Αρχική Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφώνΆρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμωνΣχόλιο του χρήστη Ε.Α. | 7 Φεβρουαρίου 2013, 13:21
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Επομένως οι κτηνίατροι που έχουν παρακολουθήσει τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων συμπεριλαμβάνονται στη διατύπωση που πρότεινα. Προφανώς η διαφωνία είναι στην ισχύουσα νομοθεσία για τις ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ και τη διεύθυνση των ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ. Δεν αντιλέγει κανείς ότι ο επιστήμονας των τροφίμων γνωρίζει άριστα το δείγμα (φυσιολογία, χημική σύσταση, προδιαγραφές κτλ) και καλώς κάνει τους ελέγχους που κάνει και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που δεν το δέχεται και παραδέχεται. ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ…..) ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ "ΠΙΣΤΕΥΩ" ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ Η΄ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ; Ωστόσο συμφωνώ και με τη διατύπωση του κ. Γιώργου για το άρθρο 54 με μοναδική επιφύλαξη την άρτια εφαρμογή της στη πράξη εφόσον θα πρέπει να γίνεται από ειδικές επιστημονικές επιτροπές (πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις να μη μπορούν εύκολα και με διαφάνεια να αξιολογηθούν τα εκάστοτε πιστοποιητικά ή/και βιογραφικά). Συμφωνώ και με τη πρόταση του ΣΥΓΧΚ. Όσο για τα λοιπά σχόλια επί των αναρτήσεών μου αλλά και του ΠΔ των γεωτεχνικών και ιδίως του άρθρου 8, έχω ήδη τοποθετηθεί στο 1ο σχόλιο και έχω θέσει και ερώτημα, για όποιον γνωρίζει: ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΤΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΩΝΩΝ. Τέλος ας πούμε και μερικά ακόμα απλά και αυτονόητα, αλλά χρήσιμα για όσους μπορεί να μη γνωρίζουν αλλά να εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων: 1. Το χημικό εργαστήριο έχει πάρα πολύ δουλειά και δουλειά για όλους. Η δουλειά του εργαστηρίου είναι χρονοβόρα, κοστίζει και η καλή διαχείρισή του εξοικονομεί εργατοώρες και χρήματα χωρίς να μειώνει τη ποιότητα του αποτελέσματος ενώ μπορεί εύκολα να διευρύνει και το πεδίο του (βοηθά στον ελιγμό και την εξέλιξη του εργαστηρίου). 2. Όσοι διεξάγουν τις αναλύσεις ή / και διευθύνουν το εργαστήριο έχουν ευθύνη όχι μόνο για το αναλυτικό αποτέλεσμα (ζήτημα το οποίο έχουμε εξετάσει ενδελεχώς) αλλά και για τους εαυτούς τους, όσους εργάζονται στον ίδιο χώρο, το περιβάλλον, των προδιαγραφών των αντιδραστηρίων και αναλωσίμων που χρησιμοποιούν, της συντήρησης του εργαστηριακού εξοπλισμού ….ενώ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά και διάφορα προβλήματα. 3. Η εξέλιξη της επιστήμη της νοθείας των τροφίμων, των χημικών προσθέτων, των υλικών συσκευασίας των τροφίμων, των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη πρωτογενή παραγωγή και μετασυλλεκτικά αλλά και της χημικής οργανολογίας είναι ραγδαία και συνήθως προηγείται της επιστήμης της ανάλυσης. Ελπίζω πραγματικά όλοι οι «αρμόδιοι» αναλυτές και διευθυντές εργαστηρίων στη τελική διαμόρφωση του άρθρου 55 να έχουν την εκπαίδευση να ανταπεξέλθουν σε όλα τα ανωτέρω.