Τόπος προτίμησης είναι η έδρα Κεντρικής ή Περιφερειακής Υπηρεσίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία ευρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο ο οποίος πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Αποτελεί τόπο εγγραφής στα δημοτολόγια ή πολιτογράφησης του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή του συζύγου ή της συζύγου του.
β) Αποτελεί τόπο στον οποίο υπηρετεί το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή εργάζεται ο σύζυγος ή η σύζυγός του.
γ) Αποτελεί τόπο στον οποίο έχει ιδιόκτητη κατοικία το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή ο σύζυγος ή η σύζυγός του.
δ) Αποτελεί τόπο στον οποίον διαμένουν οι γονείς του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή του συζύγου του ή της συζύγου του.
2. Δεν θεωρούνται ως διαφορετικός τόπος προτίμησης:
α) Οι έδρες Κεντρικών ή Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίες ευρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Αθηνών και Πειραιώς και στους δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Σαλαμίνας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αχαρνών.
β) Οι έδρες Κεντρικών ή Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίες ευρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
γ) Οι έδρες Κεντρικών ή Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των οποίων η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρότερη ή ίση των δεκαπέντε (15) χιλιομέτρων.
Αλλαγή του τόπου επιλογής επιτρέπεται μόνον μετά από νέα δήλωση του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) μεταβολής των στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου. Στην περίπτωση αυτή, η αλλαγή του τόπου προτίμησης επιτρέπεται μόνον εφόσον μεταβάλλεται το στοιχείο με βάση το οποίο έχει δηλωθεί αρχικά ο τόπος προτίμησης.
β) τέλεσης ή λύσης γάμου.
γ) θανάτου συζύγου.
δ) απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας.
ε) κατάργησης Κεντρικής ή Περιφερειακής Υπηρεσίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η έδρα της οποίας έχει δηλωθεί ως τόπος επιλογής.
στ) μετάταξης σε ανώτερη ή κατώτερη τάξη Περιφερειακής Υπηρεσίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η έδρα της οποίας έχει δηλωθεί ως τόπος επιλογής.
ζ) μεταβολής της έδρας Κεντρικής ή Περιφερειακής Υπηρεσίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η οποία έχει δηλωθεί ως τόπος επιλογής.”
1. Συμφωνώ με την καθιέρωση γενικών αρχών μεταθέσεων με νόμο ο οποίος θα καθορίζει το πλαίσιο (νόμος πλαίσιο) ρύθμισης των διαταγμάτων.
2. Κάποιες παρατηρήσεις επί της διάταξης :
Α. ξαφνικά εμφανίζεται παράγραφος 2 χωρίς να αριθμείται παράγραφος 1. Το άρθρο χρήζει επαναδιατύπωσης για λόγους αρίθμησης με προσθήκη παραγράφων 1 και 3 ως εξής
1. Τόπος προτίμησης είναι ……..
2. Δεν θεωρούνται ως διαφορετικός ………
3. Αλλαγή του τόπου επιλογής επιτρέπεται …….
Β. Ο όρος τόπος προτίμησης είναι και γραμματικά-εννοιολογικά αλλά και νομοτεχνικά λανθασμένος διότι :
Β1. Στο παρόν άρθρο σε ορισμένα σημεία αναφέρεται ως τόπος προτίμησης ενώ σε άλλα εξακολουθεί να αναφέρεται ως τόπος επιλογής. Ως τόπος επιλογής αναφέρεται επίσης και στο ισχύον διάταγμα μεταθέσεων
Β2. Τόπος προτίμησης είναι εννοιολογικά ο τόπος που προτιμώ σύμφωνα με την ελεύθερη βούλησή μου και τις ψυχοσυναισθηματικές μου ανάγκες-προτιμήσεις. Τόπος επιλογής είναι ο τόπος που αναγκάζομαι να επιλέξω μεταξύ περιορισμένου αριθμού τόπων που πληρούν συγκεκριμμένα κριτήρια που καθορίζει ο νομοθέτης, και τον οποίο υποχρεούμαι να επιλέξω παρά την αντίθετη βούλησή μου και τις ψυχοσυναισθηματικές μου ανάγκες-προτιμήσεις.
Γ. Στην παρ. 2 τα εδάφια α,β,γ καθιερώνουν άνιση αντιμετώπιση στελεχών καθώς :
Γ1 Υπηρεσίες με απόσταση 16χλμ επιτρέπεται να αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής για τις υπηρεσίες του εδαφίου (γ) ενώ δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες των εδαφίων (α),(β)
Γ2 από την ρύθμιση των εδαφίων (α),(β) προκύπτει ότι παρόλο που θα υπηρετώ σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τον πραγματικό τόπο συμφερόντων μου θα λογίζεται ότι υπηρετώ στον τόπο επιλογής μου. Τα εδάφια (α),(β) θέλουν επαναπροσδιορισμό με κριτήριο την δημοτική ενότητα σε συνδυασμό με τα εδαφικά-χιλιομετρικά όρια περιορισμού της διαμονής.
Δ. Το εδάφιο (α) στην αλλαγή τόπου επιλογήςείναι διατυπωμένο λάθος καθώς παραπέμπει σε ανύπαρκτο σημείο. Προφανώς η ορθή διατύπωση είναι : α) μεταβολής των στοιχείων της παργράφου 1
Ε. στην παράγραφο 1 να προστεθούν εδάφια (ε) και (στ) ως εξής :
ε) στον τόπο που διαμένει ο/η σύζυγος λόγω αποδεδειγμένων ανυπέρβλητων υποχρεώσεων
(οπως συνεπιμέλεια τέκνου προηγούμενου γάμου, υποχρεωτική επιμέλεια συγγενικού προσώπου, φοίτηση κτλ)
στ) στον τόπο που διαμένει το ανήλικο τέκνο κατά το χρονικό διάστημα πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
(όπως συγκατοικηση με τέκνο-φοιτητη λόγω οικονομικης δυσκολίας, διαζευγμένο στέλεχος με τέκνο που διαμένει σε άλλη πόλη. Απλά φανταστείτε γονέα που είτε συνεναιτικά είτε κατ αντιμωλία δικαιούται να επισκέπτεται το τέκνο του αλλά η αδυναμία να δηλώσει ως τόπο επιλογής την κατοικία του τέκνου να καθιστά την δικαστική απόφαση ανούσια και ανεφάρμοστη)
ΣΤ. Στην αλλαγή τόπου επιλογής να απαληφθεί η πρόταση » Στην περίπτωση αυτή, η αλλαγή του τόπου προτίμησης επιτρέπεται μόνον εφόσον μεταβάλλεται το στοιχείο με βάση το οποίο έχει δηλωθεί αρχικά ο τόπος προτίμησης.»
Δεν προσφέρει τίποτα στην Υπηρεσία αλλά προκαλεί προβλήματα στα στελέχη.Αν έχω δηλώσει τόπο επιλογής με βάση πχ τον τόπο ιδιόκτητης κατοικίας μου, η συγκεκριμμένη ρύθμιση επιβάλλει την αλλαγή τόπου επιλογής ΜΟΝΟ σε περίπτωση αλλαγής του συγκεκριμμένου στοιχείου, δηλαδή της μεταβολής της ιδιόκτητης κατοικίας. ΑΡΑ καθιστά ΑΔΥΝΑΤΗ την αλλαγή τόπου επιλογής σε περίπτωση μετεγκατάστασης του/της συζύγου σε άλλη πόλη καθώς ο τόπος εργασίας του συζύγου ΔΕΝ είναι το στοιχείο το οποίο δικαιολόγησε την αρχική δήλωση.
Z. Στην αλλαγή τόπου επιλογής στο εδάφιο (στ) να απαληφθεί η πρόταση » η έδρα της οποίας έχει δηλωθεί ως τόπος επιλογής» για τον ακόλουθο λόγο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ με βάση τα κριτήρια της παρ 1 ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ η οποία έχει Λ/Τ και δεν δυναται να δηλωθεί ως τόπος επιλογής και υποχρεωτικά δηλώνεται το Λ/Χ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ως πλησιέστερη έδρα. Σε περίπτωση μετάταξης της Αμφιλοχίας σε Λ/Χ θα είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να δηλωθεί ως τόπος επιλογής καθώς δεν πρόκειται για υπηρεσία » η έδρα της οποίας έχει δηλωθεί ως τόπος επιλογής»
(το παράδειγμα είναι καθαρά γεωγραφικό και νοητικό ασχετα απο τις πραγματικές δυνατότητες επιλογής του ως τοπο επιλογής με βάση τις ρυθμίσεις για τα Λιμενικά Τμήματα)
Η. Στην αλλαγή τόπου επιλογής να προστεθεί εδάφιο (η) ως εξής :
(η) σε περίπτωση μεταβολής της διοικητικής υπαγωγής υπηρεσίας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Παράδειγμα η Λιμενική Αρχή Πάργας. Ήταν Λιμενικός Σταθμός του Λ/Χ Πρέβεζας και με τον Καλλικράτη μετατάχθηκε σε Λιμενικό Τμήμα του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας με αποτέλεσμα ενώ ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ τοπος επιλογής είναι η Πάργα τα στελέχη δηλώνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τόπο επιλογής την Ηγουμενίτσα. Αν μεταφερθεί η διοικητική υπαγωγή ξανά στο Λ/Χ Πρέβεζας δεν θα έχει αλλάξει η έδρα του ΚΛΗ για να θεμελιώνει δικαίωμα αλλαγής. Οι ερμηνείες επί της εφαρμογής άλλων διατάξεων που δικαιολογούν αλλαγή είναι πολλαπλές και αμφίβολες.
(το παράδειγμα είναι καθαρά γεωγραφικό και νοητικό ασχετα απο τις πραγματικές δυνατότητες επιλογής του ως τοπο επιλογής με βάση τις ρυθμίσεις για τα Λιμενικά Τμήματα)
Θ. Τέλος για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας το περιεχόμενο της διάταξης είναι ορθότερο να περιληφθεί-κωδικοποιηθεί στο άρθρο 119 του Κώδικα Προσωπικού ΛΣ
Αν βαθμοφόρος υπηρετεί επί 5 έτη σε έναν τόπο ο οποιος δεν αποτελεί τόπο προτίμησης του και δεν έχει υποβάλλει ποτέ του αναφορά μετάθεσης ή δηλώνει παραμονή , τότε αυτόματα θα πρέπει να γίνεται αυτόματα τόπος προτίμησης του από το έκτο έτος και να μοριοδοτείται διαφορετικά.
Για να μη ξαναδούμε συνάδελφο να δηλώνει τόπο προτίμησης νησί και να υπηρετεί επί 20 χρόνια στο Υπουργείο και το αντίστροφο.