1. Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (ι) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.»
2. Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν .»
3.Στο άρθρο 1 του Ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξης :
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος ,η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο.
4.Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από είκοσι τέσσερις (24) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.»
5.Η υποπαράγραφος (γ) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.
6.Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.
7. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155) αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων συνοδευόμενα από ενημερωμένες και θεωρημένες από τη Λιμενική Αρχή, καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170). Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο καταθέτει στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, την κατάσταση επιβαινόντων, αντίγραφο της οποίας, θεωρημένο από την ίδια αρχή ,πρέπει να τηρείται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
8. Η υποπαράγραφος (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
α.α.«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. »
9. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της υποπαραγράφου (α) της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι απογεγραμμένοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται στα πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και δώδεκα επιβατών ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Ν.Α.Τ..
10. Οι υποπαράγραφοι (α) και (β) της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίστανται ως εξής:
«α. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία εκτελούν σύμβαση ναύλωσης απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την έναρξη της ναύλωσης, εφόσον αυτή αρχίζει από ελληνικό λιμάνι. Δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου από τα υπόλοιπα λιμάνια ούτε η δήλωση κατάπλου. Η λήψη άδειας απόπλου πραγματοποιείται από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον πράκτορα του πλοίου ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.
β. Η ως άνω διάταξη ισχύει και στην περίπτωση της παρ. 2 του ίδιου άρθρου.»
11. Η υποπαράγραφος (δ) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο ιδιοκτήτης ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, υποβάλλει δήλωση στη Λιμενική Αρχή, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το σημείο εκκίνησης του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού, με την οποία γνωστοποιεί αναλυτικά τους λιμένες, όρμους και ακτές προσέγγισης και αποεπιβίβασης επιβατών, σύμφωνα με το ισχύον Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) ή το Πιστοποιητικό Ασφαλείας (Π.Α.) ή την Άδεια Εκτέλεσης Πλόων, τις ώρες απόπλου και κατάπλου και τις ημερομηνίες/περίοδο διενέργειας του ταξιδιού. Όμοια δήλωση απαιτείται για οποιαδήποτε τροποποίηση, πριν από την έναρξη του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού.»
12. Η περίπτωση (ββ) της υποπαραγράφου (γ) της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«ββ. Η αποβίβαση επιβατών σε ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες και η επιστροφή τους στο σημείο επιβίβασής τους κατά την ίδια ή διαφορετική ημερομηνία.»
13. Στην υποπαράγραφο (γ) της παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν.4256/14 προστίθεται περίπτωση δδ ως ακολούθως:
«δδ. Η εκτέλεση μονής διαδρομής ,κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, εφόσον η αίτηση συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη των πλοιοκτητών των δρομολογημένων πλοίων ή των εφοπλιστών ή των νόμιμα εξουσιοδοτημένων από αυτούς προσώπων. Στην Υπουργική απόφαση έγκρισης καθορίζεται η χρονική περίοδος δραστηριοποίησης των ημεροπλοίων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής…και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει και ορισμένες διατάξεις από αφορούν στα τουριστικά ημερόπλοια οι οποίες χειροτερεύουν τους όρους λειτουργίας τους, τις συνθήκες ανταγωνισμού και το λειτουργικό τους κόστος. Αντίθετα δεν περιλαμβάνει καμία από τις προτάσεις που επανειλημμένα έχουμε συζητήσει με τις αρμόδιες διευθύνσεις για την διόρθωση ορισμένων διατάξεων του Ν. 4256/2014 που έχουν ασάφειες ή παραλείψεις, δυσχεραίνουν αναίτια την δραστηριότητα των ημερόπλοιων και ζημιώνουν γενικότερα την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.
Συγκεκριμένα οι ενστάσεις μας και παρατηρήσεις μας είναι οι εξής:
Άρθρο 75 – Τροποποιήσεις του ν. 4256/2014 (Α’ 92)
(11) Η υποπαράγραφος (δ) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 ζητούμε να συμπληρωθεί με την πρόταση «ή ο πλοίαρχος» ως εξής:
«Ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο ιδιοκτήτης ή ο πλοίαρχος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, υποβάλλει δήλωση στη Λιμενική Αρχή…»
Κατά τα λοιπά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τροποποιηθεί με την προσθήκη όλων αυτών των στοιχείων στη δήλωση του πλοιοκτήτη προς τις λιμενικές αρχές, διότι:
α. επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι τα τουριστικά ημερόπλοια δεν είναι δρομολογημένα πλοία, αντιθέτως είναι θεμελιώδες στοιχείο τους η δυνατότητα να διαμορφώνουν ελεύθερα το πρόγραμμα των εκδρομών τους, να το τροποποιούν όποτε αυτό επιβάλλεται ή να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες της τουριστικής αγοράς που μόνο αυτά μπορούν να ικανοποιήσουν. Η τόσο λεπτομερής αυτή δήλωση των ωρών απόπλου & κατάπλου και των σημείων επίσκεψης δεν συνάδει με την φύση της δραστηριότητας των ημερόπλοιων και θα οδηγήσει είτε σε αθέλητες παραβάσεις είτε σε μη ορθή εξυπηρέτηση της τουριστικής αγοράς.
β. Δημιουργείται μια ακόμα άσκοπη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ταλαιπωρήσει λιμενικές αρχές και πλοιοκτήτες. Τυχόν απόκλιση από το δηλωμένο πρόγραμμα που είναι πολύ πιθανή να συμβεί λόγω αλλαγών της τελευταίας στιγμής – όπως άλλωστε δικαιούνται τα τουριστικά πλοία να κάνουν – θα επιφέρει άδικα πρόστιμα και τριβές με τα λιμεναρχεία
(13). Είναι πρωτοφανής, παράλογη, παράνομη και αντισυνταγματική η προσθήκη της περίπτωσης (δδ) στην υποπαράγραφο (γ) της παρ. 3 του άρθρου 12, με την οποία η έγκριση κάποιων κατ’ εξαίρεση δρομολογίων των ημερόπλοιων τελεί υπό τον όρο της σύμφωνης γνώμης των πλοιοκτητών των δρομολογημένων πλοίων.
Ουσιαστικά το Κράτος εκχωρεί την εξουσία του σε ιδιώτες και εταιρείες και συνδέει την έκδοση μιας διοικητικής πράξης με την έγκρισή της από αυτούς!!! Αυτό εκτός από πρωτοφανές είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.
Για να κάνουμε ακόμα πιο σαφές το επικίνδυνο του πράγματος αναφέρουμε το εξής παράδειγμα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας (τα στοιχεία στην διάθεση όποιου τα ζητήσει) υπάρχουν πλοία δρομολογημένα και τουριστικά ημερόπλοια που ανήκουν στον ίδιο πλοιοκτήτη ή σε εταιρείες ιδίων συμφερόντων. Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα αυτή διάταξη αν κάποιο άλλο ημερόπλοιο αιτηθεί άδειας για κατ’ εξαίρεση ταξίδι μονής διαδρομής, θα πρέπει απαραίτητα να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του ανταγωνιστή του!
Θέτουμε τέλος το ερώτημα: οι αρμόδιες αρχές δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα στοιχεία των αιτήσεων αυτών; Τα κατά τόπους λιμεναρχεία δεν γνωρίζουν τα δρομολόγια ή τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τους ώστε να γνωμοδοτήσουν σχετικά; Γιατί χρειάζονται την γραπτή συναίνεση των πλοιοκτητών των δρομολογημένων πλοίων; Και ποιών ακριβώς πλοιοκτητών; Αν π.χ. ένα ημερόπλοιο στις Κυκλάδες αιτηθεί ένα δρομολόγιο μονής διαδρομής μεταξύ Πάρου και Μυκόνου πόσες από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα πρέπει του δώσουν τη γραπτή σύμφωνη γνώμη τους;
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την απόσυρση της εν λόγω προσθήκης της περίπτωσης (δδ) στην υποπαράγραφο (γ) της παρ. 3 του άρθρου 12.
Άρθρο 75 – Τροποποιήσεις του ν. 4256/2014 (Α’ 92) – Προτάσεις ΠΕΝΕΤΗΣ:
Με την ευκαιρία του παρόντος νομοσχεδίου ζητούμε και τις εξής τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του Ν. 4256/2014 με στόχο να θεραπευθούν ασάφειες ή παραλείψεις που δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών ημερόπλοιων:
1) H υποπαράγραφος γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 ζητούμε να τροποποιηθεί ως εξής:
« γ. Για το ημερήσιο θαλάσσιο ταξίδι εκδίδεται νόμιμο παραστατικό (ατομικό εισιτήριο ή ομαδικό εισιτήριο συνοδευόμενο από ονομαστική κατάσταση επιβατών ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσίας ή Απόδειξη Παροχής Υπηρεσίας). Το ως άνω νόμιμο παραστατικό είναι ενιαίο για το σύνολο του πλου από την επιβίβαση μέχρι και την τελική αποβίβαση των επιβατών.
H ναύλωση ολόκληρου του σκάφους δεν απαγορεύεται, εφόσον γίνεται στα πλαίσια που προβλέπουν οι διατάξεις του παρόντος άρθρου 12».
Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα τροποποίησης και συμπλήρωσης του ανωτέρω άρθρου αναφέρουμε παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται τα τουριστικά ημερόπλοια τα τελευταία 40 χρόνια:
Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι τα τουριστικά ημερόπλοια προσφέρουν ένα προϊόν καθαρά τουριστικό και ως εκ τούτου δεν έχουν σχέση με τα επιβατικά δρομολογημένα πλοία και με τον τρόπο δραστηριοποίησης αυτών. Ο πελάτης μας επιλέγει την θαλάσσια περιήγηση ανάμεσα από πλήθος άλλες τουριστικές δραστηριότητες ανταγωνιστικές προς εμάς όπως π.χ. εκδρομές με λεωφορεία, περιπατητικές ή ποδηλατικές εκδρομές, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, υδάτινα ή άλλα θεματικά πάρκα κ.α. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν τελείως διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης του πελάτη και διαδικασία κράτησης και έκδοσης νομίμου παραστατικού για την συμμετοχή σε αυτές σε σχέση με τα δρομολογημένα πλοία ή λεωφορεία που εκτελούν τακτικά δρομολόγια., μεταφορικά μέσα που ο επιβάτης χρησιμοποιεί για απλή μετάβαση πολλές φορές αναγκαστικά γιατί δεν υπάρχει άλλο μέσο μετάβασης.
Οι συμμετέχοντες σε μια ημερήσια θαλάσσια περιήγηση, μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτή με τους ακόλουθους τρόπους :
α) Μεμονωμένα, απευθυνόμενοι στο γραφείο της πλοιοκτήτριας εταιρίας ή έξω από το πλοίο ή από κάποιο τοπικό τουριστικό γραφείο . Σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται ένα εισιτήριο συμμετοχής ή νόμιμη Απόδειξη Παροχής Υπηρεσίας έναντι χρηματικού αντιτίμου πριν την έναρξη της θαλάσσιας περιήγησης.
β) Μέσω των αντιπροσώπων των tour operators στις τοπικές αγορές (reps) οι οποίοι κατά την άφιξη των πελατών τους, τους ενημερώνουν για όλες τις δυνατές δραστηριότητες και τους προπωλούν όσες επιλέξουν σε δικά τους voucher συμπεριλαμβάνοντας συνήθως εκτός από μια υψηλή προμήθεια και άλλες και άλλες υπηρεσίες όπως μεταφορά στο λιμάνι, ξενάγηση κλπ. Κατά την επιβίβαση ο πελάτης παραδίδει το ένα από τα δύο αντίγραφα του voucher . O νόμος μας δίνει το δικαίωμα να εκδώσουμε Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών στον τουριστικό πράκτορα για το συγκεκριμένο εισιτήριο, μέχρι και το πέρας της ημερήσιας εκδρομής . Στο τιμολόγιο επισυνάπτουμε και το voucher. Εάν αντί του τιμολογίου απαιτηθεί η έκδοση δικού μας εισιτηρίου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου ( στο οποίο προφανώς θα αναγράφεται η χαμηλή net τιμή που θα εισπράξει το πλοίο) τότε ο tour operator μένει εκτεθειμένος στον πελάτη του για το υπόλοιπο του τμήματος. Αυτό πολύ απλά θα οδηγήσει στο να σταματήσουν να πωλούν οι tour operators την θαλάσσια περιήγηση και να προτιμήσουν κάποια άλλη χερσαία εκδρομή.
γ) Παρόμοια με την προηγούμενη περίπτωση είναι όταν ο tour operator αλλοδαπός ή ημεδαπός διακινεί οργανωμένα γκρουπ τουριστικών που έχουν αγοράσει πακέτο υπηρεσιών όπου περιλαμβάνονται το αεροπορικό εισιτήριο, η διαμονή και άλλες υπηρεσίες όπως χερσαίες εκδρομές και θαλάσσιες περιηγήσεις. Στην συνέχεια ο tour operator κάνει κράτηση για ορισμένο αριθμό θέσεων στο πλοίο και πληρώνει ανά άτομο. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένος ο tour operator να δώσει επιπλέον
εισιτήριο ή voucher στον πελάτη του, εφόσον του έχει δώσει απόδειξη παροχής υπηρεσίας συνολικά για το ως άνω πακέτο. Απλώς ο συνοδός του γκρουπ παραδίδει στο πλοίο ένα ομαδικό voucher και ο Νόμος μας δίνει το δικαίωμα να εκδώσουμε Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσίας στον tour οperator, για το συγκεκριμένο γκρουπ μέχρι και το πέρας της ημερήσιας εκδρομής.
δ) Ένας tour operator ή ακόμα και μία εταιρία ναυλώνει εξ ολοκλήρου το τουριστικό ημερόπλοιο αποκλειστικά για τους πελάτες του έναντι συμφωνημένου χρηματικού ποσού για την συγκεκριμένη θαλάσσια ημερήσια εκδρομή. Σε αυτήν την περίπτωση ο ναυλωτής δεν πληρώνει ανά άτομο, δηλαδή δεν έχει σημασία αν το γκρουπ είναι πενήντα άτομα ή διακόσια άτομα. Επίσης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει επιπλέον εισιτήριο ή voucher στον πελάτη. Στην περίπτωση αυτή απλά η πλοιοκτήτρια εκδίδει Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσίας προς το ναυλωτή με αιτιολογία ‘’ολική ναύλωση πλοίου
για ημερήσια θαλάσσια εκδρομή ή περιήγηση’’.
2) Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (γ) της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 που προβλέπει την παραλαβή επιβατών από ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες, εφόσον η τελική αποβίβασή τους γίνεται στον ενδιάμεσο λιμένα από τον οποίο επιβιβάσθηκαν.ζητούμε να μετακινηθεί στην υποπαράγραφο α’ της παρ. 3 του άρθρου 12 ως εξής:
«Για το σκοπό της εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης, επιτρέπεται επίσης μετά από γνωστοποίηση του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου από αυτούς προσώπου προς την κατά τόπον λιμενική αρχη η παραλαβή επιβατών από ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες, εφόσον η τελική αποβίβασή τους γίνεται στον ενδιάμεσο λιμένα από τον οποίο επιβιβάσθηκαν».
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα πληροί εξ ορισμού την προϋπόθεση της επιστροφής του πλοίου και των επιβατών στο σημείο από το οποίο
ξεκίνησαν (ημερήσιο περιηγητικό κυκλικό ταξίδι), δεν υπάρχει λόγος για επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης οι οποίες δυσκολεύουν την επιχειρηματικότητα και βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο με περιττές εργατοώρες Δεν πρόκειται για περίπτωση επιβατών μονής διαδρομής όπου πρέπει να ελεγχθεί εάν ενδεχομένως θίγονται τα συμφέροντα των δρομολογημένων πλοίων ώστε να χρειάζεται κατ’ εξαίρεση του Υπουργού Ναυτιλίας.
3) Προτείνουμε να προστεθεί μια παράγραφος στο άρθρο 12 του Ν. 4256/2014
(Α’ 92) η οποία να αναφέρει τα εξής:
«Επιτρέπεται η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών του Επαγγελματικού Τουριστικού Ημερόπλοιου, από και προς τα καταλύματά τους όπως ορίζονται στην περίπτωση Α της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993 (Α ́ 118) προς και από το πλοίο, με Επιβατηγά Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) οχήματα ιδιοκτησίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Τουριστικού Ημερόπλοιου είτε με οχήματα που η τελευταία έχει μισθώσει με συμφωνία χρηματοδοτικής μίσθωσης σύμφωνα με τις σχετικές κείμενες διατάξεις, με σκοπό την συμμετοχή τους σε ημερήσια θαλάσσια περιήγηση».
Αυτή η δυνατότητα παρέχεται στα ξενοδοχειακά καταλύματα σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 (Άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο του τουρισμού) και θα διευκόλυνε σημαντικά την πρόσβαση των τουριστών στο Επαγγελματικό Τουριστικό Ημερόπλοιο δίνοντας νέα ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου και ιδιαίτερα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπως διαπιστώθηκε ότι συνέβη και στα μικρομεσαία τουριστικά καταλύματα.
Κύριοι /Κυρίες
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας αλλά η παρούσα διαβούλευση αφορά στον Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνηση και όχι στο ν/δ του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η έχει ήδη λήξει.
Κ. Υπουργέ,
κ.κ. Εισηγητές,
Αν είναι ΔΥΝΑΤΟΝ…!!!
ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ…. προσπαθείτε να φέρετε τον Νομο 4256… πρός τα πίσω….!!!!
Προτείνετε τροποποιήσεις όπως:
1. Προσόντα Διακυβέρνησης… γιατί ;; Δεν τα είχαν οι τουρίστες, με τα ζεστά χρήματα ;; Πάνε τα BareBoats ?
και οι λοιποί ;;;; πώς θα τους εκπαιδεύσετε;;;; ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ;; τη Ναυτική τέχνη ;; ΠΟΥ ;;;
ΠΡΟΤΑΣΗ: Μην πειράζετε τα προσόντα ΤΩΡΑ, η αγορά έχει προσαρμοστεί, διαβούλευση, αλλαγή, – ΕΑΝ χρειάζεται – από Οκτώμβριο.
2. Θέματα Ασφάλισης… Τον ΕΦΚΑ τον γνωρίζει ο Εισηγητής ;; ΟΛΑ τα μικρά Επαγγελματικά στο ΝΑΤ ;; και αυτοί που πληρώνουν ΕΦΚΑ ;;; Δύο Ασφαλιστικές εισφορές… αδύνατον…!!!
ΠΡΟΤΑΣΗ: Να εξαιρούνται από το ΝΑΤ, όλα τα μικρά Επαγγελματικά έως 24 μέτρα,που δραστηριοποιούνται με τον παρόν Νόμο, ή προαιρετικά, όσοι απογεγραμμένοι Ναυτικοί το επιθυμούν και δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ΕΦΚΑ.
3. Ολική Ναυλωση 24Ωρών. Για ποιό λόγο για να μήν μπορεί ένα μικρό Ε/Γ-Τ/Ρ η Ε/Γ-Α/Ψ του παρόντος Νόμου, να μήν μπορεί να κάνει δύο περιηγήσεις στον τόπο που Δραστηριοποιήται ;;; Μην εμποδίζετε την επιχειρηματικότητα…, χρήματα…Ευημερία…, για τον πολίτη, φόρους… ΦΠΑ… για το κράτος, αποφέρει….!!!
ΠΡΟΤΑΣΗ: Χρονική διάρκεια Ολικής Ναύλωσης κατ’ελάχιστο 4 ώρες.
4. Αυτό το Ειδικό Ναυτιλιακό Έγγραφο, ποιός θα το πλήρώσει…;;;;
Θα είναι χωρίς χαρτοσήμανση και παράβολά ??
Τι θα λέει περισσότερο από το ΠΓΕ ή το CE, που δεν λένε τα ήδη υπάρχοντα έγγραφα ;;
Δεν λέει τις κλίνες ;; Δεν αναφέρονται οι πλόες ;; Ημερινοί ή Νυχτερινοί ;; δεν αναφέρονται επιβαίνοντες ;;
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Εάν θέλετε να αυξήσετε το ΧΑΡΤΟΒΑΣΙΛΕΙΟ… για να διευκολύνετε τις λιμενικές Αρχές, στο τί είδους Ολική
Ναύλωση μπορεί να κάνει ένα σκάφος, κάντε το αλλά χωρίς χρέωση από τα ΚΕΕΠ και τους Νηογνόμωνες.
5. ΘΕΩΡΗΣΗ-ΜΕΤΑΒΟΛΗ Κατάστασης Επιβαινόντων.
Την φέρατε με Εγκύκλιο του 2014, στη σωστή πλεύση θα έλεγα, και τώρα επαναφέρετε την θεώρηση Κατάστασης Επιβαινόντων αλλά και την Θεώρηση σε περίπτωσης μεταβολής της..!!!
Αυτή η πρόταση πρέπει να αποσυρθεί…. δεν επιφέρει τίποτα ουσιαστικό, μόνο μουρμούρα….. ατελείωτες ουρές στα λιμεναρχεία, σφραγίδες.. και εικόνα χάους προς τον τουρίστα – πελάτη αλλά καί τους εμπλεκομένους.
6. ΧΩΡΟΙ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ
Μεγάλη συζήτηση και πολλά προβλήματα με την περσινή Τουριστική περίοδο, κυρίως με τα Ε/Γ-Τ/Ρ που δραστηριοποιούντα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ με τον ν.4256/2014, Άρθρο 9 παρ.5, με συμβάσεις Ολικής Ναύλωσης.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι όποιο πλοίο Ε/Γ- Α/Ψ η Τ/Ρ θέλει να συνάψει πολυήμερη σύμβαση με διανυκτέρευση, θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι έχει τις ανάλογες κλίνες ή να εξασφαλίσει ο ναυλωτής, διανυκτέρευση στη Ξηρά, εφόσον το σκάφος που μισθώνει, δεν έχει τέτοια δυνατότητα,(βλ. Μεταφορική Ικανότητα 8, κλίνες 5 ή καθόλου), και να αναγράφεται στο Ναυλοσύμφωνο, όπως συμβαίνει και στα Ημερόπλοια.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ επίσης, ότι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ με τον ν.4256/2014, Άρθρο 9 – Ειδικές Ρυθμίσεις, παρ.5, ότι Ε/Γ-Τ/Ρ, μπορεί να συνάψει Ημερήσια Ολική Ναυλωση-σεις, ανάλογα με το Π.Γ.Ε. ή CE (π.χ. ύπαρξη τουαλέτας) με την αντίστοιχη διάρκεια, και ανάλογη περιοχή πλόων.
Δεν καταλαβαίνω, γιατί κατά την περσυνή περίοδο, κάποια Λιμεναρχεία αρνήθηκαν να θεωρήσουν Ναυλοσύμφωνα σε Ε/Γ, επιμένοντας σε προσκόμισης βεβαίωσης Χώρων Ενδιαίτησης..!!!
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Πρέπει να διευκρινιστεί επαρκώς πρός όλες τις κατευθύνσεις ότι και τα Ε/Γ-Τ/Ρ, ΕΧΟΥΝ δικαίωμα Ολικής Ναύλωσης, με συγκεκριμένες συνθήκες.
Όλες οι πολυήμερες συμβάσεις ολικής Ναύλωσης, να αναφέρουν στο Ναυλοσύμφωνο, για Ε/Γ/-Τ/Ρ, ότι εφόσον δεν διατίθενται επαρκείς Χώροι Ενδιαίτησης για διανυκτέρευση, ο ναυλωτής είναι υπεύθυνος για κατάλυμα, σε επιβάτες και πλήρωμα.
Για Ημερήσιες Ολικές Ναυλώσεις, Ε/Γ-Τ/Ρ επιτρέπεται η σύναψη Ολικής Ναύλωσης, ασχέτως Χώρων Ενδιαίτησης, σύμφωνα με Π.Γ.Ε. και είναι:
Για πλοία έως 20μέτρα, έως 12-18 επιβάτες (Χωρίς πλήρωμα), έως 25-35 επιβάτες, με ανάλογη σύνθεση-πλήρωμα Ε/Γ-Α/Ψ, και όχι διπλές ασφαλίσεις με Δικαίωμα επιλογής, ΕΦΚΑ ή ΝΑΤ.
(κατά την ταπεινή μακροχρόνια ναυτική μου εμπειρία, και εδώ πρέπει να υπάρχει ένα όριο και για πλοία μεγαλύτερα των 24μέτρων, είναι σίγουρο ότι είναι επανδρωμένα με πλήρωμα ή είναι Ημερόπλοια )
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ, ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η κατανόηση ότι οι προτάσεις, οι δικές μου αλλά και των προηγούμενων σχολιαστών, προέρχωνται από ανθρώπους που αφήνουν τον κόπο τους, τα χρήματα τους, θαλασσο-δέρνονται οι ίδιοι, σε ένα τομέα σημαντικό γιά τη Χώρα μας, τον Τουρισμό και πρέπει να συμβάλετε στην ομαλή διαχείρηση αυτού του Τομέα, με όσο το δυνατό λιγότερο αναταράξεις…, ενώ χρειαζόμαστε μακροχρόνια σταθερή πολιτική, προοπτική, διάρθρωση….
πάντοτε στη διάθεσή σας…
Με εκτίμηση…
Σημειώσεις επί των άρθρων της διαβούλευσης.
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 8
8. Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος αα ως εξής:
αα «Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα.»
Σχόλιο:
Για ότι αφορά τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη μήκους μέχρι 24 μέτρα που δραστηριοποιούνται με ολική ναύλωση και παραλαμβάνουν μέχρι 49 επιβάτες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται «μη απογεγραμμένοι ναυτικοί».
Ο λόγοι είναι:
A. Τα σκάφη αυτά τα επανδρώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των οποίων τα διπλώματα είναι ιστιοπλοΐας ή ταχυπλόων αρκετοί δε από αυτούς έχουν μέχρι Κυβερνητικό Γ΄. Είναι πολύ έμπειροι ναυτικοί και έχουν επιτυχημένες σταδιοδρομίες στον θαλάσσιο τουρισμό. Γνωρίζουν όλες τις Ελληνικές θάλασσες σαν την παλάμη τους και κυρίως οι γνώσεις τους είναι τεχνικά άριστες ώστε κάθε ζημιά αντιμετωπίζεται από τους ίδιους εν πλω ή εν όρμο.
B. Είναι αυτό που χρειάζεται ο ξένος επισκέπτης ώστε να βλέπει την χώρα μας σωστά και να απολαμβάνει την βόλτα του, το μπάνιο του, τα αξιοθέατα και να επιστρέφει ξεκούραστος και ευχαριστημένος.
C. Μετά την επιστροφή τους και την αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι, με σβελτάδα καθαρίζουν το σκάφος τους και το σούρουπο βγαίνουν μία δεύτερη βόλτα με επιβάτες που επιθυμούν να θαυμάσουν την Δύση του ήλιου και να την φωτογραφήσουν..
D. Αυτά τα σκάφη σε σχέση με τα ημερόπλοια έχουν τελείως διαφορετική αποστολή που συνοψίζεται ως ακολούθως.
i. Δρομολογούνται σε μια μικρή περιοχή και δραστηριοποιούνται σε πολύ κοντινές αποστάσεις γύρο από την έδρα τους.
ii. Πλησιάζουν πολύ τις ακτές με ασφάλεια λόγω του μικρού βυθίσματος και της εμπειρίας του πληρώματος.
iii. Φροντίζουν με ιδιαίτερη προσοχή την καθαριότητα αφού είναι το βασικό προνόμιο που προσφέρουν στους επιβάτες τους. Το πεντακάθαρο νερό.
E. Αν πρέπει να προσληφτούν άλλου είδους ναυτικοί σε αυτά τα σκάφη τότε η εκμετάλλευση τους θα είναι ασύμφορη και αναγκαστικά θα τα εγκαταλείψουν. Έχουμε ήδη πολλά παραδείγματα τέτοιας εγκατάλειψης είτε λόγω μετατροπής των όρμων σε ιχθυοκαλλιέργειες είτε λόγω ρυπάνσεων των όρμων που χρησιμοποιούσαν για τις ημερήσιες εκδρομές τους τα τοπικά καΐκια.
F. Μετά την καταστροφή 13.000 περίπου ξύλινων αλιευτικών, αν εγκαταλειφτούν και τα υπόλοιπα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη αναλογιζόμαστε ότι τα νησιωτικά καρνάγια αλλά και τα επαρχιακά παραθαλάσσια καρνάγια θα ερημωθούν. Πριν αρκετά χρόνια έχει παρατηρηθεί ή έλλειψη των σοβαρότερων ειδικοτήτων της ξυλοναυπηγικής. Δύσκολα βρίσκει κανείς, σήμερα, καραβομαραγκούς και καθόλου καλαφάτες και αρμαδόρους.
G. Τα καρνάγια τις επαρχίας και των νησιών προσφέρουν εργασία και μάθηση στις τοπικές κοινωνίες και αυτό χάρη των υπηρεσιών που παρέχουν στα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη.
H. Έπρεπε το ΥΕΝ να έχει δημιουργήσει σχολές για αυτές τις τέχνες ώστε να ενισχύσει την πρωτοβουλία των φίλων των παραδοσιακών σκαφών και του συλλόγου τους. Ευτυχώς πρόσφατα δημιουργήθηκε Εθνική Επιτροπή για την διάσωση και απογραφή των απομενόντων παραδοσιακών σκαφών τα ονομάζει πλοία με αξιόλογη πολιτιστική αξία. Στην Εθνική αυτή επιτροπή συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και αρκετοί επιστήμονες και γνώστες του θέματος όπως και εκπρόσωποι των Συλλόγων Παραδοσιακών σκαφών. Πριν από λίγους μήνες δηλώθηκε από τα μέλη του Υπουργείου Πολιτισμού η βούληση να δημιουργηθεί σχολή ξυλοναυπηγικής.
I. Τα παραδοσιακά «καΐκια» , είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και συνεχώς γίνεται μεγάλος αγώνας για την διατήρηση τους σε ενεργό δράση αλλά για να το καταφέρουμε πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν τα πληρώματα τους και τα τεχνικά μέσα για την συντήρηση τους. Δηλαδή τα πληρώματα που τα ξέρουν και τα καρνάγια που τα συντηρούν Γίνεται επίσης προσπάθεια να προσλαμβάνονται νέοι δίπλα στους πεπειραμένους κυβερνήτες ώστε να μαθαίνουν την ναυτική τέχνη και την συντήρηση του ξύλου. Η επαγγελματική τους δραστηριοποίηση ως τουριστικά πλοία αναψυχής ολικής ναύλωσης , μέχρι και 49 επιβάτες αποφέρει τα απαιτούμενα έσοδα τόσο για την συντήρησή τους , όσο και την λειτουργία τους με οικονομικά συμφέροντα και βιώσιμο τρόπο.
J. Τα παραδοσιακά καΐκια είναι όντως μοναδική αναφορά στην πολιτιστικά μας κληρονομιά και πρέπει να αναλογιστούμε ότι το κάθε ένα, από μόνο του, είναι ένα έργο τέχνης αφού κανένα δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Είναι σαν έργα τέχνης διαφορετικών ζωγράφων όπου και αν βρίσκονται, στην στεριά ή στην Θάλασσα.
Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει ο νόμος αυτός θα βοηθήσει αυτό τον κλάδο.
Ονομαζομαι Νικος κουτλης… επενδυσα πριν δυο χρονια 100.000 ευρω…τους κοπους μιας ζωης στο να αγορασω ενα σκαφος ξυλινο 19 μετρα με 49 ατομα πρωτόκολλο… εδω και δυο βδομαδες εχω απελπιστει με τους καινουριους νομους που διαβαζω…δεν ξερω αν εκανα καλα που επενδυσα τα λεφτα μου στην χωρα που με μεγαλωσε η αν επρεπε να φυγω στο εξωτερικο…εφτιαξα μια εταιρεια νεπα…πλεον με την συγκεκριμενη εταιρεια δεν μπορω να κανω το σκαφος μου ημεροπλοιο και μου ζητατε να φτιαξω μια νεα εταιρεια με κοστος για μενα,και με υποχρεωνεται να εχω και τρια ατομα πρωσοπικο…η αλλιως να συνεχιζω να δουλευω το σκαφος μου με 14 ατομα πρωτόκολλο (επειδη δεν εχω χωρους ενδιαιτησεις για 49 ατομα παρολο που τα ταξιδια που κανω ειναι 8 ωρες και δεν κοιμηζω κοσμο μεσα σε αυτο)..ευχομαι και ελπιζω να ξανασκεφτειται τους νομους που βγαλατε γιατι απλα το μονο που θα προσθεσετε στην ελληνικη κοινωνια ειναι ανεργους και περισσοτερους απελπισμενους ανθρωπους… δεν ειμαι 20 χρονια καπετανιος οπως αλλοι κυριοι αλλα ειμαι 37 χρονων και εμεινα εδω…δεν το εβαλα στα ποδια οπως αλλοι…οι εισφορες που πληρωνω ειναι τις ταξεως των 750 ευρω στον οαεε και πληρωνω ηδη 16 χρονια χωρις μια μερα καθυστερηση. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ…
Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.Ανακουφιστήκαμε που τα τελευταία χρόνια τα μέτρα έγιναν καλύτερα αλλά τώρα έρχονται πολύ χειρότερα.
Με τθν πρϊτθ παράγραφο του άρθρου 75 εξαςφαλίηονται ςε απόλυτο βακμό οι προχποκζςεωσ διακυβζρνθςθσ των επαγγελματικϊν ςκαφϊν αναψυχισ από άτομα που κατζχουν τθν ναυτικι τζχνθ ωσ αποτζλεςμα εκπαίδευςθσ με ςκοπό τθν αςφαλι ναυςιπλοΐασ και τθν αςφάλεια των επιβατϊν ιδιαίτερα ςε περιπτϊςεισ χριςθσ ςωςτικϊν μζςων, αντιμετϊπιςθσ ζκτακτων ςυμβάντων ςτθ κάλαςςα.
Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση βλέπω ότι θέλετε να αλλάξετε ένα νόμο γιατί κάποιοι νομίζουν υποθετικά ότι θίγονται τα συμφέροντα τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση. Με όλο το σεβασμό, ο σκοπός του έπρεπε να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και η ευημερία των κατοίκων και όχι η ικανοποίηση δέκα ανθρώπων. Εξάλλου το νομοσχέδιο λέει ότι στόχος του είναι η διαφάνεια και αξιοκρατία. Θα πρέπει όμως και οι διατάξεις του να το υποστηρίζουν. Όσο αφορά τα συμφέροντα που νομίζουν ότι θίγονται, για ποια συμφέροντα μιλάνε;
Κύριε Υπουργέ,
Το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα σκάφη ολικής ναύλωσης είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που προσφέρουν τα ημερόπλοια και απευθύνονται σε τελείως διαφορετικό κοινό. Τα σκάφη ολικής ναύλωσης προσφέρουν μία εμπειρία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες τους και όχι απλά μία περιήγηση. Το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες (tailormade) και να προσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή στις προτιμήσεις των επισκεπτών και στις καιρικές συνθήκες, καθώς δεν έχουν προκαθορισμένο πρόγραμμα και έχουν ευελιξία (ο τουρίστας δε θέλει πρόγραμμα, θέλει να διασκεδάσει και να απολαύσει τις ομορφιές των ελληνικών νησιών). Δηλαδή προσαρμόζονται άμεσα σε αυτά που ζητάει ο Πελάτης. Συγχρόνως επειδή κατά πλειοψηφία στα σκάφη αυτά εργάζονται ως κυβερνήτες οι ιδιοκτήτες τους έχουν παράλληλα και ξεναγό και έναν ντόπιο άνθρωπο να τους πει την ιστορία των νησιών και τα ήθη και έθιμα κάτι που είναι ανεκτίμητο για έναν τουρίστα στην Ελλάδα. Ήδη σαν χώρα τα μέτρα που έχουμε στον κλάδο μας δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικά σε σχέση με τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Κροατία) οι οποίες σημειωτέον διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά (πχ τη Σύμη) με στόχο να προσελκύσουν τους τουρίστες. Γιατί λοιπόν ένας τουρίστας να μην επιλέξει να προσγειωθεί σε αυτές τις χώρες όταν θα παραλάβει ένα σκάφος σε πολύ χαμηλότερη τιμή και θα είναι σε μισή μία ώρα στα ελληνικά νησιά και θα απολαμβάνει τα ίδια τοπία και θάλασσες; Έχετε αναρωτηθεί τι ζημιά θα προκαλέσει αυτό στις τοπικές κοινωνίες που είναι απομακρυσμένες και ζουν από αυτό αλλά και στο ίδιο το κράτος αφού χάνει σημαντικά έσοδα από τους λιγότερους τουρίστες που θα μας επισκεφθούν στα αεροδρόμια μας και τα ξενοδοχεία; Το yachting δεν έχει μόνο άμεσα έσοδα στις επιχειρήσεις του χώρου αλλά και έμμεσα στις τοπικές κοινωνίες που επισκέπτονται (εστιατόρια, καθαριστήρια, σούπερμαρκετ, ψυχαγωγία, καφετέριες, αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικά είδη κλπ) . έχετε αναρωτηθεί για το πόσο μεγάλο μερίδιο της οικονομίας θα χαθεί. Αντί λοιπόν να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, τις χιλιάδες οικογένειες και τους νέους που επιστρέφουν στη γενέτειρα τους για να ασχοληθούν με τον τουρισμό και έχουν προσφέρει όλο το βιος του για να επενδύσουν σε ένα σκάφος, βάζουμε ταφόπλακα και τους οδηγούμε σε ανεργία και εξαθλίωση και εν τέλει σε έξοδο από την ίδια τους τη χώρα; Αυτό είναι το ζητούμενο; Να διώξετε τους νέους αυτής της χώρας; Να διώξετε την ελπίδα;
Όταν έγιναν αυτές οι επενδύσεις ίσχυε ένας νόμος που βασίζεται σε νόμους και διατάγματα ολόκληρων δεκαετιών και τώρα εσείς θέλετε γρήγορα να αλλάξετε όλο το πλαίσιο ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν ; είναι αυτό λογικό, αξιοκρατικό και ηθικό;
Έχετε ρωτήσει τους αρμόδιους φορείς του χώρου και τους ειδικούς (πχ νηογνώμονες) για την γνώμη τους ; ή απλά κάνουμε τα κέφια σε 2-3 μεγαλοεπιχειρηματίες που δε θέλουν να ιδρώσουν και βλέπουν κοντόφθαλμα;
Κύριε Υπουργέ,
Είναι δυνατόν η Ελλάδα μας με τόσο θαλάσσιο πλούτο και ναυτική παράδοση να θεσπίζει νόμους ενάντια στο λαό της και ανοίγει την επιχειρηματικότητα στις γειτονικές χώρες εκμεταλλευόμενες τις δικές της ομορφιές;
Λέει κάτι τέτοιο το σύνταγμα μας ;
Είναι δυνατόν να αφήνετε να φεύγουν μέσα από τα χέρια σας τόσα έσοδα και φόροι από το Ελληνικό κράτος; Οι τουρίστες θα επιλέξουν ξεκάθαρα τις γειτονικές χώρες καθώς έχουν άμεση πρόσβαση στο ιντερνετ για να συγκρίνουν και φυσικά δε θα θέλουν να ζήσουν τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που θα επακολουθήσουν. Δηλαδή εμείς σαν χώρα θα απολαμβάνουμε μόνο τα σκουπίδια που θα αφήνουν στα σημεία που θα επισκέπτονται και οι άλλοι θα απολαμβάνουν τα έσοδα. Πραγματικά φοβερή εξυγίανση. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να αλλάζει ένας νόμος τόσο γρήγορα μετά από μόλις 3 χρόνια χωρίς να έχουμε δει τα νούμερα και ενώ όλοι διαμηνύουν ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και τα λιμεναρχεία λειτουργούν πολύ καλύτερα λόγω της εν μέρει εξάλειψης της γραφειοκρατίας (πχ μη θεώρηση των crew list). Αντί να ψηφίζετε μέτρα για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί, ψηφίζετε μέτρα για να μας καταστρέψετε; Αυτή τη χώρα θέλουμε;
Για να κατανοήσετε την αγορά, συνοπτικά αναφέρω τα εξής:
Τα σκάφη αυτά παίρνουν κατά Μ.Ο. 20-25 άτομα και στην πλειοψηφία κυβερνήτης είναι ο ίδιος ο πλοιοκτήτης ο οποίος έχει γαλουχηθεί στη θάλασσα και γνωρίζει τον τόπο του σαν την παλάμη του (πχ ξέρες κλπ). Αυτό σημαίνει ότι πονάει το σκάφος του και το προσέχει σαν τα μάτια του, φέρεται στους Πελάτες του σαν βασιλιάδες και φροντίζει για τον τόπο του γιατί εκεί μένει. Άρα μιλάμε για μεγαλύτερη ασφάλεια. Βάζοντας άλλα πληρώματα όπως αναφέρετε στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 75, τα οποία δεν έχουν εμπειρία στην ιστιοπλοΐα αλλά σε μεγάλα πλοία πραγματικά δημιουργείται ένας χάος και κινούμενες νάρκες μέσα στη θάλασσα. Πως είναι δυνατόν έναν άνθρωπος που δεν έχει μάθει να χειρίζεται τα πανιά να θεωρείται κατάλληλος;
Συγχρόνως οδηγείτε αυτούς τους ανθρώπους σε απόγνωση καθώς συνήθως αυτά που τους μένουν για να ζήσουν τις οικογένειες τους είναι οι μισθοί που θα έδιναν σε έναν καπετάνιο.
Αν λοιπόν το ζητούμενο μας είναι η ασφάλεια όπως θα έπρεπε να είναι, έχω να προτείνω τα εξής: ρωτήστε τους ειδικούς για το τι χρειάζεται για να είναι κάποιος άρτια καταρτισμένος και πιστοποιημένος και δημιουργήστε μια σχολή ιστιοπλοΐας ή ένα παράρτημα μέσα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού για αυτούς τους ανθρώπους που θα πιστοποιεί τους επαγγελματίες ιστιοπλόους και το κράτος θα έχει έσοδα από αυτό. Φυσικά θα πρέπει να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για την απόκτηση των πτυχίων αυτών.
Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν χιλιάδες λύσεις και είμαστε στη διάθεση σας να δημιουργήσουμε ένα υγιές νομικό πλαίσιο για το κράτος και τους πολίτες τους και όχι μία καταστροφή. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι λανθασμένα αναφέρετε την χρήση σωστικών μέσων για αυτούς τους ανθρώπους στην αιτιολογική έκθεση όταν ήδη στα πρωτόκολλα των σκαφών αυτών, αναφέρεται ρητά ότι άνω των 12 ατόμων απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού σωστικών μέσα από την Ακαδημία Ε. Ν. ή άλλη αναγνωρισμένη από το Κράτος ενός ή και δύο μελών. Άρα τι επιπλέον θέλετε να προσθέσετε και γιατί δεν είστε ενήμεροι για το πώς λειτουργούνε αυτά τα σκάφη;
Σας παρακαλούμε κύριε Υπουργέ μην καταστρέψετε τον κλάδο χωρίς καν να αποτυπώνεται η πραγματικότητα. Είναι αυτονόητο και πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες λειτουργώντας ως ημερόπλοια καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν στα 20-25 άτομα και στην μικρή σεζόν που έχουμε. Το μόνο που θα επιτευχθεί αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία είναι χιλιάδες χρεωκοπημένες επιχειρήσεις, νέοι σε εξαθλίωση και σε φυγή και δραματική μείωση εσόδων για το κράτος. Θα σας ευγνωμονούν βέβαια οι πολίτες των γειτονικών χωρών…
Αναρωτιέμαι γιατί θίγονται τα ημερόπλοια όταν το κοινό που απευθύνονται είναι τόσο διαφορετικό όπως αναφέρεται στην αιτιολογία της 4ης παραγράφου . Τα ημερόπλοια μεταφέρουν συνήθως 100-200 άτομα. Νομίζω είναι σαφής η διαφορά με ένα άλλο τύπου σκάφους που η αξία του είναι ναι μεν 10 φορές περισσότερη αλλά έχει πρωτόκολλο για μόλις 20-25 άτομα. Τα ημερόπλοια επίσης κάνουν κυκλικά, προκαθορισμένα ταξίδια και προσφέρουν τελείως διαφορετικό προϊόν από ένα σκάφος ολικής ναύλωσης. Άρα ο πελάτης τους θα τους επιλέξει για άλλο λόγο από ότι θα επιλέξει ένα σκάφος ολικής ναύλωσης. Το προφίλ του τουρίστα που επιλέγει τα σκάφη ολικής ναύλωσης δεν θα πήγαινε ποτέ με ημερόπλοιο και αντίστροφα και αν πήγαινε θα ήταν σίγουρα δυσαρεστημένος καθώς και στις δύο περιπτώσεις αναζητά κάτι διαφορετικό.
Η προσπάθεια του καθενός επιχειρηματία θα πρέπει να είναι να προβάλει τα θετικά της επιχείρησης του, να συνάπτει συνεργασίες και να διαφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών ολικής ναύλωσης κάνουν τεράστια προσπάθεια διαφήμισης και προβολής στο ίντερνετ και έχουν εκατομμύρια θετικές κριτικές στο trip advisor που προσελκύουν και άλλο κόσμο με σεβασμό στο περιβάλλον, στη θάλασσα που τους δίνει ψωμί και το κάνουν ορμώμενοι από αγάπη και μεράκι. Ποιος πτυχιούχος Ε.Ν. θα έχει τον ίδιο ζήλο όταν σπούδασε για να είναι σε φορτηγά ή μεγάλα επιβατηγά και είναι σε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό;
Επιπλέον η χρονική στιγμή που επιλέγετε να καταθέσετε το νομοσχέδιο είναι σωστή; Ένα πριν την έναρξη της σεζόν χωρίς καμία μελέτη κ συναντήσεις με φορείς; Έχετε κάνει έρευνα να δείτε τι θέλει ο τουρίστας; Στους Πελάτες μας τι θα πούμε ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν;Συγγνώμη άλλαξε ο νόμος γιατί κάποιοι νομίζουν ότι θίγονται και δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε ; έχετε σκεφτεί την δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό;
Τι θα τους πούμε; ότι πρέπει να πληρώσετε τριπλά και τετραπλά για να απολαύσετε ότι και πέρυσι γιατί ψηφίστηκε ένας καταχρηστικός νόμος;
Καταλαβαίνουμε όλοι την τεράστια ζημιά που θα επέλθει για την χώρα μας.
Η λογική των ημερόπλοιων είναι να καταστραφούμε εμείς, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα για να έχουν μεγαλύτερα έσοδα αντί να προσπαθήσουν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και να επενδύσουν σε διαφήμιση. Γιατί δεν εξυγιάνουν το προϊόν τους προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις ;
Η ψήφιση αυτών των διατάξεων θα δημιουργήσουν προβλήματα αντί να τα λύσουν στην αγορά και των ημερόπλοιων. Η λογική δεν πρέπει να είναι να κλείσουν π.χ. τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για να δουλέψουν τα ξενοδοχεία αλλά όλοι μαζί να προσελκύσουν το διαφορετικό προφίλ τουρίστα αυξάνοντας τα έσοδα για τη χώρα μας. Είναι διαφορετικά προϊόντα όπως και τα ημερόπλοια με τα σκάφη ολικής ναύλωσης όμως και τα δύο προσφέρουν διαμονή. Ναι διαμονή αλλά με άλλους όρους και υπηρεσίες.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω το εξής:
Ο νόμος άλλαξε το 2014 για να προσφέρει κίνητρα και εξυγίανση ενώ το κυριότερο μέρος του ίσχυε για ολόκληρες δεκαετίες. Όλα αυτά που προβλέπονται για τον κλάδο μας δεν είναι σε καμία περίπτωση προνόμια αλλά προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα μας και κίνητρο για να επιχειρήσουμε σε ένα ευπαθές, αβέβαιο, σκληρό και αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον. Γνωρίζετε πόσο ευάλωτοι είμαστε στις αβέβαιες καιρικές συνθήκες. Σε αυτά προστέθηκαν η τεράστια αύξηση ΦΠΑ, η μη ύπαρξη κατάλληλων δομών αλλά και η προσφυγική κρίση στο Αιγαίο; Πόσα πράγματα μπορεί να αντέξει μία επιχείρηση που δεν δουλεύει ούτε τρεις μήνες με τεράστια έξοδα συντήρησης; Που είναι η οικονομοτεχνική μελέτη των συνεργατών σας για αυτά που πάτε να ψηφίσετε; Πως αποφασίζετε για την τύχη του ελληνικού λαού χωρίς να έχει μελετηθεί τίποτα και χωρίς να υπάρχουν τα νούμερα; Γιατί τόσο βιαστικά;
Όσο αφορά την κατάρτιση των ιστιοπλόων και τις ικανότητες τους, υπάρχουν τα διπλώματα τους, τα πιστοποιητικά σωστικών, τα χιλιάδες ναυτικά μίλια που έχουν κάνει και κυρίως τα εκατομμύρια θετικά σχόλια των επισκεπτών τους. Θέλετε να τα συγκρίνετε με των υπολοίπων ;
Μιλάτε επίσης για διανυκτέρευση. Γιατί πρέπει να υποχρεωθεί κάποιος να κοιμηθεί μέσα όταν θέλει να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο του και την ημέρα να πάρει το ιστιοπλοϊκό του σκάφος και να πάει βόλτα στα ελληνικά νησιά; Γιατί να μην το ναυλώσει για ώρες, μέρες, βδομάδες ; γιατί περιορίζετε ένα τουριστικό προϊόν; Η πραγματικότητα είναι ότι ναυλώνουν τα σκάφη αφού επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Γιατί πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους οι ξενοδόχοι και να κοιμούνται μέσα στα σκάφη; Γιατί στο εξωτερικό έχουν χιλιάδες πρακτικές όπως charter cabin και εδώ τα θεωρούμε όλα κακά;
Γιατί πρέπει να πάρουμε όσους χωράνε στα κρεβάτια; Στα κρεβάτια κάθονται όταν ναυλώνουν ένα σκάφος ή στο εξωτερικό μέρος του σκάφους ;στην Ελλάδα δεν είμαστε με το άπλετο ήλιο; Γιατί θέλουμε να γίνουμε εμείς νηογνώμονες και κατασκευαστές όταν οι ειδικοί έχουν αναφέρει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταφέρει κάθε σκάφος συγκεκριμένο αριθμό επιβατών; Εκατομμύρια ‘γιατί’ που δεν φτάνουν χιλιάδες σελίδες να αναφέρουμε . εκατοντάδες παραλογισμοί στον υποθετικό αθέμιτο ανταγωνισμό που οι ίδιοι θα δημιουργήσουν;
Κύριε Υπουργέ κουραστήκαμε ως νέοι να πληρώνουμε τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος, του βολέματος και της αναξιοκρατίας. Πρέπει να επέλθει ισοτιμία και ο ικανότερος και ο καλύτερος να προχωρά περισσότερο παρασέρνοντας και τους άλλους να γίνουν καλύτεροι και όχι να μας τραβάτε όλους στον βούρκο.
Αναρωτιέμαι επίσης αν εμείς γίνουμε επίσης ημερόπλοια πραγματικά πιστεύουν ότι ο τουρίστας θα επιλέξει να ταξιδέψει με 20 άτομα ή με 200; Μήπως χάσουμε όλοι μαζί; Γιατί η Ελλάδα είναι 62 η στην επιχειρηματικότητα (η Γεωργία στην 8η); γιατί πρέπει να τιμωρηθούμε ; επειδή επιχειρούμε ζώντας μέσα στην αβεβαιότητα; Πρέπει να τιμωρηθούμε επειδή κάνουμε καλά τη δουλειά μας και κάποιοι θίγονται;
Σας παρακαλώ πολύ να αναθεωρήσετε το νομοσχέδιο σας και να επαναφέρετε στο τραπέζι ένα μελετημένο, άρτιο και δίκαιο νομοσχέδιο ζητώντας τη γνώμη των ειδικών και των εμπλεκόμενων. Έτσι θα επιτευχθεί δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
Καταγράφοντας τα προβλήματα που θέλουμε να λύσουμε και βρίσκοντας σωστές και όχι καταστροφικές λύσεις. Γιατί η αιτιολογική έκθεση δεν είναι εμπεριστατωμένη αλλά αναλύει μία πρόταση και λέει ότι είναι και λογικό να καταργηθεί η 8η ναυλωση; Λογικό για ποιον; Ποιος ορίζει το λογικό; Το νομοσχέδιο πρέπει να υποκειμενικό ή αντικειμενικό, σαφές και αδιάβλητο; Μην διώχνετε και άλλους νέους από τη χώρα μην καταστρέφετε και άλλες οικογένειες,. Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι μόνοι και βασικότεροι πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας αυτής της χώρας και ακρογωνιαία λίθοι της οικονομίας μας. Εκμεταλλευθείτε τους και μην τους καταστρέφετε. Εκτός αν δεν θέλουμε έσοδα .
Θέλετε άραγε να χρωστάμε και άλλοι περισσότεροι στο δημόσιο ή θέλετε να απολαμβάνετε έσοδα;
Όπως η SOLAS κατέγραψε τα standards για την διεθνή ασφάλεια στη θάλασσα έτσι πρέπει να καταγραφεί τι θέλουμε και να γράψουμε τις προδιαγραφές. Αυτό θέλει μελέτη και χρόνο. Θέλει ενημέρωση και στάδιο δοκιμής και προσαρμογής για τους επιχειρηματίες του κλάδου,
Έχετε καταλάβει ότι η σεζόν ξεκινάει ;πότε θα οργανωθούμε ; πως θα δουλέψουμε;
Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας για όλους.
Ποιο είναι το ζητούμενο ; να ευεργετηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών;
Γνωρίζετε ότι αυτά τα σκάφη έχουν ειδικές προδιαγραφές και πρότυπα σύμφωνα με τα οποία πιστοποιούνται από τους ειδικούς. Ποιος αποφάσισε ότι αυτό δεν είναι σωστό;
Γιατί είναι επείγον να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο; Γιατί κλείνει τόσο γρήγορα η διαβούλευση που έπρεπε να γίνει το φθινόπωρο για να προλάβουμε να οργανωθούμε; Σας ρωτάμε πως θα δουλέψουμε φέτος; 1η Απρίλη έχουμε ναύλα . τι θα πούμε ; συγγνώμη άλλαξε ο νόμος γιατί κάποιοι νομίζουν ότι θίγονται;
Επαναφέρετε τη θεώρηση της λίστας επιβατών. Άραγε για ποιο λόγο; Έχετε τόσους πολλούς λιμενικούς για να απασχολούνται σε κάτι τόσο ανούσιο; Από όσο γνωρίζουμε η πλειοψηφία των λιμεναρχείων είναι ΥΠΟ στελεχωμένα και όλοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα σημαντικά όπως η παρανομία ή η αστυνόμευση γιατί πνίγονται στη γραφειοκρατία. Θα απασχολήσετε λοιπόν τους λιμενικούς για να πατάνε μία σφραγίδα, όταν υπάρχουν άλλες λύσεις ;
Πάμε δηλαδή άλλα 100 χρόνια πίσω και προσφέρουμε ταλαιπωρία στους πελάτες μας οι οποίοι θα περιμένουν καμιά ώρα κάτω από τον ήλιο για να πάρουμε μία τυπική σφραγίδα. Άραγε έχουν καταγραφεί παρανομίες από τη μη θεώρηση ΄της λίστας επιβατών;
Εσείς θα πληρώνατε ως τουρίστας για να ζήσετε αυτή τη ταλαιπωρία ή απλά του χρόνου θα πηγαίνατε σε κάποια πιο φιλόξενη καλύτερη χώρα με καλύτερες υπηρεσίες; Γνωρίζετε πόσο απαιτητικοί είναι οι πελάτες πλέον; πόσο ενδιαφέρονται για την υπηρεσία που λαμβάνουν;
Όλοι έχουμε κάνει επένδυση με άλλο νομικό πλαίσιο , πρέπει να δώσετε περιθώριο προσαρμογής όπως και στα πτυχία και φυσικά να μην προτείνετε για ψήφιση την καταστροφή.
Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι αυτό που έχει βγει προς διαβούλευση.
Έχετε ρωτήσει τα λιμεναρχεία πόσες φορές οι ιστιοπλόοι έχουν συνδράμει σε διασώσεις βοηθώντας και συνεισφέροντας καταλυτικά στο έργο των λιμεναρχείων; Ναι αυτοί που δεν τους θεωρείτε ικανούς.
Η ιστιοπλοΐα είναι τέχνη και αυτό δεν μαθαίνεται από τα θρανία του Ε.Ν. όπως επίσης και ο απόφοιτος του Ε.Ν. δεν γίνεται κατευθείαν καπετάνιος αλλά υπηρετεί για να πάρει το δίπλωμα του καπετάνιου, γνωρίζω πολύ καλά ότι απόφοιτοι ακαδημίας Ε.Ν. δεν μπορούν να κυβερνήσουν ιστιοπλοϊκό σκάφος γιατί για άλλο εκπαιδεύθηκαν. Στην οικογένεια μου έχω άπειρους απόφοιτους οι οποίοι είναι ικανότατοι καπετάνιοι και ανθυποπλοίαρχοι αλλά για άλλου είδους πλοία.
Μιλάμε για ΝΑΤ και ΤΕΒΕ . μα δεν ψηφίστηκε το ΕΦΚΑ; Γιατί δεν δημιουργείται ένας κωδικός για ιστιοπλόος να λυθεί άμεσα και η ασφάλιση; Γιατί τα εύκολα γίνονται δύσκολα; Γιατί άλλα λέει το ένα υπουργείο και άλλα το άλλο;
Γνωρίζετε το trip advisor kai to word of mouth? Έχετε δει πόσο αυστηροί είναι οι τουρίστες μας; Θέλετε να δείτε πόσο καλή και ασφαλή δουλειά κάνουν οι ιστιοπλόοι μας;
Απλά περιηγηθείτε στις κριτικές του πιο αντικειμενικού κοινού. Αυτών που έχουν ταξιδέψει όχι αυτών που υποθέτουν και ζουν με φαντάσματα.
Εμείς που έχουμε επενδύσει καταστρώνοντας business plan και εφαρμόζοντας όσα έχουμε μάθει στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί πρέπει να αποτύχουμε ; επειδή δεν εξυπηρετεί ο νόμος κάποια συμφέροντα; Πότε Θα διορθωθεί επιτέλους αυτή η κατάσταση;
Μιλάτε για επιπλέον έγγραφα όταν αυτά που ζητάτε ήδη αναφέρονται στο ΠΓΕ.
Αναρωτιέμαι αν ένα σκάφος αλλάξει όνομα σε ημερόπλοιο γίνεται πιο ασφαλές
Συνοψίζοντας η 4η παράγραφος δεν περιορίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά τον εκτοξεύει οδηγώντας με δόλο τους μικρούς πλοιοκτήτες σε κλείσιμο.
Η 5η παράγραφος μιλάει για λογική συνέπεια . ποιος το λέει αυτό; 10 άτομα γατί εκατομμύρια άλλα λένε ότι είναι παράλογο.
Λέτε ότι καταργείται η 6η παράγραφος για λόγους ενίσχυσης των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων και τόνωση της ελληνικής περιφέρειας. Γιατί αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη στις υπόλοιπες διατάξεις;
Ποιες είναι οι θετικές για την οικονομία επιπτώσεις όταν χιλιάδες άνθρωπο θα βρεθούν στο δρόμο;
Και στις θάλασσες θα υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι που δεν μπορούν να χειριστούν τα πανιά; Μιλάμε για πραγματικά καρμανιόλα στις θάλασσες. Αλλά εμείς θα ΄πιστεύουμε ότι έχουμε ασφάλεια.
Πως θα ελέγξει το λιμεναρχείο την παρανομία όταν θα απασχολούνται με ανούσια πράγματα και γραφειοκρατία. Δεν θέλετε εξυγίανση;
Με όλο το σεβασμό οι συγγραφείς της έκθεσης δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα ούτε τον κλάδο και αυτό πραγματικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Εμείς είμαστε στη διάθεση σας μέσα από το χώρο με εμπεριστατωμένες προτάσεις να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για όλους μας και για τη χώρα μας.
Με απεριόριστο σεβασμό
Διαβάζοντας προσεκτικά τα Άρθρα 66, 75 και 91 διαπιστώσαμε ότι πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα, όλες οι προτάσεις δυστυχώς στερούνται επαγγελματισμού, τεχνογνωσίας και διορατικότητας με αποτέλεσμα ένα υγιές κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας, αυτό του θαλάσσιου τουρισμού, που συνεισφέρει τα μέγιστα για δεκαετίες, να κινδυνεύει να γίνει ένα μη ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν και να ασφυκτιά μέσα στην οπισθοδρομική Ελληνική γραφειοκρατία. Για να μην μπουν χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο σε οδυνηρές περιπέτειες, λίγους μήνες πριν την καλοκαιρινή περίοδο, πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Εάν κάποιος θεώρει ότι ο ν.4256/14 χρειάζεται βελτίωση, να συνεχιστεί η διαβούλευσή του σε σωστή βάση και χρονική στιγμή ώστε να γίνει ένας διαχρονικός, λειτουργικός και ξεκάθαρος νόμος και να δουλέψει σαν μπούσουλας για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας και όχι σαν δεκανίκι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας κατηγορίας επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο ή σαν φρένο στις επί δεκαετίες προσπάθειές μας να φέρουμε την Ελλάδα (παρότι με σημαντικές ελλείψεις υποδομής) στους προσφιλείς προορισμούς παγκοσμίως.
ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΣΧΟΛΙΟ 1
Άρθρο 75 της πρότασης , παρ. 1
Τροποποίηση του Άρθρου 1 παρ1-ι – αα του νόμου 4256/2014
1. Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (ι) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνησης επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.»
Αναφορά νόμου 4256/2014
αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
Σχόλιο
Η διαφορά έγκειται στις υπογραμμισμένες εκφράσεις . Το θέμα είναι ότι τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα υπάρχουν σαφώς εκφρασμένα , μόνο για το πλήρωμα που ναυτολογείται, καθώς και για τα ειδικευμένα ή εκπαιδευμένα άτομα για το χειρισμό των σωστικών μέσων του πλοίου . Θα πρέπει με κατάλληλη νομοθετική πράξη να συμπεριληφθούν τα πτυχία για «σκίπερ» , τα διπλώματα σωστικών μέσων άλλων χωρών , καθώς και τα προσόντα του επιβάτη που θα αναλάβει την διακυβέρνηση του πλοίου .
Ο νόμος θα πρέπει να γίνει πλήρως ορισμένος και να παραπέμπει σε συγκριμένες νομοθεσίες , όπως κανονισμούς , ή υπουργικές αποφάσεις , που να αποσαφηνίζουν το νομοθετικό πλαίσιο χωρίς δυνατότητες ερμηνείας με βάση προσωπικές θεωρήσεις . Εφόσον αυτές δεν υπάρχουν , ή είναι ημιτελείς , να εξουσιοδοτείτε ο υπουργός για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων , σε εύλογο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι στις υπάρχουσες νομοθεσίες , υπονοείται η λήψη πτυχίου από σχολές όπως το ΚΕΣΕΝ , ή , απασχόληση ατόμων από ναυτικές ακαδημίες . Σε αυτές τις σχολές όμως δεν μπορεί να φοιτήσει ένας “επιβάτης” .
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 2
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 2
Τροποποίηση του Άρθρου 1 παρ1-ιγ του νόμου 4256/2014
2. Θ υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβασης ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν .»
Αναφορά νόμου 4256/2014
ιγ. Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου.
Πρέπει να συνδυαστεί με το ορισμό του επαγγελματικό του νόμου
δ. Επαγγελματικό πλοίο αναψυχής: είναι το πλοίο αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και σαράντα εννέα (49) επιβατών, το οποίο διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους ενδιαίτησης ειδικά για τους επιβάτες, για την εκμετάλλευση του οποίου συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης.
Σχόλιο
Με την νέα προτεινόμενη τροποποίηση δεν αποσαφηνίζεται ο όρος «επαρκείς και κατάλληλους χώρους» , διατηρώντας την ασάφεια με τις επακόλουθες δυσλειτουργίες και παρεξηγήσεις μεταξύ επαγγελματιών και υπουργείου.
Ο όρος «επαρκείς και κατάλληλους χώρους» πρέπει να αντικατασταθεί με ευθεία αναφορά στην σχετική νομοθεσία , όπως ότι «Οι χώροι ενδιαίτησης θα πρέπει να πληρούν τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό ενδιαίτησης , ανάλογα την κατηγορία του πλοίου , τον αριθμό επιβατών και τον πλού του πλοίου».
Θα πρέπει επίσης να ορίζεται ότι στο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας με το οποίο εφοδιάζονται τα πλοία , θα πρέπει σε ειδική εντολή – οδηγία που θα αναγράφεται επί αυτού , να αναφέρεται σαφώς ο αριθμός των κλινών με τις οποίες είναι εφοδιασμένο το πλοίο , καθώς και ο αριθμός των επιβατών που μπορεί να παραλάβει ένα πλοίο αναψυχής ολικής ναύλωσης στους κλειστούς χώρους παραμονής (σαλόνια).
Με την συγκεκριμένη αναφορά περί κλειστών χώρων ενδιαίτησης , αφήνεται έξω από την ολική ναύλωση , μια νέα κατηγορία επαγγελματιών , οι οποίοι έχουν επενδύσει κυρίως σε σκάφη χωρίς κλειστές ενδιαιτήσεις (όπως π.χ. φουσκωτά με πολυεστερική γάστρα και κουβέρτα ) , τα οποία ναυλώνουν σε τουρίστες οι οποίοι έχουν νοικιάσει για την διαμονή τους κατοικίες στην ξηρά . Αυτοί χρησιμοποιούν τα σκάφη αυτά μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας για εκδρομές σε γειτονικούς προς την περιοχή διαμονής τους τόπους. Από τις διατάξεις του νόμου 4256/2014 όπως ισχύει τώρα , οι επαγγελματίες αυτοί σπρώχνονται προς την παρανομία , ενώ ναύλα τέτοιου είδους δίνονται σε σκάφη με ξένες σημαίες παράνομα και αμφιβόλου επιπέδου ασφαλείας. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, να ενταχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα ολικής ναύλωσης στον νόμο , υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:
Α) Θα ικανοποιούν όλους τους λοιπούς κανονισμούς και απαιτήσεις εξοπλισμού , ασφαλείας , στελέχωσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που ισχύουν για τα σκάφη αναψυχής που δραστηριοποιούνται με ολική ναύλωση , αναλόγως την κατηγορία του σκάφους , τον αριθμό επιβατών και τους πλόες που εκτελούν.
Β) Θα ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σήμανση CE)
Γ) Θα έχουν μήκος τουλάχιστον 7 μέτρα
Δ) Θα παραλαμβάνουν το πολύ μέχρι 12 επιβάτες .
Ε) Θα έχουν κλειστούς ή ανοικτούς εσκιασμένους χώρους για την παραλαβή των επιβατών καθώς και αντίστοιχα καθίσματα , για το σύνολο των επιβατών. Οι επιφάνειες και λοιπές απαιτήσεις για τα καταστρώματα που διατίθενται για τους επιβάτες , θα πληρούν τον αντίστοιχο κανονισμό ενδιαίτησης αναλόγως την κατηγορία του πλοίου , τον πλού και τον αριθμό επιβατών.
ΣΤ) Θα είναι εξοπλισμένα με κλειστούς χώρους υγιεινής , των οποίων ο αριθμός και λοιπά τεχνικά στοιχεία θα ικανοποιούν τον αντίστοιχο κανονισμό ενδιαίτησης αναλόγως την κατηγορία του πλοίου , τον πλού και τον αριθμό επιβατών.
Ζ) Οι επιβάτες δεν θα διανυκτερεύουν στο πλοίο αλλά σε ευκολίες ξηράς .
Η)Θα εκτελούν πλόες μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνον κατά την διάρκεια της ημέρας , όπως αυτά νοούνται στους ορισμούς της αντίστοιχη νομοθεσία για τα σκάφη αναψυχής που δραστηριοποιούνται με ολική ναύλωση .
Θ) Ο ναυλωτής ή ο εκναυλωτής , εφόσον προσλαμβάνει πλήρωμα , του οποίου οι ανάγκες σίτισης και διαμονής δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο πλοίο , θα πρέπει να φροντίζει για την επαρκή σίτιση και διαμονή τους σε κατάλληλες ευκολίες ξηράς (κατοικίες, ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π.).
Ι) Τα σκάφη αυτά θα δραστηριοποιούνται μόνο με συμβάσεις ολικής ναύλωσης , στις οποίες θα περιγράφεται σαφώς το είδος και ο τρόπος ναύλωσης .
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 3
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 3
Τροποποίηση του Άρθρου 1 του νόμου 4256/2014 με πρόσθεση παρ. 3
3.Στο άρθρο 1 του Ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως
εξής :
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος , η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο.
Σχόλιο
Εισάγεται ο εφοδιασμό των πλοίων με ένα ακόμη έγγραφο. Η πρακτική παραπέμπει στο “CONTINOUS SYNOPSIS RECORD” με το οποίο εφοδιάζονται τα μεγαλύτερα επιβατηγά πλοία . Ορίζεται ότι αυτό θα είναι ναυτιλιακό έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να ανοίγει μια καινούρια διαδικασία (πρόσθετη γραφειοκρατία ) με πρόσθετα έξοδα (κόστη εκδόσεως , παράβολα κ.λ.π.) , χωρίς να γίνεται αντιληπτή η χρησιμότητά του από την στιγμή που τα περισσότερα από τα στοιχεία που αφορούν το πλοίο αναφέρονται ήδη στο ΠΓΕ του πλοίου, στα λοιπά ναυτιλιακά του έγγραφα και στην επαγγελματική του άδεια.
Θα πρέπει να επιδιώξουμε την απλοποίηση των διαδικασιών και την μείωση της γραφειοκρατίας. Ήδη η λειτουργία των σκαφών και η πιστοποίησή τους είναι βεβαρημένες με ικανά κόστη και διαδικασίες . Αυτές , επιβαρύνουν τους πλοιοκτήτες καθώς και το κόστος , ή την πολυπλοκότητα λειτουργίας των σκαφών . Έτσι καθιστούν την Ελληνική Σημαία όλο και λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση μα άλλες σημαίες , δημιουργούν δε συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού με πλοία άλλων σημαιών ακόμα και εξω-ευρωπαϊκών σημαιών .
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 4
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 4 και 5
Τροποποίηση του Άρθρου 3 παρ.2 (β) του νόμου 4256/2014
Κατάργηση Άρθρου 3 παρ.2 (γ) του νόμου 4256/2014
4.Θ υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από είκοσι τέσσερις (24) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.»
Αναφορά νόμου 4256/2014
β. Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από οκτώ (8) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.
γ. Επιτρέπεται η εκτέλεση μέχρι και δύο (2) συμβάσεων ολικής ναύλωσης μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο. Οι συμβάσεις ναύλωσης οι οποίες εκτελούνται, από το ίδιο πλοίο, μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο θεωρούνται ως μία (1) ημέρα ναύλωσης.
Σχόλιο
Περιορίζονται οι δυνατότητες ναύλωσης σε μία ανά ημέρα σε μια προσπάθεια να γίνει διακριτή η δραστηριότητα των πλοίων με ολική ναύλωση από εκείνη των ημερόπλοιων . Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι από την μια φορτώνουμε με πλήρωμα όποιο σκάφος ολικής ναύλωσης παραλαμβάνει πάνω από 12 επιβάτες, εξισώνοντας το λειτουργικό κόστος των δύο δραστηριοτήτων , από την άλλη περιορίζουμε την ομάδα των επαγγελματιών ολικής ναύλωσης σε μια ναύλωση ανά ημέρα . Τα ημερόπλοια μπορούν να εκτελούν πέραν της μιας αναχώρησης ανά ημέρα , ακόμα και μια αναχώρηση ανά ώρα και με πολύ περισσότερο κόσμο. Άρα ο περιορισμός σε μία ναύλωση ανά ημέρα δημιουργεί ανισότητα και αθέμιτο ανταγωνισμό προς την μεριά των σκαφών αναψυχής με ολική ναύλωση , καθώς εξισώνονται τα κόστη , χωρίς να δίνονται ίσες ευκαιρίες οικονομικής δραστηριοποίησης.
Ίσως θα έπρεπε αντί αυτού , να εισαχθεί νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την ισονομία μεταξύ της δραστηριότητας με εισιτήριο και αυτής της ολικής ναύλωση , όταν τα πλοία παραλαμβάνουν άνω των 12 επιβατών. Η υπάρχουσα δυνατότητα δυο ναυλοσυμφώνων την ημέρα φαίνετε δικαιότερη για τα πλοία ολκής ναύλωσης , από την στιγμή που επιβαρύνονται με πρόσληψη πληρώματος. Ισορροπώντας τον τομέα της επαγγελματικής δράσης (αριθμός απόπλου – ναυλοσύμφωνα ανά ημέρα), αλλά και τον τομέα των εξόδων (φορολογική αντιμετώπιση , στελέχωση) μεταξύ πλοίων ολικής ναύλωσης και ημερόπλοιων, δημιουργούνται πραγματικές συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των δυο επαγγελματικών ομάδων.
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 6
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 6
6.Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.
Αναφορά νόμου 4256/2014
5. Επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό σημαία ελληνική ή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. για τα οποία έχει καταβληθεί ο αναλογών Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή ή την απόκτηση, χωρίς να έχει εκπέσει ή επιστραφεί, δεν έχουν υποχρέωση εκτέλεσης ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης.
Σχόλιο
Η προτεινόμενη τροποποίηση επαναφέρει την απαίτηση ελάχιστων ημερών ναύλου για όλα τα πλοία αναψυχής ολικής ναύλωσης , ακόμα και αν έχουν πληρώσει ΦΠΑ .
Η μη συμπλήρωσης ημερών ναύλου θα επιφέρει την επανέκδοση της αντίστοιχης επαγγελματικής άδειας και θα επιβαρύνει τον πλοιοκτήτη με πληρωμή του ΦΠΑ και τυχόν άλλων φόρων που δεν πλήρωσε για υπηρεσίες και προϊόντα που κατανάλωσε κατά την περίοδο που είχε την επαγγελματική άδεια που ακυρώνεται. Θέλει προσοχή η προσέγγιση του κόστους αυτού. Η τροποποίηση δεν είναι απαραίτητα κακή , αρκεί να γίνουν νομοθετικά ξεκάθαροι οι όροι ακύρωσης της άδειας , καθώς και οι επιβαρύνσεις που θα επιβληθούν , από φορολογικής και διοικητικής άποψης (διαδικασίες επανέκδοσης κ.λ.π.) .
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 7
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 7
7. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ.2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155) αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων συνοδευόμενα από ενημερωμένες και θεωρημένες από τη Λιμενική Αρχή, καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, ΦΕΚ 170). Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης , ή , ο εφοπλιστής , ή , ο πλοίαρχος , ή , ο κυβερνήτης , ή , ο πράκτορας του πλοίου, ή , ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος από αυτούς πρόσωπο καταθέτει στη Λιμενική Αρχή του
λιμένα αφετηρίας, την κατάσταση επιβαινόντων, αντίγραφο της οποίας, θεωρημένο από την ίδια αρχή ,πρέπει να τηρείται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
Αναφορά νόμου 4256/2014
1. Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων και με καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170).
Σχόλιο
Εισάγετε ξανά η θεώρηση ναυλοσυμφώνου και κατάστασης επιβατών τόσο για τα επαγγελματικά , όσο και για τα ιδιωτικά σκάφη που κάνουν ολική ναύλωση.
Υπήρχε υπόσχεση για την ηλεκτρονική δήλωση ναυλοσυμφώνων και καταστάσεων επιβατών. Στην εποχή της δικτύωσης και της μηχανοργάνωσης, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσπαθήσουμε να κατευθυνθούμε. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να μπορούν να γίνονται από τα γραφεία των εκναυλωτών , ή ακόμα και από ένα «tablet» πάνω στο πλοίο και όχι να συνωστίζεται ξανά ο κόσμος στα λιμεναρχεία για διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών . Να σημειωθεί ότι συχνά το τελικό «crew list» διαμορφώνεται την τελευταία στιγμή ακριβώς πριν φύγει το σκάφος, ή μπορεί να συμβούν αλλαγές σε λιμανάκια που δεν υπάρχουν λιμεναρχεία , ή , η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ δύσκολη. Η δυνατότητα ηλεκτρονικών δηλώσεων θα επιλύσει όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα. Οι απαραίτητες δηλώσεις να γίνονται σε ηλεκτρονικά έντυπα ειδικής εφαρμογή του υπουργείου οικονομικών ,ή του ΥΕΝ , με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων . Η εκτύπωση των εντύπων αυτών , θα γίνεται με ειδικό κωδικό και «barcode» που θα δίνεται από την αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία προκειμένου τα έγγραφα να είναι ανιχνεύσιμα, για την διαπίστωση της αυθεντικότητας τους . Επίσης η όποια ενημέρωση για αλλαγή θα γίνεται πολύ εύκολα. Τυχόν παράβολα θα πληρώνονται επίσης ηλεκτρονικά και αντίγραφα των αποδείξεων πληρωμής θα επισυνάπτονται στο ανάλογο έγγραφο.
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 8
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 8
8. Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
α.α.«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. »
Σχόλιο
Εισάγεται η απαίτηση πληρώματος στα πλοία με ολική ναύλωση που παραλαμβάνουν άνω των 12 επιβατών .
Ειδικά στις κατηγορίες που αναφέρονται στο (Α) και (Β) παρακάτω , θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και «μη απογεγραμμένοι ναυτικοί» , π.χ. “σκίπερ” .
Α) Επαγγελματικά τουριστικά σκάφη ολικής ναύλωσης , μήκους μέχρι 24 μέτρων που παραλαμβάνουν μέχρι και 25 επιβάτες.
Β) Ξύλινα «παραδοσιακά» σκάφη , που δραστηριοποιούνται με ολική ναύλωση , μήκους μέχρι 24 μέτρα που παραλαμβάνουν μέχρι 49 επιβάτες.
Ο λόγοι είναι:
Α)Στις κατηγορίες αυτές δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι πλοιοκτήτες , διακυβερνώντας οι ίδιοι τα πλοία τους . Οι περισσότεροι από αυτούς δεν κατέχουν κυβερνητικά διπλώματα αλλά διπλώματα ιστιοπλοΐας , ή χειριστού ταχυπλόου . Παρόλα αυτά οι περισσότεροι είναι έμπειροι ναυτικοί , με χρόνια επιτυχημένης ιστορίας στον θαλάσσιο τουρισμό , που αν μη τι άλλο , πονάνε την περιουσία τους και την δουλειά που κάνουν . Εφόσον υπάρξει απαίτηση για πρόσληψη άλλου είδους πληρώματος , οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν χωρίς δουλειά , ενώ σε συνδυασμό με τον περιορισμό της δραστηριότητάς τους σε μια ναύλωση ανά 24 ώρες , η εκμετάλλευση των σκαφών θα γίνει ασύμφορη. Εκτός αυτού η παροχή υπηρεσιών σε αυτά τα πλοία είναι διαφορετικής μορφής από τα ημερόπλοια.
Η πρακτική θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι αυτοί , να υποβοηθηθούν στο έργο τους , από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Ε.Ν. με άνοιγμα των σχολών του εμπορικού ναυτικού σε αυτούς , με ειδικά σχολεία και προγράμματα εκπαίδευσης που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε διαδικασίες χειρισμού των σκαφών , την ναυτική τέχνη , τον χειρισμό των σωστικών , πυροσβεστικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων , διαδικασίες έκτακτη ανάγκη και άλλα , ακόμα και να πάρουν κυβερνητικό δίπλωμα , είτε έχουν είτε δεν έχουν ναυτικό φυλλάδιο.
Β) Τα παραδοσιακά σκάφη , τα «καϊκια» , είναι πλοία για τα οποία έχει γίνει πολύς αγώνας για την διάσωσή τους , καθώς και την διατήρηση τους στην ενεργό υπηρεσία , ως ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα πλοία αυτά λόγο υλικού (ξυλεία) , αλλά και λόγο ηλικίας , έχουν υψηλό κόστος συντήρησης , η οποία μάλιστα , απαιτείτε να γίνεται κάθε χρόνο. Η λειτουργία τους επίσης έχει υψηλό κόστος λειτουργίας (καύσιμα) . Η επαγγελματική τους δραστηριοποίηση ως τουριστικά πλοία αναψυχής ολικής ναύλωσης , μέχρι και 49 επιβάτες ,αποφέρει τα απαιτούμενα έσοδα τόσο για την συντήρησή τους , όσο και την λειτουργία τους με οικονομικά συμφέροντα και βιώσιμο τρόπο.
Η αύξηση των εξόδων από την μια μεριά με την πρόσληψη του πληρώματος και από την άλλη η μείωση των εσόδων , λόγο μείωση του φόρτου εργασίας και τον περιορισμό της δραστηριότητάς τους σε μια ναύλωση ανά ημέρα , θα μειώσει δραματικά τα έσοδα , κάνοντας την κατοχή , συντήρηση και εκμετάλλευση των σκαφών αυτών ασύμφορη. Το αποτέλεσμα θα είναι να αφεθούν στην μοίρα τους και να μαραζώσουν , καθώς οι πλοιοκτήτες τους θα αναγκαστούν να δραστηριοποιηθούν με άλλο τρόπο , σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα τους. Θα πρέπει επίσης κάποιος να αναλογιστεί , ότι τα συγκεκριμένα πλοία , διατηρούν στην ζωή , τις παραδοσιακές μονάδες που έχουν απομείνει ανά την Ελλάδα και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την επισκευή και συντήρηση των καϊκιών (καρνάγια και καραβομαραγκούδικα). Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα παραδοσιακά σκάφη , είναι σε ένα διαρκή αγώνα για να διατηρήσουν ζωντανό ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας μας , του πολιτισμού μας και της διαχρονικής ζωής των Ελλήνων δίπλα και πάνω στην θάλασσα. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια αλυσίδα επαγγελμάτων , δραστηριοτήτων , τεχνών και τεχνιτών , που δένονται στην πραγματικότητα του καιρού μας με τον κρίκο που λέγεται «παραδοσιακό ξύλινο σκάφος» . Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτός ο κρίκος σπάσει , όλες οι δραστηριότητες που συνδέονται με αυτόν θα χαθούν στην λήθη της ιστορίας , ή θα τις βρίσκουμε σαν μέρος ιστορικών συγγραμμάτων. Στο πρακτικό κομμάτι όμως θα έχουμε σκοτώσει μια ακόμα ομάδα επαγγελματιών και επαγγελμάτων . Θα στείλουμε έτσι ανθρώπους στην ανεργία και θα καταδικάσουμε τόπους και μικρά νησιά σε μαρασμό, λόγο ανυπαρξίας οικονομικής δραστηριότητας (αν κλείσουν τα μικρά καρνάγια), ειδικά κατά τους δραματικούς μήνες του χειμώνα και της άνοιξης , που γίνονται οι περισσότερες εργασίες συντήρησης στα ξύλινα πλοία. Πολλά δε από αυτά τα νησιά , αξιοποιούνται τουριστικά μόνο από τέτοιου είδους πλοία , καθώς η δραστηριοποίηση μεγαλύτερων ημερόπλοιων είναι ασύμφορη , ή αδύνατη , ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 10
Άρθρο 75 της πρότασης παρ. 10
10. Οι υποπαράγραφοι (α) και (β) της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4256/2014 (Α’ 92)
αντικαθίστανται ωσ εξής:
«α. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία εκτελούν σύμβαση ναύλωσης , απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την έναρξη της ναύλωσης, εφόσον αυτή αρχίζει από ελληνικό λιμάνι. Δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου από τα υπόλοιπα λιμάνια ούτε η δήλωση κατάπλου. Η λήψη άδειας απόπλου πραγματοποιείται από τον πλοίαρχο ι τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον πράκτορα του πλοίου ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.
β. Η ως άνω διάταξη ισχύει και στην περίπτωση της παρ. 2 του ίδιου άρθρου.»
Αναφορά νόμου 4256/2014
3. α. Για τα πλοία αναψυχής, τα οποία εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα, δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου ή η δήλωση κατάπλου σε οποιοδήποτε λιμάνι της ημεδαπής.
β. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα, απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την έναρξη της ναύλωσης, εφόσον αυτή αρχίζει από ελληνικό λιμάνι. Δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου από τα υπόλοιπα λιμάνια ούτε η δήλωση κατάπλου. Η λήψη άδειας απόπλου πραγματοποιείται από τον πλοίαρχο ή τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον πράκτορα του πλοίου ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς
πρόσωπο.
Σχόλιο
Εισάγετε εκ νέου η λήψη άδειας απόπλου για τα σκάφη αναψυχής με ολική ναύλωση . Θα υπάρχει πάλι το φαινόμενο οι εμπλεκόμενοι να συνωστίζονται στα λιμεναρχεία για διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών . Η όλη διαδικασία, εκτός της θεώρησης των ναυλοσυμφώνων και της λίστας επιβατών , εμπεριέχει τον έλεγχο των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας , των πιστοποιητικών επιθεώρησης του εξοπλισμού και των συμβολαίων ασφάλισης . Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνεται άπαξ μέσα στην σαιζόν , ή κάθε φορά που υπάρχει μια μεταβολή στα ναυτιλιακά ή άλλα έγγραφα του πλοίου. Θα μπορούσε ακόμα να δημιουργηθεί στο ΥΕΝ ηλεκτρονικά , ειδική εφαρμογή στην οποία να αποστέλλονται τα απαιτούμενα έγγραφα του πλοίου ηλεκτρονικά σαράντα οκτώ ώρες πριν τον απόπλου , να ελέγχονται και εφόσον όλα έχουν καλώς , θα αποστέλλεται στον αιτούντα ηλεκτρονικό μήνυμα για ελευθεροπλοΐα , με ειδικό κωδικό και «barcode» που δίνεται από την αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία , προκειμένου να είναι ανιχνεύσιμο για την διαπίστωση της αυθεντικότητας . Οι αιτούντες απόπλου θα αφήνουν το αντίγραφο του μηνύματος στο λιμεναρχείο και θα απαλλάσσονται από κάθε άλλη διαδικασία. Αντίγραφο του σήματος θα πρέπει να έχουν επί του πλοίου. Τυχόν παράβολα θα πληρώνονται επίσης ηλεκτρονικά και αντίγραφα των αποδείξεων πληρωμής θα επισυνάπτονται στο αντίγραφο του μηνύματος.
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 11
ΑΡΘΡΟ 91
Άδειες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής
Επαγγελματικά πλοία αναψυχής τα οποία διαθέτουν άδειες σε ισχύ κατά τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.4256/14 υποχρεούται σε θεώρησή τους. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η οποία εκδίδεται εντός μηνός από δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, ορίζονται οι όροι , οι προϋποθέσεις, το ποσό είσπραξης υπέρ του Δημοσίου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την θεώρηση τούς.
Σχόλιο
Επανεισάγεται η θεώρηση των αδειών , ως απόρροια της αδυναμίας σύνταξης και λειτουργίας του μητρώου σκαφών αναψυχής. Προστίθεται μία ακόμα γραφειοκρατική διαδικασία η οποία θα πρέπει προφανώς να εκτελεστεί από μια υπηρεσία που ήδη , λόγο έλλειψης προσωπικού , δυσκολεύετε να εξυπηρετήσει την έκδοση των αδειών . Η εφαρμογή του μητρώου είναι η μόνη σωστή λύση.
Αν στόχος είναι η είσπραξη παραβόλων , αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά , σε ειδική εφαρμογή . Σε δεύτερο χρόνο να αποστέλλονται τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά προς τελικό έλεγχο και συμπλήρωση του φακέλου.
◄▬▬▬▬ ■ ▬▬▬▬►
ΣΧΟΛΙΟ 12
ΑΡΘΡΟ 66
Τέλος πλόων
Σχόλιο
Αυτό το «τέλος» δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ως σκέψη. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι , των οποίων οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την παραμονή και δραστηριότητα των σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα και στην Ελληνική Σημαία , θεωρούμε ότι αυτό το τέλος συνελήφθει ως ιδέα από κάποιους για να πλήξουν ακριβώς την συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Ελλάδα, προς όφελος άλλων γειτονικών χωρών , στις οποίες έχουν οι ίδιοι επενδύσεις .
Η θεσμοθέτηση και υιοθέτηση του όμως γίνεται από μια Ελληνική Κυβέρνηση την οποία και παρακαλούμε να σταθμίσει τα παρακάτω:
Μπορεί να είναι εύκολο και πιασάρικο να βάλλονται οι «σκαφάτοι» . Όμως για περίπου 80.000 άμεσα εργαζόμενους και επιχειρηματίες στην εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής σε όλη την Ελλάδα:
Σκάφη + σκαφάτοι = εργασία = φαγητό για την οικογένειά μας
Ενώ για όλα τα Ελληνικά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές
σκάφη + σκαφάτοι = οικονομική δραστηριότητα σε σειρά επαγγελματιών του τουρισμού , του εμπορείου, ακόμα και της μεταποίησης.
Όλα αυτά τελικά για το κράτος σημαίνουν
σκάφος + σκαφάτοι = φορολογικά έσοδα.
Παραθέτω ως παράδειγμα σειρά επαγγελμάτων που επηρεάζονται από τα σκάφη αναψυχής , ή ζουν από αυτά.: Ναυτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, επαγγελματίες πλοιοκτήτες και εργαζόμενοι σε εταιρείες τουριστικών σκαφών, καρνάγια – ναυπηγεία – εταιρείες κατασκευής-επισκευής σκαφών αναψυχής , συνεργεία όλων των ειδών , δύτες , εταιρείες και εργαζόμενοι στον εφοδιασμό πλοίων και σε εταιρείες εξοπλισμού πλοίων , ναυλομεσίτες, πράκτορες και εργαζόμενοι σε πρακτορεία και τουριστικά γραφεία, εταιρείες μεταφορών και οι εργαζόμενοι σε αυτές , εταιρείες πιστοποιήσεων – επιθεωρήσεων και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ναυτεργάτες σε λιμάνια , μαρίνες και οι εργαζόμενοι σε αυτές και άλλοι πολλοί.
Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτή την στιγμή σε διάφορες γειτονικές χώρες (Αλβανία , Κροατία , Μαυροβούνιο , Τουρκία ) κατασκευάζονται και λειτουργούν μεγάλος αριθμός μαρίνων . Ο ανταγωνισμός για τον ελλιμενισμό πλοίων αναψυχής θα ενταθεί . Το τέλος πλόων θα λειτουργήσει σίγουρα κατά της παραμονής σκαφών στην Ελλάδα. Ο σκοπός θα πρέπει να ήταν αντίθετος. Να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη στην Ελλάδα . Τα σκάφη αυτά δημιουργούν μια πολύ μεγάλη αγορά υπηρεσιών και προϊόντων , η οποία με την σειρά της δημιουργεί καλά πληρωμένες θέσεις εργασίες και φορολογικά έσοδα από υγιή επιχειρηματικότητα. Η θάλασσα φέρνει πλούτο όταν ξέρουμε πώς να την αξιοποιήσουμε.
Ελλάδα …. Ίσως ο μοναδικός επίγειος παράδεισος , ζηλευτός, από τον καθένα, που την επισκέπτεται.. Θα λέγαμε ότι τα πλουσιότερα κοιτάσματα βγαίνουν εδώ, και αυτά με την σειρά τους χαρίζονται σε κάθε Έλληνα αλλά και ξένο απλόχερα . Ο ήλιος και η Θάλασσα.
Εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε νησί (ΜΗΛΟΣ) δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, που να μην εμπεριέχει αυτά τα δυο στοιχεία, με γνώμονα αυτό γίναμε και εξακολουθούμε να είμαστε οι πρεσβευτές της Ελλάδος στο εξωτερικό υπηρετώντας με αγάπη και σεβασμό τον θαλάσσιο τουρισμό, κάνοντας ημερήσιες εκδρομές με επαγγελματικά τουριστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη χωρητικότητας από 10 έως και 49 ατόμων.
Κύριε υπουργέ σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας, να κάνετε κάποιες τροπολογίες στον νόμο 4256/14 …
Πέραν τούτου θα πρέπει να είναι διευκρινιστικές ώστε να μην δημιουργείτε συγχύσει τόσο στα ημερόπλοια αλλά περισσότερο στα ιστιοπλοϊκά επαγγελματικά σκάφη
Όπου και θεωρούνται έως και σήμερα θιγμένα
θεωρώ ότι εμμέσως είστε ο λόγος του λαού, όπου με σύνεση και ηρεμία θα πρέπει να ακούτε και να αφουγκράζεστε την γνώμη των πολιτών, πρωτίστως δε, θα πρέπει να προσπαθείτε με κάθε τρόπο και πάντα πιο απλοποιημένο από νομοθεσίες να μπορέσουμε να πουλήσουμε το προϊόν που λέγετε τουρισμός δηλ το «πετρέλαιο της Ελλάδος που ρέει άφθονο και αστείρευτο».
…. Οι έλληνες έχουν μέσα τους την επιχειρηματικότητα την δημιουργικότητα και την ναυτική ικανότητα , εσείς που είσαστε στο τιμόνι της ναυτιλίας θα πρέπει να δείτε τον θαλάσσιο τουρισμό ως μια υγιή επιχείρηση όπου απλοποιώντας όσον τον δυνατό περισσότερο , θα καταφέρουμε να τον εξυψώσουμε, και αυτό με την συμβολή σας.
Σας θεωρούμε σύμμαχο μας σε αυτή την προσπάθεια.
Χωρίς να είμαστε νομοθέτες αλλά από την δική μας ιδιότητα ως πλοιοκτήτες και πλοίαρχοι των σκαφών μας, σας επισημαίνουμε τα εξεις, πάντα με σεβασμό στους νομοθέτες και στο πρόσωπο σας.
Άρθρο 75 – Τροποποιήσεις του ν. 4256/2014 (Α’ 92)
1. Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (ι) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.»
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται για την πρώτη παράγραφο ότι εξασφαλίζετε της προϋποθέσεις από άτομα που κατέχουν την ναυτική τέχνη ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης με σκοπό την ασφαλή ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ και την ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση χρήσης σωστικών μέσων και αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων στην θάλασσα. Θα ήθελα να σας αναφέρω, ότι Ποτέ δεν κατάφερε κάποιος την διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής χωρίς τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα … καθώς για να πάρεις απόπλου από το λιμεναρχείο σου ζητιάνε το αναγνωρισμένο δίπλωμα του skipper μέχρι(12) άτομα και για παραπάνω επιβάτες θα πρέπει να έχεις σωστικά μέσα από τον Ασπρόπυργο η άλλη ισότιμη σχολή και παράλληλα το GMDSS μικρής εμβελείας τηλεπικοινωνίας … άρα η ναυτική ικανότητα και εμπειρία πάντα συμβάδιζε με τα απαιτούμενα προσόντα..
Πρόταση «αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.» (π.χ απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού ιστιοπλοϊκού πλοίου αναψυχής είναι α) δίπλωμα του skipper μέχρι(12) άτομα και για παραπάνω επιβάτες θα πρέπει να έχεις β)σωστικά μέσα από τον Ασπρόπυργο η άλλη ισότιμη σχολή γ) GMDSS μικρής εμβελείας τηλεπικοινωνίας)
2. Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν .»
Στην αιτιολογική έκθεση λέτε ότι αποσαφηνίζεται η έννοια του όρου χώροι ενδιαίτησης πολύ σωστά, για τα ιστιοπλοϊκό που κάνουν μόνο σύμβαση ολικής ναύλωσης που είτε περιλαμβάνει είτε όχι διανυχτερεύσει , γιατί θα πρέπει να είναι οι επιβάτες όσοι και οι κλίνες, πολλοί είναι αυτοί όπου κάνουν ημερήσια ταξίδια 8 – 10 ώρες όπου σκοπός είναι η διασκέδαση χαλάρωση και μπάνιο και όχι ο ύπνος άλλωστε Το ΠΓΕ Η ΤΟ CE μας αναφέρει ρητός τα άτομα που μπορούμε να μεταφέρουμε την ημέρα και τους θερινούς μήνες.
Πρόταση Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) «Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης ο αριθμός επιβατών είναι ότι αναγράφετε στο ΠΓΕ εάν περιλαμβάνει διανυκτέρευση, ο αριθμός των επιβατών είναι ότι αναγράφει το CE
3.Στο άρθρο 1 του Ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής :
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος ,η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο.
4.Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από είκοσι τέσσερις (24) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.»
αιτιολογική έκθεση θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να διευκρινιστούν οι όροι ημερόπλοιο (εισιτήριο ) και ιστιοπλοϊκό (ολικής ναύλωσης) Είναι δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα συμβάλλοντας και οι δυο στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας της χώρας μας
η βασική διαφορά μεταξύ ημερόπλοιου και ιστιοπλοϊκού είναι η δυνατότητα εκτέλεσης μερικής ναύλωσης και η μεταφορική ικανότητα μεγάλου αριθμού επιβατών, από ένα σημείο στο άλλο έναντι εισιτηρίου, σε σχέση με την ολική ναύλωση όπου μεμονωμένα άτομα η παρέα με κοινό σκοπό (πχ μπάνιο) μπορούν να το ναυλώσουν για οποιοδήποτε σημείο η όρμο θελήσουν από λίγες ώρες έως και κάποιες ημέρες, άρα αθέμιτος ανταγωνισμός σε ανόμοια πράγματα δεν υφίσταται ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός σκαφών, που δραστηριοποιείτε στα νησιά κάνουν 8ωρες η 12ωρες ναυλώσεις ιδιωτικά η σε μορφή γκρουπ … καταργώντας αυτό δημιουργείτε αμέσως μια αποσταθεροποίηση στην τουριστική ζυγαριά που συνεισφέρει στην τόσο στην τοπική κοινωνία αλλά και στην οικονομία της Ελλάδος με ότι αυτό συνεπάγετε.
πρόταση Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) . Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από οκτώ (8) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.
.5.Η υποπαράγραφος (γ) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) παραμένει ως είχε
Επιτρέπεται η εκτέλεση μέχρι και δύο (2) συμβάσεων ολικής ναύλωσης μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο. Οι συμβάσεις ναύλωσης οι οποίες εκτελούνται, από το
ίδιο πλοίο, μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο θεωρούνται ως μία (1) ημέρα ναύλωσης.
6.Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) παραμένει ως είχε 5.Επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό σημαία ελληνική ή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. για τα οποία έχει καταβληθεί ο αναλογών Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή
ή την απόκτηση, χωρίς να έχει εκπέσει ή επιστραφεί, δεν έχουν υποχρέωση εκτέλεσης ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης.
7. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155) αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων συνοδευόμενα από ενημερωμένες και θεωρημένες από τη Λιμενική Αρχή, καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170). Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο καταθέτει στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, την κατάσταση επιβαινόντων, αντίγραφο της οποίας, θεωρημένο από την ίδια αρχή ,πρέπει να τηρείται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
Όλα αυτά θα μπορούσατε να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου, που θα έλυνε τα χέρια τόσο σε εμάς αλλά και στην λιμενική αρχή οποιοσδήποτε λιμενικός θα μπορούσε να ελέγξει τα χαρτιά ανα πάσα ώρα και στιγμή
Πρόταση Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων και καταστάσεις επιβαινόντων θεωρημένες είτε από την Λιμενική Αρχή, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να τηρούνται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτει είτε στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου, το αντίστοιχο ναυλοσύμφωνο και την κατάσταση επιβαινόντων.
Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170).
Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση είτε από την Λιμενική Αρχή είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου, την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
8. Η υποπαράγραφος (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
α.α.«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. »
αιτιολογική έκθεση Όπως και να έχει τα περισσότερα αν όχι όλα τα σκάφη που παίρνουν πάνω από 12 άτομα υπάρχει πλήρωμα βέβαια σε μια ενδεχομένως κίνηση θα μπορούσε να οριστεί εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσουμε τα απαραίτητα διπλώματα ).
καλό θα ήταν βέβαια να καθορίζονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ανάλογα με τον τύπο του σκάφους και σύμφωνα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών, (πχ για ένα ιστιοπλοϊκό θα πρέπει να έχει αναγνωρισμένο δίπλωμα του σκιπερ, σωστικά μέσα από τον Ασπρόπυργο η άλλη ισότιμη σχολή και GMDSS μικρής εμβελείας τηλεπικοινωνίας) και ουτο καθεξής για μηχανοκίνητα και ταχύπλοα
Πρόταση .«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπάρχουν τα απαραίτητα διπλώματα ανάλογα με τον τύπο του σκάφους, και αριθμό επιβατών.
9. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της υποπαραγράφου (α) της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι απογεγραμμένοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται στα πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και δώδεκα επιβατών ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Ν.Α.Τ..
αιτιολογική έκθεση.Σύμφωνα με το άρθρο 3§2 του ν.4256/2014 για την εκμετάλλευση τουριστικών σκαφών αναψυχής πρέπει να συναφθεί ολική ναύλωση, ενώ απαγορεύεται η μερική ναύλωση. Όμως, η συνήθης πρακτική στα νησιά στη χώρας μας, αλλά και παγκοσμίως, είναι η ναύλωση των τουριστικών σκαφών αναψυχής να πραγματοποιείται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα ή από τουριστικά γραφεία που προσφέρουν στους πελάτες τους πακέτα τουριστικών υπηρεσιών που μεταξύ άλλων (διαμονή/εισιτήρια, διατροφή, κατάδυση, πεζοπορία, καγιάκ) περιλαμβάνουν και θαλάσσια αναψυχή και περιήγηση με σκάφος αναψυχής. Επίσης, πολλοί τουρίστες/πελάτες ναυλομεσιτικών και τουριστικών γραφείων, αν και άγνωστοι μεταξύ τους, επιθυμούν να μισθώσουν μονό μία ή περισσότερες καμπίνες μικρών σκαφών αναψυχής και όχι ολόκληρο το σκάφος και να συμμετάσχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, σε φλοτίλες και εν γένει σε δραστηριότητες θαλάσσιας αναψυχής και περιήγησης. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση του σκάφους αναψυχής προσιδιάζει το κρουαζιερόπλοιο, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό. Όμως η εκτεταμένη κατά τη θερινή περίοδο χρήση μικρών τουριστικών σκαφών αναψυχής για περιηγήσεις μεμονωμένων τουριστών που συμμετέχουν σε μια ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα, δεν καλύπτεται από το υπάρχον σήμερα νομικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι: i) Να υπάρχουν «υποχρεωτικές ολικές» ναυλώσεις όπου οι ιδιοκτήτες των μικρών τουριστικών σκαφών ενημερώνουν τους επιβάτης τους ότι επιτρέπεται μόνο η ολική ναύλωση, ότι δεν μπορούν να μισθώσουν μια μόνο καμπίνα και ότι το σκάφος στο ναυλοσύμφωνο θα φέρεται ναυλωμένο, στο σύνολο του, από ένα μονό εκ των επιβατών ο οποίος επιλέγεται τυχαία, ii) Να χάνονται σημαντικά έσοδα για το δημόσιο (ΦΠΑ, φόρος αλληλεγγύης, φόρος εισοδήματος τουριστικών γραφείων).
Πρόταση Στο τέλος του άρθρου 9 του νόμου ν.4256/14 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α92/2014) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 55 του ν. 4276/2014( ΦΕΚ 155Α/2014) προστίθεται παράγραφος 6 ως ακολούθως : « Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής του άρθρου 1§1 εδ. δ΄ του παρόντος νόμου, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα, επιτρέπεται να ναυλώνονται από ναυλομεσιτικά ή τουριστικά γραφεία με σκοπό την εκ μέρους τους πραγματοποίηση οργανωμένων θαλασσίων εκδρομών και περιηγήσεων μεμονωμένων τουριστών/πελατών τους, οι οποίες μπορεί να είναι ημερήσιες ή πολυήμερες, υπό τους ακόλουθους όρους : α) Απαγορεύεται ρητά η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων για απλή μετάβαση από ένα σημείο στο άλλο έναντι ναύλου ή εισιτηρίου, β) Για την θαλάσσια εκδρομή ή περιήγηση να τηρείται υπογεγραμμένη από τον οργανωτή της εκδρομής λίστα επιβαινόντων, η οποία να επιδεικνύεται στην Λιμενική αρχή οποτεδήποτε ζητηθεί, γ) Κατά τα λοιπά έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις των εδαφίων β΄ και γ΄ της παραγράφου 2 και α και β της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του ίδιου νόμου»
Κύριε Υπουργέ,
Εαν με ρωτάτε αν ο νόμος 4256/2014 χρειάζεται αλλαγές και βελτιώσεις, η απάντησή μου είναι: Ναί, απολύτως!
Εαν με ρωτάτε αν η συγκεκριμένη τροποποίηση πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, η απάντησή μου είναι: Καθόλου!
Γιατί υπάρχει μια τέτοια διαφορά απόψεων μεταξύ εσάς και εμένα, καπετάνιος 17 χρόνια διεθνούς εμπειρίας;
Κυρίως, επειδή δεν έχετε διοργανώσει, εκ των προτέρων, διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των διαφόρων επαγγελματιών του κλάδου. Σφάλμα δικό σας.
Κάποτε στη χώρα μας υπήρχαν μόνο καΐκια στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, τώρα υπάρχουν φουσκωτά, ιστιοπλοϊκά, ταχύπλοα, μεγάλα καταμαράν κ.τ.λ. τα οποία οι τουρίστες επιθυμούν να τα νοικιάσουνε για μια ώρα, μια ημέρα ή για μια εβδομάδα.
Δεν είναι εύκολο να νομοθετήσετε λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού και το συνόλο αυτής της πραγματικότητας.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο ώστε να διευκολυνθεί το έργο σας.
Σκοπός είναι να εφαρμοστεί ένα ασφαλές πλαίσιο που να καλύπτει τις ανάγκες του σημερινού θαλάσσιου τουρισμού.
Α) ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η κατάσταση των σκαφών είναι καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο αυτό καλύπτεται από το υφιστάμενο συστήμα επιθεωρήσεων.
Επίσης, σημαντικό είναι να διευκρινιστούν καλύτερα οι συνθήκες υπό τις οποίες ένα πλοίο πρόκειται να ενοικιαστεί με ή χωρίς πλήρωμα.
Με βάση την κοινή λογική, ένα σκάφος πρέπει να ενοικιαστεί με πλήρωμα:
– 1) Από ένα ορισμένο μέγεθος και πάνω
– 2) Από έναν ορισμένο αριθμό επιβατών
– 3) Από μια ορισμένη ισχύ του κινητήρα
– 4) Αν πρόκειται για μερική ναύλωση (εισιτήριο)
1) Μέγεθος
Σήμερα ο νόμος ορίζει ένα μήκος 24 μέτρων (λογικό).
2) Αριθμός επιβατών
Με βάση την εμπειρία μου, πέρα από 16-20 επιβάτες, χρειάζεται επαγγελματίας κυβερνήτης (με ικανότητες που να αφορούν στο συγκεκριμένο είδος σκάφους). Σήμερα ο νόμος ορίζει ένα ανώτατο όριο των 49 επιβατών, γεγονός που δημιουργεί συγκρούσεις στο επάγγελμα…
3) Ισχύς κινητήρα
Σήμερα ο νόμος ορίζει για επαγγελματικά σκάφη αναψυχής μια ιπποδύναμη μέχρι 1500 BHP (λογικό).
4) Μερική ναύλωση
Είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει ένας κυβερνήτης (με ή χωρίς πλήρωμα, ανάλογα με το είδος του πλοίου και τον αριθμό των επιβατών).
Ως εκ τούτου, θα μπορούσατε να κάνετε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
Πλοία αναψυχής, επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα εφ’ όσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Έχουν ολικό μήκος μικρότερο από είκοσι τέσσερα (24) μέτρα
– Έχουν μεταφορική ικανότητα έως και είκοσι επιβάτες (π.χ.)
– Είναι εφοδιασμένα με μηχανές συνολικής ιπποδύναμης μικρότερης από 1500 BHP
– Εκτελούν σύμβαση ολικής ναύλωσης
Επιπλέον, τα ιδιωτικά σκάφη, εφ’ όσον δέν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις ασφαλείας, δεν είναι σε θέση να εκμισθώνονται.
Β) ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σήμερα, οι τουρίστες επιθυμούν να νοικιάσουν ένα σκάφος (φουσκωτό, ιστιοπλοϊκό, ταχύπλοο, καταμαράν κ.τ.λ.) για μια ώρα, τέσσερις ώρες, μια ημέρα ή μια εβδομάδα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ως εκ τούτου, η τρέχουσα απόφαση που καθιερώνει μια ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης είναι πλέον εντελώς άνευ αντικειμένου, περιορίζει τις δραστηριότητες για τους τουρίστες, βλάπτει τον θαλάσσιο τουρισμό και επιπλέον, ενθαρρύνει την παρανομία.
Θεωρείτε λογικό να επιτρέπεται ένας τουρίστας να νοικιάσει ένα ιστιοφόρο για 8 ώρες, και να απαγορεύεται να το νοικιάσει για 4, 6 ή 7 ώρες; Πρέπει αναγκαστικά να ανέβει σε ένα λεγόμενο «ημερόπλοιο» με πλήρωμα;
Δεν έχει κανένα νόημα.
Κατά τη γνώμη μου, η ονομασία «ημερόπλοιο» είναι εσφαλμένη. Ένα σημερινό «ημερόπλοιο» είναι ουσιαστικά ένα σκάφος με πλήρωμα και μεγάλη μεταφορική ικανότητα επιβατών, συνήθως χωρίς κλίνες, το οποίο επιτρέπεται να εκτελέσει σύμβασης μερικής ναύλωσης.
Τα οφέλη της μεγάλης μεταφορικής ικανότητας επιβατών και της δυνατότητας εκτέλεσης σύμβασης μερικής ναύλωσης, δικαιολογούν τις διαφορές στο φορολογικό σε σχέση με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Εκ τούτου, θα μπορούσατε να καταργήσετε την έννοια της ελάχιστης διάρκειας σύμβασης ναύλωσης.
Με τιμή,
Καπετάν Μιχάλης
Όταν οι γείτονες Τούρκοι καλλιεργούν και βελτιώνουν τις συνθήκες ανταγωνισμού για τον Τουρισμό τους, εμείς χειροτερεύουμε τις δικές μας με εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων…., αυξήσεις φόρων, επιβολής νέων χαρατσιών, αβασάνιστα, ερασιτεχνικά, χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερομένων και των ειδικών, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι νέες τροποποιήσεις του Ν. 4256/14 «Τουριστικά πλοία»
Με εκτίμηση
Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η εφαρμογή του ν.4256/14 προκάλεσε κάποιες καταστάσεις που θα πρέπει να ρυθμισθούν.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που υποβάλλονται από τους ανθρώπους του χώρου και ακόμα ότι όλη η αναστάτωση έρχεται σε χρόνο που ετοιμάζονται για τη θερινή περίοδο και κλείνονται συμφωνίες και ακόμα αναλογιζόμενοι τον αριθμό των σκαφών που δεν θα εκπληρούν τις κατασκευαστικές κυρίως απαιτήσεις της νέας σας ρύθμισης, γιατί απλά δεν αποσύρετε τη διάταξη αυτή με την προοπτική να εξετασθεί το θέμα συνολικά πρώτα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού κατά το άρθρο 87 του νόμου αυτού?
Και διέξοδο σας προτείνω και τη δυνατότητα να κάνετε ουσιαστικές, χρήσιμες και αναγκαίες παρεμβάσεις στο ν. 4256/2014, λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσα ενδιαφερόμενους θεσμικά και δημοκρατικά.
Καίτοι προβλέπεται από το νόμο η εκδοση ΥΑ για το προσοντολόγιο των Κυβερνητών και η οποία εχει εκδοθεί το 2003 εκτιμώ ότι χρειάζεται πληρέστερη διατύπωση στη παραγρ. 1 του άρθρ 75 του σχεδίου νόμου. Δεν διευκρινίζεται η συμβατική σχέση που συνδέει τον επιβάτη που έχει τα κατά τον νόμο προσόντα διακυβέρνησης με τον ναυλωτή ή πλοιοκτήτη. Φρονώ ότι ή εκ του νόμου διευκρίνηση, της συμβατικής σχέσης, θα λύσει προβληματικές ερμηνείες.
Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει από την συγκεκριμένη τροποποίηση είναι:
Ποιος θα κυβερνά τα ιστιοπλοϊκά ημεροπλοια που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του νέου νόμου;
Γιατί όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη (2000 περίπου) που σήμερα κάνουν 8ωρες ημερήσιες εκδρομές με ναυλοσύμφωνο, αναγκαστικά θα γίνουν ημεροπλοια, αφού με την τροποποίησή σας δεν επιτρέπεται να ναυλώνεται ένα σκάφος για λιγότερες από 24 ώρες.
Ποιος λοιπόν θα κυβερνά ένα ιστιοπλοϊκό ημεροπλοιο; Ο κάτοχος πτυχίου σχολής εμποροπλοιάρχων; ‘Η ο κάτοχος κυβερνητικού διπλώματος; Από όσο ξέρω ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχει διδαχτεί τον χειρισμό πανιών, έχουν και οι δυο πλήρη άγνοια ιστιοπλοΐας.
Το πρόβλημα στα μικρά ιστιοπλοϊκά με χωρητικότητα μικρότερη των 12 ατόμων λυνετε εύκολα με την χρησιμοποίηση των skipper που τα κυβερνούσαν μέχρι τώρα, αλλά στα μεγάλα ιστιοπλοϊκά με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 12 ατόμων ποιοι θα είναι οι κυβερνήτες τους;
Φαντάζομαι βέβαια ότι οι εμπνευστές της συγκεκριμένης τροπολογίας θα έχουν σίγουρα προνοήσει και για αυτή την σημαντική λεπτομέρεια, αλλά επειδή δεν διευκρινίζεται σαφώς θα ήθελα πάρα πολύ ένας εκπρόσωπος του υπουργείου να μας ενημερώσει .
Με τιμή
Καπετάν Γιάννης
Κύριε Υπουργέ,
Οι αλλαγές στο νόμο 4256/2014 που τίθενται προς δημόσια διαβούλευση, από ποιό επιτελείο έχουν προταθεί, και με ποιά γνώση θεμάτων θαλάσσιου τουρισμού? Με ποιούς εκπροσώπους του χώρου έχουν μιλήσει αυτοί οι άνθρωποι? Ρητορική η ερώτηση φυσικά.
Ποιά παραγωγική σχολή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καθιστά τον οποιονδήποτε ανθυποπλοίαρχο ικανό να κυβερνήσει ένα ιστιοφόρο σκάφος με 8 ή 10 τουρίστες πάνω και όχι μόνο να το κυβερνήσει αλλά να το κάνει και με καλύτερο τρόπο από ανθρώπους που έχουν ψηθεί κυριολεκτικά από τον ήλιο και το αλάτι αυτής χώρας, για χρόνια, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά κυβερνητών και διασκεδάζοντας χιλιάδες τουρίστες. Διότι ένας καλός κυβερνήτης σκάφους αναψυχής, είναι παράλληλα και ξεναγός, παίζει τον ρόλο του τόπακα στα εκάστοτε νησιά που μια οικογένεια θα πιάσει και θα θελήσει να φάει κάπου. Μια οικογένεια τουριστών Κε. Υπουργέ δεν είναι ούτε σιτηρά, ούτε πετρέλαιο, ούτε γκάζι. Αν λοιπόν σοβαρά κόπτεστε για το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε σαν κλάδος στους Τουρίστες δημιουργήστε μια παραγωγική σχολή, δώστε χρόνο στους ήδη υπάρχοντες κυβερνήτες να προσαρμοστούν, δώστε κίνητρα στους νέους να ενταχθούν στην σχολή αυτή και να ανεβάσουν το επίπεδο της παρεχώμενης υπηρεσίας. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν μιλήσετε με ανθρώπους του χώρου. Και υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι τέτοιοι άνθρωποι Κε. Υπουργέ.
Να αναφερθώ και στο θέμα των ημεροπλοίων. Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά σε πολύ γνωστό νησί των Κυκλάδων. Σε καθημερινή βάση ταξιδεύουν 15-35 τουρίστες με σκάφος το οποίο έχω ενοικιάσει για όλη την σεζόν από τον πλοιοκτήτη του. Το σκάφος επανδρώνεται με καπετάνιο, ναύτη και μια κοπέλα η οποία διατελεί χρέη καμαρωτίνας. Άπαντες φοράνε καθαρά ρούχα σε καθημερινή βάση, μιλάνε το σύνολο 4 ξένες γλώσσες, ο κυβερνήτης έχει εμπειρία 24 ετών σε σκάφη αναψυχής, η καμαρωτίνα προέρχεται από παραγωγική τουριστική σχολή, ενώ ο ναύτης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ψαράς σε ακριτικό νησί. Προμηθεύομαι φαγητά, αναψυκτικά, ποτά από μαγαζιά της τοπικής κοινωνίας τα οποία είναι μέσα στην τιμή που έχει πληρώσει ο πελάτης μου, πλαστικά πιάτα-μαχαίρια-πιρούνια-ποτήρια από εταιρεία στην Αθήνα, παρέχω πετσέτες μπάνιου για τους πελάτες μου τις οποίες σε καθημερινή βάση πλένω σε τοπικό στεγνοκαθαριστήριο, παρέχω υπηρεσίες μεταφοράς από το ξενοδοχείο στο σκάφος με τοπική εταιρεία μεταφορών, ενώ οι πελάτες μου έρχονται από τοπικά ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία του νησιού, τουριστικά γραφεία της Αθήνας, τουριστικά γραφεία του εξωτερικού ( διότι το χειμώνα δεν παίζω τάβλι στο τοπικό καφενείο αλλά οργώνω τις εκθέσεις του εξωτερικού για νέες συμφωνίες ). Οι πελάτες μου απολαμβάνουν δωρεάν Wi-Fi με μόνη προυπόθεση να αναρτήσουν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία όχι από το σκάφος της επιχείρησής μου, ούτε το όνομα της επιχείρησής μου, αλλά το όνομα του νησιού το οποίο έχουν επισκεφθεί.
Αφού επισκεφθούμε έναν αρχαιολογικό χώρο λοιπόν στον οποίο σου δίνεται η δυνατότητα να έχεις τον ξεναγό μας που θα ξεναγήσει το πολύ 35 άτομα, συνεχίζεις την ημέρα σου σε παρακείμενη νησίδα για μπάνιο, και φαγητό. Το απόγευμα επιστρέφουμε στην βάση μας.
Ας δούμε τώρα τον υποτιθέμενο ‘ανταγωνιστή’ με το τοπικό ημερόπλοιο. Μπαίνεις, αφού βρείς τρόπο να φτάσεις, σε ένα σιδερένιο ποστάλι με άλλους 50-60 ανθρώπους, κάθεσαι σε μια πλαστική καρέκλα, και χαζεύεις ταξιδεύοντας 2-3 διαφορετικές παραλίες. Σε μια από αυτές θα σταματήσεις και για μπάνιο. Αν δεν έχεις φέρει δικιά σου πετσέτα, κακώς, διότι δεν έχουν να σου προσφέρουν. Αν είσαι γυναίκα και θές να κρύψεις την αμηχανία σου επειδή σε κοιτάει ο famous Greek lover ναύτης, χαζεύοντας το κινητό σου, καλο θα είναι να έχεις περιαγωγή γιατί Wi-Fi δεν υπάρχει. Βρέξει, χιονίσει, με ήλιο με βροχή, θα ακούσεις ένα CD στην επανάληψη, και θα φάς φαγητό μέσα από ένα δίσκο που σου θυμίζει την εποχή που ήσουν φαντάρος. Κατεβαίνεις στον αρχαιολογικό χώρο και πασχίζεις να ακούσεις τί λέει ένας κακοπληρωμένος ξεναγός. Τελειώνει η ξενάγηση, επιστρέφεις στο ποστάλι και από εκεί επιστρέφεις στο λιμάνι και ψάχνεις να βρείς τρόπο να γυρίσεις στο ξενοδοχείο σου.
Εγώ κύριε Υπουργέ έκανα 2,000 άτομα το πρώτο χρόνο λειτουργίας, το ποστάλι υπολογίζω πάνω από 10,000, αφού πολλές φορές βγαίνει και 2 φορές την μέρα. Οι πελάτες στο ποστάλι πληρώνουν ακριβώς την μισή τιμή από την τιμή των δικών μου πελατών για να πάρουν, ας είμαι ευγενικός, τις μισές υπηρεσίες.
Εγώ την 2η χρονιά λειτουργίας έχω εξασφαλίσει σε προκρατήσεις το 75% των σνυνολικών κρατήσεων της 1ης χρονιάς, ενώ το ποστάλι είμαι σίγουρος θα κάνει πάλι 10,000 πελάτες, μπορεί και 11,000 γιατί φέτος φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. Δεν μπορεί και παραπάνω άλλωστε, έχει ταβανώσει εδώ και 10 χρόνια περίπου μαθαίνω.
Ήδη σχεδιάζω την επέκταση της επιχείρησής μου στο νησί και σε άλλες δραστηριότητες μιας και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στις παρεχόμενες υπηρεσίες ξενάγησης.
Και ερωτώ Κέ. Υπουργέ: Πώς συγκρίνεται η δικιά μου υπηρεσία με αυτή του ημεροπλοίου? Και αν συγκρίνετε, ποιό επίπεδο υπηρεσίας είναι αυτό που τελικά θέλουμε να μας εκπροσωπεί στον Τουρισμό? Και τελικά μην γελιόμαστε Κε. Υπουργέ. Αυτοί που κυνηγάνε τα επαγγελματικά σκάφη λέγοντας ότι καταστρέφουν την αγορά του ημεροπλοίου είναι αυτοί που γαλουχήθηκαν στο εύκολο χρήμα της αποκλειστικότητας του 1970-1980-1990. Αυτοί που εκπροσωπούν την στασιμότητα, το ξεπερασμένο, το Αϊ σπίκ Ινγκλαντ βέρυ γουέλ μπέϊμπι. Διότι όποιος φοβάται τον ανταγωνισμό εν έτη 2017, ή οπισθοδρομικός είναι ή αδελφή ψυχή του ηγέτη της Β. Κορέας. Και ελπίζω για το καλό του κλάδου να μην κοφεύεται Κε. Υπουργέ αλλά ούτε και να εθελοτυφλείται σε όλους όσους σας λένε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αποτελούν επιτάχυνση πρός την λάθος κατεύθυνση.
ν.4256/14, ψηφίστηκε μετά από επίμονη και μακροχρόνια προσπάθεια των αρμόδιων φορέων του θαλάσσιου τουρισμού. Η εφαρμογή των νέων άρθρων θα έχει, μεταξύ άλλων, ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της γραφειοκρατίας, την παράλογη αύξηση του τέλους πλόων, και την επιβολή νέων παραβόλων για την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών, αυτο κυριολεκτικά βάζει ταφόπλακα στη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών.
Οιπαρακάτω συνάδελφοι τα έχουν πει αρκετά καλά και με εκφράζουν εν μέρει θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία λίαν συντόμως παντός ένα είναι σίγουρο με το κράτος να θέλει να καταστρέψει περίπου 5000 άτομα ΆΜΕΣΑ (ιδιοκτήτες – εργαζομένους – και της οικογένειες αυτών )το 90% όλων των επάγγελμ. Τουριστικών σκαφών θα ΑΛΛΆΞΕΙ ΣΗΜΑΊΑ.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας πετάτε στην ανεργία αλλά δεν θα το ΞΕΧΆΣΟΥΜΕ
Διάβασα το άρθρο και τα 31 σχόλια που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα.
ΟΛΟΙ οι σχολιαστές (εκτός από ένα) είναι αρνητικοι και αυτό θα πρέπει να προβληματισει τον κο Υπουργό για την επαρκεια των εισηγητων.
Κύριε Υπουργε, ο προηγούμενος νόμος είχε γίνει αποδεκτος από τον κόσμο που ασχολείται με τον θαλασσιο τουρισμό και καλο θα ήταν οι υπηρεσίες σας τρία χρόνια τώρα να συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του (π.χ. Ηλεκτρονικό μητρώο που είναι από όλους αποδεκτό ) αντί να προσπαθούν να περάσουν εισηγησεις που σίγουρα θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα για τον κλάδο του θαλασσιου τουρισμού στην χώρα μας.
Καιρος ειναι να σταματηση αυτη η ιστορια με την ολικη ναυλωση λιγων ωρων.Στην ουσια αυτα τα σκαφοι πουλανε ημερησιο ησιτηριο με οτι αυτο σημαινει για τα πραγματικα ημεροπλοια[αθεμητος ανταγ/φορολογια-αδικια]
Αναλύοντας της Τροποποιήσεις του ν. 4256/2014 (Α’ 92)
1. Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (ι) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92)
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται για την πρώτη παράγραφο ότι εξασφαλίζετε της προϋποθέσεις από άτομα που κατέχουν την ναυτική τέχνη ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης με σκοπό την ασφαλή ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ και την ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση χρήσης σωστικών μέσων και αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων στην θάλασσα σας απαντώ κύριοι νομοθέτες, ότι Ποτέ δεν κατάφερε κάποιος την διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής χωρίς τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα … καθώς για να πάρεις απόπλου από το λιμεναρχείο σου ζητιάνε το αναγνωρισμένο δίπλωμα του σκιπερ μέχρι(12) άτομα και για παραπάνω επιβάτες θα πρέπει να έχεις σωστικά μέσα από τον Ασπρόπυργο η άλλη ισότιμη σχολή και παράλληλα το GMDSS μικρής εμβελείας τηλεπικοινωνίας … άρα η ναυτική ικανότητα και εμπειρία πάντα συμβάδιζε με τα απαιτούμενα προσόντα..
Πρόταση Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (ι) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) παραμένει ως είχε
2. Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92)
στην αιτιολογική έκθεση λέτε οτο αποσαφηνίζεται η έννοια του όρου χώροι ενδιαίτησης ωραία μέχρι εδώ, για τα ιστιοπλοϊκό που κάνουν μόνο σύμβαση ολικής ναύλωσης που είτε περιλαμβάνει είτε όχι διανυχτερεύσει , γιατί θα πρέπει να είναι οι επιβάτες όσοι και οι κλίνες, πολλοί είναι αυτοί όπου κάνουν ημερήσια ταξίδια 8 – 10 ώρες όπου σκοπός είναι η διασκέδαση χαλάρωση και μπάνιο και όχι ο ύπνος άλλωστε Το ΠΓΕ Η ΤΟ CE μας αναφέρει ρητός τα άτομα που μπορούμε να μεταφέρουμε την ημέρα και τους θερινούς μήνες.
Πρόταση Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης ο αριθμός επιβατών είναι ότι αναγράφετε στο ΠΓΕ εάν περιλαμβάνει διανυκτέρευση, ο αριθμός των επιβατών είναι ότι αναγράφει το CE
3.Στο άρθρο 1 του Ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής :
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος ,η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο.
4.Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όπως αναφέρεται στην έκθεση είναι και θα είναι διαφορετικά πράγματα αυτοί που επιλέγουν την ολικής ναύλωσης είναι τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας από τα ημερόπλοια που είναι με εισιτήριο
πρόταση Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) παραμένει ως είχε
.5.Η υποπαράγραφος (γ) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) παραμένει ως είχε
6.Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) παραμένει ως είχε
7. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155) Όλα αυτά θα μπορούσατε να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου, που θα έλυνε τα χέρια τόσο σε εμάς αλλά και στην λιμενική αρχή οποιοσδήποτε λιμενικός θα μπορούσε να ελέγξει τα χαρτιά ανα πάσα ώρα και στιγμή
Πρόταση Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων και καταστάσεις επιβαινόντων θεωρημένες είτε από την Λιμενική Αρχή, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να τηρούνται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτει είτε στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου, το αντίστοιχο ναυλοσύμφωνο και την κατάσταση επιβαινόντων.
Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170).
Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση είτε από την Λιμενική Αρχή είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου, την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
8. Η υποπαράγραφος (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
Όπως και να έχει τα περισσότερα αν όχι όλα τα σκάφη που παίρνουν πάνω από 12 άτομα υπάρχει πλήρωμα βέβαια σε μια ενδεχομένως κίνηση θα μπορούσε να οριστεί εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσουμε τα απαραίτητα διπλώματα ).
καλό θα ήταν βέβαια να καθορίζονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ανάλογα με τον τύπο του σκάφους και σύμφωνα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών,
Πρόταση .«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπάρχουν τα απαραίτητα διπλώματα ανάλογα με τον τύπο του σκάφους (πχ για ένα ιστιοπλοϊκό για να θα πρέπει να έχεις αναγνωρισμένο δίπλωμα του σκιπερ, σωστικά μέσα από τον Ασπρόπυργο η άλλη ισότιμη σχολή και GMDSS μικρής εμβελείας τηλεπικοινωνίας)
Οι νομοθεσίες θα πρέπει να γίνονται για το κοινό συμφέρον, αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους, θα πρέπει να κάθονται όλοι μαζί σ ένα τραπέζι και να σωζότανε με τους νομοθέτες …. Οι έλληνες έχουν μέσα τους την επιχειρηματικότητα την δημιουργικότητα και την ναυτική ικανότητα , εσείς που είσαστε στο τιμόνι της Ελλάδος δείτε την χώρα μας σαν επιχείρηση και απλοποιήστε ότι μπορείτε, μπας και σώσουμε ότι απέμεινε
Νομίζω ότι αν η πρόθεση ήταν να αναγκάσει να προσλάβουν ναύτες και κυβερνητών ΝΑΤ, θα είναι μια αποτυχία επειδή τα περισσότερα σκάφη κάτω των 24 μέτρων ειναι οικογένειες ή τους ιδιοκτήτες που εργάζονται και δεν έχουν την απαραίτητη αποδοτικότητα να αντικατασταθούν. Όσο για τα ιστιοπλοϊκά δεν μπορεί κανεις να αντικαταστήσει έναν skipper με ενα κυβερνήτη που δεν ξέρει απο πανια… Η συνέπεια θα ειναι απλα να ρίξει στο δρόμο πολλές μικρές επιχειρηματίες…
Μιχαλης Άνθρωποι που δουλεύουν σε μεγάλα πλοία σαν μηχανικοί, λοστρόμοι, καμαρότοι, μάγειρες, “χορεύτριες,” και δεν έχουν ιδέα διακυβέρνησης σκάφους, θεωρούνται από εσάς ικανοί και τους δίνετε “αβλεπή” τα κυβερνητικά σας διπλώματα. Και αυτό σύμφωνα με την λογική σας θεωρείται ασφαλές.
Ενώ άνθρωποι με χρόνια πείρα στη διακυβέρνηση ενός σκάφους θεωρούνται με την δική σας λογική ανίκανοι και ανασφαλείς , ακόμα κι αν διαθέτουν διπλώματα όπως το Yachtmaster που τα αναγνωρίζουν και τα σέβονται σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Εμένα ευτυχώς δεν με νοιάζει, γιατί έχω μια φίλη που δουλεύει στη μπουτίκ του “Olympic Champion” που κάνει Ιταλία Ελλάδα και θα την προσλάβω για καπετάνιο στο σκάφος μου…….
Συγχαρητήρια κύριοι , συνεχίστε να νομοθετείτε με αυτη την λογική, είναι η ίδια λογική που έφτασε την χώρα μας σε αυτό το λαμπρό επίπεδο, συνεχίστε έτσι και μη φοβάστε, έχει ακόμα πιο κάτω. Συνεχίστε να κλείνετε επιχειρήσεις και θα δείτε τι καλά που θα συνεχίσει να πηγαίνει η Ελληνική οικονομία. Και μην στεναχωριέστε καθόλου για εμάς που θέλετε να μας κλείσετε …. Ξέρουμε καλά από φουρτούνες κι έχουμε μάθει να επιβιώνουμε και να δημιουργούμε …. θα πάρουμε τις βαρκες μας και τις οικογένειες μας και σίγουρα θα βρούμε μια πιο φιλόξενη χώρα. Εσείς να δούμε τι θα κάνετε μετά από λίγα χρόνια που δεν θα έχετε αφήσει κανένα ταλαίπωρο να πληρώνει για να πάρετε εσείς σύνταξη
Διαβάζοντας προσεκτικά αυτή την τροποποίηση, είναι σαφές ότι ο σκοπός της μπορεί να είναι μόνο ένα από τα δύο ακόλουθα:
1) Η υποστήριξη των συμφερόντων των ημερόπλοιων, σε βάρος όλων των άλλων επαγγελματικών σκαφών αναψυχής
ή
2) Η προσπάθεια να επιβληθεί στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής που κάνουν και ημερήσιες, να εγκαταλείψουν το χώρο ή να γίνουν υποχρεωτικά ημερόπλοια, λόγω ένος υποθετικού αθέμιτου ανταγωνισμού
Προτιμώ να πιστεύω ότι το 1) δεν είναι ο σκοπός σας, διότι αυτό θα ήταν ένα παράνομο εγχείρημα εκ μέρους μιας δημόσιας υπηρεσίας.
Όσον αφορά στο 2), επιτρέψτε μου με αυτό το σχόλιο να σας αποδείξω ότι κάνετε μεγάλο λάθος.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ημερόπλοια έχουν δυο σημαντικά πλεονεκτήματα:
– i) Δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες CE.
Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, θα δώσω ένα παράδειγμα: σήμερα αν ένας επαγγελματίας θέλει να επενδύσει στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο σκάφος, μπορεί να αγοράσει ένα μικρό ξύλινο Επιβατικό/Τουριστικό (οχι CE) ικανό να μεταφέρει 48 επιβάτες με περίπου € 30.000. Αν επιλέξει να επενδύσει σε ένα ιστιοπλοϊκό καταμαράν με μέγιστη χωρητικότητα CE μόλις 16 επιβατών για ημερήσια τοπική πλοήγηση, θα χρειαστεί να «σκάσει» € 200.000. Oπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει μια τεράστια διαφορά (και σας αφήσω να κρίνετε ποιό πλοίο θα είναι ασφαλέστερο για τους επιβάτες).
– ii) ‘Εχουν την δυνατότητα εκτέλεσης μερικής ναύλωσης (εισιτήριο) και μια μεταφορική ικανότητα επιβατών πολύ μεγαλύτερη από τα τα υπόλοιπα σκάφη αναψυχής.
Ως εκ τούτου, ο κλάδος των ημερόπλοιων μονοπωλεί το 100% του θαλάσσιου μαζικού τουρισμού.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ένα ημερόπλοιο και ένα σκαφος αναψυχής που εκτελεί μια ημερήσια εκδρομή, δεν ανταγωνίζονται.
Είναι δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές πελατείες. Προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ευρύτερο πεδίο δραστηριοτήτων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας της χώρας μας.
Επιτρέψτε μου, ως καπετάνιος 17 χρόνια διεθνούς εμπειρίας, να σας δώσω τη γνώμη μου: αφήστε αυτούς που υπηρετούν με αγάπη και σεβασμό τον θαλάσσιο τουρισμό να κάνουν τη δουλειά τους, και ξεχάστε αυτή την τροπολογία.
Με τιμή,
Καπετάν Μιχάλης
Η αλλαγή της ελάχιστης ώρας σύμβασης, σε 24 ώρες από 8 που ίσχυε μέχρι σήμερα, που προτείνεται στην υποπαράγραφο 4, με αναγκάζει να κάνω το σκάφος μου ημεροπλοιο. Σαν ημεροπλοιο όμως μου ζητάτε να προσλάβω καπετάνιο και πλήρωμα. Στους 6 μήνες της προηγούμενης τουριστικής σεζόν έκανα 50 συνολικά, ημερήσιες εκδρομές. Πως μπορώ να πληρώσω ΝΑΤ και μισθούς 6 μηνών για 50 ημέρες δουλειάς. Ήδη πληρώνω ΟΑΕΕ (900 ευρώ το δίμηνο) για όλο τον χρόνο, ενώ δουλεύω 6 μήνες. Τα λεφτά που βγάζω φτάνουν για ίσα – ίσα για εμένα και την οικογένεια μου, δεν φτάνουν για ακόμα δυο οικογένειες .
Αν ψηφίσετε τις αλλαγές που προτείνεται στον 4256/14 θα πρέπει να πουλήσω το σκάφος μου και να μπω στο ταμείο ανεργίας. Αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης όταν σας ψηφίζαμε ; Να μας κλείσετε; Αντέχει η οικονομία της Ελλάδας 2000-3000 λιγότερες εισφορές ; Αντέχει 2000-3000 ακόμα ανέργους;
Το σκάφος μου το κυβερνώ τα τελευταία 20 χρόνια στις δύσκολες καιρικές συνθήκες των Κυκλάδων σε επικίνδυνα λιμάνια γιατί ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε να φτιάξετε ασφαλη και δεν έχει συμβεί το παραμικρό ατύχημα . Μπορώ δε, να το χειριστώ με πλήρη ασφάλεια πολύ καλύτερα , από οποιονδήποτε πτυχιούχο σας . Αν το επιτελείο σας με θεωρεί ακατάλληλο γιατί δεν έχω το δικό σας δίπλωμα ας με εκπαιδεύσει, να μου το δώσει, αλλά ξέχασα , τα 20 χρόνια σαν καπετάνιος δεν αρκούν, για τα δικά σας κριτήρια, έπρεπε να είχα κάνει και δυο χρόνια μούτσος η μάγειρας για να είμαι ικανός να φοιτήσω στη σχολή σας.
Η αλλαγή της ελάχιστης ώρας σύμβασης, σε 24 ώρες από 8 που ίσχυε μέχρι σήμερα, που προτείνεται στην υποπαράγραφο 4, με αναγκάζει να κάνω το σκάφος μου ημεροπλοιο. Σαν ημεροπλοιο όμως μου ζητάτε να προσλάβω καπετάνιο και πλήρωμα. Στους 6 μήνες της προηγούμενης τουριστικής σεζόν έκανα 50 συνολικά, ημερήσιες εκδρομές. Πως μπορώ να πληρώσω ΝΑΤ και μισθούς 6 μηνών για 50 ημέρες δουλειάς. Ήδη πληρώνω ΟΑΕΕ (900 ευρώ το δίμηνο) για όλο τον χρόνο, ενώ δουλεύω 6 μήνες. Τα λεφτά που βγάζω φτάνουν για ίσα – ίσα για εμένα και την οικογένεια μου, δεν φτάνουν για ακόμα δυο οικογένειες .
Αν ψηφίσετε τις αλλαγές που προτείνεται στον 4256/14 θα πρέπει να πουλήσω το σκάφος μου και να μπω στο ταμείο ανεργίας. Αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης όταν σας ψηφίζαμε ; Να μας κλείσετε; Αντέχει η οικονομία της Ελλάδας 2000-3000 λιγότερες εισφορές ; Αντέχει 2000-3000 ακόμα ανέργους;
Κύριοι,
Έχετε υπολογίσει πόσες καινούριες θέσεις ναυτών καί κυβερνητών θά χρειαστούν γιά τήν μεγάλη αλλαγή πού ετοιμάζετε;; Μήπως δέν υπάρχουν αυτά τά άτομα;; Αφού διαλύθηκε η ναυτική σταδιοδρομία τώρα πάτε νά διαλύσετε καί τό ελάχιστο που έχει απομείνει;
Είμαστε σίγουροι ότι κάτι έχετε υπολογίσει. Μετά τίς επιχειρήσεις πού θά κλείσουν δέν θά μείνουν καί πολλές καίτσι μπορείτε υπερήφανα νά πείτε στ’αφεντικά σας ότι πράξατε τό καθήκον σας. Φυσικά η κάθε επιχείρηση μετρά επί δύο και τρία άτομα εκτός εργασίας,αλλά μάλλον υλοποιείτε αυτό πού ο Ντάϋζεμπλουμ ανακοίνωσε γιά τίς 100.000 νέες θέσεις εργασίας, μήν εξάπτεσθε δέν εννοούσε στήν Ελάδα.
Κύριε Υπούργε,
Συνέλθετε επιτέλους καί σκεφθείτε λίγο Ελληνικά, αφήστε τόν Ν 4256/14 ήσυχο. Στήν σημερινή κατακρεουργημένη Ελλάδα είναι το μόνο πού δουλεύει χωρίς προβλήματα. Υπάρχει πεδίο απέραντο γιά τήν εκτόνωση τού ανθελληνικού σας μένους, οι Έλληνες που προσπαθούν νά δουλέψουν αξιοπρεπώς καί νά πληρώνουν όλους τούς κηφηνοειδώς διαβιούντες δέν σάς φταίνε σε τίποτα. Φαίνεται όμως ότι ήρθε η σειρά μας.
Άνω σχώμεν τάς καρδίας, Sursum corda.
Μέ εκτίμηση;
Πάκης Αθανασίου
Αλόννησος
Άρθρο 75 παρ. 3: »
«3.Στο άρθρο 1 του Ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξης :
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος ,η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο.»
Στα ήδη υφιστάμενα ναυτιλιακά έγγραφα (περίπου 13 αν μετρώ σωστά), προστίθεται ένα ακόμη τελείως περιττό έγγραφο. Προκύπτει βέβαια καθαρά από τα γραφόμενα στη σελίδα 29 της αιτιολογικής έκθεσης ότι ο συντάκτης του άρθρου είναι τελείως άσχετος με τις ναυλώσεις σκαφών. Το ενλόγω π/κό θα επαναλαμβάνει όσα περιέχονται στην επαγγ. άδεια, το ΠΓΕ και το ασφαλιστήριο, περιπλέκοντας την ήδη περίπλοκη κατάσταση.
Επομένως η παρ. 3 του άρθρου 75 πρέπει οπωσδήποτε να παραληφθεί ολόκληρη.
Δύο λόγια για την προτεινόμενη τροποποίηση:
«Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν .»
Δεν καταλαβαίνω την αιτία της αντικατάστασης. Αν οι επιβάτες επιθυμούν να είναι περισσότεροι από τις κλίνες και ο πλοιοκτήτης συμφωνεί, γιατί πρέπει να επέμβει το κράτος και να ορίσει κάτι διαφορετικό ; Υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το ανώτατο όριο επιβαινόντων σύμφωνα με το Πρωτ. Γενικής Επιθ., ο αριθμός των επιβατών πρέπει να είναι αποκλειστική επιλογή των συμβαλλομένων. Επομένως η παρ. 2 του άρθρου 75 πρέπει να παραληφθεί.
Το σκάφος μου το κυβερνώ τα τελευταία 20 χρόνια ακομα και με δυσκολες καιρικες συνθηκες σε επικίνδυνα και ανεπαρκεστατα λιμάνια γιατί ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε να μας φτιάξετε ασφαλη και δεν έχει συμβεί το παραμικρό ατύχημα . Μπορώ δε, να το χειριστώ με πληρη ασφαλεια πολύ καλύτερα , από οποιονδήποτε πτυχιούχο σας . Αν το επιτελείο σας με θεωρεί ακατάλληλο γιατί δεν έχω το δικό σας δίπλωμα ας με εκπαιδεύσει, να μου το δώσει, αλλά ξέχασα , τα 20 χρόνια μου σαν καπετάνιος δεν αρκούν, για τα δικά σας κριτήρια, έπρεπε να είχα κάνει και δυο χρόνια μούτσος η μαγειρας, για να είμαι ικανός να φοιτήσω στη σχολή σας.
Το Yachting στην Ελλαδα είναι ένα μεγαλο γρανάζι σε αυτη την βιομηχανία που λεγετε Τουρισμος και χτιστηκε με πολύ προσπάθεια, κόπο και πειραματισμούς
στην Ελλαδα τα τελευταια 35 χρονια από ανθρώπους που επένδυσαν πολλά χρήματα προσπαθώντας να οργανώσουν αυτόν τον τομεα και προσφερουν δουλεια σε χιλιαδες ανθρωπους!
Απο την στιγμη που το περιοριζεις κανοντας το «κλειστο επαγγελμα» με παραλογους νόμους, οπου ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να είναι ελεύθερος να χειριστεί την επιχείρηση του με αναπτυξιακο και ανταγωνιστικο τρόπο, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά για κανεναν.
Ανάλυση & Πρόταση για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Τροποποιήση
1) Ανάλυση της παρούσας τροπολογίας του ν. 4256/2014
Εισαγωγή
Η παρούσα τροπολογία, εάν εφαρμοστεί, θα βλαψεί πάρα πολλούς επαγγελματίες (εκτός από τα μεγάλα ημεροπλοια). Για ποιό λόγο; Ποιός είναι ο σκοπός;
Σε κάθε περίπτωση, μια υπεύθυνη πρόταση τροπολογίας θα επρέπε να εξασφαλίσει στους επαγγελματίες που διαθέτουν έγκυρες επαγγελματικές άδειες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους τουλάχιστον για μερικά χρόνια.
Πάμε στην ουσία, με τη σειρά:
Παράγραφος 2 – Αντιστοιχία κλίνες / επιβάτες
Ολόκληρος ο κλάδος (εκτός από τα ημερόπλοια) θα ζημιωθεί αν εφαρμόσετε αυτή την μεταβολή: Όσοι κάνουν εβδομαδιαίες κρουαζιέρες δεν θα είναι σε θέση πλέον να φιλοξενήσουν παρέες με έναν ή δύο επιβάτες που επιθυμούν να κοιμούνται σε καναπέδες. Σε 17 χρόνια καριέρας ως κυβερνήτης, μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό συμβαίνει τακτικά στην Ελλάδα, ειδικά με παρέες νέων. Όσον αφορά στα σκάφη που εκτελούν και μονοήμερες κρουαζιέρες, η παρούσα τροπολογία δεν έχει άλλο νόημα από το να τους βλάψει.
Ο αριθμός των επιβατών που επιτρέπεται για τις διάφορες πλοηγήσεις είναι και πρέπει να παραμείνει αυτος που αναφέρεται επίσημα στην σήμανση CE του σκάφους (ή στην σήμανση του κατασκευαστή για τα σκάφη που κατασκευάστηκαν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την οδηγία CE του 1996). Αυτοί οι αριθμοί επιβατών ειναι πιστοποιημένα από κοινοποιημένους οργανισμούς, όπως Veritas κ.λ.π. με κύριο κίνητρο την ασφάλεια.
Ο μόνος λόγος που βλέπω στην ύπαρξη της παρούσας παραγράφου είναι η προνομιακή μεταχείριση των συμφέροντων ορισμένων ιδιοκτητών ημερόπλοιων, το οποίο φυσικά θα ήταν μια απολύτως παράνομη πρακτική.
Παράγραφος 4 – Η μικρότερη διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης
Με ποιά λογική απαγορεύουμε σε ένα σκάφος να εκτελέσει εβδομαδιαίες και ημερήσιες κρουαζιέρες εαν διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές με βάση την σήμανση CE του σκάφους ;
Είναι παράλογο ένα σκάφος που πληροί τις προϋποθέσεις για να διασχίσει τους ωκεανούς, να απαγορεύεται να εκτελέση και πλοές ελάχιστων μιλίων διάρκειας μικρότερης από 24 ώρες.
Η βασικές διαφορές μεταξύ ημερόπλοιων και άλλων σκαφών είναι η δυνατότητα εκτέλεσης Μερικής ναύλωσης (εισιτήριο) και η μεταφορική ικανότητα μεγάλου αριθμού επιβατών. Εαν διατηρούμε αυτές τις διαφορές, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να επιβληθεί μια μικρότερη διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης.
Θα ήταν πολύ πιο λογικό να χαρακτηρίζεται ένα σκάφος αποκλειστικά ημερόπλοιο σύμφωνα με τον αριθμό των επιβατών, π.χ. πέραν των 20 ατόμων, ή σύμφωνα με μια αναλογία αριθμού επιβατών προς μήκους σκάφους, ή αριθμού επιβατών προς κόρους σκάφους.
Παράγραφος 7 – Θεώρηση κατάστασης επιβαινόντων
Πάμε πίσω ολοταχώς… Ζήτω η γραφειοκρατία!!
Θα ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο το προσωπικό του εκάστοτε λιμεναρχείου (που πάσχουν ήδη από σφραγιδομανία), οι πλοιοκτήτες, οι πράκτορες και οι τουρίστες που νοικιάζουν ένα σκάφος στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια!
Αντί να μείωσετε την γραφειοκρατία κάνοντας πράξη το ηλεκτρονικό Μητρώο, θα αυξήσετε τις δημόσιες δαπάνες λόγω της επιπλέον γραφειοκρατίας και θα δώσετε μια αρνητική και αρχαϊκή εικόνα του κρατικού μηχανισμού στους τουρίστες που μας επισκέπτονται.
Η δημιουργία του ηλεκτρονικού Μητρώου θα επρέπε να είναι η προτεραιότητά σας, τα οφέλη είναι σημαντικά:
– εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ωρών εργασίας και μείωση των δημόσιων δαπανών
– τεράστια βελτίωση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας
– όλα τα δεδομένα ένος επαγγελματικού σκάφος διαθέσιμα με ένα κλικ (προηγούμενα ναυλοσυμφώνα και καταστάσεις επιβαινόντων, ημερομηνίες λήξης των απαιτούμενων εγγράφων, ΠΓΕ, στοιχεία επικοινωνίας των πλοιοκτητών και κυβερνητών, κ.τ.λ.)
Η δημιουργία ενός ειδικού λογισμικού από έναν επαγγελματία προγραμματιστή δεν θα διαρκούσε περισσότερο από δυο εβδομάδες, με άμεση απόσβεση κόστους. Είναι απολύτως απαράδεκτο να μην προχωρήσετε σε αυτή την ενέργεια, η οποία ήταν ήδη προγραμματισμένη από τον ισχύοντα νόμο!
Παράγραφος 8 – Πλοίαρχος και πλήρωμα άνω των δώδεκα επιβατών
Αν και είναι λογικό να είναι απαραίτητη η παρουσία πληρώματος από εναν συγκεκριμένο αριθμό επιβατών και πάνω, θα μπορούσε να εξετάστει ένας αριθμός μεγαλύτερος των 12. Μια τέτοια μεταβολή απαιτεί ούτως ή άλλως μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 24 μηνών (έτσι ώστε τα πληρώματα να έχουν χρόνο να ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους και να αποκτήσουν τα απαιτούμενα διπλώματα).
Εξάλλου, είναι επιτακτική ανάγκη να καθορίζονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ανάλογα με τον τύπο του σκάφους (ιστιοφόρο, ταχύπλοο σκάφος, καΐκι, κ.λ.π.) και σύμφωνα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών, και όχι μόνο σε σχέση με τους κόρους και την ιπποδύναμη όπως το διευκρινίζει η ισχύουσα νομοθεσία ΥΑ_ΦΕΚ 573 της 12 Μαΐου 2003.
2) Πρόταση για μια σύγχρονη Τροποποίηση του ν. 4256/2014
Η ακόλουθη πρόταση τροποποίησης βασίζεται στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού Μητρώου και έχει ως στόχο :
– Την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών
– Την απλοποίηση των διεργασιών που προκύπτουν από τον παρόντα νόμο
– Τον σεβασμό του συνόλου των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, χωρίς διακρίσεις
– Την μείωση των δημόσιων δαπανών και την υποστήριξη ενός υπεύθυνου θαλάσσιου τουρισμού
Τροποποιήσεις του ν. 4256/2014
1. Η υποπαράγραφος (ζ) του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Επαγγελματικό Τουριστικό Ημερόπλοιο: είναι το μικρό σκάφος ή το πλοίο αναψυχής ή το επιβατηγό τουριστικό πλοίο, το οποίο εκτελεί αποκλειστικά ημερήσιο θαλάσσιο ταξίδι, όπως ορίζεται στο άρθρο 12.»
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος ως εξής:
«Στο Μητρώο της παραγράφου 1 καταχωρίζονται επίσης από την Λιμενική Αρχή όλες οι ημερομηνίες λήξης των εγγράφων που απαιτούνται για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Μητρώου θα είναι σε ισχύ το αργότερο την 1η Μάη 2017. Οι οδηγίες χρήσης του λογισμικού για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες θα είναι διαθέσιμες ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου. »
3. Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.
4. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος (β) ως εξής:
«Χρήση πλοίου αναψυχής, εκτός ημερόπλοιων, για τη μεταφορά περισσοτέρων από 20 επιβάτες απαγορεύεται.»
5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155) αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων και καταστάσεις επιβαινόντων θεωρημένες είτε από την Λιμενική Αρχή, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ηλεκτρονικού Μητρώου. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να τηρόνται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτει είτε στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ηλεκτρονικού Μητρώου, το αντίστοιχο ναυλοσύμφωνο και την κατάσταση επιβαινόντων.
Στην περίπτωση ηλεκτρονικής κατάθεσης, το λογισμικό της διαδικτυακής πλατφόρμας σύμφωνα με τα δεδομένα του σκάφους που καταγράφηκαν σε αυτήν από την Λιμενική Αρχή (ΠΓΕ, ημερομηνίες λήξης των απαιτούμενων εγγράφων, κ.λ.π.), εκδίδει άμεσα τα ηλεκτρονικά θεωρημένα έγγραφα (σε μορφή PDF). Στην περίπτωση απόρριψης, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τον λόγο της απόρριψης κι απαιτείται να προσελθει στη Λιμενική Αρχή.
Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170).
Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση είτε από την Λιμενική Αρχή είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ηλεκτρονικού Μητρώου, την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
6. Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
α.α.«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών θα επιτρέπονται να εκναυλώνονται, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. Η μεταβατική περιόδος διάρκειας 24 μηνών ξεκίναει την 1η του Μάη 2017. Ο σκοπός της μεταβατικής περιόδου είναι να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες και πληρώματα να αποκτήσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Με απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζεται η σύνθεση και τα απαιτούμενα διπλώματα του πληρώματος (λαμβάνοντας υπόψη το μέσο πρόωσης και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των πλοίων) των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών.»
Για να είμαστε σοβαροί και να μη συμβεί μια σφαγή, φαίνεται απολύτως απαραίτητο να διαχωριστούν οι διαφορετικές περιπτώσεις:
– Προστατέψτε τα ξύλινα σκάφη με τον ιδιοκτήτη τους, τα οποία είναι ένα σύμβολο των παραδόσεων της χώρας μας και όχι την κατάργησή τους για μεγάλα σκάφη τουριστικής μαζικης βιομηχανίας
– Μη επιβάλλεται το ίδιο πλήρωμα σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος κάτω των 24 μέτρων και σε ένα μηχανοκίνητο σκάφος (Ένα κυβερνήτη που ποτέ δεν εχει ανεβασει ένα πανί της ζωής του! Αυτό είναι τρελό και απίστευτο)
– Σεβαστείτε αυτούς που έχουν επενδύσει υπό το πρίσμα των υφιστάμενων νόμων, διότι γι ‘αυτούς θα ήταν μια καταστροφική αναδρομική ισχύ
Φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη καμία από αυτές τις περιπτώσεις !
Γιατί; Προς το συμφέρον ποιον;
Αυτή η προτεινόμενη τροποποίηση δεν είναι ούτε ώριμη ούτε αρκετά μελετημένη!
Βλεπω και εγω οτι για μια ακομα φορα ανθρωποι οι οποιοι εχουν αγνοια της πραγματικοτητας αποφασιζουν για τις τυχες συνανθρωπων τους και ειδικα επαγγελματιων που οπως εγραψαν και οι προηγουμενοι, ετσι και εγω, εχουμε ξεπουλησει πραγματικα τις περιουσιες μας για να αγορασουμε τα σκαφη μας τα οποια για τους περισσοτερους απο μας εινα και δουλεια αλλα και πανω απο ολα το μερακι μας και η αγαπη μας προς την θαλασσα, η οποια εχει καταστησει την Ελλαδα την μεγαλυτερη ναυτικη δυναμη του κοσμου! Και σκαφη τα οποια ειναι σε σαφως καλυτερη κατασταση απο το 90% των μεγαλων ημεροπολοιων (στην περιοχη μας υπαρχουν σκαφη του 1940 τα οποια διακυνουν χιλιαδες ανθρωπους καθε σεζον)!Απο οτι λοιπον φημολογείται, οι ιδιοκτητες αυτων των σκαφων σας πιεζουν να αλλαξει ενας νομος ο οποιος υπαρχει εδω και 25-30 περιπου χρονια και με τον οποιο θεωρω οτι ειμαι απο τους πρωτους που ξεκινησα να εργαζομαι στον θαλασσιο τουρισμο τα τελευταια 18 χρονια αποδεδειγμενα απο πολλα εγγραφα λιμεναρχειου και χωρις εως τωρα να εχω δημιουργησει κανενα προβλημα!Και οταν το λιμεναρεχιο μας εδω, χρειαζεται καποια βοηθεια εμεις βοηθαμε και οχι τα μεγαλα ημεροπλοια!
Εχω ενα σκαφος 15μετρων με 19 ατομα προτωκολο και με αναγκαζεται τωρα να εχω 2-3 πληρωμα το οποιο θα οδηγησει την επιχειρηση μου αυτη σε υπολειτουργια και τελικα σε κλεισιμο, για να ωφεληθουν τελικα τα μεγαλα ημεροπλοια τα οποια εχουν ερθει στην περιοχη μας απο αλλου, τα τελευταια 4-5 χρονια, στην αρχη με δυο σκαφη και τωρα φτανουν στα 4-5, αγοραζοντας ενα καινουργιο καθε χρονο οταν εμεις με τα βιας μποροθμε και επιβιώνουμε!
Ειμαστε 4-5 μικρα σκαφη στην περιοχη μας χωριτηκοτητας 100-150 ατομων ολα μαζι και αυτοι μπορουν να διακινουν καθημερινως με διπλα δρομολογια εως 2000 ανθρωπους και παρολλα αυτα ασχολουνται μαζι μας παροτι εχουν την μεριδα του λεοντος με τζιρους εκατομυριων, με εμας που εχουμε ενα διαφορετικό προιον απο αυτους και πολλες ημερες καθε σεζον μενουμε δεμενοι στο λιμανι λογω καιρικων συνθηκων (απαγορευτικα, ειμαστε ολοι κατω των 25 μετρων)!
Εαν οντως αυτος ειναι ο λογος για τον οποιο θελετε να αλλαξετε τον νομο να ειστε σιγουροι οτι μας οδηγητε στην καταστροφη οπως εγραψαν και οι συναδελφοι μου!
Αν ομως οντως εκπροσωπείτε κυριε υπουργε, ενα κρατος δικαιου και αν θελετε πραγματικα να βοηθησετε και οχι να μας καταστρεψετε, τις λυσεις σας τις εδωσαν οι προηγουμενοι!
Εγω προσωπικα αλλα και οι συναδελφοι μου εχουμε πολυχρονη εμπειρια στην θαλασσα και σε αντιξοες συνθηκες που δεν τις εχει και ουτε προκειται ευκολα να αποκτησει καποιος τελειόφοιτος της σχολης και ειδικα σε μικρα σκαφη, οποτε και να μας αναγκασεται να τους βαλουμε στα σκαφη μας, παλι εμεις θα τα κυβερνουμε!
Αν ειναι θεμα ασφαλιστικών εισφορων, ειμαστε στον ΟΑΕΕ και δεν ειναι δυδκολο να αλλαξουμε ασφαλιστικό φορεα!
Ακομα ομως θελετε να προσθεσετε αλλο ενα φορο στα σκαφη, και σας ρωταω με τοσα ατομα πληρωμα και τοσα αλλα εξοδα μονο για πετρελαιο φετος, εδωσα 1500ευρω στο κρατος σε ειδικο φορο καταναλωσης, τον οποιο το τελωνειο, μας αρνειται και μας κοροιδευει και δεν μας τον επιστρεφει παροτι τον δικαιουμαστε)!
Κλεινοντας, αν θελετε οπως προανεφερα να πραξετε το σωστο και το δικαιο, λυσεις υπαρχουν πριν φτασετε στο σημειο να μας καταστρεψετε και να γιγαντωσετε καποιους οι οποιοι ειναι ηδη ΜΕΓΑΛΟΙ! Δίνοντας μας την δυνατοτητα να παραμεινουμε υγιεις επιχειρήσεις βοηθατε τον θεμιτο ανταγωνισμο για το καλο του τουρισμου και της Ελλαδος γενικοτερα!
Δινοντας μας λοιπον την δυνατοτητα, αφηνοντας τον νομο ως εχει εδω και 25-30 χρονια η την δυνατοτητα αποκτησης του καταλληλου διπλωματος με μια ταχυρυθμη εκπαίδευση (γιατι μιλαμε για μικρα σκαφη κατω των 25 μετρων και οχι τανκερ η υπερωκεάνια) δεν θα προσθεσετε μερικες χιλιαδες ακομα συνανθρωπους σας στην ηδη αυξημένη και πολυ μεγαλη ανεργεια της Ελλαδος!
Σας ευχαριστω
Μιχαλης Σταματακης
Ελλάδα …. Ίσως ο μοναδικός επίγειος παράδεισος , ζηλευτός από τον καθένα, που την επισκέπτεται.. Θα λέγαμε ότι τα πλουσιότερα κοιτάσματα βγαίνουν εδώ, και αυτά με την σειρά τους χαρίζονται σε κάθε Έλληνα αλλά και ξένο απλόχερα . Ο ήλιος και η Θάλασσα.
Εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε νησί (ΜΗΛΟΣ) δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κατι διαφορετικό, που να μην εμπεριέχει αυτά τα δυο στοιχεία, με γνώμονα αυτό γίναμε και εξακολουθούμε να είμαστε οι πρεσβευτές της Ελλάδος στο εξωτερικό υπηρετώντας με αγάπη και σεβασμό τον τουρισμό, κάνοντας ημερήσιες εκδρομές με επαγγελματικά τουριστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη χωρητικότητας από 10 έως και 49 ατόμων.
Δημιουργώντας αυτές την τροπολογίες στον νομο 4256/14 … ουσιαστικά θίγεται τον τουρισμό μέσο ημών στην πραγματικότητα κλείνεται της «βάνες» του τουρισμού , βγάζεται το μάτι σας με το δικό σας χέρι. Οι κυβερνόντες αφενός είναι ο λόγος του λαού όπου με σύνεση και ηρεμία θα πρέπει να ακούν και να αφουγκράζονται την γνώμη των πολιτών, και αφετέρου θα πρέπει να προσπαθούν με κάθε τρόπο και πάντα πιο απλοποιημένο από νομοθεσίες να μπορέσουν να πουλήσουν το προϊόν που λέγετε τουρισμός δηλ το «πετρέλαιο της Ελλάδος που ρέει άφθονο και αστείρευτο».
Οι τροπολογίες και οι αλλαγές στους νόμους θα πρέπει όντος να αλλάζουν αλλά προς το καλύτερο, για την Ελλάδα , και όχι για την μειοψηφία
Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην Ελλάδα προσπαθήστε να τον διαφυλάξετε και όχι να τον καταστρέψετε
Μιλούσατε για ΕΛΠΙΔΑ πιστεύουμε ακόμη σε αυτήν …
ΕΛΠΙΔΑ μας είναι να μην περάσετε την τροπολογία
Δεν ξέρω αν θα τα διαβάσει κάποιος υπουργός η κατώτερος αλλά σίγουρα όλοι οι συνάδελφοι βλέπουν την καταστροφή μας.
«Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από είκοσι τέσσερις (24) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.» Πρέπει να γίνει κατανοητό οτι η ημέρομηνία ξεκινά πάντα στις 0Ο:00 ώρες και λήγει στις 23:59 ώρες της ιδιας μέρας έτσι ωστε να μη αντιδικούμε για το αριθμό ημερών στην ΕΕΠΣΕΠΑ επειδή το ναυλοσύμφωνο γραφει 900, 1000 πμ 12 η 7 μμ.Π.χ. έστω αναχώρηση 1/1 17:00 μμ άφιξη 7/1 18:00 μμ- 7 ημέρες- αν ακολούθως το σκάφος είχε άφιξη 8/1 στις 9:00πμ είναι 8 ημέρες και εστω η επόμενη αναχώρηση είναι 8/1 στις 17:00 δεν θεωρείται ημέρα απο μερικούς λιμενικούς. Με την ορθη κατάργηση της παραγράφου γ) δεν αποσαφηνίζεται και φορολογικά αν είναι 1 ημέρα ΦΠΑ η 2 ημέρες ΦΠΑ ανα ναυλοσυμφωνο σε μια ημέρα ημερολογιακά.Αντίθεση με ΕΕΠΣΕΠΑ πάλι.
«Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.» Ορθώς καταργείται εφ’όσον είναι επαγγελματικό.Αλλα δεν αναφέρεται ρητά ο,τι μπαίνει στην ιδια κατηγορία με τα υπόλοιπα επαγγελματικά.
7. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155) αντικαθίσταται ως εξής:
Η λίστα επιβαινόντων να είναι κατά δήλωσην του πλοιοκτήτη η κυβερνήτη η πράκτορα η εφοπλιστή με ισχύ νόμου 105 για να αποφευχθούν τριβές με τους λιμενικούς που δεν υπογράφουν χωρίς ταυτοπροσωπία.Επι του σκάφους θα υπάρχει απλά ενα αντίγραφο. Σε ενδεχόμενο έλεγχο η ατύχημα θα υπάρχει η λίστα στο λιμεναρχείο αναχώρησης μαζί με το αντίγραφο ναυλοσυμφώνου.
Κύριε Υπουργέ.
Θα ήθελα πολύ να μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε από κοντά. Ετοιμάζεστε να κάνετε ένα έγκλημα. Ο υπάρχων νόμος, χρειάζεται βελτίωση, χρειάζεται να λειτουργήσει το Μητρώο και να μειωθεί περαιτέρω η γραφειοκρατία, όχι να πάμε πίσω και μάλιστα χειρότερα από πριν.
Κατ αρχάς, ο θαλάσσιος τουρισμός, είναι τουρισμός. Το αντιλαμβάνεστε αυτό? Γιατί οι γραφειοκράτες που σας πρότειναν όσα γράφονται σε αυτό το σχέδιο νόμου, το γνωρίζουμε ότι δεν το καταλαβαίνουν.
Ο τουρίστας, κυρίως ο ξένος αλλά και ο Έλληνας, όσοι απέμειναν τέλος πάντων, έρχεται για διακοπές, για ξεκούραση, όχι για να μπλέξει σε μια απέραντη γραφειοκρατία. Απλά δεν θα έρθει. Κι αν την πατήσει αυτός και έρθει, θα το πει και θα το γράψει παντού, δεν θα ξανάρθει αυτός και θα αποτρέψει και άλλους δέκα να μην έρθουν ποτέ.
Το σκάφος, και ιδίως το ιστιοπλοϊκό, είναι το μέσο για να κινηθεί, να μαγειρέψει πρόχειρα ή και καλύτερα, να κοιμηθεί, να πάει από νησί σε νησί, από παραλία σε παραλία. Ποιός θα του απαγορεύσει να φάει εκτός σκάφους? Εσείς του απαγορεύετε να κοιμηθεί σε κάποιο ξενοδοχείο, έστω κι αν το προτιμάει ο τουρίστας. Γιατί δεν του απαγορεύεται και να φάει έξω? Του απαγορεύετε να κοιμηθεί στον εσωτερικό ή τον εξωτερικό καναπέ, σε ξενοδοχείο, κλπ, γιατί εσάς προφανώς δεν σας αρέσει αυτό. Ένα σκάφος που έχει CE για 12 άτομα ας πούμε, εσείς του επιβάλλετε να ταξιδεύει με 8, επειδή έχει τόσα κρεβάτια, παρόλο που έχει το σκάφος αυτό σωστικά για 12 άτομα και σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη ταξιδεύει μέχρι και με 12.
Ο λόγος που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο με την πρόβλεψη της δημιουργίας του Μητρώου, στο οποίο ήταν σύμφωνος και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση τότε, ήταν για να απελευθερωθούν λιμενικοί από το να σφραγίζουν ναυλοσύμφωνα και να κάνουν ταυτοπροσωπίες σε έγγραφα crew list, ώστε να μπορούν να κάνουν πραγματικούς ελέγχους σε παράνομους που νοικιάζουν ιδιωτικά σκάφη με ξένη σημαία, κλπ. Όμως αυτό το Μητρώο ακόμα το περιμένουμε!!! 3 χρόνια μετά. Και τώρα επιστρέφουμε πίσω, με αυτό το νομοσχέδιο, που αυξάνει την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.
Δηλαδή στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία, κλπ, που δεν έχουν όλες αυτές τις διαδικασίες και την ταλαιπωρία, δεν έχουν όρια στο τι θα προσφέρεις στον πελάτη σου όταν νοικιάζεις ένα σκάφος αρκεί να μην εγκληματείς, έχουν καταστραφεί? Πνίγεται ο κόσμος? Φοροδιαφεύγουν? Έχουν χρεοκοπήσει σαν χώρες? Δεν νομίζω.
Κόπτεστε κι εσείς, αλλά και οι προηγούμενοι υπουργοί θα έλεγα, για να προσλαμβάνουμε ναυτικούς με φυλλάδιο και με ΝΑΤ. Δηλαδή οι Έλληνες ναυτικοί, γνωρίζουν ιστιοπλοΐα, γνωρίζουν να εκτελέσουν την δουλειά του skipper, ξέρουν να συμβιώσουν με έναν τουρίστα και την οικογένεια του, και… εμείς του κλάδου προσλαμβάνουμε άσχετους?
Δεν υπάρχουν τέτοιοι ναυτικοί, παρά ελάχιστοι που είναι ανάρπαστοι στα μηχανοκίνητα επαγγελματικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός μηχανοκίνητου επαγγελματικού είναι να βρει κατάλληλο και ικανό πλήρωμα. Δυστυχώς η έλλειψη τέτοιων ναυτικών, που να προσφέρονται στα σκάφη μας, είναι ένα πρόβλημα, που εσείς τώρα θα το φέρετε και στα μικρότερα σκάφη και στα ιστιοπλοϊκά.
Στην αγορά υπάρχουν εκπαιδευμένοι skippers. Εκπαιδεύτηκαν στην πράξη, με τα χρόνια, και με σπουδές. Και η αγορά έχει πετάξει έξω όσους δεν πληρούν τα κριτήρια που βάζουν οι πελάτες μας, οι τουρίστες. Από την στιγμή που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, εκδίδουν δελτίο παροχής, φορολογούνται για τα έσοδα τους, ποιό είναι το πρόβλημα σας? Δηλαδή τα έσοδα του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ) είναι ανεπιθύμητο, και επιθυμητό το ΝΑΤ (ΕΦΚΑ)???
Το πρόβλημα σας είναι ξεκάθαρο: Προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να σταματήσετε όσους κάνουν σε κάποια νησιά ημερήσιες κρουαζιέρες με περισσότερα άτομα από τις κλίνες τους. Από την στιγμή που έχουν τα κατάλληλα σωστικά και έχουν κριθεί ασφαλή από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, δεν το καταλαβαίνω το πρόβλημα σας. Για να υπάρχουν κάμποσα τέτοια σκάφη, σημαίνει πως υπάρχει η ανάγκη γι αυτά. Εάν τα σταματήσετε, τι πιστεύετε ότι θα γίνει? Θα παραλάβουν αυτούς τους τουρίστες κάποια άλλα μεγάλα ημερόπλοια? Εάν μπορούσε να συμβεί αυτό, γιατί πιστεύετε ότι κάποια μεγάλα σκάφη ξύνουν πατσές, και δουλεύουν τα μικρά σκάφη, που είναι ακριβότερα ανά άτομο? Γιατί ο τουρίστας δεν θέλει να πάρει ένα καράβι, έστω και μικρό, θέλει να ζήσει την ιστιοπλοΐα, να απολαύσει το ταξίδεμα με τέτοιο σκάφος, και μετά… πολλοί από αυτούς νοικιάζουν τα σκάφη μας με την οικογένεια ή τους φίλους τους, γιατί τους άρεσε πολύ εκείνη η μονοήμερη εμπειρία.
Επαναλαμβάνω: Τουρισμό πουλάμε, όχι μεταφορές με εμπορικά πλοία. Διασκέδαση, απόλαυση, ξεκούραση. Γιατί θέλετε να μας καταστρέψετε?
Πραγματικά, αδυνατώ να σας καταλάβω. Είναι προφανές πως αδυνατούν να καταλάβουν τον τουρισμό οι εισηγητές της τροποποίησης του νόμου.
Για την ιστορία… Πως θα θεωρήσω το ναυλοσύμφωνο μέχρι και 48 ώρες πριν, εάν πρέπει να θεωρήσω και crew list? Πως θα γίνει αυτό το μαγικό? Πως ξέρω ποιοι θα έρθουν μαζί με τον πελάτη μου, και… πως ξέρω ότι θα έρθουν όλοι τελικά και δεν θα τύχει κάτι τελευταία στιγμή. Άρα θεώρηση ναυλοσυμφώνου και crew list, λίγο πριν την αναχώρηση. Ξέρετε πόσες ώρες ουρά σημαίνει αυτό στο Καλαμάκι, στην Κέρκυρα, στην Λευκάδα, ή όπου αλλού έχει κίνηση τα Σάββατα?
Ιστιοπλοϊκά σκάφη κάτω των 24 μέτρων και έως 200 κορους έχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένη την Γαλλία, ευνοϊκότερες διατάξεις όσον αφορά το πλήρωμα οπως επαγγελματία skipper και όχι «εμπορικό ναυτικό καπετάνιο Α» (δεν ξέρω αν αυτό έχει νόημα σε ένα ιστιοφόρο λιγότερο από 24 μέτρα!) και ο αριθμός των επιβατών (έως 30 στη Γαλλία για ιστιοπλοϊκά κάτω των 24 μέτρων). Λόγω του μεγάλου αντίκτυπου αυτής της δραστηριότητας για τον τουρισμό στην Ελλάδα και την κατάσταση κρίσης στη χώρα, θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, ακόμα και παράλογο να γίνουν τοπικούς κανονισμούς πολλοί λιγότερα ευνοϊκά από ό τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης! Για κυβερνήτες ιστιοπλοϊκά σκάφη κάτω των 24 μέτρων και έως 200 κορους, υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα διπλώματα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, όπως το Yachtmaster.
Μέχρι τώρα κρατήσαμε την ελληνική σημαία, αλλά τώρα πρέπει να αλλάξουμε σίγουρα! Φτάνει πια!
Έχω επενδύσει σε ένα ιστιοφόρο 23,5 μέτρων με δάνεια από την οικογένεια και φίλους για 10 χρόνια. Είμαι κάτοχος το Yachtmaster μέχρι 200 τόνους. Με το νέο σας νόμος θα καταστρέψετε την επένδυση αυτή και ολόκληρη τη ζωή μου. Ποιος μπορεί να λάβει απο μια μέρα στην άλλη τέτοιες αποφάσεις; Ακόμη και μια φασιστική χώρα δεν θα το έκανε! Αυτή είναι μια περίπτωση αυτοκτονίας ή δολοφονίας! Ποιος, καθισμένος στο γραφείο του, μπορεί να λάβει τέτοιες θανατηφόρες αποφάσεις;
Τωρα και λιγα χρονια μενοντας τελειως απο δουλεια αναγκαστηκα να πουλησω οτι ειχα και δεν ειχα να αγορασω ενα σκαφος και να ασχολιθω με τον τουρισμο..Ακομα πληρωνω για το σκαφος αυτο και προσπαθω να ζησω την οικογενεια μου..Ερχεστε τωρα και μας καταστρεφετε στην κυριολεξια με τις αλαγες σας γιατι προφανως καποιοι αλλοι με αλλα συμφεροντα σας επισαν να μας διαλυσετε…ποιοι ειναι αυτοι? οι ιδιοκτητες των μεγαλων ημεροπλοιων που αγοραζουν δυο πλοια καθε χρονο..σκεφτηκατε ποτε ολοι εμεις οι μικροι οι μεροκαματιαρηδες τι θα γινουμε? Πως θα ζησουμε? Διαθεσαμαι ολη την περιουσια μας και προσπαθουμαι απλα ν επιβιωσουμε και μας πετατε στο δρομο για αλλη μια φορα? Αποζημιωστε μας τουλαχιστο και νομοθετητε οτι θελετε στη συνεχεια…Για αλλη μια φορα μπονους σε εκεινους που μια ζωη ευνοουντε εις βαρος των μικρων? Εγω εκανα αυτη την κινηση βασει των νομων του κρατους….Ειναι νομιζετε τοσο απλο απο την μια στιγμη στην αλλη να καταστρεφετε τις οικογενειες μας? θελετε να αλαξετε το νομο?Αποφασιστε οτι απο σημερα δεν δεινοντε νεες αδειες τετοιες αλλα οι υπαρχουσες να παραμεινουν…Ετσι μονο εκεινος που θελει να επενδυσει σημερα εχοντας υποψη το νομο τον ισχυοντα θα προβληματιστει..Σε παρα πολλες περιπτωσεις παρομοιες σε αλλα επαγγελματα εχει γινει στο παρελθον…ελπιζω να επικρατησει η λογικη..Κανετε τις αλλαγες σας απο σημερα και μπρος..δεν ημαστε ουτε παρανομοι αλλα και ουτε πολιτες αλλης χωρας…
Και κλείσαμε τα σκάφη μας για αυτό το καλοκαίρι με τους ισχύοντες κανόνες. Τι πρέπει να κάνουμε; Nα ακυρώσουμε όλα;
Μετά από 14 χρόνια η εταιρεία μας θα κλείσει, αν ισχύει αυτό.
Για το πλήρωμα, τουλάχιστον να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη ! Κάναμε μεγάλη επένδυση τελευταία σε δυο ιστιοπλοϊκα σκάφοι λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες που ισχύουν στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί ? Αυτό είναι εντελώς τρελό. Θα καταστρέψετε ολόκληρες οικογένειες !
Με τις τελικές διατάξεις του άρθρου 104, ρυθμίζετε και την έναρξη ισχύος.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει-ουν ήδη οι υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίζουν τις επί μέρους λεπτομέρειες,
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ?
Πόσο χρόνο θα πάρει να ενεργοποιηθούν τα επι μέρους θέματα?
Διότι πλησιάζει η έναρξη των ναυλώσεων, προβλέπω δε, να ζήσουμε εκπληκτικές τριτοκοσμικές καταστάσεις, ως συνήθως.
ΕΝΑ ΕΝΑ ΑΝΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΟ
1)
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ
αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.»
ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑ ΘΕΤΕΙΣ, ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΝΑ ΝΑΥΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
ΣΟΦΟ.
ΕΧΕΤΕ ΑΡΑΓΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ BAREBOAT??
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΛΕΞΗ.
2)
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
ιγ. Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ
Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν .»
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ, ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ,ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 99%ΜΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑΥΛΑ,Σ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΔΙΔΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
3)
ΤΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ
Στο άρθρο 1 του Ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής :
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος ,η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη.
αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΓΓΡΑΦΑ.ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ.
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΚΑΦΩΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΣΕ PDF ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΕΛΛΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ, ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΗΣΙ.
5)
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
γ. Για τα σκάφη της περίπτωσης α’, τα οποία φέρουν σημαία άλλη πλην της ελληνικής, απαιτείται να φέρουν εν ισχύ τα πιστοποιητικά, τα οποία προβλέπονται για την κατηγορία τους.
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
Δηλαδή για να καταλάβω,
πλέον δεν θα ζητεί το τμήμα θαλάσσιου τουρισμού, ότι θεωρεί θεμιτό, ο κάθε υπάλληλος, συνεπικουρούμενος από την αρμόδια διεύθυνση, για τα εντός ΕΕ και ΕΟΧ σκάφη?
Διότι μέχρι σήμερα, καταθέταμε τα έγγραφα ενός σκάφους για να εκτελεί νόμιμες πλόες, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, το αρμόδιο δε τμήμα, άλλαζε ακόμα και πιστοποιητικά καταμέτρησης άλλων κρατών για αυτά τα σκάφη, διότι δεν την ενέπνεε το έγγραφο ή δεν συμφωνούσε με ότι είχε γράψει ο αρμόδιος υπάλληλος της εκάστοτε χώρας, ο οποίος εφάρμοζε την νομοθεσία της χώρας του.
7)
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων και με ενημερωμένες καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α’ 170).
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ
«Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων συνοδευόμενα από ενημερωμένες και θεωρημένες από τη Λιμενική Αρχή, καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170). Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο καταθέτει στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, την κατάσταση επιβαινόντων, αντίγραφο της οποίας, θεωρημένο από την ίδια αρχή ,πρέπει να τηρείται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ,
Ο ΚΑΘΕ ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ, ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ, ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ , ΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ?
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ, ΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ?
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ,
ΓΙΑ ΕΝΑ 2% ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
8)
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
. α. Πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι και είκοσι τέσσερα (24) μέτρα, επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ
Η υποπαράγραφος (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
α.α.«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. »
ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΟ BAREBOAT ?
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΛΑΔΟ.
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ,
ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ, ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ, ΟΤΙ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
9)
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
Τα πλοία αναψυχής της κατηγορίας αυτής επιτρέπεται να ναυτολογούν πλήρωμα το οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζεται στο Ν.Α.Τ., χωρίς να υποχρεούνται, έναντι του Ν.Α.Τ. ή των Λιμενικών Αρχών, να τηρούν οποιαδήποτε οργανική σύνθεση.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ
Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της υποπαραγράφου (α) της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι απογεγραμμένοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται στα πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και δώδεκα επιβατών ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Ν.Α.Τ..
ΑΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΦΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ,ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΚΑΦΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΣΚΙΠΠΕΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ.
ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΩΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ
ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ?
ΤΙ ΛΥΣΗ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΑΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ?
Η ναυπηγική έχει κανόνες που έχουν βασιστεί σε θεωρητική μελέτη και εμπειρία. Ενα πλοίο που έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί για χ ατομα maximum σύμφωνα με τα οριζόμενα απο αναγνωρισμένους οργανισμούς, Νηογνόμωνες, ΙΜΟ, ISO, αλλά και τον σχεδιαστή κατασκευαστή του πλοίου εμφανίζει πάντα μεταξύ άλλων και μια Γενική Διάταξη χώρων και σε αυτή και μόνον πρέπει η Αρχή να βασίζεται.Προκύπτει δε αυτή απο τουςπροηγούμενους κανονισμούς και βάσει αυτών έχει εγκριθεί η κατασκευή. Σίγουρα ένα πλοίο μπορεί να επιβιβάσει -λόγω περιθωρίων ασφάλειας- διπλάσιους η και τριπλάσιους επιβάτες απο τους προβλεπόμενους -στατικά- μπορεί αυτό να επαφίεται στην βούληση η εμπειρία του κάθε καπτά Κωσταντή η του κάθε πλοιοκτήτη για οικονομικούς λόγους? Είναι δυνατόν να βλέπω το καλοκαίρι σε 12μετρο σκάφος 8 κρεβατιών και 2 τουαλετών 12 επιβαίνοντες εκ των οποίων 3 η 4 είναι ηλικίας κάτω των 13 ετών? Τα προηγούμενα για τα ναυλωμένα, όσο για τα ημερήσια ο αριθμός καθορίζεται οχι απο τα σωσίβια η το βαρελάκι αλλά απο την ευστάθεια του πλοίου και μόνον, έτσι τουλάχιστον διδάχθηκα, αν και λίγη αξιοπρέπεια για τους τουρίστες δεν βλάπτει δηλαδή τουαλλέτες, γλυκό νερό για ντούς, τραπεζια για να φάνε. Οι τουρίστες δεν θα πρέπει να μεταφέρονται σαν εμιγκρέδες κρεμασμένοι σε σκάφη φορτωμένα μέχρι τα «μπούνια». Οσον αφορά το crew list δεν κατάλαβα την κατάργηση του, ίσως γιατί μερικοί φιλοδοξοι η καχύποπτοι Λιμενικοί ζητούσαν να έρθει όλος ο κόσμος στο λιμεναρχείο, αυτό λύνεται με μια εντολή, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και ελέγχου και μια απλή λίστα την ημέρα έναρξης στο λιμεναρχείο, δεν είναι γραφειοκρατεία είναι εγγύηση νομικά τεκμηριωμένη για όποια χρήση.
Πως ορίζονται οι κλειστοί χώροι επιβατών;
Τί γίνεται με τα ανάκλιντρα που μετριούνται στον αριθμό επιβατών; εδώ δε τα μετράμε; μήπως έρχεται σε σύγκρουση με άλλα διατάγματα;
Πώς μια μικρή αλλαγή σε ένα νόμο κλείνει 2000 ακόμα επιχειρήσεις στην Ελλάδα της κρίσης.
Η τροποποίηση του νόμου 4256/14 που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο είναι ένα άριστο παράδειγμα για να δούμε άλλη μια φορά τη νοοτροπία που κατέστρεψε τη χώρα μας και συνεχίζει αλώβητη το έργο της. Η νοοτροπία δηλαδή του κλείνουμε τους “μικρούς” προς όφελος των “μεγάλων”. Βλέπουμε επίσης την συνέπεια ενός κράτους που υποτίθεται αναζητά νέες επενδύσεις αλλά ανά τρία χρόνια αλλάζει τους νόμους του αναγκάζοντας σε κλείσιμο τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και βλάπτει τελικά τον ίδιο του τον εαυτό δημιουργώντας νέους ανέργους.
Αλλά για να αποδείξω τα λεγόμενά μου επιτρέψτε μου να θέσω μερικά ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας αυτή την τροπολογία όπως επίσης να δώσω και τις απαντήσεις που σε εμένα φαίνονται πιο λογικές και αν θέλει κάποιος υπεύθυνος από το υπουργείο ναυτιλίας ας με διορθώσει αν κάνω λάθος.
Ερωτημα 1ον: Τι προέκυψε μέσα σε τρία χρόνια από την ψήφιση του 4256 και πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές ;
Απάντηση: Μήπως κάποιοι μεγαλοϊδιοκτήτες ημεροπλοίων έχασαν την δουλειά τους;
Ερώτημα 2ον: Ποιός βλάπτεται από το κλείσιμο των 2000 μικρών σκαφών που σήμερα κάνουν ημερήσιες εκδρομές στην Ελλάδα εκτός από τους ιδιοκτήτες τους και τα πληρώματα τους ;
Απάντηση: Το Ελληνικό κράτος το οποίο θα χάσει 1.000.000 ευρώ τον μήνα από τις εισφορές των πλοιοκτητών και άλλο 1.000.000 από τις εισφορές των πληρωμάτων. Θα χάσει επίσης το ΦΠΑ που πληρώνουν αυτά τα σκάφη καθώς και τον καινούργιο φόρο που περιγράφεται στο άρθρο 66 της παρούσας τροπολογίας
Ερώτημα 3ον: Γιατί είναι αναγκαίες οι αλλαγές που απαιτούνται στο συγκεκριμένο άρθρο;
Απάντηση: Στο όνομα της ασφάλειας. Ασφάλεια που την ξεχνάμε όμως όταν πρόκειται να συζητήσουμε για τις ηλικίες των σκαφών. Κάποια ημερόπλοια δηλαδή που η ηλικία τους πλησιάζει τα 50 χρόνια δεν είναι επικίνδυνα αλλά είναι επικίνδυνοι οι Έλληνες επαγγελματίες κυβερνήτες μικρών σκαφών. Πως είναι δυνατόν τα μεγαλύτερα σκάφη όπως τα blue-star να έχουν όριο ηλικίας και τα ημεροπλοια να μην έχουν;;;
Ερώτημα 4ον: Γιατί θα σταματήσουν να δουλεύουν τα 2000 σκάφη;
Απάντηση: Γιατί είτε τους μειώσετε τα άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε τους αναγκάσετε να προσλάβουν καπετάνιο, δεν θα μπορούν πλέον να αντέξουν στη μείωση των εισοδημάτων τους στην πρώτη περίπτωση, είτε στην αύξηση των εξόδων τους στη δεύτερη. Αλλά και για την ουσία του πράγματος είναι αστείο αν όχι παράλογο να ζητάς από ένα σκάφος 12 μέτρων για παράδειγμα, να προσλάβει καπετάνιο αν μεταφέρει 15 άτομα αντί για 8 που μπορεί να κοιμίσει, αφού γνωρίζετε καλά ότι ο χειρισμός του σκάφους δεν αλλάζει σε τίποτα. Σε καμία κατηγορία οχημάτων (αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα) δεν αλλάζει το δίπλωμα του οδηγού βάσει του φορτίου, αλλάζει μόνο βάσει του μεγέθους του οχήματος.
Ερωτημα 5ον: Ποιός θα με αποζημιώσει για τα λεφτά που επένδυσα να φτιάξω ένα σκάφος σύμφωνα με τις διατάξεις που το Ελληνικό κράτος είχε νομοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια και τώρα χωρίς κάποιο εμφανή λόγο αλλάζει;
Απάντηση: Κανείς.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Αν είναι κανείς καλοπροαίρετος μπορεί πολύ εύκολα να δώσει λύση χωρίς να πνίξει τόσο κόσμο.
Όπως για παράδειγμα, θα μπορούσαν τα ημερόπλοια να διαχωριστούν και αυτά σε δυο κατηγορίες όπως και τα σκάφη ολικής ναύλωσης βάσει μεγέθους και όχι βάσει επιβατών, που φαντάζει πιο λογικό, αφού πρόκειται για την ίδια κατηγορία σκαφών και αφού όπως προανέφερα ο αριθμός των επιβατών δεν αλλάζει σε τίποτα την συμπεριφορά και τις απαιτήσεις του σκάφους ως προς τον χειρισμό του. Να διαχωριστούν δηλαδή και τα ημερόπλοια σε σκάφη πάνω από 24 μέτρα και σε σκάφη μικρότερα των 24 μέτρων . Γιατί αν απαιτηθεί από ένα μικρο σκάφος να έχει την ίδια σύσταση πληρώματος και τα ίδια προσόντα κυβερνήτη με ένα σκάφος 50 ή 100 μέτρων, όπως είναι φυσικό θα πτωχεύσει μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στα έξοδα.
Βάση μεγέθους επίσης θα μπορούσε να μπει και ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών, ώστε να αποφευχθούν κάποιες υπερβολές που θα μπορούσαν να συμβούν.
Αν τώρα τα διπλώματα των κυβερνητών που ήδη κυβερνούν τα σκάφη αυτά δεν σας ικανοποιούν, κάντε μια σχολή, αξιολογήστε τους , και όσους κρίνετε ακατάλληλους, σταματήστε τους αλλά τους ικανούς αφήστε τους να συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά που κάνουν τόσα χρόνια και πολύ καλά μάλιστα.
Αυτή την στιγμή έχουν δικαίωμα διακυβέρνησης, εκτός από τα παιδιά της σχολής εμποροπλοιάρχων που και αυτά δεν έχουν καμία πείρα, μόνο οι πρώην ναυτικοί είτε έχουν τα προσόντα είτε όχι, με ένα απαρχαιωμένο νόμο που είχε βγει όταν υπήρχαν ακόμα Έλληνες ναυτικοί. Τώρα όμως, είναι ελάχιστοι και επιπλέον δεν έχει καμία σχέση η πείρα που αποκτάς σαν ναύτης σε ένα μεγάλο καράβι, με την πείρα που χρειάζεται ένας καπετάνιος μικρού σκάφους. Αν πάλι δεν μπορεί το κράτος να τους εκπαιδεύσει, εξουσιοδοτήστε κάποιες ιδιωτικές σχολές με δικά σας κριτήρια, να αξιολογήσουν και να εκπαιδεύσουν τα ήδη υπάρχοντα πληρώματα, ή αναγνωρίστε κάποιες διεθνούς κύρους σχολές, ώστε να δώσετε την ευκαιρία σε ικανούς ανθρώπους να δουλέψουν. Τους χρειάζεται και η χώρα και η οικονομία της, μην τους παροπλίζετε ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια… μην παροπλίζετε την ελληνική ναυτιλία.
Δουλεύουμε τόσα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες , το ελληνικό κράτος δεν μας προσφέρει ούτε τα βασικά, όπως ασφαλή λιμάνια, και παρ όλα αυτά δεν έχει συμβεί το παραμικρό ατύχημα.*
Αντίθετα, διαφημίζουμε την χώρα μας στο εξωτερικό και έχουμε έναν υγειή κλάδο που μόνο προσφέρει στη χώρα χωρίς να ζητά τίποτα και θα είναι κρίμα να χαθεί.
Τελικές προτάσεις
1ον Θεσπίστε μια διαδικασία απόκτησης διπλώματος που να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες, δεν μπορεί να είναι κλειστό επάγγελμα ο καπετάνιος μικρού σκάφους, δεν μπορείτε να δημιουργείτε καινούργια κλειστά επαγγέλματα .
2ον Μην προχωράτε στη μείωση της μεταφορικής ικανότητας των σκαφών, βάσει κρεβατιών , όταν είναι γνωστό ότι όλα τα σκάφη μπορούν να μεταφέρουν πολύ περισσότερους επιβάτες από αυτούς που μπορούν να κοιμίσουν (βλέπε blue-star).
Είναι επίσης παράλογο να απαιτούνται κρεβάτια για μια ημερήσια βόλτα. Ας μου εξηγήσει κάποιος τι πήγε στραβά τόσα χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος που διαχωρίζει τους επιβάτες ημέρας από τους επιβάτες που επιθυμούν διανυκτέρευση, και θέλετε να τον αλλάξετε;
3ον Είναι άτοπος επίσης και ο διαχωρισμός των σκαφών σε ημερόπλοια και μη.
Με ποια λογική απαγορεύουμε σε ένα σκάφος να κάνει και τα δυο ήδη εκδρομών, αν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές; Γιατί να χάνεται με αυτόν τον διαχωρισμό πολύτιμο τουριστικό συνάλλαγμα;
Σαν τελικό συμπέρασμα, θα ήθελα να τονίσω ότι, είναι έγκλημα προς την ίδια σας την χώρα να σταματήσετε 2000 σκάφη, προς όφελος 2-3 μεγαλοκαραβοκύρηδων με απροσδιορίστου ηλικίας σκαφή.
* Για το ατύχημα της Αίγινας ο μόνος που δεν φταίει είναι ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους. Οποιοδήποτε δίπλωμα και να έχεις δεν μπορείς να ξεφύγεις από ένα σκάφος που έρχεται κατά πάνω σου με ταχύτητα 40 μιλίων όταν το δικό σου πάει με 6 μίλια.
Με τιμή
Καπετάν Γιάννης
Συγχαρητήρια, πάμε πίσω ολοταχώς. Ουρές στα λιμεναρχεία, σφραγίδες και υπογραφές, αφού αυτή η χώρα παράγει γραφειοκρατία, τουλάχιστον το κάνουμε επιστημονικά.
Υποτίθεται ότι θα γινόταν ένα Μητρώο, που θα θεωρούσαμε ηλεκτρονικά τα ναυλοσύμφωνα…
Τουλάχιστον να μας πείτε ότι δεν θα γίνει ποτέ το Μητρώο, φτιάξτε καινούργιο νόμο να ξέρουμε που πάμε, δεν μπορείτε έναν νόμο που λέει άλφα, εσείς να τον τροποποιείτε να λέει ωμέγα.
Τουλάχιστον σε όσα σκάφη δεν έχουν πλήρωμα να υπηρετεί, μην υποβάλετε τους τουρίστες σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία. Το να ταλαιπωρείτε τους Έλληνες πλοιοκτήτες ή τους ναυτικούς που είναι εργαζόμενοι, κακό κι αυτό, αλλά όχι τόσο όσο να είναι η πρώτη ή η τελευταία εντύπωση της χώρας μας, αυτές οι ουρές, τα χαρτιά και οι σφραγίδες…
Ένα σκάφος που έχει ce για 12 άτομα ας πούμε, και έχει 8 κρεβάτια και κοιμίζει κι άλλους στους καναπέδες, σε όλο τον κόσμο θα νοικιάζεται για 12 άτομα, και σε εμάς μόνο με 8!!!
Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν .» 1. Eννοεί κλίνη κατ’ άτομο με την αυστηρή έννοια η τραπέζια κρεβάτια, καναπέδες σε σαλόνια? 2. Περιλαμβάνονται και οι χώροι ενδιαίτησης του πληρώματος η οχι .
Στην υποπαράγραφο (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προστίθεται υποπαράγραφος α.α ως εξής:
α.α.«Πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. »
Αρα σκάφος με δηλωμένα 14 κρεβάτια πρέπει να διαθέτει πλοίαρχο & πλήρωμα υποχρεωτικά.1. Ναύτης καταστρώματος μόνον η μαγειροκαμαρωτοναύτης? θα ειναι πτυχιούχος η άνευ? Συμπεριλαμβάνονται τα κρεβάτια του πληρώματος η είναι εχτρά δλδ. 16? Εδώ υπάρχει ασάφεια πάλι όπως και προηγουμένως.
«Οι απογεγραμμένοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται στα πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και δώδεκα επιβατών ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Ν.Α.Τ.. Εννοείται οτι όλοι οι υπόλοιποι που δεν είναι η δεν μπορούν να απογραφούν θα προσλαμβάνονται με μπλοκάκι?