Αρχική Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφώνΆρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμωνΣχόλιο του χρήστη Ε.Α. | 3 Φεβρουαρίου 2013, 23:20
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Ακόμα και αν είναι δεδομένο (βάση των γενικών και εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) θα πρέπει να διευκρινιστεί στην αρχή του άρθρου 55 ότι οι πτυχιούχοι Χημικοί μπορούν να διεξάγουν και να υπογράφουν αναλύσεις χημικές, βιοχημικές, φυσικοχημικές, μοριακές, μικροβιολογικές και ότι άλλο απαιτηθεί στον ζητούμενο άρτιο έλεγχο τροφίμων και ζωοτροφών αλλά και να διευθύνουν τα συγκεκριμένα αναλυτικά εργαστήρια. Εάν το ζητούμενο είναι η διασφάλιση και η εξέλιξη του επίσημου ελέγχου τροφίμων που διακινούνται στη χώρα μας τότε θα πρέπει τουλάχιστον η διεξαγωγή των αναλύσεων και η διεύθυνση των αναλυτικών εργαστηρίων να βασιστεί στην εξειδικευμένη γνώση αρμόδιων επιστημόνων. Οι χημικοί και σε ακόμα πιο εξειδικευμένο επίπεδο οι χημικοί τροφίμων και οι αναλυτικοί χημικοί είναι οι πλέον αρμόδιοι και το άρθρο στη ιδεώδη μορφή του θα έπρεπε να σταματά εκεί. Ωστόσο, είναι θεμιτό για πάρα πολλούς και ευνόητους λόγους να συμπεριληφθούν και άλλες ειδικότητες όπως αυτές διατυπώνονται στην αρχή του άρθρου 55. Νομίζω πως καλύπτονται οι τεχνολόγοι τροφίμων και οι επιστήμονες που τουλάχιστον έχουν σαφή και στοιχειώδη εκπαίδευση στα αναλυόμενα δείγματα ή/και στα αναλυτικά εργαστήρια. Φυσικά θα πρέπει το άρθρο να συμπληρωθεί ώστε να διασφαλίζεται πως οι αρμόδιοι θα έχουν παρακολουθήσει τους συγκεκριμένους κύκλους εκπαίδευσης που διαθέτει το τμήμα αποφοίτησής τους ή αν όχι θα διαθέτουν ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Η αναφορά στις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού είναι περιττή εφόσον πλατειάζει και επιτρέπει σε ένα μεγάλο μέρος επιστημόνων να υπογράφει εργαστηριακές αναλύσεις, ως εμπειροτέχνες. Αναφέρομαι ενδεικτικά στις δραστηριότητες κδ και κε του άρθρου 8. Και αναρωτιέμαι γιατί στη κδ εξαιρούνται οι αναλύτες των κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών εφόσον όλοι μπορούν να διεξάγουν τις αναλύσεις για φυτοπροστατευτικά υπολείμματα; Και στη κε; Η εκπαίδευση των γεωτεχνικών πτυχιούχων χωρίς καμία περαιτέρω εξειδίκευση αρκεί στο να διεκπεραιώνουν τον βιολογικό, τοξικολογικό και χημικό έλεγχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων;;;!!! Ποιος νομοθετεί; Και γιατί τα λάθη πρέπει να διαιωνίζονται; Συνεπώς προτείνω τη προσεκτική διατύπωση των ειδικοτήτων που μπορούν να υπογράφουν εργαστηριακές αναλύσεις και να διευθύνουν αναλυτικά εργαστήρια όπως : Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων Χημείας ή οι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας που έχουν παρακολουθήσει τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις. Επίσης Πτυχιούχοι ή και Μεταπτυχιακοί Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με Αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ ή ΙΤΕ και αντιστοιχία με τα ως άνω αναφερόμενα πτυχία της ημεδαπής.