1. Η παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 31/2018 (Α’ 61) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Εφόσον, από τον έλεγχο των παραπάνω δικαιολογητικών, διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η Λιμενική Αρχή αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο, εντός προθεσμίας πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία της αναγγελίας, ταχυδρομικώς ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη της Υπηρεσίας, βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Αν δεν αποσταλεί η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου, η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, εάν δεν εκδοθεί απόφαση απαγόρευσής της.»
2. Στην υποπερίπτ. 14 της περίπτ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 31/2018 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Μέθοδος ΚΑΡ.Π.Α.)»
3. Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 του π.δ. 31/2018 ως εξής:
«Οι εξετάσεις διενεργούνται από Λιμενικές Αρχές, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Ιούνιο και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Οκτώβριο.»
4. Αντικαθίσταται η περίπτ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 31/2018 ως εξής:
«β) Έναν (1) εκπρόσωπο ειδικότητας φυσικής αγωγής της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του.»
5. Καταργείται η περίπτ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 31/2018.
6. Αντικαθίσταται το άρθρο 8 του π.δ. 31/2018 ως εξής:
«Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες, πλην εκείνων των αθλητικών συναντήσεων των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με το ν. 2725/1999 (Α’ 121), ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή στην παραλία ή σε ζώνη λιμένα ή σε θαλάσσια περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των προαναφερόμενων εκδηλώσεων.»
Το Π.Δ. 31/2018 τέθηκε σε ισχύ, αλλά έχει πολλά κενά ή παραλείψεις. Τα σημαντικότερα σημεία που παρατηρώ προς διόρθωση είναι : α) η συνέχιση του απαράδεκτου ορίου στο να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του Ναυαγοσώστη, ήτοι 45 ετών, το οποίο επιτείνει την κοινωνική ανισότητα και τη μη ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, β) να υπάρχει αξιολόγηση με βάση τη φυσική κατάσταση, με ρεαλιστικά όρια επιδόσεων όμοια με αυτά των φοιτητών ΣΕΦΑΑ για την εισαγωγή τους στο μάθημα της ειδικότητας κολύμβησης, γ) τουλάχιστον δύο ναυαγοσώστες ανά πύργο και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δ) χρήση ειδικών εύχρηστων σκαφών ή/και τζετ σκι αντί για δύσχρηστων βαρκών που μετακινούνται δύσκολα, ε) εύκολη πρόσβαση στη παραλία για ΑΜΕΑ με ειδικές ράμπες και εκπαίδευση του Ναυαγοσώστη για τις ορθές τεχνικές διάσωσης των ΑΜΕΑ από ΣΕΦΑΑ, Ναυαγοσωστικές Σχολές και Λιμεναρχείο, στ) χωριστή εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ παιδιού ή βρέφους και τέλος ε) παρουσία αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Mπεϊντάρης Νικόλαος
Προπονητής Α.Ο. ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ
M. Sc., Ph. D. student in Sports Aquatics
School of Physical Education & Sport Science, University of Athens
Το Π.Δ. 31/2018 τέθηκε σε ισχύ, αλλά έχει πολλά κενά ή παραλείψεις. Τα σημαντικότερα σημεία που παρατηρώ προς διόρθωση είναι : α) η συνέχιση του απαράδεκτου ορίου στο να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του Ναυαγοσώστη, ήτοι 45 ετών, το οποίο επιτείνει την κοινωνική ανισότητα και τη μη ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, β) να υπάρχει αξιολόγηση με βάση τη φυσική κατάσταση, με ρεαλιστικά όρια επιδόσεων όμοια με αυτά των φοιτητών ΣΕΦΑΑ για την εισαγωγή τους στο μάθημα της ειδικότητας κολύμβησης, γ) τουλάχιστον δύο ναυαγοσώστες ανά πύργο και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δ) χρήση ειδικών εύχρηστων σκαφών ή/και τζετ σκι αντί δύσχρηστων βαρκών που μετακινούνται δύσκολα, ε) εύκολη πρόσβαση στη παραλία για ΑΜΕΑ με ειδικές ράμπες και εκπαίδευση του Ναυαγοσώστη για τις ορθές τεχνικές διάσωσης των ΑΜΕΑ από ΣΕΦΑΑ, Ναυαγοσωστικές Σχολές και Λιμεναρχείο, στ) χωριστή εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ παιδιού ή βρέφους και τέλος ε) παρουσία αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Mπεϊντάρης Νικόλαος
Προπονητής Α.Ο. ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ
M. Sc., Ph. D. student in Sports Aquatics
School of Physical Education & Sport Science, University of Athens
Συμφωνώ με όσους πρότειναν να εναρμονιστεί η Ελληνική Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού με την Παγκόσμια (δηλαδή αντί να την γιορτάζουμε στις 11 Μαίου να γίνει στις 15 Μαίου), ώστε η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ με τις υπόλοιπες χώρες που την καθιέρωσαν για να αντιμετωπιστεί ο πνιγμός μαζικά. Αυτό θα δώσει δυναμική στην προσπάθεια των Ελλήνων και θα ενισχύσει τον παγκόσμιο αγώνα αντιμετώπισης του προβλήματος του πνιγμού που διεξάγουν οι υπόλοιπες χώρες.
Νικόλαος Μπεϊντάρης
Συμφωνώ με όσους πρότειναν να εναρμονιστεί η Ελληνική Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού με την Παγκόσμια (δηλαδή αντί να την γιορτάζουμε στις 11 Μαίου να γίνει στις 15 Μαίου), ώστε η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ με τις υπόλοιπες χώρες που την καθιέρωσαν για να αντιμετωπιστεί ο πνιγμός μαζικά. Αυτό θα δώσει δυναμική στην προσπάθεια των Ελλήνων και θα ενισχύσει τον παγκόσμιο αγώνα αντιμετώπισης του προβλήματος του πνιγμού που διεξάγουν οι υπόλοιπες χώρες.
Νικόλαος Μπεϊντάρης
Η ΕΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΝΑΝΠ.
ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΔ31/2018
ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ,ΑΡΩΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΑΣ ΜΕ
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΜΑΣ.
Το ΠΔ 31/2018 θα μπορουσε καλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως τρανό παράδειγμα, του πως μια μικρή κλίκα επαγγελματιών, εξαπατά μια κυβερνητική υπηρεσία, προσποιούμενη ότι εκπροσωπεί ένα ολόκληρο κλάδο.
Αρκετούς μήνες πριν το ΠΔ 31/2018 τεθεί σε ισχύ, με την αποκαλούμενη «Επιστολή των Δώδεκα», ενημερώθηκε το Υπουργείο ότι πλήθος σχολών ναυαγοσωστικής ΔΕΝ ήταν ενήμερες για το περιεχόμενο του προσχεδίου.
Οι νομίμως δραστηριοποιούμενες σχολές στην Ελλάδα, είναι περίπου 25. Από αυτές, η ΕΣΝΕ έχει ως μέλη της τις 13. Ενήμερες για το προσχέδιο του ΠΔ ήταν περίπου οι μισές. Με άλλα λόγια, το μέλλον, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης χιλιάδων εργαζομένων (εκπαιδευτές, διευθυντές, ναυαγοσώστες, ιδιοκτήτες σχολών, υπεύθυνοι λουτρικών εγκαταστάσεων), τις αποφάσισαν 5-6 άνθρωποι!
Θεωρω οτι οι διατάξεις του παρόντος Π.Δ.ειναι εγκληματικα απλοικες. Η σύγχρονη έρευνα, επιστήμη και εμπειρία μπορούσαν να συνδράμουν σε ασύγκριτα θετικότερα αποτελέσματα, αν είχαν υιοθετηθεί. Κόσμος πεθαίνει άδικα στη θάλασσα. Οι συγγενείς τους θα επαναστατούσαν, αν γνώριζαν ότι πολλοί θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί αν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας είχαν λάβει υπ’ όψιν τους επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις που τους είχαν κατατεθεί. Αλλά δεν τις διάβασαν «γιατί ήταν πολυσέλιδες και δεν προλάβαιναν». Δεκαοχτώ χρόνια χρειάστηκαν για να αναμορφώσουν το παλιό ΠΔ και δεν προλάβαιναν! Μου θυμίζει την περίπτωση που κάποιοι υπουργοί ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο χωρίς να το έχουν διαβάσει!
Θλίβομαι που τα επαγγελματικά δικαιώματα του ναυαγοσωστικού κλάδου παίχτηκαν στα ζάρια από ανθρώπους ναυαγοσωστικά απαίδευτους που είχαν το δικαίωμα της υπογραφής. Διαβάσατε κύριοι της ΔΛΑ τα βιογραφικά των συνομιλητών σας;
Σας παρακαλω ,λαβεται υπ’οψιν τις επισυμάνσεις και τις τροποποιησεις του Δρ Αβραμιδή, αποτελούν καρπό πολυετούς προετοιμασίας, γνώσης των διεθνών πρακτικών και ικανότητα εναρμόνισης τους στην Ελληνική πραγματικότητα.
Λαβεται υπ’οψιν τις τροποποιήσεις και των επαγγελματιών του κλειστού και ανοιχτού υγρου στιβού, καθώς επίσης και των επαγγελματιών ναυαγοσωστών με πολυετή εμπειρία και οχι αυτών που δεν γνωρίζουν εαν οι θάλασσα είναι αλμυρή…
Το ύφος μου είναι καυστικό γιατί κάθε λάθος της ΔΛΑ και της υποτιθέμενης ΕΣΝΕ (μια που δεν εκπροσωπεί όλα τα μέλη της) ισοδυναμεί με απώλεια ζωών και υποβάθμιση εργασιακών συνθηκών και επαγγελματικής προετοιμασίας. Το τίμημα είναι μεγάλο για να είμαι ευγενής σε όσους με απρέπεια φίμωσαν αρκετούς επαγγελματίες και αποτελούν την αιτία για να χαθούν ζωές.
Λέανδρος Στεφανάκης BEd, MSc
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
τ. Ιδιοκτήτης/Διευθυντής Ναυαγοσωστικής Σχολής Ποσειδών
Πρωταθλητής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
To ανώτατο όριο ηλικίας των 45 ετών για την πρόσληψη ναυαγοσωστών θάλασσας διατηρείται σε ισχύ από την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας ενάντια στην Ελληνική Νομοθεσία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για αυτό τον λόγο έχουν γίνει ήδη προσφυγές στην δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλό θα ήταν το Υπουργείο Ναυτιλίας, για να αποφύγει τον διασυρμό, να προβεί τώρα στην κατάργηση της παράνομης διάταξης. Αν δεν το κάνει εκουσίως, σύντομα θα υποχρεωθεί με τρόπο που θα αποτελέσει ράπισμα προς τον τρόπου που διαχειρίστηκε την διαβούλευση αγνοώντας τεκμηριωμένες παρεμβάσεις επαγγελματιών ναυαγοσωστικής, Έλληνα Βουλευτή, του Συνηγόρου του Πολίτη, το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, παραδείγματα διεθνούς πρακτικής.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
1.Το 2000, το Π.Δ. 23/2000, με τίτλο «Καθορισμός προϋποθέσεων χορηγήσεως άδειας ναυαγοσώστη από τις Λιμενικές Αρχές ως και καθορισμός των υποχρεώσεων του ναυαγοσώστη κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Καθορισμός περιπτώσεων υποχρεωτικής προσλήψεως ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στο θαλάσσιο χώρο», τέθηκε σε ισχύ με σκοπό την ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την ίδρυση και λειτουργία σχολών εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας καθώς και για την λειτουργία των αντίστοιχων λουτρικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 12, οι ναυαγοσώστες ακτής επιτρέπονταν να εργαστούν μόνο μέχρι την ηλικία των 45 ετών.
2.Κατά την εφαρμογή του παραπάνω Π.Δ., προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα σε πλήθος επαγγελματιών (εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας, πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, ιδιοκτήτες σχολών ναυαγοσωστικής και υπεύθυνους λειτουργίας λουτρικών εγκαταστάσεων). Τα προβλήματα αυτά, διατυπώθηκαν σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό [βλ. Avramidis, S. (2010). Lifeguard Legislation in Greece. International Journal of Aquatic Research and Education, 4(3), 312-327], φανερώνοντας την ανάγκη επικαιροποίησης της εν λόγω νομοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό, πλήθος μεμονωμένων επαγγελματιών του χώρου και συλλογικών φορέων κατέθεσαν προτάσεις από το 2000 έως το 2018.
3.Το 2018, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έθεσε σε ισχύ το Π.Δ. 31/2018 (ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018), «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» με σκοπό την επικαιροποίηση της προηγούμενης νομοθεσίας και την διόρθωση των λαθών της. Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 15, οι ναυαγοσώστες ακτής επιτρέπονταν ΞΑΝΑ να εργαστούν ΜΟΝΟ μέχρι την ηλικία των 45 ετών.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η διατήρηση αυτής της διάταξης, συνεχίζει να προκαλεί ένα σημαντικό αριθμό αρνητικών συνεπειών:
1)η Ελλάδα που κατέχει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο (βλ. CIA World Factbook, 2018) και πολλές χιλιάδες πισίνες δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως (κρατικές, ξενοδοχεία, δημοτικές), αδυνατεί να βρει επαρκή αριθμό ναυαγοσωστών, αφήνοντας απροστάτευτους τους λουομένους, με αποτέλεσμα κάποιοι όταν κινδυνέψουν να χάσουν την ζωή τους. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές το φετινό καλοκαίρι, όπου πλήθος δήμων απέτυχαν να στελεχώσουν τις λουτρικές τους εγκαταστάσεις ακόμα και τον Αύγουστο (βλ. σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο).
2)πλήθος λουτρικών χώρων απώλεσαν την «Γαλάζια Σημαία» τους, στερώντας από την Ελλάδα αυτό το εμβληματικό βραβείο-ένδειξη ότι είμαστε ασφαλής τουριστικός προορισμός.
3)στερούμαστε αντί να αξιοποιούμε έμπειρους επαγγελματίες, αφού με το κατώφλι της ηλικίας των 45 ετών, οι ναυαγοσώστες κρίνονται ακατάλληλοι.
4)οι δημοτικές αρχές υποβάλλονται σε πρόστιμο και είναι ευάλωτες σε ποινικές κυρώσεις επειδή αδυνατούν να βρουν ναυαγοσώστες για τις πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις τους.
5)περιορίζει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη (αριθμητική θνησιμότητα αντί εξέλιξη).
6)επηρεάζει τα κριτήρια πρόσληψης του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ναυαγοσωστών πισίνας, που λανθασμένα ακολουθεί την επίμαχη διάταξη του Π.Δ. 31/2018, παρόλο που υπάγεται σε νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας (Υ.Α. Γ1/443/1973 «Περί κολυμβητικών δεξαμενών μετά οδηγιών κατασκευής και λειτουργίας αυτών», με τις όποιες επικαιροποιήσεις της). Έτσι, ακόμα και οι ναυαγοσώστες πισίνας (επόπτες ασφαλείας) απορρίπτονται όταν καταθέτουν αιτήσεις πρόσληψης.
7)δημιουργεί διακρίσεις και άνισες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η Διεύθυνση Επαγγελματιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΣΥ) ενημέρωσε την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας συμφωνεί με την διατήρηση του ορίου ηλικίας (αρ. πρωτ. Γ4β/Γ.Π.22232/28-9-2017). Η ανωτέρω επιστολή αναφέρει: «Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού σας ενημερώνουμε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με το από 21-9-2017 έγγραφό της μας γνωστοποίησε τη σύμφωνη γνώμη της με την ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με τα ηλικιακά όρια των νομίμως δραστηριοποιημένων ναυαγοσωστών». Αυτή η πρόταση (απαρτιζόμενη από 4 γραμμές), αποτελεί το μοναδικό επιχείρημα της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας για τη διατήρηση του ανώτατου ορίου ηλικίας σε ισχύ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η διάταξη που θέτει ανώτατο όριο ηλικίας για την επαγγελματική απασχόληση των ναυαγοσωστών είναι επιστημονικά αβάσιμη, εκφράζει διοικητική αδιαφορία από την αρχή που την εξέδωσε, και αντίκειται στο Ελληνικό Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας το γνωρίζει, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα παρακάτω.
Παρεμβάσεις από Επαγγελματίες Ναυαγοσωστικής
Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας έχει λάβει σωρεία επιστολών από επαγγελματίες του χώρου κατά την περίοδο 2000-2018, που μεσολάβησε μεταξύ των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων αλλά και μετά από αυτήν. Συγκεκριμένα αναφέρω επιστολές των Δρ. Στάθη Αβραμίδη (8-5-2017, 4-12-2017, 13-4-2018, 29-9-2018), Λέανδρου Στεφανάκη (7-12-2017), Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου (21-10-2015, 10-4-2017, 29-5-2018), Στέλιου Ξενάκη (5-6-2018), Δημήτρη Ιωνά (μέσω Συνηγόρου του Πολίτη), και Αλέξανδρου Γκοσιμέ (29-9-2018). Σε αυτές, μπορούν να προστεθούν τηλεφωνικές κλήσεις και επισκέψεις στην ανωτέρω υπηρεσία για το ίδιο θέμα (μεμονωμένα ή ως μέρος προτάσεων ευρύτερης επικαιροποίησης της ναυαγοσωστικής νομοθεσίας).
Παρέμβαση Έλληνα Βουλευτή
Ο Βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κάνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπ. Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή με θέμα: «Αναχρονιστικό το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος ναυαγοσώστη». Σε αυτήν, θίγει με σειρά επιχειρημάτων το παράλογο της διάταξης και καταλήγει ρωτώντας: «Θα αναθεωρηθούν τα όρια ηλικίας των ναυαγοσωστών προς τα πάνω, προκειμένου να ασκείται το επάγγελμα από τους ενδιαφερόμενους και μετά του 45ου έτους ηλικίας, κατόπιν φυσικά αξιολόγησης της φυσικής και πνευματικής τους κατάστασης, αλλά και κατόπιν ιατρικών εξετάσεων που θα αποδεικνύουν την επάρκειά τους;» (19-7-2017).
Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη
Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας ενημερώθηκε εγγράφως επανειλημμένα από τον Συνήγορο του Πολίτη. Από το πλήθος των πολυσέλιδων επιστολών που εστάλησαν, αναφέρω μόνο δύο:
1.»Ο αυτοδίκαιος αυτός αποκλεισμός, ωστόσο δεν είναι νόμιμος. […] Επομένως η θέσπιση ηλιακού ορίου για την χορήγηση της οικείας άδειας συνιστά κατ’ αρχήν αθέμιτο και απρόσφορο περιορισμό στην άσκηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς ο θεμιτός στόχος διαπίστωσης της πραγματικής ικανότητας του υποψηφίου εξυπηρετείται με την ad hoc ειδική ουσιαστική αξιολόγηση των ικανοτήτων του στις δοκιμασίες.» [αρ. πρωτ. 221992/7234/2017].
2.»Η Υπηρεσία Υγειονομικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής αιτιολογεί, στο υπ. αρ. πρωτ. 2530.1/47363/17/28-6-2017, […] την αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας των ναυαγοσωστών από τα 45 έτη στα 50 έτη, κατόπιν προσκόμισης συγκεκριμένων ιατρικών πιστοποιητικών που προαναφέρθηκαν, επικαλούμενη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Δεδομένου όμως ότι, το προσδόκιμο επιβίωσης έχει ανέλθει στην χώρα μας στα 81 έτη, δεν αιτιολογείται αυτοδικαίως και πάντως όχι επαρκώς, από την προαναφερθείσα υπηρεσία και, ως εκ τούτου από τη ΔΛΑ του ΥΠΝΝΠ, το προτεινόμενο ανώτατο όριο των 50 ετών […] Δεν υπήρξε γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ ως προς το αίτημα της ΔΛΑ του ΥΠΝΝΠ για εξέταση της αύξησης του ανώτατου ορίου ηλικίας πρόσληψης των ναυαγοσωστών. Επιπλέον, πρόβλεψη γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ για τα όρια ηλικίας των ναυαγοσωστών δεν υφίσταται σε σχετική διάταξη και, ως εκ τούτου, τυχόν γνωμοδότηση του Συμβουλίου για το εν λόγω αίτημα δεν παράγει δεσμευτικότητα για τη ΔΛΑ του ΥΠΝΝΠ […] Ο Πρόεδρος της ΕΕ του ΚΕΣΥ, με το από 21-9-2017 έγγραφό του, γνωστοποίησε στη ΔΕΥ του Υπουργείου Υγείας συμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με τα ηλικιακά όρια των ναυαγοσωστών, χωρίς όμως να παραθέτει σχετική αιτιολογία». [αρ. πρωτ. 221992/10370/2018].
Ευρωπαϊκές Οδηγίες
Η επίμαχη διάταξη αντίκειται στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες:
1.»Η ίση μεταχείριση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι παράνομη η διάκριση λόγω […] της ηλικίας […] ενός ατόμου» [βλ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή].
2.Η Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, λέει:
•»Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η θέσπιση γενικού πλαισίου για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω […] ηλικίας […] στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης στα κράτη μέλη.» (Άρθρο 1, Σκοπός).
•»(11) Οι διακρίσεις λόγω […] ηλικίας […] μπορούν να υπονομεύσουν την επίτευξη των στόχων της συνθήκης ΕΚ, ειδικότερα δε την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, την οικονομική και κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.»
•»(12) Προς τούτο, πρέπει να απαγορεύεται σε όλη την Κοινότητα κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω […] ηλικίας […] στους τομείς που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Η απαγόρευση των διακρίσεων πρέπει να εφαρμόζεται και σε υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά δεν καλύπτει τη διαφορετική μεταχείριση λόγω ιθαγένειας και δεν θίγει τις διατάξεις που ρυθμίζουν την είσοδο και την παραμονή υπηκόων τρίτων χωρών και την πρόσβασή τους στην απασχόληση και την επαγγελματική δραστηριότητα.»
•»(25) Η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την πραγματοποίηση των στόχων που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση και για την ενθάρρυνση της ποικιλομορφίας στην απασχόληση εντούτοις, η διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας μπορεί να δικαιολογείται υπό ορισμένες περιστάσεις και, συνεπώς, απαιτούνται ειδικές διατάξεις οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση των κρατών μελών. Συνεπώς, ο διαχωρισμός μεταξύ της διαφορετικής μεταχείρισης που δικαιολογείται με βάση θεμιτούς στόχους των πολιτικών απασχόλησης αγοράς εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης και των απαγορευμένων διακρίσεων είναι ουσιαστικής σημασίας.»
•»(29) Τα άτομα που έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση λόγω […] ηλικίας […] πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα μέσα έννομης προστασίας. Προκειμένου να υπάρξει ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο προστασίας, οι ενώσεις ή τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει επίσης να δύνανται να κινήσουν διαδικασίες, όπως ορίζουν κατ’ ιδίαν τα κράτη μέλη, είτε εξ ονόματος κάποιου θύματος είτε προς υπεράσπισή του, χωρίς να θίγονται εθνικοί δικονομικοί κανόνες όσον αφορά την εκπροσώπηση και την υπεράσπιση ενώπιον των δικαστηρίων.»
•»Κατά παρέκκλιση εκ του άρθρου 2 παράγραφος 2, τα κράτη μέλη δύνανται να προβλέπουν ότι η λόγω ηλικίας διαφορετική μεταχείριση δεν συνιστά διάκριση εφόσον δικαιολογείται στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου αντικειμενικά και λογικά από έναν θεμιτό στόχο, ιδίως δε από θεμιτούς στόχους της πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης, της αγοράς εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης, και εφόσον τα μέσα επίτευξης του στόχου αυτού είναι πρόσφορα και αναγκαία. Αυτή η διαφορετική μεταχείριση μπορεί ιδίως να περιλαμβάνει: α) την καθιέρωση ειδικών συνθηκών για την πρόσβαση στην απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, για την απασχόληση και την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των όρων απόλυσης και αμοιβής, για τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους εργαζομένους που συντηρούν άλλα πρόσωπα, προκειμένου να ευνοείται η επαγγελματική τους ένταξη ή να εξασφαλίζεται η προστασία τους, β) τον καθορισμό ελάχιστων όρων ηλικίας, επαγγελματικής εμπειρίας ή αρχαιότητας στην απασχόληση για την πρόσβαση στην απασχόληση ή σε ορισμένα πλεονεκτήματα που συνδέονται με την απασχόληση, γ) τον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για την πρόσληψη, με βάση την απαιτούμενη κατάρτιση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή την ανάγκη εύλογης περιόδου απασχόλησης πριν από τη συνταξιοδότηση.» (Άρθρο 6, Δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας).
•»Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση προς την παρούσα οδηγία το αργότερο έως τις 2 Δεκεμβρίου 2003 ή μπορούν να αναθέσουν στους κοινωνικούς εταίρους, εφόσον αυτοί το ζητήσουν από κοινού, την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας όσον αφορά τις διατάξεις περί συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι, το αργότερο κατά την 2α Δεκεμβρίου 2003 οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα μέσω συμφωνιών, ενώ παράλληλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να εγγυώνται τα αποτελέσματα που επιβάλλονται από την εν λόγω οδηγία. Αμέσως ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή.» (Άρθρο 18, Εφαρμογή).
•»Προκειμένου να ληφθούν υπόψη ειδικοί όροι και εφόσον είναι αναγκαίο, τα κράτη μέλη διαθέτουν τρία επί πλέον έτη αρχής γενομένης της 2ας Δεκεμβρίου 2003, ήτοι συνολικά 6 έτη, για να θέσουν σε εφαρμογή τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας τις σχετικές με τις διακρίσεις λόγω ηλικίας και ειδικών αναγκών. Στην περίπτωση αυτή ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή. Τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να κάνουν χρήση της πρόσθετης αυτής περιόδου υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις λόγω ηλικίας και ειδικών αναγκών και σχετικά με τις προόδους που σημειώνονται ως προς την εφαρμογή της οδηγίας. Η Επιτροπή υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στο Συμβούλιο.» (Άρθρο 18, Εφαρμογή).
Ελληνικό Δίκαιο
Η επίμαχη διάταξη αντίκειται σε άρθρα του Ελληνικού δικαίου:
1.»Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα […]» (Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 2, παρ. 2).
2.Η «Εφαρµογή της αρχής της ίσης µεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισµού», υπερασπίζεται την αρχή της ισότητας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα [Νόμος 3304/2005 -ΦΕΚ: 16/Α (27/01/2005)].
3.Η «Ι) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση», περιλαμβάνει στο σύνολό της, πλήθος άρθρων που υπερασπίζονται στο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης στον εργασιακό χώρο με βάση την ηλικία (Ν. 4443/2016 – ΦΕΚ 232/Α/9-12-2016).
Παραδείγματα Διεθνούς Πρακτικής
Παρατίθενται παραδείγματα με το τι ισχύει σχετικά με το όριο ηλικίας στην Αμερική και την Ευρώπη:
1.Ο Greg Bonann, ο εμβληματικός δημιουργός, σκηνοθέτης, και παραγωγός της #1 τηλεοπτικής σειράς στον κόσμο «Baywatch», ολοκλήρωσε το πρώτο e-mail που μου έστειλε, γράφοντας: «One of the things I am most proud of is the fact that I am still a lifeguard. This is my 40th year of working on the beach of Malibu!» (Bonann, προσωπική επικοινωνία 16.2.2010). Γεννηθείς στις 28/6/1952, αυτό σημαίνει ότι εργαζόταν σε ηλικία 58 ετών! Στον πρόλογο των απομνημονευμάτων του, γράφει: «To the day I die, I want to be able to say that I am a lifeguard!» (Bonann 2000, σελ. 8, «Baywatch: Rescued from Prime Time»). Ευτυχώς για αυτόν, αλλά και για όσους απόκτησαν γνώσεις μέσα από την τηλεοπτική του σειρά… δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα!
2.Στις ΗΠΑ, χώρα εξαιρετικά προηγμένη σε θέματα ναυαγοσωστικής, ισχύει το εξής: «Ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου άνω των 40 ετών, εφ ‘όσον ο ναυαγοσώστης μπορεί να περάσει τις δοκιμασίες, να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση και να κάνει τη δουλειά του, πρέπει να του επιτραπεί να εργάζεται.» [West Bend, 2010].
3.Στις 9-2-2018, ζήτησα γνωμοδότηση του International Life Saving Federation of Europe. Η απάντηση, αναφέρει: «Αγαπητέ Στάθη Αβραμίδη, Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με το Ελληνικό προεδρικό διάταγμα. Το International Life Saving Federation of Europe είναι η αρχή για την πρόληψη πνιγμών, τη διάσωση και ναυαγοσωστική στην Ευρώπη. Κατανοούμε ότι οι Ελληνικές αρχές έχουν ορίσει ένα ανώτατο όριο ηλικίας για την αδειοδότηση ναυαγοσωστών θάλασσας βάση του Π.Δ. 31/2018 και πως οι αρμόδιες αρχές για τις κολυμβητικές δεξαμενές ακολουθούν αυτή την διάταξη. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Εκτός από το ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι μεροληπτικό, στερεί και ένα σύνολο επιδέξιων, έμπειρων και αφοσιωμένων ναυαγοσωστών από την εργασία και για αυτό είμαστε ανήσυχοι ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην πρόληψη πνιγμών. To European Pool Lifeguard guidance EN15288 ορίζει ότι ο ρόλος πρέπει να βασίζεται στην επάρκεια και στην ικανότητα και όχι στην ηλικία. Δεν γνωρίζουμε πουθενά αλλού στην Ευρώπη να υπάρχει τέτοιο όριο ηλικίας. Σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την επιβολή του ορίου ηλικίας για τους ναυαγοσώστες παραλίας και πισίνας ακολουθώντας αυτή την οδηγία. Ο Πρόεδρος Dr. Detlef Mohr, ο Γ. Γραμματέας Joachim Kellermeier» (International Life Saving Federation of Europe, 20-8-2018).
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η παρωχημένη προηγούμενη νομοθεσία (ΠΔ 23/2000, άρθρο 5, παρ. 12) έπρεπε να επικαιροποιηθεί. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας ενημερώθηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια επ’ αυτού, από επαγγελματίες ναυαγοσωστικής, ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Συνήγορο του Πολίτη και εμένα προσωπικά για την γνωμοδότηση του International Life Saving Federation of Europe. Αυτό σημαίνει πως γνωρίζει ότι η εν λόγω διάταξη παραβιάζει την Ελληνική νομοθεσία και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν συνάδει με καμία βέλτιστη πρακτική άλλης χώρας.
Πριν τεθεί σε ισχύ το Π.Δ. 31/2018, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας απαντούσε λέγοντας ότι το ζήτημα της επίμαχης διάταξης είναι εύλογο και θα ληφθεί υπ’ όψιν κατά την νομοπαρασκευή. Παρόλα αυτά, μετά την νομοθέτηση είτε δεν απαντά σε επιστολές που ρωτούν γιατί τη διατήρησε σε ισχύ (βλ. επιστολές μου στις 13-4-2018, 29-8-2018), είτε συνεχίζει να επικαλείται (βλ. την υπ. αρ. 133.3/66133/7-9-2018 επιστολή της) την προχειρογραμμένη, ατεκμηρίωτη και μη δεσμευτικού χαρακτήρα επιστολή του ΚΕΣΥ, που στερείται οποιασδήποτε ερευνητικής απόδειξης ή βέλτιστης πρακτικής, που να δικαιολογεί στοιχειωδώς το κύρος του γνωμοδοτικού του ρόλου.
Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας φρονεί είτε ότι ορθώς έπραξε και άρα δεν οφείλει να υπερασπιστεί το νομοπαρασκευαστικό της έργο απαντώντας, είτε εκουσίως σιωπά για να μην ομολογήσει το διαχρονικό της λάθος (γεγονός που θα την έφερνε ενώπιων ευθυνών για τις πλείστες επιπτώσεις που έχει προκαλέσει). Όμως αυτό αντίκειται στο άρθρο 10, παρ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας που ορίζει ότι «καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο.» Επίσης, το γεγονός ότι επί σειρά ετών προσβάλει το έννομο αγαθό άσκησης του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη σε μεγάλο αριθμό φυσικών προσώπων, της καταδεικνύει ελλιπή άσκηση καθήκοντος.
Σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, έκαναν την Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, να ξεπεράσει δραματικά την πρόσθετη περίοδο των 3 ετών από τις 2 Δεκεμβρίου 2003, δηλαδή τα 6 χρόνια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχώρησε για να εφαρμοστούν οι διατάξεις της οδηγίας για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας.
Σε εθνική κλίμακα, αυτή η μη συμμόρφωση εγείρει κυρώσεις προς τουλάχιστον δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, εις βάρος της ίδιας της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας που διατήρησε την επίμαχη διάταξη στο νέο Π.Δ. για τους ναυαγοσώστες θάλασσας καθώς και εις βάρος του ΑΣΕΠ που την αποδέχεται ως κριτήριο πρόσληψης των ναυαγοσωστών πισίνας. Συγκεκριμένα «όποιος, κατά τη συναλλακτική διάθεση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών στο κοινό, παραβιάζει την κατά τον παρόντα νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους […] ηλικίας, τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών μέχρι 3 ετών και με χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ. Οι πράξεις που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο διώκονται αυτεπαγγέλτως.» (άρθρο 11 «Κυρώσεις-άρθρα 15 της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ, 17 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ», Ν. 4443/2016 – ΦΕΚ 232/Α/9-12-2016). Δεύτερον, υφίστανται κυρώσεις εις βάρος όσων λουτρικών εγκαταστάσεων (παραλίες, πισίνες) που εφαρμόζουν την επίμαχη διάταξη ως προϋπόθεση για την πρόσληψη ναυαγοσωστών. Αυτό συμβαίνει επειδή «η κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Μέρους για διακριτική μεταχείριση λόγω […] ηλικίας, από πρόσωπο που ενεργεί ως εργοδότης καθ’ οποιοδήποτε στάδιο πρόσβασης στην εργασία και την απασχόληση, κατά τη σύναψη ή άρνηση σύναψης εργασιακής σχέσης ή στη διάρκεια, λειτουργία, εξέλιξη ή λύση αυτής συνιστά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την οποία επιβάλλονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 24 του N. 3996/2011 (Α΄ 170).» (άρθρο 11 «Κυρώσεις-άρθρα 15 της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ, 17 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ», Ν. 4443/2016 – ΦΕΚ 232/Α/9-12-2016).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συνοψίζοντας, κρίνω ότι η παρ. 15 του άρθρο 5, του Π.Δ. 31/2018 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες»:
1.δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε επιστημονικά αιτιολογημένη
2.είναι παράνομη με βάση το Ελληνικό δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και εκθέτει τις δημόσιες υπηρεσίες που την εισηγούνται ή την εφαρμόζουν (ΚΕΣΥ, ΔΛΑ, ΥΝΝΠ, ΑΣΕΠ, δημοτικά ή δημόσια κολυμβητήρια)
3.δεν συνάδει με βέλτιστη πρακτική ναυαγοσωστικής χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
4.δημιουργεί διακρίσεις στον τρόπο πρόσληψης των ναυαγοσωστών θάλασσας και πισίνας
5.προκαλεί νομικές κυρώσεις σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών (ναυαγοσωστών, εκπροσώπων δημοτικών αρχών, εργολάβων ναυαγοσωστικής φύλαξης) που αδυνατούν να επιτελέσουν την αποστολή τους (πρόσληψη ναυαγοσωστών, παροχή ασφάλειας στους λουομένους)
6.πλήττει την ασφάλεια Ελλήνων και τουριστών που κολυμπούν στις θάλασσες και πισίνες για τουρισμό, αναψυχή, αποκατάσταση, αθλητισμό
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
stathisavramidis.blogspot.com
Το Π.Δ. 31/2018 εκθέτει σε κίνδυνο
ΑμεΑ, Παιδιά, Ναυαγοσώστες
Το Π.Δ. 31/2018, ήρθε για να δώσει λύσεις σε πλήθος προβλημάτων που έβλαπταν τους επαγγελματίες ναυαγοσωστικής και τους λουομένους. Έγιναν λίγες θετικές αλλαγές αλλά στην πλειοψηφία του παρέμεινε άθικτο, διαιωνίζοντας τα παλιά και δημιουργώντας νέα προβλήματα.
Η Ελλάδα, που η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, είναι μια ναυτική χώρα με 16.000km ακτογραμμής (3.000km είναι παράλιες) κατέχει 6η σε θανατηφόρους πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών-μελών και 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Παρακάτω θα αναφερθώ σε ορισμένα από αυτά, που ως εθελοντής ναυαγοσώστης και αστυνομικός πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη από όσους νομοθέτησαν:
1.Δεν γίνεται αναφορά στην τήρηση βιβλίου συμβάντων. Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρέχει στατιστικά για θανατηφόρους πνιγμούς και άλλους τραυματισμούς στη θάλασσα που καταγράφουν τα λιμεναρχεία. Η συστηματική και τυποποιημένη καταγραφή, είναι σημαντικό στοιχείο της επιδημιολογίας και της χάραξης πολιτικών πρόληψης. Η τήρηση βιβλίου συμβάντων στις λουτρικές εγκαταστάσεις, θα συνέβαλλε (α) στην ορθή καταγραφή και τροφοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με πρωτόλειο υλικό για την χάραξη εθνικών πολιτικών, και (β) στην προσπάθεια της λιμενικής αρχής να κρίνει τις ιδιαιτερότητες και αδυναμίες των λουτρικών χώρων, ώστε να επιτηρηθούν καλύτερα την επόμενη χρονιά, μέσα από ένα σύστημα ανατροφοδότησης. Ενώ σε ατυχήματα σε πισινές αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία…… ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΤΑ ΛΑΙΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ???
2.Η ναυαγοσωστική νομοθεσία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη. Αντιθέτως, τώρα υπάρχει η απαρχαιωμένη νομοθεσία ναυαγοσωστικής κάλυψης κολυμβητικών δεξαμενών του Υπ. Υγείας (Υ.Α. 87/ΑΡ.Γ1)443-24-01-1973) και η πρόσφατη που προβλέπει παλιά και νέα λάθη του Υπ. Ναυτιλίας (Π.Δ. 31/2018).
3.Οι διατάξεις υποεκτιμούν την νομική διάσταση της ναυαγοσωστικής. Η διδακτέα ύλη έπρεπε να καλύπτει θέματα νομικής φύσεως που αφορούν τον ναυαγοσώστη. Αυτά θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τις νομικές του ευθύνες, εργασιακά θέματα, και όσα προκύπτουν από την εφαρμογή των άρθρων 307, 299, 302 του Ποινικού Κώδικα.
4.Συγκεκριμένες κατηγορίες λουομένων θα στερηθούν το αγαθό της ασφάλειας. Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), μένουν απροστάτευτα αφού ο ναυαγοσώστης δεν εκπαιδεύεται με σαφήνεια στην αντιμετώπισή τους και ο λουτρικός χώρος δεν τους προσφέρει διευκολύνσεις. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη που υποχρεώνει τις παραλίες να προσφέρουν πρόσβαση των ΑμεΑ με το seatrac ή ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο στην λουτρική εγκατάσταση. Εδώ να τονίσουμε ότι περίπου 200 seatrac και περίπου πάνω από 300 ειδικά αναπηρικά αμαξίδια υπάρχουν σε παράλιες που υπάρχει η γαλάζια σημαία. Ομοίως, τα παιδιά είναι απροστάτευτα σε περίπτωση πνιγμού, αφού δεν προβλέπεται ότι ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στην παροχή καρδιοπνευμονικής ανάνηψης στην ηλικιακή τους ομάδα. Ακόμα χειρότερα, οι εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν εξασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοπιστία γιατί γίνονται προφορικά!
5.Ανάγκη οπτικής καταγραφής λουτρικής εγκατάστασης. Για λόγους ασφαλείας, υπηρεσίες άμεσης επέμβασης στο εξωτερικό (πχ αστυνομία, λουτρικές εγκαταστάσεις), διαθέτουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Η τεχνολογία, συμβάλλει στην καταγραφή, έρευνα και απόδοση ευθυνών, προστασία του ναυαγοσώστη και αξιολόγηση των αναγκών του λουτρικού χώρου, ώστε να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις όταν υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί. Ο ναυαγοσώστης συνήθως εργάζεται μόνος και εάν τύχει περιστατικό πρέπει να έχει μάρτυρα για να είναι καλυμμένος.
6.Ανεπαρκής ρύθμιση ναυαγοσωστικής κάλυψης εκδηλώσεων. Δεν αναφέρεται η αναλογία ναυαγοσωστών: λουομένων, ο σχεδιασμός διαδικασιών πρόληψης/διάσωσης και ο ναυαγοσωστικός εξοπλισμός. Συνολικά, θα πρότεινα να βελτιωθεί το Π.Δ. 31/2018, μέσα από πραγματική δημόσια διαβούλευση που θα κυοφορήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
“να βελτιωθεί το Π.Δ. 31/2018,
μέσα από Κώστας Νικολαντωνάκης, B.Ed.
Απόφοιτος Αστυνομικής Ακαδημίας
Εθελοντής Ναυαγοσώστης
πραγματική δημόσια διαβούλευση
που θα κυοφορήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”
Το Π.Δ. 31/2018 εκθέτει σε κίνδυνο
ΑμεΑ, Παιδιά, Ναυαγοσώστες
Το Π.Δ. 31/2018, ήρθε για να δώσει λύσεις σε πλήθος προβλημάτων που έβλαπταν τους επαγγελματίες ναυαγοσωστικής και τους λουομένους. Έγιναν λίγες θετικές αλλαγές αλλά στην πλειοψηφία του παρέμεινε άθικτο, διαιωνίζοντας τα παλιά και δημιουργώντας νέα προβλήματα.
Η Ελλάδα, που η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, είναι μια ναυτική χώρα με 16.000km ακτογραμμής (3.000km είναι παράλιες) κατέχει 6η σε θανατηφόρους πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών-μελών και 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Παρακάτω θα αναφερθώ σε ορισμένα από αυτά, που ως εθελοντής ναυαγοσώστης και αστυνομικός πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη από όσους νομοθέτησαν:
1.Δεν γίνεται αναφορά στην τήρηση βιβλίου συμβάντων. Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρέχει στατιστικά για θανατηφόρους πνιγμούς και άλλους τραυματισμούς στη θάλασσα που καταγράφουν τα λιμεναρχεία. Η συστηματική και τυποποιημένη καταγραφή, είναι σημαντικό στοιχείο της επιδημιολογίας και της χάραξης πολιτικών πρόληψης. Η τήρηση βιβλίου συμβάντων στις λουτρικές εγκαταστάσεις, θα συνέβαλλε (α) στην ορθή καταγραφή και τροφοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με πρωτόλειο υλικό για την χάραξη εθνικών πολιτικών, και (β) στην προσπάθεια της λιμενικής αρχής να κρίνει τις ιδιαιτερότητες και αδυναμίες των λουτρικών χώρων, ώστε να επιτηρηθούν καλύτερα την επόμενη χρονιά, μέσα από ένα σύστημα ανατροφοδότησης. Ενώ σε ατυχήματα σε πισινές αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία…… ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΤΑ ΛΑΙΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ???
2.Η ναυαγοσωστική νομοθεσία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη. Αντιθέτως, τώρα υπάρχει η απαρχαιωμένη νομοθεσία ναυαγοσωστικής κάλυψης κολυμβητικών δεξαμενών του Υπ. Υγείας (Υ.Α. 87/ΑΡ.Γ1)443-24-01-1973) και η πρόσφατη που προβλέπει παλιά και νέα λάθη του Υπ. Ναυτιλίας (Π.Δ. 31/2018).
3.Οι διατάξεις υποεκτιμούν την νομική διάσταση της ναυαγοσωστικής. Η διδακτέα ύλη έπρεπε να καλύπτει θέματα νομικής φύσεως που αφορούν τον ναυαγοσώστη. Αυτά θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τις νομικές του ευθύνες, εργασιακά θέματα, και όσα προκύπτουν από την εφαρμογή των άρθρων 307, 299, 302 του Ποινικού Κώδικα.
4.Συγκεκριμένες κατηγορίες λουομένων θα στερηθούν το αγαθό της ασφάλειας. Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), μένουν απροστάτευτα αφού ο ναυαγοσώστης δεν εκπαιδεύεται με σαφήνεια στην αντιμετώπισή τους και ο λουτρικός χώρος δεν τους προσφέρει διευκολύνσεις. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη που υποχρεώνει τις παραλίες να προσφέρουν πρόσβαση των ΑμεΑ με το seatrac ή ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο στην λουτρική εγκατάσταση. Εδώ να τονίσουμε ότι περίπου 200 seatrac και περίπου πάνω από 300 ειδικά αναπηρικά αμαξίδια υπάρχουν σε παράλιες που υπάρχει η γαλάζια σημαία. Ομοίως, τα παιδιά είναι απροστάτευτα σε περίπτωση πνιγμού, αφού δεν προβλέπεται ότι ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στην παροχή καρδιοπνευμονικής ανάνηψης στην ηλικιακή τους ομάδα. Ακόμα χειρότερα, οι εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν εξασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοπιστία γιατί γίνονται προφορικά!
5.Ανάγκη οπτικής καταγραφής λουτρικής εγκατάστασης. Για λόγους ασφαλείας, υπηρεσίες άμεσης επέμβασης στο εξωτερικό (πχ αστυνομία, λουτρικές εγκαταστάσεις), διαθέτουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Η τεχνολογία, συμβάλλει στην καταγραφή, έρευνα και απόδοση ευθυνών, προστασία του ναυαγοσώστη και αξιολόγηση των αναγκών του λουτρικού χώρου, ώστε να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις όταν υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί. Ο ναυαγοσώστης συνήθως εργάζεται μόνος και εάν τύχει περιστατικό πρέπει να έχει μάρτυρα για να είναι καλυμμένος.
6.Ανεπαρκής ρύθμιση ναυαγοσωστικής κάλυψης εκδηλώσεων. Δεν αναφέρεται η αναλογία ναυαγοσωστών: λουομένων, ο σχεδιασμός διαδικασιών πρόληψης/διάσωσης και ο ναυαγοσωστικός εξοπλισμός. Συνολικά, θα πρότεινα να βελτιωθεί το Π.Δ. 31/2018, μέσα από πραγματική δημόσια διαβούλευση που θα κυοφορήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
“να βελτιωθεί το Π.Δ. 31/2018,
μέσα από πραγματική δημόσια διαβούλευση
που θα κυοφορήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”
Κώστας Νικολαντωνάκης, B.Ed.
Απόφοιτος Αστυνομικής Ακαδημίας
Εθελοντής Ναυαγοσώστης
Ως ιατρός-καρδιολόγος αλλά και ως Έλληνας πολίτης που επιθυμεί να κολυμπά με την οικογένειά του με ασφάλεια στο νερό, θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ορισμένα τρωτά σημεία που επισήμανα στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος ΠΔ 31/2018 και ανέδειξε η παρούσα άτυπη διαβούλευση τροποποίησής του, την οποία ανάρτησε ο Στάθης Αβραμίδης. Το άρθρο 2 αναφέρει ότι ανάμεσα στον εκπαιδευτικό εξοπλισμό προβλέπεται η ύπαρξη εκπαιδευτικού απινιδωτή. Όμως στο άρθρο 5 δεν προβλέπεται η διδασκαλία του. Ομοίως, στο άρθρο 7 δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στον εξοπλισμό των λουτρικών εγκαταστάσεων. Τελικά όσοι αποκτούν δίπλωμα ναυαγοσώστη, είναι ή όχι πιστοποιημένοι στον χειρισμό του απινιδωτή; Ο απινιδωτής είναι αυτόματος ή χειροκίνητος; Η παρουσία απινιδωτή είναι άκρως απαραίτητη για την διατήρηση των ποσοστών επιβίωσης στα ανώτερα υψηλά επίπεδα. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, ότι την διδασκαλία χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή καθώς και του γνωστικού αντικειμένου της πρώτης βοήθειας, μπορούν εκτός από τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν και όσοι είναι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Πρώτης Βοήθειας και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού από Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς που τελούν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, και έχουν εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές του International Liaison Committee of Resuscitation. Ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα άτυπη διαβούλευση, κρίνω ότι είναι εύλογες και θα πρέπει να τύχουν της προσοχής της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου ναυτιλίας.
Δημήτριος Ρίζος
Ιατρός-Καρδιολόγος
Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων
gianisdimako@gmai.com
Ως επαγγελματίας υγείας, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας της υγείας. Το σημαντικότερο εχέγγυο για την προστασία της είναι η πρόληψη, που θα αποτρέψει την πρόκληση του τραυματισμού (στην προκειμένη περίπτωση μέσα ή γύρω από τον νερό). Στο άρθρο 5 του ΠΔ 31/2018, δεν υπάρχει αναφορά στις τεχνικές διάσωσης που η πολιτεία θα πρέπει να υποχρεώνει τις σχολές ναυαγοσωστικής να διδάσκονται οι ναυαγοσώστες για την διάσωση των λουομένων ΑμεΑ. Ομοίως δεν τεκμαίρεται πουθενά η κατοχή τέτοιας γνώσης από τον Διευθυντή Σπουδών και τον Πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ που θα εκπαιδεύσει, με εξαίρεση όσους είναι ειδικευμένοι στην Ειδική Φυσική Αγωγή. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας υποχρεώνει τις σχολές ναυαγοσωστικής να διδάσκουν τεχνικές διάσωσης σε λουομένους με αναπηρία, χωρίς να προβλέπει από που θα αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις (εκπαίδευση, εκπαιδευτικό σύγγραμμα) αυτοί που θα πραγματοποιήσουν την εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι απλό. Οι ναυαγοσώστες δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις που τους υποχρεώνει το κράτος να έχουν, προκειμένου να σώσουν και όχι να βλάψουν αυτή την κατηγορία του πληθυσμού. Ομοίως, δεν περιλαμβάνεται καμία διάταξη διάθεσης ειδικών αμαξιδίων ή ράμπας για την είσοδο των λουομένων στο νερό (sea-track). Μια Ευρωπαϊκή χώρα χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της, να εξυπηρετεί ισότιμα όλα τα μέλη της. Οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018 δεν προωθούν αυτό το αγαθό. Για αυτό, ενθαρρύνω την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας, να υιοθετήσει όλες τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν με την παρούσα άτυπη διαβούλευση.
Λαμπρινή Δημακοπούλου
Νοσηλεύτρια-Υπεύθυνη Ιατρικού Κέντρου
zoimouxti@gmail.com
Η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διενεργείται μέσω του δικτυακού τόπου http://www.opengov.gr, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4048/2012 «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης» (Α’ 34). Ως εκ της θεσμικής της πρόβλεψης, η διαβούλευση στην οποία συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι και πολίτες είναι τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο των αρχών της καλής νομοθέτησης, και όχι άτυπη διαδικασία.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και τη συνεισφορά σας στη θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Από την 30χρονη εμπειρία μου στις ένοπλες δυνάμεις θέλω να επισημάνω πως η απόδειξη ενός υψηλού επιπέδου αποδεικνύεται από τις συνεχόμενες και περιοδικές αξιολογήσεις και όχι από το όριο ηλικίας. Γι αυτό θεωρώ άκαιρο και αυθαίρετο το επιτρεπόμενο έως τα 45 έτη όριο ηλικίας για ένα ναυαγοσώστη. Από την ανάγνωση των σχολίων, των επιστολών, δημοσιευμάτων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και των διατάξεων του ΠΔ 31/2018, κατανοώ εύκολα ότι περιέχει πλήθος ρυθμίσεων που ζημιώνουν αντί να προστατεύουν το δικαίωμα κάθε πολίτη να απολαμβάνει το μπάνιο με την οικογένειά του ασφαλής. Δεν απαιτούνται επιστημονικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς ότι η θεσμοθέτηση του παρόντος προεδρικού διατάγματος, έγινε στο πόδι. Για αυτό, προσυπογράφω τις εισηγούμενες διατάξεις σε μια μελλοντική επικαιροποίηση που θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην έρθει το επόμενο καλοκαίρι.
Ηλίας Μουχτής
Λοχαγός ε.α.
zoimouxti5@gmail.com
Ως εκπαιδευτικός, στέλεχος εκπαίδευσης, είμαι υποχρεωμένος να εντοπίζω τα προβλήματα και να εισηγούμαι προτάσεις για την «θεραπεία» τους. Στο παρόν Π.Δ. απουσιάζει, αν και είναι επιτακτικής σημασίας, η θωράκιση των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων από μία σχολή συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής κατάρτισης, υπερκείμενη των ιδιωτικών σχολών ναυαγοσωστικής, που θα παρέχει όχι μόνο γνώσεις αλλά ολοκληρωμένη παιδεία στη δια βίου μάθηση των ναυαγοσωστών. Θεωρώ παράλογο το γεγονός ότι οι σχολές ναυαγοσωστικής που δραστηριοποιούνται με σκοπό να προετοιμάζουν επαγγελματικά τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες, να μην έχουν κοινό εκπαιδευτικό σύγγραμμα. Από που θα διαβάζουν οι μαθητευόμενοι; Επιτρέπει το κράτος στην κάθε σχολή να διδάσκει ότι εκείνη νομίζει σωστό, χωρίς να θέτει εθνική γραμμή και προδιαγραφές; Επίσης, παρατήρησα ότι η διδακτέα και εξεταστέα ύλη καθώς και ο τρόπος που επιτελούνται προκειμένου κάποιος να πιστοποιηθεί και αδειοδοτηθεί, δεν συνάδει με την αυτό που θα ανέμενε κανείς. Διάβασα ότι πλήθος επειγόντων περιστατικών που κάθε λουόμενος θεωρεί δεδομένο ότι ο ναυαγοσώστης γνωρίζει να αντιμετωπίσει, δεν προβλέπονται στην διδακτέα ύλη. Επίσης ως εκπαιδευτικός, θεωρώ αδιανόητο το γεγονός να εξετάζονται με προφορικές ερωτήσεις πάνω σε θέματα πρώτης βοήθειας. Ποιος εξεταστής μπορεί να αποφανθεί έγκυρα και αξιόπιστα για την αποτελεσματικότητα ή μη του υποψηφίου; Ποιος φορέας εισηγήθηκε αυτές τις διαδικασίες και γιατί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας την θεσμοθέτησε; Προσυπογράφω όλες τις διατάξεις που προβλέπονται στην παρούσα άτυπη διαβούλευση. Ενθαρρύνω την πολιτεία να τις υιοθετήσει ή να δημιουργήσει μια επίσημη διαβούλευση πριν προβεί στην όποια επικαιροποίηση του ΠΔ 31/2018, που όπως φαίνεται από τις ελλείψεις του και τα σχόλια που έχουν εκφραστεί στα ΜΜΕ και εδώ, είναι άμεσα αναγκαία.
Ζωή Μουχτή
Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος ΜΑ
zoimouxti@gmail.com
Η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διενεργείται μέσω του δικτυακού τόπου http://www.opengov.gr, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4048/2012 «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης» (Α’ 34). Ως εκ της θεσμικής της πρόβλεψης, η διαβούλευση στην οποία συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι και πολίτες είναι τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο των αρχών της καλής νομοθέτησης, και όχι άτυπη διαδικασία.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και τη συνεισφορά σας στη θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Στο άρθρο 5 ως επιστήμονας της Φυσικής Αγωγής, θεωρώ αυθαίρετη, αντιδεοντολογική και πρόχειρη τη γνωμοδότηση για το όριο ηλικίας στα 45 έτη. Από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυξάνοντας τον αριθμό ναυαγοσωστών ανά παραλία και ταυτόχρονα θέτοντας ηλικιακό φραγμό, θα γίνει εφικτή η αύξηση και όχι η μείωση των παράκτιων λουτρικών εγκαταστάσεων από ναυαγοσώστες; Φέτος το καλοκαίρι, γίναμε θιασώτες πλήθους αναφορών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, περιπτώσεων όπου πλήθος παράκτιων περιοχών έμειναν αφύλακτες από ναυαγοσώστη. Ως εκ τούτου, οι δήμοι τους απώλεσαν και το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας. Είναι φανερό ότι η διάταξη έχει ζημιώσει αντί να ωφελήσει τον τελικό σκοπό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, προκαλώντας πολλαπλά παράπλευρα προβλήματα σε όσους καλούνται να την υλοποιήσουν. Η «Ατυπη Διαβούλευση Τροποποίησης του ΠΔ 31/2018 Ναυαγοσωστικής» με βρίσκει σύμφωνη στο σύνολό της και για αυτό ενθαρρύνω την υιοθέτηση των εισηγήσεών της από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας.
Βασιλική Γκανούρη
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
ganouriv@gmail.com
Στο άρθρο 1 τονίζεται πως «ο επόπτης ναυαγοσωστών, είναι υπεύθυνος να εποπτεύει και συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες. Ορίζεται ως συντονιστής ναυαγοσωστών, ο κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη επί 3 χρόνια.» Η ναυαγοσωστική ηγεσία, όπως και κάθε ηγεσία αποτελεί αυτόνομο εκπαιδευτικό κομμάτι, που δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην ναυαγοσωστική εμπειρία. Ως πρώην στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων η εμπειρία μου υποδεικνύει πως απαιτείται πιστοποίηση των διοικητικών ικανοτήτων από ανάλογη σχολή. Στο στρατό π.χ. υπάρχουν ανάλογες σχολές εκπαίδευσης όπως η σχολή πολέμου, η σχολή πεζικού κ.ά. Είναι λάθος το Π.Δ. να βαπτίζει ως επόπτη ένα άτομο χωρίς συγκεκριμένη εξειδικευμένη εκπαίδευση. Για αυτό τον λόγο, επικροτώ τις εισηγήσεις της παρούσας άτυπης διαβούλευσης στην συγκεκριμένη διάταξη αλλά και τις υπόλοιπες που προβλέπονται και φαίνονται εύλογες.
Γεώργιος Δημακόπουλος
Συνταγματάρχης ε.α.
gianisdimako@gmail.com
Το Π.Δ. 31/2018, αποτελεί πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, αναδεικνύοντας, την έλλειψη παιδείας και τον αυταρχικό χαρακτήρα του συγκεντρωτικού σχεδιασμού με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και στις καθημερινές ανάγκες του, καθώς και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων που υπηρετούν την ναυαγοσωστική, την ασφάλεια στο νερό και την δημόσια υγεία. Ως επιστήμονας Φυσικής Αγωγής είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω τα εξής:
1. Άρθρα 7, 11: Η μείωση της απόστασης από τα 300 στα 200μ για το χώρο ευθύνης ναυαγοσωστών, και η μείωση του αριθμού της μέσης ημερήσιας προσέλευσης λουομένων, για να χαρακτηριστεί μια παραλία ως πολυσύχναστη από 500 σε 300 άτομα, σηματοδοτούν την ανάγκη επιπλέον προσλήψεων, τη στιγμή που πολλές από τις θέσεις ναυαγοσωστών που προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται.
2. Άρθρο 7: Χρήζει προσοχής και αναθεώρησης το ωράριο παροχής ναυαγοσωστικής φύλαξης 10:30-5:30 τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο. Η κολυμβητική σεζόν εκτείνεται εκατέρωθεν αυτών των μηνών, λόγω τουρισμού και του φαινομένου του θερμοκηπίου.
3. Άρθρο 7: Ορίζει την παρουσία ναυαγοσώστη 200μ εκατέρωθεν του ναυαγοσωστικού πύργου (δηλαδή σε μήκος παραλίας 400μ), αλλά δεν αναφέρεται η ακτίνα ζώνης του θαλασσίου χώρου. Με ποια επιστημονικά κριτήρια κρίνετε επαρκής η μέγιστη ζώνη του εποπτευόμενου θαλασσίου χώρου από κάθε ναυαγοσώστη (μήκος, πλάτος);
4. Άρθρο 7: Οι δήμοι της χώρας αδυνατούν να σηκώσουν τις νέες ευθύνες που το Κεντρικό Κράτος μεταβιβάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προβλέπει και την αντίστοιχη μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων, γεγονός που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αφαίρεσης από τους δήμους του αυτονόητου δικαιώματος να έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια τους, με ταυτόχρονη νέα οικονομική επιβάρυνση ώστε να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.
5. Άρθρο 9: Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ένα εργαλείο στην προσπάθεια να προσδώσουμε καλύτερη εικόνα στον κόσμο μας. Αποτελούν μέσο για να γίνει ο κόσμος λιγότερο βίαιος, άδικος, καταπιεστικός και περισσότερο ασφαλής. Υπηρετούν τις αξίες της ειρήνης, ελευθερίας, δικαιοσύνης, εργασίας και ισότητας. Δεν αποτελούν κριτήριο ορθοπραξίας αλλά δικαιοπραξίας. Με το παρόν διάταγμα, επιδιώκεται η υπονόμευση των δικαιωμάτων των λουομένων και ναυαγοσωστών, με συνέπεια την αναποτελεσματική και ευάλωτη θωράκισή τους απέναντι σε ατυχήματα.
6. Άρθρα 4, 5: «Πάσα επιστήμη χωριζόμενη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται». Δηλαδή κατά Πλάτωνα, η επιστήμη που χωρίζεται από τη δικαιοσύνη και την υπόλοιπη αρετή γίνεται πανουργία και όχι σοφία. Είναι παγκόσμια παραδεκτό ότι η παιδεία κάνει τον άνθρωπο να παλεύει για την βελτίωση και των υπολοίπων συνανθρώπων του και όχι να μεθοδεύει τη δική του αναρρίχηση εις βάρος αυτών. Η εκπαίδευση έχει στόχο το «εγώ» ενώ η πραγματική παιδεία το «εμείς», και εστιάζει σε άλλα είδη νοημοσύνης: τη συναισθηματική (ικανότητα να καταλαβαίνεις τους άλλους), την ενδοπροσωπική (ικανότητα να καταλαβαίνεις τα δικά σου αισθήματα) τη λεκτική κ.α. Η εκπαίδευση παίζει συντηρητικό ρόλο στην αναζήτησης νέας γνώσης. Προτιμά να διαιωνίζει την κεκτημένη γνώση και απεχθάνεται τις αλλαγές και τις ανατροπές της. Στόχος της είναι η διατήρηση της αδράνειας. Αντίθετα η παιδεία επιδιώκει την δράση δηλαδή, την παραγωγή νέας γνώσης που συνήθως προκαλεί την κατάρριψη της προηγούμενης. Η παιδεία έχει σκοπό την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά του φόβου και του δογματισμού και να καλλιεργήσει τον προβληματισμό και την αμφιβολία. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τη καθεστηκυία τάξη πραγμάτων η οποία κάνει ότι μπορεί για να την ελέγξει. «Στόχος του δάσκαλου είναι να διδάξει το παιδί να μη συγχέει το καλό με την αδράνεια και το κακό με τη δράση». (Μαρία Μοντεσσόρι). Η ύπαρξη τάσης ελαχιστοποίησης έως μηδενισμού των μαθημάτων ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, τέχνης και πολιτισμού (που καλλιεργούν τη παιδεία) και αντικατάστασής τους από μαθήματα ειδικότητας, σε όλες τις μορφές και βαθμίδες εκπαίδευσης, δείχνει ξεκάθαρα τη τάση της σημερινής εποχής για παροχή πολύ συγκεκριμένης και περιορισμένης γνώσης (εκπαίδευσης) και καθόλου παροχή παιδείας.
7. Άρθρα 4, 5: Με την παραπάνω αναφορά μου στο θέμα της διευκρίνησης των εννοιών παιδείας και εκπαίδευσης θεωρώ επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα τη θωράκιση των εκπαιδευτών ναυαγοσωστικής και εκπαιδευομένων ναυαγοσωστών από παρόχους συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής κατάρτισης, υπερκείμενους των ιδιωτικών σχολών ναυαγοσωστικής, οι οποίοι θα παρέχουν ολιστική παιδεία τουλάχιστον δύο (2) εξαμήνων, κάτι που απουσιάζει από το Π.Δ. και απέδειξαν ότι αγνοούν οι διαβουλευόμενοι με το Υπουργείο Ναυτιλίας φορείς που εισηγήθηκαν το περιεχόμενό του.
8. Σύνοψη: Eπικροτώ όλες τις ρυθμίσεις που προτείνονται από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη, κρίνοντάς τις εξαιρετικά αναγκαίες, και γνωρίζοντας ότι αποτελούν καρπό επίπονης και πολυετούς εντρύφησης με το αντικείμενο της σωτηρίας ζωών και της εκπαίδευσης, σε πλήθος χωρών όπου σπούδασε και δίδαξε. Δεν είναι τυχαίο που έχει τιμηθεί σε όλο τον πλανήτη για το έργο του στην πρόληψη, διάσωση και φροντίδα τραυματισμών στο νερό. Θεωρώ πολύ ύποπτο το γεγονός ότι οι κρατικοί και συντεχνιακοί «αρμόδιοι» αγνοούν τις εισηγήσεις του. Μήπως πρόκειται για την επανάληψη της αλληγορίας του σπηλαίου του Πλάτωνα (μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, οι συνέπειες δεν προσμετρούνται φιλοσοφικά αλλά με τις εκατοντάδες που χάνουν την ζωή τους στη θάλασσα;) Ομοίως συμφωνώ με τα σχόλια των Ελένη Ψαρρά, Αλέξανδρου Γκοσιμέ και Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου.
Ιωάννης Δημακόπουλος
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής – Θεολόγος ΜΑ
gianisdimako@gmail.com
Ως αθλήτρια υγρού στίβου, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και επαγγελματίας στον χώρο της ασφάλειας στο νερό με εργασιακή εμπειρία σε Ελλάδα, Αγγλία, Κύπρο και Αμερική, φρονώ ότι η παραπάνω αιτιολογική έκθεση θέτει επί τάπητος ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλοι όσοι ασχολούμαστε άμεσα ή έμμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και όσοι απλά απολαμβάνουμε το αγαθό του νερού που μας προσφέρει απλόχερα η Ελλάδα, έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε τις απόψεις μας, ώστε να τύχουμε ενός πραγματικά και όχι εικονικά νέου νομοθετικού πλαισίου για την ναυαγοσωστική. Το ΠΔ 31/2018, έλαβε υπ’ όψιν ένα συντριπτικά μικρό αριθμό απόψεων με αποτέλεσμα να μην πλησιάζει ούτε το 20% όσων θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν για να αποτελεί η Ελλάδα πρότυπο προς μίμηση από άλλες χώρες για την ναυαγοσωστική της νομοθεσία, και όχι ντροπή όπως τώρα, αφού σε πλείστες διατάξεις παραβιάζονται βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα των ναυαγοσωστών (βάση Ελληνικής νομοθεσία και Ευρωπαϊκού δικαίου), των πιστοποιημένων εκπαιδευτών αλλά και λειτουργούμε εμπνεόμενοι υπό καθεστώς κακομοιριάς («αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας δεν καταλαβαίνουν, και δεν έχουν γνώσεις, ας αρκεστούμε στις λίγες θετικές διατάξεις και ας πούμε ευχαριστώ»). Όπως είπε κάποτε ο Ν. Καζαντζάκης στο άκουσμα του θανάτου ενός αγαπητού φίλου, «αρνούμαι να υπογράψω!». Προσωπικά, την σωματική ακεραιότητα μου και των γύρω μου και τα επαγγελματικά μου δικαιώματα, δεν τα χαρίζω σε κανέναν που με ασχετοσύνη νομοθέτησε τόσο ανώριμα. Θα καταθέσω τις απόψεις μου αναλυτικά σε κάθε άρθρο ξεχωριστά.
Το επαγγελματικό περίγραμμα του Εκπαιδευτή και Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, αποτελεί κοινή λογική τόσο στους σημαντικούς οργανισμούς όσο και σε μικρότερους σε μη αναπτυγμένες χώρες. Είναι αρνητική πρωτοτυπία της Ελλάδας, να μην μπορεί μια σχολή ναυαγοσωστικής να πιστοποιεί και αξιοποιεί διδακτικό προσωπικό εκτός ΤΕΦΑΑ. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άξιων συναδέλφων, σε πολλές Ελληνικές σχολές που δεν έχει τελειώσει το ΤΕΦΑΑ και θα μπορούσε να διδάξει την ναυαγοσωστική. Για την ακρίβεια, οι σχολές έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους, και αξιοποιούν αυτά τα άτομα προκειμένου να εκπαιδεύσουν υποψηφίους ναυαγοσώστες. Από την άλλη μεριά, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας προσποιείται ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Έτσι, άξιοι συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα, αφού ο νόμος δεν τους επιτρέπει να θεωρούνται Εκπαιδευτές και Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών. Ας πάψει επιτέλους το Υπουργείο Ναυτιλίας να προσποιείται ότι οι σχολές εφαρμόζουν τον νόμο κατά την εκπαίδευση. Ορθά δεν τον εφαρμόζουν γιατί έχει τεράστια κενά.
Ομοίως, επειδή είναι μικρή η Ιουδαία του κλάδου μας, όλοι γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες σχολές, ο πραγματικός διευθυντής είναι ο ιδιοκτήτης της σχολής ανεξάρτητα από το αν είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ή όχι. Για αυτό προτείνω την αντικατάσταση του όρου «διευθυντής σπουδών» με τον διοικητικό «διευθυντή», ώστε να μπορεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να μπορεί να διευθύνει νόμιμα την σχολή του. Επίσης, συμφωνώ με την θέσπιση προϋποθέσεων ως τυπικά προσόντα ώστε ο διευθυντής να έχει μια συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο. Αυτό δημιουργεί μια ουσιαστική μεταβατική περίοδο που προστατεύει όσους δραστηριοποιήθηκαν μέχρι τώρα με το παλαιό καθεστώς αλλά και όσους επιθυμήσουν να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.
1.Δικαιολογητικά για τον Διευθυντή. Ως Διευθυντής της σχολής, με την έννοια του διοικητικού υπευθύνου, ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με διατριβή ή ειδικότητα που έχει θέμα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» με την προϋπόθεση ότι έχει επιπλέον ένα από τα παρακάτω: (α) βαθμό 8 ή ανώτερο στο μάθημα επιλογής «ναυαγοσωστική» ή «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ, (β) Δίπλωμα Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών, (γ) Δίπλωμα Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών, (δ) πιστοποιητικό Πρώτης Βοήθειας και Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας. Τα β, γ, δ πρέπει να έχουν εκδοθεί από Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ναυαγοσωστικής (ΕΕΟΝ) ή Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό Πρώτης Βοήθειας (ΕΕΟΠΒ) της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. (3) Άδεια λειτουργίας Σχολής Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000 που έχει αποκτηθεί και βρίσκεται σε ισχύ έως και την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας υπουργικής απόφασης, Δίπλωμα Εκπαιδευτή ή Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών Θάλασσας ή Πρώτης Βοήθειας από ΕΕΟΝ ή ΕΕΟΠΒ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και επιβεβαιωμένη εργασιακή εμπειρία ως ναυαγοσώστης ή μέλος ναυαγοσωστικών ομάδων σε αθλητικές διοργανώσεις νερού και σωστικές επιχειρήσεις.2. Δικαιολογητικά σπουδών για τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών Θάλασσας (ΕΕ-ΝΘ): Η πρόσληψη και αξιοποίηση φυσικών προσώπων ως Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών είναι προαιρετική για τη λήψη βεβαίωσης λειτουργίας σχολής εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας. Η σχολή που δεν δύνανται ή δεν επιθυμεί να πιστοποιεί εκπαιδευτές, δεν απαιτείται να προσκομίσει τίτλους σπουδών Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών. Ως ΕΕ-ΝΘ της σχολής ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Κάτοχος Διπλώματος ΕΕ-ΝΘ από ΕΕΟΝ της αλλοδαπής.3.Δικαιολογητικά σπουδών για τους Εκπαιδευτές:
a. Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών Θάλασσας (Ε-ΝΘ) για την εκπαίδευση Ναυαγοσωστών Θάλασσας. Ως Ε-ΝΘ ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» και επιπλέον πιστοποιητικά Πρώτης Βοήθειας (ΠΒ) και το δίπλωμα ΝΘ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής σε ισχύ. (3) Κάτοχος διπλώματος σε ισχύ «Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών Θάλασσας» για την εκπαίδευση ναυαγοσωστών θάλασσας από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.
b. Εκπαιδευτής Διασωστών Νερού (Ε-ΔΝ). Ως Ε-ΔΝ ορίζεται κάθε πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» και τα πιστοποιητικά ΠΒ και ΔΝ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. (3) Κάτοχος διπλώματος Ε-ΔΝ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.
Οι σχολές πρέπει να έχουν την δυνατότητα εκπαίδευσης περισσότερων γνωστικών αντικειμένων από απλά ένα δίπλωμα ναυαγοσώστη θάλασσας όπως συμβαίνει τώρα. Έτσι, θα προσφέρουν περισσότερες γνώσεις τόσο στους υποψήφιους ναυαγοσώστες όσο και στο κοινό που θέλει να γνωρίζει σε περίπτωση τραυματισμού μέσα και έξω από το νερό, πως να προσφέρει βοήθεια. Λχ σε οργανισμούς όπως το RLSS UK, SLSA GB, SLSA Australia, κτλ, ο αριθμός των πιστοποιήσεων που δύνανται να χορηγήσει μια σχολή ναυαγοσωστικής μέσω αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ξεπερνά τις 50. Είναι ντροπή για το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας που χειρίζεται το θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα, μέσα από την θεσμοθέτηση της νομοθεσίας, να αρνείται τον πολλαπλασιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και να περηφανεύεται ότι έφτιαξε νέο νόμο. Περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται στους εκατομμύρια Έλληνες και όχι σε μερικές εκατοντάδες υποψήφιους ναυαγοσώστες, θα προσφέρουν ένα τεράστιο τοίχος ανοσίας απέναντι σε πιθανές έκτακτες ανάγκες. Φαντάζεστε αν κάθε χρόνο, αντί να εκπαιδεύουν οι σχολές ναυαγοσωστικής 1.000-2.000 ναυαγοσώστες, εκπαίδευαν επίσης και 50.0000 απλούς πολίτες σε θέματα πρώτης βοήθειας, διάσωσης, ακινητοποίησης τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης κτλ πόσο πιο ασφαλής θα ήταν η Ελλάδα; Δηλαδή το κράτος θα είχε «συμμάχους» του απέναντι σε ένα επείγον περιστατικό, πολλούς αυτόπτες μάρτυρες. Τώρα, όταν συμβεί κάτι, δεκάδες άνθρωποι κάθονται βουβοί γύρω από το θύμα και περιμένουν το θαύμα … της ανάνηψης του θύματος ή της έγκαιρης άφιξης του ασθενοφόρου! Θαύμα θα είναι να αλλάξει φιλοσοφία η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας και να νομοθετήσει σωστά, αντί να προσποιείται ότι «διαβουλεύτηκε» επαρκώς!
Διαχρονικά, όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο της ναυαγοσωστικής, ακούμε για κρούσματα όπου ο ναυαγοσώστης εμφανίζεται εικονικά μόνο στα χαρτιά, προκειμένου κάποιος εργολάβος να πάρει την ανάθεση φύλαξης της λουτρικής εγκατάστασης, χωρίς όμως ο ναυαγοσώστης να εργάζεται πραγματικά στην συγκεκριμένη παραλία. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ναυαγοσώστης απλά εμφανίζεται όταν «πέσει σύρμα» ότι θα κάνει έλεγχο η λιμενική αστυνομία. Τέλος, σε πλείστες περιπτώσεις δεν τηρούνται αρκετές από τις διατάξεις που αφορούν τον εξοπλισμό ή ο εργοδότης αναθέτει στον ναυαγοσώστη παράπλευρες εργασίες που αποσπούν την προσοχή του ναυαγοσώστη από την επιτήρηση του νερού (μπάρμαν, ενοικίαση εκμισθούμενων δραστηριοτήτων στο νερό, κτλ). Συνεπώς, είναι τεράστιας σημασίας η θέσπιση ενός συστήματος προοδευτικών ποινών με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Το ίδιο σύστημα έχει εφαρμόσει και το Υπουργείο Συγκοινωνιών για την συμμόρφωση των οδηγών με το point system.
Ελευθερία Αβραμίδου, DipEd, BEd, Bsc
Εκπαιδεύτρια SLSA GB, STA, ASA, BST
Diploma Award, Royal Life Saving Society Commonwealth
eleftheriaavramidou@hotmail.com
ΝΑΥΑΓΟ-ΣΩΣΤΙΚΗ….Δύο λέξεις ενωμένες σε μία με μεγάλη σημασία , μόνο που δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει τη βαρύτητα που της αρμόζει. Πώς οι λουόμενοι θα νιώσουν απόλυτα ασφαλείς από την παρουσία του ναυαγοσώστη όταν …. Ο ίδιος δεν νιώθει ασφαλής με τον ίδιο του τον εαυτό… όταν δεν όταν έχει κατάλληλη και επαρκή αρχική εκπαίδευση, προπόνηση προσωπικού, κατάλληλο εξοπλισμό, και όταν δεν γνωρίζει συγκεκριμένες τεχνικές διάσωσης, πρώτης βοήθειας και ΚΑΡΠΑ;
Ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά μόνο Ευρώπη δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε ποτέ, όταν οι λίγοι αποφασίζουν για τους πολλούς που αν μη τι άλλο μόνο δημοκρατικό δεν είναι! Το νέο Προεδρικό Διάταγμα ούτε κάν ένα αντίγραφο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που ακούγεται στο «ναυαγοσωστικό κόσμο», ότι οι λίγοι και πιο δυνατοί, των Ναυαγοσωστικών Σχολών, συμμετείχαν στο προσχέδιο του Π.Δ. , υποκρινόμενοι ότι εκπροσωπούν όλο τον ναυαγοσωστικό κλάδο.
Είναι κάτι που το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα… οι λίγοι και δυνατοί αποφασίζουν, χρησιμοποιώντας την δύναμη των πολλών για να γίνουν δυνατότεροι και επικρατέστεροι.
Εύχομαι τουλάχιστον ο νέος υπουργός κος Φ.Κουβέλης αυτή τη φορά να εισακούσει την φωνή των λίγων…. Γιατί λίγοι φαινόμαστε.… στην πραγματικότητα είμαστε πολλοί , για την ακρίβεια περισσότεροι. Απλά κάποιοι φωνάζουμε «σιωπηρά», κάποιοι δεν φωνάζουν καθόλου (παρόλο που είναι αντίθετοι με το νέο Π.Δ. 31/2018), άλλοι φοβούνται να φωνάξουν και άλλοι πάλι θεωρούν ότι θα φωνάξουν άδικα.
Είναι απαράδεκτο και απογοητευτικό έπειτα από 18 χρόνια να ψηφίζεται από τους λίγους ένα Π.Δ- τερατούργημα. Το παράλογο είναι ότι ο τέως Υπουργός κος Π.Κουρουμπλής αποδέχτηκε τις υποδείξεις τους. Αισθάνομαι ντροπή και απογοήτευση κάθε φορά που το διαβάζω. Είναι φανερό ότι όλα γίνονται με απώτερο σκοπό το συμφέρον και το χρήμα!
Κάποιες από τις προτάσεις που μπορώ να αναφέρω είναι οι εξής:
1) Η διδακτέα ύλη είναι ανεπαρκής, δεν συμβαδίζει με τα νέα πρωτόκολλα ειδικά όσων αφορά το κομμάτι των Ά βοηθειών. Κοινώς παραμένει η ίδια ύλη με αυτή του παλαιού Π.Δ. 23/2000 έστω και αν έχουν περάσει 18 χρόνια.
2) Οι ναυαγοσωστικές σχολές έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν εξοπλισμό χωρίς όμως να προβλέπεται η χρήση τους και η εκπαίδευσή τους πάνω σε αυτό.( απινιδωτής, εκπαιδευτικός απινιδωτής,VHF)
3) H εκπαίδευση των Ά βοηθειών θα μπορούσε να γίνεται και από άλλους οργανισμούς- ομάδες ( Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ερυθρός Σταυρός)
4) Όσων αφορά την αγγλική γλώσσα , η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα γνωρίζει τη γλώσσα, επομένως καλό θα ήτανε οι ώρες αυτές που ξοδεύονται για την διδασκαλία των αγγλικών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση άλλου αντικειμένου.
5) Θα πρέπει να μεγαλώσει ο βαθμός δυσκολίας των αθλημάτων στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι ναυαγοσώστες,
6) Προβλέπονται 10 σετ κολύμβησης ενώ ο μέγιστος αριθμός εκπαιδευόμενων σε μια σχολή είναι 15.
7) Προβλέπεται 1 πρόπλασμα ενηλίκου και 1 βρέφους ενώ πρόπλασμα του παιδιού όχι , και παραλείπεται η πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων πάνω σε αυτά. Για ποιο λόγο απαιτούνται επομένως στον εξοπλισμό των σχολών??
8) Ο επόπτης ναυαγοσωστών θα πρέπει να είναι κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη επί 3 χρόνια. Η προϋπηρεσία δεν μας ενδιαφέρει? Κάποιος κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη που δεν έχει εργαστεί ποτέ ως ναυαγοσώστης μπορεί να μπει στη θέση επόπτη και να συντονίζει ναυαγοσώστες που εργάζονται χρόνια?
9) Να αλλάξει το όριο ηλικίας των 45 ετών. Σε αυτή την ηλικία ένας ναυαγοσώστης έχει αποκτήσει εμπειρία πολλών ετών. Σε ποια εργασία στερείται κάποιου το δικαίωμα να εργαστεί? Το αν μπορεί να εργαστεί και να ανταποκριθεί κάποιος ναυαγοσώστης στις απαιτήσεις αυτού του επαγγέλματος, αφήστε το στην κρίση του ίδιου.
10) Το ωράριο του ναυαγοσώστη θα πρέπει να αλλαχτεί. Υπάρχουν λουόμενοι και μάλιστα αρκετοί πριν τις 10:30π.μ και μετά τις 17:30μ.μ αυτοί δεν έχουν δικαίωμα στην ασφαλή κολύμβηση ή είναι υποχρεωμένοι προκειμένου να νοιώσουν ασφάλεια να πηγαίνουν στις παραλίες στο ωράριο των ναυαγοσωστών?
11) Οι μήνες κάλυψης των παραλιών είναι από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο.. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινάει από τον μήνα Μάιο.
12) Στην ενδυμασία του ναυαγοσώστη δεν προβλέπεται (π.χ μπουφάν, αντιανεμικό, φόρμα)για τις άσχημες καιρικές συνθήκες.(κρύο ,βροχή), με αποτέλεσμα φαινομενικά, να παρανομεί ο ναυαγοσώστης και σύμφωνα με τη νομοθεσία να μην είναι σε ετοιμότητα και να «κόβεται» πρόστιμο από την Λιμενική αρχή για αυτό ακριβώς το λόγο.
13) Δεν υπάρχει βιβλίο επίσημα με την ύλη την οποία θα πρέπει να διδάσκονται και να εκπαιδεύονται οι ναυαγοσώστες με αποτέλεσμα κάθε σχολή να διδάσκει ότι εκείνη θεωρεί σωστό.
14) Πριν την 4 ετία θα πρέπει να ανανεώνονται οι άδειες των ναυαγοσωστών. Θεωρώ τραγικό όμως οι ναυαγοσώστες να μην εξετάζονται εκ νέου ούτε στην θεωρία ούτε στην πράξη, ούτε στις Α βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ. Προσκομίζουν μόνο πιστοποιητικά – βεβαιώσεις ιατρών, πληρώνουν ένα μικρό παράβολο και …έτοιμη η άδεια, ανανεωμένη.
15) Επίσης παραλείπεται ο οφθαλμίατρος που είναι βασικό.
16) Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως… τα απαραίτητα πιστοποιητικά- βεβαιώσεις ιατρών 4άρων ειδικοτήτων αυξάνουν και τα έξοδα κατά πολύ. Το τραγικό είναι πως όταν θέλουμε να προσκομίσουμε φωτοαντίγραφα από ιδιώτη ιατρό, θα πρέπει να είναι επικυρωμένα από .. δικηγόρο..(άλλα έξοδα). Για ποιο λόγο δεν μπορούν να είναι επικυρωμένα από το ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ που είναι και δωρεάν?
Δηλαδή κάποιος υποψήφιος που θέλει να γίνει ναυαγοσώστης θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικά προκειμένου:
α)να εκπαιδευτεί που να αναγράφουν…. Κρίνεται ικανός να εκπαιδευτεί ως ναυαγοσώστης.
β)να εξεταστεί από το Λιμενικό ………… Κρίνεται ικανός να ασκήσει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη.
Δηλαδή θα πρέπει να περάσει 2 φορές από 4 ιατρούς μέσα σε πολύ μικρό διάστημα.
17)Θα πρέπει να διαχωριστεί η εκπαίδευση του ναυαγοσώστη πισίνας( επόπτης ασφαλείας) από τους ναυαγοσώστες λουτρικών εγκαταστάσεων.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΕΦΑΑ(ΤΕΦΑΑ)-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ «LIFEGUARD VOLOS”
Emai: anastasiou.d@hotmail.com
Από τις παραλείψεις του ΠΔ 31/2018 προκύπτουν σοβαρότατες ασάφειες για σημαντικότατα ζητήματα. Μέρος αυτών αναφέρθηκαν σε επιστολές που έστειλα στη ΔΛΑ, χωρίς να έχω λάβει μέχρι στιγμής μια ικανοποιητική απάντηση. Όσον αφορά την παράλειψη αναφοράς διδασκαλίας και χειρισμού ΚΑΡΠΑ σε ανήλικα θύματα πνιγμού, παρατέθηκαν τα κάτωθι ζητήματα συνοδευόμενα από τα ανάλογα ερωτήματα:
1. Η διδασκαλία Α΄ Βοήθειας και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), λαμβάνει χώρα στις Σχολές Ναυαγοσωστικής μόνο από ιατρό. Αν όμως επί της παρούσης, ακολουθηθεί κατά γράμμα η νομοθεσία και εφαρμοστεί η διδασκαλία των θεματικών ενοτήτων που προβλέπουν οι διατάξεις, τότε οι υποψήφιοι ναυαγοσώστες δε θα διδαχθούν ΚΑΡΠΑ για την παιδική ηλικία (ηλικιακή ομάδα 1 έτους έως την εμφάνιση της εφηβείας), διότι δεν αναφέρεται στο νομοθέτημα και κατ’ επέκταση δεν υποχρεούται κανείς να τη διδάξει εφόσον δε δεσμεύεται νομικώς.
2. Οι ναυαγοσώστες εξετάζονται από τη Λιμενική Αρχή σε εξετάσεις δεξιοτήτων διάσωσης για να εφοδιαστούν με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να μπορούν να εργαστούν νομίμως. Κατ’ επέκταση, η εξέταση που αφορά τη γνώση ΚΑΡΠΑ θα είναι ελλιπής, καθώς ο υποψήφιος ναυαγοσώστης δε θα έχει διδαχθεί τις ιδιαιτερότητες εφαρμογής της δεξιότητας για την παιδική ηλικία και αφορούν διαφοροποιήσεις σχετικά με τη φυσιολογία και την ανατομία των ανήλικων θυμάτων.
3. Η διερεύνηση και η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και των νομικών ευθυνών που προκύπτουν από αυτές, ανήκουν στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη λοιπόν θα λάβει αναπόφευκτα υπόψη της το εν λόγω νομοθέτημα για να καταλήξει σε απόφαση, εφόσον προκύψει αξιόποινη πράξη που θα συνεπάγεται από τις παραλήψεις των διατάξεων του ΠΔ 31/2018.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην επιστολή μου προς την ΔΛΑ ήταν τα εξής:
1. Εφόσον δεν προβλέπεται από το ΠΔ 31/2018 η διδασκαλία ΚΑΡΠΑ για την παιδική ηλικία, υποχρεούνται οι σχολές να διδάξουν τις ιδιαιτερότητες που αφορούν τον χειρισμό για ανήλικα θύματα;
2. Εάν ο ναυαγοσώστης δεν διδαχθεί τις ιδιαιτερότητες της δεξιότητας για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα, θα υπάγεται στην εύνοια του νόμου αν τις εφαρμόσει σε ένα πραγματικό περιστατικό, εφόσον βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων δεν αναγνωρίζεται πώς κατέχει τη γνώση;
3. Αν εφαρμόσει ΚΑΡΠΑ δίχως να έχει αναγνωρισθεί πως γνωρίζει, και τελικά το ανήλικο θύμα καταλήξει, θα κατηγορηθεί για υπέρβαση καθήκοντος;
4. Αν δεν εφαρμόσει ΚΑΡΠΑ σε ανήλικο θύμα πνιγμού διότι δεν έχει διδαχθεί τη διαφορετικότητα του χειρισμού που αφορά αυτή την ηλικιακή ομάδα, θα κατηγορηθεί για παράβαση της νομικής του υποχρέωσης (άρθρο 16 «Παράλειψη βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα»);
5. Πως αποδεικνύεται η επάρκεια της εξέτασης της λιμενικής αρχής και κατ’ επέκταση του ναυαγοσώστη, όταν υποβάλλεται σε ερωτήσεις και όχι σε πρακτική εξέταση ΚΑΡΠΑ πάνω σε ομοίωμα βρέφους και ενηλίκου;
6. Πως εξασφαλίζετε η βέλτιστη επαγγελματική προετοιμασία του ναυαγοσώστη, όταν η ΚΑΡΠΑ βρέφους και ενηλίκου (που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΠΔ 31/2018) πραγματοποιείται με χρήση 1 ομοιώματος : 15 υποψηφίους ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης θέτει ως ελάχιστη την αναλόγια 1:4;
7. Δεδομένου ότι η ΔΛΑ παραδέχεται πως για την κατάρτιση του ΠΔ 31/2018, αξιοποίησε μόνο τις απόψεις της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΣΝΕ) και κανενός άλλου φορέα, επιστήμονα ή επαγγελματία, πόσο ικανοποιημένοι είστε ως υπουργείο από την ποιότητα των γνωμοδοτήσεων των εκπροσώπων του συγκεκριμένου φορέα;
8. Πλήθος δημοσιευμάτων (ΜΜΕ, e-περιοδικό «Ο Αθλοσώστης»), φανερώνουν ότι κατατέθηκαν πλήρεις και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για την αναβάθμιση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης (που περιλαμβάνονταν τη διδασκαλία ΚΑΡΠΑ παιδιών), τις οποίες η ΔΛΑ αγνόησε. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το επίπεδο της νομοπαρασκευής σας που φίμωσε εκατοντάδες ειδικούς με συνέπεια αυτές τις τραγικές και επικίνδυνες παραλείψεις;
9. Προτίθεστε να προβείτε σε ριζικές επικαιροποιήσεις του ΠΔ 31/2018 και εάν ναι, σκοπεύετε να διαβουλευτείτε δημόσια και ουσιαστικά και όχι προσχηματικά με το σύνολο των εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση της ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας;
Οι διευκρινήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα είναι μείζονος σημασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον, γιατί θα αποσαφηνίσουν απροσδιοριστίες από τις παραλείψεις του ΠΔ 31/2018. Δεύτερον, γιατί αφορούν την εφαρμογή μιας σωτήριας δεξιότητας για θύματα που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας. Τρίτον, γιατί οι παραλείψεις αυτές έχουν ως αντίκτυπο την αναποτελεσματικότητα της υπηρεσίας του ναυαγοσώστη και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας εφόσον προκύπτουν νομικές ευθύνες συνεπεία αυτών. Τέταρτον, γιατί από τις απαντήσεις σας, θα δοθεί η δυνατότητα να ασκηθούν ποινικές ευθύνες σε όσους διεύθυναν (δηλ η ΔΛΑ) και σε όσους συμμετείχαν στην νομοπαρασκευαστική εργασία (δηλαδή η ΕΣΝΕ ως επιλεκτικός και μοναδικός γνωμοδότης της ΔΛΑ), για το ότι εκατομμύρια λουόμενοι μένουν εκτεθειμένοι από την εφαρμογή ενός ελλειμματικού προεδρικού διατάγματος.
Είναι λυπηρό να μη λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με την ασφάλεια στο νερό από την πολιτεία, η οποία υποτίθεται ότι μεριμνά για την προστασία των πολιτών της. Η έλλειψη συνεργασίας και η αδιαφορία του Κράτους σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα παίρνει διαστάσεις αδιαλλαξίας δυσκολεύοντας το έργο των ανθρώπων που αγωνίζονται προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον τομέα της διάσωσης στο νερό. Δεν μπορώ να καταλάβω την αδικαιολόγητη άρνηση των υπευθύνων νομοθετών κατόπιν έντονων ενστάσεων (ανοιχτών επιστολών) για το ΠΔ 31/2018 να εξακολουθεί να υφίσταται, τη στιγμή που και αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός των πνιγμών ήταν υψηλός. Αν αυτό δεν αποτελεί από μόνο του την απόδειξη για τις παραλήψεις του Προεδρικού Διατάγματος και δε συγκινεί τον Υπουργό ώστε να συγκαλέσει συμβούλιο για την άμεση επίλυση των ζητημάτων, δίνεται η εντύπωση πως ο λουόμενος αφήνεται στο έλεος του και επαφίεται στα χέρια της τύχης. Από την άλλη πλευρά η αδιάφορη συμπεριφορά της Πολιτείας, φαίνεται να απαξιώνει το δύσκολο λειτούργημα του ναυαγοσώστη, συνεχίζοντας να κλείνει ερμητικά τ’ αυτιά της στις φωνές των επαγγελματιών που εκφράζουν με αγωνία τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παραλήψεις του ΠΔ 31/2018 για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Μακάρι κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθούν δίνοντας αξία στην ανθρώπινη ζωή και να εκτιμήσουν τον ηρωισμό των ανθρώπων που κύριο μέλημά τους είναι η διάσωση των συνανθρώπων τους.
Ελένη Ψαρρά BSc
Ναυαγοσώστρια
Εκπαιδεύτρια Προχωρημένης Υποστήριξης Ζωής
Στο «άρθρο 18 Παραρτήματα» του ΠΔ 31/2018, να προστεθούν τα παρακάτω αναπροσαρμόζοντας ή διαγράφοντας ορισμένα από όσα αναφέρονται ήδη:
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας τα εξής παραρτήματα:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Αγγλική Ορολογία Ναυαγοσωστικής
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_21.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Δείγματα Αυτόματου Συστήματος Υποβρύχιου Εντοπισμού Θυμάτων για Θάλασσα https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_56.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Σήματα σε Ταμπέλες
http://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_50.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ#: Περιεχόμενο Φαρμακείου και Ιατρικός Εξοπλισμός Ναυαγοσώστη
http://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_11.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ#: Ναυαγοσωστικός εξοπλισμός
http://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_95.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Βιβλίο Συμβάντων
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_75.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Ναυαγοσωστική Ενδυμασία
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_67.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ#: Είδη Σημαιών
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_46.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Σχηματική Απεικόνιση Ναυαγοσωστικά Φυλασσόμενης Ακτής με Έμφαση στην Ράμπα για την Πρόσβαση Αναπηρικού Αμαξιδίου στο Νερό (α), την Οριοθέτηση του Λουτρικού Χώρου σε Ακτίνα 100μ από την Στεριά(β) και τον Διάδρομο Μηχανοκίνητων-Κωπήλατων Σκαφών (γ)
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/100.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Αίτηση Υποψηφίου σε Σχολή Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_57.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Πολιτικής Προστασίας Παιδιών
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_72.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Αξιολόγησης Εκπαίδευσης
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_6.html
ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ #:Δείγμα Διπλώματος Ναυαγοσώστη
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_59.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Εξέτασης Διασώστη Νερού (ΔΝ)
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_70.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Εξέτασης Ναυαγοσώστη Θάλασσας (ΝΘ)
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_9.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Εξέτασης Αρχηγού Ναυαγοσωστών (ΑΝ)
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_42.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Εξέτασης Διαχείρισης Τραυματισμένης Σπονδυλικής Στήλης (ΔΤΣΣ)
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_31.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Έντυπο Εξέτασης Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών Θάλασσας (Ε-ΝΘ) και Εκπαιδευτή Διάσωση Νερού (Ε-ΔΝ)
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_35.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #:Έντυπο Δήλωσης Διεξαγωγής Γραπτής και Πρακτικής Δοκιμασίας
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/11/blog-post.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Πίνακας Εκτίμησης Κινδύνου Λουτρικών Εγκαταστάσεων.
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/blog-post_28.html
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #: Διδακτέα ύλη που πρέπει να καλύπτεται κατά το ελάχιστο στην εκπαίδευση και στο εκπαιδευτικό σύγγραμμα που (α) θα διανέμουν δωρεάν οι σχολές ναυαγοσωστικής θάλασσας στους υποψηφίους τους και (β) θα διατίθεται σε κάθε λουτρικό χώρο ως μέρος των ΓΔΛ
https://lifeguardlaw.blogspot.com/2018/09/32.html
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο «άρθρο 17: Κυρώσεις» του ΠΔ 31/2018, να προστεθεί το παρακάτω:
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις των διατάξεων της παρούσας υπουργικής απόφασης, πέραν των προβλεπομένων αστικών και ποινικών κυρώσεων της ισχύουσας νομοθεσίας. Με την ίδια απόφαση, θα καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιβολή των κυρώσεων αυτών, τον καταλογισμό και την είσπραξη του προστίμου.
Αν η παρακάτω διάταξη δεν μπορεί να ενταχθεί στο παρόν Π.Δ. να γίνει όπου είναι εφικτό:
Στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος, η ΥΑΕΛΕ μπορεί να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση της αδείας λειτουργίας της λουτρικής εγκατάστασης, σύμφωνα με το παρακάτω σύστημα προοδευτικών ποινών: (α) Πρώτη Ποινή: Γραπτή παρατήρηση με συγκεκριμένες υποδείξεις συμμόρφωσης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε διάστημα 15 ημερών από την ημέρα έκδοσης της πρώτης ποινής. (β) Δεύτερη Ποινή: Επιβολή χρηματικού προστίμου ίσου με 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος, με έναρξη του προστίμου ορίζεται την πρώτη ημέρα που εκδόθηκε η πρώτη ποινή. (γ) Τρίτη Ποινή: Επιβολή χρηματικού προστίμου ίσου με 150 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος, με έναρξη του ενισχυμένου προστίμου την ημέρα μετά την λήξη της δεύτερης ποινής, δηλαδή η 16η ημέρα. (δ) Τέταρτη Ποινή: Αφαίρεση της αδείας λειτουργίας για 30 ημέρες, (ε) Πέμπτη Ποινή: Αφαίρεση της αδείας λειτουργίας για ένα ημερολογιακό έτος.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο «άρθρο 14: Λοιπές διατάξεις» του ΠΔ 31.2018, να προστεθούν τα παρακάτω:
1.Προπονητής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Η βεβαίωση παρακολούθησης ή το δίπλωμα «Προπονητή Αθλητικής Ναυαγοσωστικής» που εκδίδεται από άλλους φορείς, της ημεδαπής ή αλλοδαπής, πιστοποιεί τους προπονητές για την καλλιέργεια των αγωνισμάτων του αθλήματος της ναυαγοσωστικής και όχι για την επαγγελματική εκπαίδευση ναυαγοσωστών θάλασσας με σκοπό την εργασία σε παράκτιους λουτρικούς χώρους όπως προβλέπεται στον παρόν Π.Δ.
2. Επιπρόσθετα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Κάθε σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης δύναται να προσφέρει επιπρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα και σχετική πιστοποίηση όπως «Ασφάλεια στο Νερό», «Επιβίωση στην Θάλασσα», και άλλα παρόμοια, αφού κάνει αίτηση στο ΥΝΝΠ μέσα στην οποία θα συμπεριλάβει: (1) τον τίτλο του πιστοποιητικού/διπλώματος, (2) την διάρκεια και το περιεχόμενό του, (3) κατάλογο που να βεβαιώνει πως διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διδασκαλία τουλάχιστον 2 ατόμων ταυτόχρονα, (4) τον τίτλο σπουδών Εκπαιδευτή του ατόμου που θα εργαστεί ως εκπαιδευτής (το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ) και θα προέρχεται από αναγνωρισμένο φορέα, (5) ένα αντίτυπο του εκπαιδευτικού συγγράμματος που θα δίνεται δωρεάν στους υποψηφίους, (6) την εξεταστέα ύλη και το (7) έντυπο αξιολόγησης του υποψηφίου.
3.Εκπαιδευτικό Σύγγραμμα. Η τετραμελής επιτροπή των οργανισμών ΥΝΝΠ, Υπουργείο Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ που συγκροτείται για τον καθορισμό του εκπαιδευτικού συγγράμματος που θα διαθέτουν οι σχολές ναυαγοσωστικής αυτούσιο, χωρίς επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε όλους τους μαθητευόμενούς τους, κατά την κρίση της θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν: (α) την επιστημονική τεκμηρίωση του συγγράμματος, (β) την πληρότητά του από πλευράς εύρους ύλης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #), (γ) την σαφήνεια του κειμένου και της εικονογράφησης, και (δ) την πανεπιστημιακή και επαγγελματική κατάρτιση των συγγραφέων. Η επιτροπή αφού μελετήσει τα διαθέσιμα εκπαιδευτικά συγγράμματα της Ελληνικής βιβλιογραφίας, αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Εκδίδει γραπτή ανακοίνωση που κοινοποιείται στο ΥΝΝΠ προς ενημέρωση αφ’ ενός μεν των Σχολών Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας, και αφ’ ετέρου δε των ΥΑΕΛΕ, μέσω των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών. Η διάρκεια ισχύος της απόφασης είναι τετραετής.
4. Εκτιμητής Κινδύνου -Τεχνικός Ασφάλειας. Το δίπλωμα «Εκτιμητή Κινδύνου Λουτρικών Εγκαταστάσεων» χορηγείται από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ή τη ΔΟΔ ή οργανισμούς-μέλη της. Κάθε πιστοποιημένος Εκτιμητής Κινδύνου – Τεχνικός Ασφάλειας Λουτρικών Εγκαταστάσεων, πρέπει να είναι καταχωρημένος, κατόπιν αιτήσεως, σε Εθνικό Μητρώο Εκτιμητών Κινδύνου του ΥΝΝΠ και να σημειώνει ως Τεχνικός Ασφάλειας στα έντυπα των Γραπτών Διαδικασιών Λειτουργίας τον αριθμό μητρώου του.
5.Αλλοδαπό Προσωπικό. Οι διατάξεις του παρόντος, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ. 530/1991 (Α’ 205), έχουν ανάλογη εφαρμογή και για αλλοδαπούς υπηκόους χωρών μελών τη Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, πλην Ελβετίας, καθώς και για υπηκόους τρίτων χωρών, εφόσον είναι κάτοχοι άδειας διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Πλέον των προϋποθέσεων που προβλέπονται από το παρόν, οι αλλοδαποί Διευθυντές, το τυχόν αλλοδαπό εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και οι αλλοδαποί ναυαγοσώστες, πρέπει να γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Η πιστοποίηση της ελληνομάθειας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4027/2011 (Α΄233), όπως ισχύει και αποδεικνύεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις.
6.Ανάθεση Πολλαπλών Καθηκόντων. Η ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων Διευθυντή, Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτή σε ένα πρόσωπο, είναι δυνατή εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάθε ένα από τα επιμέρους καθήκοντα όπως αυτά ορίζονται στις διατάξεις της παρούσας υπουργικής απόφασης. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η δυνατότητα του ιδίου φυσικού προσώπου να δρα ως διδάσκων και εξεταστής ταυτόχρονα στην ίδια ομάδα μαθητευομένων. Στα πιστοποιητικά «Ασφάλεια στο Νερό», «Επιβίωση στη Θάλασσα», «Διασώστης Ποταμού» που αναφέρονται στο εδάφιο 2 του παρόντος άρθρου, το ίδιο φυσικό πρόσωπο μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του διδάσκοντος και του εξεταστή ταυτόχρονα.
7.Ρύθμιση Σχολών Ναυαγοσωστικής που λειτουργούν βάση του Π.Δ. 31/2018. Όσες σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης έχουν άδεια και λειτουργούν για την πιστοποίηση ναυαγοσωστών θάλασσας βάση του Π.Δ. 23/2000, εξακολουθούν να ισχύουν, τηρουμένων των διατάξεων των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 2. Προϋπόθεση για την συνέχιση της αδείας λειτουργίας είναι η προσκόμιση της υπάρχουσας αδείας τους, των επιπλέον δικαιολογητικών και η διεκπεραίωση των διοικητικών ενεργειών που ορίζονται στον παρόν ΠΔ.
8.Ρύθμιση για Κατόχους Διπλωμάτων βάση Προηγούμενης Νομοθεσίας. Οι κάτοχοι διπλωμάτων Ναυαγοσώστη που είχαν αποκτηθεί κατόπιν εκπαίδευσης από σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης αναγνωρισμένες βάση του Π.Δ. 23/2000, δύνανται να εργάζονται στις λουτρικές εγκαταστάσεις όπως αυτές ορίζονται στο παρόν Π.Δ. μέχρι την παρέλευση δύο ετών από την ημερομηνία λήψης του διπλώματός τους. Με την παρέλευση της διετίας, και προκειμένου να ανανεώσουν το δικαίωμα εργασίας τους, οφείλουν να ανανεώσουν την ισχύ του διπλώματός τους από σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας και να εξεταστούν εκ νέου από την λιμενική αρχή.
9.κπαίδευση εκτός Έδρας. Η εκτός έδρας εκπαίδευση υποψηφίων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν λειτουργεί αναγνωρισμένη σχολή ναυαγοσωστικής θάλασσας στον συγκεκριμένο νομό, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις εκπαίδευσης και εξέτασης από πλευράς προσωπικού, διάρκειας, διδακτέας ύλης, συγγράμματος, εξοπλισμού καθώς επίσης και ότι θα έχει μισθωθεί ή παραχωρηθεί στη σχολή κατάλληλος χώρος για την εκπαίδευση των υποψηφίων που διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά του παρόντος Π.Δ.
10.Εναρμονισμός Τίτλων Σπουδών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Επαγγελματικής Κινητικότητας. Με σκοπό την επαγγελματική κινητικότητα στην Ευρώπη όσων πιστοποιούνται από Ελληνικές Σχολές Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας, είναι δυνατή η προαιρετική υποβολή κάθε υποψηφίου σε εξέταση πάνω στα ελάχιστα μαθησιακά αποτελέσματα και τις ικανότητες που προβλέπει η ΔΟΔ. Σε αυτή την περίπτωση, ο υποψήφιος θα υποβάλλεται σε επιπλέον δοκιμασίες εξέτασης που θα καταγράφονται σε αντίστοιχο έντυπο εξέτασης, ενώ ο τίτλος σπουδών του θα αναφέρει ότι «ο υποψήφιος εξετάστηκε με επιτυχία στα ελάχιστα μαθησιακά αποτελέσματα και τις ικανότητες που προβλέπει η Διεθνής Ομοσπονδία Διάσωσης».
11. Ισοτιμία Διπλωμάτων Ναυαγοσωστικής για Φοιτητές και Αποφοίτους ΣΕΦΑΑ. Οι κάτοχοι διπλώματος Ειδικότητας «Ναυαγοσωστική» από τη ΣΕΦΑΑ ή αντίστοιχη σχολή της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, μπορούν να εργαστούν ως ΝΘ. Η ισχύς του ανωτέρω είναι διετής και ταυτίζεται με την ημερομηνία απόκτησης του Διπλώματος της Ειδικότητας από τον πτυχιούχο. Με την παρέλευση της διετίας, και προκειμένου να ανανεώσουν το δικαίωμα εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αποκτήσουν δίπλωμα ναυαγοσώστη θάλασσας από εγχώριους ή αλλοδαπούς ΕΕΟΝ προκειμένου να εργαστούν.
12. Τεκμηρίωση φυσικής κατάστασης. Για την τεκμηρίωση επάρκειας της φυσικής κατάστασης, οι ΝΘ οφείλουν να προσκομίζουν στην λιμενική αρχή κατά την αίτηση ανανέωσης της ισχύος της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος, βεβαίωση συμμετοχής σε τουλάχιστον μία διοργάνωση αθλητικής ναυαγοσωστικής της αντίστοιχης ομοσπονδίας κάθε δύο χρόνια.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Να συμπεριληφθεί στο «Άρθρο 16 Παράλειψη Βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα» του ΠΔ 31/2018, (εκτός από το άρθρο 307 «Παράλειψη Λύτρωσης από Κίνδυνο Ζωής» που έχει συμπεριληφθεί ήδ), και το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα κάνει αναφορά στην έκθεση σε κίνδυνο: «1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. 2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών· β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.» [Ποινικός Κώδικας, άρθρο 306].
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο ΠΔ 31/2018, να προστεθεί ένα καινούργιο άρθρο που θα περιγράφει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των επαγγελματιών. Δεν νοείται επάγγελμα χωρίς επαγγελματικό περίγραμμα (job description). Αυτό επιτρέπει στον υπεύθυνο λουτρικών εγκαταστάσεων να δίνει επιπλέον καθήκοντα άσχετα με την φύλαξη (μάζεμα ομπρελλών, κτλ). Να προστεθεί ως αυτόνομο νέο άρθρο επειδή το περιεχόμενό του είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο στην εκπαίδευση των υποψηφίων όσο και στην προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στον χώρο εργασίας.
Άρθρο #: Υποχρεώσεις Καθηκόντων Εκπαιδευτικών Βαθμίδων
Αναπόσπαστο μέρος της διδακτέας ύλης για την χορήγηση με το αντίστοιχο δίπλωμα των διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων του άρθρου 4, αποτελεί η γνώση των υποχρεώσεών τους όπως προβλέπονται στο παρόν άρθρο:
1. Οι υποχρεώσεις του Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών είναι να: (1) διατηρεί σε ισχύ το δίπλωμα «Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών», στις υποπεριπτώσεις που αυτό απαιτείται στο άρθρο 3, (2) εκπαιδεύει και εξετάζει τους υποψηφίους Εκπαιδευτές για τη λήψη ή την ανανέωση του διπλώματός τους, (3) παρακολουθεί, συντονίζει και διατηρεί υψηλό το διδακτικό επίπεδο των Εκπαιδευτών, (4) εντοπίζει διδακτικές ανάγκες, (5) δημιουργεί μελλοντικούς δρόμους ανάπτυξης για τους Εκπαιδευτές, (6) αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ σχολής, Εκπαιδευτών και υποψηφίων μαθητών, (7) συμβάλει στην προβολή και προώθηση της πρόληψης ατυχημάτων στο νερό με κάθε δυνατό τρόπο, (8) και ενημερώνει τους Εκπαιδευτές για αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως αλλαγή του αλγόριθμου καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, απινιδισμού και των τεχνικών διάσωσης.
2.Οι υποχρεώσεις του Εκπαιδευτή είναι να: (1) διατηρεί σε ισχύ το «Δίπλωμα Εκπαιδευτή», στις υποπεριπτώσεις που αυτό απαιτείται στο άρθρο 3, (2) διδάσκει και εξετάζει θεωρητικά και πρακτικά τους υποψηφίους για τη λήψη ή την ανανέωση της ισχύος διαφόρων πιστοποιητικών και διπλωμάτων, (3) ενημερώνει τον υποψήφιο για την πρόοδό του κατά την εκπαίδευση, αλλά και για το αποτέλεσμα της εξέτασης, (4) δίνει τα έντυπα εξέτασης στον υποψήφιο προς συμπλήρωση και τα επιστρέφει συμπληρωμένα στην σχολή, (5) φροντίζει για την φύλαξη και διατήρηση του διδακτικού και ναυαγοσωστικού εξοπλισμού σε καλή κατάσταση.
3.Οι υποχρεώσεις του Αρχηγού Ναυαγοσωστών θάλασσας είναι να: (1) διατηρεί σε ισχύ το «Πιστοποιητικό Αρχηγού Ναυαγοσωστών», (2) αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της διεύθυνσης της λουτρικής εγκατάστασης θάλασσας και της ναυαγοσωστικής ομάδας μεταφέροντας τα αιτήματα της μιας πλευράς στην άλλη, (3) εκπαιδεύει στην αρχή της σεζόν, αν πρόκειται για εποχική εργασία, ή κατά την διάρκειά της αν πρόκειται για νεο-προσληφθέντες εργαζόμενους, τους ναυαγοσώστες βοηθώντας τους να προσαρμοστούν στον χώρο και να γνωριστούν με τους συναδέλφους τους, (4) φροντίζει για τη συστηματική προπόνηση προσωπικού πάνω στις διαδικασίες καθημερινής λειτουργίας και το σχέδιο επείγουσας δράσης του συγκεκριμένου λουτρικού χώρου, (5) τηρεί αρχείο με τους ατομικούς φακέλους κάθε ναυαγοσώστη, όπως βιογραφικό σημείωμα, δίπλωμα ναυαγοσώστη, άλλοι σχετικοί τίτλοι σπουδών, έκθεση διαγωγής και απόδοσης εργαζομένου, (6) διαμορφώνει τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες βάρδιες των ναυαγοσωστών, (7) εργάζεται ως ναυαγοσώστης σε περίπτωση έκτακτης απουσίας κάποιου συναδέλφου, (8) συντονίζει τις ενέργειες κατά την διάρκεια μιας επείγουσας κατάστασης, (9) επικοινωνεί με τις ΥΑΒ και συνεργάζεται μαζί τους όταν απαιτείται, (10) αντιμετωπίζει αιτήματα λουομένων που αδυνατούν να επιλύσουν οι ναυαγοσώστες, (11) διοργανώνει αγωνιστικές δραστηριότητες μεταξύ των ναυαγοσωστών του λουτρικού χώρου, (12) βραβεύει τους καλύτερους ναυαγοσώστες, (13) διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και εθνικούς αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής.
4.Οι υποχρεώσεις του Ναυαγοσώστη Θάλασσας είναι να: (α) φροντίζει για την πρόληψη των ατυχημάτων της λουτρικής εγκατάστασης, (β) εκτελεί διάσωση στο νερό εφαρμόζοντας το ΣΕΔ, (γ) προσφέρει πρώτη βοήθεια, ενημερώνει την αρμόδια ΥΑΒ και πραγματοποιεί τις επακόλουθες ενέργειες εφαρμόζοντας το ΣΕΔ. Για την επίτευξη των υποχρεώσεών του, πράττει ως εξής:
4.1. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται πάνω στις Γραπτές Διαδικασίες Λειτουργίας (ΓΔΛ) της λουτρικής εγκατάστασης από τον προϊστάμενο της λουτρικής εγκατάστασης σε συνεργασία με Εκτιμητή Κινδύνου – Τεχνικό Ασφαλείας: (1) Διατηρεί σε ισχύ το «Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας». (2) Ζητά από τον προϊστάμενο της λουτρικής εγκατάστασης να μεριμνήσει για τη συνεργασία με Εκτιμητή Κινδύνου – Τεχνικό Ασφαλείας που θα δημιουργήσει ΓΔΛ για τον λουτρικό χώρο. (3) Κάθε εβδομάδα συμπληρώνει τουλάχιστον 1 ώρα θεωρητικής και 1 ώρα πρακτικής εξάσκησης πάνω στις ΔΚΛ και το ΣΕΔ του χώρου. Η εβδομαδιαία πρακτική προπόνηση του ναυαγοσώστη περιλαμβάνει την εξάσκηση σε τεχνικές διάσωσης και εικονικά σενάρια επειγουσών καταστάσεων που προβλέπουν οι ΓΔΛ. Η θεωρητική εκπαίδευσή του γίνεται με την ανάγνωση εκπαιδευτικού βιβλίου. Η εβδομαδιαία προπόνηση του προσωπικού θα καταγράφεται και θα τηρείται αρχείο για όλα τα χρόνια λειτουργίας του λουτρικού χώρου.
4.2. Εφαρμόζει τις ΔΚΛ: (1) Ελέγχει αν έχουν αναρτηθεί ενημερωτικές, προειδοποιητικές, απαγορευτικές πινακίδες που αφορούν την λειτουργία του χώρου ευθύνης του. Αναρτά πινακίδες σε διάφορα σημεία για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου με χαρακτήρα απαγορευτικό, ενημερωτικό, προειδοποιητικό ή υποχρεωτικό. Το κείμενο να είναι γραμμένο τουλάχιστον σε Ελληνικά και Αγγλικά. (2) Τοποθετεί σημαδούρες ή σχοινί για την παρεμπόδιση της διέλευσης σε συγκεκριμένα σημεία της λουτρικής εγκατάστασης ή τη δημιουργία διαδρόμων. Οριοθετεί το χώρο ευθύνης του στην περιοχή των λουομένων και την διασφαλίζει από άλλες δραστηριότητες κολύμβησης του κοινού και προπόνησης αθλητικών ομάδων με σημαδούρες και σημαίες. (3) Σαρώνει οπτικά το χώρο ευθύνης του, μόνος με εκτεταμένη ζώνη ή περιορισμένη ζώνη σε συνεργασία με τους συναδέλφους του. Τηρεί τους ισχύοντες κανόνες και τα μοντέλα ναυαγοσωστικής, όπως τον κανόνα προστασίας 30/120, το Μοντέλο 4W του Πνιγμού, την 5-λεπτη Στρατηγική Σαρώματος, την Ενστικτώδη Αντίδραση Πνιγμού, τον Παράγοντα RID του πνιγμού, το Πλαίσιο των C-Ζωνών, το Μοντέλο του Ελβετικού Τυριού και το Καλούπι του Haddon. Κάθε 30 λεπτά αντικαθίσταται από συνάδελφό του και πηγαίνει σε άλλη θέση του λουτρικού χώρου, για την αποφυγή των αρνητικών συμπτωμάτων του οπτικού σαρώματος. Τη στιγμή της αντικατάστασης, κανείς από τους ναυαγοσώστες δεν στρέφει την πλάτη του στο νερό. (4) Τηρεί επαγγελματική στάση. Δεν χρησιμοποιεί το φορητό τηλέφωνο για προσωπικούς λόγους, δεν καπνίζει, δεν καταναλώνει αλκοόλ και δε φοράει τιμαλφή όπως σκουλαρίκια, βραχιόλια και κολιέ. Δεν ακούει μουσική από δικά του ακουστικά και δεν ασχολείται με μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (5) Με ευγενικό τρόπο και διάφορα μέσα πληροφορεί τους λουομένους για τους κανόνες λειτουργίας της λουτρικής εγκατάστασης έχοντας συνεχώς την προσοχή του στο νερό. Κατά την επιτήρηση των λουομένων δεν επιτρέπεται να του ανατίθεται ή να εκτελεί παράλληλα άλλη εργασία. (6) Επικοινωνεί, συνεργάζεται και ορίζει πλάνα με τους συναδέλφους για την αποτροπή και αντιμετώπιση ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των λουομένων. Με διάφορα μέσα επικοινωνεί με τους συναδέλφους του και τους πληροφορεί για τις ανάγκες των λουομένων, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το νερό. Ζητά βοήθεια όταν απαιτείται η επέμβαση περισσοτέρων ναυαγοσωστών ή εγκαταλείπει την θέση του. (7) Ενημερώνει τις ΥΑΒ για λουομένους που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου όπως άτομα με ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία. (8) Εντοπίζει τον κινδυνεύοντα μέσω οπτικού σαρώματος, ναυαγοσωστικού συστήματος υποβρυχίου εντοπισμού, συναδέλφου ή λουομένου και διακρίνει αν είναι αρχάριος κολυμβητής, κουρασμένος κολυμβητής, τραυματίας ή αναίσθητος. (9) Αποφασίζει ποια μέθοδο διάσωσης θα χρησιμοποιήσει λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρόβλημα του κινδυνεύοντος και την απόσταση που τους χωρίζει, την απόσταση του ναυαγοσώστη από το σημείο της λουτρικής εγκατάστασης που θα του επιτρέψει να πλησιάσει τον κινδυνεύοντα προσεγγίζοντας από τη συντομότερη ευθεία, και χρησιμοποιώντας τον διαθέσιμο εξοπλισμό του.
4.3.Ενεργοποιεί το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (ΣΕΔ): (1) Σφυρίζει 3 φορές για να ενημερώσει το συνάδελφο ότι θα εγκαταλείψει τον χώρο ευθύνης του, θα προβεί σε διάσωση και για το αν θα χρειαστεί βοήθεια ή αλληλοκάλυψη. Αν απαιτείται, φωνάζει στους λουομένους «απομακρυνθείτε, διάσωση». (2) Τρέχει γύρω από την στεριά μέχρι το σημείο που θα του επιτρέψει να μετακινηθεί στο νερό κάθετα κατευθυνόμενος προς τον κινδυνεύοντα. Παίρνει τον σωστικό εξοπλισμό μαζί του. (3) Εισέρχεται στο νερό προσέχοντας να μην τραυματίσει τους λουόμενους που βρίσκονται γύρω του και διατηρεί συνεχή οπτική επαφή με τον κινδυνεύοντα. (4) Προσεγγίζει τον κινδυνεύοντα προσέχοντας να μην τον τραυματίσει. Τον ενημερώνει για το πώς θα τον βοηθήσει και τον ενθαρρύνει. (5) Τοποθετεί τον κινδυνεύοντα στο σωστικό βοήθημα χρησιμοποιώντας την προβλεπόμενη τεχνική με βάση την κατάστασή του και τον μεταφέρει έξω από το νερό. (6) Ενημερώνει το συνάδελφο ναυαγοσώστη για το αν χρειάζεται βοήθεια κατά τη διάσωση ή αν πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο. (7) Μεταφέρει με το σωστικό βοήθημα τον κινδυνεύοντα μέχρι τα ρηχά νερά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άκρη της στεριάς, ώστε να μη χρειαστεί να τον μεταφέρει μέσα στο νερό. (8) Βγάζει τον κινδυνεύοντα από το νερό. Απαιτεί από τον συνάδελφο ή/και λουομένους να απομακρυνθούν ή να τον βοηθήσουν να βγάλει τον κινδυνεύοντα από το νερό. (9) Επιλέγει τον πιο ασφαλή τρόπο ακινητοποίησης του κινδυνεύοντος και τον ανάλογο εξοπλισμό. (10) Αποφασίζει τον αριθμό των ατόμων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του συμβάντος. Συνεκτιμώντας δεδομένα όπως το είδος και την ποσότητα του εξοπλισμού, τον αριθμό των βοηθών του και επίπεδο γνώσης τους, αποφασίζει τον αριθμό όσων θα τον βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του συμβάντος. (11) Αναθέτει αρμοδιότητες σε ναυαγοσώστες ή θεατές για την αντιμετώπιση του περιστατικού σύμφωνα με το ΣΕΔ της λουτρικής εγκατάστασης. (12) Κάνει τις ερωτήσεις A.M.P.L.E. ώστε να διαπιστώσει τα αίτια της επείγουσας κατάστασης. (13) Ψηλαφίζει το κεφάλι, λαιμό, στήθος, άνω άκρα, θώρακα, λεκάνη, κάτω άκρα για τυχόν αιμορραγία ή κάταγμα. (14) Εξασφαλίζει την ατομική του ασφάλεια και στη συνέχεια προσεγγίζει τον κινδυνεύοντα. Προσεγγίζει τον κινδυνεύοντα αφού βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής χρησιμοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως γάντια μιας χρήσης, και ανιχνεύοντας το περιβάλλον. (15) Προσφέρει πρώτη βοήθεια με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής ή την προώθηση ανάνηψης ή την αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης του κινδυνεύοντος, με βάση τους ισχύοντες αλγόριθμους διεθνών οργανισμών. (16) Εμψυχώνει τον κινδυνεύοντα και τους άλλους λουομένους. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση και όχι να κάνει κριτική για τα αίτιά της. (17) Τηλεφωνεί ο ίδιος ή αναθέτει σε άλλον να ειδοποιήσει τις ΥΑΒ. Ρωτά για τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης τους. Δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του κινδυνεύοντος, τη ιδιότητά του, και για τον τόπο του συμβάντος. (18) Συμβάλει στην ταχεία είσοδο τους στον λουτρικό χώρο και βοηθά στην διακομιδή του κινδυνεύοντος. Αναθέτει σε συνάδελφο του να ανοίξει την είσοδο της λουτρικής εγκατάστασης ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση κατά την άφιξη της ΥΑΒ. Συμβάλει στη μεταφορά και ομαλή διακομιδή. (19) Καθαρίζει την περιοχή από σωματικά υγρά με αντισηπτικά απολυμαντικά και γάντια. Απομακρύνει τα χρησιμοποιηθέντα αναλώσιμα σε ειδικές σακούλες για ιατρικά απόβλητα. (20) Ανανεώνει ό,τι φαρμακευτικό και λοιπό υλικό χρησιμοποιήθηκε όπως γέμισμα φιάλης οξυγόνου, φόρτιση απινιδιστή, και γάζες/επιδέσμους. (21) Καταγράφει το συμβάν στο βιβλίο συμβάντων. Όταν είναι εφικτό, ζητάει πληροφορίες και υπογραφή από τον κινδυνεύοντα, τους συναδέλφους, τον προϊστάμενο, και αυτόπτες μάρτυρες. (22) Δηλώνει το συμβάν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ατυχήματος που διατηρεί το ΥΝΝΠ.
5.Οι υποχρεώσεις του Εκτιμητή Κινδύνου – Τεχνικού Ασφαλείας Λουτρικών Εγκαταστάσεων θάλασσας είναι να συντάξει τις Γραπτές Διαδικασίες Λειτουργίας (ΓΔΛ) που περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας (ΔΚΛ) και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (ΣΕΔ).
5.1. Οι ΔΚΛ περιλαμβάνουν: (1) τα φυσικά χαρακτηριστικά και το σχήμα του λουτρικού χώρου, (2) τους συγκεκριμένους κινδύνους και τα ληπτέα μέτρα αποφυγής τους, όπως γλιστερά σημεία, «τυφλά σημεία» και βράχια, (3) τον τρόπο καταγραφής ελέγχου εξοπλισμού, (4) τους κανόνες ασφαλείας και τους τρόπους λειτουργίας/ χρήσης διαφόρων χώρων όπως ακτή, τσουλήθρα, σωσίβια σχεδία και αγώνες αθλημάτων υγρού στίβου, (5) τον ρόλο του ναυαγοσώστη ως μέλος της ομάδας στην πρόληψη και καταστολή, (6) την συστηματική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της λουτρικής εγκατάστασης, (7) τον έλεγχο της εισόδου στο νερό, (8) την ενδυμασία προσωπικού, (9) τη λεπτομερή ανάλυση του τρόπου και των μέσων επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων εντός του λουτρικού χώρου και της εξωτερικής κλήσης των ΥΑΒ, (10) το σύστημα σαρώματος και επίβλεψης του νερού, (11) τη διαδικασία εναλλαγής φύλαξης της λουτρικής εγκατάστασης (12) τον έλεγχο του ανώτατου αριθμού λουομένων στην λουτρική περιοχή, (13) την εβδομαδιαία προπόνηση προσωπικού, (14) την εκπαίδευση και διάθεση ικανού αριθμού ναυαγοσωστών, (15) την ενδεδειγμένη συμπεριφορά των λουομένων, (16) τις προϋποθέσεις ενοικίασης λουτρικού χώρου από ιδιώτες και φορείς, (17) τις απαιτήσεις επίβλεψης για εξειδικευμένες δραστηριότητες, (18) τις διαδικασίες συναγερμού σε κατάσταση κινδύνου.
5.2. Το ΣΕΔ περιλαμβάνει: (1) την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, (2) την αντιμετώπιση σεισμού, (3) την αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας όπως η τοποθέτηση βόμβας μέσα ή κοντά στις εγκαταστάσεις, (4) την αντιμετώπιση πνιγμού, (5) την παροχή πρώτης βοήθειας, (6) την διαχείριση τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης, (7) τον τρόπο εισόδου του ασθενοφόρου στον λουτρικό χώρο και την μεταφορά του κινδυνεύοντος, και (8) όποια άλλη επείγουσα κατάσταση μπορεί να υπάρξει στον συγκεκριμένο λουτρικό χώρο. Το ΣΕΔ θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε κινδύνου με βάση την σοβαρότητα και την πιθανότητά του, όπως αυτές θα καταγραφούν από τον Εκτιμητή Κινδύνου – Τεχνικό Ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσει τον Πίνακα Εκτίμησης Κινδύνου Λουτρικών Εγκαταστάσεων Θάλασσας(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο «Άρθρο 8: Άλλοι φορείς υπόχρεοι παροχής ναυαγοσωστικής κάλυψης» να μετονομαστεί σε «Ναυαγοσωστική Κάλυψη Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Άλλων Εκδηλώσεων» και να περιλαμβάνει τα εξής:
1. Οι φορείς ή ιδιώτες που διοργανώνουν αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο νερό υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη.
2. Ως «αθλητικές δραστηριότητες» νοούνται τα μαθήματα, οι αγώνες και προπονήσεις που πραγματοποιούνται (α) στο νερό, όπως κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα και πισίνα, αθλητική ναυαγοσωστική, τρίαθλο, μαραθώνια κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καταδύσεις, υδρογυμναστική, και άλλων μη αναγνωρισμένων αθλημάτων, (β) πάνω από το νερό, όπως bungee jumping, εκπαιδευτικές πτώσεις από ύψος στα σώματα στρατού και ασφαλείας, και (γ) κάτω από το νερό, όπως αυτόνομη κατάδυση, ελεύθερη κατάδυση, και άπνοια.
3. Ως «εκδηλώσεις» νοούνται όλες οι δραστηριότητες με ψυχαγωγικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα που πραγματοποιούνται μέσα ή γύρω από το νερό μιας δημόσιας ή ιδιωτικής ακτής ή κολυμβητικής δεξαμενής, όπως συναυλία, πάρτι, δεξίωση, γάμος, γενέθλια και βαφτίσια με την καταβολή ή μη αντιτίμου.
4. Στις ανωτέρω δραστηριότητες και εκδηλώσεις, χρέη ναυαγοσώστη υποχρεούται να εκτελεί άτομο πιστοποιημένο με δίπλωμα ναυαγοσώστη θάλασσας σε ισχύ.
5. Στις αθλητικές δραστηριότητες, χρέη ναυαγοσώστη δύνανται να ασκεί ο προπονητής με την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχος ανάλογου διπλώματος ναυαγοσώστη ή ισότιμου τίτλου σπουδών με εξαίρεση τους πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ που έχουν παρακολουθήσει στο πανεπιστήμιο το μάθημα επιλογής «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» ή «ναυαγοσωστική» ή έχουν ειδικότητα «ναυαγοσωστική».
6. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών σε παράκτια περιοχή που πραγματοποιούν εκδηλώσεις και/ή αθλητικές δραστηριότητες στην λουτρική περιοχή τους εξαιρούνται από την υποχρέωση διατήρησης ναυαγοσώστη κατά την διάρκεια της δραστηριότητας αυτής εφ’ όσον παραβρίσκεται άτομο που κατέχει σε ισχύ τα πιστοποιητικά ΔΝ και ΠΒ.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο ΠΔ 31/2018, θα πρέπει να προστεθεί το παρακάτω άρθρο:
Υποχρεώσεις Υπηρεσιών Αδειοδότησης και Ελέγχου Λουτρικών Εγκαταστάσεων
1.Αρμόδια ΥΑΕΛΕ για τις ακτές παραμένει η οικεία λιμενική αστυνομία.
2.Η ΥΑΕΛΕ εφαρμόζει τις διατάξεις του παρόντος ως προς την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας πασχόντων από ατυχήματα στο νερό. Τέτοιες υπηρεσίες νοούνται μεταξύ άλλων τα προτεινόμενα και εγκεκριμένα συστήματα υποβρύχιου εντοπισμού που μπορεί να εγκαταστήσει κάθε λουτρικός χώρος, οι προδιαγραφές του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού, ο επιτόπιος έλεγχος που θα διενεργεί σε περίπτωση καταγγελίας και ο αριθμός των ναυαγοσωστών.
3.Η ΥΑΕΛΕ εφαρμόζει τις διατάξεις λοιπών νομοθεσιών που βρίσκονται σε ισχύ για τις συγκεκριμένες λουτρικές εγκαταστάσεις, όπως η προσκόμιση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδίων των κτιριακών/λοιπών εγκαταστάσεων και η οικοδομική άδεια.
4.Η ΥΑΕΛΕ δέχεται αίτηση από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του λουτρικού χώρου, για την απόκτηση αδείας λειτουργίας. Αξιολογεί τα δικαιολογητικά και γνωμοδοτεί αιτιολογημένα υπέρ ή κατά της απόφασής της.
5.Η ΥΑΕΛΕ ελέγχει αν οι ΓΔΛ κάθε λουτρικού χώρου είναι γραμμένες και υπογεγραμμένες από Εκτιμητή Κινδύνου, πιστοποιημένο, σε ισχύ.
6.Η ΥΑΕΛΕ εκτελεί επιτόπια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων για να επιβεβαιώσει την τήρηση των διατάξεων του παρόντος απροειδοποίητα ή κατόπιν προφορικών παραπόνων ή γραπτής καταγγελίας.
7.Η ΥΑΕΛΕ αποφαίνεται, για όλα τα ανωτέρω, γραπτά και ενημερώνει τους λουτρικούς χώρους για τις αποφάσεις τις εγγράφως (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο ΠΔ 31/2018, να προστεθεί το εξής άρθρο: «Προϋποθέσεις Εργασίας και Διάθεσης Ναυαγοσωστικού Εξοπλισμού» με το παρακάτω περιεχόμενο.
1.Περίοδος εργασίας: Οι λουτρικοί χώροι οφείλουν να διατηρούν ναυαγοσώστη τουλάχιστον από τις 15 Μαΐου έως και τις 30 Οκτωβρίου. Η περίοδος αυτή δύναται να επεκταθεί με βάση την επισκεψιμότητα και τη λειτουργία της λουτρικής εγκατάστασης από λουομένους και την διάρκεια της θερινής ή ακόμα και της χειμερινής σεζόν στην εκάστοτε γεωγραφική και τουριστική περιοχή.
2. Διάρκεια βάρδιας: Η κατά ελάχιστο χρονική βάρδια που πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης στον λουτρικό χώρο εκτείνεται από τις 10:30 έως τις 17:30 και για όσο διάστημα βρίσκονται σε λειτουργία οι λουτρικές εγκαταστάσεις.
3.Κριτήρια πρόσληψης ναυαγοσώστη: Η παρουσία ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική: (α) Στις ακτές που θεωρούνται πολυσύχναστες κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο. Ως πολυσύχναστη, ορίζεται η ακτή στην οποία οι λουόμενοι που εισέρχονται κατόπιν αντιτίμου είναι τουλάχιστον διακόσιοι (200) ημερησίως ή ο ημερήσιος τζίρος της ξεπερνά τα χίλια (1.000) ευρώ ημερησίως από κάθε είδους παροχή υπηρεσίας.
4.Ναυαγοσωστικό Βάθρο: (α) Η κατασκευή του βάθρου γίνεται από κατάλληλα υλικά ώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φέρει απαραίτητα κλίμακα ανόδου με μέτωπο στο νερό, μπαλκόνι και από τις 4 πλευρές του, κάθισμα, ιστό σημαίας, παράθυρα, κλιματισμό και σκέπαστρο για προφύλαξη από τις ακραίες θερμοκρασίες. Το ύψος του βάθρου από την επιφάνεια της ακτής να υπερβαίνει τα τρία μέτρα. (β) Η θέση του βάθρου είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η τέλεια κατόπτευση με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όσους κινδυνεύουν. (γ) Κατά το χρόνο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη αναρτάται σε περίοπτη θέση του βάθρου η πινακίδα με την ένδειξη «ΠΡΩΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-FIRST AID» και επαίρεται στον ιστό η σημαία ναυαγοσώστη. (δ) Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο ναυαγοσώστης από τη ακτή, αφαιρείται η πινακίδα με την ένδειξη της πρώτης βοήθειας και επαίρεται επί του ιστού η σημαία που δηλώνει την απουσία ναυαγοσώστη.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο «άρθρο 6: Συγκρότηση επιτροπής ελέγχου και διενέργειας εξετάσεων» του ΠΔ 31/2018, προτείνονται τα παρακάτω:
1. Να υπάρχουν ρυθμίσεις που να προβλέπουν ότι η εξέταση θα περιλαμβάνει πρακτική δοκιμασία στην καρδιοπνευμονική ανάνηψη (με το σύστημα QCPR), και γραπτή δοκιμασία με τεστ πολλαπλών επιλογών, παρόμοιο με αυτό που ορίζεται παραπάνω για τις σχολές εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας.
2. Να καταργηθεί η κωπηλασία από τις δοκιμασίες γιατί δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί όταν η εξέταση λαμβάνει χώρα στην πισίνα, δημιουργώντας πρόβλημα στην τυποποίηση των εξετάσεων που πρέπει να είναι ίδιες.
3. Να επιδεικνύεται η αστυνομική ταυτότητα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Στο άρθρο 5: Άδειες ναυαγοσωστών – Προϋποθέσεις – Διαδικασία διενέργειας εξετάσεων» του ΠΔ 31/2018, να γίνουν οι παρακάτω σημαντικές αλλαγές:
1.Να αντικατασταθεί η φράση ως εξής: «Πιστοποιητικό σπουδών από νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ή πιστοποιητικό σπουδών ειδικότητας ναυαγοσώστη, εκδοθέν από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, σε ισχύ όχι πέραν της διετίας».
2.Να αντικατασταθεί η φράση ως εξής: «Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις ιατρών ειδικότητας ψυχιάτρου, δερματολόγου, παθολόγου και καρδιολόγου, οφθαλμίατρου ιδιωτών»
3.Να αντικατασταθεί η φράση ως εξής: «Κριθούν, από την επιτροπή του άρθρου 6, ως επιτυχόντες στις πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις»
4. Να αντικατασταθεί η φράση ως εξής: «Βεβαίωση που έχει εκδοθεί προσφάτως -όχι πέραν του τριμήνου- από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης με την οποία βεβαιώνεται ότι ουδεμία από τις προβλεπόμενες ικανότητες που πιστοποιήθηκαν κατά την εκπαίδευση του εκλείπει. Το παρόν δικαιολογητικό δεν υποβάλλεται από απόφοιτους του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού με την προϋπόθεση ότι η διδακτέα ύλη τους περιλαμβάνει όσα προβλέπονται στο Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας όπως προβλέπονται στο παρόν Π.Δ.»
Να συμπεριληφθούν οι παρακάτω διατάξεις:
1.Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι μαθητευόμενοι των σχολών εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας υποβάλλονται σε γραπτές και πρακτικές δοκιμασίες προκειμένου να λάβουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Οι γραπτές και πρακτικές εξετάσεις διενεργούνται από κοινού για όλους τους υποψηφίους.
2.Γραπτή δοκιμασία: Διενεργείται με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και 4 πιθανές απαντήσεις στην ελληνική γλώσσα, σε αίθουσα που έχει προκαθοριστεί κατά ορισμένες ημερομηνίες και ώρες. Τα θέματα των γραπτών εξετάσεων ορίζονται από την σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Η χρονική διάρκεια της κάθε γραπτής εξέτασης υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το σύνολο των ερωτήσεων επί 2 λεπτά της ώρας. Επιτυχημένη γραπτή δοκιμασία θα θεωρείται εκείνη όπου οι σωστές απαντήσεις θα ξεπερνούν το 70% των ερωτήσεων.
3.Πρακτική δοκιμασία: Διενεργείται σε αίθουσα και σε πισίνα ή λίμνη ή ακτή. Τα κριτήρια πρακτικής αξιολόγησης των διαφόρων πιστοποιήσεων αναφέρονται συνοπτικά στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #. Οι πρακτικές δοκιμασίες όλων των πιστοποιήσεων περιγράφονται σε αντίστοιχα παραρτήματα. «Πιστοποιητικό Διασώστη Νερού» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #). «Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #). «Πιστοποιητικό Αρχηγού Ναυαγοσωστών» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #). «Πιστοποιητικό Διαχείρισης Κατάγματος Σπονδυλικής Στήλης» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #). «Δίπλωμα Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών Θάλασσας» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #) και «Δίπλωμα Εκπαιδευτή Διάσωσης Νερού» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
4.Τόπος-χρόνος διεξαγωγής: Οι γραπτές και πρακτικές δοκιμασίες, διενεργούνται σε συγκεκριμένη τοποθεσία, ημερομηνίες και ώρες που δηλώνεται συγκεντρωτικά για όλους τους υποψηφίους στο Έντυπο Δήλωσης Διεξαγωγής Γραπτής και Πρακτικής Δοκιμασίας. Στο έντυπο, αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα ατομικά στοιχεία όσων θα συμμετάσχουν στις δοκιμασίες. Ως τέτοια ορίζονται: (1) το ονοματεπώνυμο, (2) το είδος εκπαίδευσης για το οποίο θα διεξαχθεί η εξέταση, (3) ο τόπος και χρόνος της εξέτασης, (4) το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτή, (5) το ονοματεπώνυμο του εξεταστή το οποίο πρέπει να είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον εκπαιδευτή (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
5.Μετά το πέρας των εξετάσεων ο εξεταστής συμπληρώνει τα έντυπα εξέτασης των υποψηφίων που υπογράφονται από τον ίδιο με την ένδειξη «πέτυχε» ή «απέτυχε». Δίνει στην σχολή ναυαγοσωστικής το έγγραφο της γραπτής δοκιμασίας και το 1ο έντυπο εξέτασης του τριπλότυπου της πρακτικής δοκιμασίας.
6.Μετά την εξέταση, η σχολή ναυαγοσωστικής στέλνει στην οικεία λιμενική αρχή του ΥΝΝΠ τα παρακάτω έγγραφα: (1) την αίτηση του υποψηφίου στη ναυαγοσωστική σχολή (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #), (2) το έντυπο της εξέτασης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ #), (3) το έντυπο αξιολόγησης της εκπαίδευσης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #), και το Έντυπο Δήλωσης Διεξαγωγής Γραπτής και Πρακτικής Δοκιμασίας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
7.Το δίπλωμα/πιστοποιητικό χορηγείται σε όσους, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα έναρξης της εκπαίδευσης. Ο υποψήφιος που απορριφθεί έστω και σε μια από τις γραπτές και πρακτικές δοκιμασίες της εξέτασης, απορρίπτεται και έχει δικαίωμα επανεξέτασης σε οποιαδήποτε εξεταστική εντός διαστήματος 3 μηνών. Εκ νέου απόρριψη ή μη επανεξέταση σε αυτό το διάστημα, οδηγεί στην ολική απόρριψη του υποψηφίου, οπότε και πρέπει να παρακολουθήσει την εκπαίδευση από την αρχή.
8.Οι μαθητευόμενοι των σχολών εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας λαμβάνουν πιστοποιητικό ή δίπλωμα που θα βεβαιώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους εφόσον έχουν εξεταστεί στις προβλεπόμενες θεωρητικές και/ή πρακτικές δοκιμασίες. Η ισχύς όλων των διπλωμάτων και πιστοποιητικών είναι διετής ενώ των διπλωμάτων Εκπαιδευτή και Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών τετραετής.
9.Ανανέωση ισχύος διπλωμάτων και πιστοποιητικών: Τα διπλώματα/πιστοποιητικά ανανεώνονται στην σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που τα εξέδωσε ή σε οποιαδήποτε άλλο ΕΕΟΝ ή ΕΕΟΠΒ, οποιαδήποτε ημερομηνία πριν την λήξη της ισχύος τους. Προϋποθέσεις για την ανανέωση είναι: (1) η εκ νέου παρακολούθηση του ενός τρίτου (1/3) των ωρών από όσες προβλέπονται κατά την αρχική εκπαίδευση με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση των διασώσεων στο νερό, της πρώτης βοήθειας και των αλλαγών που τυχόν έχουν προκύψει, και (2) η επιτυχής εξέταση που διενεργείται όπως και παραπάνω. Μετά την παρέλευση τριών μηνών από την λήξη τους, απαιτείται η εκ νέου επανεκπαίδευση και εξέταση για την ανανέωση της ισχύος του πιστοποιητικού/ διπλώματος.
10.Επιγενόμενη έλλειψη των προϋποθέσεων, που ήταν απαραίτητες για την έκδοση των διπλωμάτων/ πιστοποιητικών, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παύση της ισχύος τους.
11.Δικαίωμα απασχόλησης ως ΝΘ έχουν όσοι διαθέτουν τον ανάλογο τίτλο σπουδών σε ισχύ, είναι ηλικίας από δεκαοκτώ (18) και άνω και έχουν σε ισχύ τα πιστοποιητικά υγείας που ορίζονται στις παραγράφων # του παρόντος Π.Δ.
12.Την εξέταση των υποψηφίων Εκπαιδευτών στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα που ορίζονται στο παρόν, δίνεται να παρακολουθεί εκπρόσωπος του ΥΝΝΠ, σε από κοινού προκαθορισμένη ημέρα και ώρα.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Το «άρθρο 4: Λειτουργία Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης» του ΠΔ 31/2018 χρήζει ορισμένων αλλαγών:
1. Να διαγραφεί το άρθρο επειδή οι ρυθμίσεις του προβλέπονται ήδη σε άλλο άρθρο με βάση όσα εισηγούνται σε άλλες παραγράφους του παρόντος εγγράφου.
2. Να αλλάξει η φράση ως εξής «Η εκπαίδευση παρέχεται σε τμήματα που αποτελούνται από δώδεκα (12), κατ’ ανώτατο όριο, εκπαιδευόμενους» όπως ορίζουν οι διεθνείς πρακτικές επειδή 12 υποψήφιοι μπορούν εύκολα να διαιρεθούν σε δυάδες, τετράδες και εξάδες για την πραγματοποίηση πρακτικών ασκήσεων και ελέγχονται ευκολότερα από έναν εκπαιδευτή.
3. Να καταργηθεί η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας δεδομένου ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν Αγγλικά από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους και να αντικατασταθεί με πίνακα που θα εμφανίζεται σε σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Το ΠΔ 31/2018 πρέπει να διευρύνει τον αριθμό και την ποιότητα των πιστοποιήσεων που χορηγεί. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι σχολές χορηγούν πλέον των 40 πιστοποιήσεων σε θέματα διάσωσης, ασφάλειας, επιβίωσης στη θάλασσα, ναυαγοσωστικής, πρώτης βοήθειας, ναυαγοσωστικής, ναυαγοσωστικής ηγεσίας, χειρισμού ταχυπλόου σκάφους, απινιδισμού κτλ. Επιπροσθέτως, δίνουν την ευκαιρία στους απλούς πολίτες να πιστοποιηθούν σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, ώστε εάν συμβεί κάτι μπροστά τους, να μην μένουν απαθείς αυτόπτες μάρτυρες αλλά να είναι δυνητικοί διασώστες. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που κατέχει την 11η θέση σε ακτογραμμές στον πλανήτη, είναι αδύνατον να μειώσουμε τον πνιγμό αν οι σχολές χορηγούν ΜΟΝΟ το δίπλωμα «Ναυαγοσώστη (Θάλασσας)». Οι ναυαγοσώστες έχουν τεράστιες ανάγκες πιστοποίησης και σε άλλα αντικείμενα. Ακόμα πιο σημαντικό δε, είναι οι σχολές να τεκμαίρονται να δίνουν πληθώρα άλλων πιστοποιήσεων και σε απλούς πολίτες. Κάτι που κάποιες ορθώς κάνουν από μόνες τους αλλά με αυθαίρετο τρόπο, αφού δεν υπάρχει κρατική γραμμή για εκπαιδευτικό σύγγραμμα, διδακτέα και εξεταστέα ύλη, κριτήρια πιστοποίησης του εκπαιδευτή κτλ. Προτείνω λοιπόν τα παρακάτω (τα οποία έχω καταθέσει την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας αλλά επειδή μάλλον έχει περισσότερες γνώσεις πάνω στο γνωστικό αντικείμενο και προτιμά οι σχολές να διδάσκουν ανεξέλεγκτα ό,τι ύλη επιθυμούν κατά το δοκούν, απλά τα αγνόησε – η ΔΛΑ προσποιείται ότι νομοθέτησε και οι σχολές προσποιούνται ότι εφαρμόζουν τον νόμο):
Πιστοποιήσεις και Διδακτέα Ύλη Σχολών Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας
Να προστεθούν τα παρακάτω:
1.Η σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης κατόπιν επιτυχούς εκπαίδευσης, χορηγεί διπλώματα και πιστοποιητικά. Η διδασκαλία πραγματοποιείται από τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών και τους Εκπαιδευτές όπως ορίζεται στα επιμέρους άρθρα του παρόντος Π.Δ. Η εκπαίδευση παρέχεται σε τμήματα των δώδεκα (12) κατά ανώτατο όριο εκπαιδευομένων. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών την πρώτη ημέρα της εκάστοτε εκπαίδευσης. Οι ελάχιστες ώρες και το περιεχόμενο διδασκαλίας για κάθε πιστοποίηση, είναι:
1.1.«Πιστοποιητικό Διασώστη Νερού» (ΔΝ) ελάχιστης διάρκειας 20 ωρών: (1) είσοδος στο νερό, (2) προσέγγιση θύματος με αισθήσεις και απώλεια συνείδησης, (3) τεχνικές απόκρουσης, (4) τεχνικές απαλλαγής από εναγκαλισμό με θύμα, (5) τεχνικές διάσωσης χωρίς εξοπλισμό (φωνή, άπλωμα άκρου, άπλωμα αντικειμένου, πέταγμα αντικειμένου, υδροβασία), (6) ρυμουλκήσεις θύματος με άμεση σωματική επαφή, (7) μία διάσωση θύματος με αισθήσεις στην επιφάνεια του νερού με χρήση σωστικού σωλήνα, (8) έξοδος από το νερό, (9) μέθοδοι μεταφοράς κινδυνεύοντος ατόμου, (10) διαχείριση πάσχοντος με επιθανάτια εμπειρία, (11) ύλη που θα ορίζει το ΥΝΝΠ στα πλαίσια εναρμονισμού της εκπαίδευσης με νέες τεχνικές και επιστημονικά ευρήματα.
1.2.«Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας» (ΝΘ) ελάχιστης διάρκειας 60 ωρών: (1) καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, αντιμετώπιση πνιγμονής και θέση ανάνηψης βρέφους, παιδιού και ενηλίκου, (2) πρωτοβάθμιος έλεγχος, (3) δευτεροβάθμιος έλεγχος, (4) άσθμα, (5) αιμορραγία, (6) εγκεφαλικό επεισόδιο, (7) διάσειση, (8) δήγμα, ιδίως, εντόμων και ερπετών, (9) διαβήτης, (10) επιληψία στο νερό και στην στεριά, (11) διάστρεμμα, (12) θλάση, (13) λιποθυμία, (14) έγκαυμα, (15) υποθερμία, (19) θερμοπληξία, (17) ξένο αντικείμενο σε μάτι-μύτη-σώμα, (18) ακρωτηριασμός, (19) δηλητηρίαση, (20) πνευμοθώρακας, (21) συμπλήρωση αναφοράς περιστατικού, (22) τραυματισμός από επαφή με υδάτινη ζωή, (23) διαχείριση πάσχοντος με επιθανάτια εμπειρία, (24) ύλη που θα ορίζει το ΥΝΝΠ στα πλαίσια εναρμονισμού της εκπαίδευσης με νέες τεχνικές και επιστημονικά ευρήματα, (2) υποχρεώσεις ναυαγοσώστη όπως ορίζονται στο παρόν Π.Δ., (3) μέτρα ασφαλείας σε πισίνα για δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής, (4) τεχνικές διάσωσης με σωστικό σωλήνα σε κινδυνεύοντα με παρουσία ή απουσία αισθήσεων, με παρουσία ή απουσία αναπνοής, που βρίσκεται στην επιφάνεια του νερού, βυθισμένος κατά ένα χέρι απόσταση από την επιφάνεια και στον πυθμένα, (5) αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρία. Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στην εκπαίδευση είναι η ικανότητα του υποψηφίου να κολυμπάει 100μ με οποιοδήποτε στυλ και επίσης η κολύμβηση 50 μ σε 60» με οποιοδήποτε στυλ.
1.3.«Πιστοποιητικό Αρχηγού Ναυαγοσωστών» (ΑΝ) ελάχιστης διάρκειας 15 ωρών: (1) τις υποχρεώσεις του ΑΝ όπως ορίζονται σε ξεχωριστό άρθρο του παρόντος Π.Δ., (2) διαφορές ηγεσίας και διοίκησης, (3) ακόλουθοι, (4) ηγεσία και ναυαγοσωστική ομάδα, (5) αποτελεσματική διοίκηση και ηγεσία, (6) στυλ αποφάσεων ενός ηγέτη, (7) η κατάσταση ως μεταβλητή στην λήψη αποφάσεων ενός ηγέτη, (8) η ανάπτυξη ενός αρχηγού ναυαγοσωστών ως ηγέτη, (9) κρίση αποτελεσματικότητας της ναυαγοσωστικής ομάδας, (10) παραδείγματα αποτελεσματικής ηγεσίας, (11) προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ένας αρχηγός στη ναυαγοσωστική ομάδα, (12) ύλη που θα ορίζει το ΥΝΝΠ στα πλαίσια εναρμονισμού της εκπαίδευσης με νέες τεχνικές και επιστημονικά ευρήματα. Προαπαιτούμενο για την συμμετοχή σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η κατοχή οποιουδήποτε διπλώματος ναυαγοσώστη.
1.4.«Πιστοποιητικό Διαχείρισης Κατάγματος Σπονδυλικής Στήλης» (ΔΤΣΣ) ελάχιστης διάρκειας 10 ωρών: (1) βασικά στοιχεία ανατομίας, (2) αίτια πρόκλησης κατάγματος της σπονδυλικής στήλης, (3) συμπτώματα και κλινική σημειολογία κινδυνεύοντος ατόμου, (4) ακινητοποίηση τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης σε όρθια θέση από δύο ναυαγοσώστες, (5) ακινητοποίηση τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης (ΤΣΣ) στο νερό με σπονδυλικό φορείο από 4 ή 5 πιστοποιημένα άτομα, (6) ακινητοποίηση θύματος με ΤΣΣ σε ρηχό νερό από 2 διασώστες και σπονδυλικό φορείο, (7) ακινητοποίηση θύματος με ΤΣΣ σε ρηχό νερό από 5 διασώστες χωρίς σπονδυλικό φορείο, (8) χορήγηση οξυγόνου, (9) διαχείριση θύματος τοποθετημένου στο σπονδυλικό φορείο που κάνει εμετό, (10) ύλη που θα ορίζει το ΥΝΝΠ στα πλαίσια εναρμονισμού της εκπαίδευσης με νέες τεχνικές και επιστημονικά ευρήματα.
1.5.«Δίπλωμα Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών Θάλασσας» (Ε-ΝΘ) ελάχιστης διάρκειας 20 ωρών: Ο υποψήφιος εκπαιδευτής εκπαιδεύεται στα παρακάτω: (1) διδασκαλία τεχνικών διάσωσης σε θάλασσα, (2) αρχές διδακτικής, (3) αρχές πραγματοποίησης μιας διάλεξης, (4) μέθοδοι διδασκαλίας, (5) προετοιμασία ενός σεμιναρίου, (6) καταγραφή ερωτήσεων αυτο-αξιολόγησης, (7) κατανόηση συστήματος βαθμολόγησης υποψηφίων, (8) ο ρόλος του εξεταστή, (9) σκοποί εικονικών επειγόντων περιστατικών, (10) εκμάθηση των κριτηρίων εξέτασης και επανεξέτασης αποτυχόντων υποψηφίων, (11) εκμάθηση μεθόδων κατοχύρωσης απόδειξης συνεχούς εκπαίδευσης, (12) συμπλήρωση ερωτηματολογίου εξέτασης (13) εξήγηση των λόγων χρήσης του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού, (14) ανατομία της σπονδυλικής στήλης, (15) αίτια σπονδυλικού τραυματισμού σε λουτρικούς χώρους, (16) επίδειξη τοποθέτησης αυχενικού κολάρου, (17) περιγραφή συστήματος σταθεροποίησης της κεφαλής, (18) διδασκαλία διαχείρισης υποψίας τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης στην ξηρά, (19) διδασκαλία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, (20) διδασκαλία χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή, (21) εκμάθηση του τρόπου εξέτασης υποψηφίων των διαφόρων εκπαιδεύσεων που προβλέπονται για κάθε δίπλωμα εκπαιδευτή, (22) υποχρεώσεις εκπαιδευτή της παραγράφου 2 του άρθρου 7, (23) διαχείριση θύματος με επιθανάτια εμπειρία, (24) ύλη που θα ορίζει το ΥΝΝΠ στα πλαίσια εναρμονισμού της εκπαίδευσης με νέες τεχνικές και επιστημονικά ευρήματα. Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διδασκαλίας, ο υποψήφιος εκπαιδευτής πραγματοποιεί: (25) πλήρη εκπαίδευση ομάδας τουλάχιστον τεσσάρων υποψηφίων και (26) πλήρη εξέταση δεύτερης ομάδας τουλάχιστον τεσσάρων υποψηφίων, για την λήψη οποιουδήποτε διπλώματος ναυαγοσώστη. Προαπαιτούμενο για την συμμετοχή σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η κατοχή των διπλωμάτων ΝΘ και πιστοποιητικού ΑΕΑ σε ισχύ, και η εργασιακή προϋπηρεσία ως ΝΘ με δηλωμένα τουλάχιστον 75 ένσημα.
1.6.«Δίπλωμα Εκπαιδευτή Διάσωσης Νερού» (Ε-ΔΝ) ελάχιστης διάρκειας 15 ωρών: Ο υποψήφιος εκπαιδευτής εκπαιδεύεται στα παρακάτω: (1) διδασκαλία τεχνικών διάσωσης έξω από τον περιβάλλοντα χώρο της ακτής και μέσα από το νερό με άμεση σωματική επαφή (διάσωση με φωνή, άπλωμα άκρου, άπλωμα αντικειμένου, πέταγμα αντικειμένου, υδροβασία, πλωτό μέσο, σωστικό εξοπλισμό, άμεση σωματική επαφή), (2) τεχνικές απόκρουσης εναγκαλισμού από το θύμα, (4) τεχνικές απαλλαγής από εναγκαλισμό με θύμα, (5) τεχνικές εξόδου από το νερό, (6) τεχνικές μεταφοράς και παροχής φροντίδας στο θύμα, (6) τεχνικές διάσωσης πολλαπλών θυμάτων (διπλός πνιγμός και διπλή ρυμούλκηση), (7) εικονικά σενάρια για την καλλιέργεια πρωτοβουλίας, (8) υποχρεώσεις εκπαιδευτή της παραγράφου 2 του άρθρου 7, (9) διαχείριση πάσχοντος με επιθανάτια εμπειρία, (10) ύλη που θα ορίζει το ΥΝΝΠ στα πλαίσια εναρμονισμού της εκπαίδευσης με νέες τεχνικές και επιστημονικά ευρήματα. Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διδασκαλίας, ο υποψήφιος εκπαιδευτής διάσωσης πραγματοποιεί (11) πλήρη εκπαίδευση ομάδας τουλάχιστον τεσσάρων υποψηφίων και (12) πλήρη εξέταση δεύτερης ομάδας τουλάχιστον τεσσάρων υποψηφίων του εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΝ. Προαπαιτούμενο για την συμμετοχή σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η κατοχή πιστοποιητικών ΔΝ και ΠΒ σε ισχύ.
1.7.Πιστοποιημένη προηγούμενη μάθηση: Σε περίπτωση που ο κάτοχος ενός από τα παραπάνω πιστοποιητικά/διπλώματα, που βρίσκονται σε ισχύ, επιθυμήσει να εκπαιδευτεί και σε κάποιο άλλο, απαλλάσσεται από την υποχρέωση της διδασκαλίας της διδακτέας ύλης που είναι κοινή στις δυο πιστοποιήσεις και οφείλει να παρακολουθήσει μόνο την διδακτέα ύλη που δεν έχει διδαχτεί. Τα έξοδα της επιπρόσθετης εκπαίδευσης που πραγματοποιείται για την κάλυψη επαγγελματικών αναγκών λουτρικής εγκατάστασης θάλασσας στην οποία ήδη εργάζεται, βαρύνουν τον λουτρικό χώρο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εκτός ωραρίου εργασίας.
2. Ο Διευθυντής τηρεί φάκελο για κάθε εκπαιδευόμενο όπου καταχωρεί:
2.1. αίτηση εγγραφής με υπογραφή του εκπαιδευόμενου στην οποία να αναγράφεται ότι έχει κατανοήσει και θα τηρεί τους κανονισμούς της ναυαγοσωστικής σχολής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
2.2.μία (1) πρόσφατη φωτογραφία του εκπαιδευόμενου
2.3.ένα (1) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
2.4.πιστοποιητικό υγείας Κέντρου Υγείας ή Κρατικού Νοσοκομείου ή ιδιώτη γιατρού που θα συνυπογράφεται από παθολόγο ή καρδιολόγο και θα αναφέρει τα εξής: «βεβαιώνεται ότι όπως προκύπτει από την εξέταση που διενεργήθηκε, ο/η δεν πάσχει από μεταδοτική ασθένεια ή/και από καρδιαγγειακό νόσημα και συνεπώς είναι ικανός/ή από ιατρικής άποψης να εκπαιδευτεί για το επάγγελμα του ναυαγοσώστη». Η λήψη του πιστοποιητικού υγείας είναι απαραίτητη για τους υποψηφίους των οποίων η εκπαίδευση απαιτεί την είσοδο στο νερό.
2.5. πιστοποιητικό από ωτορινολαρυγγολόγο και οφθαλμίατρο κέντρου υγείας, κρατικού νοσοκομείου ή ιδιώτη γιατρού που θα πιστοποιεί την οπτικοακουστική οξύτητα και αντίληψη χρωμάτων, για όσους επιθυμούν για τους υποψήφιους ΝΘ ως εξής: (1) Οπτική Οξύτητα: Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα τουλάχιστον 5/10 χωρίς διόρθωση σε κάθε μάτι ή πάνω από 7/10 με διόρθωση σε κάθε μάτι με ειδικά γυαλιά ή φακούς. (2) Αντίληψη Χρωμάτων: Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν αχρωματοψία. (3) Ακουστική Οξύτητα: Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τελείως φυσιολογική ακουστική οξύτητα, δηλαδή ικανότητα αντίληψης και κατανόησης ψυθιριστικής φωνής από απόσταση 5 μέτρων και στα δύο αυτιά, κάθε ένα χωριστά εξεταζόμενο, ακοομετρική δε πτώση όχι μεγαλύτερη από 20db σε όλες τις συχνότητες. Η λήψη του ανωτέρω ιατρικού πιστοποιητικού είναι απαραίτητη μόνο για τους υποψηφίους που επιθυμούν να εργαστούν και οι οποίοι θα πρέπει να το προσκομίζουν στον εργοδότη τους.
2.6.έντυπο της πολιτικής που εφαρμόζεται για την προστασία των παιδιών υπογεγραμμένο από τον υποψήφιο ναυαγοσώστη (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
2.7.έντυπο αξιολόγησης που συμπληρώνεται στο τέλος της εκπαίδευσης από τον υποψήφιο ναυαγοσώστη (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #).
2.8.το συμπληρωμένο και βαθμολογημένο έντυπο γραπτών εξετάσεων του υποψηφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 5.
2.9.το συμπληρωμένο και βαθμολογημένο έντυπο πρακτικής εξέτασης του υποψηφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 5, όπως προβλέπεται στα παραρτήματα.
2.10. Όσοι αποφοιτούν επιτυχώς από την σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας εφοδιάζονται με πιστοποιητικό ή δίπλωμα ανάλογου τύπου με αυτό που αναγράφεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ #.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Το «άρθρο 3 Διευθυντής της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης» του Π.Δ. 31/2018, είναι απαρχαιωμένο. Απαγορεύει σε άτομα με ανώτερους πανεπιστημιακούς τίτλους να εργαστούν ως διευθυντές (μεταπτυχιακό, διδακτορικό), ενώ δίνει το δικαίωμα σε άλλους να εργαστούν χωρίς συγκεκριμένες γνώσεις να διδάξουν και ταυτόχρονα στερεί το δικαίωμα της διδασκαλίας από εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής και εκπαιδευτές πρώτης βοήθειας, πιστοποιημένους από Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές σχολές ναυαγοσωστικής να αναγκάζονται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, δίνοντας διπλώματα εκπαιδευτή ναυαγοσωστικής σε μη πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, για να καλύψουν το λάθος της νομοθεσίας. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι σχολές ναυαγοσωστικής δύνανται να προσφέρουν πλήθος πιστοποιήσεων που απευθύνονται σε επαγγελματίες και το κοινό. Εκτός από την Ελλάδα. Οι παρακάτω προτάσεις, δεν θίγουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, αντιθέτως αποκαθιστούν όσους έχουν αδικηθεί και εργάζονται είτε κρυφά και παράνομα είτε αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την εργασία τους. Προτείνω τα παρακάτω (τα οποία έχω καταθέσει στην Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας αλλά φυσικά οι υπάλληλοί της τα αγνόησαν):
1.Δικαιολογητικά για τον Διευθυντή. Ως Διευθυντής της σχολής, με την έννοια του διοικητικού υπευθύνου, ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με διατριβή ή ειδικότητα που έχει θέμα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» με την προϋπόθεση ότι έχει επιπλέον ένα από τα παρακάτω: (α) βαθμό 8 ή ανώτερο στο μάθημα επιλογής «ναυαγοσωστική» ή «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ, (β) Δίπλωμα Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών, (γ) Δίπλωμα Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών, (δ) πιστοποιητικό Πρώτης Βοήθειας και Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας. Τα β, γ, δ πρέπει να έχουν εκδοθεί από Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ναυαγοσωστικής (ΕΕΟΝ) ή Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό Πρώτης Βοήθειας (ΕΕΟΠΒ) της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. (3) Άδεια λειτουργίας Σχολής Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000 που έχει αποκτηθεί και βρίσκεται σε ισχύ έως και την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας υπουργικής απόφασης, Δίπλωμα Εκπαιδευτή ή Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών Θάλασσας ή Πρώτης Βοήθειας από ΕΕΟΝ ή ΕΕΟΠΒ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και επιβεβαιωμένη εργασιακή εμπειρία ως ναυαγοσώστης ή μέλος ναυαγοσωστικών ομάδων σε αθλητικές διοργανώσεις νερού και σωστικές επιχειρήσεις.
2. Δικαιολογητικά σπουδών για τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών Θάλασσας (ΕΕ-ΝΘ): Η πρόσληψη και αξιοποίηση φυσικών προσώπων ως Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών είναι προαιρετική για τη λήψη βεβαίωσης λειτουργίας σχολής εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας. Η σχολή που δεν δύνανται ή δεν επιθυμεί να πιστοποιεί εκπαιδευτές, δεν απαιτείται να προσκομίσει τίτλους σπουδών Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών. Ως ΕΕ-ΝΘ της σχολής ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Κάτοχος Διπλώματος ΕΕ-ΝΘ από ΕΕΟΝ της αλλοδαπής.
3.Δικαιολογητικά σπουδών για τους Εκπαιδευτές:
a. Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών Θάλασσας (Ε-ΝΘ) για την εκπαίδευση Ναυαγοσωστών Θάλασσας. Ως Ε-ΝΘ ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» και επιπλέον πιστοποιητικά Πρώτης Βοήθειας (ΠΒ) και το δίπλωμα ΝΘ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής σε ισχύ. (3) Κάτοχος διπλώματος σε ισχύ «Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών Θάλασσας» για την εκπαίδευση ναυαγοσωστών θάλασσας από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.
b. Εκπαιδευτής Διασωστών Νερού (Ε-ΔΝ). Ως Ε-ΔΝ ορίζεται κάθε πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» και τα πιστοποιητικά ΠΒ και ΔΝ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. (3) Κάτοχος διπλώματος Ε-ΔΝ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Το «Άρθρο 2: Προϋποθέσεις ίδρυσης σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης» του ΠΔ 31/2018, παρουσιάζει ελλείψεις που δεν επιτρέπουν στην διεξαγωγή ποιοτικού μαθήματος. Αν δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και επαρκής κατάλληλος εξοπλισμός, η εκπαίδευση είναι προσχηματική και όχι ουσιαστική. Πρέπει να συμπεριλάβει τις παρακάτω αλλαγές:
1.Να αναφέρονται παντού στο παρόν και σε όλο το Π.Δ. οι σχολές ως εξής: «Σχολή Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας»
2.Να προστεθούν τα παρακάτω:
a. Πιστοποιητικό έγκρισης λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας στην οποία θα περιγράφονται οι διατιθέμενοι χώροι.
b. Κατάσταση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην οποία θα αναγράφονται τα τυπικά προσόντα αυτού, και θα επισυνάπτονται αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα.
c.Μια (1) φωτογραφία του αιτούντος – ιδιοκτήτη της σχολής.
d. Πιστοποιητικό έγκρισης λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας στην οποία θα περιγράφονται οι διατιθέμενοι χώροι.
e. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 του αιτούντος, για τον ακριβή τόπο πρακτικής εξάσκησης-εκπαίδευσης, όπως αίθουσα, ακτή, ακτή, πισίνα.
f. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 του αιτούντος, ότι η διδακτέα ύλη της ναυαγοσωστικής σχολής θα εναρμονίζεται με την εθνική πολιτική εκπαίδευσης και θα βασίζεται σε κοινό εκπαιδευτικό σύγγραμμα που θα διανέμεται δωρεάν σε κάθε υποψήφιο.
g. Βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα απαραίτητα μέτρα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής.
h. Βεβαίωση τίτλου ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο έγγραφο που έχει νόμιμα δικαιώματα επαγγελματικής στέγης.
3.Να αντικατασταθεί η φράση ως εξής: Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις ιατρών ειδικότητας ψυχιάτρου, δερματολόγου, παθολόγου και καρδιολόγου, ιδιωτών ή από δημόσια νοσοκομεία, για τον Διευθυντή, τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών και τους Εκπαιδευτές από τα/τις οποία/ες να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι ψυχικά υγιείς, δεν πάσχουν από μεταδοτική ασθένεια και είναι ικανοί από ιατρικής άποψης να ασκήσουν το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Όταν το πιστοποιητικό υγείας/ ιατρική βεβαίωση χορηγείται από δημόσιο νοσοκομείο, τότε υποβάλλεται είτε το πρωτότυπο είτε απλό ευκρινές φωτοαντίγραφο εκ του πρωτοτύπου. Όταν το πιστοποιητικό υγείας/ ιατρική βεβαίωση χορηγείται από ιδιώτη γιατρό, τότε υποβάλλεται είτε το πρωτότυπο είτε απλό ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο που έχει επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ανανεώνεται την ίδια περίοδο με την ανανέωση της ισχύος του τίτλου σπουδών τους.
4.Να προστεθεί η ενότητα: Απαραίτητες υλικοτεχνικές δομές:
a. Ιδιόκτητες ή μισθωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις κυρίας χρήσεως, που αποτελούνται κατά ελάχιστο από μία αίθουσα διδασκαλίας με εμβαδόν ανάλογο του μεγίστου αριθμού των εκπαιδευόμενων μαθητών με συντελεστή επιφάνειας τουλάχιστον δυόμισι (2,5) τ.μ. για κάθε εκπαιδευόμενο, ένα γραφείο διεύθυνσης και ανάλογους βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής.
b.Ο εξής ελάχιστος υλικοτεχνικός εξοπλισμός: (1) ένα πλήρες σύστημα προβολής διαφανειών (power point) και ηλεκτρονικό υπολογιστή, (2) ένα βίντεο-προβολέα, (3) ένα πίνακα γραφής, (4) έξι εκπαιδευτικοί επίδεσμοι μέτριου μεγέθους, (5) έξι εκπαιδευτικοί ελαστικοί επίδεσμοι, (6) έξι τριγωνικοί επίδεσμοι, (7) έξι νάρθηκες χειρός, (8) έξι νάρθηκες δακτύλων, (9) ένα πακέτο γάζες, (10) ένα πακέτο γάντια μιας χρήσης, (11) έξι ναυαγοσωστικά σωσίβια τύπου «σωστικού σωλήνα» (rescue tube), (12) έξι σφυρίχτρες χωρίς στραγάλι (τύπου «Fox 40 Classic» ή όμοια), (13) τέσσερεις μάσκες τσέπης (pocket mask), (14) τέσσερεις ασκούς ανάνηψης χειρός (bag valve mask), (15) τέσσερεις σωστικούς σάκους (throw bag), (16) τέσσερα κυκλικά σωσίβια, (17) τέσσερα ανδρείκελα ενηλίκων πρακτικής εξάσκησης ΚΑΡΠΑ, (18) τέσσερα ανδρείκελα παιδιών πρακτικής εξάσκησης ΚΑΡΠΑ, (19) τέσσερα ανδρείκελα βρεφών πρακτικής εξάσκησης ΚΑΡΠΑ, (20) ένας εκπαιδευτικός αυτόματος εξωτερικός απινιδιστής, (21) ένα φορείο για ακινητοποίηση τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης με το συνοδευτικό εξοπλισμό (σταθεροποιητής κεφαλής, λουριά), (22) δύο αυχενικά κολάρα πολλαπλών μεγεθών, (23) μία σωστική σανίδα (rescue board), (24) μία φιάλη οξυγόνου, (25) Μηχανοκίνητο σκάφος ολικού μήκους τουλάχιστον δύο (02) μέτρων, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, (25) σύστημα εκπαίδευσης/εξέτασης ανάνηψης QCPR.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Το «Άρθρο 1: Ορισμοί» του Π.Δ. 31/2018, έχει τραγικά κενά. Έχει αλλάξει ελάχιστα από το ΠΔ 23/2000. Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας έχει λάβει κατατεθειμένες προτάσεις που αποτελούν προϊόν 12-ετούς νομοπαρασκευαστικής εργασίας και μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με θέμα την ναυαγοσωστική νομοθεσία στην Ελλάδα και ουδέποτε τις χρησιμοποίησε. Αναλγησία και ζωντανό παράδειγμα «brain drain» στο χώρο της πρόληψης, διάσωσης, φροντίδας. Προτείνω τα παρακάτω:
1. Λουτρική εγκατάσταση: α) Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού ή της παραλίας ή ζώνης λιμένα, στον οποίο εισέρχονται άτομα, με την καταβολή εισιτηρίου (αντιτίμου), για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή ή άλλες υπηρεσίες (ιαματικές, ψυχαγωγικές, αναψυχής, ιατρικής αποκατάστασης, καλλιέργειας αναγνωρισμένων ή μη αθλημάτων κτλ). (β) Ως λουτρική εγκατάσταση θάλασσας νοείται και ο χώρος των ανωτέρω ο οποίος παραχωρείται ή εκμισθώνεται από το Δημόσιο σε διάφορους φορείς ή επιχειρήσεις (οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις, ιδιωτικές εταιρίες, νομικά πρόσωπα κ.λπ.) για χρήση εκμισθούμενων υδάτινων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση καθισμάτων ή ανακλίντρων ή μέσων προφύλαξης από τον ήλιο, των λουομένων ανεξάρτητα αν τα άτομα που εισέρχονται για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού περιοχή καταβάλλουν ή όχι εισιτήριο (πχ καφετέριες, μπαρ κτλ). Την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών στις λουτρικές εγκαταστάσεις θάλασσας έχουν οι φορείς με την σχετική άδεια εκμετάλλευσης αυτών που εισπράττουν χρηματικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους χρήστες αυτών. γ) Δεν θεωρείται λουτρική εγκατάσταση ο χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή ζώνης λιμένα, για τον οποίο (χώρο) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης, αλλά δεν είναι πολυσύχναστος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος.
2. Σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας: Η σχολή που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος και είναι εφοδιασμένη με βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων από Λιμενική Αρχή, η οποία παρέχει εκπαίδευση (θεωρητική-πρακτική) σε όσους επιθυμούν να λάβουν δίπλωμα ναυαγοσώστη θάλασσας, καθώς και ναυαγοσωστική κάλυψη των υπόχρεων προς τούτο.
3. Υπουργείο: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
4. Αρχηγείο: Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
5. Δ.Ο.Υ.: Η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
6. Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν.: Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού.
7. Ε.Κ.Ε.: Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης.
8. Υ.Μ.Σ.: Υπηρεσία Μιας Στάσης.
9. A.M.P.L.E. ερωτήσεις: Ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί ο ναυαγοσώστης/πρώτος βοηθός για την παροχή πρώτης βοήθειας στον κινδυνεύοντα, ρωτώντας τον ίδιο ή άτομα που μπορεί να γνωρίζουν την κατάστασή του: «έχεις καμία αλλεργία;» (Allergy), «παίρνεις κάποιο φάρμακο;» (Medication), «έχεις προηγούμενο ιατρικό ιστορικό;» (Previous medical history), «πότε είχες το τελευταίο σου γεύμα;» (Last meal), «τι σε οδήγησε στον τραυματισμό ή την ασθένεια;» (Events leading to injury or illness).
10.E.R.C.: European Resuscitation Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης).
11.I.L.Co.R.: International Liaison Committee on Resuscitation (Διεθνής Σύνδεσμος Επιτροπών Αναζωογόνησης).
12.E.F.R.: Emergency First Response (Οργανισμός Επείγουσας Αρχικής Ανταπόκρισης).
13.Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.: Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.
14.Δ.Ο.Δ.: Διεθνής Ομοσπονδία Διάσωσης (International Life Saving Federation). Ο παγκόσμιος οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την διάσωση σε εθελοντική, επαγγελματική και αθλητική μορφή.
15. ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.: Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής.
16.Ε.Ε.-Ε.Ζ.Ε.Σ.-Ε: Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών πλην Ελβετίας.
17.Ε.Ε.Κ.Α.Α.: Ελληνική Εταιρεία Καρδιο-Αναπνευστικής Αναζωογόνησης.
18. ΚΑΡ.Π.Α.: Καρδιοπνευμονική Ανάνηψη.
19. Ε.Σ.Δ.Υ.: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
20. Κ.Φ.Α.: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
21. Σ.Ε.Φ.Α.Α.: Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (πρώην Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού).
22. Υ.Α.Β.: Υπηρεσία Άμεσης Βοήθειας (αστυνομία, ασθενοφόρο, πυροσβεστική).
23. Υ.Υ.: Υπουργείο Υγείας.
24. Υ.Α.Ε.Λ.Ε.: Υπηρεσία Αδειοδότησης και Ελέγχου Λουτρικών Εγκαταστάσεων. ΥΑΕΛΕ για την ακτή είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω της οικείας Λιμενικής Αρχής.
25. Δ.Κ.Λ.: Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας.
26. Σ.Ε.Δ.: Σχέδιο Επείγουσας Δράσης.
27. ΣΩΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ: Το ναυαγοσωστικό σωσίβιο (rescue tube).
28. ΔΙΠΛΩΜΑ: Το απαραίτητο τυπικό προσόν που εξασφαλίζει εργασία.
29. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Το τυπικό προσόν που εξασφαλίζει γνώση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά όχι εργασία.
30. ΠΡΩΤΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: Πρώτος Βοηθός (First Aider) είναι ο κάτοχος ομώνυμου πιστοποιητικού σε ισχύ που έχει εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτης βοήθειας σε επείγουσες καταστάσεις που απειλούν την υγεία ή την ζωή του κινδυνεύοντος ατόμου.
31. ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ: Ο όρος Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Basic Life Support) αναφέρεται στη διατήρηση του αεραγωγού και την υποστήριξη της αναπνοής και της κυκλοφορίας χωρίς τη χρησιμοποίηση άλλου εξοπλισμού, εκτός από μια απλή συσκευή αεραγωγού ή ένα προστατευτικό κάλυμμα.
32. ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΝΕΡΟΥ: Ο κάτοχος ομώνυμου πιστοποιητικού σε ισχύ που έχει αποκτήσει γνώσεις για την σωτηρία ανθρώπων στο νερό χωρίς την χρήση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού.
33. ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: Ναυαγοσώστης Θάλασσας (Beach Lifeguard ή Surf Lifeguard), είναι ο κάτοχος ομώνυμου διπλώματος σε ισχύ ή ισότιμου τίτλου όπως ορίζεται στην σχετική παράγραφο, που εργάζεται σε παράκτια λουτρική εγκατάσταση με έμμισθη σύμβαση έργου, και καθήκον την προστασία της Δημόσιας Υγείας με την παροχή πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας σε όσους εισέρχονται στον λουτρικό χώρο της πισίνας.
34. ΑΡΧΗΓΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ: Αρχηγός Ναυαγοσωστών (Head Lifeguard ή Lifeguard Leader ή Chief Lifeguard), είναι ο κάτοχος ομώνυμου διπλώματος σε ισχύ, από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής, που εργάζεται σε λουτρική εγκατάσταση με έμμισθη σύμβαση έργου, και καθήκον την προστασία της Δημόσιας Υγείας με τoν συντονισμό της ναυαγοσωστικής ομάδας που εργάζεται προληπτικά και κατασταλτικά. Ο κάτοχός του, οφείλει να είναι επίσης κάτοχος διπλώματος ναυαγοσώστη θάλασσας σε ισχύ.
35. ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ: Ο κάτοχος ομώνυμου πιστοποιητικού (Emergency Responder ή Automatic External Defibrillator Operator ή Automatic External Defibrillation) σε ισχύ και μπορεί να χειρίζεται τον αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή.
36. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ: Ο κάτοχος του διπλώματος «Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών Θάλασσας» όπως αυτά προβλέπονται στο παρόν, που έχει ως έργο του την εκπαίδευση/πιστοποίηση υποψηφίων ναυαγοσωστών θάλασσας και αρχηγού ναυαγοσωστών.
37. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ: Ο κάτοχος του διπλώματος «Εκπαιδευτής Διάσωσης Νερού» σε ισχύ ή άλλων τίτλων σπουδών όπως αυτά προβλέπονται στο παρόν, που έχει ως έργο του την εκπαίδευση υποψηφίων διασωστών νερού για οποιοδήποτε λουτρικό περιβάλλον.
38. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ: Ο κάτοχος διπλώματος «Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Θάλασσας», σε ισχύ ή άλλων τίτλων σπουδών όπως αυτά προβλέπονται στον παρόν Π.Δ., που έχει ως έργο του την εκπαίδευση των υποψηφίων εκπαιδευτών σε αντίστοιχα αντικείμενα.
39. ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΛΟΥΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Ο κάτοχος ομώνυμου διπλώματος ή διπλώματος Τεχνικού Ασφαλείας σε ισχύ που έχει αποκτήσει γνώσεις για την δημιουργία Γραπτών Διαδικασιών Λειτουργίας που θα περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης κάθε λουτρικού χώρου.
40. ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30/120: Με βάση τον Fenner, o αριθμός 30 του αριθμητή, υποδηλώνει πως ο ναυαγοσώστης είναι σε θέση να σαρώνει οπτικά τον χώρο ευθύνης του σε 30 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός 120 του παρονομαστή υποδηλώνει πως ο ναυαγοσώστης είναι σε θέση να φτάνει στο μακρύτερο πιθανό σημείο όπου μπορεί να συμβεί ατύχημα και να εκτελέσει διάσωση μέσα σε 120 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός των ναυαγοσωστών και η τοποθέτησή τους σε λίμνες καθορίζονται, μεταξύ άλλων, και από την εφαρμογή του Κανόνα Προστασίας 30/120.
41. ΠΝΙΓΜΟΣ: Με βάση τα αποτελέσματα του World Drowning Congress 2002, πνιγμός ονομάζεται η διαδικασία εμφάνισης αναπνευστικής διαταραχής εξαιτίας βύθισης ή εμβάπτισης σε υγρό. Το αποτέλεσμα του πνιγμού μπορεί να είναι θάνατος, επιβίωση η τραυματισμός.
42. ΜΟΝΤΕΛΟ 4W ΤΟΥ ΠΝΙΓΜΟΥ: Με βάση τον Avramidis, οι παράγοντες που καθορίζουν την έκβαση ενός πνιγμού περιλαμβάνονται στο μοντέλο 4W του πνιγμού. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο διασώστης (W1: who), το θύμα (W2: who), οι συνθήκες (W3: what circumstances) και η τοποθεσία του πνιγμού (W4: where). Ο σημαντικότερος παράγοντας για την έκβαση του πνιγμού είναι ο διασώστης (επαγγελματίας ναυαγοσώστης, μέλος σωστικού συνεργείου ή ερασιτέχνης «διασώστης») και το πιο σημαντικό ζεύγος παραγόντων είναι το ποιος (διασώστης) σώζει ποιον (θύμα).
43. Η 5-ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΑΡΩΜΑΤΟΣ: Με βάση τον Griffiths, o ναυαγοσώστης στην βάρδιά του, αλλάζει κάθε 5 λεπτά στάση, θέση, τρόπο οπτικού σαρώματος του νερού και το εικονικό νοητό σενάριο βάση του οποίου σώζει λουομένους των οποίων η ασφάλεια δυνητικά μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
44. ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ (Instinctive Drowning Response): Με βάση τον Pia, τα χαρακτηριστικά της αγωνιώδους πάλης του θύματος να σταθεί στην επιφάνεια στο νερό είναι ότι δεν φωνάζει «βοήθεια», τεντώνει το κεφάλι του προς τα πίσω, εμβαπτίζεται στο νερό, διατηρεί τα χέρια του μπροστά από το σώμα σαν να προσπαθεί να αναρριχηθεί σε μια νοερή σκάλα ή στο πλάι και δεν μπορεί να κρατηθεί από οποιοδήποτε βοήθημα επίπλευσης του προσφερθεί χωρίς βοήθεια.
45. Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ R.I.D. ΤΟΥ ΠΝΙΓΜΟΥ: Με βάση τον Pia, o πνιγμός οφείλεται στην αδυναμία του ναυαγοσώστη να αναγνωρίσει την ενστικτώδη αντίδραση πνιγμού του θύματος (recognition), στην απασχόληση του με δραστηριότητες ξένες προς το επάγγελμά του (intrusion) και στην διάσπαση της προσοχής του (distraction).
46. ΠΛΑΙΣΙΟ C-ΖΩΝΩΝ: Mε βάση τον Connolly, o πνιγμός διέρχεται από 7 ζώνες: C0: comfort (ζώνη άνεσης στην οποία το άτομο δε νιώθει απειλή βρισκόμενο κοντά/μέσα στο νερό), C1-concern (ζώνη ανησυχίας στην οποία τα αισθήματα του ατόμου αρχίζουν να αλλάζουν από μια πτώση πχ σε βαθύ νερό), C2-crisis (ζώνη κρίσης στην οποία το άτομο νιώθει ότι η ζωή του απειλείται), C3-critical (καθοριστική ζώνη στην οποία το άτομο, που κοντεύει να χάσει στην ικανότητα αυτοδιάσωσης ή την ικανότητα διευκόλυνσης του διασώστη ώστε να τον βοηθήσει, μπορεί να πανικοβληθεί με αποτέλεσμα η επιβίωσή του να πρέπει να γίνει χρονικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), C4-cardio-pulmonary resuscitation (ζώνη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στην οποία το άτομο δεν εμφανίζει αναπνοή ή/και καρδιακή λειτουργία και χρήζει επείγουσας υποστήριξης ζωής), C5-coma (ζώνη κωματώδους κατάστασης), C6-conclusion (ζώνη εξόδου από το πλαίσιο των ζωνών με θανατηφόρο ή μη τρόπο). Η επέμβαση του ναυαγοσώστη πρέπει να γίνεται κατά το δυνατόν σε πρώιμη ζώνη μέσω πρόληψης, διάσωσης ή φροντίδας.
47. ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΤΥΡΙΟΥ: Κατά τους Orlandella and Reason, υπάρχουν πολλαπλά στρώματα άμυνας απέναντι σε ένα ατύχημα στο νερό (πχ περίφραξη του λουτρικού χώρου, συναγερμός, ατομική συσκευή επίπλευσης, επίβλεψη από ναυαγοσώστη, τοπικοί κανόνες και νομοθεσία), όπως ακριβώς και οι φέτες ενός τυριού. Σύμφωνα με το μοντέλο, η τρύπα του τυριού σε κάθε στρώμα άμυνας, αναπαριστά την αποτυχία του να αποτρέψει το ατύχημα. Αν όλα αυτά τα στρώματα άμυνας αποτύχουν, (δηλαδή αν όλες οι τρύπες σε όλες τις φέτες του τυριού ευθυγραμμιστούν), τότε το αποτέλεσμα του ατυχήματος είναι θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός. Η αξία του μοντέλου είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ναυαγοσωστών και κατά τη διάρκεια αξιολόγησης ενός λουτρικού χώρου θάλασσας από τους Εκτιμητές Κινδύνου.
48. ΤΟ HADDON MATRIX: Το πλαίσιο πρόληψης πνιγμών βασισμένο στο Καλούπι του Χάντον (Haddon Matrix) προτίθεται ως εργαλείο που δυνητικά θα βοηθήσει τις προληπτικές επεμβάσεις των επαγγελματιών ναυαγοσωστών. Επειδή ο ρόλος του ναυαγοσώστη είναι κυρίως προληπτικός και επειδή η επιτυχημένη πρόβλεψη μπορεί να μειώσει την ανάγκη για διάσωση και μετέπειτα φροντίδα, το προτεινόμενο πλαίσιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ατυχημάτων και διάδοση της ασφάλειας (πριν το συμβάν). Οι εκπαιδευτές μπορούν να δώσουν έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με το συμβάν ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να προετοιμάσει τους επαγγελματίες και τον γενικό πληθυσμό να χειριστούν μια επείγουσα κατάσταση. Τέλος, τα θέματα που λαμβάνουν χώρα μετά την επείγουσα κατάσταση, μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία ανατροφοδότησης για όλες τις μεταβλητές που συνθέτουν το περιστατικό πνιγμού.
49. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ (ΕΕΟΝ): Οι ΕΕΟΝ διακρίνονται σε εγχώριους και αλλοδαπούς. Αλλοδαποί ΕΕΟΝ ορίζονται οι: (α) Διεθνής Ομοσπονδία Διάσωσης (ΔΟΔ), (β) κάθε οργανισμός-μέλος της ΔΟΔ με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη, (γ) αναγνωρισμένη σχολή ναυαγοσωστικής αλλοδαπής χώρας-μέλους της ΕΕ-ΕΖΕΣ-ΕE ή κρατικά αναγνωρισμένου οργανισμού χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν στο πρόγραμμά της καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη του συγκεκριμένου διπλώματος / πιστοποιητικού και με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη. Εγχώριος ΕΕΟΝ, ορίζεται η σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος αν στο πρόγραμμά της καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη που προβλέπεται στα διάφορα πιστοποιητικά/διπλώματα της παρούσας και με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη.
50. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕΕΟΠΒ): Οι ΕΕΟΠΒ διακρίνονται σε εγχώριους και αλλοδαπούς. Αλλοδαποί ΕΕΟΠΒ ορίζονται οι: (α) ILCoR, (β) ERC, (γ) οργανισμός-μέλος τους με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη, (δ) αναγνωρισμένος οργανισμός με κατευθυντήριες γραμμές που εναρμονίζονται με αυτές των ανωτέρω οργανισμών, αν στο πρόγραμμά του καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη που προβλέπεται στις διάφορες ειδικότητες της παρούσας, με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη (πχ EFR). Εγχώριοι ΕΕΟΠΒ, ορίζονται οι: (α) αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός φορέας της Ελλάδας με κατευθυντήριες γραμμές που εναρμονίζεται με αυτές των ILCoR και ERC (πχ Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Εταιρεία Καρδιο-αναπνευστικής Αναζωογόνησης κτλ), αν στο πρόγραμμά του καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη που προβλέπεται στις διάφορες ειδικότητες της παρούσας με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ 15
Αφού πρωτίστως ως υπερκείμενη αρχή της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας ,ευχαριστήσουμε τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού για την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης των αγώνων μας, όπως αυτό συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα προέκυπτε από την λανθασμένη διατύπωση του ΠΔ 31/18 (ΦΕΚ Α 61/4-4-18) σας προωθούμε παρακάτω επαναδιατυπωμένο σε πιο λεπτομερή και ξεκάθαρη μορφή το οικείο άρθρο του προς διαβούλευση νομοσχεδίου.
Ταυτόχρονα και ως σύντομη και αναγκαία αιτιολογική έκθεση αυτού, σας επαναδιατυπώνουμε τις εξής, απόλυτα εύλογες και δικαιολογημένες θέσεις μας, τις οποίες και στηρίζει το σύνολο της ελληνικής ιστιοπλοϊκής οικογένειας (ομόφωνη απόφαση από 115 σωματεία στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, αθλητές και προπονητές).
Το άθλημά μας το οποίο διεξάγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στις απανταχού (ελληνικές και όχι μόνον) θάλασσες έχοντας φέρει δεκάδες ολυμπιακά, παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια και διακρίσεις και έχοντας κάνει γενιές Ελλήνων υπερήφανες δεν είχε ποτέ οιοδήποτε ατύχημα παρά τις χιλιάδες ωρών ανεξάντλητων προπονήσεων και αγώνων για τους πρωταγωνιστές, αθλητές και προπονητές του.
Ο βασικός λόγος έγκειται στο ότι πρωτίστως οι προπονητές ιστιοπλοΐας είναι ήδη καταρτισμένοι σε θέματα ναυαγοσωστικής , αφού τυγχάνουν ακαδημαϊκά εκπαιδευμένοι και στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ως βασικό και αναγκαίο μάθημα στις οικείες προπονητικές σχολές.
Ο λόγος είναι απλούστατος : Η ναυαγοσωστική στην ιστιοπλοΐα πρέπει να ασκείται από καταρτισμένους στο άθλημα, καθόσον, σε διαφορετική περίπτωση το παραμικρό λάθος (πχ μία λανθασμένη προσέγγιση πλευράς ναυαγοσώστη σε ιστιοπλοϊκό σκάφος) μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για τους επιβαίνοντες, όσο και για τους διασώστες τους.
Περαιτέρω οι τυχόν αναγκαίες ναυαγοσωστικές επεμβάσεις στο άθλημα της ιστιοπλοΐας απέχουν (μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά) <> από την ακτίνα δράσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης άλλων τινών ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αφού για την μεν πλειοψηφία των ιστιοπλοϊκών αγώνων μιλάμε για δραστηριότητα σε απόσταση μέχρι και ενός μιλίου από την ακτή,
ειδικότερα δε για την ανοιχτή θάλασσα ομιλούμε για αποστάσεις και εγγύτητες της τάξεως των 50 ναυτικών μιλίων από ακτές ή της τάξεως των δέκα ναυτικών μιλίων από σκάφος σε σκάφος!
Τέλος αναφορικά με τις επικρατούσες στο άθλημά μας συνθήκες (μίνιμουμ 4-7 μποφόρ άνεμοι) σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις μεγέθους και ιπποδυνάμεως των ναυαγοσωστικών σκαφών (μήκος 3,30 και 6ΗΡ) καθιστούν όχι απλά, άνευ αντικειμένου την ναυαγοσωστική παρέμβαση, αλλά κυριολεκτικά ανέφικτη και λίαν επικίνδυνη για τη ζωή και ασφάλεια, πρωτίστως των ιδίων των ναυαγοσωστών!
Αντ΄ αυτών το σύνολο , όλων ανεξαιρέτως των τύπων σκαφών, αγώνων και αντιστοίχως ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων είναι εκ των <> υποχρεωμένα να τηρούν απαρέκκλιτα τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, τόσο της Παγκόσμιας Ιστ. Ομοσπονδίας (World Sailing) όσο και της ΕΙΟ, αλλά και να συμμορφώνονται στις εκάστοτε διατάξεις <>, επικοινωνίας, ασφαλείας κλπ, όπως αυτές προκύτουν από τους Κανονισμούς, αλλά και την κειμένη νομοθεσία.
Με βάση την ανωτέρω θεμελιώδη επιχειρηματολογία προκύπτει ως ανάγλυφα και αυτοδίκαια αναγκαία η ΕΞΑΙΡΕΣΗ της υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής καλύψεως για τη διεξαγωγή των πάσης φύσεως ιστιοπλοϊκών και εν γένει ναυταθλητικών αγώνων, προς τούτο δε προτείνουμε την ακόμα πιο ρητή και ξεκάθαρη διατύπωση της οικείας διατάξεως του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του φορέα σας, ως κατωτέρω:
<>.
Με την επερχόμενη τροποποίηση παρέχεται η ευκαιρία να αποκατασταθούν κάποιες σημαντικές ελλείψεις στο ΠΔ 31/2018.
Σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση
Χανιά.
http://www.lifedive.gr
Ως Σχολή Ναυαγοσωστικής από το 2001 και επειδή δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στην σωστή και αποτελεσματική εκπαίδευση των υποψηφίων Ναυαγοσωστών θα θέλαμε να προβούμε σε κάποια σχόλια .
Επί σειρά ετών περιμέναμε το νέο ΠΔ να δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή του προηγούμενου ΠΔ 23/2000. Με λύπη μας όμως διαπιστώσαμε ότι πολλά θέματα έμειναν άλυτα…
Δεν θα μπούμε στην διαδικασία ανάλυσης όλου του ΠΔ απλά θα αναφέρουμε κάποια από αυτά:
1. Πουθενά δεν αναφέρεται ένα πλήρες και αναλυτικό θεματολόγιο εκπαίδευσης το οποίο θα αποτελέσει την βάση για την εκπαίδευση των υποψήφιων Ναυαγοσωστών. Έτσι αφήνετε στην κάθε σχολή να αυτοσχεδιάσει και να εμβαθύνει στην εκπαίδευση κατά το δοκούν… Αναφέρεται για παράδειγμα η ύπαρξη απινιδωτή αλλά πουθενά δεν αναφέρεται η εκπαίδευση στην χρήση αυτού.
2. Πουθενά δεν διασφαλίζετε ότι οι εκπαιδευτές ( απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ) πέρα αυτών με ειδικότητα την Ναυαγοσωστική, οτι θα έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία για να είναι ικανοί να εκπαιδεύσουν τους υποψήφιους Ναυαγοσώστες.
3. Η κάλυψη των παραλιών με Ναυαγοσώστες θα πρέπει να είναι για όλους τους μήνες και ώρες , κατά τους οποίους ο εκάστοτε Διαχειριστής θα ‘’εκμεταλλεύεται’’ την παραλία, μόνο και μόνο τότε θα μπορούμε να λέμε ότι ουσιαστικά καλύπτεται η τουριστική σεζόν ορθά και με την δέουσα ευαισθησία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
4. Διατηρείτε το όριο των 45 ετών για τον επαγγελματία Ναυαγοσώστη ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί με τις απαραίτητες βεβαίως εξετάσεις.
Θα πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι άλλο πράγμα είναι η Εκπαίδευση και άλλο οι Εργολαβίες.
Εμείς συνειδητά απέχουμε από τις εργολαβίες και δίνουμε αποκλειστική βάση στην αποτελεσματική εκπαίδευση των Ναυαγοσωστών έχοντας δημιουργήσει ένα θεματολόγιο 150 ωρών προκειμένου να δώσουμε τα καλύτερα δυνατά εφόδια στον μελλοντικό Ναυαγοσώστη.
Ευχόμαστε το Υπουργείο με αφορμή την επικείμενη τροποποίηση να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να διορθώσει τα κενά του ΠΔ 31/2018…
Είμαστε αντίθετοι με την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης των ιστιοπλοϊκών αγώνων, διότι το άρθρο 8 του νόμου 31/2018 δημιουργεί απαιτήσεις που ούτε η λογική αλλά ούτε και η νομοθεσία μπορούν επ’ ουδενί να ικανοποιήσουν.
Συγκεκριμένα, η κάλυψη διάσωσης και ασφάλειας στη θάλασσα για πάνω από 200 μέτρα από τον αιγιαλό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από ναυαγοσώστη ο οποίος θα επιβαίνει σε σκάφος με τις προδιαγραφές που ο νόμος αναφέρει (π.χ. σκάφος 3,30 μέτρα με εξωλέμβια 6 hp) και ο οποίος μάλιστα δεν έχει εμπειρία από ιστιοπλοϊκούς αγώνες, αφού οι υπάρχοντες ναυαγοσώστες δεν έχουν τύχει αντίστοιχης εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν σε αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται πέραν των 200 μέτρων, τόσο Ολυμπιακού Τριγώνου αλλά και Ανοικτής Θάλασσας, να προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Στον αντίποδα υπάρχουν εθνικοί αλλά και διεθνείς κανονισμοί τέλεσης ιστιοπλοϊκών αγώνων που ισχύουν και αποτελούν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής και αφορούν στην παρουσία ειδικών εκπαιδευμένων προπονητών οι οποίοι με τα σωστικά-φουσκωτά που διαθέτουν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αγωνιζομένων. Επίσης, το έργο της συνδρομής και διάσωσης σκαφών και επιβαινόντων σε αυτά στη θάλασσα για πάνω από 200 μέτρα από την ακτή αφορά το λιμενικό σώμα, το οποίο διενεργεί ελέγχους στα σωστικά και στα μέσα στο κάθε πλεούμενο και εκδίδει και την άδεια πλου βασισμένο σε παγκοσμίως ισχύουσες διατάξεις γύρω από τα σωστικά μέσα και την πλευστότητα του κάθε σκάφους. Δεν μας είναι κατανοητό τι θα προσθέσει στην ασφάλεια του σκάφους ή των αγωνιζομένων η παρουσία ενός ναυαγοσώστη σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν καθορίζεται, σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα που τα σκάφη μπορεί να απέχουν αρκετά μίλια μεταξύ τους.
Δεν είναι εποχές να δημιουργούμε προσχώματα διαδικαστικά, τα οποία το μόνο που θα προσφέρουν θα είναι η αύξηση του κόστους διεξαγωγής των αγώνων σε ένα άθλημα το οποίο αποτελεί τον πόλο έλξης του τουριστικού αθλητισμού στη χώρα μας, με δυνατότητα προσέλκυσης ξένων (όπως είναι οι αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης-ρεγκάτες), εφόσον στην πράξη είναι κατανοητό ότι η παρουσία του ναυαγοσώστη σε έναν αγώνα Ανοικτής Θαλάσσης δεν προσφέρει κάτι επί της ουσίας στο επίπεδο της ασφάλειας των αγωνιζομένων.
Αντίθετα είμαστε ανοικτοί σε διαβούλευση ώστε να βελτιώσουμε τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των αγώνων και να ανεβάσουμε τα στάνταρ ασφάλειας διεξαγωγής των αγώνων μέσα από πραγματικά χρηστικές προτάσεις.
Η αντικατάσταση του άρθρου 8 με τη διατύπωση ως έχει, παρότι φαίνεται ότι εξαιρεί τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, δημιουργεί σύγχυση και πρέπει να αλλάξει η διατύπωση.
Από το Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών
Το περιεχόμενο του ΠΔ 31/2018, αποτελεί τεράστια ΝΤΡΟΠΗ για την χώρα μας ως προς τις προϋποθέσεις της εκπαίδευσης και της παροχής ναυαγοσωστικής φύλαξης. Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 15 του παρόντος Ν/Σ, είναι στάχτη στα μάτια. Αποδεικνύουν την αναλγησία όσων τΙς εισηγήθηκαν, παρά τις επιστολές που έχουν σταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας. Μια νομοθεσία με τεράστια κενά, αποτελεί την αιτία να χάνουν το δικαίωμα της εργασίας εκατοντάδες επαγγελματίες, να εργάζονται υπό δυσμενείς συνθήκες χιλιάδες άλλοι, και να στερούνται το αγαθό της ασφάλειας κάθε χρόνο εκατομμύρια Έλληνες και ξένοι λουόμενοι. Παρακάτω παραθέτω συγκεκριμένες προτάσεις, που αποτελούν τον καρπό 12-ετούς νομοπαρασκευής. Έχουν σταλεί ξανά στην Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας που απλά τις αγνόησε. Σε ξεχωριστά άρθρα μου, θα εστιάσω σε άλλα τεράστια κενά με την ελπίδα ότι κάποιος επιτέλους θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα ουσιαστικά και όχι προσχηματικά.
1. Η πρόληψη τραυματισμών στη θάλασσα που υπηρετεί το υπό θέσπιση Π.Δ. είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που εμπλέκει έμμεσα ή άμεσα σχολές ναυαγοσωστικής, πλήθος επαγγελματικών κλάδων (ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής και ταχυπλόων σκαφών, ιδιοκτήτες λουτρικών χώρων, διευθυντές σχολών και λουτρικών χώρων, ναυαγοσώστες, εκπαιδευτές, επικεφαλείς, πτυχιούχους φυσικής αγωγής και αθλητισμού, θεσμικούς παράγοντες υπουργείων Ναυτιλίας, Υγείας, Παιδείας, Τουρισμού, Εργασίας, και Αθλητισμού, Δήμων) και φυσικά όσους απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους, δηλαδή λουόμενοι για αναψυχή, αθλητισμό και αποκατάσταση στη θάλασσα. Για αυτό προτείνεται να αντικατασταθεί ο όρος «Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης» από τον όρο «Σχολές Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας». Ομοίως να αντικατασταθεί και ο τίτλος του άρθρου ως εξής: «Καθορισμός προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας σχολών εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας – Καθορισμός προϋποθέσεων χορήγησης άδειας ναυαγοσώστη θάλασσας από Λιμενικές Αρχές – Καθορισμός περιπτώσεων υποχρεωτικής πρόσληψης ναυαγοσώστη θάλασσας, σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στο θαλάσσιο χώρο.»
2. Κατάργηση από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του καθηγητή Αγγλικών, δεδομένου ότι όλοι οι Έλληνες διδάσκονται Αγγλικά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αντικατάστασή του με ένα πίνακα Αγγλικής ορολογίας της ναυαγοσωστικής.
3. Μη επαναφορά της καταργημένης διάταξης που επιτρέπει στον Εκπαιδευτή Αυτοδυτών να εργάζεται ως Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής Θάλασσας. Η γνώση που κατέχει ένας εκπαιδευτής αυτοδυτών αποτελεί ένα ελάχιστο μέρος όσων απαιτούνται για την πλήρη διδασκαλία της «ναυαγοσωστικής». Όποιος εισηγηθεί και όποιος επαναφέρει αυτή τη ρύθμιση στο υπό τροποποίηση Π.Δ., φανερώνει άδηλα πλήρη άγνοια των διεθνών πρακτικών και των απαιτήσεων του ναυαγοσωστικού επαγγέλματος, συγχέοντας την επαγγελματική (rescue) ή ερασιτεχνική διάσωση (lifesaving) με την επαγγελματική ναυαγοσωστική (lifeguarding). Η 1η περιλαμβάνει το στοιχείο της πρόληψης, διάσωσης, φροντίδας. Η 2η περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος της διάσωσης (rescue). Ομοίως, οι σχολές αυτοδυτών, από πλευράς γνώσεων, δεν τεκμαίρονται να εκπαιδεύουν ναυαγοσώστες, αν δεν έχουν αδειοδοτηθεί ως σχολές ναυαγοσωστικής.
4. Κατάργηση του Ιατρού ως αρμοδίου για τη διδασκαλία της πρώτης βοήθειας ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να επιτραπεί η πρόσληψη και απασχόληση για τη διδασκαλία πρώτης βοήθειας επιπροσθέτως KAI σε Εκπαιδευτές Πρώτης Βοήθειας πιστοποιημένους από οργανισμούς που τελούν υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (European Resuscitation Council, International Liaison Committee of Resuscitation, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος, Σαμαρείτες Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κτλ).
5. Αντικατάσταση του όρου «Διευθυντής Σπουδών» με τον όρο «Διευθυντής». Έτσι (α) θα απαλλαγεί ο διευθυντής από την υποχρέωση να είναι πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ για να ορίζει το περιεχόμενο σπουδών και συνεπώς θα επιτραπεί στους ιδρυτές σχολών προ του Π.Δ. 23/2000 να εργάζονται ως Διευθυντές των σχολών τους. (β) Ο Διευθυντής θα ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών που θα ορίζεται σε εθνικό επίπεδο από το περιεχόμενο που θα ορίζει το Π.Δ. χωρίς να χρειάζεται να αυτοσχεδιάζει.
6. Ένταξη πτυχιούχων ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) με ανώτερους τίτλους (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και συνάφεια με τη ναυαγοσωστική, στο διευθυντικό/διδακτικό προσωπικό.
7. Πρόβλεψη ορισμού διάταξης ώστε οι ιδρυτές σχολών ναυαγοσωστικής που λειτουργούν από προγενέστερα έτη, να ασκούν χρέη Διευθυντή (με την διοικητική έννοια) βάση ελαχίστων τυπικών προσόντων που θα αποδεικνύουν τη συνάφεια με τον κλάδο.
8.Ενσωμάτωση πλήθους νέων παραρτημάτων προς διευκόλυνση του έργου των σχολών, του προσωπικού τους, των λουτρικών εγκαταστάσεων, της λιμενικής αρχής και της επιτροπής που αξιολογεί τους πιστοποιημένους ναυαγοσώστες.
9. Καθορισμός ενιαίου συγγράμματος σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη τυποποίησης. Έως τώρα η κάθε σχολή διδάσκει ό,τι νομίζει καλύτερο χωρίς ενιαία εθνική γραμμή.
10. Επικαιροποίηση της παρωχημένης και ανεπαρκούς διδακτέας ύλης (λχ ενσωμάτωση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση λουομένων με αναπηρία, του φαινομένου «shallow water blackout», αγχώδους μετατραυματικής διαταραχής, επιθανάτιων εμπειριών κτλ.)
11.Κατάργηση του ναυαγοσωστικού σωσιβίου (rescue can) και καθορισμός αποκλειστικά του σωστικού σωλήνα (rescue tube). Διασαφήνιση ότι η σωστική σανίδα (rescue board) δεν ταυτίζεται με τις μικρές σανίδες που αγοράζουν παιδιά μικρής ηλικίας από καταστήματα παιχνιδιών και super market για να σερφάρουν με το σώμα τους αλλά έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές (μήκος, χερούλια, μέγεθος). Σύσταση ένταξης (τουλάχιστον προαιρετικά) στον εξοπλισμό της λουτρικής εγκατάστασης, σύγχρονων τεχνολογιών (αυτόματο σύστημα υποβρύχιου εντοπισμού θύματος πνιγμού, τηλεκατευθυνόμενων βοηθημάτων διάσωσης) προς εξασφάλιση της ταχύτερης και ασφαλέστερης διεξαγωγής της διάσωσης τόσο για τον ναυαγοσώστη όσο και για το θύμα. Πρόβλεψη χρήσης μηχανοκίνητου σκάφους (ταχυπλόου ή jet ski με πλωτό φορείο).
12.Ενσωμάτωση νέων πιστοποιήσεων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολών προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες (Αρχηγός Ναυαγοσωστών, Διαχείριση Τραυματισμένης Σπονδυλικής Στήλης, Διασώστης Νερού, Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής Θάλασσας, Εκπαιδευτής Διάσωσης Νερού, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Θάλασσας).
13.Καθορισμός διάρκειας, διδακτέας και εξεταστέας ύλης και τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων ώστε να εξασφαλιστεί τυποποίηση από τις σχολές και την επιτροπή εξετάσεων για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
14.Εμπλουτισμός του άρθρου που περιλαμβάνει ορισμούς και αρκτικόλεξα για την σαφήνεια των όρων.
15.Κατάργηση του ορίου ηλικίας του ναυαγοσώστη. Όλοι οι πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες με δίπλωμα σε ισχύ, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα εργασίας. Όποιος δεν έχει την ικανότητα, θα φαίνεται στις εξετάσεις. Η παρούσα διάταξη δηλώνει άγνοια του νομοθέτη και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα: (1) Αφήνει στο περιθώριο ικανούς και άξιους επαγγελματίες ναυαγοσώστες που για να έφτασαν σε αυτή την ηλικία και εξακολουθούν να ασκούν το επάγγελμα, σημαίνει ότι έχουν αγάπη και εμπειρία. (2) Δημιουργεί διακρίσεις και άνιση αντιμετώπιση ενός κλάδου από πλευράς της πολιτείας. (3) Η ίδια η πολιτεία που απαιτεί την φύλαξη των παραλιών με ναυαγοσώστες, έρχεται με αυτή την διάταξη και μειώνει αριθμητικά τον αριθμό των υποψηφίων εργαζομένων, ωθώντας δήμους, εργολάβους και σχολές σε μια μάταιη και ανεπιτυχή αναζήτηση υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι οι σχολές να εκπαιδεύουν διαχρονικά λιγότερους ναυαγοσώστες, αφού το κίνητρο της εργασίας έχει «ημερομηνία λήξεως», οι εργολάβοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, οι δήμοι υποβάλλονται σε πρόστιμο, οι παραλίες μένουν αφύλακτες και οι λουόμενοι μένουν εκτεθειμένοι σε τραυματισμούς.
16.Επέκταση του ωραρίου εργασίας του ναυαγοσώστη. Λόγω τις υπεριώδους ακτινοβολίας, αρκετοί λουόμενοι που ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά), επιλέγουν είτε τις πρωινές ώρες είτε τις απογευματινές για να κολυμπήσουν. Η μετάθεση αντί τις επέκτασης του ωραρίου, αφήνει αφύλακτους είτε τους πρωινούς είτε τους απογευματινούς λουομένους.
17.Όλες οι πιστοποιήσεις που θα χορηγεί η σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας, να έχουν ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Η αρχική εκπαίδευση και πιστοποίηση αποδεικνύει επάρκεια την στιγμή της εξέτασης (και για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο) και όχι παντοτινή. Το Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας να έχει ισχύ 2 έτη ενώ του Εκπαιδευτή/ Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών 4 έτη, πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις ναυαγοσωστικά αναπτυγμένες χώρες.
Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
elagreece@gmail.com
Σχετικά με το άρθρο 16
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Το άρθρο 16 του ΠΔ 31/2018, αναφέρει την υπαιτιότητα και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση καταδίκης για το αδίκημα της παράλειψης λύτρωσης. Βάση αυτού, οι ναυαγοσώστες υφίστανται κυρώσεις για τυχόν επιζήμιες πράξεις.
Το προσχέδιο του ΠΔ που διαβιβάσατε στον προηγούμενο υπουργό ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, θα έπρεπε να σας θεωρεί υπαίτιους και να αφαιρούνταν το δικό σας δικαίωμα εργασίας, για την υιοθέτηση λανθασμένων πρακτικών με τις διατάξεις του Π.Δ. 31/2018. Ενώ εσείς απολαμβάνετε την ασφάλεια του γραφείου σας, εξαιτίας σας κάποιοι απώλεσαν άδικα και παράνομα το αγαθό της εργασιας και συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους.
Οι διατάξεις που θέσατε σε ισχύ, σας θέτουν υπευθύνους για παραλείψεις κατά την έννοια του άρθρου 16 (κ του άρθρου 307 του Ποινικού Κώδικα) ως αδίκημα παράλειψης λύτρωσης ζωής;
Στην κοινωνία της συνεχούς πληροφόρησης δεν χωρά η δικαιολογία της άγνοιας. Πόσο μάλλον από ένα Σώμα Ασφαλείας κ το όμορο Υπουργείο.
Σας καλώ να:
– Προσπαθήσετε να ενημερωθείτε για το τι εφαρμόζουν επιτυχώς, χώρες που παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη για πάνω απο 50 έτη (πχ Αγγλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, κοκ)
– Ανταλλάξετε απόψεις με ξένα σώματα ασφαλείας κ ξένες διασωστικές ομάδες. Οι ημεδαποί «σύμβουλοι» σας έφεραν την κατάσταση εδώ που είναι. 18 χρόνια οπισθοδρομικών αποφάσεων.
– Αξιοποιήσετε την γνώση του Εκαβ κ ιατρών σε ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) Νοσοκομείων.
Γιατί αγνοείτε κ δεν απαντάτε τεκμηριωμένα σε σειρά παρατηρήσεων που σας γίνονται συνεχώς από επαγγελματίες του κλάδου; Ο γράφων, έχω αποστείλει 2 επιστολές στην ΔΛΑ, με σειρά πρακτικών που εφαρμόζονται επιτυχώς από τη Υπηρεσία μου, στην Αγγλία.
Η ΔΛΑ κωφεύει κ δεν απαντά στις ερωτήσεις μου, ισχυριζόμενη ότι απαντά μόνο στα θέματα αρμοδιότητας της (αρ. Πρωτ 2131.17/82212/2018).
ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΔ31 /2018, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΛΑ;
Άραγε θα εισακουστεί η παρούσα διαβούλευση, για να γίνουν βελτιώσεις για το κοινό όφελος;
Οι προτάσεις- παρατηρήσεις μου έχουν σταλεί κ στην γραμματεία του Υπουργού Ναυτιλίας. Επίσης, δεν έχω λάβει απάντηση
Από το ΠΔ23/2000 στο ΠΔ31/2018, μεσολάβησαν 18 χρόνια. Περίπου 400 πνιγμοι ανά έτος Χ 18 έτη, ισούται με 7200 χαμένες ζωές, συν χιλιάδες αλλά περιστατικά σοβαρών τραυματισμών.
Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι καθήκον μας, ως επαγγελματίες του κλάδου, να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, τις αντίστοιχες υπηρεσίες ή οργανισμούς (στην Ελλάδα ή την ΕΕ), αλλά και να κινήσουμε διαδικασια απόδοσης ευθυνών.
Η μείωση των πνιγμών καθώς και η ασφάλεια λουομένων κ ναυαγοσωστών είναι δική σας πρόκληση κ Ευθύνη
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 5, παρ’ 15
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ
Επικαλείσται την γνωμοδότησή του ΚΕΣΥ κ παύεται τον Έλληνα ναυαγοσώστη από τα καθήκοντα του, οδηγώντας τον στην ανεργία, στην αδυναμία συνταξιοδότησης κ επιπλέον στερείται έμπειρους επαγγελματίες από τους λουομένους. Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει δείξει ότι αδυνατούμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα μας πέρα των 45 ετών. Στις λοιπές χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν ανάλογα όρια ηλικίας. Με το προσδόκιμο ζωής τα 80 έτη, την συνταξιοδότηση στα 65 έτη, κ καταπατώντας τον Νόμο 4443/2016 (αρ 6) περί Ίσης Μεταχείρισης, εφαρμόζεται ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ Κ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ την Ρατσιστική Ηλικιακή Διάκριση (η γνωμοδότησή του ΚΕΣΥ δεν είναι ουτε τεκμηριωμένη, ούτε δεσμευτική).
Προσαρμόστε το όριο ηλικίας στα 65 έτη, με ανανέωση αδείας κ αξιοκρατικές αθλητικές εξέτασεις (όπως ισχύει στις υπόλοιπες προηγμένες ναυαγοσωστικά χώρες, πχ Αγγλία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, ΗΠΑ κοκ).
Υποθέτω λόγω της θέσης σας, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ανταλλαγή απόψεων με ξένες διασωστικές ομάδες κ σώματά ασφάλειας ώστε να σας βοηθήσουν ορθά στην σωστή αναδιάρθρωση του ΠΔ (άκρως απαραίτητο μιας κ η συνεχιζόμενη απραξία σας γίνεται επικίνδυνη βλ παρακάτω σχόλια ).
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το Παράρτημα Γ
Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Αποφασίσατε από το 2000 (ΠΔ23/2000) κ διατηρείτε ακόμα (ΠΔ31/2018), ότι το φαρμάκειο Α’ Βοηθειών πρέπει να φέρει:
-Ενέσιμο κορτικοστεροειδές για αντιμετώπισή αναφυλακτικού σοκ
ΛΑΘΟΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ κ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
Με εκπαίδευσή μίας εβδομάδας δεν γινόμαστε νοσηλευτές ώστε να εκτελούμε ιατρική πράξη δηλ ενδοφλέβια ένεση!
Αερόλυμα χορηγείται εύκολα με ελάχιστη εκπαίδευση κ άριστη αποτελεσματικότητα
– Καρδιοναληπτικά χάπια, ενώ ένα σπρέι δρα άμεσα
Επιπλέον δεν υπάρχει:
– Πρόβλεψή / εκπαίδευση για αντιμετώπιση σοβαρής αιμορραγίας (απουσία τουρνικιέ, Ισραηλινών επιδέσμων τραύματος)
– Πρόβλεψή / εκπαίδευση για κρίση άσθματος (βλ χρήση αερολύματος)
– Πρόβλεψη / εκπαίδευση για την σωστή μεταφορά κ χειρισμό θύματος με πιθανό τραυματισμό Σπονδυλικής Στήλης
– Πρόβλεψη / εκπαίδευση στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
– Παρουσία συσκευής αναρρόφησης, απαραίτητης στην Καρπα
– Σωστή εκμάθηση Κάρπα, δεν διδάσκεται η διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού, καθ’όλη την Κάρπα
Συνεπώς περιστατικό (αναφυλακτικού σοκ, κρίσης άσθματος, σοβαρής αιμορραγίας, τραυματισμού ΣΣ, Κάρπα, εμφράγματος) είναι βάση πιθανοτήτων κατά της επιβίωσης / ανάρρωσης του θύματος, μιας κ ο Έλληνας ναυαγοσώστης δεν έχει την ανάλογη εκπαίδευση κ τα ελάχιστα απαραίτητα -σωστά κ αποτελεσματικά – μέσα.
Θεωρείτε ότι εφαρμόζετε λανθασμένα μη αποτελεσματικές κ λανθασμένες πρακτικές;
Παρακαλώ για την κοινή ασφάλεια συμβουλευτείτε πχ το Εκαβ κ Ιατρούς ΤΕΠ κ μαζί με τους ναυαγοσώστες θεσπίστε λειτουργικές κ αποτελεσματικές μεθόδους.
Αυτό κάνουν στο εξωτερικό, οπως κ να αναθεωρούν τις πρακτικές αυτές κάθε χρόνο. Η απραγία σας κοστίζει ζωές, μιας κ δεν είμαστε σώστά εξοπλισμένοι. Κ σε αυτό είσαστε υπεύθυνοι εσείς κ το απαρχαιωμένο ΠΔ
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 11
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Εδώ ο ρόλος της Υπηρεσίας σας είναι σημαντικός. Το ΛΣ αποφασίζει αν μια παραλία είναι πολυσύχναστη ή όχι, άρα αν χρήζει ναυαγοσωστικής κάλυψης ή όχι.
Αυτό ΔΕΝ άρκει.
Θα πρέπει να κάνετε ετησίως εκτίμηση κινδύνου (risk assesment) βάση τοπικών συνθηκών δηλ ρεύματα, κίνδυνοι, πολυκοσμία, ευκολία πρόσβασης Εκαβ – ΛΣ – Πυροσβεστικής στην παραλία σε περίπτωση συμβάντος, χρήση κατάλληλων σωστικών μέσων (ΠΧ σωστική λέμβος, ναυαγοσωστικής σανίδα κοκ αναλόγως παραλίας κ αριθμού ναυαγοστών ανά βάρδια).
Επιπλέον, αναλόγως να προτείνεται κ βεβαίως να ελέγχεται ότι εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
– ανάλογος αριθμός ναυαγοσωστων για την επαρκή κάλυψη της συγκεκριμένης παραλίας
– διάρκειά σεζόν. Κατανοείτε ότι 4μηνη σεζόν δεν επαρκει για την κάλυψη τουριστικών προορισμών όπως η Αθήνα, Ρόδος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κρήτη κοκ, την στιγμή που η τουριστίκη σεζόν είναι από Απρίλη ως τέλος Οκτώβρη;
– Διάθεση κ συντήρηση των κατάλληλων σωστικών μέσων κ εξόπλισμού. Αυτό που κανετέ είναι να επισκέπτεστε τον ναυαγοσώστη στην αρχή της σεζόν. Αν για παράδειγμα, δεν μου έχει χορηγηθεί εξοπλισμός, τότε θα κόψετε ένα διοικητικό πρόστιμο στην Δημοτική Αρχή κ όλα καλά μιας κ η παραλία θα συνεχίσει να λειτουργεί με ένα γυμνό από εξοπλισμό ναυαγοσώστης το τέλος της σεζον. Αυτό βάζει σε κίνδυνο εμάς αλλά κ τους λουόμενους.
Γιατί δεν προσαρμόζεται την διάρκειά της ναυαγοσωστικής σεζόν αναλόγως τοπικών αναγκών κ βάζετε σε κίνδυνο τις ζωές Ελλήνων κ ξένων επισκεπτών;
Τι σκοπεύετε να κάνετε αν ο ναυαγοσώστης δεν έχει παραλάβει τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να προστατέψετε αυτόν κ τους λουόμενους από την ίδια κιόλας μέρα κ οχι να απαλλαγείτε από την ευθύνη σας, κρυμμένοι πίσω από την επιβολή ενος προστίμου;
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 5
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το όριο κολύμβησης των 400μ σε 10 λεπτά είναι αστείο. Στο εξωτερικό ισχύουν τα 8 λεπτά. Γρήγορος κολυμβητής σημαίνει κ γρήγορη αντίδρασή.
Συμβουλευτείτε συναδέλφους σας στο εξωτερικό ή έστω κάντε μια αναζήτηση στο google, ώστε να επιβεβαιώσετε το ορθό της πρότασης μου, αλλά κ για να καταλάβετε την άμεση ανάγκη αλλαγής.
Από που συμβουλευτήκατε το όριο των 10 λεπτών ενώ διεθνώς απαιτείτε ο χρόνος των 8 λεπτών στα 400μ;
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με τα άρθρα 7 και 9
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ
Εδώ ο ρόλος της υπηρεσίας σας είναι απαραίτητος ώστε ο εργοδότης να παρέχει στον εργαζόμενο ναυαγοσώστη, μια σειρά εξοπλισμού ατομικής προστασίας (όπως υποθετικά γίνεται στους χώρους εργασίας!)
Δηλ πύργο με σκιά καθ’όλη την βάρδια, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντιηλιακό, κατάλληλο ρουχισμό, γάντια λατεξ, δοχείο απόρριψης αιχμηρών αντικειμένων κ ιατρικών αποβλήτων.
Στην προστασία θα πρέπει να προστεθούν δωρεάν προληπτικοί εμβολιασμοί, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις (για την ανανέωση πιστοποιητικού υγείας ) κ ενημέρωση.
Τα μέτρα προστασίας εργαζόμενου παρέχονται από τον εργοδότη στους χώρους εργασίας.
Γιατί αυτό δεν γίνεται κ για το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε με προσωπικά εξοδα για αγορά εξοπλισμού ;
Γιατί δεν θεσπίζεται μέτρα προστασίας του εργαζόμενου (όπως ισχύουν στα υπόλοιπα επαγγέλματα), αλλά κυρίως να ελέγχεται την σωστή εφαρμογή τους;
Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (ηλίαση, τραυματισμός, μόλυνση κατά την παροχη Α Βοηθειων κλπ) είσαστε συνυπεύθυνοι μιας κ δεν εποπτεύεται την ασφάλεια κ τα παρεχόμενα μέσα στον χώρο εργασίας μας (Ν. 1568/85, οδηγία 89/391/Ευρωπαϊκής Ένωσης ) ;
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 13
ΑΔΕΙΕΣ ΧΩΡΩΝ Ε.Ε
Αξίζει να δείτε την σελίδα του International Life Saving Federation ( https://www.ilsf.org/), για να διαπιστώσετε ότι καμμία Ελληνική Άδεια Ναυαγοσώστη Ακτής που προέρχεται από Ελληνική Ναυαγοσωστική Σχολή κ πιστοποιείται απο το ΛΣ, δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό!
Αναρωτιέστε μήπως το γιατί; Μήπως έχει να κάνει με την ποιότητα εκπαίδευσης κ μη υιοθέτησή εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων;
Θα ήθελα την αιτιολογημένη απάντηση σας.
Επίσης σας ερωτώ αν αναγνωρίζεται ισότιμα των Ελληνικών, διπλώματα ναυαγοσωστικής που έχουν εκδοθεί σε χώρες της ΕΕ, και είναι επίσης αναγνωρισμένα από το International Life Saving Federation;
Είναι το επάγγελμα του ναυαγοσώστη νομικά κατοχυρωμένο;
Εφόσον γνωρίζει Ελληνικά, οποιοσδήποτε κάτοικος ΕΕ, κ με Άδεια Ναυαγοσωστικής, χώρας μέλους ΕΕ, μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα;
Κ εφόσον δεν υπάρχει όριο ηλικίας στις χώρες της ΕΕ, γιατί στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να εργαστεί; (άρθρο 5)
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 5
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ
Αναφερόμενος στο ετήσιο πιστοποιητικό υγείας ναυαγοσώστη. Εσείς ορίζεται ετήσια υποχρεωτική εξέταση από καρδιολόγο, δερματολόγο, παθολόγο κ ακτινολόγο. Δηλ σε ένα βάθος πχ 10 ετών, έχουμε κάνει 10 ακτινογραφίες θώρακος, μία ανά έτος
Επιπλέον, η συγκέντρωσή 4 ιατρικών γνωματεύσεων απαιτεί προγραμματισμό ραντεβου (για δημόσιο νοσοκομείο) τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν, αλλά κ τουλάχιστον 2 ολόκληρες μέρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.
Εξέταση από ένα γενικό ιατρό (ακόμα κ ιδιωτη) θα επιτάχυνε την διαδικασία.
Γιατί δεν κάνετε την διαδικασία απλούστερη, ταχύτερη και με λιγότερη ταλαιπωρία;
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 2
Οι Ελληνικές σχολές ναυαγοσωστικής χορηγούν ύστερα από εκπαίδευση 2-5 ημερών, τον τίτλο του Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών κ Αρχηγού Ναυαγοσωστών.
Δηλ ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής ναυαγοσωστων από Ελληνική σχολή, θα αναλάβει να μεταδόσεις τις γνώσεις του κ να εκπαιδεύσει τους επόμενους υποψηφίους.
Αν αυτό το θεωρείται επαρκές τότε γιατί απαιτείται πτυχίο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβησης για την ίδρυση σχολής;
Στο εξωτερικό η ναυαγοσωστική είναι χωριστό αντικείμενο από την Προπονητική ειδικότητα κολύμβησης; Ένας άριστος προπονητής αγωνιστικής ομάδας κολύμβησης δεν είναι κ άριστος γνώστης ναυαγοσωστικής κ των τεχνικών απαιτήσεων του επαγγέλματος (Α Βοήθειες, ταχύπλοο, τζετ σκι, ναυαγοσωστικής σανίδας κοκ).
Έτσι οι εκπαιδευτές, ιδιοκτητες σχολων, καθώς κ οι εξεταστές ναυαγοσωστες δεν είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ. Αλλά άριστοι γνώστες της ναυαγοσωστικής με μεθόδους που εκσυγχρονίζουν κάθε σεζόν. Επίσης είναι πιστοποιημένοι με διπλώματα που αναγνωρίζονται διεθνώς κ η Ελλάδα δεν παρέχει στο έλαχιστο αντίστοιχη εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να μην δημιουργείται -μη αιτιολογημένα- αποκλεισμός σε επαγγελματίες του χώρου με εξειδικευμένη γνώση που επιθυμούν να συνεισφέρουν στον κλάδο της ναυαγοσωστικής;
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σχετικά με το άρθρο 16
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Το άρθρο 16 του ΠΔ 31/2018, αναφέρει την υπαιτιότητα και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση καταδίκης για το αδίκημα της παράλειψης λύτρωσης. Βάση αυτού, οι ναυαγοσώστες υφίστανται κυρώσεις για τυχόν επιζήμιες πράξεις.
Το προσχέδιο του ΠΔ που διαβιβάσατε στον προηγούμενο υπουργό ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, θα έπρεπε να σας θεωρεί υπαίτιους και να αφαιρούνταν το δικό σας δικαίωμα εργασίας, για την υιοθέτηση λανθασμένων πρακτικών με τις διατάξεις του Π.Δ. 31/2018. Ενώ εσείς απολαμβάνετε την ασφάλεια του γραφείου σας, εξαιτίας σας κάποιοι απώλεσαν άδικα και παράνομα το αγαθό της εργασιας και συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους.
Οι διατάξεις που θέσατε σε ισχύ, σας θέτουν υπευθύνους για παραλείψεις κατά την έννοια του άρθρου 16 (κ του άρθρου 307 του Ποινικού Κώδικα) ως αδίκημα παράλειψης λύτρωσης ζωής;
Στην κοινωνία της συνεχούς πληροφόρησης δεν χωρά η δικαιολογία της άγνοιας. Πόσο μάλλον από ένα Σώμα Ασφαλείας κ το όμορο Υπουργείο.
Σας καλώ να:
– Προσπαθήσετε να ενημερωθείτε για το τι εφαρμόζουν επιτυχώς, χώρες που παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη για πάνω απο 50 έτη (πχ Αγγλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, κοκ)
– Ανταλλάξετε απόψεις με ξένα σώματα ασφαλείας κ ξένες διασωστικές ομάδες. Οι ημεδαποί «σύμβουλοι» σας έφεραν την κατάσταση εδώ που είναι. 18 χρόνια οπισθοδρομικών αποφάσεων.
– Αξιοποιήσετε την γνώση του Εκαβ κ ιατρών σε ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) Νοσοκομείων.
Γιατί αγνοείτε κ δεν απαντάτε τεκμηριωμένα σε σειρά παρατηρήσεων που σας γίνονται συνεχώς από επαγγελματίες του κλάδου; Ο γράφων, έχω αποστείλει 2 επιστολές στην ΔΛΑ, με σειρά πρακτικών που εφαρμόζονται επιτυχώς από τη Υπηρεσία μου, στην Αγγλία.
Η ΔΛΑ κωφεύει κ δεν απαντά στις ερωτήσεις μου, ισχυριζόμενη ότι απαντά μόνο στα θέματα αρμοδιότητας της (αρ. Πρωτ 2131.17/82212/2018).
ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΔ31 /2018, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΛΑ;
Άραγε θα εισακουστεί η παρούσα διαβούλευση, για να γίνουν βελτιώσεις για το κοινό όφελος;
Οι προτάσεις- παρατηρήσεις μου έχουν σταλεί κ στην γραμματεία του Υπουργού Ναυτιλίας. Επίσης, δεν έχω λάβει απάντηση
Από το ΠΔ23/2000 στο ΠΔ31/2018, μεσολάβησαν 18 χρόνια. Περίπου 400 πνιγμοι ανά έτος Χ 18 έτη, ισούται με 7200 χαμένες ζωές, συν χιλιάδες αλλά περιστατικά σοβαρών τραυματισμών.
Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι καθήκον μας, ως επαγγελματίες του κλάδου, να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, τις αντίστοιχες υπηρεσίες ή οργανισμούς (στην Ελλάδα ή την ΕΕ), αλλά και να κινήσουμε διαδικασια απόδοσης ευθυνών.
Η μείωση των πνιγμών καθώς και η ασφάλεια λουομένων κ ναυαγοσωστών είναι δική σας πρόκληση κ Ευθύνη.
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Η τελευταία κραυγή του ναυαγοσώστη. Καλώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας να κάνουν το εξής ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ποιος θα δίνει την άδεια Σχολών Ναυαγοσωστικής; Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού βάση του Π.Δ. 144/1976 και τον Ν. 2725/1999 ή το Υπουργείο Ναυτιλίας βάση του Π.Δ. 23/2000 και του μεταγενέστερου Π.Δ. 31/2018 που είναι τώρα σε ισχύ; Αυτή είναι η άποψή μου, ως πρωτοπόρος της ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και μοναδικός προπονητής ναυαγοσωστικής, αναγνωρισμένος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από το 1966 και δικαιωθείς από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 1998. Πιστεύω ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας βάση του Π.Δ. 444/1973 δεν έχουν καμία αρμοδιότητα πέραν της θαλάσσης.
Λουκάς Μπισταράκης
Luxscuba@hotmail.com
Είμαι πιστοποιημένος ναυαγοσώστης. Έχω εργαστεί σε παραλίες και πισίνες από το 2010 έως το 2017. Έχω ζήσει την παραλογία του χαρτοβασιλείου και την αναλγησία του δημοσίου τομέα σχετικά με την ναυαγοσωστική στο πετσί μου. Διάβασα το ΠΔ 31/2018. Δυστυχώς, την χαρά που ένιωσα διαπιστώνοντας ότι ετέθη σε διαβούλευση άρθρο για την επικαιροποίηση του, ακολούθησε η πλήρης απογοήτευση από το περιεχόμενο των διατάξεων που εισηγούνται προς αλλαγή. Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:
1) Όριο ηλικίας ναυαγοσώστη: Έχασα την δουλειά μου εξαιτίας της παρ. 15 του άρθρου 5 του Π.Δ. 31/2018. Αυτή η διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 2, παρ. 2), στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000, στον Νόμο 3304/2005 (ΦΕΚ: 16/Α 27/01/2005) και στον Ν. 4443/2016 (ΦΕΚ 232/Α/9-12-2016). Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ενημερώσει επανειλημμένα την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ) ότι η επιστολή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) στην οποία βασίζει την εμμονή της να μην καταργεί την διάταξη είναι «παράνομη» και «μη αιτιολογημένη». Πλήθος συναδέλφων έχουν καταθέσει ερωτήσεις στην ΔΛΑ για το ίδιο ζήτημα καλώντας την να αναγνωρίσει το λάθος της και να καταργήσει αυτό το ρατσιστικό όριο. Αντ’ αυτού, η ΔΛΑ εξακολουθεί να στέλνει ως συνημμένη την περιβόητη «επιστολή». Της ζητάμε επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και εκείνη επικαλείται όλες και όλες 4 σειρές κειμένου που δεν είναι ούτε δεσμευτικού χαρακτήρα, ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένες, ούτε νόμιμες. Ο Συνήγορος του Πολίτη της ζήτησε εδώ και δύο χρόνια να επανεξετάσει το θέμα κάτι που δεν έχει κάνει. Ως αποτέλεσμα, συνάδελφοι δεν προσλαμβάνονται ξανά και ξενιτεύονται για να βρουν εργασία. Οι εκπρόσωποι της ΔΛΑ είναι πάντα ευγενέστατοι προσχηματικά. Σε κερδίζουν στο τηλέφωνο και σε αδειάζουν στην πράξη. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια.
2) Διδακτέα ύλη: Η διδακτέα ύλη που προβλέπεται για την εκπαίδευση του ναυαγοσώστη είναι απίστευτα ανεπαρκής. Γνωστικά αντικείμενα όπως θέση ανάνηψης, πρωτοβάθμιος έλεγχος, διάνοιξη αεραγωγού και ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή, διαβήτης, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από αχινούς και τσούχτρες, αντιμετώπιση αιμορραγίας με πιο αποτελεσματικό τρόπο, απλά δεν υπάρχουν. Επίσης, ενώ προβλέπεται η διδασκαλία τεχνικών διάσωσης ΑμεΑ, πουθενά δεν προβλέπεται από που θα έχει αποκτήσει ο εκπαιδευτής τις γνώσεις για να προσφέρει αυτή την γνώση στους υποψηφίους ναυαγοσώστες. Κάθε φορά που η ΔΛΑ ερωτάται «γιατί δεν κάνατε δημόσια διαβούλευση;» και «που βασιστήκατε για να συντάξετε το ΠΔ 31/2018», επικαλείται την «διαβούλευση» που έκανε με την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΣΝΕ). Αυτό είναι υποκριτικό. Όπως φάνηκε από την ιστοσελίδα της, η ΕΣΝΕ εκπροσωπεί τις μισές σχολές της Ελλάδας. Όπως φαίνεται από την γνωστή και ως «Επιστολή των Δώδεκα» που εστάλη στην ΔΛΑ, πλήθος σχολών (μεταξύ των οποίων και σχολών-μελών της ΕΣΝΕ) δεν ήταν ενήμερες για το προσχέδιο του ΠΔ. Άρα η ΔΛΑ ψεύδεται όταν λέει ότι «διαβουλεύτηκε με την ΕΣΝΕ». Στην πραγματικότητα διαβουλεύτηκε με τα 23/ της ΕΣΝΕ. Από την άλλη μεριά, αυτό μαρτυρά ότι οι συνομιλητές της ΔΛΑ απαρτίζεται από ανθρώπους με ανεπαρκή ναυαγοσωστική παιδεία. Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι από την διδακτέα ύλη απουσιάζουν όλα τα παραπάνω;
3) Διδακτικό προσωπικό: Η ΔΛΑ δεν επιτρέπει σε πιστοποιημένους εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας να διδάξουν. Οι σχολές ναυαγοσωστικής, αναγκάζονται να παρανομούν δίνοντας διπλώματα εκπαιδευτή στους καλούς τους μαθητές, για να διδάσκουν σε υποψήφιους.
4) Εξεταστική διαδικασία: Η εξέταση ναυαγοσωστών από τις σχολές και την λιμενική αρχή για χορήγηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος είναι ανέκδοτο. Με προφορικές ερωτήσεις καταλαβαίνουν αν ο ναυαγοσώστης είναι ικανός να προσφέρει πρώτη βοήθεια. Είναι σαν να κάνει ο εξεταστής προφορικές ερωτήσεις για να δώσει άδεια οδήγησης. Απλά τραγικό. Τα κριτήρια εξέτασης είναι απαρχαιωμένα. Με κολύμβηση 400μ σε 10 λεπτά (είμαστε οι πιο αργοί ναυαγοσώστες στην Ευρώπη, άρα ανίκανοι να φτάσουμε στο θύμα έγκαιρα). Χωρίς πρωτόκολλα εξέτασης, ο κάθε εξεταστής μπορεί να χαριστεί ή να αδικήσει τους υποψηφίους.
5) Εξοπλισμός: Τα rescue cans είναι προϊστορία. Παρόλα αυτά προκρίνονται έναντι του rescue tube. Οι σχολές υποχρεούνται να έχουν 3 σκάφη (2 ταχύπλοα, 2 κωπήλατο), αλλά οι υποψήφιοι εκπαιδεύονται στην χρήση του ταχυπλόου σε άλλες σχολές. Η παραλία υποχρεούται να διαθέτει ταχύπλοο 5μ που δεν επιτρέπεται να πλησιάζει την ακτή. Άρα κοστίζει χωρίς να σώζει στον αναμενόμενο αντίστοιχο βαθμό. Τα μεγάλα σκάφη προορίζονται για να σώζουν κόσμο στα ανοιχτά. Εκεί όμως είναι υπεύθυνη η ακτοφυλακή και όχι οι ναυαγοσώστες. Έχουν δίκιο οι Δήμοι που ούρλιαζαν όλο το καλοκαίρι στον τ. Υπουργό Κουρουμπλή για την εκτόξευση των δαπανών. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν στα πρώτα 10μ και σπάνια πιο μέσα από τα 50μ από την ακτή. Εκεί το 5μ σκάφος δεν επιχειρεί. Άρα όσοι εισηγήθηκαν στον Κουρουμπλή να εισαγάγει αυτή την διάταξη, εξυπηρετούσαν συμφέροντα και όχι την πρόληψη πνιγμών. Το κακό είναι ότι η ΔΛΑ, επέλεξε να μιλάει μόνο με αυτούς, ακόμα και όταν ενημερώθηκε από την «Επιστολή των Δώδεκα», ότι δεν εκπροσωπούν το σύνολο του επαγγελματικού κλάδου. Η ευθύνη της γνώσης βαρύνει την μειοψηφία της ΕΣΝΕ. Η ευθύνη της νομοθέτησης βαρύνει την ΔΛΑ και τον Π. Κουρουμπλή.
6) Επιπρόσθετες διατάξεις: Η έλλειψη κοινού εκπαιδευτικού συγγράμματος, ποικιλίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται και στους πολίτες ώστε να αναπτύξουν συνείδηση ασφάλειας, και η τυποποίηση στην εκπαίδευση και εξέταση, στερούν από το ΠΔ κάθε έννοια σοβαρότητας. Στις χώρες του εξωτερικού όλα είναι τυποποιημένα. Εδώ ο καθένας διδάσκει και εξετάζει ό,τι και όπως θέλει.
7) Απουσία εκπαιδευτικών βαθμίδων: Απαιτείται εκπαίδευση, συγκεκριμένη ύλη διδασκαλίας/ εξέτασης, ξεχωριστή πιστοποίηση, για την αξιοποίηση επαγγελματιών ως εκπαιδευτές εκπαιδευτών, εκπαιδευτές, αρχηγούς ναυαγοσωστών, τεχνικούς ασφαλείας.
Συνολικά, αισθάνομαι πλήρη απογοήτευση από το γεγονός ότι το Π.Δ. 31/2018, συντάχθηκε από ανθρώπους που έτυχε να κατέχουν μια διοικητική θέση χάραξης πολιτικής. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι με διδακτορικό, μεταπτυχιακά, βιβλία και παγκόσμια αναγνώριση όπως ο Δρ. Αβραμίδης, που κατέθεσε επανειλημμένα τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά και άλλοι συνάδελφοι με γνώσεις, αγνοήθηκαν παραδειγματικά. Η ΔΛΑ αποτελεί υπηρεσία που παραβιάζει τα δικαιώματα που ορίζει η Ελληνική νομοθεσία και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ οι διατάξεις της έχουν αποτελέσει την αιτία για να χαθούν πολλές ζωές. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν προέβλεψαν την διδασκαλία καρδιοπνευμονικής ανάνηψης σε άτομα ηλικίας 1-16 ετών …. (και ότι ακόμα και σε αυτό το άρθρο δεν προβλέπεται η κάποια σχετική ρύθμιση), ε από εκεί και πέρα τι να πεις. Δυστυχώς, και φέτος εκατοντάδες συνάνθρωποι έχασαν την ζωή τους, την στιγμή που κάποιοι καρπώθηκαν οικονομικά οφέλη ενοικιάζοντας ταχύπλοα και κάποιοι άλλοι έκρυβαν τις ευθύνες τους «στρίβοντας δια του αρραβώνας» στο καλά κλιματιζόμενο γραφείο της δημόσιας υπηρεσίας τους.
Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος
τ. Ναυαγοσώστης (λόγω άρθρου 5, παρ. 15, ΠΔ 31/2018)
kpstavropoulos@gmail.com