1. Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα Ναυτικά Νοσοκομεία της χώρας στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και στους συνταξιούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, όπως προσδιορίζονται στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου, με τους ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν για το μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ένστολο Προσωπικό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
2. Ως μέλη οικογένειας θεωρούνται η (ή ο) σύζυγος του (ή της) εν ενεργεία ή συνταξιούχου υπαλλήλου (και σε περίπτωση διαστάσεως μέχρι οριστικής επιλύσεως του γάμου), τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση ηλικίας άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών, τα ενήλικα άγαμα τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες Σχολές του εσωτερικού ή εξωτερικού. οι γονείς και των δύο συζύγων και οι αδελφοί/ές του (ή της) υπαλλήλου.
3. Η Δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης θα βαρύνει:
α. Τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον η Δαπάνη δικαιολογείται από τον φορέα, σε διαφορετική περίπτωση θα βαρύνει τον ίδιο.
β. Τους ίδιους τους περιθαλπόμενους, εφόσον δεν δικαιούνται παροχές υγειονομικής περίθαλψης από ασφαλιστικό φορέα.
γ. Το Υπουργείο Υγείας για όσους είναι κάτοχοι πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (βιβλιάριο απορίας)
4. Ως τιμολόγιο προσδιορισμού της Δαπάνης ορίζεται αυτό που ισχύει κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
5. Η διαδικασία της λογιστικής τακτοποίησης των δαπανών θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.
6. Κατά την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης θα εφαρμόζονται όλες διατάξεις που ισχύουν σχετικά με την προτεραιότητα των δικαιούχων ε.ε ή ε.α Στρ/κών για νοσηλεία.
7. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας.
Το συγκεκριμένο άρθρο ικανοποιεί πάγιο αίτημα της ΠΟΥΕΝ.
Πάρα ταύτα θα πρέπει να γίνουν οι κάτωθι αλλαγές:
– η συμπλήρωση και τελική διαμόρφωση της παρ.1 ως ακολούθως «1. Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα Ναυτικά Νοσοκομεία της χώρας στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και στους συνταξιούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των εποπτευόμενων φορέων του καθώς και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, όπως προσδιορίζονται στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου, με τους ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν για το μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ένστολο Προσωπικό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
– η διαγραφή της παραγράφου 6 όπου προβλέπεται ότι «Κατά την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης θα εφαρμόζονται όλες διατάξεις που ισχύουν σχετικά με την προτεραιότητα των δικαιούχων ε.ε ή ε.α Στρ/κών για νοσηλεία», καθώς η προτεραιότητα στην υγειονομική περίθαλψη είναι αδιανόητο να στηρίζεται σε προνόμια και αξιώματα, καθώς καταλύεται η αρχή της ισότητας.
– επίσης εκφράζονται επιφυλάξεις για την παράγραφο 7 όπου προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ τεσσάρων υπουργών με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου, καθώς δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς είναι οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου και ουσιαστικά υποκρύπτεται πρόθεση μη εφαρμογής της διάταξης. Άλλωστε γενική εξουσιοδοτική διάταξη δεν είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 43 παρ.2), αντιθέτως η εξουσιοδοτική διάταξη θα πρέπει να είναι ειδική ως προς το εύρος της και ορισμένη, καθορίζοντας κατά τρόπο συγκεκριμένο τα θέματα που μπορούν να ρυθμιστούν. Ως εκ τούτου προτείνεται να εξεταστεί εκ νέου αν όντως είναι απαραίτητη η ρύθμιση λεπτομερειών και σε καταφατική περίπτωση η εξουσιοδότηση να επαναδιατυπωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σύνταγμα, άλλως να διαγραφεί.
Προτείνουμε τη συμπλήρωση της παρ. 2 ως ακολούθως:
«2. Ως μέλη οικογένειας θεωρούνται η (ή ο) σύζυγος του (ή της) εν ενεργεία ή συνταξιούχου υπαλλήλου (και σε περίπτωση διαστάσεως μέχρι οριστικής επιλύσεως του γάμου), τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση ηλικίας άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών, τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας, εφόσον είναι άγαμα, τα ενήλικα άγαμα τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες Σχολές του εσωτερικού ή εξωτερικού, οι γονείς και των δύο συζύγων και οι αδελφοί/ές του (ή της) υπαλλήλου»
Tο Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων απασχολεί 14 υπαλλήλους μόνιμους και ΙΔ Αορίστου Χρόνου με έδρα τα Χανιά. Είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Σούδα, λειτουργεί το μοναδικό περιφερειακό Ναυτικό Νοσοκομείο της Ελλάδας. Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο για λόγους ισονομίας εφόσον στους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Ναυτιλίας παρέχεται το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης στα Ναυτικά Νοσοκομεία της χώρας (και σε αυτό των Χανίων) να δοθεί το δικαίωμα κατ’ αντιστοιχία υγειονομικής περίθαλψης στα Ναυτικά Νοσοκομεία της χώρας και στους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στο Λιμενικό Ταμείο Ν Χανίων που είναι ΝΠΔΔ του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Ζητούμε εν ολίγοις να παρέχεται το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης στα Ναυτικά Νοσοκομεία της χώρας και στους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στο Λιμενικό Ταμείο Ν Χανίων, δεδομένου ότι το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης βρίσκεται στην Σούδα και απέχει μόλις μόλις 500 μέτρα από το λιμάνι της Σούδας που είναι ο φυσικός χώρος εργασίας των εργαζομένων στο Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων.
Από τον Σύλλογο Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτ. Κρήτης.