1. Η εγκατάσταση και η λειτουργία πειραματικού σταθμού ασυρμάτου ή πειραματικού ραδιοδικτύου επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Η υπόψη άδεια δεν απαλλάσσει τον κάτοχο της από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την νομοθεσία σχετικά με τις κατασκευές κεραιών.
2. Δικαίωμα αίτησης για άδεια πειραματικού σταθμού ή πειραματικού ραδιοδικτύου έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση μελετών, ερευνών και πειραμάτων αποσκοπώντας στην προαγωγή της επιστήμης ή στη δημιουργία καινοτομίας και εφαρμογών στον τομέα των ραδιοεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΤΤ, της ΕΕΑΕ και του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
3. Η άδεια πειραματικού σταθμού ασυρμάτου ή πειραματικού ραδιοδικτύου (εφεξής «άδεια») χορηγείται για περιορισμένο και απολύτως προσδιορισμένο χρονικό διάστημα από την Αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία (ΑΠΥ) και ύστερα από απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με την οποία εκχωρούνται οι σχετικές ραδιοσυχνότητες.
4. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση πειραματικών σταθμών με σκοπό τον καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπορισμό οικονομικού οφέλους.
5. Με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων συνιστάται διαρκής Επιτροπή Αξιολόγησης, με έργο την αξιολόγηση των αιτημάτων σύμφωνα με την παρούσα απόφαση και την διατύπωση εισήγησης προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τρία μέλη οριζόμενα από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, εκ των οποίων ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρο καθηγητή) με εξειδίκευση στον τομέα φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, ένα εκπρόσωπο της ΕΕΤΤ και ένα υπάλληλο των κλάδων ΠΕ ή ΤΕ Μηχανικών, της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
6. Κανένα μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν δύναται κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Επιτροπή να υποβάλλει αίτημα άδειας πειραματικού σταθμού.
Δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με :
α) Τέλη χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή απαλλαγή από αυτά.
β) Τι γίνεται με τις περιπτώσεις (κατ’ εξαίρεση) σταθμών μεγάλης ισχύος( π.χ. Harrp, ραντάρ κλπ)
Στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι «Η υπόψη άδεια δεν απαλλάσσει τον κάτοχο από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την νομοθεσία σχετικά με τις κατασκευές κεραιών». Με τον τρόπο αυτό, όσοι θέλουν να στήσουν πειραματικό σταθμό θα πρέπει να αδειοδοτούν τα κεραισυστήματά τους με την σημερινή, χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Τα πανεπιστήμια τις περισσότερες φορές δεν θα έχουν χρήματα για κάτι τέτοιο. Σημειωτέον πως με τον τρόπο αυτό εξισώνονται τα πειράματα με τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των εταιριών. Επίσης οι κατασκευές κεραιών πειραματικών σταθμών είναι προσωρινές και δεν μπορεί να ρυθμίζονται από νόμους που αφορούν μόνιμες εγκαταστάσεις.
Για την διευκόλυνση της διαδικασίας, η άδεια λειτουργίας πειραματικού σταθμού θα πρέπει να περιέχει και την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων του. Ο πειραματικός σταθμός θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις περί ασφάλειας πτήσεων και προστασίας περιβάλλοντος και φυσικά να απόξηλώνει το κεραιοσύστημα με την λήξη της άδειάς του.