ή πεζόδρομου να προστεθεί και η κατάληψη τμήματος του πεζοδρομίου, διότι με τον ισχύοντα ΚΟΚ η κατάληψη πεζοδρομίου με αντικείμενα (πχ κασάκια, διαφημιστικές σημαίες, καρέκλες, μπαριέρες) δεν τιμωρείται.
Ο ειδικός ποινικός νόμος που ισχύει παλαιά για την στέρηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου, αφορούσε κυρίως τραπεζοκαθίσματα και από πταίσμα (άρθρο3 ν1080/80) τελικά με την κατάργηση των πταισμάτων κατέληξε να μην υφίσταται ποινή που να μπορεί να επιβληθεί από αστυνομικό όργανο.
#23 Σχόλιο Από Τηλέμαχος Σωτηροπυολςο Στις 8 Ιανουάριος, 2025 @ 15:57
Άρθρο 95παρ 2
Πρέπει να προστεθεί ποινή για την οδήγηση αγροτικού μηχανήματος και μηχανήματος έργου, με άδεια η ισχύς της οποίας έχει λήξει, καθόσον με τον ισχύοντα ΚΟΚ δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη.
Προτείνω να είναι ίδια με αυτή του άρθρου 95παρ2. Απαιτείται μια απλή πρόσθεση των δύο αυτών κατηγοριών.