Αρχική Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφώνΆρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμωνΣχόλιο του χρήστη Κώστας | 4 Φεβρουαρίου 2013, 11:47
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Με λύπη διαπιστώνω για μια ακόμη φορά ότι όλα τα περί "νέας αρχής της χώρας" και "μεταρρυθμίσεων" κτλ είναι φούμαρα. Από κυβέρνηση συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας κατατίθεται νομοσχέδιο που εξυπηρετεί όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά ορισμένες συντεχνίες και ομάδες πίεσης. Πότε θα αντιληφθούμε ότι η είναι πλέον καιρός να καθιερωθεί η αξιοκρατία στη χώρα μας? Μέχρι πότε διάφοροι άσχετοι κραδαίνοντας "δοτά" επαγγελματικά δικαιώματα καταχωρημένα δια νόμου που πέρασε "δικός τους" υπουργός θα κάθονται στο σβέρκο των ανθρώπων που πασχίζουν, ερευνούν, μελετούν και καταρτίζονται μια ζωή? Αγαπητοί κύριοι: Δεν είναι σκόπιμο να αποκλείεται κανένας κλάδος από τον έλεγχο των τροφίμων. Το αντικείμενο αυτό είναι κατ΄εξοχήν διεπιστημονικό και δεν περιλαμβάνει μόνο τον εργαστηριακό έλεγχο. Όσον αφορά τον τελευταίο, είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, ιδιόρρυθμο και κοστοβόρο αντικείμενο που απαιτεί όχι μόνο κάποιες γνώσεις ή κάποιο πτυχίο, αλλά συγκεκριμένες δεξιότητες, διαίσθηση, ευρεία αντίληψη, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Πάνω από όλα απαιτεί "εργαστηριακή κουλτούρα" που δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες, και αποκτάται με χρόνια απασχόληση σε εργαστήριο από την τρυφερή ηλικία των φοιτητικών χρόνων. Την κουλτούρα αυτή έχουν πολλοί χημικοί - χημικοί μηχανικοί, αρκετοί εργαστηριακής κατεύθυνσης κτηνίατροι και λίγοι γεωπόνοι. Αυτή δεν αποκτάται με νόμους και συμμετοχές σε συντεχνίες αλλά με αγώνα ζωής. Ο χημικός εκπαιδεύεται από την πρώτη μέρα της φοιτητικής του σταδιοδρομίας για το σκοπό αυτό και ασχολείται με αυτό για όλη του τη ζωή. Και κάτι τελευταίο: Η "τεχνολογία τροφίμων" και η "ανάλυση τροφίμων" σχετίζονται μόνο στο ότι είναι επιστήμες που ασχολούνται με τα τρόφιμα. Δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη. Είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, η χημική ανάλυση τροφίμων είναι κλάδος της αναλυτικής χημείας, ενώ η μικροβιολογική ανάλυση είναι κλάδος της μικροβιολογίας. Η Γεωπονία είναι μεγάλη επιστήμη με δεσπόζοντα ρόλο την διατροφή και στην οικονομία δεν σχετίζεται όμως με την αναλυτική χημεία και τη μικροβιολογία. Και η εποχή μας δεν είναι εποχή των πανεπιστημόνων.