1. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για ΤΚΚ που ικανοποιούν τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά:
α. Η συνολική ενεργός ακτινοβολούμενη ισχύς της ΤΚΚ είναι μικρότερη από 1,5 kW.
β. Το ύψος της κατασκευής κεραίας είναι μέχρι 5,5 μέτρα.
γ. Επιτρέπεται κατασκευή οικίσκου στέγασης μηχανημάτων με μέγιστο εμβαδόν 6 τ.μ. και μέγιστο ύψος 2 μέτρων.
2. Επιτρέπεται η τοποθέτηση μέχρι δύο (2) ΤΚΚ σε άρτια οικόπεδα ή σε δώμα κτιρίου.
3. Σε περίπτωση που η ΤΚΚ τοποθετείται επί δώματος, το βάρος της κατασκευής δεν υπερβαίνει τα 250 κιλά και η μέγιστη πίεση που ασκείται επί της οροφής δεν ξεπερνά τα 150 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.
4. Σε περίπτωση που η ΤΚΚ πρόκειται να τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από άλλους γειτονικούς σταθμούς κεραιών, η συνολική ενεργός ισοτροπικά ακτινοβολούμενη ισχύς των οποίων είναι μεγαλύτερη από 164W eirp, απαιτείται η δήλωση ΤΚΚ του άρθρου 6 της παρούσας να συνοδεύεται από σχετική γνωμάτευση της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) επί σχετικής μελέτης ραδιοεκπομπών.
5. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού επί του ιστού ΤΚΚ εκτός των όσων προβλέπονται στην σχετική άδεια τύπου.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 4 Τεχνικά χαρακτηριστικά ΤΚΚ"
#1 Σχόλιο Από Πατεράκης Μάνος Στις 2 Δεκέμβριος, 2010 @ 19:10
Δεν είναι επαρκής η εξέταση μόνο της μελέτης ραδιοεκπομπών αλλά απαιτείται και η μελέτη του υποβάθρου της ακτινοβολίας από πιθανές πηγές που βρίσκονται σε ακτίνα 300μ από το σημείο εκπομπής.
Γενικά τα όρια ακτινοβολίας έτσι και αλλιώς πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς προστατεύουν μόνο από τις θερμικές επιδράσεις της ακτινοβολίας ενώ οι σημαντικότερες και πιο συχνές είναι οι μη θερμικές. Επιτέλους πρέπει να μειωθούν τα όρια τουλάχιστον κατά 100 φορές όπως και σε χώρες της Ευρώπης.
Η έκταση εγκατάστασης σε εκτός σχεδίου περιοχή θα είναι 500τμ; Τι γίνεται σε θεσμοθετημένα κέντρα εκπομπής. Εκεί δεν μπορούν να βρεθούν τα 500τμ για κάθε κεραία.
#2 Σχόλιο Από Νίκος Μίχαλος Στις 4 Δεκέμβριος, 2010 @ 08:27
Η κατασκευή οικίσκου για «στέγαση μηχανημάτων» σε συνδυασμό με το «2.Επιτρέπεται η τοποθέτηση μέχρι δύο (2) ΤΚΚ σε άρτια οικόπεδα ή σε δώμα κτιρίου» σημαίνει πως θα τοποθετούνται κεραίες μέσα σε δώμα και όχι επάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.
#3 Σχόλιο Από Α.Π. Στις 5 Δεκέμβριος, 2010 @ 10:17
Ο οικισκος της §1.γ πρεπει να ειναι συμβατος με την υπαρχουσα πολεοδομικη νομοθεσια. Τουλαχιστον να μην υπερβαινει το μεγιστο υψος ανα περιοχη.
#4 Σχόλιο Από Giannis Στις 7 Δεκέμβριος, 2010 @ 21:59
Arthro 5, paragrafos 2g. Prepei na anaferete oti apateite meleti perivalotnikon epiptoseon.
Dioti i keraia xreiazete kapoia energeia gia na trofodotite,opos xreiazete kai ton katalilo oikisko pou tha einai egkatestimena ta diafora mixanimata. Mesa apo tin Perivalontiki tha fenete o xartis prosanalolismou tou ergou kai i thesi se sxesi me to kontino periballon kai tis sinthikes pou epikratoun.
Genika mia sosti periballontiki meleti tha itan sigoura xrisimi k anagaia.
#5 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΣΟΥΛΗΣ Στις 9 Δεκέμβριος, 2010 @ 16:15
Νομίζω οτι τα τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να παραπέμπουν σε Ευροπαικές προδιαγραφές (αν υπάρχουν) και σε μελέτες που να αποδεικνύουν γιατί π.χ η ισχύς πρέπει να είναι μικρότερη των 1,5 kw και όχι 1,2 kw
#6 Σχόλιο Από ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Στις 10 Δεκέμβριος, 2010 @ 10:36
Διαπιστωμένη παραβατικότητα από την ΕΕΤΤ μετά από καταγγελιές 80 και πλέον κατοίκων που αφορά εγκαταστάσεις 3 κεραιών στο ίδιο ακίνητο αντί των 2 κατά περίπτωση που ορίζει ο υπ όψιν Νόμος και που έχουν εγκατασταθεί στην οδό Σερίφου και Άνδρου.
Κατά ποιά έννοια και λογική θα έπρεπε φορείς της διαδικασίας αποξήλωσης των κεραιών να είναι οι περίοικοι προσφέγοντας στην δικαιοσύνη για την αποξήλωσή τους? Γιατί δεν προβλέπονται από τον ισχύοντα Νόμο στις περιπτώσεις παραβατιικότητας άμεση αποξήλωση των κεραιών?
#7 Σχόλιο Από Δημήτρης Παπαθανασόπουλος Στις 10 Δεκέμβριος, 2010 @ 12:37
Άρθρο 4 Τεχνικά χαρακτηριστικά ΤΚΚ
1α. Να γίνει διαχωρισμός της μέγιστης συνολικής ακτινοβολούμενης ισχύος ΤΚΚ ανάλογα με την χρήση και την συχνότητες εκπομπής. Η προτεινόμενη μέγιστη ισχύς 1,5 kW (1500W) για την περιοχή συχνοτήτων Κινητής Τηλεφωνίας, σε αστικό ιστό, είναι εξαιρετικά μεγάλη.
4. Η γνωμάτευση της ΕΕΑΕ κάθε σχετικής μελέτης ραδιοεκπομπών, θα πρέπει να γίνετε από την ΕΕΑΕ πραγματικός έλεγχος του αληθούς των υποβαλλομένων στοιχείων και όχι η γνωμάτευση να εκδίδεται με επιφύλαξη ως προς το αληθές αυτών.
#8 Σχόλιο Από DIGEA A.E. – Γ. ΜΑΘΙΟΣ Στις 10 Δεκέμβριος, 2010 @ 21:12
Απαιτείται ο διαχωρισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών για τις ΤΚΚ εντός πολεοδομικού ιστού και διαφορετικών προδιαγραφών για ΤΚΚ στο έδαφος ή και εκτός πολεοδομικών ιστών, ήτοι στα βουνά.
Όλες οι εγκαταστάσεις στα προβλεπόμενα νομοθετικά 23 κέντρα ψηφιακής εκπομπής, της ΚΥΑ 21161/2008 βρίσκονται εκτός του πολεοδομικού ιστού των πόλεων και των οικισμών, σε αντίθεση με τους σταθμούς βάσης εκπομπής της κυψελωτής κινητής τηλεφωνίας που είναι τοποθετημένοι μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε δώματα κτιρίων.
Αναγκαίος είναι ο διαχωρισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών ΤΚΚ του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, σε σχέση με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1. Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι το όριο της ενεργού ακτινοβολούμενης ισχύος των 1,5 KW της παραγράφου 1 σημείο α, αφορά μόνο επτά από τα 23 σημεία της ΚΥΑ 21161/2008, αφού τα λοιπά υπερβαίνουν την εν λόγω αναφερόμενη ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ. Προτείνεται η αύξηση της συνολικής επιτρεπόμενης ισχύος ειδικά για τις κατασκευές που τοποθετούνται στα βουνά εκτός πολεοδομικών ζωνών, με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα όρια της ΚΥΑ 21161/2008.
Ο περιορισμός του ύψους που τίθεται στο σημείο β της ίδιας παραγράφου οδηγεί στην πλήρη εξαίρεση κάθε τηλεοπτικής κεραίας, τόσο των τοπικών αναμεταδοτών όσο και των επτά αναφερόμενων ανωτέρω. Προκειμένου να είναι τουλάχιστον εφικτή η τυποποίηση των τοπικών αναμεταδοτών και των ψηφιακών κεραιών, που τοποθετούνται εκτός πολεοδομικού ιστού, στα βουνά και σε δασικές εκτάσεις, απαιτείται αντίστοιχη πρόβλεψη για ύψος του ιστού και του κεραιοσυστήματος.
Ενδεικτικά για τοπικό αναμεταδότη (gap filler) ψηφιακής τηλεόρασης όπου το κεραιοσύστημα μπορεί να φτάνει τα 6 μέτρα – τυπική διάταξη τεσσάρων πάνελ UHF ανά κατεύθυνση – ο ιστός που απαιτείται είναι από 10 έως 12 μέτρα. Τα μεγαλύτερα συστήματα θα απαιτούσαν ύψος ιστού από 12 έως 15 μέτρα. Τούτο είναι συμβατό και με το προβλεπόμενο στην ίδια παράγραφο όριο των 5,5 μέτρων, αφού σε αυτό δεν συνυπολογίζεται το ύψος του οικήματος επί του οποίου τοποθετείται η κατασκευή.
Αναφορικά με το μέγεθος του οικίσκου για την κάλυψη των αναγκών της ψηφιακής τηλεόρασης, το εμβαδό που απαιτείται για τους τοπικούς αναμεταδότες είναι ικανοποιητικό πλην όμως απαιτείται αύξηση του ύψους κατά 0,30 εκατοστά τουλάχιστον. Στην περίπτωση των μεγαλύτερων συστημάτων που προβλέπονται για το ψηφιακό δίκτυο απαιτούνται κατασκευές 10 τ.μ. για τουλάχιστον δύο πολυπλέκτες και κατά περίπτωση και 12 τμ για περισσότερους των δύο.
Ως εκ τούτου σας προτείνουμε να αναδιατυπώσετε το υπό κρίση άρθρο λαμβάνοντας υπόψη και το καθεστώς λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε σχέση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τις ιδιαιτερότητες της τηλεοπτικής μετάδοσης και της δομής των κατασκευών κεραιών της.