Άρθρο 07 Υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού

1. Οι φορείς διαχείρισης χώρων [ενδεικτικά Δήμοι ή Οργανισμοί Λιμένα ή Λιμενικά Ταμεία ή Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.)], οι οποίοι (χώροι) θεωρούνται λουτρική εγκατάσταση, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1, υποχρεούνται όπως:
α) Κατά τη χρονική περίοδο από 01 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, από ώρες 10.00 έως και 18.00, κατ΄ ελάχιστον, προσλαμβάνουν αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών. Η χρονική περίοδος και το εύρος των ωρών του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ για τα επόμενα έτη εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3), τουλάχιστον, ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών.
β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 9.
γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον ακόλουθο εξοπλισμό:
1) Αδιάβροχο φακό.
2) Κιάλια μεγέθυνσης τουλάχιστον επτά επί πενήντα mm.
3) Ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σύμφωνα με το Παράρτημα «Δ».
4) Σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, από συνθετικό ή ημισυνθετικό υλικό ή πνευστή, αβύθιστη, σύμφωνα με
το Παράρτημα «ΣΤ».
5) Σωστικός σωλήνας, σύμφωνα με το Παράρτημα «Ε» (Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός).
6) Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Ι» και φορητό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών.
7) Πτυσσόμενο φορείο και σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και
σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης.
8) Δύο (02) σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων
και διαμέτρου τουλάχιστον 10mm.
9) Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFE GUARD.
10) Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη LIFE GUARD.
11) Γυαλιά ηλίου.
12) Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 80χ100εκ.,με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST ΑΙD, μπλε απόχρωσης.
13) Ισοθερμικές κουβέρτες.
14) Καταδυτικό μαχαίρι.
15) Μάσκα βυθού.
16) Βατραχοπέδιλα.
17) Σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 80χ100εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης.
18) Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη ΝΟ LIFE GUARD, λευκής απόχρωσης.
19) Κινητό τηλέφωνο για κάθε βάθρο, με διαφορετικό αριθμό κλήσης έκαστο, ο αριθμός κλήσης του οποίου δημοσιοποιείται, με μέριμνα των, κατά περίπτωση, υπόχρεων, με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται σε περίοπτη θέση στο βάθρο (παρατηρητήριο) και αναφέρεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή.
20) Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας).
21) Κοινή σφυρίχτρα.
22) Πράσινη σημαία (Κολυμπάτε ελεύθερα) 80χ100εκ.
23) Κίτρινη σημαία (Κολυμπάτε με προσοχή) 80χ100εκ.
24) Κόκκινη Σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό) 80χ100εκ.
25) Φορητή συσκευή VHF marine
26) Κατάλληλη, ειδική, πλαστική ή χάρτινη κάρτα, εντός πλαστικής μεμβράνης ή θήκης, η οποία περιέχει το όνομα του ναυαγοσώστη, τη φωτογραφία του, τον αριθμό πρωτοκόλλου της άδειας ναυαγοσώστη που κατέχει, καθώς και τη Λιμενική Αρχή έκδοσης της άδειας.
δ) Τοποθετούν, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του βάθρου, ειδικές, καλαίσθητες πινακίδες διπλής όψεως, πλάτους ενάμιση (1,5) μέτρου και ύψους ενενήντα (90) εκατοστών, έκαστη, στις οποίες αναγράφονται, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις, οι αριθμοί τηλεφώνων των τοπικών κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών και της Λιμενικής Αρχής και ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112).
ε) Επισημαίνουν τα όρια, μέχρι τα οποία φθάνουν, συνήθως, κολυμπώντας οι λουόμενοι, με την τοποθέτηση σειράς ευδιάκριτων, πλωτών σημαντήρων, χρώματος κίτρινου, σχήματος σφαιρικού, οι οποίοι τοποθετούνται σε απόσταση δέκα (10) μέτρων ο ένας από τον άλλον. Επιπλέον, οριοθετούν δίαυλο, πλάτους τουλάχιστον πέντε (05) μέτρων από τον οποίο επιτρέπεται η εκκίνηση και η επιστροφή, από και προς την ακτή, του ατομικού σκάφους της υποπερίπτωσης 1) της περίπτωσης στ) και του σκάφους της περίπτωσης ζ). Τα όρια του δίαυλου σημαίνονται με την τοποθέτηση κατάλληλων, ευδιάκριτων, πλωτών σημαντήρων, χρώματος κίτρινου, κωνικού σχήματος δεξιά και κυλινδρικού σχήματος αριστερά, για τον εισερχόμενο στο δίαυλο από την ανοικτή θάλασσα, οι οποίοι τοποθετούνται σε απόσταση τριών (3) μέτρων ο ένας από τον άλλον.
στ) Αναφορικά με τον ελάχιστο μηχανοκίνητο εξοπλισμό:
1) Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνουν τουλάχιστον (02) ναυαγοσώστες διαθέτουν ένα επαγγελματικό ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο, ολικού μήκους τουλάχιστον δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον ογδόντα (80) ίππων, τουλάχιστον δύο (2) θέσεων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα, για την κατηγορία του, εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE ΒΟΑΤ, μπλε απόχρωσης. Με το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο του εδαφίου αυτού διατίθεται και ένα ειδικό φορείο διάσωσης. Μετά τη συμπλήρωση πέντε (05) ετών από την εγγραφή του ατομικού σκάφους στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, επιτρέπεται η δραστηριοποίησή του, με την προϋπόθεση υποβολής, με μέριμνα των, κατά περίπτωση, υπόχρεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου, σε ετήσια βάση, στη Λιμενική Αρχή, βεβαίωσης Αναγνωρισμένου Οργανισμού ή διπλωματούχου ή πτυχιούχου ναυπηγού, από την οποία να προκύπτει, ύστερα από επιθεώρηση, ότι το σκάφος και οι προωστικοί κινητήρες του εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις των ισχυόντων κανονισμών και διατάξεων και διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση. Στις λουτρικές εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχει υποχρέωση πρόσληψης ενός (1) συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α), το ατομικό σκάφος της παρούσας υποπερίπτωσης χειρίζεται ο ίδιος.
2) Ανά ναυαγοσώστη, διαθέτουν ένα μηχανοκίνητο, επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον τριών μέτρων και τριάντα (3,30) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον έξι (6) ίππων, εγγεγραμμένο αποκλειστικά σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα, για την κατηγορία του, εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του μικρού σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα για την αποτροπή ατυχήματος. Μετά τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών από την εγγραφή του στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, επιτρέπεται η δραστηριοποίησή του, με την προϋπόθεση υποβολής, με μέριμνα των, κατά περίπτωση, υπόχρεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου, σε ετήσια βάση, στη Λιμενική Αρχή, βεβαίωσης Αναγνωρισμένου Οργανισμού ή διπλωματούχου ή πτυχιούχου ναυπηγού, από την οποία να προκύπτει, ύστερα από επιθεώρηση, ότι το σκάφος και οι προωστικοί κινητήρες του εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις των ισχυόντων κανονισμών και διατάξεων και διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση.
ζ) Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και έναν (1) συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α), διαθέτουν ένα επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον εκατό (100) ίππων, εγγεγραμμένο αποκλειστικά σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, με εφεδρική μηχανή, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα, για την κατηγορία του, εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE ΒΟΑΤ, μπλε απόχρωσης. Επιπλέον, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα και VHF GPS –PLOTER, με σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης, καθώς και με φορητό φαρμακείο ναυαγοσώστη – φορητό απινιδωτή. Μετά τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών από την εγγραφή του στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, επιτρέπεται η δραστηριοποίησή του, με την προϋπόθεση υποβολής, με μέριμνα των, κατά περίπτωση, υπόχρεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου, σε ετήσια βάση, στη Λιμενική Αρχή, βεβαίωσης Αναγνωρισμένου Οργανισμού ή διπλωματούχου ή πτυχιούχου ναυπηγού, από την οποία να προκύπτει, ύστερα από επιθεώρηση, ότι το σκάφος και οι προωστικοί κινητήρες του εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις των ισχυόντων κανονισμών και διατάξεων και διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση. Ο χειριστής του σκάφους, καθώς και ένας ναυαγοσώστης, οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον, κατά περίπτωση, υπόχρεο, είναι παρόντες πλησίον του σκάφους και σε ετοιμότητα για παροχή άμεσης βοήθειας. Το σκάφος της περίπτωσης αυτής, εφόσον απαιτηθεί, επιχειρεί, προς παροχή βοήθειας και εκτός λουτρικών εγκαταστάσεων, υπό τις εντολές της Λιμενικής Αρχής.
2. Οι Δήμοι οφείλουν, επιπλέον, κατά τους μήνες και τις ώρες της περίπτωσης α) της παραγράφου 1, να διαθέτουν για τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις (κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1), ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισής τους, επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση ζ) της παραγράφου 1 .
3. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 μπορούν να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικής εγκατάστασης σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή, για την τήρηση των υποχρεώσεων των περιπτώσεων (α), (β), (γ), (δ), (ε), (στ) και (ζ) της παραγράφου 1, υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχολή αυτή. Οι Δήμοι μπορούν να αναθέτουν την τήρηση της υποχρέωσης της παραγράφου 2 σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και, στην περίπτωση αυτή, η σχολή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την τήρηση της υποχρέωσης αυτής.

  • Φτάνοντας αυτή η ολιγοήμερη διαβούλευση στο τέλος της, το ΣΩΜΑΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ απευθύνει έκκληση προς τη νέα ηγεσία του ΥΝΠΠ :
    Μην συνεχίσετε τις αποτυχημένες πολιτικές των προκατόχων σας. Αυτό το ΠΔ που προτείνουν τα όργανα σας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν επικεντρώνεται στο κοινωνικό συμφέρον και την ασφάλεια στις καθορισμένες από την Πολιτεία ακτές κολύμβησης, αλλά επικεντρώνεται στην ανάδειξη και καθιέρωση των εργολάβων – σχολών ναυαγοσωστικής σε αναγκαία και εκβιαστική επιλογή των παράκτιων ΟΤΑ.
    Εμείς ως επαγγελματίες ναυαγοσώστες δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δική μας ζωή, και τη ζωή συνανθρώπων μας εκβιαζόμενοι από οποιονδήποτε, σε εκτέλεση έργου εκτός των ορίων των εγκεκριμένων 1504 ακτών κολύμβησης. Τα στοιχεία και τα όρια αυτών των ακτών έχουν καθοριστεί ακριβώς από την Πολιτεία, και επαναλαμβάνουμε ότι μπορείτε να τα βρείτε στον ισότοπο http://www.bathingwaterprofels.gr του ΥΠΕΚΑ. Εντός των καθορισμένων ορίων των ακτών κολύμβησης, σας βεβαιώνουμε ότι ο καθένας από εμάς τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες, έχει τις σωματικές ικανότητες και γνώσεις, για να βοηθήσει τον οποιονδήποτε. Για αυτή τη δουλειά ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος έως 2,5 μ. είναι υπεραρκετό, και αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες.
    Η οποιαδήποτε διάσωση και αρωγή στην ανοικτή θάλασσα, εκτός των καθορισμένων ορίων των επιτηρούμενων ακτών κολύμβησης, είναι ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με τα δικά τους μέσα. Αποτελεί κοινωνική πρόκληση, και κανείς δεν πείθεται ότι ο οποιοσδήποτε άσχετος και ανίκανος εργολάβος με οποιαδήποτε 5μετρα φουσκωτά και τζετ σκι πρέπει να ακριβοπληρώνεται από την κοινωνία μέσω εκβιαζόμενων με πρόστιμα ΟΤΑ, για αποκλειστικές ειδικές και επικίνδυνες υπηρεσίες αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ο Ελληνικός Λαός από καταβολής Κράτους πληρώνει και συντηρεί. Αλήθεια ποιο «πλήρωμα» ενός «5μετρου διασωστικού σκάφους ιδιώτη εργολάβου» και με ποια «εκπαίδευση», έχει τις ικανότητες των ανδρών και των μέσων του Λιμενικού Σώματος;

    Κύριοι εισηγητές του ΠΔ, πρέπει να κατανοήστε ότι η ασφάλεια στις ακτές κολύμβησης έχει πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες και μόνον αυτούς, και αυτό με προτεραιότητα εντός των ορίων των ακτών κολύμβησης.
    Ως Επαγγελματικό Σωματείο προειδοποιούμε για την προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας με κάθε τρόπο και σας καλούμε:
    1ον : Να λάβετε υπόψη τα σχόλια μας της 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:29, προκειμένου να εναρμονιστείτε με την ισχύουσα νομοθεσία που αναφέρουμε.
    2ον : Να δώσετε την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα για τις ακτές τους, επαγγελματίες ναυαγοσώστες με τον δικό τους εξοπλισμό και για κάθε μία ακτή ξεχωριστά, και όχι με διαγωνισμούς για ανάθεση του συνόλου των ακτών σε εργολάβους.
    3ον : Να ορίσετε και να εξασφαλίσετε καθαρό ποσό 13.000 €, ως ελάχιστη ετήσια αποζημίωση του επαγγελματία ναυαγοσώστη – επιτηρητή ακτής ο οποίος με το δικό του προσωπικό εξοπλισμό θα εκτελεί μόνος του το έργο του.
    Σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις, αυτή τη χρονιά το κόστος για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στη ναυαγοσωστική κάλυψη θα είναι περίπου 28.000 €. Από αυτά, τα 4.000 € θα καταλήγουν στο ναυαγοσώστη, και τα υπόλοιπα στους «εργολάβους».

    Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

    Αναθέσετε απευθείας σε εμάς, τους κατά κύριο επάγγελμα ναυαγοσώστες την ασφάλεια των ακτών κολύμβησης. Ως επαγγελματίες έχουμε ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ έναντι οποιουδήποτε «εργολάβου».
    Με τα 20.000.000 € που εκτιμήσατε ότι είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η πολιτεία εφέτος, οι παράκτιοι ΟΤΑ θα μπορέσουν να προσλάβουν 1.500 δίκαια αμειβόμενους ναυαγοσώστες με τον δικό τους εξοπλισμό, και για όλη τη διάρκεια της δεσμευτικής για τη χώρα μας κολυμβητικής περιόδου των 5 μηνών (1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου).
    Θα επιτρέψετε έτσι σε 1.500 νέους ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς, και θα μπορέσει ο καθένας τους να κάνει όνειρα για τη ζωή του συμμετέχοντας ενεργά και υπεύθυνα στη τοπική του κοινωνία.
    Αναλογιστείτε το κοινωνικό όφελος με την δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας σε μια Πατρίδα που τόσο δοκιμάζεται.
    Αναλογιστείτε το όφελος στον τουρισμό μας κατά το μήνα Οκτώβριο με επιτηρούμενες και ασφαλείς ακτές.

    Εκτός και αν με το ίδιο κόστος των 20.000.000€ θεωρούνται από κάποιους προτιμότεροι η ίσως και αποτελεσματικότεροι 711 «εποχικοί δούλοι» κάποιων «εργολάβων» για 4 μήνες.

    ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ κάθε επαγγελματία ναυαγοσώστη σε αποχή εργασίας, χωρίς να ευτελίζεται δεχόμενος όρους δουλικότητας από κανένα «εργολάβο» μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να αγωνιστούμε για το δίκαιο και για τη Πατρίδα μας.

    ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ στην πολιτική σωφροσύνη και κοινωνική ευαισθησία της νέας ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ, την οποία σεβόμαστε και εκτιμούμε.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 14:39 | Λεπτοκαρυδου κωνσταντινα

    . 6)Αφαίρεση του φορητού απινιδωτή.
    -Τι θα γίνει σε περίπτωση όπου ο ναυαγοσώστης βρίσκεται στο νερό για διάσωση και ο απινιδωτής αξίας 1000+ ευρώ κλαπεί αφού είναι εκτεθειμένος πάνω στον πύργο? Ποιος φέρει την ευθύνη? Ποιος θα τον αντικαταστήσει? Σε δημόσιους χώρους ο απινιδωτής φυλάσσεται σε ειδικό κυτίο με συναγερμό και στις περισσότερες φορές υπάρχει security.
    -Ο απινιδωτής αξίας 1000+ ευρώ είναι εκτεθειμένος πάνω στον πύργο σε ακραίες καιρικές συνθήκες (βροχή,υγρασία,καύσωνα) όπου μπορεί να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο κύκλωμα του.
    1. 25) Αφαίρεση vhf marine.
    – Η αγορά και χρήση vhf marine απαιτεί άδεια ραδιοερασιτέχνη.
    – Τι θα γίνει σε περίπτωση αλόγιστης χρήσης του καναλιού 16 από ναυαγοσώστες?
    1. στ) 1)Διαγραφή τζετ σκι
    – Οι ναυαγοσώστες δεν έχουν διδαχτεί τη χρήση του ούτε στη σχολή ταχύπλοου αλλά ούτε στη σχολή ναυαγοσωστικής.
    -Τι τραυματισμό μπορεί να έχει ο ναυαγοσώστης ενώ πέσει στη θάλασσα με ταχύτητα χωρίς την χρήση κράνους και ατομικού σωσιβίου?
    -Πως θα σώσει ένα θύμα ΜΟΝΟΣ του/θα το ανεβάσει στο φορείο/θα το ασφαλίσει και θα το επιστρέψει στην ξηρά ενώ δεν το έχει ξανακάνει ποτέ σε εκπαίδευση?
    -Ποιος ο λόγος ύπαρξης τζετ σκι ενώ όλοι οι πνιγμοί γίνονται σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία?
    -Τι θα γίνει εάν το τζετ σκι πάθει μηχανική βλάβη στα ανοιχτά ενώ μεταφέρει θύμα? (Δεν έχει κουπιά ούτε εφεδρική μηχανή)
    -Πως θα χρησιμοποιηθεί ένα τζετ σκι σε μια παραλία με βράχια και μεγάλες πέτρες?
    -Πως θα βγαίνει εκτός νερού στην διάρκεια της νύχτας ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες εάν στην περιοχή δεν υπάρχει γλίστρα για το τρέιλερ? (Δεν μπορεί να συρθεί στην άμμο λόγο της τουρμπίνας)
    -Με πιο κριτήριο στα 5 χρόνια θεωρείτε παλιό και χρειάζεται επιθεώρηση κάθε χρόνο ενώ όλα τα επαγγελματικά σκάφη ( αλιευτικά,καταδυτικά ακόμα και του λιμεναρχείου) κάνουν επιθεώρηση κάθε 2 χρόνια?
    (ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΤΖΕΤ ΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!!!! Οι οδηγοί τζετ σκι στην Αυστραλία είναι ξεχωριστό,μόνιμο προσωπικό όπου εκπαιδεύεται και ασχολείται μόνο με αυτό το αντικείμενο. Φοράνε ειδικό εξοπλισμό,συνοδεία μεγάλων σκαφών και ελικοπτέρων. Είναι κρατικές επιδοτούμενες σχολές και όχι ιδιωτικές. Διασώζουν surfers και έχουν ωκεανό.)
    2.ζ) Αφαίρεση του 5 μέτρου σκάφους. Να παραμείνει μόνο του δήμου.
    Αφαίρεση του απινιδωτή από το 5 μετρο σκάφος.
    -Σκεφθείτε τι θα γίνει εάν ο ναυαγοσώστης κάνει απινίδωση πάνω σε ένα 5 μετρο σκάφος που είναι όλο βρεγμένο από τον ναυαγοσώστη αλλά και από το θύμα.Τι θα πάθει ο ναυαγοσώστης???????
    -Που θα είναι δεμένο το 5 μετρο σκάφος? Μέσα στο δίαυλο μαζί με το 3,30 σκάφος και το τζετ σκι? Και ο ναυαγοσώστης σε πιθανό ατύχημα θα έχει να διαλέξει όχημα μεταξύ του 3,30 σκάφους/5 μετρου/ τζετ σκι /σανίδα surf???
    -Για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω: Γιατί μετά τα 10 χρόνια θεωρείτε παλιό και θέλει κάθε χρόνο επιθεώρηση ενώ άλλα κάθε 2 χρόνια?
    Το 5 μετρο σκάφος του δήμου ποιος θα το χειρίζεται? Δεν αναφέρεται τίποτα στο προσωπικό όπου πρέπει να έχει ο δήμος για να χειρίζεται το δικό του 5 μετρο σκάφος???

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 13:26 | Γεώργιος Στάϊκος

    Άρθρο 7, Παράγραφος 1 περίπτωση α:
    Προτείνουμε την τροποποίηση της σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής του άρθρου 11, (όπου θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω στο σχετικό άρθρο) με σκοπό να αποφασίζει η κάθε Λιμενική Αρχή για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη στην περιοχή δικαιοδοσίας της σύμφωνα με τις ανάγκες της και με ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά τους μήνες από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 10:00 έως 18:00. Δηλαδή η επιτροπή να μπορεί να λαμβάνει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της.
    Παράγραφος 1 εδάφιο α «Εφόσον ο υπόχρεος … 1 συντονιστή/επόπτη ναυαγοσωστών»:
    Να ισχύει όπως αναφέρεται και όχι ανά λουτρική εγκατάσταση.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο προτείνουμε να είναι ολικού μήκους δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον 50 ίππων. Ο λόγος είναι ότι καθώς αυτά τα σκάφη πρέπει να είναι ευέλικτα και σχετικά μικρά, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ίππων αλλάζει και το μέγεθος. Δηλαδή 80 ίπποι συνεπάγεται σκάφος μεγαλύτερο των 3 μέτρων και 3θεσιο σε αντιπαράθεση με όσα αναφέρονται στην περίπτωση αυτή της παραγράφου 1.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 2 «Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα…»:
    Να αντικατασταθεί το πλέγμα με προστατευτικό δακτύλιο, όπως και στις σωστικές λέμβους των μεταγωγικών πλοίων. Το πλέγμα επιφέρει μείωση στην ισχύ πρόωσης της μηχανής με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα του μικρού σκάφους. Ο δακτύλιος προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και χωρίς το πλέγμα.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο παρότι γρήγορο και αποτελεσματικό σε διασώσεις μακριά από την ακτή και σε θάλασσα με κυματισμό, έχει σοβαρά μειονεκτήματα κατά τη χρήση του από ένα μόνο ναυαγοσώστη και σε αποστάσεις κοντινές από την ακτή. Αρχικά είναι απολύτως αδύνατο να κάνει ένας ναυαγοσώστης διάσωση αναίσθητου θύματος. Ακόμη και να τον ανεβάσει στη σανίδα, λόγω έλλειψης αισθήσεων το θύμα δεν θα μπορεί να κρατηθεί στη σανίδα άρα δεν θα μπορέσει να τον μεταφέρει στην παραλία. Επίσης, σε διασώσεις κοντά στην ακτή ο χειρισμός και οι ελιγμοί μέσα στον κόσμο αρχικά καθυστερούν τη διάσωση αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους λουόμενους σε ένα δυνατό και γρήγορο σκάφος. Αντιθέτως, το μικρό σκάφος κινείται με μικρότερη ταχύτητα μειώνοντας τον κίνδυνο ισχυρής πρόσκρουσης σε λουόμενο. Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο επίσης, σε περίπτωση βλάβης δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα στην ακτή και έτσι ο μοναδικός ναυαγοσώστης της παραλίας θα βρεθεί εγκλωβισμένος στη θάλασσα έχοντας αναρτημένη την πορτοκαλί σημαία, χωρίς όμως να μπορεί να παρέχει βοήθεια. Το μικρό σκάφος διαθέτει κουπιά για το σκοπό αυτό. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο να έχει έναν χειριστή αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον χειρισμό του σκάφους, ο οποίος με το ναυαγοσώστη κατά περίπτωση, να επεμβαίνουν για διάσωση. Προτείνουμε δε ο χειρισμός να γίνεται από τον εκάστοτε συντονιστή επόπτη σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ένας.

  • Υποπερίπτωση 1,του στ), της παραγράφου 1 του άρθρου 7 Εφόσον διάσωση με θαλάσσιο μοτοποδήλατο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα άτομο σε περίπτωση που έχει υποστεί πνιγμό, ανακοπή , τραυματισμό και απώλεια αισθήσεων για οποιονδήποτε λόγο, η χρήση του καθίσταται αυτόματα απαγορευτική και αδύνατη, σύμφωνα με όλα τα εγχειρίδια ασφάλειας και διάσωσης παγκοσμίως, καθώς το θύμα δεν μπορεί να μεταφερθεί σε όρθια θέση σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις που ο ναυαγοσώστης καλείτε να εκτελέσει τα βασικά του καθήκοντα και να παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Συμπερασματικά σε καμιά των περιπτώσεων ο χειριστής του θαλασσιού μοτοποδηλάτου δεν μπορεί να εκτελέσει παράλληλα και τα καθήκοντα του και ως ναυαγοσώστης.
    Υ.Γ. Ζητάμε την παράταση της διαβούλευσης, καθώς παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα και ο χρόνος δεν ήταν επαρκής.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 12:31 | Lifeguard volos

    Το υπουργείο έχει μπερδέψει τη Ναυαγοσωστική ακτής με την ερευνα κ διάσωση ανοιχτής θάλασσας (S.A.R)κ από εκεί ξεκινά όλος ο Γολγοθάς με τα σκάφη, πνευστό με διπλό κινητήρα vhf προκειμένου να έχουν δικαίωμα πλεύσης πέραν των τριών μιλίων, jet ski με σλεντ, ανάλογα φαρμακεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από πιστοποιημένους διασώστες.Για αυτό βάζει κ απινιδωτη σε κάθε βάθρο γιατί το σκάφος θα λείπει μόνιμα υπό τις εντολές του Λ.Σ. (μετανάστες κ λοιπές ελλείψεις του κράτους κ του Λ.Σ. κατ’επεκταση). Υπάρχει ελειψη αλλά κατά την γνώμη μας αυτό πρέπει να γίνει σε άλλη βάση με κρατικά κονδύλια ή επιχορηγουμενα προγράμματα κ όχι να τα επωμίζονται οι δήμοι στέλνοντας γυμνούς ναυαγοσώστες (χωρίς στολές κράνη κ γνώση) εκτοξεύοντας το κόστος για άλλη μια φορά μέσα σε 2 χρόνια

  • 1.α. Συντονιστής – επόπτης ναυαγοσωστών

    — Ο Συντονιστής – επόπτης ναυαγοσωστών, σαν μοναδικό προσόν για την θέση αυτή, θα έχει την άδεια ναυαγοσώστη σε ισχύ για τρία χρόνια, απλά; Όχι κάποια αποδεδειγμένη προϋπηρεσία με βάση την πρόσληψη του στην θέση του ναυαγοσώστη, από την οποία θα αποκομίσει και κάποια εμπειρία σχετική;
    — Ποιο το αντικείμενο εργασίας του;
    — Πως θα τον ελέγχει το Λιμενικό σε ελέγχους που κάνει και που θα τον ψάχνει;

    Παρ 1 β) 4. Σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων

    — Πολύ χρήσιμος διασωστικός εξοπλισμός αλλά εφόσον ο ναυαγοσώστης είναι εκπαιδευμένος στην χρήση του.
    — Θα πρέπει όμως να συμπεριελήφθη στην εκπαιδευτική ύλη του ναυαγοσώστη και να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές της σανίδας. Μήκος τουλάχιστον 3.00 μέτρων και άνω, όπως είναι και διεθνώς. Διαφορετικά είναι τελείως άχρηστος εξοπλισμός.

    Παρ 1 β) 7. Πτυσσόμενο φορείο και σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα…..

    — Για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο είδη φορείων; Το ένα είναι αρκετό.
    — Ούτως ή άλλως και τα δύο είδη φορείων, απαιτούν, τουλάχιστον δύο άτομα για να χρησιμοποιηθούν, πόσο μάλλον το πλωτό φορείο, που απαιτεί δύο άτομα για την χρήση του τα οποία πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του. Στην εκπαιδευτική ύλη του ναυαγοσώστη δεν περιλαμβάνεται η εκπαίδευση με τέτοιο εξοπλισμό.
    — Η παρουσία και των δύο φορείων είναι υπερβολή και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αύξηση του κόστους του εξοπλισμού του ναυαγοσώστη, χωρίς να δίνει καμία απολύτως δυνατότητα χρήσης τους.

    Παρ 1 β) 8. Δύο (02) σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων και διαμέτρου τουλάχιστον 10mm.

    — Τόσα χρόνια που υπάρχει αυτός ο εξοπλισμός στην παραλία, δεν βρέθηκε κάποιος να δώσει εξήγηση για την χρηστικότητα του.

    Παρ 1. β) 25. Φορητή συσκευή VHF marine

    — Για την χρήση του VHF, απαιτεί από τον νόμο, ο χρήστης του, να έχει άδεια ραδιοερασιτέχνη. Κάτι που ο ναυαγοσώστης δεν έχει και δεν απαιτείται να έχει.
    — Συνεπώς είναι παράνομος, εάν έχει VHF και κινδυνεύει με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.
    — Επίσης, σε ποια συχνότητα θα εκπέμπει και με ποιόν θα συνομιλεί;

    Παρ 1. ε. Επιπλέον, οριοθετούν δίαυλο, πλάτους τουλάχιστον πέντε (05) μέτρων από τον οποίο επιτρέπεται η εκκίνηση και η επιστροφή, από και προς την ακτή, του ατομικού σκάφους της υποπερίπτωσης 1) της περίπτωσης στ) και του σκάφους της περίπτωσης ζ).

    — Ο δίαυλος αυτός, λογικά θα πρέπει να είναι μπροστά στο βάθρο του ναυαγοσώστη. Δηλαδή στο καλύτερο σημείο επιτήρησης και επέμβασης του ναυαγοσώστη, θα απαγορεύεται η κολύμβηση.
    — η δημιουργία δίαυλου σκαφών απαιτείται από κάποιον που εκμισθώνει αιγιαλό για επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο ναυαγοσώστης, δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα……

    Παρ 1. στ. 1. Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνουν τουλάχιστον (02) ναυαγοσώστες διαθέτουν ένα επαγγελματικό ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο, ολικού μήκους τουλάχιστον δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον ογδόντα (80) ίππων

    — Το jetski είναι πολύ καλό μέσο διάσωσης αλλά χρειάζεται και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
    — Ο ναυαγοσώστης, δεν εκπαιδεύεται από την σχολή ναυαγοσωστών σε τρόπους διάσωσης με jetski, ούτε και από την σχολή εκπαίδευσης ταχύπλοων σκαφών.
    — Αυτό σημάνει ότι ανεκπαίδευτοι ναυαγοσώστες στην διάσωση με jetski, αλλά και στην χρήση του, θα κληθούν να κάνουν διάσωση με εξοπλισμό που δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρήσης του και συνεπώς είναι επικίνδυνος εξοπλισμός, πρώτα απ όλα για τους ίδιους αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, αφού θα πρέπει να κινηθεί ανάμεσα σε κολυμβητές.
    — Επίσης το jetski χρειάζεται όπως πολύ σωστά αναφέρεται, το ειδικό φορείο για να είναι σε θέση ο χειριστής του κάνει διάσωση μόνος του, σε άτομο που έχει τις αισθήσεις του. Σε διαφορετική περίπτωση (αναίσθητο άτομο) απαιτείται και δεύτερος διασώστης στο σκάφος για να κρατάει το αναίσθητο άτομο στην σανίδα επάνω, που προφανώς δεν υπάρχει. Με ποίο τρόπο λοιπόν θα γίνει η διάσωση τέτοιου περιστατικού;
    — Η προμήθεια και παρουσία τέτοιου εξοπλισμού, με έναν μόνο ναυαγοσώστη, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αύξηση του κόστους της κάλυψης παραλιών, άρα τους εργολάβους κάλυψης παραλιών και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στην ασφάλεια των λουομένων και στην πρόληψη των πνιγμών, που θεωρώ ότι είναι ο στόχος της νομοθεσίας..

    Παρ 1. στ. 2. Ανά ναυαγοσώστη, διαθέτουν ένα μηχανοκίνητο, επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον τριών μέτρων και τριάντα (3,30) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον έξι (6) ίππων

    — Το μηχανοκίνητο σκάφος των 3.30 μέτρων, για χρήση από έναν ναυαγοσώστη, το καθιστά όχι και τόσο λειτουργικό μέσο διάσωσης και η χρησιμότητα του περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο όταν η κατάσταση της θάλασσας το επιτρέπει .
    — Ένα τέτοιο σκάφος, που μπορεί να είναι και πολυεστερικό, είναι πολύ βαρύ σκάφος για να το τραβήξει ένα άτομο μόνο του στην παραλία και να το βάλει στο νερό, πόσο δε όταν στην παραλία θα έχει και έντονο κυματισμό.
    — Η ιστορία έχει αποδείξει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, το σκάφος του ναυαγοσώστη δεν επιχειρεί για διάσωση, λόγο της μικρής απόστασης που συμβαίνει το περιστατικό ή λόγο του χρόνου που θα χάσει ο ναυαγοσώστης για να βάλει το σκάφος του στο νερό και να το λειτουργήσει.
    — Σίγουρα είναι καλός εξοπλισμός για διάσωση αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από την κολυμβητική περιοχή.

    Παρ 1. ζ. Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και έναν (1) συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α), διαθέτουν ένα επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον εκατό (100) ίππων

    — Συγκεκριμένες προδιαγραφές για ένα μεγάλο σκάφος και εφοδιασμένο με εξοπλισμό (προβολέα και VHF GPS –PLOTER) που το κάνει ικανό να επιχείρηση σε έρευνα και διάσωση με μεγάλες αποστάσεις από την κολυμβητική περιοχή, στην ανοιχτή θάλασσα και σε καμία περίπτωση μέσα στην κολυμβητική περιοχή ή και έξω από αυτήν, λόγο του όγκου του και του πολύ ισχυρού κινητήρα που θα διαθέτει.
    — Δεν προσδιορίζεται ο ρόλος του, η χρήση του και η αναγκαιότητά του στην ευρύτερη περιοχή κάλυψης του Δήμου που θα βρίσκετε.
    — Σε ποιο σημείο της επικρατείς του Δήμου θα βρίσκετε. Εάν δεν υπάρχει κάποιο λιμάνι ή μόλος για να «δέσει», θα βρίσκετε σε κάποια παραλία μπροστά;

    Παρ 2. 1. Οι Δήμοι οφείλουν, επιπλέον, κατά τους μήνες και τις ώρες της περίπτωσης α) της παραγράφου 1, να διαθέτουν για τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις (κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1), ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισής τους, επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση ζ) της παραγράφου

    — 2ο πεντάμετρο σκάφος, εκτός από αυτό της ναυαγοσωστικής σχολής, το οποίο και αυτό θα κάθετε, στις περισσότερες των περιπτώσεων μαζί με το προσωπικό του το οποίο θα πληρώνετε.
    — Επιπλέον αδικαιολόγητο κόστος για τους Δήμους και επιπλέον πρόστιμα σε περίπτωση που δεν υπάρχει το 2ο 5μετρο σκάφος λοιπόν….

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:15 | Lifeguard volos

    Σε περίπτωση ανάθεσης σε Ναυαγοσωστική σχολή είναι είναι αυτή υπεύθυνη για τις περιπτώσεις α β η δ ε ζ. β) βάθρα γ) οριοθέτηση άλλες δύο εργολαβίες που φιλοδοξούν να πάρουν υποχρεωτικά οι σχολές που προτείνουν κ συμφωνούν με το νέο Π.Δ. με αντάλλαγμα φυσικά την διάθεση των σκαφών στις εντολές Λ.Σ. κ τον έλεγχο της διενέργειας των εξετάσεων.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:19 | ΚΛΑΔΟΣ KSEN,S IKE

    ΚΛΑΔΟΣ KSEN,S IKE Παρασκευή 21/02/2020
    Σχολή Ναυαγοσωστών Προς κ. Υπουργό Ναυτιλίας
    Γάζι, Hρακλείου, Κρήτης Υπ’ όψιν: κ. Βιδάλη Αντωνίου
    Τηλ: 2810 822 555 Κατ’ επείγον
    Κιν: 6977 010 927
    ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΔ 31/2018 Κ. Υπουργέ, με τις προτάσεις μου δεν ζητώ καμιά έκπτωση σε βάρος της ασφάλειας των λουομένων, αντιθέτως οι απόψεις μου βασίζονται στην εμπειρία οκτώ (8) χρόνων ως ανάδοχος σε αρκετά έργα στην επικράτεια με χωρίς κανένα πνιγμό στο ενεργητικό μας, έως σήμερα, αλλά και ως πτυχιούχος μηχανολόγος αξιολογώντας για τους εξοπλισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε την δραστηριότητα ναυαγοσωστικών έργων λόγου ακατανόητων μεταβολών του νόμου με δυσμενέστερο απολογισμό πνιγμών κάθε φορά και με καταστρεπτικές συνέπειες οικονομικά σε βάρος των επιχειρήσεων μας (βγάζοντας για δεύτερη φορά σε 2 χρόνια τα νεολεμβολογηθέντα πδ 31/2018 σκάφη ως έκνομα).
    Ζητώ όπως λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας λόγους ουσίας και δικαίου παρακάτω:
    1) Η ΛΕΜΒΟΣ βάθρου: Αντί για 3,30 m να μειωθεί στα 2,50 m και η μηχανή αντί για 6 HP στους 5 HP για λόγους ευχρηστίας από τους ναυαγοσώστες και χωρίς βεγγαλικά λόγω επικινδυνότητας, από παιδιά λουομένων ( Επανένταξη σκαφών στη νομιμότητα) Άρθρο 7 παρ. στ 2
    2) Το ταχύπλοο ναυαγοσωστικό σκάφος (ανά Δημοτικό Διαμέρισμα) άνω των 5 m με μηχανή 100 HP όχι μόνο πνευστό αλλά όλων των τύπου σκαφών πολυεστερικό κλπ (για λόγους διατήρησης των ενός (1) έτους υφισταμένων σκαφών στη νομιμότητα) Άρθρο 7 παρ. 3.
    3) ΤΟ ΤΖΕΤ ΣΚΙ άνω των 3 βάθρων και όχι των 3 βάθρων καθώς και ένα επόπτη άνω των 3 ναυαγοσωστών ένα και όχι περισσότερα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, με VHF φορητό να είναι αγκυροβολημένο σε λιμάνι και όχι σε παραλία για λόγους ασφάλειας Άρθρο 7 παρ. στ 1.
    4) Προτείνω την κατάργηση του 2ου επιπλέων διασωστικού ταχύπλοου σκάφους στους Δήμους αφού καλύπτονται με τα ανωτέρω ναυαγοσωστικά για λόγους οικονομίας και Δημοσίου Συμφέροντος να παραμείνει μόνο στους Δήμους όπου δεν προβλέπεται ναυαγοσωστικό ταχύπλοο κάτω των 3 βάθρων με το χειριστή του. (Αφαιρώντας την λέξη ΠΝΕΥΣΤΑ η προσθέτοντας τη λέξη και πολυεστερικό) και την διατήρηση των νέων υφιστάμενων σκαφών στη νομιμότητα λεμβολογηθέντα σύμφωνα με το ΠΔ 31/2018 Άρθρο 7 ΠΑΡ. Ζ. 2.
    5) Προς αποφυγή της ατέρμονης γραφειοκρατίας προτείνω ανά 3 έτη αναθεώρηση σκαφών και ανά 3 έτη αναθεώρηση άδειας ναυαγοσώστη με το ανάλογο κόστος παραβόλων και όχι ανά διετία κτλ.
    6) Ναυαγοσωστικές σχολές να παραμείνει μόνο το κωπήλατο σκάφος αφού τα άλλα μηχανοκίνητα σκάφη δεν επιτρέπεται η χρήση τους για την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών και παρέχονται ως εκπαιδευτικά από τις σχολές ταχυπλόων και μόνο.
    7) Σημαίες πορτοκαλί ναυαγοσώστη, κόκκινη χωρίς ναυαγοσώστη και κόκκινη απαγορεύεται η κολύμβηση και προτείνω κατάργηση πράσινης και κίτρινης σημαίας άνευ ουσίας. Μετατρέποντας τον ναυαγοσώστη σε σημαιοφόρο.
    8) Σημαδούρες οριοθέτησης ανά 50 m αντί για 10 m και στους διάδρομους αντί 3 m ανά 10 m με κάθετη πρόσδεση στο βυθό έκαστη και όχι μεταξύ τους οριζοντίως παρεμποδίζοντας τις θαλάσσιες συγκοινωνίες Άρθρο 7/ε
    9) Άρθρο 7 παρ. δ, κατάργηση πινακίδας πληροφοριών ως περιττή αφού αναγράφονται στην πινακίδα Α’ Βοηθειών ή μείωση των διαστάσεων στις πινακίδες πληροφόρησης κατά το ήμισυ (1/2) διότι οι πάσσαλοι στήριξης αποτελούν φονικά αντικείμενα για τους λουόμενους.
    10) Άρθρο 7 παρ. ζ 3 .Ζητάμε την τροποποίηση της διατύπωσης και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αντί να αναφέρει «Αναθέτουν σε νομίμως λειτουργούσες σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης» να διατυπώνεται «σε νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις ναυαγοσωστικών υπηρεσιών» όπως ίσχυε με το ΠΔ 23/2000 αφού τα χρήματα του Δημοσίου αφορούν το έργο και όχι την εκπαίδευση Ναυαγοσωστών. Για λόγους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού σύμφωνα με το Ν 3919/2011 προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος και όχι μονοπωλιακών συμφερόντων όπως ισχύει (και φυσικά δεν έχουν την δυνατότητα οι λιγοστές σχολές να ανταποκριθούν στις ανάγκες)
    11) Άρθρο 7 παρ. 1/19 το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ατομικό εξοπλισμό του εκάστοτε ναυαγοσώστη και όχι του βάθρου όπως έχει διατυπωθεί εσφαλμένα αφού στα βάθρα δεν παρέχεται ρεύμα για τη φόρτισή του.
    Τέλος όλα τα ναυαγοσωστικά σκάφη διάσωσης θα πρέπει να καταταγούν στο άρθρο 4 του Γεν. Καν. Λουομένων Γ.Κ.Λ. 23 ως σωστικά ειδικής κατηγορίας και όχι αόριστα κατά το δοκούν για μεταφορά επιβατών που γινόταν ως τώρα από τα Λιμεναρχεία παράτυπα και παράνομα κατ’ ανάγκη
    Με εκτίμηση Κλάδος Κωνσταντίνος

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 10:51 | ACTION CLUB HELLAS

    8. Άρθρο 7, Παράγραφος 1, υποπαράγραφος Γ, υποπερίπτωση 6: «Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Ι» και φορητό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών…»
    Να αντικατασταθεί η λέξη βρεφών με τη λέξη παιδιών, καθώς υπάρχουν απινιδωτές για παιδιά από 1 έτους έως και 8 ετών και όχι βρεφών.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 10:20 | ACTION CLUB HELLAS

    5. Άρθρο 7, Παράγραφος 1 περίπτωση α:
    Προτείνουμε την τροποποίηση της σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής του άρθρου 11, (όπου θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω στο σχετικό άρθρο) με σκοπό να αποφασίζει η κάθε Λιμενική Αρχή για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη στην περιοχή δικαιοδοσίας της σύμφωνα με τις ανάγκες της και με ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά τους μήνες από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 10:00 έως 18:00. Δηλαδή η επιτροπή να μπορεί να λαμβάνει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της.
    Παράγραφος 1 εδάφιο α «Εφόσον ο υπόχρεος … 1 συντονιστή/επόπτη ναυαγοσωστών»:
    Να ισχύει όπως αναφέρεται και όχι ανά λουτρική εγκατάσταση.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο προτείνουμε να είναι ολικού μήκους δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον 50 ίππων. Ο λόγος είναι ότι καθώς αυτά τα σκάφη πρέπει να είναι ευέλικτα και σχετικά μικρά, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ίππων αλλάζει και το μέγεθος. Δηλαδή 80 ίπποι συνεπάγεται σκάφος μεγαλύτερο των 3 μέτρων και 3θεσιο σε αντιπαράθεση με όσα αναφέρονται στην περίπτωση αυτή της παραγράφου 1.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 2 «Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα…»:
    Να αντικατασταθεί το πλέγμα με προστατευτικό δακτύλιο, όπως και στις σωστικές λέμβους των μεταγωγικών πλοίων. Το πλέγμα επιφέρει μείωση στην ισχύ πρόωσης της μηχανής με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα του μικρού σκάφους. Ο δακτύλιος προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και χωρίς το πλέγμα.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο παρότι γρήγορο και αποτελεσματικό σε διασώσεις μακριά από την ακτή και σε θάλασσα με κυματισμό, έχει σοβαρά μειονεκτήματα κατά τη χρήση του από ένα μόνο ναυαγοσώστη και σε αποστάσεις κοντινές από την ακτή. Αρχικά είναι απολύτως αδύνατο να κάνει ένας ναυαγοσώστης διάσωση αναίσθητου θύματος. Ακόμη και να τον ανεβάσει στη σανίδα, λόγω έλλειψης αισθήσεων το θύμα δεν θα μπορεί να κρατηθεί στη σανίδα άρα δεν θα μπορέσει να τον μεταφέρει στην παραλία. Επίσης, σε διασώσεις κοντά στην ακτή ο χειρισμός και οι ελιγμοί μέσα στον κόσμο αρχικά καθυστερούν τη διάσωση αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους λουόμενους σε ένα δυνατό και γρήγορο σκάφος. Αντιθέτως, το μικρό σκάφος κινείται με μικρότερη ταχύτητα μειώνοντας τον κίνδυνο ισχυρής πρόσκρουσης σε λουόμενο. Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο επίσης, σε περίπτωση βλάβης δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα στην ακτή και έτσι ο μοναδικός ναυαγοσώστης της παραλίας θα βρεθεί εγκλωβισμένος στη θάλασσα έχοντας αναρτημένη την πορτοκαλί σημαία, χωρίς όμως να μπορεί να παρέχει βοήθεια. Το μικρό σκάφος διαθέτει κουπιά για το σκοπό αυτό. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο να έχει έναν χειριστή αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον χειρισμό του σκάφους, ο οποίος με το ναυαγοσώστη κατά περίπτωση, να επεμβαίνουν για διάσωση. Προτείνουμε δε ο χειρισμός να γίνεται από τον εκάστοτε συντονιστή επόπτη σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ένας.

  • Το Π.Δ. θέτει κριτήρια που είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν από τους Δήμους οι οποίοι αν αναθέσουν σε σχολή τη ναυαγοσωστική φύλαξη των παραλιών τους το κόστος θα είναι εντελώς έξω από τον προϋπολογισμό τους.
    Αναρωτιέμαι αν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν τόσο απαιτητικοί νόμοι ως προς την ασφάλεια των λουομένων.
    Πριν το Π.Δ. 31/18 πόσους πνιγμούς είχαμε σε παραλίες που είχαν ναυαγοσώστη και πόσους σε παραλίες που δεν είχαν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες;;
    Για ποιό λόγο ένας Δήμος να πληρώσει τόσα πολλά λεφτά μόνο για τις πολυσύχναστες παραλίες και στις υπόλοιπες παραλίες ουσιαστικά ο λουόμενος να είναι απροστάτευτος;;;
    Έγινε από τους ενδιαφερόμενους φορείς συζήτηση πριν τη συγγραφή του Π.Δ. ώστε να καθοριστούν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις;;Ζητήθηκε η γνώμη της ΚΕΔΕ και των νησιωτικών Δήμων;;
    Έγινε ποτέ καταγραφή και ανάλυση των ατυχημάτων στις παραλίες μας ώστε με επιστημονικό τρόπο να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση;; Πουθενά στο Π.Δ. δεν γίνεται αναφορά σε τέτοιου είδους μελέτες και τουλάχιστον σε ότι αφορά νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι λόγοι που προτείνονται κάποια νομοθετήματα είναι αιτιολογημένοι.
    Η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστια ακτογραμμή, κυριολεκτικά χιλιάδες παραλίες και εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο που καθημερινά κολυμπάνε στις παραλίες μας.Η χώρα έχει επενδύσει στον Τουρισμό και σίγουρα η πρόληψη των θαλάσσιων ατυχημάτων είναι μία υποχρέωση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
    Όμως σε πλαίσια λογικά και ουσιαστικά.
    Τα όσα επί παραδείγματι η βράβευση Γαλάζιες Σημαίες θέτει ως προαπαιτούμενα γι τη βράβευση μίας μη πολυσύχναστης παραλίας αναφορικά με την ασφάλεια των λουομένων είναι θαρρώ στη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως απάιτηση για κάθε λουτρική εγκατάσταση.
    Ουσιαστικά το προτεινόμενο Π.Δ. ζητά από έναν νησιωτικό Δήμο που έχει 8 πολυσύχναστες παραλίες (όπως το Αργοστόλι στην Κεφαλονιά)και θα απαιτούνται πλέον τουλάχιστον 12 ναυαγοσώστες, να δαπανήσει ένα ποσό πολύ μεγάλο και μάλιστα αν βρει τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών!!Υπάρχουν για όλη την Ελλάδα οι ναυαγοσώστες που χρειάζονται;;
    Προβλέπω μεγάλη αναστάτωση το καλοκαίρι που έρχεται αν ισχύσει το προτεινόμενο Π.Δ.και βέβαια απώλεια σημαντικού αριθμού Γαλάζιων Σημαιών για τη χώρα μας, λόγω αδυναμίας των Δήμων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Π.Δ. με ταυτόχρονη έλλειψη ικανού αριθμού ναυαγοσωστών πανελληνίως.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 09:01 | Κωνσταντίνος Κ

    Πολύ σωστή η χρήση των πεντάμετρων φουσκωτών και των jet θα συμβάλουν σημαντικά στη διάσωση ακόμα και εκτός πολυσύχναστων , η ασφάλεια στο μέγιστο -συγχαρητήρια

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 09:53 | Καραγιαννης Θ

    Πολύ χρήσιμα τα πεντάμετρα Φουσκωτα και τα jet ski είναι σύγχρονο σωστικά μέσα και μας πάνε όλους βήματα μπροστά

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 04:33 | Lifeguard volos

    Το υποχρεωτικα πνευστό 5μ όπως κ το θαλάσσιο μοτοποδήλατο (jet) πρέπει να καταργηθούν.Αναγκαζονται οι σχολές για άλλη μια φορά να προσαρμοστουν στα νέα δεδομένα πριν καλά καλά να ξεχρεωσουν τα προηγούμενα σκάφη και το χειρότερο ότι τα σκάφη της σχολής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραλία.δλδ κάποιος που αγόρασε ένα πλαστικό σκάφος το 2018 για την σχολή του κ το χρησιμοποιούσε για ένα δήμο τώρα πρέπει να πετάξει το πλαστικό και να πάρει ένα φουσκωτό κ ένα jet ski για την σχολή κ άλλο ένα ή δύο στην περίπτωση που χρειάζεται κ επόπτη συν το jet ένα ή περισσότερα για τον ίδιο δήμο

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 01:23 | LIFEGUARD VOLOS

    Το 5m σκάφος το οποίο έχει χειριστή και ναυαγοσωστη είναι πλέον ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ υπό
    τις εντολές της Λιμενικής Αρχής εφόσον του ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ , να επιχειρήσει προς παροχή
    άμεσης βοήθειας οπουδήποτε ΕΝΤΟΣ εμβελειας του Δήμου αλλά ΕΚΤΟΣ των πολυσύχναστων παραλιων της ευθύνης του.
    Αυτό καλύπτει τις ελλείψεις του Λιμενικού Σώματος και αφορά άλλο τομέα , έρευνας και
    διάσωσης και όχι ναυαγοσωστικής κάλυψης , για το οποίο είναι ορισμένο και νομικά
    υπεύθυνο το σκάφος.

    Ποιος καλύπτει τα έξοδα μετακίνησής του;;;

    Τι θα γίνει αν του ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ από το ΛΣ να σπεύσει προς παροχή βοήθειας λίγο πριν τη λήξεη της βάρδιας του πληρώματος;;;

    Ποιος τους καλύπτει και τους πληρώνει τις τυχών υπερωρίες ;;; (Χειριστή-ναυαγοσώστη;;)

    Ποιος τους εφοδιάζει με καύσιμα;;

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:45 | Νίκος

    Απινιδωτης σε καθε πυργο υποχρεωτικά. Οχι πανω σε κανενα σκάφος.
    Ο ασθρματος να ορισθεί σε μονινη ακρόαση στο κανάλι εκτακτης ανάγκης.
    Το ωραριο να γινει σαφες. Τι σημαινει ως τις 6 το ελάχιστο. Δηλαδη θα σ λεει ο εργοδοτης κατσε οσο αντέχεις;

    Το σκαφος 3.30 αποδειχθηκε κατωτατο απο τα μικροτερα φουσκωτά.

    Να θεσπιστει νομικη ευθυνη για αυτον π παρακουει τις προειδοποιησειςκαι τις σημαίες και παει να κινδτνευσει αναγκαζοντας τη διασωση του.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:10 | ΣΤΑΘΗΣ ΚΑ

    Άρθρο 7, Παράγραφος 1, υποπαράγραφος Γ, υποπερίπτωση 6: «Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Ι» και φορητό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών…»
    Να αντικατασταθεί η λέξη βρεφών με τη λέξη παιδιών, καθώς υπάρχουν απινιδωτές για παιδιά από 1 έτους έως και 8 ετών και όχι βρεφών.

  • 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:17 | ΣΤΑΘΗΣ ΚΑ

    5. Άρθρο 7, Παράγραφος 1 περίπτωση α:
    Προτείνουμε την τροποποίηση της σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής του άρθρου 11, (όπου θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω στο σχετικό άρθρο) με σκοπό να αποφασίζει η κάθε Λιμενική Αρχή για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη στην περιοχή δικαιοδοσίας της σύμφωνα με τις ανάγκες της και με ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά τους μήνες από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 10:00 έως 18:00. Δηλαδή η επιτροπή να μπορεί να λαμβάνει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της.
    Παράγραφος 1 εδάφιο α «Εφόσον ο υπόχρεος … 1 συντονιστή/επόπτη ναυαγοσωστών»:
    Να ισχύει όπως αναφέρεται και όχι ανά λουτρική εγκατάσταση.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο προτείνουμε να είναι ολικού μήκους δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον 50 ίππων. Ο λόγος είναι ότι καθώς αυτά τα σκάφη πρέπει να είναι ευέλικτα και σχετικά μικρά, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ίππων αλλάζει και το μέγεθος. Δηλαδή 80 ίπποι συνεπάγεται σκάφος μεγαλύτερο των 3 μέτρων και 3θεσιο σε αντιπαράθεση με όσα αναφέρονται στην περίπτωση αυτή της παραγράφου 1.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 2 «Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα…»:
    Να αντικατασταθεί το πλέγμα με προστατευτικό δακτύλιο, όπως και στις σωστικές λέμβους των μεταγωγικών πλοίων. Το πλέγμα επιφέρει μείωση στην ισχύ πρόωσης της μηχανής με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα του μικρού σκάφους. Ο δακτύλιος προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και χωρίς το πλέγμα.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο παρότι γρήγορο και αποτελεσματικό σε διασώσεις μακριά από την ακτή και σε θάλασσα με κυματισμό, έχει σοβαρά μειονεκτήματα κατά τη χρήση του από ένα μόνο ναυαγοσώστη και σε αποστάσεις κοντινές από την ακτή. Αρχικά είναι απολύτως αδύνατο να κάνει ένας ναυαγοσώστης διάσωση αναίσθητου θύματος. Ακόμη και να τον ανεβάσει στη σανίδα, λόγω έλλειψης αισθήσεων το θύμα δεν θα μπορεί να κρατηθεί στη σανίδα άρα δεν θα μπορέσει να τον μεταφέρει στην παραλία. Επίσης, σε διασώσεις κοντά στην ακτή ο χειρισμός και οι ελιγμοί μέσα στον κόσμο αρχικά καθυστερούν τη διάσωση αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους λουόμενους σε ένα δυνατό και γρήγορο σκάφος. Αντιθέτως, το μικρό σκάφος κινείται με μικρότερη ταχύτητα μειώνοντας τον κίνδυνο ισχυρής πρόσκρουσης σε λουόμενο. Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο επίσης, σε περίπτωση βλάβης δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα στην ακτή και έτσι ο μοναδικός ναυαγοσώστης της παραλίας θα βρεθεί εγκλωβισμένος στη θάλασσα έχοντας αναρτημένη την πορτοκαλί σημαία, χωρίς όμως να μπορεί να παρέχει βοήθεια. Το μικρό σκάφος διαθέτει κουπιά για το σκοπό αυτό. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο να έχει έναν χειριστή αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον χειρισμό του σκάφους, ο οποίος με το ναυαγοσώστη κατά περίπτωση, να επεμβαίνουν για διάσωση. Προτείνουμε δε ο χειρισμός να γίνεται από τον εκάστοτε συντονιστή επόπτη σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ένας.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 19:42 | Αντώνης Χαλκέας

    Στο αρ. 7 που αφορά υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού, στην παρ. ζ αναφέρεται η ύπαρξη επαγγελματικού μηχανοκίνητου πνευστού ταχύπλοου σκάφους ολικού μήκους τουλάχιστον 5μ.. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε πλαστικά και πνευστά σκάφη καθώς και τα δύο θεωρούνται αξιόπλοα και επιχειρησιακά επαρκή σύμφωνα με την κατηγορία τους.
    Είναι σημαντικό η αξιοπιστία τους να πιστοποιείται από ναυπηγό όπως έχει προβλέψει και ο νομοθέτης, ενώ θα πρέπει οι μηχανές τους να διαθέτουν ετήσιο πιστοποιητικό καλής λειτουργίας από εξουσιοδοτημένο μηχανικό.
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί Δήμοι με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο του 2018 προμηθεύτηκαν πλαστικά σκάφη και θεωρείται άστοχος ο παροπλισμός τους.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 19:18 | Γιάννης ναυαγοσωστης

    Η τεράστια έλλειψη ναυαγοσοσώστων μέχρι σήμερα υπάρχει γιατί η εκπαίδευση για τη χορήγηση διπλώματος ήταν απο ελλιπής μέχρι ανύπαρκτη εγώ πήρα απο περιφερόμενη σχολη διπλωμα επαγγελματία ναυαγοσώστη στις Σέρρες με σεμινάριο 2 ημερών και θεωρητικά μαθήματα σε καφετέρια
    Γιατί λοιπόν να θέλει κάποιος να γίνει ναυαγοσωστης . Προτιμότερο είναι να πληρώνεις περισσότερα και τα χρήματα σου να πιάνουν τόπο.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 19:19 | Ξενοφώντας Μ

    Το φουσκωτό είναι το μόνο αναγνωρισμένο διεθνώς σωστικό , οποίος θέλει μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο rescue boat και θα και θα του λυθεί η απορία αμέσως . Απο την άλλη αν τα πολυεστερικά που είχαν εφοδιαστεί οι σχολές το 2018 είναι τόσο καινούργια και αξιόπλοα ,εύκολα θα τα αντικαταστήσουν λόγο της καλής μεταπωλητικής τους αξίας .

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 18:51 | ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    5. Άρθρο 7, Παράγραφος 1 περίπτωση α:
    Προτείνουμε την τροποποίηση της σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής του άρθρου 11, (όπου θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω στο σχετικό άρθρο) με σκοπό να αποφασίζει η κάθε Λιμενική Αρχή για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη στην περιοχή δικαιοδοσίας της σύμφωνα με τις ανάγκες της και με ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά τους μήνες από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 10:00 έως 18:00. Δηλαδή η επιτροπή να μπορεί να λαμβάνει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της.
    Παράγραφος 1 εδάφιο α «Εφόσον ο υπόχρεος … 1 συντονιστή/επόπτη ναυαγοσωστών»:
    Να ισχύει όπως αναφέρεται και όχι ανά λουτρική εγκατάσταση.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο προτείνουμε να είναι ολικού μήκους δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, ιπποδύναμης τουλάχιστον 50 ίππων. Ο λόγος είναι ότι καθώς αυτά τα σκάφη πρέπει να είναι ευέλικτα και σχετικά μικρά, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ίππων αλλάζει και το μέγεθος. Δηλαδή 80 ίπποι συνεπάγεται σκάφος μεγαλύτερο των 3 μέτρων και 3θεσιο σε αντιπαράθεση με όσα αναφέρονται στην περίπτωση αυτή της παραγράφου 1.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 2 «Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα…»:
    Να αντικατασταθεί το πλέγμα με προστατευτικό δακτύλιο, όπως και στις σωστικές λέμβους των μεταγωγικών πλοίων. Το πλέγμα επιφέρει μείωση στην ισχύ πρόωσης της μηχανής με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα του μικρού σκάφους. Ο δακτύλιος προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και χωρίς το πλέγμα.
    Παράγραφος 1, περίπτωση στ, υποπερίπτωση 1:
    Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο παρότι γρήγορο και αποτελεσματικό σε διασώσεις μακριά από την ακτή και σε θάλασσα με κυματισμό, έχει σοβαρά μειονεκτήματα κατά τη χρήση του από ένα μόνο ναυαγοσώστη και σε αποστάσεις κοντινές από την ακτή. Αρχικά είναι απολύτως αδύνατο να κάνει ένας ναυαγοσώστης διάσωση αναίσθητου θύματος. Ακόμη και να τον ανεβάσει στη σανίδα, λόγω έλλειψης αισθήσεων το θύμα δεν θα μπορεί να κρατηθεί στη σανίδα άρα δεν θα μπορέσει να τον μεταφέρει στην παραλία. Επίσης, σε διασώσεις κοντά στην ακτή ο χειρισμός και οι ελιγμοί μέσα στον κόσμο αρχικά καθυστερούν τη διάσωση αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους λουόμενους σε ένα δυνατό και γρήγορο σκάφος. Αντιθέτως, το μικρό σκάφος κινείται με μικρότερη ταχύτητα μειώνοντας τον κίνδυνο ισχυρής πρόσκρουσης σε λουόμενο. Το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο επίσης, σε περίπτωση βλάβης δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα στην ακτή και έτσι ο μοναδικός ναυαγοσώστης της παραλίας θα βρεθεί εγκλωβισμένος στη θάλασσα έχοντας αναρτημένη την πορτοκαλί σημαία, χωρίς όμως να μπορεί να παρέχει βοήθεια. Το μικρό σκάφος διαθέτει κουπιά για το σκοπό αυτό. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε το ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο να έχει έναν χειριστή αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον χειρισμό του σκάφους, ο οποίος με το ναυαγοσώστη κατά περίπτωση, να επεμβαίνουν για διάσωση. Προτείνουμε δε ο χειρισμός να γίνεται από τον εκάστοτε συντονιστή επόπτη σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ένας.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 17:41 | Νίκος Αν.

    Άρθρο 7, Παράγραφος 1, υποπαράγραφος Γ, υποπερίπτωση 6: «Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Ι» και φορητό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών…»
    Να αντικατασταθεί η λέξη βρεφών με τη λέξη παιδιών, καθώς υπάρχουν απινιδωτές για παιδιά από 1 έτους έως και 8 ετών και όχι βρεφών.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 17:18 | Ναυαγοσωστης Λ

    Καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο προσχέδιο είναι θετικότατο και απ ότι βλέπω ενοχλεί ορισμένους γιατί ανεβάζει τον πήχη ψηλά και για να επιχειρηματολογήσω προκαλώ όλους να ανασύρουν απο τα συρτάρια τους τα τζαμποφουσκωτακια των 2 μέτρων που κάθε 5 λεπτά βαρούσε τρόμπα ο ναυαγοσωστης μη και του την πέσει το Λιμεναρχειο , το βρει ξεφούσκωτο και φάει πρόστιμο ο σχολάρχης και μετά ποιος τον ακούει πάει το μεροκάματο .

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 16:14 | Νικόλαος Πέτρου

    Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει
    Δεν έχω καμία σχέση με τη ναυαγοσωστική απλά λόγο ιδιότητας τυχαίνει να παρακολουθώ τις διαβουλεύσεις . Ομολογώ ότι αυτό το επίπεδο δεν το έχω συναντήσει μέχρι σήμερα
    Λυπάμαι πραγματικά και τρομάζω για το σε ποιους εμπιστευόμαστε τις ζωές των παιδιών μας
    Είναι δυνατόν με εκφοβισμό και απειλές να προσπαθούν να τους γίνει το δικό τους.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 16:15 | ΜΥΡΩΝΑΚΗΣ Μαριος

    Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα άρθρα του προσχεδίου όμως …………….

    Αυτός που κατηγορεί , που λοιδωρεί , που αφήνει υπονοούμενα , που θίγει υπολήψεις να δημοσιοποιήσει ότι στοιχεία έχει τώρα αμέσως και να τα μεταβιβάσει αρμοδίως στον εισαγγελέα αλλιώς ………………….

    Ο καλοθελητής φωνάζει μ’ ένα μεγάλο στόμα και τρώει με χίλια μικρά

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 16:37 | Νίκος

    Ας υπάρξει τότε ελεύθερη επιλογή να έχει ο καθένας ότι 5 μέτρο σκάφος νομίζει ότι είναι καλύτερο γι αυτόν και όχι ο περιορισμός ΜΟΝΟ φουσκωτο.αυτο είναι το δίκαιο

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:06 | Πέτρος ναυαγοσώστης

    Χρονη ναυαγοσώστη όπως πολύ καλά λέει ο φίλος από την Κρήτη τα σκάφη υπάρχουν είδη από πέρυσι.δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.αφου υπάρχουν γτ να αντικατασταθούν.λιγη σοβαρότητα δεν βλάπτει

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:38 | Μάκης Κρήτη

    Βασίλη από την ήπειρο μόνο πολυεστερικά είναι πιο ασφαλές στοιβαρα κ αντέχουν στον χρόνο.εξαλλου τα έχουμε είδη στην κατοχή μας οι πιο πολλοί σ όλη την Ελλάδα!εσυ με πιο κριτήριο λες φουσκωτο;θες να γίνει δημόσια σπατάλη χρήματος έτσι απλά επειδή λες εσυ ότι μένουν στον αφρό ;με το κριτήριο του αφρού δηλαδή να σπαταλήσουμε τόσα εκκατομυρια αυτό λες;;περιμένω τοποθέτηση

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:06 | Χρονης ναυαγοσωστης

    Βέβαια μια πεντάμετρη μαούνα του 2000 που την αγόρασες το πολύ 2000 ευρώ και την χρεώνεις 25000 έως 30000 ευρώ στους Δήμους αποδίδει καλύτερα απο ένα φουσκωτό αξίας 20000 ευρώ .
    Βρε που τα πουλάτε ; σας έχουν πάρει χαμπάρι

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:21 | Βασιλης ήπειρος

    Μόνο Φουσκωτα πεντάμετρα που μένουν στον αφρό και δεν πιάνουν πάτο

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 14:28 | Μακης Κρήτη

    Καλό θα ήταν να μην υπάρξει αυτος ο περιορισμός για το φουσκωτο σκάφος θα φέρει πονοκεφάλους και προβλήματα.τα πολυεστερικά είναι κλάσεις ανώτερα

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 14:29 | Μανώλης σχολή Ρόδου

    Η πρόταση της σχολής μας είναι η κατάργηση των ψαροβαρκων 3.30 και επίσης του σκάφους του πνευστόυ μέγα λάθος για το 5 μέτρο να είναι φουσκωτο.μονο τζετ σκι κύριοι

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 | Σπύρος Μητριτσακης

    ΨΑΡΟΒΑΡΚΕΣ 3.30μ με κινητήρα 6hp
    – Όσοι γνωρίζουν από ναυαγοσωστική ξέρουν ότι τα σκαφάκια αυτά δεν χρησιμοποιούνται ποτέ. Είναι μόνιμα παροπλισμένα.ΟΛΟΙ οι πνιγμοί γίνονται έως 50μ.
    Τα συγκεκριμένα είναι πολύ βαριά, βυθίζονται οι καρίνες (μπανιέρες στη ναυτική γλώσσα) και είναι από κάθε άποψη άχρηστα.
    Είχαμε φουσκωτά μικρά 2.80μ -3μ ελαφριά ευέλικτα, πολύ πιο γρήγορα και εύκολοχρηστά από αυτές τις ψαρόβαρκες. Με το ΠΔ 31/3018 τα πετάξαμε και πήρανε αυτά τα άχρηστα. Την ίδια στιγμή γνωρίζει όλη η Ελλάδα ότι κατευθύνθηκαν ολοι σε συγκεκριμένο εργοστάσιο από μια ένωση, με εκβιασμό και χειραγώγηση αγοράς.
    ΔΗΛΑΔΗ: ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΑ ΣΚΑΦΑΚΙΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ! Ευθύνες υπάρχουν κ.Υπουργε; ΕΔΕ; Εισαγγελέας;
    ΓΙΑΤΙ παραμένουν; Γιατί δεν μπορεί κάποιος να έχει ένα γρήγορο ευέλικτο,ελαφρύ φουσκωτά κι 2.80-3μ;

    ❗️Άλλο ένα άρθρο που ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΝΕΙ.

    Υ.Γ Συνεχίζει να γεμίζει η διαβούλευση με ανώνυμα σχόλια,χωρίς τεκμαιριωση.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 11:58 | LENNA

    Rescue jet ski…το καλύτερο και πιο σύγχρονο μέσο διάσωσης που θα μπορούσε να προταθεί.

  • 20 Φεβρουαρίου 2020, 04:28 | Κώστας

    Απλή ουσιώδης και οικονομική πρόταση:μην βάλετε στον κάθε Πύργο βαρκάκι 3,30 αλλά ένα τζετ σκι για να εποπτεύει ανα τρεις πύργους μαζί με ένα σκάφος και όχι φουσκωτό γτ είναι πολύ δύσκολα στη συντήρηση χαλάνε πολύ εύκολα και εξάλλου όπως πολλοί αναφέρουν υπάρχουν είδη τα περυσινά 5μετρα σκάφη άρα περιττό έξοδο.αρα ένα τζετ κ ένα σκάφος.τιποτα άλλο όσον αφορά τα σκάφη.ευχαριστω

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 22:14 | ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ LIFE SAVING ACADEMY

    1. 6)Αφαίρεση του φορητού απινιδωτή.
    -Τι θα γίνει σε περίπτωση όπου ο ναυαγοσώστης βρίσκεται στο νερό για διάσωση και ο απινιδωτής αξίας 1000+ ευρώ κλαπεί αφού είναι εκτεθειμένος πάνω στον πύργο? Ποιος φέρει την ευθύνη? Ποιος θα τον αντικαταστήσει? Σε δημόσιους χώρους ο απινιδωτής φυλάσσεται σε ειδικό κυτίο με συναγερμό και στις περισσότερες φορές υπάρχει security.
    -Ο απινιδωτής αξίας 1000+ ευρώ είναι εκτεθειμένος πάνω στον πύργο σε ακραίες καιρικές συνθήκες (βροχή,υγρασία,καύσωνα) όπου μπορεί να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο κύκλωμα του.
    1. 25) Αφαίρεση vhf marine.
    – Η αγορά και χρήση vhf marine απαιτεί άδεια ραδιοερασιτέχνη.
    – Τι θα γίνει σε περίπτωση αλόγιστης χρήσης του καναλιού 16 από ναυαγοσώστες?
    1. στ) 1)Διαγραφή τζετ σκι
    – Οι ναυαγοσώστες δεν έχουν διδαχτεί τη χρήση του ούτε στη σχολή ταχύπλοου αλλά ούτε στη σχολή ναυαγοσωστικής.
    -Τι τραυματισμό μπορεί να έχει ο ναυαγοσώστης ενώ πέσει στη θάλασσα με ταχύτητα χωρίς την χρήση κράνους και ατομικού σωσιβίου?
    -Πως θα σώσει ένα θύμα ΜΟΝΟΣ του/θα το ανεβάσει στο φορείο/θα το ασφαλίσει και θα το επιστρέψει στην ξηρά ενώ δεν το έχει ξανακάνει ποτέ σε εκπαίδευση?
    -Ποιος ο λόγος ύπαρξης τζετ σκι ενώ όλοι οι πνιγμοί γίνονται σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία?
    -Τι θα γίνει εάν το τζετ σκι πάθει μηχανική βλάβη στα ανοιχτά ενώ μεταφέρει θύμα? (Δεν έχει κουπιά ούτε εφεδρική μηχανή)
    -Πως θα χρησιμοποιηθεί ένα τζετ σκι σε μια παραλία με βράχια και μεγάλες πέτρες?
    -Πως θα βγαίνει εκτός νερού στην διάρκεια της νύχτας ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες εάν στην περιοχή δεν υπάρχει γλίστρα για το τρέιλερ? (Δεν μπορεί να συρθεί στην άμμο λόγο της τουρμπίνας)
    -Με πιο κριτήριο στα 5 χρόνια θεωρείτε παλιό και χρειάζεται επιθεώρηση κάθε χρόνο ενώ όλα τα επαγγελματικά σκάφη ( αλιευτικά,καταδυτικά ακόμα και του λιμεναρχείου) κάνουν επιθεώρηση κάθε 2 χρόνια?
    (ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΤΖΕΤ ΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!!!! Οι οδηγοί τζετ σκι στην Αυστραλία είναι ξεχωριστό,μόνιμο προσωπικό όπου εκπαιδεύεται και ασχολείται μόνο με αυτό το αντικείμενο. Φοράνε ειδικό εξοπλισμό,συνοδεία μεγάλων σκαφών και ελικοπτέρων. Είναι κρατικές επιδοτούμενες σχολές και όχι ιδιωτικές. Διασώζουν surfers και έχουν ωκεανό.)
    2.ζ) Αφαίρεση του 5 μέτρου σκάφους. Να παραμείνει μόνο του δήμου.
    Αφαίρεση του απινιδωτή από το 5 μετρο σκάφος.
    -Σκεφθείτε τι θα γίνει εάν ο ναυαγοσώστης κάνει απινίδωση πάνω σε ένα 5 μετρο σκάφος που είναι όλο βρεγμένο από τον ναυαγοσώστη αλλά και από το θύμα.Τι θα πάθει ο ναυαγοσώστης???????
    -Που θα είναι δεμένο το 5 μετρο σκάφος? Μέσα στο δίαυλο μαζί με το 3,30 σκάφος και το τζετ σκι? Και ο ναυαγοσώστης σε πιθανό ατύχημα θα έχει να διαλέξει όχημα μεταξύ του 3,30 σκάφους/5 μετρου/ τζετ σκι /σανίδα surf???
    -Για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω: Γιατί μετά τα 10 χρόνια θεωρείτε παλιό και θέλει κάθε χρόνο επιθεώρηση ενώ άλλα κάθε 2 χρόνια?
    Το 5 μετρο σκάφος του δήμου ποιος θα το χειρίζεται? Δεν αναφέρεται τίποτα στο προσωπικό όπου πρέπει να έχει ο δήμος για να χειρίζεται το δικό του 5 μετρο σκάφος???

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 19:14 | Νίκος

    Το ΠΝΕΥΣΤΟ ΠΟΙΑΝΟΥ ΗΤΑΝ ΙΔΕΑ;;;ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΛΑΘΟΣ

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 18:49 | Νίκος

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:σύμφωνα με το πδ2018 εφοδιαστηκαμε με 5μετρο πολυεστερικο και τώρα θα πρέπει να πάρουμε 5μετρο φουσκωτο;;;ποιος ο λόγος;;;άσκοπη παντελώς αυτή η δαπάνη για όλους μας δεν θα μας βοηθήσει ουσιαστικά ούτε πρακτικά.τουλαχιστον αυτό το πράγμα μην το αλλάξετε κατά τ αλλά είναι προς θετική κατεύθυνση εκτός από αυτό το μελανό άρθρο.σας παρακαλώ δείτε το.θα χάσουμε ολοι μας!!!

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 18:11 | Νίκος

    ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 🆘 ΠΕΡΥΣΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΚΑΦΟΣ 5 ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 5 ΜΕΤΡΟ «ΦΟΥΣΚΩΤΟ»;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΣΚΟΠΗ ΑΔΙΚΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;;ΓΙΑΤΙ;;;;

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 18:11 | Ναυαγοσωστική Σχολή Ηπείρου

    Εκτινάσσεται αδικαιολόγητα το κόστος για τους Δήμους με την προσθήκη 5μετρου σκάφους ανά επόπτη – συντονιστή, καθώς με το ΠΔ 31/2018 παρατηρήσαμε ότι ένα σκάφος ανά Δήμο είναι υπέρ αρκετό και στις περισσότερες περιπτώσεις αχρείαστο, ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ την ίδια στιγμή μάχιμους ναυαγοσώστες που τους έχουμε πραγματικά ανάγκη να βρίσκονται σε πόστα στις παραλίες.

    – Όλοι οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών σημειώνονται αρκετά κοντά στην ακτογραμμή.
    Επίσης, γνωρίζουμε ότι για να γίνει ολοκληρωμένη διάσωση με τη χρήση jet ski πρέπει να επιβαίνουν σε αυτό τουλάχιστον δύο άτομα ( χειριστής και διασώστης), όπου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους. (το προτεινόμενο διάταγμα ΔΕΝ το προβλέπει).

    Άρα ΚΑΙ η προσθήκη του jet ski με αυτόν τον τρόπο απλά αυξάνει το κόστος και ΟΧΙ την ασφάλεια των λουομένων.

    Αντιθέτως, το ΜΟΝΟ που ανεβάζει το κόστος σε αυτή την ιστορία, αλλά πραγματικά αξίζει όσον αφορά την ασφάλεια των λουομένων που είναι και το ζητούμενο είναι η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε Πύργο.

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 14:21 | Χαρίλαος Χατζηδάκης

    Το σχέδιο αυτό θα βάλει ταφόπλακα στη Ναυαγοσωστική Κάλυψη των Δήμων!!! Δεν υπάρχει ικανός αριθμός ναυαγοσωστών στην επικράτεια για να καλύχουν τις θέσεις!!! Επίσης, το κόστος ξεφεύγει από κάθε όριο χωρίς ουσία και εξηγούμαι. Το jet ski είναι επικίνδυνο!!! για χρήση σε χώρο λουομένων, αφού οι ναυαγοσώστες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχουν επαρκή γνώση να οδηγήσουν ούτε τα σκάφη του Πύργου τους. Επίσης, τα σκάφη πρέπει να είναι εύχρηστα και να σταματήσουν οι μπανιέρες που φέρνουν επιτήδιοι οι οποίες είναι άχρηστες, βαριές και διακοσμητικές!!!. Να δοθεί βάση στην προσέλκυση ατόμων να γίνουν ναυαγοσώστες και να εκπαιδεύονται σωστά από τις σχολές και να μην βγαίνουν παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο όπως πάρα πολλοί. Το μόνο που κάνατε και το 2018 και τώρα είναι να αυξάνεται τα κέρδη των σχολών και όχι την ουσία της Ναυαγοσωστικής.

    Αυξήστε τα κίνητρα για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης και όχι τα κέρδη εταιρειών!!

  • 19 Φεβρουαρίου 2020, 13:39 | Σπυρος Μητριτσακης

    Στην ακτή Βουλιαγμένης έχει τρεις (3) ναυαγοσώστες ,συν ένα για ρεπό χρειάζεται 4. Και χρειάζεται και 3 σκάφη 3.30. Τα οποία είναι ήδη περιττά και δεν χρησιμοποιούνται ποτέ όπως γνωρίζουν όλοι οι σχετικοί. Η Ακτή έχει σημαδούρες στα 80μ και μέχρι εκεί πάνε οι λουόμενοι.
    Με το νέο ΠΔ θα χρειαστεί: 3 σκάφη 3,30, 2 σκάφη 5μ με 100hp κινητήρα και ένα τζετ-σκι. Σύνολο 6 σκάφη! Κανένα από αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην απόσταση των 80μ..
    Θα χρειαστεί ακόμα για όλα αυτά 13 ναυαγοσώστες αντί για 4. Οι τρεις στους πύργους, οι 4 στα 5μέτρα θα κάθονται και ο επόπτης-αργόσχολος άνευ αντικείμενου.
    Δηλαδή: Από τους 8 ναυαγοσώστες σε βάρδια οι τρεις θα επιβλέπουν τον κόσμο. Οι πέντε θα κάθονται απλά. Δεν έχει βρεθεί ΠΟΤΕ τα τελευταία 25 χρονιά λουόμενος μακρύτερα από 40-50 μέτρα στην παραλία αυτή. Επίσης ακόμα κι αν πνίγεται κάποιος σε αυτές τις αποστάσεις ,τα σκάφη αυτά είναι άχρηστα και επικίνδυνα.
    -Το ίδιο στη Βούλα , Αλιμο, Φάληρο παντού.
    -Ο Δήμος Αλίμου με το Π.Δ. 31/2018 προμηθεύτηκε σκάφος πολυεστερικό 5μ με κινητήρα 50hp αξίας 15.000ε.Δεν το χρησιμοποίησε ποτέ ούτε πρόκειται. Χωρίς λόγο αναγκάστηκε να το αποκτήσει.
    Με αυτό το ΠΔ πρέπει να το πετάξει και να πάρει άλλο 5μ φουσκωτό αυτή τη φορά με 100hp κινητήρα το οποίο βέβαια θα είναι επίσης άχρηστο.Γι αυτό και δεν έχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
    -Θα πρέπει να αγοράσει και επίσης άχρηστο τζετ σκι.Γιατί;
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΑΝΑΓΚΗ, ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΣΚΑΦΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΕΛΛΕΙΨΑΝ ΠΟΤΕ;
    -Γιατί να μην αποφασίζει το τοπικό λιμεναρχείο με τον δήμο;
    -ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ, ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 5ΜΕΤΡΑ ΑΠΡΑΓΟΙ.
    ΤΖΕΤ-ΣΚΙ:
    1) Ένα απλό τζετ-σκι αναψυχής με κυματισμό άνω των 3 μποφορ,είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να βρίσκεται εν πλω και μάλιστα μακριά από την ακτή.Είναι αδύνατο να κάνει διάσωση.Βάζει σε κίνδυνο εκτός των άλλων τη ζωή του ναυαγοσώστη.
    -Η Ιταλια,η Ισπανια,Γαλλια,Ιρλανδια,Αγγλια κλπ έχουν τζετ-σκι στις παραλίες? Όχι φυσικά!
    2) Τα τζετ-σκι τα οποία χρησιμοποιούνται στη διάσωση είναι ειδικά κατασκευασμένα ως διασωστικά και δεν έχουν καμία σχέση με τα αναψυχής-τουρισμού.
    3) Δεν συμμετέχουν σε διάσωση μεμονωμένα ,καθώς δεν έχουν εφεδρικό κινητήρα ,αλλά ως επικουρικά παρουσία ΚΑΙ διασωστικών (και όχι ναυαγοσωστικών) σκαφών
    . 4) Είναι εφοδιασμένα με εξειδικευμένο εξοπλισμό ,οι χειριστές έχουν άλλη εκπαίδευση, διασώστη όχι ναυαγοσώστη ενώ για την χρήση τους απαιτούνται ειδικές στολές κράνη κλπ 5) Είναι κατασκευή βαρέως τυπου,όχι τα απλά αναψυχής
    6) Έχουν στεγανό κινητηρα.Δεν συμβαίνει τυχαία αυτό, αλλά επειδή η πράξη έδειξε ότι σε 3 και άνω μποφόρ τουμπάρει ή απλός παίρνει νερό εύκολα και μένουν στα ανοιχτα.
    7) Είναι εφοδιασμένα με εφεδρικό ντεπόζιτο,ειδικη σειρήνα κ.α.
    8) Καθώς η απομάκρυνση από την ακτή σε περιστατικό συνήθως παίρνει χρόνο, οι χειριστές διασώστες είναι συνεχώς βρεγμένοι γι’αυτό φορανε ειδικές στολες,ειδικα παπούτσια κράνη γάντια κλπ που προστατεύονται από το κρύο.
    9) Είναι πάντα δυο χειριστές ή τρεις (ένας στο sled-φορείο που θα τοποθετηθεί το θύμα. 10) Το να απομακρυνθεί από την ακτή ο ναυαγοσώστης με τζετ-σκι απλό αναψυχής, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ,ανεκπαιδευτος,ξυπολυτος με μπλουζάκι και σορτς,βρεγμενος,παγωμενος,βαζει σοβαρά σε κίνδυνο τη ζωή του.
    11)Καθως είναι επικινδυνο να βρισκονται στο νερο με 4-5 μποφορ θα είναι μονιμα εξω ή σε λιμανι,απραγα,αχρηστα,περιττα.
    Ενω η πράξη έχει δείξει ότι ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ Η ΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,ΕΙΝΑΙ ‘’ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ’’ ή Search and Rescue’’ SAR διεθνώς.
    Η σύγχυση του με τη ναυαγοσωστική θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. ✓ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ JET-SKI -Αντίθετα η παρουσία τους,αν και άχρηστη έως επικίνδυνη γεννά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα τους καθώς ωφελεί συγκεκριμένη συντεχνία και μόνο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΚΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ

  • 18 Φεβρουαρίου 2020, 14:10 | ΘΑΝΟΣ

    Πολύ σωστός ο εξοπλισμός που προτείνεται στο σύνολο του και ιδιαίτερα το rescue jet ski. Η χρήση του θα βοηθήσει στην εξάλειψη των πνιγμών.

  • 18 Φεβρουαρίου 2020, 12:24 | Επαγγελματιας Ναυαγοσωστης

    Ανα 2 ναυαγοσωστες εκτος απο τα ατομικα μηχανοκινητα σκαφη του καθε πυργου,θα υπαρχει και μηχανοκινητο σκαφος εποπτη? Αυτο γινετε σε περιπτωση που ο Δημος εχει μονο 2 πυργους;Η ανα δυο πυργους θα χρειαζεται και ενα μεγαλο σκαφος εποπτειας; Μηπως ειναι υπερβολη και αρκετα δαπανηρο για τους Δημους;

    Θα μπορουσε να υπαρχει jet ski στους καθε πυργους αλλα αυτο θα φερει και αλλα προβληματα σε θεματα συντηρησης,προστασιας,ασφαλειας λουομενων και καιρικων συνθηκων!

    Θα μπορουσε να υπαρχει jetski σε καθε πυργο αντι για μικρο μηχανοκινητο σκαφος και ενα μεγαλο σκαφος εποπτειας για καθε Δημο! Οχι ανα 2 πυργους αλλα για καθε περιοχη επιβλεψης-εποπτειας!

  • 18 Φεβρουαρίου 2020, 12:04 | ANTA

    Απαραίτητες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο άρθρο για τις υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού. Κατά την άποψη μου η ισχύς του θα συντελέσει σημαντικά στην μείωση των πνιγμών, που είναι και ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου ΠΔ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2020, 11:09 | ΑΝΤΑ

    Απαραίτητες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο άρθρο για τις υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού. Κατά την άποψη μου η ισχύς του θα συντελέσει σημαντικά στην μείωση των πνιγμών, που είναι και ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου ΠΔ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2020, 09:58 | βασίλης

    Παρ-1 περ. α: Κατά τις χρονικές περιόδους από 01 Μαΐου μέχρι και 14 Ιουνίου………….. από ώρες 09:30 έως και 18:30 και από 15 Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου, από ώρες 08:30 έως 19:30, καθώς και το μήνα Σεπτέμβριο από ώρες 09:30 έως 18:30, προσλαμβάνουν αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών η αναθέτουν σε Εθελοντικούς Οργανισμούς που τηρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος, ώστε αυτοί να διαθέτουν ικανό αριθμό Εθελοντών Ναυαγοσωστών για την κάλυψη της λουτρικής εγκατάστασης (η εργασία για κάθε ναυαγοσώστη δεν πρέπει ξεπερνάει τις 8 ώρες βάση νόμου) και έναν (1) συντονιστή-επόπτη ναυαγοσωστών. Καθήκοντα του συντονιστή-επόπτη ναυαγοσωστών είναι η σωστή οργάνωση της παραλίας με επαρκή αριθμό ναυαγοσωστών, ναυαγοσωστικό και υγειονομικό εξοπλισμό βάση του παρόντος, γνώστη των κινδύνων της παραλίας, των εναλλαγών των ναυαγοσωστών (rotation system), των μηχανοκίνητων μέσων (σκαφών ή θαλασσίων μοτοποδηλάτων) ως προς την ορθή λειτουργία τους, συμπλήρωση σχετικών εγγράφων-φορμών, οργάνωση έρευνας αγνοούμενου ατόμου στην λουτρική εγκατάσταση, καθώς και την συντήρηση των ναυαγοσωστών (in-service training). Σχετική εκπαίδευση σε αντίστοιχο αντικείμενο από αναγνωρισμένο οργανισμό η φορέα, είναι επιπλέον προσόν.
    Παρ-1 περ. γ: κιάλια μεγέθυνσης τουλάχιστον 7Χ50mm … αδιάβροχα και polarized.
    5)Σωστικός σωλήνας, σύμφωνα με το παράρτημα «Ε» ….. Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι απαραίτητος (Rescue-Tube)
    7)Πτυσσόμενο φορείο και πλωτό φορείο με σανίδα ακινητοποίησης, ρυθμιζόμενα αυχενικά κολλάρα ενήλικα-παιδιού, με ιμάντες πρόσδεσης και ακινητοποίηση κεφαλής.
    9)Ένδυμα κολύμβησης…. Χρώματος πορτοκαλί, κίτρινου ή κίτρινου η συνδυασμού στο οποίο αναγράφεται η λέξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ-LIFEGUARD.
    10)Καπέλο…. Στρογγυλό (τύπου jungle hut) κόκκινου η άσπρου.
    13) Ισοθερμικές κουβέρτες-Αλουμινοκουβέρτες
    14)Καταδυτικό μαχαίρι…. Καταδυτικό μαχαίρι έως 10cm με τετραγωνισμένη άκρη για ασφάλεια.
    15)Μάσκα βυθού με αναπνευστήρα
    21)Κοινή σφυρίχτρα…….Ατομική σφυρίχτρα για κάθε ναυαγοσώστη για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

    Να προστεθεί ένα ακόμα νούμερο 27… Διασωστικό σάκο ρίψης με επίπλευστο σχοινί χρώματος κόκκινου, κίτρινου η άσπρου (throw-bag). Να προστεθεί η τήρηση βιβλίου συμβάντων γραμμογραφημένο και θεωρημένο από την Λιμενική Αρχή όπου τα φύλλα αναφοράς συμβάντος-αντίγραφό τους θα κατατίθεται στην οικεία Λιμενική Αρχή.

    δ) Τοποθετούν, στην δεξιά και αριστερή πλευρά του βάθρου…… η σημασία των σημαιών και ενδείξεων όπως επίσης ιστοί για τις σημαίες, το ωράριο υπηρεσίας των ναυαγοσωστών (σήμανση με σημαίες και πινακίδες σύμφωνα με το ISO 20712-1 e, ISO 20712-2 και e ISO 20712-3 e ‘Water safety signs and beach safety flags-ILS/ILSE.
    ε) Επισημαίνουν τα όρια……… μέχρι τα οποία φθάνουν, συνήθως, κολυμπώντας οι λουόμενοι (συνιστάται η απόσταση των 100 μέτρων από την ακτογραμμή), με την τοποθέτηση σειράς ευδιάκριτων, πλωτών σημαντήρων, χρώματος κίτρινου, άσπρου ή κόκκινου σχήματος σφαιρικού η κωνικού.
    Στ) περ.1: Ένα επαγγελματικό ατομικό σκάφος ή θαλάσσιο μοτοποδήλατο ολικού μήκους έως 3,00 μέτρων, δύο (2) ή τριών (3) θέσεων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, κόκκινου ή κίτρινου με τα προβλεπόμενα, για την κατηγορία του εφόδια καθώς και για τα θαλάσσια μοτοποδήλατα συνοδευόμενα από φορείο έλξης (rescue-sled).
    ζ) Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή………… χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, κόκκινου ή κίτρινου. Ο χειριστής και ο ναυαγοσώστης του σκάφους οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον, κατά περίπτωση, υπόχρεο, είναι παρόντες πλησίον του σκάφους η να περιπολούν την λουτρική εγκατάσταση, να είναι σε ετοιμότητα για παροχή άμεσης βοήθειας. Το σκάφος της περίπτωσης αυτής, εφόσον απαιτηθεί, επιχειρεί, προς παροχή βοήθειας, σε ολόκληρη την περιοχή δικαιοδοσίας του οικείου Δήμου, υπό τις εντολές της Λιμενικής Αρχής.
    Παρ-2: Οι Δήμοι οφείλουν,….. που θα περιπολεί καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου του παρόντος προς παροχή βοήθειας.

  • 15 Φεβρουαρίου 2020, 14:36 | Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης

    To rescue jet ski με την σανίδα διάσωσης είναι ενα συγχρονο σωστικό μέσο που μπορεί να επιχειρήσει σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Στα σκάφη επιτέλους μπήκαν προδιαγραφές. Το προσχέδιο ειναι προς θετική κατεύθυνση!

  • 15 Φεβρουαρίου 2020, 13:45 | Π.Ε.Ν.Ε.

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ. ΤΑ ΤΖΕΤ ΣΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΜΕΣΟΝ.