ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ.……
Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των περιπτώσεων α), β) και γ) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του ν. 2743/1999 (Α΄ 211).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 29 Α του ν. 1558/1985 (Α΄ 137), το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 27 του ν. 2081/1992 (Α΄ 154) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2469/1997 (Α΄ 38).
3. Τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 2935/2001 (Α΄ 162), όπως ισχύει.
4. Τις διατάξεις της αριθ. 2/58493/ΔΠΓΚ/31-07-2018 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Οικονομική και Διοικητική Ταξινόμηση του Κρατικού Προϋπολογισμού» (Β΄ 3240), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθ. 2/84018/ΔΠΓΚ/15-11-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 5172).
5. Το αριθ. Πρωτ.: 2811.8/91575/2019/20-12-2019 Εισηγητικό Σημείωμα ΥΝΑΝΠ/ΓΔΟΥ/ΔΙΠΡΟΠ Α΄.
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
7. Την αριθ. ……………………. Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν την ακόλουθη έννοια:
1. Λουτρική εγκατάσταση: Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή της ζώνης λιμένα, στον οποίο εισέρχονται άτομα, με την καταβολή εισιτηρίου (αντιτίμου), για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή ή ο χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή της ζώνης λιμένα, ο οποίος (χώρος) είναι πολυσύχναστος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 11.
2. Ναυαγοσώστης: Ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια από Λιμενική Αρχή σε ισχύ, ο οποίος εκτελεί κατ’ επάγγελμα την υπηρεσία του άρθρου 10.
3. Σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης: Η σχολή που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος, είναι εφοδιασμένη με βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων από Λιμενική Αρχή και παρέχει εκπαίδευση (θεωρητική- πρακτική) σε όσους επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό ναυαγοσώστη, καθώς και ναυαγοσωστική κάλυψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
4. Συντονιστής – επόπτης ναυαγοσωστών: Ο κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη σε ισχύ επί τρία τουλάχιστον (03) έτη, που εποπτεύει και συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες.
5. Αρχηγείο: Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
6. Δ.Ο.Υ.: Η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
7. Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν.: Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού.
8. Ε.Κ.Ε.: Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης.
9. Υ.Μ.Σ.: Υπηρεσία Μιας Στάσης.
10. Αναγνωρισμένος Οργανισμός: Εξουσιοδοτημένος Οργανισμός (νηογνώμονας), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
11. Διπλωματούχος ναυπηγός: Απόφοιτος Τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ή Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμης και αντίστοιχης σχολής της αλλοδαπής.
12. Πτυχιούχος ναυπηγός: Απόφοιτος Τμήματος Ναυπηγικής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής.
13. Ένωση: Η πλέον αντιπροσωπευτική Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, με κριτήριο τον αριθμό των μελών.
Η απορια μου ειναι γιατι τοσο καιρο δεν ειχε προταθεί ενα αντίστοιχης δυναμικής ΠΔ. Γιατι χαθηκε τοσος πολύτιμος χρονος και τοσες ζωές; Άμεση εφαρμογη του νέου ΠΔ.
Άριστο νομοθέτημα. Πρεπει να τυχει άμεσης εφαρμογής.
Δε θα μπορουσαμε να παραβλέψουμε την τοσο δυνατη προσπαθεια για βελτιωση της ναυαγοσωστικης στη χωρα αυτη. Πρωτη φορα στα χρονικα συμβαινει και μονο χαρα μπορει να μας γεμισει. Μπραβο και παλι μπραβο.
Πραγματικα οτι καλυτερο εχει παρουσιαστεί σε θεματα ασφαλείας στη θαλασσα. Συγχαρητηρια Υπουργέ. Να εφαρμοστεί τωρα.
Ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν επαρκέστατος. Κατά την άποψη μου δεν χρειαζόταν καν η διαβούλευση, αφού βασικός στόχος του ΠΔ είναι η εξάλειψη των πνιγμών και ποιος άραγε μπορεί να κάθεται να διαβουλεύεται την ανθρώπινη ζωή. Απαιτείται άμεση εφαρμογή.
Σαν απλος πολιτης ζήτω και επιθυμώ την άμεση εφαρμογη αυτου του διατάγματος. Ειναι απαραίτητη. Πρεπει να μπορουμε με ασφαλεια να κολυμπάμε στις θάλασσες της χωρας μας.
Το νεο ΠΔ ειναι μια απο τις καλυτερες ιδεες που προκειται να εφαρμοστεί στη χωρα μας σε οτι αφορα το κομματι της ναυαγοσωστικης. Να εφαρμοστεί οσο το δυνατον πιο συντομα για να σταματήσουν οι πνιγμοί.
Οι ναυαγοσωστες υπαρχουν για να το εφαρμόσουν αμεσα. Δε μπορω να καταλαβω γιατι ορισμενες σχολές αντιδρούν. Τι συμφέροντα εξυπηρετούν;
Πολυ σωστα μελετημένο το νεο ΠΔ. Δεν χρειαζεται καμια παράταση. Τα επιπλεον σκαφη και οι επιπλεον ναυαγοσωστες που θα χρειαστούν μονο θετικα αποτελεσματα μπορουν να φερουν γιατι μειώνονται οι πιθανοτητες πνιγμών αλλα και τα ποσοστά της ανεργίας. Η Ναυαγοσωστικη γινεται επαγγελμα.
Μπραβο για την εξαιρετική προσπαθεια. Απαιτούμε άμεση εφαρμογη.
Όλοι επιθυμούμε την αποτροπή των πνιγμών στις παραλίες μέσω της ναυαγοσωστικής κάλυψης, αλλά όχι και να φεύγουν τόσα χρήματα από τα δημοτικά ταμεία σε άχρηστα σκάφη που θα διακοσμούν τα λιμάνια για να πλουτίζουν ορισμένοι εργολάβοι σε βάρος του ελληνικού λαού. Θέλουμε ναυαγοσώστες στις παραλίες μας και όχι να αργοσχολούν στα λιμάνια και στα σκάφη. Αρκετά είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Μην τα πολλαπλασιάζετε. Αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.Για αυτό θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος αυτής της διαβούλευσης, ώστε να μπορέσει να μελετηθεί σε βάθος και από την αρχή
Σύγχρονοι εξοπλισμοί, αναβαθμισμένη εκπαιδευση, άμεση εφαρμογη, ο μηδενισμός των πνιγμών ειναι σιγουρος.
Προτείνουμε την άμεση απόσυρση του προσχεδίου. Η πλειοψηφία των απόψεων ναυαγοσωστικών σχολών και άλλων αρμόδιων φορέων που αποτυπώθηκαν με επιχειρηματολογία σε αυτή τη διαβούλευση είναι αρνητική με την εφαρμογή του.
Ευελπιστούμε να δοθεί αρκετός χρόνος για να επαναδιατυπωθεί και να ανασυνταχθεί ένα νέο Π.Δ. που θα προάγει ουσιαστικά την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες και θα είναι απόρροια μιας διαβούλευσης όλων των αρμόδιων φορέων.
Από τη μεριά του κράτους, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι καθόλου υποστηρικτικό να γίνονται συνεχόμενες αλλαγές στο Π.Δ. που αναγκάζουν τις σχολές να προβαίνουν σε συνεχείς αγορές εξοπλισμού και αργότερα να κρίνεται μη αξιοποιήσιμος.
Η ναυαγοσωστικη γυρίζει σελιδα, ειμαστε ολοι ετοιμοι να υποδεχτούμε το νεο ΠΔ που διασφαλίζει την ασφαλεια της ανθρώπινης ζωης. Μπραβο για την προσπαθεια!
Ως ναυαγοσωστης χρονων υποστηρίζω πως πρεπει να εφαρμοστεί ΧΘΕΣ το νεο ΠΔ. Επιτελους ας σταματησει αυτο το αστειο. Άμεση εφαρμογη του νέου ΠΔ.
Το νεο ΠΔ πρεπει να εφαρμοστεί αμεσα. Μπραβο στον Υπουργό!
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ , ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την τροποποίηση του Π.Δ31/2018 και συμφωνούμε στην αναγκαιότητα βελτιώσεων των νομοθετικών διατάξεων, με πρωταρχικό στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο των πνιγμών και εν γένει των ατυχημάτων στη θάλασσα. Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των Λουομένων και των Ναυαγοσωστών παραθέτουμε τις προτάσεις της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής , ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.
Άρθρο 2, παράγραφος 1, υποπαράγραφος θ
Τα πιστοποιητικά/ βεβαιώσεις ιατρών για τους Εκπαιδευτές και τον Διευθυντή να είναι πρόσφατα, εντός του τελευταίου έτους Και όχι εντός του τελευταίου μηνός. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα πιστοποιητικά υγείας είναι ετήσιας ισχύος.
Άρθρο 3, παράγραφος 1 και Άρθρο 4, παράγραφος 1
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει πτυχίο ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβησης ή άλλων αθλημάτων υγρού στίβου ή να είναι πτυχιούχος αντίστοιχης και ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ΚΑΙ της ημεδαπής.
Το άρθρο 50 του ν.4653/20 προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων των Κολλεγίων με τα πτυχία των Α.Ε.Ι.
Άρθρο 4 , παράγραφος 1 να προστεθεί:
«Η διδασκόμενη ύλη καλύπτει, τουλάχιστον, την εξεταστέα ύλη του άρθρου 5. Η θεωρητική διδασκαλία γίνεται από πτυχιούχο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με ειδικότητα ναυαγοσωστικής ή κολύμβησης ή δραστηριοτήτων νερού κλειστού και ανοικτού χώρου ή πτυχιούχο αντίστοιχης και ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή από τον ίδιο τον Διευθυντή (για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων 1 έως και 13 της υποπαραγράφου 2.β του άρθρου 5) και από ιατρό ή εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών πιστοποιημένο από διεθνή οργανισμό ή εκπαιδευτή από το ΕΚΑΒ (για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων 14 έως και 19 της υποπαραγράφου 2.β του άρθρου 5)».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών αναγνωρίζεται όποιος έχει πιστοποιηθεί από Διεθνή Οργανισμό (EFR, AHA, ERC κ.α) αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αναφέρουμε το παράδειγμα των Εκπαιδευτών Πρώτων Βοηθειών στην Αυτόνομη Κατάδυση στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένοι από τον Emergency First Response (EFR).
Άρθρο 4, παράγραφος 5:
«Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους και είναι κάτοχοι Άδειας Χειριστή Ταχυπλόου σκάφους σε ισχύ , αποφοιτούν από τις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και εφοδιάζονται με πιστοποιητικό σπουδών».
Η Άδεια Χειριστή ως προαπαιτούμενο για την αποφοίτηση από τις Σχολές θα μειώσει τις ροές των υποψηφίων Ναυαγοσωστών διότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και της προκαταβολικής καταβολής χρημάτων για την εξασφάλιση Άδειας Χειριστή Ταχυπλόου . Στατιστικά από αυτούς που αποφασίζουν να γίνουν ναυαγοσώστες ο ένας στους 25 έχει Άδεια Χειριστή από πριν. Πρώτα αναμένουν αν θα καταφέρουν να περάσουν τις εξετάσεις για Άδεια Ναυαγοσώστη και μετά αποφασίζουν αν θα διαθέσουν άλλα χρήματα για να βγάλουν Άδεια Χειριστή .
Η Άδεια Χειριστή ως προαπαιτούμενο για την αποφοίτηση από τις Σχολές θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των υποψήφιων Ναυαγοσωστών και θα έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή κάλυψη των ελληνικών ακτών και την αύξηση των πνιγμών . Ήδη από την στιγμή που έγινε γνωστό το προσχέδιο του νέου Π.Δ. έχουμε δεκάδες ακυρώσεις συμμετοχών σε Νέα Τμήματα Ναυαγοσωστών.
Προτείνουμε να παραμείνει η διάταξη ως έχει στο Π.Δ.31/2018: Το φωτοαντίγραφο Άδειας Χειριστή Ταχυπλόου σε ισχύ, να υποβάλλεται μετά την επιτυχία στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την χορήγηση της Άδειας Ναυαγοσώστη.
Καθώς γνωρίζουμε ότι η Άδεια Χειριστή ως προαπαιτούμενο για την αποφοίτηση από τις Σχολές προτάθηκε λόγω της καθιέρωσης ύπαρξης και χρήσης jet ski προτείνουμε τα εξής:
· Ή όπου υπάρχει jet ski να προβλέπεται και Χειριστής αυτού, διότι σε αντίθετη περίπτωση , ήτοι της διάσωσης από ένα Ναυαγοσώστη – Χειριστή, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τραυματισμό – ατύχημα και του Ναυαγοσώστη και του Λουόμενου. Στην περίπτωση μάλιστα αναίσθητου πνιγόμενου η Διάσωση από ένα Ναυαγοσώστη που είναι ταυτόχρονα και Χειριστής καθίσταται αδύνατη.
· Ή στο άρθρο 7, παράγραφος 1, υποπαράγραφος στ να προβλέπεται jet ski σε πολυσύχναστες παραλίες που υπάρχουν τουλάχιστον 3 (όχι δύο ) Ναυαγοσώστες διότι σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ήδη πρόβλεψη ότι ο Συντονιστής- Επόπτης θα χειρίζεται το jet ski.
Άρθρο 5, παράγραφος 5:
«Η πρακτική εξέταση που αφορά τους τρόπους διάσωσης θύματος και ειδικά σε περίπτωση ατόμου με ειδικές ανάγκες , στην χρησιμοποίηση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού και των διαφόρων σωστικών μέσων , καθώς και στην έρευνα , εκτίμηση ρευμάτων και ανέμων διενεργείται υποχρεωτικά σε θαλάσσιο χώρο».
Προτείνουμε να προβλέπεται και το τεχνητό κολυμβητήριο ( πισίνα) διότι: α) από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας είναι πολύ χαμηλή. β)οι υποψήφιοι των σχολών που λειτουργούν σε περιοχές μακριά από την θάλασσα δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις ( Σέρρες , Κομοτηνή ).
Άρθρο 7, παράγραφος 1, υποπαράγραφος γ , εδάφιο 5
Ο Εφοδιασμός με Σωστικό Σωλήνα ( Rescue Tube) πρέπει να είναι υποχρεωτικός και όχι προαιρετικός . Σε Ευρώπη , Αυστραλία και Αμερική το Rescue Tube έχει αντικαταστήσει το Rescue Can εδώ και χρόνια.
Άρθρο 7, παράγραφος 1, υποπαράγραφος στ
«Εφόσον υποχρεούνται να προσλάβουν τουλάχιστον (2) Ναυαγοσώστες διαθέτουν επαγγελματικό ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο».
Προτείνουμε τα εξής:
· Ή όπου υπάρχει jet ski να υπάρχει και Χειριστής αυτού, διότι σε αντίθετη περίπτωση , ήτοι της διάσωσης από ένα Ναυαγοσώστη – Χειριστή, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τραυματισμό – ατύχημα και του Ναυαγοσώστη και του Λουόμενου. Στην περίπτωση μάλιστα αναίσθητου πνιγόμενου η Διάσωση από ένα Ναυαγοσώστη που είναι ταυτόχρονα και Χειριστής καθίσταται αδύνατη.
· Ή στο άρθρο 7 παράγραφος 1 υποπαράγραφος στ να προβλέπεται jet ski σε πολυσύχναστες παραλίες που υπάρχουν τουλάχιστον 3 (όχι δύο ) Ναυαγοσώστες διότι σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ήδη πρόβλεψη ότι ο Συντονιστής- Επόπτης θα χειρίζεται το jet ski.
Υπουργέ συγχαρητήρια για το ΠΔ
Απόφαση άμεσα ώστε να σταματήσει όλη αυτή η παράνοια με τα αστεία σχόλια και τις προτάσεις που κάνει ο καθένας ανάλογα με την βολεψη του.
Επιτέλους να δούμε το γενικότερο καλο της ναυαγοσωστικης όλοι μας.
Προφανώς οι εργολάβοι/σχολές θα ζοριστουν, αλλά είναι αναγκαίο κακό για το καλό της ναυαγοσωστικης. Και σιγά σιγά να αυξήσουμε κ τους μήνες ώστε να γίνει το επάγγελμα επιτέλους σταθερό!
Ζητάμε την παράταση της διαβούλευσης, καθώς παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα και ο χρόνος δεν ήταν επαρκής.
Ειναι πια επιτακτική αναγκη να εφαρμοστεί το νεο ΠΔ. Εξασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωης η οποια ειναι υπερανω καθε αξίας οικονομικής. Σαν επαγγελματίας ναυαγοσωστης τοσα χρονια απαιτω να υπαρξει ενα διάταγμα που να διασφαλίζει την ασφαλεια των λουομένων αλλα και κατ επέκταση τη δικη μου και ολων των συναδέλφων. Ειναι τυχαιο που πρωτη φορα μετα απο τοσα χρονια σε αυτη τη χωρα γινεται μια σωστη και σοβαρη προσπαθεια για βελτιωση του επαγγελματος μας; Μιλαμε για ανθρώπινες ζωές. Και οσοι λενε να εφαρμοστεί αργοτερα θα ηθελα πολυ να δω αν σε ενα περιστατικο πνιγμού συμμετείχε σαν θύμα καποιος δικος του, τι θα ελεγε.;; Πρεπει πια να σταματησει ο καθενας μας να κοστολογεί την αξια της ανθρώπινης ζωης και να σκεφτει πως μπροστα θα παμε μονο αν σταματησει η απρόσκοπτη ταση του καθε εργολάβου να πλουτίσει πανω στις πλατες των πολιτών που εμπιστεύονται τη ζωη τους στα δικα μας χερια.
Υποστηρίζω τον στόχο του Υπουργείου για μείωση των πνιγμών και θέλω την άμεση εφαρμογή του ΠΔ. Συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν. Γνωρίζουν την ναυαγοσωστική εις βάθος.
Το μοναδικό ΠΔ εως τώρα που χτυπά την διαφθορά εις βάθος.Δεν αφήνει χώρο με όσα προβλέπει για παρανομιες.Πολύ σωστό το άρθρο με τα προστιμα για την επιτροπη εξετασεων.Ειναι ουσιαστικη απάντηση στους επικριτές της πρότασης του Υπουργείου. Να εφαρμοστεί απο τον Ιουνιο του 2020.
Εφόσον ο στόχος του Υποργείου είναι η μειώση των πνιγμών μέσω του νέου ΠΔ,τότε δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.Όσοι θέλουμε άμεση ισχύ πάνω απ΄όλα βάζουμε την ανθρώπινη ζωή και όχι το δικό μας όφελος.
Το νέο ΠΔ θα ξεκαθαρίσει τον χώρο της ναυαγοσωστικής από τους σωστούς επαγγελματίες και τους άλλους…άμεση εφαρμογή απο 1/6/2020 για την μείωση των πνιγμών.Οι σωστοί επαγγελματίες αρχή της περιόδου θα είναι πανέτοιμοι στις θέσεις τους!
-Θα πρέπει να προστεθεί άρθρο με τις υποχρεώσεις λουομένων ως εξής:»1. Oι λουόμενοι οφείλουν:α)Να συμμορφώνονται απροφάσιστα με τις υποδείξεις του ναυαγοσώστη που αφορούν στην ασφάλειά τους κατά την παραμονή τους στον θαλάσσιο χώρο της λουτρικής εγκατάστασης. β)Να κολυμπούν εντός των ορίων που ορίζουν οι κίτρινοι σημαντήρες του άρθρ.7,παρ.1,περ.ε. γ)Να μην εγκαθίστανται εντός του διαδρόμου του άρθρ.9,παρ.2 δ)Να αποφεύγουν τα επικίνδυνα παιχνίδια και γενικότερα τις δραστηριότητες που ενέχουν κίνδυνο για την ασφάλειά τους αλλά και των υπολοίπων λουομένων. ε)Να μην προκαλούν την άσκοπη κινητοποίηση του ναυαγοσώστη προσποιούμενοι ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Στους παραβάτες του προηγούμενου εδαφίου, πέραν των ποινικών και αστικών κυρώσεων σε περίπτωση που από την άσκοπη κινητοποίηση-απασχόληση του ναυαγοσώστη προκύψει άλλος κίνδυνος, επιβάλλεται πρόστιμο …ευρώ. 2.Οι παραβάσεις της παραγράφου 1 δύναται να επιβληθούν και κατόπιν σχετικής υπόδειξης του παραβάτη από τον ναυαγοσώστη, κατά την κρίση των Λιμενικών οργάνων.»
-Να προσδιοριστεί το σημείο στο οποίο θα πρέπει να βρίσκεται α)το επιπλέον σκάφος-θαλάσσιο μοτοποδήλατο του άρθρ.7,παρ.1,περ.στ,υποπερ.1 και ποιος θα είναι ο χειριστής του, β)το επιπλέον σκάφος του άρθρ.7,παρ.1,περ.ζ και γ)το επιπλέον σκάφος του άρθρ.7,παρ.2
-Η κάρτα που προβλέπεται από το άρθρ.7,παρ.1,περ.γ,υποπερ. 26 θα πρέπει πριν την έναρξη των καθηκόντων του ναυαγοσώστη σε κάθε θερινή περίοδο, να προσκομίζεται στην τοπική λιμενική αρχή μαζί με το ετήσιο πιστοποιητικό-βεβαίωση υγείας και να τίθεται θεώρηση επί αυτής.
Εσύ που γράφεις ως εκπρόσωπος του σωματείου ναυαγοσωστων.. Που είναι το καταστατικό σας?
Που είναι η απόφαση που έχετε πάρει ως νόμιμο σωματείο και κάνετε και προτάσεις χωρίς καμία λογική και ουσία?
Και που είναι η επίσημη απόφαση σας ως σωματείο που καλείτε τον κόσμο σε αποχή?
Και εγώ μπορώ να γράψω ότι είμαι ο Δημήτρης κ εκπροσωπώ την ένωση εφοπλιστών της κολοπετινιτσας!
Σε μια δημόσια διαβούλευση καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιεί κάποιος τίτλους και να δίνει προτάσεις ως ένωση εάν δεν έχουν γίνει καν ΔΣ και συνελεύσεις.
Υπουργέ πρέπει να πάρετε μια απόφαση άμεσα και να εφαρμοστεί όλο το ΠΔ από 1/1/2021
Φτάνοντας αυτή η ολιγοήμερη διαβούλευση στο τέλος της, το ΣΩΜΑΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ απευθύνει έκκληση προς τη νέα ηγεσία του ΥΝΠΠ :
Μην συνεχίσετε τις αποτυχημένες πολιτικές των προκατόχων σας. Αυτό το ΠΔ που προτείνουν τα όργανα σας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν επικεντρώνεται στο κοινωνικό συμφέρον και την ασφάλεια στις καθορισμένες από την Πολιτεία ακτές κολύμβησης, αλλά επικεντρώνεται στην ανάδειξη και καθιέρωση των εργολάβων – σχολών ναυαγοσωστικής σε αναγκαία και εκβιαστική επιλογή των παράκτιων ΟΤΑ.
Εμείς ως επαγγελματίες ναυαγοσώστες δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δική μας ζωή, και τη ζωή συνανθρώπων μας εκβιαζόμενοι από οποιονδήποτε, σε εκτέλεση έργου εκτός των ορίων των εγκεκριμένων 1504 ακτών κολύμβησης. Τα στοιχεία και τα όρια αυτών των ακτών έχουν καθοριστεί ακριβώς από την Πολιτεία, και επαναλαμβάνουμε ότι μπορείτε να τα βρείτε στον ισότοπο http://www.bathingwaterprofels.gr του ΥΠΕΚΑ. Εντός των καθορισμένων ορίων των ακτών κολύμβησης, σας βεβαιώνουμε ότι ο καθένας από εμάς τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες, έχει τις σωματικές ικανότητες και γνώσεις, για να βοηθήσει τον οποιονδήποτε. Για αυτή τη δουλειά ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος έως 2,5 μ. είναι υπεραρκετό, και αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες.
Η οποιαδήποτε διάσωση και αρωγή στην ανοικτή θάλασσα, εκτός των καθορισμένων ορίων των επιτηρούμενων ακτών κολύμβησης, είναι ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με τα δικά τους μέσα. Αποτελεί κοινωνική πρόκληση, και κανείς δεν πείθεται ότι ο οποιοσδήποτε άσχετος και ανίκανος εργολάβος με οποιαδήποτε 5μετρα φουσκωτά και τζετ σκι πρέπει να ακριβοπληρώνεται από την κοινωνία μέσω εκβιαζόμενων με πρόστιμα ΟΤΑ, για αποκλειστικές ειδικές και επικίνδυνες υπηρεσίες αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ο Ελληνικός Λαός από καταβολής Κράτους πληρώνει και συντηρεί. Αλήθεια ποιο «πλήρωμα» ενός «5μετρου διασωστικού σκάφους ιδιώτη εργολάβου» και με ποια «εκπαίδευση», έχει τις ικανότητες των ανδρών και των μέσων του Λιμενικού Σώματος;
Κύριοι εισηγητές του ΠΔ, πρέπει να κατανοήστε ότι η ασφάλεια στις ακτές κολύμβησης έχει πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες και μόνον αυτούς, και αυτό με προτεραιότητα εντός των ορίων των ακτών κολύμβησης.
Ως Επαγγελματικό Σωματείο προειδοποιούμε για την προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας με κάθε τρόπο και σας καλούμε:
1ον : Να λάβετε υπόψη τα σχόλια μας της 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:29, προκειμένου να εναρμονιστείτε με την ισχύουσα νομοθεσία που αναφέρουμε.
2ον : Να δώσετε την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα για τις ακτές τους, επαγγελματίες ναυαγοσώστες με τον δικό τους εξοπλισμό και για κάθε μία ακτή ξεχωριστά, και όχι με διαγωνισμούς για ανάθεση του συνόλου των ακτών σε εργολάβους.
3ον : Να ορίσετε και να εξασφαλίσετε καθαρό ποσό 13.000 €, ως ελάχιστη ετήσια αποζημίωση του επαγγελματία ναυαγοσώστη – επιτηρητή ακτής ο οποίος με το δικό του προσωπικό εξοπλισμό θα εκτελεί μόνος του το έργο του.
Σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις, αυτή τη χρονιά το κόστος για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στη ναυαγοσωστική κάλυψη θα είναι περίπου 28.000 €. Από αυτά, τα 4.000 € θα καταλήγουν στο ναυαγοσώστη, και τα υπόλοιπα στους «εργολάβους».
Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:
Αναθέσετε απευθείας σε εμάς, τους κατά κύριο επάγγελμα ναυαγοσώστες την ασφάλεια των ακτών κολύμβησης. Ως επαγγελματίες έχουμε ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ έναντι οποιουδήποτε «εργολάβου».
Με τα 20.000.000 € που εκτιμήσατε ότι είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η πολιτεία εφέτος, οι παράκτιοι ΟΤΑ θα μπορέσουν να προσλάβουν 1.500 δίκαια αμειβόμενους ναυαγοσώστες με τον δικό τους εξοπλισμό, και για όλη τη διάρκεια της δεσμευτικής για τη χώρα μας κολυμβητικής περιόδου των 5 μηνών (1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου).
Θα επιτρέψετε έτσι σε 1.500 νέους ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς, και θα μπορέσει ο καθένας τους να κάνει όνειρα για τη ζωή του συμμετέχοντας ενεργά και υπεύθυνα στη τοπική του κοινωνία.
Αναλογιστείτε το κοινωνικό όφελος με την δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας σε μια Πατρίδα που τόσο δοκιμάζεται.
Αναλογιστείτε το όφελος στον τουρισμό μας κατά το μήνα Οκτώβριο με επιτηρούμενες και ασφαλείς ακτές.
Εκτός και αν με το ίδιο κόστος των 20.000.000€ θεωρούνται από κάποιους προτιμότεροι η ίσως και αποτελεσματικότεροι 711 «εποχικοί δούλοι» κάποιων «εργολάβων» για 4 μήνες.
ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ κάθε επαγγελματία ναυαγοσώστη σε αποχή εργασίας, χωρίς να ευτελίζεται δεχόμενος όρους δουλικότητας από κανένα «εργολάβο» μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να αγωνιστούμε για το δίκαιο και για τη Πατρίδα μας.
ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ στην πολιτική σωφροσύνη και κοινωνική ευαισθησία της νέας ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ8, την οποία σεβόμαστε και εκτιμούμε.
Εδώ αν δεν κάνω λάθος γίνεται μια διαβούλευσης και όχι κατάθεση βιογραφικού
Επειδή λοιπόν το ζητούμενο είναι το δάσος και όχι το δέντρο
Επειδή του προσχεδίου έχει προηγηθεί σε βάθος διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς φορείς ακόμα και αυτού που εσείς είστε πατέρας
Επειδή η προστασία των λουομένων είναι υποχρέωση όλων μας
επειδή δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναβολή και καθυστέρηση
Άμεση εφαρμογή απο 1/6/2020
Η ναυαγοσωστική οδηγείται σε νέο επίπεδο πιο σύγχρονο.Συγχαρητήρια στους αρμοδίους για την πρωτοβουλία.
Υπουργέ συγχαρητήρια!Μέσω της εμπειρίας μου στον χώρο της ναυαγοσωστικής μπορώ να διακρίνω πως οι καινοτομίες που προτείνονται στο νέο ΠΔ εξασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ. Η εφαρμογή του σίγουρα μόνο καλά αποτελέσματα θα έχει για το κοινό καλό.
Φρονούμε ότι η προτεινόμενη κανονιστική πράξη κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, καταστρατηγείται ο θεσμός του ναυαγοσώστη, κυρίου αρωγού προστασίας της ζωής των λουόμενων, πάντοτε υπό την αιγίδα της ΛιμενικήςΑρχής, καταργείται ο αδιάβλητος χαρακτήρα των εξετάσεων περί χορήγησης άδειας ναυαγοσώστη, εισάγοντας ως πρόσθετες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Σχολών Ναυαγοσωστικής με εξοπλισμό που δεν έχει καμία σχέση με την μετάδοση της γνώσης της ναυαγοσωστικής και με απώτερο σκοπό την κατάργηση του ανταγωνισμού, την εισαγωγή μονοπωλιακής πολιτικής στο λειτούργημα του ναυαγοσώστη, πλήττοντας βάναυσα και ανεπανόρθωτα το πνεύμα του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, το οποίο τυγχάνει σε γενικές γραμμές ορθό. Πολλώ δε μάλλον ξεπερνώντας τα όρια του εξουσιοδοτικού νόμου, δυνάμει του οποίου εκδόθηκαν οι μετ’ έπειτα κανονιστικές ρυθμίσεις.
Όπως σας είναι γνωστό, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε παραγκωνιστεί η Λιμενική Αρχή από τον έλεγχο και την συμμετοχή στην Επιτροπή εξετάσεων για τις άδειες ναυαγοσωστών. Ούτε με τις διατάξεις του πρώτου κανονιστικού πλαισίου του υπ’ αρίθμ. 23/2000 Προεδρικού Διατάγματος ούτε βέβαια και με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 31/2018. Και αυτό γιατί είχε γίνει διαχρονικά σεβαστό το θεσμικό πλαίσιο που εισάγει ο εξουσιοδοτικός νόμος 2743/1999 στις περιπτώσεις α), β) και γ) της παράγραφο 11 του άρθρου 5, σύμφωνα με τον οποίον :
«Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να ρυθμίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τον έλεγχο για: α) την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, β) τη χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη από τις λιμενικές αρχές και τον καθορισμό των υποχρεώσεών του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γ) την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες»
Συνεχίζοντας ο νόμος θεσπίζει τα ακόλουθα :
«δ) την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης εκπαιδευτών αυτοδυτών, ε) την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών κέντρων εκμάθησης υποβρύχιας Κολύμβησης ή καταδυτικών κέντρων , με χρήση αυτόνομων συσκευών παροχής αέρα και στις δύο περιπτώσεις, στ) τη διενέργεια υποβρύχιων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο από αυτοδύτες, ζ) τη λειτουργία στη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (Μ.Υ.Α./ Λ.Σ.) σεμιναρίων εκπαίδευσης επαγγελματιών αυτοδυτών στη χρήση μικτών αερίων για καταδύσεις σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, τα χορηγούμενα πιστοποιητικό παρακολούθησης των σεμιναρίων αυτών και η ισχύς τους. Η λειτουργία κάθε σεμιναρίου γίνεται με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των συμμετεχόντων και οι διδάσκοντες και τα τυχόν δίδακτρα συμμετοχής και οι δαπάνες διδασκαλίας στα σεμινάρια, που διαχειρίζεται και έχει ως πόρους το οικείο Κεφάλαιο Λιμενικής Αστυνομίας, η) την υποχρέωση πρόσληψης φυλάκων στα πλοία που τελούν υπό απαγόρευση απόπλου λόγω αναγκαστικής ή συντηρητικής κατάσχεσης ή προσωρινής διαταγής των δικαστηρίων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα παραπάνω θέματα.»
Και στο τέλος της παραγράφου εισάγει το ακόλουθο :
«Στους παραβάτες των προεδρικών διαταγμάτων, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, επιβάλλονται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, ανεξάρτητα από άλλες κυρώσεις που μπορεί να προβλέπονται, οι κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.»
Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι ο ίδιος ο νομοθέτης θέλησε, λόγω της κρισιμότητας της περίπτωσης και του δημοσίου ενδιαφέροντος που αυτή παρουσιάζει, η Λιμενική Αρχή να έχει, όχι μόνο τυπική αλλά και ουσιαστική – εξέχουσα συμμετοχή στις περιπτώσεις που εισάγει ο νόμος και άρα και στην περίπτωση της διενέργειας εξετάσεων για την χορήγηση αδειών ναυαγοσωστών, με τον ορισμό της Λιμενικής Αρχής στην Προεδρία της Εξεταστικής Επιτροπής να αποτελεί επιταγή του ίδιου του εξουσιοδοτικού νόμου, οποίος συμβαδίζει απόλυτα με τις επιταγές του Συντάγματος.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθότι η φύλαξη δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου, όπως είναι και στην περίπτωση αυτή ο αιγιαλός, η παραλία και η ζώνη του λιμένα είναι επιτακτική ανάγκη σε κάθε περίπτωση να ανατεθεί σε κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα τα οποία έχουν επιτύχει σε εξετάσεις στην Επιτροπή των οποίων προήδρευε Δημόσια Αρχή, εν προκειμένω η Λιμενική Αρχή, δια το αδιάβλητο του χαρακτήρα. Δημόσια Αρχή, η οποία αποδεδειγμένα έχει στις τάξεις της ικανό, αξιόλογο και πάνω απ’ όλα κατάλληλα καταρτισμένα προσωπικό, ώστε να ελέγχει αμερόληπτα ποιός είναι κάθε φορά κατάλληλος να φυλάει τις ζωές των συμπολιτών μας αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που κατακλύζουν κάθε χρόνο την Χώρα μας.
Όπως σας είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 5 εδ.α’ του Συντάγματος «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας.» Είναι λοιπόν επιταγή του ίδιου του Συντάγματος, η Πολιτεία να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προφυλάσσει την υγεία τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και των αλλοδαπών. Η προστασία της υγείας των πολιτών από την ίδια την Πολιτεία εισάγεται εν προκειμένω με αρνητικό τρόπο, ώστε η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων να κρίνεται επιβεβλημένη, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου που πλήττει την υγεία των λουόμενων είτε αυτός προέρχεται από φυσικούς κινδύνους είτε από τρίτα πρόσωπα είτε από αμέλεια των ίδιων.
Διακυβεύεται λοιπόν η ίδια η υγεία των λουόμενων, και θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει όχι απλώς κάποια μέτρα, αλλά τα μέγιστα, ώστε να διαφυλάξει το ύψιστο αγαθό, τη ζωή των πολιτών, εκπληρώνοντας παράλληλα την επιταγή του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.»
Όταν λοιπόν υπάρχει άμεσος κίνδυνος της ίδιας της ζωής των πολιτών, αναμένεται η Πολιτεία να τοποθετήσει άτομα εξειδικευμένα και υπεύθυνα, τα οποία προηγουμένως επέτυχαν σε εξετάσεις αδιάβλητες, μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα, που μπορούν να πλήξουν την ορθότητα της διαδικασίας. Και πώς μπορεί να διαφυλαχθεί αυτό; Μόνο με την ουσιαστική συμμετοχή Δημόσιου Φορέα στις εξετάσεις για την χορήγηση αδειών ναυαγοσωστών.
Υ.Γ. Ζητάμε την παράταση της διαβούλευσης, καθώς παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα και ο χρόνος δεν ήταν επαρκής.
Είμαι ο εμπνευστής, «πατέρας» και ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.). Έχω συμμετέχει τα τελευταία επτά χρόνια σε 3 από τα τέσσερα Παγκόσμια Συνέδρια για την Πρόληψη των Πνιγμών και στα δύο τελευταία η επιστημονική επιτροπή αυτών έκανε δεκτές μία έρευνα σε πόστερ και μία σε παρουσίαση. Οι έρευνες έγιναν σε συνεργασία με το ΣΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αφορούσαν θέματα εξοπλισμού και εκπαίδευσης της ναυαγοσωστικής.
Θεωρώ τον εαυτό μου εξίσου ναυαγοσώστη όσο και διευθυντή και ιδιοκτήτη σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης άρα θεωρώ πως η πλειονότητα των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαβούλευση, είναι συνάδελφοι. Βλέπω λοιπόν πως πολλοί συνάδελφοι προσπαθώντας να στηρίξουν το σημείο που αυτοί θεωρούν σημαντικότερο επικεντρώνονται γύρω από αυτό, χάνοντας το δάσος. Για παράδειγμα το τζετ σκι ούτε αποτελεί το καλύτερο μέσο διάσωσης ούτε είναι άχρηστο. Με τον σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει πολύ χρήσιμο εργαλείο σε μια σειρά διασώσεων. Γενικά οτιδήποτε μπορεί να φέρει αποτελέσματα στη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής είναι χρήσιμο εργαλείο για τον ναυαγοσώστη, θυμίζω, κάτω από τις σωστές κατευθύνσεις.
Επειδή η νομοθεσία για τη ναυαγοσωστική πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των λουομένων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του τουριστικού μας προϊόντος,
Επειδή η διεύρυνση του ωραρίου και της περιόδου ναυαγοσωστικής κάλυψης που ήταν ο μοναδικός σκοπός του κ. Πρωθυπουργού και του Υπουργού για την αλλαγή του υπάρχοντος ΠΔ, επετεύχθησαν μέσω της τροποποίησης του άρθρου 15 του νόμου 2743/1997(Α΄211)
Επειδή θεωρούμε ότι παρότι έχει γίνει καλή προσπάθεια από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε αρκετά σημεία
Και επειδή ήδη έχει καθυστερήσει η έκδοσή του, έχουμε φτάσει στο τέλος Φεβρουαρίου και η δήμοι δεν προχωρούν σε καμία διαδικασία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε αναμονή του νέου ΠΔ, με κίνδυνο να μην είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
την άμεση αναστολή έκδοσης του ΠΔ έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας συζήτησης και συνεργασίας όλων τον εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση ενός σύγχρονού και αποτελεσματικού ΠΔ που θα μειώσει τους πνιγμούς στην Ελλάδα και θα γίνει σημείο αναφοράς παγκοσμίως.
Ο σχεδιασμός και η παρασκευή νομοθετημάτων για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να γίνονται με μοναδικό γνώμονα τις δύο αυτές αρχές. Θα πρέπει δηλαδή οι αλλαγές να ενσωματώνουν επιστημονικά ευρήματα ερευνών καθώς και πρακτικά θέματα από την εμπειρία αυτών που ασχολούνται με το εκάστοτε αντικείμενο. Θα πρέπει επίσης οι προτάσεις να τεκμηριώνονται από στοιχεία και αποτελέσματα πραγματικών περιστατικών και πρακτικών.
Εν γένει λοιπόν είναι θετική και ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια βελτίωσης της νομοθεσίας που άπτεται τέτοιων θεμάτων. Εν προκειμένω όμως προτείνονται αλλαγές σε ένα μόλις προ διετίας εκπονηθέν ΠΔ οι οποίες ξεκίνησαν με ένα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνώμονα: την προσωπική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού για την διεύρυνση του ωραρίου αλλά και του χρονικού ορίου ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στο νερό. Την ίδια ακριβώς πρόταση χρησιμοποιεί και ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Το μοναδικό που δεν αλλάζει σε αυτό το προτεινόμενο ΠΔ είναι το ωράριο και χρονική διάρκεια της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Δίνεται βέβαια η δυνατότητα στον εκάστοτε λιμενάρχη και δήμαρχο να διευρύνει κατά το δοκούν και το ωράριο και την περίοδο, δυνατότητα που δεν είχαν με το ΠΔ 31/2018, αλλά είναι δημοσίως διαθέσιμη η αντίδραση της ΚΕΔΕ στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία ουσιαστική αλλαγή, παρά μόνο να προστεθεί μία ώρα επιπλέον κάλυψης. Άρα ο μοναδικός και πρωταρχικός στόχος της πρόθεσης του κ. Πρωθυπουργού και του Υπουργού έπεσαν στο κενό όσον αφορά στο συγκεκριμένο προτεινόμενο ΠΔ. Η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου και της περιόδου, έχει σχεδιαστεί να δίνεται πλέον στον εκάστοτε υπουργό μέσω της τροποποίησης του άρθρου 15 του νόμου 2743/1997(Α΄211) που θα υλοποιείται με απλή υπουργική απόφαση.
Καθώς ο μοναδικός λόγος αλλαγής του ΠΔ 31/2018, όπως ζήτησε ο κ. Πρωθυπουργός και ο Υπουργός, επετεύχθη με την παραπάνω τροποποίηση, καθώς έχουμε φτάσει στο τέλος Φεβρουαρίου και η δήμοι δεν προχωρούν σε καμία διαδικασία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε αναμονή του νέου ΠΔ, με κίνδυνο να μην είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι και καθώς θα ήταν αποτελεσματικότερο να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο ΠΔ με ηρεμία και συναίνεση, ενσωματώνοντας έρευνες και τεχνικά θέματα,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
την αναστολή έκδοσης του ΠΔ έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας συζήτησης και συνεργασίας όλων τον εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση ενός σύγχρονού και αποτελεσματικού ΠΔ που θα μειώσει τους πνιγμούς στην Ελλάδα και θα γίνει σημείο αναφοράς παγκοσμίως.
AMBER ALERT!!!
Κύριε πρόεδρε της ΙΟΝΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, και όχι μόνο, για όσους δεν σας γνωρίζουν, θα ήθελα να σας παρουσιάσω στο ναυαγοσωστικό κοινό και να γνωστοποιήσω ότι κατέχεται και την θέση του προέδρου στην Ένωση σχολών ναυαγοσωστικής Ελλάδος, την πλέον αντιπροσωπευτική όπως εσείς αναφέρετε. Για να είμαι δίκαιη θα ήθελα να γνωστοποιήσω και την δική μου ιδιότητα, είμαι επαγγελματίας ναυαγοσώστης, ιδιότητα η οποία κατανοώ ότι ωχροί μπροστά στα αξιώματα τα οποία επικαλείστε. Ωστόσο από τα λίγα γράμματα που γνωρίζω, έχω το δικαίωμα να συμμετάσχω και εγώ όπως και όλοι μας στη τρέχουσα διαβούλευση, εφόσον είμαστε μέρος μια δημοκρατικής χώρας και δεν έχει καταλυθεί απ όσο γνωρίζω, και να γράφουμε την άποψη μας χωρίς φόβο και πάθος. Με μια γρήγορη ματιά που μπορεί κανείς εύκολα να κάνει, μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν δυο όψεις, του ίδιου νομίσματος, η μια υποστηρίζει το παρών προσχέδιο εφ όλης της ύλης και η άλλη που προσπαθεί να εντοπίσει τις αστοχίες, τα λάθη και τα άρθρα που θέλουν επανεξέταση και καθολική διαγραφή καθώς τίθενται σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι ότι οι υποστηρικτές βρίσκονται συνεχώς σε έναν κουραστικό αντίλογο και απλά την επευφημούν με επιθετικούς προσδιορισμούς και μηδενικά επιχειρήματα, και η άλλη άρθρο-άρθρο, επιχειρηματολογεί και τεκμηριώνει τον λόγο της όπως πρέπει για να έχει υπόσταση και νόημα. Το βρίσκω παντελώς ανούσιο, άσκοπο και ευτελή να έχουν καταγραφεί τόσα ερωτήματα και κανένα μέλος της Ένωσης να μην παίρνει θέση επίσημα και να μην απαντάει, με προβληματίζει σε τέτοιο βαθμό που ανησυχώ μήπως κρύβεται κάποιος φόβος από μέρους της. Μήπως θα μπορούσατε εσείς Κ. Πρόεδρε να μου απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα καθώς θα βοηθήσει πολύ να σταματήσουν και οι πλέων καχύποπτοι να κινδυνολογούν. Λόγο της μείζονος σημασίας Θα σας παρακαλούσα να απαντήσετε με επιχειρήματα και να κάνετε εσείς τη διαφορά ενάντια στην κινδυνολογία-καταστροφολογία των διαφωνούντων σε άλλη περίπτωση κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε αδίκως για αερολογία και δειλία, πράγμα το οποίο απεύχομαι. Αν ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα δεν επαρκεί, θα ήθελα να ζητήσετε παράταση μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.1)ο εκάστοτε πρόεδρος των εξετάσεων θα έχει κάποια κατάρτιση πάνω στην ναυαγοσωστική ώστε να προεδρεύει;2) Γιατί πουθενά δεν αναγράφεται στο παρών προσχέδιο για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο πρόεδρος καθώς και τα μέλη της ένωσης που θα προεδρεύουν στις εξετάσεις;3) Ποιο γνωστικό αντικείμενο θα βαθμολογεί;4) Μήπως με το συγκεκριμένο προσχέδιο ευνοείται η εκκόλαψη σχέσεων μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενων καθώς οι υποψήφιοι των σχολών θα κρίνονται από τον πρόεδρο ιδιοκτήτη κάποιας σχολής;5)Για ποιο λόγο δεν έχει ανατεθεί στη Λιμενική αρχή η συγκρότηση της επιτροπής, η επιλογή των θεμάτων, και η συγκέντρωση και διόρθωση των ερωτηματολογίων εφόσον υποστηρίζεται ότι γίνεται υπό την επίβλεψη της δημόσιας αρχής; Δεν είναι αντιφατικό;6) Πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο πρόεδρος δεν θα εκμεταλλευτεί την εξουσία που του δίνεται για να ωφελήσει τους δικούς του εξεταζόμενους; Έστω και ψυχολογικά.7)Πως μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα εφόσον δεν θα υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αποδείξει τυχόν αστοχίες και σφάλματα και οι εξετάσεις και ειδικά οι αθλητικές δοκιμασίες που δεν θα γίνονται παρουσία της λιμενικής αρχής και θα διενεργούνται κεκλεισμένων των θυρών;8)Οι ανταγωνιστικές εταιρίες δεν έχουν έννομο συμφέρον να παρακολουθούν τις εξετάσεις;9)Όπως αναφέρεται ο πρόεδρος φέρει τα ερωτηματολόγια, τα όποια έχει διαλέξει πρωτύτερα ο ίδιος, γιατί δεν αποστέλλονται από το αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, την ίδια ώρα μπροστά στους εξεταζόμενους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Δεν ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος διαρροής των θεμάτων?Κύριε Πρόεδρε, η διαβούλευση σύμφωνα με τον ορισμό της είναι γένος θηλυκού και περιγράφει την συνάθροιση ατόμων για την παραγωγή πρωτότυπων ιδεών μετά από σκέψη και ανταλλαγή ιδεών. Βοηθείστε να διαδώσουμε την πραγματική έννοια αυτής, και να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί, μόνο εσείς μπορείτε.Υ.Γ Κύριε Πρόεδρε, να απαντηθούν εγκαίρως από εσάς προσωπικά ως ο κύριος εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ν.Ε. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει τον Πρόεδρο, ας τον ενημερώσει άμεσα…AMBER ALERT!!!
Αγαπητοί κύριοι.
Ως αρωγός της πολιτείας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ισχύουσας νομοθεσίας και φυσικά το αντίστοιχο υπουργείο, που δείχνει να αφουγκράζεται τα προβλήματα που υπάρχουν στο αντικείμενο της ναυαγοσωστικής στη χώρα μας. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ως το μοναδικό μέλος και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, είναι στην διάθεσή σας και σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες μας, καθώς αυτό το προσχέδιο Π.Δ. επιδέχεται απαραίτητων βελτιώσεων ώστε η ναυαγοσωστική, στην Ελλάδα να αντιμετωπιστεί ολιστικά. Οι σχολές και η εκπαίδευσή που παρέχουν θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα ελάχιστα απαιτούμενα από την ΕΕ για Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Ικανοτήτων. Περαιτέρω μπορούμε να συνδράμουμε σε θέματα που αφορούν την Εκτίμηση Επικινδυνότητας κολυμβητικών περιοχών, αντικείμενο για το οποίο αντίστοιχα έχουμε εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από την Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία.
Πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία και υποστήριξη.
Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Αγαπητοί κύριοι.
Ως αρωγός της πολιτείας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ισχύουσας νομοθεσίας και φυσικά το αντίστοιχο υπουργείο, που δείχνει να αφουγκράζεται τα προβλήματα που υπάρχουν στο αντικείμενο της ναυαγοσωστικής στη χώρα μας. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ως το μοναδικό μέλος και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, είναι στην διάθεσή σας και σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες μας, καθώς αυτό το προσχέδιο Π.Δ. επιδέχεται απαραίτητων βελτιώσεων ώστε η ναυαγοσωστική, στην Ελλάδα να αντιμετωπιστεί ολιστικά. Οι σχολές και η εκπαίδευσή που παρέχουν θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα ελάχιστα απαιτούμενα από την ΕΕ για Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Ικανοτήτων. Περαιτέρω μπορούμε να συνδράμουμε σε θέματα που αφορούν την Εκτίμηση Επικινδυνότητας κολυμβητικών περιοχών, αντικείμενο για το οποίο αντίστοιχα έχουμε εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από την Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία.
Πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία και υποστήριξη.
Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
3. Σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης: Η σχολή που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος, είναι εφοδιασμένη με βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων από Λιμενική Αρχή και παρέχει εκπαίδευση (θεωρητική- πρακτική) σε όσους επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό ναυαγοσώστη, καθώς και ναυαγοσωστική κάλυψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
— Όπως πολύ σωστά αναγράφετε και αναφέρεται, είναι ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ σε όσους επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό ναυαγοσώστη. Εκπαίδευση λοιπόν και όχι οργάνωση και εργολαβία παραλιών.
— Για την ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών, θα μπορούσε να είναι μια άλλη επιχείρηση, χωρίς την υποχρέωση να είναι σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, που θα πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις ( εξοπλισμό, κτλ) και σαν κύριο αντικείμενο εργασίας θα έχει την οργάνωση και επίβλεψη των παραλιών Δήμων αποκλειστικά και όχι την εκπαίδευση ναυαγοσωστών.
— Είναι δυο τελείως διαφορετικά εργασιακά αντικείμενα για τα οποία επιβάλετε και πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός τους για να ξεκαθαρίσει και το τοπίο στον χώρο της ναυαγοσωστικής. Λόγου του ότι το ΠΔ 31 όριζε ότι αποκλειστικά οι ναυαγοσωστικές σχολές έχουν δικαίωμα να αναλάβουν την ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων, ιδρύθηκαν (και καλά έκαναν) πολλές σχολές ανά την Ελλάδα, με κύριο στόχο και αντικείμενο την εργολαβία των παραλιών. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτικό τον άμεσο διαχωρισμό των δυο αυτών διαφορετικών εργασιών.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Καταρχάς θα ήθελα να καταθέσω ότι διάβασα με μεγάλη προσοχή το νέο ΠΔ το οποίο και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο σ’ολα τα σημεία του .Κατοπιν τούτου και γνωρίζοντας ότι από την στιγμή που θα εφαρμοστεί θα εκλείψουν νοσηρά φαινόμενα (μίζες,συμφέροντα,ερασιτεχνισμοί ,ατιμωρησία και απατες )η ναυαγοσωστική στη χώρα μας γίνεται παγκόσμιο πρότυπο .Συγχαιρω τον κο Υπουργό αλλά και όσους εργάστηκαν για να εκπονηθεί αυτό το ολοκληρωμένο νέο ΠΔ και εύχομαι να γίνει η αρχή για να γίνει η χώρα μας νούμερο 1τουριστικος προορισμός όχι μόνο για τις υπέροχες παραλίες αλλά κυρίως για τις ασφαλέστατες παραλίες -θάλασσες της.
Κύριοι του Υπουργείου Ναυτιλίας κ του ΛΣ,
Είμαι Έλληνας Ναυαγοσώστης Ακτής (οχι ιδιοκτήτης σχολής ή εργολάβος), έχω εργαστεί 4 χρόνια στην Ελλάδα. Η πατρίδα μου με έδιωξε και πλέον εργάζομαι στην RNLI (Royal National Lifeboat Institution) ως Ναυαγοσώστης (βαθμός 3), εδώ κ 6 χρόνια ,στο Newquay, Αγγλίας, σε συνθήκες ωκεανού. Επίσης είμαι πιστοποιημένος οδηγός διασωστικού τζετ σκι (Rescue Water Craft), πλήρωμα σε σκάϕος IRB (Inshore Rescue Boat) και First Responder Α’ Βοηθειών, από την RNLI και την SLS GB.
Παραθέτω παρακάτω τα λάθη του πρόσϕατου ΠΔ, σε σύγκριση με τις επιτυχημένες κ δοκιμασμένες επι ετών μεθόδους που εϕαρμόζονται εδω, αλλά κ σε χώρες με τα ίδια μοντέλα εκπαίδευσης (πχ Αυστραλία, Νεα Ζηλανδία, Ν Αϕρική κοκ):
1. Φαρμακείο
-ενδοϕλέβια ενέση κορτιζόνης δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί απο ναυαγοσώστη. Είναι ιατρική πράξη, δικαίωμα που ούτε απόϕοιτοι διετούς ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών , δεν έχουν καταϕέρει. Καμία ναυαγοσωστική σχολή δεν μπορεί να διδάξει αυτό το αντικείμενο. Ποιός σας συμβούλεψε και το απαιτείται εγκληματικά-ηδη- εδώ κ 20 χρόνια ,απο το προηγούμενο ΠΔ23/2000;
– ενέσεις ατροπίνης, αδρεναλίνης. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για το θύμα, εξαίρεση αν το θύμα έχει δική του, συνταγογραϕημένη ένεση αδρεναλίνης. Ο ναυαγοσώστης είναι χρήσιμο κ απλό να διδάσκεται πως να κανει την ένεση αδρεναλίνης σε περίπτωση αλλεργικού σοκ, αλλά μόνο βοηθώντας το θύμα με την δική του συνταγογραφημένη ένεση ( το οποίο ελαττώνει τυχών επιπλοκές λόγω ιατρικού ιστορικού).
– θετική η εισαγωγή του τουρνικιέ, της συσκευής αναρρόϕησης εκκρίσεων κ του βρογχοδιασταλτικού διαλύματος. Το όποιο πχ Salbutamol, μπορεί να χορηγηθεί κ στην άνω περίπτωση αναϕυλακτικού σοκ, αντί των ενέσιμων
– καταργήστε τα στηθοσκόπια, οξύμετρα, μανόμετρα, εύρεση σφυγμού. Περιπλέκουν την ταχύτητα σε βοήθεια κ εϕαρμόστε την Μέθοδο Γλασκώβης. Όλα αυτά υπονομεύουν την ταχύτητα αντιμετώπισης ενός περιστατικού. Ο ναυαγοσωστικός πύργος δεν είναι Εξωτερικό Ιατρείο Νοσοκομείου.
– υποχρεωτική παρουσία Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε ΚΑΘΕ παραλία ή έστω άμεσα γειτνιάζουσες παραλίες.
Αναβάθμιση στην εκπαίδευση Α Βοηθειών ώστε να συμβαδίζει με τα άνωθι
2. Αθλητικές εξετάσεις – Ναυαγοσωστικές σανίδες Rescue Boards – Πιστοποιήσεις
Οι αθλητικές δοκιμασίες είναι 400μ κολύμβησης σε 10 λεπτά. Είμαστε οι πιο αργοί ναυαγοσώστες. Όλες οι προηγμένες ναυαγοσωστικά χώρες , απαιτούν τα 400μ σε 8 λεπτά. Τα 10λεπτά στα 400 μέτρα, είναι αργός χρόνος για ένα επείγον περιστατικό.
Επίσης εφαρμόστε εξετάσεις στην θάλασσα, σε σενάριο διάσωσης με κολύμβηση (χρήση rescue tube) και χρήση σανίδας διάσωσης – rescue boards.
Εξοπλίστε παραλίες (όπου απαιτείται ) με ναυαγοσωστικές σανίδες. Επίσης εφάνταστες λύσεις όπως κανό , sup, σανίδες windsurf δεν είναι μέσα διάσωσης.
Μην συνδέετε την Ναυαγοσωστική με ΤΕΦΑΑ ή Καταδύσεις. Οι απόφοιτοι τους δεν είναι εν γένει ναυαγοσώστες.
3. Όρια Ηλικίας
Επιτέλους καταλάβατε το σφάλμα 20 ετών (του ορίου ηλικίας στα 45ετη), .έχοντας όμως ήδη οδηγήσει στην ανεργία πολλούς συναδέλφους.
Το όριο συνταξιοδότησης όμως είναι τα 65. Άρα θα πρέπει να αλλάξετε κ πάλι το όριο ηλικίας ειδάλλως θα συνεχίσουν μεμονωμένοι συνάδελφοι να ενημερώνουν τα αντίστοιχα υπουργεία, τον Συνήγορο του Πολίτη κ αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτή την Ρατσιστική διάκριση.
βλ Νόμος 3304/2005 – ΦΕΚ: 16/Α ( 27/01/2005) που ορίζει την Εϕαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ϕυλετικής ή εθνοτικής, καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
Πλέον αυτού αποφασίσατε τη 2ετη εξέταση για ηλικίες 45-55 ετών κ ετήσια εξέταση για ηλικίες 55-60 ετών, το οποίο είναι υπερβολικό κ δημιουργεί πρόσθετη ταλαιπωρία.
Γνωρίζετε ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για σειρά επαγγελματιών πχ οδηγούς ταξί, λεωφορείων αλλά κ ερασιτέχνες. Πχ ερασιτέχνης οδηγός 75 ετων οδηγεί χωρίς επιπλέον εξετάσεις ενώ ο ναυαγοσώστης δεν μπορεί να δουλέψει μετά τα 60 έτη. Έχω παραδείγματα συναδέλφων πχ 60 ετων που κολυμπούν τα 400μ, κάτω από 6 λεπτά , ταχύτερα από νεότερους τους.
Αυτό που θα έπρεπε να σκεφτείται είναι η τακτική εξέταση σε αθλητικές δοκιμασίες κ ενημέρωση σε ιατρικές γνώσεις πχ ανα 2ετία, οπως γινεται στο εξωτερικό, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Επίσης, τι σκοπεύετε να κάνετε για τους Έλληνες ναυαγοσώστες 45 ετών που έληξε η άδειά τους, λόγω σφάλματος της Υπηρεσίας σας;
4. Χρήση διασωστικού τζετ σκι, Rescue Water Craft, RWC
Όπως ανέφερα είμαι πιστοποιημένος οδηγός RWC. Κακώς συνδέεται την άδεια ταχυπλόου με την ικανότητα στην χρήση ενός Rwc.
Η εκπαίδευση στο Rwc, εδώ, διαρκεί εντατικά περίπου 6 μέρες. Θεωρία κ πρακτικό χειρισμό σε διάφορες συνθήκες (κυματισμό, γεωγραφία παραλίας), γρήγορη ανέλκυση- καθέλκυση, διάσωση σε θύμα με αισθήσεις ή χωρίς αισθήσεις, έχοντας ή μη 2ο ναυαγοσώστη στο πίσω στρώμα- έλκυθρο, αντιμετώπιση βλάβης κλπ
Επίσης στο τέλος της εκπαίδευσης δίνουμε εξετάσεις κ αναλόγως εμπειρίας , οδηγούμε κ σε αντίστοιχες συνθήκες σε βάθος χρόνου . Δηλ οι πιο έμπειροι/ αρχαιότεροι οδηγοί καλούνται σε δυσκολότερες συνθήκες. Τα τζετ σκι καλύπτουν μεγαλύτερους τομείς ευθύνης πχ 1 τζετ σκι ανά 2-3 παραλίες κ την ενδιάμεση ακτογραμμή. Δεν απαιτείται σε κάθε παραλία αλλά αναλόγως συνθηκών, γεωγραφίας, πολυκοσμίας κ άλλον παραγόντων.
Σχετικά με κάποια λανθασμένα σχόλια που διάβασα, να επισημαίνω ότι το διασωστικο τζετ σκι μπορεί να επιχειρήσει κ με ισχυρούς ανέμους πχ 7-8 μποφώρ, αλλά κ εντός μεγάλου κυματισμού, πάντα βέβαια αναλόγως ικανοτήτων του οδηγού. Ναυαγοσώστες χρησιμοποιούν τζετ σκι σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
Βέβαια εδώ μπαίνει το κύριο ερώτημα: Ποιά σχολή διαθέτει έμπειρους εκπαιδευτές οδηγών διασωστικού τζετ σκι, κ όχι απλά κατόχους τζετ σκι!
Σας αναφέρω κάποιες παραμέτρους εν τάχει , που πρέπει να λάβεται υπόψιν προς αποφυγή ατυχημάτων αλλά κ μέγιστης αποτελεσματικότητας του μέσου, αν κ όπου απαιτείται.
5. Διάρκεια σεζόν.
Στο προηγούμενο ΠΔ (23/2000), η ναυαγοσωστική σεζόν ήταν 3μηνη. Με το νέο ΠΔ, πήγε στους 4 μήνες.
Σε όλα τα κανάλια, η χώρα μας προβάλλει τον τριπλασιασμό του τουρισμου απο πχ το 2000. Πως επιτρέπεται η σεζόν να είναι 4μηνη σε πολυσύχναστες παραλίες πχ της Ρόδου, Κέρκυρας, Σαντορίνης, Μυκόνου, Αθήνας, Χαλκιδικής, Κεϕαλλονιάς, Ζακύνθου κοκ την στιγμή που η τουριστική σεζόν αγγίζει τους 7 μήνες;
6. Καταγραφή- Στατιστικά
Προχωρήστε στην ενιαία έκδοση κάποιας Φόρμας Καταγραφής Περιστατικών για κάθε πύργο, ώστε να μπορέσετε να βγάζετε κάποια έγκυρα συμπεράσματα ανά σεζόν κ ανά παραλία. Ώστε η Υπηρεσία σας να αναπροσαρμόζει εγκαίρως όποιες αλλαγές αφορούν την καλύτερη αποτελεσματικότητα του έργου μας.
Πχ εδώ χρησιμοποιούμε
– φόρμες καταγραφής Α Βοηθειών, οι οποίες εναρμονίζονται με αυτές του Εκαβ, σε περίπτωση κλήσης του ή όχι. Αυτό διασφαλίζει κ τον ναυαγοσώστη
– φόρμες καταγραφής επισκεψιμότητας, συνόλου περιστατικών ή ενεργειών
Κλπ
Τα οποία θα συλλέγετε κ αναλύετε, στο τέλος της σεζόν. Αναθεωρήσεις κ αλλαγές γίνονται συνεχώς , όχι κάθε 20 χρόνια.
Με αυτό τον τρόπο, η Υπηρεσία σας θα έχει πλήρη εικόνα κ δεν θα πληροφορείται , πιθανόν λανθασμένα , από εργολάβους κοκ. Εργολάβοι που πιθανόν λόγω ιδίων συμφερόντων να εμπλέκονται, ανεπιτυχώς. Περάστε τον έλεγχο στις Δημοτικές αρχές σε συνεργασία με τα τοπικά Λιμεναρχεία κλπ τοπικές αρχές.
7. Εργασιακό πλαίσιο
Διαφυλάξτε τον ρόλο -έργο των Ναυαγοσωστών, από εργοδότες που διαφημίζουν αγγελίες κ αναγκάζουν συναδέλφους να εκτελούν παράλληλα χρέη σε μπαρ, θαλάσσια σπορ ή να τακτοποιούν ομπρέλες κ ξαπλώστρες, εν ώρα βάρδιας
Επίσης δεν ειναι ανθρώπινο, συνάδελφοι να εργάζονται ολόκληρο καλοκαίρι δίχως ρεπό, κ χωρίς αμοιβή της υπερεργασίας τους.
8. Πρόληψη – Ενημέρωση # Διάσωση
Ενεργοποιήστε την Υπηρεσία σας κ όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχετε ώστε η πρόληψη να είναι πιο αποτελεσματική κ η διάσωση να είναι το τελευταίο μέσον
Οι παραπάνω διατυπώσεις δεν αποτελούν προσωπική άποψη αλλά τεκμηριωμένες πρακτικές που εϕαρμόζονται για σειρά ετών, απο χώρες πρωτοπόρους στην ναυαγοσωστική. Χώρες με σεβασμό στον πολίτη που αλλάζουν, προσαρμόζουν, αποϕασίζουν τάχιστα ώστε να μην χάνονται ζωές μέχρι ένας δαιδαλώδης μηχανισμός να αποϕασίσει.
Δεν έχω κανένα προσωπικό όϕελος απο την σύνταξη της παρούσας επιστολής. Αλλά θεωρώ καθήκον μου, ως ναυαγοσώστης, να επισημαίνω τα λάθη και τις παραλείψεις με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας να διαβάσετε τα σχόλια μου. Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση, επικοινωνία, συζήτηση, διάθεση manuals.
Αλέξανδρος Γκοσιμέ
Ναυαγοσώστης Ακτής
Beach Lifeguard Grade 3 Royal National Lifeboats Institution, Rlss
Rescue Water Craft driver, Inshore Rescue Boat Crew, First Responder SLS GB
Σύγχυση του όρου ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ με τον όρο ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ , με προέκταση την άσκοπη αγορά
πανάκριβου εξοπλισμού και φαρμακευτικού υλικού , ο οποίος είναι πολύ εξειδικευμένος,
αφορά άλλες ειδικότητες πέραν της δικής μας και τον οποίο ούτε καν ένα Κέντρο Υγείας
διαθέτει . Δεν συνάδει με τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στις παραλίες και δεν έχουμε
το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσου με εμείς, παρά μόνο ιατροί.
Ο σχεδιασμός και η παρασκευή νομοθετημάτων για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να γίνονται με μοναδικό γνώμονα τις δύο αυτές αρχές. Θα πρέπει δηλαδή οι αλλαγές να ενσωματώνουν επιστημονικά ευρήματα ερευνών καθώς και πρακτικά θέματα από την εμπειρία αυτών που ασχολούνται με το εκάστοτε αντικείμενο. Θα πρέπει επίσης οι προτάσεις να τεκμηριώνονται από στοιχεία και αποτελέσματα πραγματικών περιστατικών και πρακτικών.
Εν γένει λοιπόν είναι θετική και ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια βελτίωσης της νομοθεσίας που άπτεται τέτοιων θεμάτων. Εν προκειμένω όμως προτείνονται αλλαγές σε ένα μόλις προ διετίας εκπονηθέν ΠΔ οι οποίες ξεκίνησαν με ένα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνώμονα: την προσωπική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού για την διεύρυνση του ωραρίου αλλά και του χρονικού ορίου ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στο νερό. Την ίδια ακριβώς πρόταση χρησιμοποιεί και ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Το μοναδικό που δεν αλλάζει σε αυτό το προτεινόμενο ΠΔ είναι το ωράριο και χρονική διάρκεια της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Δίνετε βέβαια η δυνατότητα στον εκάστοτε λιμενάρχη και δήμαρχο να διευρύνει κατά το δοκούν και το ωράριο και την περίοδο, δυνατότητα που δεν είχαν με το ΠΔ 31/2018, αλλά είναι δημοσίως διαθέσιμη η αντίδραση της ΚΕΔΕ στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία ουσιαστική αλλαγή, παρά μόνο να προστεθεί μία ώρα επιπλέον κάλυψης. Άρα ο μοναδικός και πρωταρχικός στόχος της πρόθεσης του κ. Πρωθυπουργού και του Υπουργού έπεσαν στο κενό όσων αφορούν το συγκεκριμένο προτεινόμενο ΠΔ. Η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου και της περιόδου, έχει σχεδιαστεί να δίνετε πλέον στον εκάστοτε υπουργό μέσω της τροποποίησης του άρθρου 15 του νόμου 2743/1997(Α΄211) που θα υλοποιείται με απλή υπουργική απόφαση.
Καθώς ο μοναδικός λόγος αλλαγής του ΠΔ 31/2018, όπως ζήτησε ο κ. Πρωθυπουργός και ο Υπουργός, επετεύχθη με την παραπάνω τροποποίηση, καθώς έχουμε φτάσει στο τέλος Φεβρουαρίου και η δήμοι δεν προχωρούν σε καμία διαδικασία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε αναμονή του νέου ΠΔ, με κίνδυνο να μην είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι και καθώς θα ήταν αποτελεσματικότερο να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο ΠΔ με ηρεμία και συναίνεση, ενσωματώνοντας έρευνες και τεχνικά θέματα,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
την αναστολή έκδοσης του ΠΔ έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας συζήτησης και συνεργασίας όλων τον εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση ενός σύγχρονού και αποτελεσματικού ΠΔ που θα μειώσει τους πνιγμούς στην Ελλάδα και θα γίνει σημείο αναφοράς παγκοσμίως.
Κύριε πρόεδρε της ΙΟΝΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, και όχι μόνο, για όσους δεν σας γνωρίζουν, θα ήθελα να σας παρουσιάσω στο ναυαγοσωστικό κοινό και να γνωστοποιήσω ότι κατέχεται και την θέση του προέδρου στην Ένωση σχολών ναυαγοσωστικής Ελλάδος, την πλέον αντιπροσωπευτική όπως εσείς αναφέρετε. Για να είμαι δίκαιη θα ήθελα να γνωστοποιήσω και την δική μου ιδιότητα, είμαι επαγγελματίας ναυαγοσώστης, ιδιότητα η οποία κατανοώ ότι ωχροί μπροστά στα αξιώματα τα οποία επικαλείστε. Ωστόσο από τα λίγα γράμματα που γνωρίζω, έχω το δικαίωμα να συμμετάσχω και εγώ όπως και όλοι μας στη τρέχουσα διαβούλευση, εφόσον είμαστε μέρος μια δημοκρατικής χώρας και δεν έχει καταλυθεί απ όσο γνωρίζω, και να γράφουμε την άποψη μας χωρίς φόβο και πάθος. Με μια γρήγορη ματιά που μπορεί κανείς εύκολα να κάνει, μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν δυο όψεις, του ίδιου νομίσματος, η μια υποστηρίζει το παρών προσχέδιο εφ όλης της ύλης και η άλλη που προσπαθεί να εντοπίσει τις αστοχίες, τα λάθη και τα άρθρα που θέλουν επανεξέταση και καθολική διαγραφή καθώς τίθενται σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι ότι οι υποστηρικτές βρίσκονται συνεχώς σε έναν κουραστικό αντίλογο και απλά την επευφημούν με επιθετικούς προσδιορισμούς και μηδενικά επιχειρήματα, και η άλλη άρθρο-άρθρο, επιχειρηματολογεί και τεκμηριώνει τον λόγο της όπως πρέπει για να έχει υπόσταση και νόημα. Το βρίσκω παντελώς ανούσιο, άσκοπο και ευτελή να έχουν καταγραφεί τόσα ερωτήματα και κανένα μέλος της Ένωσης να μην παίρνει θέση επίσημα και να μην απαντάει, με προβληματίζει σε τέτοιο βαθμό που ανησυχώ μήπως κρύβεται κάποιος φόβος από μέρους της. Μήπως θα μπορούσατε εσείς Κ. Πρόεδρε να μου απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα καθώς θα βοηθήσει πολύ να σταματήσουν και οι πλέων καχύποπτοι να κινδυνολογούν. Λόγο της μείζονος σημασίας Θα σας παρακαλούσα να απαντήσετε με επιχειρήματα και να κάνετε εσείς τη διαφορά ενάντια στην κινδυνολογία-καταστροφολογία των διαφωνούντων σε άλλη περίπτωση κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε αδίκως για αερολογία και δειλία, πράγμα το οποίο απεύχομαι. Αν ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα δεν επαρκεί, θα ήθελα να ζητήσετε παράταση μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.
1)ο εκάστοτε πρόεδρος των εξετάσεων θα έχει κάποια κατάρτιση πάνω στην ναυαγοσωστική ώστε να προεδρεύει;
2) Γιατί πουθενά δεν αναγράφεται στο παρών προσχέδιο για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο πρόεδρος καθώς και τα μέλη της ένωσης που θα προεδρεύουν στις εξετάσεις;
3) Ποιο γνωστικό αντικείμενο θα βαθμολογεί;
4) Μήπως με το συγκεκριμένο προσχέδιο ευνοείται η εκκόλαψη σχέσεων μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενων καθώς οι υποψήφιοι των σχολών θα κρίνονται από τον πρόεδρο ιδιοκτήτη κάποιας σχολής;
5)Για ποιο λόγο δεν έχει ανατεθεί στη Λιμενική αρχή η συγκρότηση της επιτροπής, η επιλογή των θεμάτων, και η συγκέντρωση και διόρθωση των ερωτηματολογίων εφόσον υποστηρίζεται ότι γίνεται υπό την επίβλεψη της δημόσιας αρχής; Δεν είναι αντιφατικό;
6) Πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο πρόεδρος δεν θα εκμεταλλευτεί την εξουσία που του δίνεται για να ωφελήσει τους δικούς του εξεταζόμενους; Έστω και ψυχολογικά.
7)Πως μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα εφόσον δεν θα υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αποδείξει τυχόν αστοχίες και σφάλματα και οι εξετάσεις και ειδικά οι αθλητικές δοκιμασίες που δεν θα γίνονται παρουσία της λιμενικής αρχής και θα διενεργούνται κεκλεισμένων των θυρών;
8)Οι ανταγωνιστικές εταιρίες δεν έχουν έννομο συμφέρον να παρακολουθούν τις εξετάσεις;
9)Όπως αναφέρεται ο πρόεδρος φέρει τα ερωτηματολόγια, τα όποια έχει διαλέξει πρωτύτερα ο ίδιος, γιατί δεν αποστέλλονται από το αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, την ίδια ώρα μπροστά στους εξεταζόμενους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Δεν ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος διαρροής των θεμάτων?
Κύριε Πρόεδρε, η διαβούλευση σύμφωνα με τον ορισμό της είναι γένος θηλυκού και περιγράφει την συνάθροιση ατόμων για την παραγωγή πρωτότυπων ιδεών μετά από σκέψη και ανταλλαγή ιδεών. Βοηθείστε να διαδώσουμε την πραγματική έννοια αυτής, και να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί, μόνο εσείς μπορείτε.
Υ.Γ Κύριε Πρόεδρε, να απαντηθούν εγκαίρως από εσάς προσωπικά ως ο κύριος εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ν.Ε. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει τον Πρόεδρο, ας τον ενημερώσει άμεσα.
Πολύ ωραία πρόταση , να πέρνει ο καθ ένας ότι τον εξυπηρετεί κοινώς ότι του γουστάρει
Ευτυχώς που έγινε αυτή η διαβούλευση για να ξέρουν όλοι τι πάει να διορθωθεί με το άψογο απο κάθε άποψη προσχέδιο .
Υπουργέ συγχαρητήρια για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της ναυαγοσωστικης, και οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα σας!
Θα πρέπει να παρθεί άμεσα μια απόφαση από το υπουργείο ώστε να μην γίνεται όλος αυτός ο χαμός και μένουμε όλοι ανασφαλείς χωρίς να γνωρίζουμε πως θα δουλέψουμε φέτος.
Παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε μια απόφαση ώστε να προλάβουμε να οργανωθούμε σωστά για την σεζόν με το νέο ΠΔ!
ΚΡΙΤΙΚΗ
Άρθρο 1 . Συντονιστής – επόπτης ναυαγοσωστών: Ο κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη σε ισχύ επί τρία τουλάχιστον (03) έτη, που εποπτεύει και συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες.
————————————————
Ο κάτοχος αδείας ναυαγοσώστη σε ισχύ επί τρία τουλάχιστον έτη κι ο οποίος έχει απασχοληθεί ως ναυαγοσώστης σε πολυσύχναστη παραλία για τουλάχιστον 3 έτη. Ως αποδεικτικά στοιχεία : α) βεβαίωση εργοδότη / ων β) ένσημα ΙΚΑ 4 μηνών πρόσληψης ανά έτος, σύνολα 4X25X3=300 αν πρόκειται για εργαζόμενο ή Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών / αυτασφάλιση αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο. Μικτή κατάσταση (ένσημα / ΤΠΥ) δεκτή.
Άρθρο 2 , 4. Διαθέτω την αριθ. ……..…δήλωση έναρξης εργασιών, η οποία μου έχει χορηγηθεί από τη Δ.Ο.Υ. ……………………».
—————————————————-
Δεν υπάρχει στη ΔΟΥ έναρξη εργασιών σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης σε ΚΑΔ. Καλό είναι να ορίσετε πιο συγκεκριμένα τα ΚΑΔ που απαιτούνται, αριθμητικά ή περιφραστικά
Άρθρο 2: «Επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον εκατό (100) ίππων, με εφεδρική μηχανή, εγγεγραμμένο αποκλειστικά σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα, για την κατηγορία του, εφόδια, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση ζ) της παραγράφου 1 του άρθρου 7. »
————————————–
Εφόσον η σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης δεν είναι σχολή ταχυπλόων σε τι απαιτείται το ταχύπλοο 5 μέτρων με τους 100 ίππους ή το θαλάσσιο μοτοποδήλατο για την ίδρυση σχολής;
Ένας μαθητής σχολής ταχυπλόων λαμβάνει ένα πιστοποιητικό ικανότητας οδήγησης και κάνει μάθημα σε σκάφος με μηχανή 40,60,70 ίππων. Εδώ σε αυτό το άρθρο τι πραγματικό νόημα έχει το σκάφος της σχολής να δοαθέτει την ίδια ιπποδύναμη και χαρακτηριστικά (5μ) με αυτό των ναυαγοσωστικών καλύψεων στα οποία απαγορεύεται δε να συμμετάσχει; Δεν είναι υπερφίαλο; Είναι σαν να λέμε πως ένας χειριστής μια σχολής ταχυπλόων δεν μπορεί να οδηγήσει κανένα άλλο σκάφος παρά μόνο όμοιο κι ανάλογο με το σκάφος της σχολής ταχυπλόων.
Πιστεύω πως αυτό το σκάφος δεν χρειάζεται στις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης σε τίποτα άλλο παρά σε υπερφίαλα έξοδα παγίων στοιχείων που απλά περιορίζουν τον αριθμό ασκούντων το επιτήδευμα, καθόσον η σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης δεν έχει τίποτα να διδάξει σε ένα μαθητευόμενο σχετικά με ένα ταχύπλοο 5μ με 100 ίππους μηχανή. Αντιθέτως μπορεί να γίνει κι αιτία ατυχήματος χωρίς ουσιαστικό λόγο εφόσον ο διευθυντής της σχολής κι όποιος άλλος εκπαιδευτής δεν είναι εκπαιδευτής ταχυπλόων ή θαλασσίων μοτοποδηλάτων.
Σημείωση: κι ενώ στην ίδρυση της σχολής απαιτούνται ταχύπλοο 100 ίππων και θαλάσσιο μοτοποδήλατο 80 ίππων πουθενά δεν γίνεται λόγος στο νομομοσχέδιο για απαίτηση άδειας ταχυπλόου εκ μέρους του διευθυντή της σχολής. Θα πρέπει όμως να απαιτείται μόνο για λόγους διδακτικούς δηλαδή να μπορεί να εξηγεί στους μαθητές τις προβλεπόμενες διατάξεις για χειρισμό ταχυπλόων πλησίον λουομένων
Άρθρο 2 «ιζ) Τουλάχιστον ένα (01) επαγγελματικό ατομικό σκάφος – θαλάσσιο μοτοποδήλατο, ολικού μήκους τουλάχιστον δύο μέτρων και εβδομήντα πέντε (2,75) εκατοστών, εγγεγραμμένο αποκλειστικά σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, ιπποδύναμης τουλάχιστον ογδόντα (80) ίππων, τουλάχιστον δυο (2) θέσεων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα, για την κατηγορία του, εφόδια, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερίπτωση 1) της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 7.»
————————————————–
Όπως κι ανωτέρω με το ταχύπλοο των 5 μέτρων θεωρώ την ύπαρξη τζετ-σκι / θαλασσίου μοτοποδηλάτου υπερφίαλη καθόσον την διδασκαλία χρήσης του την έχουν οι σχολές ταχυπλόων σκαφών. Τί θα διδάξουν οι σχολές με τα θαλάσσια μοτοποδήλατα άραγε; Την πρόσδεση του συρόμενου φορείου στο μοτοποδήλατο; Όπως ανάφερα και πριν: Αντιθέτως μπορεί να γίνει κι αιτία ατυχήματος χωρίς ουσιαστικό λόγο εφόσον ο διευθυντής της σχολής κι όποιος άλλος εκπαιδευτής δεν είναι εκπαιδευτής ταχυπλόων ή θαλασσίων μοτοποδηλάτων. ΕΠιπλέον δεν επειδή για κανέναν από τους ανωτέρω δεν απαιτείται να έχουν στην κατοχή τους άδεια ταχυπλόου στο παρόνο νομοσχέδιο, γεγονός απαράδεκτο.
Καμία αντίρρηση για την σωστική λέμβο εφόσον δεν εμπίπτει στην σχολή ταχυπλόων σκαφών κι άρα δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες χρήσης, τόσο από τους εκπαιδευτές της σχολής όσο και από τους μαθητευόμενους που μπορεί να μην διαθέτουν άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους κατά την εγγραφή τους στην σχολή.
Άρθρο 2: «12. Ο κάτοχος άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ή βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την Ίδρυση και Λειτουργία Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης μπορεί να δραστηριοποιείται στις περιοχές αρμοδιότητας όλων των Λιμενικών Αρχών της χώρας, υπό τον όρο τήρησης των προϋποθέσεων του παρόντος Διατάγματος.»
——————————————————————
Σε ποιο τομέα μπορεί να δραστηριοποιείται; Σε καλύψεις ή σε εκπαίδευση; Σε καλύψεις Οκ εφόσον υπάρχει επιτόπιος έλεγχος λιμενικής αρχής, αλλά πώς θα δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση όταν το Π.Δ. ορίζει πως μια σχολή πρέπει να έχει κτίριο συγκεκριμένου εμβαδού; Δεν είναι δυνατόν οι προϋποθέσεις της σχολής (πυρασφάλεια-τ.μ. κυρίων χώρων -ιατρός) να συνοδεύουν την όποια σχολή ανά την επικράτεια. Άρα περιμένω να διευκρινιστεί αυτό ως προς ποιο τομέα μπορεί να δραστηριοποιείται μια σχολή ανά την επικράτεια. Ειδάλλως αυτό που θα περιμένουν είναι κάθε σχολή να διανέμει πιστοποιητικά με επιτόπια «σεμινάρια» σε άλλους χώρους πλην τους χώρους της σχολής. ΘΥΜΙΖΩ ξανά την βεβαίωση ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Άρθρο 4.1 «5). Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας γίνεται από κάτοχο πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου ΙΙ στην αγγλική, του ν. 2740/1999 (Α’ 186), όπως ισχύει ή ισότιμου πιστοποιητικού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. … και από ιατρό, εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις»
—————————————————
Δεδομένου ότι στο παρελθόν ελάχιστες σχολές έκαναν χρήση ιατρού ή καθηγητού αγγλικής για την εκπαίδευση Α Βοηθειών ή γλωσσομάθειας, και δεδομένου του ότι οι σχολές αιτούνται νομικά την άδεια σας να δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια, καλό είναι οι απόφοιτοι των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, να είναι τουλάχιστον εφοδιασμένοι τόσο από με δίπλωμα της σχολής, όσο κι από υπεύθυνη δήλωση ιατρού σχολής ή του ΕΚΑΒ ή άλλης δημόσιας αρμόδιας κατ’ εσάς υπηρεσίας ότι διδάχθηκαν τις θεματικές ενότητες που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.
Άλλωστε στην ανανέωση της άδειας ναυαγοσώστη, άρθρο 5 ζητείτε: «Επικαιροποιημένο (εντός εξαμήνου) πιστοποιητικό γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.» . Ποιος λοιπόν θα παρέχει το πιστοποιητικό αυτό; Ο διευθυντής σχολής , ο ιατρός που απασχολείται ή συνεργάζεται με αυτήν ή κάποιος άλλος φορέας όπως το ΕΚΑΒ;
Ζήτημα επίσης είναι εδώ το ότι αρκετά τέτοια πιστοποιητικά έχουν διάρκεια 2 ή 3 έτη ενώ η άδεια ναυαγοσώστη 4.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι Α βοήθειες δεν απαιτούν ιατρό για την διδασκαλίας τους. Αν όμως ορίζετε ιατρό για τις σχολές τότε η βεβαίωση Α βοηθειών θα πρέπει να συνυπογράφεται από τον διευθυντή της σχολής αλλά κι από τον ιατρό ή να δίδεται η δυνατότητα προσκόμισης βεβαίωσης Α βοηθειών από φορέα όπως το ΕΚΑΒ.
Άρθρο 5, 2α1 «1) Πιστοποιητικό σπουδών από νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ….»
——————————————————————
Όπως ανάφερα και στο σχόλιο του άρθρου 5 «υπεύθυνη δήλωση ιατρού για την διδασκαλία των Α Βοηθειών» εκ μέρους του. Ειδάλλως η διάταξη για τον ιατρό δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα. Ειδάλλως μαζί με το πιστοποιητικό σπουδών εναλλακτικά να απαιτείται βεβαίωση Α βοηθειών – χρήσης ανίδωτή από το ΕΚΑΒ
Άρθρο 5 «Η πρακτική εξέταση και οι αθλητικές δοκιμασίες διενεργούνται, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τις εξετάσεις, σε θαλάσσιο χώρο ή και τεχνητό κολυμβητήριο (πισίνα), που έχουν προκαθορισθεί, κατά τις ορισμένες ημερομηνίες και ώρες και τα αποτελέσματα αυτών καταγράφονται στο φύλλο εξέτασης της παραγράφου 4.»
——————————————
Σε όλους τους αθλητικούς αγώνες επιτρέπεται η προσέλευση κοινού. Γιατί απαγορεύονται εδώ; Ακόμη κι αν πρόθεσή σας είναι η απαγόρευση, πώς άραγε θα απαγορευθεί η «είσοδος» του κοινού σε ένα «θαλάσσιο χώρο» αφού εκεί λέτε οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνεται η «έρευνα βυθού, εκτίμηση ρευμάτων και ανέμων»; Άκαιρη μυστικοπαθής διάταξη.
Άρθρο 7 «5) Σωστικός σωλήνας, σύμφωνα με το Παράρτημα «Ε» (Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός).»
—————————————–
Είναι προαιρετικός εφόσον διατίθεται ναυαγοσωστικό σωσίβιο.
Άρθρο 7, ζ «ζ) Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και έναν (1) συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α), διαθέτουν ένα επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον εκατό (100) ίππων, εγγεγραμμένο αποκλειστικά σε Βιβλίο…»
[…] «2. Οι Δήμοι οφείλουν, επιπλέον, κατά τους μήνες και τις ώρες της περίπτωσης α) της παραγράφου 1, να διαθέτουν για τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις (κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1), ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισής τους, επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση ζ) της παραγράφου 1 .»
——————————————————-
Ίσως το πιο άκαιρο άρθρο δεδομένου ότι ένα σκάφος 5μ με 100 ίππους μηχανής θα έχει προβλήματα πόντισης ή ελλιμενισμού στις ανά την επικράτεια παραλίες.
Ένα τέτοιο σκάφος σε μεγάλη θαλασσοταραχή, αν δεν υπάρχει λιμένας, δεδομένου του βάρους θα έχει εξαιρετική δυσκολία να ποντιστεί στη θάλασσα δε θα προσφέρει τίποτα. Άγνωστο επίσης γιατί ζητούνται 100 ίπποι μηχανή. Άλλοι στο ίδιο άρθρο ζητούν να αφαιρεθεί το «πνευστό». Όμως το πνευστό με 100ίπους δεν μπορεί να συγκριθεί με πολυστερικό 100 ίππων. Καλύτερα, εφόσον προωθηθεί αυτό το εδάφιο, είναι να υπάρχει βεβαίωση κατασκευαστή για την δυνατότητα πλεύσης με τουλάχιστον 25 κόμβους αναφέροντας την σχετική ιπποδύναμη ανά περίπτωση.
Δε καταλαβαίνω πάντως την απαίτηση για ύπαρξη σκάφους 5μ για τους δήμους. Π.χ. Η Κέρκυρα έχει δυτικές παραλίες κι ανατολικές με μήκη άνω των 30-40χλμ σε ευθεία και καμιά 10-20 σε πλάτος. Σε τι χρησιμεύει ένα τέτοιο σκάφος όταν προκύψει περιστατικό στην άλλη πλευρά του νησιού; Τίποτα άλλο παρά στην εκτόξευση της δαπάνης του δημοσίου έργου που αντιφάσκει με το άρθρο 1 «. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.» Ένα τέτοιο σκάφος μπορεί να απαιτηθεί στο μέλλον μόνο για συγκεκριμένες περιοχές που έχουν οριστεί ως χώροι αετοσανίδας ή ιστιοσανίδας.
Επιπλέον ο εξαναγκασμός του ίδιου φορέα π.χ. Δήμου να διαθέτει ανά 200μ σωστική λέμβο είναι άκαιρος. Καλό είναι να απαιτείται λ.χ. μία σωστική & απινιδωτής ανά 2 πύργους και μοτοποδήλατο ανά 3, δεδομένου ότι το 99% των διασώσεων γίνεται στα 50-150 μ. από την ακτή με απλή χρήση σανίδας ή κολύμβησης.
Επίσης τηρουμένης της ύπαρξης πολλών ειδών σωστικών λεμβών θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αυτό στα ΒΕΜΣ. Κάθε σωστικό ναυαγοσωστικής υπηρεσίας θα πρέπει να έχει δικό του τίτλο επαγγελματικής χρήσης π.χ. Σωστική Λέμβος ναυαγοσώστη τύπου Α ή Β ή Γ. Έτσι δε θα χρειάζεται κάθε αστυνομικός της λιμενικής αρχής να ψάχνει τα μέτρα και τις ιπποδυνάμεις εις την παραλία, ενώ δε θα υπάρχει και σύγχυση με τις σωστικές του ΚΛ20 οι οποίες δεν έχουν μάλιστα προφύλαξη προπέλας ενώ φέρουν και διαφορετικά προβλεπόμενα εφόδια. Επίσης δε θα υπάρχει σύγχυση με τα εκπαιδευτικά σκάφη της σχολής [με τα οποία διαφοροποιήθηκα] εφόσον στα μπλε βιβλία πλόων επιτόπιου ελέγχου λιμενικής αρχής έχει αναγραφεί το είδος του χρήσης π.χ. εκπαιδευτικό σωστικό σκάφος.
Άρθρο 7 «3. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 μπορούν να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικής εγκατάστασης σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.»
——————————————————————
Γιατί απαιτείται για την κάλυψη οιοδήποτε ναυαγοσωστικών έργων ναυαγοσωστική σχολή, όταν ο υπόχρεος δημόσιο/ιδιώτης δύναται και μόνος του να προσλάβει ναυαγοσώστη και να εκτελέσει ένα έργο δίχως ο ίδιος ο υπόχρεος να είναι σχολή; Δεν είναι τουλάχιστον άδικο για να μην ειπωθεί φανερά μη οξυδερκής αυτή η διάκριση επιχειρηματικής φύσεως εντός του διατάγματος;
Δηλαδή ένα ξενοδοχείο μπορεί μόνο του να προσλάβει ναυαγοσώστη αλλά δεν μπορεί να συμβληθεί με άλλες εταιρίες που προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες αλλά δεν είναι σχολές. Άραγε το ξενοδοχείο είναι ικανότερο στη ναυαγοσωστική κάλυψη από μια εταιρία που ειδικεύεται μόνο σε καλύψεις ναυαγοσωστικής φύσης έστω κι αν δεν είναι σχολή; Σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν στην Ελλάδα εταιρίες που έχουν ιδρυθεί από ναυαγοσώστες ακτής. Αυτοί όμως δεν μπορούν να προσφέρουν έργα πουθενά σε πολυσύχναστες παραλίες στην Ελλάδα με τον παρόντα νόμο. Ένα ξενοδοχείο ή ένας Δήμος όμως το μπορεί κι ας έχουν φανερά περισσότερη αναρμοδιότητα / ασχετοσύνη από κάθε ναυαγοσώστη ακτής.
Γιατί λοιπόν άλλες εταιρίες δεν δύνανται να προβαίνουν σε καλύψεις δεδομένου ότι τα μηχανοκίνητα μέσα της σχολής απαγορεύονται βάση του παρόντος εις την παροχή καλύψεων ακτής;
Δώστε μια ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ πάνω σε αυτό. Αν δεν μπορείτε θα πρέπει να κατργήσετε την διάταξη γιατί 18 χρόνια δίχως αυτό τον επιχειρηματικό αποκλεισμό τίποτα δεν πήγε στραβά σε ναυαγοσωστική κάλυψη από άλλες εταιρίες όσο αφορά τον τομέα της διάσωσης. Κάθε άλλο!
Σημείωση: Καίτοι η χρήση των μηχανοκινήτων σχολής απαγορεύεται εις τις ακτές, ουδέν αναφέρεται αν επιτρέπεται σε θαλάσσιους αγώνες. Ή μήπως σφάλλω;
Άρθρο 8 «2. Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν οι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που έχουν άδεια λειτουργίας παιδικής κατασκήνωσης, εφόσον γίνεται χρήση θαλάσσιου χώρου. Ο υπόχρεος φορέας οφείλει να προσλαμβάνει τουλάχιστον έναν (01) ναυαγοσώστη.»
—————————————————
Γιατί δεν υπάρχει αναφορά ανάθεσης έργου σε σχολή και γίνεται δήλωση μόνο για υποχρέωση πρόσληψης; Δε θα επιτρέπεται ο φορέας να συνάψει συμβόλαιο κάλυψης με σχολή/εταιρία;
Άρθρο 9 «1. Η κατασκευή του βάθρου ναυαγοσώστη δεν είναι μόνιμη, γίνεται από κατάλληλα υλικά, κατά τρόπο, ώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φέρει κλίμακα ανόδου, κάθισμα, ιστό σημαίας (που υπερβαίνει τα δυο μέτρα από την κορυφή του σκεπάστρου) και ξύλινο σκέπαστρο προφύλαξης από τον ήλιο. Το βάθρο είναι τουλάχιστον τέσσερα (04) τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του υπερβαίνει τα τρία (03) μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.»
—————————————————-
Πρέπει να οριστεί το πλάτος του σκέπαστρου ώστε να μπορέσουν κάποτε να συμμορφωθούν οι ξυλουργοί με τις απαιτήσεις της ναυαγοσωστικής εργασίας. Μέχρι τη σήμερον τα σκέπαστρα ή είναι του ιδίου εμβαδού όσο και το πάτωμα ή τις περισσότερες φορές είναι μικρότερου. Συνέπεια ο ναυαγοσώστης να αναζητεί σκίαση καθόλη τη διάρκεια της βάρδιας του. Ας μπει ένα τέρμα αναγράφοντας πως το σκέπαστρο θα πρέπει να καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 2Χ του εμβαδού του πατώματος για βάθρα μέχρι 6τμ και 1,5 φορές για βάθρα με μεγαλύτερο εμβαδόν δαπέδου.
Άρθρο 10: «Συντονιστής… β) Ενημερώνει άμεσα τον, κατά περίπτωση, υπόχρεο, από τον οποίο έχει προσληφθεί, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία, συντήρηση και χρησιμοποίηση του απαιτούμενου εξοπλισμού.»
————————————————————-
Σε περίπτωση ανάληψης έργου από ναυαγοσωστική σχολή ο συντονιστής δε μπορεί να είναι υπάλληλός της σχολής. Ο συντονιστής θα πρέπει να προσλαμβάνεται άμεσα από τον υπόχρεο κάλυψης π.χ. από τον Δήμο ώστε να είναι αμερόληπτος εις την εργασία του.
Άρθρο 11 Υπόχρεοι «Η επιτροπή αποφαίνεται λαμβάνοντας, ενδεικτικά, υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων (300) λουομένων τουλάχιστον,»
—————————————————
Αυτή η ημερήσια προσέλευση εκπληρώνεται κάθε έτος έμπροσθεν μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ελαχίστου αριθμού 800 κλινών. Εν τούτοις και μέχρι σήμερα ελάχιστες φορές ξενοδοχειακή μονάδα – ιδιώτης κρίθηκε υπόχρεος ναυαγοσωστικής κάλυψης. Πρέπει να αλλάξει. Με το να φορτώνονται όλες οι υποχρεώσεις στο δημόσιο πετύχαμε να μένουν παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη ή με το δημόσιο υπερβολικά φορτωμένο.
Άρθρο 12. «Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί από τις Λιμενικές Αρχές, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Διατάγματος, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής του. Μετά την ημερομηνία λήξης της ισχύος των ανωτέρω αδειών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος»
—————————————
Φανερή ασάφεια και κακή χρήση της ελληνικής. Τι σημαίνει «εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Διατάγματος, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής του». Είτε ισχύουν μέχρι την λήξη τους ανεξαρτήτων του νέου διατάγματος είτε δεν ισχύουν 2 μήνες μετά το διάταγμα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΩΝ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ άρθρου ανάλογου της σχολής υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών
—————————
Κάθε βεβαίωση της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών. …οφείλει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα των νόμιμων παραστατικών καταβολής διδάκτρων, που έχουν εκδοθεί από εγκεκριμένη σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, ο διευθυντής ιδιοκτήτης της οποίας υπογράφει και σφραγίζει, με την σφραγίδα της σχολής, την παραπάνω βεβαίωση και τα φωτοαντίγραφα των παραστατικών. Σε περίπτωση νομικού προσώπου, η βεβαίωση και τα φωτοαντίγραφα των παραστατικών καταβολής διδάκτρων υπογράφονται από το νόμιμο εκπρόσωπο. Για την αναγραφή στα παραστατικά καταβολής διδάκτρων της ωριαίας αποζημίωσης, λαμβάνονται υπόψη τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 8 του παρόντος.
[…]
….Ο κατάλογος με τις ωριαίες αποζημιώσεις (σταθερού ποσού σε ευρώ) για τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαμορφώνεται ελεύθερα από τον κάτοχο της βεβαίωσης ίδρυσης και λειτουργίας ναυαγοσωστικής σχολής εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών. Ο κατάλογος αυτός, που υποχρεωτικά θα ισχύει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θεωρημένος από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, αναρτάται εντός καλαίσθητου πλαισίου στο καταφανέστερο σημείο της κτιριακής εγκατάστασης και του εκπαιδευτικού σκάφους για την ενημέρωση των εκπαιδευόμενων.
Συμπληρώσεις – Μη πολυσύχναστες παραλίες
——————————————
Το παρόν όπως και τα προηγούμενα νομοσχέδια της λιμενικής αρχής δεν αναφέρουν τίποτα για τις λοιπές μη πολυσύχναστες παραλίες. Καιρός όμως να αρχίσουν να ορίζουν ή τουλάχιστον να περιγράφουν τι επιτρέπεται κι τι όχι. Επί παραδείγματι εταιρίες που δεν είναι σχολές μπορούν να αναλαμβάνουν την ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών που δεν είναι πολυσύχναστες;
Επίσης ο εργαζόμενος επ’ αμοιβή ως ναυαγοσώστης ακτής σε μη πολυσύχναστη παραλία οφείλει να έχει άδεια ναυαγοσώστη.
Ο εθελοντής ναυαγοσώστης τι απαιτήσεις θα πρέπει να πληροί; Αδείας ή απλά βεβαίωση σχολής;
Παραλήψεις
————–
Σε όλο το παρόν νομοσχέδιο γίνεται λόγος για προσλήψεις ναυαγοσωστών και για καλύψεις αγώνων ή δήμων από σχολές. Δεν υπάρχει όμως καμία διευκρίνηση για αυτοαπασχολούμενους ναυαγοσώστες που θα επιθυμούσαν να εργαστούν αυτόνομα από τις σχολές, ως επαγγελματίες με Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών ή ως υπάλληλοι με μπλοκάκια.
Έτσι λ.χ. αν ένας αυτοαπασχολούμενος παρέχει υπηρεσίες σε δήμο θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του πύργου ή για την ύπαρξη όλων των μηχανική των μέσω ή θα είναι ο Δήμος ο υπόχρεος; Το αφήνω σε σας.
Καλή σας επιτυχία αν και το παρόν νομοσχέδιο είναι αρκετά πολυδαίδαλο ως προς την λειτουργία, τους εξοπλισμούς και τις εξετάσεις και δε γνωρίζω αν θα φέρει αποτέλεσμα.
Το τελευταίο νομοσχέδιο εκτόξευσε τα κόστη του δημοσίου, αυτή είναι η ανεπίσημη άποψη του Δήμου της Κέρκυρας με συνέπεια τα τελευταία 2 χρόνια να παγώσουν οι καλύψεις του Δήμου. Τίποτα καλό δε φαίνεται στον ορίζονται γιατί και το παρόν έχει αυξημένα έξοδα και μονοπωλεί τα έργα στις σχολές.
Στην Κέρκυρα υπήρχαν καλύψεις από το 2000-2013 περίπου. Μετά όλα κατέρρευσαν. Το 16-17, δύο τοπικές εταιρίες χωρίς ιδιότητας σχολής κάλυψαν 1-2 πολυσύχναστες παραλίες ενώ οι σχολές του π.δ.31/ 18, τόσο το 18 όσο και το 19 δεν προσέφεραν τίποτα στο νησί μας..
Ειλικρινά αμφιβάλλω αν θα υπάρξει μέλλον με όλη αυτή τη νοοτροπία. Ποιά σχολή θα κουβαληθεί στην Κέρκυρα με 10 ναυαγοσώστες, θα τους προσφέρει διαμονή και διατροφή και θα περιμένει να πληρωθεί από το δημόσιο το επόμενο έτος όταν 10 άτομα θα έχουν ασφαλιστικές και μισθολογικές απαιτήσεις ενώ παράλληλα το δημόσιο θα απαιτεί ΦΠΑ που σε έργα 500.000€ = 120.000€;
Ίσως θα πρέπει ως Υπουργείο να πάψετε να ακούτε μόνο όλους εμάς στην Ελλάδα και να κάνετε κάποια αναζήτηση για το καθεστώς σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, τόσο όσο αφορά την εκπαίδευση, όσο και τα έργα, και μέσα από κει να καθορίσετε τα νομοσχέδια του 22 ή το 24. Αυτό όμως προϋποθέτει 1 και μόνο πράγμα:
Να καθορίσετε μια δική ας δημόσια επιτροπή να ασχοληθεί ουσιαστικά με το ζήτημα, πριν ακούσει τις ελληνικές αντι-προτάσεις.
Ο σχεδιασμός και η παρασκευή νομοθετημάτων για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να γίνονται με μοναδικό γνώμονα τις δύο αυτές αρχές. Θα πρέπει δηλαδή οι αλλαγές να ενσωματώνουν επιστημονικά ευρήματα ερευνών καθώς και πρακτικά θέματα από την εμπειρία αυτών που ασχολούνται με το εκάστοτε αντικείμενο. Θα πρέπει επίσης οι προτάσεις να τεκμηριώνονται από στοιχεία και αποτελέσματα πραγματικών περιστατικών και πρακτικών.
Εν γένει λοιπόν είναι θετική και ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια βελτίωσης της νομοθεσίας που άπτεται τέτοιων θεμάτων. Εν προκειμένω όμως προτείνονται αλλαγές σε ένα μόλις προ διετίας εκπονηθέν ΠΔ οι οποίες ξεκίνησαν με ένα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνώμονα: την προσωπική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού για την διεύρυνση του ωραρίου αλλά και του χρονικού ορίου ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στο νερό. Την ίδια ακριβώς πρόταση χρησιμοποιεί και ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Το μοναδικό που δεν αλλάζει σε αυτό το προτεινόμενο ΠΔ είναι το ωράριο και χρονική διάρκεια της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Δίνετε βέβαια η δυνατότητα στον εκάστοτε λιμενάρχη και δήμαρχο να διευρύνει κατά το δοκούν και το ωράριο και την περίοδο, δυνατότητα που δεν είχαν με το ΠΔ 31/2018, αλλά είναι δημοσίως διαθέσιμη η αντίδραση της ΚΕΔΕ στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία ουσιαστική αλλαγή, παρά μόνο να προστεθεί μία ώρα επιπλέον κάλυψης. Άρα ο μοναδικός και πρωταρχικός στόχος της πρόθεσης του κ. Πρωθυπουργού και του Υπουργού έπεσαν στο κενό όσων αφορούν το συγκεκριμένο προτεινόμενο ΠΔ. Η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου και της περιόδου, έχει σχεδιαστεί να δίνετε πλέον στον εκάστοτε υπουργό μέσω της τροποποίησης του άρθρου 15 του νόμου 2743/1997(Α΄211) που θα υλοποιείται με απλή υπουργική απόφαση.
Καθώς ο μοναδικός λόγος αλλαγής του ΠΔ 31/2018, όπως ζήτησε ο κ. Πρωθυπουργός και ο Υπουργός, επετεύχθη με την παραπάνω τροποποίηση, καθώς έχουμε φτάσει στο τέλος Φεβρουαρίου και η δήμοι δεν προχωρούν σε καμία διαδικασία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε αναμονή του νέου ΠΔ, με κίνδυνο να μην είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι και καθώς θα ήταν αποτελεσματικότερο να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο ΠΔ με ηρεμία και συναίνεση, ενσωματώνοντας έρευνες και τεχνικά θέματα,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
την αναστολή έκδοσης του ΠΔ έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας συζήτησης και συνεργασίας όλων τον εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση ενός σύγχρονού και αποτελεσματικού ΠΔ που θα μειώσει τους πνιγμούς στην Ελλάδα και θα γίνει σημείο αναφοράς παγκοσμίως.
Καλησπέρα σας κύριοι χαιρετίζω το καινούριο πδ και πολλά συγχαρητήρια στον κύριο υπουργό που μετά από τόσα χρονια απραγίας και αμέλειας πάει να γίνει μια συντονισμένη και οργανωμένη δουλειά σε όλους τους τομείς της ναυαγοσωστικής.με το ΔΙΑΤΑΓΜΑ αυτό και ειδικά με τα τζετ σκι θα δείτε στο τέλος του καλοκαιριού πόσους λιγότερο πνιγμούς θα έχουμε και ποσο θωρακισμένη θα είναι πλέον η ναυαγοσωστική σε όλες τις παραμέτρους !τωρα είναι η ευκαιρία μας!!!ραντεβου τον Οκτωβρίο να έχουμε την υγεία μας να ξανά ανταλλάξουμε απόψεις!! SO MAY OTHERS LIVE…
Στα έχοντας υπόψη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στην αριθμ.513.12/13/118β ΦΕΚ (35Β/2013) ΚΥΑ για τις αναγγελίες που απαιτούνται.
Lifeguard academy πάρε εσυ όσα φουσκωτά θέλεις.εμεις θελουμε να υπάρχει ελεύθερη βούληση και ο καθένας να παίρνει ότι τον εξυπηρετεί.εσυ lifeguard academy πάρε 10 φουσκωτά εμάς δεν μας αρέσει το φουσκωτο τρυπάει χαλάει εύκολα πως το λένε ρε παιδί μου;;;θα μας επιβάλεις με το έτσι θελω να πάρουμε φουσκωτά;;με το ζόρι;;πάρε εσυ εμείς έχουμε τα περυσινά.αυτο που διαδραματίζεται εδώ είναι απαράδεκτο και φασιστικο.ας πάρει η κάθε σχολή 5 μέτρο οποίο θέλει